/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优人教版(新起点)
专题18 阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
书写题,请阅读Jane收到的信,为了记住妈妈的叮嘱,Jane想做一个家务表,请你根据信的内容帮她完成家务表。
Dear Jane,
I’m going to visit your grandparents after work this Friday. Please help me do chores at home this weekend. Please cook breakfast for your brother, Sam, on Saturday and Sunday. On Saturday afternoon, please water the flowers and plants in the garden. It’s sunny on Sunday, please wash the clothes in the morning. On Sunday afternoon, please sweep the floor. Remember to pack up Sam’s schoolbag before going to bed on Sunday night. Don’t forget to take out the rubbish every night.
Thanks,
Mum
Jane的家务表
Day chores
Saturday morning cook breakfast
Saturday afternoon 1
Saturday night 2
Sunday morning 3 ; 4 ;
Sunday afternoon 5
Sunday night 6 ; 7 ;
Read and write. (阅读,1-2小题判断正(T)误(F),3-5小题回答问题。)
Mr White is an old man. He lives in a big house in a village (村庄). His children work in other cities. He has two brown Corgis(柯基) dogs. The dogs are very cute. They have short legs and a long body. Mr White loves his dogs very much. He buys many toys for his dogs. Every morning, the dogs jump on Mr White’s bed to wake him up. Mr White often takes a walk with his dogs in the afternoon. The dogs runaround him happily. In the evening, Mr White usually watches TV with his dogs. Mr White is happy with his dogs. He’s not lonely (孤独的) at all.
8.Mr White lives in a big house with his children. ( )
9.Mr White is not lonely because he has two Corgis dogs. ( )
10.What are the dogs like
11.Does Mr White take a walk in the morning
12.What do Mr White and his dogs usually do in the evening
Read and write words.(根据短文填空)
This is a beautiful park. There is a tree beside the lake. There is a taller tree near it. There are two birds on the shorter tree. Mike and Tina are reading under the taller tree. Tina is quieter than Mike. Tina’s book is bigger than Mike’ s book. There are two dogs in the grass. The white dog is smaller than the black dog.
13.There are trees near the lake.
14.The two birds are on the tree.
15.Mike and Tina are reading the taller tree.
16.Mike’ s book is than Tina’ s book.
17.The black dog is than the white dog.
根据阅读材料,完成任务。
I’m Jim. This is my friend, Paul. We’re in Happy Primary School. I’m in Class 5A and Paul is in Class 5B.We both like sport. I like playing table tennis and Paul likes playing basketball. We both like helping people. We often visit Old People’s Home and help them clean the house. We also help them carry heavy bags.
Today is Saturday, 15th June. It is a beautiful day. The sky is blue and the clouds are white. Now Paul and I are at the beach. Some people are enjoying the sunshine. Some people are swimming in the sea. But we are collecting bottles and bags. The beach is clean now. We are having a good time there.
18.根据阅读材料,判断正误,正确的用“T”表示,错误的用“F”表示。
(1) Jim and Paul are in the same class. ( )
(2) Jim and Paul both like playing table tennis. ( )
(3) Jim and Paul often help old people at Old People’s Home. ( )
(4) Jim and Paul are good friends. They’ re both helpful. ( )
19.根据阅读材料,回答问题。
What are Jim and Paul doing at the beach
任务型阅读。
Jason is a new student. He is from Canada. His parents come to China to work. Now he lives in Hangzhou with his parents. He goes to school on foot. Now he has many new friends. They are Li Wen, Wang Tao and Men Xi.
“Are there any interesting (有趣的) places (地方) in Canada ” Li Wen asks (问).
“Yes. Niagara Falls is very famous and the CN Tower is very tall.” Jason says.
“There are many great places in China, too,” says Wang Tao. “The Great Wall, the Palace Museum and the Potala Palace are famous.”
“That’s great. I will visit them.” Jason says.
He teaches (教) his friends to learn (学) English. And they teach Jason to learn Chinese every day. On weekends (周末), they like to fly kites together.
20.阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
(1) Jason is from Hangzhou. ( )
(2) Jason lives in Canada with parents. ( )
(3) Jason walks to school. ( )
21.阅读短文,按文中提到的先后顺序给下列图片排序1-5。
( ) ( ) ( ) ( ) ( )
22.阅读短文,填空。
(1) Jason teaches Li Wen, Wang Tao and Men Xi to learn .
