/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优鲁教版(五四学制)
(2024)专题12 阅读理解
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
Hi, I’m Leo. I’m 12 years old. I come from Sydney, Australia. Now I’m studying at a school in Shanghai. My favorite subject is Art. It’s easy and fun. I have a good friend here. His name is Wang Lei. He teaches me Chinese painting. I teach him how to play soccer. We sometimes watch movies on weekends. I enjoy Chinese festivals. My favorite is the Spring Festival. I often celebrate (庆祝) it with Wang Lei’s family. They are very friendly to me.
1.Where is Leo from
A.Shanghai. B.Sydney. C.Beijing. D.London.
2.What’s Leo’s favorite subject
A.Math. B.Chinese. C.Art. D.English.
3.Who helps Leo with Chinese painting
A.His brother. B.Wang Lei. C.His teacher. D.His parents.
4.What’s Leo’s favorite Chinese festival
A.The Mid-Autumn Festival. B.The Dragon Boat Festival.
C.The Spring Festival. D.The Lantern Festival.
5.Which is NOT true (不正确的)
A.Leo is 12 years old. B.Leo studies in Shanghai.
C.Wang Lei is Leo’s friend. D.Leo doesn’t like Art.
Hello, everyone! My name is Liu Wei. I am 12 years old. I was born in Jinan. I am a friendly and honest boy. I have a happy family. There are four people in my family—my father, my mother, my sister and me.
My father looks strong. He is a doctor in a hospital near my home. He is so busy that he has no time to play with me. But I know he loves me. He likes running, swimming and playing basketball.
My mother is tall and slim. Her hair is long and black. She has many hobbies. She is good at planting vegetables and flowers. She also enjoys traveling with me. My mother does a lot for me. She always looks after me well. And she is very strict (严格的) in my study.
My sister is 13 years old. Her name is Liu Li. She has big eyes. She looks cute. In her free time, she likes reading, dancing and listening to music. We study in the same school. She is good at all her lessons. She wants to be a Chinese teacher when she grows up.
I love my family very much. I hope all my family members always stay happy and healthy.
6.Who does well in planting flowers
A.Liu Wei. B.Liu Wei’s father. C.Liu Wei’s mother. D.Liu Li.
7.How many people are there in Liu Wei’s family
A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.
8.What is Liu Li like
A.Strong. B.Tall. C.Slim. D.Cute.
9.Which of the following statements is TRUE
A.Liu Wei is a 13-year-old boy. B.Liu Wei’s father likes sports.
C.Liu Wei’s mother likes traveling best. D.Liu Li and Liu Wei study in different schools.
10.The structure (结构) of the text may be ________.
A. B. C. D.
Hello, everyone. My name is Li Ming and my English name is David. I’m twelve years old and I’m from Beijing. Beijing is the capital (首都) of China.
Hi, my name is Tony Smith. I’m thirteen years old. I’m from a small city in the UK. Mike is my best friend. We love eating Chinese food.
Hello, I’m Wang Li and I’m fourteen years old. I’m from Chongqing. Chen Peng is my friend, but he is not in my class. His English name is Henry. He’s from Shanghai. Shanghai is a very big city.
If (如果) you want to make friends with them, please go to www. .
11.How old is Li Ming
A.12. B.13. C.14. D.15.
12.Where does Tony Smith come from
A.China. B.The UK. C.The US. D.Australia.
13.Which of the following is TRUE
A.David is from Chongqing. B.Tony likes English food.
C.Three of the students are from China. D.Wang Li and Wang Hui are in the same class.
14.What’s the best title for the passage
A.Find Your Friends B.Our Family Life
C.Our School Life D.Ideas about Chinese Food
15.Where can we read the passage
A.In a diary. B.On TV. C.In a storybook. D.On the Internet.
A.Choose the best answer. (根据短文内容,选择最恰当的答案)
Monday
8:00-9:50am Information Technology (IT) In this lesson, students learn how to surf the Internet safely. This lesson teaches students about the best websites to use to continue their education (教育) online.
10:00-10:50 Drama (戏剧课) Students learn the play that the teacher gave before class. During this lesson, students will have the chance to act out roles (角色) with other students.
11:00-11:50 Painting For most of this term, students learn how to use watercolors to make pictures. If the weather is good, students can have lessons outdoors.
1:00-1:50pm Biology (生物) In biology this week, the topic is Human Body. Students will learn about how our bodies work.
2:00-2:50pm Sports (体育课) Students will have a short match for 45 minutes. This week, the sports are football (for boys) and tennis (for girls).
Homework IT-the teacher will give students websites to look up at home (about 20 minutes) Drama-students have to learn a part for The next lesson (about 30 minutes) Biology-students have to write a short report on the lesson (about 20minutes)
16.Students can learn how to surf the Internet safely in ________ class.
A.Sports B.Biology C.Painting D.Information Technology
17.At ________ students are having a painting lesson.
A.9:30 a.m. B.11:35 a.m. C.1:30 p.m. D.2:15 p.m.
18.What can students learn from Human Body
A.how to act out roles
B.how to use watercolors to make pictures
C.how our bodies work
D.football and tennis
19.On average (平均), it takes a student about ________ minutes to finish the homework.
A.30 B.40 C.70 D.90
20.The timetable above is for students to ________.
A.take classes B.do their homework C.choose teachers D.join hobby groups
阅读短文,选择正确答案
My name is Lily. I’m twelve years old. I’m a sixth-grade student. I live in a small town with my family. There are four people in my family: my father, my mother, my little brother and me.
My father is a driver. He drives a bus. He goes to work early in the morning and comes back home late in the evening. My mother is a teacher. She teaches Chinese in our school. She is very kind to her students. My little brother is five years old. He is in kindergarten. He likes playing with toys.
I usually get up at 6:30 in the morning. I wash my face and brush my teeth. Then I have breakfast. I go to school at 7:30. School starts at 8:00. We have four classes in the morning and two in the afternoon. My favorite subject is art. I like drawing pictures. After school, I often help my mother do housework. Sometimes I play games with my brother.
