【期末考点培优】专题20 阅读理解-选择-2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优教科版(广州)(含答案解析)

文档属性

名称 【期末考点培优】专题20 阅读理解-选择-2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优教科版(广州)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 290.4KB
资源类型 试卷
版本资源 教科版(广州)
科目 英语
更新时间 2025-12-12 17:11:47

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培教科版(广州)
专题20 阅读理解-选择
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,选择正确的答案。
It’s important for us to be healthy. But how can we keep healthy First, you should eat fruit and vegetables three or four times a week. Then eat some tofu every day because it’s good for people, both the young and the old. Milk is also necessary (必 要的), especially for women. So you should have milk twice a day. It can help you to be strong. Next, doing more exercise is better. You can do morning exercises or evening exercises. After supper you should take a walk.
1.You should eat____________ three or four times a week. ( )
A.fruit and fish B.vegetables and tofu C.fruit and vegetables
2.Tofu is good for____________. ( )
A.young people B.old people C.young and old people
3.Why do people have milk ( )
A.It can help you keep strong. B.It’s a kind of drink. C.It’s delicious.
4.You should have milk ____________. ( )
A.twice a day B.twice a week C.four times a day
5.The passage mainly tells us____________. ( )
A.how to keep healthy B.what to drink C.what to eat
阅读博物馆宣传手册,选择最佳答案。
Sweet Museum, Russia Do you love sweets There is a sweet museum in Russia. You can find a lot of different sweet food there. You can see ice creams, chocolates and many candies. Look, here is a big strawberry cake. You can go into the cake! Do you want to taste the sweets But be careful - they are not real.
Underwater Museum, Mexico This museum is a big garden under the sea. You can dive or swim there. You can see many sea animals there. And you can see many sculptures(石音像). Look at the picture. This is a car sculpture in the water. It’s cool.
Cup Noodles Museum, Japan This is the Cup Noodles Museum in Japan. Many people in the world love Japan’s cup noodles. They are yummy! Here you can see many cup noodles, like seafood cup noodles, vegetables cup noodles and meat cup noodles. Look, this cup is really tall and huge. It’s so big. And you can eat and buy some cup noodles here.
6.Sweet Museum is in ______. ( )
A.Russia B.Mexico C.Japan
7.You can see ______ in Underwater Museum. ( )
A.a strawberry cake B.sculptures C.cars
8.The Chinese meaning of the underlined word “huge” is ______. ( )
A.有趣的 B.极多的 C.巨大的
9.If you want to taste the food there, you can visit the ______. ( )
A.Sweet Museum B.Underwater Museum C.Cup Noodles Museum
10.Which of the following is TRUE about the passage(短文) ( )
A.You can find real sweets in the Sweet Museum.
B.Underwater Museum is on the sea.
C.There are different kinds of cup noodles in Cup Noodles Museum.
读短文,选择正确的答案。
My grandparents live in a small village in the country. They are over 70 years old. They like the country life. “Everything here is so fresh,” My grandma often says. “The air is fresh. The food is clean and fresh, too.” I often go to visit them with my parents. When I am on the farm, I often help them do housework. I feed the chickens and grow the vegetables. I pick the apples from the tree and make apple juice. I like to stay on the farm. My dog likes to visit my grandparents, too. It likes to run around the cows and sheep there. It always has a great time playing on the farm.
11.My grandparents live ______. ( )
A.in the country B.in the city C.in America
12.I often help my grandparents ______. ( )
A.do housework B.feed the chickens C.Both A and B
13.I pick the apples to ______. ( )
A.make apple pies B.make apple juice C.make apple cakes
14.______ likes to run around the cows and sheep. ( )
A.The dog B.The cat C.The rabbit
15.I have a ______time playing on the farm. ( )
A.bad B.happy C.sad
根据短文内容选择正确答案,并将其字母编号写在括号内。
Three years ago, Jack came to live in Guangzhou, China with his parents. At that time, he lived in Australia and life was not the same at all.
When he was in Australia, Jack lived on a big farm in the countryside. Jack’s father didn’t grow any fruits or vegetables on the farm. Instead(取而代之), he grew lots of grass there. Because he had many cows and sheep on his farm. Every day, Jack had much work to do. He woke up at 5 a.m. and helped his father milk the cows. Then he cut the fresh grass, feed the cows, shear the sheep and put the wool(羊毛) into bags. Jack was a good helper for his parents. He was always busy but he never felt tired. He really enjoyed the life in the country.
But now Jack lives in Guangzhou, a big and modern city. He moved here because his father got a new job in Guangzhou. Jack goes to a big international(国际) school in Guangzhou. But he doesn’t like the life here. Every day he has to take a bus to school. On the bus, he can’t even get a seat because usually there are so many people. The bus is usually crowded and uncomfortable. The traffic is very heavy and there are so many cars on the streets. It is very noisy too. Sometimes he can’t go to sleep at night because of that. Jack is busy too, because he has so much homework. He felt tired and unhappy about his life in Guangzhou. He misses the busy life on the farm in Australia.