(2) Jason likes to with his friends on weekends.
Read and choose. 阅读短文,根据短文内容选择正确答案。
Hi, I am Lily. I have a good friend. Her name is Sarah. She is polite. We are in the same (相同的) class. We go to school from Monday to Friday. We have four classes in the morning and two in the afternoon. I like Tuesdays, because we have art on Tuesdays. I can draw pictures in the art class. Sarah likes Fridays. We have music on Fridays. Our music teacher is Miss Yang. She sings. She is very kind. We have lunch at school. My favourite food is bread. Sarah likes hamburgers best. We both (都) like the weekend, because we can play ping-pong together on the weekend.
23.根据短文,选出正确答案。
(1) What’s Sarah like ( )
A.She’s polite. B.He’s tall. C. She’s kind.
(2) How many classes do they have in a day ( )
A.Two. B.Four. C. Six.
24.根据短文,判断正(T)误(F)。
(1) Mr Yang is their music teacher. ( )
(2) Lily’s favourite food is hamburgers. ( )
(3) They can play ping-pong on the weekend. ( )
阅读关于John的信息,完成下列任务。
25.( ) My name is John. I have a good friend. His name is Wu Binbin. He is very polite. He is good at Chinese. We often read books and play football on the weekend.
( ) I go to school from Monday to Friday. I have many classes. My favourite day is Friday. I have Chinese, music, art and PE on Friday. Music is my favourite class. I like singing.
( ) I eat lunch at school. I like salad very much. It’s delicious. I don’t like beef but chicken is OK. Onions are my favourite vegetable.
根据短文内容,把对应的选项填在括号内。
A.Food B.Friend C. Class
26.根据短文内容,判断句子的正(T)误(F)。
(1) Wu Binbin is good at English. ( )
(2) John has Chinese, music, art and PE on Friday. ( )
(3) John doesn’t like beef or chicken. ( )
(4) Salad is John’s favourite vegetable. ( )
27.根据短文内容,回答下列问题。
(1) Is Wu Binbin polite
(2) What do John and Wu Binbin do on the weekend
阅读短文,回答问题。
Hi! I’m Lisa. I’m from Hongqi Primary School. I have a new music teacher. Her name is Zhang Yu. She is young and funny. I like Mondays because we have music on Mondays.
Today is Tuesday. We have maths, Chinese and art. We have beef, tomatoes, eggplants and fish for lunch today. I don’t like eggplants. Beef and tomatoes are my favourite food. They are fresh and healthy. I love Saturdays and Sundays. I often play football with my sister Lily on the weekend. I am hard-working. I always ______ in my spare time (空余时间). There are many books in my room.
28.What’s Lisa’s music teacher like
29.What does Lisa have on Tuesdays
30.What’s Lisa’s favourite food
31.Do Lisa and Lily often play football on the weekend
32.根据情境,补充文中所缺的内容。
张萌正在介绍自己的基本信息。阅读张萌的介绍,完成下列任务。
33.根据介绍内容,给每个段落选择合适的小标题,将序号写在横线上。
I’m Zhang Meng. I have many teachers. My music teacher is Miss Jiang. She has long hair. She can dance well. She’s young and pretty. Ms Liu is my English teacher. She’s tall and thin. Her class is funny. She is very kind, too.
I have many good friends. Liu Xin is my best friend. She often says “Hello!” and “Please!” She’s very polite. Kate is also my good friend. She often reads books after school. She’s hard-working.
In my family, there are three people. My mother is a nurse. She’s very helpful and nice. My father is a PE teacher. He’s strong. He’s funny. I’m polite, and I’m also a little shy.
A.Friends B.Family C. Teachers
34.根据介绍内容,回答下列问题。
(1) Is Miss Jiang old
(2) What’s Liu Xin like
(3) What does Zhang Meng’s father do
阅读短文,完成下列任务。
People have jobs. Do you know some dogs have jobs too
Jack is a guide dog. He lives with Linda. Linda is blind. Jack is like Linda’s eyes. Jack helps Linda cross the street every day. He can also help Linda get on and off cars and buses. David is a police dog. He lives with Tony. Tony is a policeman. David helps Tony do police work. David knows how to find and bring back things. He also knows how to run after and catch bad people.
35.Jack is _______. ( )
A.a guide dog B.a police dog C.blind
36.Who does Jack live with ( )
A.Peter. B.Tony. C.Linda.
