【期末考点培优】专题21 阅读理解-选择-2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优陕旅版(三起)(含答案解析)

文档属性

名称 【期末考点培优】专题21 阅读理解-选择-2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优陕旅版(三起)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 208.7KB
资源类型 试卷
版本资源 陕旅版
科目 英语
更新时间 2025-12-12 14:50:00

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培陕旅版(三起)
专题21 阅读理解-选择
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,根据短文内容选出能完成所给句子或回答所提问题的一个最佳答案。
My name is Colin. Tomorrow is Sunday. It will be a sunny and warm day. My family will be free, so we will go on a picnic in the park. We need to take many things, like food, fruits and drinks. We will leave (离开) our home at ten in the morning. And we will drive a car to the park. At eleven, we will get to the park. Then my parents will prepare(准备) lunch for us. My sister and I will wash the fruits. After lunch, we will go boating on the lake in the park. I will also play tennis with my father. Tennis is my favorite sport. And I play it every day. I think my family will have a good time in the park.
1.The weather will be ______________ tomorrow. ( )
A.cloudy and cold B.sunny and warm C.windy and cool
2.Colin and his family will go to the park ______________. ( )
A.by car B.by bus C.by taxi
3.Colin and his family will get to the park at ______________ tomorrow morning. ( )
A.10:00 B.11:00 C.12:00
4.Will Colin go boating in the park ( )
A.Yes, he will. B.No, he won’t. C.We don’t know.
5.What sport does Colin like best ( )
A.Football. B.Basketball. C.Tennis.
阅读短文,根据短文内容选出能完成所给句子或回答所提问题的一个最佳答案。
Lucy likes sports. She can play ping-pong, tennis and basketball well. Now she is a PE teacher in Yucai School. She gets up at 5:30 every morning. At 5:45, she plays sports for an hour in the park. She usually has an egg, some bread and milk for breakfast. Then she walks to work at seven. She gets to the school at 7:30.
On weekends, she has many things to do. On Saturday morning, she teaches (教) children to play tennis. In the afternoon, she cleans the house. On Sunday, she often goes shopping. Sometimes she goes to the village by bus. Her grandpa lives there. Lucy thinks her life (生活) is happy and healthy.
6.Lucy plays sports for ______ minutes every morning in the park. ( )
A.fifteen B.fifty C.sixty
7.Lucy goes to work ______. ( )
A.by bus B.on foot C.by car
8.What does Lucy teach children to do on Saturday morning ( )
A.Play tennis. B.Play ping-pong. C.Play basketball.
9.Lucy often ______ on Sunday. ( )
A.goes to the village B.cleans the house C.goes shopping
10.Which one is RIGHT ( )
A.Lucy gets up at five o’clock in the morning. B.Lucy thinks her life is happy and healthy. C.Lucy’s grandpa lives in the city.
阅读短文,根据短文内容选出能完成所给句子或回答所提问题的一个最佳答案。
Hello, my name is Jenny. Welcome to my home. There are two floors in our house. This is our living room. You can see a sofa (沙发), a TV and a table. There are four bedrooms in our house. My bedroom is on the second floor. You can see a bed, a chair and a nice picture in my bedroom.
Now it’s six in the evening. Time for dinner. My mother is cooking in the kitchen. I would like some meat and vegetables. My brother would like some vegetables, noodles and juice. After dinner, we will watch TV in the living room.
11.There are _______ floors in Jenny’s house. ( )
A.2 B.3 C.4
12.We can see _______ in Jenny’s bedroom. ( )
A.a bed, a chair and a table B.a bed, a chair and a nice picture C.a bed, a table and a nice picture
13.Who is cooking in the kitchen now ( )
A.Jenny. B.Jenny’s father. C.Jenny’s mother.
14.Jenny would like some _______ for dinner. ( )
A.vegetables, noodles and juice B.meat and vegetables C.vegetables and noodles
15.What will Jenny do after dinner ( )
A.Watch TV. B.Read a book. C.Draw a picture.
根据短文内容选出正确答案。
My name is Kevin. Tomorrow is Sunday. The weather report says it will be fine tomorrow. I would like to go to the zoo with my friends. Mike and Peter. We would like to see pandas and monkeys there. The zoo is a little far. So we will go there by bus. This evening, I will buy some fruits in the supermarket. I would like to take some grapes and apples to the zoo tomorrow. Mike will take some milk and cake. Peter will take three eggs and some beef. We shall meet at nine o’clock tomorrow. And we will meet at the gate of the zoo. I think we shall have a good day.
16.The weather will be ______ tomorrow. ( )
A.fine B.snowy C.rainy
17.Kevin and his friends will go to the zoo by ______. ( )
A.car B.bike C.bus
18.Mike will take ______ to the zoo. ( )
A. B. C.
19.Kevin and his friends will meet at ______ tomorrow morning. ( )
A.8:00 B.9:00 C.10:00
20.Which one is RIGHT ( )
A.It’s Sunday today.
