【精品解析】广东省广州市番禺区2024-2025学年高二上学期期末统考英语试卷

文档属性

名称 【精品解析】广东省广州市番禺区2024-2025学年高二上学期期末统考英语试卷
格式 zip
文件大小 85.9KB
资源类型 试卷
版本资源
科目 英语
更新时间 2025-12-09 14:50:08

文档简介

广东省广州市番禺区2024-2025学年高二上学期期末统考英语试卷
一、A
(2025高二上·番禺期末)Teen Creative WritingFree your creativity as a writer, while learning the tricks of the trade. You have the freedom to write what you want, but you also need to gain the discipline of writing. There are no grades, no exams, and no wrong answers—just creative writing. Each class is taught by a teacher experienced in helping young writers discover and develop their unique voices. This course is offered as a 5-week online class (with a 3-hour session per week). It's open to students aged from 13 to 17.
Upcoming Classes
Start on Tuesday, October 1st
Online, anytime
Price: Registration fee $25, paid once per term
The Syllabus (教学大纲)
The syllabus varies from teacher to teacher, term to term. Many topics will be similar to those covered in the online classes.
Course Components
Week 1 (OIL) realizing the importance of having fun with writing, and exploring essential elements of creative writing—observation, imagination, and language
Week 2 (Show&Tell) understanding the difference between showing and telling, as well as techniques for showing-sensory description, specificity, and scenes
Week 3 (Individuality) exploring the power of a journal, writing what you know, writing what you want to know, and finding your individual voice
Week 4 (Fiction) learning the types and forms of fiction, where to find fiction ideas, and the basics of creating a story—characters, plots, and points of view
Week 5 (Get Better) including forming good writing habits, battling the blank page, revising your works, and reading as a writer
Note: Content may vary among individual classes.
1.What is the purpose of the Teen Creative Writing program
A.To seek for talented young writers.
B.To guide students to write creatively.
C.To prepare students for writing exams.
D.To improve teachers' educational skills.
2.On which week of the program can you learn how to write a fantasy novel
A.Week 1. B.Week 2. C.Week 3. D.Week 4.
3.Where is the text probably taken from
A.A textbook. B.A course plan.
C.An exam paper. D.A writing contest.
二、B
(2025高二上·番禺期末)Catherine Borowski and her partner Lee Baker are the founders of Graphic Rewilding, a project to place huge nature-inspired artworks into the urban landscape. "We just want to add the colour and diversity of nature into run-down spaces, urging people to notice and find joy in the world around them," says Baker.
Baker, a painter, has long understood the benefits of biophilic (热爱自然的) design. Having suffered a breakdown 10 years ago, Baker found that drawing flowers was the only way to lift his spirit. It was around this time that Baker met Borowski, and joined her production company as a creative director. The pair have worked together ever since launching Graphic Rewilding in 2021.
Since then, they've decorated many buildings at locations including Earl's Court station, Lewes Castle and Westfield Shopping Centre in Shepherd's Bush—all hand drawn by Baker. "We love galleries, but we focus on public art. This way, our work is out there for everyone to enjoy," Baker says.
The pair believe that flowers have serious power, even when they're not real. "We know that spending time in nature is good for us, but studies show that even pictures of plants have a positive effect on the mind," says Baker. He discovers from the research that images of plants in hospital waiting rooms can help reduce feelings of stress inpatients.
Even so, they admit that art is no match for Mother Nature. "Some people expressed concern that our project might hurt real rewilding efforts. But both can coexist," says Borowski. "Of course, we want more green space. But we aren't gardeners. We're artists. In the absence of nature, we want to create inspiring spaces through art."
Overall, the response has been hugely positive. "The joy that these artworks bring is evident," says Borowski, highlighting an early project in Crawley, West Sussex, where they painted brick walls, billboards, benches and even bins. "There were so many smiling faces," she says. "Putting art into a place that previously felt unloved feels like developing joy where there was none."
4.What is the Graphic Rewilding project aimed at
A.Bringing cities to life through art.
B.Promoting people's appreciation of art.
C.Promoting biodiversity in urban areas.
D.Raising people's eco-friendly awareness.
5.What led Baker to fall in love with biophilic design
A.His working experience in the wild.
B.His research on the benefits of plants.
C.A collaboration with Catherine Borowski.
D.A comforting experience of drawing flowers.
6.What distinguishes Graphic Rewilding from gallery exhibitions
A.It gives access to everyone
B.It creates hand-drawn designs.
C.It focuses on famous buildings.
D.It expressed itself more artistically.
7.How do most people react to the pair's artworks
A.Indifferent. B.Doubtful. C.Appreciative. D.objective.
三、C
(2025高二上·番禺期末)We've all been in a position where our phone runs out of battery, but we don't have anywhere to charge it. Well, what if the clothing you were wearing could help you out It's an option that isn't as strange as you might think. Now the latest fashion breakthrough is taking "activewear" in an entirely new direction: researchers at Nottingham Trent University have developed a new fabric that can keep small devices charged.
The prototype (原型) includes 1,200 tiny solar panels, each measuring just 5 by 1.5 millimeters. It can generate 400 milliwatts of electrical energy, enough to charge electronic devices.
"Until now very few people have considered their clothing products could be used for charging electronic devices," explains Theodore Hughes-Riley, an associate professor of Electronic Textiles. "The material which we have developed appears and behaves the same as any ordinary fabric, as it can be washed in a machine. Besides, because the tiny solar cells are comprised of silicon (硅), wearers aren't able to even notice a discrepancy between the fabric's composition and that of standard clothing."
Potential products include items like outerwear, backpacks and other carrying bags using the material, all of which could allow wearers to keep their devices charged during the day. "Electronic fabrics really have the potential to change people's relationship with technology, as this prototype shows how we could live without charging many devices on the wall," adds Theodore.
Solar power innovations are key to transforming human society from fossil fuel technologies, and are coming into a variety of fields. The European Space Agency, for example, plans to experiment with solar panel systems orbiting above Earth. Since there are no real "days" or "nights" in space, potential solar power generation could be as much as 8 or 9 times greater than what's currently achievable here on Earth's surface. As powerful as that may one day be for us, it's encouraging to know even changes like the composition of our clothing can help promote the necessary renewable energy shift for our species.
8.Why is the new fabric special
A.It can adjust people' body temperatures.
B.It can change clothes' colors in the sun.
C.It can produce electricity from sunlight.
D.It is much tougher than standard clothing.
9.What does the underlined word "discrepancy" in paragraph 3mean
A.Distinction. B.Mismatch. C.Improvement. D.Similarity.
10.How does the innovation impact our relationship with technology according Theodore
A.By making electronic devices much cheaper.
B.By decreasing the demand for fixed chargers.
C.By making us more aware of our energy use.
D.By increasing our dependence on electronics.
11.What can be inferred from the last paragraph
A.Solar power is more useful in space than on Earth.
B.Solar energy will soon take the place of fossil fuels.
C.Space exploration has no impact on Earth's energy.
D.Small changes can lead to a renewable energy future.
四、D
(2025高二上·番禺期末)Have you ever walked into a room and forgotten why you went there, or been about to speak but suddenly realized you had no idea what you were going to say The human brain normally balances countless inputs, thoughts and actions, but sometimes, it seems to short-circuit (短路). So what really happens
Understanding why we forget first requires us to tear down the myth about memory. "It is generally believed that memory is just one thing," said Susanne Jaeggi, a professor of psychology. "Indeed, there are very different components of memory, and they're also related to different cognitive (认知的) processes."
There are two different types of memory: long-term and working memory. The former is a broad category of memories that involve experience and skills stored in the brain for extended periods. On the other hand, thoughts in working memory are only present for a brief period.
"Working memory is like the sketchpad (速写本) of conscious thought," said Earl K. Miller, a professor of neuroscience at MIT. "Every piece of new information, inner dialogue and sensory input is routed through working memory and certain characteristics of working memory explain why we forget those thoughts."
First, psychologists estimate that people can hold only about four to seven "chunks" (块) of information — such as letters, digits, words or phrases — in their working memory at a time. Rather than being aware of all of these "chunks" all at once, the brain bounces around from one idea to another, making it more likely to forget one.
Second, the brain quickly wipes out unimportant things from working memory to make room for new information. So unless those short-term memories are transferred into long-term memories (a process called consolidation), they'll soon disappear.
But for those who regularly struggle with thoughts slipping their mind, Jaeggi and Miller have some words to say. In the first place, Miller says multitasking makes forgetting more likely. Jaeggi mentions if you walk into a room and forget why you went in there, go back into the room you were before. The context clues might give the brain the extra boost it needs to reach back a few seconds in working memory and bring back the thought that's already gone.
12.What can be learnt about human brains from paragraph 1
A.They can become easily overloaded.
B.They experience occasional memory slips.
C.They are sensitive to a short circuit condition.
D.They frequently switch between different tasks.
13.What role does working memory serve as according to Earl K. Miller
A.A strategy for making multitasking brains.
B.A place for recording experience and skills.
C.A short-term space for processing information.
D.A tool for increasing the amount of sensory input.
14.What is Jaeggi's suggestion for recovering a lost thought
A.Setting a reminder ahead of time.
B.Centering on the new task at hand.
C.Returning to the previous context.
D.Visualizing the thought in your mind.
15.What is a suitable title for the text
A.The Secret of Memory Loss B.Cognitive Processes in Learning
C.Multitasking's Impact on Memory D.The Importance of Working Memory
五、阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
(2025高二上·番禺期末)At 40, I fell in love with cycling and joined a local cycling club. I befriended cycling lovers and we often went cycling together. 16.   I decided to go on a solo (独自的) cycling journey from Singapore to Indonesia.
My late grandfather was born in Bagansiapiapi, Indonesia. Growing up, I'd hear all kinds of stories about his childhood before he moved to Singapore. I was anxious to visit his birthplace but I never acted on it until the idea of cycling there came to mind. 17.   And I decided to go big — make the whole journey across the island and head to the northernmost tip of Indonesia.
I made sure I planned my first solo ride around Indonesia well. My whole trip would cover more than 1,600 km. I aimed to cycle around 100 km to 140 km a day, which would take about four to six hours. I had to leave room for flexibility. Possible bicycle breakdowns and accidents needed to be taken into account. 18.  
During the first leg of the journey, I hardly felt tired because I was so driven by my excitement. Reaching Bagansiapiapi, I immediately asked about the history relating to the large Chinese community there. I learned that a Chinese family surnamed Tan did live there for years. In the 1940s, they moved to another part of Southeast Asia. The locals couldn't remember the names so I wasn't sure whether it was my grandfather's family. 19.   All the small pieces of the history reminded me of the hard work of my forefathers to find a better life for their later generations.
 20.   Once, I got lost while cycling towards Lake Toba. Luckily, a family of three showed me the right directions. The whole journey was unforgettable. I was thankful that I could witness the land where my grandparents had ever lived and that I had completed such a challenging cycling journey myself.
A. I knew I had to make it happen.
B. At age 49, I developed a thirst for adventure.
C. My cycling journey was not without challenges.
D. Or I was just feeling extra tired on a certain day.
E. However, the possibility left me feeling excited and satisfied.
F. I took note of a few potential hostels and other accommodations.
G. I felt a little regret for not exploring more of my family's detailed history.
六、阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
(2025高二上·番禺期末)When Adam invited me to a camping trip to the mountains, I pictured a lovely house with comfortable beds. Therefore, I 21. to pack light with some food and clothes, imagine how 22. I was when Adam and his older brother, Leo, showed up with a truck filled with supplies — tents, sleeping bags and water bottles!