37.What can David do ( )
A.find things. B.catch bad people. C.Both A and B.
38.What do you want to be in the future Why
阅读理解。
Lily lives in London. She’s tall and thin. She has a round face. Today is Lily’s birthday. She is very happy. She gets some nice gifts. Her mother gives (给) a thin jacket and a hat to her. The jacket is yellow, and it’s beautiful. Her father gives a new thick raincoat. She can wear it on rainy days. Her grandmother gives a long scarf. But she doesn’t like it. She wants a short one. Her grandfather gives a white rabbit. It’s lovely. It has two long ears and two red eyes. She likes it very much.
39.阅读短文,判断正(T)误(F)。
(1) Lily is short and thin. ( )
(2) Today is Lily’s birthday. ( )
(3) Lily’s father gives her a thin jacket and a hat. ( )
(4) Lily can wear the thick raincoat on rainy days. ( )
(5) Lily doesn’t like the rabbit. ( )
40.阅读短文,回答下列问题。
(1) Which scarf does Lily want, the long one or the short one
(2) What does the rabbit look like
Amy一家去广州动物园游玩。阅读短文,完成下列任务。
Welcome to Guangzhou Zoo! Hello, friends. Please come and see! Here are many kinds of animals in Guangzhou Zoo.
The elephants and tigers from Africa (非洲) are coming! How big they are! Oh, look! The bears and the monkeys from China are waiting for you, too. The lovely dogs from Australia are also here. The giraffes from Zambia (赞比亚) are looking down at you! Pandas are very cute! Haha!
Welcome to the zoo together!
Tickets (门票) Opening time
Adults (成年人): $2.00 9:00 a.m. -4:00 p.m.
Children: Over (超过) 12: $1.00 except (除……外) Friday
Under 12: Free (免票) 10:00 a.m. -3:00 p.m.
Keep the zoo clean! Don’t touch, give food to or go near the animals.
41.根据短文内容,选出最佳答案。
(1) How many kinds of animals are talked about in the passage (文章) ( )
A.Five. B.Six. C. Seven.
(2) Now Mr. Smith is in the zoo with his two sons. One is 14 years old and the other one is 10 years old. How much are the tickets in total (总共) ( )
A.$4.00. B.$2.00. C. $3.00.
(3) Which (哪一个) of the following can we do in the zoo ( )
A.Take a few nice photos. B.Give some food to the giraffes. C. Touch the monkey’s head.
(4) Can I go to the zoo at 5:00 in the afternoon ( )
A.Yes, you can. B.No, you can’t. C. Of course.
(5) The giraffes are from ______. ( )
A.Zambia B.Africa C. Australia
42.根据上述的信息提示,判断以下句子是(T)否(F)正确。
(1) The elephants and tigers are very big. ( )
(2) The bears and the monkeys are from Australia. ( )
(3) Amy needs to keep the zoo clean. ( )
Amy买了很多礼物给家人和朋友,她在日记中记录了下来。
Oct. 27th Sunday Sunny
I am Amy. I went to the supermarket. There are many interesting things there. I bought lots of things for my family and friends. My grandpa likes Chinese Calligraphy (书法), so I bought him a brush pen (毛笔). I bought a Chinese knot (中国结) for my grandma. And a beautiful hat for Lucy. I saw two nice bags. One is black and white, it looks like (看起来像) a panda. I like it very much. I bought it for me. The another (另一个) one has a cat on it. It’s yellow. I bought it for Linda. Some nice crayons for Lili. A kite for Sam... I hope they will like them.
43.读一读,练一练。Amy买了礼物给了谁?请把对应的连起来。
(1) grandma (2) grandma (3) Lucy (4) Linda (5) Lili
a. b. c. d. e.
44.读日记,选择最佳答案。
(1) Amy likes a bag. It’s ______. ( )
A.black and white. B.yellow C. ac
(2) Are there a lot of interesting things in the supermarket ( )
A.Yes, there are. B.There are many interesting things. C. No. there aren’t
阅读理解,完成下列任务。
Binbin and his family like shopping in different ways. Binbin and his sister Lili like shopping online (网上). Binbin likes doing sports, so he always buys some sports goods (商品) online. Lili likes art very much. She likes to buy stationery (文具) online. Their parents like shopping in real shops (实体店). There are many real shops near their house. So they think it is convenient (便利的) to buy things in real shops. They all have some plans (计划) for next Saturday. And they are preparing to buy the things they need.
