/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
题型过关第 3讲 阅读理解
解题技巧
阅读理解四大题型解题技巧
一、主旨大意题
1.常见题型
主题型:What’s the main idea... / What does... mainly discuss / What’s the topic...
标题型:What’s the best title / The best title for this text is...
目的型:The author’s purpose.../ What’s the main purpose...
2.解题思路
找主题句:关注段首、段尾、段中主题句
概括全文:归纳各段中心句,提炼整体思想
分析文本体裁:区分文体(说明 / 议论等),辨别作者态度
3.干扰项特征
具体事实 / 细节
片面事实的错误结论
主观臆断的非文章事实
二、细节理解题
1.常见题型
正误判断:Which of the following statements is true
未提及内容:Which of the following is not mentioned...
细节问答:According to the passage, when/where/why...
2.解题思路
定位标识法:通过人物、时间、地点等 “路标词” 找信息
忠实原文:依据上下文,避免主观臆断
3.干扰项特征
范围不符(过大 / 过小)
偷换概念
正说并存
1
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
三、推理判断题
题干关键词:infer, imply, suggest, conclude 等
1.常见题型
隐含推断:The passage implies that...
态度语气:What is the tone/attitude of the author
文章出处:Where would this passage most probably appear
2.解题思路
逻辑分析:结合上下文推断作者隐含态度
排除绝对化:避免绝对表述,紧扣原文
3.态度分类
正面:positive, optimistic, supportive
负面:critical, negative, doubtful
中立:objective, neutral, impartial
四、词义猜测题
解题思路——上下文逻辑推断
对比关系:反义线索、肯定否定结构
因果关系:because, so, therefore 等词
构词法分析:拆分词根、前缀、后缀
定义解释线索:be defined as, mean, that is 等,或定语从句、同位语
举例同类关系:such as, for example, and、or 连接的同类内容
常识逻辑推理:结合生活常识、句子逻辑(转折、递进等)
代入验证法:将猜测词义代入原句验证
真题提升专项练习
(25 八年级上·福建福州·期中)
Do you like skiing (滑雪) When it comes to skiing, we have to know about one man—Shan
Zhaojian. He is known as China’s “father of skiing”.
In 1938, Shan was born in Tonghua, a city known for its ice and snow. In the 1950s, China
began to develop ski winter sports in the northeastern areas, and Tonghua built its first
2
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
cross-country ski team. Shan joined it when he was 16.
“Things were really tough at that time. We had no money to buy good skis, so we made them
by ourselves. Even so, I kept practicing hard and believed we could do well,” he said. From 1957
to 1960, Shan won 10 medals in different skiing games.
Because of his poor health, Shan stopped skiing at the age of 24, but he stayed close to the
winter sport he loved. He worked as a ski coach (教练) and head of the Chinese Ski Team. In1998,
Shan stopped his job as a coach and spent more time studying the history of skiing, giving talks
and holding activities about ice and snow sports in schools across the country. “I hope to see more
people take part in ice and snow sports,” he said.
( ) 1.When did Shan join the first cross-country ski team in Tonghua
A. In 1938. B. In 1954 C. In 1960. D In1998
( ) 2.What does the underlined word “tough” mean in Chinese
A.奇怪的 B.快乐的 C.艰难的 D.轻松的
( ) 3.Why did Shan stop skiing
A. Because he was in poor health. B. Because he was too old to ski well.
C. Because he wanted to work as a coach. D. Because he didn’t want to win medals.
( ) 4.From the last paragraph, we know that Shan hopes ________.
A. he can spend more time giving talks
B. more people can take part in winter sports
C. more people know about the history of skiing
D. he can stay close to the winter sport he loves.
( ) 5.What is the best title for the passage
A. Shan Zhaojian and His Medals
B. Shan Zhaojian, a Great Ski Coach
C. Shan Zhaojian and Chinese Winter Sports
D. Shan Zhaojian, China’s “Father of Skiing
(24 八年级上·福建福州·期末)
DID YOUR FAMILY moved before How did you adjust to life in a new place Nowadays,
scientists helped some Burrowing Owls settle (安置) into their new homes.
Burrowing owls are small brown long-legged birds. They make homes in underground
burrows (洞穴) and prefer to live in groups. In California, U.S.A., there is another kind of owls
called the Western Burrowing Owl.
3
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
In the past, these owls lived in the grasslands. Later, people began building cities on many of
the grasslands. This drove the owls off their burrows. Some of these birds were unable to find new
homes. As a result, the number of Western Burrowing Owls in California was fewer than that in
1965. If the number keeps falling, they will be at risk of dying out.
Luckily, scientists found out the problem some years ago. They soon began trying to move
these owls to some protected grasslands. In order to make the birds feel more “at home”, scientists
played the recording sound of owl calls in these areas. They also used white paint to make fake
droppings (假粪便) of the owls. This made the birds believe that other owls were living there. As
a result, they accepted (接受) their new home and stayed there.
Scientists returned to check on the owls. Most of them seemed to like their new homes. Good
luck to them enjoying their new lives there!
( ) 1.What can we know about Burrowing Owls according to Paragraph 2
A.They like living in groups. B.They only stay in California.
C.They make homes in the trees. D.They have small black legs
( ) 2.Which of the following is TRUE according to Paragraph 3
A.Burrowing Owls moved into new homes.
B.The number of Burrowing Owls fell down.
C.Burrowing Owls found new homes in cities.
D.Burrowing Owls had no places to live in 1965.
( ) 3.What does the underlined word “This” refer to
A.Playing the recording. B.Painting owls white.
C.Making fake droppings. D.Recording the sound of owl.
( ) 4.What’s the best title of this article
A.Burrowing Owls B.People and Nature
C.Burrowing Owls’ New Home D.Burrowing Owls and Scientists
( ) 5.According to the article, we can infer (推断) ________.
A.people won’t build their cities on the grassland
B.scientists won’t find ways to protect these owls
C.Burrowing Owls will die out in the near future
D.more Burrowing Owls will live in new home
(24 八年级上·福建漳州·期末)
I used to have my own room. But one day it all changed when my brother Mike asked to
4
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
share my room. At first, my parents said “no” to him, but at last my mother agreed. I cried and
asked my parents not to do this, but it didn’t work.
After Mike lived in my room, it began to become dirty. To my anger, he often left his
unwashed clothes and toys everywhere!
One evening, I was doing some homework on my computer while Mike was listening to
music. Later, I left my seat to get some water. Something unexpected was waiting for me when I
returned. He was using my computer to play games but I forgot to save the homework! Of course,
he didn’t save it, too —all of my homework disappeared! I shouted at him. He cried a lot as my
mother came and beat him. My mother also asked him to leave my room at once.
Then I did my homework again. At 10:00 p.m., I finished it. When I was going to turn off the
computer I saw the photo of my brother on my table. I looked at his lovely face and remembered
how sad he was when my mom beat him. I felt really sorry. I went to see what he was doing. I
found he was sleeping in my parents’ bed. I kissed (亲吻) his face. He woke up, got up and said,
“I'm really sorry.”
I was so moved (感动的) and said, “From now on, my room is not only mine. It is ours!” At
that night, Mike and I shared not only the room, but the bed.
( ) 1.Why did the writer cry according to Paragraph 1
A. Because his parents said “no” to Mike.
B. Because Mike didn’t keep his room clean.
C. Because Mike used his computer to play games.
D. Because he didn’t want to share his room with Mike.
( ) 2.What does the underlined word “unexpected” in Paragraph 3 mean
A. Exciting. B. Interesting. C. Amazing. D. Surprising.
( ) 3.What did the writer do at the end of the story
A. He no more talked to Mike.
B. He decided to use his room with Mike.
C. He found a new room for himself.
D. He asked Mike to leave the room.
( ) 4.How did the writer’s feelings change in the story
A. sorry →angry→sad→moved B. moved→sorry→angry→sad
C. sorry→angry→moved→sad D. sad→angry→sorry→moved
( ) 5.What does the writer want to tell us in the story
A.It’s important to have a room of our own.
5
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
B. We should love our family and learn to share.
C. We should ask parents for help if an accident happens.
D. It’s bad for our eyes to do our homework on the computer
(24 八年级上·河南周口·期末)
What will the school in 2050 be like No one can be sure about it, but it’s interesting to make
some guesses.
In the future, students will spend less time in classrooms. Traveling classrooms and the real
world will be great places to learn. For example, they will visit England and talk with people there
in English. They will get close to the outside world and learn new things. Learning will be an
easier and happier thing for students.
In the future, virtual reality (虚拟现实) will play a big part in students’ learning. If students
can’t go to school for some reason, they can learn at home with the help of the Internet. They can
also talk to other students and learn from each other on the Internet. Some people have begun to
use virtual reality now, and more and more people will use it in 2050.
Will robots (机器人) replace teachers in 2050 Some people believe that it will happen. But
some people think that there will always be a place for teachers. We all know that teachers inspire
(启迪) minds. Robots don’t have feelings and can’t understand how students feel. Robots can’t do
everything that a teacher can do. Of course, the role (角色 ) of teachers will be different in the
future. Teachers will be more like guides (向导 ). They will help students find what they are
interested in and make learning plans for them.
( ) 1.How does the writer start the passage
A. By using a motto. B. By showing a fact.
C. By asking a question. D. By giving an example.
( ) 2.What’s the main idea of Paragraph 2
A. Students will spend less time in learning.
B. There will be more classrooms in the future.
C. Students will learn through real-life activities.
D. It will help them get close to each other.
( ) 3.How will virtual reality help students in the future
A. It will help them save time. B. It will help them learn at home.
C. It will help them have fun at home. D. It will help them get close to each other.
( ) 4.What does the underlined word “replace” probably mean in Chinese
6
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
A. 取代 B. 服从 C. 帮助 D. 接受
( ) 5.What do we know about the future school from the last paragraph
A. Robots will make learning plans for students.
B. There will be more teachers helping students.
C. Teachers will play a big role in guiding students.
D. It will be more fun to learn from robots.
(25 八年级上·海南海口·月考)
Going to school can be a little scary for some young children. But a nine-year-old boy from
New York, USA, makes it easy for these children.
Every morning, the boy opens the door of a kindergarten (幼儿园), stands in front of it, and
gives all the kindergarten children high fives (击掌). He hopes this special greeting (问候) will
make the kids happy and help them to have a good day at school.
The boy is Tanner Ray. In Tanner's eyes, a school is a great place. He is in the fourth grade
and likes going to school each morning. But some children are afraid of going to school. Tanner
once met a boy who cried on his way to school. Tanner gave him a high five and the boy became
happy. Then Tanner decided to spend time giving high fives to more children.
Some of the children get into the greetings. The head of the kindergarten, Heather Walton,
thinks Tanner's greeting is a great idea. "He is a great boy. He is trying his best to make kids in the
kindergarten feel comfortable (舒适的) and fall in love with going to school. I must thank him for
what he does for these kids," said Heather.
( ) 1.How old is Tanner Ray ______
A. Seven. B. Eight. C. Nine. D. Ten.
( ) 2.What does Tanner Ray do for the kindergarten children every morning ______
A. He gives all the kindergarten children high fives.
B. He opens all the kindergarten doors.
C. He stands behind the door.
D. He helps children with English at school.
( ) 3.Tanner Ray finds ______.
