【期末考点培优】专题21 阅读理解-任务型-2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优教科版(广州)(含答案解析)

文档属性

名称 【期末考点培优】专题21 阅读理解-任务型-2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优教科版(广州)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 2.7MB
资源类型 试卷
版本资源 教科版(广州)
科目 英语
更新时间 2025-12-12 17:12:30

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培教科版(广州)
专题21 阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
读绘本,按要求完成相应的练习。
1.根据文本顺序给图片排序A-D,并在上方图片的括号内写上相应的英文大写字母。
A.I live in Sanya with my parents. I think Sanya is a comfortable city in Hainan. Sanya is famous for its beaches and blue sea. You can have great fun walking on the beach and swimming in the sea all day. (1) ( )
B.It’s different to many other cities in China because there is only one season here. That is summer. So you can see some people often play beach volleyball with friends. That’s so cool and fun. (2) ( )
C. If you enjoy fresh seafood, this is the best place to go! The seafood in Sanya is fresh and cheap. And coconut water is nice too. Here are many beautiful places. You can go to the Monkey Island, Yalong Bay Tropical Paradise Forest Park and Tianya Haijiao. (3) ( )
D.Sanya is a warm city. Some old people from the north (北方) even buy houses in Sanya. They come and live in Sanya because the weather is warm in winter. They often wear T-shirt and skirt here. (4) ( )
2.根据绘本内容选择最佳答案完成句子。
(1) Where is Sanya ( )
A.In Hunan. B.In Guangdong. C. In Hainan.
(2) What is Sanya famous for ( )
A.Fruits and flowers. B.Beaches and sea. C. Seafood and coconut water.
(3) How many seasons are there in Sanya ( )
A.There are four. B.There are two. C. There is only one.
(4) What’s the weather like in Sanya ( )
A.It’s sunny and hot. B.It’s warm and comfortable. C. It’s cold and windy.
(5) What do people wear in winter in Sanya ( )
A.T-shirt. B.Skirt. C. Both A and B.
(6) What do people like doing on the beach ( )
A.They like playing beach volleyball. B.They like playing football. C. They like playing badminton.
读绘本,按要求完成相应的练习。
1. A shopping mall is a huge shopping centre. A mall has lots of shops. It has lots of places to eat.
2. Millions of people go to shopping malls every day. There are malls all over the world.
3. There are all sorts of shops in a mall. There are department stores and clothes shops. There are shops that sell flowers, sport skits and books.
4. This is the biggest sweet shop in the world. This is the Dubai Mall in the United Arab Emirates. It has hundreds of shops.
5. Ground Floor Plan. This plan is like a map of the shopping mall. The plan shows people which shops are on each floor. take a lift or escalator to go from floor to floor.
6. This is the New World Daimaru shopping mall in China. These escalators look like a spiral in the middle of them all.
7. Feeling hungry A shopping mall has lots of places to eat. Shoppers can have a drink or a snack. Some shoppers stop for a big meal.
8. This is Gateway shopping mall in South Africa. It has more than 90 restaurants and cafe’s. Shoppers can eat African food. They can also eat burgers or pizzas.
9. Shopping malls are also places for having fun. Amusement Some malls have cinemas.
10. Some malls have a skating rink and crazy golf courses.
11. The Mall of America in the USA even has its own amusement park with four roller coasters for shoppers to ride on.
12. Busy malls. Some shopping malls are as big as smalls towns. Thousand of people work in them.
13. The Dubai Mall is one of the biggest shopping malls in the world. It is a very busy place. It has hundreds of shops, hotels. An ice rink and a huge aqua-rim.
3.看图读绘本,把单词的字母编号写在相应图片下的括号内。
A.Shoppers B.snack C. cinemas D.amusement park
(1) ( )
(2) ( )
(3) ( )
(4) ( )
4.读绘本,给下列的购物中心与所在的国家连线。
Mall Where
(1) the New World Daimaru the United Arab Emirates
(2) Gateway shopping mall South Africa
(3) the Dubai Mall China
5.读绘本,回答问题。
(1) According to the book, what can’t we do in a shopping mall ( )
A.Have some food B.See a film C. Play computer games
(2) Which is the one of the biggest shopping malls in the world ( )
A.the Dubai Mall B.Gateway shopping mall C. the New World Daimaru
(3) What are some shopping malls like. ( )
A.hey are very crowed B.They are as big as small towns. C. They are as big as a city.
读短文,根据首字母写出句子所缺的单词(一线一词)。
Last year, my father got a new job in Guangzhou. My mother and I moved to live with dad in Guangzhou, and we had our first Spring Festival in Guangzhou. Before the festival, we cleaned our house and decorated(装饰) it with some pictures. One of dad’s friends gave us a small orange tree. We put it in the living room. On New Year’s Eve, we had a big dinner. After dinner, my parents prepared some red envelopes. We call them “lucky money”. During Spring Festival, when a child said “Happy New Year” to them, they gave him or her a red envelope. It is really interesting.
6.My father g a new job in Guangzhou last year.
7.I lived with my p in Guangzhou.
8.It was my f Spring Festival in Guangzhou.
9.Children can get l money during Spring Festival.
10.We can have much f during Spring Festival.
阅读短文,回答问题。
The Spring Festival is the Chinese New Year’s Day. It usually comes in January or February. Everyone in China likes the Spring Festival very much. When the Spring Festival comes, children usually help their parents clean the house. On this day, people usually have a big meal with jiaozi and other delicious food. They will go to visit their family and wish them a happy Spring Festival. All of the people have a good time during the Spring Festival.
11.When is the Spring Festival
12.What do children usually do when the Spring Festival comes
13.What do people usually have on that day
14.Do people have a good time during the Spring Festival
15.Is the Spring Festival a Chinese Festival
读短文,做任务。
The Lantern Festival is on the 15th day of the 1st lunar month. During the Lantern Festival, people have lots of special activities.
