/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优人教版(新起点)
专题19 阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
读对话,根据对话内容选择小朋友喜欢的老师的外貌特征。
Joy: Look, these are pictures of our teachers.
Lily: Who is your favourite teacher
Bill: Mr Zhao, he is our maths teacher.
Lily: He is tall and handsome.
Bill: Yes. And I also like my art teacher. He wears glasses. What about you
Lily: I like PE teacher. Look, that young man with brown hair is my PE teacher.
Bill: I see, he plays ping-pong very well.
Lily: Yes, I also like my Chinese teacher. She is nice and pretty.
Bill: How about you, Joy Who is your favourite teacher
Joy: Mrs White. She is my science teacher. She has long curly hair.
A.brown hair B.nice and pretty C. handsome and tall D.long curly hair E. wear glasses
1.maths teacher:
2.Chinese teacher:
3.art teacher:
4.science teacher:
5.PE teacher:
阅读理解。
Do you know how animals live Fish live in the rivers, pools and seas. They can’t live without (没有) water. Mammals usually live on land (陆地), but whales live in the sea and they’re mammals. Mammals’ babies drink milk to grow up. Do you know reptiles A snake is a kind of them. Insects are a bit small. Some of them eat other insects and some eat plants. Birds are pretty. They can fly. Some birds can sing sweetly and some look very colorful. Penguins can’t fly, but they’re birds. Birds find food for their babies till they can live alone.
6.读短文,回答下列问题。
(1) What kind of animals are whales
(2) Where do fishes live
(3) Are penguins birds
7.判断下列句子是(T)否(F)正确。
(1) All mammals live on land. ( )
(2) Birds find food for their babies till they can live alone. ( )
Read, choose and write. 请选择符合教材中小朋友的实际情况以及其他相关信息的选项,回答以下问题。
Andy’s Summer Vacation
It’s in the west of China. It was great. It’s famous for temples. He went to Xining with his parents. We can visit the Kumbum Monastery.
8.How was Andy’s summer vacation
9.Where did Andy go on his summer vacation
10.Where is Xining
11.What’s Xining famous for
12.What can you do there
Susan, Harry and Mae were playing in the yard. Susan saw something hopping in the grass. "Eeek! A bug!" shouted Susan. "I'm a grasshopper. I hop high and far on my strong legs. Watch me go!" said the brown grasshopper. Mae saw something crawling (爬) through the grass. "Eeek! A bug! "yelled (大叫) Mae. "I'm a beetle. I have two sets of wings. One set is small and hard. I use the other set to fly. Watch me go!" said the black beetle. Harry heard something buzzing in the grass. "Eeek! A bug!" howled Harry. "I'm a bumblebee. I fly from flower to flower. Watch me go!". Said the yellow and black bee. "There are a lot of bugs, "said Harry. " They are all different, "added Mae. "They are fun to watch, " said susan. "Bugs are neat (优雅的). Let's find some more bugs!" said Harry.
13.根据短文内容,按照B~E的顺序给图片排序。
( )
(A)
( )
( )
( )
14.请给这个故事起一个题目。
Read and write. 阅读理解和表达。
Around the World
Name Where do they want to go this winter vacation What is it famous for What can you do there What language do people speak
Bill He wants to go to _______ this winter vacation. It’s in the southeast of the UK. You can go to the _______ Museum there. It’s a huge museum. It has a lot of art from around the world. It is over 250 years old. You can see Big Ben and Tower Bridge, a very famous bridge. People there speak English.
Yaoyao She wants to go to _______ this winter vacation. It’s a very big city in the southeast of Canada. You can visit the CN Tower there. You can go to the top of the tower to see the sunrise. Canada is famous for maple leaves. It is a good place for hiking and fishing. People there speak English and French.
Andy He wants to go to _______ this vacation. It’s in the southeast of Australia. You can visit the Opera House. Australia is famous for koalas and kangaroos. People there speak English.
15.Read and write. 请根据教材中小朋友们的实际情况和上下文内容填空,完成表格(一空一词)。
(1) (2) (3) (4)
16.Read and answer. 请根据以上表格内容和实际情况,用完整的答句回答问题。
(1) What is Canada famous for
(2) Is the White House in the UK
17.Let’s write. 请根据你的实际情况,用完整的答句回答以下问题。
Where did you go this winter vacation What did you do there
阅读理解。
There is a city in the world. People do not drive cars in that city. It is called Venice. Venice is in Italy. There are no streets in Venice. But there are canals. The canals look like streets. There is much water in those canals. In Venice people ride about the city in boats. Your father and mother may ride in a bus to work. In Venice, fathers and mothers ride in boats.