16.Jack lived ______ three years ago. ( )
A.on a farm B.in a big city C.in China
17.Jack’s father grew lots of ______ on the farm. ( )
A.fruits B.vegetables C.grass
18.The Chinese meaning of “shear the sheep” is ______. ( )
A.挤羊奶 B.剪羊毛 C.数绵羊
19.Sometimes Jack can’t go to sleep at night because there are ______ on the streets. ( )
A.so many cars B.so many people C.no trees
20.Jack doesn’t like taking the bus because the bus is ______. ( )
A.clean B.uncomfortable C.quiet
读短文,根据短文内容选择最佳答案,将其字母编号写在括号内。
The Lantern Festival is celebrated on the 15th day of the first lunar month, usually in February or early March. Chinese people began to celebrate this festival more than 2,000 years ago. Ancient Chinese people put up beautiful lanterns outside their houses. That’s how the festival gets its name.
Nowadays, on the night of the festival, people usually get together for dinner and then go outside to enjoy the first full moon of the lunar year. There are many lantern shows at this festival. Like the ancient people, people not only enjoy different kinds of lanterns, but also play lantern word guessing games on this day. Children usually play outside with their beautiful lanterns. People make and eat a special kind of dessert named “tang yuan”. They are round and sweet. People also call it “sweet dumpling”. The word “tang yuan” has the similar sound with “tuán yuán”, which means “reunion” in Chinese. The Lantern Festival is a very interesting festival. People in China all love it very much.
21.The Lantern Festival is usually ______. ( )
A.on January 15th B.in February or March C.in the third lunar month
22.On this day, people usually go outside to enjoy ______ of the lunar year. ( )
A.the first full moon B.the special dessert C.delicious mooncakes
23.The Chinese for “similar sound” is “______”. ( )
A.简单的发音 B.相同的发音 C.相似的发音
24.Which one is NOT right ( )
A.People began to celebrate the Lantern Festival more than 2,000 years ago.
B.In Chinese, “tuán yuán” means “sweet dumpling”.
C.People can play lantern word guessing games at the Lantern Festival.
25.Which one is the Lantern Festival ( )
A. B. C.
读短文,选择正确的答案。
May is a girl from countryside. She studies in the city. She doesn’t want to go back to the countryside because she thinks it is not modern at all. She likes the city life very much. So she finds a job in the city. She works in a tall building. She is very busy. When she is free, she has dinner with her good friends. At the weekend, she can go to the cinema and see a film. She can go shopping in the supermarket. It is noisy and crowded in the city. It is quiet and clean in the countryside. But May likes the colourful life in the city. She must work harder and harder because she wants to buy a house in the city.
26.May is a ______ girl. ( )
A.country B.city C.farm
27.May doesn’t want to go back to the countryside because ______. ( )
A.everything is expensive. B.her parents live in the city. C.it is not modern.
28.May ______ when she has time. ( )
A.goes shopping B.does sports C.has dinner with her friends
29.Although it is quiet and clean in the countryside, May likes the ______ life. ( )
A.modern B.colorful C.comfortable
30.May wants to ______ so she has to work harder and harder. ( )
A.buy a house B.buy beautiful clothes C.buy a car
读短文,根据短文内容选择问题的最佳答案。
It was 11:50 p.m. on New Year’s Eve. Li Hua’s grandfather and grandmother were at the flower fair. They wanted to buy some flowers before the new year. His parents and sister were in the living room, watching TV. They were talking and waiting for midnight to see the old year out and the new year in. But Li Hua wasn’t there. Where was he Li Hua wasn’t out. He was in his bedroom, sleeping on his bed. Why Because he ate too much at the New Year’s Eve dinner and had a stomachache.
31.What was the date ( )
A.It was 11:50. B.It was New Year’s Eve. C.It was Spring Festival.
32.What did Li Hua’s grandparents do ( )
A.They went to the supermarket. B.They did housework in the kitchen. C.They went to buy some flowers in the fair.
33.Why were Li Hua’s family waiting for midnight ( )
A.Because they wanted to see the old year out.
B.Because they wanted to say good-bye to each other.
C.Because they would like to have a big dinner.
34.Where was Li Hua ( )
A.He was watching TV in the living room. B.He was sleeping in the bedroom. C.He was playing games in the garden.
35.What happened to Li Hua ( )
A.He was too tired and had a rest in the room.
B.He ate too much and had a stomachache.
C.He was in the living room and talking with his parents.
读信件,根据信件内容,选择正确的答案填空。
Dear Janet, I am now in Shenzhen. Shenzhen was a small town forty years ago. But now it’s a big and modern city. It’s one of the most important cities in China. There are many tall buildings in Shenzhen. I love living here! I have two new good friends here. Sam is from Beijing and Peter is from Sichuan. It’s a lot of fun to go out to have meals with my friends. Before, Sam loved salty food. Peter loved hot food and I loved sweet food. But now, We enjoy different tastes of food. The traffic in the city is sometimes terrible! I go to school by bus every day. It takes me between 10 minutes and 50 minutes to get to school. With no traffic, it’s10 minutes. With heavy traffic, it is 50 minutes! I wish I can meet you in Shenzhen. Yours, Jacky
36.Shenzhen is a ______ city in China. ( )
A.small but important B.big and modern
37.Jacky lives in ______ now. ( )
A.Shenzhen B.Sichuan
38.Sam and Peter are ______ good friends. ( )
A.Jacky’s B.Janet’s
39.Jacky takes a ______ to school every day. ( )
A.bus B.car
40.It takes Jacky ______ minutes to get to school when the traffic is heavy. ( )
A.10 B.50
阅读短文,选择合适的答案。
Great Changes of Sally
When Sally was a student, she did not do well at school. She was often late for school. She sometimes did not hand in her homework on time. And she never did any housework. She always watched TV or played computer games for a long time after school. She was very heavy at that time. Because she never took exercise.
