【期末考点培优】专题12 阅读理解-2025-2026学年七年级英语上册期末复习考点培优鲁教版(五四学制)(2024)(含答案解析)

文档属性

名称 【期末考点培优】专题12 阅读理解-2025-2026学年七年级英语上册期末复习考点培优鲁教版(五四学制)(2024)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 881.2KB
资源类型 试卷
版本资源 鲁教版(五四学制)
科目 英语
更新时间 2025-12-12 21:00:09

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年七年级英语上册期末复习考点培优鲁教版(五四学制)
(2024)专题12 阅读理解
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
My name is Angela. I’m an 8-year-old English girl. All my family like me, especially (特别) my grandpa. And of all my family, I love my grandpa best.
One morning, I am playing in our house. Then I see my grandpa’s hat. It’s blue and looks very old. “Grandpa doesn’t like this ugly (难看的) hat,” I think, “I can make it look nice.” So I paint (用颜料画) his hat red. When the work finishes, my mother sees it and says to me, “Your grandpa must be mad.” I’m not really sure about it.
That afternoon, my grandpa comes home and knows this. “My dear Angela, you’re so creative (创造性的),” he laughs and says. “That’s a nice hat and I like it. I think my friends will like it too.”
Not all adults (成年人) can treat (对待) their small boys and girls like my grandpa. Thanks, Grandpa, you are the best in my heart.
1.Who is Angela’s favourite person
A. B. C. D.
2.What does Angela’s grandpa think of the hat
A.It’s an ugly blue hat. B.It’s an ugly red hat. C.It’s a nice red hat. D.It’s a nice blue hat.
3.What does the underlined word “mad” mean in Chinese
A.惊讶的 B.高兴的 C.厌倦的 D.生气的
4.From the passage, we can know ________.
A.there are four people in Angela’s family
B.when Angela paints the hat, her grandpa sees it
C.Angela’s mother doesn’t like her to paint the hat red
D.Angela’s grandpa is mad, because he doesn’t like the colour
There are many kinds of subjects in school. Do you know the “labor (劳动) class” It’s different from other subjects. A study shows that Chinese students only spend 12 minutes a day on housework, less than 72 minutes in the US, 42 minutes in South Korea and 36 minutes in France. So many schools open labor classes to help more students live better. I’m very happy to hear that. But do you know what we can learn from them
For one thing, we can learn living skills from them. The teacher will teach us quite a lot of useful skills, such as planting trees, growing tomatoes, keeping pets, cooking, and so on. Maybe these life skills are easy for adults (成年人), but it is kind of difficult for us to learn them well.
For another, we can also be great helpers. As we all know, parents are very busy with their work and they are usually tired after a day’s work. If we can take care of (照顾) ourselves well and help them when they need help, they will feel relaxed and we will feel happy, too.
5.How many minutes do Chinese students spend in doing housework a day
A.12 minutes. B.42 minutes. C.72 minutes. D.38 minutes.
6.What can’t we learn from labor classes
A.To grow tomatoes. B.To cook. C.To keep pets. D.To speak English.
7.What does the underlined word “skills” mean in Chinese
A.工作 B.学习 C.技能 D.运动
8.Which of the following is TRUE
A.Chinese students do more housework than other countries’ students.
B.The teacher will teach us quite a lot of useful skills in labor classes.
C.The labor class is the same as other subjects.
D.We needn’t help our parents.
9.What’s the best title (标题) of the passage
A.Be a good student. B.Subjects in school.
C.The labor class. D.Be good to our parents.
Three brothers named Andy, Ben and Fred all share the housework. Every weekend, they draw chopsticks (筷子) to see who needs to do what.
Andy draws first this weekend. He needs to clean the garage (车库) and set the table. Ben needs to mow the lawn (修剪草坪) and do the dishes. He is unhappy, because they are hard jobs. Fred gets the jobs of sweeping the floor and washing clothes.
“Anyone wants to trade (交换) for lawn mowing ” Ben asks.
“I’ll take that if you do both of mine,” Andy says. But that sounds unfair. It will leave Ben with three jobs and him with one.
Ben thinks about it and says, “No, but I will trade dishes for garage.”
“OK!” They are happy. Andy doesn’t like garage, and Ben wants both of his jobs to be outside the house.
Fred begins his jobs early. He begins to clean the floor while his brothers are talking. ▲ . He likes to listen to music while doing housework.
So the boys work hard and in the end, they all finish about the same time. Then, they clean themselves up and enjoy the rest of the weekend.
根据材料内容选择最佳答案。
10.What does Ben feel when he needs to mow the lawn
A.Happy. B.Sad. C.Interesting. D.Great.
11.What does the underlined word “unfair” mean
A.不公平的 B.不重要的 C.不寻常的 D.不确定的
12.What housework does Ben do in the end
A.He cleans the garage and sets the table.
B.He mows the lawn and does the dishes.
C.He does the dishes and sets the table.
D.He mows the lawn and cleans the garage.
13.What can we put in “ ▲ ”
A.He is dancing to the music. B.He also talks with his brothers.
C.He smiles at them and turns on the music. D.He is making phone calls.
14.What can we learn from three brothers’ story
A.The housework is a hard job. B.They have different hobbies.
C.How they share the housework. D.How they spend their weekend.
Do you want to go on a road trip with your friends Do you know what to do If you don’t know, there are some tips for you.
First, find out why you want to go. And make sure it’s a good reason (原因). Road trips take a lot of time and money. But with a good reason to go, nothing can stop you! Good reasons include (包括) trying to find yourself, having fun with your friends, or just travelling to the places you didn’t visit before.
Second, plan who you are going with. If you want to go with someone, write down their names. After you finish your plan, ask those people about the trip. Here are some questions you should think about: Can you trust (信任) them Will they be able to help you
Third, plan your destination. Write down the places in your country that you want to go to. You can even mark (标记) them on a map with colored pens.
Finally, think of the transportation (交通工具) you’ll take. Make sure the transportation you take has enough room for everyone.
15.How does the writer start this passage
A.By telling a story. B.By giving numbers. C.By asking questions. D.By giving examples.
16.Which reason is NOT mentioned (提到) in the text
A.Trying to find yourself. B.Having fun with your friends.
C.Spending a lot of time and money. D.Travelling to the places you didn’t visit before.
17.What’s the meaning of the underlined word “destination”
A.假期 B.路线 C.中转站 D.目的地
18.What’s the structure of this passage
A. B. C. D.
19.The best title for this passage is “______”.
