/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优人教版(新起点)
专题17 阅读理解-选择
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读理解,选出最佳一项。
Li Hua’ s family is at home. Grandparents are watching TV. It’ s fun for them to watch the news show. Li Hua wants to watch a football game at 7:30 pm. She asks her grandpa: “Can I watch TV at 7:30, grandpa ” Grandpa says: “Sure, Huahua. It’s seven twenty now.” Li Hua is happy to hear that. Dad is shopping on line. He can’t find his favorite gray sweater. He feels a little upset. Mum is washing clothes. She looks tired. Li Hua gives some water to mum. Li Yun is Li Hua’s brother. He begins to help mum do the washing.
1.Grandma is watching the ______. ( )
A.fun ads B.news show C.funny show
2.Li Hua can watch TV ______ minutes later (…分钟之后). ( )
A.ten B .30 C. twenty
3.______ helps mum wash clothes. ( )
A.Li Hua B.Mum C.Li Yun
4.Dad wants to buy a ______. ( )
A.line B.sweater C.little upset
5.Grandparents feel ______. ( )
A.happy B.upset C.not happy
阅读下面的短文,根据短文的内容从A、B、C选项中选出最佳答案。
My name is Amy. I often have busy weekends. On Saturday morning, I usually do my homework. In the afternoon, I usually clean the room. I’m very happy, because I’m helpful at home. In the evening, I usually visit my grandparents.
We have a big dinner and watch TV together. On Sunday morning, I usually go to the library and read books there. In the afternoon, I usually go shopping with my mother.
I have busy but happy weekends.
6.What does Amy do on Saturday morning ( )
A.She cleans the room. B.She does her homework. C.She reads books.
7.What’s Amy like ( )
A.She is clever. B.She is popular. C.She is helpful.
8.What chores does Amy do at home ( )
A.She does the dishes. B.She cleans the room. C.She tidies the desk.
9.When does Amy visit her grandparents ( )
A.On Saturday evening. B.On Sunday morning. C.On Sunday afternoon.
10.What is NOT true according to the passage ( )
A.Amy is busy on her weekends.
B.Amy usually reads books in the library.
C.Amy doesn’t like her weekends.
阅读短文,选择最佳答案。
Today is Sunday. It is fine. I want to buy some school things. I go to a stationery shop. The shop opens at 9 o’clock on weekends. Now it is ten past nine. The door of the shop is open. I walk in the shop. I look around. I want to buy a pen, four pencils, an eraser and two notebooks.
I walk to the back of the shop, I see pens are two yuan each, pencils are one yuan each, big erasers are one yuan each, and notebooks are three yuan each. In the end, I take two pens, three pencils, two big erasers and three notebooks. I pay the money and go home. I write my name Tommy on the notebooks.
11.What day is it today ( )
A.Saturday. B.Friday. C.Monday. D.Sunday.
12.How is the day today ( )
A.It’s rainy. B.It’s sunny. C.It’ windy. D.It’s cold.
13.What time does the shop open on Saturdays ( )
A.At 9:10. B.At 6:00. C.At 9:00. D.At 10:09.
14.What doesn’t Tommy want to buy ( )
A.A story book. B.Some pencils. C.An eraser. D.The notebooks.
15.How much does Tommy pay for the school things ( )
A.9 yuan. B.19 yuan. C.20 yuan. D.18 yuan.
阅读宣传海报,选择正确答案。
A Fantastic Club & A Funny Teacher Come to learn how to make a news show! School News Club Mr Zhao Every Monday 15:30~16:30 Classroom 11 Come and enjoy art at the end of the week! (Please take your coloured pens, scissors, paper, and glue.) Art Club Mrs Wu Every Friday 15:30~16:30 Art Room A Popular lub & A Nice Teacher Learn how to cook and eat what you cook! Cooking Club Ms Yang Every Monday 15:30~16:30 Dining Room Play Soccer & Be Active Play soccer Learn rules Watch soccer matches Soccer Club Mr Zhang Every Wednesday 15:30~16:30 playground
16.You can ______ in the school news club. ( )
A.make news shows B.watch TV C.read funny stories
17.When you go to the art club, you should take ______, coloured pens, scissors, and glue with you. ( )
A.a football B.some paper C.a pair of glasses
18.The cooking club is ______. The teacher, Ms Yang, is ______. ( )
A.popular; clever B.popular; nice C.great; wonderful
19.James wants to go to a club on Wednesday afternoon. He can go to the ______ Club. ( )
A.Cooking B.Art C.Soccer
读短文,根据短文内容选择最佳答案。
The Great Wall of China
Have you ever been to the Great Wall The Great Wall of China is the longest wall in the world. It runs across north China like a huge dragon(巨龙). It is about 6,000 kilometers long, 7 meters high and 5 meters wide. In most places it is wide enough for five horses or ten men to walk side by side along the top.
