/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优冀教版(三起)
专题28 阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
Read and finish. 阅读短文,完成任务。
Spring In spring, it is warm and rainy. I see new leaves and flowers. I put on my spring clothes. I like to go on a trip. Spring is beautiful! Summer In summer, it’s hot and sunny. I see bright sunshine (阳光) and green trees. I put on my T-shirt and shorts. I like to eat ice cream. Summer is fun!
Autumn In autumn, it is cool and windy. I see red and yellow leaves. I put on my sweater and trousers. I like to fly kites. Autumn is wonderful! Winter In winter, it is ____________. I see ____________. I put on my ____________. I like to ____________. Winter is ____________!
1.Read and write. 读短文,填写树形图前三部分(spring, summer, autumn).
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
2.完成树形图winter部分并在文章中写一写你印象中的冬天吧!
(6)
(7)
(8)
(9)
3.Read, think and write. 读一读,想一想,写一写。
My favourite is . Do you know
Because .
Tom和Bob是一对兄弟,他们今天都做了些什么呢?阅读故事,完成下列任务。
4.根据故事内容,将图片的序号填在相应文段后的横线上。
Tom has a little brother. His name is Bob. On Saturdays, their mother has to work. She asks Tom to take care of Bob. Tom always says, “Yes!”
Today is Saturday. Tom is going to take Bob to the park. Bob is very excited. He takes his ball happily. Tom helps Bob put on his shoes. Then they’re going to the bus stop.
Now they are walking on the street. Bob is playing with his ball. “Bob! Don’t play with your ball here,” says Tom. “Okay!” Bob answers.
When they are crossing the street, Bob is looking at a lovely cat. “Bob, be careful. Watch for cars and bikes.” “All right!” Bob says. Tom takes Bob’s hand to keep him safe.
Here comes the bus. People get on the bus one by one. Tom and Bob sit on the bus. Then Tom helps Bob wear the seat belt. He says, “Remember to wear the seat belt.”
They get to the park finally. They will have a wonderful day!
A. B. C. D. E. F.
5.根据故事内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) It’s Saturday today. ( )
(2) Tom and his brother are going to the park. ( )
(3) Tom is playing with his ball on the street. ( )
(4) Tom and Bob wear seat belts on the bus. ( )
(5) Tom is really a good brother. ( )
阅读短文,选择最佳答案并按要求回答各题。
I’ll show you the rooms in my house. This is my living room. It’s big and clean. The TV is big. We like to watch TV and have a talk in the living room. Look at the brown door. It’s my bathroom. Here is a kitchen. Can you see the white fridge We put carrots, tomatoes, potatoes, meat and eggs in the fridge. This is my parents’ bedroom. That is my bedroom. It’s small but nice. I often read books, do homework and listen to music in it.
6.How many rooms are there in the house ( )
A.4. B.5. C.6.
7.What do you do in the living room ( )
A.Watch TV. B.Have a talk. C.A and B.
8.What is in the fridge 请用“ ”在原文中画出来。
9.Is your bedroom big and clean
10.What do you do in the bedroom
(新题型)阅读明天的天气预报,完成表格。
Look at the weather report for tomorrow. It will be cold and cloudy in Beijing. It will be two degrees. Put on your warm coats. In Kunming, it will be warm and rainy. The temperature will be eighteen degrees. Don’t forget to take your umbrellas. It will be cold and windy in Zhengzhou. It will be six degrees. You can put on your sweaters. And it will be sunny and hot in Haikou. It will be twenty-eight degrees. You can put on your T-shirts and shorts.
City Weather Temperature Clothes
Beijing cold and cloudy 11 12
Kunming 13 18 degrees \
14 cold and windy 6 degrees sweaters
Haikou 15 28 degrees T-shirts and shorts
(新材料)阅读Sam的朋友圈,完成下列任务。
——
16.根据朋友圈内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) Binbin is at Sam’s home. ( )
(2) Binbin’s mother is watching TV. ( )
(3) The puppy Fido is in the kitchen. ( )
(4) Binbin will go to the park. ( )
17.(新角度)下面哪两项可能是Sam这条朋友圈的评论呢?请在相应的方框内画“√”。
□A.Can I go to the zoo with you
□B.I want to play with Fido, too.
□C. John is at Binbin’s home, too.
□D.Wow! I like those beautiful flowers.
(新题型)Lucy是一名护士,她日常的作息时间是怎样的呢?请读一读,补全表格信息。
Lucy is a nurse. She works from Monday to Friday. Sometimes she is on duty(值班) on Saturday night. On weekdays, she gets up at seven o’clock. She works from eight to twelve in the morning. She eats lunch at twelve twenty. She works for 4 hours in the afternoon. She goes home at half past five. After that, she buys some food in the shop. She cooks dinner at half past six. After dinner, she reads books or listens to music. She goes to bed at ten o’clock. She is busy but happy.
