/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优人教精通版(三起)专题22 阅读理解-选词
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读理解,找出最佳选项。
Today is Wei Feng’s 8th birthday. She has a party at home. Her friends Li Ping, Wang Hong and Zhang Ying come to her party.
Wei Feng: Come in and sit down, please.
Her friends: Thank you. Happy birthday, Wei Feng.
Li Ping: Here’s a cake for you. I hope you will like it.
Wei Feng: What a big cake! I like it. Thank you, Li Ping.
Wang Hong: Here are some flowers for you.
Zhang Ying: I have a card for you. I made it.
Wei Feng: Thank you very much. I like all of your presents. Let’s sing and dance. We’ll have a good time this evening.
1.Wei Feng is ______ years old. ( )
A.eight B.nine C.ten D.eleven
2.Wei Feng has the party ______. ( )
A.at school B.in the park C.at home D.at her friend’s house
3.Zhang Ying made a ______ for Wei Feng. ( )
A.flower B.card C.cake D.doll
4.Li Ping gives Wei Feng a ______ cake. ( )
A.small B.beautiful C.red D.big
5.______ gives some flowers to Wei Feng. ( )
A.Wang Hong B.Li Ping C.Nobody D.Zhang Ying
阅读理解,找出最佳选项。
On Sundays, Jim gets up at six. He has breakfast at seven o’clock. He doesn’t go to school. There are not any classes on Sundays. He does his homework in the morning. He has lunch at twelve. In the afternoon, he goes to visit his grandparents. He has supper at six. In the evening he reads s picture books, storybooks and watches TV. He goes to bed at nine o’clock.
6.Jim is a ______. ( )
A.worker B.girl C.student D.doctor
7.Jim ______ at twelve on Sundays. ( )
A.has lunch B.has breakfast C.has supper D.gets up
8.Jim has ______ on Sundays. ( )
A.two classes B.four classes C.one class D.no classes
9.Jim goes to visit his grandparents ______. ( )
A.in the afternoon B.in the morning C.in the evening D.at noon
10.Jim ______ in the evening. ( )
A.goes to visit his s grandparents B.watches TV
C.reads s picture books and storybooks D.B and C
阅读短文,选择正确答案。
Kate is a lazy girl. She doesn’t study hard, and she doesn’t help her mother with housework, either.
“What are you going to be when you grow up, Kate ” her mother asks. “You’re too lazy. No job will fit you.”
“But I know one,” says the girl. “I’m going to be Father Christmas.”
“You want to be Father Christmas ” her mother is surprised. “But why ”
“Because he works only one day in a whole year.”
11.Kate is a _________ girl. ( )
A.lazy B.good C.pretty
12.Kate’s mother thinks _________. ( )
A.Kate can find a good job B.Kate can’t find any job C.Kate isn’t lazy
13.Kate wants to be _________. ( )
A.a teacher B.Father Christmas C.a writer
14.Kate wants to do that job because _________. ( )
A.that job fits her
B.she likes Father Christmas very much
C.she can work only one day in a whole year
15.When is Christmas ( )
A.It’s on the 4th Thursday of November.
B.It’s on December 25th.
C.It’s on September 10th.
阅读理解,找出最佳选项。
Children’s Day in China is on June 1st. On this day all children have a holiday. There are many interesting activities for them. Children put on beautiful clothes. They sing and dance in shows. Their parents and teachers enjoy the shows. Some parents take their children to the cinema. Some go to the park. Children’s Day is a happy holiday for all children.
Do you know when kids celebrate Children’s Day in other countries
16.Children’s Day in China is on ____. ( )
A.June 1st B.May 1st C.July 1st D.March 1st
17.All children in China ____ on Children’s Day. ( )
A.must study at school B.have a holiday
C.visit grandparents D.have rice cakes
18.Children ____ in shows. ( )
A.jump and run B.sing and dance C.draw and paint D.listen and do
19.On Children’s Day all the activities are for ____. ( )
A.teachers B.parents C.children D.doctors
20.Children’s Day is ____. ( )
A.boring (乏味的) B.bad C.happy D.just so so
阅读短文,根据短文内容,选择正确答案。
Hello, everyone! My name’s Nurbiya. I’m twelve. I’m from Kashi, Xinjiang. There are three people in my family, my father, my mother and me. My mother is an English teacher. She gets up at 8:00 in the morning. Then she cooks breakfast. She goes to school at 9:00 a.m. She is interested in reading English stories to me. My father is a police. He gets up at 8:00, too. He goes to work at 9:30 a.m. His hobby is collecting stamps. I am a student. I study in No. 4 Primary School. I get up at 8:30 a.m. Then I have breakfast. I go to school with my mother. I like playing computer games. We have dinner at 8:00 p.m. After dinner, we sit together to read books. On weekends, my family usually go to see my grandparents. Sometimes we go to the cinema or the zoo. I love my family!