Who Plan
Binbin climb the mountain (登山)
Lili draw some pictures
Parents shop for grandparents
Website(网址): Website(网址): Fruit Shop
www. www.stationery.com Opening time: 9 am-10 pm
cap ¥15.00 pencil ¥3.00 apple ¥5.00/kg
shorts ¥50.00 a piece of paper ¥1.00 peach ¥6.00/kg
running shoes ¥90.00 a box of crayons ¥6.00 dragon fruit ¥10.00/kg
45.阅读并选择正确的答案。
(1) What is Binbin’s plan ( )
A. B. C.
(2) Maybe Lili wants to buy ______. ( )
A. B. C.
46.阅读并判断正(T)误(F)。
(1) Binbin’s parents are going shopping next Saturday. ( )
(2) Lili can buy some stationery online. ( )
(3) The fruit shop is open 24 hours a day. ( )
阅读理解。
I’m Liz. Last Sunday, I went shopping with my friends Lucy and Tom. It was sunny. There were lots of people in the supermarket. Some people were buying shoes, some were buying trousers, and others were buying shirts. Lucy and I wanted to buy dresses, and Tom wanted to buy a T-shirt. I like green dresses but Lucy likes pink dresses. My dress was 100 yuan and Lucy’s was 98 yuan. Tom bought a blue T-shirt. It was 60 yuan. We bought three bottles of juice. We drank them all.
47.根据短文内容,选择正确答案。
(1) When did the children go shopping ( )
A.Last Friday. B.Last Saturday. C. Last Sunday.
(2) The weather was _____.( )
A.sunny B.windy C. rainy
(3) How much were Liz’s and Lucy’s dresses ( )
A.100 yuan. B.198 yuan. C. 98 yuan.
(4) _____ bought a blue T-shirt. ( )
A.Liz B.Lucy C. Tom
(5) What did the children drink ( )
A.Juice. B.Milk. C. Water.
48.根据短文内容,回答问题。
(1) Were there lots of people in the supermarket
(2) Does Lucy like green dress
(3) How much juice did they buy
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.water the flowers and plants 2.take out the rubbish 3.cook breakfast 4.wash the clothes 5.sweep the floor 6.take out the rubbish 7.pack up Sam’s schoolbag
【导语】本文主要介绍了简的家务安排。
1.时间为:周六下午,根据文中“On Saturday afternoon, please water the flowers and plants in the garden.”可知简周六下午要浇花和绿植,故答案为water the flowers and plants。
2.时间为:周六晚上,根据文中“Don’t forget to take out the rubbish every night.”可知简每天晚上都要倒垃圾,故答案为take out the rubbish。
3.时间为:周日上午,根据文中“Please cook breakfast for your brother, Sam, on Saturday and Sunday.”可知简周日上午要做早餐,故答案为cook breakfast。
4.时间为:周日上午,根据文中“It’s sunny on Sunday, please wash the clothes in the morning.”可知简周日上午还要洗衣服,故答案为wash the clothes。
5.时间为:周日下午,根据文中“On Sunday afternoon, please sweep the floor.”可知简周日下午要擦地板,故答案为sweep the floor。
6.时间为:周日晚上,根据文中“Don’t forget to take out the rubbish every night.”可知简每天晚上都要倒垃圾,故答案为take out the rubbish。
7.时间为:周日晚上,根据文中“Remember to pack up Sam’s schoolbag before going to bed on Sunday night.”可知简周日晚上要整理山姆的书包,故答案为pack up Sam’s schoolbag。
8.F 9.T 10.The dogs are very cute. They have short legs and a long body. 11.No, he doesn’t. 12.Mr White usually watches TV with his dogs.
【导语】本文主要围绕怀特先生和他的柯基犬的日常生活所展开的。
8.句意:怀特先生和他的孩子们一起住在一所大房子里。根据原文“He lives in a big house in a village (村庄).”,可知他自己住在村庄里,故答案为F。
9.句意:怀特先生不孤独,因为他有两只柯基犬。根据原文“Mr White is happy with his dogs. He’s not lonely (孤独的)at all.”,可知他因为有两只柯基犬,所以不孤独,与原文相符,故答案为T。
10.句意:这些狗是什么样的?根据原文“The dogs are very cute. They have short legs and a long body.”,可知这些狗非常可爱。它们有着短腿和长长的身体。故答案为The dogs are very cute. They have short legs and a long body.