Lucy’s timetable
18 get up 5:30 p.m. 19
8:00 a. m. work 20 cook dinner
21 eat lunch 10:00 p.m. 22
(新材料)你知道不同国家人们的食物喜好有什么不同吗?阅读材料,完成下列任务。
①I’m from China. I’d like some noodles. I eat noodles with chopsticks. ②I’m from Japan(日本). I’d like some sushi. I eat sushi with chopsticks. ③I’m from Italy(意大利) . I’d like some spaghetti(意大利细面条). I eat spaghetti with a fork.
④I’m from the U.S. I’d like some beefsteak. I eat it with a knife and fork. ⑤I’m from Thailand(泰国). I’d like some soup. I have soup with a spoon. ⑥I’m from India(印度). I’d like some rice. Yummy! Yummy!
23.(新角度)根据材料内容,为下列食物选择相应的餐具。
A. B. C. D.
(1) ( )
(2) ( )
(3) ( )
(4) ( )
24.根据材料内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) There are differences between Chinese food and other countries’ food. ( )
(2) In China, people usually eat noodles with a fork. ( )
(3) In India, people eat with their hands. ( )
阅读短文,补全句子。
A Lovely Weekend
It is a fine Saturday morning. Bob and his family get up later than usual, because he and his sister don’t go to school and his parents don’t go to work. They are all staying at home, but they are not free. Each of them is doing a different thing.
Bob’s father is in the garage (车库). He is washing his car. His mother is in the kitchen. She is busy preparing (准备) a good lunch for the family. Sometimes, Bob helps his mum with the cooking, and sometimes he goes to the garage and watches his father wash the car. His sister, Lisa, usually stays in the study till lunchtime. She’s doing her homework now. Around 12:30, the whole family sits around the table enjoying a wonderful meal.
25.They are all at home, but they are not free.
26.Bob’s father is in the garage. He is his car.
27.Bob’s mother is busy preparing a good for the family.
28.Bob’s sister usually stays in the till lunchtime.
29.Around 12:30, the whole family sits around the table a wonderful meal.
今天是周日,Tex在家都做了哪些事情呢?阅读故事,完成下列任务。
Bored Tex, Happy Tex
“What are you doing ” Tex goes to the living room. “Drawing a picture,” says Lily, his sister. “May I draw with you ” asks Tex. “Maybe later,” says Lily. “Right now I want to draw by myself.”
“What are you doing ” Tex goes to the study. “Reading newspapers,” says Dad. “Can I read with you ” asks Tex. “I’m afraid not. You don’t know the words.”
“What are you doing ” Tex goes to the kitchen. “Cooking dinner,” says Mum. “Can I help you ” asks Tex. “No, my little boy,” says Mum. “You are too young.” “But I’m so bored(无聊的)!” says Tex. “If you do something you like, you won’t be bored,” says Mum.
“What are you doing ” Lily comes to Tex’s bedroom. “Playing with building blocks,” says Tex. “How about building a castle (城堡) ” asks Lily. “Great!” says Tex. A cool castle is coming right now!
30.根据故事内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) Lily is drawing a picture in the bedroom. ( )
(2) Dad is reading newspapers in the study. ( )
(3) Tex is too young. So he can’t help his mother cook dinner. ( )
(4) Mum is washing the dishes in the kitchen. ( )
31.根据故事内容,回答下列问题。
(1) What is Tex doing in his bedroom
(2) How does Tex feel at last
阅读短文,完成任务。
Today is December 25. It’s snowing. What a white, nice day! John got up at 6:00. It was too early. He wanted to know if Santa brought gifts for him. He looked at his stocking in front of his bed. There was nothing in it. He was sad. He went into the living room. The lights on the Christmas tree were beautiful. “Come here, John! Here is a gift for you!” said his father. John ran to the tree. Under the tree, there was a gift. He saw “For John” on the gift. He opened the gift. It was a big picture book. John liked it very much. He was so happy. Santa brought a gift for him! What a wonderful holiday!
32.选择正确答案。
(1) The best title(题目) should be “______”. ( )
A.A Picture Book B.John’s Day C. A Wonderful Holiday
(2) It is ______. ( )
A.the Spring Festival B.Christmas C. Children’s Day
(3) Where was the Christmas tree ( )
A.It was in the living room. B.The lights were on the tree. C. It was under the tree.
(4) Where was the gift ( )
A.It was in the stocking in front of the bed. B.It was on the Christmas tree. C. It was under the Christmas tree.
33.请把短文中画线句子译成汉语。
July 20
Dear David,
How is everything We all miss you. Last week, I went to Sanya with Dad and Mom. It is really a wonderful place. We played on the beach, swam in the sea, ate a lot of sea food and watched a very beautiful dance. It was so hot here, but we had a good time.
Here is a photo for you. I hope you like it.
