【期末考点培优】专题22 阅读理解-任务型-2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优外研版(一起)(含答案解析)

文档属性

名称 【期末考点培优】专题22 阅读理解-任务型-2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优外研版(一起)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 577.2KB
资源类型 试卷
版本资源 外研版(一年级起点)
科目 英语
更新时间 2025-12-04 15:39:27

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优外研版(一起)
专题22 阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
课内阅读
Do you know the UN The UN building is in New York. There are 193 member states in the UN. They make a big family. The UN wants to make peace in the world. China is one of the first countries in the UN. There is an art tapestry(挂毯) from China in the UN building. It’s a present from China.
1.阅读短文,补全句子。
(1) The UN building is in .
(2) There are member states in the UN.
(3) The UN wants to in the world.
(4) China is one of the countries in the UN.
(5) The present from China in the UN building is
2.课内拓展
(1) make→ (过去式)
(2) China→ (形容词)
(3) countries→ (原形)
(4) present→ (同义词)
Read and answer.阅读短文,回答问题。开头已给出的,补充完整即可。请同学们注意字母大小写,并正确使用标点符号。
Linda is my sister. She is a tennis fan. Li Na is her favourite sports star. She collects many posters(海报)of Li Na. Her favourite sport is tennis. She is on the school tennis team now. Every day, she plays tennis with her teammates after school. And she can play it very well. Linda likes soccer, too. She thinks it is very interesting. But most of her girl friends don’t like it. And boys don’t want to play soccer with girls. So she can’t play it often. But she often watches soccer games on TV.
3.Which sport does Linda like best
4.Who is Li Na
5.Why can’t Linda play soccer often
Because
6.Does Linda often watch soccer games on TV
7.What’s your favourite sport
课内阅读。阅读短文,回答下列问题
Animals are different and fantastic. Different animals have different living habits. Pandas love eating bamboo. They can eat for twelve hours a day. Snakes are almost deaf. They can’t hear the sound. They sleep in winter. Turtles can live for a very long time. They may live for more than one hundred years. That’s amazing. Spiders are not insects(昆虫). Insects have got six legs, but spiders have got eight legs. They live in webs everywhere. Seahorses are different. Because the father seahorses have the baby seahorses. They are fish, but they don’t look like the fish.
8.What do pandas love
9.Why can’t snakes hear the sound
10.How many years may turtles live
11.Are spiders insects
12.Why are the seahorses different
课外阅读。阅读短文,补全句子。
Everyone says I am a lazy girl. But don’t laugh at me. I am a little sloth. I was born to be “lazy”.
My family and I live in the forests of South America. All of us have small round heads and very long arms like monkeys. Our big eyes give us a sad look.
I sleep for 20 hours a day. When I am awake, I stay in my tree. I don’t like to go anywhere. I don’t eat often, but when I am hungry, I can eat a lot. My stomach is very big.
About once a week(一周一次), I go down from the tree and go to the bathroom. I don’t have to go to school. I am too slow. I usually move at an average speed of 4 metres a minute. Walking is so hard for me.
13.(1) A sloth lives in the .
(2) A sloth sleeps for a day.
(3) A sloth goes to the bathroom about .
14.阅读短文,判断正误,正确的写“T”,错误的写“F”。
(1) A sloth was born to be “lazy”. ( )
(2) You can see sloths in the south of Africa. ( )
(3) When a sloth is hungry, it can eat a lot. ( )
(4) A sloth goes down from the tree and jumps like a monkey. ( )
(5) A sloth usually moves at an average speed of 4 metres a minute. ( )
课外阅读。阅读短文,回答下列问题。
All kids have dreams. Some want to be doctors. Some want to be teachers. And this 9-year-old boy wants to protect the earth.
The boy’s name is Jack Davis. He lives in the United States. He wrote a letter to NASA(美国国家航空和航天局). He wants to be a planetary protection officer(星球护卫官) for NASA.Here are funny parts (部分) of his letter.
I will be fit for the job(胜任这份工作). My sister says I am an alien.
Also, I watch nearly all the space movies and alien movies.
I am good at video games. I am young. So I can learn to think like an alien.
Soon, Jack got a letter from NASA!
Dear Jack,
You want to be a NASA planetary protection officer. That’s great!
The job is really cool and is very important. It protects the earth from microbes(微生物). It also needs to protect other planets.