18.根据短文内容判断正误
(1) People drive cars in Venice. ( )
(2) Venice is in Italy. ( )
(3) People in Venice go to work by bus. ( )
19.根据短文内容选择正确答案。
(1) The canals look like ________. ( )
A.water B.streets C. boats D.buses
(2) There’s ________ water in the canals. ( )
A.little B.much C. many D.some
20.根据短文内容填空。
Venice is in . There are streets in Venice. But there are .In Venice people about the city in .
Dear Andy,
Welcome to China! I’m happy to be your new classmate. I want to introduce you some places to visit. Beijing is the capital of China. It’s in the north of China. There are some places in it. You can also go to Guilin. It is in the south of China. You can see beautiful rivers and mountains there. I hope you can also go to Lhasa. It is in the west of China. There are also many interesting things. You can visit the Potala Palace and see snow-capped mountains. Hope you have a happy experience in China!
Yours,
Sam!
21.根据短文内容判断正(T)误(F)。
(1) Andy and Sam are classmates. ( )
(2) Beijing is the capital of China. ( )
(3) Guilin is in the west of China. ( )
22.回答问题。
(1) What's Guilin famous for
(2) Where is Lhasa
Read and answer .(阅读短文,回答问题)
Baseball is an American sport, but it is also very popular in Beijing. James likes to play it in school. He also enjoys watching baseball games on TV. When he plays baseball. He likes batting better than fielding. The other day he hit a dig homer挖土机.The ball flew away and broke a window of his classroom.
Question:
23.What sport does James like
24.What does James enjoy watching on TV
25.What does James play baseball
26.What does he like better than fielding
27.The other day he hit a big homer, and what happen
Read and answer .(阅读短文,回答问题)
My name is Mike. I’m a boy. I am twelve. This is my school. I’m a pupil. I’m in Xin Hua School. My teacher is Miss Wang. She is my Chinese teacher. She is a good teacher. The pupils all like her. I have a good friend. His name is John. We are in the same school and the same class. We often go to school together.
28.What’s the boy’s name
.
29.How old is Mike
.
30.Is Mike a pupil
.
31.What school is Mike in
.
32.Who is Mike’s good friend
.
Maomao在介绍中国的传统节日-春节。阅读短文,完成下列任务。
It is a big festival in China. It is in January or February. People do many things for it. They buy meat, vegetables, fruit and other food. They clean their houses and put on new clothes. They often make a kind of special food-dumplings. They mean coming together. On the Spring Festival Eve, people come back home. Some sing and dance. Some play cards. Some watch TV and some make a big dinner. The next day, they say “Happy Chinese New Year” to each other. Children can get red packets. They all have a good time.
33.阅读短文,选择正确的答案。
(1) —When is the festival ( )
—It is in _______.
A. April (四月) B.May (五月) C. January or February
(2) What special food do people eat during the festival ( )
A.Fruit. B.Meat. C. Dumplings.
(3) What can children get during the festival ( )
A. B. C.
(4) Which is the best title (标题) for the passage ( )
A.New Year’s Day B.Chinese New Year C. Labour Day
任务二
34.根据短文内容和实际情况,回答问题What do you do during the big festival
阅读短文,完成下列各题。
Hello! I’m Lingling. My favourite festival is the Spring Festival. With the development of technology, our celebrations now mix tradition with new trends. We still clean the house and put up red couplets, but this year we used eco-friendly (环保的) digital couplets on our smart door. On the eve of the festival, my family made jiaozi together while streaming (直播) the process on a family app. Children still get lucky money, but some of it is in digital red envelopes via WeChat. We watched the Spring Festival Gala on a smart TV and even voted (投票) for our favourite performances online!
35.根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) Lingling’s family used traditional paper couplets this year. ( )
(2) Children received both physical and digital lucky money. ( )
(3) Lingling likes the Lantern Festival best. ( )
36.How did Lingling’s family share the process of making jiaozi (玲玲的家人怎么分享包饺子?)