A.When to make a plan for your road trip B.How to go on a road trip with your friends
C.How to enjoy your holiday with your friends D.Why it’s important to plan well before you travel
从方框中选择恰当语句补全对话(有两项多余)。
There is an apple tree, and it loves a little boy. The boy also likes to come and play around it. One day, he needs a toy, but he has no money, so the tree asks him to sell all the apples on the tree. 20 Then the boy grows up. He becomes a man. 21 The tree is very sad. 22 “Come and play with me!” the tree says. “No, I have to work because I must buy a big house. 23 ” the man asks. “Sorry, I have no house, but you can cut down all my branches (树枝) and the trunk (树干) —you can build the house with them,” the tree answers. 24 After many years, the man becomes older, and he comes back again. “I only have the stump (树桩) , but you can have a rest. ”
The man sits down and the tree is glad and smiles with tears.
A.Can you help me
B.At last, the boy gets the toy happily.
C.So the man gets the house.
D.One summer day, the man returns and the tree is very happy.
E.The apple tree is like his parent.
F.But he doesn’t go to see the tree for a long time.
G.The apple tree is very happy.
请阅读下面短文,从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出一个最佳选项。
It’s Sunday. Mrs. Green asks her son Tony to finish his homework, but he says he doesn’t want to do it. He just wants to play computer games. “You are a student. You need to do homework,” says Mrs. Green. Tony says, “Then I don’t want to be a student.”
At about 12:00, Tony is hungry. He comes to the kitchen, but his mum isn’t there. Mrs. Green is in the bedroom, watching a TV show. Tony says, “Mum, why don’t you make lunch for me ” Mrs. Green says she doesn’t want to do it. She wants to watch the interesting TV show. “But you are my mum. I’m hungry. You need to make lunch for me,” says Tony. “Then I don’t want to be your mum,” says Mrs. Green.
Tony doesn’t know why his mum is not happy. Then his father comes to him. He says to Tony, “Now, think about this question, my son. Can we only do things we want to do We can’t. We should do things we need to do too.” Tony looks down at his shoes and feels sorry. Then he goes to his mum and says, “Mum, I’m sorry. I’ll finish my homework first, and then can I help you make lunch ” Mrs. Green smiles and hugs (拥抱) him.
25.What does Mrs. Green ask Tony to do first
A.Play games. B.Make lunch. C.Finish homework.
26.Why does Tony go to find his mum at noon
A.Because he is hungry and wants lunch.
B.Because he needs help with homework.
C.Because he wants to watch TV with her.
27.What is Mrs. Green doing in her bedroom
A.Making lunch. B.Sleeping on the bed. C.Watching a TV show.
28.What does Tony do after talking with his dad
A.He plays computer games.
B.He says sorry to his mum.
C.He goes out to buy new shoes.
29.What can we learn from the passage
A.We should do things we need to do.
B.Homework is not important for students.
C.We can only do what we want to do.
I’m Helen. I went to a beautiful beach with my family last summer. We lived in a hotel next to the sea. It was clean and quiet. We stayed there for seven days. Every day, we went swimming in the sea.
I’m Vickers. I went to the mountains with my friends last weekend. The weather was warm and wet. We took a walk in the mountains and saw a lot of koalas and birds. They were cute. There were also many beautiful flowers.
My name is Susan. Earth Hour was from 8:30 p. m. to 9:30 p. m. last Sunday. I turned off the TV and took a walk with my mother. It was great to watch the stars and the moon. The city was quiet. I enjoyed the relaxing time very much.
My name is Tom. I went to a small countryside farm with my grandparents last Friday. The air there was fresh and the sky was blue. I picked tomatoes, and my grandpa showed me how to feed the little chickens. We also tasted the fresh milk from the farm’s cows. It was much more delicious than the milk we bought in the city. I felt very happy and close to nature that day.
30.Where did Helen go on her vacation
A.She went to the beach. B.She went to the museum.
C.She went to the mountains. D.She stayed at home.
31.What did Vickers NOT see in the mountains
A.Koalas. B.Tigers. C.Birds. D.Flowers.
32.What did Tom do with his grandpa on the farm
A.Learned to feed little chickens. B.Learned to milk cows.
C.Learned to plant tomatoes. D.Learned to fly a kite.
33.Which of the following is TRUE according to the text
A.Helen stayed in the mountains for seven days.
B.Vickers took a walk and saw koalas in the mountains.
C.Susan watched TV at home during Earth Hour.
D.Tom picked apples with his grandparents on the farm.
34.In which part of a newspaper can we find the text
A.Science. B.Sports. C.Life. D.Health.
The Whites like shopping on the Internet (互联网). They all think it’s easy and fun to shop on the Internet. Mr White likes reading books. He usually buys new books on the Internet. But sometimes he is too busy and has no time to look for the books he wants. So his daughter Judy often helps him to buy books.
Mrs White likes beautiful clothes. She always watches new skirts or dresses in clothes shops first and then buys some of them on the Internet. Of course, they are cheap (便宜的). But sometimes she is upset because many other women wear the same clothes as her!
Judy likes listening to music. She often buys CDs on the Internet. They are usually cheap. But the only problem is that some CDs don’t sound good.
Bill buys many things on the Internet, from school things to toys. Sometimes his parents think he always spends too much money on shopping!
根据材料内容选择最佳答案。
35.What does Mr White like doing
A.Reading books B.Buying clothes C.Listening to music D.Playing with toys
36.What does the word “upset” mean in Paragraph 2
A.无聊的 B.沮丧的 C.疲劳的 D.轻松的
37.What do you think of Mrs White
A.She is good with money. B.She has no time to go shopping.
C.She likes shopping for her family. D.She doesn’t like clothes in shops.
38.Which of the following is not right
A.Judy often buys CDs on the Internet.
B.There are four people in the White Family.
C.Bill only buys school things on the Internet.
D.Bill’s parents think he spends too much money on shopping.
39.In what part of the magazine (杂志) can you read it
A.Art B.Nature C.Sports D.Life
Good evening, ladies and gentlemen. New Year is coming. Let’s see how people all over the world are celebrating it.
Look at the man spreading salt (盐) on his doorstep. This is for good luck and peace. People in Türkiye think salt will keep them from bad things in the coming year .Isn’t that interesting Here in Greece, an old woman is hanging onions on her door. It’s a Greek tradition to welcome the new year. Onions are a symbol of good luck and health.
It’s near midnight in Denmark. Look! The families are all standing on chairs. When the clock strikes (敲) 12, they jump off their chairs into the new year, in the hope of getting over any problem in the year ahead! In Colombia, some people are carrying suitcases around the block (街区). Are they travelers No! They’re hoping for a new year with lots of travel.
The world is full of wonderful and interesting New Year traditions. But wherever you are, Happy New Year!
40.Where might the material (材料) come from
A.A culture magazine. B.A science book. C.A biology textbook.
