【期末考点培优】专题12 阅读理解-2025-2026学年九年级英语上册期末复习考点培优沪教牛津版(含答案解析)

文档属性

名称 【期末考点培优】专题12 阅读理解-2025-2026学年九年级英语上册期末复习考点培优沪教牛津版(含答案解析)
格式 docx
文件大小 783.7KB
资源类型 试卷
版本资源 牛津深圳版
科目 英语
更新时间 2025-12-10 20:48:05

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年九年级英语上册期末复习考点培优沪教牛津版
专题12 阅读理解
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
①Free time is a good chance for teenagers to have fun. What about free time with parents around Some teenagers want free play time without their parents’ supervision (监管) while parents and experts may think differently.
②Lin Tao, a middle school student, thinks teenagers should be free to play. “Last time I played with my parents around. I was nervous and just couldn’t enjoy myself to the fullest,” Lin says. “And my friend Chen Xiaoxin has similar experiences. Once, he went out to play with his classmates. Everyone felt uncomfortable under his mother’s supervision.”
③Wang Min, a mother of a 14-year-old boy, thinks playtime needs supervision. She explains, “People usually say I like to control my kid, but that’s not true. I am just worried that he will get into trouble. Some guys may have a bad influence on him and some games may mislead him. He might even get indulged in the games and can’t get back to real life.”
④Mr. Ma, a doctor of social studies, says it’s understandable for teenagers to wish for freedom. Free play helps them to be independent. Parents can give them more space. They don’t have to supervise them all the time. However, teenagers should find out the exact details (细节) about the activities before playtime. Then they can communicate with their parents and decide together whether they can go out to play alone.
1.What can we learn from Paragraph ①
A.Teenagers should spend free time with their parents.
B.Free time is a good chance for teenagers to have fun.
C.Teenagers should spend free time according to experts’ advice.
2.How does Lin Tao support his own idea
A.By giving examples. B.By comparing facts. C.By listing numbers.
3.What does the underlined phrase “get indulged in” in Paragraph ③ mean in Chinese
A.专心于 B.沉迷于 C.致力于
4.Which of the following may be Mr Ma’s idea
A.Teenagers can go out without their parents’ permission.
B.Parents should allow teenagers to go out without asking anything.
C.Teenagers should find out the exact details about the activities before playtime.
5.What is the structure (结构) of the text
A. B. C.
As is known to all, different countries have different customs. The best way to know about a country’s culture is to live in the country for a long time.
Japan In Japan, it’s polite to bow when two people meet for the first time. When you visit someone’s house in Japan, you should take off your shoes before entering the door. It’s polite to make a noise while eating noodles. The louder the sound is, the better it means you like the noodles.
India India has its special culture customs. In India, people usually eat meals with their right hands. They don’t use their left hands to take rice because they are not considered to be clean. They don’t get used to using chopsticks like Chinese. They don’t have the custom of using a knife and fork.
Thailand In Thailand, you can’t touch someone on the head because it is considered impolite. It’s also impolite to point at others or things with your foot. When greeting others, you should put your two palms (手掌) together and bow.
China China is a country with a long history of excellent traditional culture. In China, the most common greeting words when meeting each other are “Have you eaten your meal ” “Where are you going ”. But you should avoid using them to greet foreigners like that. Don’t point at anyone with your chopsticks because it’s considered impolite.
6.Which of the following is impolite in Japan
A.Eat noodles quietly.
B.Bow when you meet someone for the first time.
C.Take off shoes before entering the door of someone’s house.
7.What does the underlined word “they” refer to
A.Indians. B.Right hands. C.Left hands.
8.Why can’t you touch someone on the head in Thailand
A.It’s impolite. B.It’s unfriendly. C.It’s unfair.
9.How should one greet others in Thailand
A.By bowing.
B.By saying “Where are you going ”.
C.By putting two palms together and bow.
10.Which of the following is TRUE
A.It’s not OK to make a noise while eating noodles in Japan.
B.Indians use neither chopsticks nor knives and forks.
C.In both China and Thailand it’s impolite to point at others with your chopsticks.
How many girls think they are beautiful or pretty Only 4 in 10, according to a recent survey of 11,500 girls. Of the rest, 19% said they were not pretty, and another 40% said they were not sure. Our survey also found that more than half of girls spent a lot of time thinking about the way they looked. 11 And half of girls said they usually didn’t like the way they looked in the photos.
That’s a problem and here’s why: when girls don’t feel attractive, they often don’t feel good about themselves in general. If you only have bad thoughts and feelings about the way you look, it can let a girl down. 12
●If you care a lot to be pretty or thin, talk to someone. 13
●Take great care of yourself in your daily life. 14
●Do your best to feel good about how you look.
It’s not about looking magazine-cover beautiful. When you hold yourself to impossible standards, it only tears you down. Instead, like your looks. Then how you look won’t take so much space in your brain.
15 Then, in time, you’ll get a group of things and you’ll feel great about yourself—all and all of you can become beautiful!
A.Your mom is a good choice.
B.Some even said they did this very often.
C.So, put your energy into the things you enjoy.
D.Here are some helpful steps to take.
E.You should eat well, exercise and get enough sleep.
People love being polite. We are always saying “please”, “thank you”, “excuse me”, and “sorry”.
When making a request, you ask someone to do something for you. 16 So it is necessary to make sure that you are polite when making a request.
To do this, you might use some words such as “can”, “could”, or “please”. They may make it sound like you are asking a question instead of making a request. 17
Imagine you are in a restaurant and you say, “I want the bill,” to the waiter. 18 You might use this kind of expression if you are angry about the bad service. So, if you wish to sound polite, you might say, “Can I have the bill, please ” or “Could I possibly have the bill, please ”
19 For example, just sitting down next to someone without asking might be impolite. If that person is waiting for a friend, you may create an uncomfortable situation. So you’d better ask for permission first. You can say, “ 20 ”
A.Do you mind if I sit here
B.Your request is very direct and sounds impolite.
C.But don’t worry—the listener will understand you.
D.You can also use polite words to ask for permission (准许).
E.Sometimes that request can be difficult for the other person to do.
Many people think only school kids disagree with their parents. But that’s not true. In fact, parents and children of all ages can have communication problems—this is what we call the “generation gap (代沟).” But the good news is, we can bridge the generation gap with simple ways.
Anger makes communication hard. So don’t argue with your parents. If you shout at your parents, they won’t listen to your ideas. And you can’t express yourself well if you are angry. You can stop talking first. Go to your room, take a deep breath, or walk around to cool off. Make sure you understand why you are unhappy. Then think about what you want to say to your parents. If you still don’t want to talk face to face, try writing a letter. It’s easier to express your true feelings on paper without getting mad.
Try to reach a compromise (和解). Perhaps you and your parents disagree on something. You can keep your disagreement and try your best to accept each other. For example, Michael wanted to buy a motorcycle, but his mom disagreed because she worried about his safety. They argued over it. But they finally came to a compromise. Michael bought the motorcycle, but only drove it on certain days. If your parents won’t compromise on something, don’t get upset. Instead, show them you love and respect them. This keeps your relationship strong.
Your parents’ ideas about life might be different from yours. To help them understand you, you can tell your parents what you care about and why. When your parents know your values, they’ll see why you make certain choices. This helps close the generation gap.
In short, the generation gap isn’t hard to fix. If you remember these ways—stay calm when angry, compromise, and share your values, you’ll get along better with your parents. A good relationship with your parents can make you a better and happier person. So why not try these tips It’s definitely worth the effort!
