Unit 7 Teenagers should be allowed to choose their own clothes.(含答案详解)-【新情境新趋势】2025年秋九年级英语单元过关测试卷

文档属性

名称 Unit 7 Teenagers should be allowed to choose their own clothes.(含答案详解)-【新情境新趋势】2025年秋九年级英语单元过关测试卷
格式 doc
文件大小 255.7KB
资源类型 试卷
版本资源 人教新目标(Go for it)版
科目 英语
更新时间 2025-12-07 10:01:34

图片预览

文档简介

中小学教育资源及组卷应用平台
【新情境新趋势】2025年秋九年级英语单元过关测试卷
Unit 7 Teenagers should be allowed to choose their own clothes.
(主题:了解规则,谈论被允许或不被允许做的事情)
一、语法选择
Many teenagers have hobbies. But sometimes these can 1 in the way of their schoolwork, and parents might worry about their success at school. Teenagers often think they should 2 to practice their hobbies as much as they want. Do you agree
Liu Yu, a 3 boy from Shandong, is a running star. He is on his school team and has always wanted to be a professional runner when he grows up. However, his parents won’t allow 4 to train so much. “Of course we want to see him 5 his dreams,” says Mr. Liu. “My wife and I have 6 every one of his races. We have nothing against 7 ! But we think our son needs to think about other possible jobs. He’s getting older now, so he needs to think about what 8 if he doesn’t end up as a professional runner.”
Liu Yu doesn’t really agree. “Well, I think they should allow me to decide for myself.” He says. “My parents have always told me how important it is to work hard at school and enter university. I understand this, but I 9 serious about running. It’s the only thing 10 I’ve ever wanted to do.”
1.A.gets B.got C.to get D.get
2.A.allow B.allowed C.be allowed D.allows
3.A.fifteen-years-old B.fifteen years old
C.fifteen-year-old D.fifteenth-year-old
4.A.him B.he C.his D.she
5.A.achieves B.achieve C.to achieve D.achieved
6.A.supported B.support C.supports D.be supported
7.A.run B.running C.to run D.ran
8.A.happens B.happened C.will happen D.happen will
9.A.is B.be C.are D.am
10.A.which B.that C.who D.whom
二、完形填空
Nowadays, more and more teenagers have too much pressure. They find their schoolbags are getting heavier and hours they spend on their homework are becoming 11 . They think they should be allowed to practice their hobbies. But their parents think the hobbies 12 their school work. Should parents allow their children 13 their own decisions
Liu Ying, a fifteen-year-old girl, is a singing star at school. She always wants to be a professional 14 when she grows up. 15 , her parents don’t want her to practice singing because they think their daughter should study hard to get good 16 and go to a good university. “She needs to spend more time 17 her homework because it’s 18 to become a professional singing star,” says her father. But Liu Ying really 19 . “I know my parents care about me. And they hope that I will have a better life in the future. But I am 20 singing. I should be allowed to make my own decision. Only then will I have a chance to achieve my dream,” says Liu Ying.
11.A.longer B.shorter C.less D.fewer
12.A.put down B.put out C.get out of D.get in the way of
13.A.make B.to make C.making D.made
14.A.runner B.player C.singer D.writer
15.A.However B.Though C.But D.So
16.A.jobs B.books C.grades D.dreams
17.A.with B.for C.in D.on
18.A.easy B.interesting C.possible D.difficult
19.A.agrees B.minds C.dislikes D.disagrees
20.A.angry with B.serious about C.sorry for D.pleased with
三、阅读理解
A
Zhang Hongying, girl, 15I want to make our lunchtime longer. At the moment, lunchtime is short. Most of my classmates would like to do their homework during this time. But if they don’t get a good rest, they won’t have enough energy for the afternoon. So I would like to have more time so that we can take a nap after lunch. That way, we’ll learn better in the afternoon.
Zhao Pengran, girl, 15I would like to have more chances to talk in English. Now, the English classes are not enough for us to practice speaking English. I think we’d better have one morning a week at least to have spoken English lessons in order to improve our English.
