【期末考点培优】专题27 阅读理解-任务型-2025-2026学年三年级英语上册期末复习考点培优外研版(一起)(含答案解析)

文档属性

名称 【期末考点培优】专题27 阅读理解-任务型-2025-2026学年三年级英语上册期末复习考点培优外研版(一起)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 4.0MB
资源类型 试卷
版本资源 外研版(一年级起点)
科目 英语
更新时间 2025-12-08 17:39:15

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年三年级英语上册期末复习考点培优外研版(一起)
专题27 阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
1.阅读填空并完整回答问题。
Look at this man! He’s got ten hats. It’s hot. He sits down under a tree. There are three monkeys in the tree. They take the hats. The man shakes his fist (拳头). The monkeys shake their fists. The man stamps his foot. The monkeys ________. The man throws (扔) his hat on the ground. The monkeys _______ on the ground. The man has got his hats and he is happy.
1. What has the man got
_________________________
2. Where are the monkeys
_________________________
3. Who is clever, the man or (还是)the monkeys
_________________________
2.根据短文内容,完成下面的表格,在相应的食物下打“√”。
It’s 12:00 now. Children are hungry. Amy wants some noodles and bananas. Lingling wants some rice and fish. Sam wants some noodles, fish, and bananas. Daming wants some fish and apples.
noodles rice fish bananas apples
Amy
Lingling
Sam
Daming
阅读下面的表格,将句子补充完整。
draw a picture run fast jump far dance
Lingling × √
Daming √ ×
Amy √ ×
Sam × √
Tom √ ×
3.Lingling can . But she can’t .
4.Daming can . But he can’t .
5.Amy can . But she can’t .
6.Sam can . But he can’t .
7.Tom can . But he can’t .
阅读短文,回答下面的问题。
Look at the photo of our classroom. This is Tingting’s bag. It’s orange. This is Xiaoyong’s football. It’s under his desk. This is Fangfang’s pencil case. It’s yellow and blue. This is Ranran’s coat. It’s on her chair. This is Fengfeng’s ruler. It’s white.
8.What colour is Tingting’s bag
9.Where is Xiaoyong’s football
10.What colour is Fangfang’s pencil case
11.Where is Ranran’s coat
12.阅读理解。
Oh, there are many things. This is Amy's schoolbag. This is Lucy's book. Those are Ben's pencils. That is Tom's cap. Which is Shanshan's pen The white one. It is very nice.
根据短文内容,在表格相应栏内打“√”。
Amy
Lucy
Ben
Tom
Shanshan
阅读短文选择与图片对应的选项
Look at my family. My father is reading a book. My mother is listening to music(音乐). My brother is playing football on the grass. Jack and I are making a plane.
A.my father B.my mother C. my brother D.Jack and I
13. ( )
14. ( )
15. ( )
16. ( )
阅读理解。
In a shop, a woman wants to buy a skirt.
Shop assistant: May I help you
Woman: Yes, please. I’ d like to buy a skirt.
Shop assistant: What colour do you like
Woman: I like red.
Shop assistant: OK, here you are.
Woman: Thank you. how much is it
Shop assistant: Ninety yuan.
Woman: OK, I will take it.
17.Where is the woman
18.What does the woman want to buy
19.What colour does she like
20.How much is the skirt
21.Does the woman buy it
阅读理解。
I have a map of my town. The town is near the sea. You can see a river and some mountains, too. There's a lake near my school. It is not big, but very beautiful. I like my town.
22.I've a of my town.
23.The town is the sea.
24.You can see a river and some .
25.The lake is and beautiful.
26.I my town.
27.阅读短文,将宠物主人的名字写在横线上。
Oh, Look! There are so many little pets(宠物)here. They are playing with each other. Whose pets are they Let’s find the owners(主人). This is a nice rabbit. Whose rabbit is that Oh, it’s Linda’s. She likes rabbits a lot. Whose kitten is this It’s Lily’s. She has a nice kitten. Whose dog is that Yeah, Peter has a cute dog. It’s his. Whose fat pig is that It’s Mike’s. He likes pigs. Whose bear is this It’s Victor’s. He loves bears very much. Please take your pets home, children!
1.
2.
3.
4.
5.