Red by Leo, we 23. the destination. "Watch out for the looks rocks!" Leo 24. from time to time. Finally, we got to the mountain top. I dropped my backpack to relieve the pain of my 25. . Looking up at the sky, Leo said, "A storm is developing. We need to 26. the tents." He and Adam worked smoothly and 27. , while I stood around and pretended to help. 28. , we set up the camp before the storm struck.
Sensing that I was scared, Leo began to share with us some cookies while talking about his camping experiences. Thanks to the 29. and stories, my fear of the lightning and thunders 30. . "The campsite might get a bit muddy, but if you can't get 31. , what's the fun in camping " He said with a 32. .
Soon the storm was gone, 33. us to exit the tent. I could see the stars for miles at the night sky. I won't 34. — I was dying for a hot shower and a soft bed, but as I gazed upward at the Milky Way, I knew this was a(n) 35. I would never forget.
21.A.decided B.refused C.promised D.forgot
22.A.disappointed B.delighted C.annoyed D.shocked
23.A.searched B.reached C.approached D.changed
24.A.explained B.warned C.joked D.admitted
25.A.legs B.arms C.eyes D.shoulders
26.A.give away B.put up C.hand in D.take out
27.A.painfully B.unwillingly C.skillfully D.creatively
28.A.Calmly B.Amazingly C.Unexpectedly D.Effortlessly
29.A.snack B.bag C.tent D.drink
30.A.shifted B.continued C.increased D.disappeared
31.A.angry B.sleepy C.dirty D.hungry
32.A.how B.nod C.cough D.smile
33.A.allowing B.forcing C.ordering D.begging
34.A.cry B.lie C.scream D.complain
35.A.failure B.conflict C.adventure D.performance
七、第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
(2025高二上·番禺期末)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Have you ever sunk a spoon and a pair of chopsticks into a deep bowl of hot pot If so, then you know that this widely-appreciated dish can be 36.   (absolute) delicious and fun to eat. Typically 37.   (associated) with Chinese food, hot pot is commonly seasoned with all kinds of traditional Chinese ingredients, ranging from raw shellfish 38.   sliced mushrooms. Today hot pot is enjoyed all across Asia, which begs the question: Where, exactly, did hot pot originate
Some historians trace its beginnings back to boatmen living along the Yangtze and Jialing rivers around Chongqing, China, 39.   invented an inexpensive and efficient way to eat. Others believe early hot pots 40.   (link) to Mongol soldiers. As they traveled and camped across Asia and beyond, they'd sit around the fires, 41.   (enjoy) hot soup in one of their overturned helmets (头盔).
Nowadays there are three major styles of hot pot. Sichuan hot pot 42.   (feature) strong and spicy flavors. Cantonese hot pot is a much 43.   (mild) version with less spicy seasoning. The third one is Mongolian hot pot, which is similar to the original version of hot pot. Despite the variations of this dish, 44.   makes hot pot become a favorite dish all over the world is its inclusiveness-everyone is free to add their favorite 45.   (item) right into the pot, cooking and eating as they go.
八、第一节(满分15分)
46.(2025高二上·番禺期末)随着科技的进步,越来越多人开始使用移动支付(mobile payment),有人认为其十分便捷,也有人担忧存在风险。请根据以下要点写一篇短文向校英文报投稿,内容包括:
1. 移动支付的优缺点;
2. 你的看法。
参考词汇:微信 WeChat;支付宝 Alipay;二维码 QR code
注意:
1. 写作词数应为80左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
九、第二节(满分25分)
47.(2025高二上·番禺期末)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Mary was the art teacher for primary school students. On this particular day, she was guiding them through the process of drawing a scenic landscape. Akila yawned(打哈欠), clearly disinterested - drawing wasn't her thing. A small group of students gathered around Tina, laughing at her unusual drawing: a sun sporting sunglasses and trees topped with ice cream cones.
Mary instructed Tina firmly but with unease, "Draw it the way I showed you." As the lesson continued, doubt crept into Mary's mind. Had the joy of creativity been overshadowed by the pressure to fit in She scanned the room, observing her students' faces – some concentrated, others uncertain. Akila's disinterest was clear and Tina's imaginative drawing had been met with ridicule instead of praise.
After class, Mary sat down with Tina, her tone softening, "Why did you draw the sun with sunglasses and the trees with ice creams " she asked gently.
Tina's eyes sparkled with a touch of rebellion (叛逆)-"I love ice cream, and I thought the sun would look cool with sunglasses. Why do we always have to draw like everyone else "
Mary paused, her thoughts racing. Tina's drawings weren't just curious —they were a window into a world where imagination ruled, where rales could be bent into delightful chaos. Was she, by enforcing a rigid style, killing that very creativity
The next morning, Mary walked into the classroom with a renewed sense of purpose. She placed a large sheet of paper in front of the class and announced a new project: they would create a collective(集体的)artwork titled "Our Dream World" with no rules. They were free to use colors, shapes, and patterns however they wished.
At first, the students hesitated, unsure of this newfound freedom. Akila leaned back, skeptical of what seemed like another pointless exercise. But Tina, her creativity no longer restricted, eagerly grabbed her crayons and began to draw with abandon. Then, Maya joined in. And then Michael...
注意:
1.所续写短文的词数应为150左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
As the students worked, Mary observed them with curiosity.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Mary stood back and surveyed the creation.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案解析部分
【答案】1.B
2.D
3.B
【知识点】推理判断题;细节理解题;学习教育类;应用文
【解析】【分析】本文是一篇应用文。文章主要介绍了针对13至17岁学生的在线创意写作课程,包括课程的目标、教学方式、时间安排、费用、教学大纲以及具体课程内容等信息。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题和推断题两种常考题型,细节题要注意通过关键词从文中寻找答案;推断题需要对已有信息进行加工处理,推断出需要的信息。
1.推理判断题。根据文章第一段中的"Free your creativity as a writer, while learning the tricks of the trade. You have the freedom to write what you want, but you also need to gain the discipline of writing.There are no grades, no exams, and no wrong answers—just creative writing 作为一个作家,释放你的创造力,同时学习这个行业的技巧。你可以自由地写你想写的东西,但你也需要获得写作的规则。没有分数,没有考试,没有错误的答案——只有创造性的写作 "可知,青少年创意写作项目的目的是引导学生创造性地写作。故选B。
2.细节理解题。根据Course Components部分中Week 4的内容"(Fiction) learning the types and forms of fiction, where to find fiction ideas, and the basics of creating a story—characters, plots, and points of view 学习小说的类型和形式,在哪里找到小说的想法,以及创作故事的基础——人物、情节和观点 "可知,在第四周可以学习如何写小说,而幻想小说是小说的一种,因此可以在第四周学习如何写幻想小说。故选D 。
3.推理判断题。根据第一段中的"Each class is taught by a teacher experienced in helping young writers discover and develop their unique voices. 每一堂课都由一位在帮助年轻作家发现和发展自己独特声音方面经验丰富的老师教授 "以及The Syllabus 部分中"The syllabus varies from teacher to teacher, term to term. 教学大纲因老师而异,因学期而异 "以及后文表格中对每周课程内容的介绍可知,文章介绍了一个青少年创意写作的课程计划。故文章可能选自一个课程计划。故选B 。
【答案】4.A
5.D
6.A
7.C
【知识点】推理判断题;细节理解题;学习教育类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文。本文主要讲述了Catherine Borowski和她的搭档Lee Baker共同创建了Graphic Rewilding项目,将大自然色彩和多样性融入到破败的空间中,让人们在日常生活中发现世界的美好。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题和推断题两种常考题型,细节题要注意通过关键词从文中寻找答案;推断题需要对已有信息进行加工处理,推断出需要的信息。
4.细节理解题。根据文章第一段中的"Catherine Borowski and her partner Lee Baker are the founders of Graphic Rewilding, a project to place huge nature-inspired artworks into the urban landscape. Catherine Borowski和她的搭档Lee Baker是Graphic Rewilding项目的创始人,该项目旨在将巨大的以自然为灵感的艺术品融入城市景观 "以及"We just want to add the colour and diversity of nature into run-down spaces, urging people to notice and find joy in the world around them, 我们只是想把自然的色彩和多样性添加到破败的空间中,促使人们注意到并找到周围世界的乐趣 "可知,Graphic Rewilding项目的目的是通过艺术为城市注入活力。故选A 。
5.细节理解题。根据文章第二段中的"Having suffered a breakdown 10 years ago, Baker found that drawing flowers was the only way to lift his spirit. 10年前,Baker精神崩溃,他发现画花是唯一能提振他精神的方法 "可知,一次画花的安慰经历让Baker爱上了亲生物设计。故选D 。
6.推理判断题。根据文章第三段中的"We love galleries, but we focus on public art. This way, our work is out there for everyone to enjoy, 我们喜欢画廊,但我们专注于公共艺术。这样,我们的作品就可以让每个人欣赏 "可知,Graphic Rewilding与画廊展览的区别在于它面向大众,每个人都可以欣赏。故选A 。
