【期末考点培优】专题19 阅读理解-任务型-2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优教科版(广州)(含答案解析)

文档属性

名称 【期末考点培优】专题19 阅读理解-任务型-2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优教科版(广州)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 1.5MB
资源类型 试卷
版本资源 教科版(广州)
科目 英语
更新时间 2025-12-15 10:11:35

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培教科版(广州)
专题19 阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,回答问题。
I’m Xiaoling. Keeping pets is my hobby. I have two dogs, a cat and three birds. They are all very cute. Jiamin likes making models. He is making a model plane now. Janet’s hobby is collecting stamps. She has a lot of stamps from different countries.
1.What’s Xiaoling’s hobby
2.How many pets does Xiaoling have
3.What is Jiamin doing now
4.What’s Janet’s hobby
5.Does Janet have stamps from different countries
读短文,完成任务。
Everyone has different taste in my family. We come from different places of China. My grandma is from Hangzhou, she likes sweet food. My grandpa and my mum are from Changsha, their favourite food is hot food. My dad is from Guangzhou, he loves seafood(海鲜), he can’t eat any hot food. It’s funny, I can eat any tastes of food. When we eat at home, there are something sweet, something hot and some seafood on the table. Everyone can be happy. I always eat too much, because I enjoy different tastes.
Who is the cook in my family My grandma is good at cooking, she can cook food with different tastes.
6.根据短文内容判断句子是否相符,如相符写 T,否则写 F。
(1) My grandparents come from different places of China. ( )
(2) My mum likes sweet food very much. ( )
(3) My grandpa and my mum have the same taste. ( )
(4) My dad is good at cooking, he cooks for us. ( )
(5) I like seafood, but I don’t like sweet food. ( )
(6) I always eat too much because I like to eat all of the tastes. ( )
7.认真看以下菜单,请尝试为上文的家庭成员选择他们可能喜爱的菜品,并摘抄在横线上。

Ma Po Tofu Stewed Big Fresh Crab Sweet and Sour Pork

Stir-fried Meat with Chili Scrambled Eggs with Tomato Boiled Shrimp
(1) my grandpa:
(2) my grandma:
(3) my dad:
8.餐单中缺少主食,请你给出建议。(至少写出两种主食英文)
9.根据实际回答问题。
(1) What’s your favourite food
(2) What’s your mother’s favourite food
阅读对话,完成以下任务。
Good evening, everyone! Here is Life Channel(生活频道) the Weather Forecast Centre in Jilin. Welcome to the 15-day Weather Forecast. Today is Tuesday, January 9th, 2024.From now to Sunday evening, it’ll be dry and sunny. The highest temperature will be 0℃, the lowest temperature will be -9℃. You may take morning exercise and wash your cars. After this weekend, from January 15th to January 23rd the weather will be snowy, cold and wet for a week. You’d better not wash your car. You may take exercise indoors. Don’t forget to take an umbrella if you go outside. Also, You may need to put on more clothes. Thanks for watching. Have a nice day!
10.阅读语篇,联系上下文,猜测文中划线部分单词的中文意思。
(1) Forecast ( )
A.前方 B.播报 C. 预报
(2) highest ( )
A.高处 B.最高的 C. 升高
(3) lowest ( )
A.降低 B.低处 C. 最低的
(4) indoors ( )
A.在门里 B.在……里面 C. 在室内
11.根据语篇信息,判断下列句子是(T)否(F)与短文意思相符。
(1) It’s about the weather in Jilin. ( )
(2) It will be snowy and cold for 15 days. ( )
(3) It will be wet and snowy so you can’t wash your car on January 11th. ( )
(4) Maybe you can take an umbrella with you on January 22nd. ( )
(5) If you want to make a snowman, you can go to Jilin after January 15th. ( )
(6) Liu Tao can have a picnic before January 18th in Jilin. ( )
读短文,完成任务。
It’s autumn in China. Autumn is any favourite season! I live in Guangzhou. It’s warm and dry here. I like the weather. And my birthday is in autumn, too. On Saturday I often go on a picnic in the park. Today is my birthday. The sun is in the sky, it’s 25℃, it’s warm. I have a party at my home. Some friends come to my party. I go shopping with my mother. We buy a lot of food and drinks. My favourite food is steak. Hugo, one of my friends, he is from New Zealand. How funny, the weather there is warm too, but it’s near summer now. We sing and dance at the party. We are so happy.
12.根据短文,选择答案,把答案写在括号内。
(1) Today should be ________. ( )
A. B. C.
(2) The weather is warm in New Zealand, now it’s _______. ( )
A.summer B.winter C. spring
13.根据短文内容填词。
It’s in China now. I live in . The weather is and . Today’s 25℃. I have a party at home. My mother and I a lot of food and for it. I like best. Hugo is my friend. He is from New Zealand, it is near now. I am very today.
14.根据短文,结合以你对天气知识的了解,给下面的句子填一个合适的词。
New Zealand’s weather is very from China’s weather.