We are always looking for scientists and engineers to help us. So we hope you will study hard and do well in school. We hope to see you at NASA in the future!
15.Where does Jack live
16.What does Jack want to be
17.Does Jack think he will be fit for the job
18.Did NASA choose Jack as the planetary protection officer
19.What do you want to be when you grow up(长大)
阅读短文,根据短文内容,补全句子,每空一词。
Monster tale
My parents often tell me stories about China. What impresses(留下印象) me most is the story of Nian, a mythical(神话的) monster. In the story, Nian comes out on the eve of the Spring Festival and scares people. But Nian is afraid of loud sounds(声音) and the red color. So, to make Nian run away, people set off firecrackers. They also decorate(装饰) their homes with red lanterns.
20.Nian is a mythical from a Chinese story.
21.Nian usually comes out on the of the Spring Festival.
22.People get of Nian.
23.People set off firecrackers to loud sounds.
24.People also hang(悬挂) the red in their homes to make Nian run away.
任务型阅读。
Hey, I’m a Yangtze finless porpoise(江豚). The Yangtze (Changjiang) River is our only home. In 2017, there were only 1,012 of us. We didn’t get enough food to eat and had no safe place to live. That was too bad.
President Xi Jinping cared deeply about this. In 2016, he called for the protection of the river. China did a lot to protect(保护) the river. So now my family is also growing. I’ve got a few younger brothers and sisters! We sometimes jump in the air and say hello to people!
Fun Yangtze River facts
It starts from the snow mountains on the Qinghai-Tibet Plateau(青藏高原).
Over 40 percent of people in China live along the river.
It runs across 11 provinces and municipalities(直辖市).
It runs into the East China Sea(东海) near Shanghai.
It is more than 6,300 km long. It’s the longest river in China and Asia, and the third longest in the world.
Over 4,300 species(物种) live in the river.
25.根据短文内容提示,从A、B、C选项中选择最佳答案。
A.the East China Sea B.Xining C. the Qinghai-Tibet Plateau
(1) The river starts from ______. ( )
(2) The river runs into ______. ( )
26.根据短文内容提示,从A、B、C选项中选择最佳答案。
(1) The river is more than ______ kilometres long. ( )
A.6,300 B.4,300 C.1,012
(2) ______ is NOT along the river. ( )
A.Chongqing B.Changsha C. Wuhan
(3) It was ______ for Yangtze finless porpoises to live in the river before. ( )
A.safe B.easy C. difficult
(4) Now the Yangtze River is a ______ water home for Yangtze finless porpoises. ( )
A.bad B.sad C. happy
Do you know how to fly a kite Do you know how to make a kite Can you describe the shapes of kites Today, people all over the world make and fly kites for fun.
Kites were the first flying machines. People in China used kites as fly machines more than 2000 years ago. In Marco Polo’s report, the Chinese used big kites to carry people up into the sky.
The idea of kites helped people to make planes. In 1894 in Australia, Lawrence Hargrave made four very big kites. These four kites lifted him 5 metres into the air. Today, the wings of planes are just like kites.
Now people around the world use kites in festivals. Kites can have all kinds of colors and shapes, but the most important thing is to fly well.
27.What do people do for fun
28.When did people use as fly machines
29.How many kites did Lawrence make
30.How high did those four kite lift Lawrence into the air
31.Are the wings of planes just like kites
Tommy is a shy boy He gets nervous when he is answering questions in class. Some of his classmates begin to laugh at (嘲笑) him and bully him. _______
What is bullying
*Laughing at someone.
*Breaking or taking someone's things.
*Hitting (打) or pushing (推) someone for fun.
* _______
Say “no” to bullying.
If (如果) someone bullies you or you see a bullying. What should you do Remember don't use your fists (拳头)! _______. You tell him or her “Bullying is not cool” “We should respect each other (彼此尊重)!” If the bullying doesn’t stop, you should tell your teacher or parents what happened. They will help you. And they will be very happy if you told them, because they want everyone to be safe (安全) _______.
32.根据上面短文内容,将下列所给选项填入文中空白处,使短文信息完整,连贯。
A.Never keep it secret!
B.Saying bad words to someone.
C. He is sad and he wants to cry.
D.You can use words to make the bullying stop.
