/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培湘少版(三起)
专题19 阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,判断下列句子正(T)误(F)。
Hello, I’m Amy. I get up at 6: 30 a.m. I have breakfast at 7: 10 a.m. I go to school at 7: 20 a.m. I have four classes in the morning and two in the afternoon. I have lunch at school at 11: 50 a.m. School is over (结束) at 3: 30 p.m. After school, I play football on the playground. I go home at 5: 00 p.m. In the evening, I read books. I go to bed at 9: 30 p.m.
1.Amy goes to school at 7: 30 a.m. ( )
2.Amy has lunch at school. ( )
3.Amy goes home at 5: 00 p.m. ( )
4.Amy often plays football in the evening. ( )
5.Amy goes to bed at 9: 30 p.m. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Jane and her father are at the pet shop. It’s her birthday. She wants a dog. Her father says she can’t have a puppy in their flat. She can have a bird as a pet. Jane chooses a parrot, but the bird is too noisy. She chooses a young cat. She is very happy to have a pet.
6.Jane and her father are at the zoo. ( )
7.She can have a puppy in their flat. ( )
8.The parrot is very quiet. ( )
9.She chooses a kitten at last. ( )
10.She is very happy to have a cat. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
Jack and his friends are at his home. They are singing loudly. They are happy. They make a lot of noise. His neighbours are unhappy. It’s noisy. They are angry. Jack and his friends feel sorry. They stop making noise.
11.Jack and his friends are singing in the supermarket. ( )
12.His neighbours are not happy. ( )
13.Jack and his friends are angry. ( )
14.His neighbours are singing, too. ( )
阅读邮件,判断下列句子正(T)误(F)。
Dear Lisa,
I study in Sunshine School this year. And I have some new lessons. This is my day. I get up at 6:40 a.m. I eat my breakfast at 7:20 a.m. And then I go to school. I have English at 9 o’clock. At 11:30 a.m., I have lunch. In the afternoon, I have an art lesson. What a busy day!
Yours,
Tom
15.Lisa studies in Sunshine School this year. ( )
16.Tom gets up at 6:40 a.m. ( )
17.Tom goes to school at 7:20 a.m. in the morning. ( )
18.Tom has an art lesson in the afternoon. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
Today is Sunday. My sister and I have no lessons. My father and mother are at home. My mother cooks breakfast for us. We have eggs, milk and bread for breakfast. After that, my sister makes the bed. I help her. My father reads newspapers (看报纸). Then he waters the plants. My mother irons the shirts in the room. We have a nice day.
19.My father cooks breakfast for us. ( )
20.We have eggs, milk and bread for breakfast. ( )
21.After breakfast, my sister makes the bed. ( )
22.My father reads newspapers and waters the plants after breakfast. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
Lily and Lucy are my good friends. Lily is from England. She is eleven years old. She is tall. She has long yellow hair. She has big blue eyes. Lucy is an American girl. She is eight years old. She is short. She has short brown hair. And her eyes are brown, too. She likes playing chess. We often play chess together.
23.Lucy is my good friend. ( )
24.Lily is younger (更年轻) than Lucy. ( )
25.Lily is an English girl. ( )
26.Lucy has short hair and big blue eyes. ( )
27.I often play chess with Lily. ( )
请根据短文所给信息判断句子正(T)误(F)。
The Spring Festival is an important festival in China. We also call it the Lunar (农历) New Year. People go home to join their families. People buy flowers and put them in their homes. On the eve of the Spring Festival, people cook delicious food for the family. They have a big and delicious reunion dinner together. After dinner, the whole family will chat (聊天) and watch TV together.
Children enjoy the Spring Festival most. On that day, they can wear new clothes. They get red packets from their parents and relatives. During the day, they watch lion dances. In the evening, they also light firecrackers.
When friends meet, they wish each other happiness and good luck. They say “Happy New Year!” to each other.
I like the Spring Festival. It is really fun.
