/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年七年级英语上册期末复习考点培优仁爱科普版(2024)专题12 阅读理解
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
Today is Sunday. Bob is reading a book under a tree. Grandfather, an 80-year-old man, is sitting in the sun. Grandfather sees a model plane in the tree and asks Bob, “What’s that in the tree, Bob ”
“It’s a model plane,” Bob answers.
Then Grandfather asks him again, “What’s that in the tree, Bob ” “It’s a model plane,” Bob tells him again.
Later, Grandfather asks him that question again. Bob is annoyed and says loudly (大声地) to Grandfather, “It’s a model plane!”
Grandfather doesn’t say a word. He goes into the house and then comes out with an old diary (日记) in his hand. Then he reads, ‘Wednesday, 15th August. Today, my little Bob sees a thing in a tree and asks me what it is. I tell him that it’s a model plane. He asks me many times and I tell him many times. I am really glad to see his happy face...”
After hearing that, Bob’s face turns red. He comes to Grandfather and hugs him. He knows he should be patient (耐心的) with his grandfather. He will be old one day.
1.Who is the old man
A.Bob’s uncle. B.Bob’s father. C.Bob’s friend. D.Bob’s grandfather.
2.How many times does Grandfather ask Bob that question
A.Twice. B.Three times. C.Four times. D.Five times.
3.What does the underlined word “annoyed” mean in Chinese
A.生气的 B.无聊的 C.高兴的 D.焦急的
4.How does Bob feel after hearing Grandfather’s diary
A.Cool. B.Great. C.Sorry. D.Happy.
5.What is the best title of the text
A.Keep a Diary Every Day B.Always Be Patient with the Old
C.How to Find a Model Plane D.How to Ask Grandfather a Question
One day, Jack’s parents take Jack to watch a music show. Jack feels happy and sad with music, and he knows the power (力量) of music. Then he wants to play music.
So they go to a store. His father likes the piano, but Jack thinks it is difficult. Mum likes the violin, but Jack doesn’t like it. He wants to play the drums. So his dad buys a drum set for him and his mum helps him sign up (报名) for a drum set class. Then he starts learning to play the drums.
At first, Jack has a lot of problems when he plays the drums. Then he even wants to stop playing it. His teacher teaches him patiently and his classmates often help him. He also spends a lot of time practicing it. He knows practice makes perfect.
Now, Jack does well in class, and he is good at playing the drums. He knows more about the power of music. Jack thinks playing the drums opens the door to an exciting life.
6.After watching the music show, what does Jack want to do
A.Play music himself. B.Watch another show.
C.Feel happy and sad again. D.Learn about the power of music.
7.Why didn’t Jack stop playing the drums
A.Because his classmates help him to learn it. B.Because he spends a lot of time practicing it.
C.Because his teacher teaches him really patiently. D.All of the above (以上都是).
8.Which is the right order according to the passage
①Buy a drum set. ②Practice playing the drums. ③Watch a music show.
④Take the first drum set class. ⑤Know more about the power of music.
A.③⑤②①④ B.③⑤①④② C.③①④②⑤ D.③①⑤④②
9.What can we learn from this story
A.Jack loves to watch music shows. B.Jack’s dad wants him to learn the drums.
C.Playing music makes Jack happy and sad. D.Playing the drums makes Jack’s life exciting.
Welcome to our website (网站)! Today we have four students from all over the world! Let’s take a look!
Hi! I’m Melissa and I’m from the USA.I was born in Boston. I’m 11 years old and I’m in the 7th grade at Watson Junior High School. I live with my parents. My family is everything to me. Hi! I’m Pat from Britain. I’m 11 years old and I’m in the 7th grade. I live with my parents, my brother and my sister. We have a lovely cat named Mafalda. She also belongs to the family, of course!
Hi! I’m Mark and I’m from Australia. I was born in Sydney. I’m 12 years old and I’m in the 8th grade. My parents don’t live together. I live with my mother and my sister. We have a yellow parrot named Aussie and he’s part of the family. Hi! I’m Diego and I’m from South Africa. I was born in Durban. I’m 12 years old and I’m in the 8th grade. I live with my parents, my brother and my grandmother. We have a lovely cat. His name is baby Jaquar and he is one of us.
10.Where does Melissa come from
A.America. B.Britain. C.Australia. D.South Africa.
11.What can we know from the text
A.The four of them are in the same grade.
B.Mark lives with his parents and his sister.
C.Diego has a lovely dog named baby Jaquar.
D.Melissa is 11 and goes to Watson Junior High School.
12.In which part of the website might you see the text
A.Pets. B.Sports. C.Family. D.Study.
以下是一篇短文,请阅读全文,并从文后的六个选项中选择五个还原到原文中,使原文意思完整、连贯。
Here comes autumn. It is the third season of the year. In China, autumn arrives around September. It is still a little warm, but it gets colder and colder. The days also get shorter and shorter. The leaves on the trees begin to turn yellow and red. It’s a great season for kids to play outside. 13
In China, students usually go to an amusement park (游乐场) or go out into nature in autumn. 14 Most children also like to play games with their classmates, like soccer.
Japanese students often go hiking with their parents or classmates when the leaves are red and yellow. 15 Mountain climbing in nice weather is also a good choice.
For most children in the US, biking is a good autumn activity. 16 Playing in the park is popular (受欢迎的), too. Kids are happy to see the colorful leaves fly all around. It’s all a lot of fun. 17 They often make food over the fire and tell some interesting stories together.
A.For example, kids in Zhengzhou like to climb Mount Song in Dengfeng.
B.Take a mountain bike ride and you can find some new roads.
C.What do children do in autumn in different countries
D.In the UK, school kids love to camp with their parents outside.
E.It is fun to play in such a cool season.
F.It is a good way to get exercise.
①Hi, I am Lily. This is my classroom. It is nice and big.
