英语 选择性必修 第一册 WY
第五单元检测卷
时间:120分钟 满分:150分
较易题(占比60%) 中档题(占比30%) 拔高题(占比10%)
题型 听力 阅读 七选五 完形填空 语法填空 应用文写作 读后续写
A B C D
难度 ★ ★ ★ ★ ★★ ★ ★★ ★ ★★ ★★★
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
扫一扫·听录音
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.What time is the clothes show going to start
A.At 8:00. B.At 9:00.
C.At 9:30.
2.What does the woman mean
A.She doesn't feel like dancing.
B.She is a good dancer.
C.She accepts the invitation.
3.What is probably the man
A.A repairman. B.A policeman.
C.A salesman.
4.What is the relationship between the two speakers
A.Waiter and customer.
B.Host and guest.
C.Salesman and customer.
5.Which bus will the woman most probably take
A.Z-4. B.T-6.
C.T-3.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.Why is the man making the call
A.To show his love to the woman.
B.To tell that Charles wants to attend the party.
C.To get permission.
7.What does the woman ask the man to do
A.Dress formally.
B.Write down the guest list.
C.Bring something.
听第7段材料,回答第8至10题。
8.What is the woman
A.A host. B.A salesgirl.
C.A customer.
9.What does the man think of the shops
A.New and cheap. B.Old and expensive.
C.Modern but expensive.
10.What do we know about the shopping mall
A.Few people shop there.
B.The traffic is bad.
C.It's far from the man's house.
听第8段材料,回答第11至13题。
11.What is the conversation mainly about
A.How Alexa killed her plants.
B.Where Alexa planted her plants.
C.Why Alexa kept her house green.
12.What did Alexa do with her yellow plant
A.She put it in the sunlight.
B.She returned it to the shop.
C.She gave it too much water.
13.What does the man suggest Alexa do
A.Find out more about plants online.
B.Move all her plants out of the sun.
C.Throw all her plants away.
听第9段材料,回答第14至17题。
14.What will the woman do
A.Attend a party.
B.Leave her hometown.
C.Return to her hometown.
15.How will the woman's parents feel when receiving the man's gift
A.Disappointed. B.Satisfied.
C.Surprised.
16.Why may the man feel sorry
A.He is unable to see the woman off.
B.He forgets to tell the woman the time.
C.He keeps the woman waiting long.
17.What will the man do tomorrow
A.Have a lecture.
B.Attend a meeting.
C.Take a holiday.
听第10段材料,回答第18至20题。
18.What was Art's business before retirement
A.The painting business.
B.The bike business.
C.The law business.
19.How long did Art work as an adviser
A.Three years. B.Four years.
C.Five years.
20.What does Art like doing most now
A.Playing golf. B.Painting.
C.Making bikes.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Kew Gardens
Discover the world of science behind our collections of over 50,000 living plants across the UNESCO World Heritage Site (世界遗产保护区).
Ticket prices
Adult
PEAK (旺季) (February 1 to October 31) $17
OFF PEAK(November 1 to January 31) $12
Child (4 to 15)
PEAK (February 1 to October 31) $5
OFF PEAK(November 1 to January 31) $4
Child (under 4) Free
Opening Time
Weekdays 10 am-7 pm (last entry: 6 pm)
Weekends 10 am-8 pm (last entry: 7 pm)
Requirements
All customers travelling in the park must be in possession of a valid ticket. For ticket information, please call 131120 or ask at our ticket office. Plan your journey to Kew Gardens with our suggested routes to our gates.
By Bike
We welcome cyclists to our Gardens. There are bicycle racks (自行车停车架) at all four gates. At Elizabeth Gate and Victoria Gate, the racks are inside the gates. If you leave your bike outside our gates, it is at your own risk. Besides, we do not allow bicycles into the Gardens.
By Car
Parking at Kew is extremely limited, with our car park being regulated on a first come, first served basis. The Kew Ferry Lane car park is close to Brentford Gate. Please plan ahead if you are considering driving to Kew, as we cannot guarantee an available space in our car park.
By Boat
Thames River Boats provides a special service from Westminster Pier to Kew Pier. The nearest entrance for visitors coming from Kew Pier is Elizabeth Gate.
21.How much should a couple with a 10 year old and a 3 year old pay in December
A.$28. B.$29.
C.$38. D.$39.
22.What can the readers learn from the passage
A.You can park your bike inside all the four gates.
B.You can enjoy the nearest boat trip at Victoria Gate.
C.You can ask at the ticket hall to get the ticket information.
D.You will be guaranteed to park your car at Kew if you drive fast.
23.Where does this text probably come from
A.A news report.
B.A travel brochure.
C.A geography textbook.
D.A program advertisement.
B
Lotus, ginkgoes, Chinese roses ... On the campus of Beijing 101 Middle School, there are more than 200 types of plants. To keep a record of the rich natural resources there, the school's students made a beautiful book: Flora of 101.
“We chose 30 plants to show with pictures, basic information and particularly, a poem for each plant written by ourselves,” said 17 year old Wang Jianyuan, the chief editor of the book.
The poems are not just describing the plants. They also reflect students' stories. “One day I was a little upset when I smelt a fragrance (芳香). Looking down, I saw humifuse euphorbia, or dijincao (地锦草), a very common plant. Suddenly I felt comforted—it just grows and gives off a sweet scent, regardless of people stepping on it. So I wrote a poem for it,” said Wang Jianyuan.
“Every poem in the book shows students' unique understanding of the plants, showing our school's character and spirit through the book,” Wang Jianyuan added.
Wang Jingyue, 17, painted the pictures for the book. “Many students in our school love painting. We took photos of the plants and drew them in a realistic (现实主义的) style,” Wang Jingyue said. “Siting there and painting give us a chance to closely watch a plant and connect with it. It feels amazing.”
The students plan to print 300 copies of the book this September to give out to new students. “We hope the younger students can fall in love with the plants and the ecosystem in our school. Hopefully, when they walk along the green alleys (小径), they can find peace and inspiration,” said Wang Jianyuan.
24.Why do the students make the book of plants
A.To make a record of them.
B.To publish a book about plants.
C.To finish their homework.
D.To make themselves become famous.
25.What is the character of dijincao
A.Proud. B.Weak.
C.Selfish. D.Strong.
26.How many plants did they choose to put in their book
A.30. B.101.
C.200. D.300.
27.What would be the best title for this passage
A.The Stories of the Plants in 101
B.101—A Campus With 200 Plants
C.A Book for the Plants in 101
D.A Book With 300 Pictures Published
C
Every time you go shopping, the vegetables and fruit look so attractive that you wish you could buy all of them. Some people are lucky and can grow the fruit and vegetables in the gardens that they have. While getting fresh vegetables, they can also achieve great cost cutting.
Mushrooms are expensive and can also go bad very quickly. Mushrooms can also be grown easily in a dark environment. In fact, it's better than growing other vegetables since you really don't need an outdoor space. A special type of soil that is good for growing mushrooms is easily available.
Actually, mushrooms aren't even vegetables; they are fungi and for this reason, you don't even require sunlight to grow them. Well, how does one go about growing mushrooms You could always Google “growing mushrooms” and you will find a number of mushroom growing kits (成套工具) available online that are effective and not very expensive either.
Mushrooms can be added to any dish that you cook. Simply use them in pizza, salad and anything that you pretty much want. Grow mushrooms in your own house and use them whenever you want to. Fresh mushrooms are tastier than the ones that are stored in your refrigerator.
If you have had a really good crop of mushrooms, then you can even store them. Ideally you should use the white variety of the mushrooms. Simply pick them, slice them and put them on a cookie sheet in a freezer. When they are frozen, just put them in a zip lock and you can use them when you want to. They give a really great taste to the dish that you are making. Thaw (解冻) them before you use them.
You should try growing mushrooms, since it's cost effective. Furthermore, you can eat the fresh mushrooms any time that you want.
28.What is an advantage of growing mushrooms according to the passage
A.You can eat all kinds of vegetables.
B.You are lucky to eat what you like.
C.You can save lots of money.
D.You can satisfy your desire.
29.The third paragraph is mainly to tell us that ________.
A.mushrooms are not vegetables
B.the Internet helps us a lot
C.mushrooms are available online
D.it is easy to grow mushrooms
30.Which of the following is the right order of storing mushrooms
a.put them on a cookie sheet in the refrigerator
b.place frozen mushrooms in a zip lock
c.cut them into slices
d.choose the white mushrooms
A.a—b—c—d B.d—c—a—b
C.a—d—c—b D.d—a—c—b
31.What would be the best title for this passage
A.It is easy and cost-effective to grow mushrooms
B.We should eat more fruit and vegetables
C.Mushrooms online are very expensive
D.Mushrooms—tasty and healthy vegetables
D
Animals can move from place to place, but plants cannot. When an animal is under attack, it can run away or fight back. Plants certainly cannot run away, and they lack teeth and claws. But plants can defend themselves by using both physical and chemical means.
Some plants have their own ways to keep animals away. For example, the leaves of the holly plant have sharp spines (刺) that discourage grass eating animals. Holly leaves on lower branches have more spines than leaves on upper branches. This is because the lower leaves are easier for most animals to reach.
Some plants, such as the oak tree, have thick and hard leaves that are difficult for animals to eat. Some grass may contain a sandy material; eating such grass wears down the animal's teeth.
Many plants also have chemical defenses. Some plants produce chemicals that taste bitter or cause an unpleasant reaction. Some plants may fight against an attack by increasing the production of these chemicals. When a caterpillar (毛虫) bites a tobacco leaf, the leaf produces a chemical messenger. This messenger sends to the roots the information to produce more nicotine. The higher levels of nicotine discourage the caterpillar.
Many plants depend on both physical and chemical defenses. A certain plant in China, for instance, has prickly (多刺的) leaves, and each prickle contains poisonous venom (毒液). A single experience with this kind of plant will teach an animal to stay away from it in the future.
32.The holly plant has more spines on the lower leaves because most animals ________.
A.are not tall enough
B.like the lower leaves only
C.are not clever enough
D.can get the lower leaves easily
33.To defend themselves, oak trees use ________.
A.chemical means B.physical means
C.bitter chemicals D.sandy materials
34.How does tobacco protect itself against an attack from a caterpillar
A.Its leaves fight against the attack by physical means.
B.Its roots send a messenger to discourage the caterpillar.
C.Its roots increase the production of nicotine when it is attacked.
D.Its leaves produce poisonous sand to drive the caterpillar away.