21.According to the passage, the “generation gap” mainly refers to a communication problem between ________.
A.teenagers and their friends
B.parents and their young children
C.people with different life experiences and values
D.school kids and their teachers at school
22.If there’s a generation gap between you and your parents, you’d better ________.
A.have a walk with them B.share your values with them
C.agree with them all the time D.keep away from them for a while
23.Why does the writer talk about Michael and his mother
A.To explain how compromise helps.
B.To show parents often disagree with kids’ ideas.
C.To tell kids to listen to parents’ advice on important things.
D.To warn teens not to ride motorcycles without parents’ permission.
24.What can be inferred from the passage
A.There are many serious problems in families today.
B.Parents’ values are usually different from their children’s.
C.The generation gap can be reduced if children take proper action.
D.Compromise is the most important way to bridge the generation gap.
“Granny Huang, granny Huang, teach me spinning, teach me weaving...”
Have you ever read this ballad (民谣) Do you know who Granny Huang refers to If you answered “Huang Daopo”, then—Bingo!—you are right!
spin and weave
Huang Daopo was one of the most famous women in the Chinese textile (纺织) industry. The woman, however, had an unhappy childhood.
Huang was born in Wunijing—today’s Huajing Town in Xuhui, Shanghai—about 700 years ago. Her family was very poor. At the age of ten, she was sold into marriage. Unable to bear the ill treatment of her parents-in-law, she ran away from home. She hid herself on a ship and was accidentally brought to Yazhou—today’s Sanya in Hainan.
Yazhou was famous for its cotton. The Li people there had started a textile industry. Huang stayed with Li women for more than 30 years and learned spinning and weaving from them.
Around 1285, Huang returned to Shanghai and stayed in Songjiang. She taught local villagers to spin and weave. Meanwhile, she improved weaving machines and tools, allowing people to work faster and produce better quality textiles. With Huang’s efforts, Songjiang saw its textile industry develop quickly. The spinning and weaving skills then spread across the city. Soon, Shanghai became one of China’s most famous cotton processing centers.
Naturally, Huang was highly respected by people in Shanghai. After she died, the locals built a temple in her hometown to remember her. They also created many ballads about her.
Now, a new memorial hall for Huang Daopo has been built in Huajing, Shanghai. The hall has a collection of more than 300 exhibits. Visitors can learn more about Granny Huang and the history of Shanghai’s textile industry. They can even try their hands at making cotton products like scarves and cloth bags.
25.According to the article, where is Huang Daopo’s hometown
A.Xuhui, Shanghai. B.Sanya, Hainan.
C.Huangpu, Shanghai. D.Songjiang, Shanghai.
26.According to the article, Huang learned to spin and weave ________.
A.on her own B.from her parents
C.from her parents-in-law D.from the Li people in Hainan
27.In what order did the following happen in Huang Daopo’s life
a. She was forced to marry someone.
b. She made weaving machines and tools better.
c. People built a temple in her hometown to remember her.
d. She began to learn spinning and weaving from Li women.
e. She hid herself in a ship and was accidentally brought to Hainan.
A.a-e-d-b-c B.a-d-e-b-c C.b-c-e-a-d D.b-c-e-d-a
28.According to the article, in the new memorial hall for Huang Daopo, visitors can do all of the following EXCEPT ________.
A.learn to make cotton products
B.learn more about Huang Daopo
C.learn to sing “Granny Huang” ballads
D.learn more about the history of Shanghai’s textile industry
Thanks to the development of computer science, now people can surf the Internet more easily. Some people also create a new way for people to enjoy traditional culture. Many traditional artists are starting to perform online. Because of this new way of performing, young people are becoming more interested in traditional culture.
As Chinese, we all hope that Chinese culture will become more and more popular and go to the world one day.
Peking Opera China’s month-long online Peking Opera season, from August 8 to September 6, got 21 million likes and many of the new fans are teenagers. During the shows, the performers talked to the people online and answered questions. It is more interesting than sitting in a theater.
Crosstalk(相声) Gao Xiaopan, a crosstalk performer, added something new to his performances such as the guitar. Gao set up his own Crosstalk Club in Beijing in 2004. But because fewer and fewer people went to watch the show in the theater, he moved his shows online. On March 28, Gao had his first online show and more than 1.2 million people watched this show. It is impossible in a theater.
Traditional Clothing There was a fashion show online on March 26, the third China Huafu Day. Traditional clothes have been more and more popular these days. In the show, performers showed clothes from the Wei (220-265), Tang (618-907) and Ming (1368-1644) dynasties (朝代).
29.Which is NOT a new way to perform or enjoy traditional culture
A.Watching the traditional culture shows online. B.Enjoying the culture shows in the theater.
C.Performing crosstalk together with a guitar. D.Talking to traditional culture lovers on the Internet.
30.The underlined word “It” in Paragraph 4 refers to (指的是) “_______”.
A.Gao has his first online show.
B.Fewer and fewer people went to watch the show in the theater.
C.He moved his shows online.
D.More than 1.2 million people watched this show.
31.What can we infer (推断) from the passage
A.China’s online Peking Opera season is two-month long.
B.People could not ask questions while watching Peking Opera online.
C.Traditional clothes have been more and more popular these days.
D.New ways of showing and enjoying traditional culture online are becoming popular.
32.Where is the passage probably from
A.A travel guide B.A science book C.A culture magazine D.A novel
Yang Zhenning is one of the greatest physicists in the world. He was born in 1922 and passed away in Beijing in 2025 at the age of 103.
Yang had a strong love for science. As a young man, he studied hard and later went to the US for further education. In 1957, he won the Nobel Prize in Physics with his partner Li Zhengdao. This made him very famous around the world.
As a scientist born in China, he never forgot his motherland. He helped build links between Chinese and American scientists. He also raised money to support Chinese scholars to study abroad. In 1999, Yang Zhenning returned to Tsinghua University and made a big difference in the field of science in China.
We will always remember this great man. He not only made great contributions to physics but also influenced many young scientists in China.
33.When did Yang Zhenning win the Nobel Prize in Physics
A.1954 B.1999 C.1957
34.What did Yang Zhenning do to support Chinese scientists and scholars
A.He donated his Nobel Prize money to Tsinghua University.
B.He helped build links between Chinese and American scientists and raised funds for Chinese scholars to study abroad.
C.He established a new physics research institute in Beijing.
35.When did Yang Zhenning return to Tsinghua University
A.1971 B.1999 C.2015
36.What is the genre (类型、体裁) of this passage
A.A biographical (生平的) summary
B.A news report
C.A scientific essay
37.What is the main purpose of the passage
A.To explain Yang’s physics theories in detail.
B.To honor Yang’s scientific achievements and his contributions to China.
C.To compare Yang’s work with other Nobel Prize winners.
Online classes in space got lots of attention from Chinese students. The “classroom” in the space station is about 400 kilometres away from the earth. The space class makes the young proud of our country. As a special “teacher”, Wang Yaping is regarded as “the most beautiful astronaut”.
Wang Yaping was born in a small village in Shandong in 1980. She studied hard all those years. She was good at all subjects, especially sports. Luckily, in 1997, she was accepted by the Air Force, Changchun Flight Academy.
Wang’s space dream started in 2003, when China sent its first astronaut Yang Liwei into space. She told herself, “China now has a male astronaut. When will there be a female one ” At that time, Wang was a pilot in the Chinese army. After having safe flights for 1,600 hours during nine years in a training centre, Wang was a strong candidate (候选人) to become an astronaut in 2010. In 2013, Wang realized her space dream. She was sent to space by Shenzhou-10. She joined the team of Shenzhou-13 in 2021 and flew into space for the second time.