②There are 30 student desks in the room. And a teacher’s desk is in front of the blackboard. There’s a smart whiteboard next to the blackboard. Oh, and there’s another blackboard at the back of the classroom.
③We put up some important notices on the blackboard at the back of the classroom. And we put our things in the desk drawers.
④I like my classroom very much. I clean it every day.
根据短文内容,选择正确答案。
18.There are ________ student desks in the room.
A.20 B.30 C.40 D.50
19.A teacher’s desk is ________ the blackboard.
A.near B.next to C.across D.in front of
20.Where does Lily put her things
A.On the desk. B.In the desk drawers. C.Under the desk. D.Behind the desk.
21.What is the main idea (主旨) of the passage
A.Lily’s farm. B.The desks in Lily’s classroom.
C.Lily’s nice and big classroom. D.Lily’s food.
22.What is the structure (结构) of the text
A. B. C. D.
Hello, everyone. My name is Li Ming and my English name is David. I’m twelve years old and I’m from Beijing. Beijing is the capital (首都) of China. I often play basketball.
Hi, my name is Tony Smith. I’m thirteen years old. I’m from a small city in the UK. Mike is my best friend. We like Chinese chess.
Hello, I’m Wang Li and I’m fourteen years old. I’m from Chongqing. Chen Peng is my friend, but he is not in my class. His English name is Henry. He’s from Shanghai. He can play the erhu well.
If (如果) you want to make friends with them, please go to www..
根据以上内容,选择正确答案。
23.How old is Li Ming
A.12. B.13. C.14. D.15.
24.Where does Tony Smith come from
A.China. B.The UK. C.The US. D.Australia.
25.Which of the following is TRUE
A.David reads a lot. B.Tony likes gardening.
C.Henry can play the erhu well. D.Wang Li and Chen Peng are in the same class.
26.What’s the best title (标题) for the passage
A.Find Your Friends B.Our Family Life C.Our School Life D.Chinese Food
27.Where can we read the passage
A.In a diary. B.On TV. C.In a storybook. D.On the Internet (互联网).
根据短文内容,从短文后的A~F选项中,选出5个适当的选项补全短文。
Do you know bamboo 28 But we often make things with only seven kinds. We always make things like beds, desks, and chairs, and so on. 29
In the Green School, all of the rooms are made of bamboo. There are a lot of bamboo things in the classrooms. 30 But every classroom has no windows, doors, or walls. It only has a bamboo roof.
The Green School is very nice. We have students from 40 countries. We have maths, English, art, and music at school. After school, we plant fruits and vegetables in the school. 31 A lot of the food at school comes from our hands.
I like my father’s Green School. Welcome to our school. 32
A.Do you want to have a school like this
B.We also plant bamboo around the school.
C.There are about 1,450 kinds of bamboo in the world
D.And we also keep animals like pigs, sheep, chickens, and ducks.
E.But my father built a Green School in Bali (巴厘岛) with bamboo.
F.Every classroom has a bamboo blackboard, some bamboo desks, and bamboo chairs.
Hello! My name is Bob. I’m an English boy. But now I’m in China with my parents and my sister Sally.
In China, November 11th (11.11) is a special day. Many people buy (买) a lot of things on Taobao. This year, my mother buys some things for us. They are a desk, four coats, two cups and a pen. The desk is blue. It’s for me. The blue coat is for Sally. The black coat is for my father and the green coat is for me. My mother buys herself a red coat. She likes red very much. The white cup is for Sally and the other cup is for my father. It’s green. The pen is black. It’s for Sally.
My mother likes shopping on Taobao because she doesn’t need to go out. She says she can buy almost everything online, from clothes to food, without (没有) going out.
33.How many people are there in Bob’s family
A.Three. B.Four. C.Five.
34.What does Bob’s mother buy for Sally
A.A red coat, a white cup and a black pen.
B.A green cup, a red coat and a blue desk.
C.A blue coat, a white cup and a black pen.
35.The underlined word “online” means “________”.
A.在网上 B.在街上 C.在商场
36.Which of the following is True (正确的)
A.November 11th is a special day in England.
B.All people want to buy things on Taobao.
C.Bob’s mother buys a blue desk for him.
请阅读全文,并从下列的六个句子中选择五个还原到原文中,使原文的意思完整、连贯。
Do you like to make new friends at school Making friends is an important skill for us to learn. 37
To teach kids friend-making skills, people in Australia started a project called URStrong. It gives kids classes on friendships to help them make friends. 38 Here are some ways of making a new friend from the friendship classes.
Introduce yourself first. Look the person in the eye, smile and say, “Hi! My name is... What’s your name ” After he or she answers, say something like, “It’s really nice to meet you.” It is really as simple as that! 39 If you get them wrong, they will feel sad!
Ask questions. 40 But remember, you have to be a good listener before you can ask good questions.
Don’t be shy. 41 Then your new friends can get to know you! Soon enough, you will be the best of friends!
Enjoy something together. Try to find an activity you both like and ask the other person to play with you.
A.Share a bit of yourself!
B.Show strong personal qualities.
C.But for many kids, it doesn’t come easily.
D.But it is important to get people’s names right.
E.Ask about school, sport, music, and other hobbies!
F.Now over 20 schools give URStrong friendship classes.
“Give me your hand!” my father says to me. But I’m very tired, and I can’t move my hand. My father catches my hand. With his help, I take a step (步) and move up. “Good,” my father says, “Walk slowly and carefully.” I really can’t move and want to stop. But my father keeps encouraging (鼓励) me and helps me walk on.
After an hour, we get to the top of the mountain. △ And the trees around us are tall and green. There are also small flowers under the trees. Some birds fly from this tree to another tree. Everything comes back to life (万物复苏). It’s really beautiful. I want to keep this wonderful scenery (风景)…
根据材料内容选择最佳答案。
42.Why does the writer’s father catch his hand
A.Because the writer is ill. B.Because he wants to give the writer some food.
