中小学教育资源及组卷应用平台
【新情境新趋势】2025年秋九年级英语单元过关测试卷
Unit 6 When was it invented
(主题:讨论发明的历史)
一、语法选择
Artificial intelligence(人工智能), or AI in short, is the science of giving computers and machines ability to think and work like humans.
AI scientists and engineers have made a lot of cool technologies. AI is rapidly catching up 1 the human ability to read faces. As a result, facial recognition(识别) 2 a lot in the world. Chinese police use this technology to identify(辨别)criminals. Once they caught a criminal when he listened to 3 concert. 4 also checks the ID of ride-hailing(网约车)drivers and lets people pay for things with a smile.
AI is also used in self-driving cars 5 are believed to be the future of driving. Most drivers wave(挥手)or nod(点头)at passers-by to let them cross the street, but self-driving cars don’t have this 6 . Car makers are testing a light signal system(信号系统)to help them “speak” to humans. The system can 7 what self-driving cars will do.
For example, if a driverless car is yielding(让路), it will flash two white lights side to side. A rapidly flashing light tells passers-by that the car is about to speed up.
Service Robots also show you how 8 AI is. Imagine this you come back to home from school and your robot housekeeper is waiting for you at the door. After dinner, he teaches you 9 the piano, just like a real music teacher. Such thoughts will soon happen in the real world. In the future 10 service robots will become good home helpers.
AI is so powerful that it can help human beings and even replace us in many jobs.
1.A.with B.to C.of D.from
2.A.uses B.used C.is used D.is using
3.A.an B.a C.the D./
4.A.He B.She C./ D.It
5.A.what B.whom C.that D.who
6.A.able B.ability C.unable D.ably
7.A.give B.create C.regret D.show
8.A.great B.greatly C.greater D.greatest
9.A.play B.playing C.played D.to play
10.A.many and many B.much and much C.more and more D.most
二、完形填空
My father died when I was nine, and I remember doing chores to help my mother. I hated changing the vacuum cleaner (真空吸尘器) bag and picking up the things the machine 11 to take in.
Twenty years later, I was doing chores at home with my wife and I had to empty the bag because I could not find a new one. I had always hated the way the machine worked and I decided to make a vacuum cleaner without 12 .
Easier said than done, of course. I didn’t 13 that I would spend the next five years perfecting my design, a process that resulted in 5, 127 different prototypes (设计原型). By the time I made my 15th prototype, my third child was born. By 2, 627, my wife and I were really short of money. By 3, 727, my wife was giving art lessons for some money. These were hard times, but each failure brought me closer to 14 the problem.
However, at first I 15 thought of going into a business with it. In the early 1980s, I started trying to get a license for my technology. The reality was very different, though. The big vacuum makers made most of the money from bags. No one would license my idea, not because it was a 16 one, but because it was bad for business.
The unfairness gave me the 17 to keep going, but soon after, the companies that I had talked with started making machines 18 mine. I had to fight to protect the patents (专利) on my invention. My invention didn’t go into production 19 a bank lent me 1 million pounds in 1993. Within two years, my invention—the Dyson vacuum cleaner—became a success in Britain.
Today, I still welcome risk and failure as part of the process. 20 beats the excitement of invention. Go out and brainstorm your ideas. Rules can’t get in the way of you. In fact, the stranger and riskier your idea is, the better.
11.A.missed B.failed C.managed D.stopped
12.A.noise B.pollution C.electricity D.bags
13.A.recall B.regret C.realize D.doubt
14.A.working on B.working out C.holding on D.holding out
15.A.always B.ever C.never D.sometimes
16.A.valuable B.believable C.reusable D.meaningless
17.A.courage B.skills C.gift D.example
18.A.for B.as C.like D.against
19.A.since B.unless C.when D.until
20.A.Nothing B.Anything C.Everything D.Something
三、阅读理解
A
Umbrella potThis umbrella pot has a flowerpot at the bottom. If you put your wet umbrella in the umbrella pot, the water falls into the flowerpot. Yes, you can grow a plant by putting an umbrella in this pot. The idea is a little funny, but it is a good idea for plants. Even if you are a lazy person, you may be unable to kill the plants. Of course, please give your plant water when it doesn’t rain for a long time.
