/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优冀教版(三起)
专题23 阅读理解-选择
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,选择正确的选项。
Mr. and Mrs. Black are from (来自) London. They are in Shanghai now. They teach English in a school. They like their work. They have two children, Tom and Sue.
Mr. Black likes to swim and read. And Mrs. Black likes to swim and read, too. They often go swimming in the afternoon and read in the evening. Tom and Sue like playing games with Chinese boys and girls.
Tom’s uncle, Jack, works on a farm near Sydney. He likes swimming, too. He wants to work in Shanghai. But he can’t speak Chinese. So he is still there and he has Chinese lessons every week.
1.Mr. And Mrs. Black are from _______. ( )
A.China B.the U. K. C.Japan
2.Mr. Black likes _______. ( )
A.to swim B.to read C.Both A and B
3.Mrs. Black often swims _______ and reads _______. ( )
A.in the morning; in the afternoon B.in the afternoon; in the evening
C.in the morning; in the evening
4.Jack is ______. ( )
A.a teacher B.a farmer C.a doctor
5.______ can’t speak Chinese. ( )
A.Tom B.Sue C.Jack
【新颖材料】阅读理解,选择正确答案。
Hello, I’m Li Mei. I go to visit the UN building (联合国大厦) with my parents. We go there by bus. It is a big and tall building in New York. There are 193 member countries (成员国) in the UN. We can see the flags of these countries here. The 193 member countries make a big family. They give gifts (礼物) to the UN. Do you know the tapestry (挂毯) of the Great Wall It’s a beautiful gift from China.
6.The UN building is in ______. ( )
A.the U.S. B.the U.K. C.Australia
7.They can see the ______ of many countries there. ( )
A.queens B.flags C.palaces
8.There’s a tapestry of ______ from China. ( )
A.the Palace Museum B.Tian’anmen Square C.the Great Wall
9.In Chinese, “the UN” is “______”. ( )
A.欧洲联盟 B.非洲联盟 C.联合国
阅读短文,选择合适的答案。
My name is Timmy. I’m 10 years old. I live in Washington, D.C. The Golden Gate Bridge is famous here. I like it very much. I have many friends. They live in different (不同的) countries. John is 11 years old. He lives in Canada. He likes to go to the CN Tower. Lisa is 10 years old, too. She is from Australia. There are many lovely kangaroos. She likes them very much. I also know a girl from China. Her name is Wang Lu. She is 12 years old. She likes the Great Wall in China. Sam is from the U.K. He is 9 years old. He likes Big Ben. It’s very beautiful.
10.Timmy lives in _____. ( )
A.Canada B.the U.S.
11.John likes to _____. ( )
A.go to the CN Tower B.go to the Golden Gate Bridge
12.Where is Lisa from ( )
A.Australia. B.the U.K.
13.How old is Wang Lu ( )
A.10 years old. B.12 years old.
14.Does Sam like Big Ben ( )
A.Yes, he does. B.No, he doesn’t.
李婷是一个爱读书的女孩,一起来看看她从刚读的书中学到了什么吧!阅读短文,选择正确答案。
I am Li Ting. I am a Chinese girl. I live in Shijiazhuang with my parents. I like to read books. My uncle works in the U. S. He gives me a book about the U. S.
From the book, I know about the U. S. It has the fourth largest area (面积) in the world. It’s next to Canada. Washington, D.C. is the capital city of the U. S. The White House is in this city. New York is the biggest city in the U. S. Chicago is a famous city of the U. S. You can see lovely animals in Lincoln Park Zoo (林肯动物园).
15.Li Ting is a Chinese girl. She lives in _________. ( )
A.Beijing B.New York C.Shijiazhuang
16.Li Ting’s uncle works in _________. ( )
A.China B.the U. S. C.Canada
17.The U. S. has the _________ largest area in the world. ( )
A.second B.third C.fourth
18.You love animals. In Chicago you can see lovely animals in _________. ( )
A.B. C.
