【期末考点培优】专题19 阅读理解-任务型-2025-2026学年四年级英语上册期末复习考点培优人教精通版(2024)(含答案解析)

文档属性

名称 【期末考点培优】专题19 阅读理解-任务型-2025-2026学年四年级英语上册期末复习考点培优人教精通版(2024)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 1.9MB
资源类型 试卷
版本资源 人教精通版(三年级起点)
科目 英语
更新时间 2025-12-08 17:18:54

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年四年级英语上册期末复习考点培优人教精通版(2024)专题19 阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读理解。
1.根据文本内容填词,补全大熊猫的特征。
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
2.根据文本信息,判断下列句子的正(T)误(F)。
(1) You can find lions in this book. ( )
(2) Pandas are from China. ( )
(3) Pandas can do many things. ( )
(4) The underlined word “bamboo” means “竹子”. ( )
(5) We can see pandas on the farm. ( )
【主题情境·旅行】Mike调查了同学们周末都在哪些地方旅行以及当地的天气,并整理成了表格。请你根据表格,完成任务。
Who City Weather Put on
Haoran Shanghai warm and sunny shirt and trousers
Andy Wuhan hot and sunny T-shirt and sunglasses
Mary Nanchang hot and rainy hat and T-shirt
Alice Kunming hot and windy dress
3.根据表格内容,判断正(T)误(F)
(1) Haoran is in Shanghai. ( )
(2) It is hot and rainy in Nanchang. ( )
(3) Andy puts on his shirt and sunglasses. ( )
4.根据表格内容,选择正确的答案。
(1) How’s the weather in Kunming ( )
A. B. C.
(2) What does Alice put on ( )
A. B. C.
【学科融合】请你阅读下面的科学小短文并完成任务。
Hello! I’m Tom. I have many hobbies. I like riding my bike. When I ride, I need to wear a helmet (头盔) to protect (保护) my head. I also like planting flowers. Plants need water and sunlight (阳光) to grow. Every morning, I water them and put them near the window.
I often go swimming too. But I know: we can’t swim in the river. It’s dangerous (危险的). My sister likes watching animals. She knows that birds have wings (翅膀) to fly, and fish have fins (鱼鳍) to swim.
5.根据短文判断正(T)误(F)。
(1) Tom wears a helmet when riding a bike. ( )
(2) Plants don’t need sunlight to grow. ( )
6.根据短文选择正确答案。
(1) Why can’t we swim alone in the river ( )
A.It’s fun. B.It’s dangerous. C. It’s easy.
(2) What do birds use to fly ( )
A.Fins. B.Legs. C. Wings.
7.填空。
Fish use to swim.
8.【新素材】“校园兴趣嘉年华”圆满结束啦!大家都收获满满。John迫不及待地在朋友圈分享了自己和朋友们 (Jenny、Kitty、Bob、Sam) 在嘉年华中参与的兴趣活动,还配上了当时活动的精彩图片。请你根据John的朋友圈介绍,将人名与他们的爱好连线。
My name is John, I like playing basketball. Jenny likes reading stories. Kitty likes running. Bob likes playing the drums. Sam is my best friend. He likes practising kung fu.
1. John 2. Jenny 3. Kitty 4. Bob 5. Sam


a. b. c. d. e.
【学科素养·文化意识】同学们正在向Diandian的爸爸介绍历史人物的爱好。阅读短文,填写合适的内容,补全句子。
There are many famous people in history (历史), and they have different hobbies. In the Tang Dynasty (朝代), people liked playing weiqi. Weiqi is a fun board game. Huo Yuanjia was a famous man in the Qing Dynasty. He liked practising kung fu. He practised it every day. Liang Hongyu was a famous woman in the Song Dynasty. She liked playing the drums. In a battle (战役), she played the drums to help the soldiers (士兵). The soldiers became (变得) brave and won the battle.
9.People in the Tang Dynasty liked .