The Great Wall was built more than twenty centuries(世纪) ago. It was difficult to build such a great wall without any modern machines(现代化机器). All the work had to be done by hand. It is very famous in the world. Many foreigners come to visit it every year.
20.The Great Wall is the ______ wall in the world. ( )
A.largest B.longest C.smallest
21.The Great Wall is ______ kilometers long. ( )
A.about 3,000 B.about 6,000 C.about 5,000
22.The Great Wall is about ______ meters high. ( )
A.seven B.five C.six
23.When was the Great Wall built ( )
A.More than 20 centuries ago. B.20 years ago. C.We don’t know.
24.Did people use modern machines to build the Great Wall ( )
A.We don’t know. B.Yes. C.No.
阅读短文,选择最佳答案。
Pandas’ faces look like cats’, but their fat bodies and short tails are like bears’. Pandas are very lovely and they are friendly to people. People like them very much. Most pandas live in China. The northwestern part of Sichuan Province(省) and southern part of Gansu Province are their hometowns. Pandas like to climb trees. They usually live in the forests of high mountains, eat bamboo and drink spring water.
25.The panda mainly lives in ______. ( )
A.America B.Shanghai C.London D.China
26.______ is like a cat’s. ( )
A.The panda B.The panda’s face C.The panda’s body D.The panda’s tail
27.Where are the pandas’ hometowns ( )
A.Guangdong and Gansu. B.Sichuan and Suzhou. C.Gansu and Sichuan. D.Hubei and Sichuan.
28.What’s the panda’s main food ( )
A.Rice. B.Meat. C.Bamboo. D.Grass.
29.Which is not true according to the passage ( )
A.Pandas have short tails.
B.Pandas like to climb trees, eat bamboo, and drink spring water.
C.Most of the pandas live in China.
D.Pandas like bears and cats very much.
Pandas’ faces look like cats’, but their fat bodies and short tails are like bears’. Pandas are very lovely and they are friendly to people. People likes them very much. Most Pandas live in China. The northwestern(西北的) part of Sichuan Province(省) and southern(南部的) part of Gansu Province are their hometowns(家乡). Pandas like to climb trees. They usually live in the forests of high mountains, eat bamboo and drink spring water.
30.The panda mainly lives in _______. ( )
A.America B.Shanghai C.London D.China
31._______ is like a cat’s. ( )
A.The panda B.The panda’s face C.The panda’s body D.The panda’s tail
32.Where are the pandas’ hometowns ( )
A.Guangdong and Gansu. B.Sichuan and Suzhou. C.Gansu and Sichuan. D.Hubei and Sichuan.
33.What’s the panda’s main food ( )
A.Rice. B.Meat. C.Bamboo. D.Grass.
34.Where do pandas usually live ( )
A.On the grass. B.In the forests. C.On the mountains. D.At the zoo.
Nancy is my friend. She has long black hair. Her eyes are big. She is cute. She is ten years old. Nancy is very clever. She is good at every subject. Her favourite subject is maths. She thinks it’s fun and easy. Nancy is helpful. She always helps me with my studies. Nancy is very polite, too. She often says “Hello” and “Thank you” to everyone in our school.
35.What does Nancy look like ( )
A.She has long black hair and big eyes.
B.She has curly hair and big eyes.
C.She has long curly hair and big eyes.
36.How old is Nancy ( )
A.She is 11. B.She is 9. C.She is 10.
37.What is Nancy like ( )
A.She is cute, clever, helpful and careless.