Write soon,
Tom
34.阅读短文,判断正(T)误(F)。
(1) David went to Sanya with his parents last week. ( )
(2) It was so hot in Sanya. ( )
(3) Tom and his friends had a good time in Sanya. ( )
35.阅读短文, 回答问题。
(1) What did Tom do in Sanya
(2) If you go to Sanya, what will you do
This is the White family. Mr and Mrs White are from the U. K.. They both teach English. They teach English in a middle school in China. They like their jobs very much. They have three children, Tom、Betty and Kate. They are in Shenzhen now. They are in the same school. But they are in different grades. Mr. White can speak Chinese. He likes pop music, Tom and Betty like roller skating in the park.
36.回答问题。
1. Where are the White family from
2. Do the children in the same school
3. Their grades are .
37.正确的写T,错误的写F。
1. Mrs. White can speak Chinese. ( )
2. The two children like pop music. ( )
Peter and Bill go to the same painting class. Bill is always polite and friendly. Peter likes him very much.
One day a girl in the painting class spills (泼洒) some paint on Bill. "Oh! I’m so sorry, Bill!" she says. "That’s all right," says Bill.
Peter thinks Bill is a nice boy. He wants to make friends with Bill. Then he has a good idea. He wants to invite Bill to his home for dinner.
Peter talks to Bill after class. "You’re very good at art. What else do you like doing, Bill " He asks.
"I like taking photos," says Bill. "I usually take photos of people. How about you "
"I like reading," says Peter. "Would you like to come to my home on Sunday I can show you my books. You can stay for dinner too."
"That’s very kind of you!" says Bill. "We don’t often eat at home. My family usually eat out."
On Sunday, Peter’s sister shows Bill around in their house. "Wow! Peter has a lot of cookbooks, " says Bill. "Yes, he likes cooking very much," says Peter’s sister.
Then Bill looks around. "Where’s Peter " he asks. "Oh, he’s in the kitchen, "says Peter’s sister.
(6)"___________" calls Peter. Bill goes into the dining room with Peter’s family. They all enjoy Peter’s food for dinner and Bill takes a photo.
38.选择正确选项。
(1) Peter and Bill are ________. ( )
A.old friends B.in the same painting class C. brothers
(2) Peter has a good idea. His good idea is "________". ( )
A.to ask Bill to cook with him together
B.to ask Bill to draw pictures in the park
C. to invite Bill to his home for dinner
(3) Bill’s hobbies are ________. ( )
A.painting and reading
B.taking photos and cooking
C. painting and taking photos
(4) Peter has a lot of cookbooks. A cookbook is about ________. ( )
A.food and drink B.animals C. plants and flowers.
39.根据上下文,选出词汇的正确含义。
" ... My family usually eat out."
eat out在文中的中文含义是:
A.吃干净 B.外面吃 C. 吃外卖
40.根据上下文,写句子。
在文中(6)后横线上写出一个正确、合理的句子。
Li Ming 告诉Danny我们中国地大物博,地域不同气候也不一样。请你读一读,帮助他们解决问题。
China is a big country. The weather in the south(南方) is different from that in the north(北方). Beijing is the capital of China. In this city, spring is warm, summer is hot, autumn is cool and winter is cold. But in the south of China, it is always warm and hot. In the north of China trees are different in four seasons. In spring the tree has new leaves. In summer the leaves are greener and greener. In autumn the leaves turn yellow and red. In winter the trees have no leaves. In the south of China trees are green in a year. In Hong Kong and Sanya, there is no winter, so people like to swim. People can make snowmen and play with snowballs in winter in the north. People like to spend their holidays in the south in winter, and in the north in summer.
41.根据短文判断下列句子正(T)误(F)。
(1) The weather is the same in China. ( )
(2) Beijing is the capital of China. ( )
(3) Hong Kong is in the south of China. ( )
(4) It isn't warm or hot in the south of China. ( )
(5) There are two seasons in the south of China. ( )
42.根据短文选择正确的一项。
(1) Which title is the best ( )
A.Holidays B.Different cities in China C. The weather in China
(2) The weather in the south ________ from that in the north. ( )
A.is different B.is the same C. isn't different
(3) People in ________ can’t play with snow in winter. ( )
A.the south B.the north C. China
(4) "The south of China" means ________. ( )
A.中国北方 B.中国南方 C. 中国
(5) People like to spend their holidays ________. ( )
A.in the south in winter B.in the south in summer C. in the north in winter
Danny的朋友一家想要买一个新房子,请你读一读他们的需求,帮助他们解决问题。
I'm Jack. There are seven people in my family. We are all very tall. Grandma and Grandpa like to plant flowers. They want to plant many flowers in our new house. Father likes to cook. He wants a big fridge and a big, clean kitchen. Mother is a teacher. She is very busy(忙碌的)and tired. She wants a quiet(安静的)room. My sister Mary and I are students. We often do our homework after school. We need a big desk. Our little sister is three years old. She likes to play with her toys very much. Do you have a nice house for us
43.根据短文内容,选择正确的答案。
(1) How many bedrooms do they need at least(至少) ( )
A.Two. B.Four. C. Seven.