21.How old is Nurbiya ( )
A.15. B.12.
22.When does Nurbiya’s mother get up ( )
A.At nine o’clock. B.At eight o’clock.
23.What does Nurbiya’s father like ( )
A.Collecting stamps. B.Fishing.
24.Does Nurbiya often watch TV after dinner ( )
A.Yes, she does. B.No, she doesn’t.
25.What does Nurbiya usually do on weekends ( )
A.She usually goes to the cinema or the zoo. B.She usually goes to see her grandparents.
阅读短文,选择正确答案。
It’s Tom’s birthday today. His mother wants to have a birthday party for him. First she goes shopping. She buys some food and drinks for the party. She also buys a new camera for Tom because his hobby is taking photos. Then she goes home. She makes a big chocolate cake. It’s star-shaped. Look! There are eleven small candles on the cake. Tom would like to eat the cake with his friends. It’s five o’clock in the afternoon. The party begins! They will have a wonderful birthday party.
26.It’s _______ birthday today. ( )
A.Tom’s B.Tom’s mother’s C.Tom’s friend’s
27.Tom’s hobby is _______. ( )
A.going swimming B.collecting stamps C.taking photos
28.Tom’s mother makes a _______ cake. ( )
A.fruit B.star-shaped C.heart-shaped
29.Tom is_______ years old today. ( )
A.10 B.11 C.12
30.The party begins at_______. ( )
A.5:00 pm B.5:00 am C.6:00 pm
阅读故事,完成任务。
Kitty, the little cat, likes eating fish very much. One afternoon, she catches a lot of fish.
The old bear loves eating fish, too. He comes over and talks with Kitty, “Your friends are playing in my park. And they are having fun. And they are going to have a picnic on my farm. Go and play with them. I will look after your fish and help you catch many fish here.”
Kitty is very happy. She goes to the park but she can’t find her friends! When she comes back,the old bear eats up all the fish. She is very angry.
In the evening the old bear feels ill(生病). He goes to see a doctor and the doctor says, “You ate(吃) too much fish!”
31.根据上下文和图片提示,猜一猜文中画线短语eat up的意思并圈出来。( )
A.照顾 B.钓鱼 C.吃光
32.Does the old bear like eating fish ( )
A.Yes, he does. B.No, he doesn’t.
33.How does Kitty feel(感觉) at the end(最后) ( )
A.She feels happy. B.She feels angry.
34.How does the old bear feel(感觉) at the end(最后) ( )
A.He feels ill B.He feels angry.
35.Are Kitty and the bear good friends ( )
A.Yes, they are. B.No, they aren’t.
阅读短文,根据短文内容选出正确答案。
Mr Smith lives in a village, but he works in a big city. He goes to work by train every morning and comes home in the same way. This morning, when he is reading his newspaper on the train, a man behind him says hello to him and begins to talk to him, “Your life is not interesting, is it You take the same train every morning, and you always sit in the same seat and read the same newspaper.” “How do you know all that about me ” Mr Smith asks angrily (生气地) .“Because I always sit in the same seat behind you,” the man answers.
36.Mr Smith works ______. ( )
A.in a village B.in a city C.in a town
37.He comes back home from work ______. ( )
A.by ship B.by bus C.by train
38.When he is on the train, Mr Smith often ______. ( )
A.reads books B.reads newspapers C.listens to music
39.Mr Smith ______. ( )
A.doesn’t like the man B.likes reading books C.likes the man very much
40.The man knows Mr Smith because ______. ( )
A.they work in the same place
B.they live in the same village
C.he sits behind Mr Smith on the same train every day
阅读理解,选择最佳答案。
On Christmas Eve, the night before Christmas Day, children are very happy. They put their stockings at the end of their beds before they go to bed. They want Father Christmas to give them some presents.
Mr. Green tells his children that Father Christmas is a very kind man. He comes on Christmas Eve. He lands on top of each house and comes down the chimney(烟囱) into the fireplace and brings them a lot of presents.