41.Which of the following is TRUE according to the passage
A.In Türkiye, people spread sugar on their doorstep for good luck.
B.Greek people think hanging onions can bring them good luck and health.
C.In Colombia, people carry suitcases around the block to catch the train home.
42.The text is mainly about ________.
A.the importance of New Year’s Eve
B.the history of New Year celebrations
C.some interesting New Year celebrations around the world
A hen lives with her children on a farm. It’s late summer and she wants to make a delicious corn (玉米) cake. She thinks everyone would like it.
It’s difficult work, because she needs corn for the cake. Who can help her Some other animals, like the dog, the cat and the pig. She goes to visit these friends.
“Who can help me get the corn to make a delicious cake ”
“I can’t get the corn!” says the cat. “You wake me up for this ”
“Sorry.” says the dog. “I like ready-prepared dishes.”
“I can’t do it,” says the pig. “I do not like to be busy.” So the hen has to do it alone (单独). When the cake is ok, it is delicious. All three want to eat some.
The hen doesn’t want to share the corn cake with them. She thinks no one helps her and that they are too lazy. The corn cake is only for her and her children.
43.Why does the hen visit her friends
A.Because she likes them very much. B.Because they are going to have a party.
C.Because they are going to play games. D.Because she needs their help.
44.The underlined word “lazy” means “________” in Chinese in the text.
A.懒惰 B.骄傲 C.悲伤 D.勇敢
45.What is the right order (顺序) of the activities
①The hen doesn’t want to share the corn cake with them. ②The hen goes to visit her friends.
③The cake is ok. ④No one helps the hen, she has to do it alone. ⑤The hen wants to make a delicious corn cake.
A.①②③④⑤ B.②③④⑤① C.⑤②④③① D.⑤②③④①
46.What’s the best title (题目) for the text
A.The Delicious Corn Cake. B.The Hen’s Friends.
C.The Hen and Her lazy Friends. D.The Hen and Her Children.
One day, Bill’s mum finds there isn’t any food in the kitchen. So she asks Bill to buy some.
“Bill, we need some food. Can you buy some for us ” Mum asks.
“Sure, Mum!” Bill says.
“What do we need, Mum ” Bill asks.
“We need two tomatoes and four carrots for dinner. We also need some strawberries, apples and bananas to make fruit salad for tomorrow’s breakfast. And you can buy some ice cream if there’s money left (剩余的),” Mum says.
“OK,” Bill says and goes out. On his way, he sees a boy eating an orange. He wants to have one. It’s his favorite fruit. Then he sees a girl with a lollipop (棒棒糖) in her hand. He wants to have one too.
Bill goes into a shop. A woman says, “Can I help you ”
“Yes, please!” Bill says. “I want two oranges, four lollipops and an ice cream.”
But after Bill buys these, he only has $1 left. He can only buy two carrots. When Bill goes back home, he says, “I’m sorry, Mum. I don’t buy the food we need.”
Mum is angry but tries to keep calm (冷静的). “We can have carrots for dinner. But remember to think about our family needs first next time,” she says.
Bill knows he is wrong and he apologizes to Mum.
47.Bill’s mum asks him to ________ for dinner and tomorrow’s breakfast.
A.have some oranges
B.make some ice cream
C.buy some vegetables and fruits
D.keep some of his favorite lollipops
48.Mum is angry because ________.
A.Bill buys nothing for his home
B.Bill only buys tomatoes for dinner
C.Bill doesn’t know he is wrong at last
D.Bill doesn’t think about family needs first
49.The underlined word “apologizes” means “________” in English.
A.says sorry B.says goodbye C.tells stories D.tells good news
50.What is the passage mainly about
A.The fruit Bill likes best.
B.The Food Bill buys.
C.The ice cream in the girl’s hand.
D.A lesson Bill will always remember.
The New Year is a wonderful time to say goodbye to the old year. People celebrate the new year all over the world. But not every country welcomes a new year at the same time.
In China, the New Year is in January or February. They call it the Spring Festival. People all come back home to enjoy a big dinner with their family. They wear red clothes because red is a symbol of good luck for Chinese people.
In the UK, many people get together in London on December 31 to see the famous Big Ben and count down to midnight. It’s very exciting.
The New Year in Thailand (泰国) is in April. They also call it Water Day. On that day, people come to the street. Everyone throws water at each other to wash away bad luck.
Although New Year’s celebrations are different, they have one thing in common (共同之处): they all show people’s hope for the coming year.
51.When do Chinese people celebrate the New Year
A.On December 31. B.In April. C.In January or February.
52.What do people do in Thailand on New Year’s Day
A.They throw water at each other.
B.They have a big dinner with their family.
C.They count down to midnight.
53.What do these New Year’s celebrations have in common
A.They have the same time.
B.People all have a big family dinner.
C.They all show people’s hope for the coming year.
54.What is the passage mainly about
A.The Spring Festival in China.
B.Different New Year’s celebrations in the world.
C.How to celebrate the New Year in the UK.
We all need friends, but family are also important (重要的) to us. Family activities are a good way to bond (相连) with your family. Here are some family activities.
Read books togetherI’m Bingbing. We all like playing on the phone, but reading is still a good way to enjoy the time with my family. I often talk about the books with my family.
Cook dinner togetherI’m Xiaotao. On weekends, we often have a big dinner together. We all do something for dinner. My parents cook the food. My brother helps set the table and I clean up after dinner.
Outdoor (户外) activitiesMy name is Li Tiantian. We often do outdoor activities, such as running, hiking, swimming and playing basketball together. We all like doing sports. That is good for our health.
Watch films togetherMy name is Liu Lin. My family all like watching films together. We are always busy on weekdays. On weekends, we like watching films. It’s a good way to be together to laugh (笑) and relax ourselves.
根据材料内容选择最佳答案。
55.What does Bingbing’s family enjoy doing together
A.Cooking dinner. B.Reading books. C.Watching films. D.Playing basketball.
56.Who cleans up after dinner in Xiaotao’s family
A.Xiaotao. B.Xiaotao’s father. C.Xiaotao’s mother. D.Xiaotao’s brother.
57._________ family like outdoor activities.
A.Liu Lin’s B.Xiaotao’s C.Bingbing’s D.Li Tiantian’s
58.What does the underlined word (画线单词) “It” refer to (指的是)
A.Hiking. B.Cooking. C.Reading. D.Watching films.
59.What’s the best title (标题) for the text
A.My Family Photo. B.My Family Reading. C.My Happy Family. D.My Family Activities.
Good morning! I think (认为) we need to keep our rooms tidy. Look at my room. My yellow schoolbag is on my chair. My shoes are in the boxes under the bed. When my room is tidy, I can find my things easily (容易地). A tidy room. makes me happy!
