【期末考点培优】专题27 阅读理解-选择-2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优冀教版(三起)(含答案解析)

文档属性

名称 【期末考点培优】专题27 阅读理解-选择-2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优冀教版(三起)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 166.5KB
资源类型 试卷
版本资源 冀教版(三年级起点)
科目 英语
更新时间 2025-12-09 20:47:29

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优冀教版(三起)
专题27 阅读理解-选择
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
Lisa一家想买一个新房子,他们对新房有什么需求呢?阅读短文,选择正确答案。
My name is Lisa. There are seven people in my family. Grandma and Grandpa like to plant flowers. They want to plant many flowers in our new house. They need a garden(花园). My father likes to cook. He wants a big fridge and a big kitchen. My mother is a teacher. She is very busy. She needs a good sleep after work. So she wants a quiet(安静的) bedroom. My sister Mary and I are students. We often do our homework after school. We need a big desk. Our little brother is three years old. He likes to play with his toys very much. Do you have a nice house for us
1.How many people are there in Lisa’s family ( )
A.5. B.7. C.6.
2.Which room would Lisa’s father like ( )
A. B. C.
3.Grandma and Grandpa need a big _______. ( )
A.garden B.bathroom C.living room
4.Lisa’s mother needs a quiet _______. ( )
A.study B.bedroom C.kitchen
5.Lisa’s brother likes to _______. ( )
A.watch TV B.play with his toys C.listen to music
(南阳市)阅读短文,选择正确答案。
Christmas is on December 25. On Christmas Eve—the night before Christmas, children are very happy. They put their stockings(长筒袜) at the end of their beds(床尾) before they go to bed. They want Santa to give them gifts.
Parents often tell their children that Santa is a very kind man. He comes on Christmas Eve. He lands on the top of each house, comes down the chimney(烟囱) into the fireplace(壁炉) and brings them a lot of gifts.
Christmas always begins before breakfast. The children wake up(醒来) very early. They can’t wait to open the gifts in their stockings. Then they say to their parents, “Merry Christmas!”
6.Christmas Eve is ______. ( )
A.the night after December 25 B.the night of December 25 C.the night of December 24
7.Santa often puts the gifts ______. ( )
A.into children’s hats B.into children’s stockings C.under children’s beds
8.Santa comes into the house through the ______. ( )
A.chimney B.door C.window
9.When does Santa come ( )
A.On December 25. B.On Christmas Eve. C.We don’t know.
10.On the morning of Christmas, children say “______” to their parents.
A.Happy New Year! B.Best wishes to you! C.Merry Christmas!
阅读理解。
One morning, a fox (狐狸) sees a rooster beside a river. He thinks, “This is my breakfast.”
The fox comes up to the rooster and says, “I know you can sing very well. Can you sing for me ” The cock is happy. He closes his eyes and begins to sing.
The fox sees that and catches the rooster in his mouth and carries him away. There are many people working on the farm. They see the fox and shout, “Look, look! The fox is taking the rooster away.” The rooster says to the fox, “Mr Fox, the people say you are taking their rooster away. Tell them I am your rooster. Not their rooster.”
The fox opens his mouth and says, “This is my rooster, not your rooster.” Then the cock runs away from the fox.
11.Where does the fox see the rooster ( )
A.In a forest. B.On the farm. C.Beside a river.
12.What does the fox want for his breakfast that morning ( )
A.An egg. B.A rooster. C.Some bread.
13.Does the rooster sing for the fox ( )
A.Yes, he does. B.No, he doesn’t. C.Yes, he can.
14.Where are the people working ( )
A.In a forest. B.On the farm. C.Beside a river.
15.Dose the rooster run away ( )
A.No, he doesn’t. B.Yes, he does. C.Maybe (可能).
阅读短文,选择正确答案。
Yesterday was Saturday. Today, all of us go to school early, but we have no classes. We are going to the zoo with our teachers. We take the bus there. We get there at nine thirty. How beautiful the zoo is! There are many trees, some hills, and a big lake in the zoo. It’s spring now, so the flowers are coming out. There are many people, too. We like to watch monkeys. They are playing on the hills or having oranges, apples and bananas. We leave the zoo at three thirty in the afternoon.
16.What day is it today ( )
A.It’s Sunday. B.It’s Saturday. C.It’s Monday.
17.Today we go to school early because ________. ( )
A.we have no classes B.we have classes C.we will go to the zoo
18.We go there ________. ( )
A.by car B.by bike C.by bus
19.We get there ________. ( )
A.in the morning B.in the afternoon C.in the evening
20.We stay there for ________. ( )
A.four hours B.six hours C.seven hours
阅读短文,选择正确答案。
Today is the first day of school. Some students are waiting for the school bus at the bus stop. They are very happy. The first day of school is always a happy day.