阅读短文并填空。
Good morning, this is the weather report: Today many cities of China are cold. Today, Beijing is cold and snowy. The temperature is 1℃.Shanghai is cold and rainy. The temperature is 7℃.Chengdu is cloudy and cold today. The temperature is 10℃. Guangzhou is cool and sunny today. The temperature is 15℃. Sanya is usually hot and sunny. The temperature is 28℃. Many people swim in Sanya in winter.
City Beijing Shanghai Chengdu Guangzhou and Sanya
Weather cold and snowy cold and 15 cloudy and cold 16 and sunny 17 and sunny
Temperature 18 7℃ 19 15℃ 28℃
读短文,做任务。
Hello, I am David. I live in a house by the lake. The weather is different in Dalian in different seasons. Spring is a nice season. The sun shines warmly. Ducks swim on the lake. Some people boat on it. The trees by the lake turn green. Everyone looks happy. Now it’s summer. The weather is hot and sunny here. The lake is quiet during the day. In the evening, people swim in the lake. (1) Fall is a nice season here. The leaves of the trees turn yellow and the weather turns cool. We can eat many kinds of delicious fruit. On windy days. we like to fly kites in the park or playground. Winter here is cold and snowy but people can still have fun. The lake is (2) frozen in winter. People like to go skating on the lake. The lake becomes a playground in winter.
20.请联系上下文, 猜一猜下划线单词的中文意思。
(1)
(2)
21.判断句子意思是(T)否(F)与短文相符。
(1) The weather is different in Dali in different seasons. ( )
(2) Now it is spring here. ( )
(3) The Ducks and geese swim on the lake. ( )
(4) People don’t like to swim in the lake in the morning. ( )
(5) The leaves of the trees turn yellow and the weather turns cool in fall. ( )
(6) The people also can have a good time in winter. ( )
阅读短文,做任务。
The weather of November in Guangzhou is usually very cool. The temperature is usually from 16℃ to 25℃. It’s usually windy and dry. And it doesn’t rain much. People often wear shirts. They like to go sightseeing. And it’s the best time to go out and take photos.
But the weather is very different in Beijing. It’s often very cold in November. The temperature is from 2℃ to 11℃. People need coats to keep warm. Sometimes the first snow comes in this month. People are happy because they can make a snowman. The weather is usually very different in different cities. Which do you like best
22.读短文,选择最佳答案。
(1) Does it snow in Guangzhou in November ( )
A.Yes, it is. B.Yes, it does. C. No, it doesn’t.
(2) What’s the weather like in Beijing in November ( )
A.It is cool and sunny. B.It is very cold. C. It is hot and rainy.
(3) What’s the Chinese for “go sightseeing” ( )
A.去观光、游玩 B.去锻炼 C. 去烘焙
(4) Is the weather different in different cities ( )
A.No, it isn’t. B.Yes, it is. C. Yes, it does.
(5) Which of the following sentence is NOT true ( )
A.It’s usually cool, windy and dry in Guangzhou in November.
B.In November we usually wear warm clothes in Beijing.
C. It never snows in Beijing.
23.读短文,仿照例子,补充表格所缺的信息。
City Temperature Clothes Activities
Guangzhou go sightseeing, take photos
Beijing coats
阅读理解。
Every day we eat a lot of food. But different people in different countries eat different kinds of food. My friend Robert comes from America and he tells me a lot about food in America. Most Chinese people like to eat pork. But beef is more popular in America. We often have rice or noodles at every meal. But Americans may think hamburgers and apple pies are more delicious. Chinese children like to eat ice cream in summer. But Americans love ice cream in the dish nearly every meal. Today Americans eat more than two billion ice cream a year.
24.根据短文内容判断正(T)误(F)。
(1) Different people in different countries eat the same kind of food every day. ( )
(2) Chinese people like eating beef, but Americans don’t. ( )
(3) Americans think hamburgers and apple pies are more delicious than rice and noodles. ( )
(4) Chinese people eat ice creams every day. ( )
25.What’s the Chinese for “countries” (把你所理解的“countries”中文意思写在答题卡相应的横线上)
读短文,做任务。
My name is Li Hua. I have four cousins. They are Liu Dan, Wang Ping, Sun Hai and Sun Yang. We have different hobbies.
I like playing basketball and football. I can play basketball well, but I am not good at football. I like drawing too. I usually draw in the park with my brother Li Qiang.
Liu Dan likes playing basketball too. He often plays basketball with me after school. He also likes playing table tennis. He is good at it. He’s the winner in his class.
Wang Ping likes reading stories. She has plenty of books. She also likes playing music. She can play the piano ( ) very well.
Sun Hai and Sun Yang are twin ( ) sisters. They are twelve. Sun Hai likes dancing. Sun Yang likes watching films. They both like swimming.
26.据上下文及图意猜测划线单词的意思,在文中括号内写出其中文意思。
27.读短文,判断下面图片中的人物是谁,在括号里写出其姓名。
(1) ( )
(2) ( ) and ( )
(3) ( )
(4) ( ) and ( )
根据阅读材料,完成任务。
I’m Jim. This is my friend, Paul. We’re in Happy Primary School. I’m in Class 5A and Paul is in Class 5B.We both like sport. I like playing table tennis and Paul likes playing basketball. We both like helping people. We often visit Old People’s Home and help them clean the house. We also help them carry heavy bags.