Now Sally is a mother and a housewife. She gets up early and goes to bed late. She does all the housework. She feeds her children and the pets. She has a daughter and a son. And the son is one year old and the daughter is two. She has two cats and three dogs. And she cooks meals and walks the dogs every day. She goes shopping, does the gardening and cleans the house at the weekend. Now she is fit and strong.
41.When Sally was a student, she ________. ( )
A.did well at school B.had some pets C.was often late for school
42.When Sally was a student, she never ________. ( )
A.did any housework B.watched TV C.played computer games
43.Now Sally is ________. ( )
A.a student B.a housewife C.a teacher
44.Now Sally ________. ( )
A.is often late for work B.is still very heavy C.does all the housework
45.Sally has ________. ( )
A.three cats B.two children C.seven pets
阅读短文和图表,根据短文和图表选择正确的答案。
Favourite Festival
We made a survey in September in our school. We wanted to find out which Chinese festival is the most popular.
More than 1000 pupils voted (投票) for it. 450 pupils chose (选择) Chinese New Year as their favourite festival. They thought it was a cheerful and important festival as relatives and friends got together. Mid-Autumn Festival was the second and the Dragon Boat Festival stood at the third place.
Chinese New Year was the most popular festival. People loved their tradition (传统) festival and enjoyed celebrating them.
46._______ pupils liked Chinese New Year best. ( )
A.1000 B.450 C.230
47.The word “popular” means ________ in Chinese. ( )
A.重要的 B.受欢迎的 C.普通的
48.Which Festival is their favourite festival ( )
A.Chinese New Year
B.Mid-Autumn Festival
C.Dragon Boat Festival
49.How many pupils liked Lantern Festival ( )
A.70. B.50. C.20.
50.Why do pupils like Chinese New Year ( )
A.Because it was a cheerful and important festival.
B.Because their relatives and friends can get together.
C.Both A and B.
读短文,根据短文内容选择合适的答案,将其字母编号写在括号内。
I like my town. It isn’t very big but the people here are nice. At the weekend, there are lots of things to do. The town centre (中心) is small but there are some nice shops, or we do some shopping. Some days we don’t buy anything, but it’s always fun. There’s a cinema in the town too, my friends and I see a film together. I like football, so on Sunday morning, I play football with lots of friends in the park. People often swim in the lake near the town center, but only (仅仅) in summer! My town is OK and my friends are great.
51.The people in my town are_____. ( )
A.friendly
B.beautiful
C.happy
52.On Saturday morning I often go into the centre to_____. ( )
A.go shopping
B.meet my friends
C.Both A and B
53.Sometimes I play football with lots of friends in the park on _____. ( )
A.Sunday night
B.Sunday afternoon
C.Sunday morning
54.People _____ swim in the lake near the town centre in winter. ( )
A.sometimes
B.never
C.often
55.The Chinese of “town” is _____. ( )
A.城镇
B.城市
C.乡村
根据短文内容选择答案完成句子。
The Spring Festival is the Chinese New Year. It is the most important festival in China. It usually comes in January or February. Before the Spring Festival, People often clean their houses, buy couplets (对联) and new clothes to make everything new and fresh.
Every year on New Year's Eve, watching the Spring Festival Gala with the whole family has become the first choice for most families. It is also a part of the “Spring Festival” for many people. Families sit around the TV and enjoy the festival together. People often have a big dinner that night. Instead of going to the restaurant for New Year's Eve dinner, some people choose to order online and get home service. People can have a warm New Year's Eve dinner at home. During the Spring Festival, people often go to visit their friends to wish them a happy Spring Festival. Children often get lucky money. As time goes on, more and more people use WeChat to greet each other.
As Chinese people live and work all over the world, the Spring Festival of China becomes a favourite festival of many countries and people in the world.
56.The Spring Festival usually comes in ________. ( )
A.January or February B.January or March C.February or May
57.Every year on New Year's Eve, ________ is the first choice for most family. ( )
A.cleaning their house
B.watching the Spring Festival Gala with the whole family
C.buying couplets and new clothes
58.Some people choose to ________ and get home service for New Year’s Eve dinner. ( )
A.order online B.lucky money C.buy some flowers
59.As time goes on, more and more people use ________ to greet each other. ( )
A.a lot of photos B.a small orange tree C.WeChat
60.The Spring Festival of China becomes a ________ festival of many countries and people in the world. ( )
A.big B.second C.favourite
读短文,根据短文内容选择正确的答案。
My name is Xiaoling. My hometown (家乡) is in a small village in Guangxi. Last week, I went back to the village to see my grandfather. I found many changes of my hometown. The road was narrow (狭窄的) and dirty before. But now it is wide and clean. There was no shop in the village. People had to go a long way to buy things. But now there are some small stores and a supermarket. There are so many trees on the hills near the village. But there were only a few before. And the river beside the village is clean now, but it was dirty before. My grandfather was strong and healthy before. But he is weak (瘦弱的) and thin now. I should go back home to see him more often and buy him more good food.
