八年级英语上学期期末考试(外研版2024,测试范围:Units1-6)[原卷+答案解析+PPT答案]

文档属性

名称 八年级英语上学期期末考试(外研版2024,测试范围:Units1-6)[原卷+答案解析+PPT答案]
格式 zip
文件大小 4.3MB
资源类型 试卷
版本资源 外研版
科目 英语
更新时间 2025-12-06 16:09:16

文档简介

(共9张PPT)
外研版2024 八年级英语上册
八年级英语上学期期末考试
(测试范围:Units1-6)答案
一.单项选择
1-5:1.B 2.C 3.C 4.C 5.C
6-10:6.D 7.D 8.A 9.C 10.D
一、快速核对
二.完形填空
11.A 12.D 13.C 14.B 15.B 16.B 17.A 18.C 19.D 20.B
第一节
A:21.B 22.C 23.B
B:24.C 25.B 26.C 27.D
c:28.A 29.D 30.B 31.C
D;32.B 33.B 34.A 35.C
三、阅读理解
四、词汇运用
36. knocked down
37.polluted
38.sense
39.repeating
40.pronounce
41.effects
42.awareness
43.not to miss
44.herself
45.broke
46.turns into
47. good for
48. spread out
49. Taking to think
50. except for
五、完成句子
51.were having 52.But 53.with
54.worked 55.was thinking 56.floods
57.the 58.happily 59.safe 60.has become
六、语法填空
On February 8th, 2025, a peaceful village in Yibin, Sichuan, was struck by a sudden, devastating landslide. Days of heavy rain had softened the soil, causing earth and rocks to crash down, burying the houses along its path. Some people went missing, and several died.
The local government launched emergency rescue work at once. Firefighters, police, and medics rushed there, searching tirelessly. Neighboring villagers also joined in. They provided food and shelter for the affected people. Though the landslide brought great pain and loss, unity and courage gave hope. We hope that the village can recover soon and that the people can rebuild their homes.
七、 书面表达2025-2026学年八年级上学期期末考试(外研版2024专用)
英 语
(测试范围:Units 1-6)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项.
1. 全卷满分100 分。考试时间为100 分钟。试题包含选择題和非选择题。考生答题全部答在答题卡六答在本试卷上无效。
2.请认真核对监考教师在答题卡上所粘贴条形码的姓名、考试证号是否与本人相符合, 再将自己的姓名、考试证号用0.5 亳米黑色墨水签字笔填写在答题卡及本试卷上。
3.测试范围: Units 1-6。
4 .答选择题必须用2B 铅笔将答题卡上对应的答案标号涂黑。如需改动, 请用橡皮擦十净后, 再选涂其他答案。答非选择题必须用0.5 臺米黑色墨水筌字笔写在答题卡的指定位置在其他位置答题一律无效。
选择题
一、单项选择(共10小题;每小题1分,满分10分)
1.—Mother asked me to remind you ________ the appointment.
—I remember ________ the doctor. Please tell Mum to be at ease.
A.to; to see B.about; to see C.of; seeing D.with; seeing
2.—How long have you _________ this book
—For three weeks.
A.borrowed B.lent C.kept D.bought
3.—You know what Our school’s sports meet last week drew a lot of attention.
—Exactly! People all ____________ our school because it’s more than just a place for high grades—it’s a place where we work together and bring out the best in each other.
A.guide B.expect C.respect D.attend
4.—Would you like ________ shopping with me
—Sorry, I feel like ________ books at home.
A.to go; read B.going; read C.to go; reading D.going; reading
5.—Sarah, would you like to go hiking with us now
—What a pity! I am free every day ________ today.
A.like B.besides C.except D.including
6.—Emma, many people are talking about a TV drama. Do you know __________ about it
—Yes, it’s about a story of a police officer’s fight __________ bad people.
A.something; for B.anything; for C.something; against D.anything; against
7.—We can’t ________ to learn a foreign language in a few months.
—Yes, we should spend enough time on it.
A.wait B.hope C.reach D.expect
8.Linda is kind and she always ________ her seat to someone in need on the bus.
A.offers B.lends C.passes D.brings
9.—The new medicine seems to be a failure on the white mouse.
—Not really. ________, the research group have just found out how well it works on the patients.
A.Clearly B.Moreover C.Instead D.Besides
10.—What should I pay much attention to ________ my writing skills as a junior high school student
—I do believe that reading more and practicing more will work.