(1) (2) (3) (4)
33.再根据短文内容,从所给选项中选择最佳答案。
(1) I guess bully means _______. ( )
A.喜爱 B.保护 C. 欺负
(2) If your classmate breaks or takes your things, you will _______. ( )
A.be happy B.be sad C. laugh
(3) Which one is not bullying ( )
A.Laughing at someone. B.Hitting or pushing someone for fun. C. Saying good words and making someone happy.
(4) If someone bullies you, what should you do ( )
A.Tell my teacher or my parents. B.Use my fists and say bad words. C. Keep it secret and cry in my room.
(5) The best title (标题) of this passage is _______. ( )
A.Bullying is not cool B.Making good friends C. Helping our teacher
Yesterday was Sunday. The children didn't go to school.
Alice went skating with her friends. At first. she fell over. But it didn't hurt a lot Then she was able to skate. And she didn't fall over again. It was really fun.
Anita didn't go out. She stayed at home. She played the flute. And she practised a lot. She was tired but very happy.
Bob didn't have a good time yesterday. He went for a bike ride with Tony. They went to Xinghai Park. Tony fell off his bike and hurt his knee. Then Bob took Tony to the hospital What a pity!
What did the children do yesterday
A. B. C.
34.Alice
35.Tony
36.Anita
37.What is the passage (短文) about ( )
A.Alice went skating yesterday.
B.What the children did yesterday.
C.The children were very happy yesterday.
Father’s Day is a special day when we celebrate fathers and grandfathers. After Mother’s Day became a holiday in America, a woman wanted to have a day for fathers, too. Her mother died (死亡) when she was a baby, and her father raised (抚养) her by himself. So she began a special holiday, Father’s Day, to honour (尊重) her own father and all fathers. It is on the third Sunday in June.
On Father’s Day children make or buy presents for their fathers and grandfathers. The children also tell their fathers that they love them, and thank their fathers for their love and support (支持). Sometimes children make breakfast for their fathers and bring it to them in bed. It is a day to show love and respect (敬重) to fathers.
38.When is Father’s Day
39.Who began this special holiday
40.What happened to the woman when she was a baby
41.Do children tell their fathers that they love them on Father’s Day
42.将画线句子翻译成汉语。
阅读短文,补全句子。
An owl is a bird with very big eyes. These eyes make the owl clever. The owl can not move its eyes freely as we can. It can only look straight ahead. If it wants to look at both sides, it must turn its neck. Owls see better at night than at day. At night they look for food. They eat mice and insects. Owls make a strange noise. Because the owls sleep most of the day, they usually give out their cries at night. The cry sounds like "Whoo! Whoo!" This strange sound sometimes frightens people at night.
43.An owl has very big .
44.The owls can not move their eyes .
45.The owls eat and insects.
46.The owls sleep most of the .
47.If an owl wants to look at both sides, it must turn its .
阅读短文,回答问题。
Dear Edward,
How are the things going I am writing to you at school. We go to school from Monday to Friday. There are four classes in the morning and three in the afternoon. We usually do homework after school. I have got two friends at school. One is from Australia. Her name is Linda. Another is Frank. He's from England. They speak English very well. I like to play games with my friends. What about you
Please write to me soon!
Yours,
Han Mei
48.How many classes does Han Mei have a day
49.What does Han Mei do after school
50.How many friends has Han Mei got at school
51.Where is Frank from
52.What does Han Mei like to do with her friends
阅读短文,回答问题。
It is a cold day in winter. A farmer finds a snake on the ground. It is nearly dead because it is cold. The farmer is a kind man. He brings it carefully to his house and puts it near the fire. Soon the snake begins to move. But it raises its head and tries to bite the farmer. "Oh, " says the farmer, "I save your life,but you thank me in this way. You must die." Then he kills the snake.
53.What does the farmer find on the ground on a cold day
54.How is the farmer
55.Where does the farmer put the snake
56.What does the snake do after it begins to move
57.Does the snake die at last
任务型阅读。
I have a good friend. His name is Sedric. He is short and fat. And he is clever. He is from Spain. He can speak English and Spanish. Here is his school schedule. He usually goes to school at 8:30 a.m. Classes start at 9 o'clock. He has three classes in the morning. He likes Wednesdays, because he has PE on Wednesdays. He often plays football with his classmates. He finishes class at1:00 p.m. and he goes back home to eat lunch. He goes back to school at 2:30 p.m. and he will have another two classes, such as art and music. It's different from our schedule.
58.Where is Sedric from ( )
A.China. B.England. C.Spain.