B.She is cute, clever, polite and helpful.
C.She is cute and clever.
38.What is Nancy’s favourite subject ( )
A.Her favourite subject is maths.
B.She likes English.
C.She is good at art.
39.Does she always help me with my studies ( )
A.Yes, she does. B.No, she can’t. C.No, she doesn’t.
Today my family and I go to the biggest zoo in this city. There are many animals in the zoo, such as the elephant, the tiger, the panda, the monkey, the giraffe and the rabbit. My brother likes the elephant. He thinks the elephant is the biggest and the strongest. My dad likes the rabbit. He thinks the rabbit runs fastest. I like the monkey. The monkey is smaller than the elephant and it runs slower than the rabbit. But it is the smartest. I like it very much.
40.Which animal does my brother like ( )
A.The elephant. B.The rabbit. C.The monkey.
41.Which is the biggest and strongest ( )
A.The elephant. B.The rabbit. C.The monkey.
42.Which runs fastest ( )
A.The elephant. B.The rabbit. C.The monkey.
43.Is the monkey smaller than the elephant ( )
A.Yes, it is. B.No, it isn’t. C.I don’t know.
44.I like the monkey best. I think it is the ________. ( )
A.biggest B.strongest C.smartest
Today was hot. I went to the farm with my parents. There was a river near the farm. I went to the river with my dog. We ran and played. Suddenly I dropped (掉进) into the river ,“Help , Help…” My dog jumped into the river and swam to me. Ten minutes later, I was saved (救). I was grateful (感激的) to him. We are good friends.
45.It was very _________. ( )
A.cold B.hot C.windy
46.I went to the farm with my _________. ( )
A.parents B.friends C.teacher
47.I ran and played with _________. ( )
A.my cat B.my dog C.my sister
48._________ jumped into the river and saved me. ( )
A.My dog B.My mother C.My father
49.I was very grateful to my _________. ( )
A.mother B.friend C.dog
Read and choose(阅读短文,选择最佳答案)
Kitty and Danny are sister and brother. Kitty is twelve and Danny is nine years old. They are both pupils and they are in the same school. They often go to school by bus together. They go to a clothes shop and see some nice clothes. They like the red jacket very much. But they haven’t got enough money to buy it. It’s Sunday. Kitty is helping mother wash the dishes. So her mother gives her ten yuan. Kitty is very happy. Kitty and Danny go to the clothes shop together. The shop is near their home. They walk there. They buy the red jacket. It’s 40 yuan. They want to give it to their mother. Because this Tuesday is Mother’s birthday. They go home with the jacket happily.
50.Danny is Kitty’s ________. ( )
A.big brother B.big sister C.little brother
51.Kitty can help her mother _____. ( )
A.wash the clothes B.wash the dishes C.cook dinner
52.What do Kitty and Danny buy for their mother ( )
A.A red dress. B.A red skirt. C.A red jacket.
53.How much do Kitty and Danny have at first ( )
A.forty yuan B.fifty yuan C.thirty yuan
54.They want to give it to their_____.( )
A.father B.mother C.sister
Hello! My name is Sun Wei. Here is an American boy. His name is David Smith. He is twelve. And I am twelve, too. David is in Class Three, Grade One. I am in Class Three, Grade One, too. He is Number Eight, Row Five. I am Number Five, Row Four.
