/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年九年级英语上册期末复习考点培优沪教牛津版
专题08 补全对话
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
请通读下面对话,根据对话内容,从下面的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有一项为多余选项。
A: Hey, Mary. 1 I just bought them.
B: You bought a lot. Oh, they are all about fish. 2
A: For myself. I love reading books about fish.
B: I see.
A: 3
B: Like what
A: There are over 30,000 kinds of fish in the world. 4
B: No, I didn’t know that.
A: 5 Fish can send messages using sounds.
B: Really That’s really interesting.
A.Did you know that
B.Look at these books.
C.Here’s another fun fact.
D.Who are these books for
E.Do you read many books
F.I learned several fun fish facts from these books.
根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
(Peter is reading in the living room. The phone is ringing…)
Peter: Hello, this is Peter speaking.
Li Bo: Hello, Peter. 6 . Tomorrow is Sunday. Shall we go hiking
Peter: 7 . But I want to finish reading a book.
Li Bo: What book are you reading
Peter: The Old Man and the Sea.
Li Bo: 8
Peter: It’s about a man named Santiago. I admire his spirit of never giving up.
Li Bo: What does he do
Peter: He is an old fisherman.
Li Bo: 9
Peter: It’s a great book and it’s well worth reading. I enjoy it very much.
Li Bo: Then how about going hiking next Sunday
Peter: Sure. I’ll be free then. 10 .
Li Bo: See you.
请阅读下面对话,根据对话内容从文后的七个选项中选择五个填入空白处,使对话通顺、合理,意思完整,一空一句。
(Annie met Gina on the street. Gina=A, Annie=B.)
A: Hey, Annie, over here. 11
B: Oh...hi, Gina. Long time no see. You seem...more outgoing than before.
A: Yeah, 12 You used to wear glasses, right
B: You’re right. But now I wear contact lenses (隐形眼镜) instead of glasses. By the way, where are you going in such a hurry
A: I need to buy some Chinese tea for my grandfather. 13
B: I suggest Jenny’s Tea Store in Wanda Shopping Mall, but kind of far from here.
A: How can I get there, by bus or by subway
B: You’d better take the subway. It’s much quicker and even easier.
A: 14
B: I am afraid not. You have to take Line 1 first and then transfer (换乘) Line 2 at Qiushui Square.
A: OK. Thank you very much. 15 See you another time!
B: Have a good day. Bye!
A.I think I must leave now.
B.And what may I do there
C.Don’t you remember me
D.I used to get nervous when talking to people.
E.Could you please tell me where I can buy some
F.I want to know if the subway can take me there directly.
G.You can find the shopping mall right in front of the square.
根据下面的对话情景,在空白处填入一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
James: Hello, Grace. Your skirt looks good on you.
Grace: 16 I bought it in Qingdao.
James: Qingdao Lucky you! 17
Grace: I went there during the National Day. It’s a great place to have fun.
James: 18
Grace: Er... Let me see. For four days.
James: 19
Grace: It was always sunny and warm. The sunshine was bright.
James: What did you do there
Grace: 20
James: Sounds fun. I like playing beach volleyball, too. Oh, it’s time for lunch. See you.
从文后选择合适的句子补全对话,使对话意思完整。
A: Hello! May I speak to Kate
B: This is Kate speaking.
A: This is Lucy. I’d like to borrow your Chinese dictionary, Kate. I lost mine this afternoon.
B: Sorry! 21 Could you speak a little clearly and slowly
A: Yes. Could you lend me your Chinese dictionary Mine is lost.
B: Sure. When do you want it
A: 22
B: But it is Sunday tomorrow. I won’t go to school.
A: 23
B: But I’ll go to Miss Wang’s home tomorrow. Could you come in the afternoon
A: Certainly. 24
B: 25 I’ll wait for you.
A: Thank you. Bye.
A.I’ll go and get it at your home.
B.It’s a very bad line.
C.That would be fine.
D.I’ll arrive between two and three.
E.Tomorrow morning if possible.
根据对话内容,从选项中选出5个恰当的句子补全对话,有一个选项是多余的。
A: Hi, Amy. Your skirt looks very nice.
B: 26 I like it very much.
A: Where was it made
B: 27
A: Really 28
B: It’s made of silk. Silk is famous there.
A: 29
B: I bought it online.
A: Online That’s cool! 30
B: Yes. I can teach you this Saturday afternoon.
A: Great! Thank you very much.
A.I’ll take it.
B.Thank you.
C.What’s it made of
D.Where did you buy it
E.It was made in Hangzhou.
F.Can you teach me how to shop online
根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
Kate: You are late again. I have waited here for twenty minutes.
Paul: I’m really sorry. 31 .
Kate: Why didn’t you drive your car It’s faster than taking a bus.
Paul: I won’t drive unless it is necessary.
Kate: Really But why
Paul: 32 .
Kate: You have changed a lot. 33
Paul: Since I joined a volunteer club—Green Helper, I have known that environmental problems are becoming more and more serious. But we can do something useful to protect the environment.
