英语 选择性必修 第二册 WY
第五单元检测卷
时间:120分钟 满分:150分
较易题(占比50%) 中档题(占比40%) 拔高题(占比10%)
题型 听力 阅读 七选五 完形填空 语法填空 应用文写作 读后续写
A B C D
难度 ★ ★ ★ ★★ ★★ ★ ★★ ★ ★★ ★★★
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
扫一扫·听录音
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
Text 1
M:We are going to see most of the ships and the space station. W:Good! Visiting spaceships is always exciting. But remember, we've got work to do. We've got a story to write and photographs to take. M:Can we take photos W:Yes, I think so. And there'll be a chance to ask questions.
1.What will the two speakers take photos of
A.Spaceships. B.Themselves.
C.Visitors.
答案:A
Text 2
M:Excuse me, when will the 7:15 train arrive W:It's been delayed two hours because a bridge was broken.
2.Where does the conversation most probably take place
A.At a railway station. B.At a booking office.
C.On a bridge.
答案:A
Text 3
W:David, could you tell me something about your trip to Europe M:Sure. We spent 4 days in England, 5 days in Italy, and finally one week in France.
3.How long did David stay abroad in all
A.9 days. B.11 days.
C.16 days.
答案:C
Text 4
M:Good afternoon. I'm Robert Anderson. I have an appointment with Mrs Brown. Is she in W:Yes, she is. She's been waiting for you in the office. Please come in.
4.What is the man doing
A.Making a call.
B.Making a visit.
C.Making an appointment.
答案:B
Text 5
M:Would you like to go to the beach after work W:I'd like to, but I must go to the shopping mall to buy a blouse for the job interview tomorrow.
5.Where will the woman go after work
A.To the beach.
B.To the job center.
C.To the shopping centre.
答案:C
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
Text 6
M:Excuse me, madam. I'm wondering if you could tell me where I can get my shoes repaired. W:There's a shoe repair place on Fifth Street. M:Thank you! How far is it to that store W:Not very far and it's not difficult to find. Just keep walking and after two blocks you'll see a supermarket on your left. The store is next to the supermarket. M:Oh, thank you very much. W:You're welcome. Don't worry. You can't miss it.
6.What does the man want to do
A.Have his shoes mended.
B.Buy a pair of new shoes.
C.Go shopping in a supermarket.
答案:A
7.How far is it to the supermarket from here
A.Six blocks away.
B.Five blocks away.
C.Two blocks away.
答案:C
听第7段材料,回答第8至10题。
Text 7
W:May I help you M:I'm looking for the shoe department. W:Women's or men's M:Uh, children's actually. I'm here with my son. W:The children's shoe department is on the third floor. And right now we're on the fourth floor. You can also find children's shoes in the sporting goods department right over there. See the tennis bats on the wall M:Oh, I see ... Now where is my son W:I guess he may be in the toy department. M:Where's the toy department Is the toy department over there too W:No, it's on the fifth floor, next to the restaurant. M:Thank you.
8.What's the relationship between the two speakers
A.Husband and wife.
B.Customer and clerk.
C.Sportsman and salesgirl.
答案:B
9.Where are the sports goods department
A.On the third floor.
B.On the fourth floor.
C.On the fifth floor.
答案:B
10.What does the man want to buy
A.Shoes. B.Toys.
C.A tennis bat.
答案:A
听第8段材料,回答第11至13题。
Text 8
M:My toes feel very itchy. It's really irritating. I don't know what's happening. W:Let me take a look. Ah huh, I think you have athlete's foot. M:What are you talking about I'm not an athlete! W:Come on, John, stop joking. You'd better take care of it before it gets worse. Imagine you have pus gushing out and rashes all over your legs ... M:Stop it, “Dr” Jenny. W:OK, OK. I guess I've got some cream for it. It really fixes skin in trouble. It's really a help for irritations and blemishes. M:Is it this one W:Not really. That one is for heat burns. M:Have you had athlete's foot before W:Yeah. It was a very bad experience. You know, if you don't keep your feet dry and clean, the fungus will grow and spread out quickly.
11.What's wrong with the man
A.He has had athlete's foot.
B.He has pus gushing out and rashes all over his legs.
C.He has got heat burns.
答案:A
12.What is the probable relationship between the speakers
A.Doctor and patient. B.Husband and wife.
C.Friends.
答案:C
13.How can one avoid having athlete's foot
A.Apply some cream to the toes.
B.Keep one's feet dry and clean.
C.Let the fungus grow and spread quickly.
答案:B
听第9段材料,回答第14至17题。
Text 9
W:Good morning. This is Old Peking Restaurant. What can I do for you M:Can you make arrangements for a dinner party W:What time would you like your dinner party to be held in our restaurant M:Tuesday, May 31st at noon. W:May I have your name, sir M:Sure. My name is Jason Liu. W:How many people are there at your party and how many tables would you like to order M:There are twenty eight people. How about three big tables W:All right, three big tables will be enough. Would you like to order now, Mr Liu M:We will order after we look over the menu. W:Is there anything else I can do for you, Mr Liu M:No, thanks. W:You're welcome. We look forward to your visit.
14.When will the man have the dinner party
A.On Tuesday, May 1st.
B.On Tuesday, May 31st.
C.On Thursday, May 21st.
答案:B
15.How many tables does Mr Liu order
A.28. B.5.
C.3.
答案:C
16.What information does the woman require
A.Jason's name.
B.Jason's phone number.
C.Jason's address.
答案:A
17.What will the man do before ordering dishes
A.Cut down the price.
B.Look over the menu.
C.Decide on the rooms.
答案:B
听第10段材料,回答第18至20题。
Text 10
As an animal doctor, I meet many kinds of animals. You may think that an animal doctor mainly sees animals that are very sick or badly treated, but that is not always the case. People who bring their pets to see an animal doctor are usually animal lovers and care greatly for their pets. In fact, it is a pity we do not get to see more animals that are really in need of treatment. Of course, most animals that I often see are cats and dogs, with a few rabbits. I treat kangaroos and snakes at the local zoo sometimes. Perhaps my biggest and strangest challenge was treating a giraffe for neck problems. It is normally quite easy to fit something to an animal to stop it bending its neck. Obviously, for a giraffe, this is a big problem. I tried various pieces of plastic and metal until I came up with a solution—a very long water pipe. My work also takes me to farms where I look after cows, sheep and so on. I think my job is very important and I like my job.
18.What is the speaker mainly talking about
A.All kinds of animals.
B.His job as an animal doctor.
C.Special treatment for animals.
答案:B
19.What animals does the speaker see the most
A.Rabbits. B.Cows and sheep.
C.Dogs and cats.
答案:C
20.How was the giraffe's neck problem solved
A.With a piece of metal.
B.With a piece of plastic.
C.With a piece of water pipe.
答案:C
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
For many people, visiting a wildlife park is a must have bucket list item. Few travel experiences can compare with watching wild animals wandering freely in wildlife reserves, enjoying their natural habitat. Here are some of the very best wildlife parks from all around the world.
Masai Mara National Reserve, Kenya
The Masai Mara is located in the southwest of Kenya and is one of the most important and well known wildlife conservation areas in the world. Covering an area of 1,510 square kilometers, the Masai Mara National Reserve consists of the grasslands, mountain highlands, lakelands and valley.
Those looking for an unforgettable traditional wildlife park experience should look no further than the Masai Mara National Reserve. Famous for its natural diversity of animals, you can expect to see vast numbers of leopards, elephants and lions. The wildlife park is also home to over 450 bird species.
The Serengeti National Park, Tanzania
Listed as a UNESCO World Heritage Site, the Serengeti National Park is a land of beauty that is one of the last naturalistic wonders left on this planet. This wildlife park is the symbol of Africa, and also one of the world's oldest ecosystems to ever exist. Located in the northern area of Tanzania, the Serengeti National Park has also been famous for the annual migration (迁徙) of wildlife to permanent waterholes.
During this phenomenon, you'll get to see vast herds of zebras, buffaloes and elephants migrating to the waterholes due to the change of the season, followed by predators (捕食者) on the hunt for them.
Tierra del Fuego National Park, Argentina
The Tierra del Fuego National Park, located at the southern tip of Argentina, is nestled between the Atlantic and Pacific Oceans, thus featuring a dynamic weather ecosystem with beech forests, mountains, waterfalls and glaciers (冰川). Not quite the image you may have in mind of a wildlife park being muddy, brownish and all dry landscapes.