55.David ____________ an American boy. ( )
A.is B.am C.are
56.He is ____________.( )
A.ten B.eleven C.twelve
57.Sun Wei is ____________ Class Three, Grade One. ( )
A.in B.on C.of
58.David is in Row ____________.( )
A.Four B.Five C.One
59.Sun Wei is Number ____________.( )
A.Four B.Five C.Eight
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.A 3.C 4.B 5.A
【导语】本文主要介绍了李华一家的家庭生活。
1.句意:奶奶正在看 。A有趣的广告,B新闻节目,C搞笑节目。根据文中“Grandparents are watching TV. It’ s fun for them to watch the news show.”可知爷爷奶奶在看新闻节目,故选B。
2.句意:李华可以在 分钟后看电视。A10,B30,C20。根据文中“Li Hua wants to watch a football game at 7:30 pm.”和“Sure, Huahua. It’s seven twenty now.”可知现在是7点20分,足球比赛在7点30分开始,要10分钟后,故选A。
3.句意: 帮助妈妈洗衣服。A李华,B妈妈,C李云。根据文中“Li Yun is Li Hua’s brother. He begins to help mum do the washing.”可知李云帮助妈妈洗衣服,故选C。
4.句意:爸爸想要买一件 。A线,B毛衣,C小失落。根据文中“Dad is shopping on line. He can’t find his favorite gray sweater. He feels a little upset.”可知爸爸在网上没有找到喜欢的灰色毛衣,感到有些失落,故选B。
5.句意:爷爷奶奶感到 。A高兴,B失落,C不高兴。根据文中“Grandparents are watching TV. It’ s fun for them to watch the news show.”可知爷爷奶奶很高兴地看着新闻节目,故选A。
6.B 7.C 8.B 9.A 10.C
【导语】本文主要介绍了艾米的周末。
6.句意:在周六上午,艾米做什么?A她打扫房间。B她做作业。C她读书。根据“On Saturday morning, I usually do my homework.”可知艾米周六上午做作业,故选B。
7.句意:艾米怎么样?A她是聪明的。B她是受欢迎的。C她是有帮助的。根据“I’m very happy, because I’m helpful at home.”可知艾米是有帮助的,故选C。
8.句意:艾米在家做什么家务?A她洗餐具。B她打扫房间。C她整理课桌。根据“In the afternoon, I usually clean the room.”可知艾米在家打扫房间,故选B。
9.句意:艾米什么时候看望祖父母?A在周六晚上。B在周日上午。C在周日下午。根据“In the evening, I usually visit my grandparents.”可知艾米在周六晚上看望祖父母,故选A。
10.句意:根据这篇文章,哪个是不正确的?A艾米在周末是忙碌的。B她经常在图书馆读书。C艾米不喜欢周末。根据“I have busy but happy weekends.”可知艾米喜欢周末,C是不正确的,故选C。
11.D 12.B 13.C 14.A 15.D
【导语】本文介绍了汤米周末去买学习用品的事情。
11.句意:今天是星期几?A星期六。B星期五。C星期一。D星期日。根据“Today is Sunday.”可知今天是星期日,故选D。
12.句意:今天天气怎么样?A下雨了。B天气晴朗。C刮风。D天气很冷。根据“It is fine.”可知天气晴朗,故选B。
13.句意:这家商店星期六几点开门?A9点10分。B6点。C9点。D10点09分。根据“The shop opens at 9 o’clock on weekends.”可知这家商店星期六9点开门,故选C。
14.句意:汤米不想买什么?A一本故事书。B一些铅笔。C橡皮擦。D笔记本。根据“I want to buy a pen, four pencils, an eraser and two notebooks.”可知他想买一支钢笔、四支铅笔、一块橡皮擦和两本笔记本。并没有故事书,故选A。
15.句意:汤米付多少钱买这些学习用品?A9元。B19元。C20元。D18元。根据“I walk to the back of the shop, I see pens are two yuan each, pencils are one yuan each, big erasers are one yuan each, and notebooks are three yuan each. In the end, I take two pens, three pencils, two big erasers and three notebooks. ”可知两支钢笔、三支铅笔、两块大橡皮和三本笔记本,一共是18元,故选D。