59.When does Sedric go to school in the morning ( )
A.At 8:30 p.m. B.At 8:30 a.m. C.At 9:00 a.m.
60.How many classes does Sedric have a day ( )
A.Three. B.Two. C.Five.
61.根据短文信息,回答问题。
(1)Question:Do you eat lunch at school, Sedric
Sedric:
(2)Question:What do you often do in PE class
Sedric:
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.New York 193 make peace first an art tapestry 2.made Chinese country gift
【导语】本文主要描述了联合国大楼。
1.(1)句意:联合国大楼在______。根据“The UN building is in New York.”可知联合国大楼在纽约,故答案为New York。
(2)句意:联合国有_______成员国。根据“There are 193 member states in the UN.”可知联合国有193个成员国,故答案为193。
(3)句意:联合国希望全世界________。根据“The UN wants to make peace in the world.”可知联合国希望实现世界和平,故答案为make peace。
(4)句意:中国是最____加入联合国的国家之一。根据“China is one of the first countries in the UN.”可知中国是最早加入联合国的国家之一,故答案为first。
(5)句意:在联合国大楼上的中国礼物是______。根据“There is an art tapestry(挂毯) from China in the UN building. It’s a present from China.”可知中国的礼物是一张挂毯,故答案为an art tapestry。
2.(1)make制作,是动词,过去式是made,故答案为made。
(2)China中国,是名词,形容词是Chinese,故答案为Chinese。
(3)countries国家,是名词复数,名词的原形是country,故答案为country。
(4)present礼物,是名词,同义词是gift,故答案为gift。
3.Tennis. 4.Li Na is a tennis player. /Li Na is a sports star. / Li Na is Linda’s favourite sports star. 5.most of her girl friends don’t like it, and boys don’t want to play soccer with girls. / she can’t find people to play with. 6.Yes, she does. 7.My favourite sport is basketball.
【导语】本文讲的是Linda的体育爱好。
3.句意:琳达最喜欢哪一项运动?根据“Her favourite sport is tennis.”可知琳达最喜欢网球。故答案为Tennis.
4.句意:李娜是谁?根据“She is a tennis fan.” 和“Li Na is her favourite sports star.”可知李娜是琳达最喜欢的一位网球明星或体育明星。故答案为Li Na is a tennis player. /Li Na is a sports star. / Li Na is Linda’s favourite sports star.
5.句意:为什么琳达不能经常踢足球?根据“But most of her girl friends don’t like it. And boys don’t want to play soccer with girls.”可知大部分女孩不喜欢足球,而男孩又不喜欢和女孩子一起踢足球。故答案为most of her girl friends don’t like it, and boys don’t want to play soccer with girls. / she can’t find people to play with.
6.句意:琳达经常在电视上看足球比赛吗?根据“But she often watches soccer games on TV.”可知琳达经常在电视上看足球比赛。故答案为Yes, she does.
7.句意:你最喜欢的运动是什么?可根据大部分体育项目篮球,羽毛球,乒乓球等结合自身喜好,故答案为My favourite sport is basketball.(答案不唯一)。
8.They love eating bamboo. 9.Because they are almost deaf. 10.They may live for more than one hundred years. 11.No. 12.Because the father seahorse have the baby seahorses.
【导语】本文介绍了几种动物的不同特性和习性,包括熊猫、蛇、乌龟、蜘蛛和海马。
8.句意:熊猫喜欢吃什么? 根据“Pandas love eating bamboo.”可知熊猫喜欢吃竹子,故答案为They love eating bamboo.。
9.句意:为什么蛇听不见声音? 根据“Snakes are almost deaf.”可知蛇几乎听不见声音,故答案为Because they are almost deaf.。
10.句意:乌龟能活多少年? 根据“They may live for more than one hundred years.”可知乌龟能活超过一百年,故答案为They may live for more than one hundred years.。
11.句意:蜘蛛是昆虫吗? 根据“Spiders are not insects.”可知蜘蛛不是昆虫,故答案为No.。
12.句意:为什么海马与众不同? 根据“Because the father seahorses have the baby seahorses.”可知海马与众不同是因为雄性海马孕育小宝宝,故答案为Because the father seahorse have the baby seahorses.