10.Huo Yuanjia practised kung fu .
11. played the drums in a battle to help the soldiers.
12.This passage (文章) is about famous people’s .
【新考点·传统文化】足球比赛开始了,Lanlan给Andy讲了一个关于足球的绘本故事。阅读绘本,完成下列各题。
Cuju is an old sport from ancient (古代的) China. It is like (像) today’s football. People in ancient China play it for fun and exercise.
The ball is filled with leather (充满了皮革) or hair. Even children like playing cuju. Cuju shows us Chinese history and culture (文化).
13.根据故事内容,判断下列句子正(T)误(F)。
(1) Cuju is an ancient sport from the USA.( )
(2) Cuju is like today’s football. ( )
(3) Children can’t play cuju. ( )
14.根据故事内容,选择正确的选项。
(1) The underlined word “history” means “______”. ( )
A.故事 B.历史 C. 小说
(2) Which one is the best title (标题) for the story ( )
A.I like cuju. B.Cuju is fun. C. Cuju: the football of ancient China.
【新情境·全民健身】动物王国也要开运动会,为此Snake每天都在锻炼!阅读短文,完成各题。
I’m Snake. I want to be strong. I run from 10:00 to 10:30 in the morning at school. I do the high jump from 4:30 to 4:45 in the afternoon at school. I swim from 4:45 to 5:00 in the afternoon at school. After school, I climb the tree from 5:30 to 6:00 in the afternoon. “I am tired. Can I be strong ” Then I keep playing sports day by day. I believe (相信) I can be strong!
15.根据文中描述的先后顺序,用数字1~6给下列图片排序。
( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( )
16.根据短文,选择正确的答案。
(1) The underlined word (画线单词) “climb” means “______”. ( )
A.走 B.爬 C. 跳
(2) Snake does sports for ______ minutes (分钟). ( )
A.70 B.100 C. 90
阅读短文,完成下列任务。
Hi! My name is Lily. I’m ten years old. I have many hobbies. I like painting and reading books. I often paint pictures in the park on weekends. I read storybooks every evening. My sister Tina is only five years old. She likes singing and dancing. She sings and dances every day. Her favourite song is Twinkle Twinkle Litter Star. My parents have hobbies too. My father likes fishing. He goes fishing on Sundays. My mother likes cooking. She makes nice food for us every day. We all enjoy our hobbies very much!
17.根据介绍内容,将人物和对应的爱好连线。
(1) Lily a.
(2) Tina b.
(3) Lily’s father c.
(4) Lily’s mother d.
18.根据介绍内容,判断下列句子正(T)误(F)。
(1) Tina is ten years old. ( )
(2) Lily paints pictures every evening. ( )
(3) Lily’s father likes cooking fish. ( )
学校俱乐部的招新海报,完成任务。
Music Club (俱乐部) Time: 3:30 p.m.—4:30 p.m. Place: the music room Do: sing, play the drums, play the guitar Sports Club Time: 3:00 p.m.—5:00 p.m. Place: the playground Do: do tai chi, play ping-pong
Painting Club Time: 4:30 p.m.—5:30 p.m. Place: the garden Do: colour pictures, paint pictures _____ Club Time: 3:00 p.m.—5:00 p.m. Place: the reading room Do: read books, share stories
19.阅读海报,选出正确的答案。
(1) Lanlan likes playing the guitar. She can go to _____. ( )
A.the Music Club B.the Sports Club C. the Painting Club
(2) It’s _____. You can do tai chi at the Sports Club. ( )
A.2:00 p.m. B.3:30 p.m. C.6:00 p.m.
(3) Diandian can _____ at the Painting Club. ( )
A.sing B.read books C. paint pictures
20.选择正确的选项填入海报中的横线上。
A.Dancing B.Reading C. Writing
21.阅读海报,回答问题。
What can we do at the Painting Club
阅读短文,完成下列题目。
Here are my family members’ hobbies.