It is a most breathtaking wildlife park, home to beautiful species such as eagles, rabbits and North American beavers. Aside from basking in the sightings of these wild animals, visitors to Tierra del Fuego often go hiking and fishing there.
篇章导读:本文是一篇应用文。文章介绍了三个国家的独具特色的动物保护区。
21.Which park would you recommend to someone who is looking for a traditional wildlife tour
A.Masai Mara National Reserve.
B.The Serengeti National Park.
C.Tierra del Fuego National Park.
D.None of them.
答案:A
解析:细节理解题。根据Masai Mara National Reserve, Kenya部分中的“Those looking for an unforgettable traditional wildlife park ... the Masai Mara National Reserve.”可知,Masai Mara National Reserve 能满足寻求传统野生动物园难忘体验的人们的需求。故选A。
22.Which special activity can visitors do in The Serengeti National Park
A.Hiking and fishing in the park.
B.Creating a must have bucket list.
C.Exploring numbers of different landscapes.
D.Watching the annual migration of many animals.
答案:D
解析:推理判断题。根据The Serengeti National Park, Tanzania部分中的“Located in ... to permanent waterholes.”可推知,游客可以在The Serengeti National Park观看动物的年度迁徙。故选D。
23.What is the unique feature of Tierra del Fuego National Park
A.It is naturalistic.
B.It is the most famous one.
C.It has the oldest ecosystem.
D.It has waterfalls and glaciers.
答案:D
解析:细节理解题。根据Tierra del Fuego National Park, Argentina部分中的“The Tierra del Fuego National Park ... all dry landscapes.”可知,该公园不同于其他传统意义上只有泥地的动物保护区,此处还有瀑布和冰川。故选D。
B
Olivia Ries was just seven years old when she and her eight year old brother Carter adopted a cheetah (猎豹) in South Africa.
“When my sister and I first learned back in 2009 that species like the cheetah may be extinct in the wild by the time we have kids, it scared us. We knew we had to do something to help them,” says Carter. “There are so many people (young and old alike) who just don't know what is happening to so many species, just like we didn't. Olivia and I want to make sure we reach as many people around the world as possible and help them to understand how serious the situation really is.”
To do that, the kids started One More Generation (OMG), an organization with the motto: “Preserving endangered species for one more generation and beyond.”
Now, ten years later, Olivia and Carter have traveled all over the world spreading their message. They've been interviewed on national television, participated in marches and fundraisers and won awards for their work. In 2015, they were invited to Vietnam by the United States Embassy to participate in a program to save rhinos (犀牛). All that they've accomplished for animals and the environment is much too long to list!
“Our number one message to everyone we meet is ‘Remember, anyone can make a difference ... if we can, you can too,’” says Olivia. “We want all people to understand that what Carter and I are doing is not necessarily something special; it is something that we all should be doing. You can start small by simply adopting an animal. Do some research on the species you are interested in, and find a good organization offering adoptions. My brother and I take our birthday money and allowance money and adopt animals all the time.”
篇章导读:本文是一篇记叙文。文章讲述了Carter (卡特)和Olivia (奥利维亚)兄妹通过成立组织来号召所有人关心、帮助濒危动物。
24.How did Olivia and Carter feel when learning cheetahs faced extinction
A.Angry and guilty.
B.Shocked and concerned.
C.Anxious and helpless.
D.Hopeful and determined.
答案:B
解析:细节理解题。根据第二段中的“When my sister and I ... do something to help them(在2009年,当我和妹妹第一次了解到一些物种,例如猎豹,可能在我们有小孩时,它们会灭绝,我们很震惊。我们知道一定要做些事帮助它们)”可知,当Olivia和Carter知道猎豹可能会灭绝时他们很震惊,也很担心,想要尽自己的力量来帮助它们。故选B。
25.What does Paragraph 4 mainly tell about Olivia and Carter
A.They organized activities to raise money.
B.They took measures to save rhinos.
C.They made efforts to list extinct species.
D.They contributed a lot to dying species.
答案:D
解析:段落大意题。根据第四段内容,尤其是“All that they've accomplished ... is much too long to list!(他们为动物和环境所做的一切太多了,无法一一列举!)”可知,本段主要讲述了Olivia和Carter为濒危动物和环境做了很多事情。故选D。
26.What do Olivia's words suggest
A.Anyone can help by starting small.
B.Anyone can do something special.
C.Anyone should do research on species.
D.Anyone should donate to adoption organizations.
答案:A
解析:推理判断题。根据最后一段中的“You can start small ... and find a good organization offering adoptions.(你可以通过收养动物这样的小事开始。对你感兴趣的物种做一些研究,找到一个可以提供收养服务的好组织。)”可推知,Olivia说这句话的意思是“任何人都可以从小事做起,帮助濒危动物”。故选A。
27.If you're to offer Olivia a gift, which might she expect most
A.Adopting a dog in name of both her and me.
B.Making her a furry dog with my own hands.
C.Buying her a doll of the latest style.
D.Mailing her a handmade postcard.
答案:A
解析:推理判断题。根据最后一段最后一句“My brother and I ... adopt animals all the time.”可知,Olivia和她的哥哥用他们生日的钱和零花钱一直在收养动物,由此可推知,A项(以她和我的名义收养一只狗。)符合题意。故选A。
C
A small insect is getting a lot of attention in the United States. The rusty patched bumblebee (大黄蜂) is the first of its species to be declared endangered in the lower 48 states—meaning every state except Alaska and Hawaii. The rusty patched bumblebee is named for a rust colored line on its back.
The US Fish and Wildlife Service announced it was adding the bee to its endangered species list. The insects are “on the brink of extinction,” according to the service. It said the bees were once found in 28 states. But there now are only small populations remaining in 13 states. The government agency will make a plan to help the dying bees recover. The agency said that such a plan might help other insects, like butterflies.
US officials think land owners can take small steps to help the rusty patched bumblebee. They say land owners can be friendlier towards bees by using native plants in their gardens. The insects directly fertilize many kinds of fruit and vegetable crops. And they fertilize grain crops used to feed cattle and milk cows. It costs billions of dollars to duplicate the job the bees do for free. Land owners are also being urged to cut back on their use of pesticide products. The officials also suggest that gardeners leave their plants alone at the end of the summer instead of cutting them. That way, the bees will have a place to live over the winter.
The Fish and Wildlife Service says the rusty patched bumblebee was added to the endangered species list partly because of habitat loss. Other reasons were disease, pesticides and climate change. Officials are worried that other bees will suffer, too. Another species of bees in Hawaii is also endangered.
篇章导读:本文是一篇说明文。文章介绍了在美国濒临灭绝的锈迹大黄蜂的情况,呼吁人们保护该物种。
28.How many states declared the rusty patched bumblebee endangered
A.13. B.28.
C.48. D.50.
答案:C
解析:细节理解题。根据第一段第二句“The rusty patched bumblebee (大黄蜂) ... meaning every state except Alaska and Hawaii.”可知,锈迹大黄蜂是48个州中其所属物种中第一个被宣布濒临灭绝的物种,这意味着除了阿拉斯加和夏威夷以外的每一个州都是如此。由此可知,有48个州宣布锈迹大黄蜂濒临灭绝。故选C。
29.Which one is harmful to the rusty patched bumblebee
A.Planting native plants.
B.Reducing the use of pesticide products.
C.Leaving plants alone.
D.Cutting out plants regularly.
答案:D
解析:推理判断题。根据第三段最后两句“The officials also suggest that ... live over the winter.”可知,官员们还建议园丁们在夏末的时候不要去修剪植物,而是任其生长。这样,蜜蜂就有地方过冬了。由此可推知,定期修剪植物对锈迹大黄蜂是有害的。故选D。
30.What can we know about the rusty patched bumblebee according to the text
A.All the states declared it as endangered species.
B.It is named for a rust colored line on its belly.
C.It is beneficial to land owners.
D.It is endangered mainly because of habitat loss.
答案:C
解析:推理判断题。根据第三段第三至五句“The insects directly fertilize ... duplicate the job the bees do for free.”可知,这些昆虫直接给许多水果和蔬菜作物施肥,它们给用来喂牛和奶牛的谷物施肥。复制蜜蜂这些免费的工作要花费数十亿美元。由此可推知,锈迹大黄蜂对土地的主人是有益的。故选C。
31.What's the best title for the passage
A.Bumblebee added to US endangered species list
B.Why is bumblebee on the brink of extinction
C.Take steps to help bumblebee
D.The benefits of protecting bumblebee
答案:A
解析:标题判断题。通读全文,尤其是根据第二段第一句可知,锈迹大黄蜂被列入濒危物种名单,由此可知,A项(大黄蜂加入了美国濒危物种名单)既呼应文章主旨,也能引起读者关注。故选A。
D
Coral reefs (珊瑚礁) are filled with a diverse range of fish. Some fish are more beautiful to humans than others, and many people firmly believe that beautiful fish deserve more conservation than the uglier species. Is the “firm belief” true You can get the answer from a new paper published in the journal PLOS Biology.
