【期末考点培优】专题23 阅读理解-任务型-2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优外研版(一起)(含答案解析)

文档属性

名称 【期末考点培优】专题23 阅读理解-任务型-2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优外研版(一起)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 214.7KB
资源类型 试卷
版本资源 外研版(一年级起点)
科目 英语
更新时间 2025-12-05 18:02:29

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优外研版(一起)
专题23 阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
课外阅读。阅读短文,回答下列问题。
As an old saying goes, “True friends come to find you in dark places, and lead you back to the light.” A friend cares about you, and you should care about the friend, too. A good friend doesn’t only make a small talk with you. There is nothing wrong with you if you want to meet new people. Making the right friends can make your life ten times (倍) more enjoyable. First, you should always wear a smile. Remember the smile on your face is more important than your clothes. Second, you should look for things that you have in common. When you start to meet new people, the best way to get to know someone is to encourage them to talk about themselves.
1.What should you do if a friend cares about you
2.Does a good friend only make a small talk with you
3.What can make your life ten times more enjoyable
4.What should you do first to make a friend
5.What is the best way to get to know someone
课外阅读。阅读短文,补全下列句子。
Hi! I’m Alex. I’m thirteen and I go to Park School in Oxford, England. I go to school on weekdays, but not on Saturday and Sunday. This is my school day.
I get up at half past seven in the morning, and then have breakfast. My school is next to my house. I go to school at half past eight and meet my friends. We start work at nine o’ clock. We have three lessons in the morning. My favourite subject is Art. At eleven o’ clock, we have a break in the playground and I talk to my friends. We have lunch in in the dining hall at half past twelve. I like school lunch! We have meat, rice, vegetables or hamburgers. I drink juice or water. We start lessons in the afternoon at half past one. We have two lessons in the afternoon. Then we go home at half past three. In the evening, I watch TV and have dinner with my family. I do my homework and then go to bed at ten o’ clock.
6.Alex goes to school from Monday to .
7.He at seven thirty in the morning.
8.His favourite subject is .
9.They have lessons at school every day.
10.Before he goes to bed, he in the evening.
课外阅读。阅读短文,回答下列问题。
The writers of children’s books write about many great schools in their books. These schools surprise us and make us want to visit them.
Hogwarts
Do you hope to meet an owl who invites you to visit the Hogwarts School It must be an interesting trip. You can study and have strange food in the castle. You can use owls to send letters. How fantastic!
The magic school bus
Are you a big fan of science You should meet Ms Frizzle, the science teacher from The Magic School Bus book series. She has a magic school bus. It can fly into space or turn into a crab(螃蟹) to explore the sea. You must have fun to be a member of the magic school bus.
11.What can you do in Hogwarts
12.How do people in Hogwarts send letters
13.Who is Ms Frizzle
14.What are The Magic School Bus book series about
15.Where are you going if you are on the magic school bus
课外阅读。阅读短文,补全下列表格。 日积月累
The elephant lives in Africa and Asia. It eats plants and fruit, but it doesn’t eat meat. It likes water.
There are only about 1,800 pandas in China and about 200 of them live in the zoos. A panda eats about 30 kilos of bamboo a day as well as other plants. This black and white animal may be the favourite of people all over the world.
The zebra is an African animal. Like the panda, it’s black and white. It eats leaves as well as grass, but the zebra doesn’t eat bamboo.
The tiger lives in Asia. It’s a very large animal and usually lives alone. It likes water and is good at swimming. It’s strong and catches many kinds of animals for food.
The monkey lives in Africa, Asia and America. There are about 200 kinds of monkeys. The monkey eats meat, leaves, fruit and even eggs!
Elephant Panda Zebra Tiger Monkey
Home Africa and Asia 16 Africa 17 Africa, Asia and America
Food 18 bamboo and other plants 19 many kinds of animals 20
课内阅读。阅读短文,选择正确答案。
Lily and Tom are good friends. They are in the same class. And they walk to school every day. But they have some different things. Lily has a red bag. But Tom’s bag is blue. Tom has a nice bike, but Lily doesn’t have a bike. Lily wears a yellow skirt today, but Tom wears a white shirt. The cute cat is Lily’s. Tom has a little black dog. Its name is Floppy.
21.(1) Are Lily and Tom good friends ( )
A.Yes, they are. B.No, they aren’t. C. We don’t know.
(2) Tom and Lily go to school ____________ every day. ( )
A.on foot B.by bus C. by car
(3) ____________ bag is blue. ( )
A.Lily’s B.Tom’s C. Floppy’s
(4) Who doesn’t have a bike ( )
A.Tom. B.Lily. C. We don’t know.