I think having a messy (凌乱的) room is not a big thing. My brother and I share one room. I often put my trousers on his bed, and he often puts his books on my desk. But we think it’s OK.
Hi! Keeping our rooms tidy is good for us. When our rooms are tidy, we can have a good sleep (睡眠). So, let’s keep our rooms tidy!
Hello! I think it is OK to have a messy room. I often play with toys (玩具) with my sister in my room. The toys are here and there, but we have a great time.
60.Where is Li Xia’s yellow schoolbag
A.On the chair. B.In the box. C.Under the bed.
61.The underlined word “share” means (意思) ________。
A.布置 B.打扫 C.共享
62.What does Huang Na think
A.It is OK to have a messy room. B.Tidy rooms can make people happy. C.Tidy rooms help us have a good sleep.
63.What does Wang Wei often do with his sister in his room
A. B. C.
64.What do these students talk about
A.What can we do to feel happy B.Do we need to keep our rooms tidy C.What can we do to keep our rooms tidy
Can you cook, clean or grow vegetables Now Chinese students in middle schools have one labor (劳动) class a week. How do students like the new subject Let’s have a look.
In our school, students learn to grow vegetables. We have a labor class on Friday. We grow carrots, potatoes and we grow strawberries too. We like labor class very much. It is really relaxing.
—Li Yang, Changsha
I can learn to cook from my teacher. At first, it is very difficult to learn. I feel great when I cook good food. I can scramble (炒) eggs with tomatoes for my family. I can make salad too. I like the new subject. Thanks to (因为) it, I can learn a lot. I think it is useful.
—Wang Meng, Zhuzhou
We keep (饲养) chickens at school. We take vegetables and rice to them to eat on Tuesday. We can play with chickens. So much fun, right It is my favourite subject.
—Ye Jun, Zhangjiajie
65.How many labor classes do Chinese middle school students have every week
A.1. B.2. C.3.
66.The underlined word “it” refers to ________.
A.the lunch B.the family C.the subject
67.Which of the following is NOT TRUE according to the passage
A.Li Yang thinks having labor classes is relaxing.
B.Wang Meng thinks cooking is not useful.
C.Ye Jun thinks keeping chickens is fun.
68.The passage is about ________.
A.how students like labor classes
B.how students learn labor skills
C.what labor classes are
Once upon a time, there was a poor fisherman who lived with his wife near the sea. One day, while fishing, he caught a large fish. To his surprise, the fish could talk. The fish said, “Please let me go, and I will grant you a wish.” The fisherman was kind-hearted. He said, “I don’t need anything.” He set the fish free.
The fisherman’s wife was very angry when she heard about it. She said, “You should have asked for something. Go back and ask for a new house.” The fisherman went back to the sea and told the fish. The fish granted the wish, and they got a new house.
However, the wife was not satisfied. She wanted to be a queen. The fisherman went back again, and the fish granted the wish. The wife became a queen. However, she was still not happy. She wanted to be the ruler of the sea. But this time, the fish said, “Your wife is too greedy. I can’t grant this wish.” Suddenly, everything disappeared, and they were back in their old house.
69.The word “granted” in the passage most probably means ________.
A.made ... come true B.said “no” to C.asked for D.thought about
70.What is the correct order of what the wife wanted
a. to be a queen b. to be the ruler of the sea c. a new house
A.a→b→c B.c→a→b C.b→c→a D.c→b→a
71.Why didn’t the fish grant the wife’s last wish
A.Because the fish lost its magic.
B.Because the wife was too greedy.
C.Because the wish was too difficult to realize.
D.Because the fisherman didn’t ask politely.
72.What can we learn from the story
A.We should always listen to our wives.
B.It’s good to ask for more things in life.
C.Greediness can make people lose what they have.
D.Talking fish are very kind and helpful.
I used to be a lazy girl, but now I am hard-working. Washing dishes, cooking and making the bed...all of these tasks have become part of my daily life.
The big change is because of a new programme (项目) at my school. This term, Sunshine Middle School lets students do some housework as part of their homework. The school helps the students to study some life skills. At the beginning of each month, every student gets a list (清单) of housework to do every weekend. Some of the tasks are quite specific (具体的), such as cleaning our closets (衣柜), washing cups and cooking food.
My best friend Wan Li, a 14-year-old girl, also learns some life skills through the programme. “I was afraid (害怕) of fire before,” she says. But she tries to overcome (克服) her fear and complete her cooking tasks. At the same time, she knows how tired her mother gets after doing much housework every day.
73.The students in Sunshine Middle School learn some life skills EXCEPT (除了) ________.
A.washing dishes B.cooking meals C.cleaning closets D.picking apples
74.What do students get at the start of each month
A.A part of daily life. B.The change from a new programme.
C.A list of housework. D.The skills of doing homework.
75.What can we know from the last paragraph
A.Wan Li does not learn some life skills in the end.
B.Wan Li is not afraid of fire through the programme.
C.Wan Li does not finish her cooking tasks in the end.
D.Wan Li’s mother is not tired after much housework.
Cinderella is a kind and beautiful girl. Her mother died, and her father married (和……结婚) a new wife. The new wife has two daughters. They are not kind to Cinderella and make her do all the housework. She often wears old clothes and sleeps by the fireplace, so she always looks untidy. They call her Cinderella, but she never complains.
One day, the King (国王) wants all the girls in the country to have a big party at the palace. The prince (王子) will choose a wife at the party. Cinderella wants to go, but her stepmother says, “You You have no nice dress, and you are not clean! You must stay at home and finish your work first.”
Cinderella is very sad. Suddenly, a fairy comes and says, “I can help you.” She uses her magic and gives Cinderella a beautiful dress and a pair of special glass shoes. But she says, “Remember, you must come back before 12 o’clock. The magic will end at that time.”
Cinderella goes to the party and dances with the prince. They are very happy. But she forgets the time and has to run away quickly. She loses one glass shoe.
The next day, Cinderella is very sad because she loses one of her special glass shoes. At the same time, the prince finds the shoe and says, “I will marry the girl who fits this shoe.” So he tries the shoe on every girl. At last, he comes to Cinderella’s house. The shoe fits Cinderella perfectly!
Finally, Cinderella and the prince get married and live a happy life.
—Adopted from Cinderella
76.What does the word “complains” in paragraph 1 mean in Chinese
A.抱怨 B.感谢 C.微笑 D.工作
77.Why does Cinderella’s stepmother ask her to stay at home
A.Because Cinderella is not beautiful.
B.Because Cinderella doesn’t like the prince.
C.Because she wants Cinderella to do the housework.
D.Because Cinderella has no nice clothes and looks untidy.