The lantern word guessing game is one of the most exciting parts of the Lantern Festival. People make beautiful lanterns. Then they write riddles on the paper (纸) and put them on the lanterns. If someone wants to make a guess, he can tear the paper of (把纸撕下来) and check the answer. People get I gifts if they get the right answers. The word guessing game is interesting. And it’s very popular. Many people like it!
What's more, people usually have a big meal together on this day. After the meal, they eat a special kind of dumpling named yuanxiao. Some people also call it tangyuan. Yuanxiao is round, sweet and delicious. People eat yuanxiao to wish for a happy and lucky life. Yuanxino also carries the meaning of being together with the families. So the Lantern Festival means reunion too.
At night, children like to set off the fireworks. They are so excited to see the coloured lights in the sky. Some people watch the dragon dance and the lion dance too. It is a warm and happy festival.
16.据上下文猜测短文中划线部分的中文意思。
(1) riddles ( )
A.谜语 B.作文
(2) popular ( )
A.幸运的 B.受欢迎的
(3) set off the fireworks ( )
A.放烟花 B.点火取暖
17.据短文内容选择最佳答案完成句子。
(1) The Lantern Festival is ________ of the 1st lunar month. ( )
A.on the 12th day B.on the 15th day C. on the 1st day
(2) People eat ________ at the Lantern Festival. ( )
A.zongzi B.jiaozi C. yuanxiao
(3) People write riddles ________. ( )
A.on the walls B.on the paper C. on the lanterns
(4) Yuanxiao looks ________ and taste ________. ( )
A.big; oily B.round; salty C. round; sweet
(5) The Lantern Festival is a time for ________. ( )
A.family reunions B.remembering a poet C. enjoying sweet food
(6) People do not have ________ at the Lantern Festival. ( )
A.dragon boat races B.dragon dance C. lion dance
(7) People eat tangyuan at the Lantern Festival because they ________. ( )
A.want to get some gifts B.are hungry C. wish to be happy and lucky
阅读以下故事,完成两项任务。
The Story of Nian
A long time ago there was a monster (怪物) in China. This Monster was very big. It was called “Nian” and it came out every year at the beginning of spring. Nian ran after the people in the village. It liked to eat children best. Every year people tried to do something. But the monster didn’t go away.
The night before the next New Year, the monster came again. Suddenly the monster heard a big BANG! BANG! BANG! BANG! The monster was afraid of the noise. It stopped. It saw fire. Then it saw people wearing red clothes. The monster didn’t like noise, and It didn’t like fire. So it ran away.
The next day was Chinese New Year. The people Came out of their houses. They looked around. They saw lots of red things. “The monster is afraid of big noise and red things!” the people said. People were very happy and said, “Every year we will have red clothes. Then the monster won’t come again.” So every New Year’s Eve, people all put on new hats and New clothes and light firecrackers (鞭炮). And they went to see their families and friends.
18.判断方框中的词组与哪个故事主角相关,把字母编号写在相应横线上。
A.came out every year at the beginning of spring B.went to see their families and friends C. ran after the people and liked to eat children D.put on new hats and new clothes and lit firecracker E. didn’t like noise and the color of red
(1) Nian:
(2) People:
19.判断下列句子是否符合故事内容,如符合在括号内写“T”,否则写“F”。
(1) Long ago in China, people loved Nian very much. ( )
(2) At the beginning of spring, Nian came out and look for people to eat. ( )
(3) Nian saw fire and it liked fire. ( )
(4) Nian was afraid of noise and the color of red. ( )
(5) People wear red clothes, light firecrackers to keep Nian away. ( )
请阅读一封信,根据信的内容完成练习。
Dear children,
Time flies. You are in Year Six now and it is your last year in primary school. I am so glad that you’ve grown a lot. You were cute but shy when were Year One. But now all the boys are tall and strong, the girls are pretty. You liked to play with toys before, but now you like playing sports. You knew a few English words six years ago, but now you can read and write in English. You didn’t know how to study in pairs, but now you can study with partners in groups and make friends at school. You didn’t know how to help each other, but now you can help parents do housework and help teachers do things at school. Thanks for your help.
In a word, you’ve grown up a lot. You can do a lot now. We are happy for your changes, my children. Keep going and just try to be the best of whatever you are (做最好的自己).
Yours
Ying Shan
20.根据信的内容,选择正确的答案。
(1) Who wrote this letter ( )
A.Parents. B.Friends. C. The teacher.
(2) What were the children like in Year One ( )
A.Cute but shy. B.Tall and strong. C. Cute and pretty.
(3) What can the children do now in Year Six ( )
A.The children know only a few English words. B.The children can write in English.
C. The children play with toys.
21.根据上下文猜测信中划线句子和单词的中文意思。
(1) Time flies. ( )
A.时光飞逝。 B.时光飞起来。
(2) grown ( )
A.种植 B.成长
22.读信后,请将你的想法或对信件的回复用一句英文表达出来。
阅读短文,完成题目。
Len was thirty years old, and he had very long hair. He lived in a big city. Because of his long hair, he did not find any work. One day he met an old friend, and this man said to him, “People in this city don’t like long hair. Why don’t you go to a barber He can cut a lot of it off, and then you can get some work” At the barber’s, Len said to the barber, “Please cut most of my hair off.”
The barber began. He cut and cut for a long time and then he said to Len, “Were you in the army a few years ago ”
“Yes, I was.” Len answered, “Why did you ask that ”
“Because I found a cap in your hair.”