On weekends, I usually go to the library with my friends. We read books there. Sometimes we go to the park. We fly kites and play games. I have a happy life.
21.How many people are there in Lily’s family
A.Three. B.Four. C.Five. D.Six.
22.What does Lily’s father do
A.A teacher. B.A driver. C.A doctor. D.A farmer.
23.When does Lily get up in the morning
A.At 6:00. B.At 6:30. C.At 7:00. D.At 7:30.
24.What is Lily’s favorite subject
A.English. B.Math. C.Art. D.Chinese.
25.What does Lily usually do on weekends
A.She goes to the library. B.She watches TV.
C.She plays computer games. D.She visits her grandparents.
My name is Eric. I have a happy family. There are five people in my family—my grandfather, grandmother, father, mother and me.
My grandparents are sixty years old. They live in the countryside. They have a big farm and they are farm workers. There are many apple trees on their farm. They have a lot of animals on the farm too.
My parents and I live in a big city. My father is a tall man. He is forty years old. He is a policeman. My mother is thirty-eight years old. She is a math teacher. They work very hard. They go to work at seven o’clock every morning. At five o’clock in the afternoon, they go home from work. They love me a lot. They always read me nice stories to make me sleep comfortably. I am a student in No.16 Middle School. I’m in Class 7, Grade 8. I have many friends at school. After class, I play with them. We also love and help each other. I like my school.
26.How old is Eric’s grandmother
A.38. B.40. C.56. D.60.
27.What is Eric’s mother’s job
A.A farm worker. B.A policeman. C.A teacher. D.A doctor.
28.Which of the following is NOT true according to the passage
A.Eric doesn’t live with his grandparents in the countryside.
B.There are many apple trees and animals on the farm.
C.Eric is in Class 8, Grade 7 in No.6 Middle School.
D.Eric has many friends at school.
29.What does the underlined word “comfortably” mean in Chinese
A.紧张地 B.舒服地 C.匆忙地 D.兴奋地
30.What is the passage about
A.Eric’s Family. B.Eric’s Farm. C.Eric’s School Day. D.Eric’s Parents.
Danny is a schoolboy. He is from the US and he is 12 years old. This is his room. Let’s have a look.
Things Places
computer on the desk
telephone on the desk
books in the bookcase, on the ground
one of his socks under the bed
schoolbag on the ground
a dictionary (字典) and a pencil in the schoolbag
hat on the chair
31.Who is Danny
A.A 20-year-old American boy. B.A Chinese schoolboy.
C.A 12-year-old schoolboy. D.A schoolboy from China.
32.Where are Danny’s books
A.They are on the desk.
B.Some are in the bookcase and some are on the ground.
C.They are in the schoolbag
D.They are on the chair.
33.Where can we find Danny’s schoolbag
A.On the desk. B.In the bookcase. C.On the bed. D.On the ground.
34.What’s under the bed
A.His cap. B.One of his socks. C.His schoolbag. D.His pencil.
35.Danny wants to know the meaning of an English word, so he has to look for the dictionary ________.
A.on his desk B.under his bed C.on his chair D.in his schoolbag
Dear students, come and join us to learn and enjoy yourselves in our school clubs!
English Club To practice and make your English better, we plan to have foreign teachers at 7:30 p.m. every Wednesday. We also show English movies. It can help you both practice your English and enjoy yourself.
Film Club The club is for movie lovers. From 6 p.m. to 8 p.m. every Friday, you can watch a great new movie or a classic movie and then you can talk about it.
Dancing Club It is the biggest club with over 100 members. We have dance parties from 5 p.m. to 7 p.m. every Monday. We have members from the US and the UK. It’s a good way to keep healthy and make new friends.
Hiking Club Members meet every Saturday and talk about hiking trips. Every month, we have trips to different places in Shenzhen, and try mountain walks. You can know the place better and keep healthy.
Book Club Members meet each week to talk about books with each other. We meet at lunchtime on Fridays. All members can buy books at a 20% discount (折扣) from the Shenzhen Book City.
根据语言材料内容选择最佳答案
36.If you want to make your English better, you need to go to the club ________.
A.from 6 p.m. to 8 p.m. every Friday
B.at 7:30 p.m. every Wednesday
C.from 5 p.m. to 7 p.m. every Monday
37.If you want to join the film club, you should ________.
A.take a camera (照相机) B.be good at English C.be free on Friday evening
38.________ clubs can make people keep healthy.
A.Two B.Three C.Four
39.Jenny wants to buy two books in the Shenzhen Book City. If she is a member of the book club and each book is 50 yuan, she should pay ________.
A.100 yuan B.20 yuan C.80 yuan
40.Which of the following is TRUE according to the passage
A.Members can have free lunch in the book club.
B.Members can make new friends in the dancing club.
C.People in the hiking club can go hiking every week.
Are you thinking about what to do in your free time Come and join us—the Sunshine Club! We provide fun lessons and activities. For more information, please call 38354412!
Lessons Activities
Monday—Friday 5:30 p.m.—6:30 p.m. Cooking lessons for new learners Saturday and Sunday 9:00 a.m.—9:00 p.m. Basketball court (球场) open
Monday, Thursday 7:30 p.m.—9:30 p.m. Dance lessons for dance lovers Monday—Sunday 5:00 p.m.—7:00 p.m. Swimming pool open
Tuesday, Wednesday and Friday 6:00 p.m.—7:00 p.m. Maths lessons with 13 excellent maths teachers The last Saturday of every month 7:00 p.m.—9:30 p.m. Concert time with beautiful songs from all over the country
41.You CANNOT take the Sunshine maths lessons on ________.
A.Tuesdays B.Wednesdays C.Thursdays D.Fridays
42.Helen is free after 7:15 p.m., so she can take the club’s ________ class.
A.dance B.cooking C.maths D.swimming
43.How often can you enjoy the club’s concerts
A.Once a week. B.Once a month. C.Twice a week. D.Twice a month.
44.What kind of people may NOT be interested in the club
A.Sports lovers. B.Food lovers. C.Music lovers. D.Book lovers.