A boy says to a girl, “We are always careful. We must(一定) look to the left and to the right before we cross(横穿) the street.” “Your are right. It’s always good to be careful.” Says the girl. “Don’t stand too close to the street while waiting for the bus.” Says the boy. The school bus is coming. The driver says hello to the students. All the students get on the bus and sit down. The driver says, “please wear your seat belts and always remember(记住) to be safe(安全的) on the way.” They go to school happily.
21.—Why are the students waiting for the school bus ( )
—Because ______.
A.they are going to school B.they are going home C.they didn’t see the school bus
22.—Why are the students so happy ( )
—Because ______.
A.they want to sing a song B.the school bus is coming C.it is the first day of school
23.Before we cross the street, we must ______. ( )
A.run fast B.walk slowly C.look to the left and to the right
24.短文中画线词汇“seat belts”的意思是:______. ( )
A.安全带 B.安全帽 C.刹车
25.这个短文的最佳题目是:______。( )
A.A school bus B.Be safe on the way C.A special day
阅读短文,选择正确的选项。
Tom, Sally and Steven are good friends. They live in Canada. Tomorrow is Christmas. They are shopping for Christmas gifts. Sally wants to buy a camera for her friend. Tom wants to buy some clothes for his family. Steven wants to buy something special from China for his little sister. Sally says, “You can buy a Chinese lantern. That’s a very nice gift for her. She can put it on the Christmas tree.” “Great!” Steven says.
26.Today is ________. ( )
A.December 25 B.December 24 C.December 23
27.Tom, Sally and Steven are ________. ( )
A.shopping B.cooking C.doing homework
28.Sally wants to buy a camera for her ________. ( )
A.sister B.father C.friend
29.________ wants to buy some clothes. ( )
A.Steven B.Sally C.Tom
30.The special gift for Steven’s little sister is a ________. ( )
A.Chinese kite B.Chinese lantern C.Chinese book
Read and choose. 阅读短文,选择正确的答案。
My favourite season is spring. Spring is the beginning of a year. It lasts from March to May. The weather gets warmer and warmer. Trees have new leaves and they turn green. Beautiful flowers are everywhere. Many birds fly back north. They often sing songs in the green trees. Crops (庄稼) begin to grow. Spring is a hopeful season. It brings everything back to life. I like spring best.
31.What months are in spring ( )
A.March, April and May.
B.June, July and August.
C.December, January and February.
32.What is “They” ( )
A.Trees. B.Birds. C.Flowers.
33.What’s the weather like in spring ( )
A.Warmer and warmer.
B.Colder and colder.
C.Hotter and hotter.
34.What is “a hopeful season” ( )
A.饱饱的季节
B.满满的季节
C.一个充满希望的季节
阅读理解。
Today is December 24th. Tomorrow is Christmas. In the morning, I cleaned the rooms and bought a Christmas tree at the shop. My sister bought some gifts for our family. She bought a new dress for our mother and a scarf for our father. In the afternoon, we put up the Christmas tree and made cards for them. We will go to bed early and get up at night. We want to put the gifts and cards on our parents’ bed and they will be very happy tomorrow. That’s wonderful.
35.Tomorrow is ______. ( )
A.December 24th B.December 23rd C.December 25th
36.I bought a ______ at the shop in the morning. ( )
A.Christmas tree B.Christmas gift C.Christmas card
37.My sister bought a new ______ for our father. ( )
A.book B.cap C.scarf
38.We ______ in the afternoon. ( )
A.put up the Christmas tree B.watched TV C.went shopping
39.We will put the gifts and cards on ______ at night. ( )
A.the table B.our parents’ bed C.the floor
阅读短文,选择正确答案填到括号里。
Robot Fun
“Will you play with me ” Jake asked his sister. “Not now,” Jill said. “I have to clean my room.”
Jill picked up a sock. Then she put it down. “This is boring (令人厌烦的).”
“I have an idea,” Jake said. “Pretend (假装) you are a robot (机器人). I will be your master (主人).”
“Okay,” Jill said. “Robot,” Jake said, “pick up your clothes.” Jill put her pants (短裤) and shirts in the basket.
“Robot, pick up your books,” Jake said. Jill stacked (放成整齐的一叠) her books on the shelf (架子).
“Robot, make your bed,” Jake said. Jill folded (折叠) her quilt (被子) quickly.
Now her room looked tidy (整洁的).
“Hey!” Jill said. “Thanks for helping me clean my room!” Jake smiled. “Thanks for playing with me.”
40.What is this story about ( )
A.Jake cleaned his sister’s room.
B.Jake pretended to be a robot.
C.Jake and Jill made cleaning a bedroom into a game.
41.Where are they ( )
A.At home. B.In the classroom. C.In the toy shop.
42.Place these sentences in order (排序),
_________ Jake told Jill to pick up her clothes.
_________ Jake told Jill to pretend she was a robot.
_________ Jill stacked her books on the shelf.
_________ Jill thanked Jake for helping her. ( )
A.2, 3, 1, 4 B.2, 1, 3, 4 C.1, 2, 3, 4
43.How did Jill feel about cleaning her room in the beginning of the story ( )
A.She thought it was fun.