(5) Lily has a cute ____________. ( )
A.cat B.dog C. monkey
22. 课内拓展
(1) 找出文中的一对反义词 —
(2) walk to school→ (同义短语)
(3) have→ (第三人称单数)
(4) Lily→ (名词所有格)
阅读短文,回答下列问题。
Once upon a time, there lived a very big bird. Its name was Peng. One day, a little sparrow saw Peng and felt excited.
The mother sparrow said to the little sparrow, “This big bird is Peng. While Peng is flying, its wings look like huge clouds covering the sun in the sky. Peng can fly from the Northern Sea to the Southern Sea across the world, covering a distance of 90,000 li.” The little sparrow could hardly understand Peng’s great flying ability(能力). It asked, “Well, I can only fly a few yards. But I am quite satisfied. Why does Peng need to fly over 90,000 li ” The mother sparrow replied, “Peng has a great ambition. It is trying its best to achieve a great goal.”
We should have a great ambition and try to create a bright future.
23.What’s the big bird’s name
24.What do Peng’s wings look like when it is flying
25.How far can Peng fly
26.Could the little sparrow understand Peng’s great flying ability
27.What is Peng trying its best to do
根据上面短文内容,用合适的单词或短语将下列句子补充完整。
Harvest Festival
In September, every school in the UK has a harvest festival. Children take food to school for a special lesson. The teacher talks about the food. After class, the children give the food to old people near the school.
“What did you bring ” Sara asks Mark. “An egg,” he says.
“What did you bring ” “A bag of rice,” she says.
They give their food to the teacher. “Sit down, children,” says the teacher. “We’ll learn about food and where it comes from.” “That’s easy!” shouts Jenny. “Food comes from the supermarket.” “That’s right.” the teacher says. “But where does the supermarket get the food ” The children sit quietly. They don’t know. They live in the city. They know about buses and traffic lights, but they don’t know about farms.
The teacher picks up a carton of milk. “Where does milk come from ” The children are quiet. They don’t know. Sara remembers a picture in her book. “A cow ” she says. “Good,” says the teacher. The teacher picks up the bag of rice. “Where does rice come from ” The children are quiet. Nobody knows. “Does it grow on a tree ” asks Stan. “No, it doesn’t grow on a tree. It grows on the ground,” answers the teacher. “What country does rice come from ” “The UK,” all the children shout. “No,” says the teacher. “Rice comes from other countries, such as China, India and Thailand.” After the lesson, the children go into the school hall. All the classes are there. The students sing songs about farms, and read poems about animals. The headmaster tells them how hard farmers work to give everyone food. Sara and Mark read a poem. “Thank you farmers for the food so nice, for beans and apples and pears and rice.” After school, they take the food to old people.
【Word List: harvest 收获 lesson 课 traffic 交通 carton 纸盒 India 印度 Thailand泰国 】
28.On the harvest festival, children take to school for a special lesson.
29.Children know where the supermarkets get the food.
30.Rice doesn’t grow on a tree. It grows on the .
31.After the lesson, all the students sing songs and read poems in the school hall. They know more about farms and thank for food.
32.After school, children give the food to .
My name is Hu Shiqi. I’m 12. I’m at Jiaxing Nanhu School in Zhejiang. This is our tradition-every student can have a birthday cake on their birthday. But I’m not happy.
Why I was born on February 29. February is a short month. It only has 28 days. But every four years, it has an extra(额外的)day, February 29. So my birthday is a special birthday because it comes only once every four years.
So I wrote a letter to my head teacher. “Dear Mr. Wang, can I have my birthday cake on February 28 I only ate cake once at school four years ago.”
Then I was surprised to get a letter from the head teacher. He wrote, “Thank you for trusting me. I told the cook to make a birthday cake for you. You’re the only one born on February 29 in our school. You’re a lucky kid! Happy birthday!” This was a great birthday present.
On February 28, I had a special birthday with my classmates. We shared my birthday cake together. What a great birthday for me!
33.What is the tradition in Hu Shiqi’s school
34.Why is February special
35.once的汉语意思是: 。
36.Is there any other kids born on February 29 in Hu Shigi’s school
37.What was the great birthday present for Hu Shiqi
任务型阅读。
38.根据短文内容,将下列所给选项填入文中空白处,使短文信息完整、连贯。
There was a shoe shop. The shoemaker made the shoes. He didn’t have much money. He had only one piece of leather for one pair of shoes.
That night, the shoemaker put the leather on the table. Then he went to bed.
The next day, he saw a new pair of shoes on the table. Soon a rich man came into the shop. He bought the shoes. Now the shoemaker had some money. The shoemaker bought some more leather. He put it on the table. Then he went to bed.
That night, the shoemaker hid behind the door. He saw two little elves make the shoes. The shoemaker wanted to say “Thank you”. He made some little clothes for them.
At night, the elves came to the shop again. This time, there wasn’t any leather. But they were very happy to find the new clothes and food.
