/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培湘少版(三起)
专题20 阅读理解-选择
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,选择正确的答案。
During the Spring Festival, people cook delicious food for the family. And they have a big family reunion dinner on the eve of the Spring Festival. They buy some flowers and put them in their homes. And children get red packets from their parents and relatives. When friends meet, they say “Happy New Year” to each other. During the day, they watch lion dances. In the evening, they light firecrackers and they are very happy.
1.Do people eat a big dinner on the eve of the Spring Festival ( )
A.Yes, they do. B.No, they don’t. C.We don’t know.
2.People buy _____ and put them in their homes. ( )
A.firecrackers B.flowers C.packets
3.Children get red packets from their _____ and relatives. ( )
A.friends B.teachers C.parents
4.When friends meet, they say “_____”. ( )
A.Happy New Year B.Hello C.Happy birthday
5.In the _____, they light firecrackers. ( )
A.morning B.evening C.afternoon
阅读短文,选择正确的答案。
Dear David,
How are you Today is my birthday. My good friends Tom and Sarah come to my home. Tom gives me a toy plane. It’s cool. Sarah gives me a pet rabbit. It is lovely. We have a big dinner together. I am so excited. We have a good time today.
Yours,
Mike
6.Today is ____ birthday. ( )
A.David’s B.Mike’s C.Tom’s
7.Tom gives me a ____. ( )
A.plane B.rabbit C.toy plane
8.The pet rabbit is ____. ( )
A.cool B.lovely C.sad
9.We are very ____ today. ( )
A.happy B.unhappy C.sorry
阅读短文,选择最佳答案。
Today the children are preparing (准备) a fashion show. Wang Bing has a blue coat. He wears blue jeans. He has blue shoes, too. He’s really cool. Tom has a long scarf. He has a white sweater and red shoes. Fenfen has a yellow hat and a brown coat. They will have a great fashion show.
10.The children will have a _____. ( )
A.party B.fashion show C.birthday party
11.Wang Bing has a _____ coat. ( )
A.yellow B.white C.blue
12.Tom has a _____ scarf. ( )
A.new B.short C.long
13.Fenfen has a yellow _____. ( )
A.coat B.hat C.scarf
阅读材料,选择正确的答案。
What do the signs mean
SIGN 1: PREVENT VIRUSES (预防病毒) Wash your hands. Wear a mask. Do not go to the crowded(拥挤的)or closed(封闭的)places. Keep clean. SIGN 2: PAY ATTENTION TO WILD ANIMALS Protect wild animals. Do not eat wild animals.
SIGN 3: DANGER IN WATER No swimming.
14.To prevent the virus, which one is NOT right (对的) ( )
A.Wash your hands. B.Wear a mask. C.Stay in crowded places.
15._____ is about wild animals. ( )
A.SIGN 1 B.SIGN 2 C.SIGN 3
16.From the third sign, we know (知道) that we can’t _____ there. ( )
A.fish B.swim C.eat
阅读短文,选择正确的选项。
I’m Peter. There are three people in my family. They are my father, my mother and me. My mother is in the kitchen. She is cooking. I like rice and soup, but I don’t like vegetables. My father likes vegetables. My mother likes noodles and beef. We would like some rice, vegetables and soup for dinner.
17.Where’s Peter’s mother ( )
A.In the kitchen. B.In the living room. C.In the study.
18.Does Peter’s father like vegetables ( )
A.Yes, she does. B.No, he doesn’t. C.Yes, he does.
19.Does Peter like soup ( )
A.Yes, he does. B.Yes, he is. C.No, he doesn’t.
20.What would they like for dinner ( )
A.Chicken and soup. B.Rice, vegetables and soup. C.Noodles and vegetables.
阅读对话,选择正确的答案。
Anne: What are you doing, Mingming
Mingming: I’m making a kite. My scissors (剪刀) are at home. Can I borrow your scissors, please
Anne: Yes. Here you are.
Mingming: Thank you. I don’t have any glue. Can I borrow your glue, please
Anne: Yes. Here you are.
Mingming: Thank you very much.
Anne: Oh, it’s a nice kite.
21.What is Mingming doing ( )
A.He’s making a plane. B.He’s making a kite. C.He’s making a boat.
22.Where are Mingming’s scissors ( )
A.At school. B.On his desk. C.At home.
23.Does Anne have any glue ( )
A.Yes, he does. B.Yes, she does. C.No, she doesn’t.
24.Is the kite nice ( )
A.Yes, it is. B.No, it isn’t. C.We don’t know.
仔细阅读短文内容,回答下列问题。
It is the Spring Festival. We also call it the Lunar New Year. People buy flowers and put them in their houses. They have a big family reunion dinner. And the older people give red packets to the children. The children light firecrackers and have great fun. When friends meet, they say “Happy New Year!” to each other.
25.The Spring Festival is also called ________. ( )
A.Christmas B.the Lunar New Year C.birthday
26.People buy ________ during the Spring Festival. ( )
A.flowers B.sweets C.clothes
27.Who gives children red packets ( )
A.Their friends. B.Their teachers. C.The older people.
28.Do children light firecrackers ( )
A.Yes, they do. B.No, they don’t. C.We don’t know.
29.People say “________” when they meet each other. ( )
A.Happy birthday! B.Happy New Year! C.I’m happy!