23.快速判断对(T)错(F)。
(1) Len was old, so he did not find any work. ( )
(2) Len often wash his long hair. ( )
(3) Len’s hair was short. ( )
(4) Len's barber found a cap in Len’s hair. ( )
(5) Len was in the army now. ( )
24.选择填空。
(1) Len met ___________ one day. ( )
A.his father
B.an old man
C. his old friend
(2) Len was very ___________. ( )
A.dirty
B.clean
C. tidy
(3) The cap was in Len’s ___________. ( )
A.hand
B.bag
C. hair
(4) People in the city don’t like ___________. ( )
A.straight hair
B.long hair
C. short hair
任务型阅读。
In the Tang dynasty, there were no tall buildings. People lived in houses made of wood. They thought the wooden houses were warmer.
At that time, there were no cars, trains or planes. People usually went to another place on foot, by horse or boat. They usually spent many days visiting a city, sometimes more than a month.
There were no computers or phones in those days. People couldn’t write letters on the Internet. They usually sent letters with the help of pigeons.
Of course, there were no cinemas then. People couldn’t see films, but they could go to the theatre (戏园) to see the opera (戏曲).
25.根据阅读材料,按照图片对应的内容在文中出现的顺序,将选项填入表格内。
A. B. C. D. E.
In the Tang dynasty could . . ——
couldn’t . . .
26.根据阅读材料,判断正(T)误(F)。
(1) In the Tang dynasty, people lived in the tall buildings. ( )
(2) In the Tang dynasty, people didn’t go out on foot. ( )
(3) In the Tang dynasty, people could write letters and sent letters. ( )
27.根据阅读材料,选择最合适的一项。
(1) In the Tang dynasty, how many days did people spend going to another place ( )
A.Usually many days. B.Sometimes more than a month. C. Both A and B.
(2) What’s the meaning of the underline word “pigeons” ( )
A.私人信使 B.烽火 C.鸽子
读班级“New Year’s Day”主题记录,完成下列任务。
Travelling Day I went to Tianjin with my parents by bullet train this New Year’s Day. There are many interesting places and delicious food. We went to the Tianjin Eye. We saw many tall buildings and beautiful rivers. We ate the famous Goubuli Baozi. So going to different cities is a good choice for holidays. By Liu Ping
Learning Day My parents took me to the Peking Man Site (北京人遗址) in Zhoukoudian, Fangshan. My dad drove us there. We climbed the hills and came into the Peking Man Cave It’s about 40 meters high and 140 meters long. I was excited because I learned a lot about our history and culture. By Wu Hua
Helping Day I went to the nursing home (敬老院) by subway. There were many old people. Some nurses took their temperatures and blood tests for them. And I swept the floor and sang songs for them. They were very happy. It was my special day. By Wang Lu
28.根据记录内容选择恰当的选项。
(1) What did Liu Ping do this New Year’s Day ( )
A.She went to the Tianjin Eye.
B.She made Goubuli Baozi for her parents.
C. She went to Tianjin alone.
(2) How did Wu Hua go to the Peking Man Site ( )
A.By bus. B.By subway. C. By car.
(3) Why was Wang Lu’s day special ( )
A.Because she took the old people’s temperatures.
B.Because she helped the old people and made them happy.
C. Because she swept the floor and told a story to the old people.
29.请根据实际情况回答问题,至少写1句话。
What did you do this New Year’s Day
Read and complete.(阅读短文,完成下列任务。)
I’m Yaoyao. I’m a kind girl. There are four people in my family. My father is a driver. My mother is an Art teacher. My sister and I are students. Today is Saturday. We’re all at home. We’re looking at a map. We want to visit some famous places for the holiday. My father wants to go to Yan’an. He wants to know more about Chinese history. My mother wants to go to Kunming because it’s a beautiful city. My sister and I want to go to Hangzhou because we want to visit the West Lake there.
30.据短文内容,选择最佳答案。
(1) Yaoyao’s mother is a (an) ______. ( )
A.driver B.Art teacher C. Maths teacher
(2) Today is ______. ( )
A.Thursday B.Sunday C. Saturday
(3) Yaoyao and her family are ______ at home. ( )
A.looking at a map B.watching TV C. having lunch
31.根据短文内容填空。
(1) Yaoyao is a girl.
(2) Yaoyao’s father wants to go to Yan’an for the holiday. He wants to know more about .
(3) Yaoyao’s mother wants to go to because it’s a beautiful city.
任务型阅读。
Jim正在阅读关于交通工具的文章,请根据要求完成相应任务。
There are many ways to go from one place (地方) to another, and each one is special.
A train is a great way to travel. It’s very cheap and fast. For example, it only takes 2.5 hours to go from Wenzhou to Hangzhou by train. And it’s only about 140 yuan. When you’re on a train, you should be quiet and keep it clean. (1) __________
People can drive cars to go places easily. They drive for work, school, or just for fun. In a car, you can listen to music and talk with your family freely (自由地). You can also use your time freely when you drive. Remember to wear your seat belt when you drive. (2) ________
The bus is usually cheap. It can take 30-50 people. But there may be no seats when it’s rush hour (高峰期). You have to stand on the bus. (3) ________ So don’t play with your phone with both hands.
These different ways of traveling make our lives easier. They help us get to where we need to go.
32.联系上下文,补全文章,完成第(1)-(3)题。
(1) (2) (3)
A.And you should pay attention to the traffic lights. B.You should hold the handrail (把手). C. Don’t use the bathrooms when the train stops.
33.阅读文章,判断以下信息是(T) 否(F)正确。
(1) Sarah is in Beijing now. She wants to travel to Shanghai freely. She can go by train. ( )
(2) Sometimes there may be no seats when we get on the bus. ( )
Rose在聚会后得知爸爸生日将至,全家将去伦敦开启欢乐之旅,她给好友Lucy写了一封信。
Dear Lucy,
I am so excited. Guess what! It’s my dad’s 40th birthday next month, and he is going to take us all to London to take a trip! We will go on a trip!