13.forests 20 hours once a week 14.T F T F T
【导语】本文主要介绍树懒。
13.(1)句意:树懒住在_____。根据“My family and I live in the forests of South America.”可知住在森林里,故答案为forests。
(2)句意:树懒一天睡______。根据“I sleep for 20 hours a day.”可知一天睡20小时,故答案为20 hours。
(3)句意:树懒大约____去卫生间。根据“About once a week(一周一次), I go down from the tree and go to the bathroom.”可知是一周一次,故答案为once a week。
14.(1)句意:树懒生来就是“懒的”。根据“I was born to be “lazy”.”可知树懒生来就是懒的,故答案为T。
(2)句意:你可以在非洲南部看到树懒。根据“My family and I live in the forests of South America.”可知是在南美洲的森林里,故答案为F。
(3)句意:当树懒饥饿时,它可以吃很多东西。根据“I don’t eat often, but when I am hungry, I can eat a lot.”可知饿的时候可以吃很多东西,故答案为T。
(4)句意:树懒从树上下来像猴子一样跳起来。根据“When I am awake, I stay in my tree. I don’t like to go anywhere.”和“Walking is so hard for me.”可知树懒待在树上,走路对它来说太难了,故答案为F。
(5)句意:树懒通常以每分钟4米的平均速度移动。根据“I usually move at an average speed of 4 metres a minute.”可是树懒通常以每分钟4米的平均速度移动。故答案为T。
15.He lives in the United States. 16.He wants to be a planetary protection officer for NASA. 17.Yes, he does. 18.No. 19.I want to be an astronaut. (答案不唯一)
【导语】本文主要介绍了杰克·戴维斯写给美国国家航空和航天局的信及回信的内容。
15.句意:杰克住在哪里?根据文中“He lives in the United States.”可知杰克他住在美国。故答案为He lives in the United States.
16.句意:杰克想成为什么?根据文中“He wants to be a planetary protection officer for NASA.”可知杰克他想成为美国国家航空和航天局的一名星球护卫官。故答案为He wants to be a planetary protection officer for NASA.
17.句意:杰克认为他适合这份工作吗?根据文中“I will be fit for the job.”可知杰克他将能够胜任这份工作。故答案为Yes, he does.
18.句意:美国宇航局选择杰克作为行星保护官吗?根据文中“We are always looking for scientists and engineers to help us. So we hope you will study hard and do well in school. We hope to see you at NASA in the future!”可知我们一直在寻找科学家和工程师来帮助我们。所以我们希望你努力学习,在学校取得好成绩。我们希望将来在NASA见到您!故答案为No.
19.句意:你长大后想做什么?我想成为一名宇航员。故答案为I want to be an astronaut.
20.monster 21.eve 22.frightened/scared/afraid 23.make 24.lanterns
【导语】本文主要介绍中国故事中的怪兽“年”。
20.句意:年是中国故事中的一个神话怪物。根据“What impresses(留下印象)me most is the story of Nian, a mythical(神话的) monster. ”可知年是一个怪物。怪物monster符合句意,故答案为monster。
21.句意:年通常在春节前夕出来。根据“In the story, Nian comes out on the eve of the Spring Festival and scares people.”可知年在春节前夕出来。前夕eve符合句意,故答案为eve。
22.句意:人们害怕年。根据“In the story, Nian comes out on the eve of the Spring Festival and scares people.”可知人们害怕年。害怕的frightened/scared/afraid 符合句意,故答案为frightened/scared/afraid 。
23.句意:人们放鞭炮来制造声音。根据“But Nian is afraid of loud sounds(声音) and the red color.”可知人们放鞭炮制造声音让年逃跑。制造make符合句意,故答案为make。
24.句意:人们在他们的家里悬挂红灯笼来使年逃跑。根据“They also decorate(装饰) their homes with red lanterns.”可知人们用红灯笼装饰他们的家来使年逃跑。灯笼lantern符合句意,根据句意可知该空用可数名词复数形式,lantern的复数是lanterns,故答案为lanterns。
25.C A 26.A B C C
【导语】本文主要介绍江豚和长江的一些知识。
25.(1)句意:这条江起始于____。根据“It starts from the snow mountains on the Qinghai-Tibet Plateau(青藏高原).”可知起始于青藏高原,故选C。
(2)句意:这条江流入_____。根据“It runs into the East China Sea(东海) near Shanghai.”可知流入东海,故选A。
26.(1)句意:这条江长度超过______千米。根据“It is more than 6,300 km long.”可知全长超过6300千米。故选A。
(2)句意:_____不沿江。A重庆,B长沙,C武汉,根据常识可知长沙不沿江,故选B。
(3)句意:以前居住在长江的江豚是_____。A安全的,B容易的,C困难的,根据“We didn’t get enough food to eat and had no safe place to live. That was too bad.”可知以前江豚在长江是困难的,故选C。
(4)句意:现在长江对江豚来说是_____的家。A不好的,B伤心的,C开心的,根据“So now my family is also growing. I’ve got a few younger brothers and sisters! We sometimes jump in the air and say hello to people!”可知江豚现在是开心的,故选C。
27.People make and fly kites for fun. 28.People in China used kites as fly machines more than 2000 years ago. 29.He made four big kites. 30.These four kites lifted him 5 metres into the air. 31.Yes, they are.