阅读短文,选择正确的答案。
This is a picture of a family. The grandmother’s name is Jean. The grandfather’s name is Harry. They are very old. They are Chinese.
The father’s name is Lake. He is 44. The mother’s name is Kate. She is 40. They have a son of ten and a daughter of fifteen.
The son’s name is John and the daughter’s name is Mary. They are students in No. 12 Middle School. Kate is a teacher of the same school. Lake is a policeman. It’s a very happy family.
19.Lake’s parents are ______. ( )
A.English B.Americans C.Chinese
20.—How old is Kate ( )
—She is ______ years old.
A.44 B.40 C.15
21.What does Lake do ( )
A.A teacher. B.A doctor. C.A policeman.
22.Mary’s grandfather is ______. ( )
A.Harry B.Jean C.Lake
23.The family has ______ children. ( )
A.six B.two C.four
阅读短文,选择正确答案。
My name is Lynn. I am very happy. I will go to Tianjin with my parents next week. We are going by train. It’s fast. What do we need We need the tickets, food and some clothes. I like to watch animals. We will go to the zoo in Tianjin. We will stay there for two days. I want to live in a big hotel. I also want to buy a gift for my best friend.
24.When will Lynn go to Tianjin ( )
A.Tomorrow. B.Next week. C.Today.
25.How will Lynn go to Tianjin ( )
A.By bus. B.By plane. C.By train.
26.Lynn doesn’t need _____. ( )
A.tickets B.a camera C.food
27.What does Lynn like to do ( )
A.Watch animals. B.Read books. C.Water flowers.
28.Lynn will stay in Tianjin for _____. ( )
A.one week B.two weeks C.two days
(涿州市)阅读短文,选择正确的答案。
My name is Susan. I’m ten years old. I live in Canada. I have a big family. My mother is a nurse. Her name is Rose. She works at a hospital. She goes to work by bus. My father, Mike, is a teacher. He drives to work. My grandfather is a farmer. His name is Tom. Sarah is my grandmother. She helps my grandfather on the farm. I have an aunt, an uncle and a cousin. Aunt Mary is my mother’s sister. She is short. She has long hair and blue eyes. Joe is my uncle. He is tall and thin. Jeff is their only child.
29.Susan’s mother goes to work __________. ( )
A.by bike B.by bus C.by car
30.Susan’s grandfather works __________. ( )
A.at a school B.at a hospital C.on a farm
31.Susan’s aunt is __________. ( )
A.short B.tall C.thin
32.Jeff is Susan’s __________. ( )
A.uncle B.cousin C.sister
33.There are __________ people in Susan’s family. ( )
A.six B.seven C.eight
看图,选择正确的选项。
34.This is a ______ ticket. ( )
A.bus B.train C.plane
35.Guo Yan wants to go to ______. ( )
A.Sanya B.Beijing C.Shanghai
36.Guo Yan will leave in the ______. ( )
A.morning B.afternoon C.evening
37.Guo Yan is going there on ______. ( )
A.National Day B.Children’s Day C.New Year’s Day
38.Which place can Guo Yan visit there ( )
A. B. C.
阅读短文,选择正确的选项。
Hi! My name is Lucy. I’m ten years old. I live in Canada. I have a big family. My mother is a doctor. She goes to work by bus. My father is an English teacher. He goes to work by car. My grandfather is a teacher, too. I have an aunt, an uncle and a cousin. Mary is my mother’s sister. She has short hair and blue eyes. Joe is my uncle. He is tall. John is their child.
39.Where does Lucy live ( )
A.She lives in China. B.She lives in Canada. C.She lives in the U.K.
40.What does Lucy’s father do ( )
A.He is a doctor. B.He is a farmer. C.He is an English teacher.
41.How does Lucy’s father go to work ( )
A.By car. B.By bus. C.By bike.
42.What does Mary look like ( )
A.She has black eyes. B.She has short hair. C.She is thin.
43.Who is John ( )
A.Lucy’s uncle. B.Lucy’s sister. C.Lucy’s cousin.