A. the school is a boring place
B. some children are afraid of going to school
C. a boy often cried on his way to school
D. a high five is fun
7
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
( ) 4.How does Heather Walton like Tanner's greeting ______
A. Special. B. Interesting. C. Helpful. D. Great.
( ) 5.Which of the following can best describe (描述) Tanner Ray ______
A. Kind-hearted. B. Strong. C. Lucky. D. Boring.
(24 八年级上·福建长乐·期末)
A new game is becoming popular with young people: tens or even hundreds of people come
together, choose to be “cats” or “mice”, share locations (位置 ) on their phones, and then play
hide-and-seek (捉迷藏) in a big open-air space.
Young people said that this game not only gets people to exercise but also throws them into
the happiness of childhood memories (回忆). It helps with stress (压力) and turns running into a
fun social (社交的) game.
On Sept 24, I went to experience (体验 ) the activity with Patrick McCarthy, a writer for
Teens, at the Olympic Forest Park in Beijing. There were around 30 people. Most of us didn’t
know each other. The game had two rounds (轮). In the first round, five people were “cats” and
the rest were “mice”. With five minutes for “mice” to run and hide, the “cats” found them using
the locations they shared on a map app. The second round was group competition (竞赛).
We all played hide-and-seek when we were little. When I invited McCarthy, he wondered,
“What’s the point of playing this game as a grown-up ”
It turned out to be a happy experience for him. The use of GPS made this childhood game
much more fun. “It was a creative (创造性的) way of bringing something new to old games with
technology (科技),” said McCarthy. “It is a good way to meet new people and even make friends,
as one needs to work together with new people.”
For me, it’s good that this activity got me moving as I’m not so interested in working out in
my daily life. However, I could have more fun if the park were a bit small. When I saw the “mice”
were so far away from me, I just wanted to give up. Also, when it made it difficult for me to get
caught, I felt less excited.
( ) 1. What do we know about the new game “hide and seek”
A. The players are grown-ups. B. It takes place in a big room.
C. It doesn’t need any exercise. D. People share the happiness of memories.
( ) 2. What does “It” in paragraph 2 refer to (指代)
A. Exercise. B. Memory. C. Happiness. D. Game.
( ) 3. In the first round of the game, ________.
8
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
A. mice don’t have to hide B. “mice” are more than “cats”
C. people need to know each other D. “cats” and “mice” can chat on an app
( ) 4. What does the writer think of the game
A. The writer thinks the game is fun.
B. The writer loves the idea of using GPS.
C. The writer thinks the game is good for one’s health.
D. The writer believes the game can help make new friends.
( ) 5. What’s the best title for this passage
A. A New Way to Play the Old Game. B. An Experience of Group Competition.
C. The Good of New Technology in Life. D. An Interesting Game with Old Friends
9
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
10
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
11/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
题型过关第 3讲 阅读理解
解题技巧
阅读理解四大题型解题技巧
一、主旨大意题
1.常见题型
主题型:What’s the main idea... / What does... mainly discuss / What’s the topic...
标题型:What’s the best title / The best title for this text is...
目的型:The author’s purpose.../ What’s the main purpose...
2.解题思路
找主题句:关注段首、段尾、段中主题句
概括全文:归纳各段中心句,提炼整体思想
分析文本体裁:区分文体(说明 / 议论等),辨别作者态度
3.干扰项特征
具体事实 / 细节
片面事实的错误结论
主观臆断的非文章事实
二、细节理解题
1.常见题型
正误判断:Which of the following statements is true
未提及内容:Which of the following is not mentioned...
细节问答:According to the passage, when/where/why...
2.解题思路
定位标识法:通过人物、时间、地点等 “路标词” 找信息
忠实原文:依据上下文,避免主观臆断
3.干扰项特征
范围不符(过大 / 过小)
偷换概念
正说并存
1
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
三、推理判断题
题干关键词:infer, imply, suggest, conclude 等
1.常见题型
隐含推断:The passage implies that...
态度语气:What is the tone/attitude of the author
文章出处:Where would this passage most probably appear
2.解题思路
逻辑分析:结合上下文推断作者隐含态度
排除绝对化:避免绝对表述,紧扣原文
3.态度分类
正面:positive, optimistic, supportive
负面:critical, negative, doubtful
中立:objective, neutral, impartial
四、词义猜测题
解题思路——上下文逻辑推断
对比关系:反义线索、肯定否定结构
因果关系:because, so, therefore 等词
构词法分析:拆分词根、前缀、后缀
定义解释线索:be defined as, mean, that is 等,或定语从句、同位语
举例同类关系:such as, for example, and、or 连接的同类内容
常识逻辑推理:结合生活常识、句子逻辑(转折、递进等)
代入验证法:将猜测词义代入原句验证
真题提升专项练习
(25 八年级上·福建福州·期中)
Do you like skiing (滑雪) When it comes to skiing, we have to know about one man—Shan
Zhaojian. He is known as China’s “father of skiing”.
In 1938, Shan was born in Tonghua, a city known for its ice and snow. In the 1950s, China
2
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
began to develop ski winter sports in the northeastern areas, and Tonghua built its first
cross-country ski team. Shan joined it when he was 16.
“Things were really tough at that time. We had no money to buy good skis, so we made them
by ourselves. Even so, I kept practicing hard and believed we could do well,” he said. From 1957
to 1960, Shan won 10 medals in different skiing games.
Because of his poor health, Shan stopped skiing at the age of 24, but he stayed close to the
winter sport he loved. He worked as a ski coach (教练) and head of the Chinese Ski Team. In1998,
Shan stopped his job as a coach and spent more time studying the history of skiing, giving talks
and holding activities about ice and snow sports in schools across the country. “I hope to see more
people take part in ice and snow sports,” he said.
( ) 1.When did Shan join the first cross-country ski team in Tonghua
A. In 1938. B. In 1954 C. In 1960. D In1998
( ) 2.What does the underlined word “tough” mean in Chinese
A.奇怪的 B.快乐的 C.艰难的 D.轻松的
( ) 3.Why did Shan stop skiing
A. Because he was in poor health. B. Because he was too old to ski well.
C. Because he wanted to work as a coach. D. Because he didn’t want to win medals.
( ) 4.From the last paragraph, we know that Shan hopes ________.
A. he can spend more time giving talks
B. more people can take part in winter sports
C. more people know about the history of skiing
D. he can stay close to the winter sport he loves.
( ) 5.What is the best title for the passage
A. Shan Zhaojian and His Medals
B. Shan Zhaojian, a Great Ski Coach
C. Shan Zhaojian and Chinese Winter Sports
D. Shan Zhaojian, China’s “Father of Skiing
(24 八年级上·福建福州·期末)
3
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
DID YOUR FAMILY moved before How did you adjust to life in a new place Nowadays,
scientists helped some Burrowing Owls settle (安置) into their new homes.
Burrowing owls are small brown long-legged birds. They make homes in underground
burrows (洞穴) and prefer to live in groups. In California, U.S.A., there is another kind of owls
called the Western Burrowing Owl.
In the past, these owls lived in the grasslands. Later, people began building cities on many of
the grasslands. This drove the owls off their burrows. Some of these birds were unable to find new
homes. As a result, the number of Western Burrowing Owls in California was fewer than that in
1965. If the number keeps falling, they will be at risk of dying out.
Luckily, scientists found out the problem some years ago. They soon began trying to move
these owls to some protected grasslands. In order to make the birds feel more “at home”, scientists
played the recording sound of owl calls in these areas. They also used white paint to make fake
droppings (假粪便) of the owls. This made the birds believe that other owls were living there. As
a result, they accepted (接受) their new home and stayed there.
Scientists returned to check on the owls. Most of them seemed to like their new homes. Good
luck to them enjoying their new lives there!
( ) 1.What can we know about Burrowing Owls according to Paragraph 2
A.They like living in groups. B.They only stay in California.
C.They make homes in the trees. D.They have small black legs
( ) 2.Which of the following is TRUE according to Paragraph 3
A.Burrowing Owls moved into new homes.
B.The number of Burrowing Owls fell down.
C.Burrowing Owls found new homes in cities.
D.Burrowing Owls had no places to live in 1965.
( ) 3.What does the underlined word “This” refer to
A.Playing the recording. B.Painting owls white.
C.Making fake droppings. D.Recording the sound of owl.
( ) 4.What’s the best title of this article
A.Burrowing Owls B.People and Nature
4
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
C.Burrowing Owls’ New Home D.Burrowing Owls and Scientists
( ) 5.According to the article, we can infer (推断) ________.
A.people won’t build their cities on the grassland
B.scientists won’t find ways to protect these owls
C.Burrowing Owls will die out in the near future
D.more Burrowing Owls will live in new home
(24 八年级上·福建漳州·期末)
I used to have my own room. But one day it all changed when my brother Mike asked to
share my room. At first, my parents said “no” to him, but at last my mother agreed. I cried and
asked my parents not to do this, but it didn’t work.
After Mike lived in my room, it began to become dirty. To my anger, he often left his
unwashed clothes and toys everywhere!
One evening, I was doing some homework on my computer while Mike was listening to
music. Later, I left my seat to get some water. Something unexpected was waiting for me when I
returned. He was using my computer to play games but I forgot to save the homework! Of course,
he didn’t save it, too —all of my homework disappeared! I shouted at him. He cried a lot as my
mother came and beat him. My mother also asked him to leave my room at once.
Then I did my homework again. At 10:00 p.m., I finished it. When I was going to turn off the
computer I saw the photo of my brother on my table. I looked at his lovely face and remembered
how sad he was when my mom beat him. I felt really sorry. I went to see what he was doing. I
found he was sleeping in my parents’ bed. I kissed (亲吻) his face. He woke up, got up and said,
“I'm really sorry.”
I was so moved (感动的) and said, “From now on, my room is not only mine. It is ours!” At
that night, Mike and I shared not only the room, but the bed.
( ) 1.Why did the writer cry according to Paragraph 1
A. Because his parents said “no” to Mike.
B. Because Mike didn’t keep his room clean.
C. Because Mike used his computer to play games.
5
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
D. Because he didn’t want to share his room with Mike.
( ) 2.What does the underlined word “unexpected” in Paragraph 3 mean
A. Exciting. B. Interesting. C. Amazing. D. Surprising.
( ) 3.What did the writer do at the end of the story
A. He no more talked to Mike.
B. He decided to use his room with Mike.
C. He found a new room for himself.
D. He asked Mike to leave the room.
( ) 4.How did the writer’s feelings change in the story
A. sorry →angry→sad→moved B. moved→sorry→angry→sad
C. sorry→angry→moved→sad D. sad→angry→sorry→moved
( ) 5.What does the writer want to tell us in the story
A.It’s important to have a room of our own.
B. We should love our family and learn to share.
C. We should ask parents for help if an accident happens.
D. It’s bad for our eyes to do our homework on the computer
(24 八年级上·河南周口·期末)
What will the school in 2050 be like No one can be sure about it, but it’s interesting to make
some guesses.
In the future, students will spend less time in classrooms. Traveling classrooms and the real
world will be great places to learn. For example, they will visit England and talk with people there
in English. They will get close to the outside world and learn new things. Learning will be an
easier and happier thing for students.
