/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年九年级英语上册单元复习考点培优外研版
Module 12 Save our world 专题12 阅读理解
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
A boy was walking through a small wood. Suddenly, he heard someone crying. Following the sound, he came to a small grey pond. The boy swept (扫除) the pond’s dirty surface of water and saw a small grey fish with tears.
The boy felt very surprised and tried to catch the fish. But when he put his arm into the water, it turned grey at once. At the same time, a strong feeling of sadness swept over him—that was the sadness of the grey fish. The boy felt so frightened that he pulled his arm out of the water and rushed home.
When he got home, his arm still stayed grey, and he still felt sad. He tried a lot of ways to cheer himself up, but nothing worked. So he had to go back to the pond and asked the grey fish for help. The fish told him that if he could make the earth happy, the grey color on his arm would disappear.
From then on, the boy began to look after the countryside. He cared for the plants, did what he could to keep the water from being polluted, and encouraged others to do the same. He worked so hard, and his arm started to recover its normal color slowly. When the grey color disappeared completely, he started feeling happy again, and he decided to go and visit the pond. When he came near the pond, he heard the fish singing and laughing.
1.What did the pond look like
A.Small and dirty. B.Huge and nice. C.Big and grey. D.Nice and cool.
2.How did the boy feel when he put his arm into the water
A.Happy. B.Sad. C.Excited. D.Frightened.
3.What did the fish tell the boy to do when he asked for help
A.To clean the pond. B.To tell his parents.
C.To help protect the environment. D.To go home quickly.
4.The underlined word “recover” means _______ in the passage.
A.覆盖 B.揭开 C.褪去 D.恢复
5.What’s the main idea about the passage
A.We shouldn’t catch the fish in the pond, or we will be punished.
B.We can’t have a happy life if we don’t have a good environment.
C.We must give animals a good place to live in.
D.It’s safe for children to stay away from the pond.
Xiamen Xiang’an International Airport is located in Dadeng Island, Xiang’an District. Construction on the new airport began in 2022, and the first phase (阶段) is expected to be completed and open by the end of 2026.
It is designed to be very large and modern. The big terminal building can handle 62 million passengers every year when it is finished. There is one runway (跑道) on each of the north and south sides of the terminal building. Both of them are 3,800 meters long.
Gaoqi International Airport has been in the city center since it was built in 1983. It has run out of space on the main island. There was no more land to build longer runways or more parking spaces for planes. The new Xiang’an Airport was built by filling parts of the sea with land. About 70% of its area was created this way, solving the big problem of not having enough space.
The airport is very close to Kinmen (Jinmen). When the Xia—Kin Bridge is built in the future, it could make it easy to travel between Xiamen and Kinmen. Then the airport will be the “first stop” for people and businesses from Taiwan coming to the mainland. With the transportation links like high-speed trains, subways and buses, the airport will also make travel very convenient for people all over Fujian Province.
The Airport is not only modern but also “green”. For example, the large roof of the terminal building is made with a rainwater collection system. This system collects and reuses rainwater for cleaning and watering plants. There are also solar panels (太阳能板) on the roof to make electricity for lighting and other equipment. Moreover, a lot of green plants and trees will be grown around the airport. This not only makes the area more beautiful but also helps to clean the air and provide habitats for birds and insects.
6.How long will it take to finish the first phase of the huge project
A.Three years. B.Four years. C.Five years. D.Six years.
7.What may the new airport look like according to the second paragraph
A. B. C. D.
8.What’s the biggest problem that Gaoqi airport is facing
A.The traffic is getting worse. B.It is too old for modern big planes.
C.Its area was created by filling the sea. D.No place for runways and parking.
9.What’s the main topic of Paragraph Four
A.The transportation of Xiang’an Airport.
B.The business between Taiwan and the mainland.
C.Xia-Kin Bridge will be built in the near future.
D.Xiang’an Airport brings fast development to Fujian.
10.Why do people think Xiang’an airport is a “green” one
A.There are a lot of green plants and trees.
B.We can use rainwater to make electricity.
C.The solar panels are everywhere on the floor.
D.Many things are done to protect the environment.
Countries around the world need to deal with the environmental and climate problems caused by rapid industrialization. This is necessary to protect the polar regions, which influence global climate through a number of processes.
The Earth’s snow and ice covers are melting at more than twice the average rate because of global warming. As spring snow and summer sea ice cover decrease because of increasing human activity. As temperatures increase in the Arctic, icy soils in northern regions store less carbon, and the release of carbon dioxide (二氧化碳).
Global warming is changing the polar, because polar animals and plants are more sensitive to temperature rise.
First, all the countries should have the same idea on working together to address climate change.
Second, there should be an agreement on the fact that all countries’ right to carbon emissions (碳排放) is equal and users should bear the cost of carbon emissions from the products they use.
Third, there should a global agreement saying consumers have the right to know and choose, and digital technologies should be used to control the carbon footprint of users.
Fourth, a global agreement is needed to make sure developed and developing countries all shoulder their responsibilities for reducing carbon.
Besides, stricter rules should be taken to better protect the fragile polar environment. It is necessary to pay more attention to the former’s environment and the Arctic should be well protected.
The influence of human activity on the Arctic’s ecological environment should be reduced, by reducing mining, fishing and tourism as much as possible, limiting pollutant emissions. Especially, fishing should be banned.
Countries around the Arctic Ocean must reduce land-based pollution and check the sources of environmental pollution, such as shipping emissions, ocean dumping and air pollution.
The international community needs to cooperate more closely and deeply to protect the polar environment and ecology, and international organizations should provide financial and technological support to countries in the polar region to do research and set up a wide monitoring network.
The North and South Poles have great research value, playing an important role in many fields including trade, sea channels and natural resources against the climate change.
Polar regions, especially the Arctic, offer new development chances as well as risks. The Arctic belongs to the world and it is the international society’s responsibility to make sure of peace and development.
In other words, all countries should join hands to protect the polar region’s environment to reduce the effects of climate change.
11.According to the passage, we know ________.
A.the environmental and climate problems are being paid attention to by all the countries
B.carbon emissions should be done by developed countries
C.fishing should be banned around the world
D.international organizations should provide financial and technological support to developing countries
12.According to the passage, which is TRUE
A.Global warming only happens in the polar regions.
B.Countries around the Arctic Ocean must reduce air pollution.
C.The business in the north pole areas doesn’t hurt the environment.
D.Developing countries all shoulder their responsibilities for reducing carbon.
13.What can we infer from the passage
A.Countries around the world need to deal with climate problems.
B.Human activity should keep away from the north pole areas.
C.More and more people have realised that the polar regions are in danger and we are taking action.
D.Only the countries around the polar regions should join hands to protect the polar region’s environment to reduce the effects of climate change.
14.The underlined part “fragile” means “________”.
A.坚实的 B.有影响的 C.重要的 D.脆弱的
The Taklimakan Desert is the largest desert in China. It is about 337,600 square kilometers in the Tarim Basin in Xinjiang. The dry environment makes it difficult for life there. Sandstorms often happen, and the moving sand seriously affects the lives of local people and the natural environment in this area. However, ▲ . Here are some scientific (科学的) and helpful ways they have used.
