【期末考点培优】专题18 阅读理解-选择-2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优人教版(新起点)(含答案解析)

文档属性

名称 【期末考点培优】专题18 阅读理解-选择-2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优人教版(新起点)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 328.5KB
资源类型 试卷
版本资源 人教(新起点)
科目 英语
更新时间 2025-12-04 16:10:14

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优人教版(新起点)
专题18 阅读理解-选择
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,选择正确答案。
Eric’s class does a survey about the ways of travelling. They want to find out the most popular (最受欢迎的) way of travelling in their class. Every student can choose only one favourite way. Here are the results.
Travelling by train or subway is fast, cheap and convenient(方便的), so most students like the two ways best. Travelling by bus is also convenient. Some students choose the bus as their favourite way to travel, but they often have to wait for a long time.
Some students don’t like travelling by plane or taxi. Eric is one of them. He says, “It takes a long time to get to the airport (机场). The taxi can only carry a few people and it is not good for the environment (环境).”
1.There are ______ favourite ways to travel in Eric’s class. ( )
A.3 B.4 C.5
2.Thirteen students like travelling by ______ best. ( )
A.bus B.train C.subway
3.Some students like travelling by bus because ______. ( )
A.it is fast B.it is convenient C.it takes a short time to wait
4.There are ______ students in the class. ( )
A.33 B.35 C.37
5.Eric ______ travels by subway. ( )
A.usually B.always C.sometimes
根据短文完成下列各题。
Look at my pen pal’s album. This is Lily, my pen pal. She lives in New Zealand (新西兰). It’s next to Australia (澳大利亚). She is a quiet girl. She likes playing the violin and drawing comic pictures. She wants to be an artist in the future. She goes to school on foot. She has a brother. His name is Jill. He is only five. He likes riding his small bike in the garden and playing with his toy cars. Her father is a baseball player. Her mother is an accountant. She works in a bank. They both go to work by car. They are very happy.
6.Where is New Zealand ( )
A.It’s next to America. B.It’s next to Australia. C.It’s next to China.
7.What’s Lily’s hobby ( )
A.She likes playing the violin and drawing comic pictures.
B.She likes riding her small bike in the garden and playing with her toy cars.
C.She likes drawing comic pictures and riding a bike.
8.What does her father do ( )
A.He’s a baseball player. B.He’s a football player. C.He’s a policeman.
9.How does her father go to work ( )
A.On foot. B.By bus. C.By car.
10.Does Jill like riding his small bike in the garden ( )
A.Yes, he does. B.No, he doesn’t. C.We don’t know.
Sam lives in New York. His father has a shop there and his mother is a driver. He is seven years old now and begins to go to school this autumn. The school is a little far from their shop. So his mother drives a car to take him to school every day. And Sam is never late for class. His teachers like him very much.
It’s Monday today. Miss Green is teaching them to count (数数) from one to ten. Sam is studying hard. Soon he can count them. Miss Green is happy and asks, “How many people are there in your family, Sam ”
Sam stands up and says, “Two, Miss Green.”
“Who are they ”
“My father and mother.”
“Oh ” Miss Green is surprised. She says, “There are three people in your family.”
“But Miss Green, I’m not at home now, I’m at school, you know!”
11.Sam lives in _______. ( )
A.China B.New York C.the UK
12.Sam’mother is a _______. ( )
A.driver B.teacher C.cook
13.Sam goes to school by _______. ( )
A.bus B.subway C.car
14.Sam is _______ years old. ( )
A.seven B.nine C.eight
15.There are _______ people in Sam’s family. ( )
A.five B.four C.three
Get to Know about Wuhan
Wuhan is the capital of Hubei Province. It is a wonderful city in the middle of China. Wuhan has a history of 3,500 years. There are many interesting places with a long history. The East Lake is the largest natural lake in Chinese cities. People in Wuhan are proud of the Yellow Crane Tower. The Yellow Crane Tower is one of the three most famous towers on the south bank of the Yangtze River. Wuhan is also called the "city on river". Wuhan Yangtze River Bridge is the first bridge built over the Yangze River. Jianghan Road is the longest business walk street in China. You can try hot﹣and﹣dry noodles. It is the most popular food in Wuhan.
In January 2020, the new virus (病毒) that happened in Wuhan and then spread to other cities in China. Chinese people have all stood up as one to fight the virus. Medical workers from all over the country got together in Wuhan to save sick people. Now the virus is defeated by Wuhan people. Wuhan returns to normal and peace. We believe Wuhan will be better and better.