Zhou Jiancheng, boy, 15My idea would be to have more fashionable school uniforms. If I were the headmaster, I would ask the students to design the uniforms themselves. We could have a contest among student designers. Then, we could ask others to choose their favorite. This way, we’ll be able to wear what we like best. How nice it would be for us young people!
21.What would Zhang Hongying like to do after lunch
A.To do her homework. B.To play with her classmates.
C.To take a nap. D.To study for the test.
22.What’s Zhao Pengran’s idea to improve their English
A.To speak loudly in English class.
B.To have one morning a week at least to have spoken English lessons.
C.To ask the teacher for help.
D.To practice listening more.
23.新考法·辨别事实与观点Which of the following is TRUE about Zhou Jiancheng
A.He thinks it is great to have a contest about designing the uniforms by the students themselves.
B.He is the headmaster.
C.He believes the students should wear less fashionable uniforms.
D.He doesn’t have any ideas about school uniforms.
24.What do the three students have in common
A.They are all girls. B.All of them like the school rules best.
C.They all want to get good grades. D.They are all fifteen years old.
25.Where can we see this passage
A.From a report. B.From a school magazine.
C.From a storybook. D.From a note.
B
Bullying (欺凌) can happen to anyone. A great many children around the world are bullied every year, but there are things that can be done to help.
What is bullying
Bullying is when someone makes you feel bad or hurts you again and again. Bullying can happen at school, out of school and online. Bullying includes:
●calling people mean (恶意的) names
●laughing at people
●telling lies about people
●taking someone’s things without permission (允许)
●not letting someone play in a group
●hitting people
What is cyberbullying
Cyberbullying includes:
●sending bad messages online
●sharing photos online without permission
●not letting someone be part of an online group
●spreading lies online
What can you do
If someone is not kind to you, tell an adult what you know and like. For example, talk to a parent or a teacher.
If you get bad messages, don’t reply. You should save them and give them to your teacher, your family, or the police. Ask an adult for help. Don’t share something before you make sure it is true. That will help stop the cyberbullying.
Talk to your parents or teacher or an adult if you see bullying or if you are worried about a friend.
Say sorry if you are not kind to someone. You can write a message or talk to the person. And always remember: think about how to be kind in the future.
For more information, visit our home page at www..
26.According to the passage, the following are bullying EXCEPT _________.
A.calling people mean names B.hitting people
C.telling lies about people D.laughing with people
27.Cyberbullying means bullying _________.
A.at school B.at home C.on the street D.on the Internet
28.When you get bad messages online, you should _________.
A.share them with friends B.give them to your teacher
C.reply to them at once D.keep them as your secrets
29.If you are not kind to someone, you should _________.
A.say sorry to that person B.talk about it in public
C.ask your parents to say sorry D.feel sad and keep quiet
30.中考新考法·推断文章写作对象This passage is mainly written for _________.
A.teachers B.parents C.children D.the police
C
教育与心理跨学科
Teens want structure in their lives, which means they want their lives well-planned. To begin building structure, teens need love and trust. They need to know their parents are there to give them needed love and support.
Teens want to be sure that no matter what happens, their parents will still love them. Parents should not only control their children but also talk to them. For example, if a teen fails an exam, parents shouldn’t only criticize. Instead, they should help analyze the reasons and encourage the teen to do better next time.
Schools also play a key role. Teachers should set clear rules in class but allow students to express their opinions. Many schools have clubs and activities. These activities help teens learn teamwork and make friends, which is good for their mental health. When teens have structure, they feel safe and are more likely to develop good habits.
31. What does “structure” mean for teens in the passage
A. Strict punishment B. Well-planned lives
C. Rich after-school activities D. Good exam results
32. What should parents do when teens fail exams
A. Only criticize them heavily B. Ignore their mistakes
C. Help find reasons and encourage them D. Punish them with extra homework
33. Why are school activities good for teens
A. They help teens get good grades B. They help develop teamwork and friendship
C. They let teens break school rules D. They make teens forget their study pressure
34. What can we learn from the passage
A. Teens don’t need parents’ support B. Clear school rules are unnecessary
C. Structure helps teens feel safe D. Teachers shouldn’t let students voice opinions
四、选词填空
用方框中所给单词的适当形式填空,使短文完整正确。每个单词限用一次,每空只填一个单词。
good, come, housework, work, parent, have, nothing, how, necessary, if
Lots of parents now buy everything that children want to have. If they carry on with this habit, their children won’t learn that money 35 from hard work.