One of the main ways is to build a tree belt (带) around the desert. By the end of 2023, a 2,761-kilometer-long green belt had already been built around it. In 2024, the last part of the belt, 285 kilometers, was finished. It’s about 3,046 kilometers in total. The belt lies as a strong wall against the spread of the desert.
Biological ways are also widely used. For example, people grow special plants that can grow well with little water like huyang, suosuo and so on. These plants hold the sand and reduce sandstorms. At the same time, they can help local people make money. What’s more, the sun is used to produce electricity here. And people build greenhouses to grow vegetables and fruits. In this way, they can make full use of the land and light in the desert area.
Great changes have already taken place. The natural environment around the desert has been improved greatly. The local economy (经济) has also been developed rapidly. So we believe that as long as we have a strong will and use scientific methods, we can protect the environment and build a better future for both people and nature.
根据材料内容选择最佳答案。
15.Which sentence can be put in ▲
A.trees can stop the wind from blowing the earth away
B.more and more rich farmland has changed into desert
C.it is important to know the importance of protecting the environment
D.our government and local people have made much effort to control the desert
16.Why is the tree belt built around the desert
A.To make the desert beautiful. B.To prevent sandstorms.
C.To provide food for animals. D.To make more money.
17.Which of the following can take the place of “make full use of”
A.succeed in B.take full advantage of
C.keep in touch with D.make contributions to
18.Mike lives in the desert. How can he help control the desert according to the text
A.By growing huyang. B.By saving water.
C.By building a strong wall. D.By holding the sand.
19.Which of the following is an opinion according to the text
A.The green belt is about 3,046 kilometers in total.
B.The Taklimakan Desert is the largest desert in China.
C.The dry environment in the desert makes it difficult for life there.
D.We can build a better future if we have a strong will and use scientific methods.
People used to see lots of plastics on the sea surface. Now in a study, researchers have found that the microplastic (微塑料) pollution in deep water is much more serious than that on the sea surface. “What we’ve known about microplastic has been from the sea surface,” says Kyle Van Houtan, “but this study suggests there’s a larger number that’s unnoticed.”
Microplastics are small pieces that break off from plastic bottles or bags as they change to simpler chemical forms in the environment. They have different sizes and can be found anywhere, including in the oceans, lakes, soil and even blowing in the air.
To study microplastic pollution in the deep sea, Houtan’s team collected samples (样本) in the sea by using an ROV (遥控潜水器). As the ROV went down from 5 to 1,000 meters below the sea surface, a special machine filtered (过滤) the sample water and kept the small particles (微粒). Back in the lab, the team used another machine to find out the types of plastic present.
Their findings are based only on a certain area, and if the results hold for the wider ocean environment, the amount of plastic in the midwater would be worrying, because this is the key living environment for most sea animals. The final effect is still unknown, but what is for certain, Houtan says, is that “this is a serious problem, and it shows humans can change natural systems.”
Yet in other ways, “the results are encouraging,” he says. Since most of the microplastic waste comes from single-use plastic, this means we could reduce microplastic pollution by cutting down on the production and use of the unnecessary plastic products.
20.Houtan’s team used ROV to ________.
A.filter the sample water B.collect samples in the sea
C.examine the chemicals D.record the depth of water
21.The writer develops Paragraph 3 by ________.
A.listing the number of the findings
B.describing the course of the study
C.drawing the result of the study
D.explaining the cause of the pollution
22.We can learn from the study that ________.
A.midwater holds a large number of microplastic particles in the sea
B.recycling is a useful way to reduce microplastic pollution
C.most sea animals live on the sea surface
D.the sea surface is more polluted than the midwater
23.The best title for the passage is ________.
A.Humans and Natural Systems
B.A New Way to Look for Ocean Plastic
C.The Hidden Plastic World in the Deep Sea
D.The Growing Problem of Sea Pollution
24.We can infer (推断) that the following part of the passage is about ________.
A.how to cut down on the production and use of unnecessary plastic products
B.how to deal with the unnecessary plastic products
C.how to develop plastic products
D.how to protect the natural system
I am a plastic bottle. A week ago, I was on a supermarket shelf. I had a normal life, the same as all my brothers and sisters—other bottles full of water. I felt really happy. Then a tall woman picked me up and put me in her basket! The woman took me home and put me in the fridge. It was cold, but I soon made friends with the cans and bottles in it. However, only a few hours later, she took me out of the fridge and drank the water inside me. Then she threw me into a dustbin. I have never felt so empty and alone in my life.
Early the next morning, a man took me out of the dustbin. He threw me and the other rubbish into the back of a truck. There were so many terrible smells. Then I was pushed together with the rest of the rubbish. Soon I was completely flat (平的). I cannot believe how thin I became.
I slept for a while. When I woke up, I found myself in a terrible place. Everything around me was ugly and had terrible smells. I felt afraid. I kept hoping that I would be moved somewhere else. Then huge trucks came and covered us with a layer of soil.
I asked another bottle what would happen to us. He said that we would never leave this terrible crowded place and we would have to stay here for thousands of years.
“Why can’t they reuse or recycle us ” I cried.
根据材料内容选择最佳答案。
25.Where was the plastic bottle at the beginning of the story
A.In a fridge. B.In a supermarket. C.In a dustbin. D.In a truck.
26.How did the plastic bottle feel when it was completely flat
A.Happy. B.Empty. C.Surprised. D.Afraid.
27.What will happen to this plastic bottle
A.It will go back to a supermarket shelf.
B.It will leave the terrible crowded place soon.
C.It will make friends with the cans and bottles.
D.It will stay in a terrible place for thousands of years.
28.Why is the sentence “Why can’t they reuse or recycle us ” written in the last paragraph
A.To encourage readers to learn more about rubbish.
B.To advise readers to reuse and recycle plastic bottles.
C.To invite readers to walk into nature to enjoy the fresh air.
D.To expect (期望) readers to know the importance of protecting the environment.
29.What’s the best title for the text
A.The Problem of Rubbish B.The Journey of a Plastic Bottle
C.The Story of a Tall Woman D.The History of Cans and Bottles
“One generation plants trees so that the next can enjoy the shade.” Wang Zizhong, a 78-year-old farmer from Ciyu Village in Shandong Province, has spent the past 42 years of his life greening mountains and protecting forests with his family.
In 1983, Wang Zizhong saw the barren (光秃秃) hills to the north of Ciyu Village and started thinking about planting trees on them. The serious soil erosion on the mountains had greatly influenced the lives of the villagers.
He left his job as a teacher, rented the land from the local government and took on the task of greening the barren hills. He led his family up the mountains and began the arduous journey of planting trees.
At that time, he and his wife left their two teenage sons in a cave while the couple dug holes for the trees. There were no roads, so Wang had to carry tree seedlings and water on his shoulders and walk kilometers to the mountains. The water he carried each time could only water seven or eight trees, so he had to make many trips every day.
As Wang grew older, he passed on the task of forest protection to his son. Influenced by his father, Wang Tao took over the job and worked hard every day to carry on the family’s work.
Over 42 years, the Wang family has planted over 200,000 trees, covering more than 133 hectares.
Their efforts have turned the barren mountains into green forests, leaving a “green treasure” for future generations and showing that the idea of green development is increasingly taking root in people’s hearts.