However, it is difficult to be an astronaut. She has to experience a lot of pain that most people can’t stand and keep training all the time. Wang Yaping told Xinhua, “The space environment won’t change because you are a woman.” She pushed herself hard, getting the same training as men, including pull-ups and barbells (杠铃). That finally made her dream come true.
“You are on the way to success as long as you stick to your dreams,” Wang Yaping said. She set a good example for the young. Millions of students are encouraged and inspired by the most beautiful astronaut.
38.How far is the space station from the earth
A.About 2,400 kilometres. B.About 1,800 kilometres.
C.About 400 kilometres. D.About 600 kilometres.
39.When was Wang Yaping born
A.In 1979. B.In 1980. C.In 1997. D.In 2013.
40.Which of the following is TRUE according to the passage
A.Wang did well in all subjects except sports.
B.Wang took part in Shenzhou-10 tasks in 2003.
C.Wang flew into space for the second time in 2021.
D.Wang’s training was different from men astronauts’.
41.What made Wang Yaping achieve her dream
A.Beautiful looks. B.Strong spirit.
C.Nice family. D.Good luck.
42.What’s the best title of this passage
A.The Most Beautiful Astronaut B.The Special Space Classes
C.The Introduction to Science D.The Life in the Space Station
Although it’s said Van Gogh (梵高) (1853–1890) sold only one painting during his lifetime, different theories exist (存在).
It is true that The Red Vineyard is the only painting sold during Van Gogh’s lifetime, and that was officially recorded and accepted by the art world. It’s recorded that Van Gogh started painting at 27, and died at 37. His famous paintings were produced after he went to France in 1888, only two years before he died. So it is clear that he did not sell many.
However, others disagree. The leading Van Gogh scholar (学者), Marc, is one of them. Though the story that Van Gogh sold just one painting still goes around, he insists (坚持说) that Van Gogh sold at least two.
Also, according to the Van Gogh Museum website, Van Gogh actually sold a number of paintings for a living during his lifetime. His first income came from his uncle, who was an art dealer. In order to help Van Gogh’s career (事业), he ordered 19 paintings. And Van Gogh himself would often trade his paintings for food or art supplies (美术用品) when he was younger.
Van Gogh died in July of 1890. His brother was a wise dealer and saved lots of paintings by Van Gogh. His greatest wish was to make the works more widely known and make much money. Sadly he himself died just six months later. He left a large collection of art to his wife, who “sold some of Van Gogh’s works, lent as many as she could to exhibitions, and published many of Van Gogh’s letters to his brother. Without her, Van Gogh would never have become as famous as he is today.” After her death, her son founded the Van Gogh Museum.
43.According to ________, only one painting was sold during Van Gogh’s lifetime.
A.the official records B.the Van Gogh Museum website
C.Van Gogh’s brother’s son D.Van Gogh’s uncle
44.What can we infer from Paragraph 4
A.Van Gogh’s paintings were popular. B.Van Gogh was poor then.
C.Van Gogh disliked his paintings. D.Van Gogh’s paintings were expensive.
45.Which statement is RIGHT according to the passage
A.Van Gogh’s brother got rich by selling his paintings.
B.Van Gogh wrote many letters to his brother.
C.Van Gogh’s brother died earlier than he did.
D.Van Gogh’s brother’s wife sold all his works
What is a fan used for Cooling down, of course. But if that’s all, wouldn’t a piece of paper work as well Actually, fans are far more than just cooling tools. In history, they have played surprising roles.
About 2000 years ago, fans first appeared to cool people or drive away insects. Later, they were also used in ceremonies (典礼), dances, plays and even wars! Worldwide, there were two main types of fans: the rigid fan and the folding fan. Rigid fans were commonly made of feathers, wood or bone. But folding fans were usually made of bamboo, paper or silk.
China and Japan have rich fan culture. In both countries, educated people considered fans as a source (来源) of inspiration and a way to practice their calligraphy (书法). Fan painting then became an important art form. The surfaces were often painted with pictures of animals or plants.
Asian fan culture found its way to Europe in the 16th century. In the 18th century, European ladies used fans creatively to send secret messages. A fan language developed based on how fans were opened, closed, held or moved. For example, by raising an open fan in the left hand to cover part of the face, the lady was saying “I’d like to meet you.”
As fans spread across the world and played more roles, they became a cultural symbol and living bridge—connecting past and present, East and West, through their beauty and stories.
46.How does the writer start the text
A.By telling a story. B.By listing numbers.
C.By asking questions. D.By giving an example.
47.The materials of rigid fans usually include ________.
①feather ②bone ③bamboo ④silk
A.①② B.①③ C.②④ D.③④
48.According to Paragraph 4, which picture shows “I’d like to meet you”
A. B. C. D.
49.Which of the following is TRUE
A.Fans came out around 2000 years ago. B.Fans were only used in ceremonies.
C.Fan painting was from ancient Japan. D.European ladies enjoyed creating fans.
50.What would be the best title for the text
A.The spread of rigid and folding fans. B.Fans, the living bridges to the future.
C.Japanese fan culture: shaping the world. D.From cooling tool to cultural symbol.
Nowadays, more and more people like ready-to-cook meals (预制菜). Ready-to-cook meals are everywhere. You can see them in supermarkets, in online orders, and even in convenience stores. What are they They are pre-made dishes. Workers wash, cut and cook the food first. Then, people buy them and only need to heat or cook a little to eat.
Why are ready-to-cook meals popular First, people are busy. Ready-to-cook meals save time. Second, they are easy to make. Even students can heat them for a quick dinner. Third, there are many kinds, like braised pork (红烧肉) and kung pao chicken.
But some people worry about them. They think the meals have too many additives (添加剂). Other people say they lose nutrients (营养). But scientists say, if the additives meet the rules, they are safe. And choosing meals that go bad fast is better for nutrition.
How to choose good ready-to-cook meals Look at the food list. Pick meals with simple food materials. Also, check the nutrition paper. Try to avoid meals with too much oil or salt.
The government is helping this kind of food develop well. It makes rules to keep the meals safe, like checking additives and letting us know what’s in the food clearly.
51.What do people need to do before eating ready-to-cook meals
A.Wash and cut them. B.Buy fresh fruit.
C.Cook them for long. D.Heat or cook a little.
52.Which is NOT a reason for the popularity (流行性) of ready-to-cook meals
A.They save time. B.They are easy to make.
C.They are very cheap. D.They have many kinds.
53.The underlined word “they” in paragraph 3 refers to ________.
A.people. B.ready-to-cook meals.
C.additives. D.rules.
54.How can we choose good ready-to-cook meals
A.Check the nutrition paper. B.Buy meals with much oil.
C.Pick meals with many additives. D.Choose meals that go bad slowly.
55.What’s the purpose of the passage
A.To tell us how to cook ready-to-cook meals better.
B.To discuss whether ready-to-cook meals are good choices.
C.To compare ready-to-cook meals with home-made meals.
D.To explain the reasons why ready-to-cook meals are popular.
The Little Prince is one of the most famous books in the world. It was written by a French writer named Antoine de Saint-Exupéry. He was not only a writer but also a pilot. The book was first published in 1943. Since then, it has been translated into more than 250 languages.
The story is about a little prince who lives on a small planet—B612. The planet is so small that he has to clean three volcanoes (火山) every day. He also has a special rose. The rose is beautiful but very proud. She often says bad words to the little prince, which makes him sad. Finally, the little prince leaves his planet and starts a journey in space.