We are going to fly to London on Thursday evening. As soon as we arrive, we are going on a tour of the city, London is really beautiful at night. On Friday, we are going to the Design Museum. We are planning to go there by bus. In the afternoon, we are going to the London Eye. We will see those red telephone boxes on the street below. Maybe we can even see a classic black taxi on the main road. The London Eye is so tall that we can see it from all directions during our trip! Saturday is for camping. That must be interesting. On Sunday morning, we are going to Hyde Park. Then we’ll have fish and chips for lunch. They are so delicious. We will fly home in the evening. It is my dream trip.
I’m sure we will have a great experience there. Hope everything is OK with you.
Yours,
Rose
34.阅读信件,判断句子正(T)误(F)。
(1) Rose’s family are going to London by plane. ( )
(2) They are going to visit Hyde Park on Sunday morning. ( )
35.2阅读信件,选出正确答案。
(1) The London Eye is ______. ( )
A.very short B.closed at night C. a famous place to visit
(2) What can we know from the passages ( )
A.Only in the UK can Rose have fish and chips.
B.During the trip, they can often see the London Eye
C. They will stay in London for 3 days.
(3) What is the best title of the passages(短文) ( )
A.Rose’s School Life. B.Rose’s London Trip Plan. C. A Visit to the Design Museum.
阅读短文,完成下列各题。
I got up early this morning and I had noodles and an egg for breakfast at seven o’clock. And then I went to school on foot with my friend Jane. It was cold this morning, but I didn’t wear a coat. My home was a little far away from my school. When I was having an English class in the morning, I didn’t feel very well. After class, my English teacher called my mother. My mother came to school and took me to hospital. The doctor said that I had a bad cold. So the doctor gave me some medicine and asked me to have a good rest. Now I can only stay in bed. I can’t go to school this afternoon. I should take some medicine.
36.根据短文内容,用数字给下列图片排序。
( ) ( ) ( ) ( ) ( )
37.根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) I walked to school with my friend Jane. ( )
(2) My home was a little far away from my school. ( )
(3) I didn’t feel well when I was having an art class. ( )
(4) The doctor didn’t give me any medicine. ( )
(5) I can’t go to school this afternoon. ( )
Read and answer. 故宫一百周年特展吸引大批游客。Lily打算寒假去北京游玩,阅读Lily的出行计划完成下列题目。
The winter holiday is coming. Do you have any plans for it I have a wonderful plan. During the winter holiday, I am going to Beijing. I am going there with my parents. We will go there by plane. It’s fast. In Beijing, we are going to Tian’an men Square. It’s very nice and great. And we will visit the Palace Museum (故宫). This is a big palace with many red walls and golden roofs. The Palace Museum is behind Tian’an men Square. We will eat some delicious food, like Pecking Duck. And we are going to go skating in Biehai Park. I think my plan is colourful, because I can play well, eat well and learn a lot!
38.读以上内容,完成填空,每空一词。
(1) The Palace Museum is Tian’an men Square.
(2) Lily is going to go in Beihai Park.
39.阅读以上内容,回答下列问题。
(1) Who is Lily going with
(2) How are they going to Beijing
(3) Do you like Beijing Why
阅读短文,完成下列任务。
Our school changed a lot! Three years ago, there was no gym in our school. We couldn’t play sports on rainy days. But now, there’s a new gym in our school. We can play basketball and badminton in it. Three years ago, there was no dining hall in our school either. We had lunch in the classroom. Now, there is a big dining hall near the gym. We have lunch in it. Two years ago, there wasn’t a library in our school. But now there is a bright one behind the teaching building. We often read books in it. Our school is becoming more and more beautiful.
40.判断下列句子正(T)误(F)。
(1) We could play sports in a small gym on rainy days before. ( )
(2) We had lunch in the dining hall three years ago. ( )
(3) There is a dining hall near the gym now. ( )
41.选择正确答案。
(1) We can ______ in the gym now. ( )
A.play football B.go swimming C. play badminton
(2) There is a bright ______ behind the teaching building now. ( )
A.computer room B.library C. reading room
阅读短文,按要求答题。
42.根据表格的内容,选择正确的图片,把选项写在横线上。
Different Festivals
This festival is after the Spring Festival. People are going to eat a kind of rice dumpling called yuanxiao. We will make some beautiful lanterns (灯笼). It is usually in June. Most people believe that it is held to remember the poet, Qu Yuan. We will eat Zongzi and have dragon boat races (比赛) on that day.
It is usually in September or October. Most people are going to make mooncakes and eat them. They are going to tell stories about Chang’e. It is the most important festival in China. People are going to get together with their families. They will wear new clothes and get lucky money (钱).
A. B. C. D.
43.选择。
(1) What can children do on Lantern Festival ( )
A.Eat zongzi B.Wear new clothes C. Make lanterns
(2) When is Mid-Autumn Festival ( )
A.Usually in June. B.Usually in September or October. C. Usually in October.
(3) ______ is the most important festival in China. ( )
A.Spring Festival B.Mid-Autumn Festival C. Dragon Boat Festival.