61.Xiaoling’s hometown is in a small village in ______. ( )
A.Guangxi B.Guangdong C.Guangzhou
62.The ______ was narrow and dirty before. ( )
A.river B.road C.street
63.Because ______ in the village before, people went a long way to go shopping. ( )
A.there was only one supermarket B.there was no shop
C.there were only some small stores
64.There are many ______ on the hills near the village now. ( )
A.trees B.birds C.clouds
65.Xiaoling`s grandfather is ______ now, but he was ______ before. ( )
A.strong; weak B.healthy; thin C.weak and thin; strong and healthy
Hello, my name is Jiayu. I’m twelve years old. I was very short and fat before. Now I am a tall and healthy girl. My dad was a soldier (军人), and he was very strong back then. He seldom stayed at home. He works at a hospital now. He is still busy. Because of the COVID-19 (新型冠状病毒肺炎), my father and his colleagues (同事) work around the clock to help the sick people. My mother is a reporter. She was thin before, but now she is a little plump (丰腴的;微胖的). But she is still very pretty! I love my dad and mum, and they both love me, too!
66.What is Jiayu’s father’s job now ( )
A.A doctor. B.A reporter. C.A soldier.
67.What did Jiayu look like before ( )
A.She was strong before. B.She was tall before. C.She was short before.
68.Was Jiayu’s mother plump before ( )
A.Yes. she was. B.She was short. C.No, she wasn’t.
69.The Chinese meaning of “work around the clock” is “______”. ( )
A.夜以继日地工作 B.在钟附近工作 C.围着钟工作
70.How many people are there in Jiayu’s family ( )
A.There are four. B.There are three. C.There are two.
阅读短文,根据短文选择最佳答案,将其字母编号写在括号内。
My name is Jack. I had a nice day today. I got up at 6:30 this morning. I went to my friend Tim’s home to meet him. Then we went to the train station together. We arrived in Hong Kong at 10:00 a.m. Tim said he was very excited because it was his first visit to Hong Kong. We went to Tsim Sha Tsui(尖沙咀) to go shopping. I bought a new watch there. Then we had hamburgers and chicken for lunch. I think I ate a little too much because later I felt ill. Tim sat with me until I felt better. He was so kind. After lunch, Tim and I went to Hong Kong Island. Then we went on a bus to go to Ocean Park. We took on a cable car(缆车) around the park. I was very afraid but it was so much fun! We were there for two hours. We watched the sea animals. I love the animals. After visiting Ocean Park, we had dinner at Peak(山顶). From the Peak we can see the beautiful view of Hong Kong. We got back home late at night, but I felt very happy.
71.Jack got up at ______ this morning. ( )
A.6:00 B.6:30 C.8:00
72.Tim was very ______ because it was his first visit to Hong Kong. ( )
A.excited B.worried C.bored
73.Jack bought a new ______ at Tsim Sha Tsui. ( )
A.phone B.iPad C.watch
74.Jack and Tim ______ in Ocean Park. ( )
A.took on a cable car B.watch the sea animals C.both A and B
75.They went back home ______. ( )
A.early at night B.late at night C.late in the afternoon
The Chongyang Festival is a traditional (传统的) festival in China. It is on the ninth of September in the Chinese lunar month, and it is known as the Double Ninth Festival.
People in China always climb the mountain during the Chongyang Festival. Why do they go mountain climbing at the Chongyang Festival Because in ancient China. this activity means they miss their families and friends. They can give them the best wishes. They always enjoy the Chrysanthemum flowers (菊花). drink Chrysanthemum wine (菊花酒), and eat Chongyang cakes (重阳糕). Now the Chongyang Festival is also called the “Old Men Festival”. People often give the old people presents. They wish them a healthy life.
76.The Chongyang Festival is a _______ traditional festival. ( )
A.Chinese B.American C.English
77.The Chinese of “the Double Ninth Festival” is _______. ( )
A.端午节 B.重阳节 C.清明节
78.People in China often eat _______ at the Chongyang Festival. ( )
A.birthday cakes B.zongzi C.Chongyang cakes
79.People usually drink _______ at the Chongyang Festival. ( )
A.coke B.wine C.juice
80.People give the old people some presents to _______. ( )
A.wish them a happy new year B.wish them a happy Spring Festival
C.wish them a healthy life
81.Which of the following is NOT right ( )
A.The Chongyang Festival is on September 10th.
B.The Chongyang Festival is also called the “Old Men Festival”.
C.Chinese people often climb mountains during the Chongyang Festival.