Some parents like to 36 birthday parties for their children. If they keep on doing this, their children will think it’s 37 to enjoy birthday parties every year. Year after year, maybe they will forget their 38 birthdays and only remember their own. It is against traditional habits.
Many parents don’t let the children do 39 . They think children have only one thing to do. They should study hard and do 40 in their lessons. 41 parents go on doing this, their children will only learn to open their mouths to be fed and stretch out their arms to be dressed every day. When the children grow up, they will be able to do 42 , and they won’t even find a job. Parents should teach the children 43 to do housework because it helps them form good habits, such as 44 by themselves.
五、读写综合
A.回答问题。阅读下面文章,根据所提供的信息,完成下列各题。
If you go to a fast food restaurant, you will probably see a lot of teenagers. Today, many teenagers are overweight (超重), and this is because of their bad eating habits. Most teenagers are keen about the food with a lot of fat, oil, salt and sugar. People call this kind of food “junk food”.
But bad eating habits go beyond fast food. We find many teenagers eat unhealthily. Some don’t have breakfast before they go to school. During the day, some don’t have a proper meal or lunch. In a recent survey at one school, scientists find that over two thirds of the students don’t follow a healthy diet. They don’t like vegetables, and many of them don’t like eating fruit. They prefer to eat food with a lot of salt, sugar or fat.
Parents today also worry about their children’s diet. Some doctors give the following advice:
·Teenagers shouldn’t eat too much junk food.
·Teenagers shouldn’t eat food with too much salt. Salt can cause high blood pressure in the future.
·Teenagers need to eat food without fat, oil and sugar.
·Teenagers need to eat some fruit and vegetables every day. They are rich in vitamins and have little fat.
·Teenagers need to drink more milk. Milk will help their bones grow.
·Teenagers need to eat breakfast every day. It is good for their body and mind.
Where do a lot of teenagers eat
______________________________________________________________
46.Why are many teenagers overweight
______________________________________________________________
47.What kind of food is “junk food”
______________________________________________________________
48.How many students don’t follow a healthy diet
______________________________________________________________
49.What does the passage want to tell us
