【期末考点培优】专题25 阅读理解-判断-2025-2026学年三年级英语上册期末复习考点培优外研版(一起)(含答案解析)

文档属性

名称 【期末考点培优】专题25 阅读理解-判断-2025-2026学年三年级英语上册期末复习考点培优外研版(一起)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 58.2KB
资源类型 试卷
版本资源 外研版(一年级起点)
科目 英语
更新时间 2025-12-08 17:36:30

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年三年级英语上册期末复习考点培优外研版(一起)
专题25 阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读理解。根据短文内容,判断下列句子正(T)误(F)。
Hello, everyone. I’m Lily. I’m from China. But I live in the UK now. I use a knife and fork to eat my food. But I use my hands to eat hamburgers and chips. Look, I’ve got a new dress. It’s red. I’m going to Beijing to visit my grandfather. Now I am doing my homework.
1.Lily lives in China now. ( )
2.Lily has got a new dress. ( )
3.Lily is going to visit her friend. ( )
4.Now Lily is doing her homework. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
Tom is an English boy. He can’t use chopsticks. it’s hard for him. He likes football and basketball. He can play football. But he can’t play basketball. He plays football at school every day. But today Tom is ill. He can’t play football.
5.Tom is an English boy. ( )
6.Tom can use chopsticks. ( )
7.Tom can play football and basketball. ( )
8.Tom plays football at school every day. ( )
9.Tom can play football today. ( )
Read and write. 阅读短文,判断正(T)误(F)。
Chinese people use chopsticks. It’s easy for them. English people don’t use chopsticks. It’s hard for them. They use a knife and fork. Dongdong is eating noodles. He is using chopsticks. Noodles are Chinese fast food. Linda is eating fish and chips. She is using a knife and fork. Fish and chips are traditional(传统的) English food.
10.Chinese people use chopsticks. ( )
11.Dongdong is eating Chinese fast food. ( )
12.Linda is using chopsticks. ( )
13.Using chopsticks is easy for English people. ( )
14.Fish and chips are traditional English food. ( )
根据短文内容判断正误,正确的写T,错误的写F。
It’s going to be a sports day on Saturday. Tom and his friends will attend(参加) it. Tom likes running. So he is going to run a race. Mary can jump really high. So she’s going to do the high jump. Alice can’t run fast. But she can jump far. She is going to do the long jump. What about Jerry and Louise They can take part in(参加) the basketball match. It’s going to be a happy day for them.
15.They are going to have a sports day on Sunday. ( )
16.Alice is going to run a race. ( )
17.Marry can jump far. So she’s going to do the high jump. ( )
18.Jerry and Louise are going to play basketball. ( )
19.They will be happy on the sports day. ( )
Read and judge. 阅读短文,判断正(T)误(F)。
Hi, I’m Tom. I’m from London. I can use a knife and fork. I can’t use chopsticks. It’s hard for me. I’ve got a new football. So I’m going to play football in the park this weekend. I can run very fast. My father is a doctor. I’m not going to be a doctor. I like playing football. I’m going to be a football player(足球运动员).
20.Tom is from London. ( )
21.Tom can use chopsticks. ( )
22.Tom has got a new basketball. ( )
23.Tom can jump very far. ( )
24.Tom is not going to be a doctor. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Hello, I’m Mike. I’m twelve. I like sports. I can play football. I can play the drums. Jack is my brother. He is only ten. He likes sports, too. He can’t run fast. But he can ride fast. He can play basketball. And he can swim very well, too.
25.Mike can play football. ( )
26.Jack likes sports. ( )
27.Jack can run fast. ( )
28.Mike can play the drums. ( )
29.Jack can swim very well. ( )
读短文,判断下列句子与短文内容是(T)否(F)相符。
It’s raining. The children will go home. They get their umbrellas. Look! Danny’s umbrella is brown. Lucy’s umbrella is red. Harper’s umbrella is yellow. Where is Sally’s umbrella Oh, no! Her umbrella is broken. Lucy is Sally’s friend. She will share her umbrella with Sally. Look! They are going home together.