B.It made her very tired.
C.She thought it was boring.
44.What do you think of the robot game ( )
A.It’s fun. B.It’s boring. C.A and B
读短文,选择正确的选项。
Hello, my name is John. I’m a pupil. I live in London. I’m very helpful. I often wash the dishes and clean the rooms at home. I work hard at school. I water the flowers and clean the floor. I always help my teachers, too.
I’m a healthy boy. I get up early(早的) everyday. I always have breakfast in the morning. I like to eat vegetables and fruits. They are good for me. I like to play ping-pong and I can swim very well. Playing sports(运动) makes me happy.
I enjoy(享受) my life.
45.John is an ______ boy. ( )
A.Chinese B.Australian C.English
46.John often waters the flowers and cleans the floor ______. ( )
A.at home B.at school C.at the shop
47.Can John swim ( )
A.Yes, he can. B.No, he can’t. C.Yes, he is.
48.John has breakfast ______ days a week. ( )
A.five B.seven C.two
49.结合上下文,选出单词 “helpful” 在文中的意思:______ ( )
A.勤劳的 B.努力的 C.有帮助的
On Christmas Eve (平安夜), Simon often has a party with his family in his house. They buy a Christmas tree and put it up with flowers, toys, lights and cards. After they finish, it looks very beautiful. Then they have a big Christmas dinner. There is turkey (火鸡肉), hot drinks and much other Christmas food on the table. After dinner, they sit under the Christmas tree and sing songs happily. They all have a good time.
50.Where does Simon often have a party on Christmas Eve ( )
A.In his house. B.At school. C.In a restaurant.
51.You may see _____ on the Christmas tree. ( )
A.some food B.some toys C.boys and girls
52.What do they have for the Christmas dinner ( )
A.Dumplings. B.Zongzi. C.Turkey.
53.They _____ under the Christmas tree. ( )
A.play basketball B.sing songs C.do their homework
54.Christmas Eve is the evening before _____. ( )
A.Christmas Eve B.Christmas C.the Spring Festival
阅读短文, 选择正确的选项。
This is my house. There are two bedrooms, a living room, a kitchen and a bathroom in it. The kitchen is big and clean. There is a fridge in the kitchen. Some vegetables, fruit and drinks are in it. My sister and I are in the same bedroom. There are two beds, two chairs and a big desk in our bedroom. The living room is big. There is a TV, a sofa, two chairs and a desk in the living room. Now I’m watching TV in the living room. My mother is cooking in the kitchen. My sister is taking a shower(洗澡) in the bathroom. Our cat is sleeping in the sofa.
55.How many rooms are there in my house ( )
A.Three. B.Four. C.Five.
56.How is the kitchen ( )
A.It’s big and clean. B.It’s small but clean. C.It’s big and dirty.
57.Is there a computer in my bedroom ( )
A.Yes, there is. B.No, there isn’t. C.No, there aren’t.
58.Where is my mother ( )
A.She is in the living room.
B.She is in the kitchen.
C.She is in the bathroom.
59.What’s the cat doing ( )
A.It’s running in the living room.
B.It’s sleeping in the bedroom.
C.It’s sleeping in the sofa.
Hi, my name is Wang Ning. My English name is Lisa. I’m from Shijiazhuang. I have a happy family. There are three people in my family, my father, my mother and me. My father is a teacher. He teaches English in a school. He goes to school by bus. My mother is a doctor. She works in a hospital. She goes to work on foot. Because the hospital is not far from our home. My favourite school work is reading books. Books are my friends, very good friends. This is me, a happy girl.
60.Wang Ning comes from _______. ( )
A.Beijing B.Shijiazhuang C.Shanghai
61.Wang Ning’s father teaches _______ in a school. ( )
A.Chinese B.English C.math.
62.Wang Ning’s mother is a _______. ( )
A.teacher B.doctor C.driver
63.Wang Ning likes _______ best for school work. ( )
A.reading books. B.playing ping pong C.flying kites
64.Wang Ning’s mother goes to work _______. ( )
A.on foot B.ride her bike C.by bus
Anna is from the USA.But now she lives in China. She is going to Harbin with her parents tomorrow. They are going by plane. It’s snowy in Harbin now. She is going to play with snow and make a snowman there. She has many things to do today. She is going to buy some warm clothes this morning. In the afternoon, she is going to buy two new comic books in the bookstore. She is going to read them on the plane. In the evening, she is going to watch TV with her baby brother.
65.Anna is in __________ now. ( )
A.the USA B.China C.Australia
66.Anna is going to Harbin with her __________. ( )
A.parents B.friends C.grandparents
67.What can Anna do in Harbin ( )
A.Swim.
B.Buy some comic books.
C.Play with snow and make a snowman. ( )
68.Anna is going to the __________ in the afternoon.