B.Kevin will go to the cinema this evening.
C.Kevin and his friends will meet at the gate of the zoo tomorrow.
阅读理解,选择最佳答案。
Betty was very busy last weekend. On Saturday, She got up at 6:40 in the morning. She washed her face and had some bread and milk for breakfast. Then she did her homework and played the violin for an hour. In the afternoon, she washed the clothes and watered the flowers. On Sunday, she visited her grandma and looked after her with her parents. She cleaned the room and bought some food and fruits for her grandma. What a good girl!
21.Betty was very ______ last Saturday and Sunday. ( )
A.happy B.tired C.busy
22.She had some ______ for breakfast. ( )
A.bread and eggs B.bread and milk C.eggs and milk
23.On Saturday afternoon, she ______. ( )
A.watered the flowers B.watched TV C.played games
24.On Sunday, she looked after her ______. ( )
A.parents B.grandma C.teacher
25.She bought some ______ for her grandma. ( )
A.food and drinks B.food and fruits C.drinks
26.Betty is a ______ girl. ( )
A.happy B.healthy C.good
读短文,根据短文内容选择正确的答案。
Kate is a pupil. She often gets up at seven. Then she brushes her teeth and washes her face at about five past seven. She often goes to school at seven twenty.
She has two Chinese classes in the morning. Then she does eye exercises at ten. She has lunch at school and has a rest after lunch. In the afternoon. She has two classes. And then she plays sports with her friends. She often goes home at half past five. In the evening. She learns English and plays the violin. What a busy day she has!
27.Kate often _________ and washes her face at about five past seven. ( )
A.brushes her teeth B.makes the bed C.washes the clothes
28.She has _________ in the morning. ( )
A.two English classes B.two Math classes C.two Chinese classes
29.She often _________ at ten at school. ( )
A.plays games B.does eye exercises C.does her homework
30.Which is right ( )
A.Kate has lunch at home.
B.Kate has a rest after lunch.
C.Kate doesn’t play sports in the afternoon.
31.Kate learns English and _________ in the evening. ( )
A.plays the violin B.plays computer games C.watches TV
阅读短文,选择正确的答案。
Today is World Car Free Day. The weather is fine. Su Nan will go to work by bike. But his bike is broken(坏的). So he will go to work on foot. He thinks it’s time to do something good for our earth. Because we have only one earth and it is our home.
32.Today is ______. ( )
A.World Car Free Day B.Father’s Day C.Teachers’ Day
33.Su Nan will go to work ______ today. ( )
A.by bike B.on foot C.by bus
34.The weather is ______. ( )
A.bad B.fine C.not good
35.Su Nan thinks we should ______. ( )
A.make the air clean B.plant more trees C.do something good for our earth
阅读理解。
The earth is our home. It is beautiful. There are many green trees, nice flowers, clean rivers, high mountains and lovely animals on the earth. They are all our friends. But sometimes we do some bad things to them. Some people cut down too many trees, some people pick flowers, some people wastewater. So I want to say:
We have only one earth. We should care for it. We should make the water and air clean again. We should plant more trees and take care of the animals. Because trees are homes for birds and wild animals. We should make our earth more beautiful.
36.What is our home ( )
A.The high mountains. B.The earth. C.The house.
37.Are there any trees and lovely animals on the earth ( )
A.Yes, there is. B.Yes, there are. C.No, there aren’t.
38.Do we cut down too many trees ( )
A.Yes, we do. B.No, we don’t. C.Yes, she does.
39.We shouldn’t ______. ( )
A.plant trees B.take care of the animals C.waste water
40.We should ______. ( )
A.cut down trees B.make the air clean again C.pick flowers
41.______ are homes for birds and wild animals. ( )
A.Zoos B.Parks C.Trees
Last summer holiday, Mary went to Xi’an with her parents. They went there by plane and stayed in Xi’an for three days. On the first day, they went to Shaanxi History Museum (陕西历史博物馆). The next day, they visited Great Wild Goose Pagoda (大雁塔). It was built in the Tang Dynasty (朝代). The last day, they ate some delicious food. Then they bought some gifts for her friends. They had a great time in Xi’an.
42.Mary went to Xi’an with her _______. ( )
A.friends B.parents C.cousin
43.They stayed in Xi’an for _______. ( )
A.a week B.7 days C.3 days
44.On the first day, they went to _______. ( )
A.Shaanxi History Museum B.Great Wild Goose Pagoda C.Bell Tower
45.They went to Xi’an _______. ( )
A.by plane B.by ship C.by train
46.On the last day, they _______. ( )
A.visited Bell Tower
B.ate some delicious food and bought some gifts
C.stayed at the hotel
On Christmas Eve (平安夜)—the night before Christmas Day, children are very happy. They put their stockings at the end of their beds before they go to bed. They want Father Christmas to give them some gifts.