______________________________________________________________
B.书面表达。
近来,青少年肥胖化的现象越来越普遍。请结合实际情况,用英文写一篇短文。
内容包括:
1.简单描述当下青少年肥胖化的现象,并对此现象作出评价;
2.请为解决这种现象提出三点建议;
3.请呼吁大家养成健康的饮食和生活习惯。
作文要求:1.不能照抄原文,不得出现真实的人名和学校名字;
2.语句连贯,词数80左右。
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________
参考答案
一、
1.D 2.C 3.C 4.A 5.B 6.A 7.B 8.C 9.D 10.B
【导语】本文是一篇议论文。文章主要通过刘宇的事例,讲述了父母和子女对待爱好的冲突以及对未来梦想的不同态度。其实,作为学生,我们应该积极思考我们的未来,为梦想而努力,同时我们也应了解在通往梦想的道路上可能存在的风险和失败。
1.句意:但有时这些会妨碍他们的学业,父母可能会担心他们在学校的成功。
gets“到达”,动词三单形式;got“到达”,过去式;to get“到达”,不定式;get“到达”,动词原形。根据空前情态动词can可知,此处用动词原形。故选D。
2.句意:青少年通常认为应该允许他们随心所欲地练习自己的爱好。
allow“允许”,动词原形;allowed“允许”,过去式或过去分词;be allowed“被允许”,被动结构;allows“允许”,动词三单形式。分析句子结构可知,主语they与动词allow逻辑上是动宾关系,谓语应用被动语态,空前有情态动词should,这里是情态动词的被动语态,其结构是should be done。故选C。
3.句意:刘宇,一个来自山东的15岁男孩,是一名跑步明星。
fifteen-years-old表述错误;fifteen years old十五岁;fifteen-year-old“十五岁的”,形容词,常作定语;fifteenth-year-old表述错误。根据“a…boy”可知,此处是指一个十五岁的男孩,用fifteen-year-old作定语修饰名词boy。故选C。
4.句意:然而,他的父母不允许他训练那么多。
him“他”,人称代词宾格;he“他”,人称代词主格;his“他的”,形容词物主代词或名词性物主代词;she“她”,人称代词主格。根据空前allow可知,此处考查allow sb. to do sth.“允许某人做某事”,用人称代词宾格him。故选A。
5.句意:“我们当然希望看到他实现自己的梦想,”刘先生说。
achieves“实现”,动词三单形式;achieve“实现”,动词原形;to achieve“实现”,动词不定式;achieved“实现”,过去式或过去分词。根据“see him…his dreams”可知,此处考查see sb. do sth.“看到某人做了某事”,应用不带to的不定式作宾补。故选B。
6.句意:我和妻子支持他的每一场比赛。
supported“支持”,过去式或过去分词;support“支持”,动词原形;supports“支持”,动词三单形式;be supported“被支持”,被动结构。根据空前have可知,此处考查现在完成时,应填过去分词。故选A。
7.句意:我们不反对跑步。
run“跑步”,动词原形;running“跑步”,现在分词或动名词;to run“跑步”,动词不定式;ran“跑步”,过去式。根据空前against可知,此处应用动名词作宾语。故选B。
8.句意:他现在年纪越来越大了,所以他需要考虑如果他最终不能成为一名职业跑步运动员会发生什么。
happens“发生”,动词三单形式;happened“发生”,过去式或过去分词;will happen“将发生”,一般将来时;happen will表述错误。根据“what…if he doesn’t end up”可知,此处考查条件状语从句,从句是一般现在时,主句应用一般将来时,其结构是will +动词原形。故选C。
9.句意:我理解,但我对跑步是认真的。
is“是”,动词三单形式;be“是”,动词原形;are“是”,与第二人称或复数主语连用;am“是”,与I连用。句子时态为一般现在时,主语为I,be动词用am。故选D。
10.句意:这是我唯一想做的事。
which先行词为物体;that先行词为人或物体;who先行词为人;whom先行词为人,宾格。分析句子结构可知,此处考查定语从句,先行词thing用the only修饰时,只能用that引导限制性定语从句。故选B。
二、
11.A 12.D 13.B 14.C 15.A 16.C 17.D 18.D 19.D 20.B
【导语】本文以刘英为例,讲述在课业繁重的今天,家长与孩子在对待业余爱好上的不同的观点。
11.句意:他们发现书包正变得更重,花在家庭作业上的时间更长。
longer更长的;shorter较短的;less更少的,修饰不可数名词;fewer更少的,修饰可数名词;上文“They find their schoolbags are getting heavier”;根据and并列成分表相承的关系,可知此处指“书包更重,花在家庭作业上的时间更长”。故选A。
12.句意:但他们的父母认为业余爱好妨碍了他们的学业。
put down放下;put out扑灭;get out of从……中出来;get in the way of挡……的路;上文“They think they should be allowed to practice their hobbies.”学生们认为应该允许他们实践自己的爱好;根据but表句意转折可知此处指“家长认为业余爱好妨碍了学生们的学业”。故选D。
13.句意:父母应该让孩子自己做决定吗?