Researchers showed 481 photographs of ray finned reef fish to 13,000 members of the public. With that data, they then trained a computer model to generate predictions for an additional 4,400 photographs of 2,417 of the most common reef fish species. They next compared the aesthetic rating of each species with other characteristics, including evolutionary history, distinctiveness from other fish, conservation status and importance to fisheries.
After analyzing the numbers, researchers found that the fish humans rated as the most beautiful tended to be less ecologically and evolutionarily distinct. Prettier fish were also more likely to be listed as species of “least concern” on the International Union for Conservation of Nature (IUCN) Red List.
On the contrary, the fish that humans found to be the least attractive were the most ecologically and evolutionarily distinct, and they were more likely to be listed as “threatened” on the IUCN Red List. Unattractive species also tended to be more important to commercial fisheries, which put them at higher risk for overfishing.
“The less attractive species have the highest ecological distinctiveness, and thus provide the highest diversity of ecological functions,” they write in the paper. “We need to pay more attention to the extinction risk of the less attractive fish species, or that might have overlooked effects on reef ecosystem functioning.”
“Therefore, to minimize the impact of aesthetic biases, scientists, conservation groups and policymakers may need to change how they communicate about wildlife,” the researchers write. “Making people more aware of the roles uglier fish play in reef ecosystems could help them gain more support.”
篇章导读:本文是一篇说明文。研究发现,外表相对丑陋的鱼在生态和进化上是独特的,它们也更有可能受到威胁,更需要保护。
32.What did the researchers do for their research
A.They rated all the photos on their own.
B.They hunted for reef fish in coral reefs.
C.They stayed underwater to monitor fish.
D.They used a computer to predict ratings.
答案:D
解析:细节理解题。根据第二段中的“With that data, they then trained a computer model ... reef fish species.”可知,研究人员们利用电脑进行了评定预测。故选D。
33.What does the researchers' analysis suggest
A.The research is a failure.
B.Fish's role in nature is equal.
C.The “firm belief” isn't true.
D.Uglier fish are less important.
答案:C
解析:推理判断题。根据第一段中的“Some fish are more beautiful to humans ... Is the ‘firm belief’ true?”以及第四段内容可推知,人们认为美丽的鱼应该受到更多的保护,但是研究分析表明并非如此。由此可推知,“坚定的信念”是错的。故选C。
34.What is the researchers' advice
A.Building natural reserves worldwide for uglier fish.
B.Making an attempt to raise people's aesthetic levels.
C.Raising awareness about the appearance of uglier fish.
D.Educating people on uglier fish's ecological importance.
答案:D
解析:细节理解题。根据最后一段中的“Making people more aware of the roles uglier fish play in reef ecosystems could help them gain more support.”可知,研究者们建议让人们更多地意识到丑陋的鱼类在珊瑚礁生态系统中扮演的角色,即教育人们意识到丑陋的鱼类对生态的重要性。故选D。
35.What might be the best title for the text
A.Uglier Fish Are Facing Extinction
B.Coral Reefs Rely on Various Fish
C.Uglier Fish Need More Protection
D.Aesthetic Biases Put Reefs in Danger
答案:C
解析:标题判断题。通读全文可知,文章说明外表相对丑陋的鱼更需要被保护。C项(更丑的鱼需要更多的保护)最适合作为文章标题。故选C。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
While plenty of birds—such as swallows, hawks and hummingbirds—migrate (迁徙) during the day, the majority of land birds travel at night.
Migration at night has at least three advantages. __36__ Secondly, the air in the atmosphere is usually more stable than during the day. Lastly the air is cooler at night. A migrating bird produces a huge amount of heat that needs to be released. Most of the heat is lost from the unfeathered legs. __37__
Nighttime migrators include sparrows, warblers, flycatchers, thrushes, orioles and cuckoos. Most of them don't live in vast open places. __38__ They aren't the best fliers, so they need the thick coverage to avoid enemies.
But flying at night is becoming more dangerous than it used to be. __39__ A well lit high rise can kill hundreds of migrating birds in a single night, an issue that has started to attract more public concern. In cities like New York, Chicago and Houston, some skyscrapers and other landmarks now have “lights out” programs during key bird migration times in the fall and spring.
__40__ A protein called cryptochrome, which is sensitive to blue light is thought to be the key to making this happen. Cryptochromes from migratory birds have evolved to require less light and to allow their recognition of blue light to sense and respond to magnetic fields (磁场).
A.Instead, they live in the woods and other sheltered habitats.
B.Birds need the heat to keep warm and maintain a good state.
C.Birds do not have to worry about attacks from dangerous birds.
D.Only when there is enough light can they get signals to migrate.
E.Migrating birds use Earth's magnetic field to help them navigate.
F.Lights on buildings and towers confuse birds, causing them to crash.
G.The colder the air temperature is, the more quickly that heat can be released.
篇章导读:本文是一篇说明文。文章介绍了鸟类夜间迁徙的三个好处,以及夜间迁徙动物的居住地和人类建筑物上的灯光对夜间飞行的鸟类的影响。
36.答案:C
解析:根据前文“Migration at night has at least three advantages.(夜间迁徙至少有三个好处。)”可推知,设空处是在说明鸟类夜间迁徙的好处。C项(鸟类不必担心来自危险鸟类的攻击。)符合语境。故选C。
37.答案:G
解析:根据前文“A migrating bird produces ... from the unfeathered legs.(候鸟会释放出大量的热量。大部分的热量是从没有羽毛的腿上流失的。)”可推知,设空处是在说明夜间因为温度更低,更有助于鸟类释放热量。故选G。
38.答案:A
解析:根据后文“They aren't the best fliers, so they need the thick coverage to avoid enemies.(它们不是最好的飞行者,所以它们需要厚厚的覆盖物来躲避敌人。)”可知,A项(相反,它们生活在森林和其他受保护的栖息地。)符合语境。故选A。
39.答案:F
解析:根据后文“A well lit high rise can kill ... attract more public concern.(一幢照明良好的高层建筑可能在一夜之间杀死数百只候鸟,这一问题已开始引起越来越多的公众关注。)”可推知,设空处是在说明建筑物或塔上的灯光会迷惑鸟类,导致它们冲撞。故选F。
40.答案:E
解析:根据后文“Cryptochromes from migratory birds ... respond to magnetic fields (磁场).(候鸟身上的隐花色素已经进化到需要更少的光,并允许它们识别蓝光来感知和响应磁场。)”可推知,设空处是在说明候鸟会利用地球的磁场来帮助导航。故选E。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Our family enjoyed a beautiful house plant for over thirty years. It had stayed with us through __41__ years and good times, pain and joy. I had never thought of __42__ it.
However, two weeks ago, we __43__ some changes of its leaves, which began to lose its color. We watered and looked after it __44__. But it just showed no sign of __45__. We finally picked a few almost dead leaves, so we decided to replant some __46__ in another small pot.
What __47__ us was that these branches planted in the new pot grew strong. In order to know the reason why the house plant died, we dug the dead plant out of the pot. Then, it became __48__ to us—its roots were in disorder, completely tangling up (绞在一起). Our once beautiful plant died because it grew out of its environment—it became root bound (根满盆的).
People can become root bound, too. Those who __49__ personal growth or development often want to make __50__ that can lead to greater achievements or much more happiness. However, they more often find they outgrow their environment and want to __51__. Their views become larger and they need __52__ environment to live in. They need people who will make __53__ for their growth. If they cannot be __54__, some problems are sure to appear.
So if your new found growth causes you to push against the old ways, you may need to __55__ you are bigger now.