Today is Saturday, 15th June. It is a beautiful day. The sky is blue and the clouds are white. Now Paul and I are at the beach. Some people are enjoying the sunshine. Some people are swimming in the sea. But we are collecting bottles and bags. The beach is clean now. We are having a good time there.
28.根据阅读材料,判断正误,正确的用“T”表示,错误的用“F”表示。
(1) Jim and Paul are in the same class. ( )
(2) Jim and Paul both like playing table tennis. ( )
(3) Jim and Paul often help old people at Old People’s Home. ( )
(4) Jim and Paul are good friends. They’ re both helpful. ( )
29.根据阅读材料,回答问题。
What are Jim and Paul doing at the beach
30.请选择正确的选项。
(1) Lily can go to the show at ________. ( )
A.8:00 a.m. on Monday B.10:00 p.m. on Friday C. 9:30 a.m. on Sunday
(2) Lily’s family go to the show. How much do they need to pay (支付) . ( )
A.¥45 B.¥75 C. 60
31.判断以下说法是 (T)否 (F)正确。
(1) If we want to learn English, we can ask I-Robot for help. . ( )
(2) The clothes are so dirty, we can ask 2X-Robot for help. . ( )
32.请根据实际情况回答问题。
(1) Which robot do you like best (最喜欢) Why
任务型阅读。
Andy上网了解关于惠州四季的气候信息,便于日后的生活和出游。
In spring, it’s warm and wet. It rains a lot. And sometimes we can see water on the walls and floor. The clothes can’t dry(干燥的) easily. In Chinese we call it “Hui nan tian”.
In summer, it’s sunny and hot. There are always heavy rains in summer. Children love to go swimming with their parents. Most of the children like this season. Because they have a long summer vacation in summer.
Autumn is usually in September, October and November. But in Huizhou, it’s very short. It is usually sunny and dry. The farmers are busy. It’s the season of harvest.
In winter, the day gets shorter and the night gets longer. But most of the time is not so cold. It never snows. Children are happy to celebrate Spring Festival. Sometimes they go to their hometown to visit their relatives(亲戚).
33.阅读短文,判断正(T)误(F)。
(1) Many children like summer best, because they like the summer vacation. ( )
(2) Autumn is from September to December. ( )
(3) Autumn is a dry season in Huizhou. ( )
(4) It sometimes snows in winter in Hui Zhou. ( )
34.阅读短文,请选择与春天气候现象“Hui nan tian”相吻合的图片:( )
A. B. C.
阅读下面的短文并完成相应的任务。
Everybody wants to be healthy. Food is very important to us. Look at the plate! It helps us see the foods that make a healthy meal. A quarter (四分之一) of your plate should have protein like fish and meat. Half (二分之一) of your plate should have fruit and vegetables. We can get a lot of fibre(纤维素) and vitamins from them. Some foods like candies are yummy, but they are not good for our health. Follow the Healthy Eating Plate and keep a healthy diet!
35.阅读短文,将图片与对应的单词搭配。
A. B. C.
(1) fibre and vitamins
(2) protein
(3) grains
36.根据短文内容选择合适的选项。
(1) Food is very _______ to us. ( )
A.bad B.healthy C. important
(2) About _______ of your plate should have rice and bread. ( )
A.a quarter B.half C. sorry, we don’t know
阅读短文,完成下列任务。
Sarah: Mum, you are a great teacher and Dad is a great doctor. You are helpful. We can also help you.
Mum: You are still children. What can you do
Sarah: I can clean the room. I can cook. I can look after Joe too!
Joe: I can look after the doggy!
37.根据聊天记录,选择正确答案。
(1) What’s Sarah’s father’s job ( )
A.A teacher. B. A doctor.
(2) What can Sarah do ( )
A. B.
(3) What can Joe do ( )
A. B.
38.What can you do for your family
I can and .
Read and answer the questions. 阅读短文,完成任务。
My name is Jerry. I have a brother. His name is Andy. He is tall and thin. I’m short and strong. Andy is strict but I am friendly. Andy likes vegetables but not tomatoes. I like all the vegetables. They are healthy. I don’t like chicken but fish is OK. Andy likes fish too. It’s his favourite.
We have a big and clean bedroom. There is a big bed in the bedroom. There is a bike in front of the bed. Beside the bed, there is a desk. On the desk, there is a computer, a plant and a water bottle. And where are the books They are in the desk.
On the weekend, Andy and I often play ping-pong. I can dance and Andy can sing Chinese songs. Andy helps me learn Chinese songs. Sometimes we go to the park near our house. I often read books under the tree. Andy often draws cartoons there.