In the future, virtual reality (虚拟现实) will play a big part in students’ learning. If students
can’t go to school for some reason, they can learn at home with the help of the Internet. They can
also talk to other students and learn from each other on the Internet. Some people have begun to
use virtual reality now, and more and more people will use it in 2050.
Will robots (机器人) replace teachers in 2050 Some people believe that it will happen. But
6
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
some people think that there will always be a place for teachers. We all know that teachers inspire
(启迪) minds. Robots don’t have feelings and can’t understand how students feel. Robots can’t do
everything that a teacher can do. Of course, the role (角色 ) of teachers will be different in the
future. Teachers will be more like guides (向导 ). They will help students find what they are
interested in and make learning plans for them.
( ) 1.How does the writer start the passage
A. By using a motto. B. By showing a fact.
C. By asking a question. D. By giving an example.
( ) 2.What’s the main idea of Paragraph 2
A. Students will spend less time in learning.
B. There will be more classrooms in the future.
C. Students will learn through real-life activities.
D. It will help them get close to each other.
( ) 3.How will virtual reality help students in the future
A. It will help them save time. B. It will help them learn at home.
C. It will help them have fun at home. D. It will help them get close to each other.
( ) 4.What does the underlined word “replace” probably mean in Chinese
A. 取代 B. 服从 C. 帮助 D. 接受
( ) 5.What do we know about the future school from the last paragraph
A. Robots will make learning plans for students.
B. There will be more teachers helping students.
C. Teachers will play a big role in guiding students.
D. It will be more fun to learn from robots.
(25 八年级上·海南海口·月考)
Going to school can be a little scary for some young children. But a nine-year-old boy from
New York, USA, makes it easy for these children.
Every morning, the boy opens the door of a kindergarten (幼儿园), stands in front of it, and
gives all the kindergarten children high fives (击掌). He hopes this special greeting (问候) will
7
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
make the kids happy and help them to have a good day at school.
The boy is Tanner Ray. In Tanner's eyes, a school is a great place. He is in the fourth grade
and likes going to school each morning. But some children are afraid of going to school. Tanner
once met a boy who cried on his way to school. Tanner gave him a high five and the boy became
happy. Then Tanner decided to spend time giving high fives to more children.
Some of the children get into the greetings. The head of the kindergarten, Heather Walton,
thinks Tanner's greeting is a great idea. "He is a great boy. He is trying his best to make kids in the
kindergarten feel comfortable (舒适的) and fall in love with going to school. I must thank him for
what he does for these kids," said Heather.
( ) 1.How old is Tanner Ray ______
A. Seven. B. Eight. C. Nine. D. Ten.
( ) 2.What does Tanner Ray do for the kindergarten children every morning ______
A. He gives all the kindergarten children high fives.
B. He opens all the kindergarten doors.
C. He stands behind the door.
D. He helps children with English at school.
( ) 3.Tanner Ray finds ______.
A. the school is a boring place
B. some children are afraid of going to school
C. a boy often cried on his way to school
D. a high five is fun
( ) 4.How does Heather Walton like Tanner's greeting ______
A. Special. B. Interesting. C. Helpful. D. Great.
( ) 5.Which of the following can best describe (描述) Tanner Ray ______
A. Kind-hearted. B. Strong. C. Lucky. D. Boring.
(24 八年级上·福建长乐·期末)
A new game is becoming popular with young people: tens or even hundreds of people come
together, choose to be “cats” or “mice”, share locations (位置 ) on their phones, and then play
8
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
hide-and-seek (捉迷藏) in a big open-air space.
Young people said that this game not only gets people to exercise but also throws them into
the happiness of childhood memories (回忆). It helps with stress (压力) and turns running into a
fun social (社交的) game.
On Sept 24, I went to experience (体验 ) the activity with Patrick McCarthy, a writer for
Teens, at the Olympic Forest Park in Beijing. There were around 30 people. Most of us didn’t
know each other. The game had two rounds (轮). In the first round, five people were “cats” and
the rest were “mice”. With five minutes for “mice” to run and hide, the “cats” found them using
the locations they shared on a map app. The second round was group competition (竞赛).
We all played hide-and-seek when we were little. When I invited McCarthy, he wondered,
“What’s the point of playing this game as a grown-up ”
It turned out to be a happy experience for him. The use of GPS made this childhood game
much more fun. “It was a creative (创造性的) way of bringing something new to old games with
technology (科技),” said McCarthy. “It is a good way to meet new people and even make friends,
as one needs to work together with new people.”
For me, it’s good that this activity got me moving as I’m not so interested in working out in
my daily life. However, I could have more fun if the park were a bit small. When I saw the “mice”
were so far away from me, I just wanted to give up. Also, when it made it difficult for me to get
caught, I felt less excited.
( ) 1. What do we know about the new game “hide and seek”
A. The players are grown-ups. B. It takes place in a big room.
C. It doesn’t need any exercise. D. People share the happiness of memories.
( ) 2. What does “It” in paragraph 2 refer to (指代)
A. Exercise. B. Memory. C. Happiness. D. Game.
( ) 3. In the first round of the game, ________.
A. mice don’t have to hide B. “mice” are more than “cats”
C. people need to know each other D. “cats” and “mice” can chat on an app
( ) 4. What does the writer think of the game
A. The writer thinks the game is fun.
9
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
B. The writer loves the idea of using GPS.
C. The writer thinks the game is good for one’s health.
D. The writer believes the game can help make new friends.
( ) 5. What’s the best title for this passage
A. A New Way to Play the Old Game. B. An Experience of Group Competition.
C. The Good of New Technology in Life. D. An Interesting Game with Old Friends
答案与解析
(25 八年级上·福建福州·期中)
【答案】1. B 2. C 3. A 4. B 5. D
【解析】
第 1 题:B(细节理解题)
解题技巧应用:根据 “细节理解题 - 定位标识语” 技巧,题干关键词 “join the first
cross-country ski team” 提示需找时间线索。原文提到单兆鉴 1938 年出生,16 岁加入通化
首支越野滑雪队,计算 1938+16=1954,故答案为 B。
排除干扰项:A(1938)是出生年份,C(1960)是他获奖的最后一年,D(1998)是他停
止教练工作的年份,均偏离 “加入滑雪队” 的时间节点,属于 “范围不符” 的干扰项。
第 2 题:C(词义猜测题)
解题技巧应用:根据 “词义猜测题 - 上下文逻辑推断” 技巧,后文 “没钱买好滑雪板,只
能自己制作” 体现当时条件艰苦,将 “艰难的” 代入 “Things were really tough at that time”,
语义通顺,故 “tough” 意为 “艰难的”,答案为 C。
排除干扰项:A(奇怪的)、B(快乐的)、D(轻松的)均与 “自制滑雪板” 的艰苦语境矛
盾,属于 “偷换概念” 的干扰项。
第 3 题:A(细节理解题)
解题技巧应用:根据 “细节理解题 - 忠实原文” 技巧,题干关键词 “stop skiing” 定位原文
“Because of his poor health, Shan stopped skiing at the age of 24”,明确停止滑雪的原因是健康
状况差,答案为 A。
排除干扰项:B(年纪太大)、C(想当教练)、D(不想获奖)均未在原文提及,属于 “主
10
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
观臆断的非文章事实” 的干扰项。
第 4 题:B(细节理解题)
解题技巧应用:根据 “细节理解题 - 忠实原文” 技巧,题干关键词 “hopes” 定位最后一段