A.hospital B.post office C.bookstore
69.They are going to Harbin __________. ( )
A.by ship B.by plane C.by subway
I am a school boy. I have lessons from Monday to Friday. On Sunday morning, I often get up very late. It’s Sunday today. I wash my face and then go out to do my exercises. It is about nine o’clock. After breakfast, I go to the park with my parents by car. There are many people in the park. Some children are swimming, and some children are going boating with their parents. I like going boating very much. I want to go boating, too. We have a good time there.
70.I have lessons ________ days a week. ( )
A.four B.five C.six
71.I often ________ on Sunday. ( )
A.go to school B.get up early C.get up late
72.We go to the park ________. ( )
A.by bike B.by bus C.by car
73.I like ________ very much. ( )
A.going boating B.dancing C.swimming
74.Some children are going boating with their ________. ( )
A.good friends B.father and mother C.students
It snowed last night. It is all white outside and it's sunny today. Lucy and Lily get up early. They want to make a beautiful snowman. They work very hard. Lucy puts her hat on the snowman's head. Lily puts her scarf around the snowman's neck. After an hour, a beautiful snowman stands in front of their house. They feel tired but they are very excited. Then they go into the house and have lunch. After lunch, they write an email to their father and tell him about the snowman. Lucy says, “Let’s take a photo of the snowman and send it to our father.” “That’s a good idea!” answers Lily. But when they go out, they can't find the snowman. There's only the hat and the scarf!
75.How was the weather last night ( )
A.Snowy. B.Sunny. C.Cloudy.
76.Who makes the beautiful snowman ( )
A.Lucy and Lily's mother.
B.Lucy and Lily.
C.Lucy and Lily's father.
77.Where is the snowman ( )
A.Behind the house. B.Near the river. C.In front of the house.
78.How do Lucy and Lily feel when the snowman stands there ( )
A.Sad and tired. B.Angry and tired. C.Tired but excited.
79.When do Lucy and Lily write an email ( )
A.In the morning. B.After lunch. C.In the evening.
Today is the first day of school. Some students are waiting for the school bus at the bus stop. They are happy. The first day of school is always a happy day.
A boy says to a girl, “We are always careful. We must (一定) look to the left and right before we cross (横穿) the street.” “You are right. It’s always good to be careful,” says the girl. “Be careful! A bus is coming,” says the boy. “Thanks,” says the girl. “Don’t stand too close to the street while waiting for the bus,” says the boy.
The school bus is coming. The driver says hello to the students. All the students get on the bus and sit down. The driver says, “Please wear your seat belts and always remember (记住) to be safe (安全的) on the way.” They go to school happily.
80.Why are the students waiting for the school bus (   )
A.Because they are going to school.
B.Because they are going home.
C.Because they didn’t see the school bus.
81.Why are the students so excited (   )
A.Because they want to sing a song.
B.Because the school bus is coming.
C.Because it is the first day of school.
82.Before we cross the street, we must __________. (   )
A.run fast B.walk slowly C.look to the left and right
83.画线词汇在短文中的意思是:__________ (   )
A.安全带 B.安全帽 C.刹车
84.这个短文的最佳题目是:__________ (   )
A.A school bus B.Be safe on the way C.A special Day
I have three good friends. We like sports very much. My favourite sport is basketball. I have three balls. I think playing basketball is interesting. Jim and Tim think it is boring(无聊的) to play basketball. Their favourite sport is soccer. They play soccer every afternoon. They have four balls. Mary is a nice girl. Her favourite sport is volleyball. She plays it very well. But she has only one ball. Sports are good for us.
85.What’s Jim and Tim’s favorite sport ( )
A.Basketball. B.Soccer. C.Volleyball. D.Baseball.
86.What’s Mary’s favorite sport ( )
A.Soccer. B.Volleyball. C.Basketball. D.Baseball.
87.Who has only one ball ( )
A.I. B.Mary. C.Tim. D.Jim.
88.Does Mary think it’s boring to play soccer ( )
A.Yes, she does. B.No, she doesn’t. C.We don’t know. D.No, she don’t.
89.How many balls do I have ( )
A.Two. B.Four. C.One. D.Three.
90.What do I think is interesting ( )
A.Playing basketball. B.Playing soccer. C.Playing volleyball. D.Playing baseball.