My grandmother loves painting flowers. She is good at it. My father likes playing weiqi. It’s a traditional (传统的) Chinese game. My mother likes playing the guitar. She practises it every day. My brother is good at kung fu. I like reading stories and playing the drums. My favourite story is about a brave (勇敢的) boy named Ne Zha.
Different hobbies make life fun!
22.阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
(1) My grandma likes painting flowers. ( )
(2) My brother is good at playing the drums. ( )
(3) My mother and I like playing the musical instruments (乐器). ( )
(4) Hobbies make life fun. ( )
23.根据英文提示,填写你家人的兴趣爱好。
Here are my family members’ hobbies. I like . My father likes . My mother likes . Hobbies make us happy.
学校社团要招收新成员,Mr Li在询问同学们的爱好。阅读材料,完成下列题目。
What are your hobbies, kids Haoran: I like practicing kung fu and playing basketball. Andy: My hobbies are playing the guitar and the drums. Lisa: I like painting. I’m good at painting flowers. Yaoyao: I like reading stories. It’s really fun.
24.阅读材料,判断句子正(T)误(F)。
(1) Andy likes playing the guitar and playing the drums. ( )
(2) Yaoyao likes reading stories and Lisa likes it too. ( )
25.帮助Mr Li为同学们推荐社团,将序号写在名字后。
(1) Haoran:
(2) Andy:
(3) Lisa:
(4) Yaoyao:
阅读社团公告牌,完成表格。
NOTICE BOARDWhat’s your hobby Do you like flowers Do you like planting flowers Please join our Gardening Club. Miss Cai is a good teacher. She is kind and helpful. She can teach you how to plant e and meet Miss Cai in Classroom 3 at four o’clock on Tuesday afternoon. Let’s learn together.
Call Lanlan: 32XXX18
Club 26 Club
Place In 27
Time At 28 o’clock on 29
Teacher 30
Telephone (电话) 32XXX18
阅读短文,完成任务。
Hello, I’m Tim. I get up at seven. I have breakfast at seven thirty. I like eggs and juice. I go to school at eight. After school, I play basketball. I have dinner at six. I like rice and vegetables. I go to bed at nine.
31.判断正(T)误(F)。
(1) Tim gets up at seven. ( )
(2) Tim has bread for breakfast. ( )
(3) Tim goes to school at eight. ( )
32.回答问题。
(1) What does Tim like for breakfast
(2) What does Tim do after school
Jack的朋友John在明信片中分享了他的旅游经历。阅读明信片,完成任务。
Dear Jack,
How are you I’m having a winter vacation with Mum in Harbin now. Harbin is so cool! There’s snow everywhere. I’ll go to Ice-Snow World (冰雪大世界) tomorrow. The weather here is very different(不同的) from the weather in Sydney. It’s cold and snowy here. I can’t fly my kite, but I can make a snowman. How fun!
Love,
John
33.阅读明信片,判断句子正(T)误(F)。
(1) John is in Hangzhou now. ( )
(2) It’s snowy and cold in Harbin. ( )
(3) John can make a snowman in Sydney. ( )
34.如果Jack去哈尔滨旅行,他需要穿什么衣服呢?为什么?
阅读Mike的家庭介绍以及学校的家庭运动会海报,完成下列题目。
Hello! My name is Mike! I can skip and skateboard. My father can jump high and skateboard. My sister can run fast and ride a bike. My mum can run fast too. And she can skip.
Family Sports Day Notice Time: Friday, 10:00 a.m.(上午) -4:00 p.m.(下午) Place: Renmin Park Event(项目): 10:00 a.m. (1) ________ 11:00 a.m. (2) ________ 1:30 p.m. (3) ________ 2:30 p.m. (4) ________ 3:30 p.m. (5) ________Wish every(每一个) family can have fun!