7.细节理解题。根据文章最后一段中的"Overall, the response has been hugely positive. 总的来说,反响非常积极 "以及"There were so many smiling faces, 有很多笑脸 "可知,大多数人对这对搭档的艺术作品都很欣赏。故选C 。
【答案】8.C
9.A
10.B
11.D
【知识点】推理判断题;词义猜测题;细节理解题;说明文;科普类
【解析】【分析】本文是一篇说明文。本文主要介绍了英国诺丁汉特伦特大学的研究人员开发的一种新型织物,这种织物可以利用阳光发电,为小型电子设备充电。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推理判断题和词义猜测题三种常考题型,细节题要注意通过关键词从文中寻找答案;推断题需要考生根据关键词,结合语境推断出所需要的信息;词义猜测题需要对已有信息进行加工处理,利用上下文、表示转折、并列或因果的词、定语从句等信息推断出词的意思。
8.细节理解题。根据文章第二段"The prototype (原型) includes 1,200 tiny solar panels, each measuring just 5 by 1.5 millimeters. It can generate 400 milliwatts of electrical energy, enough to charge electronic devices. 原型机包括1200块微型太阳能电池板,每块只有5乘1.5毫米。它可以产生400毫瓦的电能,足以给电子设备充电 "可知,这种新型织物的特殊之处在于它能从阳光中产生电力,故选C 。
9.词义猜测题。根据画线词上文"The material which we have developed appears and behaves the same as any ordinary fabric, as it can be washed in a machine. 我们开发出的材料看起来和表现都与普通织物一样,因为它可以用洗衣机洗 "开发出的材料看起来和表现都与普通织物一样,因此穿着者甚至不能注意到这种织物和普通衣服成分之间的差异之处。故划线词意为"差异",与A选项"Distinction.差别"为同义词,故选A。
10.推理判断题。根据文章第四段中Theodore的话"Electronic fabrics really have the potential to change people's relationship with technology, as this prototype shows how we could live without charging many devices on the wall, 电子织物真的有可能改变人们与技术的关系,因为这个原型展示了我们如何在不依赖墙上的许多充电设备的情况下生活"可知,这种创新通过减少对固定充电器的需求来影响我们与技术的关系,故选B。
11.推理判断题。根据文章最后一段"As powerful as that may one day be for us, it's encouraging to know even changes like the composition of our clothing can help promote the necessary renewable energy shift for our species. 尽管有一天这对我们来说可能会很强大,但令人鼓舞的是,即使是像我们的衣服成分这样的变化,也可以帮助促进我们物种必要的可再生能源转变"可推知,微小的改变可以带来可再生能源的未来,故选D。
【答案】12.B
13.C
14.C
15.A
【知识点】推理判断题;细节理解题;说明文;科普类;标题选择
【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了人类记忆的类型及人类为什么会忘记一些事情。
【点评】考查阅读理解。细节题、推断题、和主旨题都是常考题型。细节题需要根据关键词从文中找出答案;推断题需要考生根据关键词,结合语境推断出所需要的信息;主旨题则需要考生掌握全文结构和行文脉络,重点关注每段的中心句或首句,利用关键词获取主旨大意。
12.推理判断题。根据第一段"Have you ever walked into a room and forgotten why you went there, or been about to speak but suddenly realized you had no idea what you were going to say The human brain normally balances countless inputs, thoughts and actions, but sometimes, it seems to short-circuit . 你有没有走进一个房间却忘了为什么要去那里,或者正要说话却突然意识到自己不知道该说什么?人类的大脑通常能平衡无数的输入、想法和行动,但有时,它似乎会"短路" "可推知,人类的大脑有时会经历偶尔的记忆失误。故选B。
13.细节理解题。根据第四段"‘Working memory is like the sketchpad (速写本) of conscious thought,' said Earl K. Miller. a professor of neuroscience at MIT ‘Every piece of new information, inner dialogue and sensory input is routed through working memory and certain characteristics of working memory explain why we forget those thoughts.' 麻省理工学院神经科学教授厄尔 K 米勒说:‘工作记忆就像意识思想的速写本。每一条新的信息、内心对话和感官输入都是通过工作记忆进行传递的,工作记忆的某些特性解释了为什么我们会忘记那些想法'"可知,每一条新的信息、内心对话和感官输入都是通过工作记忆进行传递的,即工作记忆是处理信息的短期空间。故选C。
14.细节理解题。根据最后一段"Jaeggi mentions if you walk into a room and forget why you went in there, go back into the room you were before. The context clues might give the brain the extra boost it needs to reach back a few seconds in working memory and bring back the thought that's already gone. Jaeggi提到,如果你走进一个房间却忘了为什么要去那里,就回到你之前的房间。上下文线索可能会给大脑额外的动力,让它在工作记忆中回溯几秒钟,找回已经消失的想法 "可知,Jaeggi对于恢复失去的想法的建议是回到之前的语境中。故选C。
15.主旨大意题。通读全文,结合第一段"Have you ever walked into a room and forgotten why you went there, or been about to speak but suddenly realized you had no idea what you were going to say The human brain normally balances countless inputs, thoughts and actions, but sometimes, it seems to short-circuit (短路). So what really happens 你有没有走进一个房间却忘了为什么要去那里,或者正要说话却突然意识到自己不知道该说什么?人类的大脑通常能平衡无数的输入、想法和行动,但有时,它似乎会"短路"。那么,到底发生了什么?"及全文内容可知,本文主要探讨了人类大脑记忆偶尔失误的现象,解释了记忆的不同成分及其与认知过程的关系,特别是工作记忆的特点和导致忘记的原因,并给出了一些建议。由此可知,A选项"The Secret of Memory Loss(记忆丧失的秘密)"最符合文章主旨。故选A。
【答案】16.B;17.A;18.D;19.E;20.C
【知识点】七选五;故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者40岁时爱上骑自行车,并决定从新加坡独自骑行到印度尼西亚,探访祖父的出生地巴甘西亚皮阿比,整个骑行旅程超过1600公里,途中了解了当地华人社区的历史,虽然遇到了一些困难,但也得到了当地人的帮助,最终顺利完成骑行之旅的故事。
A. 我知道我必须让它成真。
B. 49 岁时,我萌生了对冒险的渴望。
C. 我的骑行之旅并非一帆风顺。
D. 或者只是那天我特别累。
然而,这种可能性让我感到兴奋和满足。
F. 我留意了几家可能的旅社和其他住宿场所。
G. 我有点后悔没有更深入地探究一下家族的详细历史。
【点评】七选五的答案选项较少,并且给出的都是句子,因此,我们可以通过句子的完整性或者句子后面的标点符合来判断该句在文章中的位置。另外,通过阅读选项,有可能找出其他选项表达完全同意思的句子,这样的话就可以直接将该选项排除。
16.根据上文"At 40, I fell in love with cycling and joined a local cycling club. I befriended cycling lovers and we often went cycling together. 40岁时,我爱上了骑自行车,并加入了当地的一个自行车俱乐部。我和自行车爱好者成了朋友,我们经常一起去骑自行车 "可知,作者40岁时爱上了骑自行车,并加入了当地的自行车俱乐部,与骑行爱好者交朋友并经常一起骑行。B选项"At age 49, I developed a thirst for adventure. 49岁时,我渴望冒险 "承接上文,说明作者在49岁时有了新的追求——冒险,因此决定独自骑行从新加坡到印度尼西亚。这符合逻辑顺序和语境,起到了承上启下的作用。故选B。
17.根据上文"Growing up, I'd hear all kinds of stories about his childhood before he moved to Singapore. I was anxious to visit his birthplace but I never acted on it until the idea of cycling there came to mind. 在他移居新加坡之前,我听过他各种各样的童年故事。我很想去他的出生地看看,但一直没有付诸行动,直到我想到骑车去那里 "提到作者一直想去祖父的出生地印度尼西亚,但从未付诸行动,直到想到骑自行车去那里。A选项"I knew I had to make it happen. 我知道我必须让它发生 "紧承上文,表达了作者决定要实现这个想法的决心。下文"And I decided to go big — make the whole journey across the island and head to the northernmost tip of Indonesia. 于是我决定做一次大的尝试——横穿整个岛屿,前往印尼的最北端 "进一步说明了作者的计划,与A选项相呼应。故选A。
18.根据上文"I made sure I planned my first solo ride around Indonesia well. My whole trip would cover more than 1,600 km. I aimed to cycle around 100 km to 140 km a day, which would take about four to six hours. I had to leave room for flexibility. Possible bicycle breakdowns and accidents needed to be taken into account. 我确保我的第一次独自在印度尼西亚骑行计划得很好。我的整个旅程将超过1600公里。我的目标是每天骑100到140公里,大约需要4到6个小时。我必须为灵活性留出空间。需要考虑到可能出现的自行车故障和事故 "可知,作者为了确保骑行顺利,做了详细的计划,包括每天骑行的距离和预留的灵活时间,以及考虑可能的自行车故障和事故。D选项"Or I was just feeling extra tired on a certain day. 或者我只是在某一天感觉特别累 "是一种假设的情况,与上文中提到的预留灵活时间相呼应,表示即使遇到意外情况(如某天特别累),也能灵活应对。故选D。
19.根据上文"Reaching Bagansiapiapi, I immediately asked about the history relating to the large Chinese community there. I learned that a Chinese family surnamed Tan did live there for years. In the 1940s, they moved to another part of Southeast Asia. The locals couldn't remember the names so I wasn't sure whether it was my grandfather's family. 到达Bagansiapiapi后,我立即询问了与那里庞大的华人社区有关的历史。我了解到一个姓谭的中国家庭确实在那里住了很多年。在20世纪40年代,他们搬到了东南亚的另一个地方。当地人记不住他们的名字,所以我不确定那是不是我祖父的家人 "可知,作者到达祖父的出生地后,询问了与当地华人社区有关的历史,但不确定是否是祖父的家族。E选项"However, the possibility left me feeling excited and satisfied. 然而,这种可能性让我感到兴奋和满足 "表示尽管不确定,但这种可能性仍然让作者感到兴奋和满足。这符合作者的情感变化,也体现了作者对家族历史的关注和探索。故选E。
20.根据下文"Once, I got lost while cycling towards Lake Toba. Luckily, a family of three showed me the right directions. 有一次,我在骑车去鸟羽湖的路上迷路了。幸运的是,一个三口之家给我指了正确的方向 "可知,此处提出作者在骑行过程中迷路了,但幸运地得到了一个三口之家的帮助。C选项"My cycling journey was not without challenges. 我的骑行之旅并非没有挑战 "引出下文作者在骑行过程中遇到的困难。故选C。
【答案】21.A;22.D;23.C;24.B;25.D;26.B;27.C;28.B;29.A;30.D;31.C;32.D;33.A;34.B;35.C
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文。本文讲述了作者参加Adam的露营之旅,原本以为只是轻松的露营,却发现要搭帐篷等野外生存活动,让作者感到震惊。在Leo的分享和帮助下,作者逐渐克服了恐惧,享受了露营的乐趣,尤其是雨后的星空给作者留下了深刻印象。
【点评】考查完形填空。答题时首先要跳过空格,通读文章掌握大意。然后细读文章,字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。
21.句意:因此,我决定只带一些食物和衣服轻装上阵,想象一下当Adam和他哥哥Leo开着一辆卡车满载着帐篷、睡袋和水瓶等物资到来时,我是多么震惊!A. decided决定;B. refused拒绝;C. promised承诺;D. forgot忘记。根据后文"to pack light with some food and clothes"及"imagine how ___2___ I was"可知,作者原本以为只是简单的露营,所以决定只带一些基本的生活用品,却没想到Adam和他哥哥带了那么多东西,故选A。
22.句意:因此,我决定只带一些食物和衣服轻装上阵,想象一下当Adam和他哥哥Leo开着一辆卡车满载着帐篷、睡袋和水瓶等物资到来时,我是多么震惊!A. disappointed失望的;B. delighted高兴的;C. annoyed恼怒的;D. shocked震惊的。根据后文"when Adam and his older brother, Leo, showed up with a truck filled with supplies当亚当和他的哥哥利奥开着一辆装满物资的卡车出现时"可知,作者看到Adam和他哥哥开来一辆卡车,里面装满了露营物资,与作者原本以为的简单露营大相径庭,所以作者很震惊,故选D。
23.句意:在Leo的带领下,我们接近了目的地。A. searched搜索;B. reached到达;C. approached接近;D. changed改变。根据后文"Finally, we got to the mountain top.最后,我们到达了山顶"可知,作者他们最后到达了山顶,所以此处表示在Leo的带领下,他们接近了目的地,故选C。
24.句意:"小心落石!"Leo不时地警告道。A. explained解释;B. warned警告;C. joked开玩笑;D. admitted承认。根据后文"‘Watch out for the looks rocks!'小心那些石头的形状!"及常识可知,爬山时落石是很危险的,所以Leo不时地警告作者他们要小心落石,故选B。