78.What is the correct order of the following events
a. Cinderella loses a glass shoe.
b. A fairy helps Cinderella.
c. The prince marries Cinderella.
d. Cinderella dances with the prince.
A.b-d-a-c B.d-a-b-c C.b-a-d-c D.a-b-d-c
79.What can we learn from the story
A.We should complain when life is hard.
B.Magic can make everything easy.
C.It’s important to be kind and have hope.
D.We should not work hard at home.
“I can eat you better with a big mouth!” Mr. Wolf said, and he jumped out of bed and swallowed (吞下) Little Red Riding Hood. Then he lay down and went to sleep. As he slept, he snored (打鼾) loudly.
Soon a woodcutter (樵夫) came to the cottage (小屋). He had some wood for the old lady’s fire. He heard snoring, so he opened the door and looked inside. He saw Mr. Wolf asleep on the bed.
“He is so full of food that he won’t wake up. Perhaps he ate the old lady,” the woodcutter thought. “I won’t shoot him. I will cut him open. Perhaps the old lady is alive (活着) inside him.”
The woodcutter cut open Mr. Wolf. Little Red Riding Hood and her grandmother jumped out of the wolf’s belly (肚子) at once.
“I was so afraid,” Little Red Riding Hood said. “It was very dark in there! And it smelled bad.” “I was so afraid, too!” the old lady said. Then she asked the woodcutter, “What will you do to Mr. Wolf ” “I shall fill his belly full of stones,” he said. “Then when he wakes up, he won’t be able to move. He will never be able to eat again, and he will die.”
The woodcutter filled Mr. Wolf’s belly with stones. Then Little Red Riding Hood, her grandmother, and the woodcutter sat down together and ate the cake. When Mr. Wolf woke up, he jumped out of bed, but the stones in his belly were so heavy he fell to the floor. He lay there until he died.
80.Which of the following is the correct order of the story
a. Fill Mr. Wolf’s belly with stones
b. Cut Mr. Wolf’s belly open.
c. A woodcutter came to an old lady’s cottage
d. Mr. Wolf lay on the floor until he died.
e. Mr. Wolf lay down and went to sleep.
A.e-c-b-a-d B.e-b-c-a-d C.a-e-c-b-d D.e-c-b-d-a
81.Why did the woodcutter plan to cut open Mr. Wolf
A.Because he wanted to get the wood from the cottage.
B.Because he was angry that the wolf ate his food.
C.Because he thought the old lady might be alive in the wolf.
D.Because he wanted to sleep in the cottage.
82.What can we infer (推断) about the woodcutter
A.He was lazy and didn’t like working. B.He only cared about his wood.
C.He was afraid of Mr. Wolf. D.He was brave and helpful.
At the moment, Gina is talking online with her friends from different places.
下午15:00 下午15:00
Eric Hey everyone! I’m sitting in my favourite restaurant. The temperature is 13℃now. It’s cool, but the sun is shining brightly outside. I’m enjoying a cup of juice. I feel really happy. How about you Gina Hello, Eric! I’m in Central Park right now, and the weather is so great! It is sunny and warm. It’s 20℃ now. I’m taking a walk and listening to music. I’m feeling pretty good at this moment. Mary Oh, lucky you! I’m staying at my home. It’s stormy. I don’t like the bad weather! The temperature outside is only -12℃ now. It’s so freezing! But after it snows, I can build a lovely snowman with my sister Laura.Tony Hi, everyone! I am at the top of Mount Huangshan right now! The wind is blowing hard. It’s 10℃. I’m wearing a sweater. It’s tiring, but I am still in high spirits. I really enjoy this amazing experience!
83.What is Eric doing
A.He’s flying a kite. B.He’s drinking juice.
C.He’s reading a book. D.He’s doing homework.
84.Where can we find Gina now
A.B.C.D.
85.Who likes building a snowman
A.Mary. B.Eric. C.Gina. D.Tony.
86.How’s the weather at Mount Huangshan
A.It’s rainy. B.It’s snowy. C.It’s stormy. D.It’s windy.
87.What are Gina and her friends talking about
A.Their favorite after-school classes. B.Their favorite weather.
C.The weather and their activities. D.Different places and people.
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A 2.C 3.D 4.C
【导语】本文讲述8岁英国女孩Angela最喜欢爷爷,她将爷爷的旧蓝帽子涂成红色,妈妈认为爷爷会生气,但爷爷反而称赞她的创意并喜欢这顶红帽子。
1.细节理解题。根据“And of all my family, I love my grandpa best”可知,Angela最喜欢的人是爷爷,故选A。
2.细节理解题。根据“That’s a nice hat and I like it”及前文涂成红色的描述可知,爷爷认为这是一顶好看的红帽子,故选C。
3.词句猜测题。根据妈妈的反应“Your grandpa must be mad”及后文爷爷并未生气的情节可知,“mad”意为“生气的”,故选D。
4.推理判断题。根据“Your grandpa must be mad”及妈妈的态度可知,她不喜欢Angela涂帽子,故选C。
