/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年四年级英语上册期末复习考点培优人教精通版(2024)专题17 阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
【新素材】为了更好地了解大家的兴趣,方便以后组织更多有趣的活动,Mary在“校园兴趣嘉年华”结束后,对朋友们的业余爱好展开了调查,还认真制作了一张调查表。请你根据Mary的调查表,判断正(T)误(F)。
Yangyang √
Lily √
Tom √
Liu Ming √
John √
1.Yangyang likes playing the guitar. ( )
2.Lily likes playing basketball with her friends. ( )
3.Tom likes practising kung fu. ( )
4.Liu Ming likes playing weiqi. ( )
5.John likes reading stories. ( )
【新语篇·寓言故事】夏令营最后一站,小侦探们读到一个关于天气的寓言故事《云朵和太阳》,了解天气现象背后的“小秘密”。阅读故事后,判断下列句子正(T)误(F)。
The Cloud and the Sun
One day, the Cloud and the Sun are talking. A bird flies by (飞过).
Cloud: Look, Sun! I’m big. I can cover (遮住) you!
Sun: Really Do you think you can cover me
Bird: I feel warm! The Cloud can’t cover you, Sun.
Sun: Yes. My warmth (温暖) is always here, even if (即使) the Cloud wants to cover me.
Cloud: Oh, I see.
Sun: Cloud, you can give us shade (阴凉). You’re great!
Cloud: Thank you. Are we friends
Sun: Yes, we are. And we can work together. The weather will be great.
6.The Sun can give us shade. ( )
7.The bird feels cold. ( )
8.The Cloud can’t cover the Sun. ( )
9.The Cloud and the Sun are friends. ( )
10.The Cloud and the Sun work together to make the weather great. ( )
Diandian作为文化宣传志愿者出使英国。阅读他的演讲稿,判断下列句子正(T)误(F)。
Good morning, everyone. I’m Diandian from China. I’m nine years old. I love practising kung fu. Do you know about Chinese kung fu Let me tell you about it. Kung fu is very old in China. It has a long history. There are many types (种类) of kung fu, like Shaolin, Yongchun and tai chi. Practising kung fu can make you strong and happy. Many people in China practise kung fu. There is a film (电影) called Kung Fu Panda. It’s about kung fu too. Welcome to China to learn more!
11.Practising kung fu is Diandian’s hobby. ( )
12.Kung fu is very old in China. ( )
13.Yongchun isn’t a type of kung fu. ( )
14.Practising kung fu can make you strong and happy. ( )
15.Kung Fu Panda is a book about kung fu. ( )
学校在评选“运动小明星”。阅读 Diandian和 Lily制作的个人宣传海报,判断下列句子正(T)误(F)。
·9 years old Diandian · Class Two, Grade Four · play football, three times a week · swim, once a week ·8 years old Lily · Class Two, Grade Three · swim, once a week · jump rope, every day
16.Diandian is in Class Two, Grade Four. ( )
17.Diandian plays football twice a week. ( )
18.Lily is 8 years old. She can jump rope. ( )
19.Lily and Diandian are in the same class. ( )
20.Lily and Diandian swim once a week. ( )
阅读天气网站给出的四个城市的情况,判断句子正(T)误(F)。
21.It’s sunny in Shanghai. ( )
22.It’s rainy in Beijing. We should take an umbrella. ( )
23.It’s cool and windy in Harbin. ( )
24.Guangzhou is cool and cloudy. ( )
25.Harry is going to Shanghai. He should take T-shirts with him. ( )
阅读天气知识海报,判断句子正(T)误(F)。
Do you know about the weather Let’s have a look. Every weather is special. Which do you like
Sometimes it’s warm. The sun shines, but it’ not too hot. We can play outside! Sometimes it’s hot. The sun is very strong. You may need a hat.
Sometimes it’s cool. It’s not too cold, but you may want a coat. Sometimes it’s cold. It snows there! You need warm clothes.