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C 2.C 3.A 4.A 5.A
【导语】本文主要告诉我们怎样保持健康。
1.句意:你应该一周吃三到四次_______。A水果和鱼,B蔬菜和豆腐,C水果和蔬菜。根据文中句子“First, you should eat fruit and vegetables three or four times a week.”可知你应该一周吃三到四次水果和蔬菜,故选C。
2.句意:豆腐对________有益。A年轻人,B老人,C年轻人和老人。根据文中句子“Then eat some tofu every day because it’s good for people, both the young and the old.”可知豆腐对年轻人和老人都有益,故选C。
3.句意:为什么人们喝牛奶?A它可以帮助你保持强壮。B它是一种饮料。C很好吃。根据文中句子“So you should have milk twice a day. It can help you to be strong.”可知牛奶可以帮助你保持强壮,故选A。
4.句意:你应该和牛奶________。A一天两次,B一周两次,C一天四次。根据文中句子“So you should have milk twice a day.”可知你应该一天喝两次牛奶,故选A。
5.句意:文章主要告诉我们________。A怎样保持健康,B喝什么,C吃什么。根据文中句子“It’s important for us to be healthy.”以及文章内容,可知文章主要告诉我们怎样保持健康,故选A。
6.A 7.B 8.C 9.C 10.C
【导语】本文主要介绍了三个特殊的博物馆。
6.句意:糖果博物馆在_____。A俄罗斯,B墨西哥,C日本。根据“There is a sweet museum in Russia. ”可知俄罗斯有一座糖果博物馆。故选A。
7.句意:你可以在水下博物馆看到______。A草莓蛋糕,B石音像,C汽车。根据“You can see many sea animals there. And you can see many sculptures(石音像). ”可知你可以在水下博物馆看到石音像。故选B。
8.句意:下划线单词 “huge”的中文意思是_____。根据“It’s so big.”可知它很大。所以huge的中文意思是巨大的,故选C。
9.句意:如果你想品尝那里的食物,你可以参观_____。A糖果博物馆,B水下博物馆,C杯面博物馆。根据“And you can eat and buy some cup noodles here.”可知在杯面博物馆可以吃杯面。故选C。
10.句意:关于这篇文章,下列哪一项是正确的?A你可以在糖果博物馆找到真正的糖果。B水下博物馆在海上。C杯面博物馆里有不同种类的杯面。根据“Do you want to taste the sweets But be careful - they are not real.”可知糖果博物馆里的糖果不是真的。所以选项A说法错误。根据“This museum is a big garden under the sea.”可知水下博物馆在海底。所以选项B说法错误。根据“Here you can see many cup noodles, like seafood cup noodles, vegetables cup noodles and meat cup noodles. ”可知杯面博物馆里有不同种类的杯面。所以选项C正确。故选C。
11.A 12.C 13.B 14.A 15.B
【导语】本文讲述了我祖父母们的乡村生活,我在他们的农场里玩得很开心。
11.句意:我的祖父母住在________。A在乡村,B在城市,C在美国。根据“My grandparents live in a small village in the country.”可知我的祖父母住在乡村的一个小村庄里,故选A。
12.句意:我经常帮助我的祖父母________。A做家务,B喂鸡,CA和B。根据“When I am on the farm, I often help them do housework. I feed the chickens and grow the vegetables.”可知我经常帮助他们做家务,喂鸡种菜。故选C。
13.句意:我摘苹果来________。A做苹果派,B做苹果汁,C做苹果蛋糕。根据“I pick the apples from the tree and make apple juice.”可知我摘苹果做苹果汁,故选B。
14.句意:_______喜欢围着奶牛和绵羊跑。A狗,B猫,C兔子。根据“My dog likes to visit my grandparents, too. It likes to run around the cows and sheep there.”可知狗喜欢围着奶牛和绵羊跑。故选A。
15.句意:我在农村有_______时光。A坏的,B愉快的,C悲伤的。根据“It always has a great time playing on the farm.”可知在农村玩得很开心,故选B。
16.A 17.C 18.B 19.A 20.B
【导语】本文是三年前杰克在农场的生活和三年后在广州城市的生活的对比,杰克更喜欢农场的生活。
16.句意:杰克三年前住在____。A在一个农场上。B在一个大城市。C在中国。根据“When he was in Australia, Jack lived on a big farm in the countryside.”可知三年前,杰克住在一个农场上。故选A。
17.句意:杰克的爸爸在农场上种____。A水果。B蔬菜。C草。根据“Instead(取而代之), he grew lots of grass there. ”可知杰克的爸爸在农场上种草,故选C。
18.句意:“shear the sheep”的汉语意思是____。根据“ shear the sheep and put the wool(羊毛) into bags. ”可知应该剪下羊毛,再装到袋子里,故选B。
19.句意:有时候,杰克晚上不能入睡,因为街道上有____。A如此多的车。B如此多的人。C没有树。根据“The traffic is very heavy and there are so many cars on the streets. It is very noisy too. Sometimes he can’t go to sleep at night because of that. ”可知杰克因为街道上车太多,太吵了,有时晚上不能入睡。故选A。