During his journey, the little prince visits several planets. On each planet, he meets a different person: a king who likes giving orders, a vain (虚荣的) man who wants to be admired, a businessman who cares only about money, and a lamplighter who is very hard-working. Through these people, the writer shows some silly things that grown-ups do.
At last, the little prince arrives on Earth. He lands in the Sahara Desert and meets a pilot who has an accident with his plane. The pilot is the narrator (叙述者) of the story. The little prince and the pilot become good friends. He tells the pilot about his planet and his journey. He also tells the pilot about his love for the rose.
The little prince stays on Earth for a while. He learns many important lessons about life and love. In the end, he decides to go back to his planet to take care of his rose.
The book is not just a children’s story. It is a book for everyone. It teaches us to care about others and to keep our childlike heart.
56.Who wrote The Little Prince
A.A French pilot. B.A Chinese writer. C.An American pilot. D.A British narrator.
57.Why does the little prince leave his planet
A.Because he wants to visit other planets. B.Because he is sad about the rose’s words.
C.Because the planet is too small for him. D.Because he wants to find a new rose.
58.What does the businessman on one of the planets care about
A.Orders. B.Admiration. C.Money. D.Work.
59.Where does the little prince meet the pilot
A.On his own planet. B.In the Sahara Desert.
C.On another planet. D.In a big city on Earth.
60.What can we learn from The Little Prince
A.We should work hard like the lamplighter.
B.We should care about others and keep childlike hearts.
C.We should be proud like the rose.
D.We should visit different planets if possible.
Advice for Everyday ProblemsLife is full of challenges. Some common problems can still make us feel bad. Here is some useful advice to help with the everyday situations.
Q1: My friends go out without me. I feel sad. What should I do It’s normal to feel sad when friends don’t include you. First, you should tell them about your feeling. They may not know they make you sad. If things don’t get better, then you can join some new clubs. There you can meet new people who will be nice to you.Q2: I feel very nervous before exams. What can I do Worrying about exams is common. To be less stressed, make a good study plan and get enough sleep. Try taking deep breaths before the test. Remember, it’s normal to make mistakes, but every exam can help you learn something new.Q3: My parents want to know everything about me. I want some privacy. I want to be alone sometimes. How can I talk to them Communication is the key. Choose a time and share your feelings peacefully. Tell your parents that privacy is important to you. Let them know that you love them and need their help, but you still need your own space sometimes. It takes time and patience to find a balance between the two sides.Q4: I want to make new friends but I’m shy. Any advice Start by joining activities or clubs that interest you. This way, you’ll meet people with similar hobbies. Try going up and talk to others first. Don’t worry. Many others feel the same as you. Building friendships takes time, so be patient with yourself.
Everyone faces problems in life. The important thing is to talk about your feelings, believe in yourself, and understand others. Don’t be afraid when you meet difficulties. Every problem helps you learn and grow. Just take small steps, and you will become better at solving problems.
61.Who might be most interested in reading this passage
A.Teenagers. B.Teachers. C.Doctors. D.Parents.
62.How many pieces of advice are given about the situation in Q1
A.One. B.Two. C.Three. D.Four.
63.What does the underlined word “privacy” in Q3 mean
A.Space. B.Money. C.Time. D.Friendship.
64.Sam wants to make new friends, but he is shy. What can he do according to the passage
A.Make a good plan. B.Tell his feeling to others.
C.Talk to his parents. D.Join activities or clubs he likes.
The Father of China’s Nuclear Submarines (核潜艇)—Huang Xuhua
Huang Xuhua was a great Chinese scientist. Though he passed away on February 6th, 2025, his strong spirit will live on. And his great work will help China move forward.
Huang was born in Guangdong in 1926. When he was young, he saw his country suffering in war. This made him study very hard. He promised to use his knowledge to make the country stronger.
In the 1950s, China started to develop nuclear submarines. It was a very difficult job. At that time, China had no modern tech or enough help. But Huang Xuhua and his team were not afraid. They took on this challenge. To keep the work secret, they stayed away from home for many years.
During the design of the nuclear submarine, they met many difficulties. For example, designing a nuclear reactor (核反应堆) was really hard. They couldn’t get help from foreign experts. They had to do everything by themselves. They used simple tools like abacuses (算盘) and slide rules to calculate and test carefully. Another problem was to keep the submarine steady (稳定) underwater. But finally, they solved all the problems.
In 1970, China’s first nuclear submarine was built. China became one of the countries that could make nuclear submarines.
Huang didn’t stop. He kept working on improving it. Because of his hard work, he won many prizes. In 2019, he got the Medal of the Republic.
Now, when we think of him, we can still learn a lot from his life story. Let’s be responsible, face difficulties bravely, and work hard to make China stronger.
65.Why did Huang Xuhua study hard when he was young
A.Because his family was very poor.
B.Because he wanted to find a good job.
C.Because he wanted to make his country stronger.
D.Because he was interested in nuclear submarines.
66.How old was Huang Xuhua when China built its first nuclear submarine
A.24. B.44. C.93. D.99.
67.What can we know about Huang Xuhua and his team
A.They did the work with simple tools.
B.They solved all the problems easily.
C.They got lots of help from foreign experts.
D.They shared the work with their families often.
68.Which of the following best describes Huang Xuhua
A.Clever and confident. B.Quiet and friendly.
C.Wise and careful. D.Brave and hard-working.
Jane Goodall: A Pioneer Who Changed the Way We See Animals and the World
Dr. Jane Goodall, the world-famous primatologist (灵长类动物学家), environmentalist, and UN Messenger of Peace, passed away on October 1, 2025, at the age of 91. Her life’s work redefined (重新定义) humanity’s relationship with animals and nature, having a great effect on the world.
Born in London in 1934, Goodall’s love for wildlife began in childhood. In 1960, she went to Tanzania’s Gombe Stream National Park — then a little-known wilderness—to study wild chimpanzees (黑猩猩). However, this was not easy. It was unusual for a woman to live in the forest. Only when her mother came to help her for the first few months was she allowed to begin her work. Without formal scientific training, she depended on a notebook and patience. She lived with chimpanzees, gradually getting their trust. She found that chimpanzees make and use tools, which broke the long-held scientific belief that tool-making is unique (独一无二的) to humans. Her work was so important that it changed the way people think about chimpanzees.
By the late 1980s, Goodall changed from research to advocacy (行动主义) after finding the number of the chimpanzees was decreasing (下降) across Africa. In 1991, she started the “Roots & Shoots” environmental program, which attracted teenagers from over 130 countries around the world to plant trees and protect animals together. Even in her later years, she traveled 300 days every year, giving speeches on environmental and animal protection.
69.What was the main difficulty Jane Goodall faced when she began her work in Gombe
A.Without formal scientific training. B.Being a woman researcher in the forest.
C.Difficulty talking with local people. D.Dangerous wild animals.
70.Why was Goodall’s discovery about chimpanzees so important to science
A.It challenged the idea that only humans make tools.
B.It showed chimpanzees could communicate with humans.
C.It showed chimpanzees live longer in the wild than in zoos.
D.It explained chimpanzees share all human feelings.
71.What caused Goodall to change from research to advocacy by the late 1980s
A.She got tired of living in the forest.
B.She wanted to travel around the world.
C.She found chimpanzees were in danger in Africa.
D.She wanted to start an environmental program for teenagers.
72.What can we know from the passage
A.The “Roots & Shoots” program only asked teenagers to plant trees.
B.It is impossible for a woman to succeed in science.