【Word List: elves(elf 的复数形式)小精灵 money 金钱 leather 皮革】
A.He was very poor B.He also cooked them a big dinner. C. He was very excited and very happy D.The next day, there were two new pairs of shoes on the table.
39.再根据短文内容,从所给选项中选择最佳答案。
(1) I guess the word “shoemaker” here means ______. ( )
A.鞋带 B.鞋贩 C. 鞋匠
(2) ______ helped the shoemaker make the shoes. ( )
A.A rich man B.Two little elves C. Two beautiful girls
(3) The best title(题目) of this story is ______. ( )
A.The Shoemaker B.The Elves C. The Elves and the Shoemaker
(4) The shoemaker made some little clothes and cooked a big dinner to ______. ( )
A.thank elves B.make money C. have a birthday party
(5) What can we learn from this story ( )
A.When we don’t have much money, wait for elves.
B.We should be thankful(感恩) to those who helped us.
C. The shoemaker should let the elves make three pairs of shoes to get more money.
In the UK, Christmas is children's favourite. On Christmas Day, people usually put beautiful Christmas trees in their houses. There are lots of presents under the tree. People say “Merry Christmas” to each other.
English children like Halloween, too. At Halloween, children wear scary clothes and masks. They go to their neighbours’ houses. They ask, “Trick or treat ” Then their neighbours give them sweets.
Easter is fun, too. On this day, people give children chocolate eggs. Some Easter eggs are big and some small. Sometimes there are small eggs in the big eggs. Children wear beautiful hats. There are flowers and toy chicks on their hats.
40.在方框中写出相应的节日名称。
兔子 圣诞老人 南瓜 两个小孩帽子上有小鸡 幽灵 圣诞树
41.读一读,选择合适的季节名词填空。
spring summer autumn winter
(1) Christmas in the UK is in
(2) Halloween in the UK is in
(3) Easter in the UK is in
(4) children's Day in China is in
42.根据短文,回答下列问题。
(1) What do people usually put in their houses on Christmas
(2) What do children wear at Halloween
(3) What do children ask at Halloween
(4) What are sometimes in the big eggs
阅读短文,回答下列问题。
One day, I went to a bus stop in a hurry. When I got on the bus, I began to look for some money in my pocket, but I couldn’t find any. I began to feel sorry. At the same time, the bus door was already closed and it started to run. I said sorry to the driver. And I said I would get off at the next stop. Just at this time, a woman beside me told the driver that she would pay for me. I didn’t know the woman. But before I started to show my thanks, the driver said, “If you don’t take money with you, just forget it.” And then he said, “If you meet someone who forgets to bring the bus fee with them in the future, just pay for it.” Now, I hardly ever take a bus because I have a car. But I sometimes would like to take a bus to see if there is someone who needs the bus fee. I will never forget the experience. And I will try my best to help others.
43.Why did the writer feel sorry
44.What did the writer want to do in the bus
45.Did the writer know the woman who helped him
46.What does the writer often take now
阅读短文,补全下列句子。
In 1972, two students in New York started Hot Dog Day. They first celebrated (庆祝) this day on the third Saturday of April. Later, people decided to celebrate Hot Dog Day on July 23rd each summer.
Enjoy hot dogs on this day. With sticks, sausages, buns (圆面包) and a big bonfire, you can even cook hot dogs for yourself! Try hot dogs with some new toppings like hot cheese, French fries... Be brave and taste them all! Maybe “topping” is a new word here. Don’t worry! You can guess it, top, topping..., right Do you want a healthier (更健康的) hot dog Try a turkey dog, a vegetable dog or a hot dog made from soya.
Don’t put the toppings between the hot dog and the bun. Always “dress the dog”, not the bun. Don’t take more than five bites to finish a hot dog. For a long hot dog, seven bites are fine. Don’t leave any buns. Eat everything on your plate!
47.Nowadays, Hot Dog Day is on .
48.If you want to cook hot dogs, you need sticks, , buns and a big bonfire.
49.A hot dog made from soya is .
50.For a long hot dog, bites are fine.
51.Eat on your plate!
阅读短文,回答下列问题。
On the 15th day of the first lunar month, Chinese people celebrate the first full moon of the year. It is the Lantern Festival (元宵节) in China.
Making and watching lanterns are the popular things to do during the festival. The lanterns come in many sizes and shapes (形状) such as animals and plants. There are some riddles on the lanterns.
Rabbit lanterns are fun for children. They have wheels so that kids can pull (拉) them from place to place.
Why rabbits Some say rabbits are lucky animals. The rabbit lanterns can bring children good luck. Others say that in ancient Chinese stories, there is a Jade Rabbit (玉兔) living on the moon. The Lantern Festival is on the first full moon of the year, so rabbits are a big part of the festival as well.