16.Where is Wuhan ( )
A.It's in the south of China. B.It's in the west of China. C.It's in the middle of China.
17.Which one is the largest natural lake in Chinese cities ( )
A.The East Lake. B.The West Lake. C.The Kunming Lake.
18.Which one is not Wuhan famous for ( )
A.The Yellow Crane Tower. B.The Oriental Pear Tower. C.Wuhan Yangtze River Bridge.
19.Which one is popular in Wuhan ( )
A.The hot pot. B.The morning tea. C.The hot﹣and﹣dry noodles.
20.What happened in Wuhan in 2020 ( )
A.There are many beautiful places. B.The new virus attacked the city.
C.Wuhan will be better.
阅读理解,根据内容选择正确的答案,把答案的序号填在括号里。
Hi, my name is Lily, I’m nine. My birthday is in August. I like Sunday. My favourite colour is pink. I have got two dogs. Today is my birthday, I’m happy!
21.When is Lily’s birthday ( )
A.In June B.In August C.In October D.In May
22.What is Lily’s favourite colour ( )
A.Pink B.Yellow C.Blue D.Black
23.Lily’s favourite day is _________( )
A.Monday B.Sunday C.Wednesday D.Friday
24.How many dogs has Lily got ( )
A.3 B.8 C.10 D.2
25.Lily is ________ today. ( )
A.sad B.tired C.happy D.angry
I’m Sarah. I live in a big city. Usually my father goes to work by car. He like driving, but he doesn’t like driving to work. Why is that Because it takes too much time. There is always a lot of traffic. His car is very slow. He goes home very late every day. And he is very tired. He doesn’t like playing with me after work.
Today, he is happy, “There is going to be a train near our home! I am going to work by subway next year. It is fast. I can read newspapers on the train. I can listen to music, too!” My mom says, “Then you will come back early and cook the meals.” I say “You can play with me after work.”
26.How is Sarah’s father going to go to work next year ( )
A.He is going to go to work by bus. B.He is going to go to work by car. C.He is going to go to work by subway.
27.Sarah’s father doesn’t like driving to work. Why ( )
A.Because the traffic is too busy. B.Because his car is too fast. C.Because her home is near.
28.Will Sarah’s father cook dinner in the future ( )
A.No, he won’t. B.Yes, he will. C.No, he will.
29.Does Sarah live in a big city ( )
A.Yes, she does. B.No, she doesn’t. C.Yes, she is.
30.Will Sarah’s father come back early next year ( )
A.No, he won’t. B.Yes, he will. C.Yes, he does.
Read and answer .(阅读短文,回答问题)
One day, Mary’s mother is going to visit China. Lisa gives her some advice.First,you can go to Beijing.It’s in the north of China.There are lots of interesting places.You can visit the Great Wall and the Summer Palace.You can also go to Xiangshan Park.It’s very beautiful.Then,Harbin is a beautiful city.It’s in the northeast of China.You can ski there and bring back some Harbin sausages.They are really delicious.
Hangzhou is in the east of China.It’s famous for the West Lake and Longjing tea. I hope you can also go to Xiamen.It’s in the south of China.It’s famous for its beautiful seaside. You can visit Gulangyu Island and eat seafood there.Wish you a great trip!
31.Who wants to visit China ( )
A.Mary B.Lisa C.Mary’s mother D.Lisa’s mother
32.Which city does not be included(被包括)
A.Shanghai B.Hangzhou C.Harbin D.Beijing
33.What can you do in Hangzhou ( )
A.You can visit the Summer Place.
B.You can taste Longjing tea
C.You can eat seafood.
D.You can visit the Gulangyu Island.
34.What’s Xiamen famous for ( )
A.West Lake B.seafood C.Xiangshan Park D.sausage
阅读理解
Miss Jones was a teacher. Her home was not far from her school, and she always walked there in the morning. All the pupils in the school were very young.
Miss Jones walked to school on a very cold and windy morning in October, and the cold wind went into her eyes, and big tears (眼泪)began running out of them. She reached the school, opened the door and went into the classroom. It was nice and warm there and Miss Jones was happy. But then a small boy looked at her for a minute, put his arms round her and said kindly, “ Don’t cry, Miss Jones. Our school isn’t very bad.”
35.It was from Miss Jones’s home to the school. ( )
A.a long way B.far away C.not far D.far
36.Miss Jones usually went to school . ( )
A.by bus B.by bike C.by car D.on foot
37.It was a morning. ( )
A.warm B.nice C.fine D.cold and windy
38.When the small boy saw tears in his teacher’s eyes he thought . ( )
A.she was happy. B.she didn’t like the school.