C.Because he wants to help the writer. D.Because the writer is hurt.
43.What do the writer and his father do
A.Ride bikes. B.Fly a kite. C.Go swimming. D.Climb mountains.
44.In which season does the story take place (发生)
A.Spring. B.Summer. C.Autumn. D.Winter.
45.What is the possible ending of the story
A.The writer takes some photos. B.The writer sings a song for his father.
C.The writer buys many beautiful flowers. D.The writer and his father fly a kite.
46.Which is the best sentence for “ △ ”
A.My father is very happy. B.He finds some tall trees.
C.I find the mountain is very high. D.I think my father is great.
Do you know bamboo (竹子) It’s always green in a year and it is everywhere in Bali. There are 1,450 kinds of bamboo around the world, but we only use seven kinds of them to make things. We can use bamboo to make things like beds, desks and chairs.
My father uses bamboo to build Green School in Bali. In Green School, all of the rooms are made of bamboo. There are a lot of bamboo things in the classroom. Every classroom has a bamboo blackboard, some bamboo desks and bamboo chairs. But every classroom has no windows, doors or walls. It only has a bamboo roof (屋顶).
Green School is very nice. Students are from 40 countries. They have math, English, art and music. After class, all students grow fruit and vegetables around the school. And they also keep pigs, sheep, chickens and ducks. A lot of food comes from their hands.
Come and have a look at our Green School. It’s a nice school.
47.Where is Green School
A.In Beijing. B.In Yunnan. C.In Bali. D.In Lijiang.
48.All the classrooms in Green School don’t have ________.
A.windows, doors or roofs B.desks, chairs or walls
C.desks, chairs or blackboards D.windows, doors or walls
49.The underlined word “their” in Paragraph 3 refers to (指代) “________”.
A.teachers’ B.students’ C.parents’ D.farmers’
50.What is the structure (结构) of the passage
A. B. C. D.
51.What’s the best title (标题) for the passage
A.Bamboo Room B.School Things C.Green School D.Green Things
Welcome to Alley’s School. Our school is big and it has 600 students aged 13-15. However, it only had 100 students and 4 teachers when it was opened on September 10th, 1961. Here is some information about my school.
ALLEY’S SCHOOL PROUD TO SHINE 1961—2025 ALLEY’S IS GROWING
Main Teaching BuildingThe school has a huge yard and next to it is the main teaching building. The building has two floors, with six classrooms on each. In each classroom, there is a computer, an overhead projector (投影仪), and a smart whiteboard. It also has a small reading area with different kinds of books offered by the students.
LibraryOur school library is used for all the reading classes weekly. The members of the reading club can meet here and do some reading after school.
School HallWe have a wonderful school hall. It is used for gym, meetings and having lunch. It is the place where we hold many events, such as school plays, concerts, indoor games and so on.
Other RoomsWe have a great music room for music lessons, a computer room with thirty-two computers and a large teachers’ office for teachers to have a rest during lunchtime.
52.How many years of history does Alley’s School have
A.15. B.64. C.100. D.620.
53.What can’t we find in each classroom of the main teaching building
A.A computer. B.A projector. C.A blackboard. D.Books.
54.What can we know about Alley’s School
A.The school has 6 classrooms. B.The school has 700 students now.
C.Teachers can rest in the teachers’ office. D.Everyone can read in the library after school.
55.Where can we hold a talent show in Alley’s School
A.In the classroom. B.In the school hall.
C.In the library. D.In the computer room.
56.We can read the text (课文) in a ________.
A.newspaper B.diary C.letter D.storybook
My name is Alan. I come from the UK and I am eleven. I have short brown hair and a small nose. My favourite colour is yellow. And I’m good at English. I often write English stories. I want to be a good writer one day. I like swimming and I go swimming on Wednesday and Saturday evenings.
Hello, I’m Li Yue. I’m from China. Sandy is my English name. I’m twelve. I’m in Class Two. My eyes are black and big. My favourite colours are green and white. I like music and I play the violin well. I have two music classes on Sunday mornings.
My name is Li Li and Lily is my English name. I’m Chinese. I’m in Class One. I am thirteen. I’m tall and I have long black hair. I’m good at English too. My favourite colours are green and purple. I like playing ping-pong. I play it every evening with my brother Tony.
57.What does Alan want to be one day
A.A good teacher. B.A good writer.
C.A good student. D.A good farmer.
58.Sandy has ________.
A.short brown hair B.a small nose
C.long black hair D.black and big eyes
59.If (如果) you like music, who can be your friend
A.Alan. B.Li Yue. C.Li Li. D.Tony.
60.Who is good at English
A.Alan and Li Li. B.Li Yue and Li Li.
C.Alan and Li Yue. D.Li Yue and Tony.
61.What can we know from the passages
A.Alan goes swimming three times (次) a week.
B.Both Alan and Li Yue are thirteen.
C.Li Yue and Li Li both like green.
D.Li Li plays ping-pong with her father every day.
I am Jane. My family like different colours. We often talk about colours at home. It is fun.
My favourite colour is red. In my eyes, red can bring (带来) me good things. Some of my pens are red. And I have a red pencil box on my desk. My sister Lisa likes white. She has a white cat. Its name is Jodie. Peter is my brother and his favourite colour is blue. He has a blue basketball in his bedroom, and he has a blue schoolbag.
My father has brown hair, so he likes brown. He likes to wear a brown cap in winter and he has a lot of brown bottles. For my mum, orange is good. She has orange coats and bags. But she doesn’t like oranges.
What colour is my family’s favourite colour It is black. We all like “black” because my family name is “Black”. Is it interesting
62.What is Jane’s favourite colour
A.White. B.Red. C.Blue. D.Brown.