阅读短文,完成下列任务。
I’m Han Han. I am from China. Now I’m in the U.K. with my parents. First, we visit Big Ben. Big Ben is 95 metres tall. It’s famous. It has a big clock on it. We take some pictures there. Then we go to visit Buckingham Palace. Kings and queens live in Buckingham Palace. It’s old and beautiful. We also visit River Thames (泰晤士河). River Thames is very long. It is 346 km. It’s famous in the world.
37.判断正(T)误(F)。
(1) Han Han is from the U.K. ( )
(2) Big Ben is 95 metres tall. ( )
(3) River Thames is famous in the world. ( )
38.填空。
(1) Big Ben has a big on it.
(2) and live in Buckingham Palace.
根据短文内容,完成下列各题。
Hi, Sarah!
It is autumn in April here in Sydney. Autumn is my favourite season! It is warm in the day and cool at night. Many people visit us in autumn because they like the weather.
When you come, you can visit the Sydney Opera House. It is the most famous building in Australia.
What is the weather like in April in your city
What do you often do
All the best,
Stella
39.判断正(T)误(F)。
(1) It’s spring in Sydney in April. ( )
(2) It’s warm in the day. ( )
(3) Sarah’s favourite season is autumn. ( )
(4) It’s cold at night. ( )
(5) When people come to Sydney, they can visit the Sydney Opera House. ( )
40.完成句子。
(1) Is the Sydney Opera House the most famous building in Australia
, it is.
(2) Many people visit Sydney in .
阅读下面短文,然后根据短文内容回答问题。
Hi, I’m Li Tao. I live in Changchun with my family. Today is Sunday. My parents and I go to a new “pet cafe” near our community (社区). It’s not a usual cafe—there are many cute animals here!
When we get there, a friendly girl greets us. “Welcome! You can play with cats, rabbits and even small parrots.” she says. I see a white rabbit first. It has long ears and a short tail. I give it some carrots. It eats happily. My mom likes a brown cat. It sits on her lap and looks very relaxed. My dad talks to a small parrot. The parrot can say “Hello” and “Goodbye”! It’s so smart.
We stay there for two hours. We drink milk and eat cakes. The food is nice, and playing with animals makes us happy. This pet cafe is my new favourite place. I want to come here again next Sunday.
41.Where does Li Tao live
42.What day is it today
43.What animals can people play with in the pet cafe
44.What does Li Tao give the white rabbit
45.How long do Li Tao and his family stay in the pet cafe
阅读短文,完成任务。
There are two kinds(种类) of elephants on land(陆地). One is the Asian(亚洲的) elephant and the other is the African(非洲的) elephant. Which one is bigger Now I’ll tell you the answer. A 15-year-old African elephant is about 4 metres and 8 tons. They are the biggest animals on land. So they are bigger than Asian elephants. Elephants like to live together. Do you know how tall and how heavy a baby elephant is It’s about 100 cm and 100 kg.
The dog is a clever animal. But the elephant is cleverer than the dog. Elephants can do many things for us. Elephants are our friends.
46.阅读短文,判断正(T)误(F)。
(1) The Asian elephant is bigger than the African elephant. ( )
(2) The dog is cleverer than the elephant. ( )
(3) A baby elephant is about 100 kg. ( )
47.阅读短文,回答问题。
(1) Can elephants do many things for people
(2) How heavy is a 15-year-old African elephant
阅读短文,完成下列任务。
Twiga is a little giraffe. She was born in a zoo in Beijing yesterday. She is 175 centimeters(厘米) tall and weighs 50 kilograms(公斤). She is very cute. She is smaller than many baby giraffes. Most baby giraffes are taller and heavier. Twiga’s mother is not worried. Twiga drinks milk and eats small trees. Today she is bigger than yesterday! Giraffes come from Africa(非洲). Twiga’s name is from Africa, too. Many people in Africa speak Swahili. Twiga is Swahili for “giraffe”.
48.Mark T or F.判断下面的句子意思是(T)否(F)与短文内容相符。
(1) Twiga is big and strong. ( )
(2) Twiga’s name is from Africa. ( )
49.Choose the right answers.根据短文内容选择正确答案。
(1) What is the passage about ( )
A.Africa. B.Swahili. C. Twiga’s mother. D.Twiga.
(2) How tall is Twiga ( )
A.175 centimeters. B.175 meters. C.50 centimeters. D.50 kilograms.
(3) What does Twiga eat and drink ( )
A.She eats big trees and drinks juice. B.She eats flowers and drinks milk.