11.句意:怀特先生早上散步吗?根据原文“Mr White often takes a walk with his dogs in the afternoon.”,可知怀特先生是下午散步,不是早上,所以要做否定回答,故答案为No, he doesn’t.
12.句意:怀特先生和他的狗晚上通常做什么?根据原文“In the evening, Mr White usually watches TV with his dogs.”,可知他们通常一起看电视,故答案为Mr White usually watches TV with his dogs.
13.two 14.shorter 15.under 16.smaller 17.bigger
18.F F T T 19.They are collecting bottles and bags.
【导语】本文主要介绍了Jim和朋友Paul的个人情况和活动。
18.(1) 句意:Jim和Paul在同一个班。由文中“I’m in Class 5A and Paul is in Class 5B.” 可知两人在不同的班级,故答案为F。
(2) 句意:Jim和Paul都喜欢打乒乓球。由文中“I like playing table tennis and Paul likes playing basketball.” 可知Jim喜欢打乒乓球,Paul喜欢打篮球,故答案为F。
(3) 句意:Jim和Paul经常在老人之家帮助老人。由文中“We often visit Old People’s Home and help them clean the house. We also help them carry heavy bags.” 可知他们经常拜访老人之家并帮老人打扫屋子,搬重袋子。故答案为T。
(4) 句意:Jim和Paul是好朋友。他们都很乐于助人。由文中“I’m Jim. This is my friend, Paul.” 可知他们是好朋友。由文章内容可知他们经常去帮助老人,并且周末在海滩捡瓶子和袋子,因此很乐于助人。故答案为T。
19.句意:Jim和Paul正在海滩上做什么?由文中“But we are collecting bottles and bags.” 可知他们在海滩上捡瓶子和袋子。故答案为They are collecting bottles and bags.
20.F F T 21.3 1 5 4 2 22.English fly kites
【导语】本文介绍了杰森的个人信息,和朋友一起讨论加拿大和中国有趣的景点,以及他们互相学习,一起玩耍的事。
20.(1)句意:杰森来自杭州。根据“He is from Canada.他来自加拿大。”可知题干与原文不相符,故答案为F。
(2)句意:杰森和父母住在加拿大。根据“Now he lives in Hangzhou with his parents.现在他和父母一起住在杭州。”可知题干与原文不相符,故答案为F。
(3)句意:杰森步行去学校。根据“He goes to school on foot.他步行去学校。”可知题干与原文相符,故答案为T。
21.根据“‘Yes. Niagara Falls is very famous and the CN Tower is very tall.’ Jason says. ‘There are many great places in China, too,’ says Wang Tao. ‘The Great Wall, the Palace Museum and the Potala Palace are famous.’‘对。尼亚加拉大瀑布非常有名,加拿大国家电视塔也很高。’杰森说。‘中国也有很多很棒的地方,’王涛说。‘长城、故宫和布达拉宫都很有名。’”可知图一长城顺序是3,图二尼亚加拉大瀑布顺序是1,图三布达拉宫顺序是5,图四故宫顺序是4,图五加拿大国家电视塔顺序是2。故答案为3;1;5;4;2。
22.(1)句意:杰森教李文、王涛、门西学习_____。根据“He teaches his friends to learn English.他教朋友们学习英语。”可知该空应填English英语。故答案为English。
(2)句意:杰森喜欢周末和朋友们一起_____。根据“On weekends, they like to fly kites together.周末,他们喜欢一起放风筝。”可知该空应填fly kites放风筝。故答案为fly kites。
23.A C 24.F F T
【导语】本文主要说了莉莉和好友萨拉的学习生活、课程喜好、最爱的食物以及周末活动。
23.(1)句意:萨拉是什么样的人?She's polite.她很有礼貌。He's tall.他很高。She's kind.她很友善。根据“Her name is Sarah. She is polite.”可知萨拉很有礼貌,故选A。
(2)句意:她们一天有多少节课?Two.两节。Four.四节。Six.六节。根据“We have four classes in the morning and two in the afternoon.”可知她们一天有六节课,故选C。
24.(1)句意:杨先生是她们的音乐老师。 根据“Our music teacher is Miss Yang.”可知,可知杨老师是女士,句子与文章内容不符,故答案为F。
(2)句意:莉莉最喜欢的食物是汉堡包。根据“My favourite food is bread.”可知莉莉最喜欢的食物是面包, 句子与文章内容不符,故答案为F。
(3)句意:她们可以在周末打乒乓球。根据“we can play ping-pong together on the weekend.”可知她们可以在周末打乒乓球, 句子与文章内容相符,故答案为T。
25.B C A 26.F T F F 27.Yes, he is. They often read books and play football.