C.there was something wrong with her eyes. D.she didn’t like the bad weather.
39.The small boy Miss Jones and school very much. ( )
A.liked B.didn’t like C.enjoyed D.hated
阅读理解。
One day Mr. and Mrs. White go shopping by car. They stop their car near a store. They buy a lot of things and they want to put the things in the car. But Mr. White can’t open the door of the car, so they ask a policeman to help them. The policeman is very friendly to help them. Just then a man comes up and shouts: “What are you doing with my car ”
Mr. and Mrs. White take a look at the car’s number and they are frozen there. It isn’t their car.
40.Mr. and Mrs. White drive for ___________.( )
A.fishing B.shopping C.business
41.They stop their car _________. ( )
A.at the parking spot B.near the sea C.near the store
42.They want to put the things _______.( )
A.in a big bag B.in their car C.in other’s car
43.Mr. White can’t open the car, so __________.( )
A.they walk home
B.they ask a policeman to help
C.they call a taxi
阅读理解。
Michael Jordan is the most famous basketball player in the world. He was born in Brooklyn, New York. He didn’t like to talk to other people about himself. He was also very short. He didn’t play very well when he joined the basketball team in his high school at first. But the next year things changed greatly for him as he grew much taller.
Michael Jordan became famous when he joined the university basketball team in North Carolina. Michael used his speed and strength(力量)to reach the basket again. He played so well that people called him “Air Jordan”.
After college, Michael became a basketball team member in the Chicago Bulls. The NBA was very surprised at this high-flying player. He was named “Rookie”(新秀)of the year in 1985 and “Most Valuable(价值的)Player” in 1987. He once set a record(创纪录)by getting 63 points in one game.
44.Jordan is a basketball superstar in ____. ( )
A.England B.America C.Canada D.Japan
45.When he joined the basketball team in his high school, he ____ at first. ( )
A.didn’t play very well B.played very well
C.grew much taller D.set a record
46.He began to become famous in ____. ( )
A.the university basketball team B.the NBA
C.his high school at first D.the Chicago Bulls
47.He is often called “____”. ( )
A.Rookie B.the NBA
C.Air Jordan D.Most Valuable Player
48.The NBA was very surprised at the superstar when ____. ( )
A.he was young
B.he joined the basketball team in his high school
C.he joined the university basketball team
D.he joined the Chicago Bulls
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C 2.B 3.B 4.C 5.A
【导语】本文介绍了对埃里克班级同学关于旅行方式的调查结果,分析了不同交通方式的优缺点及受欢迎程度。
1.句意:在埃里克的班级中有______种最受欢迎的旅行方式。根据图表可知最受欢迎的旅行方式共5种,故选C。
2.句意:十三名学生最喜欢乘______旅行。A公共汽车,B火车,C地铁。根据图表可知十三名学生最喜欢乘火车出行,故选B。
3.句意:一些学生喜欢乘公共汽车旅行是因为______。A它快,B它方便,C等待时间短,根据“Travelling by bus is also convenient.”可知是因为方便,故选B。
4.句意:班级中有______名学生。根据图表数字相加为37人,故选C。
5.句意:埃里克______乘地铁旅行。A通常,B总是,C有时。根据图表可知乘地铁是埃里克主要的旅行方式,故选A。