Invisible Band-aid (创可贴) You become a joke whenever there’s a Band-aid on your face, don’t you Here is what you need: a chameleon (变色龙) Band-aid. This band-aid changes color to match your skin. How does it do this Chemicals in the Band-aid make such changes.
World’s cleverest suitcasePulling a big suitcase around is tiring. The Hop suitcase saves you from that trouble. It’s made by a company in Spain. It receives signals sent from your mobile phone and follows you around. What if you stop suddenly No worries. It’s “clever”. It keeps a fixed distance from you. This way please, dear suitcase.
Handy bike grip (把手) The comfort of the bicycle rider’s hands is important for a happy and safe journey. The X-ing Grip helps with this. In winter, a “hot wire” in the grip is solar charged to warm your hands. In summer, the grip’s special design helps cool you down.
21.What can the umbrella pot be used for
A.Drying flowers. B.Growing plants.
C.Cleaning rainwater. D.Coloring umbrellas.
22.Who needs a chameleon Band-aid most
A.The person who keeps a chameleon.
B.The person who wants to change the color of the skin.
C.The person who has a cut on the face.
D.The person who teaches chemistry.
23.What is controlled by the signals from the mobile phone
A.An X-ing Grip. B.An umbrella pot.
C.A Hop suitcase. D.An invisible Band-aid.
24.新考法·推断作者写作意图What can we know from the passage
A.The Hop suitcase is invisible.
B.The umbrella pot is made in Spain.
C.The Band-aid is made from the chameleon.
D.The X-ing Grip is warm in winter and cool in summer.
25.Where can you find this material
A.In a travel guide. B.In an invention magazine.
C.In a movie poster. D.In a fairy tale.
B
Have you ever seen a solar panel (太阳能电池板) in your neighbourhood Solar panels take energy from the sun and turn it into electricity. Over the past ten years, the price of solar panels has gone down greatly. In many parts of the world, solar energy is now the cheapest form of electricity. More and more people have started using solar energy to power their homes.
However, solar panels also have their problems. They stop working at night and on rainy days. Is it possible to make them produce electricity all of the time
Scientists at Suzhou University, China, have invented a new solar panel now. It can produce electricity not only from solar energy but also from falling rain. When a raindrop falls on the solar panel and then rolls down, it creates friction (摩擦力) on the surface of the panel, which can then be turned into electricity.
Sun Baoquan is one of the inventors. “Our new invention can produce electricity in any weather during the day,” he says. “It can even provide electricity at night if there is rain.”
The solar panel, however, does not make much electricity from falling rain. So Sun Baoquan is still working hard to improve it. The scientist also wants to make more flexible solar panels, which are as soft as clothing. They will be much lighter and provide more electricity.
The field of solar energy is developing fast. Scientists around the world have been improving solar panels. Some have been working on ways to join solar panels and wind power together. Some have been trying to use sunlight to produce liquid and gas fuels (液体和气体燃料).
26.Why aren’t common solar panels good enough
A.Because the price of them is rising.
B.Because they can’t work all of the time.
C.Because they can hardly power people’s homes.
D.Because they can’t take energy from the sun.
27.新考法·辨别事实与观点Which of the following is TRUE about the new solar panel made by scientists at Suzhou University
A.It can turn fire into electricity.
B.It can create more electricity at night.
C.It can produce electricity from falling rain only.
D.It can provide electricity even in rainy conditions.
28.新考法·词义猜测What does the underlined word “flexible” mean in Paragraph 5
A.Soft. B.Big. C.Hard. D.Light.
29.What can we learn from the last paragraph
A.There is no room for developing solar energy.
B.Solar panels don’t need to be improved any more.
C.There is no end to the research in the field of solar energy.
D.Solar energy has completely replaced other kinds of energy.
30.What is the passage mainly about
A.The history of solar panels. B.The importance of solar energy.