【导语】本文主要介绍了约翰的个人信息,学习的科目,午餐的喜好和朋友吴彬彬。
25.根据“My name is John. I have a good friend. His name is Wu Binbin.”可知本段介绍的是朋友吴彬彬,B符合题意,故选B。
根据“I go to school from Monday to Friday. I have many classes.”可知本段介绍的是约翰的课,C符合题意,故选C。
根据“I eat lunch at school. I like salad very much.”可知本题介绍的是约翰对于午餐食物的喜好,A符合题意,故选A。
26.(1)句意:吴彬彬擅长英语。根据“He is good at Chinese.”可知吴彬彬擅长语文,句子和短文不符,故答案为F。
(2)句意:约翰在周五有语文,音乐,美术和体育。根据“I have Chinese, music, art and PE on Friday.”可知约翰在周五有语文,音乐,美术和体育。句子和短文相符合,故答案为T。
(3)句意:约翰不喜欢牛肉和鸡肉。根据“I don’t like beef but chicken is OK.”可知约翰不喜欢牛肉,鸡肉还可以,句子和短文不符,故答案为F。
(4)句意:沙拉是约翰最喜欢的蔬菜。根据“Onions are my favourite vegetable.”可知洋葱是约翰最喜欢的蔬菜,句子和短文不相符,故答案为F。
27.(1)句意:吴彬彬是有礼貌的吗?根据“He is very polite.”可知吴彬彬非常有礼貌,故答案为Yes, he is.
(2)句意:约翰和吴彬彬在周末做什么?根据“We often read books and play football on the weekend.”可知他们周末读书踢足球。故答案为They often read books and play football.
28.She is young and funny. 29.She has maths, Chinese and art on Tuesdays. 30.Beef and tomatoes are her favourite food. 31.Yes, they do. 32.read books
【导语】本文讲了丽萨的老师,学校科目,对食物的喜恶和周末活动。
28.句意:丽萨的音乐老师什么样?根据“I have a new music teacher. Her name is Zhang Yu. She is young and funny.”,可知丽萨的音乐老师年轻又有趣,故答案为She is young and funny.
29.句意:丽萨星期二有什么课?根据“Today is Tuesday. We have maths, Chinese and art.”,可知丽萨星期二有数学,语文和美术课,故答案为She has maths, Chinese and art on Tuesdays.
30.句意:丽萨最喜欢的食物是什么?根据“Beef and tomatoes are my favourite food.”,可知丽萨最喜欢的食物是牛肉和西红柿,故答案为Beef and tomatoes are her favourite food.
31.句意:丽萨和莉莉经常在周末踢足球吗?根据“I often play football with my sister Lily on the weekend.”,可知丽萨和莉莉经常在周末踢足球,答语为肯定回答,故答案为Yes, they do.
32.句意:我总是在我的空余时间_______。根据下句说房间里有很多书,可知她总是看书,read books看书,故答案为read books。
33.C A B 34.No, she isn’t. She’s very polite. He’s a PE teacher.
【导语】本文主要介绍了张萌的老师,朋友和家人。
33.根据“I’m Zhang Meng. I have many teachers.”可知本段介绍的是老师,Teachers老师们,故选C。
根据“I have many good friends.”可知本段介绍的是朋友,Friends朋友们,故选A。
根据“In my family, there are three people.”可知本段介绍的是家庭成员,Family家庭,家人,故选B。
34.(1)句意:蒋小姐年龄大吗?根据“She’s young and pretty.”可知蒋小姐是年轻的,故答案为No, she isn’t.
(2)句意:刘鑫怎么样?根据“She’s very polite.”可知刘鑫是有礼貌的,故答案为She’s very polite.
(3)句意:张萌的爸爸是做什么的?根据“My father is a PE teacher.”可知张萌的爸爸是体育老师,故答案为He’s a PE teacher.