C. She eats vegetables and drinks water. D.She eats small trees and drinks milk.
50.Fill with the proper words.根据表格信息,每空填写一个适当的英文单词。
(1) “Twiga” is a of a giraffe.
(2) Twiga is cute. It has a long and four thin legs.
(3) Twiga’s mother is not worried. Because she can good care of her baby.
(4) We can go to the in Beijing to see Twiga.
(5) Africa has many kinds of , such as giraffe, elephants and lions.
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C 2.B 3.E 4.D 5.A
【导语】本文主要讲述的是各科老师的外貌。
1.maths teacher数学老师,根据句子“Bill: Mr Zhao, he is our maths teacher. Lily: He is tall and handsome.”,可知数学老师又高又英俊, handsome and tall英俊高大的,故选C。
2.Chinese teacher语文老师,根据句子“I also like my Chinese teacher. She is nice and pretty.”,可知语文老师很好并且漂亮,nice and pretty好且漂亮,故选B。
3.art teacher美术老师,根据句子“And I also like my art teacher. He wears glasses.”,可知美术老师戴着眼镜,wear glasses戴眼镜,故选E。
4.science teacher科学老师,根据句子“She is my science teacher. She has long curly hair.”,可知科学老师有一头长长的卷发,long curly hair长卷发,故选D。
5.PE teacher体育老师,根据句子“ Look, that young man with brown hair is my PE teacher.”,可知体育老师有棕色的头发,brown hair棕色的头发,故选A。
6.They’re mammals. Fishes live in the river, pool and sea. Yes, they are. 7.F T
【导语】本文主要介绍了动物们的居住地。
6.(1)句意:鲸鱼是什么动物?根据“Mammals usually live on land (陆地), but whales live in the sea and they’re mammals.”可知鲸鱼是哺乳动物,故答案为They’re mammals.
(2)句意:鱼生活在哪里?根据“Fish live in the rivers, pools and seas.”可知鱼生活在河里、池塘和海里,故答案为Fish live in the rivers, pools and seas.
(3)句意:企鹅是鸟类吗?根据“Penguins can’t fly, but they’re birds.”可知企鹅是鸟类,作肯定回答,故答案为Yes, they are.
7.(1)句意:所有哺乳动物都生活在陆地上。根据“Mammals usually live on land (陆地), but whales live in the sea and they’re mammals.”可知鲸鱼是哺乳动物,但是它们住在海里,句子不符合原文,故答案为F。
(2)句意:鸟类会为它们的幼崽寻找食物,直到它们能够独自生活。根据“Birds find food for their babies till they can live alone.”可知句子符合原文,故答案为T。
8.It was great. 9.He went to Xining with his parents. 10.It’s in the west of China. 11.It’s famous for temples. 12.We can visit the Kambum Monastery.
【导语】本文介绍了Andy和他的父母暑假去西宁旅游的情况。
8.句意:Andy的暑假怎么样?根据“It was great.”可知Andy暑假过得非常棒。故答案为It was great.
9.句意:Andy去哪里过暑假?根据“He went to Xining with his parents.”可知Andy和他的父母西宁。故答案为He went to Xining with his parents.
10.句意:西宁在哪里?根据“It’s in the west of China.”可知西宁在中国的西部。故答案为It’s in the west of China.
11.句意:西宁因什么而著名?根据“It’s famous for temples.”可知因西宁寺庙而著名。故答案为It’s famous for temples.
12.句意:在那里你们能做什么?根据“We can visit the Kumbum Monastery.”可知Andy和他的父母能参观塔尔寺。故答案为We can visit the Kumbum Monastery.
13.B D
E
C
14.如:三个顽皮的孩子
【导语】本文介绍了苏珊,哈里和米娅在院子里玩,发现了一些虫子,如蚂蚱、甲虫和大黄蜂等,他们寻找虫子。
13.根据I'm a grasshopper.可知苏珊指的是蚱蜢,所以图一为B;根据I'm a beetle. I have two sets of wings. One set is small and hard. I use the other set to fly. Watch me go!可知米娅指的是甲虫,所以图四为C;根据I'm a bumblebee. I fly from flower to flower. Watch me go!可知哈里指的是一只大黄蜂,所以图二为D;根据Bugs are neat (优雅的).Let's find some more bugs!可知图三为E,故答案为B;D;E;C。
14.根据短文大意,可知三个顽皮的孩子在院子里玩,他们看见虫子找虫子,本题答案不唯一,可以是三个顽皮的孩子,故答案为三个顽皮的孩子。
15.London British Toronto Sydney 16.(1) Canada is famous for maple leaves.