C.The development of solar panels. D.The advantages of using solar panels.
C
体育与社会跨学科
Volleyball is another popular sport that was invented for indoor play. It was created in 1895 by William G. Morgan, a physical education teacher in the United States. Morgan wanted a game that was less intense than basketball, so people of all ages could play it.
He divided players into two teams. The net was set up between them. Players needed to hit a ball over the net without letting it touch the ground on their own side. At first, the game was called “mintonette”. A professor later renamed it “volleyball” because players volley the ball back and forth over the net.
Volleyball became an Olympic sport at the 1964 Tokyo Olympics. Now, it is played in schools, parks and stadiums around the world. It not only helps people keep fit but also teaches teamwork and communication skills.
31. Why did William G. Morgan invent volleyball ( )
A. To make money B. To create a less intense indoor game
C. To enter the Olympics D. To replace basketball
32. What was volleyball first called
A. Mintonette B. Netball C. Volleygame D. Ballgame
33. When did volleyball become an Olympic sport
A. In 1895 B. In 1936 C. In 1964 D. In 1900
四、选词填空
turn and worker appear money with protect also be a less
Have you seen some machines called “Little Yellow Dog” that eat rubbish and give some money to the users Recently, such machines have 34 at universities in Chongqing. They can turn rubbish into treasure 35 encourage the public to recycle used things. The machine is as big as a fridge. If the users put an empty bottle in the machine, it will be identified (识别) by 36 small camera. Then it will be put into a built-in bin. The users can get some 37 . They can also give it away.
The machine will tell the company’s head office if it is filled 38 bottles. Nearby stations will send workers to have bottles collected. The 39 will pack and send them to the company.
Now the machine eats not only plastic bottles but 40 other resources (资源). These machines could also encourage the public to 41 the environment. People can also see such machines in Shanghai in the future. There will be more machines at some large stations, bus stops, neighborhoods and schools. But recycling 42 not enough, experts say. Making 43 waste in the first place is the way forward. Let’s work together to make a better world.
五、读写综合
A.回答问题
How do we know the time A clock, a watch or a mobile phone can help us. However, many years ago, there were no clocks and knowing the time was not so easy. Over the centuries, people have developed different ways of telling the time.
About 5,500 years ago, the Egyptians invented the sun clock. This was a tall stone building. Its shadow (影子) showed the movement of the sun. So people were able to know midday. Then the Egyptians made a sundial about 3,500 years ago. It was smaller than the sun clock and could let people know the time for half a day. On cloudy days or at night, it was impossible to tell the time with a sun clock or a sundial. Water clocks were the first clocks not to use the sun. Water flows (流动) from one bottle to another. When the water reaches a certain level, it shows the hours. The Egyptians used water clocks about 3,400 years ago. These clocks were popular in the Middle East and China. But they failed to make people know the exact time.
In the 13th century, the mechanical clock was invented. This was more exact, but it was expensive to make one. Later, the first quartz (石英) clock was developed. Clocks became cheaper to build. It’s also cheaper for ordinary people to own a clock. Then the digital clock came. And nowadays satellites send our mobile phones the time to the exact second.
There has been a lot of progress in timekeeping. Clocks are always changing but some things never change. Many of us still have trouble getting out of bed on time and not being late for school or work.