Mr. Green tells his children that Father Christmas is a very kind man. He comes on Christmas Eve. He comes into the house through the chimney(烟囱) and brings them a lot of gifts. Christmas Day always begins before breakfast. The children get up very early. They can’t wait to open the gifts in their stockings. Then they cheer (欢呼) and call “Merry Christmas!”
47.Christmas Eve is ________. ( )
A.the night before December 24 B.the night after December 25
C.the night of December 25 D.the night of December 24
48.Father Christmas often puts the gifts ________. ( )
A.into children’s hats B.into children’s stockings
C.into children’s gloves D.into children’s shoes
49.Father Christmas comes into the house through the ________. ( )
A.Window B.front door C.chimney D.back door
50.On the morning of Christmas Day, children get up very early and say “________”. ( )
A.Good morning! B.Happy new year!
C.Best wishes to you! D.Merry Christmas!
51.Father Christmas is a ________ man. ( )
A.bad B.kind C.ugly D.strong
Hi, I'm Miss Smith. I live in a village. Ten years ago, our village is small. The air here was clean. There were only some old houses at that time. Now, there are many new and tall buildings. There are some supermarkets. I go shopping twice a week. And there is a beautiful park near our house. I take a walk there every evening. Lots of people drive cars to work, but I always walk to work. I think walking is good for me.
Hello! I'm Mr White. Thirty years ago, I was only six. I lived in a small house with my parents. We didn't have much food. We didn't have a TV or a computer. But there was a river in front of our house. I liked to go boating there. Now I live in a tall building. We have a lot of food. We can watch many TV shows. I like to watch TV shows about sports. My kids learn English on the computer every day.
52.Was the air in Miss Smith's village dirty ten years ago ( )
A.Yes, it was. B.No, it wasn't. C.We don't know.
53.Miss Smith ________ twice a week. ( )
A.takes a walk B.goes boating C.goes shopping
54.How does Miss Smith go to work ( )
A.By car. B.By bike. C.On foot.
55.Thirty years ago, Mr. White lived ________ the river. ( )
A.beside B.behind C.in front of
56.Which one is not right ( )
A.Miss Smith thinks walking is good for her.
B.Mr. White is thirty years old.
C.Mr. White likes to watch shows about sports on TV.
Tom went to Hainan with his family last week. They stayed there for three days.
On Monday morning, Tom went to a beautiful beach with his brother. It was sunny and hot. So they swam in the sea. It was interesting. In the afternoon, they went shopping. The things were expensive (贵的) and there were lots of people in the supermarket, so they didn’t really enjoy it.
On Tuesday, it was rainy. Tom went to a museum. On the way to the museum, he found a little boy. The boy was lost. Tom helped the boy find his father. Tom was very happy. But he didn’t have money (钱) for a taxi. So he had to walk to the museum. That made him very tired.
On Wednesday, the weather was very cool. So Tom and his cousin played beach volleyball. They played it all day. They were tired but happy.
57.Tom went to a _______ last Monday morning. ( )
A.museum B.beach C.supermarket
58.Did Tom go shopping happily last Monday?( )
A.Yes, he did. B.No, he didn’t. C.We don’t know.
59.What was the weather like last Tuesday ( )
A.It was sunny and hot. B.It was cool. C.It was rainy.
60.How did Tom go to the museum ( )
A.By bus. B.On foot. C.By taxi.
61.Which one is right ( )
A.Tom didn’t swim in Hainan.
B.Tom was lost on the way to the museum.
C.Tom played beach volleyball with his cousin last Wednesday.
Like a Gentleman (绅士)
Jack is seven years old. He likes eating cakes very much. Jack has a five-year-old sister. Her name is Mary.
One day, Jack's mother gives him a nice cake, a knife and says to him, “Now here's a knife, Jack. Cut this cake in half, and give one of the piece to your sister, but remember (记住) you are a student now, and you should do it like a gentleman.” “Like a gentleman ” Jack asks, “How does a gentleman do it ”
“They always give the big one to other people.” answers his mother.
“Oh, I see,” says Jack. He thinks for a second (秒). Then he gives the cake and the knife to his sister and says to her, “Mary, cut this cake in half. Remember: do it like a gentleman.”
62.Jack is _______. ( )
A.three years old B.seven years old C.five years old
63.How does a gentleman do when he has two pieces of cakes ( )
A.He gives the small piece to other people. B.He takes two pieces. C.He gives the big piece to other people.