35.A 36.C 37.C 38.I want to be a teacher, because I want to teach English in a school. (答案不唯一)
【导语】本文主要讲述的是导盲犬杰克和警犬大卫对人类的帮助。
35.句意:杰克是_____。a guide dog一只导盲犬,a police dog一只警犬,blind失明的,根据句子“Jack is a guide dog.”,可知杰克是一只导盲犬,故选A。
36.句意:杰克和谁住在一起?Peter. 彼得。Tony. 托尼。Linda.琳达。根据句子“Jack is a guide dog. He lives with Linda.”,可知杰克和琳达住在一起,故选C。
37.句意:大卫能做什么?Find things.找东西。Catch bad people.抓坏人。Both A and B. A和B。根据句子“David knows how to find and bring back things. He also knows how to run after and Catch bad people.”,可知大卫能找东西和抓坏人,故选C。
38.句意:你将来想做什么?为什么?本题答案不唯一。可以说:我想成为一名老师。因为我想在学校教英语。我I,想成为want to be,一名老师a teacher,因为because,想要want,教英语to teach English,在学校in a school,故答案为I want to be a teacher, because I want to teach English in a school.
39.F T F T F 40.She wants the short one. It has two long ears and two red eyes.
【导语】本文讲述了居住在伦敦的Lily过生日时,从家人那里收到了不同的礼物,以及她对每件礼物的感受。
39.(1)句意:Lily又矮又瘦。根据原文“She’s tall and thin.”可知她又高又瘦,不是又矮又瘦,故答案为F。
(2)句意:今天是Lily的生日。根据原文“Today is Lily’s birthday.”可知今天是Lily的生日,故答案为T。
(3)句意:Lily的爸爸给她一件薄夹克和一顶帽子。根据原文“Her mother gives a thin jacket and a hat to her. Her father gives a new thick raincoat.”可知薄夹克和帽子是妈妈送的,雨衣才是爸爸送的,故答案为F。
(4)句意:Lily可以在雨天穿那件厚雨衣。根据原文“She can wear it on rainy days.”可知Lily可以在雨天穿那件厚雨衣,故答案为T。
(5)句意:Lily不喜欢那只兔子。根据原文“She likes it very much.”可知她非常喜欢兔子,故答案为F。
40.(1) 句意:Lily想要哪条围巾,长的还是短的?根据原文“Her grandmother gives a long scarf. But she doesn’t like it. She wants a short one.”可知她想要一条短围巾。故答案为She wants the short one.
(2) 句意:兔子长什么样?根据原文“It’s lovely. It has two long ears and two red eyes.”可知它有两只长耳朵和两只红眼睛。故答案为It has two long ears and two red eyes.
41.C C A B A 42.T F T
【导语】本文主要介绍了动物的信息。
41.(1)句意:这篇文章中提到了多少种动物?A5。B6。C7。根据文中“The elephants and tigers from Africa are coming! How big they are! Oh, look! The bears and the monkeys from China are waiting for you, too. The lovely dogs from Australia are also here. The giraffes from Zambia are looking down at you! Pandas are very cute! Haha!”可知这篇文章中提到了7种动物。故选C。
(2)句意:现在史密斯先生和他的两个儿子在动物园里。一个14岁,另一个10岁。门票总共多少钱?A4美元。B2美元。C3美元。根据文中“Adults: $2.00 9:00 a. m. -4:00 p. m.Children: Over12: $1.00 except Friday Under 12: Free 10:00 a.m. -3:00 p.m.”可知史密斯先生和他的两个儿子一共要花费3美元。故选C。
(3)句意:以下哪一个是我们在动物园里可以做的?A拍几张好看的照片。B给长颈鹿一些食物。C摸猴子的头。根据文中“Don’t touch, give food to or go near the animals.”可知不要触摸、喂食动物,也不要靠近它们。所以可以拍几张好看的照片。故选A。
(4)句意:我下午5点可以去动物园吗?A是的,你可以。B不,你不能。C当然。根据文中“Adults: $2.00 9:00 a. m. -4:00 p. m.”可知下午5点不可以去动物园。故选B。
(5)句意:长颈鹿来自___。A赞比亚,B非洲,C澳大利亚。根据文中“The giraffes from Zambia are looking down at you!”可知长颈鹿来自赞比亚。故选A。