28.The Spring Festival is an important festival in the USA.( )
29.People have a big and delicious reunion dinner together. ( )
30.Children get red packets from their parents and relatives in the Spring Festival. ( )
31.During the day, people light firecrackers. ( )
32.When people meet, they often say “Happy Birthday!” to each other. ( )
阅读理解,判断正(T)误(F)。
Good news! The Spring Festival has successfully(成功地) been added(添加) to the World Heritage List(世界遗产名录)! It is an important festival in China. People go home to join their families. On the eve of the Spring Festival, people cook delicious food and have a big family dinner. Children get red packets from their parents and relatives. They also light firecrackers and set off fireworks(烟火). During the day, people watch dragon and lion dances. They have great fun.
33.The Spring Festival is a world heritage. ( )
34.In China, the Spring Festival is important. ( )
35.People have a big family dinner on the eve of the Spring Festival. ( )
36.Children can get red packets from their parents. ( )
37.We don’t watch lion dances during the day. ( )
根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
The Spring Festival is the most important festival in China.
Before the festival, people clean their houses to sweep away bad luck and make way for good luck. They buy gifts, food and clothes...
On the eve of the new year, families get together to have a reunion dinner. The meal usually includes fish, meat, dumplings... After the dinner, people light fireworks and firecrackers to take away bad luck and bring a good luck. Then they watch TV programs and stay up late(守年) to welcome the new year.
During the spring festival, people visit relatives and friends, give greetings and gifts. They also enjoy their traditional activities like playing cards, watching dragons and lion dances...
The Spring Festival lasts for several weeks, and people usually relax and enjoy themselves. It is a time for family reunions, giving gifts, and celebrating good luck.
38.The Spring Festival is the most important festival in the USA.( )
39.The Spring Festival lasts several months. ( )
40.Watching dragon and lion dances are traditional activities in China. ( )
41.On the eve of new year, they watch TV programs and stay up late to welcome the new year. ( )
42.People light fireworks and firecrackers to share away bad luck and bring a good luck. ( )
根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
Our Hobbies
Tom, Lily and Bob are good friends. They have different hobbies.
Tom likes taking photos. On weekends, he often goes to the park or the zoo to take pictures of the beautiful scenery (风景) and lovely animals. He has a good camera(相机) and he is learning how to take better photos.
Lily loves reading. She has a lot of books at home. She reads storybooks, science (科学) books. Reading makes her smart (聪明的) and she can always share interesting stories with her friends.
Bob’s hobby is playing chess. He often plays chess with his father. Sometimes he also plays with his friends after school. He thinks playing chess can make him think more carefully (细心).
Although they have different hobbies, they all enjoy it very much.
43.Tom likes taking photos. ( )
44.Lily’s hobby is reading. ( )
45.Bob plays chess with his father and classmates. ( )
46.They have the same (相同的) hobby. ( )
47.Their hobbies are all interesting (有趣的). ( )
阅读短文,判断文后句子的正(T)误(F)。
In the Spring Festival, my mother cleans the windows. My father helps her. My grandmother cooks a meal. I help her. All our friends come to our home for supper. We wear new coats. They’re nice. My grandma and grandpa give red packets to me. After dinner, children light firecrackers. We have great fun.
48.My mother cleans the house. ( )
49.Our friends come to our home for supper. ( )
50.My new coat isn’t nice. ( )
51.Children light firecrackers after dinner. ( )
52.We are not happy. ( )
仔细阅读短文内容并作出正确的判断,正确写“T”错误写“F”。
I am Peter. Everyone in our group has a hobby. Mary likes collecting stamps and she has a lot of stamps from other countries. Lingling likes reading. She collects books. Dongdong has many old photos. He likes collecting old photos. Lily likes drawing. Mike likes writing. My hobby is taking photos.
53.Mary only has Chinese stamps. ( )
54.Lingling collects markers. ( )
55.Dongdong likes collecting old photos. ( )
56.Lingling likes reading. ( )
57.Peter likes taking photos. ( )
阅读表格内容,判断正(T)误(F)。
Hello! My name is Mingming. I’m a student in Sunshine School. This timetable is about my day.