阅读理解。
Dear Li Hong,
How’s the weather in Beijing In Canberra, it is hot and sunny. I know the Spring Festival is coming. I want to go to Beijing with my mother. We will have a good time in Beijing. There are many interesting places in Beijing, such as the Great Wall, Tian’anmen Square and Beihai Park. I like the Palace Museum very much. It has a long history(历史). Many emperors lived there. Do you know more interesting places in Beijing Please tell me. Write soon!
I miss you.
Your friend,
Jenny
44.It’s hot and sunny in _______. ( )
A.Beijing B.China C.Canberra
45._______ will go to Beijing with her mother. ( )
A.Li Hong B.Jenny C.Your fiend
46.Jenny is Li Hong’s _______. ( )
A.sister B.friend C.cousin
47.Li Hong lives in _______. ( )
A.Tianjin B.Shanghai C.Beijing
48.What’s the meaning(意思) of “emperor” ( )
A.皇帝 B.名人 C.参观者
下面是一本书的目录,根据目录内容,选择正确答案。
Contents(目录)Chapter(章节) Page(页) One The Spring Festival. 1 Two The Lantern Festival. 6 Three The Dragon Boat Festival. 10 Four The Mid-Autumn Festival 14 Five The Double Ninth Festival 18
49.The book is about ______. ( )
A.Chinese food B.China’s famous places C.Chinese festivals
50.There are ______ chapters in this book. ( )
A.5 B.18 C.14
51.You can read about “dragon boat races” on Page ______. ( )
A.6 B.10 C.14
52.“爆竹声中一岁除,春风送暖入屠苏”描写的是哪个章节的节日?( )
A.Chapter One B.Chapter Three C.Chapter Five
53.Which picture is about the festival in Chapter Two ( )
A. B. C.
阅读短文,选择正确答案填到括号里。
Dream Time,
When we sleep(睡觉), we have dreams(梦). Every night all over the world people dream. When we dream, our eyes go back and forth(反复的). It’s like you are watching a movie! Some dreams are fun. Some are strange(奇怪的). Some dreams make no sense(意义). Some are scary(可怕的). The scary ones are called nightmares(噩梦). They are horrible(讨厌的), aren’t they Sometimes you crawl(爬) in with Mum and Dad just to feel better(更好)! People think some animals dream. Have you ever watched a dog having a dream Its legs can move just like it is running. It might(可能) be a good dream about chasing(追赶) a ball . If dogs could talk, they could(可以) tell us all about their dreams!
54.In the story, what do people do every night all over the world ( )
A.Dream. B.Go to work. C.Get a snack.
55.What are scary dreams called ( )
A.Nightmares. B.Daydreams. C.Catnaps.
56.What happens to our eyes when we dream ( )
A.They open wide. B.They stay still. C.They go back and forth.
57.Why do kids crawl in with their mum and dad ( )
A.Because they want to sleep with their mum and dad.
B.Because it makes them feel better after a nightmare.
C.Because they want to share (分享) the dream with their mum and dad.
58.In the story, what happens sometimes to dogs when they dream ( )
A.They cry. B.They roll over. C.Their legs move like they are running.
Read and choose. 阅读并选出正确答案。
Do you like the Spring Festival Why The Spring Festival is in January or February. The Spring Festival is coming. All the Chinese people are very happy. Everyone will come back home and have a big dinner(大餐). It’s a wonderful festival. We buy new clothes, clean the rooms, the doors, the windows and the floor. We also prepare many kinds of delicious food. We make dumplings, visit our family and friends. It’s an interesting festival, too. We kids can get lucky money. I love the Spring Festival.
59.When is the Spring Festival ( )
A.It is in January or February.
B.It is on January 1st.
C.It is on December 25th.
60.What do the Chinese people do for the Spring Festival ( )
A.They buy Christmas trees.
B.They sing English songs.
C.They buy new clothes, clean the house and make dumplings.
61.How do the Chinese people feel on the Spring Festival ( )
A.They feel sad. B.They feel happy. C.They feel tired.
62.Why do the kids love the Spring Festival ( )
A.Because they can get lucky money.