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.D B A C 2.C B C B C A
【导语】本文主要介绍了三亚的地理位置,气候特点,著名的景点和当地活动。
1.图片显示哈尔滨和三亚,D选项“Some old people from the north (北方) even buy houses in Sanya.”可知北方来三亚买房,故选D。
图片是人们打沙滩排球,B选项“So you can see some people often play beach volleyball with friends.”可知B选项描述人们打沙滩排球,故选B。
图片是在沙滩上散步,A选项“You can have great fun walking on the beach and swimming in the sea all day.”可知A描述的是在沙滩上散步,故选A。
图片描述的是海边景色,C选项“If you enjoy fresh seafood, this is the best place to go!”可知C选项描述的是海鲜,故选C。
2.(1)句意:三亚在哪里?A在湖南。B在广东。C在海南。根据“I think Sanya is a comfortable city in Hainan.”可知三亚在海南,故选C。
(2)句意:三亚以什么著名?A水果和花。B沙滩和海。C海鲜和椰子汁。根据“Sanya is famous for its beaches and blue sea.”可知三亚以沙滩和蓝色的大海著名,故选B。
(3)句意:在三亚有多少季节?A有四个。B有两个。C只有一个。根据“It’s different to many other cities in China because there is only one season here.”可知三亚有一个季节,故选C。
(4)句意:三亚的天气怎么样?A它是晴朗并且热的。B它是温暖并且舒服的。C它是寒冷并且有风的。根据“They come and live in Sanya because the weather is warm in winter.”可知三亚是温暖的,故选B。
(5)句意:冬天,人们在三亚穿什么?A T恤衫。B短裙。C T恤衫和短裙。根据“They often wear T-shirt and skirt here.”可知人们在三亚冬天穿T恤衫和短裙,故选C。
(6)句意:人们喜欢在沙滩上做什么?A他们喜欢玩沙滩排球。B他们喜欢踢足球。C他们喜欢打羽毛球。根据“So you can see some people often play beach volleyball with friends.”可知人们喜欢在沙滩上玩沙滩排球,故选A。
3.A D B C 4. 5.C A B
【导语】本文介绍了世界各地的购物中心。
3.(1) 图意是一些购物的人,A选项“购物者”符合题意,故选A。
(2) 图意是一个游乐场,D选项“游乐场”符合题意,故选D。
(3) 图意是一些食物,B选项“小吃”符合题意,故选B。
(4) 图意是电影院,C选项“电影院”符合题意,故选C。
4.(1) 根据“This is the New World Daimaru shopping mall in China.”可知新世界大丸购物中心是中国的。
(2) 根据“This is Gateway shopping mall in South Africa.”可知大门购物中心是南非的。
(3) 根据“This is the Dubai Mall in the United Arab Emirates.”及“The Dubai Mall is one of the biggest shopping malls in the world.”可知迪拜购物中心是在阿拉伯联合酋长国。
故答案为:
5.(1) 句意:根据这本书,我们在购物中心不能做什么?A吃东西,B看电影,C玩电脑游戏,根据全文可知购物中心有很多吃饭的地方和电影院,故选C。
(2) 句意:哪个是世界上最大的购物中心之一?A迪拜购物中心,B大门购物中心,C新世界大丸,根据“The Dubai Mall is one of the biggest shopping malls in the world.”可知迪拜购物中心是世界上最大的购物中心之一,故选A。
(3) 句意:一些购物中心是什么样的?A它们非常拥挤。B它们和小城镇一样大。C它们和一个城市一样大。根据“Some shopping malls are as big as small towns.”可知有些购物中心和小城镇一样大,故选B。
6.got/ot 7.parents/arents 8.first/irst 9.lucky/ucky 10.fun/un
【导语】本文介绍的是春节期间的情况。
6.句意:我爸爸去年在广州得到了一份新工作。根据文章“Last year, my father got a new job in Guangzhou. ”得知,故答案为got。
7.句意:我和父母居住在广州。根据文章“My mother and I moved to live with dad in Guangzhou, and we had our first Spring Festival in Guangzhou. ”得知,故答案为parents。
8.句意:这是我在广州的第一个春节。根据文章“ My mother and I moved to live with dad in Guangzhou, and we had our first Spring Festival in Guangzhou. ”得知,故答案为first。
9.句意:孩子们在春节期间能收到红包。根据文章“After dinner, my parents prepared some red envelopes. We call them “lucky money”. During Spring Festival, when a child said “Happy New Year” to them, they gave him or her a red envelope. ”得知,故答案为lucky。
10.句意:我们在春节期间玩得很开心。have fun玩得开心,故答案为fun。
11.It usually comes in January or February. 12.They usually help their parents clean the house. 13.People usually have a big meal with jiaozi and other delicious food. 14.Yes, they do. 15.Yes, it is.
【导语】本文主要写了春节人们是怎么度过的。
11.句意:春节是什么时候?根据文中句子“It usually comes in January or February.”可知春节通常在一月或者二月,故答案为It usually comes in January or February.
12.句意:春节来临时,孩子们通常做什么?根据文中句子“When the Spring Festival comes, children usually help their parents clean the house.”可知春节来临时,孩子们通常帮助父母打扫房子。故答案为They usually help their parents clean the house.
13.句意:人们通常在那天吃什么?根据文中句子“On this day, people usually have a big meal with jiaozi and other delicious food.”可知在这一天,人们通常会吃一顿大餐,包括饺子和其他美味的食物。故答案为People usually have a big meal with jiaozi and other delicious food.
14.句意:人们在春节期间过得愉快吗?根据文中句子“All of the people have a good time during the Spring Festival.”可知人名在春节期间过得很愉快,所以做肯定回答,故答案为Yes, they do.
15.句意:春节是中国的节日吗?根据文中句子“The Spring Festival is the Chinese New Year’s Day.”可知春节是中国的新年。所以做肯定回答,故答案为Yes, it is.