20.句意:杰克不喜欢乘坐公共汽车,因为公共汽车是___。A干净的,B不舒服的,C安静的。根据“The bus is usually crowded and uncomfortable. ”可知公共汽车通常是拥挤的并且不舒服的,故选B。
21.B 22.A 23.C 24.B 25.C
【导语】本文介绍的是关于元宵节的一些情况。
21.句意:元宵节通常在________。A一月十五日,B在二月份或三月份,C在农历三月,根据文章“The Lantern Festival is celebrated on the 15th day of the first lunar month, usually in February or early March.”得知元宵节是在农历正月十五庆祝的,通常在二月或三月初。故选B。
22.句意:在这一天,人们通常会去外面欣赏农历一年中的________。A第一轮满月,B特别的甜点,C美味的月饼,根据文章“Nowadays, on the night of the festival, people usually get together for dinner and then go outside to enjoy the first full moon of the lunar year. ”得知如今,在节日的晚上,人们通常聚在一起吃晚饭,然后出去享受农历的第一个满月。故选A。
23.句意:“similar sound”的中文意思是“______”。根据“The word “tang yuan” has the similar sound with “tuán yuán”, which means “reunion” in Chinese.”“汤圆”这个词和“tuán yuán”发音相近,在中文里意味着“团圆”。故选C。
24.句意:哪个不对?A2000多年前,人们开始庆祝元宵节。B在汉语中,“tuán yuán”的意思是“汤圆”。C人们可以在元宵节玩猜灯谜游戏。根据文章可知团圆的意思是元宵。故选B。
25.句意:哪幅图是元宵节?A七夕节,B冬至,C元宵节,故选C。
26.A 27.C 28.C 29.B 30.A
【导语】本文主要讲了梅喜欢城市生活的原因。
26.句意:梅是个______女孩。A农村;B城市;C农场,根据“May is a girl from countryside.”可知May是一个农村女孩。故选A。
27.句意:梅不想回农村,因为______。A一切都很昂贵;B她的父母住在城里;C它不是现代的。根据“She doesn’t want to go back to the countryside because she thinks it is not modern at all.”可知 May不想回到乡村是因为它不现代化。故选C。
28.句意:当她有时间的时候,梅可以______。A去购物;B做运动;C和她的朋友一起吃饭;根据“When she is free, she has dinner with her good friends.”可知May有时间的时候会和朋友们吃晚餐。故选C。
29.句意:虽然农村很安静,很干净,但梅喜欢______的生活。A现代的;B丰富多彩的;C舒适的;根据“But May likes the colourful life in the city. ”可知May喜欢丰富多彩的生活。故选B。
30.句意:梅想要______,所以她必须越来越努力地工作。A购买房子;B买漂亮的衣服;C买一辆汽车;根据“She must work harder and harder because she wants to buy a house in the city.”可知May想要在城市里买房子就要更加努力地工作。故选A。
31.B 32.C 33.A 34.B 35.B
【导语】本文讲述了在新年的前夕,李华一家人做的事情。
31.句意:昨天是几号?A11点50分。B那是新年前夜。C那是春节。根据“It was 11:50 p.m. on New Year’s Eve. ”可知是新年前夕。故选B。
32.句意:李华的祖父母做了什么?A他们去了超市。B他们在厨房里做家务。C他们去集市上买了一些花。根据“Li Hua’s grandfather and grandmother were at the flower fair. They wanted to buy some flowers before the new year. ”可知他们去买花了。故选C。
33.句意:李华的家人为什么要等到午夜?A因为他们想告别过去的一年。B因为他们想跟对方说再见。C因为他们想要一顿丰盛的晚餐。根据“They were talking and waiting for midnight to see the old year out and the new year in.”因为他们想告别过去的一年,迎接新的一年。故选A。
34.句意:李华在哪里?A他在客厅看电视。B他在卧室里睡觉。C他在花园里做游戏。根据“He was in his bedroom, sleeping on his bed.”可知他在卧室里睡觉。故选B。
35.句意:李华怎么了?A他太累了,在房间里休息了一会儿。B他吃得太多,肚子疼。C他在客厅和他的父母谈话。根据“Because he ate too much at the New Year’s Eve dinner and had a stomachache.”可知因为他吃的太多了,肚子疼。故选B。
36.B 37.A 38.A 39.A 40.B
【导语】本文介绍的是关于杰克的一些情况。
36.句意:深圳在中国是一个________城市。A小的但是重要的,B大的并且现代化的,根据文章“ But now it’s a big and modern city.”得知深圳是一个大的并且现代化的城市。故选B。
37.句意:杰克现在居住在_______。A深圳,B四川,根据文章“I am now in Shenzhen. ”得知杰克现在居住在深圳。故选A。
38.句意:萨姆和彼得是_______的好朋友。A杰克的,B珍妮特的,根据文章“I have two new good friends here. Sam is from Beijing and Peter is from Sichuan. ”得知萨姆和彼得是杰克的好朋友。故选A。
39.句意:杰克每天乘坐_______去学校。A公交车,B汽车,根据文章“ I go to school by bus every day.”得知杰克每天乘坐公交车去上学。故选A。