30.How does the writer start the text
A.By telling a story. B.By using a saying.
C.By sharing an experience. D.By asking a question.
31.Why did Wang Zizhong leave his job as a teacher
A.Because he suffered from a serious disease. B.Because he would like to make more money.
C.Because he was asked to teach in another school. D.Because he wanted to green mountains in his village.
32.From Paragraph 4, we know Wang’s journey of planting trees was ______.
A.educational B.dangerous C.difficult D.interesting
33.What is the writer’s purpose of writing this text
A.To tell us how many trees Wang Zizhong and his family planted.
B.To encourage more people to help villagers in Ciyu protect the forest.
C.To introduce Wang Zizhong’s family and their tree-planting story.
D.To tell us why Wang Tao helped his father with tree-planting work.
Long ago, in the icy north, there was a city called Icedale on floating (漂浮) ice islands. It was home to lots of polar bears. It was also a city with restaurants, hospitals, police stations, and more. Polar bears burned oil which was easy to get to provide energy for lights, heaters, and machines. No one thought that could harm the environment.
Over time, strange (奇怪的) things happened. The sea level rose; there was less snowfall; and polar bears began wearing T-shirts instead of thick coats. But life still seemed normal—until one small ice island disappeared completely.
“ What’s causing this ” everyone wondered.
A scientist named Luma explained, “It’s the greenhouse effect. Burning oil produces carbon dioxide that traps (困住) heat around our city. This causes the ice to melt, and we’ll lose more and more ice. If we keep burning oil, Icedale will disappear, too.”
The leaders decided to take action. Luma’s team worked together to come up with ways to use clean energy from the sun, wind and sea. Slowly, Icedale began to improve.
All polar bears learned they must live in a way that was kind to nature to protect their home.
34.The first paragraph mainly tells us ________.
A.Icedale’s ways to produce energy
B.some basic facts about Icedale
C.environmental problems in Icedale
35.What do the strange things refer to
① Fewer snowy days. ② More rainstorms.
③ Rise in the sea level. ④ Polar bears’ choice for light clothes.
⑤ Polar bears’ action of moving away.
A.①②③ B.②③⑤ C.①③④
36.What does the underlined word “melt” mean
A.变形 B.融化 C.形成
37.What’s the best title for the story
A.The disappearing islands B.The ways to protect home C.How Icedale saved itself
Tenzin Dargye lives at the foot of a large snow mountain. “When I was a child, there was a river in front of my house,” said Dargye. “In summer, the water level could reach my knees. But now, it’s gone.”
There are over 40 glaciers (冰川) around the snow mountain. They show signs of climate change. Dargye said, “Seeing the glaciers melting (融化) little by little, we felt we should do something.” He and some villagers formed a team to protect the glaciers. They studied the glaciers and local wildlife.
The team discovered the glaciers began melting every year in mid-May and stopped around October. So, they decided to measure the glaciers twice a year. However, they didn’t receive special training, so they used the traditional methods. They made a large rock near the end of the glacier as the starting point. Then they measured the distance between the rock and the snow line. Some villagers saw little value in the team’s work, but most supported them.
Luckily, He Xiaobo from the Chinese Academy of Sciences came for a visit in 2023. After learning about the team’s efforts, he helped them improve their methods. “What you’ve done is the first step in protecting the glaciers,” he said. “With all these records, we can better understand how the glaciers are affected by climate change. Then we can guess what’s coming and be better prepared.”
38.Why did Dargye and some villagers build the team
A.To find more wildlife.
B.To make the river clear.
C.To work for the protection of glaciers.
39.When do the glaciers start to melt according to the team
A.In March. B.In May. C.In June.
40.What is the third paragraph mainly about
A.Villagers’ support for the team.
B.Main causes of climate change.
C.The team’s efforts to measure the glaciers.
41.What is the main purpose of the passage
A.To explain how glaciers form and melt.
B.To tell the story of Dargye’s childhood.
C.To show how Dargye and his team protect glaciers.
World Wetlands Day is celebrated every year on February 2nd to help people realize the importance of wetlands for humans and our earth.
What is a wetland A wetland is an area where the land is covered by water most of the time. The water can come from rainfall, lakes, rivers or the sea. Wetlands can be natural or made by humans.
Why are wetlands important Freshwater wetlands are home to around 100,000 animal species.
Wetlands help to slow down climate change. They can take in (吸收) lots of carbon (C), preventing it from becoming carbon dioxide (CO2) that warms the earth. They take in lots of rain, which lowers the risk of floods nearby.
Many people depend on wetlands for their living. Businesses such as fishing, rice farming and tourism around the wetland provide jobs for them.
What threatens (威胁) wetlands Since 1970, more than a third of the world’s wetlands have disappeared. Wetlands are used for building homes, factories or farms. This makes wetlands get smaller and smaller, so it’s more difficult for wildlife (野生动植物) to live there.
How can wetlands be protected Many countries including China, have been trying to protect wetlands and use them in an environmentally friendly way. Let’s join hands to take action for wetlands, for the planet, and for a better future.
42.Why is World Wetlands Day celebrated every year
A.To tell people what wetlands are. B.To tell people where to find wetlands.
C.To tell people when to celebrate the day. D.To tell people how important wetlands are.
43.How do wetlands influence climate
A.They can make climate change faster.
B.They are home to around 100,000 animal species.
C.They can lower the risk of floods by taking in lots of rain.
D.They can make more C and CO2 to prevent global warming.
44.Which of the following facts about wetlands is NOT mentioned
A.Wetlands can be made by humans.
B.Wetlands are getting smaller and smaller.
C.Some plants can’t be grown in wetlands.
D.The water in wetlands can come from lakes or rivers.
45.According to the passage, what should be done to protect wetlands
A.Use more land to build homes, factories or farms.
B.Countries work together to protect the wetlands.
C.Drive away wildlife and people around wetlands.
D.Try to provide more jobs for local people.
46.In which part of a magazine can you most likely read the passage
A.Nature. B.Science. C.Sports. D.Culture.
In the past, the Tala Desert in Qinghai was described by the saying, “When the wind blows, stones roll and no grass grows.” Covering more than 600 square kilometers, 98.5% of this empty land has turned into desert. Almost nothing could live there. Yet, because it receives plenty of sunlight, this “lifeless place” was chosen as the site for one of China’s biggest solar power stations.
In 2012, the first sets of solar panels (太阳能板) were set up. They were only meant to collect sunlight to produce electricity, but something unexpected happened for the environment. The panels worked like large sunshades. They reduced direct sunlight, slowed down wind erosion (侵蚀), and helped the soil keep its moisture. In just a few years, plant coverage increased from less than 2% to 80%.
However, new problems soon arose. The rapidly growing grass started to block sunlight from reaching the panels. This reduced electricity production and raised the risk of fires. Using chemical weed killers damaged the weak ecosystem, and asking people to cut the grass cost millions of yuan every year. Then, a local herder (牧民) half-jokingly suggested, “Why not let sheep eat the grass ”
In 2016, 600 Tibetan sheep officially “started working.” They ate the grass under the panels, keeping it short and improving the soil with their waste. In return, the sheep grew healthier. The herders voluntarily joined the project and even formed a small group to take turns managing the areas, making sure the grass and sheep stay in balance. This created a lasting system of “solar power above, sheep below.” The power station saved on cleaning costs, herders made more money, and the land became healthier.