42.(1)句意:大象和老虎都非常大。根据文中“The elephants and tigers from Africa are coming! How big they are!”可知大象和老虎都非常大。题干与原文相符,故答案为T。
(2)句意:熊和猴子来自澳大利亚。根据文中“The bears and the monkeys from China are waiting for you, too.”可知熊和猴子来自中国。题干与原文不符,故答案为F。
(3)句意:艾米需要保持动物园干净。根据文中“Keep the zoo clean!”可知艾米需要保持动物园干净。题干与原文相符,故答案为T。
43.1-5 cdaeb 44.A A
【导语】本文是Amy的日记,记录她在超市为家人朋友购买礼物的情况,包括毛笔、中国结、帽子、背包、蜡笔和风筝等。
43.(1)根据“My grandpa likes Chinese Calligraphy, so I bought him a brush pen. ”可知我爷爷喜欢中国书法,所以我给他买了一支毛笔,故连c。
(2) 根据“I bought a Chinese knot for my grandma”可知我给奶奶买了一个中国结,故连d。
(3) 根据“And a beautiful hat for Lucy. ”可知给露西一顶漂亮的帽子,故连a。
(4) 根据“The another one has a cat on it. It’s yellow. I bought it for Linda.”可知给琳达一个黄色的书包,故连e。
(5)根据“Some nice crayons for Lili.”可知给莉莉一些漂亮的蜡笔,故连b。
故答案为1-5 cdaeb。
44.(1) 句意:Amy喜欢一个背包。它是______。A黑白相间的,B黄色的,C一只猫。根据“One is black and white, it looks like a panda. ”可知是黑白相间的,故选A 。
(2) 句意:超市里有很多有趣的东西吗?A是的,有。B有很多有趣的东西。C不,没有。根据“There are many interesting things there.”可知超市里有很多有趣的东西,作肯定回答,故选A。
45.A B 46.T T F
【导语】本文主要介绍了彬彬和家人喜欢的不同的购物方式。
45.(1)句意:彬彬的计划是什么?A爬山,B唱歌,C画画,根据“Binbin climb the mountain ”可知彬彬计划爬山,故选A。
(2)句意:或许莉莉想要买蜡笔。A苹果,B蜡笔,C帽子,根据“Lili draw some pictures”可知莉莉想要画画,或许想要买蜡笔,故选B。
46.(1)句意:彬彬的父母下周六将要去购物。根据“Parents shop for grandparents”可知彬彬的父母下周六将要去购物,句子和文章相符,故答案为T。
(2)句意:莉莉可以在网上买一些文具。根据“She likes to buy stationery (文具) online.”可知莉莉可以在网上买文具,句子和文章相符,故答案为T。
(3)句意:水果店一天24小时开门。根据“Opening time: 9 am-10 pm”可知水果店的开门时间是上午9点到晚上10点,句子和文章不符,故答案为F。
47.C A B C A 48.Yes, there were. No, she doesn’t. They bought three bottles of juice.
【导语】本文主要讲述的是Liz、Lucy和Tom去超市购物的过程。
47.(1)句意:孩子们什么时候去购物的?A上周五。B上周六。C上周日。根据句子“Last Sunday, I went shopping with my friends Lucy and Tom.”,可知孩子们上周天去购物了,故选C。
(2)句意:天气是_____。A晴朗的,B刮风的,C下雨的,根据句子“It was sunny.”,可知那天天气晴朗,故选A。
(3)句意:Liz和Lucy的裙子多少钱?A. 100元。B. 198元。C. 98元。根据句子“My dress was 100 yuan and Lucy’s was 98 yuan.”,可知Liz的裙子100元,Lucy的裙子98元,共198元,故选B。
(4) 句意:___买了一件蓝色的T恤。根据句子“Tom bought a blue T-shirt.”,可知Tom买了一件蓝色的T恤衫,故选C。
(5)句意:孩子们喝了什么?A果汁。B牛奶。C水。根据句子“We bought three bottles of juice. We drank them all.”,可知孩子们喝了果汁,故选A。
48.(1)句意:超市里有很多人吗?根据句子“There were lots of people in the supermarket.”,可知超市里有很多人,故是肯定回答。故答案为Yes, there were.
(2)句意:Lucy喜欢绿色的连衣裙吗?根据句子“I like green dresses but Lucy likes pink dresses.”,可知Lucy不喜欢绿色的连衣裙,故是否定回答,故答案为No, she doesn’t.
(3)句意:他们买了多少果汁?根据句子“We bought three bottles of juice.”,可知买了三瓶果汁,故答案为They bought three bottles of juice.
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)