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.C 3.A 4.B 5.B
【导语】本文讲了丽萨一家对新房子的要求。
1.句意:丽萨家有几口人?根据“There are seven people in my family.”,可知有七口人,故选B。
2.句意:丽萨的爸爸想要哪一个房间?根据“My father likes to cook. He wants a big fridge and a big kitchen.”,可知想要厨房,故选C。
3.句意:爷爷奶奶需要一个大的______。A花园,B浴室,C客厅,根据“Grandma and Grandpa like to plant flowers. They want to plant many flowers in our new house. They need a garden(花园).”,可知想要一个花园,故选A。
4.句意:丽萨的妈妈需要一个安静的______。A书房,B卧室,C厨房,根据“My mother is a teacher. She is very busy. She needs a good sleep after work. So she wants a quiet(安静的) bedroom.”,可知需要一个安静的卧室,故选B。
5.句意:丽萨的弟弟喜欢______。A看电视,B玩玩具,C听音乐,根据“Our little brother is three years old. He likes to play with his toys very much.”,可知喜欢玩玩具,故选B。
6.C 7.B 8.A 9.B 10.C
【导语】本文主要介绍圣诞节和平安夜的活动。
6.句意:平安夜在____。A12月25日以后的晚上,B12月25日晚上,C12月24日晚上。根据“On Christmas Eve—the night before Christmas, children are very happy.”可知是12月24日晚上,故选C。
7.句意:圣诞老人经常把礼物放在____。A孩子们的帽子里面,B孩子们的长筒袜里面,C孩子们的床下面。根据“They put their stockings(长筒袜) at the end of their beds(床尾) before they go to bed. They want Santa to give them gifts.”可知是放在长筒袜里面,故选B。
8.句意:圣诞老人通过___来到房子里。A烟囱,B们,C窗户。根据“He lands on the top of each house, comes down the chimney(烟囱) into the fireplace(壁炉) and brings them a lot of gifts.”可知是通过烟囱,故选A。
9.句意:圣诞老人什么时候来?A在12月25日。B在平安夜。C我们不知道。根据“He comes on Christmas Eve.”可知是在平安夜来,故选B。
10.句意:在圣诞节早上,孩子们对他们的父母说“____”。A新年好!B祝你们一切顺利!C圣诞快乐!根据“Then they say to their parents, “Merry Christmas!””可知是说圣诞快乐,故选C。
11.C 12.B 13.A 14.B 15.B
【导语】本文主要讲了一只公鸡通过自己的智慧从狐狸的口中逃脱的故事。
11.句意:狐狸在哪里看见了公鸡?A在一座森林里。B在农场上。C在河边。由文中“One morning, a fox (狐狸) sees a rooster beside a river.” 可知狐狸是在河边看见的公鸡。故选C。
12.句意:那个早上狐狸想要什么作为他的早餐?A一只鸡蛋。B一只公鸡。C一些面包。由文章第一段可知狐狸想要公鸡作为早餐。故选B。
13.句意:公鸡为狐狸唱歌了吗?A是的,他唱了。B不,他没有。C是的,他可以。由文中“He closes his eyes and begins to sing.” 可知公鸡闭上眼睛开始给狐狸唱歌。所以他唱了。故选A。
14.句意:人们正在哪里干活?A在一座森林里。B在农场上。C在河边。由文中“There are many people working on the farm.” 可知人们正在农场上干活。故选B。
15.句意:公鸡逃走了吗?A不,他没有。B是的,他逃走了。C可能。由文中“Then the cock runs away from the fox.” 可知公鸡逃走了。故选B。
16.A 17.C 18.C 19.A 20.B
【导语】本文主要介绍了我们去动物园游玩的经历。
16.句意:今天是星期几?A是星期天。B是星期六。C是星期一。由文中“Yesterday was Saturday. 昨天是星期六。”可知今天是星期天。故选A。
17.句意:今天我们早早地去学校是因为_____。A我们没有课,B我们有课,C我们将要去动物园。由文中“We are going to the zoo with our teachers. 我们将要和我们的老师们去动物园。”可知是因为要去动物园。故选C。
18.句意:我们_____去那里。A乘小汽车,B骑自行车,C乘公交车。由文中“We take the bus there. 我们搭乘公交车到那里。”可知交通工具是公交车。故选C。
19.句意:我们_____到那里。A在早上,B在下午,C在晚上。由文中“We get there at nine thirty. 我们在九点半到那里。”可知是早上九点半。故选A。
20.句意:我们在那里待了_____。A四小时,B六小时,C七小时。由文中“We leave the zoo at three thirty in the afternoon. 我们在下午三点半离开动物园。”可知从早上九点半到下午三点半是六小时,故选B。
21.A 22.C 23.C 24.A 25.B
【导语】本文主要讲述的是路上应该注意安全。
21.句意:—为什么学生们在等校车?—因为______。A他们要去上学,B他们要回家,C他们没看见校车,根据句子“Today is the first day of school.”,可知等校车是为了去上学,故选A。