结尾 “‘I hope to see more people take part in ice and snow sports,’ he said”,直接明确他的期望
是 “更多人参与冰雪运动”,答案为 B。
排除干扰项:A(花更多时间演讲)、C(更多人了解滑雪历史)是他的具体行为,D(贴
近热爱的冬季运动)是他的状态,均非 “期望”,属于 “片面事实的错误结论” 的干扰项。
第 5 题:D(主旨大意题 - 标题型)
解题技巧应用:根据 “主旨大意题 - 概括全文 + 突出核心” 技巧,文章开篇即点明单兆鉴
“中国‘滑雪之父’” 的身份,后文围绕他的滑雪生涯、教练工作及冰雪运动推广展开,核心始
终围绕这一身份,故最佳标题为 D。
排除干扰项:A(奖牌)、B(教练)仅为他人生的部分经历,C(中国冬季运动)范围过
大,未聚焦 “单兆鉴” 这一核心人物,均属于 “片面事实的错误结论” 的干扰项
(24 八年级上·福建福州·期末)
【答案】1. A 2. B 3. C 4. C 5. D
【解析】
第 1 题:A(细节理解题)
解题技巧应用:根据 “细节理解题 - 忠实原文” 技巧,题干限定 “Paragraph 2” 和
“Burrowing Owls”,定位第二段 “prefer to live in groups”,明确穴鸮喜欢群居,答案为 A。
排除干扰项:B(仅待在加州)表述绝对,原文仅提及加州有西部穴鸮,并非 “只待在加
州”;C(在树上筑巢)与 “在地下洞穴安家” 矛盾;D(黑色小腿)与 “棕色长腿” 不
符,均属于 “与原文事实相悖” 的干扰项。
第 2 题:B(细节理解题 - 正误判断)
解题技巧应用:根据 “细节理解题 - 逐一验证选项” 技巧,第三段提到 “the number of
Western Burrowing Owls in California was fewer than that in 1965”,可见穴鸮数量下降,选项
B 表述正确,答案为 B。
排除干扰项:A(已迁入新家)是后文科学家的举措,并非第三段内容;C(在城市找新家)
与 “人类建城导致它们失去栖息地” 矛盾;D(1965 年无家可归)原文未提及,属于 “主
11
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
观臆断的非文章事实” 的干扰项。
第 3 题:C(词义猜测题 - 代词指代)
解题技巧应用:根据 “词义猜测题 - 上下文逻辑推断” 技巧,前文提到科学家 “用白色
颜料制作穴鸮假粪便”,后文 “This made the birds believe that other owls were living there”
中,“This” 指代前文 “制作假粪便” 的行为,代入后逻辑通顺,答案为 C。
排除干扰项:A(播放录音)、D(录制鸮叫)是科学家的另一项举措,并非 “让鸟儿相信
有同类” 的直接原因;B(白色涂猫头鹰)原文未提及,属于 “偷换概念” 的干扰项。
第 4 题:C(主旨大意题 - 标题型)
解题技巧应用:根据 “主旨大意题 - 概括全文” 技巧,文章围绕 “穴鸮因栖息地被破坏
数量减少,科学家帮助它们迁入受保护的草原新家” 展开,核心是 “穴鸮的新家”,故最
佳标题为 C。
排除干扰项:A(穴鸮)范围过宽,未突出 “新家” 这一核心事件;B(人与自然)主题
模糊,未聚焦 “穴鸮迁移” 的具体内容;D(穴鸮与科学家)侧重双方互动,未体现 “新
家” 的核心,均属于 “片面事实的错误结论” 的干扰项。
第 5 题:D(推理判断题)
解题技巧应用:根据 “推理判断题 - 逻辑分析 + 忠实原文” 技巧,原文提到 “科学家
帮助穴鸮迁入新家,且大多数穴鸮似乎喜欢新家”,可推断 “更多穴鸮会在新家生活”,
答案为 D。
排除干扰项:A(人类不再在草原建城)表述绝对,原文未提及相关承诺;B(科学家不再
保护)与 “科学家持续关注并帮助穴鸮” 矛盾;C(即将灭绝)与 “穴鸮成功适应新家”
相悖,均属于 “绝对化表述或与原文矛盾” 的干扰项。
(24 八年级上·福建漳州·期末)
【答案】1. D 2. D 3. B 4. D 5. B
【解析】
第 1 题:D(细节理解题)
解题技巧应用:根据 “细节理解题 - 忠实原文” 技巧,题干关键词 “cry” 定位第一段 “my
brother Mike asked to share my room... I cried and asked my parents not to do this”,明确作者哭
是因为 “不想和迈克分享房间”,答案为 D。
12
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
排除干扰项:A(父母拒绝迈克)与 “最终妈妈同意分享” 矛盾;B(迈克弄脏房间)是迈
克入住后的情况,并非第一段作者哭的原因;C(迈克用电脑玩游戏)是第三段事件,属于
“时间顺序混淆” 的干扰项。
第 2 题:D(词义猜测题)
解题技巧应用:根据 “词义猜测题 - 上下文逻辑推断” 技巧,前文 “作者去喝水”,后文 “返
回时发现迈克用自己的电脑玩游戏,且未保存作业”,这是 “意外发生的事情”,“unexpected”
与 “Surprising” 同义,答案为 D。
排除干扰项:A(令人兴奋的)、B(有趣的)与 “作业消失” 的负面结果不符;C(令人惊
叹的)侧重 “赞叹”,与 “意外困扰” 的语境不符,属于 “语义不符” 的干扰项。
第 3 题:B(细节理解题)
解题技巧应用:根据 “细节理解题 - 忠实原文” 技巧,题干关键词 “at the end of the story”
定位最后一段 “From now on, my room is not only mine. It is ours!”,明确作者最终 “决定和迈
克共用房间”,答案为 B。
排除干扰项:A(不再和迈克说话)、C(找新房间)、D(让迈克离开)均与原文结尾 “共
用房间和床” 矛盾,属于 “与原文事实相悖” 的干扰项。
第 4 题:D(推理判断题 - 情感变化)
解题技巧应用:根据 “推理判断题 - 梳理上下文情感线索” 技巧,作者情感变化为:起初
因要分享房间 “难过(sad)”→ 迈克弄脏房间、弄丢作业 “生气(angry)”→ 看到迈克被
打后的照片 “愧疚(sorry)”→ 迈克道歉后 “感动(moved)”,对应选项 D。
排除干扰项:其他选项均混淆情感顺序,如 A 将 “愧疚” 放在开头,B 将 “感动” 放在开
头,C 结尾为 “难过”,均与原文情感脉络不符,属于 “逻辑混乱” 的干扰项。
第 5 题:B(主旨大意题 - 目的型)
解题技巧应用:根据 “主旨大意题 - 分析文体情感” 技巧,文章通过 “作者从拒绝分享房
间到主动与弟弟共用房间” 的故事,传递 “关爱家人、学会分享” 的主题,答案为 B。
排除干扰项:A(拥有自己的房间很重要)与主题相悖;C(遇意外找父母帮忙)仅为第三
段的细节,非核心主旨;D(电脑写作业伤眼睛)原文未提及,属于 “片面事实的错误结论”
的干扰项。
(24 八年级上·河南周口·期末)
13
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
【答案】1. C 2. C 3. B 4. A 5. C
【解析】
第 1 题:C(细节理解题 - 开篇方式)
解题技巧应用:根据 “细节理解题 - 观察文章结构” 技巧,文章开头以 “What will the
school in 2050 be like ” 设问,引出对未来学校的猜测,开篇方式为 “提出问题”,答案
为 C。
排除干扰项:A(引用格言)、B(展示事实)、D(举例)均未在开头体现,属于 “与原
文结构不符” 的干扰项。
第 2 题:C(主旨大意题 - 段落主旨)
解题技巧应用:根据 “主旨大意题 - 找段首主题句” 技巧,第二段首句 “Traveling
classrooms and the real world will be great places to learn”,后文 “参观英国、用英语交流”
是具体例子,段落主旨为 “学生将通过现实活动学习”,答案为 C。
排除干扰项:A(学习时间更少)是“在教室时间减少”的片面解读;B(更多教室)与 “旅
行教室” 矛盾;D(拉近彼此距离)原文未提及,属于 “片面事实的错误结论” 的干扰
项。
第 3 题:B(细节理解题)
解题技巧应用:根据 “细节理解题 - 忠实原文” 技巧,题干关键词 “virtual reality help
students” 定位第三段 “if students can’t go to school for some reason, they can learn at home
with the help of the Internet”,明确虚拟现实可 “帮助学生在家学习”,答案为 B。
排除干扰项:A(节省时间)、C(在家娱乐)、D(拉近彼此距离)均未在原文提及,属
于 “主观臆断的非文章事实” 的干扰项。
第 4 题:A(词义猜测题)
解题技巧应用:根据 “词义猜测题 - 上下文逻辑推断” 技巧,后文 “Robots don’t have
feelings... can’t do everything that a teacher can do” 讨论 “机器人与老师的角色差异”,
前文 “Will robots replace teachers” 意为 “机器人会取代老师吗”,“replace” 意为 “取
代”,答案为 A。
排除干扰项:B(服从)、C(帮助)、D(接受)均与 “机器人是否能替代老师” 的语
境不符,属于 “语义不符” 的干扰项。
第 5 题:C(细节理解题)
14
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
解题技巧应用:根据 “细节理解题 - 忠实原文” 技巧,题干关键词 “last paragraph” 定
位最后一段 “Teachers will be more like guides... help students find what they are interested in
and make learning plans”,明确 “老师将侧重引导学生”,答案为 C。
排除干扰项:A(机器人制定学习计划)与 “老师制定计划” 矛盾;B(更多老师)原文
未提及数量变化;D(向机器人学习更有趣)与 “机器人无情感” 相悖,属于 “与原文
事实相悖” 的干扰项。
(25 八年级上·海南海口·月考)
【答案】1. C 2.A 3. B 4. D 5. A
【解析】
第 1 题:C(细节理解题)
解题技巧应用:根据 “细节理解题 - 忠实原文” 技巧,题干关键词 “How old is Tanner Ray”
定位第一段 “a nine-year-old boy from New York, USA”,明确他 9 岁,答案为 C。
排除干扰项:A(7 岁)、B(8 岁)、D(10 岁)均与原文年龄不符,属于 “范围不符” 的
干扰项。
第 2 题:A(细节理解题)
解题技巧应用:根据 “细节理解题 - 忠实原文” 技巧,题干关键词 “do for the kindergarten
children” 定位第二段 “gives all the kindergarten children high fives”,明确他每天早上 “和所
有幼儿园孩子击掌”,答案为 A。
排除干扰项:B(打开所有门)与 “打开一扇幼儿园门” 矛盾;C(站在门后)与 “站在门
前” 不符;D(辅导英语)原文未提及,属于 “与原文事实相悖” 的干扰项。
第 3 题:B(细节理解题)
解题技巧应用:根据 “细节理解题 - 忠实原文” 技巧,题干关键词 “Tanner Ray finds” 定位
第三段 “But some children are afraid of going to school”,明确他 “发现有些孩子害怕上学”,
答案为 B。
排除干扰项:A(学校无聊)与 “他认为学校是很棒的地方” 矛盾;C(一个男孩经常哭)
与 “曾遇到一个哭着上学的男孩” 不符,原文无 “经常” 表述;D(击掌很有趣)是他的行
为目的,并非 “发现”,属于 “片面事实的错误结论” 的干扰项。
第 4 题:D(细节理解题)
15
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
解题技巧应用:根据 “细节理解题 - 忠实原文” 技巧,题干关键词 “Heather Walton like
Tanner's greeting” 定位第四段 “Heather Walton, thinks Tanner's greeting is a great idea”,明确
她认为这个问候 “很棒”,答案为 D。
排除干扰项:A(特别的)、B(有趣的)、C(有帮助的)均未体现原文 “great” 的评价,
属于 “语义不符” 的干扰项。
第 5 题:A(推理判断题 - 人物性格)
解题技巧应用:根据 “推理判断题 - 结合原文细节推断” 技巧,Tanner 主动通过击掌让害
怕上学的孩子开心,体现他 “善良、热心(Kind-hearted)” 的性格,答案为 A。
排除干扰项:B(强壮的)、C(幸运的)、D(无聊的)均未在原文体现,属于 “主观臆断
的非文章事实” 的干扰项。
(24 八年级上·福建长乐·期末)
【答案】1. D 2. D 3. B 4. C 5. A
【解析】
第 1 题:D(细节理解题 - 正误判断)
解题技巧应用:根据 “细节理解题 - 逐一验证选项” 技巧,第二段提到 “this game not only
gets people to exercise but also throws them into the happiness of childhood memories”,选项 D
“人们分享回忆的快乐” 与原文一致,表述正确,答案为 D。
排除干扰项:A(玩家都是成年人)与 “年轻人流行这款游戏” 矛盾;B(在大房间进行)
与 “露天空间” 不符;C(无需锻炼)与 “让人运动” 相悖,均属于 “与原文事实相悖” 的
干扰项。
第 2 题:D(词义猜测题 - 代词指代)
解题技巧应用:根据 “词义猜测题 - 上下文逻辑推断” 技巧,前文围绕 “新捉迷藏游戏” 展
开,第二段 “it helps with stress” 中,“it” 指代前文的 “game”,代入后 “游戏有助于缓解压
力” 逻辑通顺,答案为 D。
排除干扰项:A(锻炼)、B(回忆)、C(快乐)均是游戏带来的效果,并非指代对象,
属于 “偷换概念” 的干扰项。
第 3 题:B(细节理解题)
解题技巧应用:根据 “细节理解题 - 忠实原文” 技巧,题干关键词 “first round” 定位第三
16
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
段 “In the first round, five people were ‘cats’ and the rest were ‘mice’”,“the rest” 表明 “老鼠”
数量多于 “猫”,答案为 B。
排除干扰项:A(老鼠不用躲)与 “老鼠有 5 分钟逃跑躲藏时间” 矛盾;C(需互相认识)
与 “大多互不相识” 不符;D(可在应用上聊天)与 “分享位置” 不符,属于 “与原文事实
相悖” 的干扰项。
第 4 题:C(细节理解题 - 作者观点)
解题技巧应用:根据 “细节理解题 - 忠实原文” 技巧,题干关键词 “the writer thinks of the
game” 定位最后一段 “it’s good that this activity got me moving”,明确作者认为 “这款游戏有
助于健康(让自己动起来)”,答案为 C。
排除干扰项:A(游戏有趣)与 “公园太大导致兴奋度降低” 矛盾;B(喜欢 GPS 的用法)、
D(有助于交友)均是 McCarthy 的观点,并非作者观点,属于 “混淆人物观点” 的干扰项。
第 5 题:A(主旨大意题 - 标题型)
解题技巧应用:根据 “主旨大意题 - 概括全文” 技巧,文章围绕 “借助手机分享位置、GPS
技术的新捉迷藏游戏” 展开,核心是 “传统捉迷藏的新玩法”,故最佳标题为 A。
排除干扰项:B(团体竞赛体验)仅为游戏中的一个环节,非核心;C(新技术的好处)主
题模糊,未聚焦 “游戏”;D(与老朋友的有趣游戏)与 “大多互不相识” 矛盾,均属于 “片
面事实的错误结论” 的干扰项。
17
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
18
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
19/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
题型过关第3讲 阅读理解
阅读理解四大题型解题技巧
一、主旨大意题
1.常见题型
主题型:What’s the main idea... / What does... mainly discuss / What’s the topic...