6:40 a.m. get up 10:00 a.m. have maths
7:10 a.m. have breakfast 12:00 p.m. have lunch
7:30 a.m. go to school 2:00 p.m. have art
9:00 a.m. have English 4:00 p. m go home
58.I get up at 6:40 a.m. ( )
59.At 7:30 a.m. I have breakfast. ( )
60.I go to school at 7:10 a.m. and go home at 4:00 p.m. ( )
61.I have English and maths in the morning. ( )
62.In the afternoon I have PE. ( )
阅读判断。判断下列句子是(T)否(F)相符。
Good Hobbies, Happy Children
Name Taking photos Reading Playing the violin Singing Painting Playing chess
Tim √ √
Anne √ √
John √ √
Mary √ √
Dongdong √ √
63.Tim’s hobbies are reading and singing. ( )
64.Anne doesn’t like playing the violin. ( )
65.John and Dongdong like painting. ( )
66.Mary and Anne like taking photos and singing. ( )
67.Dongdong’s hobbies are reading and playing chess. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Mingming and his father choose a lovely rabbit in the pet shop. The rabbit is not clean(干净的) and Mingming’s mother is not happy. She doesn’t like it. So Mingming and his father take it back to the shop. He buys a bird at last(最后).
68.Mingming and his mother choose a lovely rabbit in the pet shop. ( )
69.The rabbit is clean. ( )
70.His mother doesn’t like the rabbit. ( )
71.Mingming has a bird at last. ( )
72.Mingming’s father doesn’t like the rabbit. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
I’m Cindy. I like the Spring Festival in China. They buy flowers and put them in their houses. They cook nice food for their families and have a big family reunion dinner. Besides(而且), the children can get red packets from the older people. They also light firecrackers and have a good time. When friends meet, they say “Happy the Spring Festival!” to each other.
73.Cindy likes the Spring Festival in China. ( )
74.They have a big family reunion dinner. ( )
75.The children get red packets from their friends. ( )
76.The children light firecrackers and have a good time. ( )
77.We say “Happy Birthday!” to each other during the Spring Festival. ( )
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.F 2.T 3.T 4.F 5.T
【分析】本文介绍了Amy一天的时间安排。
1.句意:艾米早上7:30去上学。根据“I go to school at 7:20 a.m.”可知,艾米是7:20去上学,题干与原文不符,故答案为F。
2.句意:艾米在学校吃午饭。根据“I have lunch at school at 11:50 a.m.”可知,题干与原文相符,故答案为T。
3.句意:艾米下午5:00回家。根据“I go home at 5:00 p.m.”可知,题干与原文相符,故答案为T。
4.句意:艾米经常在晚上踢足球。根据“After school, I play football on the playground.”和“In the evening, I read books.”可知,艾米是放学后踢足球,晚上读书,题干与原文不符,故答案为F。
5.句意:艾米晚上9:30睡觉。根据“I go to bed at 9:30 p.m.”可知,题干与原文相符,故答案为T。
6.F 7.F 8.F 9.T 10.T