22.句意:—为什么学生们这么开心?—因为______。A他们想唱首歌,B校车来了,C这是开学的第一天,根据句子“The first day of school is always a happy day.”,可知因为今天是开学的第一天,故选C。
23.句意:在我们过马路之前,我们必须______。A跑快点,B慢点走,C向左向右看,根据句子“We must look to the left and to the right before we cross the street.”,可知过马路之前必须向左向右看,故选C。
24.seat belts安全带,名词词组,故选A。
25.A一辆校车,B路上安全,C特殊的一天,短文主要讲述的是路上应该注意安全,故选B。
26.B 27.A 28.C 29.C 30.B
【导语】本文是关于汤姆,莎莉和史蒂文为圣诞节准备礼物的故事。
26.句意:今天是______。A12月25日,B12月24日,C12月23日,根据原文“Tomorrow is Christmas.”可知明天是圣诞节12月25日,今天是12月24日,故选B。
27.句意:汤姆,莎莉和史蒂文正在______。A购物,B做饭,C做作业,根据原文“They are shopping for Christmas gifts.”可知他们正在购买圣诞礼物。故选A。
28.句意:莎莉想给她的______买一个相机。A姐妹,B爸爸,C朋友,根据原文“Sally wants to buy a camera for her friend.”可知莎莉想给她的朋友买一个相机。故选C。
29.句意:______想买一些衣服。A史蒂文,B莎莉,C汤姆,根据原文“Tom wants to buy some clothes for his family.”可知汤姆想给他的家人买些衣服。故选C。
30.句意:给史蒂文妹妹的特别礼物是______。A中国风筝,B中国灯笼,C中国书,根据原文“You can buy a Chinese lantern. That’s a very nice gift for her.”可知莎莉建议史蒂文给他的妹妹买一个中国灯笼。这对她来说是一份非常好的礼物。故选B。
31.A 32.B 33.A 34.C
【导语】本文介绍了春天。
31.句意:春天是哪些月?A三月,四月和五月。B六月,七月和八月。C十二月,一月和二月。根据常识可知春天是三月,四月和五月,故选A。
32.句意:“They”是什么?A树。B鸟。C花。根据“Many birds fly back north. They often sing songs in the green trees.”,可知“They”是鸟,故选B。
33.句意:春天的天气怎么样?A越来越暖和。B越来越冷。C越来越热。根据“The weather gets warmer and warmer.”,可知春天越来越暖和,故选A。
34.句意:“a hopeful season”是什么?根据短文语境可知a hopeful season的意思是“一个充满希望的季节”,故选C。
35.C 36.A 37.C 38.A 39.B
【导语】本文是关于作者和姐姐(妹妹)在12月24日为明天的圣诞节做准备。
35.句意:明天是______。A12月24日,B12月23日,C12月25日,根据原文“Today is December 24th.”可知今天是12月24日,所以明天是12月25日,故选C。
36.句意:我早上在商店买了一个______。A圣诞树,B圣诞礼物,C圣诞贺卡,根据原文“In the morning, I cleaned the rooms and bought a Christmas tree at the shop.”可知早上,作者打扫了房间,并在商店买了一棵圣诞树,故选A。
37.句意:我姐姐(妹妹)给我们父亲买了一个新的______。A书,B帽子,C围巾,根据原文“She bought a new dress for our mother and a scarf for our father.”可知姐姐(妹妹)给他们的母亲买了一件新裙子,给他们的父亲买了一条新围巾,故选C。
38.句意:下午我们______。A装扮圣诞树,B看电视,C去购物,根据原文“In the afternoon, we put up the Christmas tree and made cards for them.”可知下午,他们装扮圣诞树并给父母写卡片,故选A。
39.句意:晚上我们将会把礼物和贺卡放在______。A桌子,B我们父母的床,C地上,根据原文“We want to put the gifts and cards on our parents’ bed and they will be very happy tomorrow.”可知他们想把礼物和卡片放在父母的床上,父母明天会很高兴。故选B。
40.C 41.A 42.B 43.C 44.A
【导语】本文是关于杰克和吉尔把打扫卧室变成了一场游戏的故事。
40.问句句意:这个故事是关于什么的?A杰克打扫了他姐姐(妹妹)的房间。B杰克假装是一个机器人。C杰克和吉尔把打扫卧室变成了一场游戏。根据原文“Thanks for helping me clean my room! Thanks for playing with me.”可知吉尔感谢杰克帮她打扫了房间。杰克感谢吉尔跟他一起玩耍。他们把打扫卧室变成了一场游戏,故选C。
41.问句句意:他们在哪里?A在家。B在教室。C在玩具商店。根据原文“I have to clean my room. Now her room looked tidy (整洁的).”可知吉尔必须打扫她的房间。现在吉尔的房间看起来很整洁。所以他们在家里,故选A。
42.句意:把这些句子按顺序排列,杰克让吉尔捡起她的衣服。杰克让吉尔假装她是一个机器人。吉尔把她的书整齐排放在书架上。吉尔感谢杰克对她的帮助。根据原文“Pretend (假装) you are a robot (机器人). Robot, pick up your clothes. Jill stacked (放成整齐的一叠) her books on the shelf (架子). Thanks for helping me clean my room!”可知首先,杰克让吉尔假装机器人,然后让吉尔捡起她的衣服,再次吉尔把她的书整齐排放在书架上,最后吉尔感谢杰克帮她打扫房间,顺序为2,1,3,4,故选B。