B.Because they can get many gifts.
C.Because they can make dumplings.
63.Why are the Chinese happy on the Spring Festival ( )
A.Because it is in January or February.
B.Because they can buy new clothes.
C.Because everyone will come back home and have a big dinner.
阅读短文,选择正确选项。
I have a good friend. Her name is Mary. She is from France(法国). France is to the west(西方) of China. The capital city of France is Paris. The flag of France has stripes. It is red, white and blue. They speak French in France. There are many famous places in France. Notre Dame de Paris, Louvre and Eiffel Tower are in France.
64.Mary is from _________. ( )
A.China B.the U.K. C.France
65.The capital city of France is _________. ( )
A.Paris B.London C.Ottawa
66.The flag of France has _________. ( )
A.animals B.flowers C.stripes
67.They speak _________ in France. ( )
A.English B.French C.Chinese
68.________ is not in France. ( )
A.CN Tower B.Eiffel Tower C.Louvre
阅读短文,选择正确的选项完成句子。
February 10th is the Chinese New Year’s Day this year. My father, my mother and I are going to visit my grandfather and grandmother. They live in Kunming. Kunming is a beautiful city. It’s warm in winter. We will go there in the morning on February 9th. We will go by car. We will have a big family dinner in the evening. I like dumplings very much. I like to make dumplings with my family. It’s interesting. My grandfather’s house is near a park. There are many flowers in it. I like to play in the park with my grandfather’s dog.
69.________ is on February 10th this year. ( )
A.The Qingming Festival B.The Spring Festival C.The Chongyang Festival
70.The weather is ________ in Kunming in winter. ( )
A.warm B.hot C.cold
71.We will go to Kunming on ________. ( )
A.February 7th B.February 8th C.February 9th
72.I like to ________ with my family. ( )
A.go to the farm B.make dumplings C.watch TV
73.My grandfather’s house is near a ________. ( )
A.zoo B.school C.park
阅读短文,选择正确答案,并将序号填在横线上。
Hello, I’m Li Mei. It’s sunny today. I go to visit the UN building with my parents. We go there by bus. It is a big and tall building in New York. There are 193 member countries in the UN. We can see the flags of these countries here. The 193 member countries make a big family. They give gifts to the UN. Do you know the tapestry(挂毯) of the Great Wall It’s a beautiful gift from China.