45.Which of the following statements about the club is True
A.It has thirty maths teachers.
B.The basketball court is open only on weekdays.
C.Its members can take dance lessons three times a week.
D.Its members can enjoy beautiful songs from all over the country at concerts.
Group: 6th-graders New Star Middle School Topic: ________ Hello! I’m a sixth-grader at New Star Middle School. For a project, I’m making a word cloud about 6th-graders’ favourite part of our school. I would love to hear your ideas before 9 October. Thanks! 1 answer Star007 28 September
To answer your question, my favourite part of our school is the STEM club. It’s because we can learn Maths and Science in a different way. We do many interesting experiments. We will have an outdoor science activity on 6 October. I hope to see my idea in your word cloud. 2 likes Danielle, Lu Yao 0 comment Robert 30 September
46.________ started a topic online.
A.Star007 B.Danielle C.Lu Yao D.Robert
47.The post got a reply on ________.
A.28 September B.30 September C.6 October D.9 October
48.What can be filled in the blank ________
A.What can I do for my project B.What is your school day like
C.What’s special about our school D.What do you like most about our school
49.According to (根据) the reply, which phrase can be added to the word cloud
A.Interesting experiments. B.Maths and Science.
C.STEM club. D.Outdoor activity.
Ride together with us! Our cycling club is calling all biking lovers to join us.
*Make new friends. *Stay active and healthy. *Have outdoor activities. *Learn how to ride bikes and stay safe.
Club Information Meeting days: At 4:00 p.m. on Mondays. Meeting place: The square in front of the school library. Things to bring: Your bike. Open to: If you are a good rider, welcome! If you are new to cycling, there is also a place for you in our club.
Want to be a member or know more information Call us at 216-9871.
50.The underlined word “calling” is the closest in meaning to “________”.
A.inviting B.phoning C.talking
51.What best fits the blank
A.What we do B.How to join C.Why join us
52.How often does the cycling club meet
A.Once a week. B.Twice a week. C.Every day.
53.Where do the cycling club members meet
A.In the school library. B.In front of the library. C.On the school playground.
54.What is the purpose (目的) of this poster
A.To sell bikes to new riders.
B.To tell students about a cycling trip.
C.To invite students to join a club.
Choose the best answer. (根据短文内容,选择最恰当的答案)
________________Name: Jimmy Lee School: Shanghai Sunflower International School Grade: 6 Date: June 26, 2025 Subjects: MathsHe is a little weak in this, but he made great progress(进步) this term.ScienceHe is the best in the class. Keep it up.EnglishHis listening is poor, but his reading is good. He can remember many words and expressions.PEHe doesn't run very fast, but he takes an active part in ball games.HistoryHe is not so good at this, but he's done better than before.MusicHe likes pop songs and has a sweet voice.
Conduct(表现): fair No. in class: 16 Absences(缺课): 2 Remarks(评语): Jimmy should do a lot better. He needs more work next term.
55.Which subject is Jimmy the best at in his class
A.Science. B.Maths. C.English. D.History.
56.How many subjects does Jimmy make progress in this term
A.One. B.Two. C.Three. D.Four.
57.What can we know about Jimmy’s English
A.He is good at listening.
B.He can’t remember many words.
C.His reading is good.
D.He is not good at English at all.
58.The underlined word “fair” probably means “________”.
A.good B.the worst C.bad D.neither good nor bad
59.What should Jimmy do next term
A.He should stop studying all subjects.
B.He should keep working hard and try to do better in all subjects.
C.He should only focus on his favorite subjects.
D.He should give up the subjects he is not good at.
60.Which of the following is the best for the title
A.School Club B.School Timetable
C.School Report D.School Day
What do you think of our Summer Reading Club
The Summer Reading Club this year is over, and we really want to hear from you! Please give us some ideas so that we can make the Summer Reading Club better next year.
What is the Summer Reading Club This club is to keep kids reading over the summer. The club gives kids games, activities, gifts and more things to make them read happily.
When will the Summer Reading Club be open next year The club will be open from June 27th to August 22nd.
Do you want to learn more about the fun games, great activities, nice gifts and other interesting things Pick up our Summer Library Guide and read it or read our online (在线) list.
________ Children of all ages (年龄) can have fun in our club.
How much does it cost (花费) The Summer Reading Club costs no money! You can keep your money in your pocket (口袋).
Come and join our club. I’m sure you can get a lot.
61.What is the Summer Reading Club for
A.Keeping kids busy over the summer. B.Teaching kids to do some sports.
C.Helping parents look after their kids. D.Keeping kids reading over the summer.
62.When can Tom go to the Summer Reading Club next year
A.On July 27th. B.On March 22nd. C.On August 27th. D.On June 22nd.
63.Which one can be put into the blank (空白处)
A.How can parents get on with their kids
B.Who can join the Summer Reading Club
C.What kinds of books are good for kids
D.Why should people join the Summer Reading Club
64.What can we know from the passage
A.You can only read in the Summer Reading Club.
B.Children under 5 years old can’t join the club.
C.The club will be open for about two months next year.
D.There won’t be the Summer Reading Club next year.
65.What does the writer think of the Summer Reading Club
A.Exciting. B.Useful. C.Terrible. D.Boring.
Come and Join Our Clubs!
Music Club Basketball Club
Who for Open to students in Grade 7. What for You can learn skills in playing basketball. There are a lot of basketball games to take part in if you want, or you can just enjoy the fun!
What for In the club, you can learn to play different kinds of instruments, such as the guitar, the violin and the drums. There will be a show at the end of this term. Time: Wednesdays 4:30 pm—5:30 pm for Grade 7 Fridays 4:40 pm—6:00 pm for Grade 8
Time: 4:30 pm—5:30 pm Place: In the gym
Place: Mondays in Room 201 Wednesdays in Room 301 Tel: 623-0778
Tel: 623-0116
Reading Club Cooking Club
Who for Open to all students. Who for Open to students in Grade 7.