39.阅读短文,判断句子的正(T)误(F)。
(1) Andy likes all the vegetables. ( )
(2) There are some books in the desk. ( )
(3) Andy can sing Chinese songs. ( )
(4) Andy often reads books and Jerry often draws cartoons in the park. ( )
40.阅读短文,选择正确的答案。
(1) What’s Jerry like ( )
A.He is short and strong. B.He likes vegetables. C. He is strict.
(2) What’s Andy’s favourite food ( )
A.Vegetables. B.Fish. C. Potatoes.
(3) Where is the bike ( )
A.Under the desk. B.In front of the bed. C. Behind the plant.
(4) Is there a computer on the desk ( )
A.Yes, there is. B.No, there isn’t. C. Yes, there are.
41.你想成为Jerry和Andy的朋友吗?请给他们写一封电子邮件,介绍一下自己吧!(包括但不限于外貌、性格、能力、食物喜好、房间布局等)
要求:1. 语句通顺,字迹工整。2. 根据实际情况,圈出方框内的单词,并补全句子。
Dear Jerry and Andy,
I want to be your friend. I live in Quzhou. I am a ______ . I can ______, but I can’t ______. My favourite food is ______. There __________ in my room.
I really want to be your friend. Please send me an email.
XXX
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.Keeping pets. 2.Six. 3.He is making a model plane. 4.Collecting stamps. 5.Yes, she does.
【导语】本文介绍了小玲、贾敏和珍妮特的爱好。
1.句意:小玲的爱好是什么?根据“Keeping pets is my hobby.”可知爱好是养宠物,故答案为Keeping pets.
2.句意:小玲养了几只宠物?根据“I have two dogs, a cat and three birds.”可知两只狗,一只猫,三只鸟,一共6只,故答案为Six.
3.句意:贾敏现在在做什么?根据“Jiamin likes making models. He is making a model plane now.”可知他正在制作一架模型飞机,故答案为He is making a model plane.
4.句意:珍妮特的爱好是什么?根据“Janet’s hobby is collecting stamps.”可知爱好是收集邮票,故答案为Collecting stamps.
5.句意:珍妮特有来自不同国家的邮票吗?根据“She has a lot of stamps from different countries.”可知她有来自不同国家的邮票,所以答语作肯定回答Yes, she does.,故答案为Yes, she does.
6.T F T F F T 7.Ma Po Tofu,Stir-fried Meat with Chili Sweet and Sour Pork Stewed Big Fresh Crab,Boiled Shrimp 8.rice,noodles(答案不唯一) 9.My favourite food is fish.(答案不唯一) Her favourite food is vegetables.(答案不唯一)
【导语】本文主要讲述了家人们喜欢的食物。
6.(1)句意:我的祖父母来自中国不同的地方。 根据句子“My grandma is from Hangzhou”和句子“My grandpa and my mum are from Changsha”,可知题干与短语相符,故答案为T。
(2)句意:我妈妈非常喜欢甜食。 根据句子“My grandpa and my mum are from Changsha, their favourite food is hot food.”,可知他们喜欢辣的食物。题干与短文不符,故答案为F。
(3)句意:我爷爷和我妈妈的口味相同。根据句子“My grandpa and my mum are from Changsha, their favourite food is hot food.”,可知题干与短语相符,故答案为T。
(4)句意: 我爸爸擅长烹饪,他为我们做饭。 根据句子“My grandma is good at cooking, she can cook food with different tastes.”,可知是奶奶擅长烹饪。题干与短文不符,故答案为F。
(5)句意:我喜欢海鲜,但我不喜欢甜食。根据句子“I can eat any tastes of food.”,可知作者喜欢各种味道的食物。题干与短文不符,故答案为F。
(6)句意: 我总是吃得太多,因为我喜欢各种口味都吃。根据句子“I always eat too much, because I enjoy different tastes.”,可知题干与短语相符,故答案为T。
7.(1)根据句子“My grandpa and my mum are from Changsha, their favourite food is hot food.”,可知爷爷喜欢吃辣的食物,Ma Po Tofu麻婆豆腐,Stir-fried Meat with Chili辣椒炒肉,是辣的食物,故答案为Ma Po Tofu,Stir-fried Meat with Chili。
(2)根据句子“My grandma is from Hangzhou, she likes sweet food.”,可知奶奶喜欢甜食,咕噜肉Sweet and Sour Pork,是甜的食物,故答案为Sweet and Sour Pork。
(3)根据句子“My dad is from Guangzhou, he loves seafood, he can’t eat any hot food.”,可知爸爸喜欢海鲜,Stewed Big Fresh Crab炖大鲜蟹,Boiled Shrimp水煮虾,是海鲜,故答案为Stewed Big Fresh Crab,Boiled Shrimp。
8.本题答案不唯一,主食可以是大米rice,面条noodles。故答案为rice,noodles。
9.(1)句意:你最喜欢的食物是什么?本题答案不唯一,可以说:我最喜欢的食物是鱼。故答案为My favourite food is fish.
(2)句意:你妈妈最喜欢的食物是什么?本题答案不唯一,可以说:她最喜欢的食物是蔬菜。故答案为Her favourite food is vegetables.