【分析】本文介绍了风筝。
27.句意:人们做什么消遣?根据Today, people all over the world make and fly kites for fun.,可知人们做风筝、放风筝消遣,故答案为People make and fly kites for fun.
28.句意:人们是什么时候使用飞行器的?根据People in China used kites as fly machines more than 2000 years ago.,可知2000多年前,中国人把风筝当作飞行器,故答案为People in China used kites as fly machines more than 2000 years ago.
29.句意:劳伦斯做了多少只风筝?根据In 1894 in Australia, Lawrence Hargrave made four very big kites.,可知劳伦斯做了四只风筝,故答案为He made four big kites.
30.句意:那四只风筝把劳伦斯举到了多高?根据These four kites lifted him 5 metres into the air.,可知那四只风筝把他带到了5米的高空,故答案为These four kites lifted him 5 metres into the air.
31.句意:飞机的翅膀就像风筝吗?根据Today, the wings of planes are just like kites.,可知飞机的翅膀就像风筝,答语为肯定回答,故答案为Yes, they are.
32.C B D A 33.C B C A A
【分析】短文大意:短文介绍了什么是欺凌和遇到欺凌应该怎么做。
32.所给句子的含义为:
A不要保守秘密!
B对某人说坏话。
C他很难过他想要哭。
D你可以用语言让欺凌停止。
(1)根据短文中的Some of his classmates begin to laugh at(嘲笑) him and bully him.他的一些同学开始嘲笑他欺凌他。可知托尼很难过想要哭。故选C。
(2) 根据短文中的What is bullying 什么是欺凌?结合选项可知对某人说坏话是欺凌。故选B。
(3)根据短文中的What should you do Remember don't use your fists(拳头)!你应该怎么做?记得不要使用你的拳头。可知你可以用语言让欺凌停止。故选D。
(4) 根据短文中的you should tell your teacher or parents what happened. They will help you. And they will be very happy you told them, because they want everyone to be safe(安全)可知不要保守秘密!故选A。
33.(1)句意:我猜bully意思是____。根据短文中的Some of his classmates begin to laugh at(嘲笑) him and bully him.可知bully意思是欺负,故选C。
(2)句意:如果你的同学弄坏了你的东西,你会____。A高兴;B伤心;C笑;根据常识可知同学弄坏了你的东西,你会伤心,故选B。
(3)句意:哪一个不是欺凌?A嘲笑别人。B打人或推人取乐。C说好话让别人开心。根据短文中的What is bullying Laughing at someone. Breaking or taking someone's things. Hitting(打) or pushing(推) someone for fun. Saying bad words to someone.可知说好话让别人开心不是欺凌,故选C。
(4)句意:如果有人欺凌你,你应该做什么?A告诉老师或父母。B用我的拳头说脏话。C说好话让别人开心。根据短文中的What should you do Remember don't use your fists(拳头)!You can use words to make the bullying stop.You tell him or her “Bullying is not cool” “We should respect each other(彼此尊重)!” If the bullying doesn’t stop, you should tell your teacher or parents what happened. 可知如果有人欺凌你,你应该告诉老师或父母,故选A。
(5)句意:这篇文章最好的标题是____。A欺凌一点都不酷;B交到好朋友;C帮助我们的老师;根据短文大意,可知短文讲述的是欺凌,故选A。
34.A 35.B 36.C 37.B
【分析】短文大意:主要讲述孩子们星期天都去做了什么。
34.句意:爱丽丝____由短文Alice went skating with her friends.可知爱丽丝和朋友们去滑冰,选项A滑冰,故选A。
35.句意:托尼____由短文He went for a bike ride with Tony.可知托尼去骑自行车,选项B骑自行车,故选B。
36.句意:安妮塔___由短文 She played the flute.可知安妮塔在家吹笛子,选项C吹笛子,故选C。
37.句意:这篇文章是关于什么的?结合短文可知这是一篇关于周日孩子都做了什么的文章,结合选项B符合题意,故选B。
38.It is on the third Sunday in June. 39.a woman. 40.Her mother died when she was a baby, and her father raised her by himself. 41.Yes they do. 42.它是向父亲表达爱与敬重的一天。
【分析】短文大意:介绍父亲节的来历与孩子们为父亲们做的事情。
38.问句句意:父亲节在什么时候?根据It is on the third Sunday in June.可知在六月的第三个星期日。故答案为It is on the third Sunday in June.