64._______ let’s Jack cut the cake. ( )
A.His mother B.His father C.His sister
65.Jack wants Mary to cut the cake because he _______. ( )
A.doesn't like it B.is a gentleman C.wants the big piece
66.Which of the following sentence is NOT right ( )
A.Jack likes eating cakes. B.Jack is a clever boy. C.Jack lets his mother cut the cake.
Yesterday was the second Sunday in May. Li Shan got up early in the morning. She made the bed by herself and made breakfast for her mother. Her mother was so happy when she saw the bread, salad and milk on the table. After the meal, Li Shan did the dishes and cleaned the rooms. Then she wanted to go shopping. She said to her mother, “Happy 'Mother's Day, Mom! What would you like I will buy a gift for you.” “Nothing, dear. You gave me the best gift just now.”
67.—What day was yesterday ( )
—It was ________.
A.Saturday B.the second day in May C.Mother's Day
68.—Why did Li Shan get up early ( )
—Because ________.
A.she had to go shopping with her mother
B.she wanted to make breakfast for her mother
C.she wanted to say "Happy Mother's Day" to her mother
69.—What did they have for breakfast ( )
—They had ________ for breakfast.
A.eggs, bread and milk B.milk, fish and salad C.salad, milk and bread
70.—What did Li Shan do after the meal ( )
—She ________.
A.did the dishes B.cleaned the rooms C.A and B
71.—How did Li Shan's mother feel on that day ( )
—She was very ________.
A.happy B.hungry C.tired
Once there was a king. He liked to write stories. He thought his stories were good, so he like to show them to people. As people were afraid of him, they all said his stories were very good. One day, the king showed some of his best stories to a famous writer. He wanted the writer to praise (赞美) these stories. But the writer said his stories were so bad that he should throw them into the fire. The king got very angry and sent him to prison (监狱). After some time, the king set him free and ordered him to come to his palace (宫殿). Again he showed some of his new Stories and asked what he thought of them. After reading them, the writer at once turned to the soldiers and said, "Take me back to the prison. "
72.The king thought his stories were good so _________. ( )
A.people liked them B.he liked to show them to people
C.he only showed some to the famous writer
73.The famous writer was thrown into prison because _________. ( )
A.he was afraid of the king’s stories
B.he said the king’s stories were very bad
C.he said he couldn’t write good stories for the king
74.People were afraid of the king because _________. ( )
A.the stories were interesting B.they would be sent to prison C.the king wrote many stories
75.Again the king showed the writer some of his new stories because _________. ( )
A.he wanted to know what the writer thought of them
B.he wanted to be angry with the writer
C.he wanted to send the writer to prison
76.When we read the writer’s last words, we can be sure that _________. ( )
A.the writer would write some good stories while in prison
B.the writer liked the new stories
C.the king’s new stories were no good at all
Liu Zhaoyang is studying at Yucai School. He likes his school because it is big and beautiful. In his school, there are about one hundred teachers and two thousand students. And there are many trees and flowers.
Thirty years ago, Liu Zhaoyang's father was at the same school. But it was small at that time. There weren't many books in the library and there wasn't a computer room.
77.Where is Liu Zhaoyang studying ( )
A.At a small school. B.At a big school. C.At an old school.
78.When was Mr. Liu a student of Yucai School ( )
A.Thirty years ago. B.Ten years ago. C.Thirty days ago.
79.How many students are there in Liu Zhaoyang's school ( )
A.About one hundred. B.About two thousand. C.About one thousand.
80.Were there many books in the school library thirty years ago ( )
A.Yes, there were. B.No, there weren't. C.We don't know.
81.Why does Liu Zhaoyang like his school ( )
A.Because there is a computer room. B.Because there are one hundred teachers. C.Because his school is big and beautiful.