(2) No, it isn’t. 17.I went to Beijing. I visited the Great wall. (合理即可)
【导语】本文主要介绍了三个小朋友寒假要去的三个城市的情况。
15.(1)句意:他今年寒假想去_____。根据文中句子“You can see Big Ben and Tower Bridge,”可知在那儿可以看到大本钟和塔桥,根据常识可知大本钟和塔桥在伦敦,故答案为London。
(2)句意:你可以去那里的_____博物馆。根据文中句子“It’s a huge museum. It has a lot of art from around the world. It is over 250 years old.”可知它是一个巨大的博物馆,这里有很多来自世界各地的艺术作品,它已经有250多年的历史了,结合上一空的伦敦可知是大英博物馆,即the British Museum,故答案为British。
(3)句意:她今年寒假想去_____。根据文中句子“It’s a very big city in the southeast of Canada. You can visit the CN Tower there.”可知它是加拿大东南部一个很大的城市,在那儿可以参观加拿大国家电视塔,根据常识可知该城市是多伦多,故答案为Toronto。
(4)句意:他今年寒假想去_____。根据文中句子“It’s in the southeast of Australia. You can visit the Opera House.”可知它位于澳大利亚东南部,在那儿可以参观歌剧院,根据常识可知该城市是悉尼,故答案为Sydney。
16.(1)句意:加拿大以什么闻名?根据文中句子“Canada is famous for maple leaves.”可知加拿大以枫叶闻名,故答案为Canada is famous for maple leaves.
(2)句意:白宫在英国吗?根据常识可知白宫在美国,所以应回答:不,它不在,故答案为No, it isn’t.
17.句意:今年寒假你去了哪里?你在那儿干啥了?本题答案不唯一,问句是过去时态,回答也用过去时态,以去北京参观长城为例,故答案为I went to Beijing. I visited the Great wall.
18.F T F 19.B B 20.Italy no canals ride boats
【分析】这篇文章介绍的是意大利的一个城市威尼斯。
18.(1)题意为人们在威尼斯开车。根据 People do not drive cars in that city.人们在那个城市不开车可知这句话不正确,故答案为F。
(2)题意为威尼斯在意大利。根据Venice is in Italy.威尼斯在意大利可知该句正确,故答案为T。
(3)题意为威尼斯人坐公交车去上班。根据Your father and mother may ride in a bus to work. In Venice, fathers and mothers ride in boats.你的爸爸妈妈可能乘公交去上班,在威尼斯,爸爸妈妈坐船去上班可知该句错误,故答案为F。
19.(1)题意为运河看起来像____。根据The canals look like streets.运河看起来像街道可知B符合题意,故选B。
(2)题意为运河里有___水。根据 There is much water in those canals.那些运河里有很多水,可知B符合题意,故选B。
20.题意为威尼斯在____。威尼斯____街道。但是那里有____。在威尼斯人们_常常乘船出行。根据原文Venice is in Italy. 可知There are no streets in Venice.But there are canals. In Venice people ride about the city in boats. 可知威尼斯在意大利,那里没有街道,但是有运河,人们出行都乘船,故答案为Italy;no;canals;ride;boats。
21.T T F 22.It is famous for beautiful rivers and mountains. It is in the west of China.
【分析】短文大意:主要讲述萨姆给安迪介绍中国的几个旅游城市的事儿。
21.(1)句意:安迪和萨姆是同学。由短文I’m happy to be your new classmate.可知安迪和萨姆是同学,故答案为T。
(2)句意:北京是中国的首都。由短文Beijing is the capital of China.可知北京是中国的首都,故答案为T。
(3)句意:桂林在中国的西部。由短文You can also go to Guilin. It is in the south of China. 可知桂林在中国的南部,故答案为F。
22.1.句意:桂林以什么著名?由短文You can see beautiful rivers and mountains there.由短文可知桂林以山和水著名,故答案为It is famous for beautiful rivers and mountains.
2.句意:拉萨在哪里?由短文 It is in the west of China.可知拉萨在中国的西部,故答案为It is in the west of China.