44.When did the Egyptians invent the sun clock
_____________________________________________
45.What kind of clocks were the first not to use the sun
_____________________________________________
46.Which one is cheaper, the mechanical clock or the quartz clock
_____________________________________________
47.How many kinds of clocks are mentioned in the passage
_____________________________________________
48.According to the passage, what are the things that never change
_____________________________________________
B.书面表达
科技改变生活,发明无处不在,如computers、cars、e-books、robots、Internet……请结合自身经历,谈谈发明对你生活的改变。
内容包括:(1) 对你影响最大的发明是哪一项;(2) 该发明是如何改变你的生活的。
注意:(1) 不能照抄原文;不得在作文中出现真实校名和学生的真实姓名。
(2) 语句连贯,词数80左右。作文的开头已经给出,不计入总词数。
Technology changes our lives and inventions are around us. ______________________________
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
参考答案
一、
1.A 2.C 3.B 4.D 5.C 6.B 7.D 8.A 9.D 10.C
【导语】本文主要介绍了人工智能系统。人工智能系统现在广泛地应用于面部识别、自驾车、智能机器人等多个方面。
1.句意:人工智能正在快速地赶上人类识别人脸的能力。
with和;to到;of……的;from从。catch up with“赶上……”,固定搭配,故选A。
2.句意:结果,人脸识别在世界上被广泛应用。
uses动词三单;used过去式;is used被动语态;is using现在进行时态的结构。主语facial recognition和动词use之间是被动关系,所以用被动语态,结构是be+过去分词,故选C。
3.句意:曾经当一个罪犯参加一场音乐会时,他们抓住了他。
an一个,用于元音音素开头的单词前;a一个,用于辅音音素开头的单词前;the这个,那个,通常用于特指;/不填。这里是泛指一场音乐会,concert以辅音音素开头,故选B。
4.句意:它还可以检查网约车司机的身份,让人们用微笑支付。
he他;she她;/不填;it它。根据上文介绍人脸识别技术被广泛使用可知,这里是指人脸识别技术能监测网约车司机的身份信息,用it代替,故选D。
5.句意:人工智能也被用在相信是驾驶的未来的无人驾驶的汽车上。
what不能引导定语从句;whom先行词指人,在从句中作宾语;that先行词指人或指物,作宾语或主语;who先行词指人,作主语。这里先行词是cars,在从句中作主语,所以引导词用that,故选C。
6.句意:大多数司机向路人挥手或点头,让他们过马路,但自动驾驶汽车不具备这种能力。
able能够的,形容词;ability能力,名词;unable不能的,形容词;ably能干地。根据“Most drivers wave(挥手)or nod(点头)at passers-by to let them cross the street, but self-driving cars don’t have this”可知,不具备这种能力,故选B。
7.句意:该系统可以显示自动驾驶汽车将做什么。
give给;create创造;regret后悔;show展示。根据“The system can … what self-driving cars will do.”可知,展示出自动驾驶汽车将做什么,故选D。
8.句意:服务机器人也给你展示人工智能是多么的好。
great好的,形容词;greatly好地,副词;greater比较好;greatest最好。根据句子结构,可知是感叹句结构,用原级,is是系动词,用形容词作表语,故选A。
9.句意:晚饭后,他教你弹钢琴,就像一个真正的音乐老师。
play动词原形;playing动名词;played动词过去式;to play动词不定式。teach sb to do sth“教某人去做某事”,动词不定式作宾补,故选D。
10.句意:在未来,越来越多的服务机器人将成为很好的家庭助手。
many and many错误结构;much and much错误结构;more and more越来越多;most更多。此处表示越来越多的机器人,比较级+and+比较级,表示“越来越……”,故选C。
二、
11.B 12.D 13.C 14.B 15.C 16.D 17.A 18.C 19.D 20.A
【导语】本文主要讲述作者发明无袋真空吸尘器的曲折经历。
11.句意:我讨厌换真空吸尘器袋,也讨厌捡机器没能吸进去的东西。
missed错过;failed失败;managed设法做到;stopped停止。根据“…picking up the things the machine…to take in.”可知,要用手捡的是吸尘器没能吸进去的东西,fail to do sth.“没能做某事”。故选B。
12.句意:我一直讨厌机器的工作方式,所以我决定做一个没有袋子的吸尘器。
noise噪音;pollution污染;electricity电;bags袋子。根据上文“I hated changing the vacuum cleaner bag…”可知,作者讨厌更换吸尘器的袋子,由此可知他想要做的是没有袋子的吸尘器。故选D。
13.句意:我没有意识到我会花接下来的5年时间来完善我的设计,这个过程产生了5127个不同的设计原型。