35.帮Mike家选择合适的人选进行比赛,并填入海报中。(部分比赛不止一个人参加)
A. B. C. D.
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
36.判断下列句子与材料内容是(T)否(F)相符。
(1) There are two children in Mike’s family. ( )
(2) Mike and his family can go to Renmin Park for the races(比赛) at 4:30 p.m. on this day. ( )
37.参考画线句子,介绍一下你的家人会什么运动。
阅读理解。
Hello! My name is Tim. I have a happy family with lots of fun hobbies. Let me tell you about them!
My dad likes reading books. He reads before bedtime every night. Sometimes, he reads stories to me. I love listening to them! My mum likes cooking. She cooks food for us. At weekends, she makes yummy cakes and bread. They taste so good! My sister is good at dancing and singing. It’s fun to watch her sing and dance! My brother likes playing football. He plays with his friends in the park. I like drawing. I have a big box of colourful pencils and paper. I draw pictures of animals and my family. It makes me happy!
38.阅读短文,选择正确的答案。
(1) What is Tim’s dad’s hobby ( )
A.Playing football. B.Reading books. C. Dancing.
(2) What does Tim’s mum do at weekends ( )
A.She draws pictures. B.She reads books. C. She makes cakes and bread.
(3) What is Tim’s sister good at ( )
A.Dancing and singing. B.Drawing pictures. C. Reading books.
(4) What does Tim’s brother like doing with his friends ( )
A.Dancing. B.Reading books. C. Playing football.
(5) What is Tim’s hobby ( )
A.Drawing. B.Making cakes. C. Running.
39.根据短文内容,用A、B、C、D、E给下列图片排序。
( )
( )
( )
( )
( )
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.black fat cute short small 2.F T T T F
【导语】本文讲了熊猫。
1.(1)根据“They are black and white.”,可知熊猫是黑白相间的,故答案为black。
(2)根据“They are fat and cute.”,可知熊猫又胖又可爱,该空可填fat,故答案为fat。
(3)根据“They are fat and cute.”,可知熊猫又胖又可爱,该空可填cute,故答案为cute。
(4)根据“They have short tails and small ears.”,可知熊猫有短尾巴,故答案为short。
(5)根据“They have short tails and small ears.”,可知熊猫有小耳朵,故答案为small。
2.(1)句意:你可以在书中找到狮子。根据目录可知找不到狮子,故答案为F。
(2)句意:熊猫来自中国。根据“Pandas are big animals. They are from China.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(3)句意:熊猫可以做很多事情。根据“They can do many things.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(4)句意:划线单词“bamboo”的意思是“竹子”。根据短文语境可知题干描述正确,故答案为T。