63.What does Lisa have
A.A red pencil box. B.A blue basketball.
C.A white cat. D.An orange coat.
64.Where is Peter’s blue basketball
A.In his bedroom. B.On his desk.
C.In the living room. D.Under his chair.
65.Which of the following is TRUE (√) about Jane’s father
A.He wears a brown cap in summer. B.His hair is brown.
C.He has a lot of black bottles. D.He likes orange bags.
66.From the passage, we can know Jane’s mother ________.
A.likes to eat oranges B.has orange schoolbags
C.likes the colour orange D.wears orange caps in winter
Hi, I’m Tom. I usually get up at 7:00 a.m. I eat breakfast and then go to school at 7:30 a.m.
My school is near my home, so I walk to school. It takes me 10 minutes. When I get to school, I first go to the classroom. I say “hello” to my classmates and our teacher.
Our first class starts at 8:00 a.m. My favourite class is English. Today, we learned some animal words. Our teacher told us to talk about our favourite animals in English. It was interesting.
After four classes in the morning, we have lunch at school. I often eat with my friend, Jack. We talk about our classes and hobbies.
In the afternoon, we have two classes. After class, I join the English club. We practise speaking English and sing English songs. I go home at 5:00 p.m. I have a happy school day.
67.How does Tom go to school
A.By bike. B.By bus. C.On foot. D.By car.
68.Tom might learn ________ in today’s English class.
A.“butterfly” and “whale” B.“apple” and “banana”
C.“pen” and “notebook” D.“cold” and “warm”
69.The passage mainly talks about Tom’s ________.
A.best friend B.school life C.busy weekend D.favourite subject
In the morning, Tom says to Jack, “Jack, can you come to my home after school I want you to meet my cousin.”
Jack says, “Sure.”
When (当……时候) they get to Tom’s home, Tom’s cousin Fred watches a football game (比赛) on TV. Fred’s hobby is playing football.
Tom says to him, “Fred, this is my good friend Jack.”
Fred says to Jack, “Hi, Jack! Nice to meet you. I’m Fred.”
“Nice to meet you too, Fred,” Jack says. “You know what I have a pen friend called Fred. He’s in Class 1, Grade 7,” says Jack.
“Oh, what’s his last name ” asks Fred.
“Brown.”
“Really I am Fred. My last name is Brown,” Fred says. “And I have a pen friend. His name is Jack Miller. He is 13. His favorite food is beef noodles and his hobby is reading books.”
Hearing (听见) this, Tom says to Jack, “What a coincidence (巧合). You are my good friend. And you are my cousin’s pen friend too.”
70.What’s Fred’s hobby
A.Gardening. B.Reading books. C.Playing the piano. D.Playing football.
71.What class is Jack’s pen friend in
A.Class 1, Grade 1. B.Class 1, Grade 7. C.Class 7, Grade 1. D.Class 7, Grade 7.
72.What is Jack’s pen friend’s last name
A.Miller. B.Green. C.White. D.Brown.
73.How old is Jack Miller
A.Eleven. B.Twelve. C.Thirteen. D.Fourteen.
74.What can we know from the text (我们可以从这篇文章中了解到什么?)
A.Jack doesn’t know Fred. B.Tom’s good friend is Fred.
C.Jack likes beef noodles very much. D.Jack and Fred have the same hobby.
My name is David. Look! Three nice photos are on my desk.
In the first photo, you can see two girls. The girl with the red cap is my sister, Jenny. Can you see the girl in a yellow dress (连衣裙) Oh, she is my cousin, Mia. She is friendly. She often helps others.
My aunt Anna and my uncle Paul are in the next photo. Anna is an English teacher in my school. Paul is a teacher too. He lives in Shanghai now.
In the last photo, you can see a boy and a girl. They are my good friends, Kevin and Jane. They’re twins. Kevin is tall, and he has a big nose. Jane is short. She has big eyes and long hair.
75.Who is Jenny
A.David’s aunt. B.David’s cousin. C.David’s sister. D.David’s friend.
76.What does the underlined word (划线单词) “friendly” in Paragraph 2 mean in Chinese
A.害羞的 B.懒惰的 C.自私的 D.友好的
77.Where does Paul live now
A.In Beijing. B.In Shanghai. C.In Sydney. D.In London.
78.What does Jane look like (长……样)
A.She has big eyes. B.She has short hair. C.She has a big nose. D.She is tall.
79.What can be the best title (最佳标题) for the text
A.My School B.My Friends C.My Teachers D.My Photos
Name: John Farm: ◆Location (位置):It’s next to a big lake. ◆Plants: apple trees ◆Animals: pigs, horses and dogs
Name: Alice Farm: ◆Location: It’s near a red house. ◆Plants: carrot plants, potato plants, and tomato plants ◆Animals: sheep and cows
Name: Mark Farm: ◆Location: It’s behind a school. ◆Plants: some beautiful flowers and green grass ◆Animals: ducks, chickens and rabbits
80.Where is John’s farm
A.It’s next to a big lake. B.It’s near a red house.
C.It’s behind a school. D.It’s behind a big tree.
81.How many kinds of plants does Alice have
A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.
82.What animals can we see on Mark’s farm
①Dogs. ②Ducks. ③Cows. ④Rabbits. ⑤Chickens.
A.①②③ B.①③⑤ C.②④⑤ D.②③⑤
83.Which of the following is TRUE (以下哪项是正确的?)
A.John has orange trees on his farm.
B.Alice has some pigs on her farm.
C.We can see some flowers on Mark’s farm.
D.The three people have the same animals on their farms.
84.What is the text mainly about (这篇文章主要讲什么?)
A.Some green grass. B.Some cute animals.
C.Three good friends. D.Three different farms.
Everyone needs friends. Friends are people you know and like. Let’s learn how to make friends.
Say hello!