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.A 3.B 4.A 5.C
【导语】本文主要介绍了周日,科林将和家人去公园。
1.句意:明天天气将是________。cloudy and cold多云并且寒冷的,sunny and warm晴朗并且温暖的,windy and cool有风并且凉爽的,根据“Tomorrow is Sunday. It will be a sunny and warm day.”可知明天天气将是晴朗并且温暖的,故选B。
2.句意:科林和他的家人将______去公园。by car开车,by bus坐公交,by taxi坐出租,根据“And we will drive a car to the park.”可知将开车去公园,故选A。
3.句意:科林和他的家人将在明天上午______到达公园。根据“At eleven, we will get to the park.”可知上午11点到达公园,故选B。
4.句意:科林将在公园划船吗?Yes, he will.是的,他将划。No, he won’t.不,他将不划。We don’t know.我们不知道。根据“After lunch, we will go boating on the lake in the park.”可知科林将在公园划船,故选A。
5.句意:科林最喜欢什么运动?Football.足球。Basketball篮球。Tennis.网球。根据“Tennis is my favorite sport.”可知网球是科林最喜欢的运动,故选C。
6.C 7.B 8.A 9.C 10.B
【导语】本文介绍了露西的个人信息和周末活动。
6.句意:露西每天早上在公园里运动______分钟。fifteen十五,fifty五十,sixty六十,根据“At 5:45, she plays sports for an hour in the park.”,可知运动六十分钟,故选C。
7.句意:露西______去上班。by bus坐公共汽车,on foot步行,by car坐汽车,根据“Then she walks to work at seven.”,可知步行去上班,故选B。
8.句意:露西星期六早上教孩子们做什么?Play tennis.打网球。Play ping-pong.打乒乓球。Play basketball.打篮球。根据“On Saturday morning, she teaches (教) children to play tennis.”,可知是打网球,故选A。
9.句意:露西经常在星期天_______。goes to the village去村庄,cleans the house打扫房子,goes shopping去购物,根据“On Sunday, she often goes shopping.”,可知经常在星期天去购物,故选C。
10.句意:哪一个是正确的?Lucy gets up at five o’clock in the morning.露西早上五点钟起床。Lucy thinks her life is happy and healthy.露西认为她的生活是幸福和健康的。Lucy’s grandpa lives in the city.露西的爷爷住在城里。根据“Lucy thinks her life (生活) is happy and healthy.”,可知选项B是正确的,故选B。
11.A 12.B 13.C 14.B 15.A
【导语】本文主要介绍了珍妮家的房子和晚餐情况。
11.句意:珍妮家有_______层。根据文中“There are two floors in our house.”可知珍妮家有两层,故选A。
12.句意:我们可以在珍妮的卧室看到_______。A一张床,一把椅子和一个桌子,B一张床,一把椅子和一张美丽的画,C一张床,一张桌子和一张美丽的画。根据文中“You can see a bed, a chair and a nice picture in my bedroom.”可知珍妮的卧室有一张床,一把椅子和一张美丽的画,故选B。
13.句意:谁正在厨房里做饭?A珍妮。B珍妮的爸爸。C珍妮的妈妈。根据文中“My mother is cooking in the kitchen.”可知珍妮的妈妈正在厨房里做饭,故选C。
14.句意:珍妮晚餐想要来一些_______。A蔬菜,面条和果汁,B肉和蔬菜,C蔬菜和面条。根据文中“I would like some meat and vegetables.”可知珍妮晚餐想要来一些肉和蔬菜,故选B。
15.句意:晚饭后珍妮打算干什么?A看电视。B读书。C画画。根据文中“After dinner, we will watch TV in the living room.”可知晚饭后珍妮一家打算看电视,故选A。
16.A 17.C 18.A 19.B 20.C
【导语】本文主要介绍了作者和朋友周日去动物园的计划。
16.句意:明天天气是晴朗的。fine晴朗的,snowy有雪的,rainy下雨的,根据“The weather report says it will be fine tomorrow.”可知明天是晴朗的,故选A。
17.句意:凯文和他的朋友们将坐公交去动物园。car汽车,bike自行车,bus公交车,根据“So we will go there by bus.”可知凯文和他的朋友们将坐公交去动物园。故选C。
18.句意:迈克将带牛奶和蛋糕去动物园。根据“Mike will take some milk and cake.”可知迈克将带牛奶和蛋糕去动物园。故选A。
19.句意:明天上午凯文和他的朋友将9点集合。根据“We shall meet at nine o’clock tomorrow.”可知明天上午凯文和他的朋友将9点集合。故选B。
20.句意:哪个是正确的?It’s Sunday today.今天是周日。Kevin will go to the cinema this evening.今天晚上凯文将去看电影。Kevin and his friends will meet at the gate of the zoo tomorrow.凯文和他的朋友明天将在动物园门口集合。根据“And we will meet at the gate of the zoo.”可知凯文和他的朋友明天将在动物园门口集合。故选C。