25.句意:我放下背包以缓解肩膀的疼痛。A. legs腿;B. arms胳膊;C. eyes眼睛;D. shoulders肩膀。根据常识及后文"I dropped my backpack我放下了我的背包"可知,作者背着背包爬山,所以会感到肩膀疼痛,故选D。
26.句意:我们需要搭起帐篷。A. give away赠送;B. put up搭建;C. hand in上交;D. take out取出。根据后文"the tents"及常识可知,露营时需要搭建帐篷,故选B。
27.句意:他和Adam配合得很顺畅且熟练,而我则站在一旁假装帮忙。A. painfully痛苦地;B. unwillingly不情愿地;C. skillfully熟练地;D. creatively有创造性地。根据前文"He and Adam worked smoothly"及后文"while I stood around and pretended to help而我则站在那里,装作在帮忙的样子"可知,Adam和Leo搭帐篷很顺畅,且由"pretended to help"可推断,作者并不会搭帐篷,所以此处表示Adam和Leo搭帐篷很熟练,与作者形成对比,故选C。
28.句意:令人惊讶的是,我们在暴风雨来临之前搭好了帐篷。A. Calmly冷静地;B. Amazingly令人惊讶地;C. Unexpectedly出乎意料地;D. Effortlessly不费力地。根据前文"while I stood around and pretended to help而我则站在那里,装作在帮忙的样子"及后文"we set up the camp before the storm struck在暴风雨来临之前,我们已经搭建好了营地"可知,作者原本以为他们不能在暴风雨来临前搭好帐篷,却没想到Adam和Leo动作很快,在暴风雨来临之前就搭好了帐篷,所以作者感到惊讶,故选B。
29.句意:多亏了零食和故事,我对雷电的恐惧消失了。A. snack零食;B. bag包;C. tent帐篷;D. drink饮料。根据前文"Leo began to share with us some cookies利奥开始和我们分享一些饼干"可知,Leo开始和作者他们分享饼干,即零食,故选A。
30.句意:多亏了零食和故事,我对雷电的恐惧消失了。A. shifted转移;B. continued继续;C. increased增加;D. disappeared消失。根据后文"my fear of the lightning and thunders我对雷电的恐惧"可知,作者在Leo的分享下,对露营不再感到那么害怕,所以对雷电的恐惧消失了,故选D。
31.句意:"露营地可能会有点泥泞,但如果你不能把自己弄脏,露营还有什么乐趣呢?"他笑着说。A. angry生气的;B. sleepy困倦的;C. dirty脏的;D. hungry饥饿的。根据前文"The campsite might get a bit muddy这个露营地可能会变得有点泥泞"可知,露营地可能会有点泥泞,所以此处表示把自己弄脏,故选C。
32.句意:"露营地可能会有点泥泞,但如果你不能把自己弄脏,露营还有什么乐趣呢?"他笑着说。A. how如何;B. nod点头;C. cough咳嗽;D. smile微笑。根据前文"‘what's the fun in camping 'He said‘露营有什么乐趣呢?'他说道"可知,此处表示Leo是笑着说这句话的,故选D。
33.句意:很快暴风雨就过去了,允许我们走出帐篷。A. allowing允许;B. forcing强迫;C. ordering命令;D. begging乞求。根据前文"Soon the storm was gone很快,暴风雨就停息了"可知,暴风雨很快就过去了,所以此处表示允许作者他们走出帐篷,故选A。
34.句意:我不会说谎——我迫切想要洗个热水澡,睡在柔软的床上,但当我抬头仰望银河时,我知道这是一次我永远不会忘记的冒险。A. cry哭泣;B. lie说谎;C. scream尖叫;D. complain抱怨。根据后文"I was dying for a hot shower and a soft bed我渴望洗个热水澡,睡个软床"可知,作者迫切想要洗个热水澡,睡在柔软的床上,但后文又说这次露营是作者永远不会忘记的冒险,所以此处表示作者不会说谎,即作者虽然想要洗个热水澡,睡在柔软的床上,但这次露营确实很特别,令作者难忘,故选B。
35.句意:我不会说谎——我迫切想要洗个热水澡,睡在柔软的床上,但当我抬头仰望银河时,我知道这是一次我永远不会忘记的冒险。A. failure失败;B. conflict冲突;C. adventure冒险;D. performance表演。根据前文讲述的作者他们露营的经历,及后文"I would never forget我永远不会忘记"可知,这次露营对于作者来说是一次冒险,且令作者难忘,故选C。
【答案】36.absolutely;37.associated;38.to;39.who;40.were linked;41.enjoying;42.features;43.milder;44.what;45.items
【知识点】说明文;日常生活类
【解析】【分析】本文是一篇说明文。本文主要讲述了火锅的历史起源、主要风格以及其受欢迎的原因。
【点评】考查语法填空。本题考点涉及副词、非谓语动词、介词、被动语态、疑问词、谓语动词、比较级、名词性从句和名词等知识点的考查。要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
36.句意:如果你曾经把勺子和筷子伸进一个深火锅里,你就会知道这道广受好评的菜绝对美味,吃起来也很有趣。修饰后文形容词delicious应用副词absolutely,作状语。故填absolutely。
37.句意:火锅通常与中国食物联系在一起,通常用各种中国传统食材调味,从生海鲜到蘑菇片不等。句中is seasoned为谓语动词,associate在句中应用非谓语动词形式,与逻辑主语hot pot构成被动关系,故用过去分词作定语。故填associated。
38.句意:火锅通常与中国食物联系在一起,通常用各种中国传统食材调味,从生海鲜到蘑菇片不等。结合句意表示"范围从……到……"可知短语为range from…to…。故填to。
39.句意:一些历史学家追溯其起源到中国重庆附近长江和嘉陵江沿岸的船夫,他们发明了一种既便宜又高效的吃法。此处为非限制性定语从句修饰先行词boatmen,先行词在从句中作主语,指人,故用关系代词who引导。故填who。
40.句意:另一些人认为早期的火锅与蒙古士兵有关。be linked to意为"与……有关",是固定搭配。根据句意以及"early"可知宾语从句陈述过去的事情,要用一般过去时被动语态,主语hot pots是复数,be动词用were,故填were linked。
41.句意:当他们穿越亚洲和其他地方旅行和露营时,他们会坐在火堆旁,在他们翻过来的头盔中享用热汤。本句谓语动词是would sit,enjoy是非谓语动词,与主语they是主动关系,要用现在分词形式作状语。故填enjoying。
42.句意:四川火锅以麻辣著称。此处描述客观事实,应用一般现在时,主语为Sichuan hot pot,谓语动词用第三人称单数。故填features。
43.句意:广东火锅是一个比较温和的版本,调料不那么辣。结合后文"with less spicy seasoning"可知此处应用比较级milder,表示"更温和的"。故填milder。
44.句意:尽管这道菜有多种变化,但使火锅成为世界各地人们最喜欢的菜肴的是它的包容性——每个人都可以把自己最喜欢的食材直接放进锅里,边煮边吃。空格处引导主语从句,从句中缺少主语,指物,故用连接代词what引导。故填what。
45.句意:尽管这道菜有多种变化,但使火锅成为世界各地人们最喜欢的菜肴的是它的包容性——每个人都可以把自己最喜欢的食材直接放进锅里,边煮边吃。item为可数名词,设空处使用复数形式作宾语。故填items。
46.【答案】 With the development of technology, mobile payment is gaining popularity. It has obvious advantages. It is convenient as we can pay with WeChat or Alipay by scanning a QR code, saving time. Also, we don't need to carry cash.
However, it has risks. Our personal information might be leaked, and there are cases of fraud.
In my view, mobile payment is a great innovation. The benefits outweigh the risks. As long as we take precautions like setting strong passwords, we can enjoy its convenience safely.
【知识点】提纲作文;文字式应用文
【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,是一篇英文稿件。越来越多的人开始使用移动支付,要求考生写一篇短文向校英文报投稿,阐述移动支付的优缺点以及自己的看法,属于提纲类作文,内容包括:1)移动支付的优缺点;2)你的看法。写这篇文章时,要注意文中给出的细节都要包括,不要遗漏。这篇文章对于考生的综合能力要求较高,要求考生有很强的谋篇布局的能力和组织要点的能力,需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括,缺一不可。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系,不能出现文章脱节问题。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】本书面表达要点齐全,上下文连贯,使用一定数量的句式结构,让句子更加生动丰满,同时运用了许多高级词汇个固定短语,提高文章的档次,体现了对英语的熟练的驾驭能力。例如:It is convenient as we can pay with WeChat or Alipay by scanning a QR code, saving time. 运用了it作形式主语,以及as引导时间状语从句;As long as we take precautions like setting strong passwords, we can enjoy its convenience safely. 运用了as long as引导条件状语从句的结构。
47.【答案】Paragraph 1: As the students worked. Mary observed them with curiosity. She noticed how Akila, initially disinterested, had quietly chosen vibrant colors and was now blending them together to create a swirling sky filled with fantastical creatures that flew over a stone castle. Meanwhile, Tina was enthusiastically adding playful details to her section of the paper-a whimsical garden where flowers wore hats and creatures rested on the ice cream-topped trees. Mary felt a wave of relief washed over her. The room was alive with chatter and laughter, as Akila and Tina frequently exchanged ideas and inspired one another. Akila even leaned over to admire Tina's ice cream trees and said, "That is mind-blowing!" It was wonderful to see them cooperate, their initial differences melting away in the warmth of shared creativity.
Paragraph 2: Mary stood back and surveyed the creation. The enomious canvas had transformed into a magnificent portrayal of each student's imagination, forming a breathtaking landscape that reflected their individuality yet spoke to their collective spirit. Mary felt a sense of pride swell within her; she realized that in letting go of rigid structures, her students gave their painting an unrealistic but dream-like quality. Akila, Tina, and the rest of the class had not only embraced their own creative paths but had also nurtured each other's ideas. They were thrilled, "It was the best painting ever! We should definitely hang it on the wall!" Inspired by the moment, Mary decided to host an exhibition of their dream world, inviting parents and other classes to admire the beauty of imagination unleashed in her classroom.
【知识点】文字式记叙文;读后续写
【解析】【分析】本篇书面表达是读后续写。通过阅读可知,本文以人物为线索展开,讲述Mary是小学美术老师,一次课上,她发现Akila对画画不感兴趣,而Tina画得天马行空而遭到同学们的嘲笑,最后Mary意识到她限制了孩子们的想象力,所以第二天,Mary宣布将创作一个名为"我们的梦想世界"的集体艺术品,没有任何规则。孩子们可以随意使用颜色、形状和图案。一个接一个,孩子们开始作画了..……段落续写:①由第一段首句内容"当学生们画画时,Mary好奇地看着他们"可以预测续写这段主要内容: 孩子们相互帮助完成画作。②由第二段首句内容"Mary退后一步,打量着创造的画作。"可以预测续写这段主要内容:Mary对他们的创造力感到惊讶,决定举办画展并邀请他们家长参与。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系,尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型是文章显得更有档次。
【点评】本篇书面表达要点齐全,上下文连贯,使用了一定数量的句式结构,让句子更加生动丰满,同时运用了许多高级词汇和固定短语,提高了文章的档次,体现了对英语的熟练的驾驭能力。例如:She noticed how Akila, initially disinterested, had quietly chosen vibrant colors and was now blending them together to create a swirling sky filled with fantastical creatures that flew over a stone castle. 运用了how引导的宾语从句和that构成的定语从句; It was wonderful to see them cooperate, their initial differences melting away in the warmth of shared creativity. 运用了独立主格形式; Inspired by the moment, Mary decided to host an exhibition of their dream world, inviting parents and other classes to admire the beauty of imagination unleashed in her classroom.运用过去分词和现在分词作状语。
1 / 1广东省广州市番禺区2024-2025学年高二上学期期末统考英语试卷
一、A
(2025高二上·番禺期末)Teen Creative WritingFree your creativity as a writer, while learning the tricks of the trade. You have the freedom to write what you want, but you also need to gain the discipline of writing. There are no grades, no exams, and no wrong answers—just creative writing. Each class is taught by a teacher experienced in helping young writers discover and develop their unique voices. This course is offered as a 5-week online class (with a 3-hour session per week). It's open to students aged from 13 to 17.