C.Goodall was the first person to study chimpanzees.
D.In Goodall’s later years, she inspired people around the world to care for nature and wildlife.
The International Influence of Qiqihar’s Crane Culture
Qiqihar’s crane culture has transcended national borders and become an important part of international cultural exchange. The annual International Crane Culture Festival has played a key role in this process.
The first Crane Culture Festival was held in 2002. At that time, only a few foreign guests attended. However, with years of development, it has grown into a grand event attracting participants from over 30 countries. The festival includes a series of activities: international crane protection seminars, cultural performances, crane-themed art exhibitions, and eco-tourism experiences.
One of the most important achievements of the festival is the establishment of international cooperation mechanisms for crane protection. Experts from countries such as Russia, Japan, and South Korea have signed cooperation agreements with Qiqihar to share research results and jointly protect the migratory routes of red-crowned cranes.
The festival has also promoted Qiqihar’s cultural and economic development. Local handicrafts, such as crane-shaped paper-cuttings and embroidery, have gained international popularity. Ecotourism has boomed, with foreign tourists accounting for 20% of the total tourists in Qiqihar.
What’s more, the crane culture has become a symbol of Qiqihar’s international image. It shows the world the city’s commitment to ecological protection and cultural inheritance. As a result, Qiqihar has established sister-city relationships with five foreign cities, further promoting mutual understanding and friendship.
73.When was the first International Crane Culture Festival held
A.In 2000. B.In 2002. C.In 2005. D.In 2010.
74.How many countries send participants to the festival now
A.Over 20. B.Over 30. C.Over 40. D.Over 50.
75.What cooperation have foreign experts signed with Qiqihar
A.Cultural exchange programs. B.Economic investment agreements.
C.Crane protection cooperation agreements. D.Educational exchange projects.
76.What percentage of Qiqihar’s tourists are foreigners
A.15%. B.20%. C.25%. D.30%.
77.How many sister cities has Qiqihar established
A.Three. B.Four. C.Five. D.Six.
British scientist Jane Goodall, known for her pioneering studies of chimpanzees (黑猩猩), passed away on Oct 1 at the age of 91. A post on the Jane Goodall Institute’s Instagram page said she died of natural causes while on a speaking tour in the US.
Born in England in 1934, Goodall had a natural love for wild animals and dreamed of working with them in Africa. However, her poor family couldn’t help her reach this goal, so she worked several small jobs to save every bit of money she earned for her trip.
In July 1960, at 26, Goodall finally traveled to Tanzania. With little more than a notebook, binoculars and her love for wildlife, she entered the little-known world of wild chimpanzees. Over the next 60 years, Goodall’s research changed how people understand human relationships with chimpanzees and introduced a new way to study wildlife.
Goodall’s research was pioneering because she lived closely with wild chimpanzee groups to learn about their social lives. She gave names to each chimp and formed close relationships with them, learning how similar they were to us. She saw that chimpanzees have complex social lives and different personalities, such as being shy or outgoing.
Two of Goodall’s most important discoveries came in 1960. That year she saw a group of chimpanzees eating red meat, challenging the old idea that chimps only ate plants. She also saw something even more surprising: a male chimpanzee making and using tools. This finding changed the long-held idea that humans are the only animals that use tools. Since then, scientists have found evidence of tool use in many parts of the animal world.
Besides her research, Goodall traveled the world to speak about the dangers facing chimpanzees and the environmental crises facing Earth, encouraging people to take action for all living things and the planet we share. “The least I can do is speak out for those who cannot speak for themselves,” Goodall told National Geographic magazine.
78.How did Jane Goodall manage to go to Tanzania to study chimps
A.She was helped by her rich family. B.She was invited by a research team.
C.She saved money by working different jobs. D.She got local support for wildlife research.
79.What made Goodall’s research on chimps groundbreaking
A.Her use of simple equipment. B.Her long stay in Africa.
C.Her close interaction with them. D.Her focus on their eating habits
80.What can be inferred about Goodall from her words in the last sentence
A.She hoped to study more animal species. B.She wanted to speak about social issues.
C.She thought her research was not enough. D.She felt a responsibility to protect wildlife.
The Influence of Qiqihar’s Crane Culture on Local People
Qiqihar’s crane culture has a long history and profound influence on local people’s life, values and behavior.
Red-crowned cranes are regarded as symbols of purity, loyalty and longevity in Qiqihar. Many local artworks, such as paintings, sculptures and handicrafts, are themed on red-crowned cranes. During festivals, people often use crane patterns to decorate their homes, hoping to bring good luck. Some parents even name their children after “He” (the Chinese character for crane), expressing their wishes for a happy and long life.
Crane culture has also shaped local people’s environmental awareness. Since childhood, local children have been told stories about red-crowned cranes and taught to protect them. They know that cranes are precious and that their living environment is fragile. As a result, many people take active part in environmental protection activities, such as cleaning Zhalong Wetland, planting trees and advocating green travel.
In addition, crane culture has promoted the development of local tourism and economy. The unique crane culture attracts a large number of tourists every year. Local people have opened homestays, sold crane-themed souvenirs and provided guide services, which have increased their income. The government has also held various crane-themed activities, such as the Crane Festival and crane-watching competitions, to promote the integration of culture, tourism and economy.
More importantly, crane culture has become a spiritual symbol of Qiqihar people. It represents the pursuit of beauty, harmony and sustainable development. It reminds people to respect nature, love life and work together for a better future.
81.What do red-crowned cranes symbolize in Qiqihar
A.Purity, loyalty and longevity. B.Wealth, power and success.
C.Courage, kindness and wisdom. D.Peace, freedom and happiness.
82.How do local people decorate their homes during festivals
A.With flower patterns. B.With crane patterns.
C.With animal patterns. D.With plant patterns.
83.What have local children been taught since childhood
A.To make crane-themed artworks. B.To take part in tourism activities.
C.To protect red-crowned cranes. D.To sell crane-themed souvenirs.
84.How has crane culture promoted local economy
A.By attracting tourists and creating job opportunities.
B.By selling chemical fertilizers.
C.By building more factories.
D.By cutting down trees.
85.What is the most important influence of crane culture on Qiqihar people
A.It has changed their eating habits. B.It has become their spiritual symbol.
C.It has improved their living conditions. D.It has made them move to other cities.
When winter arrived, the porcupine looked for somewhere nice and warm to live. He ran into the woods, looking around for a place.
First, he came to a fallen tree trunk.
“This looks like a suitable place!” he said, digging a hole in its side.
But when he poked his head in, he heard “You can’t stay here. It’s our home, and breakfast, lunch and dinner!” said hundreds of tiny termites (白蚁). The porcupine apologized and backed away.
“Now, where can I go ” he wondered.
Then he found a space under a thick bush that seemed to be protected from the wind, so he tried crawling in there.
“Hey!” hissed the lynx (猞猁), showing her sharp paws. “This is my place, and don’t you forget it!” The porcupine went away in a hurry—he didn’t want any trouble. The poor porcupine was really getting worried, “I might freeze if I don’t find somewhere to stay soon!” he said, his teeth chattering.
A snake overheard the porcupine and felt sorry for him. She poked her head out of her hole and said, “Would you like to stay in here with me My home is quite small, but I’m sure we can both fit!”
The porcupine was ever so thankful. He pushed his way into the snake’s narrow home. “This is so nice!” he said. “How kind of you to let me in!”
However, when the snake tried to get to sleep, she found it impossible to get into a comfortable position. Twist and turn as she might, she was always getting hurt by the porcupine’s spines.