Today, the Tala Desert now supplies over 100 million kilowatt-hours of clean electricity annually and the number of sheep has increased to over 20,000, creating millions of yuan in value every year. The tale of the “photovoltaic sheep” (光伏羊) shows that when humans cooperate with nature instead of fighting it, even the toughest desert can glow with the hope of sustainable development (可持续发展).
47.What is the main purpose of the first paragraph
A.To introduce the problem in the desert. B.To provide the background for the solar project.
C.To show the view of the Tala Desert. D.To explain how solar energy works.
48.What can we learn from Paragraph 3
A.The fast-growing grass helped increase electricity production.
B.A local scientist first thought of letting sheep eat the grass.
C.Using chemical weed killers was useful and helpful.
D.Asking people to cut grass cost a great deal of money.
49.What are the achievements of the whole project
①It generates tons of clean electricity.
②It stopped the wind from blowing in the desert.
③It greatly improved the local environment.
④It helps the local herders to raise sheep.
A.①②④ B.①③④ C.②③④ D.①②③
50.What can we infer from the text
A.Local herders supported the project and took part in it actively.
B.The project will be widely used in all deserts around China.
C.The main goal of the solar power station was to improve the environment.
D.The success of the “photovoltaic sheep” project only happened by chance.
Bird migration (迁徙) is one of nature’s most amazing things. Every year, millions of birds fly thousands of kilometres between their home areas and winter places. Why do birds take such long and dangerous journeys The reasons are food and weather. In cold seasons, food becomes difficult to find, and birds move to warmer places to find enough insects or plants to eat.
Scientists studied how birds travel for a long time. In the past, scientists used small metal rings (金属环) to record where birds go. Today, scientists use GPS to help them. They found that birds use different ways to find their directions, like looking at the sun and stars, and remembering mountains and rivers to help them know their ways.
Migration is arduous. Birds face many dangers, such as storms, enemies (天敌), and tall buildings. To prepare for the trip, they eat more food to store energy. During the journey, birds fly in groups to save energy by following the first bird.
Bird migration is important to ecosystems. For example, some birds help flowers grow through pollination (授粉). However, climate change and human activities are making migration harder. Scientists say that some birds may change their ways or even disappear if we don’t protect their rest areas. By building bird-friendly cities and using less light at night, humans can help these amazing travelers.
51.What’s the reason for bird migration
A.To save energy during trips. B.To see rivers and mountains.
C.To find food and better weather. D.To protect themselves from enemies.
52.How does the writer tell how birds find directions in Paragraph 2
A.By comparing different kinds of birds. B.By describing tools birds use to find directions.
C.By listing numbers in a scientist’s study. D.By telling the result of climate change.
53.What does the underlined word “arduous” in Paragraph 3 mean
A.Difficult. B.Exciting. C.Helpful. D.Boring.
54.Why does the writer write this passage
A.To tell the history of scientific tools. B.To encourage people to feed birds in cities.
C.To show how to build bird-friendly gardens. D.To describe a natural event and its importance.
Even though there are many electronic communication methods, paper is still one of the most widely used materials in the world. According to the research, when we save tons of paper, we can save almost 13 trees, 4100 kwh of electricity and 31,780 litres of water. So, look at these ways to reduce paper consumption (消耗). They can help save the planet’s valuable resources.
Donate your old books. Placing old books where they are needed will bring out their value of use. There are many places that want to have old books, especially places with a waiting room such as hospitals. But be sure to donate old books to some places in need. Some places might not need them.
Print on both sides of the paper. This will reduce the consumption of printing paper by half. Waste paper is also a good choice when you print some unofficial things, such as notes and reading materials. This can make full use of waste paper and ensure that they are not wasted.
Use an erasable board to take notes at home. Pick up a whiteboard or a blackboard and keep it close! It’s convenient for saving paper. You can use it to take down important information from phone calls.
Use notebooks until the end and save empty pages. Rather than throwing away empty notebooks at the end of a term, tear out the unused pages. Then put them together to create a new notebook.
55.Which of the following places probably won’t need old books
A.Hospitals. B.Airports. C.Train stations. D.Tourist centers.
56.________ can’t be printed on waste paper.
A.Exercises B.Reading materials
C.The notes taken in class D.The letter for an interview
57.Which of the following ways is not mentioned
A.Donate your old books. B.No more writing on paper.
C.Print on both sides of the paper. D.Use notebooks until the end and save empty pages
58.How is the text organized (①=Paragraph 1, ②=Paragraph 2, …)
A. B. C. D.
China is working hard to use more clean energy, like wind and solar power. A new report says the country will reach its goal of 1,200 gigawatts (GW) of clean energy by 2025—five years earlier than planned. This means China is becoming a world leader in making and using green energy.
By the end of 2024, China had built 890 GW of solar power stations and 520 GW of wind farms. That’s more than 45% of all its electricity. One big example is a solar farm in Xinjiang called Ruoqiang. It can give power to millions of homes and stop millions of tons of harmful gases from going into the air every year.
But there are still problems. Coal, a dirty energy source, is still used a lot. It makes 69% of China’s harmful gases. Sometimes, new coal plants are built near solar or wind farms to make sure there’s always enough electricity. To fix this, the government is trying new ways to store energy, like big batteries and hydrogen power.
The government is helping with this change. It gives money to support clean energy projects and sets goals for each province. In 2020, a new policy called “1+N” started. It tells factories and transport companies how to make less pollution. China also plans to stop selling petrol and diesel cars by 2035. In cities like Shenzhen, one in four new cars is electric.
Experts say China’s progress can help the world cut harmful gases faster. But they also say China needs to use less coal. “The most important thing is to use more clean energy and less coal.” said Martin Weil from a global energy group.
59.When will China probably reach its 1,200 GW clean energy goal
A.2025. B.2030. C.2035. D.2040.
60.What does “this change” in paragraph 4 refer to
A.Using more coal for energy. B.Building more houses in provinces.
C.Using more clean energy like solar power. D.Selling more petrol cars.
61.How does the writer show China’s clean energy progress
A.By telling stories of workers. B.By giving numbers and examples.
C.By comparing with other countries. D.By talking about future plans.
62.Which of the following sentence can conclude the experts’ attitude towards China’s change according to the last paragraph
A.A step forward, but miles to go. B.It’s never too old to learn.
C.Love me, love my dog. D.Practice makes perfect.
Paper was invented by a Chinese man called Cai Lun almost 2,000 years ago. It didn’t spread to Europe until the year 1100. And four hundred years later, a German discovered that he could make the best paper from trees. After that, countries rich in forests, such as Canada, Sweden, America and Finland became the most important ones in paper making.
The common uses for paper include newspapers, magazines and books. But do you know that paper can be used for keeping warm For example, in Finland, the farmers wear paper boots to keep their feet warm in the snow. And even houses can be insulated (使绝缘) from heat or cold with paper.
However, we have to understand that paper still comes from trees now. If we keep on wasting so much paper, there will not be any trees left on the earth some day in the near future. Every day people throw away about 3,000 tons of paper in the world, which means that we are cutting down nearly 48,000 trees every day. The fact is that it takes more than 10 years for a tree to grow.