16.A B A 17.B C C
C A A C
【导语】本文讲述了中国的元宵节。
16.(1)根据“Then they write riddles on the paper (纸) and put them on the lanterns.”然后他们在纸上写谜语,并把它们放在灯笼上。故选A。
(2)根据“And it’s very popular. ”它很受欢迎。故选B。
(3)根据“At night, children like to set off the fireworks.”晚上,孩子们喜欢放烟花。故选A。
17.(1)句意:元宵节是农历正月________。A在第十二天,B在第十五天,C在第一天,根据“The Lantern Festival is on the 15th day of the 1st lunar month.”可知是第十五天。故选B。
(2)句意:人们在元宵节吃________。A粽子,B饺子,C元宵,根据“After the meal, they eat a special kind of dumpling named yuanxiao.”可知是吃元宵。故选C。
(3)句意:人们________写谜语。A在墙上,B在纸上,C在灯笼上,根据“Then they write riddles on the paper (纸) and put them on the lanterns.” 可知是写在灯笼上。故选C。
(4)句意:元宵看起来________,尝起来________。A大的;含油的,B圆的;咸的,C圆的;甜的,根据“Yuanxiao is round, sweet and delicious.”可知元宵又圆又甜。故选C。
(5)句意:元宵节是________的时间。A家庭团聚,B.纪念诗人,C.享受甜食,根据“So the Lantern Festival means reunion too.”可知是家庭团聚的时间。故选A。
(6)句意:人们在元宵节没有________。A龙舟比赛,B舞龙,C舞狮,根据“So the Lantern Festival means reunion too.”可知有舞狮和舞龙,没有龙舟比赛。故选A。
(7)句意:人们在元宵节吃汤圆,因为他们________。A想要得到一些礼物,B饿了,C希望幸福和幸运,根据“People eat yuanxiao to wish for a happy and lucky life.”可知是希望幸福和好运。故选C。
18.A C E B D 19.F T F T T
【导语】本文主要讲述了春节习俗的来源,年兽的故事。
18.(1)跟年有关的有:A每年春初就出来,C追着人跑,喜欢吃孩子,E不喜欢噪音和红色,故答案为A C E。
(2)跟人有关的有:B去看望他们的家人和朋友,D穿新衣戴新帽,放鞭炮,故答案为B D。
19.(1)句意:很久以前在中国,人们非常喜欢年兽。根据原文“Nian ran after the people in the village. It liked to eat children best. ”可知年兽最喜欢吃孩子,因此人们不可能喜欢它,句子描述错误,故答案为F。
(2)句意:在初春,年兽就出来找人吃。根据原文“It was called “Nian” and it came out every year at the beginning of spring. Nian ran after the people in the village. It liked to eat children best. ”可知年在初春会出来吃人,句子描述正确,故答案为T。
(3)句意:年兽看到火很喜欢。根据原文“The monster didn’t like noise, and It didn’t like fire.”可知年兽不喜欢火,句子描述不正确,故答案为F。
(4)句意:年兽害怕噪音和红色。根据原文“The monster is afraid of big noise and red things!”可知年兽害怕噪音和红色,句子描述正确,故答案为T。
(5)句意:人们穿红色衣服,放鞭炮来驱赶年兽。根据原文People were very happy and said, “Every year we will have red clothes. Then the monster won’t come again.”“So every New Year’s Eve, people all put on new hats and New clothes and light firecrackers ”可知人们新年穿红色衣服,放鞭炮来驱赶年兽,句子描述正确,故答案为T。
20.C A B 21.A B 22.I will do my best to be myself.
【导语】本文是老师写给学生的一封信,描述了孩子们六年的变化以及对孩子们的期待。
20.(1)句意:谁写的这封信?A父母,B朋友,C老师。根据“You didn’t know how to study in pairs, but now you can study with partners in groups and make friends at school. You didn’t know how to help each other, but now you can help parents do housework and help teachers do things at school. Thanks for your help.”可知这是老师写给学生的信,故选C。
(2)句意:一年的时候孩子们是怎么样的?A可爱的并且是害羞的。B又高又壮。C可爱的并且是漂亮的。根据“You were cute but shy when were Year One.”可知一年级的时候,孩子们是可爱的并且害羞的,故选A。
(3)句意:现在六年级,孩子们会做什么?A孩子们仅仅知道一点英语单词。B孩子们会用英语写。C孩子们玩玩具。根据“You knew a few English words six years ago, but now you can read and write in English.”可知现在孩子们会用英语读和写。故选B。
21.(1)题意:“Time flies. ”的中文含义是___。根据“You are in Year Six now and it is your last year in primary school.”可知孩子们现在是六年级了,它是小学的最后一年了,老师应该是感叹时间过得快,Time flies.应该是时光飞逝的意思,故选A。
(2)题意:grown的中文意思是___。根据“I am so glad that you’ve grown a lot. ”可知老师很高兴,孩子们成长了很多,故选B。
22.本题是开放性试题,答案不唯一,言之有理即可。根据文章的最后一句“Keep going and just try to be the best of whatever you are (做最好的自己).”可知老师期待孩子们继续努力,做最好的自己,这是老师的希望。本题可以回答:我将尽力做最好的自己。故答案为I will do my best to be myself.