(2) Which room would Father like ( )
A. B. C.
44.根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) Grandma and Grandpa need a big bathroom. ( )
(2) Mary and I need a big study. ( )
(3) Mother likes a house near a street. ( )
Danny非常喜欢吃巧克力糖,但是妈妈从不让他吃!Danny是怎样做的呢?请你读一读,解决以下问题。
Danny likes chocolates very much, but his mother never gives him any chocolates. Because they are bad for his teeth, she thinks. But Danny has a very nice grandfather. The old man loves his grandson very much, and sometimes he gives Danny chocolates when Danny comes to visit him. Then his mother lets him eat them, because she wants to make the old man happy. One evening, a few days before Danny's seventh birthday, he shouted(大声说) in his bedroom, "I want to receive(收到) a big box of chocolates for my birthday on Saturday. " His mother was in the kitchen, and she heard the little boy shouting. Then she went into his room quickly(迅速地). “Why are you shouting, Danny ” she asked her son. "You will wake your grandfather up." "I know," answered the little boy with a smile, "and I just(正好) want him to hear that. "
45.根据短文判断下列句子是(T)否(F)正确。
(1) Danny's mother never gives him any chocolates. ( )
(2) His mother thinks chocolates are bad for his teeth. ( )
(3) His grandmother sometimes gives him chocolates. ( )
(4) His mother doesn't want to make the old man happy. ( )
(5) Danny said quietly in his bedroom. ( )
46.根据短文选择正确的一项。
(1) Danny likes ________ very much, but his mother never gives him. ( )
A.meat B.chocolates C. fruit
(2) Why does Danny's grandfather give Danny chocolates ( )
A.Because he doesn't like Danny. B.Because he has many chocolates. C. Because he loves his grandson very much.
(3) It's going to be Danny's ________ birthday. ( )
A.eighth B.seventh C. ninth
(4) When Danny was shouting, his mother was ________. ( )
A.in the kitchen B.in her room C. in the next room
(5) Why did Danny shout ( )
A.Because he was angry. B.Because he wanted his mother to hear. C. Because he wanted his grandfather to hear.
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.hot and sunny green trees T-shirt and shorts red and yellow leaves fly kites 2.cold and snowy (答案不唯一,言之有理且语句通顺即可。) ice and snow (答案不唯一,言之有理且语句通顺即可。) winter clothes/ sweater and winter coat (答案不唯一,言之有理且语句通顺即可。) play in the snow/play with snow/ make snowmen/make a snowman (答案不唯一,言之有理且语句通顺即可。) 3.season winter (答案不唯一,言之有理且语句通顺即可。) why I can make a snowman (答案不唯一,言之有理且语句通顺即可。)
【导语】本文主要介绍了四季。
1.(1)根据“In summer, it’s hot and sunny.”可知夏天的天气是炎热并且晴朗的,故答案为hot and sunny。
(2)根据“I see bright sunshine (阳光) and green trees.”可知可以看到阳光和绿树,故答案为green trees。
(3)根据“I put on my T-shirt and shorts.”可知夏天穿T恤衫和短裤,故答案为T-shirt and shorts。
(4)根据“I see red and yellow leaves.”可知秋天看到红色和黄色的树叶,故答案为red and yellow leaves。
(5)根据“I like to fly kites.”可知秋天喜欢放风筝,故答案为fly kites。
2.根据常识可知冬天是寒冷有雪的,cold and snowy寒冷有雪的,故答案为cold and snowy。