make作出(决定等),原形;to make不定式;making动名词/现在分词;made过去式/过去分词;allow sb to do sth“允许某人做某事”,可知填不定式。故选B。
14.句意:她长大后一直想成为一名专业歌手。
runner跑步者;player运动员;singer歌手;writer作家;根据上文“is a singing star at school”可知此处指“想成为一名专业歌手”。故选C。
15.句意:然而,她的父母不想让她练习唱歌,因为他们认为他们的女儿应该努力学习,取得好成绩,上好大学。
However然而,副词;Though尽管,引导让步状语从句;But但是,连词,表转折;So所以,连词,表因果;上文“刘英想成为专业歌手”;根据下文“her parents don’t want her to practice singing…and go to a good university”她的父母不想她练习唱歌,想让她好好学习,考个好大学;可知上下文含有转折意义,结合空格在句前,填副词。故选A。
16.句意:然而,她的父母不想让她练习唱歌,因为他们认为他们的女儿应该努力学习,取得好成绩,上好大学。
jobs工作;books书;grades分数;dreams梦想;根据“should study hard”可知此处指“努力学习,取得好成绩”。故选C。
17.句意:“她需要花更多的时间在作业上,因为要成为一名职业歌手很难,”她的父亲说。
with和;for对于;in在……里面;on在……上;spend … in doing sth“花……做某事”/spend … on sth“花……在某事/物”;根据“her homework”是名词,可知填介词on。故选D。
18.句意:“她需要花更多的时间在家庭作业上,因为要成为一名职业歌手很难,”她的父亲说。
easy容易的;interesting有趣的;possible可能的;difficult困难的;根据上文“她的父母希望他们的女儿努力学习,取得好成绩,上好大学”;可知,她的父亲觉得要成为一名职业歌手很难。故选D。
19.句意:但刘英真地不同意。
agrees同意;minds介意;dislikes不喜欢;disagrees不同意;根据下文刘英说的话“…I should be allowed to make my own decision. Only then will I have a chance to achieve my dream,”刘英希望自己能做决定,实现梦想;可知此处指“刘英不同意她父亲的观点”。故选D。
20.句意:但我对唱歌是很认真。
angry with与……生气;serious about用心……;sorry for为……感到后悔;pleased with对……感到满意;根据下文刘英说的话“Only then will I have a chance to achieve my dream” 只有这样,我才有机会实现我的梦想;可知,刘英对唱歌很认真。故选B。
三、
21.C 22.B 23.A 24.D 25.B
【导语】本文是一篇应用文,通过表格形式呈现了三位15岁学生对学校生活的改进建议。
21.细节理解题。根据“Zhang Hongying, girl, 15”和“I would like to have more time so that we can take a nap after lunch.”可知,她希望午饭后能小睡一会。故选C。
22.细节理解题。根据“Zhao Pengran, girl, 15”和“I think we’d better have one morning a week at least to have spoken English lessons”可知,为了提高英语水平,她认为每周至少有一个上午上英语口语课。故选B。
23.细节理解题。根据“Zhou Jiancheng, boy, 15”和“We could have a contest among student designers. Then, we could ask others to choose their favorite. This way, we’ll be able to wear what we like best.”可知,他认为举办一场由学生自己设计校服的比赛是很棒的。故选A。
24.细节理解题。根据“Zhang Hongying, girl, 15”、“Zhao Pengran, girl, 15”和“Zhou Jiancheng, boy, 15”可知,这三名学生的年龄均为15岁。故选D。
25.推理判断题。通读全文可知,文章内容为学生对学校生活的建议,且以杂志常见的意见征集形式呈现,最可能出自校刊。故选B。
26.D 27.D 28.B 29.A 30.C
【导语】本文主要介绍了现实生活中的欺凌和网络暴力,以及如何应对和避免这类现象。
26.细节理解题。根据“What is bullying ”这栏所列的六点可知,欺凌包括骂人,打人,编造关于他人的谎言,而D项表述与原文不一致。故选D。
27.细节理解题。根据“What is cyberbullying ”这栏所介绍的cyberbullying的特征可知,cyberbullying都发生在因特网上。故选D。
28.细节理解题。根据倒数第四段“If you get bad messages, don’t reply. You should save them and give them to your teacher, your family, or the police.”可知,当你在网上收到带有恶意的消息后,不要回复,而是应该保存好并转给老师、家人或警方。故选B。
29.细节理解题。根据倒数第二段“Say sorry if you are not kind to someone.”可知,如果你对某人不友好,就要道歉。故选A。
30.推理判断题。根据文章主要内容可知,本文主要介绍了生活中的欺凌和网络暴力,并教孩子们如何应对这种现象,因此本文主要是写给孩子们的。故选C。
31. B 32. C 33. B 34. C
31. 细节题。文章开篇就点明青少年需要的“structure”指规划良好的生活,选B。