52.When is the Lantern Festival
53.Do Chinese people celebrate the Lantern Festival on the first full moon of the year
54.What are the popular things to do during the festival
55.What are fun for children
根据短文内容,补全句子(每空一词)。
Daming: Look! There are three festivals in October! National Day, the Mid-Autumn and the Double Ninth Festival.
Sam: What’s your favourite festival
Daming: Let me think. . .
Daming: On National Day, we watch the national flag-raising ceremony in Tian’anmen Square. I like it very much.
Daming: During the Mid-autumn Festival, we spend time with our families and eat moon cakes. I like it very much, too.
Daming: During the Double Ninth Festival, we do outdoor activities.
56.There are three October!
57.On Day, we the national ceremony in Tian’anmen Square.
58.We time with our and eat .
59. the Double Ninth Festival, we do activities.
On December 20, 2019, Macao (澳门) had its birthday. In 1999, it came back to China.
Macao is a small but beautiful city. Every year, lots of people visit Macao. There are many beautiful Portuguese (葡萄牙的) buildings in Macao.
The world’s longest cross-sea bridge opened last year. It is the Hong Kong-Zhuhai-Macao Bridge (港珠澳大桥). It links (连接) all three of these places. People don’t need to take a boat anymore. Also, different goods (商品) can get to Macao through the bridge. People can live a better life this way.
60.Macao had its 20th on Dec 20.
61.We can visit Portuguese in Macao.
62.The cross-sea bridge opened .
63.The bridge links three in China.
64.Both and goods can get to Macao through the bridge.
Marathon (马拉松) is a long-distance race. Runners need to run about 42 kilometers. No one could finish the race in 2 hours. Some scientists thought this was the limit (限制) of the human body. But Eliud Kipchoge from Kenya proved (证明)them wrong.
Last month, Kipchoge ran the marathon in 1 hour, 59 minutes and 40 seconds in Vienna. He became the first person to finish the marathon in less than two hours. "I can tell people no human is limited," Kipchoge said. He is one of the best marathoners in history. He has a lot of medals and made a few word records.
Science and technology also helped him. He ran with a team of pacers (陪跑员). They kept him in a good state (状态). He wore a special pair of shoes. The shoes can take in the runners' energy when their feet meet the ground. Then they return part of the energy to the runners. This helped him run faster.
65.What is Marathon
66.When did Kipchoge run the Marathon in Vienna
67.Is Kipchoge great Why
68.Who kept Kipchoge in a good state
69.How do his shoes help him run faster
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.I should care about the friend, too. 2.No. 3.Making the right friends. 4.I should always wear a smile. 5.To encourage them to talk about themselves.
【导语】本文主要讲述了如何结交朋友。
1.句意:如果朋友关心你,你该怎么办?根据“A friend cares about you, and you should care about the friend, too.”可知一个朋友关系你,你也应该关心他,故答案为I should care about the friend, too.
2.句意:好朋友只和你闲聊吗?根据“A good friend doesn’t only make a small talk with you.”可知好朋友不仅仅只会和你闲聊,故答案为No.
3.句意: 什么能让你的生活更愉快十倍?根据“Making the right friends can make your life ten times (倍) more enjoyable.”可知结交一个真正的朋友让你的生活十倍愉悦,故答案为Making the right friends.
4.句意:你应该先做什么来交朋友?根据“First, you should always wear a smile.”可知交朋友的第一步是要微笑,故答案为I should always wear a smile.
5.句意:了解一个人的最佳方式是什么?根据“When you start to meet new people, the best way to get to know someone is to encourage them to talk about themselves.”可知了解一个人的最好方式是让对方谈论他自己,故答案为To encourage them to talk about themselves.
                                                       
6.Friday 7.gets up 8.Art 9.five 10.watches TV, has dinner, and does his homework
【导语】本文介绍了Alex的日常生活。
6.句意:Alex从星期一到哪天去上学?根据“I go to school on weekdays, but not on Saturday and Sunday.”可知Alex从星期一到星期五去上学,故答案为Friday。
7.句意:他早上几点起床?根据“I get up at half past seven in the morning,”可知他早上七点半起床,故答案为gets up。
8.句意:他最喜欢的科目是什么?根据“My favourite subject is Art.”可知他最喜欢的科目是艺术,故答案为Art。
9.句意:他们每天在学校上几节课?根据“We have three lessons in the morning... We have two lessons in the afternoon.”可知他们每天在学校上五节课,故答案为five。
10.句意:他睡觉前晚上做什么?根据“In the evening, I watch TV and have dinner with my family. I do my homework and then go to bed at ten o’ clock.”可知他睡觉前晚上看电视,吃晚饭,做作业。故答案为watches TV, has dinner, and does his homework。
11.I can study and have strange food in the castle. 12.They use owls to send letters. 13.She is the science teacher from The Magic School Bus book series. 14.About science. 15.I will travel to the moon.(答案不唯一)
【导语】本文介绍了两所在儿童书籍中出现的神奇学校的情况。
11.句意:在霍格沃茨能做什么? 根据“ You can study and have strange food in the castle.”可知在霍格沃茨可以学习并在城堡里吃奇怪的食物。 故答案为I can study and have strange food in the castle.