What for Read a good book at each meeting and talk about it. What for You can learn to make your own noodles, salad, cake and much, much more! After that, you can eat what you make!
Time: Fridays 5:00 pm—6:10 pm Time: Tuesdays 4:30 pm—5:30 pm Thursdays 4:35 pm—5:45 pm
Place: In Room 105 and Room 203 Place: In the dining hall
Tel: 623-9662 Tel: 623-9457
66.Lisa (from Grade 7) is interested in music. She can go to ________ this Monday.
A.Room 301 B.Room 203 C.Room 105 D.Room 201
67.John should call ________ if he wants to learn to play basketball.
A.623-9457 B.623-9662 C.623-0778 D.623-0116
68.In the Cooking Club, you can ________.
① learn to make food ② take the food home ③ eat your own food ④ sell the food
A.①③ B.②④ C.①④ D.③④
69.Mike is a Grade 9 student. He can join ________.
A.the Music Club B.the Basketball Club C.the Reading Club D.the Cooking Club
70.We can read this passage probably ________.
A.in a hotel B.in a school C.in a hospital D.in a factory
Hello, I’m Zhang Wei. My English name is David. I’m fourteen years old. I come from Shanghai. This is my friend Liu Xin, and her English name is Lisa. She is thirteen and she is from Shanghai too.
Hi, my name is Amy Smith. I’m twelve years old. I’m from London, England. Jack is my brother. We both like eating Sichuan food. It’s really delicious.
Hello, I’m Wang Tao. I’m thirteen years old. I’m from Guangzhou. Nice to meet you. My friend is Ma Ke, whose English name is Paul. He is from Shenzhen. Shenzhen is a very modern city.
If you want to know more about them, you can visit www..
71.What’s Zhang Wei’s English name
A.Lisa. B.David. C.Paul. D.Jack.
72.How old is Amy Smith
A.12. B.13. C.14. D.15.
73.Where is Wang Tao from
A.London. B.Sichuan. C.Guangzhou. D.Shenzhen.
74.Which is TRUE
A.Liu Xin is from Beijing. B.Amy likes Sichuan food.
C.Two of the students are from Shenzhen. D.Wang Tao and Ma Ke are in the same class.
75.Where can we read the passage (文章)
A.In a game book. B.On the map. C.On the Internet. D.In a story book.
To: Nancy@ From: WangWei@ Jan. 12th Dear Nancy, Today is Wednesday. I am so excited. It’s “No Homework Day” in my school. On this day, we don’t have any homework. Because of the “Double Reduction” (双减), I can finish my homework before 7:00 p.m. on other days. That’s really good. After dinner, I usually do some sports. Sometimes I go for a walk with my family. And I go to bed early every day. Sleeping enough makes me healthy and happy. On the weekend, I have more time to do my favourite things. I like drawing and playing basketball. On Saturdays, I often draw pictures in the park. On Sundays, I usually go to the gym and play basketball. It will be sunny this Sunday. I am going to have a picnic with my friends. It will be fun! Do you have “No Homework Day” at school in the USA What about your weekend Please tell me. Wang Wei
根据语言材料内容选择最佳答案。
76.It is “No Homework Day”. How does Wang Wei feel
A.She is excited. B.She is afraid. C.She is worried.
77.Does Wang Wei go to bed early
A.Yes, she does. B.No, she doesn’t. C.Sometimes.
78.What are Wang Wei’s hobbies
A.Drawing and sleeping.
B.Drawing and playing basketball.
C.Going for a walk and going hiking.
79.What is Wang Wei going to do this weekend
A.Draw pictures. B.Play basketball. C.Have a picnic.
80.Where does Nancy live now
A.The UK. B.The USA. C.China.
Alice and Jenny come from Shanghai. Now they are in London. They go to a middle school there to learn English. The school is big. Their English teacher is a very nice man. His name is Peter Harrison.
Alice and Jenny have three lessons every school day, and they have no lessons on Saturdays and Sundays. So they have some spare time. Usually, on Saturday morning, they go to the music club (俱乐部) to sing. On Saturday afternoon, they go to their favorite clothes shop. On Sunday morning, they do their homework. On Sunday afternoon, Alice plays basketball with her friend Rick. Jenny doesn’t like sports, so she watches TV at home.
Next weekend, Alice and Jenny will go to Oxford. They like Oxford very much.
根据短文内容选择最佳答案
81.The underlined word “spare” in the passage means “________” in Chinese.
A.忙碌的 B.多余的 C.空闲的
82.Alice and Jenny have ________ lessons every week.
A.three B.fifteen C.twenty-one
83.Alice and Jenny go to sing ________.
A.on Sunday morning B.on Saturday afternoon C.on Saturday morning
84.Which of the following is NOT TRUE according to the passage
A.Mr. Harrison teaches English.
B.Jenny doesn’t like sports.
C.Alice and Jenny will go to Shanghai next weekend.
85.On Sunday afternoon, Alice plays basketball with ________.
A.Jenny B.Rick C.Peter
Goofy and His Friends
My name is Goofy and I am a tall dog. I am 88 years old. I like sports and I am a good player. I like to help others and I always try new things. I have a son and his name is Max. Donald Duck and Mickey Mouse are my good friends.
Donald Duck is a white duck. He has big blue eyes. He is 86 years old. He usually wears blue clothes but no trousers or shoes. He also loves to help others. He lives with his uncle’s sons, Huey, Dewey and Louie.
Mickey Mouse is a black mouse. He always wears red shorts and big yellow shoes. He is 92 years old. He is very nice and funny, and we all like to play with him. When we see Mickey Mouse, we are always happy. We all come from America. You can see us in many Disney (迪士尼) films.
根据语言材料内容选择最佳答案
86.Max is ________.
A.Goofy’s son B.Donald Duck’s cousin C.Mickey Mouse’s son
87.Donald Duck’s eyes are ________.
A.yellow B.black C.blue
88.We can know that Huey, Dewey and Louie are ________.
A.cousins B.brothers C.friends
89.Goofy likes to play with Mickey Mouse because ________.