篇章导读:本文是一篇夹叙夹议文。文章讲述了作者家中一盆养了30多年的绿植由于根满盆而逐渐死亡,但是将它的枝干移到新的盆里却很好地活了。由此联想到我们的人生,也会经常遇到达到瓶颈的这种状态。
41.A.peaceful B.hard
C.pleasant D.busy
答案:B
解析:pain与joy是反义词,所以设空处单词表达意思与good相反。故选B。
42.A.controlling B.buying
C.losing D.selling
答案:C
解析:根据第三段中的“Our once beautiful plant died”可知,作者的绿植最后死掉了。因此可推断出,作者从没想过有一天会失去(lose)这棵植物。故选C。
43.A.made B.recorded
C.collected D.discovered
答案:D
解析:句意:然而,两周前,我们发现(discover)它的叶子发生了一些变化,它们开始失去了颜色。故选D。
44.A.disappointedly B.carefully
C.quickly D.happily
答案:B
解析:根据上文可知,作者一家很喜欢这棵植物,因此在它出现问题时会给它浇水,仔细地(carefully)照顾它。故选B。
45.A.recovery B.strength
C.trouble D.growth
答案:A
解析:根据设空后“We finally picked a few almost dead leaves”可知,这棵植物没有恢复(recovery)的迹象。故选A。
46.A.roots B.leaves
C.branches D.plants
答案:C
解析:根据下文中的“these branches planted in the new pot”可知,此处指作者决定把这盆植物的残枝移植到小盆中。故选C。
47.A.amazed B.disappointed
C.embarrassed D.bored
答案:A
解析:根据下文中的“grew strong”可知,残枝竟长得很强壮,这无疑是令人惊讶的。故选A。
48.A.happy B.useful
C.energetic D.clear
答案:D
解析:根据下文中的“its roots were in disorder”可知,作者一家终于清楚了这盆植物死掉的原因。故选D。
49.A.depend on B.look for
C.wait for D.turn down
答案:B
解析:根据下文中的“they outgrow their environment”可知,这些人是经常寻求(look for)个人成长和发展的。depend on 依靠;wait for 等待;turn down 拒绝。故选B。
50.A.suggestions B.studies
C.explanations D.changes
答案:D
解析:既然这些人寻求个人成长和发展,就必然想做出改变(change)。故选D。
51.A.take off B.fall down
C.calm down D.set up
答案:A
解析:take off 离开;fall down 摔倒,跌倒;calm down 平静下来;set up 建立,建造。根据下文“Their views become larger and they need __52__ environment to live in.”可知,他们想要出去,离开现在的环境。故选A。
52.A.warmer B.larger
C.safer D.taller
答案:B
解析:根据上文“Their views become larger (他们的视野变得更广阔)”可知,他们需要更大的环境生存。故选B。
53.A.chances B.promises
C.time D.room
答案:D
解析:根据作者的绿植可知,成长是需要空间的,此处与上句中的environment呼应。故选D。
54.A.satisfied B.accepted
C.mentioned D.protected
答案:A
解析:上句提到了他们的需求,此处指如果需求得不到满足,就会出现问题。故选A。
55.A.refuse B.order
C.realize D.prove
答案:C
解析:句意:因此,如果你新发现的成长方式使得你摒弃旧的方式,你就需要意识到(realize)你现在更加强大了。故选C。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
If you speak to a local about your stay in Chengdu, they'll probably ask if you've tried hot pot. Everyone living here seems to love it, and __56__ (try) it should be a __57__ (fix) part of everyone's culinary (饮食的) tour of Sichuan.
Hot pot restaurants can __58__ (find) on pretty much every street in Chengdu, but the quality and taste can vary hugely.
When you do go for hot pot, you will often be asked to make a __59__ (choose) of broth (汤) in which you cook your raw ingredients (食材). If you're __60__ (adventure) and up for a challenge, the traditional oily spicy broth might be just the thing you're after. But __61__ you haven't yet fully adapted to the local taste, you'd better choose a non spicy broth, or __62__ (go) for a less spicy option. Bear __63__ in mind that some broths like the tomato, mushroom or northern style will not be on offer at every restaurant.
Half spicy and half clear broth is __64__ (ready) available at most restaurants; these pots either come divided down the middle like a giant yin and yang, or with __65__ separate smaller pot of clear broth in the middle. If you can't bear too much chili and oil, but want to have a try, ask for yuanyangguo.
56.______ 57.______ 58.______ 59.______
60.______ 61.______ 62.______ 63.______
64.______ 65.______
篇章导读:本文是一篇说明文。文章介绍了成都的火锅,并给去成都旅游的人提供了一些吃火锅的建议。
56.答案:trying
解析:考查非谓语动词。设空后是谓语动词should be,因此用try的动名词在句首充当主语。故填trying。
57.答案:fixed
解析:考查词性转换。设空处修饰名词part,因此用形容词。故填fixed。
58.答案:be found
解析:考查动词的语态和情态动词。主语Hot pot restaurants与谓语动词find之间是被动关系,因此用被动语态,且情态动词can后接动词原形。故填be found。
59.答案:choice
解析:考查词性转换。冠词a修饰名词choice,意为“一个选择”。故填choice。
60.答案:adventurous
解析:考查词性转换。根据设空前的are可知,此处应用形容词作表语。故填adventurous。
61.答案:if
解析:考查状语从句的连接词。这是一个条件状语从句,前面一个分句是一种假设的情况,即“如果你还没有完全适应当地的口味”,连词if用于引导条件状语从句。故填if。
62.答案:go
解析:考查情态动词。情态动词had better意为“最好”,其后连接两个并列谓语,or前面的是动词原形choose, or后的谓语动词也应用动词原形。故填go。
63.答案:it
解析:考查代词。it作形式宾语,that引导的从句为真正的宾语。故填it。
64.答案:readily
解析:考查词性转换。副词readily修饰形容词available作状语。故填readily。
65.答案:a
解析:考查冠词。设空后中心名词pot意为“锅”,是可数名词单数,前面应该有冠词修饰,又因为separate的发音以辅音音素开头。故填a。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
假定你是李华,下周有新西兰学生访问你校,你将作为学生代表致欢迎辞。请为此写一篇发言稿,内容包括:
1.表示欢迎;
2.介绍活动安排;
3.表达祝愿。
注意:1.写作词数应为80个左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
Dear students from New Zealand,
[精彩范文]
Dear students from New Zealand,
I'm delighted to extend warm welcome to you.Your visit bears great significance.
As scheduled, a variety of activities have been arranged. What comes first is to visit the school history museum, where you can gain a deeper insight into our school's distinctive development. Additionally, as scheduled, we'll pay a visit to the Song City, a theme park in which you can have a taste of a range of ancient Chinese cultures.
Your visit surely will promote our friendship. Sincerely wish your experience memorable and rewarding! Thank you.
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
The canteen was crowded with summer campers from high schools, all extremely hungry. I spotted an empty place and walked there. Just as I put my tray down, I felt a bump against my hip. The tray dropped on the table and the soup spilt all over my camp shirt and jeans.
“Can't you look where you are going, you clumsy fool!” I shouted, glaring at the troublemaker, a tall boy with wild hair.
“Sorry! Can't help laughing! You look so funny!” said the boy, bending over with laughter. I was too annoyed to respond.
The next morning, the same was spotted by the Camp Commandant before he could slide into place. As a punishment for being late, he was made to do a hundred pushups. As I walked past him later, I let out a loud laugh, saying “Sorry. I can't help laughing. You look so funny.”
So the war of words continued in the following three days with the wild haired boy, whose name, I found out, was Ben.
A mountain hike marked the last day of the camp. On the way back, I found myself left far behind my team. Soon, they were out of sight. The camp site was a long way away and I was getting anxious as evening fell. I risked taking a shortcut clung to the mountain side, but suddenly, I tripped off the path and slid right down the slope.
Fortunately, my fall was stopped by a bunch of bamboo. I saw I was about ten meters below the track. There was no way I could climb up the slope as evidently I had my ankle broken. After making several vain attempts, I waited hopelessly. It got dark and I became afraid.
注意:
1.续写词数应为150个左右;
2.请按如下格式在相应位置作答。
Then, I saw a faint light, and heard a voice calling out my name. The next day, as we were boarding the buses which would take us back to our own homes,
写前导读:本文是一篇记叙文。文章讲述了作者在参加夏令营活动时遇到了一个头发蓬乱的高个子男孩Ben (本),并因小事与之产生了矛盾。在夏令营的最后一天作者在登山时不小心滑下山坡,摔伤了脚踝。作者得救了吗?后来又发生了什么呢?
[精彩范文]
Then, I saw a faint light, and heard a voice calling out my name. I started screaming out loud for help, but my voice sounded so weak down from the slope. Scared and exhausted, I couldn't help thinking that maybe the campers wouldn't find me and I would die alone in the mountain. Finally, I heard “there he is”. I was saved, thank God! I told them that I had hurt my ankle, and they helped me slowly back to the camp. The next day I was going home for treatment.