21.C 22.B 23.A 24.B 25.B 26.C
【导语】本文介绍了贝蒂过了一个忙碌的周末。
21.句意:贝蒂上周六和周日_____。A快乐的,B疲惫的,C忙碌的。根据“Betty was very busy last weekend. ”可知Betty上个周末很忙。故选C。
22.句意:她早餐吃了一些_______。A面包和鸡蛋,B面包和牛奶,C鸡蛋和牛奶。根据“ She washed her face and had some bread and milk for breakfast. ”可知她早餐吃了一些面包和牛奶,故选B。
23.句意:星期六下午,她_______。A浇花,B看电视,C玩游戏。根据“In the afternoon, she washed the clothes and watered the flowers.”可知星期六下午,她浇花,故选A。
24.句意:星期天,她照顾她的______。A父母,B奶奶,C老师,根据“On Sunday, she visited her grandma and looked after her with her parents.”可知星期天,她照顾她的奶奶,故选B。
25.句意:她给奶奶买了一些食物和水果。A食品和饮料,B食品和水果,C饮料,根据“She cleaned the room and bought some food and fruits for her grandma. ”可知她给奶奶买了一些食物和水果,故选B。
26.句意:贝蒂是个好女孩。A快乐的,B健康的,C好的,根据“What a good girl!”可知贝蒂是个好女孩,故选C。
27.A 28.C 29.B 30.B 31.A
【导语】本文主要介绍了凯特的日常生活。
27.句意:凯特经常在7点5分刷牙洗脸。A刷牙,B整理床铺,C洗衣服,根据“Then she brushes her teeth and washes her face at about seven five.”可知凯特经常在7点5分刷牙洗脸。故选A。
28.句意:她上午有两节语文课。A两节英语课,B两节数学课,C两节语文课,根据“She has two Chinese classes in the morning. ”可知她上午有两节语文课。故选C。
29.句意:她在学校10点经常做眼保健操。A玩游戏,B做眼保健操,C做作业,根据“Then she does eye exercises at ten.”可知10点做眼保健操,故选B。
30.句意:哪个是正确的?A凯特在家吃午饭。B凯特午饭后休息。C凯特下午不运动。根据“She has lunch at school and has a rest after lunch.”可知凯特午饭后休息,故选B。
31.句意:凯特晚上学习英语和拉小提琴。A拉小提琴,B玩电脑游戏,C看电视,根据“In the evening. she learns English and plays the violin.”可知凯特晚上学习英语和拉小提琴。故选A。
32.A 33.B 34.B 35.C
【导语】本文介绍的是关于世界无车日的一些情况。
32.句意:今天是______。A世界无车日,B父亲节,C教师节,根据文章“Today is World Car Free Day. ”得知今天是世界无车日,故选A。
33.句意:苏南今天将要_______去上班。A骑自行车,B步行,C乘公交车,根据文章“Su Nan will go to work by bike. But his bike is broken(坏的). So he will go to work on foot. ”得知苏南将要步行去上班,故选B。
34.句意:天气是_______。A糟糕的,B好的,C不好,根据文章“The weather is fine. ”得知今天天气很好,故选B。
35.句意:苏南认为我们应该______。A叫空气清新,B种更多的树,C为我们的地球做一些好事,根据文章“He thinks it’s time to do something good for our earth. ”得知为我们的地球做一些好事,故选C。
36.B 37.B 38.A 39.C 40.B 41.C
【导语】本文讲述了地球是我们共同的家园,我们应该保护环境,爱护地球。
36.句意:我们的家是什么?A高山。B地球。C这所房子。根据“The earth is our home.”可知地球是我们的家,故选B。
37.句意:地球上有树和可爱的动物吗?A是的,有。B是的,有。C不,没有。根据“There are many green trees, ...and lovely animals on the earth.”可知地球上有树和可爱的动物,故选B。
38.句意:我们砍了太多的树吗?A是的,我们有。B不,我们没有。C是的,她喜欢。根据“Some people cut down too many trees,”可知一些人砍了太多的树,故选A。
39.句意:我们不应该________。A种树,B照顾动物,C浪费水,根据短文全文可知,我们应该多种树,照顾动物,不应该浪费水,故选C。
40.句意:我们应该________。A砍伐树木,B使空气干净,C再次采摘鲜花,根据“We should make the water and air clean again.”可知我们应该使水和空气再次清洁,故选B。
41.句意:________是鸟类和野生动物的家园。A动物园,B公园,C树木,根据“Because trees are homes for birds and wild animals.”可知树木是鸟类和野生动物的家园,故选C。
42.B 43.C 44.A 45.A 46.B
【导语】本文讲述了去年夏天玛丽和她的父母去西安旅行的情况。
42.句意:玛丽和她的_______去了西安。A朋友,B父母,C堂兄,根据“Last summer holiday, Mary went to Xi’an with her parents. ”可知是她的父母。故选B。
43.句意:他们在西安呆了_______。A一周,B7天,C3天,根据“They went there by plane and stayed in Xi’an for three days.”可知是3天。故选C。
44.句意:第一天,他们去了_______。A陕西历史博物馆,B大雁塔,C钟楼,根据“On the first day, they went to Shaanxi History Museum(陕西历史博物馆). ”可知是去了陕西历史博物馆,故选A。