(5)句意:我们可以在农场上看到熊猫。根据“We can see them in the zoo.”,可知可以在动物园里看到熊猫,故答案为F。
3.T T F 4.B C
【导语】本文介绍迈克调查了同学们周末都在哪些地方旅行以及当地的天气。
3.(1)句意:浩然在上海。根据“Shanghai”可知浩然在上海。句子与原文相符,故答案为T。
(2)句意:南昌是热的且下雨的。根据“hot and rainy”可知南昌是热的且下雨的。句子与原文相符,故答案为T。
(3)句意:安迪穿上衬衫,戴上太阳镜。根据“T-shirt and sunglasses”可知安迪穿上T恤和戴上太阳镜。句子与原文不符,故答案为F。
4.(1)句意:昆明天气怎样?根据“hot and windy”可知昆明天气炎热且有风的。故选B。
(2)句意:爱丽丝穿什么?根据“dress”可知爱丽丝穿连衣裙。故选C。
5.T F 6.B C 7.fins
【导语】本文主要介绍了汤姆和姐姐/妹妹的兴趣爱好。
5.(1)句意:骑自行车的时候,汤姆戴头盔。根据“When I ride, I need to wear a helmet (头盔) to protect (保护) my head.”可知骑自行车的时候,汤姆戴头盔。句子和短文相符,故答案为T。
(2)句意:植物生长不需要阳光。根据“Plants need water and sunlight (阳光) to grow.”可知植物生长需要阳光,句子和短文不符,故答案为F。
6.(1)句意:我们为什么不能独自在河里游泳?It’s fun.它是有趣的。It’s dangerous.它是危险的。It’s easy.它是容易的。根据“But I know: we can’t swim in the river. It’s dangerous (危险的).”可知不能独自在河里游泳,因为是危险的,故选B。
(2)句意:鸟用什么飞行?Fins.鱼鳍。Legs.腿。Wings.翅膀。根据“She knows that birds have wings (翅膀) to fly, and fish have fins (鱼鳍) to swim.”可知鸟用翅膀飞行,故选C。
7.句意:鱼用鱼鳍游泳。根据“She knows that birds have wings (翅膀) to fly, and fish have fins (鱼鳍) to swim.”可知鱼用鱼鳍游泳。故答案为fins。
8.1-5 bdeac
【导语】本文主要介绍了约翰和朋友们各自的兴趣爱好。
【详解】(1)根据“My name is John, I like playing basketball.”可知约翰喜欢打篮球,故连b。
(2)根据“Jenny likes reading stories.”可知珍妮喜欢读故事,故连d。
(3)根据“Kitty likes running.”可知凯蒂喜欢跑步,故连e。
(4)根据“Bob likes playing the drums.”可知鲍勃喜欢打鼓,故连a。
(5)根据“Sam is my best friend. He likes practising kung fu.”可知山姆喜欢练功夫,故连c。
故答案为1-5 bdeac。
9.playing weiqi 10.every day 11.Liang Hongyu 12.hobbies
【导语】本文讲了历史人物的爱好。
9.句意:唐朝人喜欢_______。根据“In the Tang Dynasty (朝代), people liked playing weiqi.”,可知唐朝人喜欢下围棋,故答案为playing weiqi。
10.句意:霍元甲______练功夫。根据“Huo Yuanjia was a famous man in the Qing Dynasty. He liked practising kung fu. He practised it every day.”,可知霍元甲每天练功夫,故答案为every day。
11.句意:________在一场战斗中打鼓帮助士兵。根据“Liang Hongyu was a famous woman in the Song Dynasty. She liked playing the drums. In a battle (战役), she played the drums to help the soldiers (士兵).”,可知梁红玉在一场战斗中打鼓帮助士兵,故答案为Liang Hongyu。
12.句意:这篇文章是关于著名的人的______。根据“There are many famous people in history (历史), and they have different hobbies.”,可知这篇文章是关于著名的人的爱好,故答案为hobbies。
13.F T F 14.B C
【导语】本文讲了关于足球的绘本故事。
13.(1)句意:蹴鞠是一项源自美国的古老运动。根据“Cuju is an old sport from ancient (古代的) China.”,可知蹴鞠是一项源自中国的古老运动,故答案为F。