26.We may want a hat when it’s hot. ( )
27.It’s good to play football outside when it’s warm. ( )
28.The poster shows us three types of weather. ( )
29.From the poster, we can know that every weather is special. ( )
Read and choose. 阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
In the UK, people often talk about the weather. People can experience(经历) different weather in one day. In the morning, the weather is warm. An hour later, clouds come and then it rains. In the afternoon, the sun shows up(出现), and it is hot. In the evening, it’s windy. You can feel the wind. In the UK, it can also be cold on a hot day, or hot on a cold day. So you can swim on a cold day too.
Some people usually take an umbrella or a raincoat when they go out on a sunny morning. When you see this in the UK, you should not laugh at(嘲笑) them.
30.People in the UK like to talk about the weather. ( )
31.There is different weather in one day in the UK. ( )
32.People in the UK can’t swim on a cold day. ( )
33.The word “raincoat” means “遮阳帽”. ( )
阅读短文,判断正误 (T/F)
Hello, I’m Tom. I’m busy every day. I get up at six o’clock and wash my face. Then I have breakfast at seven ten. After that, I go to school. I have three lessons in the morning. At twelve o’clock, I have lunch. In the afternoon, I have lessons from one thirty to three thirty. After class, we do sports on the playground. I go home at six fifteen and have dinner at six thirty. I go to bed at nine o’clock.
34.Tom gets up at seven o’clock. ( )
35.Tom has breakfast at seven ten. ( )
36.Tom has lessons in the morning. ( )
37.Tom goes to the playground in the morning. ( )
38.Tom goes to bed at nine o’clock. ( )
今天周三,社团时间到了。让我们来了解李明所在班级的社团活动。根据短文内容,判断下列句子的正(T)误(F)。
I’m Li Ming. I’m in Class 4, Grade 4. Today is Wednesday(星期三). It’s club(社团) time. Let’s have a look.
Club Art Club Music Club English Club Reading Club Football Club
Number (数量) Five Fifteen Eight Thirteen Twelve
Place(地点) Art Room Music Room Classroom Reading Room Playground
39.Li Ming is in Class Three, Grade Four. ( )
40.The football club is in the playground. ( )
41.We can play basketball in the club. ( )
42.I can see thirteen students in the music club. ( )
43.Class 4, Grade 4 has(有) 53 students in all(一共). ( )
阅读短文并判断正(T)误(F)。
Jack is a primary school student in the US. He doesn’t go to school on Sundays. What does he do
Time Activities
It is eight thirty in the morning. Jack is at the bus stop. He goes to the library. It just takes him 10 minutes to get there. Jack usually reads books there.
Jack goes to the Art Club at ten in the morning. He likes drawing and he is good at drawing animals.
At 4 o’clock in the afternoon, Jack goes back home with his friend Kim. Sometimes he cooks dinner with his mum.
It is time for Jack to go to bed. But he always reads some books before sleeping. Sometimes he listens to Chinese songs and tries to learn Chinese.
44.Jack reads books at home on Sunday morning. ( )
45.Jack is good at drawing animals. ( )
46.On Sunday afternoon, Jack goes back home with Mum. ( )
47.Sometimes Jack listens to English songs before sleeping. ( )
48.Jack’s Sundays are colourful(丰富多彩的). ( )
Read and judge. (阅读短文,判断句子正“T”误“F”。)
Xu Zheng lives(居住) in Hangzhou. It’s cool and windy in Hangzhou today. He can fly his new kite. Chen Yuan is Xu Zheng’s cousin. She lives in Shenyang. It’s snowy in Shenyang today. She can’t fly a kite, but she can make a snowman(堆雪人).
49.Xu Zheng lives in Shenyang. ( )
50.Xu Zheng can fly his new kite today. ( )
51.Chen Yuan is Xu Zheng’s cousin. ( )
52.It’s cool and windy in Shenyang today. ( )
53.Chen Yuan can’t make a snowman today. ( )
请根据短文内容判断句子正(T)误(F)。
My name is Bill. I am 9 years old. I am in Class 3, Grade 4. I usually walk to school. On the weekend, I often go to an English club. Because English is my favorite subject. Joy is my good friend. We are in the same (相同的) class. We often go to school together (一起). She usually plays ping-ping on the weekend. She is good at it. But she is a careless girl. She often forgets (忘记) to take her pencil box to school. So she always asks me “Can I use your pens, please ” “Do you have erasers ”
54.I am Bill. ( )
55.My favourite subject is Chinese. ( )
56.Joy is in Class 3. ( )
57.Joy is good at playing ping-pong. ( )
58.Bill often forgets to take his pencil box to school. ( )
On Sunday, Dad took us to the zoo. Kate wanted to see elephants. We looked at the map. “The elephants are behind the hill,” Dad said.