23.James likes to play baseball. 24.James enjoys watching baseball games on TV. 25.When he plays baseball,he likes batting better than fielding. 26.He likes batting better than fielding. 27.The ball flew away and broke a window of his classroom.
28.His name is Mike. 29.He is twelve. 30.Yes, he is. 31.Mike is in Xin Hua School. 32.John is Mike’s good friend.
33.C C A B 34.I usually help my parents clean the house, buy new clothes, make dumplings with them. On Spring Festival Eve, we have a big dinner together and watch TV. I also get red packets and say “Happy Chinese New Year” to relatives.(本题答案不唯一)
【导语】本文主要介绍春节活动。
33.(1) 句意:—这个节日在什么时候?—它在____。A四月,B五月,C一月或二月。根据“It is in January or February.”可知是在一月或二月,故选C。
(2) 句意:节日期间人们吃什么特殊的食物?A水果。B肉。C饺子。根据“They often make a kind of special food-dumplings.”可知是饺子,故选C。
(3) 句意:节日期间孩子们能得到什么?根据“Children can get red packets.”可知会得到红包,故选A。
(4) 句意:这篇文章最好的标题是什么?A元旦,B春节,C劳动节。根据“It is a big festival in China. It is in January or February.”可知是春节,故选B。
34.句意:你在这个盛大的节日期间做什么?本题答案不唯一。可说帮助父母打扫房间,买新衣服,包饺子,看电视等。故答案为I usually help my parents clean the house, buy new clothes, make dumplings with them. On Spring Festival Eve, we have a big dinner together and watch TV. I also get red packets and say “Happy Chinese New Year” to relatives.
35.F T F 36.Lingling’s family shared the process of making jiaozi by streaming it on a family app.
【导语】本文主要介绍了玲玲和家人一起过春节的场景。
35.(1)句意:玲玲家今年用的是传统对联。根据“We still clean the house and put up red couplets, but this year we used eco-friendly digital couplets on our smart door.”可知今年我们在智能门上用了环保电子对联,句子与原文不符,故答案为F。
(2)句意:孩子们收到了实物红包和数字红包。根据“Children still get lucky money, but some of it is in digital red envelopes via WeChat.”可知孩子们仍然能拿到压岁钱,但部分是通过微信的电子红包,句子与原文相符,故答案为T。
(3)句意:玲玲最喜欢元宵节。根据“My favourite festival is the Spring Festival”可知我最喜欢的节日是春节,句子与原文不符,故答案为F。
36.根据 “On the eve of the festival, my family made jiaozi together while streaming the process on a family app”,可知我的家人一起包饺子,同时在家庭 APP 上直播这个过程。故答案为Lingling’s family shared the process of making jiaozi by streaming it on a family app.
37.F T T 38.clock Kings queens
【导语】本文讲了英国的建筑。
37.(1)句意:韩含来自英国。根据“I’m Han Han. I am from China.”,可知来自中国,故答案为F。
(2)句意:大本钟95米高。根据“Big Ben is 95 metres tall.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(3)句意:泰晤士河在世界上很著名。根据“River Thames is very long. It is 346 km. It’s famous in the world.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
38.(1)句意:大本钟上面有一个大_______。根据“Big Ben is 95 metres tall. It’s famous. It has a big clock on it.”,可知有一个大钟,故答案为clock。
(2)句意:______和______住在白金汉宫。根据“Kings and queens live in Buckingham Palace.”,可知国王和女王住在白金汉宫,故答案为Kings,queens。
39.F T F F T 40.Yes autumn / April
【导语】本文讲了悉尼的天气和建筑。
39.(1)句意:悉尼的四月是春天。根据“It is autumn in April here in Sydney.”,可知悉尼的四月是秋天,故答案为F。
(2)句意:白天很暖和。根据“It is warm in the day and cool at night.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(3)句意:萨拉最喜欢的季节是秋天。根据“Autumn is my favourite season!”和结尾,可知斯特拉最喜欢的季节是秋天,故答案为F。
(4)句意:晚上很冷。“It is warm in the day and cool at night.”,可知晚上很凉爽,故答案为F。
(5)句意:当人们来到悉尼时,他们可以参观悉尼歌剧院。根据“When you come, you can visit the Sydney Opera House.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
40.(1)句意:悉尼歌剧院是澳大利亚最著名的建筑吗?根据“When you come, you can visit the Sydney Opera House. It is the most famous building in Australia.”,可知悉尼歌剧院是澳大利亚最著名的建筑,答语为肯定回答,用yes,故答案为Yes。
(2)句意:很多人在______参观悉尼。根据第一段可知很多人在秋天/四月参观悉尼,故答案为autumn / April。
41.He lives in Changchun. 42.Today is Sunday. 43.They can play with cats, rabbits and even small parrots. 44.He gives it some carrots. 45.They stay there for two hours.