As for this problem, we can do many things in daily life. We can use both sides of every piece of paper. We can make useful things out of used paper. We can use china or glass cups instead of paper ones. When shopping, we can use fewer paper bags and reuse them if we have some.
In short, we should keep a balance (平衡) between using paper and protecting trees, and do it now before it is too late.
63.When did making paper from trees spread widely around the world
A.2,000 years ago. B.In 1100. C.After 1500. D.In 1500.
64.What’s the main idea of the second paragraph
A.Paper is very popular in Finland. B.Paper can be used in many ways.
C.Paper is widely used by farmers in Finland. D.Paper is common.
65.How many trees do we need to make one ton of paper
A.About 48,000. B.About 16. C.About 3,000. D.About 10.
66.What can we do to save paper according to the fourth paragraph
A.Using plastic bags instead of paper ones. B.Stop making things made of paper
C.Making new things out of used paper. D.Using only one side of every piece of paper.
67.Which of the following is TRUE
A.A German made the best paper in 1100. B.We should plant more trees to make paper.
C.The writer is worried about paper waste. D.People only like using paper.
There are challenges of recycling clothes. But a company in France is trying to make it easier. The company is called CETIA.It built two machines that use AI to help recycle clothes and shoes. With AI technology, one machine can find and cut off zippers and buttons (拉链和纽扣) from clothes, while the other machine can pull off soles (鞋底) from shoes easily.
This sounds simple, but nobody has ever done it before. Nobody recycled soles before because it was hard to sort them from shoes, on an oven to melt (熔化) the glue and pull off the soles by hand. But CETIA’s machine can do it very easily.
Some clothes can be recycled into materials for houses or roads. But most clothes don’t become clothes again. That’s because clothes need materials that must be sorted carefully by hand. That usually takes a long time and is expensive. But CETIA’s machine can sort faster and better than people. It can even sort clothes by color and material, making it easier to recycle them into clothes again.
Recycling clothes and shoes is important because it can reduce waste and can even create new jobs. CETIA is doing amazing work by developing those recycling machines. They’re showing us that with smart thinking, we can find ways to solve big problems.
68.What is CETIA
A.A clothes store. B.A cleaning business.
C.A technology company. D.An environmental group.
69.What does the underlined word “it” in Paragraph 2 refer to
A.Pulling off soles from shoes. B.Sorting clothes by color and material.
C.Cutting off zippers and buttons from clothes. D.Putting the shoes on an oven to melt the glue.
70.What’s the writer’s attitude towards the machines mentioned in the text
A.He finds them fascinating. B.He thinks they’ re helpless.
C.He worries about their future. D.He believes they need improving.
71.Why don’t most clothes become clothes again
A.Because machines can’t sort clothes by color and material.
B.Because this kind of clothes don’t sell well.
C.Because the old cloth isn’t fit for clothes.
D.Because it’s difficult and expensive.
72.What’s the best title for the text
A.A Company’s Inventions B.The Importance of Recycling
C.How to Protect the Environment D.A Report on a Company’s Successes
The rapid growth of artificial intelligence (AI) is causing increased deadly air pollution. AI requires huge computer processing, demanding constant electricity from power plants and backup generators. This pollution is projected to cause over 1,000 early deaths yearly in the U.S. by 2030, with public health costs nearing $ 20 billion annually due to illnesses and missed work or school days.
Despite these impacts, the problem appears overlooked by the tech industry. “If you examine tech companies’ sustainability reports, they mention carbon emissions (碳排放) and water use, but completely ignore harmful air pollutants already damaging public health,” explains Shaolei Ren, a study author.
The research team recommends that tech companies report air pollution from their electricity use and generators. They also call for proper compensation for communities suffering the worst health effects from this pollution.
Notably, AI-related air pollution harms certain low-income neighborhoods more severely, partly because they often sit closer to power sources. Furthermore, pollution spreads across state boundaries. “Data centers pay local taxes,” Ren notes, “but health impacts reach nationwide. Other affected areas receive no compensation.” For example, pollution from Virginia data centers spreads into seven neighboring regions.
As tech companies compete to launch new AI services, dangerous air pollutants—especially tiny particles entering lungs—are expected to rise sharply. By 2030, health damage from AI pollution could match that of all vehicles in California.
“AI’s growth hugely increases demand for data centers and energy, making it the fastest-growing energy user across all industries,” Ren states. Training just one major AI model creates pollution equal to 10,000 car trips between Los Angeles and New York.
“If your relatives have asthma or heart conditions, this pollution may harm them today. This serious health problem cannot wait,” Ren warns.
73.What do tech company reports fail to include about environmental impact
A.Power plants’ costs. B.Harmful air pollutants.
C.Carbon emissions data. D.Water conservation efforts.
74.What does the underlined word “compensation” in paragraph 3 most likely mean
A.Money or support for losses suffered. B.New equipment to reduce pollution.
C.Scientific research on air quality. D.Medical treatment for illnesses.
75.Why does Ren say pollution spreads “nationwide”
A.To argue for higher local taxes.
B.To prove generators are inefficient.
C.To encourage relocation from cities.
D.To show all affected communities require attention.
Human actions are influencing the environment. We will lose more of the natural world if we don’t change. Luckily, more people and organizations are working on protection projects.
Samson, an African fisherman, has become a voice for the ocean. He and the other fishermen realized they were catching fewer and fewer fish. Working with the World Wide Fund for Nature (WWF), Samson learned they had to fish more carefully. He realized they shouldn’t catch so many young fish because if there are too few of them, there won’t be enough adult fish to reproduce. As he says, “Take your responsibilities (责任) and never think that you are alone.”
In Florida, the Sea Turtle Conservancy (STC) (海龟保护协会) noticed there were always plenty of single-use things, like bottles and drinking straws (吸管), on the beaches. These things can hurt the wild sea animals terribly. Straws are dangerous for turtles because they can hurt them badly. So the STC started the project “Where are the straws ”. It asks local restaurants to stop giving customers straws with their drinks. Now, restaurants will only give straws if customers ask for them, and they only use paper straws.
Those are just two examples of the many protection efforts around the world today. They both show us that change is possible and that it can start with small actions. We are part of the problem. It’s time to be part of the solution.
76.What was the main problem Samson and the other fishermen faced
A.They didn’t know how to fish. B.They lost their fishing tools.
C.The WWF stopped them from fishing. D.They were catching fewer fish.
77.What does the underlined word “reproduce” in paragraph 2 refer to
A.繁殖 B.反复 C.生存 D.饲养
78.What would happen through STC’s efforts
A.More and more tourists would relax on the beaches.
B.Customers would buy more drinks from restaurants.
C.There would be fewer drinking straws on the beaches.
D.More people would come to study sea turtles’ lives.
79.What is the structure of the text (P=paragraph)
A.B. C. D.
80.Which can be the best title for the text
A.Rapid development, Social problems B.Small Actions, Big Changes
C.The Work of the WWF and STC D.Ways to Protect Fish and Turtles
People get used to supporting animals that look cute. Pandas, tigers, and polar bears win people’s hearts and donations (捐款). At the same time, animals like the blobfish, which was once called the world’s ugliest animal, go unnoticed. This preference isn’t about how much they need protection, but about how they make us feel. Fund raisers understand this preference. That’s why the World Wildlife Fund chose a panda for its logo. The more an animal connects with people’s feelings, the more likely it is to receive funding and research attention.