We saw a lovely baby elephant. Sally took a photo of it. We saw two pandas, tigers, bears and lions.
We were very hungry. We ate some bananas.
We had a very good time at the zoo.
59.We went to the zoo on Saturday. ( )
60.Kate wanted to see elephants. ( )
61.The elephants were beside the hill. ( )
62.We saw pandas, tigers, bears, monkeys and lions. ( )
63.We were happy at the zoo. ( )
阅读短文,判断句子是(T)否(F)正确。
I often play football and basketball with my friends. Today is sunny. So I will go to the park and play football. Peter is my best friend. He likes sunny days. Because he likes playing football. But his mother doesn’t like sunny days. Because she likes flying a kite.
64.My friends often play football and basketball with me. ( )
65.It’s sunny today. ( )
66.Peter likes playing basketball. ( )
67.Peter’s mother likes sunny days. ( )
All my friends like sports. Yaoyao is good at roller skating. Joy is good at jumping rope. Mike often plays basketball after school. He is good at it. Binbin often plays ping-pong with his father. They are both good at it. What about me I often run from home to school, because I often get up late. I am good at running.
68.All my friends like sports. ( )
69.Yaoyao is good at playing basketball. ( )
70.Mike often plays basketball after school. ( )
71.Binbin often plays ping-pong with his father. ( )
72.I often walk to school. ( )
Hello, I’m Mary. I'm from the USA.I live in Beijing with my grandparents now. There are four seasons in my hometown (家乡). I can do many interesting things in each season. In the spring, the weather is cool and windy. I can fly kites when it's windy. And I can go on a picnic with my friends when it's sunny and warm. Summer is hot. I can swim in the sea. I can also wear beautiful dresses. Farmers are busy in autumn. And I can eat delicious fruit. It's my favourite season. Winter is white. I can play in the snow and make a snowman.
73.Mary comes from America. ( )
74.Mary can fly kites in spring. ( )
75.Mary can swim in the lake in summer. ( )
76.Mary can eat delicious fruit in winter. ( )
77.Autumn is Mary's favourite season. ( )
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.T 2.F 3.F 4.T 5.F
【导语】表格主要描述了玛丽朋友们的兴趣爱好。
1.句意:阳阳喜欢弹吉他。根据调查表可知阳阳喜欢弹吉他,句子符合表格,故答案为T。
2.句意:莉莉喜欢和她的朋友打篮球。根据调查表可知莉莉喜欢练功夫,句子不符合表格,故答案为F。
3.句意:汤姆喜欢练功夫。根据调查表可知汤姆喜欢打篮球,句子不符合表格,故答案为F。