Kate: What should we do
Paul: 34 .
Kate: Well. They are easy and useful. But it’s not convenient to go to work without a car.
Paul: I am going to buy a bike and then ride to work.
Kate: 35 ! It’s also a good way to exercise. You’re living a low-carbon (低碳) life.
阅读下面对话,从下面的7个选项中选择5个恰当的句子完成此对话。
A: What’s your favorite subject Is it chemistry
B: 36 My hero is Yang Zhenning, a great Chinese physicist.
A: Oh, I know him! 37
B: Yes! And he worked in America for many years but returned to China later.
A: 38
B: Because of his deep love for China. He wanted to help make Chinese science stronger.
A: Oh, I see. He passed away on October 18, 2025. 39
B: Yes, I was heartbroken when I heard the news. But we will always remember this great scientist and his achievements.
A: I want to follow his example and become a physicist like him someday.
B: 40
A.I’m sure you’ll make it!
B.No, I like physics best.
C.Why did he come back
D.Do you also like chemistry
E.What did he use to be like
F.Is he the man who won the Nobel Prize in 1957
G.It was such a great loss (损失).
阅读下面对话,从下面所给的A、B、C、D、E中,选出恰当的一项还原到对话中合适的位置,使对话内容完整且符合逻辑。
A: Hi, Simon. 41
B: The mobile phone is my favorite invention.
A: 42
B: Because I can do lots of things with it. Is it also your favorite invention
A: No, it isn’t. I like cars best.
B: I wonder why you like cars best.
A: 43
B: That’s true. There are many inventions in the world. 44
A: I think they have changed our life a lot. And I want to invent something useful someday.
B: 45
A: Thank you!
A.What do you think of them
B.Why do you like it best
C.What’s your favorite invention
D.I hope your dreams come true.
E.Because they bring great convenience to our life.
根据所给对话,填写适当的内容,使其完整、通顺、正确,每空词数不限。
(Peter and Lisa are talking in the school hall.)
Peter: Lisa, you look upset. 46
Lisa: I did badly in the English speaking test.
Peter: Don’t worry. I used to have difficulty speaking English.
Lisa: Really But you speak so well now. 47
Peter: I improve it by listening to the radio. Recently, I also joined an English club. I often practice pronunciation there by talking with foreign people.
Lisa: Sounds great! 48
Peter: Well, I go to the club three times a week.
Lisa: Wow, you are really hard-working.
Peter: Oh. I will go to the club tomorrow. 49 go there with me
Lisa: I’d love to. But I’m a little afraid to talk with foreign people.
Peter: Well, that doesn’t matter. I’ll introduce you to my friends. They’re all kind.
Lisa: I may have a try. I know that would be very helpful to me.
Peter: Yeah. Practice makes perfect. I believe you will succeed one day if you practise hard.
Lisa: I will. I’m feeling better now. 50 .
Peter: You’re welcome. See you tomorrow!
根据对话内容,从文后选出最佳选项补全对话。
A: Oh, Lucy! I really like this coffee. It tastes great.
B: I’m glad you like it. 51 It is grown in high mountains with the right environment.
A: That’s amazing!
B: Yeah! It’s mainly grown in countries like Colombia and Ethiopia. 52
A: Great! Is it picked by hand
B: Yes. 53
A: That must take a lot of time!
B: Exactly. 54 That’s why Arabica is loved by so many people.
A: By the way, do many people in China drink it now
B: 55
A.This is Arabica coffee.
B.Now, it is also grown in Yunnan, China.
C.Yes, it’s very popular, especially in cities.
D.Machines can’t move easily on the steep(陡峭的) hills.
E.But such careful work helps make the coffee taste better.
根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子使对话的意思连贯、完整。
A: Hello, May!
B: Hi, Peter! I haven’t seen you for weeks. 56
A: I have been to Australia.
B: How was your trip
A: 57 . Australia is a beautiful place.
B: 58
A: I went there by air.
B: Have you ever been there before
A: 59 . I had lived there for 4 years before I came here.
B: 60
A: I traveled with my friends.
B: What a wonderful journey!
A: Yes, it really was!
根据下面对话中的情境,在每个空白处填入一个适当的语句,使对话恢复完整。
A: Good afternoon, Grace. 61
B: Well, I am studying for my math test next Monday. I want to make sure that I am well prepared for it.
A: 62
B: Yes, I am good at math. And I think math is easy and interesting to learn. Do you like it, too
A: 63 . I think it’s not easy for me. However, I know I can’t give it up. It’s very important.
B: You are right. Math is one of the most important subjects for us.
A: Could you give me some advice on how to learn it well
B: Of course. 64 . You know, practice makes perfect.
A: Thank you very much. I will have a try. By the way, Jim and I are going to have a picnic in the park this Sunday afternoon. 65
B: Yes, I’d love to. I like picnics.
A: OK. Then let’s meet at the gate of the park.
B: No problem!
阅读下面对话,根据所给提示,完成句子,每空一词,含缩略词。
(A: Li Hua B: Amy)
A: Hey Amy, did you read the article about basketball I just read one about it in the library.