A.he is 90 years old B.he wears red shorts C.he is nice and funny
90.Which of the following is NOT TRUE
A.Donald Duck usually wears big yellow shoes.
B.Goofy is a tall dog.
C.Mickey Mouse is from the USA.
Ben has lost his watch. Now he is looking at the school noticeboard for some information about his watch. Here’s what he found on the noticeboard.
Attention please. The sports meeting is coming soon. If you are good at running, skipping, jumping or any kind of ball games, contact us before Friday,June 11. Tel:837-252-73 E-mail: Amy@sportscentre. ××× Has anyone found my history book I lost it last Thursday in the school library. If you happen to find my book,please return it to Tom in Class 7B. A lot of thanks.
A watch was found in the library this morning (June 6). The owner can call Mary at 837-352-26 to get it back. Film Club DO YOU ENJOY FILMS LETS MAKE OUR FILM TOGETHERL Every Tuesday after school (15:30) Usually meet at Room 402 Sometimes, meet on the sports ground OPEN TO GRADES 6-9 For more information, call us at 837 -256 - 57/837 - 256 - 88.
91.Why does Ben look at the noticeboard
A.To look for information about his lost watch. B.To find more information about the sports meeting.
C.To return the history book. D.To learn more about the film club.
92.Who is the most suitable (最合适) to take part in the sports meeting
A.Kitty, speaks English very well.
B.Alice, kind and friendly, always helps her classmate.
C.Danny, plays basketball best in his class.
D.John, poor at running and jumping.
93.Who lost a history book
A.Ben B.Amy C.Tom D.Mary
94.If Ben wants to find his watch, he will probably call ________.
A.837-252-73 B.837-352-26 C.837-256-57 D.837-256-88
95.We can know that the film club ________.
A.opens once a week B.gives popular films to watch
C.is for students only in Grade 6 D.meets at Room 402 every time
96.Ben can’t find information about the ________.
A.notice B.lost and found C.clubs D.rules
My name is Chen Fang. I am 14 years old. I am very tall and I like playing basketball. I join our basketball team (队). Sam is my uncle. My uncle has a farm in the countryside (乡村). I want to live with my uncle on the farm. On his farm, there are a lot of animals.
Now, I study at No.101 Middle School. There are forty students in my class. This term, we have a new English teacher. His name is Leo Smith. He is forty-four years old. He is a very kind man. He likes speaking English with us. And all the students like him very much.
97.What does Leo do
A.A student. B.A farmer. C.A teacher. D.A worker.
98.Who wants to live on the farm
A.Chen Fang. B.Chen Fang’s uncle.
C.Leo Smith. D.Chen Fang’s classmates.
99.How many students are there in Chen Fang’s class
A.Forty students. B.Forty-one students.
C.Thirty students. D.Thirty-four students.
100.What do you think of Leo Smith
A.He is a very kind English teacher. B.He likes speaking Chinese with students.
C.He is young and cool. D.All the students dislike him.
101.Which of the following is true
A.Sam likes playing basketball. B.There are lots of animals in Leo’s farm.
C.Chen Fang studies at No. 101 Middle School. D.Chen Fang’s uncle is forty years old.
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.C 3.B 4.C 5.D
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了来自澳大利亚悉尼的12岁男孩Leo在上海的学习和生活情况,包括他最喜欢的科目、朋友以及中国节日等。
1.细节理解题。根据“I come from Sydney, Australia.”可知,Leo来自悉尼。故选B。
2.细节理解题。根据“My favorite subject is Art.”可知,Leo最喜欢的科目是美术。故选C。
3.细节理解题。根据“His name is Wang Lei. He teaches me Chinese painting.”可知,是王磊帮助Leo学习中国画。故选B。
4.细节理解题。根据“I enjoy Chinese festivals. My favorite is the Spring Festival.”可知,Leo最喜欢的中国节日是春节。故选C。
5.细节理解题。根据“My favorite subject is Art.”可知,Leo喜欢美术;因此,选项D“Leo不喜欢美术。”与原文不符。故选D。
6.C 7.C 8.D 9.B 10.A
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要介绍了作者及家人的外貌、性格以及爱好等方面的情况。
6.细节理解题。根据第三段中的“My mother is tall and slim...She is good at planting vegetables and flowers.”可知,刘伟的妈妈擅长种花。故选C。