16.A 17.B 18.B 19.C
【导语】本文主要介绍了学校俱乐部的情况。
16.句意:在学校的新闻俱乐部你可以______。A制作新闻节目,B看电视,C读有趣的故事,根据宣传海报中介绍新闻俱乐部的句子“Come to learn how to make a news show!”,可知在新闻俱乐部可以制作新闻节目,故选A。
17.句意:当你去艺术俱乐部时,你应该带上______、彩笔、剪刀和胶水。A一个足球,B一些纸,C一副眼镜,根据宣传海报中介绍艺术俱乐部的句子“Please take your coloured pens, scissors, paper, and glue.”,可知要带上一些纸,故选B。
18.句意:烹饪俱乐部是______。这位老师,杨老师,是______。A受欢迎的,聪明的;B受欢迎的,好的;C好的,精彩的。根据宣传海报中介绍烹饪俱乐部的句子“A Popular Club & A Nice Teacher Learn how to cook and eat what you cook!”,可知烹饪俱乐部是受欢迎的,杨老师是一位好老师,故选B。
19.句意:詹姆斯想在星期三下午去一个俱乐部。他可以去______俱乐部。A烹饪,B艺术,C足球,根据宣传海报可知足球俱乐部的时间是每周三的15:30~16:30,故他可以去足球俱乐部,故选C。
20.B 21.B 22.A 23.A 24.C
【导语】本文主要介绍了长城的基本情况。
20.句意:长城是世界上最_____的墙。A最大,B最长,C最小,根据文中句子“The Great Wall of China is the longest wall in the world.”可知中国的长城是世界上最长的墙,故选B。
21.句意:长城_____公里长。A约3000,B约6000,C约5000,根据文中句子“It is about 6,000 kilometers long,”可知约6000km长,故选B。
22.句意:长城大约_____米高。A7,B5,C6,根据文中句子“It is about 6,000 kilometers long, 7 meters high and 5 meters wide.”可知约6000公里长、7米高、5米宽,故选A。
23.句意:长城是什么时候建的?A20多世纪前,B20年前,C我们不知道,根据文中句子“The Great Wall was built more than twenty centuries(世纪) ago.”可知长城是在20多世纪前建的,故选A。
24.句意:人们用现代机器建造长城了吗?A我们不知道,B是的,C没有,根据文中句子“It was difficult to build such a great wall without any modern machines(现代化机器).”可知没有任何现代化机器建造这样一座长城非常困难,因此是未使用现代化机器,故选C。
25.D 26.B 27.C 28.C 29.D
【导语】本文介绍了熊猫的基本知识。
25.句意:大熊猫主要生活在______。A美国,B上海,C伦敦,D中国,根据“Most pandas live in China. ”可知大熊猫主要生活在中国,故选D。
26.句意:______就像猫的。A熊猫,B熊猫的脸,C熊猫的身体,D熊猫的尾巴,根据“Pandas’ faces look like cats’.”可知熊猫的脸看起来像猫(的脸),故选B。
27.句意:熊猫的家乡在哪里?A广东和甘肃。B四川和苏州。C甘肃和四川。D湖北和四川。根据“The northwestern part of Sichuan Province and southern part of Gansu Province are their hometowns. ”可知甘肃和四川是熊猫的家乡,故选C。
28.句意:熊猫的主要食物是什么?A大米,B肉,C竹子,D草,根据“They usually live in the forests of high mountains, eat bamboo and drink spring water.”可知熊猫的主要食物是竹子,故选C。
29.句意:根据文章,哪一个不是真的?A熊猫的尾巴很短。B熊猫喜欢爬树,吃竹子,喝泉水。C大多数大熊猫生活在中国。D熊猫非常喜欢熊和猫。根据文章内容可知,没有提到熊猫非常喜欢熊和猫,D选项不正确,故选D。
30.D 31.B 32.C 33.C 34.B
【分析】本文介绍了熊猫。
30.句意:熊猫主要住在_______。A美国,B上海,C伦敦,D中国,根据“Most Pandas live in China.”可知熊猫主要住在中国,故选D。
31.句意:______像猫的脸。A熊猫,B熊猫的脸,C熊猫的身体,D熊猫的尾巴,根据“Pandas’ faces look like cats’, but their fat bodies and short tails are like bears’.”可知熊猫的脸像猫的脸,故选B。
32.句意:熊猫的家乡在哪里?A广东和甘肃,B四川和苏州,C甘肃和四川,D湖北和四川,根据“The northwestern(西北的) part of Sichuan Province(省) and southern(南部的) part of Gansu Province are their hometowns(家乡).”可知熊猫的家乡在甘肃和四川,故选C。