【导语】本文主要介绍了Jane和爸爸在宠物店为她挑选宠物的经历。
6.句意:简和她的爸爸在动物园。根据文中“Jane and her father are at the pet shop.”可知简和她的爸爸在宠物店,句子与原文不符,故答案为F。
7.句意:她可以在他们的公寓里养一只小狗。根据文中“Her father says she can’t have a puppy in their flat.”可知她爸爸说不能在公寓里养小狗,句子与原文不符,故答案为F。
8.句意:这只鹦鹉很安静。根据文中“Jane chooses a parrot, but the bird is too noisy.”可知这只鹦鹉太吵了,句子与原文不符,故答案为F。
9.句意:她最后选了一只小猫。kitten小猫,根据文中“She chooses a young cat.”可知她选了一只小猫,句子与原文相符,故答案为T。
10.句意:她有了一只猫很开心。根据文中“She chooses a young cat. She is very happy to have a pet.”可知她有了猫很开心,句子与原文相符,故答案为T。
11.F 12.T 13.F 14.F
【导语】本文讲了杰克和他的朋友在家发生的事情。
11.句意:杰克和他的朋友们正在超市里唱歌。根据文中“Jack and his friends are at his home. They are singing loudly.”可知他的朋友在家,句子与原文不符。故答案为F。
12.句意:他的邻居们不高兴。根据文中“His neighbours are unhappy.”“unhappy”就是“not happy”的意思,可知邻居们不高兴,句子与原文相符。故答案为T。
13.句意:杰克和他的朋友们很生气。根据文中“Jack and his friends feel sorry.”可知杰克和他的朋友们是感到抱歉,不是生气,句子与原文不符。故答案为F。
14.句意:他的邻居们也在唱歌。根据文中"They are singing loudly. "可知文中只说杰克和他的朋友们在唱歌,没有提到邻居们也在唱歌,句子与原文不符。故答案为F。
15.F 16.T 17.F 18.T
【导语】邮件主要介绍了汤姆在阳光学校的学习生活以及他一天的时间安排。
15.句意:莉萨今年在阳光学校学习。根据邮件中“Dear Lisa, I study in Sunshine School this year.”,可知是汤姆在阳光学校学习,不是莉萨,故答案为F。
16.句意:汤姆早上6:40起床。根据邮件中“I get up at 6:40 a.m.”,可知汤姆早上6:40起床,故答案为T。
17.句意:汤姆早上7:20去上学。根据邮件中“I eat my breakfast at 7:20 a.m. And then I go to school.”,可知汤姆7:20吃早餐,之后去上学,不是7:20去上学,故答案为F。
18.句意:汤姆下午有一节美术课。根据邮件中“In the afternoon, I have an art lesson.”,可知汤姆下午有一节美术课,故答案为T。
19.F 20.T 21.T 22.T
【导语】本文介绍了我们一家人的周日活动。
19.句意:我的爸爸为我们做了早饭。根据“My mother cooks breakfast for us.”,可知是我的妈妈为我们做了早饭,故答案为F。
20.句意:我们早饭吃了鸡蛋、牛奶和面包。根据“We have eggs, milk and bread for breakfast. ”,可知我们早餐吃了鸡蛋、牛奶和面包,故答案为T。
21.句意:早饭后,我的姐姐整理了床铺。根据“After that, my sister makes the bed. ”,可知在那之后,我的姐姐整理了床铺。“那”是指吃早饭,故答案为T。
22.句意:早饭后,我的爸爸读了报纸,浇了植物。根据“My father reads newspapers. Then he waters the plants.”,可知我的爸爸读了报纸。然后他浇了植物。故答案为T。
23.T 24.F 25.T 26.F 27.F
【分析】本文介绍了“我”的好朋友莉莉(Lily)和露西(Lucy),包括她们的国籍、年龄、外貌及露西的爱好等信息。
23.句意:露西是我的好朋友。根据“Lily and Lucy are my good friends.”,可知露西是“我”的好朋友,故答案为T。
24.句意:莉莉比露西更年轻。根据“Lily is eleven years old. Lucy is eight years old.”,可知莉莉11岁,露西8岁,莉莉比露西大,故答案为F。
25.句意:莉莉是一个英国女孩。根据“Lily is from England.”,可知莉莉来自英国,是英国女孩,故答案为 T。
26.句意:露西有短头发和大的蓝眼睛。根据“Lucy...She has short brown hair. And her eyes are brown, too.”,可知露西眼睛是棕色的,不是蓝色的,故答案为F。
27.句意:我经常和莉莉一起下国际象棋。根据“Lucy...She likes playing chess. We often play chess together.”,可知是和露西一起下国际象棋,不是莉莉,故答案为F。
28.F 29.T 30.T 31.F 32.F
【导语】本文讲了春节。
28.句意:春节是美国的一个重要节日。根据“The Spring Festival is an important festival in China.”,可知春节是中国的一个重要节日,故答案为F。
29.句意:人们一起吃一顿又丰盛又美味的团圆饭。根据“They have a big and delicious reunion dinner together.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