A.encourage B.encouraging C.improving D.to improve
二、完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面的短文,掌握其大意,然后从各小题所给的四个选项中选出最佳选项。
Lily really enjoyed being outdoors and hanging out with her friends. One sunny day, she and her friends decided to run to the park as fast as they 11 . They were all ready to show how quick they were. When they started, Lily ran fast and took the lead. 12 suddenly, she tripped (倒) and fell. Her knee was badly hurt. She was in a lot of 13 .
Luckily, Lily had learned about first aid* from her mum and she knew 14 to do. First, she cleaned her knee with water. Then, she covered the wound with a soft bandage (绷带) to protect it.
After a few days of 15 , Lily felt better. She really wanted to get back to her favourite activities, but her mum told her to do some warm-up exercises before moving around. Her mum 16 that warming up helps get the muscles and joints (肌肉和关节) ready for activities. What’s more, warm-up exercises were also 17 , and Lily enjoyed doing them with her mum.
From then on, Lily always remembered to 18 herself during exercise. She knew accidents might happen, but with first aid knowledge and warm-up, she could stay safe and have fun. 19 , she was proud to share what she had learned with her friends. Soon, 20 in her neighbourhood knew her as a little expert (专家) in first aid. *First aid: Basic medical help for someone who is suddenly sick or hurt, before a doctor comes.
11.A.could B.couldn’t C.should D.shouldn’t
12.A.Or B.And C.Also D.But
13.A.work B.peace C.pain D.joy
14.A.how B.what C.where D.when
15.A.travel B.rest C.silence D.trouble
16.A.worried B.explained C.guessed D.imagined
17.A.fun B.new C.hard D.silly
18.A.look for B.look up C.look after D.look through
19.A.So B.Yet C.Except D.Besides
20.A.someone B.everyone C.something D.everything
阅读理解(本大题共15小题;每小题2分,满分30分)
A
Personal information is like the keys to your house. Giving these keys to the wrong people can be like allowing a stranger into your house without you even knowing. If someone has personal information about you, they could pretend (假装) to be you, find out where you live, or even use your personal information to buy things.
Your personal information may contain your:
full name
address
phone number
which school you go to
date of birth
email address
usernames and passwords for online accounts or email accounts
parent or carer’s bank or credit card details
photos that show where you live or your school uniform
Tips to keep personal information safe
Avoid using your full name online—choose a screen name that does not include your real first or last name or use a nickname instead.
Don’t lie about your age—you have to be at least 13 years old to use many social media apps (社交媒体应用程序). This is because some of the content may not be safe for kids.
Only friend or follow people you know—if you receive a friend request from someone you don’t know, it is best to say no to their request.
Keep your email and phone number private (隐秘的)—your email address might have your name and you don’t want to get unwanted texts, calls or emails.
Don’t fill in all the fields on forms—if you sign up for something online, like a competition or quiz, only fill out the fields that are marked with an asterisk (this symbol *), which means that you must fill it in.
21.What is the passage mainly about
A.How to buy things online. B.How to protect one’s personal information.
C.How to make the most out of the internet. D.How to tell who the bad guys are in life.
22.What might be the safest screen name for Li Hua
A.Lixiaohua B.huahua C.secretpirate D.lihua123
23.Why is there an age requirement for using social media apps
A.Kids may follow people they don’t know. B.Not all content is good for kids.
C.It is difficult for kids to fill in forms. D.Kids might not know how to use apps.
B
Recently, many people think it’s risky to use credit (信用) card numbers online. However, from time to time, we all use passwords and ID numbers on the Internet. We think we are safe, but that may not be true. A new kind of attack (攻击) is being used by dishonest people to steal IDs and credit card numbers from web surfers. This new kind of attack is called “phishing”.
Phishing sounds the same as the word “fishing”, and it means that a thief is trying to trick people into giving away valuable information. Like real fishermen, phishers use bait (诱饵) in the form of great online deals or services. For example, phishers might use false emails and websites to trick people into revealing (透露) credit card numbers, account usernames, and passwords. They imitate (模仿) well-known banks, online sellers, and credit card companies. Successful phishers may make as many as 5% of people believe and give away their personal information.
It’s really a big problem! Actually, tricking 5% of the online population is huge. Now more than 4.6 billion people have access (进入权) to the Internet, and 75% of those Internet users live in the richest countries on Earth. It has been reported that phishers send more than 40 billion false messages each year. Even by tricking only 5% of the people, phishers can make a lot of money.
Amy, 18, from California, received an email. A man told Amy that she could get a million dollars in her account as a reward if she sent a thousand dollars to him. Amy did as the man said at once. The “thief” used Amy’s Social Security number to get credit cards in her name and transferred her money.