5.A 6.D 7.C 8.B 9.C
【导语】本文介绍了学校开设的劳动课。
5.细节理解题。根据“A study shows that Chinese students only spend 12 minutes a day on housework”可知,一项研究表明,中国学生每天只花12分钟做家务。故选A。
6.细节理解题。根据“The teacher will teach us quite a lot of useful skills, such as planting trees, growing tomatoes, keeping pets, cooking, and so on.”可知,老师会教我们很多有用的技能,比如种树、种西红柿、养宠物、做饭等等。因此劳动课不包括学习说英语。故选D。
7.词句猜测题。根据“For one thing, we can learn living skills from them. The teacher will teach us quite a lot of useful skills, such as planting trees, growing tomatoes, keeping pets, cooking, and so on.”可知,种树、种西红柿、养宠物、做饭等等这些属于生活技能,划线词的意思是“技能”。故选C。
8.细节理解题。根据“The teacher will teach us quite a lot of useful skills”可知,在劳动课上老师会教很多有用的技能。故选B。
9.最佳标题题。文章主要讨论劳动课的内容及重要性,因此最佳标题为“劳动课”。故选C。
10.B 11.A 12.D 13.C 14.C
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了Andy、Ben和Fred三兄弟通过抽签分配家务,并在过程中进行交换,最终各自完成家务并享受周末时光的故事。
10.细节理解题。根据文章第二段“Ben needs to mow the lawn (修剪草坪) and do the dishes. He is unhappy, because they are hard jobs.”可知,Ben对于需要修剪草坪感到不开心,因为这是份辛苦的工作。因此,他感到悲伤(Sad)。故选B。
11.词句猜测题。根据文章第四段“‘I’ll take that if you do both of mine,’ Andy says. But that sounds unfair. It will leave Ben with three jobs and him with one.”可知,Andy提出如果Ben做他的两项家务,他就愿意修剪草坪,但这样Ben就有三项家务,而Andy只有一项,这显然是不公平的。因此,“unfair”意为“不公平的”。故选A。
12.推理判断题。根据文章第二段可知,Ben 最初的任务是“mow the lawn and do the dishes”(修剪草坪和洗碗);结合第五段“Ben thinks about it and says, ‘No, but I will trade dishes for garage.’”和第六段“Andy doesn’t like garage, and Ben wants both of his jobs to be outside the house.”可知,Ben用洗碗交换了Andy的打扫车库,最终他的任务是修剪草坪和打扫车库。故选D。
13.推理判断题。根据文章第七段“Fred begins his jobs early. He begins to clean the floor while his brothers are talking. ▲ . He likes to listen to music while doing housework.”可知,Fred早早开始做家务,在兄弟们交谈时开始扫地,并且他喜欢在做家务时听音乐。因此,在空格处填入的句子应该与Fred听音乐或做家务时的状态有关。选项C“He smiles at them and turns on the music.”(他笑着对他们并打开了音乐)符合语境。故选C。
14.主旨大意题。文章主要讲述了三兄弟如何通过抽签和交换来分配和完成家务的故事。因此,我们可以从这篇文章中学到的是他们如何分享家务(How they share the housework)。故选C。
15.C 16.C 17.D 18.D 19.B
【导语】本文是一篇说明文,主要围绕如何与朋友一起进行公路旅行给出了相关建议,包括明确旅行原因、确定同行人员、规划目的地以及考虑交通工具等方面。
15.细节理解题。根据文章第一段“Do you want to go on a road trip with your friends Do you know what to do ”可知,作者通过提出两个问题来开启这篇文章。故选C。
16.细节理解题。根据文章第二段“Good reasons include (包括) trying to find yourself, having fun with your friends, or just travelling to the places you didn't visit before.”可知,文中提到的旅行原因有寻找自我、和朋友一起玩乐以及去未曾去过的地方旅行,而“Spending a lot of time and money”是公路旅行需要付出的,并非旅行的原因。故选C。
17.词句猜测题。根据文章第四段“Write down the places in your country that you want to go to. You can even mark (标记) them on a map with colored pens.”可知,要写下自己国家里想去的地方,甚至可以在地图上用彩色笔标记出来,由此可推断“destination”指的是“目的地”。故选D。
18.篇章结构题。文章第一段通过提问引出主题,即关于与朋友进行公路旅行的建议;第二、三、四、五段分别从明确旅行原因、确定同行人员、规划目的地以及考虑交通工具这四个方面给出具体建议,整体结构为总分结构,第一段为总述,第二至五段为分述。故选D。
19.最佳标题题。通读全文可知,文章主要围绕如何与朋友一起进行公路旅行展开,给出了多方面的建议。B选项“如何与朋友一起进行公路旅行”符合文章主旨。故选B。
20.B 21.F 22.D 23.A 24.C
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了一棵苹果树和一个男孩之间的故事,这棵苹果树为了满足男孩的要求,无私地贡献了自己的一切。
20.根据“One day, he needs a toy, but he has no money, so the tree asks him to sell all the apples on the tree.”可知,这个小男孩卖了树上的所有苹果,因此有钱买玩具,选项B“最终,男孩开心地得到了玩具。”符合题意。故选B。
21.根据“The tree is very sad.”可知,苹果树非常伤心,因为这个男孩很久没有去看它,选项F“但他很久没去看那棵树了。”符合题意。故选F。
22.根据“‘Come and play with me!’ the tree says. ‘No, I have to work because I must buy a big house ...’”可知,苹果树和这个男孩之间进行了交谈,故推断这个男孩来看望苹果树,选项D“一个夏日,男人回来了,树非常高兴。”符合题意。故选D。
23.根据“I have to work because I must buy a big house.”可知,这个男孩要买大房子,因此需要苹果树帮忙,选项A“你可以帮我吗?”符合题意。故选A。
24.根据“Sorry, I have no house, but you can cut down all my branches (树枝) and the trunk (树干). You can build the house with them,” 可知,这个男孩砍下了苹果树的树枝和树干,用它们来建了房子,因此这个男孩有了房子,选项C“所以那个人得到了房子。”符合题意。故选C。
25.C 26.A 27.C 28.B 29.A
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了在周日格林太太让儿子托尼先完成作业,但托尼只想玩电脑游戏。中午托尼饿了找妈妈做午饭,妈妈因看有趣的电视节目不想做,托尼不理解。后来爸爸开导托尼,托尼认识到错误,向妈妈道歉并表示先完成作业再帮忙做午饭的故事。
25.细节理解题。根据第一段“It’s Sunday. Mrs. Green asks her son Tony to finish his homework...”可知,格林太太首先让托尼完成作业。故选C。
26.细节理解题。根据第二段“At about 12:00, Tony is hungry. He comes to the kitchen, but his mum isn’t there...Tony says, ‘Mum, why don’t you make lunch for me ’”可知,托尼中午去找妈妈是因为他饿了,想吃午饭。故选A。
27.细节理解题。根据第二段“Mrs. Green is in the bedroom, watching a TV show.”可知,格林太太在卧室里看一个电视节目。故选C。
28.细节理解题。根据第三段“Then he goes to his mum and says, ‘Mum, I’m sorry...’”可知,托尼和他爸爸交谈后,他向妈妈道歉了。故选B。