7.细节理解题。根据第一段中的“There are four people in my family—my father, my mother, my sister and me.”可知,刘伟家共有四人。故选C。
8.细节理解题。根据第四段中的“Her name is Liu Li. She has big eyes. She looks cute.”可知,刘莉看起来很可爱。故选D。
9.推理判断题。根据第二段中的“He likes running, swimming and playing basketball.”可知,刘伟的爸爸的爱好都属于运动,可推知,他的爸爸喜欢运动。故选B。
10.篇章结构题。通读全文可知, 第一段是刘伟的自我介绍并引出其他家庭成员;第二、三、四段分别介绍了他的爸爸、妈妈和姐姐;第五段对全文做了总结。所以本文结构是“总—分—总”结构,选项A结构图符合。故选A。
11.A 12.B 13.C 14.A 15.D
【导语】本文主要介绍了李明、托尼·史密斯、王丽三位学生的基本信息,并提供了交友网站链接。
11.细节理解题。根据“I’m twelve years old”可知,Li Ming的年龄是12岁。故选A。
12.细节理解题。根据“I’m from a small city in the UK”可知,Tony Smith来自英国。故选B。
13.推理判断题。根据“Li Ming is from Beijing”“Wang Li is from Chongqing”“Chen Peng is my friend...He’s from Shanghai.”可知,三位学生都来自中国。故选C。
14.最佳标题题。根据“If you want to make friends with them, please go to www. ”可知,文章是关于交友的。故选A。
15.推理判断题。根据“please go to www. ”(网址)可知,文章可能出现在互联网上。故选D。
16.D 17.B 18.C 19.C 20.A
【导语】本文主要介绍了学生课程安排表,涵盖了信息技术、戏剧、绘画等多门课程,还包含了课后作业要求。
16.细节理解题。根据“In this lesson, students learn how to surf the Internet safely.”可知,学生可以在IT课上学习如何安全上网。故选D。
17.细节理解题。根据“painting”和“11:00-11:50”可知,画画课的时间在11点到11点50,选项B时间在上课范围内。故选B。
18.细节理解题。根据“In biology this week, the topic is Human Body. Students will learn about how our bodies work.”可知,学生可以学习我们的身体是如何运作的。故选C。
19.细节理解题。根据“...about 20 minutes;about 30 minutes;about 20minutes...”可知,大约需要20+30+20=70分钟完成作业。故选C。
20.推理判断题。根据文中内容可知,文章主要展示了不同时间段的课程安排,因此是供学生上课使用的时间表,故选A。
21.B 22.B 23.B 24.C 25.A
【导语】本文讲述了Lily的家庭情况、日常生活以及周末活动。Lily与家人住在一个小镇上,她详细介绍了家人的职业和自己的学校生活,还分享了周末的休闲活动。
21.细节理解题。根据文章第一段“There are four people in my family: my father, my mother, my little brother and me.”可知,Lily家有四口人。故选B。
22.细节理解题。根据第二段“My father is a driver. He drives a bus.”可知,Lily的父亲是一名司机。故选B。
23.细节理解题。根据第三段“I usually get up at 6:30 in the morning.”可知,Lily早上6:30起床。故选B。
24.细节理解题。根据第三段“My favorite subject is art.”可知,Lily最喜欢的科目是艺术。故选C。
25.细节理解题。根据最后一段“On weekends, I usually go to the library with my friends.”可知,Lily周末通常和朋友去图书馆。故选A。
26.D 27.C 28.C 29.B 30.A
【导语】本文是一篇记叙文,埃里克介绍了自己的幸福家庭,包括五名成员的年龄、居住地点、职业及埃里克的学校情况,展现了其幸福的家庭生活。
26.细节理解题。根据“My grandparents are sixty years old.”可知,埃里克的奶奶60岁,故选D。
27.细节理解题。根据“My mother is thirty-eight years old. She is a math teacher.”可知,埃里克的妈妈是老师,故选C。
28.细节理解题。根据“I am a student in No.16 Middle School. I’m in Class 7, Grade 8.”可知,选项“Eric is in Class 8, Grade 7 in No.6 Middle School”与原文不符,故选C。
29.词句猜测题。根据“They always read me nice stories to make me sleep comfortably.”可知,读好听的故事是为了让“我”舒服地入睡,“comfortably”意为“舒服地”,故选B。
30.主旨大意题。结合全文可知,本文围绕埃里克的家庭成员的生活和职业展开,核心是埃里克的家庭,故选A。
31.C 32.B 33.D 34.B 35.D
【导语】本文通过表格介绍了美国学生Danny房间内物品的摆放位置。
31.细节理解题。根据“Danny is a schoolboy. He is from the US and he is 12 years old.”可知,Danny是一名12岁的美国男生。故选C。
32.细节理解题。根据表格中“books”对应的位置“in the bookcase, on the ground”可知,他的书有的在书柜里,有的在地上。故选B。
33.细节理解题。根据表格中“schoolbag”对应的位置“on the ground”可知,他的书包在地上。故选D。
34.细节理解题。根据表格中“one of his socks”对应的位置“under the bed”可知,他的一只袜子在床下。故选B。
35.细节理解题。根据表格中“a dictionary”对应的位置“in the schoolbag”可知,字典在书包里。故选D。
36.B 37.C 38.A 39.C 40.B
【导语】本文是一篇应用文,介绍了学校的五个俱乐部,包括英语俱乐部、电影俱乐部、舞蹈俱乐部、徒步旅行俱乐部和读书俱乐部。
36.细节理解题。根据“English Club”部分“To practice and make your English better, we plan to have foreign teachers at 7:30 p.m. every Wednesday.”可知,想提高英语水平,需要在每周三晚上7点30分参加英语俱乐部。故选B。
37.细节理解题。根据“Film Club”部分“From 6 p.m. to 8 p.m. every Friday, you can watch a great new movie or a classic movie and then you can talk about it.”可知,电影俱乐部的活动时间是每周五晚上6点到8点,因此想加入电影俱乐部需要周五晚上有空。故选C。
38.细节理解题。根据“Dancing Club”部分“It’s a good way to keep healthy and make new friends.”和“Hiking Club”部分“You can know the place better and keep healthy.”可知,舞蹈俱乐部和徒步旅行俱乐部这两个俱乐部能让人保持健康。故选A。
39.推理判断题。根据“Book Club”部分“All members can buy books at a 20% discount from the Shenzhen Book City.”可知,读书俱乐部成员买书可享受8折优惠。每本书50元,两本书原价为50×2=100元,打折后需支付100×(1-20%)=80元。故选C。
40.细节理解题。根据“Dancing Club”部分“It’s a good way to keep healthy and make new friends.”可知,舞蹈俱乐部的成员可以交到新朋友,选项B表述正确。故选B。