Upcoming Classes
Start on Tuesday, October 1st
Online, anytime
Price: Registration fee $25, paid once per term
The Syllabus (教学大纲)
The syllabus varies from teacher to teacher, term to term. Many topics will be similar to those covered in the online classes.
Course Components
Week 1 (OIL) realizing the importance of having fun with writing, and exploring essential elements of creative writing—observation, imagination, and language
Week 2 (Show&Tell) understanding the difference between showing and telling, as well as techniques for showing-sensory description, specificity, and scenes
Week 3 (Individuality) exploring the power of a journal, writing what you know, writing what you want to know, and finding your individual voice
Week 4 (Fiction) learning the types and forms of fiction, where to find fiction ideas, and the basics of creating a story—characters, plots, and points of view
Week 5 (Get Better) including forming good writing habits, battling the blank page, revising your works, and reading as a writer
Note: Content may vary among individual classes.
1.What is the purpose of the Teen Creative Writing program
A.To seek for talented young writers.
B.To guide students to write creatively.
C.To prepare students for writing exams.
D.To improve teachers' educational skills.
2.On which week of the program can you learn how to write a fantasy novel
A.Week 1. B.Week 2. C.Week 3. D.Week 4.
3.Where is the text probably taken from
A.A textbook. B.A course plan.
C.An exam paper. D.A writing contest.
【答案】1.B
2.D
3.B
【知识点】推理判断题;细节理解题;学习教育类;应用文
【解析】【分析】本文是一篇应用文。文章主要介绍了针对13至17岁学生的在线创意写作课程,包括课程的目标、教学方式、时间安排、费用、教学大纲以及具体课程内容等信息。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题和推断题两种常考题型,细节题要注意通过关键词从文中寻找答案;推断题需要对已有信息进行加工处理,推断出需要的信息。
1.推理判断题。根据文章第一段中的"Free your creativity as a writer, while learning the tricks of the trade. You have the freedom to write what you want, but you also need to gain the discipline of writing.There are no grades, no exams, and no wrong answers—just creative writing 作为一个作家,释放你的创造力,同时学习这个行业的技巧。你可以自由地写你想写的东西,但你也需要获得写作的规则。没有分数,没有考试,没有错误的答案——只有创造性的写作 "可知,青少年创意写作项目的目的是引导学生创造性地写作。故选B。
2.细节理解题。根据Course Components部分中Week 4的内容"(Fiction) learning the types and forms of fiction, where to find fiction ideas, and the basics of creating a story—characters, plots, and points of view 学习小说的类型和形式,在哪里找到小说的想法,以及创作故事的基础——人物、情节和观点 "可知,在第四周可以学习如何写小说,而幻想小说是小说的一种,因此可以在第四周学习如何写幻想小说。故选D 。
3.推理判断题。根据第一段中的"Each class is taught by a teacher experienced in helping young writers discover and develop their unique voices. 每一堂课都由一位在帮助年轻作家发现和发展自己独特声音方面经验丰富的老师教授 "以及The Syllabus 部分中"The syllabus varies from teacher to teacher, term to term. 教学大纲因老师而异,因学期而异 "以及后文表格中对每周课程内容的介绍可知,文章介绍了一个青少年创意写作的课程计划。故文章可能选自一个课程计划。故选B 。
二、B
(2025高二上·番禺期末)Catherine Borowski and her partner Lee Baker are the founders of Graphic Rewilding, a project to place huge nature-inspired artworks into the urban landscape. "We just want to add the colour and diversity of nature into run-down spaces, urging people to notice and find joy in the world around them," says Baker.
Baker, a painter, has long understood the benefits of biophilic (热爱自然的) design. Having suffered a breakdown 10 years ago, Baker found that drawing flowers was the only way to lift his spirit. It was around this time that Baker met Borowski, and joined her production company as a creative director. The pair have worked together ever since launching Graphic Rewilding in 2021.
Since then, they've decorated many buildings at locations including Earl's Court station, Lewes Castle and Westfield Shopping Centre in Shepherd's Bush—all hand drawn by Baker. "We love galleries, but we focus on public art. This way, our work is out there for everyone to enjoy," Baker says.
The pair believe that flowers have serious power, even when they're not real. "We know that spending time in nature is good for us, but studies show that even pictures of plants have a positive effect on the mind," says Baker. He discovers from the research that images of plants in hospital waiting rooms can help reduce feelings of stress inpatients.
Even so, they admit that art is no match for Mother Nature. "Some people expressed concern that our project might hurt real rewilding efforts. But both can coexist," says Borowski. "Of course, we want more green space. But we aren't gardeners. We're artists. In the absence of nature, we want to create inspiring spaces through art."
Overall, the response has been hugely positive. "The joy that these artworks bring is evident," says Borowski, highlighting an early project in Crawley, West Sussex, where they painted brick walls, billboards, benches and even bins. "There were so many smiling faces," she says. "Putting art into a place that previously felt unloved feels like developing joy where there was none."
4.What is the Graphic Rewilding project aimed at
A.Bringing cities to life through art.
B.Promoting people's appreciation of art.
C.Promoting biodiversity in urban areas.
D.Raising people's eco-friendly awareness.
5.What led Baker to fall in love with biophilic design
A.His working experience in the wild.
B.His research on the benefits of plants.
C.A collaboration with Catherine Borowski.
D.A comforting experience of drawing flowers.
6.What distinguishes Graphic Rewilding from gallery exhibitions
A.It gives access to everyone
B.It creates hand-drawn designs.
C.It focuses on famous buildings.
D.It expressed itself more artistically.
7.How do most people react to the pair's artworks
A.Indifferent. B.Doubtful. C.Appreciative. D.objective.
【答案】4.A
5.D
6.A
7.C
【知识点】推理判断题;细节理解题;学习教育类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文。本文主要讲述了Catherine Borowski和她的搭档Lee Baker共同创建了Graphic Rewilding项目,将大自然色彩和多样性融入到破败的空间中,让人们在日常生活中发现世界的美好。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题和推断题两种常考题型,细节题要注意通过关键词从文中寻找答案;推断题需要对已有信息进行加工处理,推断出需要的信息。
4.细节理解题。根据文章第一段中的"Catherine Borowski and her partner Lee Baker are the founders of Graphic Rewilding, a project to place huge nature-inspired artworks into the urban landscape. Catherine Borowski和她的搭档Lee Baker是Graphic Rewilding项目的创始人,该项目旨在将巨大的以自然为灵感的艺术品融入城市景观 "以及"We just want to add the colour and diversity of nature into run-down spaces, urging people to notice and find joy in the world around them, 我们只是想把自然的色彩和多样性添加到破败的空间中,促使人们注意到并找到周围世界的乐趣 "可知,Graphic Rewilding项目的目的是通过艺术为城市注入活力。故选A 。
5.细节理解题。根据文章第二段中的"Having suffered a breakdown 10 years ago, Baker found that drawing flowers was the only way to lift his spirit. 10年前,Baker精神崩溃,他发现画花是唯一能提振他精神的方法 "可知,一次画花的安慰经历让Baker爱上了亲生物设计。故选D 。
6.推理判断题。根据文章第三段中的"We love galleries, but we focus on public art. This way, our work is out there for everyone to enjoy, 我们喜欢画廊,但我们专注于公共艺术。这样,我们的作品就可以让每个人欣赏 "可知,Graphic Rewilding与画廊展览的区别在于它面向大众,每个人都可以欣赏。故选A 。
7.细节理解题。根据文章最后一段中的"Overall, the response has been hugely positive. 总的来说,反响非常积极 "以及"There were so many smiling faces, 有很多笑脸 "可知,大多数人对这对搭档的艺术作品都很欣赏。故选C 。
三、C
(2025高二上·番禺期末)We've all been in a position where our phone runs out of battery, but we don't have anywhere to charge it. Well, what if the clothing you were wearing could help you out It's an option that isn't as strange as you might think. Now the latest fashion breakthrough is taking "activewear" in an entirely new direction: researchers at Nottingham Trent University have developed a new fabric that can keep small devices charged.
The prototype (原型) includes 1,200 tiny solar panels, each measuring just 5 by 1.5 millimeters. It can generate 400 milliwatts of electrical energy, enough to charge electronic devices.
"Until now very few people have considered their clothing products could be used for charging electronic devices," explains Theodore Hughes-Riley, an associate professor of Electronic Textiles. "The material which we have developed appears and behaves the same as any ordinary fabric, as it can be washed in a machine. Besides, because the tiny solar cells are comprised of silicon (硅), wearers aren't able to even notice a discrepancy between the fabric's composition and that of standard clothing."
Potential products include items like outerwear, backpacks and other carrying bags using the material, all of which could allow wearers to keep their devices charged during the day. "Electronic fabrics really have the potential to change people's relationship with technology, as this prototype shows how we could live without charging many devices on the wall," adds Theodore.
Solar power innovations are key to transforming human society from fossil fuel technologies, and are coming into a variety of fields. The European Space Agency, for example, plans to experiment with solar panel systems orbiting above Earth. Since there are no real "days" or "nights" in space, potential solar power generation could be as much as 8 or 9 times greater than what's currently achievable here on Earth's surface. As powerful as that may one day be for us, it's encouraging to know even changes like the composition of our clothing can help promote the necessary renewable energy shift for our species.
8.Why is the new fabric special
A.It can adjust people' body temperatures.
B.It can change clothes' colors in the sun.
C.It can produce electricity from sunlight.
D.It is much tougher than standard clothing.
9.What does the underlined word "discrepancy" in paragraph 3mean
A.Distinction. B.Mismatch. C.Improvement. D.Similarity.
10.How does the innovation impact our relationship with technology according Theodore
A.By making electronic devices much cheaper.
B.By decreasing the demand for fixed chargers.
C.By making us more aware of our energy use.
D.By increasing our dependence on electronics.
11.What can be inferred from the last paragraph
A.Solar power is more useful in space than on Earth.
B.Solar energy will soon take the place of fossil fuels.
C.Space exploration has no impact on Earth's energy.
D.Small changes can lead to a renewable energy future.