Introduce yourself to someone new. See if he or she would like to be friends. Ask questions like “What’s your name ” “Where are you from ” to know them.
________
Some like playing basketball. Some like reading books. What is your favourite thing to do Do it with a friend.
Help each other.
Ask how a friend is feeling. If your friend is unhappy, you can encourage him. You can teach friends something they do not know. Ask them for help when you need it.
You can be different.
Friends can be different. You can be older. Your friends can be younger. You can like singing. Your friends can like dancing. You can like different things. What are your friends like
85.Which of the following sentences (以下句子) is the best for “________”
A.Read with your friends. B.Do your favourite thing by yourself.
C.Have fun with your friends. D.Play basketball with your friends.
86.The underlined word (画线单词) “encourage” means “________” in Chinese.
A.锻炼 B.鼓励 C.休息 D.嘲笑
87.What can we know from the text
A.We need to do everything with our friends. B.We can ask questions to meet friends.
C.We need to be the same as our friends. D.We need to be different from our friends.
Helen Smith’s blog (博客)
About me My name is Helen Smith. I’m 13. My friends say I am a kind girl.My family Here you can see the photo of my family. My grandmother, my parents, my brother and I are in it.My friends Alice and Cindy are my friends. They are 12 and 14. They are like my sisters. They always help me. And I want to say “________” to them.My school I am in Bridge Middle School. My classroom is big. A computer, a bookcase and a clock are in it. The library and the computer room in my school are big, too. My English teacher is Miss Li. She is very nice. She always helps me with my English. We all like her very much.
阅读以上材料,回答下列各小题。
88.What’s Helen like in her friends’ eyes
A.Beautiful. B.Funny. C.Quiet. D.Kind.
89.How many people are there in Helen’s family photo
A.4. B.5. C.6. D.7.
90.Which of the following is the best for “________”
A.Thank you! B.Excuse me. C.Good morning! D.You’re welcome.
91.You CANNOT see a ________ in Helen’s classroom.
A. B. C. D.
92.What can you know from this passage
A.Helen Smith is twelve years old.
B.Alice and Cindy are Helen’s friends.
C.Helen has a small classroom.
D.Miss Li always helps Helen with her Chinese.
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.D 2.B 3.A 4.C 5.B
【导语】本文是一篇记叙文,通过Bob因祖父反复询问模型飞机而不耐烦,后因读到祖父日记中记录曾耐心回答自己幼时问题的往事而惭愧,揭示了应对老人保持耐心与理解的道理。
1.细节理解题。根据“Grandfather, an 80-year-old man, is sitting in the sun.”可知,老人是Bob的爷爷,故选D。
2.细节理解题。根据“Grandfather asks Bob...”“Then Grandfather asks him again...”“Later, Grandfather asks him that question again.”可知,爷爷共问了三次,故选B。
3.词句猜测题。根据“Bob is annoyed and says loudly (大声地) to Grandfather”可知,Bob大声对爷爷说话,说明他生气了,“annoyed”意思是“生气的”,故选A。
4.推理判断题。根据“After hearing that, Bob’s face turns red. He comes to Grandfather and hugs him.”可知,Bob听了爷爷的日记后,脸变红并拥抱爷爷,说明他感到很愧疚,故选C。
5.最佳标题题。本文主要通过Bob和爷爷的故事,告诉我们要对老人有耐心,选项B“始终对老人有耐心”最能概括文章主旨,故选B。
6.A 7.D 8.C 9.D
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了 Jack 在观看音乐秀后对音乐产生兴趣,选择学习架子鼓,虽遇困难但在老师、同学帮助及自身练习下,最终擅长打鼓并体会到音乐力量的故事。
6.细节理解题。根据文章第一段“Then he wants to play music.”可知,Jack 在观看音乐秀后想要自己演奏音乐。故选A。
7.细节理解题。根据文章第三段“His teacher teaches him patiently and his classmates often help him. He also spends a lot of time practicing it.”可知,老师的耐心教导、同学的帮助以及他自己花大量时间练习,都是他没有停止打鼓的原因。故选D。