小兔子在母亲节能为妈妈做哪些事情呢?阅读绘本,完成下列各题。
This is my mother. I love my mother. ( ) I am eight years old, but I can do many things for Mum on Mother’s Day. I can clean the table for Mum. ( )
I can buy flowers (买花) for Mum. I can see a film (看电影) with Mum. We have a happy day! ( )
28.为材料配上相应的图画,将序号填在相应的括号内。
29.阅读材料,判断句子正(T)误(F)。
(1) It’s about (关于) Father’s Day. 【新考法·主旨大意】( )
(2) I am eight. ( )
(3) I can buy flowers for Mum. ( )
(4) I cannot see a film with Mum. ( )
(5) My mum and I are happy on Mother’s Day. ( )
交流生Betty向同学们介绍自己的家人。阅读短文,完成任务。
Hello, I’m Betty Smith. Look, this is my family. This is Tom Smith. He’s my father. Who’s the woman (女士) She is my mother. She is Mary. I have a brother. His name is Bob Smith. He is a student. Look at this baby. She is my sister. Her name is Amy Smith. We play and have fun together. I love my family.
30.根据短文中家庭成员的介绍顺序,用1-4给人物排序。
31.根据短文内容,选择正确答案。
(1) Tom is Betty’s _____. ( )
A.father B.brother C. sister
(2) The baby is _____. ( )
A.Betty’s sister B.Amy Smith C. both A and B
(3) Who’s the woman ( )
A.Betty’s brother. B.Betty’s mum. C. Betty’s sister.
阅读短文,完成下列任务。
My name is Amy. Today is Saturday. At seven thirty, I get up. At eight o’clock, I have breakfast. Then I wash up at nine o’clock. At two o’ clock in the afternoon, I go to the zoo with my friends. We are happy. When do I go to bed At ten thirty. It’s too late (晚的). My mum often says, “Early to bed and early to rise!”
32.根据短文内容,选择正确答案。
(1) Today is _____. ( )
A. B. C.
(2) At nine o’clock, I ____. ( )
A.wash up B.clean the house C. go to bed
(3) I get up at ____. ( )
A.7:40 B.7:30 C. 8:30
33.根据短文,画出图片中所缺的时针和分针。
阅读短文,按照要求完成任务。
Taking a trip
Three families are going to take a trip. They are going to different places. Li Feng’s family will go to Shanghai. They will go there by train. They will go to Shanghai Disneyland(迪士尼乐园). Jane’s family will go to Hainan. They will go there by plane. They will play on the beach. Han Mei’s family will go to Beijing. They will go there by car. They will visit the Great Wall(长城).
34.根据文章内容,将人名与他们的旅行城市的图片连线。
Li Feng Jane Han Mei

35.根据文章内容选择填空。
(1) Li Feng’s family will go to Shanghai by ______. ( )
A.plane B.car C. train
(2) Jane will ______. ( )
A.go to Shanghai Disneyland B.play on the beach C. visit the Great Wall.
【新考法·表文转换】根据表格内容,完成推理,并将正确答案写在横线上。
Name Hanhan Tom Jack Dongdong
Age (年龄) 11 11 11 10
Height (身高) 1.63m 1.58m 1.65m 1.62m
Pet dog rabbit bird cat
Favourite Food apple jiaozi fish banana
36.He is eleven years old. So he is NOT .
37.His height is 1.60m—1.66m. So he is NOT .
38.He has a pet. It can fly. So he is .
39.He likes fruit (水果). So he might be (可能是) or .
阅读文本,完成任务。
I am Emma. I like my round face. I can run. But I can’t swim. I have a big family. Look! They are my grandparents. The tall man is my father, and she is my mother. The little girl is me. I love my family.
Hello! I am Mark. I have a small nose. I can skip. This is my family: my father, my mother and my brother.
My name is Anna. I am a girl. I have a small mouth, I can fly a kite. But I can’t ride a bike. Can you help me
40.阅读文本,选择正确的选项。
(1) Mark has a ______ nose. ( )
A.big B.small C. black
(2) Anna can’t ______. ( )
A.fly a kite B.swim C. ride a bike
41.阅读文本,在“□”中勾出Emma和Mark的正确信息。
Name: Emma (1) Can: □ □ (2) Family photo: □ □
Name: Mark (3) Can: □ □ (4) Family photo: □ □
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.stamp their feet throw their hats 1. He’s got ten hats. 2. They are in the tree. 3. The man.