23.F F F T F 24.C A C B
【分析】本文主要讲了伦的个人情况。
23.(1)题干句意:伦年纪大了,所以没有找到工作。根据“Because of his long hair, he did not find any work.”可知是因为头发长没有找到工作,题干与原文不符。故答案为F。
(2)题干句意:伦经常洗他的长头发。根据“Because I found a cap in your hair.”可知伦不洗头发,题干与原文不符。故答案为F。
(3)题干句意:伦的头发是短的。根据“Len was thirty years old, and he had very long hair.”可知伦的头发是长的,题干与原文不符。故答案为F。
(4)题干句意:伦的理发师在伦的头发上发现了一顶帽子。根据“Because I found a cap in your hair.”可知题干与原文相符。故答案为T。
(5)题干句意:伦现在在军队。根据“Were you in the army a few years ago Yes, I was.”可知伦几年前在军队,题干与原文不符。故答案为F。
24.(1)题干句意:一天,伦遇到了_______。A他爸爸,B一个老人,C他的老朋友,根据“One day he met an old friend”可知遇到了老朋友。故选C。
(2)题干句意:伦非常______。A脏的,B干净的,C整洁的,根据“Because I found a cap in your hair.”可知伦很脏。故选A。
(3)题干句意:帽子在伦的_____里。A手,B包,C头发,根据“Because I found a cap in your hair.”可知帽子在伦的头发里。故选C。
(4)题干句意:城市里的人不喜欢_______。A直发,B长发,C短发,根据“People in this city don’t like long hair.”可知城市里的人不喜欢长发。故选B。
25.A D C E B 26.F F T 27.C C
【导语】本文主要介绍了唐朝时人们的生活。
25.(1)句意:在唐朝可以____。根据文中“People usually went to another place on foot, by horse or boat.”可知在唐朝人们过去通常步行、骑马或乘船去另一个地方。故选A。
(2)句意:在唐朝可以____。根据文中“People couldn’t see films, but they could go to the theatre to see the opera.”可知在唐朝人们可以去戏院看戏剧。故选D。
(3)句意:在唐朝不可以____。根据文中“At that time, there were no cars, trains or planes.”可知在唐朝没有汽车,火车和飞机。故选C。
(4)句意:在唐朝不可以____。根据文中“At that time, there were no cars, trains or planes.”可知在唐朝没有汽车,火车和飞机。故选E。
(5)句意:在唐朝不可以____。根据文中“There were no computers or phones in those days.”可知在唐朝没有电脑和电话。故选B。
26.(1)句意:唐朝时,人们住在高楼里。根据文中“In the Tang dynasty, there were no tall buildings. People lived in houses made of wood.”可知唐朝没有高楼大厦。人们居住在用木头建造的房屋里。题干与原文不符,故答案为F。
(2)句意:唐朝时期,人们不步行出门。根据文中“People usually went to another place on foot, by horse or boat.”可知在唐朝人们过去通常步行、骑马或乘船去另一个地方。题干与原文不符,故答案为F。
(3)句意:在唐朝,人们可以写信和寄信。根据文中“They usually sent letters with the help of pigeons.”可知在唐朝,人们可以写信和寄信。题干与原文相符,故答案为T。
27.(1)句意:在唐朝,人们去另一个地方要花多少天?A通常要很多天。B有时超过一个月。根据文中“They usually spent many days visiting a city, sometimes more than a month.”可知在唐朝,人们通常会花很多天游览一座城市,有时甚至超过一个月。故选C。
(2)句意:带下划线的单词“pigeons”是什么意思?A私人信使。B烽火。C鸽子。根据文中“They usually sent letters with the help of pigeons.”可知他们通常借助鸽子来送信。故选C。
28.A C B 29.参考答案:I visited my grandparents.
【导语】本文主要是介绍了三位人物在元旦节所做的事情。
28.(1)问句句意:这个元旦刘萍做了什么?选项A“她去了天津眼”,选项B“她为她的父母做了狗不理包子”,选项C“她独自去了天津”,根据原文“We went to the Tianjin Eye.”可知他们去了天津眼。故选A。
(2)问句句意:吴华是怎么去北京人遗址的?by bus乘公交车,by subway乘地铁,by car乘车,根据原文“My dad drove us there.”可知是他的爸爸开车去的。故选C。
(3)问句句意:为什么王璐的这天很特别?选项A“因为他给老人们测了体温”,选项B“因为他帮助了老人们并为他们带来了快乐”,选项C“因为他扫了地并给老人们讲了故事”,根据原文“And I swept the floor and sang songs for them. They were very happy. It was my special day.”可知她帮助了老人并为他们带来了快乐。故选B。
29.问句句意:你在元旦这天做了什么?问句为what引导的特殊疑问句,答句应回答做的事情,注意时态用一般过去时,visited my grandparents看望了我的爷爷奶奶,故答案为I visited my grandparents.
30.B C A 31.kind Chinese history Kunming
【导语】本文介绍了瑶瑶一家人的职业及想去的地方。
30.(1)句意:瑶瑶的妈妈是一名_______。driver司机,Art teacher美术老师,Maths teacher数学老师,根据“My mother is an Art teacher.”,可知瑶瑶的妈妈是一名美术老师,故选B。
(2)句意:今天是_______。Thursday星期四,Sunday星期天,Saturday星期六,根据“Today is Saturday.”,可知今天是星期六,故选C。
(3)句意:瑶瑶和她的家人正在家_______。looking at a map看地图,watching TV看电视,having lunch吃午饭,根据“We’re all at home. We’re looking at a map.”,可知正在看地图,故选A。
31.(1)句意:瑶瑶是一个_______女孩。根据“I’m Yaoyao. I’m a kind girl.”,可知瑶瑶是一个友善的女孩,故答案为kind。
(2)句意:瑶瑶想去延安度假。他想知道更多关于_______的事情。根据“My father wants to go to Yan’an. He wants to know more about Chinese history.”,可知想知道更多关于中国历史的事情,故答案为Chinese history。
(3)句意:瑶瑶的妈妈想去_______,因为它是一个漂亮的城市。根据“My mother wants to go to Kunming because it’s a beautiful city.”,可知想去昆明,故答案为Kunming。
32.C A B 33.F T
【导语】本文主要介绍几种交通工具。
32.(1) 根据“A train is a great way to travel.”可知该段主要介绍火车,选项C“当火车停时不要使用洗手间。”符合语境,故选C。
(2) 根据“People can drive cars to go places easily.”可知该段主要介绍汽车,选项A“你应该注意交通灯。”符合语境,故选A。
(3) 根据“The bus is usually cheap.”可知该段主要介绍公共汽车,选项B“你应该抓住把手。”符合语境,故选B。