35.What would be the best title for this passage
A.Plants and Animals
B.How Plants Defend Themselves
C.Attacks and Defenses
D.How Animals Eat Plant Leaves
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
One of the healthiest Foods on the planet
There is probably no flower more hated, or misunderstood, than the bright yellow dandelion (蒲公英). __36__ In an effort to have the perfect green grass lawn, people try their best to kill all dandelions with chemical products. Or they dig them out at the roots—only to see them grow right back.
__37__ They are a great source of vitamin K and also are a good source of vitamins A and C. They also have vitamin E, folate and small amounts of other B vitamins. Also, they provide lots of iron, calcium, magnesium and potassium.
Besides nutrition, another great thing about dandelions is that you can eat every part of them—from the bottom of the roots to the top of the flower. __38__ Do not eat ones that have been treated with dangerous chemicals or are growing near high traffic areas.
Dandelions are said to provide several possible health benefits such as helping in digestion and improving some skin conditions. They may also reduce inflammation (炎症).
Children in many parts of the world have had the simple pleasure of blowing the soft, white dandelion tops. __39__ In fact, there is a game children play with dandelions that have gone to seed. Pick the white top, make a wish, close your eyes and blow! If you blow all of the seeds off in one breath, your wish will come true! __40__
A.Well, that is what many children believe.
B.They watch the seeds float easily in the air.
C.At least the seeds have traveled far and wide.
D.Just make sure to take care when picking wild dandelions.
E.You can let more of this nutritious food source continue to grow.
F.Dandelions are actually one of the most nutritious foods in the world.
G.In the United States, they are considered “weeds”, the name for any unwanted plant.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
I liked to go and watch the sunset at my local park, which was a seaside area in Karachi. There, I would always see the same elderly lady __41__ the pigeons (鸽子). The birds, usually around 10 to 15 in __42__, would gather around her before she even had a __43__ to take the bag of rice out from her handbag. It was the same each day, part of her __44__.
I found that __45__ her perform this ordinary task with such __46__ was both calming and beautiful.
On this particular evening, the lady arrived at her __47__ spot to feed the birds. But, as she __48__ the bench (长凳) to sit down, her necklace (项链) fell to the ground.
I was sitting on the grass nearby waiting for the sun to set. Noticing that, I __49__ to get it back for her. __50__, before I reached it, one of the pigeons from the __51__ picked up the necklace, __52__ to the bench, and dropped it on her lap.
I couldn't __53__ my eyes. The old lady, also __54__, began laughing quietly to herself. I was __55__ with a huge smile on my face and happily went back to watching the sunset.
41.A.feeding B.pursuing
C.training D.collecting
42.A.age B.size
C.weight D.number
43.A.wish B.chance
C.plan D.reason
44.A.job B.project
C.routine D.dream
45.A.watching B.helping
C.making D.hearing
46.A.confidence B.enthusiasm
C.flexibility D.precision
47.A.original B.parking
C.hiding D.usual
48.A.repaired B.approached
C.shared D.supported
49.A.slipped in B.ran away
C.got up D.turned around
50.A.However B.Afterwards
C.Gradually D.Fortunately
51.A.sea B.tree
C.pair D.group
52.A.walked B.stuck
C.pointed D.flew
53.A.lift B.cover
C.believe D.close
54.A.satisfied B.surprised
C.annoyed D.frightened
55.A.caught B.hit
C.left D.met
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
My friend had a chance to make a trip to Hong Kong __56__ August 15. He had dreamed about visiting it since his boyhood and it was the first time that he __57__ (be) there. The following was __58__ he had seen.
__59__ (arrive) there, he was __60__ (shock) by its beautiful scenery and tall buildings. As we all know, Hong Kong has the most skyscrapers in the world. Wherever he went, he saw many smiling __61__ (face). People in Hong Kong were kind, generous, easygoing and ready to help others. Much to his surprise, he saw that people there always kept order in public places. __62__ a great number of people were waiting for the next train at the subway station, they were talking in such a low voice as not to disturb others.
Chinese and English are the __63__ (office) languages of Hong Kong. English is __64__ (wide) used in governments, markets, service centers and other fields.
Staying there for a week was a good experience for him, __65__ he would never forget.
56.______ 57.______ 58.______ 59.______
60.______ 61.______ 62.______ 63.______
64.______ 65.______
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
假如你是李华,你所生活的城市周围有很多野生动物正逐渐减少,对此请你代表学生会,向同学们发出倡议保护野生动物,内容包括:
1.许多野生动物濒临灭绝的原因:人类对栖息地的破坏,城市的扩张等;
2.保护野生动物的具体措施:建立野生动物保护区,禁止用野生动物的皮毛做衣服,也不吃野味等。
注意:1.写作词数应为80个左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
Dear fellow students,
Student Union
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
When John pulled into his mother's driveway with his young daughter, Lily, the sight of the familiar lychee (荔枝) tree welcomed them. “Look, Lily,” John said, pointing to the towering tree in the front yard. “It's the family tree.”
Lily smiled as John treated the tree as if it were a real family member, patting its trunk (树干) affectionately. As they were admiring the tree, the screen door opened and out stepped Grandma Mei, bathed in the warm Florida sunlight. Grandma Mei, who came from the province of Guangdong in China, was known for her green thumb, particularly when it came to lychees.
Seeing her granddaughter, Grandma Mei adjusted her baseball cap and asked if Lily was ready for some lychees. But Lily hesitated, for the fruit's appearance was unlike any other fruit she had tried before. With a laugh, Grandma Mei gave her a gentle hug. “More lychees for me then, John,” Grandma Mei said.
“Let's get busy!” John said with enthusiasm, rubbing his hands together. “Family tree's waiting.”
Hearing Dad calling the tree by name, Lily couldn't help laughing. “Laugh if you want, Lily, but this tree is really family. On cold nights, before family tree was fully grown, Grandma Mei used to take my blanket and throw it over that tree.” Grandma Mei nodded, adding that she had to protect the tree from bad weather so that it would become a big strong tree and grow fruit for the whole family.
John, eager to start the day's work, began climbing the tree, determined to harvest the best lychees for the family. Lily watched in amazement, noticing the clusters (簇) of lychees, their skin rough yet inviting.
As John skillfully cut through the branches with a cutter, Lily expressed her concern for the well being of the tree. John explained to her that cutting the ends of branches won't hurt family tree. Instead such behaviour made it healthier and stronger.
注意:
1.续写词数应为150个左右;
2.请按如下格式在相应位置作答。
Lily's hesitation towards the fruit gradually shifted to curiosity and she wanted to try it. Later in the afternoon, they all sat under the tree, surrounded by boxes filled with lychees and sharing stories related to lychees.
第五单元检测卷
时间:120分钟 满分:150分
较易题(占比60%) 中档题(占比30%) 拔高题(占比10%)
题型 听力 阅读 七选五 完形填空 语法填空 应用文写作 读后续写
A B C D
难度 ★ ★ ★ ★ ★★ ★ ★★ ★ ★★ ★★★
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
扫一扫·听录音
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
Text 1
W:Mike! Hurry up! We'll be late for the clothes show. M:Are you kidding It's 8:00 o'clock now. We still have one and a half hours before the show.
1.What time is the clothes show going to start
A.At 8:00. B.At 9:00.
C.At 9:30.
答案:C
Text 2
M:It's the weekend again. Do you have any plans for tonight How about going dancing W:Well, dancing is the last thing I want to do.
2.What does the woman mean
A.She doesn't feel like dancing.
B.She is a good dancer.
C.She accepts the invitation.
答案:A
Text 3
M:Can I help you, Madam W:Yes. There's something wrong with my car lights. They're not working. Can you look at them now
3.What is probably the man
A.A repairman. B.A policeman.
C.A salesman.
答案:A
Text 4
M:Good morning, Madam. There is a table for two over there. This way, please. W:Thank you. Could I see the menu, please
4.What is the relationship between the two speakers
A.Waiter and customer.
B.Host and guest.
C.Salesman and customer.
答案:A
Text 5
W:Excuse me. Sir, could I catch the bus for the zoo here M:You can take a T-3 or a T-6 from here, but then you will have to walk about two blocks. Actually, if you take a Z-4 at the next block, it will let you right off in front of the zoo.
5.Which bus will the woman most probably take
A.Z-4. B.T-6.
C.T-3.
答案:A
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
Text 6
M:Hello, it's Mike Watson. May I speak with Sarah W:Hello, this is Sarah speaking. M:You know my roommate Charles. Well, he wants to come with me to the party tonight. W:Charles Isn't he kind of a bookworm Why does he want to come to the party M:Yeah, he does study hard, but he is not a bad guy. W:OK. I'll put his name on the guest list. Are you guys coming together M:Yeah. Should we bring anything W:No. We have that all taken care of. But be sure to dress nicely. M:Don't worry. We'll both be in suits. W:And ties, right I'll see you at seven. Don't be late. M:OK. I'll see you then. Bye.
6.Why is the man making the call
A.To show his love to the woman.
B.To tell that Charles wants to attend the party.
C.To get permission.
答案:B
7.What does the woman ask the man to do
A.Dress formally.
B.Write down the guest list.
C.Bring something.
答案:A
听第7段材料,回答第8至10题。
Text 7
W:Good morning, everyone. This is Linda, your friendly host of this very special program, Lunch Date. I'm at this newly opened shopping center to find out what people think about this new mall. Hello, could you spare me a moment, sir M:Yes, how can I help you W:What do you think of this new shopping mall M:I think it's quite good. W:How do you find the shops here M:They're modern, but a bit expensive. W:What about the traffic M:Ah, that's a good question. The traffic is really terrible. It took me an hour this morning to get here from my house. W:Thank you for your opinions.
8.What is the woman
A.A host. B.A salesgirl.
C.A customer.
答案:A
9.What does the man think of the shops
A.New and cheap. B.Old and expensive.
C.Modern but expensive.
答案:C
10.What do we know about the shopping mall
A.Few people shop there.
B.The traffic is bad.
C.It's far from the man's house.
答案:B
听第8段材料,回答第11至13题。
Text 8
M:Oh, no. What happened here, Alexa Why are there some dead plants W:I know. Every plant comes in alive and ends up dead. I definitely do not have a green thumb. M:People always say that, but it's not that hard to keep house plants. What did you do to care for this one W:That one had a big flower on it, so I put it in the sunlight. M:This is a winter plant from north China. It doesn't do well in direct sunlight. Just move it here. Didn't you look up how to care for it when you got it W:No. I just thought it was pretty, and it was doing OK in the shop. M:And this one here is all yellow. That means you gave it too much water. W:Too much water I think if it doesn't need the water, it doesn't have to drink it. M:That's not how plants work. I'm afraid the root system under the dirt of this one is destroyed. You'll have to throw this one away. Look, here's an app with plant information.