Christmas Day always begins before breakfast. The children wake up very early. They can’t wait to open the presents in their stockings. Then they wake up their parents and call: “Merry Christmas!”
Do you know what Christmas means Christmas Day is the birthday of Jesus Christ. When Christ was born, many people gave him presents. So today, people still do the same thing to each other.
41.Christmas Eve is ______. ( )
A.Christmas Day B.the night of Christmas Day C.the night before Christmas Day
42.Father Christmas often puts the presents ______. ( )
A.into children’s hats B.into children’s stockings C.under children’s beds
43.Father Christmas comes into the house through the ______. ( )
A.window B.front door C.chimney
44.On the morning of Christmas Day, children wake up their parents very early and say “______!” ( )
A.Good bye B.Happy New Year C.Merry Christmas
45.On Christmas Day, people often ______ to each other. ( )
A.give presents B.ask for money C.give money
阅读材料,选择正确的答案。
Special days in our school
A Celebrate Father’s Day WHEN: The third Sunday of June, 1:00 p.m. WHERE: Playroom WHAT: On Father’s Day, we will do many things for our dads. We will make cards, write letters and make some cakes. Please come and do it together!
B Happy Children’s Day WHEN: June1st, 7:00 p.m. WHERE: Gym(运动馆) WHAT: We will have a singing party first. The best singer will get a big card. Then we will have a big party. We will have a good time. Please come!
C Sports Day WHEN: June 25th, 8:30 a.m. WHERE: Playground WHAT: The students will have a show first. Then the students will play lots of sports. That will be really happy. And you will meet many P.E. teachers there, too.
46.How many special days in our school ( )
A.One. B.Three. C.Four.
47.The best singer will get a big card on ______. ( )
A.Children’s Day B.Father’s Day C.English Party
48.When is the Sports Day ( )
A.June 25th, 8:30. B.June 6th, 6:00 p.m. C.June 1st, 1:00 p.m.
49.Where do the students celebrate Father’s Day ( )
A.Playground. B.Gym. C.Playroom.
50.What will you NOT do on Sports Day ( )
A.Meet many P.E. teachers. B.Play lots of sports. C.Watch a play.
根据短文内容,选择正确答案。
There are four seasons in a year. Spring is the first season. Summer is the second. Then it’s autumn. Winter is the last season of the year. In spring, children can fly kites. In summer, the weather is very hot. Autumn is the golden season .In China, the weather isn’t the same in winter. In Changchun, it’s very cold. It often snows. But in Sanya, it’s very warm.
51.—How many seasons are there in a year ( )
—________
A.Four. B.Five. C.Six.
52.—What’s the third season of the year ( )
—________
A.Summer. B.Spring. C.Autumn.
53.—Can children fly kites in spring ( )
—________
A.Yes, they can. B.No, they can’t. C.Yes, they can’t.
54.—How’s the weather in Sanya in winter ( )
—________
A.It’s very cold. B.It’s snowy. C.It’s very warm.
55.—Is it very hot in summer ( )
—________
A.No, it isn’t. B.Yes, it is. C.No, it is.
阅读理解,选择最佳答案。
Spring Festival is the start of a new lunar(农历) year. At Spring Festival, people want to keep away from bad luck, so that the new year will start with good luck.
There are a lot of traditions for Spring Festival. People clean their houses before Spring Festival, cut their hair and buy lots of new clothes to wear. They paint the doors red, because red is a “lucky color”.
All the people give children lucky money. People eat jiaozi. And they watch the dragon dance and lion dance. These also bring good luck for the new year. It is a great time and everyone feels happy.
56.At Spring Festival, people want to have _____. ( )
A.bad luck B.good luck C.a rest
57.People ______ their houses before Spring Festival. ( )
A.build B.make C.clean
58.People buy new ______ to wear at Spring Festival. ( )
A.furniture B.caps C.clothes
59.People paint their doors ______. ( )
A.blue B.red C.white
60.______ bring good luck for the new year. ( )
A.Giving children lucky money B.Watching the dragon dance and lion dance C.Both A and B are right
阅读短文,选择正确答案。
Summer is the second season of the year. In China, summer begins around June. In summer, it’s hot and sometimes rainy. People wear(穿) T-shirts, shorts and sunglasses. Girls love to wear dresses. In summer, schools close. Some students go on trips, some go camping, and some have summer classes. I love swimming in summer. So I always go swimming with my parents. My favourite food in summer is ice cream. It’s cold and sweet. I love summer very much.