4.句意:刘明喜欢下围棋。根据调查表可知刘明喜欢围棋,句子符合表格,故答案为T。
5.句意:约翰喜欢读故事。根据调查表可知约翰喜欢画画,句子不符合表格,故答案为F。
6.F 7.F 8.T 9.T 10.T
【导语】本文主要介绍了《云朵和太阳》这篇关于天气的寓言故事。
6.句意:太阳能给我们带来阴凉。根据文中“Cloud, you can give us shade (阴凉).”可知云朵带来阴凉,不是太阳,句子与原文不符,故答案为F。
7.句意:这只鸟感到寒冷。根据文中“I feel warm! The Cloud can’t cover you, Sun.”可知小鸟感觉温暖,不是寒冷,句子与原文不符,故答案为F。
8.句意:云朵遮不住太阳。根据文中“I feel warm! The Cloud can’t cover you, Sun.”可知云朵挡不住太阳,句子与原文相符,故答案为T。
9.句意:云和太阳是朋友。根据文中“Cloud: Thank you. Are we friends Sun: Yes, we are.”可知云朵和太阳是朋友,句子与原文相符,故答案为T。
10.句意:云朵和太阳共同作用,创造出美好的天气。根据文中“And we can work together. The weather will be great.”可知云朵和太阳二者一起让天气变好,句子与原文相符,故答案为T。
11.T 12.T 13.F 14.T 15.F
【导语】本文是点点宣传中国功夫的演讲稿。
11.句意:练功是点点的爱好。根据“I love practising kung fu.我喜欢练习功夫。”可知题干与原文相符,故答案为T。
12.句意:功夫在中国很古老。根据“Kung fu is very old in China.功夫在中国很古老。”可知题干与原文相符,故答案为T。
13.句意:永春不是一种功夫。根据“There are many types of kung fu, like Shaolin, Yongchun and tai chi.功夫有很多种类,比如少林、永春和太极。”可知题干与原文不相符,故答案为F。
14.句意:练习功夫可以让你强壮快乐。根据“Practising kung fu can make you strong and happy.练习功夫可以让你强壮快乐。”可知题干与原文相符,故答案为T。
15.句意:《功夫熊猫》是一本关于功夫的书。根据“There is a film called Kung Fu Panda.有一部电影叫《功夫熊猫》。”可知题干与原文不相符,故答案为F。
16.T 17.F 18.T 19.F 20.T
【导语】本文通过个人宣传海报介绍了Diandian和Lily的年龄、班级及运动情况。
16.句意:Diandian在四年级二班。根据“Diandian · Class Two, Grade Four”,可知题干与海报信息相符,故答案为T。
17.句意:Diandian一周踢两次足球。根据“play football, three times a week”,可知Diandian一周踢三次足球,不是两次,故答案为F。
18.句意:Lily8岁。她会跳绳。根据“Lily · 8 years old”“jump rope, every day”,可知题干与海报信息相符,故答案为T。
19.句意:Lily和Diandian在同一个班级。根据“Diandian · Class Two, Grade Four”“Lily · Class Two, Grade Three”,可知两人年级不同,不在同一个班级,故答案为F。
20.句意:Lily和Diandian一周游泳一次。根据“Diandian · swim, once a week”“Lily · swim, once a week”,可知题干与海报信息相符,故答案为T。
21.T 22.T 23.F 24.T 25.F
【导语】本文介绍了几个城市的天气。
21.句意:在上海是晴天。根据表格可知,上海是晴天,句子表述正确,故答案为T。
22.句意:北京是雨天。我们应该带上雨伞。根据表格可知,北京是雨天出门要带上雨伞,故答案为T。
23.句意:在哈尔滨是凉爽的和有风的。根据表格可知,哈尔滨是多雪天。故答案为F。
24.句意:广州是凉爽的和多云的。根据表格可知,广州是多云的。故答案为T。
25.句意:哈里打算去上海,他应该随身带几件T恤衫。根据表格可知,去上海应该带衬衣和裤子。故答案为F。
26.T 27.T 28.F 29.T
【导语】本文讲了一年四季的天气。
26.句意:天气热的时候我们可能想要一顶帽子。根据“Sometimes it’s hot. The sun is very strong. You may need a hat.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
27.句意:天气暖和的时候在外面踢足球很好。根据“Sometimes it’s warm. The sun shines, but it’ not too hot. We can play outside!”,可知题干与短文相符,故答案为T。
28.句意:海报向我们展示了三种天气。根据全文可知展示了四种天气,故答案为F。
29.句意:从海报上,我们可以知道每种天气都很特别。根据“Every weather is special.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