11.What is the conversation mainly about
A.How Alexa killed her plants.
B.Where Alexa planted her plants.
C.Why Alexa kept her house green.
答案:A
12.What did Alexa do with her yellow plant
A.She put it in the sunlight.
B.She returned it to the shop.
C.She gave it too much water.
答案:C
13.What does the man suggest Alexa do
A.Find out more about plants online.
B.Move all her plants out of the sun.
C.Throw all her plants away.
答案:A
听第9段材料,回答第14至17题。
Text 9
W:Mr Wilson, I come to say goodbye to you as I'm leaving for my hometown. M:Oh, really. I truly hope that you can stay here for a few more days. W:I wish to, but I really can't. I have an important meeting to attend on Friday. M:What a pity! I've got something for you. Would you accept this little present for your parents I bought it specially for them last Sunday. W:Oh, a present for them Thank you very much, but you really should not have. M:It's small. I hope they'll like it. W:I'm sure they will be pleased. I shall always remember the happy days that we have spent here together. M:And I'm looking forward to seeing you again next year. W:Well, I really hope to see you again, too. M:I wish I could see you off tomorrow, but I can't. You know, I will attend the important meeting that will be held tomorrow. W:It doesn't matter. Goodbye. M:Goodbye.
14.What will the woman do
A.Attend a party.
B.Leave her hometown.
C.Return to her hometown.
答案:C
15.How will the woman's parents feel when receiving the man's gift
A.Disappointed. B.Satisfied.
C.Surprised.
答案:B
16.Why may the man feel sorry
A.He is unable to see the woman off.
B.He forgets to tell the woman the time.
C.He keeps the woman waiting long.
答案:A
17.What will the man do tomorrow
A.Have a lecture.
B.Attend a meeting.
C.Take a holiday.
答案:B
听第10段材料,回答第18至20题。
Text 10
Hello! My name is Art. I'm 74 years old and I live in a retirement community with my wife Kate. I retired about twelve years ago from the bicycle business. I was in the bicycle business for thirty-five years. For twenty of the thirty-five years I ran my own business. After I decided to sell my business, I became an adviser. I worked as an adviser for five years and then I retired. The retirement community I live in requires you to be forty-eight years old or older. In the community I engage in many activities, such as oil painting and watercolor painting. My major activity, however, is golf. Weather permitting, I play every day. We have a golf course in the community and since I play more often than I used to before I retired, my skill has improved very much.
18.What was Art's business before retirement
A.The painting business.
B.The bike business.
C.The law business.
答案:B
19.How long did Art work as an adviser
A.Three years. B.Four years.
C.Five years.
答案:C
20.What does Art like doing most now
A.Playing golf. B.Painting.
C.Making bikes.
答案:A
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Kew Gardens
Discover the world of science behind our collections of over 50,000 living plants across the UNESCO World Heritage Site (世界遗产保护区).
Ticket prices
Adult
PEAK (旺季) (February 1 to October 31) $17
OFF PEAK(November 1 to January 31) $12
Child (4 to 15)
PEAK (February 1 to October 31) $5
OFF PEAK(November 1 to January 31) $4
Child (under 4) Free
Opening Time
Weekdays 10 am-7 pm (last entry: 6 pm)
Weekends 10 am-8 pm (last entry: 7 pm)
Requirements
All customers travelling in the park must be in possession of a valid ticket. For ticket information, please call 131120 or ask at our ticket office. Plan your journey to Kew Gardens with our suggested routes to our gates.
By Bike
We welcome cyclists to our Gardens. There are bicycle racks (自行车停车架) at all four gates. At Elizabeth Gate and Victoria Gate, the racks are inside the gates. If you leave your bike outside our gates, it is at your own risk. Besides, we do not allow bicycles into the Gardens.
By Car
Parking at Kew is extremely limited, with our car park being regulated on a first come, first served basis. The Kew Ferry Lane car park is close to Brentford Gate. Please plan ahead if you are considering driving to Kew, as we cannot guarantee an available space in our car park.
By Boat
Thames River Boats provides a special service from Westminster Pier to Kew Pier. The nearest entrance for visitors coming from Kew Pier is Elizabeth Gate.
篇章导读:本文是一篇应用文。文章介绍的是去英国皇家植物园Kew Gardens (邱园)游览的注意事项。
21.How much should a couple with a 10 year old and a 3 year old pay in December
A.$28. B.$29.
C.$38. D.$39.
答案:A
解析:细节理解题。根据Ticket prices部分可知,12月为非高峰期,成年人每人应该支付12美元,4至15岁的孩子每人应支付4美元,4岁以下儿童免费。故购买门票共花费12+12+4=28美元。故选A。
22.What can the readers learn from the passage
A.You can park your bike inside all the four gates.
B.You can enjoy the nearest boat trip at Victoria Gate.
C.You can ask at the ticket hall to get the ticket information.
D.You will be guaranteed to park your car at Kew if you drive fast.
答案:C
解析:细节理解题。根据Requirements部分中的“For ticket information, please call 131120 or ask at our ticket office.”可知,欲知票价信息,可以拨打131120或在售票处询问。故选C。
23.Where does this text probably come from
A.A news report.
B.A travel brochure.
C.A geography textbook.
D.A program advertisement.
答案:B
解析:推理判断题。根据文章标题“Kew Gardens”并通读全文可知,这篇文章提供了有关门票价格、开放时间以及前往邱园的不同交通选择的信息。由此可推知,这篇文章很可能来自旅游宣传册。故选B。
B
Lotus, ginkgoes, Chinese roses ... On the campus of Beijing 101 Middle School, there are more than 200 types of plants. To keep a record of the rich natural resources there, the school's students made a beautiful book: Flora of 101.
“We chose 30 plants to show with pictures, basic information and particularly, a poem for each plant written by ourselves,” said 17 year old Wang Jianyuan, the chief editor of the book.
The poems are not just describing the plants. They also reflect students' stories. “One day I was a little upset when I smelt a fragrance (芳香). Looking down, I saw humifuse euphorbia, or dijincao (地锦草), a very common plant. Suddenly I felt comforted—it just grows and gives off a sweet scent, regardless of people stepping on it. So I wrote a poem for it,” said Wang Jianyuan.
“Every poem in the book shows students' unique understanding of the plants, showing our school's character and spirit through the book,” Wang Jianyuan added.
Wang Jingyue, 17, painted the pictures for the book. “Many students in our school love painting. We took photos of the plants and drew them in a realistic (现实主义的) style,” Wang Jingyue said. “Siting there and painting give us a chance to closely watch a plant and connect with it. It feels amazing.”
The students plan to print 300 copies of the book this September to give out to new students. “We hope the younger students can fall in love with the plants and the ecosystem in our school. Hopefully, when they walk along the green alleys (小径), they can find peace and inspiration,” said Wang Jianyuan.
篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了北京101中学的学生制作了一本名为《101植物志》的书来记录校园里丰富的自然资源。
24.Why do the students make the book of plants
A.To make a record of them.
B.To publish a book about plants.
C.To finish their homework.
D.To make themselves become famous.
答案:A
解析:细节理解题。根据第一段中的“To keep a record ... Flora of 101.(为了记录那里丰富的自然资源,学校的学生们制作了一本漂亮的书:《101植物志》。)”可知,学生们制作这本书是为了记录这些植物。故选A。
25.What is the character of dijincao
A.Proud. B.Weak.
C.Selfish. D.Strong.
答案:D
解析:推理判断题。根据第三段中的“Looking down ... stepping on it.”可推知,地锦草的特点是坚强的。故选D。
26.How many plants did they choose to put in their book
A.30. B.101.
C.200. D.300.
答案:A
解析:细节理解题。根据第二段“We chose 30 plants ... the chief editor of the book. (该书主编,17岁的王建元说,‘我们选择了30种植物,并附上图片、基本信息,尤其是我们为每种植物都写了一首诗。’)”可知,他们选了30种植物写进书里。故选A。
27.What would be the best title for this passage
A.The Stories of the Plants in 101
B.101—A Campus With 200 Plants
C.A Book for the Plants in 101
D.A Book With 300 Pictures Published
答案:C
解析:标题判断题。文章主要介绍了北京101中学学生制作的书——《101植物志》,所以C项(101的一本关于植物的书)最适合作为文章标题。故选C。
C
Every time you go shopping, the vegetables and fruit look so attractive that you wish you could buy all of them. Some people are lucky and can grow the fruit and vegetables in the gardens that they have. While getting fresh vegetables, they can also achieve great cost cutting.
Mushrooms are expensive and can also go bad very quickly. Mushrooms can also be grown easily in a dark environment. In fact, it's better than growing other vegetables since you really don't need an outdoor space. A special type of soil that is good for growing mushrooms is easily available.
Actually, mushrooms aren't even vegetables; they are fungi and for this reason, you don't even require sunlight to grow them. Well, how does one go about growing mushrooms You could always Google “growing mushrooms” and you will find a number of mushroom growing kits (成套工具) available online that are effective and not very expensive either.
Mushrooms can be added to any dish that you cook. Simply use them in pizza, salad and anything that you pretty much want. Grow mushrooms in your own house and use them whenever you want to. Fresh mushrooms are tastier than the ones that are stored in your refrigerator.
If you have had a really good crop of mushrooms, then you can even store them. Ideally you should use the white variety of the mushrooms. Simply pick them, slice them and put them on a cookie sheet in a freezer. When they are frozen, just put them in a zip lock and you can use them when you want to. They give a really great taste to the dish that you are making. Thaw (解冻) them before you use them.
You should try growing mushrooms, since it's cost effective. Furthermore, you can eat the fresh mushrooms any time that you want.
篇章导读:本文是一篇说明文。蘑菇是人们餐桌上的美食,你想没想过亲自动手种蘑菇呢?作者在文中说明了种植蘑菇的种种好处。
28.What is an advantage of growing mushrooms according to the passage
A.You can eat all kinds of vegetables.
B.You are lucky to eat what you like.
C.You can save lots of money.
D.You can satisfy your desire.
答案:C
解析:推理判断题。根据第一段最后一句和第二段中的“Mushrooms are expensive”以及最后一段中的“You should try growing mushrooms, since it's cost effective.”可推知,自己动手种蘑菇能省很多钱。故选C。
29.The third paragraph is mainly to tell us that ________.