标题型:What’s the best title / The best title for this text is...
目的型:The author’s purpose.../ What’s the main purpose...
2.解题思路
找主题句:关注段首、段尾、段中主题句
概括全文:归纳各段中心句,提炼整体思想
分析文本体裁:区分文体(说明 / 议论等),辨别作者态度
3.干扰项特征
具体事实 / 细节
片面事实的错误结论
主观臆断的非文章事实
二、细节理解题
1.常见题型
正误判断:Which of the following statements is true
未提及内容:Which of the following is not mentioned...
细节问答:According to the passage, when/where/why...
2.解题思路
定位标识法:通过人物、时间、地点等 “路标词” 找信息
忠实原文:依据上下文,避免主观臆断
3.干扰项特征
范围不符(过大 / 过小)
偷换概念
正说并存
三、推理判断题
题干关键词:infer, imply, suggest, conclude 等
1.常见题型
隐含推断:The passage implies that...
态度语气:What is the tone/attitude of the author
文章出处:Where would this passage most probably appear
2.解题思路
逻辑分析:结合上下文推断作者隐含态度
排除绝对化:避免绝对表述,紧扣原文
3.态度分类
正面:positive, optimistic, supportive
负面:critical, negative, doubtful
中立:objective, neutral, impartial
四、词义猜测题
解题思路——上下文逻辑推断
对比关系:反义线索、肯定否定结构
因果关系:because, so, therefore 等词
构词法分析:拆分词根、前缀、后缀
定义解释线索:be defined as, mean, that is 等,或定语从句、同位语
举例同类关系:such as, for example, and、or 连接的同类内容
常识逻辑推理:结合生活常识、句子逻辑(转折、递进等)
代入验证法:将猜测词义代入原句验证
(25 八年级上·福建福州·期中)
Do you like skiing (滑雪) When it comes to skiing, we have to know about one man—Shan Zhaojian. He is known as China’s “father of skiing”.
In 1938, Shan was born in Tonghua, a city known for its ice and snow. In the 1950s, China began to develop ski winter sports in the northeastern areas, and Tonghua built its first cross-country ski team. Shan joined it when he was 16.
“Things were really tough at that time. We had no money to buy good skis, so we made them by ourselves. Even so, I kept practicing hard and believed we could do well,” he said. From 1957 to 1960, Shan won 10 medals in different skiing games.
Because of his poor health, Shan stopped skiing at the age of 24, but he stayed close to the winter sport he loved. He worked as a ski coach (教练) and head of the Chinese Ski Team. In1998, Shan stopped his job as a coach and spent more time studying the history of skiing, giving talks and holding activities about ice and snow sports in schools across the country. “I hope to see more people take part in ice and snow sports,” he said.
( ) 1.When did Shan join the first cross-country ski team in Tonghua
A. In 1938. B. In 1954 C. In 1960. D In1998
( ) 2.What does the underlined word “tough” mean in Chinese
A.奇怪的 B.快乐的 C.艰难的 D.轻松的
( ) 3.Why did Shan stop skiing
A. Because he was in poor health. B. Because he was too old to ski well.
C. Because he wanted to work as a coach. D. Because he didn’t want to win medals.
( ) 4.From the last paragraph, we know that Shan hopes ________.
A. he can spend more time giving talks
B. more people can take part in winter sports
C. more people know about the history of skiing
D. he can stay close to the winter sport he loves.
( ) 5.What is the best title for the passage
A. Shan Zhaojian and His Medals
B. Shan Zhaojian, a Great Ski Coach
C. Shan Zhaojian and Chinese Winter Sports
D. Shan Zhaojian, China’s “Father of Skiing
(24 八年级上·福建福州·期末)
DID YOUR FAMILY moved before How did you adjust to life in a new place Nowadays, scientists helped some Burrowing Owls settle (安置) into their new homes.
Burrowing owls are small brown long-legged birds. They make homes in underground burrows (洞穴) and prefer to live in groups. In California, U.S.A., there is another kind of owls called the Western Burrowing Owl.
In the past, these owls lived in the grasslands. Later, people began building cities on many of the grasslands. This drove the owls off their burrows. Some of these birds were unable to find new homes. As a result, the number of Western Burrowing Owls in California was fewer than that in 1965. If the number keeps falling, they will be at risk of dying out.
Luckily, scientists found out the problem some years ago. They soon began trying to move these owls to some protected grasslands. In order to make the birds feel more “at home”, scientists played the recording sound of owl calls in these areas. They also used white paint to make fake droppings (假粪便) of the owls. This made the birds believe that other owls were living there. As a result, they accepted (接受) their new home and stayed there.
Scientists returned to check on the owls. Most of them seemed to like their new homes. Good luck to them enjoying their new lives there!
( ) 1.What can we know about Burrowing Owls according to Paragraph 2
A.They like living in groups. B.They only stay in California.
C.They make homes in the trees. D.They have small black legs
( ) 2.Which of the following is TRUE according to Paragraph 3
A.Burrowing Owls moved into new homes.
B.The number of Burrowing Owls fell down.
C.Burrowing Owls found new homes in cities.
D.Burrowing Owls had no places to live in 1965.
( ) 3.What does the underlined word “This” refer to
A.Playing the recording. B.Painting owls white.
C.Making fake droppings. D.Recording the sound of owl.
( ) 4.What’s the best title of this article
A.Burrowing Owls B.People and Nature
C.Burrowing Owls’ New Home D.Burrowing Owls and Scientists
( ) 5.According to the article, we can infer (推断) ________.
A.people won’t build their cities on the grassland
B.scientists won’t find ways to protect these owls
C.Burrowing Owls will die out in the near future
D.more Burrowing Owls will live in new home
(24 八年级上·福建漳州·期末)
I used to have my own room. But one day it all changed when my brother Mike asked to share my room. At first, my parents said “no” to him, but at last my mother agreed. I cried and asked my parents not to do this, but it didn’t work.
After Mike lived in my room, it began to become dirty. To my anger, he often left his unwashed clothes and toys everywhere!
One evening, I was doing some homework on my computer while Mike was listening to music. Later, I left my seat to get some water. Something unexpected was waiting for me when I returned. He was using my computer to play games but I forgot to save the homework! Of course, he didn’t save it, too —all of my homework disappeared! I shouted at him. He cried a lot as my mother came and beat him. My mother also asked him to leave my room at once.
Then I did my homework again. At 10:00 p.m., I finished it. When I was going to turn off the computer I saw the photo of my brother on my table. I looked at his lovely face and remembered how sad he was when my mom beat him. I felt really sorry. I went to see what he was doing. I found he was sleeping in my parents’ bed. I kissed (亲吻) his face. He woke up, got up and said, “I'm really sorry.”
I was so moved (感动的) and said, “From now on, my room is not only mine. It is ours!” At that night, Mike and I shared not only the room, but the bed.
( ) 1.Why did the writer cry according to Paragraph 1
A. Because his parents said “no” to Mike.
B. Because Mike didn’t keep his room clean.
C. Because Mike used his computer to play games.
D. Because he didn’t want to share his room with Mike.
( ) 2.What does the underlined word “unexpected” in Paragraph 3 mean
A. Exciting. B. Interesting. C. Amazing. D. Surprising.
( ) 3.What did the writer do at the end of the story
A. He no more talked to Mike.
B. He decided to use his room with Mike.
C. He found a new room for himself.
D. He asked Mike to leave the room.
( ) 4.How did the writer’s feelings change in the story
A. sorry →angry→sad→moved B. moved→sorry→angry→sad
C. sorry→angry→moved→sad D. sad→angry→sorry→moved
( ) 5.What does the writer want to tell us in the story
A.It’s important to have a room of our own.
B. We should love our family and learn to share.
C. We should ask parents for help if an accident happens.
D. It’s bad for our eyes to do our homework on the computer
(24 八年级上·河南周口·期末)
What will the school in 2050 be like No one can be sure about it, but it’s interesting to make some guesses.
In the future, students will spend less time in classrooms. Traveling classrooms and the real world will be great places to learn. For example, they will visit England and talk with people there in English. They will get close to the outside world and learn new things. Learning will be an easier and happier thing for students.
In the future, virtual reality (虚拟现实) will play a big part in students’ learning. If students can’t go to school for some reason, they can learn at home with the help of the Internet. They can also talk to other students and learn from each other on the Internet. Some people have begun to use virtual reality now, and more and more people will use it in 2050.
Will robots (机器人) replace teachers in 2050 Some people believe that it will happen. But some people think that there will always be a place for teachers. We all know that teachers inspire (启迪) minds. Robots don’t have feelings and can’t understand how students feel. Robots can’t do everything that a teacher can do. Of course, the role (角色) of teachers will be different in the future. Teachers will be more like guides (向导). They will help students find what they are interested in and make learning plans for them.
( ) 1.How does the writer start the passage
By using a motto. B. By showing a fact.
C. By asking a question. D. By giving an example.
( ) 2.What’s the main idea of Paragraph 2
A. Students will spend less time in learning.
B. There will be more classrooms in the future.
C. Students will learn through real-life activities.
D. It will help them get close to each other.
( ) 3.How will virtual reality help students in the future
A. It will help them save time. B. It will help them learn at home.
C. It will help them have fun at home. D. It will help them get close to each other.
( ) 4.What does the underlined word “replace” probably mean in Chinese
A. 取代 B. 服从 C. 帮助 D. 接受
( ) 5.What do we know about the future school from the last paragraph
A. Robots will make learning plans for students.
B. There will be more teachers helping students.
C. Teachers will play a big role in guiding students.
D. It will be more fun to learn from robots.
(25 八年级上·海南海口·月考)
Going to school can be a little scary for some young children. But a nine-year-old boy from New York, USA, makes it easy for these children.
Every morning, the boy opens the door of a kindergarten (幼儿园), stands in front of it, and gives all the kindergarten children high fives (击掌). He hopes this special greeting (问候) will make the kids happy and help them to have a good day at school.
The boy is Tanner Ray. In Tanner's eyes, a school is a great place. He is in the fourth grade and likes going to school each morning. But some children are afraid of going to school. Tanner once met a boy who cried on his way to school. Tanner gave him a high five and the boy became happy. Then Tanner decided to spend time giving high fives to more children.
Some of the children get into the greetings. The head of the kindergarten, Heather Walton, thinks Tanner's greeting is a great idea. "He is a great boy. He is trying his best to make kids in the kindergarten feel comfortable (舒适的) and fall in love with going to school. I must thank him for what he does for these kids," said Heather.