【答案】8.C
9.A
10.B
11.D
【知识点】推理判断题;词义猜测题;细节理解题;说明文;科普类
【解析】【分析】本文是一篇说明文。本文主要介绍了英国诺丁汉特伦特大学的研究人员开发的一种新型织物,这种织物可以利用阳光发电,为小型电子设备充电。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推理判断题和词义猜测题三种常考题型,细节题要注意通过关键词从文中寻找答案;推断题需要考生根据关键词,结合语境推断出所需要的信息;词义猜测题需要对已有信息进行加工处理,利用上下文、表示转折、并列或因果的词、定语从句等信息推断出词的意思。
8.细节理解题。根据文章第二段"The prototype (原型) includes 1,200 tiny solar panels, each measuring just 5 by 1.5 millimeters. It can generate 400 milliwatts of electrical energy, enough to charge electronic devices. 原型机包括1200块微型太阳能电池板,每块只有5乘1.5毫米。它可以产生400毫瓦的电能,足以给电子设备充电 "可知,这种新型织物的特殊之处在于它能从阳光中产生电力,故选C 。
9.词义猜测题。根据画线词上文"The material which we have developed appears and behaves the same as any ordinary fabric, as it can be washed in a machine. 我们开发出的材料看起来和表现都与普通织物一样,因为它可以用洗衣机洗 "开发出的材料看起来和表现都与普通织物一样,因此穿着者甚至不能注意到这种织物和普通衣服成分之间的差异之处。故划线词意为"差异",与A选项"Distinction.差别"为同义词,故选A。
10.推理判断题。根据文章第四段中Theodore的话"Electronic fabrics really have the potential to change people's relationship with technology, as this prototype shows how we could live without charging many devices on the wall, 电子织物真的有可能改变人们与技术的关系,因为这个原型展示了我们如何在不依赖墙上的许多充电设备的情况下生活"可知,这种创新通过减少对固定充电器的需求来影响我们与技术的关系,故选B。
11.推理判断题。根据文章最后一段"As powerful as that may one day be for us, it's encouraging to know even changes like the composition of our clothing can help promote the necessary renewable energy shift for our species. 尽管有一天这对我们来说可能会很强大,但令人鼓舞的是,即使是像我们的衣服成分这样的变化,也可以帮助促进我们物种必要的可再生能源转变"可推知,微小的改变可以带来可再生能源的未来,故选D。
四、D
(2025高二上·番禺期末)Have you ever walked into a room and forgotten why you went there, or been about to speak but suddenly realized you had no idea what you were going to say The human brain normally balances countless inputs, thoughts and actions, but sometimes, it seems to short-circuit (短路). So what really happens
Understanding why we forget first requires us to tear down the myth about memory. "It is generally believed that memory is just one thing," said Susanne Jaeggi, a professor of psychology. "Indeed, there are very different components of memory, and they're also related to different cognitive (认知的) processes."
There are two different types of memory: long-term and working memory. The former is a broad category of memories that involve experience and skills stored in the brain for extended periods. On the other hand, thoughts in working memory are only present for a brief period.
"Working memory is like the sketchpad (速写本) of conscious thought," said Earl K. Miller, a professor of neuroscience at MIT. "Every piece of new information, inner dialogue and sensory input is routed through working memory and certain characteristics of working memory explain why we forget those thoughts."
First, psychologists estimate that people can hold only about four to seven "chunks" (块) of information — such as letters, digits, words or phrases — in their working memory at a time. Rather than being aware of all of these "chunks" all at once, the brain bounces around from one idea to another, making it more likely to forget one.
Second, the brain quickly wipes out unimportant things from working memory to make room for new information. So unless those short-term memories are transferred into long-term memories (a process called consolidation), they'll soon disappear.
But for those who regularly struggle with thoughts slipping their mind, Jaeggi and Miller have some words to say. In the first place, Miller says multitasking makes forgetting more likely. Jaeggi mentions if you walk into a room and forget why you went in there, go back into the room you were before. The context clues might give the brain the extra boost it needs to reach back a few seconds in working memory and bring back the thought that's already gone.
12.What can be learnt about human brains from paragraph 1
A.They can become easily overloaded.
B.They experience occasional memory slips.
C.They are sensitive to a short circuit condition.
D.They frequently switch between different tasks.
13.What role does working memory serve as according to Earl K. Miller
A.A strategy for making multitasking brains.
B.A place for recording experience and skills.
C.A short-term space for processing information.
D.A tool for increasing the amount of sensory input.
14.What is Jaeggi's suggestion for recovering a lost thought
A.Setting a reminder ahead of time.
B.Centering on the new task at hand.
C.Returning to the previous context.
D.Visualizing the thought in your mind.
15.What is a suitable title for the text
A.The Secret of Memory Loss B.Cognitive Processes in Learning
C.Multitasking's Impact on Memory D.The Importance of Working Memory
【答案】12.B
13.C
14.C
15.A
【知识点】推理判断题;细节理解题;说明文;科普类;标题选择
【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了人类记忆的类型及人类为什么会忘记一些事情。
【点评】考查阅读理解。细节题、推断题、和主旨题都是常考题型。细节题需要根据关键词从文中找出答案;推断题需要考生根据关键词,结合语境推断出所需要的信息;主旨题则需要考生掌握全文结构和行文脉络,重点关注每段的中心句或首句,利用关键词获取主旨大意。
12.推理判断题。根据第一段"Have you ever walked into a room and forgotten why you went there, or been about to speak but suddenly realized you had no idea what you were going to say The human brain normally balances countless inputs, thoughts and actions, but sometimes, it seems to short-circuit . 你有没有走进一个房间却忘了为什么要去那里,或者正要说话却突然意识到自己不知道该说什么?人类的大脑通常能平衡无数的输入、想法和行动,但有时,它似乎会"短路" "可推知,人类的大脑有时会经历偶尔的记忆失误。故选B。
13.细节理解题。根据第四段"‘Working memory is like the sketchpad (速写本) of conscious thought,' said Earl K. Miller. a professor of neuroscience at MIT ‘Every piece of new information, inner dialogue and sensory input is routed through working memory and certain characteristics of working memory explain why we forget those thoughts.' 麻省理工学院神经科学教授厄尔 K 米勒说:‘工作记忆就像意识思想的速写本。每一条新的信息、内心对话和感官输入都是通过工作记忆进行传递的,工作记忆的某些特性解释了为什么我们会忘记那些想法'"可知,每一条新的信息、内心对话和感官输入都是通过工作记忆进行传递的,即工作记忆是处理信息的短期空间。故选C。
14.细节理解题。根据最后一段"Jaeggi mentions if you walk into a room and forget why you went in there, go back into the room you were before. The context clues might give the brain the extra boost it needs to reach back a few seconds in working memory and bring back the thought that's already gone. Jaeggi提到,如果你走进一个房间却忘了为什么要去那里,就回到你之前的房间。上下文线索可能会给大脑额外的动力,让它在工作记忆中回溯几秒钟,找回已经消失的想法 "可知,Jaeggi对于恢复失去的想法的建议是回到之前的语境中。故选C。
15.主旨大意题。通读全文,结合第一段"Have you ever walked into a room and forgotten why you went there, or been about to speak but suddenly realized you had no idea what you were going to say The human brain normally balances countless inputs, thoughts and actions, but sometimes, it seems to short-circuit (短路). So what really happens 你有没有走进一个房间却忘了为什么要去那里,或者正要说话却突然意识到自己不知道该说什么?人类的大脑通常能平衡无数的输入、想法和行动,但有时,它似乎会"短路"。那么,到底发生了什么?"及全文内容可知,本文主要探讨了人类大脑记忆偶尔失误的现象,解释了记忆的不同成分及其与认知过程的关系,特别是工作记忆的特点和导致忘记的原因,并给出了一些建议。由此可知,A选项"The Secret of Memory Loss(记忆丧失的秘密)"最符合文章主旨。故选A。
五、阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
(2025高二上·番禺期末)At 40, I fell in love with cycling and joined a local cycling club. I befriended cycling lovers and we often went cycling together. 16.   I decided to go on a solo (独自的) cycling journey from Singapore to Indonesia.
My late grandfather was born in Bagansiapiapi, Indonesia. Growing up, I'd hear all kinds of stories about his childhood before he moved to Singapore. I was anxious to visit his birthplace but I never acted on it until the idea of cycling there came to mind. 17.   And I decided to go big — make the whole journey across the island and head to the northernmost tip of Indonesia.
I made sure I planned my first solo ride around Indonesia well. My whole trip would cover more than 1,600 km. I aimed to cycle around 100 km to 140 km a day, which would take about four to six hours. I had to leave room for flexibility. Possible bicycle breakdowns and accidents needed to be taken into account. 18.  
During the first leg of the journey, I hardly felt tired because I was so driven by my excitement. Reaching Bagansiapiapi, I immediately asked about the history relating to the large Chinese community there. I learned that a Chinese family surnamed Tan did live there for years. In the 1940s, they moved to another part of Southeast Asia. The locals couldn't remember the names so I wasn't sure whether it was my grandfather's family. 19.   All the small pieces of the history reminded me of the hard work of my forefathers to find a better life for their later generations.
 20.   Once, I got lost while cycling towards Lake Toba. Luckily, a family of three showed me the right directions. The whole journey was unforgettable. I was thankful that I could witness the land where my grandparents had ever lived and that I had completed such a challenging cycling journey myself.