A.mushrooms are not vegetables
B.the Internet helps us a lot
C.mushrooms are available online
D.it is easy to grow mushrooms
答案:D
解析:段落大意题。文章第三段主要讲述了蘑菇不需要阳光即可生长,并且在网上搜索即可得到种植的方法。即种蘑菇很容易。故选D。
30.Which of the following is the right order of storing mushrooms
a.put them on a cookie sheet in the refrigerator
b.place frozen mushrooms in a zip lock
c.cut them into slices
d.choose the white mushrooms
A.a—b—c—d B.d—c—a—b
C.a—d—c—b D.d—a—c—b
答案:B
解析:细节理解题。根据第五段中的储存步骤“use the white variety of the mushrooms” “slice them” “put them on a cookie sheet in a freezer” “put them in a zip lock”可知,储存蘑菇的正确顺序是:d—c—a—b。故选B。
31.What would be the best title for this passage
A.It is easy and cost-effective to grow mushrooms
B.We should eat more fruit and vegetables
C.Mushrooms online are very expensive
D.Mushrooms—tasty and healthy vegetables
答案:A
解析:标题判断题。通读全文可知,作者主要讲述种植蘑菇的益处:根据第二、三段可知,种植蘑菇是简单的;根据最后一段可知,种植蘑菇是划算的。由此可知,A项(种植蘑菇既简单又划算)最适合作为文章标题。故选A。
D
Animals can move from place to place, but plants cannot. When an animal is under attack, it can run away or fight back. Plants certainly cannot run away, and they lack teeth and claws. But plants can defend themselves by using both physical and chemical means.
Some plants have their own ways to keep animals away. For example, the leaves of the holly plant have sharp spines (刺) that discourage grass eating animals. Holly leaves on lower branches have more spines than leaves on upper branches. This is because the lower leaves are easier for most animals to reach.
Some plants, such as the oak tree, have thick and hard leaves that are difficult for animals to eat. Some grass may contain a sandy material; eating such grass wears down the animal's teeth.
Many plants also have chemical defenses. Some plants produce chemicals that taste bitter or cause an unpleasant reaction. Some plants may fight against an attack by increasing the production of these chemicals. When a caterpillar (毛虫) bites a tobacco leaf, the leaf produces a chemical messenger. This messenger sends to the roots the information to produce more nicotine. The higher levels of nicotine discourage the caterpillar.
Many plants depend on both physical and chemical defenses. A certain plant in China, for instance, has prickly (多刺的) leaves, and each prickle contains poisonous venom (毒液). A single experience with this kind of plant will teach an animal to stay away from it in the future.
篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了植物的一些防御外敌侵犯的方法。
32.The holly plant has more spines on the lower leaves because most animals ________.
A.are not tall enough
B.like the lower leaves only
C.are not clever enough
D.can get the lower leaves easily
答案:D
解析:细节理解题。根据第二段可知,冬青植物底部的叶子刺更多是一种自我保护手段,因为底部的叶子容易被动物吃掉。故选D。
33.To defend themselves, oak trees use ________.
A.chemical means B.physical means
C.bitter chemicals D.sandy materials
答案:B
解析:推理判断题。根据第三段中的“have thick and hard leaves that are difficult for animals to eat”可推知,橡树是采取物理手段保护自己。故选B。
34.How does tobacco protect itself against an attack from a caterpillar
A.Its leaves fight against the attack by physical means.
B.Its roots send a messenger to discourage the caterpillar.
C.Its roots increase the production of nicotine when it is attacked.
D.Its leaves produce poisonous sand to drive the caterpillar away.
答案:C
解析:细节理解题。根据倒数第二段介绍可知,当“烟草”受到毛虫袭击的时候,它会传送信息到根部,增加“尼古丁”的含量。故选C。
35.What would be the best title for this passage
A.Plants and Animals
B.How Plants Defend Themselves
C.Attacks and Defenses
D.How Animals Eat Plant Leaves
答案:B
解析:标题判断题。通读全文,尤其是根据第一段最后一句“But plants can defend themselves by using both physical and chemical means.”可知,文章主要讲述了植物受到攻击时的自我防御手段,由此可知,B项(植物如何自我防卫)最适合作为文章标题。故选B。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
One of the healthiest Foods on the planet
There is probably no flower more hated, or misunderstood, than the bright yellow dandelion (蒲公英). __36__ In an effort to have the perfect green grass lawn, people try their best to kill all dandelions with chemical products. Or they dig them out at the roots—only to see them grow right back.
__37__ They are a great source of vitamin K and also are a good source of vitamins A and C. They also have vitamin E, folate and small amounts of other B vitamins. Also, they provide lots of iron, calcium, magnesium and potassium.
Besides nutrition, another great thing about dandelions is that you can eat every part of them—from the bottom of the roots to the top of the flower. __38__ Do not eat ones that have been treated with dangerous chemicals or are growing near high traffic areas.
Dandelions are said to provide several possible health benefits such as helping in digestion and improving some skin conditions. They may also reduce inflammation (炎症).
Children in many parts of the world have had the simple pleasure of blowing the soft, white dandelion tops. __39__ In fact, there is a game children play with dandelions that have gone to seed. Pick the white top, make a wish, close your eyes and blow! If you blow all of the seeds off in one breath, your wish will come true! __40__
A.Well, that is what many children believe.
B.They watch the seeds float easily in the air.
C.At least the seeds have traveled far and wide.
D.Just make sure to take care when picking wild dandelions.
E.You can let more of this nutritious food source continue to grow.
F.Dandelions are actually one of the most nutritious foods in the world.
G.In the United States, they are considered “weeds”, the name for any unwanted plant.
篇章导读:本文是一篇说明文。文章介绍了蒲公英的众多好处。
36.答案:G
解析:根据下文中的“people try their best to kill all dandelions”可知,人们千方百计消除所有的蒲公英。G项(在美国,蒲公英被认为是“杂草”,是指那些多余的植物。)引出下文,符合题意。故选G。
37.答案:F
解析:根据下文中的“They are a great source of vitamin K and also are a good source of vitamins A and C. (它们是维生素K的重要来源,也是维生素A和C的不错的来源。)”可知,本段介绍的是蒲公英实际上是最有营养的食物之一。故选F。
38.答案:D
解析:根据下文中的“Do not eat ones that have been treated with dangerous chemicals or are growing near high traffic areas.(不要吃那些经过危险化学品处理或生长在交通繁忙地区附近的蒲公英。)”可推知,此处应说明采摘野生蒲公英时一定要注意。故选D。
39.答案:B
解析:根据上文中的“Children in many parts of the world have had the simple pleasure of blowing the soft, white dandelion tops.(世界上许多地方的孩子都有向蒲公英毛茸茸的白色顶端吹气的简单乐趣。)”可知,此处应说明孩子们吹过蒲公英后所呈现的状态,故B项(他们看着种子轻松地漂浮在空中。)符合题意。故选B。
40.答案:A
解析:根据上文中的“If you blow all of the seeds off in one breath, your wish will come true! (如果你一口气吹掉所有的种子,你的愿望就会实现!)”可知,此处应说明吹掉蒲公英的所有种子能实现愿望这件事情,是许多孩子所相信的。故选A。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
I liked to go and watch the sunset at my local park, which was a seaside area in Karachi. There, I would always see the same elderly lady __41__ the pigeons (鸽子). The birds, usually around 10 to 15 in __42__, would gather around her before she even had a __43__ to take the bag of rice out from her handbag. It was the same each day, part of her __44__.
I found that __45__ her perform this ordinary task with such __46__ was both calming and beautiful.
On this particular evening, the lady arrived at her __47__ spot to feed the birds. But, as she __48__ the bench (长凳) to sit down, her necklace (项链) fell to the ground.
I was sitting on the grass nearby waiting for the sun to set. Noticing that, I __49__ to get it back for her. __50__, before I reached it, one of the pigeons from the __51__ picked up the necklace, __52__ to the bench, and dropped it on her lap.
I couldn't __53__ my eyes. The old lady, also __54__, began laughing quietly to herself. I was __55__ with a huge smile on my face and happily went back to watching the sunset.
篇章导读:本文是一篇记叙文。文章讲述了作者经常看到一位老妇人在一个海滨公园喂鸽子。一天,老妇人掉落的项链竟被一只鸽子捡回,这个生活中的小惊喜展现了人与自然的和谐共处。
41.A.feeding B.pursuing
C.training D.collecting
答案:A
解析:feed喂养;pursue追求;train训练;collect收集。根据下文“On this particular evening, the lady arrived at her __47__ spot to feed the birds.”可知,作者应是看到同一个老妇人在喂鸽子,feed为同词复现。故选A。
42.A.age B.size
C.weight D.number
答案:D
解析:age年龄;size尺寸;weight重量;number数量。根据上文“usually around 10 to 15”可知,此处是介绍这群鸽子的数量。故选D。
43.A.wish B.chance
C.plan D.reason
答案:B
解析:wish愿望;chance机会;plan计划;reason原因。此处是描述鸽子迅速聚集在老妇人周围的场景,应该是不等她有机会从手提包里拿出那袋米,鸽子就聚集在她周围了。故选B。
44.A.job B.project
C.routine D.dream
答案:C
解析:job工作;project项目;routine常规;dream梦想。根据上文“It was the same each day”可知,这件事每天都是一样的,由此可知,这成了老妇人的常规惯例,即她日常生活的一部分。故选C。
45.A.watching B.helping
C.making D.hearing
答案:A
解析:根据上文“There, I would always see the same elderly lady __41__ the pigeons (鸽子).”可知,作者总是看老妇人喂鸽子。故选A。
46.A.confidence B.enthusiasm
C.flexibility D.precision
答案:B
解析:confidence信心;enthusiasm热情;flexibility灵活性;precision精确性。根据上文“It was the same each day”可知,老妇人对此倾注了热情,因此一直坚持着喂鸽子。故选B。
47.A.original B.parking
C.hiding D.usual
答案:D
解析:根据上文“It was the same each day”可知,这件事每天都是一样的,由此可知,老妇人是来到平常的地方喂鸽子。故选D。
48.A.repaired B.approached
C.shared D.supported
答案:B
解析:repair修理;approach靠近;share分享;support支持。根据老妇人是来公园喂鸽子的情境,以及下文“the bench (长凳) to sit down”可推知,此处指她走近长凳坐下来。故选B。
49.A.slipped in B.ran away
C.got up D.turned around
答案:C
解析:slip in溜进;run away逃跑;get up起身;turn around转身。根据上文“I was sitting on the grass nearby waiting for the sun to set.”可知,作者坐在附近的草地上,等待太阳落山,由此可知,作者看到老妇人的项链掉落后,应是起身想去帮她拿回来。故选C。
50.A.However B.Afterwards
C.Gradually D.Fortunately
答案:A
解析:however然而;afterwards之后;gradually逐渐地;fortunately幸运地。根据下文“before I reached it ... and dropped it on her lap”可知,一只鸽子捡起项链,归还给了老妇人,这与作者原本的行为形成转折。故选A。
51.A.sea B.tree
C.pair D.group
答案:D
解析:根据上文“The birds, usually around 10 to 15 in __42__, would gather around her”可知,这是聚集在老妇人周围的那群鸽子中的一只。故选D。
52.A.walked B.stuck
C.pointed D.flew
答案:D
解析:根据上文“one of the pigeons”和下文“dropped it on her lap”可推知,鸽子应该是飞向长凳,把项链放在老妇人的腿上。故选D。
53.A.lift B.cover
C.believe D.close
答案:C
解析:根据常识可知,老妇人经常喂的鸽子居然帮她捡回项链,这是令人难以置信的事,因此作者不敢相信自己的眼睛。故选C。
54.A.satisfied B.surprised
C.annoyed D.frightened
答案:B
解析:satisfied满意的;surprised惊讶的;annoyed恼怒的;frightened害怕的。根据上文“also”可知,看到自己经常喂的鸽子居然捡回项链,老妇人的反应和作者是一样的,感到非常惊讶。故选B。
55.A.caught B.hit
C.left D.met
答案:C
解析:根据下文“with a huge smile on my face and happily went back to watching the sunset”可知,作者见到这一情景,内心是高兴的,脸上应该是仅有灿烂的笑容,即露出了灿烂的笑容,短语be left with意为“余下,剩下”,表示在某种情况下,仅剩下某些东西或某种感觉。故选C。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
My friend had a chance to make a trip to Hong Kong __56__ August 15. He had dreamed about visiting it since his boyhood and it was the first time that he __57__ (be) there. The following was __58__ he had seen.