( ) 1.How old is Tanner Ray ______
A. Seven. B. Eight. C. Nine. D. Ten.
( ) 2.What does Tanner Ray do for the kindergarten children every morning ______
A. He gives all the kindergarten children high fives.
B. He opens all the kindergarten doors.
C. He stands behind the door.
D. He helps children with English at school.
( ) 3.Tanner Ray finds ______.
A. the school is a boring place
B. some children are afraid of going to school
C. a boy often cried on his way to school
D. a high five is fun
( ) 4.How does Heather Walton like Tanner's greeting ______
A. Special. B. Interesting. C. Helpful. D. Great.
( ) 5.Which of the following can best describe (描述) Tanner Ray ______
A. Kind-hearted. B. Strong. C. Lucky. D. Boring.
(24 八年级上·福建长乐·期末)
A new game is becoming popular with young people: tens or even hundreds of people come together, choose to be “cats” or “mice”, share locations (位置) on their phones, and then play hide-and-seek (捉迷藏) in a big open-air space.
Young people said that this game not only gets people to exercise but also throws them into the happiness of childhood memories (回忆). It helps with stress (压力) and turns running into a fun social (社交的) game.
On Sept 24, I went to experience (体验) the activity with Patrick McCarthy, a writer for Teens, at the Olympic Forest Park in Beijing. There were around 30 people. Most of us didn’t know each other. The game had two rounds (轮). In the first round, five people were “cats” and the rest were “mice”. With five minutes for “mice” to run and hide, the “cats” found them using the locations they shared on a map app. The second round was group competition (竞赛).
We all played hide-and-seek when we were little. When I invited McCarthy, he wondered, “What’s the point of playing this game as a grown-up ”
It turned out to be a happy experience for him. The use of GPS made this childhood game much more fun. “It was a creative (创造性的) way of bringing something new to old games with technology (科技),” said McCarthy. “It is a good way to meet new people and even make friends, as one needs to work together with new people.”
For me, it’s good that this activity got me moving as I’m not so interested in working out in my daily life. However, I could have more fun if the park were a bit small. When I saw the “mice” were so far away from me, I just wanted to give up. Also, when it made it difficult for me to get caught, I felt less excited.
( ) 1. What do we know about the new game “hide and seek”
A. The players are grown-ups. B. It takes place in a big room.
C. It doesn’t need any exercise. D. People share the happiness of memories.
( ) 2. What does “It” in paragraph 2 refer to (指代)
A. Exercise. B. Memory. C. Happiness. D. Game.
( ) 3. In the first round of the game, ________.
A. mice don’t have to hide B. “mice” are more than “cats”
C. people need to know each other D. “cats” and “mice” can chat on an app
( ) 4. What does the writer think of the game
A. The writer thinks the game is fun.
B. The writer loves the idea of using GPS.
C. The writer thinks the game is good for one’s health.
D. The writer believes the game can help make new friends.
( ) 5. What’s the best title for this passage
A. A New Way to Play the Old Game. B. An Experience of Group Competition.
C. The Good of New Technology in Life. D. An Interesting Game with Old Friends/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
题型过关第3讲 阅读理解
阅读理解四大题型解题技巧
一、主旨大意题
1.常见题型
主题型:What’s the main idea... / What does... mainly discuss / What’s the topic...
标题型:What’s the best title / The best title for this text is...
目的型:The author’s purpose.../ What’s the main purpose...
2.解题思路
找主题句:关注段首、段尾、段中主题句
概括全文:归纳各段中心句,提炼整体思想
分析文本体裁:区分文体(说明 / 议论等),辨别作者态度
3.干扰项特征
具体事实 / 细节
片面事实的错误结论
主观臆断的非文章事实
二、细节理解题
1.常见题型
正误判断:Which of the following statements is true
未提及内容:Which of the following is not mentioned...
细节问答:According to the passage, when/where/why...
2.解题思路
定位标识法:通过人物、时间、地点等 “路标词” 找信息
忠实原文:依据上下文,避免主观臆断
3.干扰项特征
范围不符(过大 / 过小)
偷换概念
正说并存
三、推理判断题
题干关键词:infer, imply, suggest, conclude 等
1.常见题型
隐含推断:The passage implies that...
态度语气:What is the tone/attitude of the author
文章出处:Where would this passage most probably appear
2.解题思路
逻辑分析:结合上下文推断作者隐含态度
排除绝对化:避免绝对表述,紧扣原文
3.态度分类
正面:positive, optimistic, supportive
负面:critical, negative, doubtful
中立:objective, neutral, impartial
四、词义猜测题
解题思路——上下文逻辑推断
对比关系:反义线索、肯定否定结构
因果关系:because, so, therefore 等词
构词法分析:拆分词根、前缀、后缀
定义解释线索:be defined as, mean, that is 等,或定语从句、同位语
举例同类关系:such as, for example, and、or 连接的同类内容
常识逻辑推理:结合生活常识、句子逻辑(转折、递进等)
代入验证法:将猜测词义代入原句验证
(25 八年级上·福建福州·期中)
Do you like skiing (滑雪) When it comes to skiing, we have to know about one man—Shan Zhaojian. He is known as China’s “father of skiing”.
In 1938, Shan was born in Tonghua, a city known for its ice and snow. In the 1950s, China began to develop ski winter sports in the northeastern areas, and Tonghua built its first cross-country ski team. Shan joined it when he was 16.
“Things were really tough at that time. We had no money to buy good skis, so we made them by ourselves. Even so, I kept practicing hard and believed we could do well,” he said. From 1957 to 1960, Shan won 10 medals in different skiing games.
Because of his poor health, Shan stopped skiing at the age of 24, but he stayed close to the winter sport he loved. He worked as a ski coach (教练) and head of the Chinese Ski Team. In1998, Shan stopped his job as a coach and spent more time studying the history of skiing, giving talks and holding activities about ice and snow sports in schools across the country. “I hope to see more people take part in ice and snow sports,” he said.
( ) 1.When did Shan join the first cross-country ski team in Tonghua
A. In 1938. B. In 1954 C. In 1960. D In1998
( ) 2.What does the underlined word “tough” mean in Chinese
A.奇怪的 B.快乐的 C.艰难的 D.轻松的
( ) 3.Why did Shan stop skiing
A. Because he was in poor health. B. Because he was too old to ski well.
C. Because he wanted to work as a coach. D. Because he didn’t want to win medals.
( ) 4.From the last paragraph, we know that Shan hopes ________.
A. he can spend more time giving talks
B. more people can take part in winter sports
C. more people know about the history of skiing
D. he can stay close to the winter sport he loves.
( ) 5.What is the best title for the passage
A. Shan Zhaojian and His Medals
B. Shan Zhaojian, a Great Ski Coach
C. Shan Zhaojian and Chinese Winter Sports
D. Shan Zhaojian, China’s “Father of Skiing
(24 八年级上·福建福州·期末)
DID YOUR FAMILY moved before How did you adjust to life in a new place Nowadays, scientists helped some Burrowing Owls settle (安置) into their new homes.
Burrowing owls are small brown long-legged birds. They make homes in underground burrows (洞穴) and prefer to live in groups. In California, U.S.A., there is another kind of owls called the Western Burrowing Owl.
In the past, these owls lived in the grasslands. Later, people began building cities on many of the grasslands. This drove the owls off their burrows. Some of these birds were unable to find new homes. As a result, the number of Western Burrowing Owls in California was fewer than that in 1965. If the number keeps falling, they will be at risk of dying out.
Luckily, scientists found out the problem some years ago. They soon began trying to move these owls to some protected grasslands. In order to make the birds feel more “at home”, scientists played the recording sound of owl calls in these areas. They also used white paint to make fake droppings (假粪便) of the owls. This made the birds believe that other owls were living there. As a result, they accepted (接受) their new home and stayed there.
Scientists returned to check on the owls. Most of them seemed to like their new homes. Good luck to them enjoying their new lives there!
( ) 1.What can we know about Burrowing Owls according to Paragraph 2
A.They like living in groups. B.They only stay in California.
C.They make homes in the trees. D.They have small black legs
( ) 2.Which of the following is TRUE according to Paragraph 3
A.Burrowing Owls moved into new homes.
B.The number of Burrowing Owls fell down.
C.Burrowing Owls found new homes in cities.
D.Burrowing Owls had no places to live in 1965.
( ) 3.What does the underlined word “This” refer to
A.Playing the recording. B.Painting owls white.
C.Making fake droppings. D.Recording the sound of owl.
( ) 4.What’s the best title of this article
A.Burrowing Owls B.People and Nature
C.Burrowing Owls’ New Home D.Burrowing Owls and Scientists
( ) 5.According to the article, we can infer (推断) ________.
A.people won’t build their cities on the grassland
B.scientists won’t find ways to protect these owls
C.Burrowing Owls will die out in the near future
D.more Burrowing Owls will live in new home
(24 八年级上·福建漳州·期末)
I used to have my own room. But one day it all changed when my brother Mike asked to share my room. At first, my parents said “no” to him, but at last my mother agreed. I cried and asked my parents not to do this, but it didn’t work.
After Mike lived in my room, it began to become dirty. To my anger, he often left his unwashed clothes and toys everywhere!
One evening, I was doing some homework on my computer while Mike was listening to music. Later, I left my seat to get some water. Something unexpected was waiting for me when I returned. He was using my computer to play games but I forgot to save the homework! Of course, he didn’t save it, too —all of my homework disappeared! I shouted at him. He cried a lot as my mother came and beat him. My mother also asked him to leave my room at once.
Then I did my homework again. At 10:00 p.m., I finished it. When I was going to turn off the computer I saw the photo of my brother on my table. I looked at his lovely face and remembered how sad he was when my mom beat him. I felt really sorry. I went to see what he was doing. I found he was sleeping in my parents’ bed. I kissed (亲吻) his face. He woke up, got up and said, “I'm really sorry.”
I was so moved (感动的) and said, “From now on, my room is not only mine. It is ours!” At that night, Mike and I shared not only the room, but the bed.
( ) 1.Why did the writer cry according to Paragraph 1
A. Because his parents said “no” to Mike.
B. Because Mike didn’t keep his room clean.
C. Because Mike used his computer to play games.
D. Because he didn’t want to share his room with Mike.
( ) 2.What does the underlined word “unexpected” in Paragraph 3 mean
A. Exciting. B. Interesting. C. Amazing. D. Surprising.
( ) 3.What did the writer do at the end of the story
A. He no more talked to Mike.
B. He decided to use his room with Mike.
C. He found a new room for himself.
D. He asked Mike to leave the room.
( ) 4.How did the writer’s feelings change in the story
A. sorry →angry→sad→moved B. moved→sorry→angry→sad
C. sorry→angry→moved→sad D. sad→angry→sorry→moved
( ) 5.What does the writer want to tell us in the story
A.It’s important to have a room of our own.
B. We should love our family and learn to share.
C. We should ask parents for help if an accident happens.
D. It’s bad for our eyes to do our homework on the computer
(24 八年级上·河南周口·期末)
What will the school in 2050 be like No one can be sure about it, but it’s interesting to make some guesses.
In the future, students will spend less time in classrooms. Traveling classrooms and the real world will be great places to learn. For example, they will visit England and talk with people there in English. They will get close to the outside world and learn new things. Learning will be an easier and happier thing for students.