“Can you move over a bit ” she asked. The porcupine tried, but it didn’t help! They both spent an uneasy night in the little burrow and hardly slept at all! “I really wanted to help the poor porcupine,” the snake thought, “but I wish I’d never invited him in.”
The porcupine was feeling just as upset. When morning came, he cleared his throat and said, “I’m sorry that things are so uncomfortable, especially as you have been so kind. I think I have an idea, if you agree!”
The snake was still painful and tired from her sleepless night, so she just nodded. With his paws, the porcupine began scratching (刨) at the hole’s walls.
As the snake watched in wonder, the porcupine dug out an extra room that was just the right size for him.
“There you are!” he said in a satisfied voice. “Now there is plenty of room for both of us!”
The snake and the porcupine shared that burrow all winter. It was warmer with the two of them in it, and there was enough space for both animals to sleep comfortably.
The snake enjoyed the stories the porcupine told, and the porcupine was impressed by the snake’s skills at finding food. Their unlikely friendship made winter less lonely for both of them.
“I’m glad I let you in!” the snake hissed, “It’s really nice to share my home!”
86.How many times had the porcupine tried before being invited by the snake
A.Once. B.Twice. C.Three times. D.Four times.
87.How did the snake’s feelings change
A.scared→helpless→curious B.interested→nervous→calm
C.worried→thankful→pleased D.sorry→uncomfortable→happy
88.Which sentence in the story shows the porcupine’s return for the snake’s kindness
A.He pushed his way into the snake’s narrow home.
B.He ran into the woods, looking around for a place.
C.The porcupine went away in a hurry—he didn’t want any trouble.
D.With his paws, the porcupine began scratching at the hole’s walls.
89.Which saying best expresses the theme of this story
A.When we give, we receive. B.Home is where the heart is.
C.A miss is as good as a mile. D.Many hands make light work.
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.A 3.B 4.C 5.A
【导语】本文主要讨论了青少年在空闲时间是否应该由父母监管的问题,不同人有不同看法。
1.细节理解题。根据“Free time is a good chance for teenagers to have fun. What about free time with parents around ”可知,第一段主要表明空闲时间是青少年娱乐的好机会。故选B。
2.细节理解题。根据“Lin Tao, a middle school student, thinks teenagers should be free to play. ‘Last time I played with my parents around. I was nervous and just couldn’t enjoy myself to the fullest,’ Lin says. ‘And my friend Chen Xiaoxin has similar experiences. Once, he went out to play with his classmates. Everyone felt uncomfortable under his mother’s supervision.’”可知,林涛通过举自己和朋友的例子来支持自己的观点。故选A。
3.词句猜测题。根据“Some guys may have a bad influence on him and some games may mislead him. He might even get indulged in the games and can’t get back to real life.”可知,一些不好的人和游戏会对他产生不良影响,他可能会沉迷于游戏而无法回到现实生活,所以“get indulged in”的意思是“沉迷于”。故选B。
4.细节理解题。根据“Mr. Ma, a doctor of social studies, says it’s understandable for teenagers to wish for freedom. Free play helps them to be independent. Parents can give them more space. They don’t have to supervise them all the time. However, teenagers should find out the exact details (细节) about the activities before playtime.”可知,马先生认为青少年在玩耍前应该找出活动的确切细节。故选C。
5.篇章结构题。第一段讲空闲时间是青少年娱乐的好机会,引出关于青少年空闲时间是否应由父母监管的讨论;第二段讲中学生林涛认为青少年应该自由玩耍并举例说明;第三段讲一位14岁男孩的母亲王民认为玩耍时间需要监管并说明原因;第四段讲社会研究医生马先生对于青少年空闲时间的看法。所以,本文的结构是“总分”结构,选项A结构图符合。故选A。
6.A 7.C 8.A 9.C 10.B
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了日本、印度、泰国、中国在社交、饮食、礼仪等方面的文化习俗之间的差异。
6.细节理解题。根据“It’s polite to make a noise while eating noodles.”可知,在日本,吃面条时发出声音是礼貌的行为,安静的吃则不礼貌。故选A。
7.词句猜测题。根据“They don’t use their left hands to take rice because they are not considered to be clean.”可知,人们不用左手取饭,是因为左手被认为不干净,所以此处“they”指代的是上文的“left hands”。故选C。
8.细节理解题。根据“In Thailand, you can’t touch someone on the head because it is considered impolite.”可知,在泰国,摸别人头是不礼貌的。故选A。
9.细节理解题。根据“When greeting others, you should put your two palms together and bow.”可知,泰国的问候方式是双手合十并鞠躬。故选C。
10.细节理解题。根据“It’s polite to make a noise while eating noodles.”可知,在日本,吃面条时发出声音是可以的,所以A选项错误。根据“They don’t get used to using chopsticks like Chinese. They don’t have the custom of using a knife and fork.”可知,印度人既不用筷子,也不用刀叉。所以B选项正确。根据“It’s also impolite to point at others or things with your foot.”可知,泰国没有用筷子指人不礼貌的习俗,所以C选项错误。故选B。
11.B 12.D 13.A 14.E 15.C
【导语】本文主要讲述了一项关于女孩对自己外貌看法的调查结果,并提供了帮助女孩提升自信的建议。
11.根据“Our survey also found that more than half of girls spent a lot of time thinking about the way they looked.”可知,调查发现超过一半的女孩花很多时间思考自己的外貌,选项B“有些人甚至表示她们经常这么做。”符合语境。故选B。
12.根据“If you only have bad thoughts and feelings about the way you look, it can let a girl down.”及后文给出的建议可知,此处是引出建议,选项D“以下是一些可采取的有用的步骤。”符合语境。故选D。
13.根据“If you care a lot to be pretty or thin, talk to someone.”可知,此处是建议和某人交谈,选项A“你妈妈是个不错的选择。”符合语境。故选A。
14.根据“Take great care of yourself in your daily life.”可知,是建议在日常生活中照顾好自己,选项E“你应该好好饮食、锻炼并得到充足的睡眠。”符合语境。故选E。
15.根据“Then, in time, you’ll get a group of things and you’ll feel great about yourself”可知,是建议将精力投入其他事情以提升自信,选项C“所以,把你的精力投入到你喜爱的事情上。”符合语境。故选C。
16.E 17.C 18.B 19.D 20.A
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了在提出请求时如何礼貌表达,并举例说明不同场景下的礼貌用语。