【导语】本文主要介绍李涛及其家人在宠物咖啡馆的活动。
41.句意:李涛住在哪里?根据“Hi, I’m Li Tao. I live in Changchun with my family.”可知住在长春,故答案为He lives in Changchun.
42.句意:今天星期几?根据“Today is Sunday.”可知今天星期天,故答案为Today is Sunday.
43.句意:人们在宠物咖啡馆里可以和什么动物一起玩?根据“You can play with cats, rabbits and even small parrots.”可知可以和猫,兔子和一些小鹦鹉们一起玩,故答案为They can play with cats, rabbits and even small parrots.
44.句意:李涛给了白兔子什么?根据“I give it some carrots.”可知给了一些胡萝卜,故答案为He gives it some carrots.
45.句意:李涛和他的家人在宠物咖啡馆里待了多长时间?根据“We stay there for two hours.”可知是两小时,故答案为They stay there for two hours.
46.F F T 47.Yes, they can. It’s about 8 tons.
【导语】本文主要介绍了关于大象的信息。
46.(1)句意:亚洲象比非洲象更大。根据文中“So they are bigger than Asian elephants.”可知非洲象比亚洲象更大。题干与原文不符,故答案为F。
(2)句意:狗比大象更聪明。根据文中“But the elephant is cleverer than the dog.”可知大象比狗更聪明。题干与原文不符,故答案为F。
(3)句意:一头小象大约重100千克。根据文中“Do you know how tall and how heavy a baby elephant is It’s about 100 cm and 100 kg.”可知一头小象大约重100千克。题干与原文相符,故答案为T。
47.(1)句意:大象能为人们做很多事情吗?根据文中“Elephants can do many things for us.”可知大象能为人们做很多事情。故答案为Yes, they can.
(2)句意:一头15岁的非洲象有多重?根据文中“A 15-year-old African elephant is about 4 metres and 8 tons.”可知一头15岁的非洲象大约4米高,8吨重。故答案为It’s about 8 tons.
48.F T 49.D A D 50.name neck take zoo animals
【导语】本文介绍了北京动物园新出生的小长颈鹿Twiga的基本情况,包括它的体型特征、饮食习性以及名字来源等信息。
48.(1) 句意:Twiga又大又强壮。根据“She is smaller than many baby giraffes.”可知她比较小,故答案为F。
(2) 句意:Twiga的名字来自非洲。根据“Twiga’s name is from Africa, too.”可知Twiga的名字来自非洲,故答案为T。
49.(1) 句意:这篇文章主要讲什么?A.非洲。B.斯瓦希里语。C.Twiga的母亲。D.特威加。根据全文内容可知是介绍小长颈鹿Twiga,故选D。
(2)句意:Twiga有多高?A.175厘米。B.175米。C.50厘米。D.50公斤。根据“She is 175 centimeters tall”可知是175厘米,故选A。
(3) 句意:Twiga吃什么喝什么?A.她吃大树,喝果汁。B.她吃花喝牛奶。 C.她吃蔬菜,喝水。D.她吃小树,喝牛奶。根据“Twiga drinks milk and eats small trees.”可知是喝奶吃小树,故选D。
50.(1)句意:“Twiga”是长颈鹿的______。根据“Twiga is Swahili for ‘giraffe’.”可知是名字name,故答案为name。
(2)句意:Twiga很可爱。它有长长的______和四条细腿。根据长颈鹿特征可知是脖子neck,故答案为neck。
(3) 句意:Twiga的妈妈不担心。因为她能______照顾好她的宝宝。根据语境可知此处表示照顾,take good care of照顾,为动词短语,情态动词can后面跟动词原形,故答案为take。
(4) 句意:我们可以去北京的______看Twiga。根据“She was born in a zoo in Beijing.”可知是动物园zoo,故答案为zoo。
(5) 句意:非洲有很多种______,比如长颈鹿、大象和狮子。根据语境可知是动物animal,many kinds of很多种,后面需跟名词复数,故答案为animals。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)