How can people avoid being cheated online Above all, they have to learn to recognize the email that has been sent by a phisher. Always be careful with any email with urgent (紧急的) requests for personal information. Phishers typically write upsetting or exciting, but false, statements in their emails so that people will reply right away. Never give out personal information to phishers. And if an offer sounds too good to be true, it is.
24.Phishing is compared to ________ according to the passage.
A.making money B.playing games C.catching fish D.writing emails
25.Which writing skill is used in Para. 3
A.Giving examples. B.Listing numbers. C.Raising questions. D.Using sayings.
26.Which of the following in the dictionary best explains the underlined word “transferred” in Para. 4
A.to move from one place, school, job etc to another
B.to connect the call of someone to someone else’s
C.to move money from one account to another
D.to change from one bus, plane etc to another
27.Besides introducing what phishing is, the writer also tells us how to ________.
A.Help to catch phishers B.reply to urgent emails
C.Pay by credit card D.protect ourselves online
C
Drones are a kind of machine that can fly. They’re becoming more and more popular and are widely used in many areas. People use a computer to control this flying machine. Drones can do many things for us, like carrying things, taking pictures, and following animals that are in danger. Some people say this special machine will change our lives as much as the computer does.
In Brazil, farmers use drones to watch their crops (农作物). Brazil has quite a few large farms. On these farms, people find it difficult to look after all the crops. Drones can help farmers to find out if the crops are ill. They also help farmers use fewer farm chemicals (农药). This can help the environment and save much money.
Drones can also help to find lost people. If people who are far from home are lost, police can use drones to find them. A 92-year-old man in Virginia (弗吉尼亚) was lost and had to spend a night in the woods. Luckily, the drone found him in 20 minutes. He was finally saved by the police.
Drones can even serve people coffee. The US company IBM has made this kind of drone to carry coffee to those in need. The drone can know when to bring a cup of coffee by studying a person’s habits. Then, the drone will fly to the person. There is a special device (设备) under the drone. It helps the drone to give people the coffee. The drone can also predict when someone needs their next cup of coffee.
28.In Paragraph 1, the writer tells us the wide use of drones in the passage by ________.
A.giving examples B.listing numbers
C.answering questions D.using famous sayings
29.According to the article, which of the following is TRUE
A.Drones are more useful than computers.
B.Drones don’t need anyone to control them.
C.Drones can look for lost things.
D.Drones can help people look after the crops.
30.How does the drone serve coffee
a. A device under the drone helps to give the person coffee.
b. The drone studies the person’s habits.
c. The drone flies to the person.
d. The drone knows when to give the next cup of coffee.
A.b—a—c—d. B.b—c—a—d. C.c—b—a—d. D.c—a—b—d.
31.What is the right structure of the passage
A. B. C. D.
D
Nabil Ali made some special ink (墨水) from a special tree known as Newton’s Apple Tree.
This tree was a scion (幼枝) of the apple tree which was said to give Newton the idea to develop the theory of gravity (万有引力). It was planted at Cambridge University Botanic Garden in 1954. And the tree caught a lot of visitors’ attention. Unluckily, the tree was blown down during a storm in February 2022.
After it fell, the university waited for good ideas on what to do with the wood. A year later, Nabil Ali made ink from the tree. Ali said, “I thought I would find black ink but the ink is dark golden yellow. I’m calling the color ‘Newton’s Gold’.”
Ali used the ink to create an artwork with 68 apples to show the age of the tree before it fell. “As far as I know, this is the first time that anyone has used the hidden colors of a scion of Newton’s inspiring (启发灵感的) tree to make art,” Ali said. The artwork, called The Tree That Once Was, was on show for the first time at Apple Day at Cambridge University Botanic Garden on October 22, 2023. A lot of people went to see it.
From a fallen tree to a special artwork, the journey of this tree shows the power of creativity. Through the show, Ali hopes that his artwork will encourage people to find out more about their own talents.
32.Why does the writer mention Newton
A.To advise readers to learn from him.
B.To explain how special the apple tree is.
C.To tell readers more information about him.
D.To show how he inspired Ali to make the ink.
33.Which paragraph tells the history of the special apple tree
A.Paragraph 1. B.Paragraph 2. C.Paragraph 3. D.Paragraph 4.
34.What can we know from the passage
A.Newton’s Gold refers to the color of the special ink.
B.Many people have used the ink to make their artworks.
C.Ali hopes more people will join him to protect the tree.
D.The apple tree stood at Cambridge University for 78 years.
35.What does the underlined word “It” in paragraph 4 refer to
A.Newton’s Gold. B.Botanic Garden.