(2)句意:蹴鞠就像今天的足球。根据“It is like (像) today’s football.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(3)句意:孩子们不会玩蹴鞠。根据“Even children like playing cuju.”,可知孩子会玩蹴鞠,故答案为F。
14.(1)句意:划线单词“history”的意思是“________”。根据绘本内容可知history的意思是历史,故选B。
(2)句意:哪一个是故事最好的标题?A我喜欢蹴鞠。B蹴鞠很有趣。C蹴鞠:中国古代的足球。根据全文可知选项C是最好的标题,故选C。
15.4 5 1 2 6 3 16.B C
【导语】本文讲了Snake每天都在锻炼。
15.根据“I run from 10:00 to 10:30 in the morning at school. I do the high jump from 4:30 to 4:45 in the afternoon at school. I swim from 4:45 to 5:00 in the afternoon at school. After school, I climb the tree from 5:30 to 6:00 in the afternoon. “I am tired. Can I be strong ” Then I keep playing sports day by day. I believe (相信) I can be strong!”,可知跑步排第一,跳高排第二,游泳排第三,爬树排第四,怀疑自己是否能变强壮排第五,相信自己能变强壮排第六,故答案为451263。
16.(1)句意:画线单词“climb”的意思是“______”。根据短文语境可知climb的意思是爬,故选B。
(2)句意:蛇做_______分钟运动。根据“I run from 10:00 to 10:30 in the morning at school. I do the high jump from 4:30 to 4:45 in the afternoon at school. I swim from 4:45 to 5:00 in the afternoon at school. After school, I climb the tree from 5:30 to 6:00 in the afternoon.”,可知做90分钟运动,故选C。
17.(1)-(4) dcab 18.F F F
【导语】本文主要介绍了莉莉和她的家人的一些爱好。
17.(1)莉莉,根据“I like painting and reading books.”可知莉莉喜欢读书和画画,选项d符合题意,故连d。
(2)蒂娜,根据“She likes singing and dancing.”可知蒂娜喜欢唱歌和跳舞,选项c符合题意,故连c。
(3)莉莉的爸爸,根据“My father likes fishing.”可知莉莉的爸爸喜欢钓鱼,选项a符合题意,故连a。
(4)莉莉的妈妈,根据“My mother likes cooking.”可知莉莉的妈妈喜欢烹饪,选项b符合题意,故连b。
18.(1)句意:蒂娜十岁了。根据“My sister Tina is only five years old.”可知蒂娜的妹妹只有五岁,句子与原文不符,故答案为F。
(2)句意:莉莉每晚画画。根据“I often paint pictures in the park on weekends.”可知莉莉在周末画画,句子与原文不符,故答案为F。
(3)句意:莉莉的爸爸喜欢烹饪鱼。根据“My father likes fishing.”可知莉莉的爸爸喜欢钓鱼,句子与原文不符,故答案为F。
19.A B C 20.B 21.We can colour pictures and paint pictures.
【导语】本文主要介绍几个俱乐部的招新海报。
19.(1) 句意:兰兰喜欢弹吉他。她能去____。A音乐俱乐部,B运动俱乐部,C绘画俱乐部。根据第一个表格中“Do: sing, play the drums, play the guitar”可知应去音乐俱乐部,故选A。
(2) 句意:现在是___。你可以在运动俱乐部里打太极。A下午两点,B下午三点半,C下午六点。根据第二个表格中“Time: 3:00 p.m.—5:00 p.m.”可知下午三点半可以,故选B。
(3) 句意:点点可以在绘画俱乐部____。A唱歌,B读书,C画画。根据第三个表格中“Do: colour pictures, paint pictures”可知可以画画,故选C。
20.A舞蹈,B阅读,C写作。根据第四个表格中“Do: read books, share stories”可知是阅读俱乐部,故选B。
21.句意:我们可以在绘画俱乐部里做什么?根据第三个表格中“Do: colour pictures, paint pictures”可知可以给画涂色和画画,故答案为We can colour pictures and paint pictures.