61.Summer begins around ______ in China. ( )
A.June B.July C.May
62.In summer, the weather is ______. ( )
A.hot and rainy B.warm and windy C.cool and cloudy
63.In summer, people often wear ______. ( )
A.sweaters B.coats C.T-shirts
64.I always go ______ with my parents in summer. ( )
A.camping B.swimming C.shopping
65.My favourite food in summer is ______. ( )
A.chicken B.ice cream C.jelly
My good friend Lucy’s is from Canada. She is eleven years old. She’s pretty and smart. She is helpful at home. She can help her mother cook meals. She can clean her bedroom. Lucy has a sister. Her name is Lily. Lily is eight years old. She is young, but she can make the bed. The two sisters often read books on Saturdays. They love weekend very much.
66.How old is Lucy ( )
A.8. B.2. C.11.
67.Lily is Lucy’s ______. ( )
A.brother B.sister C.friend on Saturdays
68.Lucy and Lily often ______ on Saturdays. ( )
A.sweep the floor B.read books C.cook meals
69.Lily is ______. ( )
A.tall B.young C.old
70.Lucy and Lily love ______ very much. ( )
A.Mondays and Tuesdays B.Wednesdays and Fridays C.Saturdays and Sundays
Tony eats two apples a day and he drinks two glasses of milk. He eats plenty of (许多;大量) vegetables. He goes jogging (慢跑) in the morning and plays football with his friends in the evening. He likes to play computer games sometimes but he doesn’t play every day.
71.How many apples does Tony eat a day He eats ______. ( )
A.One apple. B.two apples C.three apples
72.How many glasses of milk does Tony drink a day He drink smilk ______. ( )
A.two glasses of B.three glasses of C.a glass of
73.Tony eats plenty of ______. ( )
A.fruit B.junk food C.vegetables
74.Tony ______ in the morning. ( )
A.goes jogging B.swim C.plays football
75.Tony ______ computer games every day. ( )
A.watches B.doesn’t play C.plays.
The Spring Festival is our Chinese people’s festival. There are twelve different animal names for each year. We all call it the Year of the Monkey, the Year of the Dog... and this year is the Year of the Rabbit. Before (在...之前) the day of the festival, people go shopping and clean the house. On the Eve (除夕), there is a big family dinner. After dinner, all the family stay up late (守夜) to welcome the new year. In the middle of the night, we have some dumplings (饺子) and watch TV. On the first day of the New Year, people wear new clothes to visit their relatives (亲戚) and say “Happy New Year” to each other.
76.There are _____ different animal names for Chinese years. ( )
A.10 B.11 C.12
77.When is the Eve of the Chinese New Year ( )
A.The evening of the Spring Festival. B.The evening before the Spring Festival.