C.The Tree That Once Was. D.Cambridge University.
非选择题
四、词汇运用(共10小题;每小题1分,满分10分)
36.The manager (拆毁) the old factory for money last year.
37.The river was (污染) by the nearby factory last year.
38.Winning the game gave us a (感觉) of achievement.
39.Our teacher advises us to spend as much time as we can (重复) new words to remember them.
40.The app can help me (发音) the words better.
41.I’m suffering from the (effect) of too little sleep.
42.Raising about digital privacy is important in the age of social media. (aware)
43.In order (not miss) the first bus, Steve got up very early in the morning.
44.She often says to (her) when she is alone.
45.His negative attitude almost (break) his partner’s dream, but she refused to give up.
五、完成句子(共5小题;每小题2分,满分10分)
46.秋去冬来,大自然的变化悄然发生。
As fall winter, changes in nature take place quietly.
47.医生说压力太大对孩子的健康不好。
The doctor says too much stress is not a child’s health.
48.她喜欢在闲暇时把书摊开放在桌子上阅读。
She likes to the books on the table and read them in her spare time.
49.花点时间思考我们生活中的积极方面,会让兴奋取代恐惧。
a moment about the positive parts of our lives can replace fear with excitement.
50.这部电影除了结局都很棒。
The movie is great the ending.
六、语法填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
In the Sui Dynasty, a terrible flood happened on the Xiao River outside the city of Zhaozhou while most people 51 (have) dinner. The flood brought down a large stone bridge.
People had rebuilt the bridge many times. 52 it was still washed away over and over again. “What’s wrong 53 it ” Li Chun, the most famous local engineer at that time, asked himself. He 54 (work) day and night at the drawing of the bridge and found out that the stone supports (支柱) couldn’t stand the force of the flood.
One day, he 55 (think) about it when an idea came into his mind! He thought of building bow-shaped arches (拱) instead of stone supports. And there would be only one big arch, supported at each end by two small ones. When 56 (flood) came, the waters would run through the four small arches, bringing little influence on 57 bridge. He was so excited by the idea that he danced 58 (happy) right at his desk.
A new Zhaozhou Bridge was built. It was 59 (safety) and beautiful. Now, this great stone bridge with a history of over 1,400 years 60 (become) a classical (经典的) example of China’s arched bridges.
七、书面表达(20分)
61.2025年2月8日,四川省宜宾市的一个宁静小村庄不幸遭遇了一场突如其来且极具毁灭性的山体滑坡。请根据以下要点提示,写一篇90~100字的短文。
要点提示:
1. 此前连日的暴雨使山坡上的土壤变得松软。结果,大量的泥土和石块倾泻而下,沿途的房屋都被掩埋;
2. 有人失联了,还有几人不幸遇难;
3. 山体滑坡发生后,当地政府立即展开了紧急救援工作。消防员、警察和医护人员迅速赶往村庄……周边的村民们也纷纷加入救援行列……
4. 尽管山体滑坡带来了巨大的痛苦和损失,但救援过程中展现出的团结与勇气给了每个人希望。我们希望……
参考词汇:landslide山体滑坡;devastating 极具毁灭性的
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________2025-2026学年八年级上学期期末考试(外研版2024专用)
英 语
(测试范围:Units 1-6)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项.