recall记起;regret后悔;realize意识到;doubt怀疑。根据“I didn’t…that I would spend the next five years perfecting my design…”和选项可知,此处指作者没有意识到完善设计的过程会这么耗费时间。故选C。
14.句意:这是一段艰难的时期,但每一次失败都使我离解决问题更近了一步。
working on从事,致力于;working out(问题)逐渐解决;holding on坚持下去;holding out维持,持续。根据“the problem”可知,此处指解决问题,“work out”符合语境。故选B。
15.句意:然而,一开始我从未想过要用它来做生意。
always总是;ever曾经;never从不;sometimes有时候。根据下文“My invention didn’t go into production…a bank lent me l million pounds in 1993.”可知,作者最后还是把自己的发明投入生产,结合第五空前“however”可知他一开始从未想过要用它来做生意。故选C。
16.句意:没有人愿意批准我的想法,不是因为它毫无意义,而是因为它对商业不利。
valuable有价值的;believable可信的;reusable可重复使用的;meaningless无意义的。根据“No one would license my idea…”可知,没有人愿意批准这个想法的原因之一应是这个想法无意义。故选D。
17.句意:这种不公平给了我继续前进的勇气,但不久之后,与我交谈过的公司开始生产像我这样的机器。
courage勇气;skills技能;gift礼物;example例子。根据“The unfairness gave me the…to keep going…”和选项可知,不公平给了作者前进的勇气。故选A。
18.句意:这种不公平给了我继续前进的勇气,但不久之后,与我交谈过的公司开始生产像我这样的机器。
for为了;as当作;like像;against反对。根据下文“I had to fight to protect the patents on my invention.”可知,作者的专利被侵犯,所以此处应是其他公司开始生产与作者的机器类似的产品,like符合语境。故选C。
19.句意:直到1993年一家银行借给我100万英镑,我的发明才投入生产。
since自从;unless除非;when当……时;until直到。根据“My invention didn’t go into production…a bank lent me 1 million pounds in 1993.”可知,此处应用not…unitl…“直到……才……”,表达“直到有银行借钱给我,我的发明才投入生产”的意思。故选D。
20.句意:没有什么比发明更令人兴奋的了。
Nothing没有什么;Anything任何事物;Everything所有事物;Something某事,某物。根据“Today, I still welcome risk and failure as part of the process.”可知,作者欢迎发明过程中的危险和失败,由此可知他喜欢发明,所以他会认为没有什么比发明更令人兴奋,nothing符合语境。故选A。
三、
21.B 22.C 23.C 24.D 25.B
【导语】本文是一篇应用文,主要介绍了四种创意发明,包括雨伞花盆、变色龙创可贴、世界上最聪明的行李箱以及实用的自行车把手。
21.细节理解题。根据“Umbrella pot”部分“you can grow a plant by putting an umbrella in this pot”可知,雨伞花盆可以用来种植植物。故选B。
22.推理判断题。根据“Invisible band-aid (创可贴)”部分“You become a joke whenever there’s a band-aid on your face, don’t you Here is what you need: a chameleon (变色龙) band-aid.”可知,脸上有创可贴会让人觉得好笑,而变色龙创可贴可以改变颜色以匹配皮肤,所以脸上有伤口的人最需要变色龙创可贴。故选C。
23.细节理解题。根据“World’s cleverest suitcase”部分“It receives signals sent from your mobile phone and follows you around.”可知,Hop行李箱接收手机发出的信号并跟随你。故选C。
24.细节理解题。根据“Handy bike grip (把手)”部分“In winter, a ‘hot wire’ in the grip is solar charged to warm your hands. In summer, the grip’s special design helps cool you down.”可知,X-ing把手在冬天可以保暖,在夏天可以降温。故选D。
25.推理判断题。文章聚焦多个新颖发明,内容具有科技与创新属性,常见于发明类杂志。故选B。
26.B 27.D 28.A 29.C 30.C
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了太阳能电池板的发展状况。
26.细节理解题。根据“They stop working at night and on rainy days.”可知,普通太阳能电池板在夜晚和雨天无法工作,不能一直发电,所以不够好。故选B。
27.细节理解题。根据“It can produce electricity not only from solar energy but also from falling rain.”和“It can even provide electricity at night if there is rain.”可知,最新研制的太阳能板不仅可以从太阳能中发电,并且也可以从雨中发电。故选D。
28.词句猜测题。根据“The scientist also wants to make more flexible solar panels, which are as soft as clothing.”可知,新型太阳能板可以像衣服一样柔软,所以flexible的意思与soft相近。故选A。