10.C B C C 11.T F F T T F
【导语】本文主要写了吉林未来15天的天气预报。
10.(1)根据文中句子“Good evening, everyone! Here is Life Channel the Weather Forecast Centre in Jilin.”可知这是吉林的生活频道的天气预报,所以Forecast意思是预报,故选C。
(2)根据文中句子“ The highest temperature will be 0 ℃, the lowest temperature will be -9 ℃.”可知最高温度是0度,最低温度是零下9度,所以highest的意思是最高的,故选B。
(3)根据文中句子“ The highest temperature will be 0 ℃, the lowest temperature will be -9 ℃.”可知最高温度是0度,最低温度是零下9度,所以lowest的意思是最低的,故选C。
(4)根据文中句子“You may take exercise indoors.”可知你可以在室内锻炼,所以indoors意思是在室内,故选C。
11.(1)句意:这是关于吉林的天气。根据文中句子“Good evening, everyone! Here is Life Channel the Weather Forecast Centre in Jilin.”可知这是吉林的生活频道的天气预报,故答案为T。
(2)句意:将会持续15天寒冷多雪的天气。根据文中句子“After this weekend, from January 15th to January 23rd the weather will be snowy, cold and wet for a week.”可知从1月15日到1月23日,天气将持续一周多雪、寒冷和潮湿。故答案为F。
(3)句意:1月11日天气潮湿多雪,所以你不能洗车。根据文中句子“Today is Tuesday, January 9th, 2024. From now to Sunday evening, it’ll be dry and sunny.”可知1月11日天气是晴朗的,故答案为F。
(4)句意:也许你可以在1月22日带一把伞。根据文中句子“After this weekend, from January 15th to January 23rd the weather will be snowy, cold and wet for a week. Don’t forget to take an umbrella if you go outside.”可知1月22日应该带把伞,故答案为T。
(5)句意:如果你想堆雪人,你可以在1月15日之后去吉林。根据文中句子“After this weekend, from January 15th to January 23rd the weather will be snowy, cold and wet for a week.”可知1月15日后会下雪,故答案为T。
(6)句意:刘涛可以在1月18日之前在吉林野餐。根据文中句子“After this weekend, from January 15th to January 23rd the weather will be snowy, cold and wet for a week.”可知刘涛应该在1月15日前在吉林野餐,故答案为F。
12.A C 13.
autumn Guangzhou warm dry buy drinks steak summer happy 14.different
【导语】本文主要讲述的是中国与新西兰的天气情况。
12.(1)句意:今天应该是_______。A晴天,B阴天,C雨天,根据句子“The sun is in the sky, it’s 25℃ it’s warm.”,可知今天是晴天,故选A。
(2)句意:新西兰的天气很暖和,现在是_______。A夏天,B冬天,C春天,根据句子“ How funny, the weather there is warm too, but it’s near summer now.”,可知是春天,故选C。
13.(1)句意:现在中国是_____。根据句子“It’s autumn in China.”,可知autumn秋天,符合句意,故答案为autumn。
(2)句意:我住在_____。根据句子“I live in Guangzhou.”,可知住在广州Guangzhou,故答案为Guangzhou。
(3)句意:天气是_____和_____。根据句子“It’s warm and dry here.”可知warm温暖的,符合句意,故答案为warm。
(4)句意:天气是______和_____。根据句子“It’s warm and dry here.”可知dry干燥的,符合句意,故答案为dry。
(5)句意:我妈妈和我_____许多食物和______。根据句子“We buy a lot of food and drinks.”,可知buy买,符合句意,故答案为buy。
(6)句意:我妈妈和我_____许多食物和______。根据句子“We buy a lot of food and drinks.”,可知饮料drinks,符合句意,故答案为drinks。
(7)句意:我最喜欢_____。根据句子“My favourite food is steak.”,可知steak牛排,符合句意,故答案为steak。
(8)句意:他来自新西兰,现在快_____。根据句子“How funny, the weather there is warm too, but it’s near summer now.”,可知夏天summer,符合句意,故答案为summer。
(9)句意:我今天很_____。根据句子“We are so happy.”,可知开心的happy,符合句意,故答案为happy。
14.句意:新西兰的天气与中国的天气大不相同。根据短文大意可知新西兰的天气与中国的天气不同,不同的different,符合句意,故答案为different。
15.rainy 16.cool 17.hot 18.1℃ 19.10℃
【导语】本文主语介绍了中国几个城市的天气情况,包括北京,上海,成都,广州,三亚。
15.根据“Shanghai is cold and rainy.”可知上海有寒冷和下雨的天气,rainy下雨的,故答案为rainy。
16.根据“Guangzhou is cool and sunny today.”可知广州今天凉爽晴朗,cool 凉爽的,故答案为cool 。
17.根据“Sanya is usually hot and sunny. ”可知三亚通常是炎热和晴朗的,hot炎热的,故答案为hot。
18.根据“The temperature is 1℃”可知北京温度为1℃,故答案为1℃。
19.根据“The temperature is 10℃.”可知成都的气温是10℃,故答案为10℃。
20.秋天 结冰的 21.F F F F T T
【导语】本文讲了大连一年四季的天气。
20.(1)结合短文语境可知单词意思是秋天。
(2)结合短文语境可知单词意思是结冰的。
21.(1)句意:大理的天气在不同的季节是不同的。根据“The weather is different in Dalian in different seasons.”,可知短文说的是大连的天气在不同的季节是不同的,故答案为F。
(2)句意:现在是春天了。根据“Now it’s summer.”,可知现在是夏天,故答案为F。
(3)句意:鸭子和鹅在湖上游泳。根据“Ducks swim on the lake.”,可知鸭子在湖上游泳,故答案为F。