74.The UN building is in ______. ( )
A.New York B.Beijing C.London
75.They can see the ______ of many countries there. ( )
A.maps B.flags C.palaces
76.There’s a tapestry of ______ from China. ( )
A.the Palace Museum B.Tian’anmen Square C.the Great Wall
77.Which sentence is TRUE(正确) ( )
A.Li Mei visits the UN building with her friends.
B.They go to the UN building by car.
C.The 193 member countries give gifts to the UN.
78.In Chinese, “the UN” is “______”. ( )
A.欧洲联盟 B.非洲联盟 C.联合国
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.C 3.B 4.B 5.C
【导语】本文主要介绍了布莱克夫妇及其家人的相关情况。
1.句意:布莱克先生和布莱克夫人来自___。China中国,the U. K.英国,Japan日本,根据“Mr. and Mrs. Black are from (来自)London.”可知布莱克夫妇来自伦敦,伦敦是英国的城市,所以布莱克夫妇来自英国,故选B。
2.句意:布莱克先生喜欢___。to swim游泳,to read阅读,Both A and B是A和B都对,根据“Mr. Black likes to swim and read.”可知布莱克先生既喜欢游泳也喜欢阅读,所以A和B都对,故选C。
3.句意:布莱克夫人经常____游泳,____阅读。in the morning; in the afternoon在早上;在下午,in the afternoon; in the evening在下午;在晚上,in the morning; in the evening在早上;在晚上,根据“They often go swimming in the afternoon and read in the evening.”可知布莱克夫人经常下午游泳,晚上阅读。故选B。
4.句意:杰克是___。a teacher一名教师,a farmer一位农民,a doctor一名医生,根据“Jack, works on a farm near Sydney.”可知杰克在农场工作,是农民,故选B。
5.句意:____不会说中文。Tom汤姆,Sue苏,Jack杰克,根据“Tom’s uncle, Jack, But he can’t speak Chinese.”可知杰克不会说中文。故选C。
6.A 7.B 8.C 9.C
【导语】本文主要介绍了李梅和父母去参观了联合国大厦。
6.句意:联合国大厦在美国。A美国,B英国,C澳大利亚,根据“It is a big and tall building in New York.”可知联合国大厦在纽约,也就是在美国,故选A。
7.句意:你在那里可以看到许多国家的国旗。A女王,B国旗,C宫殿,根据“We can see the flags of these countries here.”可知在那里可以看到许多国家的国旗。故选B。
8.句意:有来自中国长城的挂毯。A故宫,B天安门广场,C长城,根据“Do you know the tapestry (挂毯) of the Great Wall It’s a beautiful gift from China.”可知有来自中国长城的挂毯。故选C。
9.句意:在汉语中,“the UN”是联合国。根据“I go to visit the UN building (联合国大厦) with my parents.”可知UN building是联合国大厦,UN意思是联合国,故选C。
10.B 11.A 12.A 13.B 14.A
【导语】本文主要是Timmy介绍了自己和来自不同国家的朋友们的年龄、居住地以及各自喜欢的著名景点。
10.句意:Timmy居住在_____。Canada加拿大,the U.S.美国,根据句子“My name is Timmy. I’m 10 years old. I live in Washington, D.C.”,可知Timmy住在美国华盛顿,故选B。
11.句意:John喜欢_____。go to the CN Tower去CN塔,go to the Golden Gate Bridge去金门大桥,根据句子“John is 11 years old. He lives in Canada. He likes to go to the CN Tower.”,可知John喜欢去CN塔,故选A。
12.句意:Lisa来自哪里?Australia.澳大利亚。The U.K.英国。根据句子“Lisa is 10 years old, too. She is from Australia.”,可知Lisa来自澳大利亚,故选A。