6.B 7.A 8.A 9.C 10.A
【导语】本文主要介绍了莉莉及家人。
6.句意:新西兰在哪里?A它在美国旁边。B它在澳大利亚旁边。C它在中国旁边。根据“She lives in New Zealand (新西兰). It’s next to Australia (澳大利亚).”可知新西兰在澳大利亚旁边,故选B。
7.句意:莉莉的爱好是什么?A她喜欢拉小提琴和画漫画。 B她喜欢在花园里骑她的小自行车,玩她的玩具车。 C她喜欢画漫画和骑自行车。根据“She likes playing the violin and drawing comic pictures.”可知她喜欢拉小提琴和画漫画,故选A。
8.句意:她爸爸是做什么的?A他是一名棒球运动员。B他是一名足球运动员。C他是一名警察。根据“Her father is a baseball player.”可知她爸爸是棒球运动员,故选A。
9.句意:她爸爸是怎么去上班的?A步行。B乘公共汽车。C开车。根据“They both go to work by car.”可知她的父母都开车上班,故选C。
10.句意:吉尔喜欢在花园里骑他的小自行车吗?A是的,他喜欢。B不,他不喜欢。C我们不知道。根据“His name is Jill. He is only five. He likes riding his small bike in the garden and playing with his toy cars.”可知吉尔喜欢在花园骑自行车,作肯定回答,故选A。
11.B 12.A 13.C 14.A 15.C
【分析】本文讲述了萨姆爸爸妈妈的职业,以及一天萨姆在课堂上发生的故事。
11.句意:萨姆住在_____。A中国,B纽约,C英国,根据Sam lives in New York. 可知他住在纽约。故选B。
12.句意:萨姆的妈妈是______。A司机,B老师,C厨师,根据His father has a shop there and his mother is a driver. 可知她是司机。故选A。
13.句意:萨姆乘_____去上学。A公共汽车,B地铁,C小汽车,根据So his mother drives a car to take him to school every day. 可知是乘小汽车。故选C。
14.句意:萨姆_____岁了。A七,B九,C八,根据He is seven years old now and begins to go to school this autumn. 可知他七岁了。故选A。
15.句意:萨姆家有_____人。A五,B四,C三,根据短文内容可知有萨姆,他的爸爸和妈妈。共三口人,故选C。
16.C 17.A 18.B 19.C 20.B
【导语】本文介绍了武汉在中国的中部,东湖是中国城市中的最大的自然湖,黄鹤楼和武汉长江大桥很著名,2020年新型病毒袭击了武汉,武汉人战胜了病毒。
16.句意:武汉在哪里?A它在中国的南部。B它在中国的西部。C它在中国的中部。根据It is a wonderful city in the middle of China. 可知武汉位于中国的中部,故选C。
17.句意:中国城市中最大的自然湖是哪一个?A东湖。B西湖。C昆明湖。根据The East Lake is the largest natural lake in Chinese cities. 可知东湖是中国城市中的最大的自然湖,故选A。
18.句意:哪一个不是武汉著名的?A黄鹤楼。B东方明珠电视塔。C武汉长江大桥。根据The Yellow Crane Tower is one of the three most famous towers on the south bank of the Yangtze River. Wuhan Yangtze River Bridge is the first bridge built over the Yangze River. 可知黄鹤楼和武汉长江大桥均位于武汉,东方明珠电视塔位于上海,故选B。
19.句意:哪一个在武汉流行?A火锅。B上午茶。C热干面。根据You can try hot﹣and﹣dry noodles. It is the most popular food in Wuhan. 可知热干面在武汉很受欢迎,故选C。
20.句意:2020年武汉发生了什么?A有许多美丽的地方。B新的病毒袭击了这座城市。C武汉会更好。根据In January 2020,the new virus that happened in Wuhan and then spread to other cities in China. 可知2020年新型病毒袭击了武汉,故选B。
21.B 22.A 23.B 24.D 25.C
26.C 27.A 28.B 29.A 30.B
【分析】短文大意:短文介绍了萨拉的爸爸不喜欢开车去上班,打算明年乘地铁去上班。
26.句意:萨拉的爸爸明年打算怎样去上班?A他打算乘公共汽车去上班。B他打算乘汽车去上班。C他打算乘地铁去上班。根据短文中的可知他I am going to work by subway next year.可知他明年打算乘地铁去上班,故选C。
27.句意:萨拉的爸爸不喜欢开车去上班。为什么?A因为交通太拥挤了。B因为他的汽车太快了。C因为她的家很近。根据短文中的Because it takes too much time. There is always a lot of traffic.可知因为交通太拥挤了,故选A。
28.句意:萨拉的爸爸将来会做饭吗?A不,他不会。B是的,他会。C不,他会。表达错误,排除C;根据短文中的My mom says, “Then you will come back early and cook the meals.”可知萨拉的爸爸将来会做饭,答语为肯定回答,故选B。
29.句意:萨拉住在一个大城市里吗?A是的,她住在。B不,她不住在。C是的,她是。句子是does引导的一般疑问句,排除C;根据短文中的I’m Sarah. I live in a big city.可知萨拉住在大城市里,答语为肯定回答,故选A。
30.句意:萨拉的爸爸明年会早些回来吗?A不,他不会。B是的,他会。C是的,他做。句子是will引导一般疑问句,排除C;根据短文中的My mom says, “Then you will come back early and cook the meals.” 可知萨拉爸爸会早些回来,该句答语为肯定答语,故选B。
31.C 32.A 33.B 34.B
35.C 36.D 37.D 38.B 39.A
40.B 41.C 42.B 43.B
44.B 45.A 46.A 47.C 48.D
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录