(4)句意:人们不喜欢早上在湖里游泳。根据“In the evening, people swim in the lake.”,可知文中只说了人们晚上在湖里游泳,没有说不喜欢早上在湖里游泳,故答案为F。
(5)句意: 秋天树叶变黄,天气变凉。根据“Fall is a nice season here. The leaves of the trees turn yellow and the weather turns cool.”,可知题干描述正确,故答案为T。
(6)句意:人们在冬天也可以玩得很开心。根据“Winter here is cold and snowy but people can still have fun.”,可知题干描述正确,故答案为T。
22.C B A B C 23.from 16℃ to 25℃ shirts from 2℃ to 11℃ make a snowman
【导语】本文主要讲了北京和广州在十一月的天气情况。
22.(1)句意:十一月广州下雪吗?问句是以助动词does开头的一般疑问句,肯定回答为Yes,主语+does;否定回答为No,主语+doesn’t;A排除。根据“The weather of November in Guangzhou is usually very cool. The temperature is usually from 16℃ to 25℃.”可知广州十一月天气凉爽,气温在16摄氏度和25摄氏度之间,不会下雪,故选C。
(2)句意:十一月北京天气怎么样?A天气凉爽和晴朗。B天气非常冷。C天气热而且多雨。根据“But the weather is very different in Beijing. It’s often very cold in November.”可知北京十月天气很冷,故选B。
(3)句意:“go sightseeing”的中文意思是什么?根据“ They like to go sightseeing. And it’s the best time to go out and take photos.”那是出去和拍照的最佳时间,可知go sightseeing意思是“去观光、游玩”,故选A。
(4)句意:在不同的城市天气不同吗?问句是以is开头的一般疑问句,肯定回答为Yes,主语+is;否定回答为No,主语+ isn’t;问句中主语是the weather,答语中的主语用it。根据“The weather is usually very different in different cities.”可知在不同的城市天气通常是不同的,故选B。
(5)句意:下面句子哪一个不是正确的?根据“ Sometimes the first snow comes in this month. People are happy because they can make a snowman.”可知有时候十一月北京就会迎来第一场雪,故选C。
23.(1)根据“The temperature is usually from 16℃ to 25℃.”可知十一月广州的温度是从16摄氏度到25摄氏度,故答案为 from 16℃ to 25℃。
(2)根据“People often wear shirts. ”可知十一月广州的人们穿衬衫,故答案为shirts。
(3)根据“The temperature is from 2℃ to 11℃.”可知十一月北京的温度是从2摄氏度到11摄氏度,故答案为 from 2℃ to 11℃。
(4)根据“Sometimes the first snow comes in this month.People are happy because they can make a snowman.”可知有时候十一月北京迎来第一场雪,人们可以堆雪人,故答案为make a snowman。
24.F F T F 25.国家
【导语】本文通过介绍了美国和中国人吃的食物的不同,证明了不同国家不同的人吃不同种类的食物。
24.(1)句意:不同国家不同的人每天吃同一种食物。根据“But different people in different countries eat different kinds of food.”,可知不同国家不同的人吃不同种类的食物,故答案为F。
(2)句意:中国人喜欢吃牛肉,但美国人不喜欢。根据“Most Chinese people like to eat pork. But beef is more popular in America.”,可知大多数中国人喜欢吃猪肉。但是牛肉在美国更受欢迎。故答案为F。
(3)句意:美国人认为汉堡包和苹果派比米饭和面条更美味。根据“But Americans may think hamburgers and apple pies are more delicious. ”,可知美国人可能认为汉堡包和苹果派更美味,故答案为T。
(4)句意:中国人每天都吃冰激凌。根据“But Americans love ice cream in the dish nearly every meal.”,可知美国人几乎每顿饭都喜欢冰淇淋,故答案为F。
25.countries的意思国家,故答案为国家。
26.钢琴; 双胞胎 27.Liu Dan Sun Hai Sun Yang Wang Ping Li Hua Li Qiang
【导语】本文讲的是李华和四个表兄弟(姐妹)的爱好。
26.第一个句意:她钢琴弹得很好。piano,名词,是钢琴的意思,第二个句意:孙海和孙杨是双胞胎姐妹。twin名词,是双胞胎的意思,故答案为钢琴;双胞胎。
27.(1)图片是打篮球和打乒乓球,根据文中句子“Liu Dan likes playing basketball too. He also likes playing table tennis.”可知是刘丹打篮球和打乒乓球,故答案为Liu Dan。
(2)图片是跳舞、游泳和看电影,根据文中句子“Sun Hai likes dancing. Sun Yang likes watching films. They both like swimming.”可知孙海喜欢跳舞,孙杨喜欢看电影,她们都喜欢游泳,故答案为Sun Hai。
(3)图片是跳舞、游泳和看电影,根据文中句子“Sun Hai likes dancing. Sun Yang likes watching films. They both like swimming.”可知孙海喜欢跳舞,孙杨喜欢看电影,她们都喜欢游泳,故答案为Sun Yang。
(4)图片是读书和弹钢琴,根据文中句子“Wang Ping likes reading stories. She can play the piano very well.”可知王平读故事和弹钢琴,故答案为Wang Ping。
(5)图片是打篮球、踢足球和画画,根据文中句子“I like playing basketball and football. I like drawing too. I usually draw in the park with my brother Li Qiang.”可知李华打篮球、踢足球和画画,故答案为Li Hua。
(6)图片是打篮球、踢足球和画画,根据文中句子“I like playing basketball and football. I like drawing too. I usually draw in the park with my brother Li Qiang.”可知李强画画,故答案为Li Qiang。
28.F F T T 29.They are collecting bottles and bags.