Human beings are attracted to certain characteristics of animals, such as big eyes, round faces, and soft fur. These characteristics are similar to those of human babies. Animals that look like babies naturally cause us to want to protect and take care of them. Our brains encourage us to connect with cute animals, making us more likely to care for them.
This preference comes at a cost. Conservation (保护) efforts usually focus on animals that look good, leaving less-attractive animals with less attention. Simon Watt, a biologist and science communicator, has made it his task to change that by founding the Ugly Animal Society. “If you’re a tiger or an elephant, researchers will compete for the chance to study you.” Watt explains, “But if you’re an insect or a strange sea species, you might not get the same attention. That’s a problem.”
“It’s fantastic that people want to help pandas,” Watt, who works with the World Land Trust, says. “But we need to look beyond beautiful animals. Protecting whole ecosystems (生态系统) means paying attention to less-attractive animals too.”
The survival of a species often depends on how people see it. Unluckily, many animals that play important roles in ecosystems are not traditionally attractive. Scientists say that conservation shouldn’t be a popularity competition. Every species plays a role in keeping ecological balance. When certain animals go unnoticed, ecosystems suffer.
81.Why do pandas receive more donations than ugly animals
A.Because they play a more important role in ecosystems.
B.Because they are more valuable in researches and funding.
C.Because they are in greater danger of dying out than other animals.
D.Because their appearance causes people to have protective feelings.
82.What is the purpose of the Ugly Animal Society
A.To study the special abilities of ugly animals in detail.
B.To explain why people prefer cute animals from a scientific view.
C.To change the situation in conservation efforts and help ugly animals.
D.To compete with organizations that protect popular animals like pandas.
83.How does the writer develop the passage
A.By doing experiments. B.By making comparison.
C.By telling stories. D.By listing numbers.
84.What is the best title for the passage
A.Ugly Animals Need Love Too B.The Science Behind Ugly Animals
C.Saving Ugly Animals D.The Ugly Animal Society
On March 22, 2025, people across India came together to welcome World Water Day. The special day was celebrated by the government to raise attention about the importance of saving water. India is home to more than 1.4 billion people, and many parts of the country face serious water shortages every year.
In recent years, climate change has made rainfall more unpredictable (无法预测的). Rivers and lakes are drying up, and underground water levels are falling quickly. To fight this problem, the government launched a new program called “Save Every Drop”. The goal is to reduce water waste and help more people get clean water.
To prepare for the day, the government worked with schools, farmers, and local groups. They organized talks, workshops, and clean-up events at rivers and lakes. A new app called “JalSuraksha” (which means “water protection” in a kind language of India) was also introduced. The app helps people find ways to save water at home, track (追踪) their daily water use, and learn how to reuse water safely.
On World Water Day, millions of people took part in activities across the country. In New Delhi, students went out of schools to spread messages about saving water. In Mumbai, volunteers cleaned beaches and removed plastic from the sea. In some villages, farmers learned how to water crops more completely.
Environmental expert Priya Desai praised the public’s activities. “It’s amazing to see so many people care about water,” she said. “But we must not stop after one day. Saving water should be part of our daily life.”
根据材料内容选择最佳答案
85.What is the purpose of India’s World Water Day this year
A.To celebrate the rainy season this year. B.To encourage people to plant trees.
C.To let people pay attention to saving water. D.To set up a new saving water system.
86.What does the underlined word “launched” mean
A.Carried out. B.Talked about. C.Learnt about. D.Trained for.
87.What does the app “JalSuraksha” help people do
A.Protect clean water safely. B.Use the water wisely.
C.Find water resources quickly. D.Report water pollution at once.
88.What did Priya Desai say about the event
A.It should be celebrated every month. B.People should continue saving water every day.
C.The government should protect our daily life. D.India has enough water for the future.
89.What can we know from the text
A.India has a lot of water resources, but they waste them.
B.Indians waste water and try to stop saving water.
C.India’s government seldom cares for water.
D.Indians value water resources and try to save them.
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A 2.B 3.C 4.D 5.B
【导语】本文主要讲述了一个男孩在一次捉鱼的时候将手臂放入水中导致手臂变灰,他感到很悲伤,后来鱼告诉他要想重新获得快乐必须善待地球。通过不断地做保护地球的善事,小男孩的手臂终于恢复了正常的颜色并重新找到了快乐。文章旨在引导我们保护地球,保护我们共有的家园。
1.细节理解题。根据“Following the sound, he came to a small grey pond. The boy swept (扫除) the pond’s dirty surface of water and saw a small grey fish with tears.”可知,池塘看起来又小又脏。故选A。
2.细节理解题。根据“But when he put his arm into the water, it turned grey at once. At the same time, a strong feeling of sadness swept over him—that was the sadness of the grey fish.”可知,当男孩把手臂伸进水里时,男孩很悲伤。故选B。