30.句意:孩子们在春节从父母和亲戚那里得到红包。根据“They get red packets from their parents and relatives.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
31.句意:白天,人们放鞭炮。根据“In the evening, they also light firecrackers.”,可知人们晚上放鞭炮,故答案为F。
32.句意:当人们见面时,他们经常互相说“生日快乐!”。根据“They say “Happy New Year!” to each other.”,可知他们互相说“新年快乐!”故答案为F。
33.T 34.T 35.T 36.T 37.F
【导语】本文主要介绍了中国的春节。
33.句意:春节是世界遗产。根据“The Spring Festival has successfully(成功地) been added(添加) to the World Heritage List(世界遗产名录)!”可知春节已经成功添加到世界遗产名录,句子和短文相符,故答案为T。
34.句意:在中国,春节是重要的。根据“It is an important festival in China.”可知春节是中国重要的节日,句子和短文相符,故答案为T。
35.句意:在除夕夜,人们有一顿丰盛的家庭晚餐。根据“On the eve of the Spring Festival, people cook delicious food and have a big family dinner.”可知在除夕夜,人们做美食并且有丰盛的家庭晚餐,句子和短文相符,故答案为T。
36.句意:孩子们可以从父母那里得到红包。根据“Children get red packets from their parents and relatives.”可知孩子们可以从父母和亲戚那里得到红包,句子和短文相符,故答案为T。
37.句意:我们在白天不观看舞狮。根据“During the day, people watch dragon and lion dances. They have great fun.”可知人们白天观看舞狮和舞龙,句子和短文不符,故答案为F。
38.F 39.F 40.T 41.T 42.T
【导语】本文介绍了春节。
38.句意:春节是美国最重要的节日。根据“The Spring Festival is the most important festival in China.”,可知春节是中国最重要的节日,故答案为F。
39.句意:春节持续几个月。根据“The Spring Festival lasts for several weeks, and people usually relax and enjoy themselves.”,可知春节持续几个星期,故答案为F。
40.句意:舞龙舞狮是中国的传统活动。根据“They also enjoy their traditional activities like playing cards, watching dragons and lion dances...”,可知题干与短文相符,故答案为T。
41.句意:在新年前夕,他们看电视节目,熬夜迎接新年。根据“Then they watch TV programs and stay up late(守年) to welcome the new year.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
42.句意:人们点燃烟花爆竹来驱除厄运,带来好运。根据“After the dinner, people light fireworks and firecrackers to take away bad luck and bring a good luck.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
43.T 44.T 45.F 46.F 47.T
【导语】本文主要介绍了汤姆、莉莉和鲍勃的爱好。
43.句意:汤姆喜欢拍照。根据“Tom likes taking photos.”可知题干与原文相符,故答案为T。
44.句意:莉莉的爱好是阅读。根据“Lily loves reading.”可知题干与原文相符,故答案为T。
45.句意:鲍勃和他的爸爸以及同学们下棋。根据“He often plays chess with his father. Sometimes he also plays with his friends after school. ”可知鲍勃和他的爸爸以及朋友下棋,故答案为F。
46.句意:他们有相同的爱好。根据“Tom, Lily and Bob are good friends. They have different hobbies.可知他们的爱好不同,故答案为F。
47.句意:他们的爱好都很有趣。根据短文内容可知他们的爱好都很有趣,故答案为T。
48.F 49.T 50.F 51.T 52.F
【导语】本文讲了春节。
48.句意:我妈妈打扫房子。根据“In the Spring Festival, my mother cleans the windows.”,可知妈妈擦窗户,故答案为F。
49.句意:我们的朋友来我们家吃晚饭。根据“All our friends come to our home for supper.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
50.句意:我的新外套不好看。根据“We wear new coats. They’re nice.”,可知作者的新外套好看,故答案为F。