41.C 42.A 43.B 44.D 45.D
【导语】本文主要介绍了阳光俱乐部提供的课程和活动信息,包括烹饪、舞蹈、数学课程以及篮球、游泳和音乐会等活动。
41.细节理解题。根据“Tuesday, Wednesday and Friday 6:00 p. m.—7:00 p. m. Maths lessons”可知数学课在周二、周三和周五,不包括周四,故选C。
42.细节理解题。根据“Monday, Thursday 7:30 p. m.—9:30 p. m. Dance lessons”可知海伦可以在晚上7:15之后参加舞蹈课,故选A。
43.细节理解题。根据“The last Saturday of every month 7:00 p. m.—9:30 p. m. Concert time”可知音乐会每月一次,故选B。
44.推理判断题。文中提到的活动包括运动、美食和音乐,但没有提到与书籍相关的活动,因此爱看书的人可能对俱乐部不感兴趣,故选D。
45.细节理解题。根据“Concert time with beautiful songs from all over the country”可知D选项“会员可以在音乐会上欣赏来自全国各地的优美歌曲”是正确的,故选D。
46.A 47.B 48.D 49.C
【导语】本文主要讲述了一个六年级学生在新星中学为做一个关于六年级学生最喜欢的学校部分的词云项目而发起话题,并收到回复的事情。
46.细节理解题。根据“Hello! I’m a sixth-grader at New Star Middle School. For a project, I’m making a word cloud about 6th-graders’ favourite part of our school.”可知,是Star007发起的话题。故选A。
47.细节理解题。根据“Robert 30 September”可知,帖子在9月30收到了回复。故选B。
48.推理判断题。根据“For a project, I’m making a word cloud about 6th-graders’ favourite part of our school.”可知,关于收集六年级学生最喜欢的学校部分,所以选项D“关于在学校最喜欢什么的”符合语境。故选D。
49.细节理解题。根据“To answer your question, my favourite part of our school is the STEM club.”可知,回复中提到最喜欢的学校部分是STEM俱乐部,所以词云中可以添加STEM club。故选C。
50.A 51.C 52.A 53.B 54.C
【导语】本文是一个海报,海报的目的是召集学生加入骑行俱乐部。
50.词句猜测题。根据“Ride together with us! Our cycling club is calling all biking lovers to join us.”可知,自行车俱乐部正在号召所有的自行车爱好者加入。“calling”在这里表示“召集/号召”,与“inviting”含义最接近。故选A。
51.推理判断题。根据“Make new friends. Stay active and healthy.”等内容可知,这是在说明参加俱乐部的理由,所以最合适的是“Why join us”。故选C。
52.细节理解题。根据“Meeting days: At 4:00 p.m. on Mondays.”可知,俱乐部每周一集合,即一周一次。故选A。
53.细节理解题。根据“Meeting place: The square in front of the school library.”可知,集合地点是图书馆前的广场。故选B。
54.主旨大意题。通读全文,尤其根据“Ride together with us! Our cycling club is calling all biking lovers to join us.”可知,整个海报的目的是召集学生加入骑行俱乐部。故选C。
55.A 56.B 57.C 58.D 59.B 60.C
【导语】本文是一份学校成绩报告单,主要记录了Jimmy Lee在六年级的学习情况和各科表现。
55.细节理解题。根据“Science He is the best in the class. Keep it up.”可知,Jimmy最擅长科学。故选A。
56.细节理解题。根据“Maths”部分“He is a little weak in this, but he made great progress (进步) this term.”以及“History”部分“He is not so good at this, but he’s done better than before.”可知,Jimmy这学期有两门课取得了进步。故选B。
57.细节理解题。根据“English”部分“His listening is poor, but his reading is good. He can remember many words and expressions.”可知,Jimmy的英语阅读很好。故选C。
58.词句猜测题。根据“Jimmy should do a lot better.”以及表格中各科表现可知,Jimmy的整体表现一般,可推测出划线词“fair”意为“中等的”,与D选项“neither good nor bad”意思相近。故选D。
59.细节理解题。根据“Jimmy should do a lot better. He needs more work next term.”可知,Jimmy应该继续努力学习,争取下学期所有科目都考得更好。故选B。
60.最佳标题题。通读全文可知,本文是一份学校成绩报告单,主要记录了Jimmy Lee在六年级的学习情况和各科表现,C选项“学校(成绩)报告单”为最佳标题。故选C。
61.D 62.A 63.B 64.C 65.B
【导语】本文是夏季阅读俱乐部的介绍,包括目的、开放时间、活动内容以及参与方式等信息。
61.细节理解题。根据“This club is to keep kids reading over the summer.”可知,该俱乐部的目的是让孩子们在暑假坚持阅读。故选D。
62.细节理解题。根据“When will the Summer Reading Club be open next year The club will be open from June 27th to August 22nd.”可知,俱乐部下一年的开放时间是6月27日至8月22日,7月27日在此范围内。故选A。
63.推理判断题。根据“Children of all ages (年龄) can have fun in our club.”可知,此处介绍俱乐部的参加对象,选项B“谁可以加入夏日读书俱乐部”符合语境。故选B。
64.细节理解题。根据“The club will be open from June 27th to August 22nd.”可知,6月27日至8月22日,开放时间约为2个月。故选C。
65.推理判断题。根据“I’m sure you can get a lot.”可推知,作者认为这个俱乐部是有价值、有用的。故选B。
66.D 67.C 68.A 69.C 70.B
【导语】本文是一篇应用文,介绍了四个学校俱乐部的开放对象、活动内容、时间地点及联系方式。
66.细节理解题。根据“Music Club”对应“Who for Open to students in Grade 7.”和“Place: Mondays in Room 201”可知,Lisa是七年级学生且对音乐感兴趣,应该去音乐俱乐部,周一在201教室活动。故选D。
67.细节理解题。根据“Basketball Club”对应的电话号码“Tel: 623-0778”可知,咨询篮球俱乐部需拨打623-0778。故选C。
68.细节理解题。根据“Cooking Club”对应“You can learn to make your own noodles, salad, cake and much, much more! After that, you can eat what you make!”可知,在烹饪俱乐部可以学做食物和吃自己做的食物。故选A。
69.细节理解题。根据“Reading Club”对应“Who for Open to all students.”可知,Mike是九年级学生,只能加入对所有学生都开放的阅读俱乐部。故选C。
70.推理判断题。通读全文可知,本文介绍了四个学校俱乐部,推测本文应该出现在学校。故选B。
71.B 72.A 73.C 74.B 75.C
【导语】本文是一篇记叙文,通过表格形式介绍了几位青少年的基本信息,包括:姓名、年龄、籍贯等及共同爱好。
71.细节理解题。根据“Hello, I’m Zhang Wei. My English name is David.”可知,张伟的英文名是David。故选B。