根据常识可知冬天可以看到冰和雪,ice and snow冰和雪,故答案为ice and snow。
根据常识可知冬天穿冬季的衣服或者毛衣和冬天的外套,winter clothes冬季的衣服,sweater毛衣,winter coat冬天的外套,故答案为winter clothes/ sweater and winter coat。
根据常识可知冬天玩雪,喜欢堆雪人,play in the snow/play with snow玩雪,make snowmen/make a snowman动词短语,堆雪人,故答案为play in the snow/play with snow/ make snowmen/make a snowman。
3.句意:我喜欢的季节是冬天。你知道为什么吗?因为我喜欢堆雪人。本题是开放性试题,答案不唯一。season季节,winter冬天,why为什么,我I,可以can,后面跟动词原形,堆雪人make a snowman。故答案为season;winter;why;I can make a snowman。
4.E A C F B D 5.T T F T T
【导语】本文主要介绍了妈妈去上班,汤姆负责照顾弟弟鲍勃,带他去公园的故事。
4.根据“On Saturdays, their mother has to work. She asks Tom to take care of Bob. Tom always says, “Yes!””可知妈妈去上班了,汤姆照顾弟弟,图片E是妈妈去上班,兄弟二人和妈妈再见,故选E。
根据“Tom helps Bob put on his shoes.”可知汤姆帮助鲍勃穿鞋子,图片A是帮忙穿鞋子,故选A。
根据“Now they are walking on the street. Bob is playing with his ball.”可知他们走在大街上,鲍勃在玩球,图片C是他们走在大街上,汤姆告诉鲍勃不要玩球,故选C。
根据“When they are crossing the street, Bob is looking at a lovely cat.”可知过马路的时候,鲍勃正在看一只可爱的猫,图片F是他们在过马路,鲍勃看猫,故选F。
根据“Tom and Bob sit on the bus.”可知汤姆和鲍勃坐在公交车上,图片B是坐在公交车上,故选B。
根据“They get to the park finally.”可知到达公园,图片D是到达公园,故选D。
5.(1)句意:今天是周六。根据“Today is Saturday.”可知今天是周六,句子和短文相符,故答案为T。
(2)句意:汤姆和他的弟弟将去公园。根据“Tom is going to take Bob to the park.”可知汤姆和他的弟弟将去公园。句子和短文相符,故答案为T。
(3)句意:汤姆正在大街上玩球。根据“Bob is playing with his ball.”可知鲍勃在大街上玩球,句子和短文不符,故答案为F。
(4)句意:汤姆和鲍勃在公交车上系上安全带。根据“Tom and Bob sit on the bus. Then Tom helps Bob wear the seat belt.”可知汤姆和鲍勃在公交车上系上安全带。句子和短文相符,故答案为T。
(5)句意:汤姆真是一个好哥哥。通读全文可知妈妈周六要去上班,汤姆负责照顾弟弟,并且带弟弟去公园,在大街上不让鲍勃玩球,过马路提醒鲍勃小心车辆,在公交车上帮助鲍勃系安全带,汤姆是一个好哥哥,句子和短文相符,故答案为T。
6.B 7.C 8.在carrots, tomatoes, potatoes, meat and eggs下面画波浪线。 9.No, it isn’t. 10.I often read books, do homework and listen to music.
【导语】本文主要介绍了作者家的房子。
6.句意:在房子里有多少房间?通读全文可知房子有客厅,卫生间,厨房,父母的卧室,作者的卧室,一共是五个房间,故选B。
7.句意:你们在客厅做什么?A看电视。B聊天。C看电视和聊天。根据“We like to watch TV and have a talk in the living room.”可知在客厅看电视和聊天,故选C。
8.句意:冰箱里有什么?根据“We put carrots, tomatoes, potatoes, meat and eggs in the fridge.”可知冰箱里有胡萝卜,西红柿,土豆,肉和鸡蛋,故答案为在carrots, tomatoes, potatoes, meat and eggs下面画波浪线。
9.句意:你的卧室又大又干净吗?根据“It’s small but nice.”可知作者的卧室又小又漂亮,故答案为No, it isn’t.
10.句意:你在卧室做什么?根据“I often read books, do homework and listen to music in it.”可知作者在卧室读书,做作业并且听音乐,故答案为I often read books, do homework and listen to music.
11.2 degrees 12.coats 13.warm and rainy 14.Zhengzhou 15.sunny and hot
【导语】本文是明天的天气预报,介绍了北京、昆明、郑州、海口四个城市的天气状况、气温及穿衣建议。
11.句意:北京气温______。根据“It will be two degrees.”可知是2度,故答案为2 degrees。
12.句意:北京穿衣______。根据“Put on your warm coats.”可知是外套,故答案为coats。
13.句意:昆明天气______。根据“In Kunming, it will be warm and rainy.”可知是温暖有雨,故答案为warm and rainy。
14.句意:______天气寒冷多风。根据“It will be cold and windy in Zhengzhou.”可知是郑州,故答案为Zhengzhou。
15.句意:海口天气______。根据“And it will be sunny and hot in Haikou.”可知是晴朗炎热,故答案为sunny and hot。
16.F F T T 17.在BD前的方框中画√。
【导语】本文主要介绍了彬彬的家人正在做什么。
16.(1)句意:彬彬在萨姆家。根据“I am at Binbin’s home.”可知萨姆在彬彬家,句子和朋友圈内容不符,故答案为F。