In the future, virtual reality (虚拟现实) will play a big part in students’ learning. If students can’t go to school for some reason, they can learn at home with the help of the Internet. They can also talk to other students and learn from each other on the Internet. Some people have begun to use virtual reality now, and more and more people will use it in 2050.
Will robots (机器人) replace teachers in 2050 Some people believe that it will happen. But some people think that there will always be a place for teachers. We all know that teachers inspire (启迪) minds. Robots don’t have feelings and can’t understand how students feel. Robots can’t do everything that a teacher can do. Of course, the role (角色) of teachers will be different in the future. Teachers will be more like guides (向导). They will help students find what they are interested in and make learning plans for them.
( ) 1.How does the writer start the passage
By using a motto. B. By showing a fact.
C. By asking a question. D. By giving an example.
( ) 2.What’s the main idea of Paragraph 2
A. Students will spend less time in learning.
B. There will be more classrooms in the future.
C. Students will learn through real-life activities.
D. It will help them get close to each other.
( ) 3.How will virtual reality help students in the future
A. It will help them save time. B. It will help them learn at home.
C. It will help them have fun at home. D. It will help them get close to each other.
( ) 4.What does the underlined word “replace” probably mean in Chinese
A. 取代 B. 服从 C. 帮助 D. 接受
( ) 5.What do we know about the future school from the last paragraph
A. Robots will make learning plans for students.
B. There will be more teachers helping students.
C. Teachers will play a big role in guiding students.
D. It will be more fun to learn from robots.
(25 八年级上·海南海口·月考)
Going to school can be a little scary for some young children. But a nine-year-old boy from New York, USA, makes it easy for these children.
Every morning, the boy opens the door of a kindergarten (幼儿园), stands in front of it, and gives all the kindergarten children high fives (击掌). He hopes this special greeting (问候) will make the kids happy and help them to have a good day at school.
The boy is Tanner Ray. In Tanner's eyes, a school is a great place. He is in the fourth grade and likes going to school each morning. But some children are afraid of going to school. Tanner once met a boy who cried on his way to school. Tanner gave him a high five and the boy became happy. Then Tanner decided to spend time giving high fives to more children.
Some of the children get into the greetings. The head of the kindergarten, Heather Walton, thinks Tanner's greeting is a great idea. "He is a great boy. He is trying his best to make kids in the kindergarten feel comfortable (舒适的) and fall in love with going to school. I must thank him for what he does for these kids," said Heather.
( ) 1.How old is Tanner Ray ______
A. Seven. B. Eight. C. Nine. D. Ten.
( ) 2.What does Tanner Ray do for the kindergarten children every morning ______
A. He gives all the kindergarten children high fives.
B. He opens all the kindergarten doors.
C. He stands behind the door.
D. He helps children with English at school.
( ) 3.Tanner Ray finds ______.
A. the school is a boring place
B. some children are afraid of going to school
C. a boy often cried on his way to school
D. a high five is fun
( ) 4.How does Heather Walton like Tanner's greeting ______
A. Special. B. Interesting. C. Helpful. D. Great.
( ) 5.Which of the following can best describe (描述) Tanner Ray ______
A. Kind-hearted. B. Strong. C. Lucky. D. Boring.
(24 八年级上·福建长乐·期末)
A new game is becoming popular with young people: tens or even hundreds of people come together, choose to be “cats” or “mice”, share locations (位置) on their phones, and then play hide-and-seek (捉迷藏) in a big open-air space.
Young people said that this game not only gets people to exercise but also throws them into the happiness of childhood memories (回忆). It helps with stress (压力) and turns running into a fun social (社交的) game.
On Sept 24, I went to experience (体验) the activity with Patrick McCarthy, a writer for Teens, at the Olympic Forest Park in Beijing. There were around 30 people. Most of us didn’t know each other. The game had two rounds (轮). In the first round, five people were “cats” and the rest were “mice”. With five minutes for “mice” to run and hide, the “cats” found them using the locations they shared on a map app. The second round was group competition (竞赛).
We all played hide-and-seek when we were little. When I invited McCarthy, he wondered, “What’s the point of playing this game as a grown-up ”
It turned out to be a happy experience for him. The use of GPS made this childhood game much more fun. “It was a creative (创造性的) way of bringing something new to old games with technology (科技),” said McCarthy. “It is a good way to meet new people and even make friends, as one needs to work together with new people.”
For me, it’s good that this activity got me moving as I’m not so interested in working out in my daily life. However, I could have more fun if the park were a bit small. When I saw the “mice” were so far away from me, I just wanted to give up. Also, when it made it difficult for me to get caught, I felt less excited.
( ) 1. What do we know about the new game “hide and seek”
A. The players are grown-ups. B. It takes place in a big room.
C. It doesn’t need any exercise. D. People share the happiness of memories.
( ) 2. What does “It” in paragraph 2 refer to (指代)
A. Exercise. B. Memory. C. Happiness. D. Game.
( ) 3. In the first round of the game, ________.
A. mice don’t have to hide B. “mice” are more than “cats”
C. people need to know each other D. “cats” and “mice” can chat on an app
( ) 4. What does the writer think of the game
A. The writer thinks the game is fun.
B. The writer loves the idea of using GPS.
C. The writer thinks the game is good for one’s health.
D. The writer believes the game can help make new friends.
( ) 5. What’s the best title for this passage
A. A New Way to Play the Old Game. B. An Experience of Group Competition.
C. The Good of New Technology in Life. D. An Interesting Game with Old Friends
(25 八年级上·福建福州·期中)
【答案】1. B 2. C 3. A 4. B 5. D
【解析】
第 1 题:B(细节理解题)
解题技巧应用:根据 “细节理解题 - 定位标识语” 技巧,题干关键词 “join the first cross-country ski team” 提示需找时间线索。原文提到单兆鉴 1938 年出生,16 岁加入通化首支越野滑雪队,计算 1938+16=1954,故答案为 B。
排除干扰项:A(1938)是出生年份,C(1960)是他获奖的最后一年,D(1998)是他停止教练工作的年份,均偏离 “加入滑雪队” 的时间节点,属于 “范围不符” 的干扰项。
第 2 题:C(词义猜测题)
解题技巧应用:根据 “词义猜测题 - 上下文逻辑推断” 技巧,后文 “没钱买好滑雪板,只能自己制作” 体现当时条件艰苦,将 “艰难的” 代入 “Things were really tough at that time”,语义通顺,故 “tough” 意为 “艰难的”,答案为 C。
排除干扰项:A(奇怪的)、B(快乐的)、D(轻松的)均与 “自制滑雪板” 的艰苦语境矛盾,属于 “偷换概念” 的干扰项。
第 3 题:A(细节理解题)
解题技巧应用:根据 “细节理解题 - 忠实原文” 技巧,题干关键词 “stop skiing” 定位原文 “Because of his poor health, Shan stopped skiing at the age of 24”,明确停止滑雪的原因是健康状况差,答案为 A。