30.T 31.T 32.F 33.F
【导语】本文主要介绍英国的天气。
30.句意:在英国人们喜欢谈论天气。根据“In the UK, people often talk about the weather.”可知在英国人们喜欢谈论天气,故答案为T。
31.句意:在英国一天内有不同的天气。根据“People can experience(经历) different weather in one day.”可知一天内会经历不同的天气,故答案为T。
32.句意:在英国人们不会在一个寒冷的天气去游泳。根据“So you can swim on a cold day too.”可知可以在寒冷的天气去游泳,故答案为F。
33.句意:单词“raincoat”意思是“遮阳帽”。根据“Some people usually take an umbrella or a raincoat when they go out on a sunny morning.”可知是在晴朗的上午带雨伞或雨衣,所以应是雨衣,故答案为F。
34.F 35.T 36.T 37.F 38.T
【导语】本文主要介绍汤姆一天的活动。
34.句意:汤姆在七点起床。根据“I get up at six o’clock and wash my face.”可知是六点起床,故答案为F。
35.句意:汤姆在七点十分吃早饭。根据“Then I have breakfast at seven ten.”可知是七点十分吃早饭,故答案为T。
36.句意:汤姆在上午有课。根据“I have three lessons in the morning.”可知上午有课,故答案为T。
37.句意:汤姆在上午去操场。根据“ In the afternoon, I have lessons from one thirty to three thirty. After class, we do sports on the playground.”可知是下午去操场,故答案为F。
38.句意:汤姆九点睡觉。根据“I go to bed at nine o’clock.”可知是九点睡觉,故答案为T。
39.F 40.T 41.F 42.F 43.T
【导语】本文主要写了四年级四班学生参加个社团的情况。
39.句意:李明在四年级三班。根据文中句子“I’m in Class 4, Grade 4.”可知李明在四年级四班,故答案为F。
40.句意:足球社团在操场上。根据表格中内容,可知足球社团在操场上,故答案为T。
41.句意:我们可以在社团打篮球。根据表格可知没有篮球社团,故答案为F。
42.句意:我能在音乐社团里看见十三个学生。根据表格第三列内容,可知音乐社团有15人,故答案为F。
43.句意:四年级四班一共有53个学生。根据表格中各社团人数,可知四年级四班一共有5+15+8+13+12=53人,故答案为T。
44.F 45.T 46.F 47.F 48.T
【导语】本文主要介绍杰克的周日活动。
44.句意:杰克在周日早上在家读书。根据“He goes to the library. It just takes him 10 minutes to get there. Jack usually reads books there.”可知是在图书馆读书,故答案为F。
45.句意:杰克擅长画动物。根据“He likes drawing and he is good at drawing animals.”可知杰克擅长画动物,故答案为T。
46.句意:在周日下午,杰克和妈妈一起回家。根据“At 4 o’clock in the afternoon, Jack goes back home with his friend Kim.”可知杰克和他的朋友一起回家,故答案为F。
47.句意:有时候杰克睡觉前听英语歌曲。根据“Sometimes he listens to Chinese songs and tries to learn Chinese.”可知是听中文歌曲,故答案为F。
48.句意:杰克的周日是丰富多彩的。根据文章内容可知是丰富多彩的,故答案为T。
49.F 50.T 51.T 52.F 53.F
【导语】本文讲了杭州和沈阳的天气。
49.句意:徐正住在沈阳。根据“Xu Zheng lives(居住) in Hangzhou.”,可知徐正住在杭州,故答案为F。
50.句意:徐正今天可以放他的新风筝。根据“He can fly his new kite.”,可知题干描述正确,故答案为T。
51.句意:陈媛是徐正的堂妹。根据“Chen Yuan is Xu Zheng’s cousin.”,可知题干描述正确,故答案为T。
52.句意:今天沈阳凉爽多风。根据“It’s snowy in Shenyang today.”,可知今天沈阳有雪,故答案为F。
53.句意:陈媛今天不能堆雪人。根据“She can’t fly a kite, but she can make a snowman(堆雪人).”,可知陈媛今天能堆雪人,故答案为F。
54.T 55.F 56.T 57.T 58.F
【导语】本文介绍了比尔和比尔的朋友乔伊。
54.句意:我是比尔。根据“My name is Bill.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