(2)句意:彬彬的妈妈正在看电视。根据“Binbin’s mother is watering flowers.”可知彬彬的妈妈正在浇花,句子和朋友圈内容不符,故答案为F。
(3)句意:小狗Fido正在厨房。根据“The little puppy Fido is eating in the kitchen.”可知小狗Fido正在厨房。句子和朋友圈内容相符,故答案为T。
(4)句意:彬彬将去公园。根据“We’ll take him to the park!”可知彬彬将去公园。句子和朋友圈内容相符,故答案为T。
17.A我可以和你们去动物园吗?B我也想和Fido玩。C约翰也在彬彬家。D哇!我喜欢这些花。根据“Binbin’s mother is watering flowers.”可知彬彬的妈妈正在浇花,可以评论喜欢花。根据“The little puppy Fido is eating in the kitchen.”可知可以评论想和Fido玩,BD符合题意,故答案为在BD前的方框中画√。
18.7:00 a.m. 19.go home 20.6:30 p.m. 21.12:20 p.m. 22.go to bed
【导语】本文介绍了露西作为一名护士的一天的日常作息时间安排。
18.本题问露西起床的时间。根据文章第四句句意:在工作日,她在早上七点起床。可知,露西每天在7:00 a.m.起床。故填7:00 a.m.。
19.本题问露西在下午5:30的安排。根据文章第八句句意:她在下午5:30回家。可知,露西在5:30 p.m.回家。故填go home。
20.本题问露西在什么时间煮晚餐。根据文章第十句句意:她在下午6:30煮晚餐。可知,露西在6:30p.m.煮晚餐。故填6:30p.m.。
21.本题问露西在什么时间吃午餐。根据文章第六句句意:她在中午12:20吃午餐。可知,露西在12:20p.m.吃午餐。故填12:20p.m.。
22.本题问露西在晚上10:00的安排。根据文章第十二句句意:她在晚上10:00睡觉。可知,露西在10:00p.m.睡觉。故填go to bed。
23.B D A C 24.T F T
【导语】本文通过六个国家的代表性食物及用餐工具对比,展示了不同国家的饮食文化差异。
23.(1)图片是寿司,根据“I’d like some sushi.I eat sushi with chopsticks.”可知吃寿司用筷子,故选B。
(2)图片是面条,根据“I’d like some spaghetti.I eat spaghetti with a fork.”可知吃面条用叉子,故选D。
(3)图片是牛排,根据“I’d like some beefsteak.I eat it with a knife and fork.”可知吃牛排用刀和叉,故选A。
(4)图片是汤,根据“I have soup with a spoon.”可知喝汤用勺子,故选C。
24.(1)句意:中国食物和其他国家的食物有差异。根据材料中各国食物有面条、寿司、意面等不同,可知存在差异,故答案为T。
(2)句意:在中国,人们通常用叉子吃面条。根据“I eat noodles with chopsticks.”可知用筷子而非叉子,故答案为F。
(3)句意:在印度,人们用手吃饭。根据图片及常识可知在印度,人们用手吃饭,故答案为T。
25.staying 26.washing 27.lunch 28.study 29.enjoying
【导语】本文介绍了鲍勃一家在周六早上的活动,虽然全家在家休息,但各自忙碌,最后共进午餐。
25.句意:他们全都______在家,但他们并不空闲。根据“They are all staying at home, but they are not free. ”可知是staying 停留,故答案为staying。
26.句意:鲍勃的父亲在车库。他正在______他的汽车。根据“He is washing his car.”可知是washing洗,故答案为washing。
27.句意:鲍勃的母亲正忙着为家人准备一顿美好的______。根据“She is busy preparing a good lunch for the family. ”可知是lunch 午餐,故答案为lunch。
28.句意:鲍勃的姐姐(妹妹)通常待在______直到午餐时间。根据“His sister, Lisa, usually stays in the study till lunchtime. ”可知是study书房,故答案为study。
29.句意:大约12:30,全家人围坐在桌旁______一顿美餐。根据“Around 12:30, the whole family sits around the table enjoying a wonderful meal.”可知是享用enjoying,故答案为enjoying。
30.F T T F 31.He is playing with building blocks. He feels happy.
【导语】本文主要介绍了特克斯一家人的周日活动。
30.(1)句意:莉莉正在卧室画画。根据““What are you doing ” Tex goes to the living room.“Drawing a picture,” says Lily, his sister.”可知莉莉正在客厅画画,句子和短文不符,故答案为F。
(2)句意:爸爸正在书房读报纸。根据““What are you doing ” Tex goes to the study.“Reading newspapers,” says Dad.”可知爸爸正在书房读书,句子和短文相符,故答案为T。
(3)句意:特特克斯太小了。因此他不能帮助妈妈做晚饭。根据““No, my little boy,” says Mum. “You are too young.””可知特克斯太小了。因此他不能帮助妈妈做晚饭。句子和短文相符,故答案为T。
(4)句意:妈妈正在厨房洗餐具。根据““What are you doing ” Tex goes to the kitchen.“Cooking dinner,” says Mum.”可知妈妈正在厨房做晚餐,句子和短文不符,故答案为F。
31.(1)句意:特克斯正在他的卧室做什么?根据““Playing with building blocks,” says Tex.”可知可知特克斯正在玩积木,故答案为He is playing with building blocks.
(2)句意:最后特克斯感觉怎么样?根据““Great!”says Tex. A cool castle is coming right now!可知最后特克斯感觉是高兴的,故答案为He feels happy.