13.句意:Wang Lu多大了?10 years old. 十岁。12 years old. 十二岁。根据句子“Her name is Wang Lu. She is 12 years old.”,可知Wang Lu十二岁,故选B。
14.句意:Sam喜欢大本钟吗?是的,他有。不,他没有。根据句子“Sam is from the U.K. He is 9 years old. He likes Big Ben.”,可知Sam喜欢大本钟,故选A。
15.C 16.B 17.C 18.B
【导语】本文主要介绍了石家庄女孩李婷从叔叔(舅舅/伯伯等)寄来的书中了解的美国。
15.句意:李婷是一个中国女孩。她住在石家庄。A北京,B纽约,C石家庄,根据“I live in Shijiazhuang with my parents.”可知李婷住在石家庄,故选C。
16.句意:李婷的叔叔(舅舅/伯伯等)在美国工作。A中国,B美国,C加拿大,根据“My uncle works in the U. S.”可知李婷的叔叔(舅舅/伯伯等)在美国工作。故选B。
17.句意:美国有世界上第四大的面积。A第二,B第三,C第四,根据“It has the fourth largest area (面积) in the world.”可知美国有世界上第四大的面积。故选C。
18.句意:你爱动物。在芝加哥你在林肯动物园可以看到可爱的动物。根据“You can see lovely animals in Lincoln Park Zoo (林肯动物园).”可知在芝加哥你在林肯动物园可以看到可爱的动物。故选B。
19.C 20.B 21.C 22.A 23.B
【导语】本文主要介绍了一个家庭中各个成员的信息。
19.句意:Lake的父母是_____。A英国人,B美国人,C中国人。由文中“They are Chinese.” 可知他们是中国人,故选C。
20.句意:—Kate几岁了?—她是_____岁。A四十四,B四十,C十五。由文中“The mother’s name is Kate. She is 40.” 可知Kate是四十岁。故选B。
21.句意:Lake是做什么的?A一名老师。B一名医生。C一名警察。由文中“Lake is a policeman.” 可知Lake是警察。故选C。
22.句意:Mary的祖父是_____。由文中“The grandfather’s name is Harry. ” 可知Mary的祖父是Harry。故选A。
23.句意:这个家庭有_____孩子。A六个,B两个,C四个。由文中“They have a son of ten and a daughter of fifteen.” 可知有两个孩子。故选B。
24.B 25.C 26.B 27.A 28.C
【导语】本文写林恩下周将和父母去天津的计划安排。
24.问句句意:林恩什么时候将去天津?A明天。B下周。C今天。根据“I will go to Tianjin with my parents next week. ”,可知林恩和她父母是下周去天津,故选B。
25.问句句意:林恩怎么去天津?A坐公交。B坐飞机。C坐火车。根据“We are going by train.”,可知他们是做火车去天津。故选C。
26.问句句意:林恩不需要______。A车票,B一架相机,C食物,根据“We need the tickets, food and some clothes. ”,可知去天津需要车票,食物和一些衣服,没用提到相机,所以是不需相机,故选B。
27.问句句意:林恩喜欢做什么?A看动物。B读书。C浇花。根据“ I like to watch animals.”,可知林恩喜欢去看动物,故选A。
28.问句句意:林恩将在天津待______。A一周,B两周,C两天,根据“We will stay there for two days.”,可知林恩将在天津待两天,故选C。
29.B 30.C 31.A 32.B 33.C
【导语】本文介绍了苏珊一家人。
29.句意:苏珊的妈妈_______去上班。A骑自行车,B坐公共汽车,C坐汽车,根据“My mother is a nurse. Her name is Rose. She works at a hospital. She goes to work by bus.”,可知坐公共汽车去上班,故选B。
30.句意:苏珊的爷爷______工作。A在一所学校,B在一所医院,C在农场上,根据“My grandfather is a farmer. His name is Tom. Sarah is my grandmother. She helps my grandfather on the farm.”,可知在农场工作,故选C。
31.句意:苏珊的阿姨是_______。A矮的,B高的,C瘦的,根据“Aunt Mary is my mother’s sister. She is short.”,可知阿姨是矮的,故选A。
32.句意:杰夫是苏珊的_______。A姨夫,B堂哥/弟,C哥哥/弟弟,根据“Jeff is their only child.”,可知是堂哥/弟,故选B。
33.句意:苏珊家有______口人。A六,B七,C八,根据全文可知有八口人,故选C。
34.B 35.C 36.B 37.A 38.B