排除干扰项:B(年纪太大)、C(想当教练)、D(不想获奖)均未在原文提及,属于 “主观臆断的非文章事实” 的干扰项。
第 4 题:B(细节理解题)
解题技巧应用:根据 “细节理解题 - 忠实原文” 技巧,题干关键词 “hopes” 定位最后一段结尾 “‘I hope to see more people take part in ice and snow sports,’ he said”,直接明确他的期望是 “更多人参与冰雪运动”,答案为 B。
排除干扰项:A(花更多时间演讲)、C(更多人了解滑雪历史)是他的具体行为,D(贴近热爱的冬季运动)是他的状态,均非 “期望”,属于 “片面事实的错误结论” 的干扰项。
第 5 题:D(主旨大意题 - 标题型)
解题技巧应用:根据 “主旨大意题 - 概括全文 + 突出核心” 技巧,文章开篇即点明单兆鉴 “中国‘滑雪之父’” 的身份,后文围绕他的滑雪生涯、教练工作及冰雪运动推广展开,核心始终围绕这一身份,故最佳标题为 D。
排除干扰项:A(奖牌)、B(教练)仅为他人生的部分经历,C(中国冬季运动)范围过大,未聚焦 “单兆鉴” 这一核心人物,均属于 “片面事实的错误结论” 的干扰项
(24 八年级上·福建福州·期末)
【答案】1. A 2. B 3. C 4. C 5. D
【解析】
第 1 题:A(细节理解题)
解题技巧应用:根据 “细节理解题 - 忠实原文” 技巧,题干限定 “Paragraph 2” 和 “Burrowing Owls”,定位第二段 “prefer to live in groups”,明确穴鸮喜欢群居,答案为 A。排除干扰项:B(仅待在加州)表述绝对,原文仅提及加州有西部穴鸮,并非 “只待在加州”;C(在树上筑巢)与 “在地下洞穴安家” 矛盾;D(黑色小腿)与 “棕色长腿” 不符,均属于 “与原文事实相悖” 的干扰项。
第 2 题:B(细节理解题 - 正误判断)
解题技巧应用:根据 “细节理解题 - 逐一验证选项” 技巧,第三段提到 “the number of Western Burrowing Owls in California was fewer than that in 1965”,可见穴鸮数量下降,选项 B 表述正确,答案为 B。
排除干扰项:A(已迁入新家)是后文科学家的举措,并非第三段内容;C(在城市找新家)与 “人类建城导致它们失去栖息地” 矛盾;D(1965 年无家可归)原文未提及,属于 “主观臆断的非文章事实” 的干扰项。
第 3 题:C(词义猜测题 - 代词指代)
解题技巧应用:根据 “词义猜测题 - 上下文逻辑推断” 技巧,前文提到科学家 “用白色颜料制作穴鸮假粪便”,后文 “This made the birds believe that other owls were living there” 中,“This” 指代前文 “制作假粪便” 的行为,代入后逻辑通顺,答案为 C。
排除干扰项:A(播放录音)、D(录制鸮叫)是科学家的另一项举措,并非 “让鸟儿相信有同类” 的直接原因;B(白色涂猫头鹰)原文未提及,属于 “偷换概念” 的干扰项。
第 4 题:C(主旨大意题 - 标题型)
解题技巧应用:根据 “主旨大意题 - 概括全文” 技巧,文章围绕 “穴鸮因栖息地被破坏数量减少,科学家帮助它们迁入受保护的草原新家” 展开,核心是 “穴鸮的新家”,故最佳标题为 C。
排除干扰项:A(穴鸮)范围过宽,未突出 “新家” 这一核心事件;B(人与自然)主题模糊,未聚焦 “穴鸮迁移” 的具体内容;D(穴鸮与科学家)侧重双方互动,未体现 “新家” 的核心,均属于 “片面事实的错误结论” 的干扰项。
第 5 题:D(推理判断题)
解题技巧应用:根据 “推理判断题 - 逻辑分析 + 忠实原文” 技巧,原文提到 “科学家帮助穴鸮迁入新家,且大多数穴鸮似乎喜欢新家”,可推断 “更多穴鸮会在新家生活”,答案为 D。
排除干扰项:A(人类不再在草原建城)表述绝对,原文未提及相关承诺;B(科学家不再保护)与 “科学家持续关注并帮助穴鸮” 矛盾;C(即将灭绝)与 “穴鸮成功适应新家” 相悖,均属于 “绝对化表述或与原文矛盾” 的干扰项。
(24 八年级上·福建漳州·期末)
【答案】1. D 2. D 3. B 4. D 5. B
【解析】
第 1 题:D(细节理解题)
解题技巧应用:根据 “细节理解题 - 忠实原文” 技巧,题干关键词 “cry” 定位第一段 “my brother Mike asked to share my room... I cried and asked my parents not to do this”,明确作者哭是因为 “不想和迈克分享房间”,答案为 D。
排除干扰项:A(父母拒绝迈克)与 “最终妈妈同意分享” 矛盾;B(迈克弄脏房间)是迈克入住后的情况,并非第一段作者哭的原因;C(迈克用电脑玩游戏)是第三段事件,属于 “时间顺序混淆” 的干扰项。
第 2 题:D(词义猜测题)
解题技巧应用:根据 “词义猜测题 - 上下文逻辑推断” 技巧,前文 “作者去喝水”,后文 “返回时发现迈克用自己的电脑玩游戏,且未保存作业”,这是 “意外发生的事情”,“unexpected” 与 “Surprising” 同义,答案为 D。
排除干扰项:A(令人兴奋的)、B(有趣的)与 “作业消失” 的负面结果不符;C(令人惊叹的)侧重 “赞叹”,与 “意外困扰” 的语境不符,属于 “语义不符” 的干扰项。
第 3 题:B(细节理解题)
解题技巧应用:根据 “细节理解题 - 忠实原文” 技巧,题干关键词 “at the end of the story” 定位最后一段 “From now on, my room is not only mine. It is ours!”,明确作者最终 “决定和迈克共用房间”,答案为 B。
排除干扰项:A(不再和迈克说话)、C(找新房间)、D(让迈克离开)均与原文结尾 “共用房间和床” 矛盾,属于 “与原文事实相悖” 的干扰项。
第 4 题:D(推理判断题 - 情感变化)
解题技巧应用:根据 “推理判断题 - 梳理上下文情感线索” 技巧,作者情感变化为:起初因要分享房间 “难过(sad)”→ 迈克弄脏房间、弄丢作业 “生气(angry)”→ 看到迈克被打后的照片 “愧疚(sorry)”→ 迈克道歉后 “感动(moved)”,对应选项 D。
排除干扰项:其他选项均混淆情感顺序,如 A 将 “愧疚” 放在开头,B 将 “感动” 放在开头,C 结尾为 “难过”,均与原文情感脉络不符,属于 “逻辑混乱” 的干扰项。
第 5 题:B(主旨大意题 - 目的型)
解题技巧应用:根据 “主旨大意题 - 分析文体情感” 技巧,文章通过 “作者从拒绝分享房间到主动与弟弟共用房间” 的故事,传递 “关爱家人、学会分享” 的主题,答案为 B。
排除干扰项:A(拥有自己的房间很重要)与主题相悖;C(遇意外找父母帮忙)仅为第三段的细节,非核心主旨;D(电脑写作业伤眼睛)原文未提及,属于 “片面事实的错误结论” 的干扰项。
(24 八年级上·河南周口·期末)
【答案】1. C 2. C 3. B 4. A 5. C
【解析】
第 1 题:C(细节理解题 - 开篇方式)
解题技巧应用:根据 “细节理解题 - 观察文章结构” 技巧,文章开头以 “What will the school in 2050 be like ” 设问,引出对未来学校的猜测,开篇方式为 “提出问题”,答案为 C。
排除干扰项:A(引用格言)、B(展示事实)、D(举例)均未在开头体现,属于 “与原文结构不符” 的干扰项。
第 2 题:C(主旨大意题 - 段落主旨)
解题技巧应用:根据 “主旨大意题 - 找段首主题句” 技巧,第二段首句 “Traveling classrooms and the real world will be great places to learn”,后文 “参观英国、用英语交流” 是具体例子,段落主旨为 “学生将通过现实活动学习”,答案为 C。
排除干扰项:A(学习时间更少)是 “在教室时间减少” 的片面解读;B(更多教室)与 “旅行教室” 矛盾;D(拉近彼此距离)原文未提及,属于 “片面事实的错误结论” 的干扰项。
第 3 题:B(细节理解题)
解题技巧应用:根据 “细节理解题 - 忠实原文” 技巧,题干关键词 “virtual reality help students” 定位第三段 “if students can’t go to school for some reason, they can learn at home with the help of the Internet”,明确虚拟现实可 “帮助学生在家学习”,答案为 B。
排除干扰项:A(节省时间)、C(在家娱乐)、D(拉近彼此距离)均未在原文提及,属于 “主观臆断的非文章事实” 的干扰项。
第 4 题:A(词义猜测题)
解题技巧应用:根据 “词义猜测题 - 上下文逻辑推断” 技巧,后文 “Robots don’t have feelings... can’t do everything that a teacher can do” 讨论 “机器人与老师的角色差异”,前文 “Will robots replace teachers” 意为 “机器人会取代老师吗”,“replace” 意为 “取代”,答案为 A。
排除干扰项:B(服从)、C(帮助)、D(接受)均与 “机器人是否能替代老师” 的语境不符,属于 “语义不符” 的干扰项。
第 5 题:C(细节理解题)
解题技巧应用:根据 “细节理解题 - 忠实原文” 技巧,题干关键词 “last paragraph” 定位最后一段 “Teachers will be more like guides... help students find what they are interested in and make learning plans”,明确 “老师将侧重引导学生”,答案为 C。
排除干扰项:A(机器人制定学习计划)与 “老师制定计划” 矛盾;B(更多老师)原文未提及数量变化;D(向机器人学习更有趣)与 “机器人无情感” 相悖,属于 “与原文事实相悖” 的干扰项。
(25 八年级上·海南海口·月考)
【答案】1. C 2.A 3. B 4. D 5. A
【解析】
第 1 题:C(细节理解题)
解题技巧应用:根据 “细节理解题 - 忠实原文” 技巧,题干关键词 “How old is Tanner Ray” 定位第一段 “a nine-year-old boy from New York, USA”,明确他 9 岁,答案为 C。
排除干扰项:A(7 岁)、B(8 岁)、D(10 岁)均与原文年龄不符,属于 “范围不符” 的干扰项。
第 2 题:A(细节理解题)
解题技巧应用:根据 “细节理解题 - 忠实原文” 技巧,题干关键词 “do for the kindergarten children” 定位第二段 “gives all the kindergarten children high fives”,明确他每天早上 “和所有幼儿园孩子击掌”,答案为 A。
排除干扰项:B(打开所有门)与 “打开一扇幼儿园门” 矛盾;C(站在门后)与 “站在门前” 不符;D(辅导英语)原文未提及,属于 “与原文事实相悖” 的干扰项。
第 3 题:B(细节理解题)
解题技巧应用:根据 “细节理解题 - 忠实原文” 技巧,题干关键词 “Tanner Ray finds” 定位第三段 “But some children are afraid of going to school”,明确他 “发现有些孩子害怕上学”,答案为 B。
排除干扰项:A(学校无聊)与 “他认为学校是很棒的地方” 矛盾;C(一个男孩经常哭)与 “曾遇到一个哭着上学的男孩” 不符,原文无 “经常” 表述;D(击掌很有趣)是他的行为目的,并非 “发现”,属于 “片面事实的错误结论” 的干扰项。
第 4 题:D(细节理解题)
解题技巧应用:根据 “细节理解题 - 忠实原文” 技巧,题干关键词 “Heather Walton like Tanner's greeting” 定位第四段 “Heather Walton, thinks Tanner's greeting is a great idea”,明确她认为这个问候 “很棒”,答案为 D。
排除干扰项:A(特别的)、B(有趣的)、C(有帮助的)均未体现原文 “great” 的评价,属于 “语义不符” 的干扰项。
第 5 题:A(推理判断题 - 人物性格)
解题技巧应用:根据 “推理判断题 - 结合原文细节推断” 技巧,Tanner 主动通过击掌让害怕上学的孩子开心,体现他 “善良、热心(Kind-hearted)” 的性格,答案为 A。
排除干扰项:B(强壮的)、C(幸运的)、D(无聊的)均未在原文体现,属于 “主观臆断的非文章事实” 的干扰项。
(24 八年级上·福建长乐·期末)
【答案】1. D 2. D 3. B 4. C 5. A
【解析】
第 1 题:D(细节理解题 - 正误判断)
解题技巧应用:根据 “细节理解题 - 逐一验证选项” 技巧,第二段提到 “this game not only gets people to exercise but also throws them into the happiness of childhood memories”,选项 D “人们分享回忆的快乐” 与原文一致,表述正确,答案为 D。
排除干扰项:A(玩家都是成年人)与 “年轻人流行这款游戏” 矛盾;B(在大房间进行)与 “露天空间” 不符;C(无需锻炼)与 “让人运动” 相悖,均属于 “与原文事实相悖” 的干扰项。
第 2 题:D(词义猜测题 - 代词指代)
解题技巧应用:根据 “词义猜测题 - 上下文逻辑推断” 技巧,前文围绕 “新捉迷藏游戏” 展开,第二段 “it helps with stress” 中,“it” 指代前文的 “game”,代入后 “游戏有助于缓解压力” 逻辑通顺,答案为 D。
排除干扰项:A(锻炼)、B(回忆)、C(快乐)均是游戏带来的效果,并非指代对象,属于 “偷换概念” 的干扰项。
第 3 题:B(细节理解题)
解题技巧应用:根据 “细节理解题 - 忠实原文” 技巧,题干关键词 “first round” 定位第三段 “In the first round, five people were ‘cats’ and the rest were ‘mice’”,“the rest” 表明 “老鼠” 数量多于 “猫”,答案为 B。
排除干扰项:A(老鼠不用躲)与 “老鼠有 5 分钟逃跑躲藏时间” 矛盾;C(需互相认识)与 “大多互不相识” 不符;D(可在应用上聊天)与 “分享位置” 不符,属于 “与原文事实相悖” 的干扰项。
第 4 题:C(细节理解题 - 作者观点)
解题技巧应用:根据 “细节理解题 - 忠实原文” 技巧,题干关键词 “the writer thinks of the game” 定位最后一段 “it’s good that this activity got me moving”,明确作者认为 “这款游戏有助于健康(让自己动起来)”,答案为 C。
排除干扰项:A(游戏有趣)与 “公园太大导致兴奋度降低” 矛盾;B(喜欢 GPS 的用法)、D(有助于交友)均是 McCarthy 的观点,并非作者观点,属于 “混淆人物观点” 的干扰项。
第 5 题:A(主旨大意题 - 标题型)
解题技巧应用:根据 “主旨大意题 - 概括全文” 技巧,文章围绕 “借助手机分享位置、GPS 技术的新捉迷藏游戏” 展开,核心是 “传统捉迷藏的新玩法”,故最佳标题为 A。
排除干扰项:B(团体竞赛体验)仅为游戏中的一个环节,非核心;C(新技术的好处)主题模糊,未聚焦 “游戏”;D(与老朋友的有趣游戏)与 “大多互不相识” 矛盾,均属于 “片面事实的错误结论” 的干扰项。