30.Danny’s umbrella is red. ( )
31.Harper’s umbrella is yellow. ( )
32.Lucy and Sally are going home together. ( )
Lucy is a little English girl. She is nine and lives in China with her parents. Her parents are teachers. They both work at Peking University. Lucy goes to school from Monday to Friday. She can speak Chinese well. And she can read and write, too. She likes China and Chinese food.
33.Lucy is from America. ( )
34.Lucy’s father and mother are teachers. ( )
35.Lucy is a primary school (小学) student. ( )
36.Lucy can read Chinese. ( )
37.Lucy doesn’t like Chinese food. ( )
This is our small school library. There are lots of books here. Many students come here every day. Here you can read many books. And you can listen to music. But you must wear your earphones (耳机). Can you sing here No, you can’t. You must keep quiet in the library.
38.This is a big school library. ( )
39.No students come here every day. ( )
40.You can read many books in the library. ( )
41.You can’t listen to music in the library. ( )
42.You can’t sing in the library. ( )
Look, this is my family. There are five people. There is one man. He is my father. He is a teacher. There is one woman. She is my mother. She is a doctor. There is one boy. He is my brother. He is going to be a policeman. There are two girls. They are my sister and me. I’m going to be a pilot. My sister is going to be a nurse.
43.My father is a driver. ( )
44.My mother is a doctor. ( )
45.I have a brother. ( )
46.I’m going to be a policeman. ( )
47.My sister is going to be a nurse. ( )
It’s Saturday afternoon. My dad is running. Mum is cooking dinner in the kitchen. My sister is watering the flowers. Grandma is watching TV. What am I doing Do you know I’m eating the cake.
48.There are four people in my family. ( )
49.My grandma is cooking dinner in the kitchen. ( )
50.My dad is running. ( )
51.My sister is eating the cake. ( )
52.I’m writing. ( )
Dinner is not ready. But Tom is hungry. He asks, “Mum, can I have some bread ” “Sure, you can.” But he’s still hungry. “Can I have an apple ” “Yes, you can,” Now he’s a little hungry. “Can I have some milk ” “Here you are.”
Now dinner is ready. “Mum, I’m not hungry. I don’t want to eat now.”
53.Tom can have some bread. ( )
54.Tom can have an apple. ( )
55.Tom can have some milk. ( )
56.Tom wants to eat dinner. ( )
Hello! My name is Tim. I like Chinese food and I like sports. I can run fast, I can play basketball. And I can swim, too. But it’s raining today, I can’t go out to play. So I am at home. I’m eating some dumplings. And I am using chopsticks. They are easy for me.
57.Tim can run fast. ( )
58.Tim is playing basketball now. ( )
59.It’s raining today. ( )
60.Tim can use chopsticks. ( )
61.Dumplings are English food. ( )
I'm hungry. I want some noodles. I like noodles. They're Chinese fast food. But Lingling likes hamburgers and chips. They're English fast food. She's eating a hamburger.
62.The writer (作者) is hungry. ( )
63.The writer wants some rice. ( )
64.Noodles are Chinese fast food. ( )
65.Lingling doesn't like hamburgers. ( )
66.Lingling is eating a hamburger. ( )
Tom is in the park with his mother. They are rowing a boat on the lake. Suddenly (突然地), they see some ducks on the lake, and the ducks are coming now. The ducks are very naughty! They are feeding ducks some bread. And they are very happy.
67.Tom is in the park. ( )
68.Tom's mother is in the zoo. ( )
69.They are rowing a boat on the lake. ( )
70.They see some dragon boats on the lake. ( )
71.They are feeding ducks some bread. ( )
阅读短文,判断句子正(T),误(F)。
Mike has a big farm. There are many flowers on his farm. Look at those big trees. How many trees are there Oh, look, twenty trees. There are five birds in the trees. Look at the sheep. They are white and beautiful. What are those besides Mike They are cows. They are strong. Mike loves his farm.
72.Mike has a big farm. ( )
73.There are six birds in the trees. ( )
74.The sheep are white and beautiful. ( )
75.The cows are funny. ( )
76.Mike loves his farm. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
I’m at the zoo now. Look! These are lions. They’re big. These are giraffes. They’re tall. These are elephants. They’re big and fat. These are monkeys. They’re clever(聪明的). These are snakes. They’re very long. I like animals. I like the zoo.