【导语】本文讲述了一个男人有十个帽子,可是帽子被猴子拿走了,男人利用技巧把帽子取了回来的故事。
【详解】句意:那些猴子_____。根据“The man stamps his foot. ”那个男人跺脚。可知那些猴子跺脚。故答案为stamp their feet。
句意:那些猴子______地上。根据“The man throws (扔) his hat on the ground. ”那个男人把他的帽子扔到地上。可知那些猴子把它们的帽子扔到地上。故答案为throw their hats。
1.问句句意:那个男人有什么?根据“He’s got ten hats.可知他有是个帽子。故答案为He’s got ten hats.
2.问句句意:猴子在哪里?根据“There are three monkeys in the tree.”可知它们在树上。故答案为They are in the tree.
3.问句句意:男人和猴子,谁很聪明?根据“The man has got his hats and he is happy.”可知男人很聪明。故答案为The man.
2.
noodles rice fish bananas apples
Amy √ √
Lingling √ √
Sam √ √ √
Daming √ √
3.dance run fast 4.run fast dance 5.draw a picture run fast 6.jump far draw a picture 7.run fast jump far
8.It’s orange. 9.It’s under his desk. 10.It’s yellow and blue. 11.It’s on her chair.
12.
Amy √
Lucy √
Ben √
Tom √
Shanshan √
13.D 14.A 15.B 16.C
17.She is in a shop. 18.She wants to buy a skirt. 19.Red. 20.It’s ninety yuan. 21.Yes, she does.
22.map 23.near 24.mountain 25.small 26.like
【分析】I have a map of my town. 我有一张我家乡的地图。The town is near the sea. 家乡在海边。You can see a river and some mountains, too.你也能看见一条河和一些山。 There's a lake near my school .我学校的附近有一个湖。It is not big, but very beautiful.它不大,但是非常漂亮。I like my town.我爱我的家乡。
27.1.Victor 2.Lily 3.Linda 4.Mike 5.Peter
【详解】略
28.CBA 29.F T T F T
【导语】本文讲述了母亲节,小兔子能为妈妈做什么的故事。
28.根据“This is my mother. I love my mother.”可知这是小兔子的妈妈,它爱妈妈,配图应该是小兔子的妈妈,故选C。
根据“I can clean the table for Mum.”可知小兔子会为妈妈擦桌子,B是擦桌子,故选B。
根据“We have a happy day!”可知小兔子和妈妈度过了开心的一天,A是小兔子和妈妈很开心,故选A。
29.(1)句意:它是关于父亲节的。根据“I am eight years old, but I can do many things for Mum on Mother’s Day.”可知是关于母亲节的,句子和短文不符,故答案为F。
(2)句意:我八岁。根据“I am eight years old, but I can do many things for Mum on Mother’s Day.”可知小兔子八岁,句子和短文相符,故答案为T。
(3)句意:我会为妈妈买花。根据“I can buy flowers (买花) for Mum.”可知小兔子会为妈妈买花,句子和短文相符,故答案为T。
(4)句意:我不能和妈妈看电影。根据“I can see a film (看电影) with Mum.”可知小兔子可以和妈妈一起看电影,句子和短文不符,故答案为F。
(5)句意:在母亲节我和我妈妈是开心的。根据“We have a happy day!”可知在母亲节小兔子和妈妈是开心的,句子和短文相符,故答案为T。
30. 31.A C B
【解析】30.根据“This is Tom Smith. He’s my father.”可知先介绍爸爸,排1。
根据“Who’s the woman (女士) She is my mother.”可知接下来是介绍妈妈,排2。
根据“I have a brother. His name is Bob Smith.”可知然后是介绍哥哥(弟弟),排3。
根据“Look at this baby. She is my sister.”可知最后是介绍自己的小妹妹,排4。
故答案为。
31.(1) 句意:汤姆是贝蒂的____。A爸爸,B哥哥(弟弟),C妹妹。根据“This is Tom Smith. He’s my father.”可知是爸爸,故选A。