32. 细节题。原文明确提到父母不该只批评,要帮分析原因并鼓励,选C。
33. 细节题。由活动能帮青少年学会团队合作、结交朋友可知答案选B。
34. 细节题。文章结尾说明有规划的生活能让青少年有安全感,选C。
四、
35.comes 36.have 37.necessary 38.parents’ 39.housework 40.well 41.If 42.nothing 43.how 44.working
【导语】本文主要讲的是父母在对待孩子的成长中所遇到的问题,文章主张不要替孩子们做一切事情,不要让孩子们养成衣来伸手饭来张口的习惯,不要一味地强调孩子学习重要,学会生活和帮助人,做一些力所能及的活也是很重要的。
35.句意:他们的孩子就不会知道钱来自于努力工作。根据“their children won’t learn that money… from hard work”可知,这里表达的是“来自”,英语是come from,而句子主语是the money,是不可数名词,所以这里的动词应该用三单,故填comes。
36.句意:有些父母喜欢为他们的孩子举行生日聚会。根据“birthday parties for their children.”及备选词可知,此处指举办生日派对,have“举办”,like to do sth“喜欢做某事”,此空应填动词原形,故填have。
37.句意:如果他们继续这样做,他们的孩子会认为他们有必要每年都享受生日聚会。根据“If they keep on doing this, their children will think it’s…to enjoy birthday parties every year”可知,孩子们会养成这样的习惯,认为这样做是有必要的,所以这里表达的是“有必要的”,英语是necessary,故填necessary。
38.句意:年复一年,也许他们会忘记父母的生日,只记得自己的生日。根据“only remember their own”及备选词可知,这里指的是“会忘记父母的生日”,所以表达的是“父母的”,这里是名词所有格的结构,英语是parents’,故填parents’。
39.句意:许多父母不会让孩子们做家务。根据“Many parents don’t let the children do ”及备选词可知,此处指做家务,英文表达为do housework,故填housework。
40.句意:他们应该努力学习,学好功课。根据“They should study hard and do…in their lessons”可知,这里表达的是“学好功课”,空格指的是“好的”,在句中修饰的是动词do,所以这里应该用副词,故填well。
41.句意:如果父母继续这样做,孩子们只会学会饭来张口衣来伸手。“parents go on doing this”是“their children will only learn to open their mouths to be fed and stretch out their arms to be dressed every day”的肯定条件,用if引导条件状语从句,故填If。
42.句意:孩子们长大了,什么也干不了。根据“ they won’t even find a job”可知,什么都做不了,甚至无法找工作,这里表达的是“没有事情”,英语是nothing,故填nothing。
43.句意:父母应该教孩子如何做家务,因为这有助于他们形成良好的习惯,如自己工作。此处用疑问词+动词不定式作宾语,备选词how符合,故填how。
44.句意:父母应该教孩子如何做家务,因为这有助于他们形成良好的习惯,如自己工作。根据“because it helps them form good habits, such as … by themselves”及备选词可知,养成好习惯例如可以自己工作,work“工作”,as是介词,后接动名词,故填working。
五、A.
45.In a fast food restaurant./They usually eat in a fast food restaurant. 46.Because they have bad eating habits. 47.The food with a lot of fat, oil, salt and sugar is called junk food. 48.Over two thirds of the students. 49.Eating a healthy diet is important./How to keep a healthy diet.
B.例文
Nowadays, more and more teenagers get overweight. Many of them don’t have healthy eating habits. What’s more, they don’t exercise enough. Something must be done now.
First, teenagers should manage to have breakfast every day. Breakfast is the most important meal in a day. They should eat more fruit and vegetables, and eat less junk food.
Second, schools should provide more chances for them to do sports. A healthy body is good for their studies.
Third, parents should pay more attention to the food their children eat. Ask their children to keep a balanced diet.
So boys and girls, let’s move! Shake our bodies and eat healthily!
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)