32.C B A C 33.圣诞老人给他带来了(一件)礼物。
【导语】本文讲述了在圣诞节这天,约翰收到的圣诞礼物及在圣诞节假期,他感到很愉快。
32.① 句意:最好的标题应该是“________”。A一本图画书,B约翰的一天,C愉快的假期。根据上下文可知,本文介绍的是圣诞节假期,约翰收到礼物感到很愉快,C选项符合文意,故选C。
② 句意:它是________。A春节,B圣诞节,C儿童节,根据“Today is December 25.”可知今天是圣诞节,故选B。
③ 句意:圣诞树在哪里?A它在客厅里。B灯在树上。C它在树下。根据“He went into the living room. The lights on the Christmas tree were beautiful.”可知圣诞树在客厅里,故选A。
④ 句意:礼物在哪里?A它在床前的袜子里。B它在圣诞树上。C它在圣诞树下。根据“Under the tree, there was a gift. ”可知礼物在圣诞树下面,故选C。
33.Santa圣诞老人,brought带来,a一件,gift礼物,for给,him他。该句为陈述句,故答案为圣诞老人给他带来了(一件)礼物。
34.F T F 35.He played on the beach, swam in the sea, ate a lot of sea food and watched a very beautiful dance. I will swim in the sea and eat a lot of sea food.
【导语】本文讲了汤姆上周和爸爸妈妈去三亚旅行的事情。
34.(1)句意:大卫上周和父母去三亚了。根据“Last week, I went to Sanya with Dad and Mom.”,可知是汤姆上周和父母去三亚了,故答案为F。
(2)句意:三亚很热。根据“It was so hot here, but we had a good time.”,可知三亚很热,故答案为T。
(3)句意:汤姆和朋友在三亚玩得很开心。根据第一段可知汤姆和父母在三亚玩得很开心,故答案为F。
35.(1)句意:汤姆在三亚做了什么?根据“We played on the beach, swam in the sea, ate a lot of sea food and watched a very beautiful dance.”,可知汤姆在三亚的沙滩上玩,在海里游泳,吃了很多海鲜,看了一场非常漂亮的舞蹈,故答案为He played on the beach, swam in the sea, ate a lot of sea food and watched a very beautiful dance.
(2)句意:如果你去三亚,你会做什么?答案不唯一,答语可为:我会在海里游泳,吃很多海鲜。故答案为I will swim in the sea and eat a lot of sea food.
36.They are from the U. K.. Yes, they do. different 37.F F
【分析】短文主要介绍了怀特一家人的具体情况。
36.(1)句意:怀特家人来自哪里?根据文中句子Mr and Mrs White are from the U. K..可知他们来自英国,故答案为They are from the U. K..
(2)句意:孩子们在同一所学校吗?根据文中句子They are in the same school. 可知他们在同一所学校,所以做肯定回答,故答案为Yes, they do.
(3)句意:他们的年级是_________。根据文中句子But they are in different grades. 可知他们在不同的年级,故答案为different。
37.(1)句意:怀特夫人会说中文。根据文中句子Mr. White can speak Chinese.可知是怀特先生会说中文,不是怀特夫人,故答案为F。
(2)句意:两个孩子喜欢流行音乐。根据文中句子Tom and Betty like roller skating in the park.可知他们喜欢在公园里滑旱冰,不是喜欢流行音乐。故答案为F。
38.B C C A 39.B 40.Dinner’s ready!
【分析】本文讲述了彼得和比尔在同一个绘画班,彼得想和比尔交朋友,约比尔来家吃饭。
38.(1)句意:彼得和别尔是______。A老朋友,B在同一个绘画班,C兄弟,根据Peter and Bill go to the same painting class.可知他俩在同一个绘画班。故选B。
(2)彼得有个好主意。他的好主意是_____。A让比尔来和他一起做饭,B让比尔在公园里画画,C邀请比尔来他家吃晚饭。根据Then he has a good idea. He wants to invite Bill to his home for dinner.可知他想让比尔来他家吃晚饭。故选C。
(3)比尔的爱好是_____。A绘画和读书,B拍照和烹饪,C绘画和拍照,根据"You’re very good at art. What else do you like doing, Bill " He asks.和"I like taking photos," says Bill.可知他喜欢绘画和拍照。故选C。
(4)彼得有很多烹饪书。烹饪书是关于_______。A食物和饮料,B动物,C植物和花,根据常识可知烹饪书是关于食物和饮料的。故选A。
39.eat out在文中的中文含义是:_______。根据 "We don’t often eat at home. My family usually eat out."可知他们不经常在家吃。他们通常在外面吃。故选B。
40.根据最后一段内容可知彼得可能说“晚饭准备好了。”答案不唯一,故答案为Dinner’s ready!