16.根据“So it is necessary to make sure that you are polite when making a request.”可知,此处应说明提出请求的时候一定要礼貌的原因。选项E“有时候这个要求对另一个人来说很难做到。”符合语境。故选E。
17.根据“They may make it sound like you are asking a question instead of making a request.”可知,此处应补充听众的理解。选项C“但是别担心——听者会理解你的。”符合语境。故选C。
18.根据“You might use this kind of expression if you are angry about the bad service.”可知,此处需批评这种请求的不礼貌。选项B“你的要求很直接,听起来很不礼貌。”符合语境。故选B。
19.根据“So you’d better ask for permission first.”可知,此处需引入“请求许可”的话题。选项D“你也可以用礼貌的话来请求允许。”符合语境。故选D。
20.根据“If that person is waiting for a friend, you may create an uncomfortable situation. So you’d better ask for permission first.”可知,此处需填入具体礼貌用语。选项A“你介意我坐在这里吗?”符合语境。故选A。
21.C 22.B 23.A 24.C
【导语】本文主要讲述了代沟问题并非只存在于学龄儿童与父母之间,而是普遍存在于各年龄段的亲子关系中。文章提出了三种解决代沟的方法: 保持冷静避免争吵、学会妥协达成共识、主动分享个人价值观以增进理解。通过这些方法可以有效改善亲子沟通,建立更和谐的家庭关系。
21.细节理解题。根据文中“In fact, parents and children of all ages can have communication problems—this is what we call the ‘generation gap’ ”及下文可知,代沟是父母与孩子,即有着不同生活经历和价值观的人之间的沟通问题。故选C。
22.细节理解题。根据文中“To help them understand you, you can tell your parents what you care about, and why. When your parents know your values, they’ll see why you make certain choices. This helps close the generation gap.”可知,分享自己的价值观是消除代沟的有效方法。故选B。
23.推理判断题。根据文中“Try to reach a compromise.”及下文中“For example, Michael wanted to buy a motorcycle, but his mom disagreed because she worried about his safety. They argued over it. But they finally came to a compromise. Michael bought the motorcycle, but only drove it on certain days.”可知,作者提及该事例是为了说明和解的作用。故选A。
24.推理判断题。根据文中“In short, the generation gap isn’t hard to fix. If you remember these ways—stay calm when angry, compromise, and share your values, you’ll get along better with your parents.”可知,只要孩子采取适当行动,代沟就能得到缓解。故选C。
25.A 26.D 27.A 28.C
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了黄道婆的生平及其对中国纺织业的贡献。
25.细节理解题。根据“Huang was born in Wunijing—today’s Huajing Town in Xuhui, Shanghai”可知,她的家乡是上海徐汇区。故选A。
26.细节理解题。根据“Huang stayed with Li women for more than 30 years and learned spinning and weaving from them”可知,她是从海南的黎族人那里学会纺织的。故选D。
27.细节理解题。根据“At the age of ten, she was sold into marriage. ”可知,她10岁时被卖为童婚(a);根据“She hid herself on a ship and was accidentally brought to Yazhou—today’s Sanya in Hainan.”可知,因无法忍受公婆虐待逃到船上,意外到达海南(e);根据“Huang stayed with Li women for more than 30 years and learned spinning and weaving from them.”可知,在海南向黎族妇女学习纺织(d);根据“Around 1285, ..she improved weaving machines and tools, allowing people to work faster and produce better quality textiles.”可知,1285年回到上海改进纺织工具(b);根据“After she died, the locals built a temple in her hometown to remember her. ”可知,去世后家乡人为她建庙纪念(c)。正确顺序为a-e-d-b-c。故选A。
28.细节理解题。根据文章最后一段“visitors can…learn more about granny Huang…history of Shanghai’s textile industry…try their hands at making cotton products”可知游客可以了解黄道婆、上海纺织业历史并尝试制作棉制品,但未提到学习唱民谣。故选C。
29.B 30.D 31.D 32.C
【导语】本文讲述了在计算机科学发展的推动下,人们能够更便捷地通过网络享受传统文化的新方式。
29.细节理解题。根据“Some people also create a new way for people to enjoy traditional culture. Many traditional artists are starting to perform online.”可知,在线观看传统文化表演是一种新的欣赏传统文化的方式;根据“Gao Xiaopan, a crosstalk performer, added something new to his performances such as the guitar.”可知,在相声表演中加入吉他是一种新的表演传统文化的方式;根据“During the shows, the performers talked to the people online and answered questions.”可知,在网上与传统文化的爱好者交谈是一种新的欣赏传统文化的方式。故选B。
30.词句猜测题。根据“On March 28, Gao had his first online show and more than 1.2 million people watched this show. It is impossible in a theater.”可知,3月28日,高举办了他的第一场在线演出,超过120万人观看了这场演出,这在剧院里是不可能的。所以这里的“It”指代的是“超过120万人观看了这场演出”。故选D。
31.推理判断题。根据“Traditional clothes have been more and more popular these days.”可知,传统服饰如今越来越受欢迎,这是直接给出的信息,不是推断出来的,故C选项虽然正确但不是推断内容;根据全文内容,尤其是“Some people also create a new way for people to enjoy traditional culture.”以及后面提到的京剧、相声和传统服饰的在线表演和欣赏方式,可以推断出在线展示和欣赏传统文化的新方式正在变得流行。故选D。
32.推理判断题。根据全文内容,文章主要介绍了通过在线方式展示和欣赏传统文化的新趋势,包括京剧、相声和传统服饰的在线表演和欣赏。因此,这篇文章最有可能来自一本文化杂志,而不是旅游指南、科学书籍或小说。故选C。
33.C 34.B 35.B 36.A 37.B
【导语】本文是一篇人物传记,文章简要介绍了世界著名物理学家杨振宁的生平,重点讲述了他的科学成就以及对祖国科学事业和人才培养所做的贡献。
33.细节理解题。根据“In 1957, he won the Nobel Prize in Physics with his partner Li Zhengdao.”可知,杨振宁于1957年获得诺贝尔物理学奖。故选C。
34.细节理解题。根据“He helped build links between Chinese and American scientists. He also raised money to support Chinese scholars to study abroad.”可知,他帮助建立了中美科学家之间的联系,并筹集资金支持中国学者出国留学。故选B。
35.细节理解题。根据“In 1999, Yang Zhenning returned to Tsinghua University...”可知,他于1999年回到清华大学。故选B。
36.推理判断题。通读全文,文章按时间顺序介绍了杨振宁的生卒年份、求学经历、科学成就以及心系祖国的贡献,可推知本文的体裁是人物生平概览。故选A。
37.主旨大意题。文章不仅介绍了杨振宁的科学成就,更着重描述了他对祖国科学事业的贡献,最后一段总结了他的影响。因此,文章的主要目的是为了纪念他的科学成就和对中国的贡献。故选B。
38.C 39.B 40.C 41.B 42.A
【导语】本文介绍了中国航天员王亚平的成长经历和太空梦想的实现过程,展现了她坚强的精神和对年轻人的激励作用。
38.细节理解题。根据“The ‘classroom’ in the space station is about 400 kilometres away from the earth.”可知,空间站距离地球约400公里。故选C。
39.细节理解题。根据“Wang Yaping was born in a small village in Shandong in 1980.”可知,王亚平出生于1980年。故选B。
40.细节理解题。根据“She joined the team of Shenzhou-13 in 2021 and flew into space for the second time.”可知,王亚平在2021年第二次进入太空。故选C。
41.推理判断题。根据“She pushed herself hard, getting the same training as men, including pull-ups and barbells (杠铃). That finally made her dream come true.”可知,王亚平通过坚强的精神实现了她的梦想。故选B。
42.最佳标题题。根据全文内容可知,本文主要介绍了被认为是最美宇航员的王亚平的成长经历和太空梦想,她凭借自己坚强的精神,完成了和男性一样的训练,两次飞入太空,为年轻人树立了榜样。因此,本文的最佳标题是“最美宇航员”。故选A。