1. 全卷满分100 分。考试时间为100 分钟。试题包含选择題和非选择题。考生答题全部答在答题卡六答在本试卷上无效。
2.请认真核对监考教师在答题卡上所粘贴条形码的姓名、考试证号是否与本人相符合, 再将自己的姓名、考试证号用0.5 亳米黑色墨水签字笔填写在答题卡及本试卷上。
3.测试范围: Units 1-6。
4 .答选择题必须用2B 铅笔将答题卡上对应的答案标号涂黑。如需改动, 请用橡皮擦十净后, 再选涂其他答案。答非选择题必须用0.5 臺米黑色墨水筌字笔写在答题卡的指定位置在其他位置答题一律无效。
参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 B C C C C D D A C D
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 A D C B B B A C D B
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 B C B C B C D A D B
题号 31 32 33 34 35
答案 C B B A C
1.B
——妈妈让我提醒你关于预约的事。——我记得要去看医生。请告诉妈妈放心。
考查动词短语和非谓语动词。to到;about关于;of……的;with和。remind sb about sth为固定搭配,意为“提醒某人关于某事”;remember to do sth表示“记得要去做某事”(动作未发生),remember doing sth表示“记得做过某事”(动作已发生)。根据答语“Please tell Mum to be at ease.”可知,说话者记得要去看医生,动作尚未发生,因此第二空用不定式。故选B。
2.C
——这本书你借了多久了?——三周了。
考查动词辨析。borrowed借入(非延续性动词);lent借出(非延续性动词);kept保留;保存(延续性动词);bought购买(非延续性动词)。根据“How long”可知,疑问词询问时间段,需与延续性动词连用,四个选项中只有C选项可表示状态并用于完成时中与时间段连用。故选C。
3.C
——你知道吗?我们学校上周的运动会吸引了很多关注。——确实!人们都尊重我们的学校,因为它不仅仅是一个追求高分的地方——而是一个我们一起努力、互相激发最好一面的地方。
考查动词辨析:guide指导;expect期望;尊重;参加。根据“People all...our school because it’s more than just a place for high grades—it’s a place where we work together and bring out the best in each other.”以及选项可知,应用动词respect,表示人们都尊重我们的学校。故选C。
4.C
——你愿意和我一起去购物吗?——对不起,我想在家看书。
考查动词的非谓语形式。Would you like to do sth.表示“愿意做某事”,因此第一空填to go;feel like doing sth.表示“想要做某事”,因此第二空填reading。故选C。
5.C
——萨拉,你现在愿意和我们一起去远足吗?——真遗憾,除了今天,我每天都有空。
考查介词辨析。like像;besides除…… 之外(还);except除…… 之外(不包含);including包括。根据“What a pity”可知,今天没有空,即不包含今天,故选C。
6.D
——艾玛,很多人都在谈论一部电视剧。你知道这件事吗?——是的,它讲的是一个警察与坏人斗争的故事。
考查代词和介词辨析。something某事,常用于肯定句;anything任何事,常用于疑问句和否定句;for为了;against反对。根据“Do you know...about it ”可知,这是一般疑问句,所以第一空应用anything;根据“fight...bad people”可知,此处表示与坏人作斗争,fight against表示“与……作斗争”。故选D。
7.D
——我们不能指望在几个月中学会一门外语。——是的,我们应该花足够的时间在上面。
考查动词辨析。wait等待;hope希望;reach达到;expect期望。根据“we should spend enough time on it.”可知,此处表达不能期望在短时间内学会。故选D。
8.A
琳达很善良,她总是在公交车上把座位让给需要的人。
考查动词辨析。offers提供;lends借出;passes传递;brings带来。根据“to someone in need on the bus”可知,Linda主动给予座位给有需要的人,“offer one’s seat”意为“让座”。故选A。
9.C
——新药在白鼠身上似乎失败了。——未必如此。相反,研究团队刚刚发现它在病人身上效果很好。
考查副词辨析。Clearly显然地;Moreover而且;Instead相反地;Besides此外。根据“The new medicine seems to be a failure on the white mouse.”和“the research group have just found out how well it works on the patients”可知,上下文需要表示转折的副词,强调与前半句相反的信息。新药在白鼠身上失败了,但是相反,在病人身上效果很好。故选C。
10.D
——作为一名初中生,我应该多注意什么来提高我的写作技能?——我确实相信多读多练会有效果。
考查非谓语动词。encourage鼓励,句中“pay much attention to”的宾语是what,所以此处用动词不定式“to improve”作目的状语,表示“为了提高写作技能”。故选D。
11.A 12.D 13.C 14.B 15.B 16.B 17.A 18.C 19.D 20.B
本文讲述了Lily在户外活动中受伤后运用急救知识处理伤口,并从此重视热身运动的故事。
11.一个阳光明媚的日子,她和她的朋友们决定尽可能快地跑到公园去。
could能;couldn’t不能;should应该;shouldn’t不应该。根据“as fast as they”可知,此处表示“能跑多快跑多快”,as...as sb can“尽可能”,此处是一般过去时,can应用过去式could。故选A。
12.但突然她摔倒了。
Or或者;And和;Also也;But但是。根据“When they started, Lily ran fast and took the lead. ... suddenly, she tripped (倒) and fell.”可知前后文是转折关系。故选D。
13.她非常疼痛。