45.句意:他们______去了西安。A乘飞机,B乘轮船,C乘火车,根据“They went there by plane and stayed in Xi’an for three days.”可知是乘飞机。故选A。
46.句意:在最后一天,他们______。A餐馆了钟楼,B吃了一些美味的食物,买了一些礼物,C呆在旅馆,根据“The last day, they ate some delicious food. Then they bought some gifts for her friends.”可知吃了美食,买了礼物。故选B。
47.D 48.B 49.C 50.D 51.B
【导语】本文讲了圣诞节。
47.句意:平安夜是_______。A12月24日前一晚,B12月25日后一晚,C12月25日晚上,D12月24日晚上,根据“On Christmas Eve (平安夜)—the night before Christmas Day, children are very happy.”,可知平安夜是12月24日晚上,故选D。
48.句意:圣诞老人经常把礼物放________。children’s hats孩子们的帽子,children’s stockings孩子们的袜子,children’s gloves孩子们的手套,children’s shoes孩子们的鞋,根据“They put their stockings at the end of their beds before they go to bed. They want Father Christmas to give them some gifts.”,可知圣诞老人经常把礼物放进孩子们的袜子里,故选B。
49.句意:圣诞老人通过______进入房子里。A窗户,B前门,C烟囱,D后门,根据“He comes into the house through the chimney(烟囱) and brings them a lot of gifts.”,可知圣诞老人通过烟囱进入房子里,故选C。
50.句意:在圣诞节的早晨,孩子们很早就起床,说“_______”。A早上好!B新年快乐!C向你致以最良好的祝愿!D圣诞节快乐!根据“Then they cheer (欢呼) and call “Merry Christmas!””,可知孩子们说圣诞节快乐,故选D。
51.句意:圣诞老人是一个______人。A坏的,B善良的,C丑陋的,D强壮的,根据“Mr. Green tells his children that Father Christmas is a very kind man.”,可知圣诞老人是一个善良的人,故选B。
52.B 53.C 54.C 55.B 56.B
【导语】本文史密斯小姐和怀特先生分别将各自的今昔生活进行了对比。
52.句意:十年前史密斯小姐村子里的空气脏吗?A是的,它是。B不,它不是。C我们不知道。根据The air here was clean. 空气很干净。可知应做否定回答,故选B。
53.句意:史密斯小姐一周______两次。A散步,B划船,C购物。根据I go shopping twice a week. 我一周购物两次。可知C选项符合题意,故选C。
54.句意:史密斯小姐怎样去上班?A坐小汽车。B骑自行车。C步行。根据Lots of people drive cars to work, but I always walk to work. 很多人喜欢开车去上班,但是我总是步行去上班。可知C选项符合题意,故选C。
55.句意:三十年前,怀特先生住在河______。A在……旁边,B在……后面,C在……前面。根据But there was a river in front of our house. 但是我们的房子前面有一条河。可知怀特先生住在河后面,B选项符合题意,故选B。
56.句意:哪一项不是正确的?A史密斯小姐认为步行对她有好处。B怀特先生三十岁。C怀特先生在电视上看关于运动的节目。根据I think walking is good for me. 我认为步行对我很好。I like to watch TV shows about sports. 我喜欢看关于运动的电视节目。可知AC正确,排除AC,故选B。
57.B 58.B 59.C 60.B 61.C
【导语】本文讲了汤姆上周和家人旅行的事情。
57.句意:汤姆上星期一早上去了______。A博物馆,B沙滩,C超市,根据On Monday morning, Tom went to a beautiful beach with his brother.,可知汤姆上星期一早上去了沙滩,故选B。
58.句意:汤姆上周愉快地购物了吗?根据第二段可知汤姆上周购物不愉快,答语为否定回答,故选B。
59.句意:上周二天气怎么样?A天气晴朗且炎热。B天气凉爽。C下雨了。根据On Tuesday, it was rainy.,可知上周二下雨了,故选C。
60.句意:汤姆怎么去的博物馆?A坐公交车。B步行。C坐出租车。根据So he had to walk to the museum.,可知汤姆步行去的博物馆,故选B。
61.句意:哪项是正确的?A汤姆没有在海南游泳。B汤姆在去博物馆的路上迷路了。C汤姆上周和他的堂兄一起打了沙滩排球。根据So Tom and his cousin played beach volleyball.,可知C项是正确的,故选C。
62.B 63.C 64.A 65.C 66.C
【分析】短文大意:短文主要讲述妈妈让杰克切蛋糕,杰克把蛋糕让妹妹先切,并告诉妹妹要像一个绅士。
62.句意:杰克是___。由短文Jack is seven years old.可知杰克七岁,A三岁,B七岁,C五岁,故选B。
63.句意:一个绅士有两块蛋糕怎么办?由短文“They always give the big one to other people.” answers his mother.可知绅士把大块的蛋糕给别人,A他给小块蛋糕给别人。B他拿两块。C他把大块蛋糕给别人。故选C。
64.句意:___让杰克切蛋糕。由短文One day, Jack's mother gives him a nice cake, a knife and says to him, “Now here's a knife, Jack. Cut this cake in half, and give one of the piece to your sister, 可知妈妈让杰克切蛋糕,A他的妈妈,B他的爸爸,C他的妹妹,故选A。