8.细节理解题。根据“One day, Jack’s parents take Jack to watch a music show.”,“He wants to play the drums. So his dad buys a drum set...”,“...his mum helps him sign up (报名) for a drum set class.”,“He also spends a lot of time practicing it.”及“He knows more about the power of music.”可知,事件顺序为:③Watch a music show(观看音乐秀)→①Buy a drum set(买架子鼓)→④Take the first drum set class(上第一节架子鼓课)→②Practice playing the drums(练习打鼓)→⑤Know more about the power of music(更了解音乐的力量)。故选C。
9.细节理解题。根据文章最后一段“Jack thinks playing the drums opens the door to an exciting life.”可知,打鼓让 Jack 的生活变得令人兴奋。故选D。
10.A 11.D 12.C
【导语】本文主要介绍了来自世界不同地区的四个学生在网站上的自我介绍,包括他们的国籍、年龄、年级、家庭成员以及宠物等信息。
10.细节理解题。根据“Hi! I’m Melissa and I’m from the USA.”可知,Melissa来自美国。故选A。
11.细节理解题。根据“I’m 11 years old and I’m in the 7th grade at Watson Junior High School.”可知,Melissa11岁,在Watson初中上七年级,D选项描述正确。故选D。
12.推理判断题。文章主要介绍了四个学生的家庭情况,包括他们的家庭成员和宠物等,所以最有可能在网站的“家庭”部分看到这篇文章。故选C。
13.C 14.A 15.F 16.B 17.D
【导语】本文主要讲述了秋天这个季节的特点以及不同国家(中国、日本、美国和英国)的孩子们在秋天进行的活动。
13.根据“It’s a great season for kids to play outside.”可知,对孩子们来说,这是一个在户外玩耍的好季节。结合后文的不同国家的介绍,选项C“不同国家的孩子在秋天做什么?”符合语境。故选C。
14.根据“In China, students usually go to an amusement park (游乐场) or go out into nature in autumn.”可知,接下来应具体举例中国学生户外玩耍的例子,选项A“例如,郑州的孩子们喜欢去登封爬嵩山。”符合,故选A。
15.根据“Japanese students often go hiking with their parents or classmates when the leaves are red and yellow.”可知,接下来介绍远足的好处,选项F“这是锻炼身体的好方法。”符合,故选F。
16.根据“biking is a good autumn activity.”可知,此处介绍的是骑自行车运动,选项B“骑上山地自行车,你会发现一些新的道路。”符合,故选B。
17.根据“They often make food over the fire and tell some interesting stories together.”可知,此处与户外露营活动有关,选项D“在英国,学校的孩子们喜欢和父母一起在外面露营。”符合,故选D。
18.B 19.D 20.B 21.C 22.A
【导语】本文主要介绍了Lily的又大又漂亮的教室。
18.细节理解题。根据“There are 30 student desks in the room.”可知,教室里有30张学生课桌,故选B。
19.细节理解题。根据“And a teacher’s desk is in front of the blackboard.”可知,讲桌在黑板前面,故选D。
20.细节理解题。根据“And we put our things in the desk drawers.”可知,Lily把东西放在课桌抽屉里,故选B。
21.主旨大意题。根据“Hi, I am Lily. This is my classroom. It is nice and big.”以及全文可知,本文主要介绍了Lily又大又漂亮的教室,故选C。
22.篇章结构题。通读全文可知,第①段总述教室又大又漂亮;第②③段分别介绍教室的设施和物品放置;第④段总结自己很喜欢教室,属于“总 — 分 — 总”结构,故选A。
23.A 24.B 25.C 26.A 27.D
【导语】本文是三位学生的自我介绍。
23.细节理解题。根据“I’m twelve years old and I’m from Beijing. Beijing is the capital (首都) of China.”可知,李明12岁。故选A。
24.细节理解题。根据“I’m from a small city in the UK.”可知,Tony Smith来自英国。故选B。
25.细节理解题。根据“His English name is Henry. He’s from Shanghai. He can play the erhu well.”可知,Henry二胡拉得好。故选C。
26.最佳标题题。根据“If (如果) you want to make friends with them, please go to www..”及全文可知,本文是来自一个交友网站,并介绍了三位学生的基本信息,其目的是为了交友,因此最佳标题是“找朋友”。故选A。
27.推理判断题。根据“If (如果) you want to make friends with them, please go to www..”可知,本文是来自一个交友网站,可以在互联网上读到该文章。故选D。
28.C 29.E 30.F 31.D 32.A
【导语】本文主要讲述了竹子的种类、用途以及用竹子建造的绿色学校的相关情况。
28.根据“But we often make things with only seven kinds.”可知,此处是先介绍竹子的种类,再对比说明常用的种类。C选项“世界上大约有 1450 种竹子”介绍了竹子的种类。故选C。
29.根据“In the Green School, all of the rooms are made of bamboo.”可知,此处引出绿色学校的话题。E选项“但我父亲在巴厘岛用竹子建了一所绿色学校”引出绿色学校话题,衔接下文。故选E。
30.根据“There are a lot of bamboo things in the classrooms.”可知,此处应是具体说明教室里竹子做的物品。F选项“每个教室都有一块竹黑板,一些竹书桌和竹椅子”具体说明了教室竹制物品。故选F。
31.根据“After school, we plant fruits and vegetables in the school.”可知,此处是进一步说明学校里的生产活动。D选项“而且我们还养像猪、羊、鸡和鸭这样的动物”补充说明了养殖活动。故选D。
32.根据“Welcome to our school.”可知,此处是发出邀请并询问读者。A选项“你想要一所像这样的学校吗?”发出邀请并询问,引发读者共鸣。故选A。
33.B 34.C 35.A 36.C
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了Bob一家在中国的生活以及他妈妈在“双十一”期间通过淘宝购物的经历。
33.细节理解题。根据第一段“I’m in China with my parents and my sister Sally”可知,Bob的家庭成员包括父母、妹妹和他自己,共4人。故选B。
34.细节理解题。根据第二段“The blue coat is for Sally...The white cup is for Sally...The pen is black. It’s for Sally”可知,妈妈为Sally买了蓝色外套、白色杯子和黑色钢笔。故选C。
35.词句猜测题。根据第三段“My mother likes shopping on Taobao”可知,Bob的妈妈喜欢在淘宝上购物,而淘宝是一个网上购物平台;结合后文“She says she can buy almost everything online...without (没有) going out.”可推知,Bob的妈妈认为她不用出门,在网上就能购买到几乎所有东西。因此,“online”指“在网上”。故选A。