72.细节理解题。根据“Hi, my name is Amy Smith. I’m twelve years old.”可知,艾米的年龄是12岁。故选A。
73.细节理解题。根据“Hello, I’m Wang Tao. I’m thirteen years old. I’m from Guangzhou.”可知,王涛来自广州。故选C。
74.细节理解题。根据“Hi, my name is Amy Smith. … Jack is my brother. We both like eating Sichuan food.”可知,艾米和哥哥喜欢四川菜。故选B。
75.推理判断题。根据“If you want to know more about them, you can visit www..”可知,此处出现了网址,说明文章发布于网络,故我们可以在网上看到这篇文章。故选C。
76.A 77.A 78.B 79.C 80.B
【导语】本文是一篇应用文。作者王薇向南希介绍了自己学校的“无作业日”以及“双减”政策带来的变化,并分享了自己的周末活动安排。
76.细节理解题。根据“I am so excited. It’s ‘No Homework Day’ in my school.”可知,王薇对“无作业日”感到兴奋。故选A。
77.细节理解题。根据“And I go to bed early every day.”可知,王薇每天都早睡。故选A。
78.细节理解题。根据“I like drawing and playing basketball.”可知,王薇的爱好是画画和打篮球。故选B。
79.细节理解题。根据“It will be sunny this Sunday. I am going to have a picnic with my friends.”可知,王薇周末计划去野餐。故选C。
80.细节理解题。根据“Do you have ‘No Homework Day’ at school in the USA ”可知,南希现在住在美国。故选B。
81.C 82.B 83.C 84.C 85.B
【导语】本文主要讲述了来自上海的Alice和Jenny在伦敦一所中学学习英语的生活情况,包括她们的课程安排、周末活动以及下周计划。
81.词句猜测题。根据第2段“they have no lessons on Saturdays and Sundays…they have some spare time”可知,周末没有课,因此时间是“空闲的”,所以划线单词表示“空闲的”。故选C。
82.细节理解题。根据第2段“Alice and Jenny have three lessons every school day”和“no lessons on Saturdays and Sundays”可知,每周上学5天,每天3节课,总数为5×3=15节。故选B。
83.细节理解题。根据第2段“Usually, on Saturday morning, they go to the music club to sing”可知,唱歌时间是周六上午。故选C。
84.推理判断题。根据第3段“Next weekend, Alice and Jenny will go to Oxford”可知,她们下周末去牛津,而非上海(C项错误)。故选C。
85.细节理解题。根据第2段“Alice plays basketball with her friend Rick”可知,Alice的篮球伙伴是Rick。故选B。
86.A 87.C 88.B 89.C 90.A
【导语】本文是一篇记叙文,主要介绍了Goofy、Donald Duck和Mickey Mouse的相关信息,包括他们的外貌、年龄、性格以及彼此之间的关系等,还提到了他们来自美国,可在许多迪士尼电影中看到。
86.细节理解题。根据文章第一段“I have a son and his name is Max.”可知,Max是Goofy的儿子。故选A。
87.细节理解题。根据文章第二段“Donald Duck is a white duck. He has big blue eyes.”可知,Donald Duck的眼睛是蓝色的。故选C。
88.推理判断题。根据文章第二段“He lives with his uncle’s sons, Huey, Dewey and Louie.”可知,Huey, Dewey和Louie是Donald Duck叔叔的儿子,由此可推断他们是兄弟。故选B。
89.细节理解题。根据文章第三段“He is very nice and funny, and we all like to play with him.”可知,Goofy喜欢和Mickey Mouse一起玩是因为他很友好且有趣。故选C。
90.推理判断题。根据文章第二段“He usually wears blue clothes but no trousers or shoes.”可知,Donald Duck通常穿蓝色衣服,不穿裤子和鞋子,而不是穿大黄鞋,所以A选项表述错误。故选A。
91.A 92.C 93.C 94.B 95.A 96.D
【导语】本文主要介绍了学校布告栏上的四则通知,涉及运动会、寻物、招领和电影俱乐部等信息。
91.细节理解题。根据“Ben has lost his watch. Now he is looking at the school noticeboard for some information about his watch.”可知,本看布告栏是为了寻找他丢失的手表的信息。故选A。
92.推理判断题。根据“Attention please. The sports meeting is coming soon. If you are good at running, skipping, jumping or any kind of ball games, contact us before Friday.”可知,擅长球类运动的丹尼最适合参加运动会。故选C。
93.细节理解题。根据“Has anyone found my history book ... please return it to Tom in Class 7B.”可知,汤姆丢失了一本历史书。故选C。
94.细节理解题。根据“A watch was found in the library this morning (June 6). The owner can call Mary at 837 - 352 - 26 to get it back.”可知,如果本想找到他的手表,他可能会拨打837-352-26。故选B。
95.细节理解题。根据“Film Club ... Every Tuesday after school (15:30)”可知,电影俱乐部每周开放一次。故选A。
96.推理判断题。布告栏上的通知涉及运动会、寻物招领、电影俱乐部,未涉及规则。故选D。
97.C 98.A 99.A 100.A 101.C
【导语】本文主要介绍了陈芳的个人信息、爱好、她的叔叔Sam以及她的英语老师Leo Smith。
97.细节理解题。根据“This term, we have a new English teacher. His name is Leo Smith.”可知,利奥·史密斯是一名英语老师。故选C。
98.细节理解题。根据“My name is Chen Fang...Sam is my uncle. My uncle has a farm in the countryside (乡村). I want to live with my uncle on the farm.”可知,陈芳想要居住在农场。故选A。
99.细节理解题。根据“Now, I study at No. 101 Middle School. There are forty students in my class.”可知,陈芳的班上有40名学生。故选A。
100.细节理解题。根据“This term, we have a new English teacher. His name is Leo Smith. He is forty-four years old. He is a very kind man. He likes speaking English with us. And all the students like him very much.”可知,利奥·史密斯是一个非常善良的人。所有的学生都很喜欢他。A选项“他是一位非常和蔼的英语老师。”与文章内容相符。故选A。
101.细节理解题。根据“My name is Chen Fang.”以及“Now, I study at No.101 Middle School.”可知,陈芳现在就读于101中学。故选C。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)