43.问句句意:吉尔在故事开始时对打扫房间有什么感觉?A她觉得这很有趣。B这让她很累。C她觉得这很无聊。根据原文“This is boring (令人厌烦的).”可知吉尔觉得打扫房间令人厌烦,很无聊,故选C。
44.问句句意:你觉得机器人游戏怎么样?A很有趣。B很无聊。C既有趣又无聊。综合全文,我认为机器人游戏把劳动和游戏相结合,很有趣。故选A。
45.C 46.B 47.A 48.B 49.C
【导语】本文主要介绍了John的生活和学习情况,包括他的日常活动、健康习惯和休闲方式。
45.句意:John是一个______男孩。A中国的,B澳大利亚的,C英国的,根据“I live in London.”可知John住在伦敦,所以是英国人。故选C。
46.句意:John经常_____浇花和打扫卫生。A在家,B在学校,C在商店,根据“I water the flowers and clean the floor at school.”可知John经常在学校浇花和打扫卫生。故选B。
47.句意:John能游泳吗?A是的,他能。B不,他不能。C是的,他是。根据“I can swim very well.”可知John能游泳。故选A。
48.句意:John一周吃早餐的天数是_____天。A5,B7,C2,根据“I always have breakfast in the morning.”可知John每天都会吃早餐,一周是7天。故选B。,
49.句意:单词 “helpful” 在文中的意思是有帮助的。根据“I’m very helpful. I often wash the dishes and clean the rooms at home. I always help my teachers, too.”可知John经常帮助别人,故helpful的意思是有帮助的。故选C。
50.A 51.B 52.C 53.B 54.B
【导语】本文主要写了圣诞节的活动。
50.句意:平安夜西蒙经常在什么地方举行聚会?A在他家里。B在学校。C在一家餐馆里。根据文中句子“On Christmas Eve (平安夜), Simon often has a party with his family in his house.”可知平安夜西蒙经常在他家里举行聚会,故选A。
51.句意:你可能在圣诞树上看见_________。A一些食物,B一些玩具,C男孩和女孩。根据文中句子“They buy a Christmas tree and put it up with flowers, toys, lights and cards.”可知圣诞树是用鲜花、玩具、灯和卡片装扮起来的,所以能看见玩具,故选B。
52.句意:他们圣诞晚餐吃什么?A饺子,B粽子,C火鸡。根据文中句子“There is turkey (火鸡肉), hot drinks and much other Christmas food on the table.”可知他们圣诞晚餐吃火鸡,故选C。
53.句意:他们在圣诞树下_________。A打篮球,B唱歌,C做家庭作业。根据文中句子“After dinner, they sit under the Christmas tree and sing songs happily.”可知他们在圣诞树下唱歌,故选B。
54.句意:平安夜是__________前的夜晚。A平安夜,B圣诞节,C春节。根据常识可知平安夜是圣诞节前一夜,故选B。
55.C 56.A 57.B 58.B 59.C
【导语】本文介绍了我的家。
55.句意:我的家有几个房间?A三个。B四个。C五个。根据“There are two bedrooms, a living room, a kitchen and a bathroom in it.”可知有五个房间。故选C。
56.句意:厨房怎么样?A它又大又干净。B它很小但是很干净。C它又大又脏。根据“The kitchen is big and clean.”可知厨房又大又干净。故选A。
57.句意:我的卧室里有电脑吗?根据“There are two beds, two chairs and a big desk in our bedroom.”可知卧室里有两张床,两把椅子和一张大桌子,没有电脑。问句是Is there提问,回答用isn’t,选项B符合题意,故选B。
58.句意:我妈妈在哪里?A她在客厅里。B她在厨房里。C她在浴室里。根据“My mother is cooking in the kitchen.”可知妈妈在厨房煮饭。故选B.
59.句意:那只猫在做什么?A它在客厅里跑。B它在卧室睡觉。C它在沙发上睡觉。根据“Our cat is sleeping in the sofa.”可知猫在沙发上睡觉。故选C。
60.B 61.B 62.B 63.A 64.A
【导语】本文讲述了王宁介绍了自己和家人的学习工作信息。
60.句意:王宁来自________。A北京,B石家庄,C上海,根据“I’m from Shijiazhuang. ”,可知她来自石家庄,故选B。
61.句意:王宁的爸爸在一所学校教________。A中文,B英语,C数学,根据“He teaches English in a school. ”,可知他在一所学校教英语,故选B。
62.句意:王宁的妈妈是一位________。A老师,B医生,C司机,根据“My mother is a doctor.”,可知妈妈是一位医生,故选B。
63.句意:王宁最喜欢的学校作业是________。A读书,B玩乒乓球,C放风筝,根据“My favourite school work is reading books. ”,可知她最喜欢的学校作业是读书,故选A。
64.句意:王宁的妈妈________去上班。A步行,B骑她的自行车,C乘公交,根据“She goes to work on foot.”,可知她步行去上班,故选A。
65.A 66.A 67.C 68.C 69.B
【导语】本文讲述了安妮和父母去哈尔滨的旅行计划。
65.句意:现在安妮在______。A美国,B中国,C澳大利亚,根据“Anna is from the USA. ”可知她来自美国。故选A。