B: No, I 66 67 time to read it. I am busy with my math test these days. But I like basketball a lot. Tell me something about it, please!
A: OK. A Canadian doctor named James Naismith was asked to design a winter indoor game, so he made basketball for hard indoor floors.
B: 68 basketball 69 long ago I knew it became an Olympic event in 1936.
A: Yes, it was. It was invented over 100 years ago.
B: Cool! It really has a long history. 70 71 the first game
A: On December 21, 1891.
B: How did people play it
A: Players were 72 73 (被分为……) two teams. They worked together to get the ball into the other team’s basket and tried to stop the other team from scoring.
B: I see. Is it popular around the world
A: Of course. It’s quite popular in China. People play it in parks, schools and factories. They love watching it too. NBA is famous, and CBA is getting more popular here.
B: (连词成句) 74 ! (sport, a, what, is, great, it)
阅读下面对话,从7个选项中选择5个恰当的句子完成此对话。
A: Hello, I’m an interviewer of Super Variety Show. May I ask you some questions
B: Sure.
A: There are all kinds of TV shows. Which one do you like best
B: I like news. 75 Talent shows are fine, too. I like them both.
A: 76
B: About twice a week.
A: What do you think of soap operas
B: I can’t stand them. 77
A: How about cartoons
B: 78 The characters in them are cute.
A: 79
B: About two hours. I always feel relaxed when watching them.
A: I’ve got enough information. Thank you very much!
B: You are welcome.
A.They are boring and the things in them aren’t real at all.
B.How long do you watch cartoons every day
C.It can tell me what is going on around the world.
D.How often do you watch talent shows
E.I think they are fantastic.
F.I hardly watch it on weekends.
G.How do you like them
根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
A: Hi, Tony! Have you been to the park near our school recently
B: 80 . I went there yesterday.
A: Did you notice the dustbins They were all full, and rubbish was all over the ground next to them.
B: I saw that as well, and it gave out a terrible smell!
A: Well, the park should be a pleasant place to go to, but everything looked so dirty.
B: 81 . But I’m more worried that all this rubbish can spread disease.
A: That’s bad. 82
B: First, we need to talk to the park manager. They should do a better job of taking care of the park.
A: I agree. And we should give them some help. 83 .
B: That sounds like a good idea. When shall we go there
A: 84
B: All right. See you then.
根据下面的对话情景,在空白处填入一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
Alan: Would you like something to drink, Jenny
Jenny: Yes. 85
Alan: Here you are.
Jenny: Thanks. How beautiful the tea set is! 86
Alan: I bought it in Jingdezhen, Jiangxi Province.
Jenny: 87
Alan: It’s made from a special kind of clay.
Jenny: Do you know how it was made
Alan: 88 Why don’t we go online and find it out
Jenny: Good idea! Let’s look it up.
(After checking online)
Jenny: Wow, I am surprised that the process is so hard.
Alan: 89 I didn’t know it took so many steps to make such a nice tea set.
阅读下面对话,从文后7个选项中选择5个恰当的选项完成此对话。
A: Hi, Grace! 90
B: No, I haven’t. I haven’t used my mobile phone for long.
A: Why
B: 91 They say I shouldn’t play on the phone because I’m a Junior 3 student now.
A: Did you agree with them
B: 92 But last term, I played lots of games on the phone. And my grades dropped a lot.
A: What a pity! 93
B: Yes, but just a little. Then they talked with me and encouraged me.
A: Wow! Your parents are so nice and thoughtful.
B: Yes, they are. 94
A: Oh, not much. I just wanted to ask you to go to the cinema.
B: OK, no problem.
A.My parents have taken away my phone.
B.By the way, why did you send me messages
C.No, at first, I didn’t.
D.So I decided to give up my phone.
E.I don’t think I did anything wrong.
F.Have you read my messages on WeChat
G.Were your parents angry about that
请通读下面对话,根据对话内容,从文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有一项为多余选项。
Pam: Welcome to my home, Ann.
Ann: Thanks for your invitation, Pam.
Pam: Please have a seat. 95
Ann: I’d love to.
Pam: I just got some Pu’er from my friend. You can have a try.
Ann: Thanks. It tastes good. 96
Pam: It’s from Yunnan, China.
Ann: Oh. 97
Pam: You’re right. Chinese tea is drunk by people all over the world.
Ann: Wow, this cup is beautiful. 98
Pam: It is made of silver. 99
Ann: Sounds like a great hobby.
A.What’s it made of
B.Where does the tea come from
C.What kind of tea would you like
D.I’m interested in collecting tea cups.
E.Would you like some tea
F.I know China is famous for tea.
根据所给对话,填写适当的内容,使其完整、通顺、正确,每空词数不限。
A: Hey, Jenny! Have you finished writing the class report
B: Yes, it took me three hours to complete the report.
A: Great! By the way, 100
B: It’s about an old art form—paper cutting.
A: Wow! Sounds so cool! 101
B: I begin it with some beautiful works of paper cutting.