【导语】本文讲了郭燕要去上海。
34.句意:这是一张______票。A公共汽车,B火车,C飞机,根据图片可知是火车票,故选B。
35.句意:郭燕想去_______。A三亚,B北京,C上海,根据图片可知郭燕想去上海,故选C。
36.句意:郭燕会在______离开。A早上,B下午,C晚上,根据图片可知郭燕会在下午离开,故选B。
37.句意:郭燕要在______去那里。A国庆节,B儿童节,C元旦,根据表格可知郭燕要在国庆节去那里,故选A。
38.句意:郭燕可以参观哪里?根据图片可知郭燕要去上海,可以参观东方明珠,故选B。
39.B 40.C 41.A 42.B 43.C
【导语】本文主要介绍了露西的大家庭及他们的职业等情况。
39.句意:露西住在哪里?A她住在中国。B她住在加拿大。C她住在英国。根据文中“I live in Canada.”可知她住在加拿大。故选B。
40.句意:露西的父亲做什么工作?A他是一名医生。B他是一位农民。C他是一位英语老师。根据文中“My father is an English teacher.”可知她的父亲是一位英语老师。故选C。
41.句意:露西的父亲怎样去工作?A开车。B乘公共汽车。C骑自行车车。根据文中“ He goes to work by car.”可知他开车去工作。故选A。
42.句意:玛丽看长什么样?A她有黑色的眼睛。B她有短发。C她是瘦的。根据文中“She has short hair and blue eyes.”可知她有短发和蓝色的眼睛。故选B。
43.句意:谁是约翰?A露西的叔叔(伯父)。B露西的姐姐(妹妹)。C露西的(堂)表兄妹。根据文中“John is their child.”可知约翰是他们的孩子,所以约翰就是露西的(堂)表兄。故选C。
44.C 45.B 46.B 47.C 48.A
【导语】本文讲了北京。
44.句意:______天气炎热且晴朗。A北京,B中国,C堪培拉,根据“In Canberra, it is hot and sunny.”,可知堪培拉天气炎热且晴朗,故选C。
45.句意:______要和妈妈去北京。A李红,B珍妮,C你的朋友,根据“I want to go to Beijing with my mother.”及结尾的署名,可知珍妮要和妈妈去北京,故选B。
46.句意:珍妮是李红的______。A姐姐/妹妹,B朋友,C同辈表亲,根据结尾可知珍妮是李红的朋友,故选B。
47.句意:李红住在______。A天津,B上海,C北京,根据“How’s the weather in Beijing ”,可知李红住在北京,故选C。
48.句意:“emperor”的意思是什么?根据短文语境,可知emperor的意思是皇帝,故选A。
49.C 50.A 51.B 52.A 53.A
【导语】本文讲了书的目录。
49.句意:这本书是关于_______。A中国食物,B中国的著名景点,C中国的节日,根据目录可知这本书是关于中国的节日,故选C。
50.句意:这本书共有______章。根据目录可知这本书共有5章,故选A。
51.句意:你可以在第______页上读到关于“龙舟赛”的内容。根据目录可知在第10页上读到关于“龙舟赛”的内容,故选B。
52.“爆竹声中一岁除,春风送暖入屠苏”描写的是春节,第一章讲的是春节,故选A。
53.句意:哪幅图是关于第二章的节日?第二章的节日是元宵节,灯笼是关于元宵节,故选A。
54.A 55.A 56.C 57.B 58.C
【导语】本文主要讲述了人们和动物的梦境。
54.句意:在故事中,全世界的人们每晚都做什么?A梦,B去上班。C吃点零食。根据“When we sleep(睡觉), we have dreams(梦).”可知全世界的人们每晚都做梦。故选A。
55.句意:可怕的梦被称为什么?A噩梦。B白日梦。C小睡。根据“The scary ones are called nightmares(噩梦).”可知可怕的梦被称为噩梦。故选A。
56.句意:当我们做梦时,我们的眼睛会发生什么?A它们开得很大。B他们静止不动。C它们来回移动。根据“When we dream, our eyes go back and forth(反复的).”可知当我们做梦时,我们的眼睛会来回移动。故选C。
57.句意:为什么孩子们和他们的爸爸妈妈一起爬?A因为他们想和爸爸妈妈睡在一起。B因为这会让他们在噩梦后感觉更好。C因为他们想分享与父母的梦想。根据“If dogs could talk, they could(可以) tell us all about their dreams!”可知孩子们和他们的爸爸妈妈一起爬是为了感觉更好。故选B。
58.句意:在故事中,当狗做梦时有时会发生什么?A他们哭了。B他们翻身了。C他们的腿像跑步一样移动。根据“Its legs can move just like it is running.”可知当狗做梦时,它们的腿会动,就像它们在跑一样。故选C。
59.A 60.C 61.B 62.A 63.C
【导语】本文主要介绍了春节会做的事情以及人们喜欢春节的原因。
59.句意:春节是什么时候?A它在一月或二月。B它在一月一日。C它在十二月二十五日。根据“The Spring Festival is in January or February.”春节在一月或二月。故选A。