3.细节理解题。根据“So he had to go back to the pond and asked the grey fish for help. The fish told him that if he could make the earth happy, the grey color on his arm would disappear.”可知,当男孩寻求帮助时,鱼告诉他要帮助保护环境。故选C。
4.词句猜测题。根据“He worked so hard and his arm started to recover its normal color slowly. When the grey color disappeared completely, he started feeling happy again, and he decided to go and visit the pond.”可知,他的手臂开始慢慢恢复正常的颜色。recover意为“恢复”。故选D。
5.主旨大意题。本文主要讲述了一个男孩通过不断地做保护地球的善事,手臂终于恢复了正常的颜色并重新找到了快乐。告诉我们:如果我们没有良好的环境,我们就无法过上幸福的生活。故选B。
6.B 7.D 8.D 9.A 10.D
【导语】本文介绍了厦门翔安国际机场的建设、规模、优势及环保特点。
6.细节理解题。根据第一段“Construction on the new airport began in 2022, and the first phase is expected to be completed and open by the end of 2026.”可知,项目一期从2022年开始到2026年底完成,耗时4年。故选B。
7.细节理解题。根据第二段“There is one runway on each of the north and south sides of the terminal building.”可知,航站楼南北两侧各有一条跑道,对应选项D的图示。故选D。
8.细节理解题。根据第三段“There was no more land to build longer runways or more parking spaces for planes.”可知,高崎机场面临的最大问题是没有空间扩建跑道和停机位。故选D。
9.主旨大意题。第四段主要介绍了翔安机场的交通配套设施(如厦金大桥、高铁、地铁、公交),以及这些交通方式带来的便利。核心是翔安机场的交通情况。故选A。
10.细节理解题。根据第五段可知,翔安机场通过雨水收集系统、太阳能板、种植绿植等多种环保措施来保护环境,因此被称为“绿色”机场。选项D“做了很多保护环境的事。”概括全面。故选D。
11.A 12.B 13.C 14.D
【导语】本文介绍了全球工业化带来的环境与气候问题,尤其是极地地区受影响的现状,以及各国保护极地环境的措施。
11.细节理解题。根据“Countries around the world need to deal with the environmental and climate problems caused by rapid industrialization.”可知,世界各国都需要处理由快速工业化引起的环境和气候问题,这表明环境与气候问题已经引起了全球各国的关注。故选A。
12.细节理解题。根据“Countries around the Arctic Ocean must reduce land-based pollution and check the sources of environmental pollution, such as shipping emissions, ocean dumping and air pollution.”可知,北冰洋沿岸国家必须减少空气污染。故选B。
13.推理判断题。根据“The Earth’s snow and ice covers are melting at more than twice the average rate because of global warming.”以及“First, all the countries should have the same idea on working together...international organizations should provide financial and technological support to countries in the polar region to do research and set up a wide monitoring network.”可知,文章中提到了多个国家和国际组织需要采取行动来保护极地环境,减少气候变化的影响,可以推断出越来越多的人已经意识到极地地区处于危险之中,并且正在采取行动。故选C。
14.词句猜测题。根据“stricter rules should be taken to better protect the fragile polar environment.”可知,需要采取更严格的规则来更好地保护极地环境,说明极地环境是脆弱的,由此可推断出fragile意为“脆弱的”。故选D。
15.D 16.B 17.B 18.A 19.D
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了中国塔克拉玛干沙漠的治理措施及其成效。
15.推理判断题。根据文章第一段“Sandstorms often happen, and the moving sand seriously affects the lives of local people and the natural environment in this area.”可知,沙漠环境恶劣;根据“Here are some scientific and helpful ways they have used.”可知,后文介绍治理措施。此处应与“沙漠环境恶劣”形成转折,且引出后文“治理措施”,选项D“政府和当地人民为控制沙漠付出巨大努力”符合语境。故选D。
16.细节理解题。根据文章第二段“The belt lies as a strong wall against the spread of the desert”可知,绿化带的作用是阻止沙漠扩张,即防止沙尘暴。故选B。
17.词句猜测题。根据文章第三段“What’s more, the sun is used to produce electricity here. And people build greenhouses to grow vegetables and fruits. In this way, they can make full use of the land and light in the desert area.”可知,太阳在这里被用来发电,人们还建造温室来种植蔬菜和水果,说明充分利用沙漠地区的土地和光线。make full use of意为“充分利用”,可以用“take full advantage of”替换。故选B。
18.细节理解题。根据文章第三段“For example, people grow special plants that can grow well with little water like huyang, suosuo and so on. These plants hold the sand and reduce sandstorms.”可知,人们种植一些特殊的植物,它们在少量水分下也能茁壮成长,比如胡杨、梭梭等。这些植物能够固沙,减少沙尘暴的发生。因此,种植胡杨是控制沙漠化的具体措施。故选A。
19.观点态度题。根据文章最后一段“So we believe that as long as we have a strong will and use scientific methods, we can protect the environment and build a better future for both people and nature.”可知,我们相信,只要我们有坚强的意志,用科学的方法,我们就可以保护环境,为人类和自然建立一个更美好的未来。故选D。
20.B 21.B 22.A 23.C 24.A
【导语】本文介绍了一项关于深海微塑料污染的研究,指出深海中微塑料污染比海面更严重,并讨论了其可能的影响和减少污染的途径。
20.细节理解题。根据“To study microplastic pollution in the deep sea, Houtan’s team collected samples (样本) in the sea by using an ROV (遥控潜水器).”可知,研究团队使用遥控潜水器收集海水样本。故选B。
21.细节理解题。根据“To study microplastic pollution in the deep sea...Back in the lab, the team used another machine to find out the types of plastic present.”可知,第三段描述了研究团队使用遥控潜水器收集样本,在潜水器下降过程中特殊机器过滤采样海水并保留微粒,回到实验室再用另一台机器确定塑料类型,即第三段描述了研究的过程。故选B。
22.推理判断题。根据“if the results hold for the wider ocean environment, the amount of plastic in the midwater would be worrying”可推知,从研究中我们可以了解到中层水域含有大量的微塑料颗粒。故选A。
23.最佳标题题。根据“Now in a study, researchers have found that the microplastic (微塑料) pollution in deep water is much more serious than that on the sea surface.”及全文可知,文章主要围绕深海存在被忽视的严重微塑料污染展开,所以“The Hidden Plastic World in the Deep Sea”(深海隐藏的塑料世界)可作为文章标题。故选C。
24.推理判断题。根据“Since most of the microplastic waste comes from single-use plastic, this means we could reduce microplastic pollution by cutting down on the production and use of the unnecessary plastic products.”可知,由于大多数微塑料废物来自一次性塑料,这意味着我们可以通过减少不必要塑料制品的生产和使用来减少微塑料污染。由此推断,文章接下来会介绍如何减少不必要塑料制品的生产和使用。故选A。
25.B 26.C 27.D 28.B 29.B
【导语】本文是一篇记叙文,以拟人化的塑料瓶视角讲述了其从超市货架到被丢弃、压缩填埋的全过程,呼吁人们关注环保和回收问题。
25.细节理解题。根据文章第1段“A week ago, I was on a supermarket shelf.”可知,塑料瓶最初在超市。故选B。
26.细节理解题。根据文章第2段“Soon I was completely flat(平的). I cannot believe how thin I became.”可知,塑料瓶无法相信自己变得如此扁平,因此,塑料瓶对自身形态变化感到惊讶。故选C。
27.细节理解题。根据文章第4段“He said that we would never leave this terrible crowded place and we would have to stay here for thousands of years.”可知,塑料瓶永远无法离开这个可怕又拥挤的地方,必须在这里待上几千年。故选D。
28.词句猜测题。根据文章第4段“He said that we would never leave this terrible crowded place and we would have to stay here for thousands of years.”及最后1段“Why can’t they reuse or recycle us ”可知,塑料瓶因难以降解需长期停留垃圾场,故其疑问的目的是建议读者重复使用和回收塑料瓶,避免塑料垃圾长期堆积。故选B。