65.句意:杰克想让玛丽切蛋糕是因为他___。由短文Then he gives the cake and the knife to his sister and says to her, “Mary, cut this cake in half. Remember: do it like a gentleman.”可知杰克想要大块的蛋糕,A不喜欢它。B是一个绅士。C想要大块蛋糕,故选C。
66.句意:下面哪个句子不对?A杰克喜欢吃蛋糕。由短文He likes eating cakes very much.可知杰克非常喜欢吃蛋糕。B杰克是一个聪明的男孩。结合短文可知杰克是一个聪明的孩子。C杰克让他妈妈切蛋糕。由短文“Mary, cut this cake in half. Remember: do it like a gentleman.”可知杰克让他的妹妹切蛋糕,故选C。
67.C 68.B 69.C 70.C 71.A
【分析】短文大意:主要写李珊给妈妈过母亲节的情景。
67.句意:—昨天是什么节日?—昨天是____。由短文Yesterday was the second Sunday in May. 可知昨天是母亲节,A星期六,B五月的第二天,C母亲节,故选C。
68.句意:—李珊为什么起得早?—因为____。由短文She made the bed by herself and made breakfast for her mother.可知她想给妈妈做早饭,结合选项B符合题意,故选B。
69.句意:—他们早饭吃的什么?—他们早饭吃____。由短文Her mother was so happy when she saw the bread, salad and milk on the table.可知他们早饭吃面包,沙拉和牛奶,结合选项C符合题意,故选C。
70.句意:—吃过饭后李珊做什么了?—她____。由短文After the meal, Li Shan did the dishes and cleaned the rooms.可知吃过饭后她洗碗打扫房间,A洗碗,B打扫房间,C洗碗和打扫房间,故选C。
71.句意:—李珊的妈妈在那天感觉怎么样?—她很___。由短文 Her mother was so happy when she saw the bread, salad and milk on the table.可知她很开心,A开心,B饿,C累,故选A。
72.B 73.B 74.B 75.A 76.C
【分析】短文大意:一个国王喜欢写故事,拿给一个作家看,作家看后说故事不好而被送进监狱的故事。
72.句意:国王认为他的故事很好,所以______。A人们喜欢他们,B他喜欢把他们拿给人们看,C他只把一些拿给著名的作家看,根据He thought his stories were good, so he like to show them to people. 可知他喜欢把他们拿给人们看。故选B。
73.句意:那个著名的作家被送进监狱,因为______。A他害怕国王的故事,B他说国王的故事非常不好,C他说他不能为国王写好故事,根据But the writer said his stories were so bad that he should throw them into the fire. The king got very angry and sent him to prison (监狱). 可知因为他说国王的故事不好。故选B。
74.句意:人们害怕国王,因为_______。A故事很有趣,B他们将被送进监狱,C国王写了很多故事,根据短文中的作家被送进监狱可推断人们害怕自己被送进监狱。故选B。
75.句意:国王再一次把他的一些新故事拿给作家看,因为_______。A他想知道那个作家怎么评价它们,B他想生作家的气,C他想把作家送进监狱,根据 Again he showed some of his new Stories and asked what he thought of them.可知是因为国王想知道作家怎么评价它们。故选A。
76.句意:当我们读到作家的最后一句话,我们确信______。A当作家在监狱的时候他将写一些好故事,B作家喜欢那些新故事,C国王的新故事一点也不好,根据 After reading them, the writer at once turned to the soldiers and said, "Take me back to the prison. "可推断国王的故事很不好,他宁可进监狱。故选C。
77.B 78.A 79.B 80.B 81.C
【分析】短文大意:介绍刘昭阳的学校,以及三十年前这个学校的情况。
77.句意:刘昭阳在哪里学习呢?A在一所小学校。B在一所大学校。C在一所老学校。根据He likes his school because it is big and beautiful.可知是一所大学校。故选B。
78.句意:刘先生是育才学校什么时候的学生?A三十年前。B十年前。C三十天前。根据Thirty years ago, Liu Zhaoyang's father was at the same school. 可知是三十年前。故选A。
79.句意:刘昭阳的学校有多少名学生?A大约一百名。B大约两千名。C大约一千名。根据In his school, there are about one hundred teachers and two thousand students.可知答语两千名。故选B。
80.句意:三十年前图书馆里有很多书吗?根据There weren't many books in the library and there wasn't a computer room.可知没有很多书,没有计算机室。故做否定回答,故选B。
81.句意:刘昭阳为什么喜欢他的学校?A因为有一个计算机室。B因为有一百名老师。C因为他的学校又大又漂亮。根据He likes his school because it is big and beautiful.可知因为他的学校又大又漂亮。故选C。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录