A: That’s a good idea. 102 by yourself
B: Of course. I’m good at making paper cutting.
A: Wow! 103
B: My granny. She is good at making paper cutting.
A: You are so lucky. 104 , but nobody can teach me.
B: I can teach you to do it. It’s not so difficult.
A: Really It’s so kind of you!
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.D 3.F 4.A 5.C
【导语】本文对话主要围绕关于鱼类的书籍展开,两人分享了一些有趣的知识。
1.根据“I just bought them.”和“For myself, I love reading books about fish.”可知,此处应向对方展示新买的书。选项B“看看这些书。”符合语境。故选B。
2.根据“For myself.”可知,此处应询问书是给谁买的。选项D“这些书是给谁的?”符合语境。故选D。
3.根据“Like what ”和“There are over 30,000 kinds of fish in the world.”可知,此处应告知对方自己从书中学到了很多。选项F“我从这些书中学到了一些有趣的有关鱼的知识。”符合语境。故选F。
4.根据“There are over 30,000 kinds of fish in the world.”和“No, I didn’t know that.”可知,此处应询问对方是否知晓这一事实。选项A“你知道吗?”符合语境。故选A。
5.根据“Fish can send messages using sounds.”可知,此处与另一有趣的事实有关。选项C“还有一个有趣的事实。”符合语境。故选C。
6.This is Li Bo (speaking)./It’s Li Bo. 7.Good idea!/That sounds good. 8.What is it about /What’s the book about 9.How do you like it /What do you think of it 10.See you then./See you next Sunday.
【导语】本文是彼得和李波在打电话,李波邀请彼得周日去远足,但彼得想先读完《老人与海》。两人简单讨论了这本书的内容和彼得对它的喜爱,最终将远足计划改到了下个周日。
6.根据 “ Hello, this is Peter speaking.” 可知,在英语电话交谈中,接电话者自报姓名后,打电话者也需要进行自我介绍,故填This is Li Bo (speaking)./It’s Li Bo.
7.根据 “Shall we go hiking ” 对方提出周末去远足的建议,此处表示他的看法。故填Good idea!/That sounds good.
8.根据 “It’s about a man named Santiago. I admire his spirit of never giving up.” 可知,李波是在询问这本书的内容。故填What is it about /What’s the book about
9.根据 “It’s a great book and it’s well worth reading.” 可知,李波是在询问彼得对这本书的评价或看法。故填How do you like it /What do you think of it
10.根据 “See you.” 可知,此处表示道别。故填See you then./See you next Sunday.
11.C 12.D 13.E 14.F 15.A
【导语】本文是一段Annie和Gina在街上偶遇后的对话,对话中讨论了彼此的变化以及Annie需要购买中国茶的事情。
11.根据下文“Oh…hi, Gina. Long time no see. You seem...more outgoing than before.”可知,B一开始没认出A,所以此处A应该是提醒B认出自己,选项C“你不记得我了吗”符合语境。故选C。
12.根据上文“Yeah”以及下文“You used to wear glasses, right ”可知,此处A应该是在说自己以前的情况,选项D“我过去和人交谈时会紧张”符合语境,进一步说明自己以前比较内向,和现在更外向形成对比。故选D。
13.根据上文“I need to buy some Chinese tea for my grandfather.”以及下文“I suggest Jenny’s Tea Store in Wanda Shopping Mall, but kind of far from here.”可知,A不知道去哪里买中国茶,所以向B询问,选项E“你能告诉我在哪里能买到一些吗”符合语境。故选E。
14.根据上文“You’d better take the subway. It’s much quicker and even easier.”以及下文“I am afraid not. You have to take Line 1 first and then transfer (换乘) Line 2 at Qiushui Square.”可知,A询问坐地铁是否能直接到茶店,B回答不能,需要换乘,选项F“我想知道地铁是否能直接把我带到那里”符合语境。故选F。
15.根据下文“See you another time!”可知,A要离开了,选项A“我想我现在必须走了”符合语境。故选A。
16.Thank you./Thank you very much./Thanks./Thanks a lot. 17.When did you go there /When did you go to Qingdao 18.How long did you stay there (in Qingdao) /How long have you stayed there (in Qingdao) 19.How was the weather (there) /What was the weather like (there) 20.I played beach volleyball.
【导语】本文是一段James和Grace之间的对话,主要围绕Grace在青岛的旅行经历展开,包括旅行时间、时长、天气以及在当地的活动等。
16.根据上文“Your skirt looks good on you.”可知,James在夸奖Grace的裙子好看,对于别人的夸奖,通常要表示感谢。故填Thank you./Thank you very much./Thanks./Thanks a lot.