C.The evening after the Spring Festival.
78.People _____ before the Spring Festival. ( )
A.sing and dance B.play games C.go shopping and clean the house
79._____ are the favourite food for Chinese people on the Eve. ( )
A.Dumplings B.Cakes C.Noodles
80.On the Spring Festival people usually _____. ( )
A.wear new clothes B.visit their relatives C.A and B
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A 2.C 3.B 4.D 5.A
【导语】本文主要介绍了魏芳过生日时,她的朋友们送给她的礼物。
1.句意:魏芳____岁了。A8,B9,C10,D11。根据文中“Today is Wei Feng’s 8th birthday.”可知魏芳8岁了。故选A。
2.句意:魏芳___举办聚会。A在学校,B在公园里,C在家,D在她的朋友家。根据文中“She has a party at home.”可知魏芳在家举办聚会。故选C。
3.句意:张英给魏芳做了一张___。A花,B卡片,C蛋糕,D玩具娃娃。根据文中“I have a card for you. I made it.”可知张英给魏芳做了一张卡片。故选B。
4.句意:李萍给魏芳一个____蛋糕。A小的,B美丽的,C红色的,D大的。根据文中“What a big cake!”可知李萍给魏芳一个大蛋糕。故选D。
5.句意:____给魏芳送了一些花。A王红,B李萍,C没人,D张英。根据文中“Wang Hong: Here are some flowers for you.”可知王红给魏芳送了一些花。故选A。
6.C 7.A 8.D 9.A 10.D
【导语】本文主要讲述了吉姆的周末生活。
6.句意:吉姆是一名______。A工人,B女孩,C学生,D医生。根据文中“He doesn’t go to school. There are not any classes on Sundays. He does his homework in the morning.”可知吉姆在周日不去上学,在家里做作业,他是一名学生,选项C符合题意,故选C。
7.句意:吉姆在周日十二点______。A吃午餐,B吃早餐,C吃晚餐,D起床。根据文中“He has lunch at twelve.”可知吉姆在周日中午十二点吃午餐,选项A符合题意,故选A。
8.句意:吉姆在周日______。A有两节课,B有四节课,C有一节课,D没有课。根据文中“There are not any classes on Sundays.”可知吉姆在周日没有课,选项D符合题意,故选D。
9.句意:吉姆______去探望他的祖父母。A在下午,B在上午,C在晚上,D在中午。根据文中“In the afternoon, he goes to visit his grandparents.”可知吉姆在周日下午去探望祖父母,选项A符合题意,故选A。
10.句意:吉姆在晚上______。A去探望他的祖父母,B看电视,C读图片书和故事书,DB和C都是。根据文中“In the evening he reads s picture books, storybooks and watches TV.”可知吉姆在周日晚上读图画书和故事书,并且看电视,选项D符合题意,故选D。
11.A 12.B 13.B 14.C 15.B
【导语】本文讲述了凯特不喜欢学习和做家务,想成为圣诞老人的故事。
11.句意:凯特是一个________女孩。A懒惰的,B好的,C漂亮的。根据“Kate is a lazy girl.”可知凯特是懒惰的,故选A。
12.句意:凯特的妈妈认为________。A凯特能找到一份好工作,B凯特找不到工作,C凯特不懒惰。根据“No job will fit you.”可知凯特的妈妈认为她找不到工作,故选B。
13.句意:凯特想成为________。A一名老师,B圣诞老人,C一名作家。根据“I’m going to be Father Christmas.”可知凯特想成为圣诞老人,故选B。
14.句意:凯特想做这份工作的原因是________。A这份工作适合她,B她非常喜欢圣诞老人,C她一年只工作一天。根据“Because he works only one day in a whole year.”可知她想一年只工作一天,故选C。
15.句意:圣诞节在什么时候?A在11月的第四个星期四,B在12月25日,C在9月10日。根据常识可知,圣诞节在12月25日,故选B。
16.A 17.B 18.B 19.C 20.C
【导语】本文讲了儿童节。
16.句意:在中国儿童节在______。A6月1日,B5月1日,C7月1日,D3月1日。根据“Children’s Day in China is on June 1st.”可知是6月1日,故选A。
17.句意:在儿童节这天中国的所有的孩子_____。A必须在学校学习,B放假,C看望祖父母,D吃年糕。根据“On this day all children have a holiday. ”可知是放假,故选B。
18.句意:孩子们在表演中_____。A跳和跑,B唱歌和跳舞,C画画,D听和做。根据“They sing and dance in shows.”可知是唱歌和跳舞,故选B。
19.句意:在儿童节所有的活动都是为了______。A老师,B父母,C孩子们,D医生。根据“There are many interesting activities for them.”可知是为了孩子们,故选C。
20.句意:儿童节是_____。A乏味的,B坏的,C开心的,D一般。根据“Children’s Day is a happy holiday for all children.”可知是开心的,故选C。