【导语】本文主要介绍了Jim和朋友Paul的个人情况和活动。
28.(1) 句意:Jim和Paul在同一个班。由文中“I’m in Class 5A and Paul is in Class 5B.” 可知两人在不同的班级,故答案为F。
(2) 句意:Jim和Paul都喜欢打乒乓球。由文中“I like playing table tennis and Paul likes playing basketball.” 可知Jim喜欢打乒乓球,Paul喜欢打篮球,故答案为F。
(3) 句意:Jim和Paul经常在老人之家帮助老人。由文中“We often visit Old People’s Home and help them clean the house. We also help them carry heavy bags.” 可知他们经常拜访老人之家并帮老人打扫屋子,搬重袋子。故答案为T。
(4) 句意:Jim和Paul是好朋友。他们都很乐于助人。由文中“I’m Jim. This is my friend, Paul.” 可知他们是好朋友。由文章内容可知他们经常去帮助老人,并且周末在海滩捡瓶子和袋子,因此很乐于助人。故答案为T。
29.句意:Jim和Paul正在海滩上做什么?由文中“But we are collecting bottles and bags.” 可知他们在海滩上捡瓶子和袋子。故答案为They are collecting bottles and bags.
30.C B 31.T F 32.I like I-Dog best. Because it can tell stories.答案不唯一
【导语】本文介绍了莉莉一家打算去智能机器人展览的对话,并给出了展览的相关信息,包括开放时间、票价以及不同机器人的功能。
30.(1)句意:莉莉可以在____去看展览。8:00 a.m. on Monday 周一上午8点 ,10:00 p.m. on Friday 周五晚上10点 ,9:30 a.m. on Sunday周日上午9:30。根据“Open: 9:00 -20:00,Saturday - Sunday”可知展览开放时间是周六到周日的9点到20点,A时间周一不符合,B时间晚上10点超出开放时间,C时间周日上午9:30在开放时间内,故选C。
(2)句意:莉莉一家去看展览。他们需要支付多少钱?莉莉一家有爸爸、妈妈两个成人和莉莉一个小孩,成人每人30元,小孩15元,总共需要支付30×2 + 15 = 75元,故选B。
31. (1)句意:如果我们想学英语,我们可以向I-Robot求助。根据“I-Robot sing English songs speak English do homework”可知I-Robot会唱英文歌、说英语,所以想学英语可以向它求助,故答案为T。
(2)句意:衣服这么脏,我们可以向2X-Robot求助。根据“2X-Robot cook do kung fu clean rooms ”可知2X-Robot会做饭、练功夫、打扫房间,不会洗衣服,所以不能向它求助洗衣服,故答案为F。
32.句意:你最喜欢哪个机器人?为什么?可根据自身喜好选择机器人并说明原因,可以说:我最喜欢I-Dog。因为它会讲故事。故答案为I like I-Dog best. Because it can tell stories.答案不唯一
33.T F T F 34.A
【导语】本文主要介绍了惠州四季的气候信息。
33.(1)句意:许多孩子们最喜欢夏天,因为他们喜欢暑假。根据“Most of the children like this season. Because they have a long summer vacation in summer.”可知大部分孩子们喜欢这个季节。因为他们在夏天有漫长的暑假,句子和短文相符,故答案为T。
(2)句意:秋天从9月到12月。根据“Autumn is usually in September, October and November.”可知秋天从9月到11月,句子和短文不符,故答案为F。
(3)句意:在惠州秋天是干燥的季节。根据“It is usually sunny and dry. ”可知惠州的天气是晴朗干燥的,句子和短文相符,故答案为T。
(4)句意:在惠州冬天有时下雪。根据“It never snows.”可知在惠州从来不会下雪,句子和短文不符,故答案为F。
34.根据“In spring, it’s warm and wet. It rains a lot. And sometimes we can see water on the walls and floor. The clothes can’t dry(干燥的) easily. In Chinese we call it “Hui nan tian”.”可知春天温暖潮湿,下雨很多,地上墙上都是湿的,衣服很难干,这样的天气叫做“回南天”,图片A与之相符合,故选A。
35.C A B 36.C A
【导语】本文讲了饮食。
35.(1)根据“Half (二分之一) of your plate should have fruit and vegetables. We can get a lot of fibre(纤维素) and vitamins from them.”,可知可以从水果和蔬菜中获取纤维素和维生素,故选C。
(2)根据“A quarter (四分之一) of your plate should have protein like fish and meat.”,可知蛋白质来自鱼和肉,故选A。