22.T F F T 23.,, (答案不唯一)
【导语】本文主要介绍了作者和家人的爱好。
22.(1)句意:我的奶奶喜欢画花。根据“My grandmother loves painting flowers.”可知奶奶喜欢画花,故答案为T。
(2)句意:我的哥哥/弟弟擅长打鼓。根据“My brother is good at kung fu.”可知哥哥/弟弟擅长功夫,而不是打鼓,故答案为F。
(3)句意:我和妈妈都喜欢演奏乐器。根据“My mother likes playing the guitar.”和“I like reading stories and playing the drums.”可知妈妈喜欢弹吉他,作者喜欢打鼓,所以两人都喜欢演奏乐器,故答案为T。
(4)句意:爱好让生活充满乐趣。根据“ Different hobbies make life fun!.”可知不同的兴趣爱好让生活充满乐趣!故答案为T。
23.句意:我喜欢______。可写我喜欢唱歌,答案不唯一。唱歌sing,like doing sth.喜欢做某事,sing的动名词是singing,故答案为。
句意:我爸爸喜欢______。可写我爸爸喜欢打篮球,答案不唯一。打篮球play basketball,like doing sth.喜欢做某事,play的动名词是playing,故答案为。
句意:我妈妈喜欢______。可写我妈妈喜欢阅读,答案不唯一。阅读read,like doing sth.喜欢做某事,read的动名词是reading,故答案为。
24.T F 25.A D C B
【导语】本文主要说了学校社团招收新成员,Mr Li在询问同学们的爱好。
24.(1)句意:安迪喜欢弹吉他和打鼓。根据“Andy: My hobbies are playing the guitar and the drums.”可知安迪喜欢弹吉他和打鼓,句子与原文相符,故答案为T。
(2)句意:瑶瑶喜欢读故事,丽萨也喜欢读故事。根据“Yaoyao: I like reading stories.Lisa: I like painting. ”可知瑶瑶喜欢读故事,丽萨喜欢画画,句子与原文不相符,故答案为F。
25.(1)根据“Haoran: I like practicing kung fu and playing basketball.”可知Haoran喜欢练功夫和打篮球,所以推荐Sports Club体育社团,故选A。
(2)根据“Andy: My hobbies are playing the guitar and the drums.”可知Andy喜欢吉他和打鼓,所以推荐Music Club音乐社团,故选D。
(3)根据“Lisa: I like painting. I’m good at painting flowers.”可知Lisa喜欢画画,所以推荐Art Club艺术社团,故选C。
(4)根据“Yaoyao: I like reading stories. It’s really fun.”可知Yaoyao喜欢读故事,所以推荐Reading Club阅读社团,故选B。
26.Gardening 27.Classroom 28.four 29.Tuesday 30.Miss Cai
【导语】本文讲了园艺俱乐部。
26.根据“Please join our Gardening Club.”,可知是园艺俱乐部,故答案为Gardening。
27.根据“Come and meet Miss Cai in Classroom 3 at four o’clock on Tuesday afternoon.”,可知地点是教室3,故答案为Classroom 3。
28.根据“Come and meet Miss Cai in Classroom 3 at four o’clock on Tuesday afternoon.”,可知时间是4点,故答案为four。
29.根据“Come and meet Miss Cai in Classroom 3 at four o’clock on Tuesday afternoon.”,可知在星期二,故答案为Tuesday。
30.根据“Come and meet Miss Cai in Classroom 3 at four o’clock on Tuesday afternoon.”,可知老师是蔡老师,故答案为Miss Cai。
31.T F T 32.He likes eggs and juice. He plays basketball.
【导语】本文介绍了蒂姆。
31.(1)句意:蒂姆七点起床。根据“I get up at seven.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(2)句意:蒂姆早饭吃面包。根据“I have breakfast at seven thirty. I like eggs and juice.”,可知蒂姆早饭喜欢鸡蛋和果汁,故答案为F。
(3)句意:蒂姆八点去上学。根据“I go to school at eight.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
32.(1)句意:蒂姆早饭喜欢什么?根据“I have breakfast at seven thirty. I like eggs and juice.”,可知蒂姆早饭喜欢鸡蛋和果汁,故答案为He likes eggs and juice.
(2)句意:蒂姆放学后做什么?根据“After school, I play basketball.”,可知蒂姆放学后打篮球,故答案为He plays basketball.
33.F T F 34.Coats. Because the weather is cold and snowy in Harbin.