77.The lions are small. ( )
78.The giraffes are tall. ( )
79.The elephants are fat. ( )
80.The monkeys are clever. ( )
81.The snakes are very short. ( )
阅读理解,根据短文内容判断正(T)误(F)。
Ben and Bill are brothers. They’re ten years old. Ben likes dogs. He can swim. Bill likes cats. He can run fast. On Sundays, they go to the park. They can play with their friends in the park. They are very happy.
82.Ben is nine years old. ( )
83.Ben likes dogs. ( )
84.Bill likes dogs, too. ( )
85.Bill can run fast. ( )
86.They go to the park on Saturdays. ( )
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.F 2.T 3.F 4.T
【导语】本文介绍了莉莉的个人情况。
1.句意:莉莉现在住在中国。根据“But I live in the UK now.”,可知莉莉现在住在英国,故答案为F。
2.句意:莉莉有一条新的连衣裙。根据“Look, I’ve got a new dress.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
3.句意:莉莉要去看望她的朋友。根据“I’m going to Beijing to visit my grandfather.”,可知莉莉要去看望爷爷,故答案为F。
4.句意:现在莉莉正在做作业。根据“Now I am doing my homework.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
5.T 6.F 7.F 8.T 9.F
【导语】本文主要讲述的是汤姆的能力。
5.句意:汤姆是一个英国男孩。根据句子“Tom is an English boy.”,可知汤姆是一个英国男孩,题干与短文相符,故答案为T。
6.句意:汤姆会使用筷子。根据句子“He can’t use chopsticks.”,可知汤姆不会用筷子,题干与短文不符,故答案为F。
7.句意:汤姆会踢足球和打篮球。根据句子“He can play football. But he can’t play basketball.”,可知汤姆会踢足球,不会打篮球,题干与短文不符,故答案为F。
8.句意:汤姆每天在学校踢足球。根据句子“He plays football at school every day.”,可知汤姆每天在学校踢足球,题干与短文相符,故答案为T。
9.句意:汤姆今天可以踢足球。根据句子“But today Tom is ill. He can’t play football.”,可知汤姆今天生病了,不能踢足球,题干与短文不符,故答案为F。
10.T 11.T 12.F 13.F 14.T
【导语】本文介绍了餐具和饮食。
10.句意:中国人用筷子。根据“Chinese people use chopsticks.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
11.句意:东东正在吃中式快餐。根据“Dongdong is eating noodles. He is using chopsticks. Noodles are Chinese fast food.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
12.句意:琳达正在用筷子。根据“Linda is eating fish and chips. She is using a knife and fork.”,可知琳达正在用刀叉,故答案为F。
13.句意:用筷子对英国人来说很容易。根据“English people don’t use chopsticks. It’s hard for them.”,可知用筷子对英国人来说很难,故答案为F。
14.句意:炸鱼薯条是传统的英国食物。根据“Fish and chips are traditional(传统的) English food.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
15.F 16.F 17.T 18.T 19.T
【导语】本文讲了运动日将要做的事情。
15.句意:他们将在星期天举行运动会。根据“It’s going to be a sports day on Saturday.”,可知他们将在星期六举行运动会,故答案为F。
16.句意:爱丽丝要参加赛跑。根据“Alice can’t run fast. But she can jump far. She is going to do the long jump.”,可知爱丽丝要参加跳远,故答案为F。