12.句意:霍格沃茨的人们如何发送信件? 根据“You can use owls to send letters.”可知霍格沃茨的人们使用猫头鹰来发送信件。 故答案为They use owls to send letters.
13.句意:Ms Frizzle是谁? 根据“You should meet Ms Frizzle, the science teacher from The Magic School Bus book series. She has a magic school bus. ”可知Ms Frizzle是神奇校车的主人,一位科学老师。 故答案为She is the science teacher from The Magic School Bus book series.
14.句意:《神奇校车》系列书籍是关于什么的? 根据“Are you a big fan of science You should meet Ms Frizzle, the science teacher from The Magic School Bus book series.”可知《神奇校车》系列书籍是关于科学探险的。 故答案为About science.
15.句意:如果你在神奇校车上,你会去哪里? 根据“It can fly into space or turn into a crab to explore the sea.”可知如果你在神奇校车上,你可能会去太空或者变成螃蟹探索海洋,根据实际情况可以回答:我将于去月球旅行。 故答案为I will travel to the moon.
16.China 17.Asia 18.plants and fruit 19.leaves and grass 20.meat, leaves, fruit and eggs
【导语】本文主要介绍了大象、熊猫、斑马、老虎和猴子这几种动物。
16.句意:熊猫的家在__________根据“There are only about 1,800 pandas in China and about 200 of them live in the zoos.”可知熊猫住在中国,故答案为China。
17.句意:老虎的家在__________根据“The tiger lives in Asia.”可知老虎住在亚洲,故答案为Asia。
18.句意:大象的食物是________根据“It eats plants and fruit, but it doesn’t eat meat.”可知大象吃植物和水果,故答案为plants and fruit。
19.句意:斑马的食物是_________根据“It eats leaves as well as grass, but the zebra doesn’t eat bamboo.”可知斑马吃叶子和草,故答案为leaves and grass。
20.句意:猴子的食物是_________根据“The monkey eats meat, leaves, fruit and even eggs!”可知猴子吃肉、叶子、水果和鸡蛋,故答案为meat, leaves, fruit and eggs。
21.A A B B A 22.same different go to school on foot has Lily’s
【导语】本文介绍丽丽和汤姆两个好朋友的相同和不同之处。
21.(1)句意:丽丽和汤姆是好朋友吗?A是的,他们是。B不,他们不是。C我们不知道。根据“Lily and Tom are good friends.”,可知他们是好朋友,故选A。
(2)句意:汤姆和丽丽______去学校。A步行,B乘公交,C乘小汽车,根据“And they walk to school every day.”,可知他们步行去学校的,故选A。
(3)句意:______包是蓝色的。A丽丽的,B汤姆的,C弗洛皮的,根据“But Tom’s bag is blue.”,可知汤姆的包是蓝色的,故选B。
(4)句意:谁没有自行车?A汤姆。B丽丽。C我们不知道。根据“Tom has a nice bike, but Lily doesn’t have a bike.”,可知丽丽没有自行车,故选B。
(5)句意:丽丽有一只可爱的______。A猫,B狗,C猴子,根据“The cute cat is Lily’s”,可知丽丽有只可爱的猫,故选A。
22.(1)本题答案不唯一,根据短文,可知same(同样的)和different(不同的)是一对反义词,故答案为same,different。
(2)walk to school步行去学校,相当于go to school on foot,故答案为go to school on foot。
(3)have有,第三人称单数是has,故答案为has。
(4)Lily是人名,名词所有格是在后面加’s,故答案为Lily’s。
23.Peng. 24.Its wings look like huge clouds covering the sun in the sky. 25.It can fly 90,000 li. 26.No, it couldn’t. 27.It is trying its best to achieve a great goal.
【导语】本文主要讲了鲲鹏之志的故事。
23.句意:这只大鸟的名字是什么?由文中“Its name was Peng. 它的名字叫鹏。”可知大鸟的名字是鹏。故答案为Peng.
24.句意:当它飞的时候,鹏的翅膀看起来像什么?由文中“While Peng is flying, its wings look like huge clouds covering the sun in the sky. 当鹏在飞行时,它的翅膀看起来像巨大的云覆盖着天空中的太阳。”可知鹏的翅膀像巨大的云覆盖着天空中的太阳。故答案为Its wings look like huge clouds covering the sun in the sky.
25.句意:鹏能飞多远?由文中“Peng can fly from the Northern Sea to the Southern Sea across the world, covering a distance of 90,000 li. 鹏可以从北海飞到南海,横跨世界,飞行距离九万里。”可知鹏可以飞九万里。故答案为It can fly 90,000 li.