【导语】本文主语介绍约翰的旅行经历。
33.(1)句意:约翰现在在杭州。根据“I’m having a winter vacation with Mum in Harbin now.”可知现在在哈尔滨,故答案为F。
(2)句意:现在哈尔滨是下雪的和寒冷的。根据“It’s cold and snowy here.”可知是寒冷多雪的,故答案为T。
(3)句意:约翰能在悉尼堆雪人。根据“The weather here is very different(不同的) from the weather in Sydney. It’s cold and snowy here.”可知悉尼和哈尔滨是不同的,不能在悉尼堆雪人,故答案为F。
34.根据“It’s cold and snowy here.”可知天气是寒冷的多雪的,所以要穿外套coats,故答案为Coats. Because the weather is cold and snowy in Harbin.
35.BC BD A C AD 36.T F 37.
【导语】本文主要介绍了迈克的家庭和学校家庭运动会的海报。
35.(1)由图片可知比赛项目是跑步。根据“My sister can run fast and ride a bike. My mum can run fast too.”,可知迈克的姐姐和妈妈跑步很快,故选BC。
(2)由图片可知比赛项目是跳绳。根据“I can skip and skateboard. My mum can run fast too. And she can skip.”,可知迈克和他的妈妈都会跳绳,故选BD。
(3)由图片可知比赛项目是跳高。根据“My father can jump high and skateboard.”,可知迈克的爸爸会跳高,故选A。
(4)由图片可知比赛项目是骑自行车。根据“My sister can run fast and ride a bike.”,可知迈克的姐姐会骑自行车,故选C。
(5)由图片可知比赛项目是滑滑板。根据“I can skip and skateboard. My father can jump high and skateboard.”,可知迈克和他的爸爸都会滑滑板,故选AD。
36.(1)句意:迈克家有两个孩子。根据全文可知表述正确,故答案为T。
(2)句意:迈克和他的家人可以在今天下午4:30去人民公园参加比赛。根据“10:00 a.m.-4:00 p.m.”可知比赛时间是上午十点到下午四点,表述有误,故答案为F。
37.画线句子句意:我会跳绳和滑板。my我的,father爸爸,mother妈妈,can会,run fast跑得快,jump high跳高,句子为陈述句。故答案为
38.B C A C A 39.A E C D B
【导语】本文主要讲述的是蒂姆及其家人的爱好。
38.(1)句意:蒂姆的爸爸的爱好是什么? A踢足球。B看书。C跳舞。 根据句子“My dad likes reading books.”,可知蒂姆爸爸的爱好是看书,故选B。
(2)句意:蒂姆的妈妈周末做什么? A她画画。B她看书。C她做蛋糕和面包。 根据句子“At weekends, she makes yummy cakes and bread.”,可知蒂姆妈妈周末做蛋糕和面包,故选C。
(3)句意:蒂姆的姐姐擅长什么? A跳舞唱歌。B画画。C看书。 根据句子“My sister is good at dancing and singing.”。可知蒂姆的姐姐擅长跳舞唱歌,故选A。
(4)句意:蒂姆的哥哥喜欢和他的朋友一起做什么? A跳舞。B看书。C踢足球。 根据句子“My brother likes playing football. He plays with his friends in the park.”,可知蒂姆的哥哥喜欢和朋友踢足球,故选C。
(5)句意:蒂姆的爱好是什么? A画画。B做蛋糕。C跑步。根据句子“I like drawing.”,可知蒂姆喜欢画画,故选A。
39.根据句子“My dad likes reading books.”,可知蒂姆的爸爸喜欢看书,第一幅图是爸爸看书,故第一幅图是A。
根据句子“My mum likes cooking.”,可知蒂姆的妈妈喜欢做饭,第五幅图是妈妈做饭,故第五幅图是B。
根据句子“My sister is good at dancing and singing.”,可知蒂姆的姐姐喜欢跳舞唱歌,第三幅图是姐姐跳舞唱歌,故第三幅图是C。
根据句子“My brother likes playing football.”,可知蒂姆的哥哥喜欢踢足球,第四幅图是哥哥踢足球,故第四幅图是D。
根据句子“I like drawing.”,可知蒂姆喜欢画画,第二幅图是蒂姆画画,故第二幅图是E。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录