29.推理判断题。根据第三段“Now, think about this question, my son. Can we only do things we want to do We can’t. We should do things we need to do too.”以及托尼后续的行为可知,我们能从这篇文章中学到我们应该做我们需要做的事情。故选A。
30.A 31.B 32.A 33.B 34.C
【导语】本文是一篇记叙文,文章是四位讲述者分别分享了他们与家人或朋友在不同地点度过的愉快且难忘的经历。
30.细节理解题。根据“I’m Helen. I went to a beautiful beach with my family last summer.”可知,Helen去了一个美丽的海滩。故选A。
31.细节理解题。根据“We took a walk in the mountains and saw a lot of koalas and birds. They were cute. There were also many beautiful flowers.”可知,Vickers看到了考拉、鸟以及很多花,并未提到老虎。故选B。
32.细节理解题。根据“...and my grandpa showed me how to feed the little chickens.”可知,Tom和爷爷一起给小鸡喂食。故选A。
33.细节理解题。根据“I’m Vickers...We took a walk in the mountains and saw a lot of koalas...”可知,Vickers在山上散步,看到了很多考拉。故选B。
34.推理判断题。通读全文可知,本文主要是个人的日常或假期经历,最可能在报纸的“生活”板块出现。故选C。
35.A 36.B 37.A 38.C 39.D
【导语】本文介绍了怀特一家各自在网上购物的喜好和经历。
35.细节理解题。根据“Mr White likes reading books.”可知,怀特先生喜欢读书。故选A。
36.词句猜测题。根据“But sometimes she is upset because many other women wear the same clothes as her!”可知,她有时因为和别人撞衫而感到“沮丧”。故选B。
37.推理判断题。根据“She always watches new skirts or dresses in clothes shops first and then buys some of them on the Internet. Of course, they are cheap.”可知,怀特太太会先看实物再上网买便宜的,说明她比较会省钱。故选A。
38.细节理解题。根据“Bill buys many things on the Internet, from school things to toys.”可知,Bill不仅买学习用品,还买玩具,因此选项C“Bill只在网上买学习用品”是不正确的。故选C。
39.推理判断题。本文围绕一家人的网络购物生活展开,属于生活类话题,因此最可能出现在杂志的“生活”板块。故选D。
40.A 41.B 42.C
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了世界不同国家(土耳其、希腊、丹麦、哥伦比亚)有趣的新年庆祝传统。
40.推理判断题。文章围绕不同国家的新年文化传统展开,材料可能来自文化杂志。故选A。
41.细节理解题。根据文章“Here in Greece, an old woman is hanging onions on her door... Onions are a symbol of good luck and health.”可知,希腊人认为挂洋葱能带来好运和健康。故选B。
42.主旨大意题。根据“Let’s see how people all over the world are celebrating it.”及全文介绍不同国家的新年庆祝方式可知,文章主要讲世界各地一些有趣的新年庆祝活动。故选C。
43.D 44.A 45.C 46.C
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了一只母鸡想制作美味的玉米蛋糕,于是去寻求其他动物朋友的帮助,但朋友们都拒绝了,最后母鸡独自完成制作,且不愿与朋友们分享蛋糕的故事,体现了母鸡对朋友们“懒惰”的看法。
43.细节理解题。根据文章“Who can help me get the corn to make a delicious cake ”以及“She goes to visit these friends.”可知,母鸡拜访朋友是因为她需要他们的帮助来获取玉米制作蛋糕。故选D。
44.词句猜测题。根据文章中猫说“‘I can’t get the corn!’…‘You wake me up for this ’”,狗说“I like ready-prepared dishes.”,猪说“‘I can’t do it.’…‘I do not like to be busy.’”以及母鸡认为“no one helps her and that they are too lazy.”可知,其他动物都不愿意帮忙,母鸡觉得它们太懒了,所以“lazy”意思是“懒惰”。故选A。
45.细节理解题。根据文章内容,首先是母鸡想制作美味的玉米蛋糕(The hen wants to make a delicious corn cake.);然后她去拜访她的朋友们(The hen goes to visit her friends.);接着没有人帮助母鸡,她不得不独自完成(No one helps the hen, she has to do it alone.);之后蛋糕做好了(The cake is ok.);最后母鸡不想和他们分享玉米蛋糕(The hen doesn’t want to share the corn cake with them.)。所以正确的顺序是⑤②④③①。故选C。
46.最佳标题题。文章主要围绕母鸡想制作玉米蛋糕,寻求朋友帮助但朋友都不帮忙,最后母鸡独自完成且不愿与“懒惰”的朋友分享蛋糕展开,所以“The Hen and Her lazy Friends.”最能概括文章主旨。故选C。
47.C 48.D 49.A 50.D
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了比尔帮妈妈购物时,因只顾购买自己喜欢的零食而忘记家庭所需食物,最后认识到错误并向妈妈道歉的故事,说明了做事应优先考虑家庭需求的道理。
47.细节理解题。根据“‘We need two tomatoes and four carrots for dinner. We also need some strawberries, apples and bananas to make fruit salad for tomorrow’s breakfast.’”可知,妈妈让比尔买蔬菜(西红柿、胡萝卜)和水果(草莓、苹果、香蕉),故选C。
48.细节理解题。根据“Mum is angry but tries to keep calm. ‘We can have carrots for dinner. But remember to think about our family needs first next time,’ she says.”可知,妈妈生气是因为比尔没先考虑家庭需求,故选D。
49.词句猜测题。根据“Bill knows he is wrong and he apologizes to Mum.”可知,比尔知错后向妈妈道歉,“apologizes”意为“says sorry”,故选A。
50.主旨大意题。全文通过比尔购物时因满足个人喜好而忽略家庭需求的故事,传达了一个关于责任与优先考虑家庭需求的教训,故选D。
51.C 52.A 53.C 54.B
【导语】本文主要介绍了世界各地不同国家庆祝新年的时间及方式,虽然庆祝方式各有不同,但都表达了人们对新一年的希望。
51.细节理解题。根据“In China, the New Year is in January or February.”可知,中国人在一月或二月庆祝新年。故选C。
52.细节理解题。根据“The New Year in Thailand (泰国) is in April...On that day, people come to the street. Everyone throws water at each other to wash away bad luck.”可知,在泰国,人们在新年那天互相泼水。故选A。
53.细节理解题。根据“Although New Year’s celebrations are different, they have one thing in common (共同之处): they all show people’s hope for the coming year.”可知,这些新年庆祝活动的共同之处是它们都表达了人们对来年的希望。故选C。
54.主旨大意题。根据“People celebrate the new year all over the world. But not every country welcomes a new year at the same time.”以及全文内容可知,本文主要介绍了世界各地不同的新年庆祝活动。故选B。
55.B 56.A 57.D 58.D 59.D
【导语】本文介绍多种家庭活动如共读、共炊、户外、观影,说明家庭活动对维系家庭关系的重要性。
55.细节理解题。根据文中“Read books together”部分,其中提到“I’m Bingbing...reading is still a good way to enjoy the time with my family”,说明冰冰一家喜欢一起读书。故选B。