41.F T T F F 42.C A A B A
【解析】41.1.句意:在中国气候是一样的。根据短文中China is a big country. The weather in the south(南方) is different from that in the north(北方).可知,在中国南北方的气候是不同的,故答案为F。
2.句意:北京是中国的首都。根据短文中Beijing is the capital of China.可知,故答案为T.。
3.句意:香港在中国的南方。根据我们的地理常识可知香港在中国的南方,故答案为T。
4.句意:在中国的南方气候不暖和也不热。根据短文中But in the south of China, it is always warm and hot.可知,南方的气候总是暖和和炎热的。故答案为F。
5.句意:在中国的南方有两个季节。根据短文中In Hong Kong and Sanya, there is no winter, so people like to swim.可知,在中国南方有三个季节,故答案为F。
42.1.句意:哪一个标题是最好的?根据短文内容主要是描写的中国南北方不同的季节气候特点,故选C。
2.句意:在南方的天气是___北方的天气。根据文中he weather in the south(南方) is different from that in the north(北方).可知,故选A。
3.句意 在_______人们在冬天不能玩雪。根据文中But in the south of China, it is always warm and hot.可知,故选A。
4. The south of China的意思是中国南方,故选 B。
5.句意:人们喜欢在______度过他们的假日。根据People like to spend their holidays in the south in winter, and in the north in summer.可知,故选A。
43.B C 44.F T F
【分析】短文大意:我们全家各自需要的房间。
43.(1)句意:他们至少需要多少间卧室?根据There are seven people in my family.及全文可推断爷爷和奶奶一间;爸爸和妈妈一间;我的姐姐,我和我的妹妹三个人至少两间;故至少需要四个卧室,故选B。
(2)句意:爸爸想要哪个房间?根据He wants a big fridge and a big, clean kitchen. 可知他想要个大冰箱和一个干净的厨房,故选C。
44.(1)句意:爷爷和奶奶需要一间大的浴室。根据Grandma and Grandpa like to plant flowers. They want to plant many flowers in our new house. 可知他们喜欢花,他们想要种花,故该句是错误的,故答案为F。
(2) 句意:玛丽和我需要一个大书房。根据My sister Mary and I are students.We need a big desk.可知他们需要一个大书桌,由此可推断他们需要一个大书房,故该句是正确的,故答案为T。(3)句意:妈妈喜欢在街道旁边的房子。根据She wants a quiet(安静的)room. 可知她需要一个安静的房间,故该句是错误的,故答案为F。
45.T T F F F 46.B C B A C
【分析】45.(1).句意为:丹尼的妈妈从不给他巧克力。根据Danny likes chocolates very much, but his mother never gives him any chocolates.可知,题意与文意相符,故答案为T。
(2). 句意为:他妈妈认为巧克力对他的牙齿不好。根据Because they are bad for his teeth, she thinks. 可知题意与文意相符,故答案为T。
(3). 句意为:他的祖母有时给他巧克力。根据But Danny has a very nice grandfather. The old man loves his grandson very much, and sometimes he gives Danny chocolates when Danny comes to visit him. 可知,丹尼的祖父有时会给他巧克力,不是祖母。题意与文意不符,故答案为F。
(4). 句意为:他妈妈不想让老人高兴。根据Then his mother lets him eat them, because she wants to make the old man happy.可知,他妈妈想让老人高兴。题意与文意不符,故答案为F。
(5). 句意为:丹尼在他的卧室里轻声说。根据One evening, a few days before Danny's seventh birthday, he shouted(大声说) in his bedroom, 可知丹尼在他的卧室里大声说。题意与文意不符,故答案为F。
46.(1). 问句为:丹尼非常喜欢什么,但他的妈妈从不给他?根据Danny likes chocolates very much, but his mother never gives him any chocolates.可知丹尼非常喜欢巧克力,但他的妈妈从不给他。A肉,B巧克力,C水果。故选B。
(2). 问句为:丹尼的爷爷为什么给丹尼巧克力?根据The old man loves his grandson very much, and sometimes he gives Danny chocolates when Danny comes to visit him. 可知,因为爷爷特别喜欢丹尼,所以给丹尼巧克力。A因为他不喜欢丹尼。B因为他有很多巧克力。C因为他非常爱他的孙子。故选C。
(3). 问句为:这将是丹尼的第几个生日?根据One evening, a few days before Danny's seventh birthday, 可知,这将是丹尼的第七个生日。故选B。
(4). 问句为:当丹尼大喊时,他的妈妈在哪里?根据His mother was in the kitchen, and she heard the little boy shouting.当丹尼大喊时,他的妈妈在厨房。A在厨房,B在她的房间,C在隔壁房间。故选A。
(5). 问句为:丹尼为什么大喊大叫?根据One evening, a few days before Danny's seventh birthday, he shouted(大声说) in his bedroom, "I want to receive(收到) a big box of chocolates for my birthday on Saturday. "可知,他大喊大叫是想让爷爷听见。A因为他很生气。B因为他想让他妈妈听见。C因为他想让他爷爷听见。故选C。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)