55.句意:我最喜欢的科目是语文。根据“Because English is my favorite subject.”,可知比尔最喜欢的科目是英语,故答案为F。
56.句意:乔伊在3班。根据“I am in Class 3, Grade 4. Joy is my good friend. We are in the same (相同的) class.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
57.句意:乔伊擅长打乒乓球。根据“She usually plays ping-ping on the weekend. She is good at it.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
58.句意:比尔经常忘记带铅笔盒去学校。根据“She often forgets (忘记) to take her pencil box to school.”,可知乔伊经常忘记带铅笔盒去学校,故答案为F。
59.F 60.T 61.F 62.F 63.T
【导语】本文讲了星期天,作者的爸爸带他们去动物园的事情。
59.句意:我们星期六去动物园。根据“On Sunday, Dad took us to the zoo.”,可知星期天去的动物园,故答案为F。
60.句意:凯特想看大象。根据“Kate wanted to see elephants.”,可知题干描述正确,故答案为T。
61.句意:大象在小山旁边。根据““The elephants are behind the hill,” Dad said.”,可知大象在小山后面,故答案为F。
62.句意:我们看了熊猫,老虎,熊,猴子和狮子。根据“We saw two pandas, tigers, bears and lions.”,可知他们看到了熊猫,老虎,熊和狮子,故答案为F。
63.句意:我们在动物园很开心。根据“We had a very good time at the zoo.”,可知题干描述正确,故答案为T。
64.T 65.T 66.F 67.F
【导语】本文主要介绍了我的朋友彼得和他妈妈的爱好。
64.句意:我的朋友经常和我一起踢足球和打篮球。根据“I often play football and basketball with my friends. ”可知我经常和朋友们一起踢足球和打篮球。故答案为T。
65.句意:今天阳光明媚。根据“Today is sunny. ”可知今天阳光明媚。故答案为T。
66.句意:彼得喜欢打篮球。根据“Because he likes playing football. ”可知彼得喜欢踢足球,故答案为F。
67.句意:彼得的妈妈喜欢阳光明媚的日子。根据“But his mother doesn’t like sunny days. ”可知彼得的妈妈不喜欢阳光明媚的日子。故答案为F。
68.T 69.F 70.T 71.T 72.F
【分析】短文大意:短文介绍了我的朋友和我擅长的运动。
68.句意:我所有的朋友都喜欢运动。根据短文中的All my friends like sports.我所有的朋友都喜欢运动。可知该句符合题意,故答案为T。
69.句意:瑶瑶擅长打篮球。根据短文中的Yaoyao is good at roller skating.瑶瑶擅长滑冰。可知该句不符合题意,故答案为F。
70.句意:迈克放学后经常打篮球。根据短文中的Mike often plays basketball after school. 迈克放学后经常打篮球。可知该句符合题意,故答案为T。
71.句意:彬彬经常和他的爸爸打乒乓球。根据短文中的Binbin often plays ping-pong with his father. 彬彬经常和他的爸爸打乒乓球。可知该句符合题意,故答案为T。
72.句意:我经常步行去上学。根据短文中的I often run from home to school, because I often get up late.我经常从家跑到学校,因为我经常起的晚。可知该句不符合题意,故答案为F。
73.T 74.T 75.F 76.F 77.T
【导语】本文介绍了一年四季玛丽可以做的事情。
73.句意:玛丽来自美国。根据Hello, I’m Mary. I'm from the USA.,可知玛丽来自美国,故答案为T。
74.句意:玛丽春天可以放风筝。根据In the spring, the weather is cool and windy. I can fly kites when it's windy.,可知玛丽春天可以放风筝,故答案为T。
75.句意:玛丽夏天可以在湖里游泳。根据Summer is hot. I can swim in the sea,可知玛丽夏天可以在海里游泳,故答案为F。
76.句意:玛丽冬天可以吃美味的水果。根据Farmers are busy in autumn. And I can eat delicious fruit.,可知玛丽秋天可以吃美味的水果,故答案为F。
77.句意:秋天是玛丽最喜欢的季节。根据Farmers are busy in autumn. And I can eat delicious fruit. It's my favourite season.,可知秋天是玛丽最喜欢的季节,故答案为T。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)