17.根据下文“I went there during the National Day.”可知,Grace回答了去青岛的时间,由此可推测此处James是在询问Grace什么时候去的青岛。故填When did you go there /When did you go to Qingdao
18.根据下文“For four days.”可知,Grace回答了在青岛待的时间,由此可推测此处James是在询问Grace在青岛待了多久。故填How long did you stay there (in Qingdao) /How long have you stayed there (in Qingdao)
19.根据下文“It was always sunny and warm. The sunshine was bright.”可知,Grace描述了青岛的天气情况,由此可推测此处James是在询问青岛的天气如何。故填How was the weather (there) /What was the weather like (there)
20.根据上文“What did you do there ”可知,James询问Grace在青岛做了什么,以及下文“Sounds fun. I like playing beach volleyball, too.”可知,James表示自己也喜欢打沙滩排球,由此可推测Grace在青岛打了沙滩排球。故填I played beach volleyball.
21.B 22.E 23.A 24.D 25.C
【导语】本文是一则对话,主要讲述了Lucy打电话给Kate,想借用她的中文词典,二人在商定借用时间的过程中,因次日放假而协调出了下午在Kate家见面取词典的安排。
21.根据“Sorry…Could you speak a little clearly and slowly ”可知,Kate因为电话线路问题听不清Lucy说话,选项B“电话线路很不好。”符合语境。故选B。
22.根据“Sure. When do you want it ”和“But it is Sunday tomorrow. I won’t go to school.”可知,Lucy回答了想借词典的时间,选项E“如果可能的话,明天早上。”符合语境。故选E。
23.根据“But it is Sunday tomorrow. I won’t go to school.”和“But I’ll go to Miss Wang’s home tomorrow. Could you come in the afternoon ”可知,在Kate说明明天不去学校后,Lucy提出了一个替代方案去取词典,选项A“我会去你家拿。”符合语境。故选A。
24.根据“Could you come in the afternoon ”和“Certainly…”可知,Lucy同意了下午去,并进一步说明了具体到达的时间范围,选项D“我将在两点到三点之间到达。”符合语境。故选D。
25.根据“I’ll wait for you.”可知,Kate对Lucy提出的时间安排表示了同意,选项C“那样很好。”符合语境。故选C。
26.B 27.E 28.C 29.D 30.F
【导语】本文是Amy和她的朋友之间关于一条裙子的产地、材料、购买方式及学习网上购物的对话。
26.根据“Your skirt looks very nice.”可知,Amy应对对方的赞美表示感谢。选项B“谢谢。”符合语境。故选B。
27.根据“Where was it made ”可知,Amy在回答裙子的产地。选项E“它是在杭州制造的。”符合语境。故选E。
28.根据“It’s made of silk.”可知,对方在询问裙子的材质。选项C“它是由什么制成的?”符合语境。故选C。
29.根据“I bought it online.”可知,对方在询问裙子的购买地点。选项D“你在哪里买的?”符合语境。故选D。
30.根据“Yes. I can teach you this Saturday afternoon.”可知,对方在请求Amy教她网上购物。选项F“你能教我如何网上购物吗?”符合语境。故选F。
31.I took the bus and it was very slow 32.Because I want to protect the environment/Because I want to reduce pollution 33.When did you start to change/When did you start thinking like this/When did you change your mind 34.We can save water, reuse bags and choose public transport/We can save water, plant more trees and choose public transport 35.That sounds great/That’s a wonderful idea/Good idea/That’s great/Sounds great
【导语】本文围绕Paul迟到的原因展开对话,主要谈论了Paul加入环保志愿俱乐部后,为保护环境而选择低碳出行的生活方式。
31.根据下文“Why didn’t you drive your car It’s faster than taking a bus”可知,你为什么不开车呢?开车比坐公交车快,此处应说明迟到的原因是坐公共汽车。故填I took the bus and it was very slow。
32.根据“But why”以及“I have known the environmental problem is becoming more and more serious”可知,环境问题越来越严重,此处应说明少开车的原因是为了环保。故填Because I want to protect the environment/Because I want to reduce pollution。
33.根据答句“Since I joined a volunteer club”可知,自从我加入志愿俱乐部后,此处应询问Paul什么时候开始改变的。故填When did you start to change/When did you start thinking like this/When did you change your mind。
34.根据上文“What should we do”以及下文“They are easy and useful”可知,上文说我们应该做什么,下文说它们简单又实用,此处应给出环保的具体简单做法。故填We can save water, reuse bags and choose public transport/We can save water, plant more trees and choose public transport。
35.根据“It’s also a good way to exercise”可知,这也是锻炼的好方法,此处应表达对Paul买自行车的认可。故填That sounds great/That’s a wonderful idea/Good idea/That’s great/Sounds great。
36.B 37.F 38.C 39.G 40.A
【导语】本文是一段对话。围绕A和B对物理学家杨振宁的讨论展开,涉及B喜欢的学科、杨振宁的相关经历及两人对他的敬意。