43.A 44.B 45.B
【导语】本文探讨了梵高生前画作销售情况的不同说法,并介绍了其弟媳对推广梵高艺术成就的重要贡献。
43.细节理解题。根据“It is true that The Red Vineyard is the only painting sold during Van Gogh’s lifetime, and that was officially recorded and accepted by the art world.”可知,官方记录显示梵高生前只卖出了一幅画。故选A。
44.推理判断题。根据“Van Gogh himself would often trade his paintings for food or art supplies (美术用品) when he was younger.”可知,梵高年轻时需要用画作换取生活必需品,说明他当时很贫困。故选B。
45.细节理解题。根据“her son founded the Van Gogh Museum”和“published many of Van Gogh’s letters to his brother”可知,梵高给弟弟写过很多信。故选B。
46.C 47.A 48.B 49.A 50.D
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了扇子不只是降温工具,在历史中扮演了多样且重要的角色。
46.推理判断题。根据“What is a fan used for ”可知,作者通过提出问题,引出主题,开始这篇文章的。故选C。
47.细节理解题。根据“Rigid fans were commonly made of feathers, wood or bone.”可知,硬扇通常由羽毛、木材或骨头制成。故选A。
48.细节理解题。根据“For example, by raising an open fan in the left hand to cover part of the face, the lady was saying ‘I’d like to meet you.’”可知,左手举扇子遮住脸的一部分,意思是“我想见见你”。对照图片,B符合。故选B。
49.细节理解题。根据“About 2000 years ago, fans first appeared to cool people or drive away insects.”可知,扇子是大约2000年前发明的。故选A。
50.最佳标题题。根据“Actually, fans are far more than just cooling tools. In history, they have played surprising roles.”和“As fans spread across the world and played more roles, they became a cultural symbol and living bridge”及通读全文可知,本文主要讲述了扇子不只是降温工具,在历史中扮演了多样且重要的角色。选项D“从降温工具到文化象征”符合。故选D。
51.D 52.C 53.B 54.A 55.B
【导语】本文主要围绕预制菜展开,介绍了预制菜的定义、流行原因、人们的担忧、选购方法以及政府的监管措施。
51.细节理解题。根据“Then, people buy them and only need to heat or cook a little to eat.”可知,人们吃预制菜前只需加热或简单烹饪,故选D。
52.细节理解题。根据“Why are ready-to-cook meals popular First... save time. Second... easy to make. Third... many kinds”可知,“价格便宜”不是预制菜流行的原因,故选C。
53.词义猜测题。第三段中“they”指代前文提到的“ready-to-cook meals(预制菜)”,即人们担忧的是预制菜含过多添加剂,故选B。
54.细节理解题。根据“How to choose good ready-to-cook meals ... Also, check the nutrition paper.”可知,选购预制菜时要查看营养成分表,故选A。
55.主旨大意题。文章介绍了预制菜的流行、争议、选购及监管,核心是探讨预制菜是否是好的选择,故选B。
56.A 57.B 58.C 59.B 60.B
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了《小王子》这部世界著名作品的相关信息,包括作者、创作背景、故事梗概以及其蕴含的深刻寓意,它不仅适合儿童阅读,也适合各个年龄段的人,教会人们关爱他人、保持童心。
56.细节理解题。根据文章第一段“It was written by a French writer named Antoine de Saint - Exupéry. He was not only a writer but also a pilot.”可知,《小王子》的作者是法国作家兼飞行员安托万·德·圣埃克苏佩里,所以是一位法国飞行员写了《小王子》。故选A。
57.细节理解题。根据文章第二段“The rose is beautiful but very proud. She often says bad words to the little prince, which makes him sad. Finally, the little prince leaves his planet and starts a journey in space.”可知,玫瑰很美丽但很骄傲,她经常对小王子说难听的话,这让小王子很伤心,最后小王子离开了他的星球,开始了太空之旅。所以小王子离开星球是因为他对玫瑰说的话感到伤心。故选B。
58.细节理解题。根据文章第三段“a businessman who cares only about money”可知,其中一个星球上的商人只关心钱。故选C。
59.细节理解题。根据文章第四段“He lands in the Sahara Desert and meets a pilot who has an accident with his plane.”可知,小王子降落在撒哈拉沙漠,遇到了飞机失事的飞行员。所以小王子在撒哈拉沙漠遇到了飞行员。故选B。
60.推理判断题。根据文章最后一段“It teaches us to care about others and to keep our childlike heart.”可知,《小王子》这本书教会我们要关心他人,保持童心。故选B。
61.A 62.B 63.A 64.D
【导语】本文针对日常生活中常见的问题,如朋友不带你出去玩、考试前紧张、父母过度关注隐私以及想交新朋友但害羞等,给出了实用的建议和解决方案。
61.推理判断题。文章主要围绕青少年在日常生活中可能遇到的问题展开,如朋友关系、考试压力、与父母的沟通以及社交恐惧等,这些问题都是青少年时期常见的。因此,最可能对这篇文章感兴趣的是青少年。故选A。
62.细节理解题。在Q1中,针对“朋友出去玩不带我,我感到伤心”的问题,文章给出了两条建议:一是告诉朋友你的感受,二是如果情况没有改善,可以加入一些新俱乐部,认识新朋友。因此,关于Q1的情况给出了两条建议。故选B。
63.词句猜测题。在Q3中,文章提到“My parents want to know everything about me. I want some privacy. I want to be alone sometimes.”,根据上下文可以推断,作者想要一些不被父母过度干涉的空间,即“隐私”。因此,“privacy”在这里的意思是“空间”。故选A。
64.细节理解题。在Q4中,针对“想交新朋友但害羞”的问题,文章建议“Start by joining activities or clubs that interest you.”,即从参加自己感兴趣的活动或俱乐部开始。因此,Sam如果想交新朋友但害羞,可以参加他喜欢的活动或俱乐部。故选D。
65.C 66.B 67.A 68.D
【导语】本文主要介绍了 “中国核潜艇之父” 黄旭华的生平事迹及他为中国核潜艇事业做出的贡献。
65.细节理解题。根据 “When he was young, he saw his country suffering in war. This made him study very hard. He promised to use his knowledge to make the country stronger.” 可知黄旭华年轻时努力学习是为了让祖国更强大。故选 C。
66.细节理解题。根据 “Huang was born in Guangdong in 1926” 和 “In 1970, China's first nuclear submarine was built” 可知,1970-1926 = 44,所以他当时 44 岁。故选 B。
67.细节理解题。根据 “They used simple tools like abacuses (算盘) and slide rules to calculate and test carefully.” 可知黄旭华和他的团队是用简单工具开展工作的。故选 A。
68.推理判断题。根据 “But Huang Xuhua and his team were not afraid. They took on this challenge”和“He kept working on improving it. Because of his hard work ... ” 可知黄旭华既勇敢又勤奋。故选 D。
69.B 70.A 71.C 72.D
【导语】本文是一篇人物传记,主要讲述了著名灵长类动物学家、环保主义者珍妮·古道尔博士的生平事迹及其对科学和环保事业的贡献。
69.细节理解题。根据“It was unusual for a woman to live in the forest. Only when her mother came to help her for the first few months was she allowed to begin her work.”可知,古道尔最初面临的困难是作为女性在森林中进行研究。故选B。
70.细节理解题。根据“She found that chimpanzees make and use tools, which broke the long-held scientific belief that tool-making is unique (独一无二的) to humans.”可知,她的发现挑战了科学界的固有认知。故选A。
71.细节理解题。根据“Goodall changed from research to advocacy (行动主义) after finding the number of the chimpanzees was decreasing (下降) across Africa.”可知,她转变的原因是黑猩猩面临生存危机。故选C。
72.推理判断题。根据“Even in her later years, she traveled 300 days every year, giving speeches on environmental and animal protection.”可推知,古道尔晚年致力于激励全球关注自然与野生动物,D项符合。故选D。
73.B 74.B 75.C 76.B 77.C
【导语】本文围绕“齐齐哈尔鹤文化的国际影响力”展开,通过“国际鹤文化节”这一载体,介绍了其发展、活动内容以及带来的成果。
73.细节理解题。根据“The first Crane Culture Festival was held in 2
同课章节目录