The next day, as we were boarding the buses which would take us back to our own homes, Ben came up to me. He said, “This isn't funny at all. I hope you get better soon.” “Thank you. I hope we can be friends from now on,” I said. The battle between me and the wild haired boy was over, and Ben and I became good friends.
24(共93张PPT)
WELCOME UNIT
第五单元检测卷
第一部分
第二部分
第三部分
第四部分
目录
CONTENTS
1
2
3
4
第一部分
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
时间:120分钟 满分:150分
较易题(占比50%) 中档题(占比40%) 拔高题(占比10%)
题型 听力 阅读 七选五 完形填空 语法填空 应用文写作 读后
续写
A B C D
难度 ★ ★ ★ ★★ ★★ ★ ★★ ★ ★★ ★★★
Text 1
1.What will the two speakers take photos of
A.Spaceships.
B.Themselves.
C.Visitors.
M:We are going to see most of the ships and the space station.
W:Good! Visiting spaceships is always exciting. But remember, we've got work to do. We've got a story to write and photographs to take.
M:Can we take photos
W:Yes, I think so. And there'll be a chance to ask questions.
Text 2
2.Where does the conversation most probably take place
A.At a railway station.
B.At a booking office.
C.On a bridge.
M:Excuse me, when will the 7:15 train arrive
W:It's been delayed two hours because a bridge was broken.
Text 3
3.How long did David stay abroad in all
A.9 days.
B.11 days.
C.16 days.
W:David, could you tell me something about your trip to Europe
M:Sure. We spent 4 days in England, 5 days in Italy, and finally one week in France.
Text 4
4.What is the man doing
A.Making a call.
B.Making a visit.
C.Making an appointment.
M:Good afternoon. I'm Robert Anderson. I have an appointment with Mrs Brown. Is she in
W:Yes, she is. She's been waiting for you in the office. Please come in.
Text 5
5.Where will the woman go after work
A.To the beach.
B.To the job center.
C.To the shopping centre.
M:Would you like to go to the beach after work
W:I'd like to, but I must go to the shopping mall to buy a blouse for the job interview tomorrow.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
Text 6
M:Excuse me, madam. I'm wondering if you could tell me where I can get my shoes repaired.
W:There's a shoe repair place on Fifth Street.
M:Thank you! How far is it to that store
W:Not very far and it's not difficult to find. Just keep walking and after two blocks you'll see a supermarket on your left. The store is next to the supermarket.
M:Oh, thank you very much.
W:You're welcome. Don't worry. You can't miss it.
6.What does the man want to do
A.Have his shoes mended.
B.Buy a pair of new shoes.
C.Go shopping in a supermarket.
7.How far is it to the supermarket from here
A.Six blocks away.
B.Five blocks away.
C.Two blocks away.
听第7段材料,回答第8至10题。
Text 7
W:May I help you
M:I'm looking for the shoe department.
W:Women's or men's
M:Uh, children's actually. I'm here with my son.
W:The children's shoe department is on the third floor. And right now we're on the fourth floor. You can also find children's shoes in the sporting goods department right over there. See the tennis bats on the wall
M:Oh, I see ... Now where is my son
W:I guess he may be in the toy department.
M:Where's the toy department Is the toy department over there too
W:No, it's on the fifth floor, next to the restaurant.
M:Thank you.
8.What's the relationship between the two speakers
A.Husband and wife.
B.Customer and clerk.
C.Sportsman and salesgirl.
9.Where are the sports goods department
A.On the third floor.
B.On the fourth floor.
C.On the fifth floor.
10.What does the man want to buy
A.Shoes.
B.Toys.
C.A tennis bat.
听第8段材料,回答第11至13题。
Text 8
M:My toes feel very itchy. It's really irritating. I don't know what's happening.
W:Let me take a look. Ah huh, I think you have athlete's foot.
M:What are you talking about I'm not an athlete!
W:Come on, John, stop joking. You'd better take care of it before it gets worse. Imagine you have pus gushing out and rashes all over your legs ...
M:Stop it, “Dr” Jenny.
W:OK, OK. I guess I've got some cream for it. It really fixes skin in trouble. It's really a help for irritations and blemishes.
M:Is it this one
W:Not really. That one is for heat burns.
M:Have you had athlete's foot before
W:Yeah. It was a very bad experience. You know, if you don't keep your feet dry and clean, the fungus will grow and spread out quickly.
11.What's wrong with the man
A.He has had athlete's foot.
B.He has pus gushing out and rashes all over his legs.
C.He has got heat burns.
12.What is the probable relationship between the speakers
A.Doctor and patient.
B.Husband and wife.
C.Friends.
13.How can one avoid having athlete's foot
A.Apply some cream to the toes.
B.Keep one's feet dry and clean.
C.Let the fungus grow and spread quickly.
听第9段材料,回答第14至17题。
Text 9
W:Good morning. This is Old Peking Restaurant. What can I do for you
M:Can you make arrangements for a dinner party
W:What time would you like your dinner party to be held in our restaurant
M:Tuesday, May 31st at noon.
W:May I have your name, sir
M:Sure. My name is Jason Liu.
W:How many people are there at your party and how many tables would you like to order
M:There are twenty eight people. How about three big tables
W:All right, three big tables will be enough. Would you like to order now, Mr Liu
M:We will order after we look over the menu.
W:Is there anything else I can do for you, Mr Liu
M:No, thanks.
W:You're welcome. We look forward to your visit.
14.When will the man have the dinner party
A.On Tuesday, May 1st.
B.On Tuesday, May 31st.
C.On Thursday, May 21st.
15.How many tables does Mr Liu order
A.28.
B.5.
C.3.
16.What information does the woman require
A.Jason's name.
B.Jason's phone number.
C.Jason's address.
17.What will the man do before ordering dishes
A.Cut down the price.
B.Look over the menu.
C.Decide on the rooms.
听第10段材料,回答第18至20题。
Text 10
As an animal doctor, I meet many kinds of animals. You may think that an animal doctor mainly sees animals that are very sick or badly treated, but that is not always the case. People who bring their pets to see an animal doctor are usually animal lovers and care greatly for their pets. In fact, it is a pity we do not get to see more animals that are really in need of treatment. Of course, most animals that I often see are cats and dogs, with a few rabbits. I treat kangaroos and snakes at the local zoo sometimes. Perhaps my biggest and strangest challenge was treating a giraffe for neck problems. It is normally quite easy to fit something to an animal to stop it bending its neck. Obviously, for a giraffe, this is a big problem. I tried various pieces of plastic and metal until I came up with a solution—a very long water pipe. My work also takes me to farms where I look after cows, sheep and so on. I think my job is very important and I like my job.
18.What is the speaker mainly talking about
A.All kinds of animals.
B.His job as an animal doctor.
C.Special treatment for animals.
19.What animals does the speaker see the most
A.Rabbits.
B.Cows and sheep.
C.Dogs and cats.
20.How was the giraffe's neck problem solved
A.With a piece of metal.
B.With a piece of plastic.
C.With a piece of water pipe.
第二部分
第二部分 阅读(共两节,满分 50 分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
For many people, visiting a wildlife park is a must have bucket list item. Few travel experiences can compare with watching wild animals wandering freely in wildlife reserves, enjoying their natural habitat. Here are some of the very best wildlife parks from all around the world.
Masai Mara National Reserve, Kenya
The Masai Mara is located in the southwest of Kenya and is one of the most important and well known wildlife conservation areas in the world. Covering an area of 1,510 square kilometers, the Masai Mara National Reserve consists of the grasslands, mountain highlands, lakelands and valley.
Those looking for an unforgettable traditional wildlife park experience should look no further than the Masai Mara National Reserve. Famous for its natural diversity of animals, you can expect to see vast numbers of leopards, elephants and lions. The wildlife park is also home to over 450 bird species.
The Serengeti National Park, Tanzania
Listed as a UNESCO World Heritage Site, the Serengeti National Park is a land of beauty that is one of the last naturalistic wonders left on this planet. This wildlife park is the symbol of Africa, and also one of the world's oldest ecosystems to ever exist. Located in the northern area of Tanzania, the Serengeti National Park has also been famous for the annual migration (迁徙) of wildlife to permanent waterholes.
During this phenomenon, you'll get to see vast herds of zebras, buffaloes and elephants migrating to the waterholes due to the change of the season, followed by predators (捕食者) on the hunt for them.
Tierra del Fuego National Park, Argentina
The Tierra del Fuego National Park, located at the southern tip of Argentina, is nestled between the Atlantic and Pacific Oceans, thus featuring a dynamic weather ecosystem with beech forests, mountains, waterfalls and glaciers (冰川). Not quite the image you may have in mind of a wildlife park being muddy, brownish and all dry landscapes.