33.句意:熊猫的主要食物的是什么?A米饭。B肉。C竹子。D草,根据“They usually live in the forests of high mountains, eat bamboo and drink spring water.”可知熊猫的主要食物是竹子,故选C。
34.句意:熊猫通常住在哪里?A在草上。B在森林里。C在山上。D在动物园。根据“They usually live in the forests of high mountains, eat bamboo and drink spring water.”可知熊猫通常住在森林里,故选B。
35.A 36.C 37.B 38.A 39.A
【分析】短文主要介绍了我朋友南希的个人情况。
35.句意:南希长得什么样?根据She has long black hair. Her eyes are big.可知她有一头长长的黑发。她的眼睛很大。A她有长长的黑头发和大眼睛。B她有卷发和大眼睛。C她有长长的卷发和大眼睛。故选A。
36.句意:南希多大了?根据She is ten years old. 可知她十岁。A她11岁。B她9岁。C她10岁。故选C。
37.句意:南茜是什么样的人?根据She is cute. Nancy is very clever. Nancy is helpful. Nancy is very polite, too.可知她很可爱、很聪明、很乐于助人、很有礼貌。A她可爱、聪明、乐于助人,而且粗心大意。B她可爱、聪明、有礼貌、乐于助人。C她既可爱又聪明。故选B。
38.句意:南希最喜欢的科目是什么?根据Her favourite subject is maths.可知南希最喜欢的科目是数学。A她最喜欢的科目是数学。B她喜欢英语。C她擅长艺术。故选A。
39.句意:她总是帮助我学习吗?根据 She always helps me with my studies.可知她总是帮助我学习。是肯定回答。故选A。
【
40.A 41.A 42.B 43.A 44.C
【分析】短文介绍了几种动物。
40.句意:我弟弟喜欢哪种动物?A大象。B兔子。C猴子。根据My brother likes the elephant.,可知我弟弟喜欢大象,故选A。
41.句意:哪个是最大最强壮的?A大象。B兔子。C猴子。根据He thinks the elephant is the biggest and the strongest.,可知大象是最大最强壮的,故选A。
42.句意:哪个跑得最快。A大象。B兔子。C猴子。根据He thinks the rabbit runs fastest.,可知兔子跑得最快,故选B。
43.句意:猴子比大象小吗?根据The monkey is smaller than the elephant and it runs slower than the rabbit.,可知猴子比大象小,答语为肯定回答,故选A。
44.句意:我最喜欢猴子。我认为它是______。A最大的,B最强壮的,C最聪明的,根据 The monkey is smaller than the elephant and it runs slower than the rabbit. But it is the smartest. I like it very much.,可知我认为猴子最聪明,所以喜欢它,故选C。
【
45.B 46.A 47.B 48.A 49.C
【分析】本文讲了作者被狗救了的事情。
45.句意:天气很______。A冷的,B热的,C有风的,根据Today was hot.,可知天气很热,故选B。
46.句意:我和我的______去农场。A父母,B朋友,C老师,根据I went to the farm with my parents.,可知作者和父母去农场,故选A。
47.句意:我和______跑、玩。A我的猫,B我的狗,C我的姐姐/妹妹,根据I went to the river with my dog. We ran and played.,可知作者和狗跑、玩,故选B。
48.句意:______跳进河里救了我。A我的狗,B我妈妈,C我爸爸,根据My dog jumped into the river and swam to me.,可知作者的狗跳进河里救了作者,故选A。
49.句意:我非常感激我的______。A妈妈,B朋友,C狗,根据全文内容可知作者感激他的狗,故选C。
【
50.C 51.B 52.C 53.C 54.B
55.A 56.C 57.A 58.B 59.B
【分析】短文大意:短文介绍了孙伟和他的同学David。
55.句意:David___一个美国男孩。根据短文大意,可知David是一个美国男孩,David为主语,be动词为is,A选项符合,故选A。
56.句意:他是___。A选项十,B选项十一,C选项十二,根据短文中的 He is twelve.他十二岁。C选项符合,故选C。
57.句意:孙伟在一年级三班。根据短文大意,可知在一年级三班用介词in,A选项符合,故选A。
58.句意:David在__排。A选项四,B选项五,C选项一,根据短文中的 He is Number Eight, Row Five. 他是第五排第八号。可知B选项符合,故选B。
59.句意:孙伟在___号。A选项四,B选项五,C选项八,根据短文中的I am Number Five, Row Four.我在第四排第五号。可知B选项符合,故选B。
【
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)