17.句意:玛丽能跳得很远。所以她要跳高。根据“Mary can jump really high. So she’s going to do the high jump.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
18.句意:杰瑞和路易斯要去打篮球。根据“What about Jerry and Louise They can take part in(参加) the basketball match.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
19.句意:他们在运动日会很开心。根据“It’s going to be a happy day for them.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
20.T 21.F 22.F 23.F 24.T
【导语】本文主要介绍了汤姆的个人信息。
20.句意:汤姆来自伦敦。根据“I’m from London.”,可知题干描述正确,故答案为T。
21.句意:汤姆会用筷子。根据“I can use a knife and fork. I can’t use chopsticks.”,可知汤姆不会用筷子,故答案为F。
22.句意:汤姆有一个新篮球。根据“I’ve got a new football.”,可知汤姆有一个新足球,故答案为F。
23.句意:汤姆能跳得很远。根据“I can run very fast.”,可知汤姆能跑得很快,故答案为F。
24.句意:汤姆不打算当医生。根据“I’m not going to be a doctor.”,可知题干描述正确,故答案为T。
25.T 26.T 27.F 28.T 29.T
【导语】本文主要介绍了迈克和杰克的个人能力。
25.句意:迈克会踢足球。根据“I can play football.”,可知题干描述正确,故答案为T。
26.句意:杰克喜欢运动。根据“He likes sports, too.”,可知题干描述正确,故答案为T。
27.句意:杰克能跑得快。根据“He can’t run fast.”,可知杰克跑不快,故答案为F。
28.句意:迈克会打鼓。根据“I can play the drums.”,可知题干描述正确,故答案为T。
29.句意:杰克游泳游得很好。根据“And he can swim very well, too.”,可知题干描述正确,故答案为T。
30.F
31.T 32.T
【导语】本文介绍了下雨了,几个学生分别撑着不同颜色的伞回家的事情。
30.句意:丹尼的雨伞是红色的。根据文中句子“Danny’s umbrella is brown.”可知丹尼的雨伞是棕色的,故答案为F。
31.句意:哈珀的雨伞是黄色的。根据文中句子“Harper’s umbrella is yellow. ”可知哈珀的伞是黄色的,故答案为T。
32.句意:露西和莎莉要一起回家。根据文中句子“Lucy is Sally’s friend. She will share her umbrella with Sally. Look! They are going home together.”可知露西和莎莉要一起回家,故答案为T。
33.F 34.T 35.T 36.T 37.F
【导语】本文讲了露西和父母住在中国,露西的父母都是老师,露西会做的事情。
33.句意:露西来自美国。根据“Lucy is a little English girl.”可知露西来自英国,故答案为F。
34.句意:露西的爸爸和妈妈是老师。根据“Her parents are teachers.”可知她的父母是老师,故答案为T。
35.句意:露西是一名小学生。根据“She is nine and lives in China with her parents.”和“Lucy goes to school from Monday to Friday. ”可知露西一名9岁的学生,一般6-12岁是小学生,故答案为T。
36.句意:露西会读中文。根据“She can speak Chinese well. And she can read and write, too.”可知露西会读中文,故答案为T。
37.句意:露西不喜欢中国食物。根据“She likes China and Chinese food.”可知露西喜欢中国食物,故答案为F。
38.F 39.F 40.T 41.F 42.T
【导语】本文介绍了学校图书馆的情况,能做和不能做的事。
38.题干句意:这是一个很大的学校图书馆。根据“This is our small school library.”可知图书馆是小的,题干表述不正确,故答案为F。
39.题干句意:没有学生每天来这里。根据“Many students come here every day.”可知很多学生每天来这里。题干表述不正确,故答案为F。
40.题干句意:你可以在图书馆里读很多书。根据“Here you can read many books.”可知题干表述正确,故答案为T。
41.题干句意:你不能在图书馆听音乐。根据“And you can listen to music.”可知能在图书馆听音乐,题干表述不正确,故答案为F。
42.题干句意:你不能在图书馆唱歌。根据“Can you sing here No, you can’t. ”可知题干表述正确,故答案为T。
43.F 44.T 45.T 46.F 47.T
【导语】本文介绍了作者一家人的职业。