__59__ (arrive) there, he was __60__ (shock) by its beautiful scenery and tall buildings. As we all know, Hong Kong has the most skyscrapers in the world. Wherever he went, he saw many smiling __61__ (face). People in Hong Kong were kind, generous, easygoing and ready to help others. Much to his surprise, he saw that people there always kept order in public places. __62__ a great number of people were waiting for the next train at the subway station, they were talking in such a low voice as not to disturb others.
Chinese and English are the __63__ (office) languages of Hong Kong. English is __64__ (wide) used in governments, markets, service centers and other fields.
Staying there for a week was a good experience for him, __65__ he would never forget.
56.______ 57.______ 58.______ 59.______
60.______ 61.______ 62.______ 63.______
64.______ 65.______
篇章导读:本文是一篇记叙文。文章主要记叙了作者朋友在香港旅行中的所见所闻。
56.答案:on
解析:考查介词。具体某一天前用介词on。故填on。
57.答案:had been
解析:考查动词的时态。固定句型“It was the first time that+主语+过去完成时+其他”。意思是“第几次做某事了”。故填had been。
58.答案:what
解析:考查表语从句的连接词。系动词“was”后为表语从句,表语从句中缺少宾语,指事物。故填what。
59.答案:Arriving
解析:考查非谓语动词。arrive和he之间是主动关系,应用现在分词作时间状语,位于句子开头,单词首字母大写。故填Arriving。
60.答案:shocked
解析:考查词性转换。根据上文“he was”可知,应用形容词作表语,此处表示人的感受。故填shocked。
61.答案:faces
解析:考查名词。face是可数名词,并且前面有many修饰,应用复数。故填faces。
62.答案:Though/Although
解析:考查状语从句的连接词。句意:尽管大量的人在等下一趟地铁,但是他们为了不干扰别人而是用很小的声音说话。本句为让步状语从句,表示“虽然;尽管”,且位于句子开头,单词首字母大写。故填Though/Although。
63.答案:official
解析:考查词性转换。设空处前面有定冠词“the”,以及设空后有名词,设空处应用形容词修饰名词。故填official。
64.答案:widely
解析:考查词性转换。此处修饰后文动词used用副词。故填widely。
65.答案:which
解析:考查定语从句的引导词。设空处为which引导的非限制性定语从句,指代前面整个句子。故填which。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
假如你是李华,你所生活的城市周围有很多野生动物正逐渐减少,对此请你代表学生会,向同学们发出倡议保护野生动物,内容包括:
1.许多野生动物濒临灭绝的原因:人类对栖息地的破坏,城市的扩张等;
2.保护野生动物的具体措施:建立野生动物保护区,禁止用野生动物的皮毛做衣服,也不吃野味等。
注意:1.写作词数应为80个左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
Dear fellow students,
Student Union
[精彩范文]
Dear fellow students,
Now a growing number of wild animals are dying out every year. Humankind is enlarging their own living space endlessly just to satisfy their own desires, for which a lot of animals' homes are being destroyed.
In order to remove the threats to wild animals, we should take measures to watch over them. First, the government should set up some nature reserves for wild animals where no one can hunt them. Second, we are not supposed to kill wild animals for their fur or eat their meat.
Only when we don't attack wild animals for profits any more can we live in harmony with them. Let's take action now!
Student Union
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
When John pulled into his mother's driveway with his young daughter, Lily, the sight of the familiar lychee (荔枝) tree welcomed them. “Look, Lily,” John said, pointing to the towering tree in the front yard. “It's the family tree.”
Lily smiled as John treated the tree as if it were a real family member, patting its trunk (树干) affectionately. As they were admiring the tree, the screen door opened and out stepped Grandma Mei, bathed in the warm Florida sunlight. Grandma Mei, who came from the province of Guangdong in China, was known for her green thumb, particularly when it came to lychees.
Seeing her granddaughter, Grandma Mei adjusted her baseball cap and asked if Lily was ready for some lychees. But Lily hesitated, for the fruit's appearance was unlike any other fruit she had tried before. With a laugh, Grandma Mei gave her a gentle hug. “More lychees for me then, John,” Grandma Mei said.
“Let's get busy!” John said with enthusiasm, rubbing his hands together. “Family tree's waiting.”
Hearing Dad calling the tree by name, Lily couldn't help laughing. “Laugh if you want, Lily, but this tree is really family. On cold nights, before family tree was fully grown, Grandma Mei used to take my blanket and throw it over that tree.” Grandma Mei nodded, adding that she had to protect the tree from bad weather so that it would become a big strong tree and grow fruit for the whole family.
John, eager to start the day's work, began climbing the tree, determined to harvest the best lychees for the family. Lily watched in amazement, noticing the clusters (簇) of lychees, their skin rough yet inviting.
As John skillfully cut through the branches with a cutter, Lily expressed her concern for the well being of the tree. John explained to her that cutting the ends of branches won't hurt family tree. Instead such behaviour made it healthier and stronger.
注意:
1.续写词数应为150个左右;
2.请按如下格式在相应位置作答。
Lily's hesitation towards the fruit gradually shifted to curiosity and she wanted to try it. Later in the afternoon, they all sat under the tree, surrounded by boxes filled with lychees and sharing stories related to lychees.
写前导读:本文是一篇记叙文。文章讲述了Lily (莉莉)和父亲John (约翰)来到奶奶Mei (梅)家。奶奶家有一颗荔枝树,父亲称它为“家庭树”。因为荔枝的外观与Lily以前吃过的任何水果都不一样,Lily对是否品尝荔枝犹豫不决。看到父亲采摘荔枝,她好奇地想要尝尝。荔枝的味道如何呢?荔枝树为何会成为“家庭树”呢?
[精彩范文]
Lily's hesitation towards the fruit gradually shifted to curiosity and she wanted to try it. After John continued to climb higher and pick more lychees, she approached Grandma and asked shyly, “Can you show me how to take the spiky skin off the lychee, Grandma?” Grandma Mei smiled with delight. With practiced hands, she took the skin off to show the juicy fruit beneath. “Here you go, dear,” she handed it to Lily. The sweet and fragrant taste made Lily's face light up in surprise. The sweetness was unlike any other fruit she had tried before.
Later in the afternoon, they all sat under the tree, surrounded by boxes filled with lychees and sharing stories related to lychees. Grandma Mei shared stories of her homeland, Guangdong, and how the tradition of growing lychees was passed down in their family. John told his childhood days, climbing and playing around the same tree. Lily, now a new fan of the fruit, listened attentively, her hands busy with another lychee, understanding the deep roots of her family's legacy. The family tree, standing tall, silently witnessed another beautiful day binding the generations together even more tightly.
6(共96张PPT)
WELCOME UNIT
第五单元检测卷
第一部分
第二部分
第三部分
第四部分
目录
CONTENTS
1
2
3
4
第一部分
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
时间:120分钟 满分:150分
较易题(占比60%) 中档题(占比30%) 拔高题(占比10%)
题型 听力 阅读 七选五 完形填空 语法填空 应用文写作 读后
续写
A B C D 难度 ★ ★ ★ ★ ★★ ★ ★★ ★ ★★ ★★★
Text 1
1.What time is the clothes show going to start
A.At 8:00.
B.At 9:00.
C.At 9:30.
W:Mike! Hurry up! We'll be late for the clothes show.
M:Are you kidding It's 8:00 o'clock now. We still have one and a half hours before the show.
Text 2
2.What does the woman mean
A.She doesn't feel like dancing.
B.She is a good dancer.
C.She accepts the invitation.
M:It's the weekend again. Do you have any plans for tonight How about going dancing
W:Well, dancing is the last thing I want to do.
Text 3
3.What is probably the man
A.A repairman.
B.A policeman.
C.A salesman.
M:Can I help you, Madam
W:Yes. There's something wrong with my car lights. They're not working. Can you look at them now
Text 4
4.What is the relationship between the two speakers
A.Waiter and customer.
B.Host and guest.
C.Salesman and customer.
M:Good morning, Madam. There is a table for two over there. This way, please.
W:Thank you. Could I see the menu, please
Text 5
5.Which bus will the woman most probably take
A.Z-4.
B.T-6.
C.T-3.
W:Excuse me. Sir, could I catch the bus for the zoo here
M:You can take a T-3 or a T-6 from here, but then you will have to walk about two blocks. Actually, if you take a Z-4 at the next block, it will let you right off in front of the zoo.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
Text 6
M:Hello, it's Mike Watson. May I speak with Sarah
W:Hello, this is Sarah speaking.