(2) 句意:这个婴儿是____。A贝蒂的妹妹,B艾米·史密斯,C是A和B都对,根据“Look at this baby. She is my sister. Her name is Amy Smith.”可知婴儿是贝蒂的妹妹,叫艾米·史密斯,故选C。
(3) 句意:这个女士是谁?A贝蒂的哥哥(弟弟)。B贝蒂的妈妈。C贝蒂的姐姐。根据“Who’s the woman (女士) She is my mother.”可知是贝蒂的妈妈,故选B。
32.C A B 33.第一张图画上八点钟;第二张图画上十点三十分。
【导语】本文主要介绍了艾米周六的行程安排。
32.(1) 句意:今天是_____。A星期日,B星期三,C星期六。由短文中“Today is Saturday. 今天是星期六。”可知今天是星期六,故选C。
(2) 句意:在九点整,我_____。A洗餐具,B打扫房子,C睡觉。由短文中“Then I wash up at nine o’clock. 然后我在九点整洗餐具。”可知在九点钟清洗餐具,故选A。
(3) 句意:我在_____起床。A七点四十,B七点半,C八点半。由短文中“At seven thirty, I get up. 在七点半,我起床。”可知是7点30分起床,故选B。
33.第一张图显示是吃早饭,由短文中“At eight o’clock, I have breakfast. 在八点整,我吃早餐。”可知是八点整吃早饭。故第一张图画上八点整。
第二章图显示是睡觉。由短文中“When do I go to bed At ten thirty. 我什么时候睡觉?在十点半。”可知睡觉是十点半。故第二张图画上十点三十分。
34. 35.C B
【导语】本文主要介绍三个家庭分别去什么地方旅游以及怎样去和在那里做些什么。
34.根据“Li Feng’s family will go to Shanghai.”可知李峰要去上海,第二幅图是上海。故连第二幅图。
根据“Jane’s family will go to Hainan.”可知简要去海南,第三幅图是海南,故连第三幅图。
根据“Han Mei’s family will go to Beijing.”可知韩梅要去北京,第一幅图是北京,故连第一幅图。
故答案为
<>
35.(1) 句意:李峰的家人将乘_____去上海。A飞机,B小汽车,C火车。根据“Li Feng’s family will go to Shanghai. They will go there by train.”可知是乘火车,故选C。
(2) 句意:简将__________。A去上海迪士尼乐园,B在海滩上玩,C参观长城。根据“Jane’s family will go to Hainan. They will go there by plane. They will play on the beach.”可知要去海滩,故选B。
36.Dongdong 37.Tom 38.Jack 39.Hanhan Dongdong
【导语】本表格分别从年龄,身高,宠物和喜爱的水果四个方面介绍了四位人物。
36.句意:他11岁。所以他不是Dongdong。根据表格内容,只有Dongdong的年龄为10岁,其余人物的年纪均为11岁,故答案为Dongdong。
37.句意:他的身高在1米6至1米66这个区间。所以他不是Tom。根据表格内容,Tom的身高为1米58,不符合所给区间,故答案为Tom。
38.句意:他有一只宠物。它能飞。所以他是Jack。根据表格内容,Jack的宠物是bird小鸟,它可以飞,故答案为Jack。
39.句意:他喜欢水果。所以他有可能是Hanhan或者Dongdong。根据表格内容,Hanhan喜欢吃apple苹果,Dongdong喜欢吃banana香蕉,均属于水果,故答案为Hanhan;Dongdong。
40.B C 41.(1) Can:
(2) Family photo:
(3) Can:
(4) Family photo:
【导语】本文主要介绍了Emma和Mark的个人信息。
40.(1) 句意:Mark有一个_____鼻子。 big大的,small小的,black黑色的。由文中“I have a small nose.” 可知Mark有一个小鼻子。故选B。
(2) 句意:Anna不会______。fly a kite放风筝,swim游泳,ride a bike骑自行车。由文中“But I can’t ride a bike.” 可知Anna不会骑自行车。故选C。
41.(1) 由文中“I can run.” 可知Emma会跑步。故答案为勾选 。
(2)由文中“I have a big family. Look! They are my grandparents. The tall man is my father, and she is my mother. The little girl is me.” 可知Emma家有五口人。故答案为勾选 。
(3) 由文中“I can skip.” 可知Mark会跳绳。故答案为勾选 。
(4) 由文中“This is my family: my father, my mother and my brother.” 可知Mark家有四口人。故答案为勾选 。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录