21.B 22.B 23.A 24.B 25.B
【导语】本文主要介绍了努尔比亚一家人的日常生活。
21.句意:努尔比亚多大?根据文中句子“I’m twelve.”可知努尔比亚是12岁,故选B。
22.句意:努尔比亚的妈妈什么时候起床?A在九点。B在八点。根据文中句子“She gets up at 8:00 in the morning.”可知妈妈是八点起床,故选B。
23.句意:努尔比亚的爸爸喜欢做什么?A集邮。B钓鱼。根据文中句子“His hobby is collecting stamps.”可知爸爸的爱好是集邮,故选A。
24.句意:努尔比亚经常在晚饭后看电视吗?根据文中句子“After dinner, we sit together to read books.”可知努尔比亚晚饭后不看电视,所以做否定回答,故选B。
25.句意:努尔比亚周末通常做什么?A她通常去看电影或者去动物园。B她通常去看望她的爷爷奶奶。根据文中句子“On weekends, my family usually go to see my grandparents.”可知周末她通常去看望爷爷奶奶,故选B。
26.A 27.C 28.B 29.B 30.A
【导语】本文讲述的是汤姆的妈妈为汤姆的生日做准备。
26.句意:今天是________生日。A汤姆的,B汤姆的妈妈的,C汤姆的朋友的。根据“It’s Tom’s birthday today.”可知是Tom的生日,故选A。
27.句意:汤姆的爱好是_________。A去游泳,B收集邮票,C拍照。根据“She also buys a new camera for Tom because his hobby is taking photos.”可知Tom的爱好是拍照,故选C。
28.句意:汤姆的妈妈做了一个________蛋糕。A水果,B星形,C心形。根据“She makes a big chocolate cake. It’s star-shaped.”可知妈妈要做一个星型蛋糕,故选B。
29.句意:汤姆今天________岁。根据“There are eleven small candles on the cake.”可知Tom今年11岁了,故选B。
30.句意:派对在__________开始。A下午五点,B上午5点,C下午六点。“It’s five o’clock in the afternoon. The party begins!”可知派对在下午五点开始,故选A。
31.C 32.A 33.B 34.A 35.B
【导语】本文主要讲述了小猫基蒂抓了很多鱼,结果被另外一只熊骗了之后全部吃了的故事。
31.由上下文可知,小猫基蒂抓的鱼都被熊吃光了,因此她非常生气。eat up意为吃光,故选C。
32.句意:老熊喜欢吃鱼吗?A是的,他喜欢。B不,他不喜欢。由文中“The old bear loves eating fish, too.” 可知老熊也喜欢吃鱼。故选A。
33.句意:最后基蒂感觉怎么样?A她感到高兴。B她感到生气。由文中“She is very angry.” 可知她非常生气,故选B。
34.句意:最后老熊感觉怎么样?A他感到生病了。B他感到生气。由文中“In the evening the old bear feels ill(生病).” 可知老熊晚上感觉生病了。故选A。
35.句意:基蒂和熊是好朋友吗?A是的,他们是。B不,他们不是。由上下文可知熊只是想要骗走基蒂把她的鱼都吃了,文中并没有说明他们是朋友。故选B。
36.B 37.C 38.B 39.A 40.C
【导语】本文主要讲述了史密斯先生一天早上在火车上遇到了一名男子并与其发生的一段对话。
36.句意:史密斯先生_____工作。A在一个村庄里,B在一个城市里,C在一个镇里。由文中“Mr Smith lives in a village, but he works in a big city.” 可知史密斯先生住在一个村庄里,但是在一个大城市里工作。选项B符合题意,故选B。
37.句意:他_____下班回家。A坐船,B坐公交车,C坐火车。由文中“He goes to work by train every morning and comes home in the same way.” 可知他每天早上坐火车去工作并且以同样的方式回家。选项C符合题意,故选C。
38.句意:当他在火车上时,史密斯先生经常_____。A读书,B读报纸,C听音乐。由文中“…, and you always sit in the same seat and read the same newspaper.” 可知史密斯先生经常在火车上读相同的报纸。选项B符合题意,故选B。
39.句意:史密斯先生_____。A不喜欢这个男人,B喜欢读书,C非常喜欢这个男人。由文中“Mr Smith asks angrily (生气地) .” 可知史密斯先生很生气,不喜欢这个男人。选项A符合题意,故选A。
40.句意:这个男人知道史密斯先生因为_____。A他们在同一个地方工作,B他们住在同一个村庄,C他每天在相同的火车上坐在史密斯先生后面。由文中“Because I always sit in the same seat behind you. ” 可知这个男人每天都和史密斯先生坐同一辆火车并坐在史密斯先生后面。选项C符合题意,故选C。
41.C 42.B 43.C 44.C 45.A
【导语】本文讲了圣诞节。
41.句意:平安夜是_______。A圣诞节,B圣诞节的晚上,C圣诞节的前一天晚上,根据“On Christmas Eve, the night before Christmas Day, children are very happy.”,可知平安夜是圣诞节的前一天晚上,故选C。
42.句意:圣诞老人经常把礼物放进孩子们的袜子里。hats帽子,stockings袜子,beds床,根据“They put their stockings at the end of their beds before they go to bed. They can’t wait to open the presents in their stockings.”,可知圣诞老人经常把礼物放进孩子们的袜子里,故选B。