M:You know my roommate Charles. Well, he wants to come with me to the party tonight.
W:Charles Isn't he kind of a bookworm Why does he want to come to the party
M:Yeah, he does study hard, but he is not a bad guy.
W:OK. I'll put his name on the guest list. Are you guys coming together
M:Yeah. Should we bring anything
W:No. We have that all taken care of. But be sure to dress nicely.
M:Don't worry. We'll both be in suits.
W:And ties, right I'll see you at seven. Don't be late.
M:OK. I'll see you then. Bye.
6.Why is the man making the call
A.To show his love to the woman.
B.To tell that Charles wants to attend the party.
C.To get permission.
7.What does the woman ask the man to do
A.Dress formally.
B.Write down the guest list.
C.Bring something.
听第7段材料,回答第8至10题。
Text 7
W:Good morning, everyone. This is Linda, your friendly host of this very special program, Lunch Date. I'm at this newly opened shopping center to find out what people think about this new mall. Hello, could you spare me a moment, sir
M:Yes, how can I help you
W:What do you think of this new shopping mall
M:I think it's quite good.
W:How do you find the shops here
M:They're modern, but a bit expensive.
W:What about the traffic
M:Ah, that's a good question. The traffic is really terrible. It took me an hour this morning to get here from my house.
W:Thank you for your opinions.
8.What is the woman
A.A host. B.A salesgirl.
C.A customer.
9.What does the man think of the shops
A.New and cheap. B.Old and expensive.
C.Modern but expensive.
10.What do we know about the shopping mall
A.Few people shop there. B.The traffic is bad.
C.It's far from the man's house.
听第8段材料,回答第11至13题。
Text 8
M:Oh, no. What happened here, Alexa Why are there some dead plants
W:I know. Every plant comes in alive and ends up dead. I definitely do not have a green thumb.
M:People always say that, but it's not that hard to keep house plants. What did you do to care for this one
W:That one had a big flower on it, so I put it in the sunlight.
M:This is a winter plant from north China. It doesn't do well in direct sunlight. Just move it here. Didn't you look up how to care for it when you got it
W:No. I just thought it was pretty, and it was doing OK in the shop.
M:And this one here is all yellow. That means you gave it too much water.
W:Too much water I think if it doesn't need the water, it doesn't have to drink it.
M:That's not how plants work. I'm afraid the root system under the dirt of this one is destroyed. You'll have to throw this one away. Look, here's an app with plant information.
11.What is the conversation mainly about
A.How Alexa killed her plants.
B.Where Alexa planted her plants.
C.Why Alexa kept her house green.
12.What did Alexa do with her yellow plant
A.She put it in the sunlight.
B.She returned it to the shop.
C.She gave it too much water.
13.What does the man suggest Alexa do
A.Find out more about plants online.
B.Move all her plants out of the sun.
C.Throw all her plants away.
听第9段材料,回答第14至17题。
Text 9
W:Mr Wilson, I come to say goodbye to you as I'm leaving for my hometown.
M:Oh, really. I truly hope that you can stay here for a few more days.
W:I wish to, but I really can't. I have an important meeting to attend on Friday.
M:What a pity! I've got something for you. Would you accept this little present for your parents I bought it specially for them last Sunday.
W:Oh, a present for them Thank you very much, but you really should not have.
M:It's small. I hope they'll like it.
W:I'm sure they will be pleased. I shall always remember the happy days that we have spent here together.
M:And I'm looking forward to seeing you again next year.
W:Well, I really hope to see you again, too.
M:I wish I could see you off tomorrow, but I can't. You know, I will attend the important meeting that will be held tomorrow.
W:It doesn't matter. Goodbye.
M:Goodbye.
14.What will the woman do
A.Attend a party.
B.Leave her hometown.
C.Return to her hometown.
15.How will the woman's parents feel when receiving the man's gift
A.Disappointed.
B.Satisfied.
C.Surprised.
16.Why may the man feel sorry
A.He is unable to see the woman off.
B.He forgets to tell the woman the time.
C.He keeps the woman waiting long.
17.What will the man do tomorrow
A.Have a lecture.
B.Attend a meeting.
C.Take a holiday.
听第10段材料,回答第18至20题。
Text 10
Hello! My name is Art. I'm 74 years old and I live in a retirement community with my wife Kate. I retired about twelve years ago from the bicycle business. I was in the bicycle business for thirty-five years. For twenty of the thirty-five years I ran my own business. After I decided to sell my business, I became an adviser. I worked as an adviser for five years and then I retired. The retirement community I live in requires you to be forty-eight years old or older. In the community I engage in many activities, such as oil painting and watercolor painting. My major activity, however, is golf. Weather permitting, I play every day. We have a golf course in the community and since I play more often than I used to before I retired, my skill has improved very much.
18.What was Art's business before retirement
A.The painting business.
B.The bike business.
C.The law business.
19.How long did Art work as an adviser
A.Three years.
B.Four years.
C.Five years.
20.What does Art like doing most now
A.Playing golf.
B.Painting.
C.Making bikes.
第二部分
第二部分 阅读(共两节,满分 50 分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Kew Gardens
Discover the world of science behind our collections of over 50,000 living plants across the UNESCO World Heritage Site (世界遗产保护区).
Ticket prices
Adult
PEAK (旺季) (February 1 to October 31) $17
OFF PEAK(November 1 to January 31) $12
Child (4 to 15)
PEAK (February 1 to October 31) $5
OFF PEAK(November 1 to January 31) $4
Child (under 4) Free
Opening Time
Weekdays 10 am-7 pm (last entry: 6 pm)
Weekends 10 am-8 pm (last entry: 7 pm)
Requirements
All customers travelling in the park must be in possession of a valid ticket. For ticket information, please call 131120 or ask at our ticket office. Plan your journey to Kew Gardens with our suggested routes to our gates.
By Bike
We welcome cyclists to our Gardens. There are bicycle racks (自行车停车架) at all four gates. At Elizabeth Gate and Victoria Gate, the racks are inside the gates. If you leave your bike outside our gates, it is at your own risk. Besides, we do not allow bicycles into the Gardens.
By Car
Parking at Kew is extremely limited, with our car park being regulated on a first come, first served basis. The Kew Ferry Lane car park is close to Brentford Gate. Please plan ahead if you are considering driving to Kew, as we cannot guarantee an available space in our car park.
By Boat
Thames River Boats provides a special service from Westminster Pier to Kew Pier. The nearest entrance for visitors coming from Kew Pier is Elizabeth Gate.
篇章导读:本文是一篇应用文。文章介绍的是去英国皇家植物园Kew Gardens (邱园)游览的注意事项。
21.How much should a couple with a 10 year old and a 3 year old pay in December
A.$28. B.$29.
C.$38. D.$39.
解析:细节理解题。根据Ticket prices部分可知,12月为非高峰期,成年人每人应该支付12美元,4至15岁的孩子每人应支付4美元,4岁以下儿童免费。故购买门票共花费12+12+4=28美元。故选A。
22.What can the readers learn from the passage
A.You can park your bike inside all the four gates.
B.You can enjoy the nearest boat trip at Victoria Gate.
C.You can ask at the ticket hall to get the ticket information.
D.You will be guaranteed to park your car at Kew if you drive fast.
解析:细节理解题。根据Requirements部分中的“For ticket information, please call 131120 or ask at our ticket office.”可知,欲知票价信息,可以拨打131120或在售票处询问。故选C。
23.Where does this text probably come from
A.A news report.
B. A travel brochure.
C.A geography textbook.
D.A program advertisement.
解析:推理判断题。根据文章标题“Kew Gardens”并通读全文可知,这篇文章提供了有关门票价格、开放时间以及前往邱园的不同交通选择的信息。由此可推知,这篇文章很可能来自旅游宣传册。故选B。
B
Lotus, ginkgoes, Chinese roses ... On the campus of Beijing 101 Middle School, there are more than 200 types of plants. To keep a record of the rich natural resources there, the school's students made a beautiful book: Flora of 101.
“We chose 30 plants to show with pictures, basic information and particularly, a poem for each plant written by ourselves,” said 17 year old Wang Jianyuan, the chief editor of the book.
The poems are not just describing the plants. They also reflect students' stories. “One day I was a little upset when I smelt a fragrance (芳香). Looking down, I saw humifuse euphorbia, or dijincao (地锦草), a very common plant. Suddenly I felt comforted—it just grows and gives off a sweet scent, regardless of people stepping on it. So I wrote a poem for it,” said Wang Jianyuan.
“Every poem in the book shows students' unique understanding of the plants, showing our school's character and spirit through the book,” Wang Jianyuan added.
Wang Jingyue, 17, painted the pictures for the book. “Many students in our school love painting. We took photos of the plants and drew them in a realistic (现实主义的) style,” Wang Jingyue said. “Siting there and painting give us a chance to closely watch a plant and connect with it. It feels amazing.”
The students plan to print 300 copies of the book this September to give out to new students. “We hope the younger students can fall in love with the plants and the ecosystem in our school. Hopefully, when they walk along the green alleys (小径), they can find peace and inspiration,” said Wang Jianyuan.
篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了北京101中学的学生制作了一本名为《101植物志》的书来记录校园里丰富的自然资源。
24.Why do the students make the book of plants
A.To make a record of them.
B.To publish a book about plants.
C.To finish their homework.
D.To make themselves become famous.
解析:细节理解题。根据第一段中的“To keep a record ... Flora of 101.(为了记录那里丰富的自然资源,学校的学生们制作了一本漂亮的书:《101植物志》。)”可知,学生们制作这本书是为了记录这些植物。故选A。
25.What is the character of dijincao
A.Proud. B.Weak.
C.Selfish. D.Strong.
解析:推理判断题。根据第三段中的“Looking down ... stepping on it.”可推知,地锦草的特点是坚强的。故选D。
26.How many plants did they choose to put in their book
A.30. B.101.
C.200. D.300.
解析:细节理解题。根据第二段“We chose 30 plants ... the chief editor of the book. (该书主编,17岁的王建元说,‘我们选择了30种植物,并附上图片、基本信息,尤其是我们为每种植物都写了一首诗。’)”可知,他们选了30种植物写进书里。故选A。
27.What would be the best title for this passage
A.The Stories of the Plants in 101
B.101—A Campus With 200 Plants
C.A Book for the Plants in 101
D.A Book With 300 Pictures Published
解析:标题判断题。文章主要介绍了北京101中学学生制作的书——《101植物志》,所以C项(101的一本关于植物的书)最适合作为文章标题。故选C。
C
Every time you go shopping, the vegetables and fruit look so attractive that you wish you could buy all of them. Some people are lucky and can grow the fruit and vegetables in the gardens that they have. While getting fresh vegetables, they can also achieve great cost cutting.