work工作;peace和平;pain疼痛;joy快乐。根据“Her knee was badly hurt.”可知,膝盖伤了以后会疼。故选C。
14.幸运的是,Lily从妈妈那里学过急救知识,她知道该怎么做。
how如何;what什么;where在哪里;when何时。根据“she knew ... to do”可知,她知道该做什么,what作do的宾语。故选B。
15.休息几天后,Lily感觉好多了。
travel旅行;rest休息;silence沉默;trouble麻烦。根据“felt better”和前文可知,受伤后应该休息,才能好转。故选B。
16.她的妈妈解释说,热身有助于让肌肉和关节为活动做好准备。
worried担心;explained解释;guessed猜测;imagined想象。根据“warming up helps get the muscles and joints (肌肉和关节) ready for activities”可知是解释的内容。故选B。
17.另外,热身运动也很有趣,Lily喜欢和妈妈一起做。
fun有趣的;new新的;hard困难的;silly愚蠢的。根据“Lily enjoyed doing them”可知是有趣的。故选A。
18.从那以后,Lily总是记得在运动中照顾好自己。
look for寻找;look up查阅;look after照顾;look through浏览。根据“Lily always remembered to ... herself during exercise”可知,运动时需照顾好自己。故选C。
19.此外,她自豪地与朋友分享所学。
So所以;Yet然而;Except除了;Besides此外。前文讲述了她有急救知识,记得在运动中照顾自己,后文“share what she had learned with her friends”讲述了她还会与朋友分享所学到的急救知识,前后文是递进关系,故选D。
20.很快,社区里的所有人都知道她是急救小专家。
someone某人;everyone所有人;something某事;everything一切。根据“in her neighbourhood”可知,社区里所有人知道了她懂得急救。故选B。
21.B 22.C 23.B
本文主要介绍了什么是个人信息,以及如何保护个人信息。
21.主旨大意题。根据“Tips to keep personal information safe”以及全文可知,文章主要介绍了如何保护个人信息。故选B。
22.细节理解题。根据“Tips to keep personal information safe”部分第一个建议“Avoid using your full name online - choose a screen name that does not include your real first or last name or use a nickname instead.”可知,应该选择一个不包括你的真名或姓的网名,或者用昵称代替,只有选项C中不包含李华的名字的信息。故选C。
23.细节理解题。根据“Tips to keep personal information safe”部分第二个建议“Don’t lie about your age - you have to be at least 13 years old to use many social media apps (社交媒体应用程序). This is because some of the content may not be safe for kids.”可知,不是所有的内容都适合孩子。故选B。
24.C 25.B 26.C 27.D
本文主要是让读者了解网络钓鱼的诈骗模式,重视其危害,并掌握基本的在线自我保护方法。
24.细节理解题。根据“Phishing sounds the same as the word “fishing”, and it means that a thief is trying to trick people into giving away valuable information.”可知,骗子像渔夫一样用“诱饵”骗取信息,因此将钓鱼攻击比作“捕鱼”。故选C。
25.细节理解题。根据“tricking 5% of the online population is huge. Now more than 4.6 billion people have access (进入权) to the Internet, and 75% of those Internet users...more than 40 billion false messages each year. Even by tricking only 5%”可知,第三段使用大量数据说明问题严重性。故选B。
26.词句猜测题。根据“The “thief” used Amy’s Social Security number to get credit cards in her name and transferred her money.”可知,文章围绕“信用卡、账户、金钱”展开,“transferred”的对象是“her money”,因此语义必然与“金钱处置”相关,小偷用艾米的社保号办理了以她名义的信用卡,并转移了她的钱。故选C。
27.主旨大意题。根据“How can people avoid being cheated ”以及最后一段的内容可知,作者具体给出识别诈骗邮件、警惕紧急信息请求、不泄露个人信息等建议,因此作者还告诉我们如何“在线自我保护”。故选D。
28.A 29.D 30.B 31.C
本文主要介绍了无人机在照看农作物、寻找走失的人、提供咖啡等方面的广泛应用。
28.细节理解题。根据“Drones can do many things for us, like carrying things, taking pictures, and following animals that are in danger.”可知,作者通过列举无人机的用途来体现其广泛应用。故选A。
29.细节理解题。根据“In Brazil, farmers use drones to watch their crops (农作物).”可知,无人机可以帮助人们照看农作物,所以D选项正确。故选D。