It is a most breathtaking wildlife park, home to beautiful species such as eagles, rabbits and North American beavers. Aside from basking in the sightings of these wild animals, visitors to Tierra del Fuego often go hiking and fishing there.
篇章导读:本文是一篇应用文。文章介绍了三个国家的独具特色的动物保护区。
21.Which park would you recommend to someone who is looking for a traditional wildlife tour
A.Masai Mara National Reserve.
B.The Serengeti National Park.
C.Tierra del Fuego National Park.
D.None of them.
解析:细节理解题。根据Masai Mara National Reserve, Kenya部分中的“Those looking for an unforgettable traditional wildlife park ... the Masai Mara National Reserve.”可知,Masai Mara National Reserve 能满足寻求传统野生动物园难忘体验的人们的需求。故选A。
22.Which special activity can visitors do in The Serengeti National Park
A.Hiking and fishing in the park.
B.Creating a must have bucket list.
C.Exploring numbers of different landscapes.
D.Watching the annual migration of many animals.
解析:推理判断题。根据The Serengeti National Park, Tanzania部分中的“Located in ... to permanent waterholes.”可推知,游客可以在The Serengeti National Park观看动物的年度迁徙。故选D。
23.What is the unique feature of Tierra del Fuego National Park
A.It is naturalistic.
B.It is the most famous one.
C.It has the oldest ecosystem.
D.It has waterfalls and glaciers.
解析:细节理解题。根据Tierra del Fuego National Park, Argentina部分中的“The Tierra del Fuego National Park ... all dry landscapes.”可知,该公园不同于其他传统意义上只有泥地的动物保护区,此处还有瀑布和冰川。故选D。
B
Olivia Ries was just seven years old when she and her eight year old brother Carter adopted a cheetah (猎豹) in South Africa.
“When my sister and I first learned back in 2009 that species like the cheetah may be extinct in the wild by the time we have kids, it scared us. We knew we had to do something to help them,” says Carter. “There are so many people (young and old alike) who just don't know what is happening to so many species, just like we didn't. Olivia and I want to make sure we reach as many people around the world as possible and help them to understand how serious the situation really is.”
To do that, the kids started One More Generation (OMG), an organization with the motto: “Preserving endangered species for one more generation and beyond.”
Now, ten years later, Olivia and Carter have traveled all over the world spreading their message. They've been interviewed on national television, participated in marches and fundraisers and won awards for their work. In 2015, they were invited to Vietnam by the United States Embassy to participate in a program to save rhinos (犀牛). All that they've accomplished for animals and the environment is much too long to list!
“Our number one message to everyone we meet is ‘Remember, anyone can make a difference ... if we can, you can too,’” says Olivia. “We want all people to understand that what Carter and I are doing is not necessarily something special; it is something that we all should be doing. You can start small by simply adopting an animal. Do some research on the species you are interested in, and find a good organization offering adoptions. My brother and I take our birthday money and allowance money and adopt animals all the time.”
篇章导读:本文是一篇记叙文。文章讲述了Carter (卡特)和Olivia (奥利维亚)兄妹通过成立组织来号召所有人关心、帮助濒危动物。
24.How did Olivia and Carter feel when learning cheetahs faced extinction
A.Angry and guilty.
B.Shocked and concerned.
C.Anxious and helpless.
D.Hopeful and determined.
解析:细节理解题。根据第二段中的“When my sister and I ... do something to help them(在2009年,当我和妹妹第一次了解到一些物种,例如猎豹,可能在我们有小孩时,它们会灭绝,我们很震惊。我们知道一定要做些事帮助它们)”可知,当Olivia和Carter知道猎豹可能会灭绝时他们很震惊,也很担心,想要尽自己的力量来帮助它们。故选B。
25.What does Paragraph 4 mainly tell about Olivia and Carter
A.They organized activities to raise money.
B.They took measures to save rhinos.
C.They made efforts to list extinct species.
D.They contributed a lot to dying species.
解析:段落大意题。根据第四段内容,尤其是“All that they've accomplished ... is much too long to list!(他们为动物和环境所做的一切太多了,无法一一列举!)”可知,本段主要讲述了Olivia和Carter为濒危动物和环境做了很多事情。故选D。
26.What do Olivia's words suggest
A.Anyone can help by starting small.
B.Anyone can do something special.
C.Anyone should do research on species.
D.Anyone should donate to adoption organizations.
解析:推理判断题。根据最后一段中的“You can start small ... and find a good organization offering adoptions.(你可以通过收养动物这样的小事开始。对你感兴趣的物种做一些研究,找到一个可以提供收养服务的好组织。)”可推知,Olivia说这句话的意思是“任何人都可以从小事做起,帮助濒危动物”。故选A。
27.If you're to offer Olivia a gift, which might she expect most
A.Adopting a dog in name of both her and me.
B.Making her a furry dog with my own hands.
C.Buying her a doll of the latest style.
D.Mailing her a handmade postcard.
解析:推理判断题。根据最后一段最后一句“My brother and I ... adopt animals all the time.”可知,Olivia和她的哥哥用他们生日的钱和零花钱一直在收养动物,由此可推知,A项(以她和我的名义收养一只狗。)符合题意。故选A。
C
A small insect is getting a lot of attention in the United States. The rusty patched bumblebee (大黄蜂) is the first of its species to be declared endangered in the lower 48 states—meaning every state except Alaska and Hawaii. The rusty patched bumblebee is named for a rust colored line on its back.
The US Fish and Wildlife Service announced it was adding the bee to its endangered species list. The insects are “on the brink of extinction,” according to the service. It said the bees were once found in 28 states. But there now are only small populations remaining in 13 states. The government agency will make a plan to help the dying bees recover. The agency said that such a plan might help other insects, like butterflies.
US officials think land owners can take small steps to help the rusty patched bumblebee. They say land owners can be friendlier towards bees by using native plants in their gardens. The insects directly fertilize many kinds of fruit and vegetable crops. And they fertilize grain crops used to feed cattle and milk cows. It costs billions of dollars to duplicate the job the bees do for free. Land owners are also being urged to cut back on their use of pesticide products. The officials also suggest that gardeners leave their plants alone at the end of the summer instead of cutting them. That way, the bees will have a place to live over the winter.
The Fish and Wildlife Service says the rusty patched bumblebee was added to the endangered species list partly because of habitat loss. Other reasons were disease, pesticides and climate change. Officials are worried that other bees will suffer, too. Another species of bees in Hawaii is also endangered.
篇章导读:本文是一篇说明文。文章介绍了在美国濒临灭绝的锈迹大黄蜂的情况,呼吁人们保护该物种。
28.How many states declared the rusty patched bumblebee endangered
A.13. B.28.
C.48. D.50.
解析:细节理解题。根据第一段第二句“The rusty patched bumblebee (大黄蜂) ... meaning every state except Alaska and Hawaii.”可知,锈迹大黄蜂是48个州中其所属物种中第一个被宣布濒临灭绝的物种,这意味着除了阿拉斯加和夏威夷以外的每一个州都是如此。由此可知,有48个州宣布锈迹大黄蜂濒临灭绝。故选C。
29.Which one is harmful to the rusty patched bumblebee
A.Planting native plants.
B.Reducing the use of pesticide products.
C.Leaving plants alone.
D.Cutting out plants regularly.
解析:推理判断题。根据第三段最后两句“The officials also suggest that ... live over the winter.”可知,官员们还建议园丁们在夏末的时候不要去修剪植物,而是任其生长。这样,蜜蜂就有地方过冬了。由此可推知,定期修剪植物对锈迹大黄蜂是有害的。故选D。
30.What can we know about the rusty patched bumblebee according to the text
A.All the states declared it as endangered species.
B.It is named for a rust colored line on its belly.
C.It is beneficial to land owners.
D.It is endangered mainly because of habitat loss.
解析:推理判断题。根据第三段第三至五句“The insects directly fertilize ... duplicate the job the bees do for free.”可知,这些昆虫直接给许多水果和蔬菜作物施肥,它们给用来喂牛和奶牛的谷物施肥。复制蜜蜂这些免费的工作要花费数十亿美元。由此可推知,锈迹大黄蜂对土地的主人是有益的。故选C。
31.What's the best title for the passage
A.Bumblebee added to US endangered species list
B.Why is bumblebee on the brink of extinction
C.Take steps to help bumblebee
D.The benefits of protecting bumblebee
解析:标题判断题。通读全文,尤其是根据第二段第一句可知,锈迹大黄蜂被列入濒危物种名单,由此可知,A项(大黄蜂加入了美国濒危物种名单)既呼应文章主旨,也能引起读者关注。故选A。
D
Coral reefs (珊瑚礁) are filled with a diverse range of fish. Some fish are more beautiful to humans than others, and many people firmly believe that beautiful fish deserve more conservation than the uglier species. Is the “firm belief” true You can get the answer from a new paper published in the journal PLOS Biology.