43.句意:圣诞老人通过______进入屋里。A窗户,B前门,C烟囱,根据“e lands on top of each house and comes down the chimney(烟囱) into the fireplace and brings them a lot of presents.”,可知圣诞老人通过烟囱进入屋里,故选C。
44.句意:在圣诞节的早上,孩子们很早叫醒他们的父母,说“_______!”A再见,B新年快乐,C圣诞节快乐,根据“Then they wake up their parents and call: “Merry Christmas!””,可知说圣诞快乐,故选C。
45.句意:在圣诞节,人们经常互相_______。A送礼物,B要钱,C给钱,根据“When Christ was born, many people gave him presents. So today, people still do the same thing to each other.”,可知在圣诞节,人们经常互相送礼物,故选A。
46.B 47.A 48.A 49.C 50.C
【导语】本文主要介绍了作者学校父亲节,儿童节和运动会三个特殊节日的活动。
46.句意:我们学校有几个特殊节日?A一个,B三个,C四个。根据文中“Celebrate Father’s Day”,“Happy Children’s Day”和“Sports Day”,可知学校有三个特殊节日,故选B。
47.句意:最好的歌手将会在______得到一张大卡片。A儿童节,B父亲节,C英语派对。根据文中“Happy Children’s Day”中的“The best singer will get a big card.”,可知最好的歌手将在儿童节得到一张大卡片,故选A。
48.句意:运动会在什么时候?A六月二十五日八点半,B六月六日下午六点,C六月一日下午一点。根据文中“Sports Day”中的“WHEN: June 25th, 8:30 a.m.”,可知运动会在六月二十五日早上八点半,故选A。
49.句意:学生们在哪里庆祝父亲节?A操场,B体育馆,C游戏室。根据文中“Celebrate Father’s Day”中的“WHERE: Playroom”,可知学生们在游戏室庆祝父亲节,故选C。
50.句意:你在运动会将不会做什么?A遇到很多体育老师,B做很多运动,C看一场戏。根据文中“The students will have a show first. Then the students will play lots of sports. That will be really happy. And you will meet many P.E. teachers there, too.”,可知运动会上将不会看一场戏,故选C。
51.A 52.C 53.A 54.C 55.B
【导语】本文讲述了一年的四个季节以及每个季节的特点。
51.句意:一年有几个季节?A四个。B五个。C六个。根据文中“There are four seasons in a year.”可知一年有四个季节。故选A。
52.句意:一年中的第三个季节是什么?A夏季。B春节。C秋季。根据文中“Spring is the first season. Summer is the second. Then it’s autumn. ”可知一年中的第三个季节是秋季。故选C。
53.句意:在春天孩子们能放风筝吗?A是的,他们能。B不,他们不能。C语法错误。根据文中“ In spring, children can fly kites. ”可知在春天孩子们能放风筝。故选A。
54.句意:在冬天三亚的天气怎么样?A非常冷。B是下雪的。C是非常温暖的。根据文中“In China, the weather isn’t the same in winter. In Changchun, it’s very cold. It often snows. But in Sanya, it’s very warm.”可知三亚的冬天是很温暖的。故选C。
55.句意:在夏天很热吗?A不,它不是,B是的,它是,C不,它是。根据文中“ In summer, the weather is very hot.”可知夏天是很热的。故选B。
56.B 57.C 58.C 59.B 60.C
【导语】本文介绍了春节。
56.句意:在春节,人们想有_______。A坏运气,B好运气,C休息,根据“At Spring Festival, people want to keep away from bad luck, so that the new year will start with good luck.”,可知在春节,人们想有好运气,故选B。
57.句意:人们在春节前_______他们的房子。A建造,B制作,C打扫,根据“People clean their houses before Spring Festival, cut their hair and buy lots of new clothes to wear.”,可知人们在春节前打扫他们的房子,故选C。
58.句意:人们在春节买新______穿。A家具,B帽子,C衣服,根据“People clean their houses before Spring Festival, cut their hair and buy lots of new clothes to wear.”,可知人们在春节买新衣服穿,故选C。
59.句意:人们把他们的门涂成______。A蓝色,B红色,C白色,根据“They paint the doors red, because red is a “lucky color”.”,可知人们把他们的门涂成红色,故选B。