30.细节理解题。根据“The drone can know when to bring a cup of coffee by studying a person’s habits. Then, the drone will fly to the person. There is a special device (设备) under the drone. It helps the drone to give people the coffee. The drone can also predict when someone needs their next cup of coffee.”可知,无人机通过研究一个人的习惯知道什么时候送咖啡,然后无人机飞到那个人身边,无人机下面有一个特殊的设备,它帮助无人机给人送咖啡,无人机还可以预测某人什么时候需要下一杯咖啡。所以正确的顺序是b—c—a—d。故选B。
31.篇章结构题。文章第一段先总体介绍了无人机是什么以及它的广泛应用,第二段到第四段分别举例说明了无人机在照看农作物、寻找走失的人、提供咖啡等方面的具体应用,所以文章结构是总分的结构,第一段为总述,后面三段为分述。故选C。
32.B 33.B 34.A 35.C
本文简述Nabil Ali利用牛顿苹果树幼枝制特殊墨水并创作艺术品的故事,展现创造力,鼓励人们发掘才能。
32.细节理解题。根据文章第一段“Nabil Ali made some special ink (墨水) from a special tree known as Newton’s Apple Tree.”以及第二段“This tree was a scion (幼枝) of the apple tree which was said to give Newton the idea to develop the theory of gravity (万有引力).”可知,作者提到牛顿是为了解释这棵苹果树的特殊性,即它与牛顿发现万有引力理论的苹果树有直接关联。故选B。
33.细节理解题。根据文章第二段“This tree was a scion (幼枝) of the apple tree which was said to give Newton the idea to develop the theory of gravity (万有引力). It was planted at Cambridge University Botanic Garden in 1954. And the tree caught a lot of visitors’ attention. Unluckily, the tree was blown down during a storm in February 2022.”可知,第二段详细讲述了这棵特殊苹果树的历史,包括它的来源、种植时间和倒塌情况。故选B。
34.细节理解题。根据文章第三段“Ali said, ‘I thought I would find black ink but the ink is dark golden yellow. I’m calling the color ‘Newton’s Gold’.”可知,Newton’s Gold指的是这种特殊墨水的颜色。选项A正确。故选A。
35.词句猜测题。根据文章第四段“The artwork, called The Tree That Once Was, was on show for the first time at Apple Day at Cambridge University Botanic Garden on October 22, 2023. A lot of people went to see it.”可知,这里的“it”指的是前面提到的艺术品“The Tree That Once Was”。故选C。
36. knocked down
去年,这位经理为了钱而拆毁了那座旧工厂。根据中文提示“拆毁”以及句子时态“last year”可知,这里要用一般过去时,“拆毁”常见英文表达为“knock down”,其过去式形式是“knocked down”,在句中作谓语。故填knocked;down。
37.polluted
这条河去年被附近的工厂污染了。pollute“污染”,动词;主语“The river”和动词“pollute”之间是被动关系,应用被动语态,其结构是:be动词+动词过去分词,空格前已有be动词was,所以空格处应填pollute的过去分词polluted。故填polluted。
38.sense
赢得比赛给了我们一种成就感。结合汉语提示和语境可知,“a”是不定冠词,后面要接可数名词的单数形式,“感觉”对应的英文单词“feeling”,是可数名词。故填sense。
39.repeating
我们的老师建议我们尽可能多地花时间重复新单词来记住它们。“spend time doing sth.”表示“花费时间做某事”,repeat“重复”,动词,因此填其动名词形式repeating。故填repeating。
40.pronounce
这个应用可以帮我更好地发音单词。根据“The app can help me…the words better.”以及中文提示可知,“发音”对应的英文动词是“pronounce”,此处应使用“help sb. do sth.”这一短语,这里用动词原形。故填pronounce。
41.effects
我正在遭受睡眠不足的影响。空处填名词作宾语。effect“影响”,可数名词,睡眠不足有多方面的影响,空处填复数的effects。故填effects。
42.awareness
在社交媒体时代,提高对数字隐私的意识很重要。根据“Raising...about digital privacy”可知,此处使用名词,aware的名词为awareness“意识”,不可数名词,raise awareness“提高意识”。故填awareness。
43.not to miss
为了不错过第一班公交车,史蒂夫早上起得很早。miss “错过”,in order to do sth “为了做某事”,in order not to do sth “为了不做某事”,故填not to miss。
44.herself
她独自一人时经常自言自语。结合单词提示和语境可知,“say to oneself”是固定搭配,意为“自言自语”,主语是女性“she”,所以反身代词用“herself”(她自己)。故填herself。
45.broke
他的消极态度几乎打破了伴侣的梦想,但她拒绝放弃。break“打破”,根据“refused”可知,时态为一般过去时,谓语动词用过去式broke。故填broke。
46.turns into
根据中英文对照可知,“秋去冬来”也就是“随着秋季转变为冬季”,空处应用短语turn into表示“转变成”,英文句子是as引导的时间状语从句,应用一般现在时,从句的主语fall为第三人称单数,所以动词turn要变成turns。故填turns;into。
47. good for