Mushrooms are expensive and can also go bad very quickly. Mushrooms can also be grown easily in a dark environment. In fact, it's better than growing other vegetables since you really don't need an outdoor space. A special type of soil that is good for growing mushrooms is easily available.
Actually, mushrooms aren't even vegetables; they are fungi and for this reason, you don't even require sunlight to grow them. Well, how does one go about growing mushrooms You could always Google “growing mushrooms” and you will find a number of mushroom growing kits (成套工具) available online that are effective and not very expensive either.
Mushrooms can be added to any dish that you cook. Simply use them in pizza, salad and anything that you pretty much want. Grow mushrooms in your own house and use them whenever you want to. Fresh mushrooms are tastier than the ones that are stored in your refrigerator.
If you have had a really good crop of mushrooms, then you can even store them. Ideally you should use the white variety of the mushrooms. Simply pick them, slice them and put them on a cookie sheet in a freezer. When they are frozen, just put them in a zip lock and you can use them when you want to. They give a really great taste to the dish that you are making. Thaw (解冻) them before you use them.
You should try growing mushrooms, since it's cost effective. Furthermore, you can eat the fresh mushrooms any time that you want.
篇章导读:本文是一篇说明文。蘑菇是人们餐桌上的美食,你想没想过亲自动手种蘑菇呢?作者在文中说明了种植蘑菇的种种好处。
28.What is an advantage of growing mushrooms according to the passage
A.You can eat all kinds of vegetables.
B.You are lucky to eat what you like.
C.You can save lots of money.
D.You can satisfy your desire.
解析:推理判断题。根据第一段最后一句和第二段中的“Mushrooms are expensive”以及最后一段中的“You should try growing mushrooms, since it's cost effective.”可推知,自己动手种蘑菇能省很多钱。故选C。
29.The third paragraph is mainly to tell us that ________.
A.mushrooms are not vegetables
B.the Internet helps us a lot
C.mushrooms are available online
D.it is easy to grow mushrooms
解析:段落大意题。文章第三段主要讲述了蘑菇不需要阳光即可生长,并且在网上搜索即可得到种植的方法。即种蘑菇很容易。故选D。
30.Which of the following is the right order of storing mushrooms
a.put them on a cookie sheet in the refrigerator
b.place frozen mushrooms in a zip lock
c.cut them into slices
d.choose the white mushrooms
A.a—b—c—d B.d—c—a—b
C.a—d—c—b D.d—a—c—b
解析:细节理解题。根据第五段中的储存步骤“use the white variety of the mushrooms” “slice them” “put them on a cookie sheet in a freezer” “put them in a zip lock”可知,储存蘑菇的正确顺序是:d—c—a—b。故选B。
31.What would be the best title for this passage
A.It is easy and cost-effective to grow mushrooms
B.We should eat more fruit and vegetables
C.Mushrooms online are very expensive
D.Mushrooms—tasty and healthy vegetables
解析:标题判断题。通读全文可知,作者主要讲述种植蘑菇的益处:根据第二、三段可知,种植蘑菇是简单的;根据最后一段可知,种植蘑菇是划算的。由此可知,A项(种植蘑菇既简单又划算)最适合作为文章标题。故选A。
D
Animals can move from place to place, but plants cannot. When an animal is under attack, it can run away or fight back. Plants certainly cannot run away, and they lack teeth and claws. But plants can defend themselves by using both physical and chemical means.
Some plants have their own ways to keep animals away. For example, the leaves of the holly plant have sharp spines (刺) that discourage grass eating animals. Holly leaves on lower branches have more spines than leaves on upper branches. This is because the lower leaves are easier for most animals to reach.
Some plants, such as the oak tree, have thick and hard leaves that are difficult for animals to eat. Some grass may contain a sandy material; eating such grass wears down the animal's teeth.
Many plants also have chemical defenses. Some plants produce chemicals that taste bitter or cause an unpleasant reaction. Some plants may fight against an attack by increasing the production of these chemicals. When a caterpillar (毛虫) bites a tobacco leaf, the leaf produces a chemical messenger. This messenger sends to the roots the information to produce more nicotine. The higher levels of nicotine discourage the caterpillar.
Many plants depend on both physical and chemical defenses. A certain plant in China, for instance, has prickly (多刺的) leaves, and each prickle contains poisonous venom (毒液). A single experience with this kind of plant will teach an animal to stay away from it in the future.
篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了植物的一些防御外敌侵犯的方法。
32.The holly plant has more spines on the lower leaves because most animals ________.
A.are not tall enough
B.like the lower leaves only
C.are not clever enough
D.can get the lower leaves easily
解析:细节理解题。根据第二段可知,冬青植物底部的叶子刺更多是一种自我保护手段,因为底部的叶子容易被动物吃掉。故选D。
33.To defend themselves, oak trees use ________.
A.chemical means
B.physical means
C.bitter chemicals
D.sandy materials
解析:推理判断题。根据第三段中的“have thick and hard leaves that are difficult for animals to eat”可推知,橡树是采取物理手段保护自己。故选B。
34.How does tobacco protect itself against an attack from a caterpillar
A.Its leaves fight against the attack by physical means.
B.Its roots send a messenger to discourage the caterpillar.
C.Its roots increase the production of nicotine when it is attacked.
D.Its leaves produce poisonous sand to drive the caterpillar away.
解析:细节理解题。根据倒数第二段介绍可知,当“烟草”受到毛虫袭击的时候,它会传送信息到根部,增加“尼古丁”的含量。故选C。
35.What would be the best title for this passage
A.Plants and Animals
B.How Plants Defend Themselves
C.Attacks and Defenses
D.How Animals Eat Plant Leaves
解析:标题判断题。通读全文,尤其是根据第一段最后一句“But plants can defend themselves by using both physical and chemical means.”可知,文章主要讲述了植物受到攻击时的自我防御手段,由此可知,B项(植物如何自我防卫)最适合作为文章标题。故选B。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
One of the healthiest Foods on the planet
There is probably no flower more hated, or misunderstood, than the bright yellow dandelion (蒲公英). __36__ In an effort to have the perfect green grass lawn, people try their best to kill all dandelions with chemical products. Or they dig them out at the roots—only to see them grow right back.
__37__ They are a great source of vitamin K and also are a good source of vitamins A and C. They also have vitamin E, folate and small amounts of other B vitamins. Also, they provide lots of iron, calcium, magnesium and potassium.
Besides nutrition, another great thing about dandelions is that you can eat every part of them—from the bottom of the roots to the top of the flower. __38__ Do not eat ones that have been treated with dangerous chemicals or are growing near high traffic areas.
Dandelions are said to provide several possible health benefits such as helping in digestion and improving some skin conditions. They may also reduce inflammation (炎症).
Children in many parts of the world have had the simple pleasure of blowing the soft, white dandelion tops. __39__ In fact, there is a game children play with dandelions that have gone to seed. Pick the white top, make a wish, close your eyes and blow! If you blow all of the seeds off in one breath, your wish will come true! __40__
A.Well, that is what many children believe.
B.They watch the seeds float easily in the air.
C.At least the seeds have traveled far and wide.
D.Just make sure to take care when picking wild dandelions.
E.You can let more of this nutritious food source continue to grow.
F.Dandelions are actually one of the most nutritious foods in the world.
G.In the United States, they are considered “weeds”, the name for any unwanted plant.
篇章导读:本文是一篇说明文。文章介绍了蒲公英的众多好处。
36.答案:G
解析:根据下文中的“people try their best to kill all dandelions”可知,人们千方百计消除所有的蒲公英。G项(在美国,蒲公英被认为是“杂草”,是指那些多余的植物。)引出下文,符合题意。故选G。
37.答案:F
解析:根据下文中的“They are a great source of vitamin K and also are a good source of vitamins A and C. (它们是维生素K的重要来源,也是维生素A和C的不错的来源。)”可知,本段介绍的是蒲公英实际上是最有营养的食物之一。故选F。
38.答案:D
解析:根据下文中的“Do not eat ones that have been treated with dangerous chemicals or are growing near high traffic areas.(不要吃那些经过危险化学品处理或生长在交通繁忙地区附近的蒲公英。)”可推知,此处应说明采摘野生蒲公英时一定要注意。故选D。
39.答案:B
解析:根据上文中的“Children in many parts of the world have had the simple pleasure of blowing the soft, white dandelion tops.(世界上许多地方的孩子都有向蒲公英毛茸茸的白色顶端吹气的简单乐趣。)”可知,此处应说明孩子们吹过蒲公英后所呈现的状态,故B项(他们看着种子轻松地漂浮在空中。)符合题意。故选B。
40.答案:A
解析:根据上文中的“If you blow all of the seeds off in one breath, your wish will come true! (如果你一口气吹掉所有的种子,你的愿望就会实现!)”可知,此处应说明吹掉蒲公英的所有种子能实现愿望这件事情,是许多孩子所相信的。故选A。
第三部分
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
I liked to go and watch the sunset at my local park, which was a seaside area in Karachi. There, I would always see the same elderly lady __41__ the pigeons (鸽子). The birds, usually around 10 to 15 in __42__, would gather around her before she even had a __43__ to take the bag of rice out from her handbag. It was the same each day, part of her __44__.
I found that __45__ her perform this ordinary task with such __46__ was both calming and beautiful.
On this particular evening, the lady arrived at her __47__ spot to feed the birds. But, as she __48__ the bench (长凳) to sit down, her necklace (项链) fell to the ground.
I was sitting on the grass nearby waiting for the sun to set. Noticing that, I __49__ to get it back for her. __50__, before I reached it, one of the pigeons from the __51__ picked up the necklace, __52__ to the bench, and dropped it on her lap.
I couldn't __53__ my eyes. The old lady, also __54__, began laughing quietly to herself. I was __55__ with a huge smile on my face and happily went back to watching the sunset.