26.句意:小麻雀能理解鹏的高超飞行能力吗?由文中“The little sparrow could hardly understand Peng’s great flying ability(能力). 小麻雀几乎不能理解鹏的高超的飞行能力。”可知小麻雀不能理解。故答案为No, it couldn’t.
27.句意:鹏在尽力做什么?由文中“It is trying its best to achieve a great goal. 它正在尽最大努力实现一个伟大的目标。”可知鹏在尽力实现一个伟大目标。故答案为It is trying its best to achieve a great goal.
28.food 29.don’t 30.ground 31.farmers 32.old people
【导语】本文主要介绍英国的丰收节。
28.句意:在丰收节,孩子们带_____到学校上一堂特殊的课。根据“Children take food to school for a special lesson.”可知孩子们带食物到学校,故答案为food。
29.句意:孩子们____知道超市在哪里获得食物。根据“The children sit quietly. They don’t know. ”可知孩子们不知道,故答案为don’t。
30.句意:水稻不是长在树上的。它生长在_____上。根据“No, it doesn’t grow on a tree. It grows on the ground, answers the teacher.”可知水稻长在地上,故答案为ground。
31.句意:课后,所有的学生在学校礼堂里唱歌和朗诵诗歌。他们更了解农场和为了食物感谢_____。根据“Thank you farmers for the food so nice, for beans and apples and pears and rice.”可知为了食物感谢农民,故答案为farmers。
32.句意:放学后,孩子们把食物给_____。根据“After school, they take the food to old people.”可知把食物给老人,故答案为old people。
33.Every student can have a birthday cake on their birthday. 34.Because February 29 comes only once every four years./February is a short month. /It only has 28 days. /Every four years, it has an extra day, February 29. 35.一次 36.No, there isn’t. 37.It was a letter from the head teacher.
【分析】短文主要是关于胡诗琪的学校的生日传统,及她的生日。
33.句意:胡诗琪学校的传统是什么?根据文中句子This is our tradition-every student can have a birthday cake on their birthday. 可知学校的传统是每个学生都可以在生日那天得到一个生日蛋糕。故答案为Every student can have a birthday cake on their birthday.
34.句意:为什么二月是特殊的?根据文中句子 February is a short month. It only has 28 days. But every four years, it has an extra(额外的)day, February 29. So my birthday is a special birthday because it comes only once every four years.可知二月份有28天,每四年会有一个二月二十九日,故答案为Because February 29 comes only once every four years./February is a short month. /It only has 28 days. /Every four years, it has an extra day, February 29.
35.根据文章语境,可知once意思是一次,故答案为一次。
36.句意:在胡诗琪的学校还有其他2月29日出生的孩子吗?根据文中句子You’re the only one born on February 29 in our school. 可知胡诗琪是学校里唯一一个生日在2月29日的孩子,所以做否定回答,故答案为No, there isn’t.
37.句意:给胡诗琪的最棒的生日礼物是什么?根据文中句子Then I was surprised to get a letter from the head teacher. This was a great birthday present.可知对于胡诗琪最棒的生日礼物是来自校长的信,故答案为It was a letter from the head teacher.
38.A C D B 39.C B C A B
【导语】本文主要讲述两个小精灵晚上帮助鞋匠做鞋的故事。
38.下句句意:他没有多少钱。可知这句说他很穷,选项A“他非常穷。”符合语境,故选A。
上句句意:第二天,他看到桌子上有一双新鞋。可知这句表达看到新鞋后很兴奋,选项C“他很兴奋也很高兴。”符合语境,故选C。
上句句意:然后他去睡觉了。可知这句表达第二天桌子上又有新鞋,选项D“第二天,桌子上有两双新鞋。”符合语境,故选D。
上句句意:他给他们做了一些小衣服。可知这句表达还做了什么来感谢小精灵,选项B“他还给他们做了一顿丰盛的晚餐。”符合语境,故选B。
39.(1)句意:我猜“shoemaker”这个词在这里的意思是____。根据“There was a shoe shop.”可知是鞋匠,故选C。
(2)句意:_____帮助鞋匠做鞋。A一个富人,B两个小精灵,C两个漂亮女孩。根据“He saw two little elves make the shoes.”可知是两个小精灵在帮他做鞋,故选B。
(3)句意:这个故事的题目是_____。A鞋匠,B精灵,C精灵和鞋匠。根据故事内容可知选项C更符合,故选C。
(4)句意:鞋匠做了一些小衣服和一顿丰盛的晚餐为了______。A感谢精灵,B挣钱,C举办一个生日聚会,根据“The shoemaker wanted to say Thank you. ”可知鞋匠是为了感谢精灵,故选A。
(5)句意:从这个故事中我们可以学到什么?A当我们没有很多钱时,等待精灵。B我们应该感谢帮助我们的人。C鞋匠应该让精灵做三双鞋来得到更多的钱。根据故事内容可知选项B符合题意,故选B。
40.the Mid-Autumn Festival Christmas Halloween Easter Halloween Christmas 41.winter autumn spring summer 42.Christmas trees. They wear scary clothes and masks. They ask, “Trick or treat ”
Small eggs.