根据中文提示可知,此处表达“对……有好处”,使用“be good for…”这一固定短语;否定式not后接形容词good,介词for表示对象关系。故填good;for。
48. spread out
根据中英文提示可知,此处表达“把书摊开”,使用“spread...out”这一短语;不定式to后接动词原形spread。故填spread;out。
49. Taking to think
根据句意可知,此处表示“花时间做某事”,用“take a moment to do sth.”结构,在该句中作主语,要用动名词形式,“take”的动名词形式是“taking”,且位于句首,首字母大写;“to think”是动词不定式作目的状语。故填Taking;to;think。
50. except for
结合汉语提示和语境可知,“除了……之外”的英文表达是“except for”,在句子中先肯定电影整体很棒,再说明结局是例外。故填except;for。
51.were having 52.But 53.with 54.worked 55.was thinking 56.floods 57.the 58.happily 59.safe 60.has become
本文是一篇记叙文。文章讲述隋朝赵州桥因洪水多次被毁后,工程师李春通过创新设计 (弓型拱结构) 建造新赵州桥的故事,展现了古代中国桥梁建筑的智慧,说明赵州桥成为中国拱券桥经典范例的历史背景与设计价值。
51.隋朝时,赵州城外的洨河发生了一场可怕的洪水,当时大多数人正在吃饭。本句是while引导的时间状语从句,强调“洪水发生时,人们正在吃饭”,需用过去进行时 (was/were + doing),主语“most people”是复数,be动词用were,动词have的现在分词为having。故填were having。
52.但它还是一次又一次地被冲走。前句“ People had rebuilt the bridge many times人们多次重建桥梁”与后句“it was still washed away over and over again它仍被反复冲毁”是转折关系,应用but连接句子,位于句首,首字母要大写。故填But。
53.“它到底怎么了?”当时当地最有名的工程师李春自问。“What’s wrong with... ”是固定句型,意为“……怎么了?”,应用介词with。故填with。
54.他日夜绘制桥梁图纸,发现石质支柱无法承受洪水的冲击力。句子描述过去发生的动作,时态用一般过去时,动词work的过去式是worked。故填worked。
55.一天,他正在思考这个问题,突然想到一个主意!本句是when引导的时间状语从句,从句用一般过去时,主句用过去进行时(was/were doing),主语是“he”,be动词用was,动词think的现在分词为thinking。故填was thinking。
56.当洪水来临时,水会从四个小拱中流过,对桥几乎没有影响。此处指“洪水”这一类事物,应用复数形式floods。故填floods。
57.当洪水来临时,水会从四个小拱中流过,对桥几乎没有影响。根据空格后“bridge”可知,此处特指赵州桥,应用定冠词the。故填the。
58.他对这个想法非常兴奋,就在书桌旁高兴地跳了起来。分析句子结构可知,此处应用happy的副词形式happily修饰动词“danced”,在句中作状语。故填happily。
59.它既安全又美观。空格前“was”后接形容词,因此这里应用safety的形容词形式safe“安全的”,与“beautiful”形成并列,共同作系动词“was”的表语。故填safe。
60.如今,这座有着1400多年历史的伟大石桥已成为中国拱券桥的经典范例。分析句子结构和语义可知,此处强调“这座桥现在已成为经典范例”,时态应用现在完成时 (have/has + done);主语“this great stone bridge”是单数,助动词用has,动词become的过去分词为becom。故填has become。
61.One possible version:
On February 8th, 2025, a peaceful village in Yibin, Sichuan, was struck by a sudden, devastating landslide. Days of heavy rain had softened the soil, causing earth and rocks to crash down, burying the houses along its path. Some people went missing, and several died.
The local government launched emergency rescue work at once. Firefighters, police, and medics rushed there, searching tirelessly. Neighboring villagers also joined in. They provided food and shelter for the affected people. Though the landslide brought great pain and loss, unity and courage gave hope. We hope that the village can recover soon and that the people can rebuild their homes.
[总体分析]
① 题材:本文是一篇记叙文,为材料作文;
② 时态:主要为“一般过去时”;
③ 提示:根据所给提示完成写作,介绍山体滑坡的原因、后果、救援行动及希望,不要遗漏信息。
[写作步骤]
第一步,整体说明山体滑坡发生的时间、地点及原因;
第二步,具体阐述山体滑坡的后果及救援行动;
第三步,最后表达对于此次事件的感受。
[亮点词汇]
① be struck by 遭受(某种灾害或不幸)
② launch emergency rescue work 启动紧急救援工作
③ search tirelessly 不懈地搜寻
④ provide sth. for sb. 为某人提供某物
[高分句型]
①Days of heavy rain had softened the soil, causing earth and rocks to crash down, burying the houses along its path.(现在分词短语作结果状语)
②Though the landslide brought great pain and loss, unity and courage gave hope.(though引导让步状语从句)
同课章节目录