篇章导读:本文是一篇记叙文。文章讲述了作者经常看到一位老妇人在一个海滨公园喂鸽子。一天,老妇人掉落的项链竟被一只鸽子捡回,这个生活中的小惊喜展现了人与自然的和谐共处。
41.A.feeding B.pursuing
C.training D.collecting
42.A.age B.size
C.weight D.number
解析:feed喂养;pursue追求;train训练;collect收集。根据下文“On this particular evening, the lady arrived at her __47__ spot to feed the birds.”可知,作者应是看到同一个老妇人在喂鸽子,feed为同词复现。故选A。
解析:age年龄;size尺寸;weight重量;number数量。根据上文“usually around 10 to 15”可知,此处是介绍这群鸽子的数量。故选D。
43.A.wish B.chance
C.plan D.reason
44.A.job B.project
C.routine D.dream
解析:wish愿望;chance机会;plan计划;reason原因。此处是描述鸽子迅速聚集在老妇人周围的场景,应该是不等她有机会从手提包里拿出那袋米,鸽子就聚集在她周围了。故选B。
解析:job工作;project项目;routine常规;dream梦想。根据上文“It was the same each day”可知,这件事每天都是一样的,由此可知,这成了老妇人的常规惯例,即她日常生活的一部分。故选C。
45.A.watching B.helping
C.making D.hearing
46.A.confidence B.enthusiasm
C.flexibility D.precision
解析:根据上文“There, I would always see the same elderly lady __41__ the pigeons (鸽子).”可知,作者总是看老妇人喂鸽子。故选A。
解析:confidence信心;enthusiasm热情;flexibility灵活性;precision精确性。根据上文“It was the same each day”可知,老妇人对此倾注了热情,因此一直坚持着喂鸽子。故选B。
47.A.original B.parking
C.hiding D.usual
48.A.repaired B.approached
C.shared D.supported
解析:根据上文“It was the same each day”可知,这件事每天都是一样的,由此可知,老妇人是来到平常的地方喂鸽子。故选D。
解析:repair修理;approach靠近;share分享;support支持。根据老妇人是来公园喂鸽子的情境,以及下文“the bench (长凳) to sit down”可推知,此处指她走近长凳坐下来。故选B。
49.A.slipped in B.ran away
C.got up D.turned around
解析:slip in溜进;run away逃跑;get up起身;turn around转身。根据上文“I was sitting on the grass nearby waiting for the sun to set.”可知,作者坐在附近的草地上,等待太阳落山,由此可知,作者看到老妇人的项链掉落后,应是起身想去帮她拿回来。故选C。
50.A.However B.Afterwards
C.Gradually D.Fortunately
51.A.sea B.tree
C.pair D.group
解析:however然而;afterwards之后;gradually逐渐地;fortunately幸运地。根据下文“before I reached it ... and dropped it on her lap”可知,一只鸽子捡起项链,归还给了老妇人,这与作者原本的行为形成转折。故选A。
解析:根据上文“The birds, usually around 10 to 15 in __42__, would gather around her”可知,这是聚集在老妇人周围的那群鸽子中的一只。故选D。
52.A.walked B.stuck
C.pointed D.flew
53.A.lift B.cover
C.believe D.close
解析:根据上文“one of the pigeons”和下文“dropped it on her lap”可推知,鸽子应该是飞向长凳,把项链放在老妇人的腿上。故选D。
解析:根据常识可知,老妇人经常喂的鸽子居然帮她捡回项链,这是令人难以置信的事,因此作者不敢相信自己的眼睛。故选C。
54.A.satisfied B.surprised
C.annoyed D.frightene
解析:satisfied满意的;surprised惊讶的;annoyed恼怒的;frightened害怕的。根据上文“also”可知,看到自己经常喂的鸽子居然捡回项链,老妇人的反应和作者是一样的,感到非常惊讶。故选B。
55.A.caught B.hit
C.left D.met
解析:根据下文“with a huge smile on my face and happily went back to watching the sunset”可知,作者见到这一情景,内心是高兴的,脸上应该是仅有灿烂的笑容,即露出了灿烂的笑容,短语be left with意为“余下,剩下”,表示在某种情况下,仅剩下某些东西或某种感觉。故选C。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
My friend had a chance to make a trip to Hong Kong __56__ August 15. He had dreamed about visiting it since his boyhood and it was the first time that he __57__ (be) there. The following was __58__ he had seen.
__59__ (arrive) there, he was __60__ (shock) by its beautiful scenery and tall buildings. As we all know, Hong Kong has the most skyscrapers in the world. Wherever he went, he saw many smiling __61__ (face). People in Hong Kong were kind, generous, easygoing and ready to help others. Much to his surprise, he saw that people there always kept order in public places. __62__ a great number of people were waiting for the next train at the subway station, they were talking in such a low voice as not to disturb others.
Chinese and English are the __63__ (office) languages of Hong Kong. English is __64__ (wide) used in governments, markets, service centers and other fields.
Staying there for a week was a good experience for him, __65__ he would never forget.
56.__________ 57.________ 58.________ 59.________ 60.________
61.__________ 62.________ 63.________ 64.________ 65.________
篇章导读:本文是一篇记叙文。文章主要记叙了作者朋友在香港旅行中的所见所闻。
56.答案:on
57.答案:had been
解析:考查介词。具体某一天前用介词on。故填on。
解析:考查动词的时态。固定句型“It was the first time that+主语+过去完成时+其他”。意思是“第几次做某事了”。故填had been。
58.答案:what
59.答案:Arriving
解析:考查表语从句的连接词。系动词“was”后为表语从句,表语从句中缺少宾语,指事物。故填what。
解析:考查非谓语动词。arrive和he之间是主动关系,应用现在分词作时间状语,位于句子开头,单词首字母大写。故填Arriving。
60.答案:shocked
61.答案:faces
解析:考查词性转换。根据上文“he was”可知,应用形容词作表语,此处表示人的感受。故填shocked。
解析:考查名词。face是可数名词,并且前面有many修饰,应用复数。故填faces。
62.答案:Though/Although
63.答案:official
解析:考查状语从句的连接词。句意:尽管大量的人在等下一趟地铁,但是他们为了不干扰别人而是用很小的声音说话。本句为让步状语从句,表示“虽然;尽管”,且位于句子开头,单词首字母大写。故填Though/Although。
解析:考查词性转换。设空处前面有定冠词“the”,以及设空后有名词,设空处应用形容词修饰名词。故填official。
64.答案:widely
65.答案:which
解析:考查词性转换。此处修饰后文动词used用副词。故填widely。
解析:考查定语从句的引导词。设空处为which引导的非限制性定语从句,指代前面整个句子。故填which。
第四部分
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
假如你是李华,你所生活的城市周围有很多野生动物正逐渐减少,对此请你代表学生会,向同学们发出倡议保护野生动物,内容包括:
1.许多野生动物濒临灭绝的原因:人类对栖息地的破坏,城市的扩张等;
2.保护野生动物的具体措施:建立野生动物保护区,禁止用野生动物的皮毛做衣服,也不吃野味等。
注意:1.写作词数应为80个左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
Dear fellow students,
﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍
Student Union
[精彩范文]
Dear fellow students,
Now a growing number of wild animals are dying out every year. Humankind is enlarging their own living space endlessly just to satisfy their own desires, for which a lot of animals' homes are being destroyed.
In order to remove the threats to wild animals, we should take measures to watch over them. First, the government should set up some nature reserves for wild animals where no one can hunt them. Second, we are not supposed to kill wild animals for their fur or eat their meat.
Only when we don't attack wild animals for profits any more can we live in harmony with them. Let's take action now!
Student Union
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
When John pulled into his mother's driveway with his young daughter, Lily, the sight of the familiar lychee (荔枝) tree welcomed them. “Look, Lily,” John said, pointing to the towering tree in the front yard. “It's the family tree.”
Lily smiled as John treated the tree as if it were a real family member, patting its trunk (树干) affectionately. As they were admiring the tree, the screen door opened and out stepped Grandma Mei, bathed in the warm Florida sunlight. Grandma Mei, who came from the province of Guangdong in China, was known for her green thumb, particularly when it came to lychees.
Seeing her granddaughter, Grandma Mei adjusted her baseball cap and asked if Lily was ready for some lychees. But Lily hesitated, for the fruit's appearance was unlike any other fruit she had tried before. With a laugh, Grandma Mei gave her a gentle hug. “More lychees for me then, John,” Grandma Mei said.
“Let's get busy!” John said with enthusiasm, rubbing his hands together. “Family tree's waiting.”
Hearing Dad calling the tree by name, Lily couldn't help laughing. “Laugh if you want, Lily, but this tree is really family. On cold nights, before family tree was fully grown, Grandma Mei used to take my blanket and throw it over that tree.” Grandma Mei nodded, adding that she had to protect the tree from bad weather so that it would become a big strong tree and grow fruit for the whole family.
John, eager to start the day's work, began climbing the tree, determined to harvest the best lychees for the family. Lily watched in amazement, noticing the clusters (簇) of lychees, their skin rough yet inviting.
As John skillfully cut through the branches with a cutter, Lily expressed her concern for the well being of the tree. John explained to her that cutting the ends of branches won't hurt family tree. Instead such behaviour made it healthier and stronger.
注意:
1.续写词数应为150个左右;
2.请按如下格式在相应位置作答。
Lily's hesitation towards the fruit gradually shifted to curiosity and she wanted to try it.﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍
Later in the afternoon, they all sat under the tree, surrounded by boxes filled with lychees and sharing stories related to lychees.﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍
写前导读:本文是一篇记叙文。文章讲述了Lily (莉莉)和父亲John (约翰)来到奶奶Mei (梅)家。奶奶家有一颗荔枝树,父亲称它为“家庭树”。因为荔枝的外观与Lily以前吃过的任何水果都不一样,Lily对是否品尝荔枝犹豫不决。看到父亲采摘荔枝,她好奇地想要尝尝。荔枝的味道如何呢?荔枝树为何会成为“家庭树”呢?
[精彩范文]
Lily's hesitation towards the fruit gradually shifted to curiosity and she wanted to try it. After John continued to climb higher and pick more lychees, she approached Grandma and asked shyly, “Can you show me how to take the spiky skin off the lychee, Grandma?” Grandma Mei smiled with delight. With practiced hands, she took the skin off to show the juicy fruit beneath. “Here you go, dear,” she handed it to Lily. The sweet and fragrant taste made Lily's face light up in surprise. The sweetness was unlike any other fruit she had tried before.
Later in the afternoon, they all sat under the tree, surrounded by boxes filled with lychees and sharing stories related to lychees. Grandma Mei shared stories of her homeland, Guangdong, and how the tradition of growing lychees was passed down in their family. John told his childhood days, climbing and playing around the same tree. Lily, now a new fan of the fruit, listened attentively, her hands busy with another lychee, understanding the deep roots of her family's legacy. The family tree, standing tall, silently witnessed another beautiful day binding the generations together even more tightly.