60.句意:______为新年带来好运气。A给孩子们压岁钱,B看舞龙舞狮,根据最后一段可知AB都可为新年带来好运气,故选C。
61.A 62.A 63.C 64.B 65.B
【导语】本文主要介绍了夏天的天气、人们的穿着和作者在夏天做的事情和喜欢的食物。
61.句意:在中国,夏天大约从______开始。A六月,B七月,C五月。根据“In China, summer begins around June. ”可知在中国,夏天大约在六月开始。故选A。
62.句意:在夏天,天气是______。A炎热多雨,B温暖多风,C凉爽多云。根据“In summer, it’s hot and sometimes rainy. ”夏天天气炎热,有时还会下雨。故选A。
63.句意:在夏天,人们经常穿着______。A毛衣,B外套,C T恤衫。根据“People wear(穿) T-shirts, shorts and sunglasses.”可知在夏天人们穿着 T恤、短裤和太阳镜。故选C。
64.句意:夏天我总是和父母一起去______。A野营,B游泳,C购物。根据“So I always go swimming with my parents.”可知我总是和父母一起去游泳。故选B。
65.句意:夏天我最喜欢的食物是______。A鸡,B冰淇淋,C果冻。根据“My favourite food in summer is ice cream.”可知夏天我最喜欢的食物是冰淇淋。故选B。
66.C 67.B 68.B 69.B 70.C
【导语】本文介绍了露西和她的妹妹的个人信息,能力及经常做的事情。
66.句意:露西多大了?A8,B2,11,根据“She is eleven years old.她十一岁。”可知C选项符合题意,故选C。
67.句意:莉莉是露西的______。A哥哥/弟弟,B姐姐/妹妹,C周六朋友。根据“Lucy has a sister. Her name is Lily. Lily is eight years old. 露西有一个妹妹。她的名字是莉莉。莉莉八岁。”可知B选项符合题意,故选B。
68.句意:露西和莉莉经常在周六_____。A扫地,B看书,C做饭。根据“The two sisters often read books on Saturdays. 两姐妹经常在周六看书。”可知B选项符合题意,故选B。
69.句意:莉莉是______。A高的,B年幼的,C老的。根据“She is young, but she can make the bed. 她年幼,但是她会整理床铺。”可知B选项符合题意,故选B。
70.句意:露西和莉莉非常喜爱______。A周一和周二,B周三和周五,C周六和周日。根据“They love weekend very much. 她们非常喜欢周末。”可知C选项符合题意,故选C。
71.B 72.A 73.C 74.A 75.B
【导语】本文介绍的是托尼一天的生活情况。
71.句意:托尼一天吃多少苹果?他吃________。A一个,B两个,C三个,根据文章“Tony eats two apples a day and he drinks two glasses of milk. ”得知托尼一天吃两个苹果,故选B。
72.句意:托尼一天喝多少牛奶?他喝_______。A两杯,B三杯,C一杯,根据文章“Tony eats two apples a day and he drinks two glasses of milk. ”得知他一天喝两杯牛奶,故选A。
73.句意:托尼一天吃大量的_______。A水果,B垃圾食物,C蔬菜,根据文章“He eats plenty of (许多;大量) vegetables. ”得知托尼吃大量的蔬菜。故选C。
74.句意:托尼在早上__________。A慢跑,B游泳,C踢足球,根据文章“ He goes jogging (慢跑) in the morning and plays football with his friends in the evening. ”得知上午托尼慢跑,故选A。
75.句意:托尼每天_________电子游戏。A观看,B不玩,C玩,根据文章“He likes to play computer games sometimes but he doesn’t play every day.”得知托尼他有时喜欢玩电脑游戏,但他不是每天都玩。故选B。
76.C 77.B 78.C 79.A 80.C
【导语】本文主要写了中国的春节前后人们的活动。
76.句意:中国年有________种不同的动物名称。根据文中句子“There are twelve different animal names for each year.”可知有12种动物,故选C。
77.句意:中国新年的除夕是什么时候?A春节的晚上。B春节前的晚上。C春节后的晚上。根据常识可知除夕是春节前一晚上,故选B。
78.句意:人们在春节前_________。A唱歌跳舞,B玩游戏,C购物和打扫房子。根据文中句子“Before the day of the festival, people go shopping and clean the house.”可知春节前人们去购物和打扫房子,故选C。
79.句意:_________是中国人在除夕最喜欢的食物。A饺子,B蛋糕,C面条。根据文中句子“In the middle of the night, we have some dumplings (饺子) and watch TV.”可知人们通常在除夕吃饺子,故选A。
80.句意:在春节人们通常_________。A穿新衣服,B拜访亲戚,C穿新衣服和拜访亲戚。根据文中句子“On the first day of the New Year, people wear new clothes to visit their relatives (亲戚) and say ‘Happy New Year’ to each other.”可知人们在春节通常穿新衣服和拜访亲戚,故选C。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)