40.句意:当交通拥挤的时候花费杰克______分钟到学校。A10,B50,根据文章“ With heavy traffic, it is 50 minutes!”得知当交通拥挤的时候花费杰克50分钟到学校。故选B。
41.C 42.A 43.B 44.C 45.B
【导语】本文主要介绍了萨利过去作为学生和现在作为家庭主妇前后的巨大变化。
41.句意:当萨利是个学生时,她_____。A在学校表现很好,B养了一些宠物,C经常上学迟到,根据文中句子“When Sally was a student, she did not do well at school.She was often late for school.”可知是表现不好、经常迟到,故选C。
42.句意:当萨利是个学生时,她从不_____。A做家务,B看电视,C玩电脑游戏,根据文中句子“And she never did any housework. She always watched TV or played computer games for a long time after school.”可知从不做家务、放学后总是长时间看电视或玩游戏,故选A。
43.句意:现在萨利是_____。A一个学生,B一个家庭主妇,C一个老师,根据文中句子“Now Sally is a mother and a housewife.”可知她是一个妈妈并且是一个家庭主妇,故选B。
44.句意:现在萨利_____。A上班经常迟到,B仍然很重,C干所有家务,根据文中句子“She does all the housework.”和“she is fit and strong.”可知她干所有家务、健康又强壮,故选C。
45.句意:萨利有_____。A三只猫,B两个孩子,C七个宠物,根据文中句子“She has a daughter and a son.”和“She has two cats and three dogs.”可知她有一个女儿、一个儿子、三只猫、两只狗,故选B。
46.B 47.B 48.A 49.A 50.C
【导语】本文介绍了学生喜欢各种传统节日的情况。
46.句意:______学生喜欢中国的春节。 A1000,B450,C230,根据文章图标可知喜欢中国春节的学生有450人。故选B。
47.句意:“popular”的汉语意思是_______。A重要的,B受欢迎的,C普通的,根据文章“Chinese New Year was the most popular festival”得知中国的春节时最受欢迎的节日。故选B。
48.句意:哪个节日是他们最喜欢的节日?A中国的春节,B中秋节,C端午节,根据图表可知中国的春节是他们最喜爱的节日。故选A。
49.句意:多少学生喜欢元宵节?A70。B50。C20。根据图表可知70名学生喜欢元宵节。故选A。
50.句意:为什么学生喜欢中国的春节?A因为这是一个愉快而重要的节日。B因为他们的亲人和朋友可以聚在一起。CA和B。根据文章“They thought it was a cheerful and important festival as relatives and friends got together. ”得知因为这是一个愉快而重要的节日,并且他们的亲人和朋友可以聚在一起。故选C。
51.A 52.C 53.C 54.B 55.A
【导语】本文简要介绍了城镇的基本情况以及作者和朋友们周末在城镇做的事情。
51.句意:我镇上的人都很_____。A友好,B漂亮,C快乐,根据文中句子“It isn’t very big but the people here are nice.”可知镇上的人都很好,选项A符合语境,故选A。
52.句意:周六早上我经常去镇中心去_____。A购物,B见我的朋友,C包括AB,根据文中句子“The town centre is small but there are some nice shops, or we do some shopping.”和“There’s a cinema in the town too, my friends and I see a film together.”可知AB都有,故选C。
53.句意:有时在_____我和许多朋友在公园踢足球。A周日晚上,B周日下午,C周日上午,根据文中句子“I like football, so on Sunday morning, I play football with lots of friends in the park.”可知是在周日上午,故选C。
54.句意:在冬天,人们_____在镇中心附近的湖里游泳。A有时,B从不,C经常,根据文中句子“People often swim in the lake near the town center, but only (仅仅) in summer!”可知仅仅在夏天去游泳,故选B。
55.句意:“town”的中文意思是_____。town是城镇的意思,故选A。
56.A 57.B 58.A 59.C 60.C
【分析】本文主要介绍了中国的重要节日春节。
56.句意:春节通常是在______。A一月或二月;B一月或三月;C二月或五月,由“It usually comes in January or February.”可知春节通常是在一月或二月。故选A。
57.句意:每年除夕夜,______是大多数家庭的第一选择。A打扫他们的房子;B和全家一起看春晚;C买对联和新衣服,由“Every year on New Year's Eve watching the Spring Festival Gala with the whole family has become the first choice for most families”可知在每年除夕夜,全家人看春节联欢晚会是大多数家庭的第一选择。故选B。
58.句意:有些人选择在______并在除夕夜获得送货到家服务。由“Instead of going to the restaurant for New Year's Eve dinner, some people choose to order online and get home service.”可知一些人选择在网上订年夜饭,而不是去饭店吃。故选A。
59.句意:随着时间的推移,越来越多的人使用______互相问候。A许多的照片;B一棵小桔子树;C微信,由“As time goes on, more and more people use WeChat to greet each other.”可知随着时代的发展,越来越多的人使用微信来互相问候。故选C。