29.推理判断题。根据最后一段的内容可知,科学家们在不断改进太阳能电池板、探索与风能结合及利用阳光生产燃料等,由此推知,太阳能领域的研究永无止境。故选C。
30.主旨大意题。根据文章内容可知,文章介绍了普通太阳能电池板的不足,苏州大学研发的新型电池板,以及太阳能领域的持续发展,整体围绕太阳能电池板的发展展开。故选C。
31.B 32.A 33.C
细节题,根据“Morgan wanted a game that was less intense than basketball”可知发明初衷;
题细节题,原文指出最初名为“mintonette”;
细节题,由“Volleyball became an Olympic sport at the 1964 Tokyo Olympics”得出答案。
四、
34.appeared 35.and 36.a 37.money 38.with 39.workers 40.also 41.protect 42.is 43.less
【导语】本文主要介绍了一台可以变废为宝,接收废旧资源并加以回收利用的机器。
34. 句意:最近,这种机器出现在重庆的大学里。根据“Recently, such machines have...at universities in Chongqing.”以及备选词可知,机器出现在重庆大学,appear“出现”符合语境,此处放在完成时标志have后,应使用过去分词。故填appeared。
35.句意:它们可以变废为宝,并鼓励公众回收废旧物品。根据“They can turn rubbish into treasure...encourage the public to recycle used things.”以及备选词可知,前后句为并列关系,and“并且”符合语境。故填and。
36.句意:如果用户把一个空瓶子放进机器里,它就会被一个小相机识别出来。根据“it will be identified (识别) by...small camera.”以及备选词可知,camera“相机”,可数名词,前应使用冠词a。故填a。
37.句意:用户可以得到一些钱。根据“They can also give it away.”以及备选词可知,此处指得到钱。故填money。
38. 句意:机器会通知公司总部是否装满了瓶子。be filled with“装满”,固定搭配。故填with。
39.句意:工人会打包送到公司。根据“Nearby stations will send workers to have bottles collected.”以及备选词可知,此处指工人会打包送到公司,worker“工人”,可数名词,此处使用复数形式。故填workers。
40.句意:现在,这台机器不仅吃塑料瓶而且吃其他的材料。not only...but also不仅……而且……,固定搭配。故填also。
41.句意:这些机器还可以鼓励公众保护环境。根据“These machines could also encourage the public to...the environment.”以及备选词可知,此处指保护环境,protect“保护”符合语境,此处放在不定式符号to后,应使用动词原形。故填protect。
42.句意:但是专家说,仅仅回收是不够的。根据“But recycling...not enough, experts say.”以及备选词可知,句子缺少谓语动词be,主语为动名词,句子时态为一般现在时,谓语动词使用单数is。故填is。
43.句意:首先,减少浪费是前进的方向。根据“Making...waste in the first place is the way forward.”以及备选词可知,此处指制造更少的垃圾,less“更少的”符合语境。故填less。
五、A.
44.They invented the sun clock about 5,500 years ago./About 5,500 years ago. 45.Water clocks were the first not to use the sun./Water clocks. 46.The quartz clock is cheaper./The quartz clock. 47.There are six./Six./6. 48.Many of us still have trouble getting out of bed on time and not being late for school or work./Having trouble getting out of bed on time and not being late for school or work.
B.例文:
Technology changes our lives and inventions are around us. In my daily life, the computer has become an important part. And it changed me a lot.
With the help of the computer, I can search for some useful information and read different kinds of books. By receiving and sending emails, I can communicate with my friends freely. If I have some problems with my study, I can discuss them with my classmates on the Internet. I can also buy all kinds of things online.
All in all, the invention of the computer makes my life more convenient.
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)