43.句意:我父亲是一名司机。根据文中句子“He is my father. He is a teacher.”,可知作者的父亲是一名老师,故答案为F。
44.句意:我妈妈是一名医生。根据文中句子“She is my mother. She is a doctor.”,可知题干描述正确,故答案为T。
45.句意:我有一个哥哥。根据文中句子“There is one boy. He is my brother.”,可知题干描述正确,故答案为T。
46.句意:我将成为一名警察。根据文中句子“I’m going to be a pilot.”,可知作者将成为一名飞行员,故答案为F。
47.句意:我妹妹要当护士。根据文中句子“My sister is going to be a nurse.”,可知题干描述正确,故答案为T。
48.F 49.F 50.T 51.F 52.F
【导语】本文讲了作者一家人星期天下午正在做的事情。
48.句意:我家有四口人。根据全文可知作者家有五口人,分别是:爸爸妈妈,姐姐,奶奶和作者。故答案为F。
49.句意:我奶奶正在厨房做饭。根据“Grandma is watching TV.”,可知奶奶正在看电视,故答案为F。
50.句意:我爸爸正在跑步。根据“My dad is running.”,可知爸爸正在跑步,故答案为T。
51.句意:我姐姐正在吃蛋糕。根据“My sister is watering the flowers.”,可知姐姐正在浇花,故答案为F。
52.句意:我正在写。根据“I’m eating the cake.”,可知作者正在吃蛋糕,故答案为F。
53.T 54.T 55.T 56.F
【导语】本文讲了晚餐前,汤姆饿了,吃/喝的东西。
53.句意:汤姆可以吃一些面包。根据“He asks, “Mum, can I have some bread ” “Sure, you can.””,可知题干描述正确,故答案为T。
54.句意:汤姆可以吃一个苹果。根据““Can I have an apple ” “Yes, you can,””,可知题干描述正确,故答案为T。
55.句意:汤姆可以喝点牛奶。根据““Can I have some milk ” “Here you are.””,可知题干描述正确,故答案为T。
56.句意:汤姆想吃晚饭。根据“Now dinner is ready. “Mum, I’m not hungry. I don’t want to eat now.””,可知汤姆不想吃晚饭,故答案为F。
57.T 58.F 59.T 60.T 61.F
【分析】短文大意:短文主要讲述提姆的个人爱好和个人信息。
57.句意:提姆跑得很快。由短文“I can run fast,”可知提姆跑得很快,故答案为T。
58.句意:提姆正在打篮球。由短文“I’m eating some dumplings.”可知提姆正在吃饺子,故答案为F。
59.句意:今天下雨了。由短文“But it’s raining today,”可知今天下雨了,故答案为T。
60.句意:提姆会使用筷子。由短文“And I am using chopsticks.”可知提姆会使用筷子,故答案为T。
61.句意:饺子是英国食物。根据常识可知饺子是中国食物,故答案为F。
62.T 63.F 64.T 65.F 66.T
【分析】62.句意:作者很饿。根据I'm hungry.,可知作者很饿,题干描述正确,故答案为T。
63.句意:作者想要一些米饭。根据I want some noodles.,可知作者想要一些面条,题干描述不正确,故答案为F。
64.句意:面条是中式快餐。根据I like noodles. They're Chinese fast food.,可知面条是中式快餐,题干描述正确,故答案为T。
65.句意:玲玲不喜欢汉堡。根据But Lingling likes hamburgers and chips.,可知玲玲喜欢汉堡,题干描述不正确,故答案为F。
66.句意:玲玲在吃汉堡。根据She's eating a hamburger.,可知玲玲在吃汉堡,题干描述正确,故答案为T。
67.T 68.F 69.T 70.F 71.T
【分析】文章主要讲了Tom和妈妈在湖上划船。
67.句意:Tom在公园里。根据文中句子Tom is in the park with his mother. 可知Tom和他的妈妈在公园里,故答案为T。
68.句意:Tom的妈妈在动物园里。根据文中句子Tom is in the park with his mother. 可知Tom和他的妈妈在公园里,不在动物园,故答案为F。
69.句意:他们正在湖上划船。根据文中句子They are rowing a boat on the lake.可知他们正在湖上划船,故答案为T。
70.句意:他们看到湖上有些龙舟。根据文中句子They see some ducks on the lake.可知他们看见湖上有些鸭子,可知不是龙舟,故答案为F。
71.句意:他们在喂鸭子吃面包。根据文中句子They are feeding ducks some bread.可知他们在喂鸭子吃面包,故答案为T。
72.T 73.F 74.T 75.F 76.T
77.F 78.T 79.T 80.T 81.F
82.F 83.T 84.F 85.T 86.F
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录