39.问句句意:谁开始了这个节日?根据After Mother’s Day became a holiday in America, a woman wanted to have a day for fathers, too. So she began a special holiday, Father’s Day, to honour (尊重) her own father and all fathers.可知是一个妇女。故答案为A woman。
40.问句句意:当她是个婴儿的时候这个妇女发生了什么?根据Her mother died (死亡) when she was a baby, and her father raised (抚养) her by himself. 可知当她是个婴儿时,她的妈妈死了,她的爸爸自己抚养她。故答案为Her mother died when she was a baby, and her father raised her by himself.
41.问句句意:在父亲节这一天孩子们告诉他们的父亲他们爱他们吗?根据The children also tell their fathers that they love them, and thank their fathers for their love and support (支持). 可知该句做肯定回答,故答案为Yes they do.
42.It is它是,a day一天,to show love and respect (敬重) to fathers向父亲表达爱与敬重的,该句是陈述句,故答案为它是向父亲表达爱与敬重的一天。
43.eyes 44.freely 45.mice 46.day 47.neck
【解析】43.由句子An owl is a bird with very big eyes可知猫头鹰有大眼睛,所以空缺处是eyes,故答案为eyes。
44.与句子The owl can not move its eyes freely as we can.可知猫头鹰可以自由的转动它的眼睛,所以空缺填的是freely,故答案为freely。
45.由句子They eat mice and insects.可知他们吃老鼠和昆虫,故空缺处填的是mice,故答案为mice。
46.由句子Because the owls sleep most of the day可知猫头鹰白天大部分时间再睡觉,所以答案为day。
47.由句子If it wants to look at both sides, it must turn its neck.可知猫头鹰要看两边,要转动它的脖子,故答案为neck。
48.Seven. 49.She usually does her homework after school. 50.Two. 51.He is from England. 52.She likes to play games with her friends.
【解析】48.问句:韩梅一天有多少节课? 由句子There are four classes in the morning and three in the afternoon可知一天与7节课,故答案为Seven.
49.问句:韩梅放学后做什么? 由句子We usually do homework after school.可知放学后写作业,故答案为She usually does her homework after school.
50.问句:韩梅自学校有多少朋友? 由句子I have got two friends at school可知有2个朋友,故答案为Two.
51.问句:Frank来自哪里? 由句子He's from England.可知他来自英国,故答案为He is from England.
52.问句:韩梅和他的朋友做什么? 由句子I like to play games with my friends.可知和朋友一起玩游戏,故答案为She likes to play games with her friends.
53.A snake. 54.He is a kind man. 55.Near the fire. 56.It raises its head and tries to bite the farmer. 57.Yes, it does.
【解析】53.问句:在寒冷的一天农民在地发现了什么?由句子It is a cold day in winter. A farmer finds a snake on the ground.可知她发现了一条蛇。故答案为A snake.
54.问句:农民是一个怎么的人?由句子The farmer is a kind man.可知他是一个善良的人。故答案为He is a kind man.
55.问句:农民把蛇放在哪里?由句子He brings it carefully to his house and puts it near the fire可知他把蛇放在火的旁边。故答案Near the fire.
56.问句:当蛇可以动了之后干了什么?由句子But it raises its head and tries to bite the farmer.可知蛇仰起头去咬农民。故答案为It raises its head and tries to bite the farmer.
57.问句:蛇最后死了吗?由句子Then he kills the snake.可知蛇最后死了。故答案为A snake.
58.C 59.B 60.C 61.No, I don't. I eat lunch at home. I often play football.
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录