36.根据“My hero is Yang Zhenning, a great Chinese physicist.”可知,回答的是最喜欢的科目是物理,选项B“不,我最喜欢物理。”符合语境。故选B。
37.根据“Oh, I know him!”及“Yes! And he worked in America for many years but returned to China later.”可知,此处应为一个与杨振宁经历相关的句子,选项F“他就是1957年获得诺贝尔奖的那个人吗?”符合语境。故选F。
38.根据“Because of his deep love for China.”可知,此处是询问他回国的原因,选项C“他为什么回来?”符合语境。故选C。
39.根据“He passed away on October 18, 2025.”及“Yes, I was heartbroken when I heard the news.”可知,此处是对他的去世表示惋惜,选项G“这真是一个巨大的损失。”符合语境。故选G。
40.根据“I want to follow his example and become a physicist like him someday.”可知,此处应鼓励对方,选项A“我相信你会成功的!”符合语境。故选A。
41.C 42.B 43.E 44.A 45.D
【导语】本文是Simon和他的朋友之间关于各自最喜欢的发明的对话。
41.根据下文“The mobile phone is my favorite invention.”可知,A在询问Simon最喜欢的发明。选项C“你最喜欢的发明是什么?”符合语境。故选C。
42.根据下文“Because I can do lots of things with it.”可知,A在询问Simon为什么最喜欢手机。选项B“你为什么最喜欢它?”符合语境。故选B。
43.根据上文“I wonder why you like cars best.”可知,A在解释最喜欢汽车的原因。选项E“因为它们给我们的生活带来了极大的便利。”符合语境。故选E。
44.根据上文“There are many inventions in the world.”以及下文“I think they have changed our life a lot.”可知,Simon在询问A对这些发明的看法。选项A“你觉得它们怎么样?”符合语境。故选A。
45.根据上文“I want to invent something useful someday.”以及“Thank you!”可知,Simon在对A的愿望表示祝福。选项D“我希望你的梦想成真。”符合语境。故选D。
46.What’s wrong/What’s the matter 47.How do you improve your English speaking 48.How often do you go to the club 49.Would you like to 50.Thank you very much/Thanks a lot/Many thanks
【导语】本文主要围绕Lisa因英语口语考试失利而情绪低落展开。
46.根据后文Lisa的回答“I did badly in the English speaking test.”可推知,Peter在询问Lisa发生了什么事。故填What’s wrong/What’s the matter。
47.根据后文Peter的回答“I improve it by listening to the radio.”可推知,Lisa在询问Peter如何提高英语口语。故填How do you improve your English speaking。
48.根据后文Peter的回答“Well, I go to the club three times a week.”可推知,Lisa在询问Peter去俱乐部的频率。故填How often do you go to the club。
49.根据后文Lisa的回答“I’d love to.”可推知,Peter在邀请Lisa和他一起去俱乐部。故填Would you like to。
50.根据后文Peter的回答“You’re welcome.”可推知,Lisa在向Peter表示感谢。故填Thank you very much/Thanks a lot/Many thanks。
51.A 52.B 53.D 54.E 55.C
【导语】本文主要介绍了A和Lucy围绕咖啡(尤其是阿拉比卡咖啡)的种植、采摘等信息展开的对话。
51.根据B后续介绍咖啡的种植环境,可知此处是B说明咖啡的种类。选项A“This is Arabica coffee.这是阿拉比卡咖啡。”符合语境。故选A。
52.根据B提到咖啡主要种植在哥伦比亚、埃塞俄比亚等国,可知此处是补充咖啡的其他种植地。选项B“Now,it is also grown in Yunnan, China.现在,它也在中国云南种植。”符合语境。故选B。
53.根据A询问“是手工采摘的吗”,B回答“是的”,可知此处是解释手工采摘的原因。填入选项D“Machines can’t move easily on the steep hills.机器在陡峭的山坡上不容易移动。”符合语境。故选D。
54.根据A说“那肯定很费时间”,B回应“确实”,并衔接“这就是阿拉比卡咖啡受欢迎的原因”,可知此处是说明精细工作对咖啡口感的作用。填入选项E“But such careful work helps make the coffee taste better.但这样精细的工作有助于让咖啡味道更好。”符合语境。故选E。
55.根据A询问“现在中国很多人喝它吗”,可知此处是B回应咖啡在中国的流行程度。填入选项C“Yes,it’s very popular, especially in cities.是的,它很受欢迎,尤其是在城市里。”符合语境。故选C。
56.Where have you been 57.It was wonderful 58.How did you go there 59.Yes, I have 60.Who did you travel with
【导语】本文主要谈论了去澳大利亚的旅行情况。
56.根据“I have been to Australia.”可知,询问对方去哪儿了。故填Where have you been。
57.根据“How was your trip ”可知,回答旅行怎么样;结合“Australia is a beautiful place.”可知,旅行很棒。故填It was wonderful。
58.根据“I went there by air.”可知,询问对方去那的交通方式。故填How did you go there。
59.根据“Have you ever been there before ”可知,回答以前是否去过那里;结合“I had lived there for 4 years before I came here.”可知,是肯定回答。故填Yes, I have。
60.根据“I traveled with my friends.”可知,询问是和谁一起去旅行的。故填Who did you travel with。
61.What are you doing now 62.Are you good at math 63.No, I don’t 64.You should do more exercises 65.