36.细节理解题。根据第二段“The desk is blue. It’s for me”可知,妈妈为Bob买了蓝色书桌。故选C。
37.C 38.F 39.D 40.E 41.A
【导语】本文主要介绍了澳大利亚的URStrong项目,该项目通过开设友谊课程,教孩子们如何交朋友,并给出了一些实用的交友建议。
37.根据上文“Making friends is an important skill for us to learn.”可知,此处需要转折说明交朋友对许多孩子来说并不容易。选项C“但对许多孩子来说,这并不容易”与上文形成转折关系,自然地引出了下文介绍URStrong项目的必要性。故选C。
38.根据上文“To teach kids friend-making skills, people in Australia started a project called URStrong.”可知,此处需要说明该项目的开展情况。选项F“现在有超过20所学校提供URStrong友谊课程”具体说明了项目的实施范围,与上文的项目介绍相呼应。故选F。
39.根据上文“It is really as simple as that!”以及下文“If you get them wrong, they will feel sad!”可知,此处强调记住对方名字的重要性。选项D“但正确记住别人的名字很重要”承上启下,既承接了上文的简单介绍,又引出下文记错名字的后果。故选D。
40.根据小标题“Ask questions.”以及下文“you have to be a good listener before you can ask good questions”可知,此处需要给出提问的具体建议。选项E“询问关于学校、运动、音乐和其他爱好方面的问题!”提供了提问的具体方向,与上下文逻辑一致。故选E。
41.根据小标题“Don’t be shy.”以及下文“Then your new friends can get to know you!”可知,此处需要说明如何通过不害羞来让朋友了解自己。选项A“分享一点关于你自己的事情!”给出了具体的不害羞的表现方式,与下文的“让朋友了解你”直接对应。故选A。
42.C 43.D 44.A 45.A 46.D
【导语】本文是一篇记叙文,文章主要讲述了作者和父亲一起爬山的故事,在父亲的鼓励和帮助下,作者最终成功登顶,并欣赏到了美丽的风景。
42.细节理解题。根据文章第一段“My father catches my hand. With his help, I take a step (步) and move up.”可知,作者的父亲抓住作者的手是为了帮助作者。故选C。
43.细节理解题。根据文章第二段“After an hour, we get to the top of the mountain.”可知,作者和他的父亲去爬山了。故选D。
44.推理判断题。根据文章第二段“Everything comes back to life (万物复苏). It’s really beautiful.”可知,万物复苏,景色很美,由此可以推断故事发生在春天。故选A。
45.推理判断题。根据文章第二段“I want to keep this wonderful scenery (风景)…”可知,作者想要留住这美妙的风景,由此可以推断故事的结尾可能是作者拍了一些照片。故选A。
46.推理判断题。根据文章“After an hour, we get to the top of the mountain.”以及后文对山顶美丽景色的描述,可知此处应该表达作者到达山顶后的感受。选项D“我觉得我的父亲很伟大”,既承接了前文父亲帮助自己爬山的内容,又引出了后文山顶的美丽景色,符合语境。故选D。
47.C 48.D 49.B 50.B 51.C
【导语】本文是一篇说明文,文章介绍了巴厘岛用竹子建造、设施多为竹制、学生多元、课后自种养殖的绿色学校。
47.细节理解题。根据“My father uses bamboo to build Green School in Bali.”可知,绿色学校在巴厘岛。故选C。
48.细节理解题。根据“But every classroom has no windows, doors or walls.”可知,绿色学校的教室没有窗户、门和墙。故选D。
49.词句猜测题。根据“After class, all students grow fruit and vegetables around the school. And they also keep pigs, sheep, chickens and ducks. A lot of food comes from their hands.”可知,所有学生种植果蔬,饲养家禽,很多食物都出自他们之手,“their”指代的是“students’”。故选B。
50.篇章结构题。通读全文可知,第一段介绍竹子;第二、三段重点说明用竹子建成的绿色学校及其学生生活;第四段总结并发出邀请,典型的“总—分—总”结构。故选B。
51.最佳标题题。通读全文可知,本文围绕“绿色学校”的建造、特点和学生生活展开,“绿色学校”最能概括全文主旨。故选C。
52.B 53.C 54.C 55.B 56.A
【导语】本文介绍了Alley的学校情况以及校园的布局。
52.推理判断题。根据“However, it only had 100 students and 4 teachers when it was opened on September 10th, 1961.”可知,学校于1961年9月10日开放,并标注“1961—2025”,因此到2025年,学校的历史为2025减去1961,即64年。故选B。
53.细节理解题。根据“In each classroom, there is a computer, an overhead projector (投影仪), and a smart whiteboard.”以及“It also has a small reading area with different kinds of books offered by the students.”可知,每个教室里都有一台电脑、一台投影仪和一块智能白板,同时也有一个小型阅读区提供书籍,没有黑板,故选C。
54.细节理解题。根据“…and a large teachers’ office for teachers to have a rest during lunchtime.”可知,教师可以在教师办公室休息。故选C。
55.细节理解题。根据“It is the place where we hold many events, such as school plays, concerts, indoor games and so on.”可知,我们可以在学校礼堂举办才艺秀。故选B。
56.推理判断题。通读全文可知,本文介绍了学校的历史、设施和规模,可能出现在报纸上。故选A。
57.B 58.D 59.B 60.A 61.C
【导语】本文是一篇记叙文,分别介绍了Alan、Li Yue和Li Li三人的基本信息,包括国籍、年龄、外貌、喜欢的颜色、擅长的事情以及日常活动等内容。
57.细节理解题。根据第一段“I want to be a good writer one day.”可知,Alan想有一天成为一名好作家。故选B。
58.细节理解题。根据第二段“My eyes are black and big.”可知,Sandy有一双又黑又大的眼睛。故选D。
59.细节理解题。根据第二段“I like music and I play the violin well.”可知,Li Yue喜欢音乐且小提琴拉得好,所以如果喜欢音乐,Li Yue可以成为朋友。故选B。
60.细节理解题。根据第一段“And I’m good at English.”可知Alan擅长英语;根据第三段“I’m good at English too.”可知Li Li也擅长英语,所以Alan和Li Li擅长英语。故选A。
61.推理判断题。根据第二段“My favourite colours are green and white.”以及第三段“My favourite colours are green and purple.”可知,Li Yue和Li Li都喜欢绿色。故选C。