60.句意:中国的春节成为许多国家______节日。由“As Chinese people live and work all over the world, the Spring Festival of China becomes a favourite festival of many countries and people in the world.”可知中国的春节变成了全世界很多国家和人们最喜欢的一个节日。故选C。
61.A 62.B 63.B 64.A 65.C
【导语】本文讲的是小玲家乡的变化。
61.句意:小玲的家乡在______的一个小村庄。A广西,B广东,C广州,根据文中句子“My hometown (家乡) is in a small village in Guangxi.”可知小玲的家乡在广西,A符合题意,故选A。
62.句意:以前______又窄又脏。A河流,B道路,C街道,根据文中句子“The road was narrow (狭窄的) and dirty before.”可知以前道路又窄又脏,B符合题意,故选B。
63.句意:因为以前在村子里______,人们走很远的路去买东西。A只有一家超市,B没有商店,C只有一些小商店,根据文中句子“There was no shop in the village. People had to go a long way to buy things. ”可知在村里没有商店,B符合题意,故选B。
64.句意:现在村子附近的山上有许多______。A树,B鸟,C云,根据文中句子“There are so many trees on the hills near the village.”可知山上有许多树,A符合题意,故选A。
65.句意:小玲的爷爷现在是______,但他以前是______。A强壮的;虚弱的,B健康的;瘦的,C瘦弱的;强壮和健康的,根据文中句子“My grandfather was strong and healthy before. But he is weak (瘦弱的) and thin now.”可知爷爷现在瘦弱,以前强壮健康,C符合题意,故选C。
66.A 67.C 68.C 69.A 70.B
【导语】本文主要讲述了佳宇一家的身体及工作情况。
66.句意:佳宇爸爸现在是干什么工作的?A一名医生,B一名记者,C一个战士,根据文中句子“He works at a hospital now.”可知他现在在医院工作,故选A。
67.句意:佳宇以前长什么样?A她以前很强壮,B她以前很高,C她以前很矮,根据文中句子“I was very short and fat before.”可知以前又矮又胖,故选C。
68.句意:佳宇的妈妈以前丰满吗?A是的、她丰满,B她很矮,C不、她不丰满,根据文中句子“She was thin before,”可知她以前很瘦,故选C。
69.句意:“work around the clock”的汉语意思是_____。根据文中句子“He is still busy.”可知她爸爸很忙,结合上下文意思判断选项A符合句意,故选A。
70.句意:佳宇家有几口人?A有四口,B有三口,C有两口,根据文中介绍的她、爸爸、妈妈可知共有三口人,故选B。
71.B 72.A 73.C 74.C 75.B
【导语】本文讲述了杰克和朋友蒂姆去香港旅行的故事。
71.句意:杰克今天早上_____起床。根据“ I got up at 6:30 this morning.”,可知是6:30,故选B。
72.句意:蒂姆非常______,因为这是他第一次来香港。A兴奋的,B担心的,C无聊的,根据“Tim said he was very excited because it was his first visit to Hong Kong. ”,可知蒂姆很兴奋,故选A。
73.句意:杰克在尖沙咀买了一块新的______。A电话,B苹果制造的平板电脑,C手表,根据“I bought a new watch there.”,可知买了一块新手表。故选C。
74.句意:杰克和蒂姆在海洋公园______。A乘坐缆车,B观看海洋动物,CA和B都对,根据“We took on a cable car(缆车) around the park. We watched the sea animals.”,可知是乘坐缆车,也看了海洋动物。故选C。
75.句意:他们______回家了。A晚上早些时候,B晚上晚些时候,C下午晚些时候,根据“We got back home late at night, but I felt very happy.”,可知是晚上晚些时候回家的。故选B。
76.A 77.B 78.C 79.B 80.C 81.A
【导语】本文主要介绍中国传统节日重阳节的习俗。
76.句意:重阳节是一个____传统节日。A中国的,B美国的,C英国的,根据“The Chongyang Festival is a traditional (传统的) festival in China.”可知重阳节是中国传统节日,故选A。
77.句意:“the Double Ninth Festival”的中文是____。根据文章第一段内容可知,因为重阳节在农历九月初九,因此叫“the Double Ninth Festival”,故它的中文是重阳节,故选B。
78.句意:中国人在重阳节吃____。A生日蛋糕,B粽子,C重阳糕,根据“They always enjoy the Chrysanthemum flowers (菊花). drink Chrysanthemum wine (菊花酒), and eat Chongyang cakes (重阳糕).”可知人们重阳节吃重阳糕,故选C。
79.句意:重阳节人们通常喝____。A可乐,B酒,C果汁,根据“They always enjoy the Chrysanthemum flowers (菊花). drink Chrysanthemum wine (菊花酒), and eat Chongyang cakes (重阳糕).”可知重阳节人们喝菊花酒,故选B。
80.句意:人们给老人一些礼物为了____。A祝他们元旦快乐,B祝他们春节快乐,C祝他们生活健康,根据“People often give the old people presents. They wish them a healthy life.”可知人们给老人送礼物是祝他们生活健康,故选C。
81.句意:以下哪一项不正确。A重阳节在九月十日。B重阳节又称“老人节”。C中国人经常在重阳节期间爬山。根据“It is on the ninth of September in the Chinese lunar month.”可知重阳节在农历九月初九,A不正确,故选A。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录