56.细节理解题。根据文中“Cook dinner together”部分,其中提到“I’m Xiaotao...and I clean up after dinner”可知,小涛在晚餐后打扫卫生。故选A。
57.细节理解题。根据文中“Outdoor (户外) activities.”部分,其中提到“My name is Li Tiantian. We often do outdoor activities”可知,李甜甜的家人喜欢户外活动。故选D。
58.词句猜测题。根据文中“Watch films together”部分,其中提到“we like watching films. It’s a good way to be together...”,这里的“It”指代前面的“watching films”。故选D。
59.最佳标题题。根据“Family activities are a good way to bond (相连) with your family. Here are some family activities.”及后文介绍了四种家庭活动可知,文章围绕“家庭活动”展开。故选D。
60.A 61.C 62.C 63.A 64.B
【导语】本文中四位学生围绕“我们是否需要保持房间整洁”这一主题,分别阐述了自己的观点和理由。
60.细节理解题。根据Li Xia的话“My yellow schoolbag is on my chair.”可知,她的书包在椅子上。故选A。
61.词句猜测题。根据Liu Nian的话“My brother and I share one room.”及后文两人物品交叉放置的描述,可推断“share”在此意为“共享/共用”。故选C。
62.细节理解题。根据Huang Na的话“When our rooms are tidy, we can have a good sleep. So, let’s keep our rooms tidy!”可知,她认为整洁的房间有助于睡个好觉。故选C。
63.细节理解题。根据Wang Wei的话“I often play with toys with my sister in my room.”可知,他们经常在房间里玩玩具。故选A。
64.主旨大意题。通读全文,四人分别就房间是否应保持整洁发表不同看法,核心议题是“我们是否需要保持房间整洁”。故选B。
65.A 66.C 67.B 68.A
【导语】本文是一篇记叙文,通过长沙、株洲、张家界三地中学生对劳动课的看法,展示了学生们在种植、烹饪、饲养等实践中的体验与收获,体现了劳动教育带给学生的乐趣与成长。
65.细节理解题。根据“Now Chinese students in middle schools have one labor class a week.”可知,中国中学生每周有1节劳动课,故选A。
66.细节理解题。根据“I like the new subject. Thanks to it, I can learn a lot.”可知,“it”指代前文的“the new subject”,即劳动课,故选C。
67.细节理解题。根据“I think it is useful.”可知,王萌认为劳动课有用,选项“Wang Meng thinks cooking is not useful.”与原文不符,故选B。
68.主旨大意题。根据“How do students like the new subject Let’s have a look.”及三位学生的反馈可知,文章围绕学生对劳动课的看法展开,故选A。
69.A 70.B 71.B 72.C
【导语】本文是一则寓言故事,讲述了渔夫捕到一条会说话的鱼并放生了它,渔夫的妻子因贪婪而不断提出要求,最终因要求成为海洋统治者而失去了一切。
69.词句猜测题。根据“The fish granted the wish, and they got a new house.”可知他们得到了一所新房子,由此可推知鱼实现了这个愿望,“granted”意为“实现”。故选A。
70.细节排序题。根据故事发展,妻子先想要新房子,然后想成为女王,最后想成为海洋的统治者,因此顺序是c→a→b。故选B。
71.细节理解题。根据“Your wife is too greedy. I can’t grant this wish.”可知,鱼没有实现最后一个愿望是因为妻子太贪婪。故选B。
72.主旨大意题。故事通过渔夫妻子的贪婪导致一切消失的结局,告诉我们贪婪会让人失去已有的一切。故选C。
73.D 74.C 75.B
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了阳光中学通过一项新项目让学生学习生活技能,并描述了作者和她的朋友万莉的转变。
73.细节理解题。根据第二段“Some of the tasks are quite specific (具体的), such as cleaning our closets (衣柜), washing cups and cooking food.”可知,学生学习的技能包括洗杯子、做饭和整理衣柜,文中未提及“摘苹果”。故选D。
74.细节理解题。根据第二段“At the beginning of each month, every student gets a list (清单) of housework to do every weekend.”可知,学生每月初收到的是家务清单。故选C。
75.推理判断题。根据第三段“she tries to overcome (克服) her fear and complete her cooking tasks”可知,万莉努力克服对火的恐惧并完成了烹饪任务。由此推知,万莉通过这个项目不再害怕火。故选B。
76.A 77.D 78.A 79.C
【导语】本文是一篇童话故事,文章主要讲述了灰姑娘在继母和姐姐们的虐待下依然保持善良,最终通过仙女的帮助与王子幸福生活的故事。
76.词句猜测题。根据“They are not kind to Cinderella and make her do all the housework...They call her Cinderella, but she never complains.”可知,继母和姐姐对她很不好,并且他们叫她灰姑娘,但她从不抱怨,故“complains”意为“抱怨”。故选A。
77.细节理解题。根据“You have no nice dress, and you are not clean! You must stay at home…”可知,继母不让灰姑娘去是因为她没有好衣服且看起来不整洁。故选D。
78.细节理解题。根据“Cinderella is very sad. Suddenly, a fairy comes and says, ‘I can help you.’”可知,仙女帮助灰姑娘(b);根据“Cinderella goes to the party and dances with the prince.”可知,灰姑娘与王子跳舞(d);根据“She loses one glass shoe.”可知,灰姑娘丢失玻璃鞋(a);根据“Finally, Cinderella and the prince get married and live a happy life.”可知,王子与灰姑娘结婚(c)。正确顺序为b-d-a-c。故选A。
79.主旨大意题。通读全文可知,灰姑娘虽遭遇不公却始终保持善良和希望,最终获得幸福。因此故事告诉我们“善良和希望很重要”。故选C。
80.A 81.C 82.D
【导语】本文是一篇童话故事,改编自《小红帽》。主要讲述了大灰狼吞下小红帽和她的祖母后,樵夫通过割开狼的肚子救出她们,并用石头填满狼的肚子使其最终死亡的故事。
80.细节理解题。根据“Then he lay down and went to sleep.”、“Soon a woodcutter (樵夫) came to the cottage”、“The woodcutter cut open Mr. Wolf.”、“The woodcutter filled Mr. Wolf’s belly with stones.”以及“He lay there until he died.”可知,正确顺序是:大灰狼躺下睡觉→樵夫来到小屋→樵夫割开狼的肚子→樵夫用石头填满狼的肚子→狼倒地死亡。故选A。
81.细节理解题。根据“I will cut him open. Perhaps the old lady is alive (活着) inside him.”可知,樵夫割开狼肚子的原因是他认为祖母可能还活着。故选C。
82.推理判断题。樵夫敢割开大灰狼肚子救小红帽和外婆,说明他勇敢;主动帮忙救了两人,说明他乐于助人。故选D。
83.B 84.D 85.A 86.D 87.C
【导语】本文主要讲述了Gina和她的朋友们在网上谈论天气和他们的活动。
83.细节理解题。根据“I’m enjoying a cup of juice.”可知,Eric正在喝果汁。故选B。
84.细节理解题。根据“I’m in Central Park right now…”可知,Gina现在在中央公园。故选D。
85.细节理解题。根据“But after it snows, I can build a lovely snowman with my sister Laura.”可知,Mary喜欢堆雪人。故选A。
86.细节理解题。根据“I am at the top of Mount Huangshan right now! The wind is blowing hard.”可知,黄山的风刮得很大。故选D。
87.细节理解题。通读全文可知,本文主要讲述了Gina和她的朋友们在网上谈论天气和他们的活动。故选C。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录