Would you like to join us
【导语】本文是一则关于喜欢的学科及学习方法的对话。
61.根据B的回答“Well, I am studying for my math test next Monday.”可推知A在询问B当前的活动。故填What are you doing now。
62.根据B的回答“Yes, I am good at math.”可推知A在询问B是否擅长数学。故填Are you good at math。
63.根据A的后半句“I think it’s not easy for me.”可推知A不喜欢数学。故填No, I don’t。
64.根据B的后半句“You know, practice makes perfect.”可推知B建议多做练习。故填You should do more exercises。
65.根据B的回答“Yes, I’d love to. I like picnics.”可推知A在邀请B参加野餐。故填Would you like to join us。
66.didn’t/had 67.have/no 68.Was 69.invented 70.When 71.was 72.divided 73.into 74.What a great sport it is
【导语】本文通过李华和Amy的对话,介绍了篮球的发明者、起源时间、比赛形式及流行程度,展现篮球的悠久历史和魅力。
66.根据“I am busy with my math test these days.”可知,Amy忙于数学考试,没有时间读文章,且问句用一般过去时,答句时态一致,didn’t have/had no都可以表示“没有”,第一空填didn’t/had,故填didn’t/had。
67.根据“I am busy with my math test these days.”可知,Amy忙于数学考试,没有时间读文章,且问句用一般过去时,答句时态一致,didn’t have/had no都可以表示“没有”,第二空填have/no,故填have/no。
68.根据“A Canadian doctor named James Naismith was asked to design...so he made basketball”及回答“Yes, it was.”可知,此处询问篮球是否是很久以前发明的,问句结构应为“Was+主语+过去分词+时间状语 ”,故填Was。
69.根据“A Canadian doctor named James Naismith was asked to design...so he made basketball”及回答“Yes, it was.”可知,此处询问篮球是否是很久以前发明的,问句结构应为“Was+主语+过去分词+时间状语 ”,invent发明,动词,其过去分词是invented,故填invented。
70.根据回答“On December 21, 1891.”可知,此处询问第一场比赛的时间,用特殊疑问词“When”,故填When。
71.根据回答“On December 21, 1891.”可知,此处询问第一场比赛的时间,主语“the first game”是单数,时态为一般过去时,be动词用was,故填was。
72.根据中文提示“被分为……”可知,此处需用被动语态“be divided into”,主语“Players”为复数,时态为一般过去时,空格前已有were,故填divided。
73.根据中文提示“被分为……”可知,此处需用被动语态“be divided into”,主语“Players”为复数,时态为一般过去时,此处填入into,故填into。
74.根据所给单词“sport, a, what, is, great, it”和标点符合可知,这是一个感叹句,结构为“What+a/an+形容词+单数名词+主谓”,故填What a great sport it is。
75.C 76.D 77.A 78.E 79.B
【导语】本文是A、B两人的对话,A就喜欢的电视节目对B进行了采访。
75.根据前一句“I like news.”可知,B喜欢新闻节目。选项C“它可以告诉我世界各地发生了什么。”承接上文,符合情景。故选C。
76.根据下面的答语“About twice a week.”可知,此空应是询问对方做某事的频率。选项D“你多久看一次才艺表演 ”符合情景。故选D。
77.根据前一句“I can’t stand them.”以及选项可知,此空应是进一步解释不能忍受的原因。选项C“它们很无聊,里面的东西根本不是真的。”承接上文,符合情景。故选C。
78.根据上面的问句“How about cartoons ”以及下一句“The characters in them are cute.”可知,此空应是表达喜欢卡通片。选项E“我认为他们太棒了。”符合情景。故选E。
79.根据下面的答语“About two hours.”可知,此空应是询问时长。选项D“你每天看多长时间卡通片 ”符合情景。故选B。
80.Yes, I have/Yes 81.You are right/That’s right/I agree (with you)... 82.What should/can we do 83.We can volunteer to pick up the litter in the park... 84.What about this Sunday...
【导语】本文是一段A和B两个人之间的对话。对话围绕学校附近公园环境问题展开。
80.根据上文“Have you been to the park near our school recently ”以及下文“I went there yesterday.”可知,B最近去过学校附近的公园,因此此处应对上文的询问作肯定回答。故填Yes, I have/Yes。
81.根据上文“Well, the park should be a pleasant place to go to, but everything looked so dirty.”以及下文“But I’m more worried that all this rubbish can spread disease.”可知,A认为公园应该是一个令人愉快的地方,但看起来很脏,B表示同意,并进一步表达了对垃圾可能传播疾病的担忧。因此,此处应填表示同意或认可的句子。故填You are right/That’s right/I agree (with you) ...。
82.根据下文“First, we need to talk to the park manager. They should do a better job of taking care of the park.”可知,B提出了解决问题的第一步,即与公园管理者沟通。因此,此处A应询问B他们应该做什么或能做什么来解决问题。故填What should/can we do。
83.根据上文“And we should give them some help.”以及下文“That sounds like a good idea.”可知,A提出他们应该给公园管理者一些帮助,B表示赞同。因此,此处A应具体说明他们可以提供什么样的帮助,如自愿捡起公园里的垃圾等。故填We can volunteer to pick up the litter in the park...。
84.根据上文“When shall we go there ”可知,B询问他们什么时候去公园帮忙,因此此处A应提出一个具体的时间。故填What about this Sunday...。
85.I’d like a cup of tea./I want a cup of tea. 86.Where did you buy it /Where did you get it 87.What’s it made of 88.No, I don’t know. 89.That’s really surprising.