A. I knew I had to make it happen.
B. At age 49, I developed a thirst for adventure.
C. My cycling journey was not without challenges.
D. Or I was just feeling extra tired on a certain day.
E. However, the possibility left me feeling excited and satisfied.
F. I took note of a few potential hostels and other accommodations.
G. I felt a little regret for not exploring more of my family's detailed history.
【答案】16.B;17.A;18.D;19.E;20.C
【知识点】七选五;故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者40岁时爱上骑自行车,并决定从新加坡独自骑行到印度尼西亚,探访祖父的出生地巴甘西亚皮阿比,整个骑行旅程超过1600公里,途中了解了当地华人社区的历史,虽然遇到了一些困难,但也得到了当地人的帮助,最终顺利完成骑行之旅的故事。
A. 我知道我必须让它成真。
B. 49 岁时,我萌生了对冒险的渴望。
C. 我的骑行之旅并非一帆风顺。
D. 或者只是那天我特别累。
然而,这种可能性让我感到兴奋和满足。
F. 我留意了几家可能的旅社和其他住宿场所。
G. 我有点后悔没有更深入地探究一下家族的详细历史。
【点评】七选五的答案选项较少,并且给出的都是句子,因此,我们可以通过句子的完整性或者句子后面的标点符合来判断该句在文章中的位置。另外,通过阅读选项,有可能找出其他选项表达完全同意思的句子,这样的话就可以直接将该选项排除。
16.根据上文"At 40, I fell in love with cycling and joined a local cycling club. I befriended cycling lovers and we often went cycling together. 40岁时,我爱上了骑自行车,并加入了当地的一个自行车俱乐部。我和自行车爱好者成了朋友,我们经常一起去骑自行车 "可知,作者40岁时爱上了骑自行车,并加入了当地的自行车俱乐部,与骑行爱好者交朋友并经常一起骑行。B选项"At age 49, I developed a thirst for adventure. 49岁时,我渴望冒险 "承接上文,说明作者在49岁时有了新的追求——冒险,因此决定独自骑行从新加坡到印度尼西亚。这符合逻辑顺序和语境,起到了承上启下的作用。故选B。
17.根据上文"Growing up, I'd hear all kinds of stories about his childhood before he moved to Singapore. I was anxious to visit his birthplace but I never acted on it until the idea of cycling there came to mind. 在他移居新加坡之前,我听过他各种各样的童年故事。我很想去他的出生地看看,但一直没有付诸行动,直到我想到骑车去那里 "提到作者一直想去祖父的出生地印度尼西亚,但从未付诸行动,直到想到骑自行车去那里。A选项"I knew I had to make it happen. 我知道我必须让它发生 "紧承上文,表达了作者决定要实现这个想法的决心。下文"And I decided to go big — make the whole journey across the island and head to the northernmost tip of Indonesia. 于是我决定做一次大的尝试——横穿整个岛屿,前往印尼的最北端 "进一步说明了作者的计划,与A选项相呼应。故选A。
18.根据上文"I made sure I planned my first solo ride around Indonesia well. My whole trip would cover more than 1,600 km. I aimed to cycle around 100 km to 140 km a day, which would take about four to six hours. I had to leave room for flexibility. Possible bicycle breakdowns and accidents needed to be taken into account. 我确保我的第一次独自在印度尼西亚骑行计划得很好。我的整个旅程将超过1600公里。我的目标是每天骑100到140公里,大约需要4到6个小时。我必须为灵活性留出空间。需要考虑到可能出现的自行车故障和事故 "可知,作者为了确保骑行顺利,做了详细的计划,包括每天骑行的距离和预留的灵活时间,以及考虑可能的自行车故障和事故。D选项"Or I was just feeling extra tired on a certain day. 或者我只是在某一天感觉特别累 "是一种假设的情况,与上文中提到的预留灵活时间相呼应,表示即使遇到意外情况(如某天特别累),也能灵活应对。故选D。
19.根据上文"Reaching Bagansiapiapi, I immediately asked about the history relating to the large Chinese community there. I learned that a Chinese family surnamed Tan did live there for years. In the 1940s, they moved to another part of Southeast Asia. The locals couldn't remember the names so I wasn't sure whether it was my grandfather's family. 到达Bagansiapiapi后,我立即询问了与那里庞大的华人社区有关的历史。我了解到一个姓谭的中国家庭确实在那里住了很多年。在20世纪40年代,他们搬到了东南亚的另一个地方。当地人记不住他们的名字,所以我不确定那是不是我祖父的家人 "可知,作者到达祖父的出生地后,询问了与当地华人社区有关的历史,但不确定是否是祖父的家族。E选项"However, the possibility left me feeling excited and satisfied. 然而,这种可能性让我感到兴奋和满足 "表示尽管不确定,但这种可能性仍然让作者感到兴奋和满足。这符合作者的情感变化,也体现了作者对家族历史的关注和探索。故选E。
20.根据下文"Once, I got lost while cycling towards Lake Toba. Luckily, a family of three showed me the right directions. 有一次,我在骑车去鸟羽湖的路上迷路了。幸运的是,一个三口之家给我指了正确的方向 "可知,此处提出作者在骑行过程中迷路了,但幸运地得到了一个三口之家的帮助。C选项"My cycling journey was not without challenges. 我的骑行之旅并非没有挑战 "引出下文作者在骑行过程中遇到的困难。故选C。
六、阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
(2025高二上·番禺期末)When Adam invited me to a camping trip to the mountains, I pictured a lovely house with comfortable beds. Therefore, I 21. to pack light with some food and clothes, imagine how 22. I was when Adam and his older brother, Leo, showed up with a truck filled with supplies — tents, sleeping bags and water bottles!
Red by Leo, we 23. the destination. "Watch out for the looks rocks!" Leo 24. from time to time. Finally, we got to the mountain top. I dropped my backpack to relieve the pain of my 25. . Looking up at the sky, Leo said, "A storm is developing. We need to 26. the tents." He and Adam worked smoothly and 27. , while I stood around and pretended to help. 28. , we set up the camp before the storm struck.
Sensing that I was scared, Leo began to share with us some cookies while talking about his camping experiences. Thanks to the 29. and stories, my fear of the lightning and thunders 30. . "The campsite might get a bit muddy, but if you can't get 31. , what's the fun in camping " He said with a 32. .
Soon the storm was gone, 33. us to exit the tent. I could see the stars for miles at the night sky. I won't 34. — I was dying for a hot shower and a soft bed, but as I gazed upward at the Milky Way, I knew this was a(n) 35. I would never forget.
21.A.decided B.refused C.promised D.forgot
22.A.disappointed B.delighted C.annoyed D.shocked
23.A.searched B.reached C.approached D.changed
24.A.explained B.warned C.joked D.admitted
25.A.legs B.arms C.eyes D.shoulders
26.A.give away B.put up C.hand in D.take out
27.A.painfully B.unwillingly C.skillfully D.creatively
28.A.Calmly B.Amazingly C.Unexpectedly D.Effortlessly
29.A.snack B.bag C.tent D.drink
30.A.shifted B.continued C.increased D.disappeared
31.A.angry B.sleepy C.dirty D.hungry
32.A.how B.nod C.cough D.smile
33.A.allowing B.forcing C.ordering D.begging
34.A.cry B.lie C.scream D.complain
35.A.failure B.conflict C.adventure D.performance
【答案】21.A;22.D;23.C;24.B;25.D;26.B;27.C;28.B;29.A;30.D;31.C;32.D;33.A;34.B;35.C
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文。本文讲述了作者参加Adam的露营之旅,原本以为只是轻松的露营,却发现要搭帐篷等野外生存活动,让作者感到震惊。在Leo的分享和帮助下,作者逐渐克服了恐惧,享受了露营的乐趣,尤其是雨后的星空给作者留下了深刻印象。
【点评】考查完形填空。答题时首先要跳过空格,通读文章掌握大意。然后细读文章,字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。
21.句意:因此,我决定只带一些食物和衣服轻装上阵,想象一下当Adam和他哥哥Leo开着一辆卡车满载着帐篷、睡袋和水瓶等物资到来时,我是多么震惊!A. decided决定;B. refused拒绝;C. promised承诺;D. forgot忘记。根据后文"to pack light with some food and clothes"及"imagine how ___2___ I was"可知,作者原本以为只是简单的露营,所以决定只带一些基本的生活用品,却没想到Adam和他哥哥带了那么多东西,故选A。
22.句意:因此,我决定只带一些食物和衣服轻装上阵,想象一下当Adam和他哥哥Leo开着一辆卡车满载着帐篷、睡袋和水瓶等物资到来时,我是多么震惊!A. disappointed失望的;B. delighted高兴的;C. annoyed恼怒的;D. shocked震惊的。根据后文"when Adam and his older brother, Leo, showed up with a truck filled with supplies当亚当和他的哥哥利奥开着一辆装满物资的卡车出现时"可知,作者看到Adam和他哥哥开来一辆卡车,里面装满了露营物资,与作者原本以为的简单露营大相径庭,所以作者很震惊,故选D。
23.句意:在Leo的带领下,我们接近了目的地。A. searched搜索;B. reached到达;C. approached接近;D. changed改变。根据后文"Finally, we got to the mountain top.最后,我们到达了山顶"可知,作者他们最后到达了山顶,所以此处表示在Leo的带领下,他们接近了目的地,故选C。
24.句意:"小心落石!"Leo不时地警告道。A. explained解释;B. warned警告;C. joked开玩笑;D. admitted承认。根据后文"‘Watch out for the looks rocks!'小心那些石头的形状!"及常识可知,爬山时落石是很危险的,所以Leo不时地警告作者他们要小心落石,故选B。
25.句意:我放下背包以缓解肩膀的疼痛。A. legs腿;B. arms胳膊;C. eyes眼睛;D. shoulders肩膀。根据常识及后文"I dropped my backpack我放下了我的背包"可知,作者背着背包爬山,所以会感到肩膀疼痛,故选D。
26.句意:我们需要搭起帐篷。A. give away赠送;B. put up搭建;C. hand in上交;D. take out取出。根据后文"the tents"及常识可知,露营时需要搭建帐篷,故选B。
27.句意:他和Adam配合得很顺畅且熟练,而我则站在一旁假装帮忙。A. painfully痛苦地;B. unwillingly不情愿地;C. skillfully熟练地;D. creatively有创造性地。根据前文"He and Adam worked smoothly"及后文"while I stood around and pretended to help而我则站在那里,装作在帮忙的样子"可知,Adam和Leo搭帐篷很顺畅,且由"pretended to help"可推断,作者并不会搭帐篷,所以此处表示Adam和Leo搭帐篷很熟练,与作者形成对比,故选C。
28.句意:令人惊讶的是,我们在暴风雨来临之前搭好了帐篷。A. Calmly冷静地;B. Amazingly令人惊讶地;C. Unexpectedly出乎意料地;D. Effortlessly不费力地。根据前文"while I stood around and pretended to help而我则站在那里,装作在帮忙的样子"及后文"we set up the camp before the storm struck在暴风雨来临之前,我们已经搭建好了营地"可知,作者原本以为他们不能在暴风雨来临前搭好帐篷,却没想到Adam和Leo动作很快,在暴风雨来临之前就搭好了帐篷,所以作者感到惊讶,故选B。
29.句意:多亏了零食和故事,我对雷电的恐惧消失了。A. snack零食;B. bag包;C. tent帐篷;D. drink饮料。根据前文"Leo began to share with us some cookies利奥开始和我们分享一些饼干"可知,Leo开始和作者他们分享饼干,即零食,故选A。
30.句意:多亏了零食和故事,我对雷电的恐惧消失了。A. shifted转移;B. continued继续;C. increased增加;D. disappeared消失。根据后文"my fear of the lightning and thunders我对雷电的恐惧"可知,作者在Leo的分享下,对露营不再感到那么害怕,所以对雷电的恐惧消失了,故选D。
31.句意:"露营地可能会有点泥泞,但如果你不能把自己弄脏,露营还有什么乐趣呢?"他笑着说。A. angry生气的;B. sleepy困倦的;C. dirty脏的;D. hungry饥饿的。根据前文"The campsite might get a bit muddy这个露营地可能会变得有点泥泞"可知,露营地可能会有点泥泞,所以此处表示把自己弄脏,故选C。
32.句意:"露营地可能会有点泥泞,但如果你不能把自己弄脏,露营还有什么乐趣呢?"他笑着说。A. how如何;B. nod点头;C. cough咳嗽;D. smile微笑。根据前文"‘what's the fun in camping 'He said‘露营有什么乐趣呢?'他说道"可知,此处表示Leo是笑着说这句话的,故选D。
33.句意:很快暴风雨就过去了,允许我们走出帐篷。A. allowing允许;B. forcing强迫;C. ordering命令;D. begging乞求。根据前文"Soon the storm was gone很快,暴风雨就停息了"可知,暴风雨很快就过去了,所以此处表示允许作者他们走出帐篷,故选A。
34.句意:我不会说谎——我迫切想要洗个热水澡,睡在柔软的床上,但当我抬头仰望银河时,我知道这是一次我永远不会忘记的冒险。A. cry哭泣;B. lie说谎;C. scream尖叫;D. complain抱怨。根据后文"I was dying for a hot shower and a soft bed我渴望洗个热水澡,睡个软床"可知,作者迫切想要洗个热水澡,睡在柔软的床上,但后文又说这次露营是作者永远不会忘记的冒险,所以此处表示作者不会说谎,即作者虽然想要洗个热水澡,睡在柔软的床上,但这次露营确实很特别,令作者难忘,故选B。
35.句意:我不会说谎——我迫切想要洗个热水澡,睡在柔软的床上,但当我抬头仰望银河时,我知道这是一次我永远不会忘记的冒险。A. failure失败;B. conflict冲突;C. adventure冒险;D. performance表演。根据前文讲述的作者他们露营的经历,及后文"I would never forget我永远不会忘记"可知,这次露营对于作者来说是一次冒险,且令作者难忘,故选C。
七、第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
(2025高二上·番禺期末)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Have you ever sunk a spoon and a pair of chopsticks into a deep bowl of hot pot If so, then you know that this widely-appreciated dish can be 36.   (absolute) delicious and fun to eat. Typically 37.   (associated) with Chinese food, hot pot is commonly seasoned with all kinds of traditional Chinese ingredients, ranging from raw shellfish 38.   sliced mushrooms. Today hot pot is enjoyed all across Asia, which begs the question: Where, exactly, did hot pot originate
Some historians trace its beginnings back to boatmen living along the Yangtze and Jialing rivers around Chongqing, China, 39.   invented an inexpensive and efficient way to eat. Others believe early hot pots 40.   (link) to Mongol soldiers. As they traveled and camped across Asia and beyond, they'd sit around the fires, 41.   (enjoy) hot soup in one of their overturned helmets (头盔).