【分析】本文介绍了几种节日。
40.根据常识可知兔子与中秋节相关联,中秋节the Mid-Autumn Festival;根据常识可知圣诞老人、圣诞树与圣诞节相关联,圣诞节Christmas;根据常识可知南瓜、幽灵与万圣节有关,万圣节Halloween;两个小孩帽子上有小鸡与复活节有关,复活节Easter。故答案为the Mid-Autumn Festival,Christmas,Halloween,Easter,Halloween,Christmas。
41.(1)句意:英国的圣诞节是在______。根据常识可知英国的圣诞节是在冬天,winter冬天,故答案为winter。
(2)句意:英国的万圣节是在______。根据常识可知英国的圣诞节是在秋天,autumn秋天,故答案为autumn。
(3)句意:英国的复活节是在______。根据常识可知英国的复活节是在春天,spring春天,故答案为spring。
(4)句意:中国的儿童节是在_______。根据常识可知中国的儿童节是在夏天,summer夏天,故答案为summer。
42.(1)句意:圣诞节人们通常在家里放什么?根据On Christmas Day, people usually put beautiful Christmas trees in their houses.,可知圣诞节人们通常在家里放圣诞树,故答案为Christmas trees.。
(2)句意:孩子们在万圣节穿什么?根据At Halloween, children wear scary clothes and masks.,可知在万圣节,孩子们穿着吓人的衣服和面具,故答案为They wear scary clothes and masks.
(3)句意:孩子们在万圣节问什么?根据They ask, “Trick or treat ” ,可知孩子们在万圣节问不给糖就捣蛋?故答案为They ask, “Trick or treat ”
(4)句意:大蛋里有时有什么?根据Sometimes there are small eggs in the big eggs,可知大蛋里有时有小蛋,故答案为Small eggs.
43.Because the writer couldn’t find any money. 44.The writer wanted to get off at the next stop. 45.No, he didn’t. 46.A car.
【导语】本文主要介绍作者坐公共汽车忘带钱的一次经历。
43.句意:为什么作者感到抱歉?根据“I began to look for some money in my pocket, but I couldn’t find any.”可知因为找不到钱,故答案为Because the writer couldn’t find any money.
44.句意:作者想在公交车上做什么?根据“And I said I would get off at the next stop.”可知作者想在下一站下车,故答案为The writer wanted to get off at the next stop.
45.句意:作者认识那个帮助他的女人吗?根据“I didn’t know the woman.”可知不认识,故答案为No, he didn’t.
46.句意:作者现在经常乘坐什么?根据“Now, I hardly ever take a bus because I have a car.”可知现在乘小汽车,故答案为A car.
47.July 23rd 48.sausages 49.healthier 50.seven 51.everything
【导语】本文讲了热狗日。
47.句意:现今,热狗日在_______。根据“Later, people decided to celebrate Hot Dog Day on July 23rd each summer.”,可知现今,热狗日在7月23日,故答案为July 23rd。
48.句意:如果你想做热狗,你需要棍子、_______、面包和一个大篝火。根据“With sticks, sausages, buns (圆面包) and a big bonfire, you can even cook hot dogs for yourself!”,可知如果你想做热狗,你需要棍子、香肠、面包和一个大篝火,故答案为sausages。
49.句意:用大豆做的热狗是______。根据“Do you want a healthier (更健康的) hot dog Try a turkey dog, a vegetable dog or a hot dog made from soya.”,可知用大豆做的热狗更健康,故答案为healthier。
50.句意:对于一个长热狗,咬______口就可以了。根据“For a long hot dog, seven bites are fine.”,可知对于一个长热狗,咬七口就可以了,故答案为seven。
51.句意:把盘子里的东西______吃了!根据“Eat everything on your plate!”,可知把盘子里的东西都吃了,故答案为everything。
52.It is on the 15th day of the first lunar month. 53.Yes, they do. 54.Making and watching lanterns. 55.Rabbit lanterns.
【导语】本文是关于中国元宵节的介绍。
52.句意:元宵节是什么时候?根据原文“On the 15th day of the first lunar month, Chinese people celebrate the first full moon of the year. It is the Lantern Festival (元宵节) in China.”可知农历正月十五,中国人庆祝一年中的第一个满月。这是中国的元宵节。答案可以是:在农历正月十五。主语用it代替,是is,在on,农历正月十五the 15th day of the first lunar month,故答案为It is on the 15th day of the first lunar month.