【导语】本文主要介绍了茶具。
85.根据上文“Would you like something to drink, Jenny ”及下文“Thanks. How beautiful the tea set is!”可知,此处表示自己想要喝一杯茶。故填I’d like a cup of tea./I want a cup of tea.
86.根据“I bought it in Jingdezhen, Jiangxi Province.”可知,此处询问买茶具的地点。故填Where did you buy it /Where did you get it
87.根据“It’s made from a special kind of clay.”可知,此处询问制作茶具的材料。故填What’s it made of
88.根据上文“Do you know how it was made ”及下文“Why don’t we go online and find it out ”可知,Alan不知道茶具的制作方法,因此需要用否定回答。故填No, I don’t know.
89.根据上文“Wow, I am surprised that the process is so hard.”及下文“I didn’t know it took so many steps to make such a nice tea.”可知,Alan也很惊讶制作过程那么难。故填That’s really surprising.
90.F 91.A 92.C 93.G 94.B
【导语】本文是一段对话,主要围绕Grace长时间未使用手机的原因展开,并提到她因玩手机游戏导致成绩下降,以及父母对她的管教和鼓励。
90.根据“No, I haven’t. I haven’t used my mobile phone for long.”可知,此处是一般疑问句,且与手机内容有关。F选项“你看过我在微信上发的信息吗?”符合语境。故选F。
91.根据“I haven’t used my mobile phone for long.”以及“Why ”可知,此处应解释不能使用手机的原因。A选项“我父母拿走了我的手机。”符合语境。故选A。
92.根据“Did you agree with them ”以及“But last term, I played lots of games on the phone.”可知,此处应作否定回答。C选项“不,一开始,我没有。”符合语境。故选C。
93.根据“And my grades dropped a lot.”以及“Yes, but just a little. Then they talked with me and encouraged me.”可知,此处是一般疑问句,与父母的反应有关,G选项“你父母对此很生气吗?”符合语境。故选G。
94.根据“Oh, not much. I just wanted to ask you to go to the cinema.”以及选项可知,此处应询问对方为什么发信息。B选项“顺便问一下,你为什么给我发信息?”符合语境。故选B。
95.E 96.B 97.F 98.A 99.D
【导语】本文是帕姆和安的对话,主要介绍了帕姆邀请安到家中,二人围绕普洱茶、中国因茶而闻名、一只漂亮茶杯的材质以及帕姆收集茶杯的爱好展开交谈。
95.根据“I’d love to”可知此处问句应为一般疑问句,选项E“你想要一些茶吗”符合语境,故选E。
96.根据“It’s from Yunnan, China.”和“It tastes good”可知此处应是询问普洱茶的出处,选项B“这茶来自哪里”符合语境,故选B。
97.根据“You’re right. Chinese tea is drunk by people all over the world.”可知此处应是有关中国茶的陈述,选项F“我知道中国因为茶而出名”符合语境,故选F。
98.根据“It is made of silver.”和“this cup is beautiful”可知此处应是问茶杯的材质,选项A“它是由什么制作的”符合语境,故选A。
99.根据“Sounds like a great hobby.”可知此处应是提到某一个爱好,选项D“我对收集茶杯很感兴趣”符合语境,故选D。
100.what’s your report about 101.What do you begin your report with/How do you begin your report 102.Were the paper cuttings made 103.Who taught you to make paper cutting 104.I want to learn how to make paper-cutting
【导语】本文中泰德询问珍妮是否完成课堂报告,得知报告主题是剪纸后,进一步了解报告开头方式、剪纸技能来源,泰德表示自己也想学习剪纸,珍妮主动提出愿意教他。
100.根据“It’s about an old art form—paper cutting.”可知,B回答报告是关于剪纸这一古老艺术形式,所以A问的是报告是关于什么的,故填what’s your report about。
101.根据“I begin it with some beautiful works of paper cutting.”可知,B回答以一些漂亮的剪纸作品开始报告,所以A问的是如何开始报告,故填What do you begin your report with/How do you begin your report。
102.根据“Of course. I’m good at making paper cutting.”可知,B肯定回答并表示自己擅长剪纸,所以A问的是报告中的剪纸作品是不是B自己做的,故填Were the paper cuttings made。
103.根据“My granny. She is good at making paper cutting.”可知,B回答是奶奶教的,所以A问的是谁教B剪纸的,故填Who taught you to make paper cutting。
104.根据“but nobody can teach me”可知,A表示没人能教自己,所以这里A说自己也想学习剪纸,故填I want to learn how to make paper-cutting。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)