60.句意:中国人春节做什么?A他们买圣诞树。B他们唱英文歌。C他们买新衣服,打扫房子,包饺子。根据“It’s a wonderful festival. We buy new clothes, clean the rooms, the doors, the windows and the floor.”这是一个美妙的节日。我们买新衣服,打扫房间和门。故选C。
61.句意:中国人对春节有何感想?A他们感到悲伤。B他们感到幸福。C他们感到疲倦。根据“The Spring Festival is coming. All the Chinese people are very happy.”春节快到了。所有的中国人都很高兴。故选B。
62.句意:为什么孩子们喜欢春节?A因为他们可以得到压岁钱。B因为他们可以得到很多礼物。C因为他们会包饺子。根据“We kids can get lucky money.”我们这些孩子可以得到压岁钱。故选A。
63.句意:为什么中国人在春节会快乐?A因为现在是一月或二月。B因为他们可以买新衣服。C因为每个人都会回家吃顿大餐。根据“Everyone will come back home and have a big dinner(大餐).”每个人都会回家吃顿大餐。故选C。
64.C 65.A 66.C 67.B 68.A
【导语】导语:文章讲述了作者的一个朋友Mary以及她所在的国家法国的一些信息。
64.句意:Mary来自法国。A中国,B英国,C法国,根据“She is from France(法国).”可知Mary来自法国,故选C。
65.句意:法国的首都是巴黎。A巴黎,B伦敦,C渥太华,根据“The capital city of France is Paris.”可知法国的首都是巴黎,故选A。
66.句意:法国的国旗有条纹。A动物,B花,C条纹,根据“The flag of France has stripes.”可知法国的国旗有条纹,故选C。
67.句意:他们在法国说法语。A英语,B法语,C中文,根据“They speak French in France.”可知他们在法国说法语,故选B。
68.句意:CN塔不在法国。ACN塔,B埃菲尔铁塔,C卢浮宫,根据“Notre Dame de Paris, Louvre and Eiffel Tower are in France.”可知CN塔不在法国,故选A。
69.B 70.A 71.C 72.B 73.C
【导语】本文是关于作者和家人在二月九日去昆明跟祖父母准备过春节的故事。
69.句意:______在今年的二月十日。A清明节,B春节,C重阳节,根据原文“February 10th is the Chinese New Year’s Day this year.”可知二月十日是今年的春节,故选B。
70.句意:在冬天昆明的天气很______。A暖和的,B热的,C寒冷的,根据原文“It’s warm in winter.”可知在冬天昆明很暖和。故选A。
71.句意:我们将要在______去昆明。A二月七日,B二月八日,C二月九日,根据原文“We will go there in the morning on February 9th.”可知作者及家人将要在二月九日早上去昆明。选C。
72.句意:我喜欢和家人一起______。A去农场,B包水饺,C看电视,根据原文“I like to make dumplings with my family.”可知作者喜欢和家人一起包水饺。故选B。
73.句意:我祖父的房子在______附近。A动物园,B学校,C公园,根据原文“My grandfather’s house is near a park.”可知作者祖父的房子在公园的附近,故选C。
74.A 75.B 76.C 77.C 78.C
【导语】本文介绍了作者和父母参观联合国大厦的经历,介绍了联合国大厦的地理位置、成员国数量、成员国旗帜和联合国大厦的礼物。
74.句意:联合国大楼位于______。A. 纽约 B. 北京 C. 伦敦。根据“ It is a big and tall building in New York.”可知在纽约,故选A。
75.句意:他们可以在那里看到许多国家的______。A. 地图 B. 旗帜 C. 宫殿。根据“We can see the flags of these countries here. ”可知可以在那里看到许多国家的旗帜,故选B。
76.句意:中国有一幅______的挂毯。A. 故宫博物院 B. 天安门广场 C. 长城。根据“Do you know the tapestry of the Great Wall ”可知是一幅长城挂毯,故选C。
77.句意:以下哪句话是正确的?A. 李梅和她的朋友一起参观了联合国大楼。B. 他们开车去联合国大楼。C. 193个成员国向联合国赠送礼物。根据“The 193 member countries make a big family. They give gifts to the UN.”可知193个成员国组成了一个大家庭,他们送给联合国礼物,故选C。
78.句意:在中文中,“the UN”是______的意思。A. 欧洲联盟 B. 非洲联盟 C. 联合国。根据常识可知,在中文中,“the UN”指的是联合国,故选C。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)