62.B 63.C 64.A 65.B 66.C
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了Jane一家各自喜欢的颜色,以及围绕这些颜色展开的一些相关事物,最后还提到因为姓氏是“Black”,所以全家都喜欢黑色这一有趣的事情。
62.细节理解题。根据文章第二段“My favourite colour is red.”可知,Jane最喜欢的颜色是红色。故选B。
63.细节理解题。根据文章第二段“My sister Lisa likes white. She has a white cat.”可知,Lisa有一只白色的猫。故选C。
64.细节理解题。根据文章第二段“Peter is my brother and his favourite colour is blue. He has a blue basketball in his bedroom”可知,Peter的蓝色篮球在他的卧室里。故选A。
65.推理判断题。根据文章第三段“My father has brown hair, so he likes brown.”可知,Jane的爸爸头发是棕色的。故选B。
66.推理判断题。根据文章第三段“For my mum, orange is good. She has orange coats and bags.”可知,Jane的妈妈喜欢橙色,她有橙色的外套和包。故选C。
67.C 68.A 69.B
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了汤姆的学校生活,包括他的上学方式、到校后的活动、课堂学习内容、午餐时光、下午课程及课后英语俱乐部活动。
67.细节理解题。根据“My school is near my home, so I walk to school.”可知,汤姆步行去上学。故选C。
68.推理判断题。根据“Today, we learned some animal words.”可知,汤姆今天的英语课学习了动物类词汇。A项“蝴蝶”和“鲸鱼”属于动物类词汇,故选A。
69.主旨大意题。文章围绕汤姆一天的校园行程展开,从起床上学、课堂学习,到午餐、下午课程及课后活动,核心是“学校生活”。故选B。
70.D 71.B 72.D 73.C 74.C
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了一个巧合的故事:汤姆邀请好友杰克放学后到家中见表弟弗雷德,交谈中两人发现,杰克的笔友正是弗雷德,而弗雷德的笔友也恰好是杰克。
70.细节理解题。根据“Fred’s hobby is playing football.”可知,弗雷德的爱好是踢足球。故选D。
71.细节理解题。根据“I have a pen friend called Fred. He’s in Class 1, Grade 7”可知,杰克的笔友在7年级1班。故选B。
72.细节理解题。根据“what’s his last name ”“Brown.”可知,杰克笔友的姓氏是布朗。故选D。
73.细节理解题。根据“His name is Jack Miller. He is 13.”可知,杰克·米勒13岁。故选C。
74.细节理解题。根据“His name is Jack Miller. He is 13. His favorite food is beef noodles and his hobby is reading books”可知,杰克喜欢牛肉面,故选C。
75.C 76.D 77.B 78.A 79.D
【导语】本文是一篇说明文。文章围绕大卫桌上的三张照片展开,分别介绍了照片中的家人和好友,让读者了解照片中的人物身份、特点及相关信息。
75.细节理解题。根据第二段“The girl with the red cap is my sister, Jenny.”可知,珍妮是大卫的姐姐/妹妹。故选C。
76.词句猜测题。根据第二段“She often helps others.”可知,她经常帮助别人;据此可以推断,划线单词“friendly”意为“友好的”。故选D。
77.细节理解题。根据第三段“Paul is a teacher too. He lives in Shanghai now.”可知,保罗现在住在上海。故选B。
78.细节理解题。根据最后一段“Jane is short. She has big eyes and long hair.”可知,简个子不高,她有一双大眼睛和一头长发。故选A。
79.最佳标题题。文章以“三张照片在桌上”开头,并分别用“在第一张照片里”、“在下一张照片里”、“在最后一张照片里”来组织全文,所有内容都是围绕照片中的人物展开的;选项D“我的照片”概括了全文主旨,适合作为文章的标题。故选D。
80.A 81.B 82.C 83.C 84.D
【导语】本文是一篇说明文,主旨大意为分别介绍了约翰、爱丽丝和马克三个农场的位置、种植的植物以及饲养的动物等相关信息。
80.细节理解题。根据“John 的农场Location(位置):It’s next to a big lake.”可知,约翰的农场在一个大湖旁边。故选A。
81.细节理解题。根据“Alice的农场Plants: carrot plants, potato plants, and tomato plants”可知,爱丽丝有三种植物。故选B。
82.细节理解题。根据“Mark的农场Animals: ducks, chickens and rabbits”可知,马克的农场里有鸭子、鸡和兔子,对应②④⑤。故选C。
83.细节理解题。根据“Mark的农场Plants: some beautiful flowers and green grass”可知,我们可以在马克的农场看到一些花。故选C。
84.主旨大意题。文章分别介绍了约翰、爱丽丝和马克的三个不同农场的位置、植物和动物。故选D。
85.C 86.B 87.B
【导语】本文主要介绍了如何交朋友以及维持友谊的方法。
85.推理判断题。根据“Some like playing basketball. Some like reading books. What is your favourite thing to do Do it with a friend.”可知,此处是在建议和朋友一起进行喜欢的活动来获得乐趣和增进友谊,选项C“和朋友一起玩乐”符合语境。故选C。
86.词句猜测题。根据“If your friend is unhappy, you can encourage him.”可知,朋友不开心的时候是应该做一些让他感觉好一点的事,故推出划线部分encourage意为“鼓励”。故选B。
87.推理判断题。根据“Ask questions like ‘What’s your name ’ ‘Where are you from ’ to know them.”可知,我们可以通过提问来结识朋友。故选B。
88.D 89.B 90.A 91.D 92.B
【导语】本文是Helen Smith的博客,介绍了她的个人情况、家庭、朋友和学校等信息。
88.细节理解题。根据“About me”部分的“My friends say I am a kind girl.”可知,在朋友眼中Helen很善良。故选D。
89.细节理解题。根据“My family”部分的“My grandmother, my parents, my brother and I are in it.”可知,Helen的家庭照片中有5个人。故选B。
90.推理判断题。根据“My friends”部分的“They always help me.”可推知,空格处应向朋友表达感谢,“Thank you!”符合语境。故选A。
91.细节理解题。根据“My school”部分的“My classroom is big. A computer, a bookcase and a clock are in it.”可知,Helen的教室里有电脑、书架和时钟,没有地图。故选D。
92.细节理解题。根据“My friends”部分的“Alice and Cindy are my friends.”可知,Alice和Cindy是Helen的朋友。故选B。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)