53.句意:在一年中的第一个满月时,中国人庆祝元宵节吗?根据原文“On the 15th day of the first lunar month, Chinese people celebrate the first full moon of the year.”可知农历正月十五,中国人庆祝一年中的第一个满月。答案可以是:是的,人们庆祝。Do引导的一般疑问句,肯定回答:Yes, 主语+do.,主语用they代替,故答案为Yes, they do.
54.句意:节日期间最受欢迎的活动是什么?根据原文“Making and watching lanterns are the popular things to do during the festival.”可知制作和观赏灯笼是节日期间最受欢迎的活动。答案可以是:制作和观赏灯笼。故答案为Making and watching lanterns.
55.句意:对孩子们来说有什么好玩的?根据原文“Rabbit lanterns are fun for children.”兔子灯笼对孩子们来说很好玩。答案可以是:兔子灯笼。故答案为Rabbit lanterns.
56.festivals in 57.National watch flag-raising 58.spend families moon cakes 59.During outdoor
【导语】本文主要介绍了大明在国庆节,中秋节和重阳节做的事情。
56.句意:_____十月有三个______!根据“There are three festivals in October!”可知在十月有三个节日!故答案为festivals,in。
57.句意:在____,我们在天安门广场_____国家的_____仪式。根据“On National Day, we watch the national flag-raising ceremony in Tian’anmen Square.”可知国庆节,我们在天安门广场观看升旗仪式。故答案为National,watch,flag-raising。
58.句意:我们_____时间和我们的_____并且吃______。根据“we spend time with our families and eat moon cakes. ”可知我们和家人在一起,吃月饼。故答案为spend,families,moon cakes。
59.句意:重阳节_____,我们做____活动。根据“During the Double Ninth Festival, we do outdoor activities.”可知在重阳节期间,我们做户外活动。故答案为During,outdoor。
60.birthday 61.buildings 62.last year 63.places 64.people
【分析】短文大意:短文介绍了澳门和港珠澳大桥。
60.句意:澳门在十二月二十日过了它的第二十个____。根据短文中的On December 20, 2019, Macao (澳门) had its birthday. 可知澳门在十二月二十日过了它的第二十个生日,该空为birthday,故答案为birthday。
61.句意:在澳门我们可以参观葡萄牙的______。根据短文中的Every year, lots of people visit Macao. There are many beautiful Portuguese (葡萄牙的) buildings in Macao.可知在澳门我们可以参观葡萄牙的建筑物,该空为buildings,故答案为buildings。
62.句意:跨海大桥____开通的。根据短文中的The world’s longest cross-sea bridge opened last year.可知跨海大桥去年开通的,该空为last year,故答案为last year。
63.句意:这座桥连接了中国的三个____。根据短文中的 It is the Hong Kong-Zhuhai-Macao Bridge (港珠澳大桥).It links (连接) all three of these places. 可知这座桥连接了中国的三个地方,该空为places,故答案为places。
64.句意:___和商品都可以通过大桥到达澳门。根据短文中的 People don’t need to take a boat anymore. Also, different goods (商品) can get to Macao through the bridge.可知人们和商品都可以通过大桥到达澳门,该空为people,故答案为people。
65.It is a long-distance race. 66.He ran the marathon last month. 67.Yes, he is. Because he became the first person to finish the marathon in less than two hours. 68.A team of pacers. 69.The shoes can take in the runners' energy when their feet meet the ground. Then they return part of the energy to the runners.
【分析】短文主要描写了马拉松比赛史上的伟大的人Kipchoge。
65.句意:马拉松是什么?根据文中句子Marathon (马拉松) is a long-distance race.可知马拉松是一个长跑比赛。故答案为It is a long-distance race.
66.句意:基普乔治 什么时候在维也纳跑马拉松的?根据文中句子Last month, Kipchoge ran the marathon in 1 hour, 59 minutes and 40 seconds in Vienna.可知他上个月在维也纳跑马拉松了,故答案为He ran the marathon last month.
67.句意:基普乔治是伟大的吗?为什么?根据文中句子He became the first person to finish the marathon in less than two hours.可知他成为第一个在两小时内跑完马拉松的人。所以做肯定回答,故答案为Yes, he is. Because he became the first person to finish the marathon in less than two hours.
68.句意:是谁让基普乔治保持良好状态的?根据文中句子He ran with a team of pacers (陪跑员). They kept him in a good state (状态). 可知是陪跑员使他保持良好状态的,故答案为A team of pacers.
69.句意:他的鞋子怎么能帮他跑得更快?根据文中句子The shoes can take in the runners' energy when their feet meet the ground. Then they return part of the energy to the runners. This helped him run faster.可知当跑步者的脚着地时,鞋子可以吸收他们的能量。然后它们将部分能量返还给赛跑者。这能让他跑得更快。故答案为The shoes can take in the runners' energy when their feet meet the ground. Then they return part of the energy to the runners.
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录