Nowadays there are three major styles of hot pot. Sichuan hot pot 42.   (feature) strong and spicy flavors. Cantonese hot pot is a much 43.   (mild) version with less spicy seasoning. The third one is Mongolian hot pot, which is similar to the original version of hot pot. Despite the variations of this dish, 44.   makes hot pot become a favorite dish all over the world is its inclusiveness-everyone is free to add their favorite 45.   (item) right into the pot, cooking and eating as they go.
【答案】36.absolutely;37.associated;38.to;39.who;40.were linked;41.enjoying;42.features;43.milder;44.what;45.items
【知识点】说明文;日常生活类
【解析】【分析】本文是一篇说明文。本文主要讲述了火锅的历史起源、主要风格以及其受欢迎的原因。
【点评】考查语法填空。本题考点涉及副词、非谓语动词、介词、被动语态、疑问词、谓语动词、比较级、名词性从句和名词等知识点的考查。要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
36.句意:如果你曾经把勺子和筷子伸进一个深火锅里,你就会知道这道广受好评的菜绝对美味,吃起来也很有趣。修饰后文形容词delicious应用副词absolutely,作状语。故填absolutely。
37.句意:火锅通常与中国食物联系在一起,通常用各种中国传统食材调味,从生海鲜到蘑菇片不等。句中is seasoned为谓语动词,associate在句中应用非谓语动词形式,与逻辑主语hot pot构成被动关系,故用过去分词作定语。故填associated。
38.句意:火锅通常与中国食物联系在一起,通常用各种中国传统食材调味,从生海鲜到蘑菇片不等。结合句意表示"范围从……到……"可知短语为range from…to…。故填to。
39.句意:一些历史学家追溯其起源到中国重庆附近长江和嘉陵江沿岸的船夫,他们发明了一种既便宜又高效的吃法。此处为非限制性定语从句修饰先行词boatmen,先行词在从句中作主语,指人,故用关系代词who引导。故填who。
40.句意:另一些人认为早期的火锅与蒙古士兵有关。be linked to意为"与……有关",是固定搭配。根据句意以及"early"可知宾语从句陈述过去的事情,要用一般过去时被动语态,主语hot pots是复数,be动词用were,故填were linked。
41.句意:当他们穿越亚洲和其他地方旅行和露营时,他们会坐在火堆旁,在他们翻过来的头盔中享用热汤。本句谓语动词是would sit,enjoy是非谓语动词,与主语they是主动关系,要用现在分词形式作状语。故填enjoying。
42.句意:四川火锅以麻辣著称。此处描述客观事实,应用一般现在时,主语为Sichuan hot pot,谓语动词用第三人称单数。故填features。
43.句意:广东火锅是一个比较温和的版本,调料不那么辣。结合后文"with less spicy seasoning"可知此处应用比较级milder,表示"更温和的"。故填milder。
44.句意:尽管这道菜有多种变化,但使火锅成为世界各地人们最喜欢的菜肴的是它的包容性——每个人都可以把自己最喜欢的食材直接放进锅里,边煮边吃。空格处引导主语从句,从句中缺少主语,指物,故用连接代词what引导。故填what。
45.句意:尽管这道菜有多种变化,但使火锅成为世界各地人们最喜欢的菜肴的是它的包容性——每个人都可以把自己最喜欢的食材直接放进锅里,边煮边吃。item为可数名词,设空处使用复数形式作宾语。故填items。
八、第一节(满分15分)
46.(2025高二上·番禺期末)随着科技的进步,越来越多人开始使用移动支付(mobile payment),有人认为其十分便捷,也有人担忧存在风险。请根据以下要点写一篇短文向校英文报投稿,内容包括:
1. 移动支付的优缺点;
2. 你的看法。
参考词汇:微信 WeChat;支付宝 Alipay;二维码 QR code
注意:
1. 写作词数应为80左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】 With the development of technology, mobile payment is gaining popularity. It has obvious advantages. It is convenient as we can pay with WeChat or Alipay by scanning a QR code, saving time. Also, we don't need to carry cash.
However, it has risks. Our personal information might be leaked, and there are cases of fraud.
In my view, mobile payment is a great innovation. The benefits outweigh the risks. As long as we take precautions like setting strong passwords, we can enjoy its convenience safely.
【知识点】提纲作文;文字式应用文
【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,是一篇英文稿件。越来越多的人开始使用移动支付,要求考生写一篇短文向校英文报投稿,阐述移动支付的优缺点以及自己的看法,属于提纲类作文,内容包括:1)移动支付的优缺点;2)你的看法。写这篇文章时,要注意文中给出的细节都要包括,不要遗漏。这篇文章对于考生的综合能力要求较高,要求考生有很强的谋篇布局的能力和组织要点的能力,需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括,缺一不可。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系,不能出现文章脱节问题。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】本书面表达要点齐全,上下文连贯,使用一定数量的句式结构,让句子更加生动丰满,同时运用了许多高级词汇个固定短语,提高文章的档次,体现了对英语的熟练的驾驭能力。例如:It is convenient as we can pay with WeChat or Alipay by scanning a QR code, saving time. 运用了it作形式主语,以及as引导时间状语从句;As long as we take precautions like setting strong passwords, we can enjoy its convenience safely. 运用了as long as引导条件状语从句的结构。
九、第二节(满分25分)
47.(2025高二上·番禺期末)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Mary was the art teacher for primary school students. On this particular day, she was guiding them through the process of drawing a scenic landscape. Akila yawned(打哈欠), clearly disinterested - drawing wasn't her thing. A small group of students gathered around Tina, laughing at her unusual drawing: a sun sporting sunglasses and trees topped with ice cream cones.
Mary instructed Tina firmly but with unease, "Draw it the way I showed you." As the lesson continued, doubt crept into Mary's mind. Had the joy of creativity been overshadowed by the pressure to fit in She scanned the room, observing her students' faces – some concentrated, others uncertain. Akila's disinterest was clear and Tina's imaginative drawing had been met with ridicule instead of praise.
After class, Mary sat down with Tina, her tone softening, "Why did you draw the sun with sunglasses and the trees with ice creams " she asked gently.
Tina's eyes sparkled with a touch of rebellion (叛逆)-"I love ice cream, and I thought the sun would look cool with sunglasses. Why do we always have to draw like everyone else "
Mary paused, her thoughts racing. Tina's drawings weren't just curious —they were a window into a world where imagination ruled, where rales could be bent into delightful chaos. Was she, by enforcing a rigid style, killing that very creativity
The next morning, Mary walked into the classroom with a renewed sense of purpose. She placed a large sheet of paper in front of the class and announced a new project: they would create a collective(集体的)artwork titled "Our Dream World" with no rules. They were free to use colors, shapes, and patterns however they wished.
At first, the students hesitated, unsure of this newfound freedom. Akila leaned back, skeptical of what seemed like another pointless exercise. But Tina, her creativity no longer restricted, eagerly grabbed her crayons and began to draw with abandon. Then, Maya joined in. And then Michael...
注意:
1.所续写短文的词数应为150左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
As the students worked, Mary observed them with curiosity.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Mary stood back and surveyed the creation.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】Paragraph 1: As the students worked. Mary observed them with curiosity. She noticed how Akila, initially disinterested, had quietly chosen vibrant colors and was now blending them together to create a swirling sky filled with fantastical creatures that flew over a stone castle. Meanwhile, Tina was enthusiastically adding playful details to her section of the paper-a whimsical garden where flowers wore hats and creatures rested on the ice cream-topped trees. Mary felt a wave of relief washed over her. The room was alive with chatter and laughter, as Akila and Tina frequently exchanged ideas and inspired one another. Akila even leaned over to admire Tina's ice cream trees and said, "That is mind-blowing!" It was wonderful to see them cooperate, their initial differences melting away in the warmth of shared creativity.
Paragraph 2: Mary stood back and surveyed the creation. The enomious canvas had transformed into a magnificent portrayal of each student's imagination, forming a breathtaking landscape that reflected their individuality yet spoke to their collective spirit. Mary felt a sense of pride swell within her; she realized that in letting go of rigid structures, her students gave their painting an unrealistic but dream-like quality. Akila, Tina, and the rest of the class had not only embraced their own creative paths but had also nurtured each other's ideas. They were thrilled, "It was the best painting ever! We should definitely hang it on the wall!" Inspired by the moment, Mary decided to host an exhibition of their dream world, inviting parents and other classes to admire the beauty of imagination unleashed in her classroom.
【知识点】文字式记叙文;读后续写
【解析】【分析】本篇书面表达是读后续写。通过阅读可知,本文以人物为线索展开,讲述Mary是小学美术老师,一次课上,她发现Akila对画画不感兴趣,而Tina画得天马行空而遭到同学们的嘲笑,最后Mary意识到她限制了孩子们的想象力,所以第二天,Mary宣布将创作一个名为"我们的梦想世界"的集体艺术品,没有任何规则。孩子们可以随意使用颜色、形状和图案。一个接一个,孩子们开始作画了..……段落续写:①由第一段首句内容"当学生们画画时,Mary好奇地看着他们"可以预测续写这段主要内容: 孩子们相互帮助完成画作。②由第二段首句内容"Mary退后一步,打量着创造的画作。"可以预测续写这段主要内容:Mary对他们的创造力感到惊讶,决定举办画展并邀请他们家长参与。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系,尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型是文章显得更有档次。
【点评】本篇书面表达要点齐全,上下文连贯,使用了一定数量的句式结构,让句子更加生动丰满,同时运用了许多高级词汇和固定短语,提高了文章的档次,体现了对英语的熟练的驾驭能力。例如:She noticed how Akila, initially disinterested, had quietly chosen vibrant colors and was now blending them together to create a swirling sky filled with fantastical creatures that flew over a stone castle. 运用了how引导的宾语从句和that构成的定语从句; It was wonderful to see them cooperate, their initial differences melting away in the warmth of shared creativity. 运用了独立主格形式; Inspired by the moment, Mary decided to host an exhibition of their dream world, inviting parents and other classes to admire the beauty of imagination unleashed in her classroom.运用过去分词和现在分词作状语。
1 / 1
同课章节目录