66.句意:安妮要和她的_______去哈尔滨。A父母,B朋友,C祖父母,根据“She is going to Harbin with her parents tomorrow. ”可知是和她的父母。故选A。
67.句意:安妮能在哈尔滨做什么?A游泳。B买一些漫画书。C玩雪和堆雪人,根据“She is going to play with snow and make a snowman there. ”可知是玩雪和堆雪人。故选C。
68.句意:安妮打算在下午去______。A医院,B邮局,C书店,根据“In the afternoon, she is going to buy two new comic books in the bookstore.”可知是要去书店。故选C。
69.句意:他们要______去哈尔滨。A坐轮船,B坐飞机,C乘地铁,根据“They are going by plane.”可知是坐飞机。故选B。
70.B 71.C 72.C 73.A 74.B
【导语】本文讲述了作者的周末活动。
70.句意:我一周上_____天课。A四,B五,C六,根据“I have lessons from Monday to Friday.”可知是五天。故选B。
71.句意:我经常在星期日______。A去上学,B很早起床,C起床很晚,根据“On Sunday morning, I often get up very late.”可知是很晚起床。故选C。
72.句意:我们______去公园。A骑自行车,B乘公共汽车,C乘小汽车,根据“After breakfast, I go to the park with my parents by car. ”可知是乘小汽车。故选C。
73.句意:我非常喜欢______。A去划船,B跳舞,C游泳,根据“ I like going boating very much.”可知是划船。故选A。
74.句意:一些孩子要和他们的________去划船。A好朋友,B爸爸和妈妈,C学生,根据“Some children are swimming, and some children are going boating with their parents. ”可知是和他们的父母。故选B。
75.A 76.B 77.C 78.C 79.B
【导语】本文讲了露西和莉莉堆雪人的事情。
75.句意:昨晚天气怎么样?A下雪了。B晴朗的。C多云的。根据“It snowed last night.”,可知昨晚下雪了,故选A。
76.句意:谁做了漂亮的雪人?A露西和莉莉的妈妈。B露西和莉莉。C露西和莉莉的爸爸,根据“Lucy and Lily get up early. They want to make a beautiful snowman.”,可知露西和莉莉做了漂亮的雪人,故选B。
77.句意:雪人在哪?A在房子后面。B在河边。C在房子前面。根据“After an hour, a beautiful snowman stands in front of their house.”,可知雪人在房子前面,故选C。
78.句意:当雪人站在那里时,露西和莉莉有什么感觉?A悲伤和累。B生气和累。C累和兴奋。根据“They feel tired but they are very excited.”,可知当雪人站在那里时,露西和莉莉又累又兴奋,故选C。
79.句意:露茜和莉莉什么时候写电子邮件?A上午。B午饭后。C晚上。根据“After lunch, they write an email to their father and tell him about the snowman.”,可知露西和莉莉午饭后写电子邮件,故选B。
80.A 81.C 82.C 83.A 84.B
【导语】本文讲了上学路上要注意安全。
80.句意:为什么学生们在等校车?A因为他们要去上学。B因为他们要回家了。C因为他们没有看到校车。根据“Today is the first day of school. Some students are waiting for the school bus at the bus stop.”,可知学生们等校车是因为他们要去上学,故选A。
81.句意:为什么学生们如此兴奋?A因为他们想唱一首歌。B因为校车来了。C因为今天是开学的第一天。根据第一段可知学生们兴奋的原因是今天是开学的第一天,故选C。
82.句意:在我们过马路之前,我们必须_______。A快跑,B慢慢地走,C向左右看,根据“We are always careful. We must (一定) look to the left and right before we cross (横穿) the street.”,可知过马路前,必须向左右看,故选C。
83.根据短文语境可知画线词汇的意思是安全带,故选A。
84.A一辆校车,B路上要注意安全,C特别的一天,根据全文可知Be safe on the way是最佳的标题,故选B。
85.B 86.B 87.B 88.C 89.D 90.A
【导语】本文主要讲述我和我三个好朋友的兴趣爱好。
85.句意:吉姆和提姆最喜欢的运动是什么?A篮球,B足球,C排球,D棒球,由短文 Their favourite sport is soccer.可知他们最喜欢的运动是足球,故选B。
86.句意:玛丽最喜欢的运动是什么?A足球,B排球,C篮球,D棒球,由短文 Her favourite sport is volleyball.可知玛丽最喜欢排球,故选B。
87.句意:谁只有一个球?A我,B玛丽,C题目,D吉姆。由短文But she has only one ball.可知玛丽只有一个球,故选B。
88.句意:玛丽认为踢足球无聊吗?结合短文可知我们并不知道玛丽认为踢足球无聊吗,结合选项C符合题意,故选C。
89.句意:我有几个球?A两个,B四个,C一个,D三个,由短文 I have three balls.可知我有三个球,故选D。
90.句意:我认为什么有趣?A打篮球,B踢足球,C打排球,D打棒球,由短文I think playing basketball is interesting. 可知我认为打篮球有趣,故选A。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录