33.(1) 句意:萨拉现在在北京。她想自由地去上海旅行。她可以乘火车。根据“In a car, you can listen to music and talk with your family freely (自由地). You can also use your time freely when you drive.”可知开车可以自由地旅行,故答案为F。
(2) 句意:有时我们上公共汽车时可能没有座位。根据“But there may be no seats when it’s rush hour (高峰期).”可知高峰时可能没有座位,故答案为T。
34.T T 35.C B B
【导语】本文主要介绍露丝将要去伦敦旅行的计划。
34.(1) 句意:露丝的家人将要乘飞机去伦敦。根据“We are going to fly to London on Thursday evening.”可知是乘飞机去伦敦,故答案为T。
(2) 句意:他们将在周日早上去参观海德公园。根据“On Sunday morning, we are going to Hyde Park.”可知周日上午将去海德公园,故答案为T。
35.(1) 句意:伦敦眼是____。A很矮,B晚上关闭,C一个参观的著名的地方。根据“The London Eye is so tall that we can see it from all directions during our trip!”可知伦敦眼很高,是一个值得参观的著名的地方,故选C。
(2) 句意:从短文中我们可以知道什么?A只有在英国,露丝才能吃到炸鱼薯条。B旅行期间,他们可以经常看到伦敦眼。C他们将在伦敦待三天。根据“The London Eye is so tall that we can see it from all directions during our trip!”可知旅行期间可以经常看到伦敦眼,故选B。
(3) 句意:短文最好的题目是什么?A露丝的学校生活。B露丝的伦敦旅游计划。C参观设计博物馆。根据“We will go on a trip!”可知主要是介绍去伦敦旅行的计划,故选B。
36.5 4 1 2 3 37.T T F F T
【导语】本文介绍了作者的个人经历。
36.根据全文可知面条和鸡蛋排第一,感觉冷排第二,上英语课排第三,看医生排第四,休息排第五,故答案为54123。
37.(1)句意: 我和朋友简步行去学校。根据“And then I went to school on foot with my friend Jane.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(2)句意:我家离学校有点远。根据“My home was a little far away from my school.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(3)句意:我上美术课的时候感觉不舒服。根据“When I was having an English class in the morning, I didn’t feel very well.”,可知上英语课时不舒服,故答案为F。
(4)句意:医生没有给我任何药物。根据“So the doctor gave me some medicine and asked me to have a good rest.”,可知医生给了药,故答案为F。
(5)句意:今天下午我不能去上学。根据“I can’t go to school this afternoon.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
38.behind skating 39.She is going with her parents. They are going by plane. Yes, I do. Because it is the capital of China.
【导语】本文是Lily分享她的寒假计划,她将和父母去北京旅游,并介绍了行程安排和活动。
38.(1)句意:故宫在天安门广场后面。根据“The Palace Museum is behind Tian’ an men Square.”可知故宫在天安门广场后面,故答案为behind。
(2)句意:莉莉打算在北海公园去滑冰。根据“And we are going to go skating in Biehai Park.”可知她打算去滑冰,故答案为skating。
39.(1)句意:Lily和谁一起去?根据“I am going there with my parents.”可知她和她的父母一起去,故答案为She is going with her parents.
(2)句意:他们怎么去北京?根据“We will go there by plane.”可知他们乘飞机去北京,故答案为They are going by plane.
(3)句意:你喜欢北京吗?为什么?此题需根据自身情况回答,可以说:是的,我喜欢。因为它是中国的首都。故答案为Yes, I do. Because it is the capital of China.
40.F F T 41.C B
【导语】本文主要介绍了学校现在和过去的变化。
40.(1)句意:以前下雨天我们可以在小体育馆里运动。根据“Three years ago, there was no gym in our school. We couldn’t play sports on rainy days.”可知以前没有体育馆,下雨天不能运动,句子和短文不符,故答案为F。
(2)句意:三年前,我们在餐厅吃午饭。根据“Three years ago, there was no dining hall in our school either. ”可知三年前,学校没有餐厅,句子和短文不符,故答案为F。
(3)句意:现在体育馆附近有一个餐厅。根据“ Now, there is a big dining hall near the gym.”可知现在体育馆附近有一个餐厅。句子和短文相符,故答案为T。
41.(1)句意:现在我们可以在体育馆打羽毛球。A踢足球,B游泳,C打羽毛球,根据“We can play basketball and badminton in it.”可知现在可以在体育馆打篮球和羽毛球,故选C。
(2)句意:现在在教学楼后面有一个明亮的图书馆。A电脑室,B图书馆,C阅览室,根据“Two years ago, there wasn’t a library in our school. But now there is a bright one behind the teaching building.”可知现在在教学楼后面有一个明亮的图书馆。故选B。
42.C D B A 43.C B A
【导语】本文主要介绍了中国的几个传统节日。
42.根据“This festival is after the Spring Festival. People are going to eat a kind of rice dumpling called yuanxiao.”可知春节后面的节日,人们吃元宵,应该是元宵节,C是元宵节,故选C。
根据“It is usually in June. Most people believe that it is held to remember the poet, Qu Yuan.”可知描述的是端午节,D是端午节,故选D。
根据“Most people are going to make mooncakes and eat them.”可知描述的是中秋节,B是中秋节,故选B。
根据“It is the most important festival in China. People are going to get together with their families.”可知描述的是春节,A是春节,故选A。
43.(1)句意:元宵节孩子们可以干什么?A吃粽子,B穿新衣服,C制作灯笼,根据“We will make some beautiful lanterns (灯笼).”可知元宵节孩子们可以制作灯笼,故选C。
(2)句意:中秋节是什么时候?A通常在6月。B通常在9月或者10月。C通常在10月。根据“It is usually in September or October.”可知中秋节通常在9月或者10月,故选B。
(3)句意:春节在中国是最重要的节日。A春节,B中秋节,C端午节,根据“It is the most important festival in China.”可知春节在中国是最重要的节日。故选A。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录