Researchers showed 481 photographs of ray finned reef fish to 13,000 members of the public. With that data, they then trained a computer model to generate predictions for an additional 4,400 photographs of 2,417 of the most common reef fish species. They next compared the aesthetic rating of each species with other characteristics, including evolutionary history, distinctiveness from other fish, conservation status and importance to fisheries.
After analyzing the numbers, researchers found that the fish humans rated as the most beautiful tended to be less ecologically and evolutionarily distinct. Prettier fish were also more likely to be listed as species of “least concern” on the International Union for Conservation of Nature (IUCN) Red List.
On the contrary, the fish that humans found to be the least attractive were the most ecologically and evolutionarily distinct, and they were more likely to be listed as “threatened” on the IUCN Red List. Unattractive species also tended to be more important to commercial fisheries, which put them at higher risk for overfishing.
“The less attractive species have the highest ecological distinctiveness, and thus provide the highest diversity of ecological functions,” they write in the paper. “We need to pay more attention to the extinction risk of the less attractive fish species, or that might have overlooked effects on reef ecosystem functioning.”
“Therefore, to minimize the impact of aesthetic biases, scientists, conservation groups and policymakers may need to change how they communicate about wildlife,” the researchers write. “Making people more aware of the roles uglier fish play in reef ecosystems could help them gain more support.”
篇章导读:本文是一篇说明文。研究发现,外表相对丑陋的鱼在生态和进化上是独特的,它们也更有可能受到威胁,更需要保护。
32.What did the researchers do for their research
A.They rated all the photos on their own.
B.They hunted for reef fish in coral reefs.
C.They stayed underwater to monitor fish.
D.They used a computer to predict ratings.
解析:细节理解题。根据第二段中的“With that data, they then trained a computer model ... reef fish species.”可知,研究人员们利用电脑进行了评定预测。故选D。
33.What does the researchers' analysis suggest
A.The research is a failure.
B.Fish's role in nature is equal.
C.The “firm belief” isn't true.
D.Uglier fish are less important.
解析:推理判断题。根据第一段中的“Some fish are more beautiful to humans ... Is the ‘firm belief’ true?”以及第四段内容可推知,人们认为美丽的鱼应该受到更多的保护,但是研究分析表明并非如此。由此可推知,“坚定的信念”是错的。故选C。
34.What is the researchers' advice
A.Building natural reserves worldwide for uglier fish.
B.Making an attempt to raise people's aesthetic levels.
C.Raising awareness about the appearance of uglier fish.
D.Educating people on uglier fish's ecological importance.
解析:细节理解题。根据最后一段中的“Making people more aware of the roles uglier fish play in reef ecosystems could help them gain more support.”可知,研究者们建议让人们更多地意识到丑陋的鱼类在珊瑚礁生态系统中扮演的角色,即教育人们意识到丑陋的鱼类对生态的重要性。故选D。
35.What might be the best title for the text
A.Uglier Fish Are Facing Extinction
B.Coral Reefs Rely on Various Fish
C.Uglier Fish Need More Protection
D.Aesthetic Biases Put Reefs in Danger
解析:标题判断题。通读全文可知,文章说明外表相对丑陋的鱼更需要被保护。C项(更丑的鱼需要更多的保护)最适合作为文章标题。故选C。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
While plenty of birds—such as swallows, hawks and hummingbirds—migrate (迁徙) during the day, the majority of land birds travel at night.
Migration at night has at least three advantages. __36__ Secondly, the air in the atmosphere is usually more stable than during the day. Lastly the air is cooler at night. A migrating bird produces a huge amount of heat that needs to be released. Most of the heat is lost from the unfeathered legs. __37__
Nighttime migrators include sparrows, warblers, flycatchers, thrushes, orioles and cuckoos. Most of them don't live in vast open places. __38__ They aren't the best fliers, so they need the thick coverage to avoid enemies.
But flying at night is becoming more dangerous than it used to be. __39__ A well lit high rise can kill hundreds of migrating birds in a single night, an issue that has started to attract more public concern. In cities like New York, Chicago and Houston, some skyscrapers and other landmarks now have “lights out” programs during key bird migration times in the fall and spring.
__40__ A protein called cryptochrome, which is sensitive to blue light is thought to be the key to making this happen. Cryptochromes from migratory birds have evolved to require less light and to allow their recognition of blue light to sense and respond to magnetic fields (磁场).
A.Instead, they live in the woods and other sheltered habitats.
B.Birds need the heat to keep warm and maintain a good state.
C.Birds do not have to worry about attacks from dangerous birds.
D.Only when there is enough light can they get signals to migrate.
E.Migrating birds use Earth's magnetic field to help them navigate.
F.Lights on buildings and towers confuse birds, causing them to crash.
G.The colder the air temperature is, the more quickly that heat can be released.
篇章导读:本文是一篇说明文。文章介绍了鸟类夜间迁徙的三个好处,以及夜间迁徙动物的居住地和人类建筑物上的灯光对夜间飞行的鸟类的影响。
36.答案:C
37.答案:G
解析:根据前文“Migration at night has at least three advantages.(夜间迁徙至少有三个好处。)”可推知,设空处是在说明鸟类夜间迁徙的好处。C项(鸟类不必担心来自危险鸟类的攻击。)符合语境。故选C。
解析:根据前文“A migrating bird produces ... from the unfeathered legs.(候鸟会释放出大量的热量。大部分的热量是从没有羽毛的腿上流失的。)”可推知,设空处是在说明夜间因为温度更低,更有助于鸟类释放热量。故选G。
38.答案:A
39.答案:F
解析:根据后文“They aren't the best fliers, so they need the thick coverage to avoid enemies.(它们不是最好的飞行者,所以它们需要厚厚的覆盖物来躲避敌人。)”可知,A项(相反,它们生活在森林和其他受保护的栖息地。)符合语境。故选A。
解析:根据后文“A well lit high rise can kill ... attract more public concern.(一幢照明良好的高层建筑可能在一夜之间杀死数百只候鸟,这一问题已开始引起越来越多的公众关注。)”可推知,设空处是在说明建筑物或塔上的灯光会迷惑鸟类,导致它们冲撞。故选F。
40.答案:E
解析:根据后文“Cryptochromes from migratory birds ... respond to magnetic fields (磁场).(候鸟身上的隐花色素已经进化到需要更少的光,并允许它们识别蓝光来感知和响应磁场。)”可推知,设空处是在说明候鸟会利用地球的磁场来帮助导航。故选E。
第三部分
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Our family enjoyed a beautiful house plant for over thirty years. It had stayed with us through __41__ years and good times, pain and joy. I had never thought of __42__ it.
However, two weeks ago, we __43__ some changes of its leaves, which began to lose its color. We watered and looked after it __44__. But it just showed no sign of __45__. We finally picked a few almost dead leaves, so we decided to replant some __46__ in another small pot.
What __47__ us was that these branches planted in the new pot grew strong. In order to know the reason why the house plant died, we dug the dead plant out of the pot. Then, it became __48__ to us—its roots were in disorder, completely tangling up (绞在一起). Our once beautiful plant died because it grew out of its environment—it became root bound (根满盆的).
People can become root bound, too. Those who __49__ personal growth or development often want to make __50__ that can lead to greater achievements or much more happiness. However, they more often find they outgrow their environment and want to __51__. Their views become larger and they need __52__ environment to live in. They need people who will make __53__ for their growth. If they cannot be __54__, some problems are sure to appear.
So if your new found growth causes you to push against the old ways, you may need to __55__ you are bigger now.