51.句意:孩子们晚饭后放鞭炮。根据“After dinner, children light firecrackers.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
52.句意:我们不高兴。根据“We have great fun.”,可知他们高兴,故答案为F。
53.F 54.F 55.T 56.T 57.T
【导语】本文讲了兴趣爱好。
53.句意:玛丽只有中国邮票。根据“Mary likes collecting stamps and she has a lot of stamps from other countries.”,客户自玛丽有很多来自其他国家的邮票,故答案为F。
54.句意:玲玲收集记号笔。根据“Lingling likes reading. She collects books.”,可知玲玲收集书,故答案为F。
55.句意:东东喜欢收集旧照片。根据“Dongdong has many old photos. He likes collecting old photos.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
56.句意:玲玲喜欢读书。根据“Lingling likes reading.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
57.句意:彼得喜欢拍照。根据“My hobby is taking photos.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
58.T 59.F 60.F 61.T 62.F
【导语】本文讲了时间表。
58.句意:我早上6:40起床。根据表格可知题干描述正确,故答案为T。
59.句意:早上7:30我吃早饭。根据表格可知7:10吃早饭,故答案为F。
60.句意:我早上7点10分去上学,下午4点回家。根据表格可知早上7:30去上学,下午4点回家,故答案为F。
61.句意:我上午有英语和数学课。根据表格可知上午有英语和数学课,故答案为T。
62.句意:下午我有体育课。根据表格可知下午有美术课,故答案为F。
63.T 64.F 65.T 66.F 67.F
【导语】本文讲了几个人的兴趣爱好。
63.句意:蒂姆的爱好是读书和唱歌。根据表格可知题干描述正确,故答案为T。
64.句意:安妮不喜欢拉小提琴。根据表格可知安妮喜欢拉小提琴,故答案为F。
65.句意:约翰和东东喜欢画画。根据表格可知题干描述正确,故答案为T。
66.句意:玛丽和安妮喜欢拍照和唱歌。根据表格可知玛丽喜欢拍照和唱歌,安妮喜欢拍照和拉小提琴,故答案为F。
67.句意:东东的爱好是读书和下棋。根据表格可知东东的爱好是读书和画画,故答案为F。
68.F 69.F 70.T 71.T 72.F
【导语】本文讲了明明和爸爸买宠物的事情。
68.句意:明明和妈妈在宠物店里挑选了一只可爱的兔子。根据“Mingming and his father choose a lovely rabbit in the pet shop.”,可知明明和妈妈在宠物店里挑选了一只可爱的兔子,故答案为F。
69.句意:兔子是干净的。根据“The rabbit is not clean(干净的) and Mingming’s mother is not happy.”,可知兔子不干净,故答案为F。
70.句意:他妈妈不喜欢这只兔子。根据“The rabbit is not clean(干净的) and Mingming’s mother is not happy.”,可知题干描述正确,故答案为T。
71.句意:明明最终有一只鸟。根据“He buys a bird at last(最后).”,可知题干描述正确,故答案为T。
72.句意:明明的爸爸不喜欢兔子。根据“The rabbit is not clean(干净的) and Mingming’s mother is not happy. She doesn’t like it.”,可知明明的妈妈不喜欢兔子,故答案为F。
73.T 74.T 75.F 76.T 77.F
【导语】本文讲了春节。
73.句意:辛迪喜欢中国的春节。根据“I’m Cindy. I like the Spring Festival in China.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
74.句意:他们吃一顿丰盛的家庭团圆饭。根据“They cook nice food for their families and have a big family reunion dinner.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
75.句意:孩子们从朋友那里得到红包。根据“Besides(而且), the children can get red packets from the older people.”,可知孩子们从长辈那里得到红包,故答案为F。
76.句意:孩子们点燃鞭炮,玩得很开心。根据“They also light firecrackers and have a good time.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
77.句意:在春节期间,我们互相说“生日快乐!”。根据“When friends meet, they say “Happy the Spring Festival!” to each other.”,可知春节说新年快乐,故答案为F。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)