(3)根据常识可知从米饭和面包中可以获取谷物,故选B。
36.(1)句意:食物对我们很_______。bad坏的,healthy健康的,important重要的,根据“Food is very important to us.”,可知食物很重要,故选C。
(2)句意:你的餐盘里大约______的位置应该放米饭和面包。a quarter四分之一,half一半,sorry, we don’t know对不起,我不知道,根据“A quarter (四分之一) of your plate should have protein like fish and meat. Half (二分之一) of your plate should have fruit and vegetables.”和图片可知大约四分之一的位置应该放米饭和面包,故选A。
37.B A B 38.cook sweep the floor
【导语】本文介绍萨拉和妈妈关于会做某事的对话。
37.(1)句意:萨拉爸爸的工作是什么?A一名教师。B一名医生。根据“Dad is a great doctor. ”可知萨拉爸爸是一名伟大的医生。故选B。
(2)句意:萨拉会做什么?根据“I can clean the room. I can cook. I can look after Joe too!”可知萨拉会打扫房间,会煮饭以及还能照顾乔。选项A是做饭,选项B是浇花,选项A符合题意,故选A。
(3)句意:乔会做什么?根据“Joe: I can look after the doggy!”可知乔会照顾小狗!选项A是拖地,选项B是照顾小狗,选项B符合题意,故选B。
38.句意:你能为你的家人做什么?我会____和_____。本题答案不唯一,例如:我能煮饭和扫地。cook煮饭,sweep the floor扫地,can后跟动词原形。故答案为cook,sweep the floor。
39.F T T F 40.A B B A 41.Dear Jerry and Andy,
I want to be your friend. I live in Quzhou. I am a strong . I can play basketball, but I can’t play ping-pong . My favourite food is fish . There a big bed in my room. I really want to be your friend. Please send me an email. (填空答案不唯一。)
XXX
【导语】本文主要是介绍了Jerry和Andy性格,爱好和房间布局等信息。
39.(1) 句意:安迪喜欢所有的蔬菜。根据原文“Andy likes vegetables but not tomatoes.”可知安迪喜欢蔬菜但是不喜欢西红柿,句意与原文不符,故答案为F。
(2) 句意:桌子里有一些书。根据“And where are the books They are in the desk.”可知书在桌子里,句意与原文相符,故答案为T。
(3) 句意:安迪会唱中文歌曲。根据“Andy can sing Chinese songs.”会唱中文歌曲,句意与原文相符,故答案为T。
(4) 句意:安迪经常在公园看书,杰瑞经常在公园里画卡通画。根据“I often read books under the tree. Andy often draws cartoons there.”可知是安迪画卡通画,杰瑞看书,句意与原文不符,故答案为F。
40.(1) 句意:杰瑞是什么样子的?He is short and strong. 他又矮又壮;He likes vegetables.他喜欢蔬菜;He is strict.他很严格;根据原文“I’m short and strong.”可知他又矮又壮。故选A。
(2) 句意:安迪最喜欢的食物是什么?Vegetables.蔬菜;Fish.鱼;Potatoes.土豆;根据原文“Andy likes fish too. It’s his favourite.”可知安迪最爱的食物是fish鱼。故选B。
(3) 句意:自行车在哪里?Under the desk.在桌子下面;In front of the bed. 在床前面;Behind the plant.在植物后面;根据原文“There is a bike in front of the bed. ”可知自行车在床前面。故选B。
(4) 句意:桌子上有一台电脑吗?Yes, there is. 是的,有一台;No, there isn’t.不,没有;Yes, there are.是的,有一些;根据原文“On the desk, there is a computer”可知桌上有一台电脑。故选A。
41.
1. 题干解读:该作文要求以Jerry和Andy朋友的名义写一封电子邮件介绍自己,包括外貌、性格、能力、食物喜好和房间布局等信息,文章用第一人称,时态为一般现在时;注意卷面和书写。
2. 参考词汇和句型:
参考词汇:strong强壮的,boy男孩,play basketball打篮球,play ping-pong打乒乓球,favourite food喜爱的食物,fish鱼,a big bed一张大大的床
参考句型:I am a...;I can...; I can’t...;My favourite food is...;There is......
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录