篇章导读:本文是一篇夹叙夹议文。文章讲述了作者家中一盆养了30多年的绿植由于根满盆而逐渐死亡,但是将它的枝干移到新的盆里却很好地活了。由此联想到我们的人生,也会经常遇到达到瓶颈的这种状态。
41.A.peaceful B.hard
C.pleasant D.busy
42.A.controlling B.buying
C.losing D.selling
解析:pain与joy是反义词,所以设空处单词表达意思与good相反。故选B。
解析:根据第三段中的“Our once beautiful plant died”可知,作者的绿植最后死掉了。因此可推断出,作者从没想过有一天会失去(lose)这棵植物。故选C。
43.A.made B.recorded
C.collected D.discovered
44.A.disappointedly B.carefully
C.quickly D.happily
解析:句意:然而,两周前,我们发现(discover)它的叶子发生了一些变化,它们开始失去了颜色。故选D。
解析:根据上文可知,作者一家很喜欢这棵植物,因此在它出现问题时会给它浇水,仔细地(carefully)照顾它。故选B。
45.A.recovery B.strength
C.trouble D.growth
46.A.roots B.leaves
C.branches D.plants
解析:根据设空后“We finally picked a few almost dead leaves”可知,这棵植物没有恢复(recovery)的迹象。故选A。
解析:根据下文中的“these branches planted in the new pot”可知,此处指作者决定把这盆植物的残枝移植到小盆中。故选C。
47.A.amazed B.disappointed
C.embarrassed D.bored
48.A.happy B.useful
C.energetic D.clear
解析:根据下文中的“grew strong”可知,残枝竟长得很强壮,这无疑是令人惊讶的。故选A。
解析:根据下文中的“its roots were in disorder”可知,作者一家终于清楚了这盆植物死掉的原因。故选D。
49.A.depend on B.look for
C.wait for D.turn down
50.A.suggestions B.studies
C.explanations D.changes
解析:根据下文中的“they outgrow their environment”可知,这些人是经常寻求(look for)个人成长和发展的。depend on 依靠;wait for 等待;turn down 拒绝。故选B。
解析:既然这些人寻求个人成长和发展,就必然想做出改变(change)。故选D。
51.A.take off B.fall down
C.calm down D.set up
52.A.warmer B.larger
C.safer D.taller
解析:take off 离开;fall down 摔倒,跌倒;calm down 平静下来;set up 建立,建造。根据下文“Their views become larger and they need __52__ environment to live in.”可知,他们想要出去,离开现在的环境。故选A。
解析:根据上文“Their views become larger (他们的视野变得更广阔)”可知,他们需要更大的环境生存。故选B。
53.A.chances B.promises
C.time D.room
54.A.satisfied B.accepted
C.mentioned D.protected
解析:根据作者的绿植可知,成长是需要空间的,此处与上句中的environment呼应。故选D。
解析:上句提到了他们的需求,此处指如果需求得不到满足,就会出现问题。故选A。
55.A.refuse B.order
C.realize D.prove
解析:句意:因此,如果你新发现的成长方式使得你摒弃旧的方式,你就需要意识到(realize)你现在更加强大了。故选C。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
If you speak to a local about your stay in Chengdu, they'll probably ask if you've tried hot pot. Everyone living here seems to love it, and __56__ (try) it should be a __57__ (fix) part of everyone's culinary (饮食的) tour of Sichuan.
Hot pot restaurants can __58__ (find) on pretty much every street in Chengdu, but the quality and taste can vary hugely.
When you do go for hot pot, you will often be asked to make a __59__ (choose) of broth (汤) in which you cook your raw ingredients (食材). If you're __60__ (adventure) and up for a challenge, the traditional oily spicy broth might be just the thing you're after. But __61__ you haven't yet fully adapted to the local taste, you'd better choose a non spicy broth, or __62__ (go) for a less spicy option. Bear __63__ in mind that some broths like the tomato, mushroom or northern style will not be on offer at every restaurant.
Half spicy and half clear broth is __64__ (ready) available at most restaurants; these pots either come divided down the middle like a giant yin and yang, or with __65__ separate smaller pot of clear broth in the middle. If you can't bear too much chili and oil, but want to have a try, ask for yuanyangguo.
56.__________ 57.________ 58.________ 59.________ 60.________
61.__________ 62.________ 63.________ 64.________ 65.________
篇章导读:本文是一篇说明文。文章介绍了成都的火锅,并给去成都旅游的人提供了一些吃火锅的建议。
56.答案:trying
57.答案:fixed
58.答案:be found
解析:考查非谓语动词。设空后是谓语动词should be,因此用try的动名词在句首充当主语。故填trying。
解析:考查词性转换。设空处修饰名词part,因此用形容词。故填fixed。
解析:考查动词的语态和情态动词。主语Hot pot restaurants与谓语动词find之间是被动关系,因此用被动语态,且情态动词can后接动词原形。故填be found。
59.答案:choice
60.答案:adventurous
61.答案:if
解析:考查词性转换。冠词a修饰名词choice,意为“一个选择”。故填choice。
解析:考查词性转换。根据设空前的are可知,此处应用形容词作表语。故填adventurous。
解析:考查状语从句的连接词。这是一个条件状语从句,前面一个分句是一种假设的情况,即“如果你还没有完全适应当地的口味”,连词if用于引导条件状语从句。故填if。
62.答案:go
63.答案:it
64.答案:readily
解析:考查情态动词。情态动词had better意为“最好”,其后连接两个并列谓语,or前面的是动词原形choose, or后的谓语动词也应用动词原形。故填go。
解析:考查代词。it作形式宾语,that引导的从句为真正的宾语。故填it。
解析:考查词性转换。副词readily修饰形容词available作状语。故填readily。
65.答案:a
解析:考查冠词。设空后中心名词pot意为“锅”,是可数名词单数,前面应该有冠词修饰,又因为separate的发音以辅音音素开头。故填a。
第四部分
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
假定你是李华,下周有新西兰学生访问你校,你将作为学生代表致欢迎辞。请为此写一篇发言稿,内容包括:
1.表示欢迎;
2.介绍活动安排;
3.表达祝愿。
注意:1.写作词数应为80个左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
Dear students from New Zealand,
﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍
[精彩范文]
Dear students from New Zealand,
I'm delighted to extend warm welcome to you.Your visit bears great significance.
As scheduled, a variety of activities have been arranged. What comes first is to visit the school history museum, where you can gain a deeper insight into our school's distinctive development. Additionally, as scheduled, we'll pay a visit to the Song City, a theme park in which you can have a taste of a range of ancient Chinese cultures.
Your visit surely will promote our friendship. Sincerely wish your experience memorable and rewarding! Thank you.
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
The canteen was crowded with summer campers from high schools, all extremely hungry. I spotted an empty place and walked there. Just as I put my tray down, I felt a bump against my hip. The tray dropped on the table and the soup spilt all over my camp shirt and jeans.
“Can't you look where you are going, you clumsy fool!” I shouted, glaring at the troublemaker, a tall boy with wild hair.
“Sorry! Can't help laughing! You look so funny!” said the boy, bending over with laughter. I was too annoyed to respond.
The next morning, the same was spotted by the Camp Commandant before he could slide into place. As a punishment for being late, he was made to do a hundred pushups. As I walked past him later, I let out a loud laugh, saying “Sorry. I can't help laughing. You look so funny.”
So the war of words continued in the following three days with the wild haired boy, whose name, I found out, was Ben.
A mountain hike marked the last day of the camp. On the way back, I found myself left far behind my team. Soon, they were out of sight. The camp site was a long way away and I was getting anxious as evening fell. I risked taking a shortcut clung to the mountain side, but suddenly, I tripped off the path and slid right down the slope.
Fortunately, my fall was stopped by a bunch of bamboo. I saw I was about ten meters below the track. There was no way I could climb up the slope as evidently I had my ankle broken. After making several vain attempts, I waited hopelessly. It got dark and I became afraid.
注意:
1.续写词数应为150个左右;
2.请按如下格式在相应位置作答。
Then, I saw a faint light, and heard a voice calling out my name.﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍
﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍
The next day, as we were boarding the buses which would take us back to our own homes, ﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍
写前导读:本文是一篇记叙文。文章讲述了作者在参加夏令营活动时遇到了一个头发蓬乱的高个子男孩Ben (本),并因小事与之产生了矛盾。在夏令营的最后一天作者在登山时不小心滑下山坡,摔伤了脚踝。作者得救了吗?后来又发生了什么呢?
[精彩范文]
Then, I saw a faint light, and heard a voice calling out my name. I started screaming out loud for help, but my voice sounded so weak down from the slope. Scared and exhausted, I couldn't help thinking that maybe the campers wouldn't find me and I would die alone in the mountain. Finally, I heard “there he is”. I was saved, thank God! I told them that I had hurt my ankle, and they helped me slowly back to the camp. The next day I was going home for treatment.
The next day, as we were boarding the buses which would take us back to our own homes, Ben came up to me. He said, “This isn't funny at all. I hope you get better soon.” “Thank you. I hope we can be friends from now on,” I said. The battle between me and the wild haired boy was over, and Ben and I became good friends.