29.最佳标题题。全文以塑料瓶的“旅程”为主线,描述其从生产到废弃的全过程,标题应突出这一叙事核心,“塑料瓶的旅程”最贴合主题。故选B。
30.B 31.D 32.C 33.C
【导语】本文讲述山东农民王子忠42年来带领家人绿化荒山,种植20多万棵树,为后代留下绿色财富,体现绿色发展理念深入人心。
30.推理判断题。根据“One generation plants trees so that the next can enjoy the shade.”可知,作者以一句谚语开篇,故选B。
31.细节理解题。根据“He left his job as a teacher… took on the task of greening the barren hills”可知,他辞职是为了绿化村庄的荒山,故选D。
32.推理判断题。根据“the couple dug holes… walk kilometers… make many trips every day”可知,植树过程艰辛,故选C。
33.主旨大意题。全文围绕王子忠一家植树的故事展开,目的是介绍其家庭和绿化事迹,故选C。
34.B 35.C 36.B 37.C
【导语】本文是记叙文。主要讲述了北极浮冰岛上的冰谷市因燃烧石油产生温室效应导致环境恶化,最终通过改用清洁能源保护家园的故事。
34.主旨大意题。根据第一段内容,依次介绍了冰谷市的地理位置(北极浮冰岛)、居民(北极熊)、城市设施(餐厅、医院、警察局等)以及能源供应方式(燃烧石油),均为关于冰谷市的基础信息。故选B。
35.细节理解题。根据第二段“Over time, strange things happened. The sea level rose; there was less snowfall; and polar bears began wearing T-shirts instead of thick coats”可知,奇怪的现象包括海平面上升、降雪减少、北极熊穿T恤而非厚外套。对应①③④。故选C。
36.词义猜测题。根据前文“Burning oil produces carbon dioxide that traps heat around our city”可知,石油燃烧产生的二氧化碳会困住热量,结合冰谷市位于浮冰岛的背景,热量会导致冰“融化”。故选B。
37.最佳标题题。文章核心围绕冰谷市从因燃烧石油面临消失危机,到科学家提出改用清洁能源、最终改善环境的过程,重点是“冰谷市如何拯救自己”。故选C。
38.C 39.B 40.C 41.C
【导语】本文主要讲述了Tenzin Dargye和村民为了保护冰川而组建团队,并记录冰川融化情况的故事,同时提到科学家对他们的帮助和肯定。
38.细节理解题。根据第2段“Seeing the glaciers melting (融化) little by little, we felt we should do something.”和“He and some villagers formed a team to protect the glaciers.”可知,Dargye和村民组建团队是为了保护冰川。故选C。
39.细节理解题。根据第3段“The team discovered the glaciers began melting every year in mid-May and stopped around October. ”可知,冰川在5月开始融化。故选B。
40.主旨大意题。根据“So, they decided to measure the glaciers twice a year. However, they didn’t receive special training, so they used the traditional methods....”可知,第3段主要描述团队如何测量冰川(用岩石作为起点,测量与雪线的距离),因此主要内容是团队的测量努力。故选C。
41.主旨大意题。全文围绕Dargye和团队保护冰川的行动展开,包括测量方法和科学家的支持,因此目的是展示他们的保护工作。故选C。
42.D 43.C 44.C 45.B 46.A
【导语】本文是一篇说明文,文章围绕世界湿地日展开,介绍了湿地的定义、重要性、面临的威胁及保护措施,旨在让人们认识到湿地对人类和地球的价值,呼吁共同保护湿地。
42.细节理解题。根据第一段“World Wetlands Day is celebrated every year on February 2nd to help people realize the importance of wetlands for humans and our earth.”可知,设立世界湿地日是为了让人们意识到湿地的重要性。故选D。
43.细节理解题。根据第四段“They take in lots of rain, which lowers the risk of floods nearby.”可知,湿地通过吸收大量雨水降低周边洪水风险,这是其对气候相关的影响。故选C。
44.细节理解题。根据文中提到“Wetlands can be natural or made by humans”“Wetlands are used for building homes, factories or farms. This makes wetlands getting smaller and smaller”“The water can come from rainfall, lakes, rivers or the sea”,文章围绕湿地的定义、作用、威胁等展开,全程未涉及“某些植物无法在湿地生长”的相关表述,既没有说明湿地的植物生长限制,也没有对比湿地与其他环境的植物差异,该事实未提及。故选C。
45.细节理解题。根据最后一段“Many countries including China have been trying to protect wetlands...Let’s join hands to take action”可知,保护湿地需要各国共同努力。故选B。
46.推理判断题。文章主题围绕湿地的生态价值、威胁与保护,属于自然生态范畴,最可能出现在杂志的“自然”版块。故选A。
47.B 48.D 49.B 50.A
【导语】本文是一篇说明文,讲述了青海塔拉沙漠从“寸草不生”的荒漠,通过建设太阳能电站并引入“光伏羊”模式,实现了发电、生态修复与牧民增收的可持续发展。
47.推理判断题。根据“Yet, because it receives plenty of sunlight, this ‘lifeless place’ was chosen as the site for one of China’s biggest solar power stations”可知,第一段先描述沙漠的荒凉,再引出其因光照充足被选为太阳能电站选址,是为太阳能项目做背景铺垫。故选B。
48.细节理解题。根据“asking people to cut the grass cost millions of yuan every year”可知,让人割草每年要花费数百万元,即花费了大量资金。故选D。
49.细节理解题。根据“supplies over 100 million kilowatt-hours of clean electricity annually”(对应①)、“plant coverage increased from less than 2% to 80%”(对应③)、“the number of sheep has increased to over 20,000”(对应④)可知,①③④是项目成果;文中未提“阻止了风的吹动”,②错误。故选B。
50.推理判断题。根据“The herders voluntarily joined the project and even formed a small group to take turns managing the areas”可知,牧民自愿加入项目并参与管理,说明他们积极支持并参与。故选A。
51.C 52.B 53.A 54.D
【导语】本文主要讲述了鸟类迁徙的原因、方式、面临的困难、重要性以及人类可采取的保护措施。
51.细节理解题。根据“Why do birds take such long and dangerous journeys The reasons are food and weather. In cold seasons, food becomes difficult to find, and birds move to warmer places to find enough insects or plants to eat.”可知,鸟类迁徙的原因是为了寻找食物和更好的天气。故选C。
52.细节理解题。根据“They found that birds use different ways to find their directions, like looking at the sun and stars, and remembering mountains and rivers to help them know their ways.”可知,作者通过描述鸟类用来寻找方向的工具来讲述鸟类如何找到方向。故选B。
53.词句猜测题。根据“Migration is arduous. Birds face many dangers, such as storms, enemies (天敌), and tall buildings.”可知,鸟类迁徙面临很多危险,所以迁徙是困难的,“arduous”的意思是“困难的”与“Difficult”意思相同。故选A。
54.主旨大意题。通读全文可知,本文主要描述了鸟类迁徙这一自然事件以及它对生态系统的重要性。故选D。
55.D 56.D 57.B 58.B
【导语】本文介绍了四种减少纸张消耗的环保方法。
55.细节理解题。根据“There are many places that want to have old books, especially places with a waiting room such as hospitals.”可知,有很多地方都希望能拥有旧书,尤其是那些设有候诊室的场所,比如医院,机场和火车站都有等候室,所以都需要旧书,故选D。
56.细节理解题。根据“Waste paper is also a good choice when you print some unofficial things, such as notes and reading materials.”可知,使用废纸打印一些非正式的文件,比如笔记和阅读材料,D选项“面试信件”属于正式文件,不能用废纸打印,故选D。
57.细节理解题。根据“Donate your old books.”,“Print on both sides of the paper.”,“Use an erasable board to take notes at home.”,“Use notebooks until the end and save empty pages.”可知,没有提到“不再在纸上书写了”,故选B。
58.篇章结构题。通读全文可知,第一段引出本文主题,第二段到第五段分别介绍减少纸张消耗的方法,所以本文是总分的结构,故选B。
59.A 60.C 61.B 62.A
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了中国在清洁能源领域取得的进展,包括提前达到清洁能源目标、太阳能和风能的建设情况、面临的问题及政府采取的措施等,同时专家指出中国虽取得进步但仍需减少煤炭使用。
59.细节理解题。根据文章第一段“A new report says the country will reach its goal of 1,200 gigawatts (GW) of clean energy by 2025—five years earlier than planned.”可知,中国可能会在2025年达到1200吉瓦的清洁能源目标。故选A。
60.词句猜测题。根据文章第四段“The government is helping with this change. It