选择合适的选项,将其序号填在括号内。
Zhang Li, Matt, Dave and Diana are friends. They are from different countries and have different hobbies. Zhang Li is a Chinese girl. She has a special hobby. She likes Chinese paper-cutting. It is a special Chinese art. In Australia, many children keep a pet as a hobby. Matt likes pets. He has a small white parrot. Dave lives in England. His hobby is collecting stamps. He has stamps from many countries. Diana is from Canada. She likes making clothes. She can make clothes for her doll. These children like doing different things, but they are good friends.
30.—What’s Zhang Li’s hobby ( )
—Her hobby is ________.
A.Chinese paper cutting B.keeping a pet C.collecting stamps
31.Who keeps a parrot as a pet ( )
A.Tom. B.Dave. C.Matt.
32.Does Dave like collecting stamps ( )
A.I don’t know. B.Yes, he does. C.No, he doesn’t.
33.—What does Diana like ( )
—She likes __________.
A.making clothes B.collecting stamps C.reading
34.The word “different” means ________. ( )
A.特别的 B.友好的 C.不同的
阅读短文,选出最佳答案。
During the Spring Festival, the most important is the family reunion dinner. It is big and delicious. Friends and relatives meet together and wish each other happiness and good luck. They wear new clothes and light firecrackers. They watch lion dances on the street or on TV. The TV is all about the Spring Festival. Children like the Spring Festival most. They enjoy good food and get red packets.
35.They watch _______ on the street or on TV. ( )
A.firecrackers B.lion dances C.tigers
36.They wear new _______ and light firecrackers. ( )
A.clothes B.shirts C.jackets
37.Children enjoy good food and get _______. ( )
A.red packets B.new clothes C.gifts
38.Which festival do the children like most ( )
A.The Mid-Autumn Festival. B.The Spring Festival. C.Teacher’s Day.
39.What is the most important thing during the Spring Festival ( )
A.Lion dance. B.Wear new clothes. C.The family reunion dinner.
根据短文内容,选择正确的选项。
Peter’s Day Peter is a primary school student. He gets up at 7 o’clock in the morning. Then he washes his face and brushes his teeth. After that, he has breakfast and goes to school at 8 o’clock.
At school, he has been (开始) in class from 8:30. He likes the math class very much. The teacher is very kind and teaches them a lot of interesting knowledge (知识).
After school, he goes home and does his homework first. Then he plays games with his friends. It’s so much fun.
In the evening, he has dinner with his family and watches TV for a while. Then he goes to bed at 9 o’clock. This is Peter’s busy and happy day.
40.Peter gets up at _______. ( )
A.6 o’clock B.7 o’clock C.8 o’clock
41.Peter goes to school at _______. ( )
A.7 o’clock B.8 o’clock C.9 o’clock
42.Peter likes _______ class. ( )
A.Chinese B.English C.math
43.Peter plays games with _______. ( )
A.his parents B.his teachers C.his friends
44.Peter goes to bed at _______. ( )
A.9 o’clock B.8 o’clock C.10 o’clock
我能读懂文章。阅读短文,选择正确的答案。
Tim often gets up at 6:30 every day. He has breakfast at 7:00. After breakfast, he goes to school on foot. He goes to school at 7:45. He has four classes in the morning. He has English at 10:20. He has lunch at 12:00. He would like some rice, some tomatoes and some beef. He has two classes in the afternoon. After school, he goes home at 4:30 p.m.
45.Tim gets up at _____. ( )
A.6:30 B.7:00 C.7:45
46.He goes to school _____. ( )
A.by car B.on foot C.by bus
47.He has _____ classes in the morning. ( )
A.5 B.3 C.4
48.After school, Tim _____ at 4:30 p.m. ( )
A.has PE B.goes home C.goes to bed
根据短文内容,选择正确的选项。
Hello, boys and girls. I’m Tom. I come from a very happy family. My dad loves hiking, and he often takes me to the mountains. My mom enjoys cooking. She always cooks delicious meals. My little sister is crazy about drawing and her cartons make us laugh(笑). I like reading books. My favorite book is ‘Journey to the West’《西游记》. My grandpa is a writer. He writes many interesting stories in Chinese. We all love spending time together, whether it’s a game night or a family outing. This shared moments(共享时光) make our family stronger.
49.How many people are there in Tom’s family ( )
A.3 B.4 C.5
50.What does Tom’s mom like ( )
A.She likes cooking. B.She likes hiking. C.She likes reading.
51.What’s Tom’s sister’s hobby ( )
A.She likes drawing. B.She likes hiking. C.She likes reading.
52.What does Tom’s grandfather do ( )
A.He is a writer. B.He is a doctor. C.He is a fireman (短文)
53.Please choose(选择) a title(标题) for this passage. ( )
A.My Hobby B.My Family’s Hobbies C.My Mom’s Hobby
阅读短文,选择正确答案。
The Spring Festival is an important festival in China. People go home to join their families. Mrs. Zhang is very busy. She’s cooking for her family and relatives. All of her relatives meet at her house for dinner on the eve of the Spring Festival. They have a big and delicious meal together. This is the reunion dinner. Children enjoy the Spring Festival most. They wear new clothes. They get red packets from their parents and relatives. In the evening, they light firecrackers. During the day, they watch lion dances. They have great fun.
54.______ is an important festival in China. ( )
A.Middle Autumn Festival B.The Spring Festival C.Father’s Day
55.Who is cooking for the family ( )
A.Mr. Zhang. B.Mrs. Li. C.Mrs. Zhang.
56.They have a big and delicious meal together on ______ ( )
A.Monday B.The Christmas Eve C.the eve of the Spring Festival
57.Children get ______ from their parents. ( )
A.red packets B.new books C.new shoes
58.What do they do in the evening ( )
A.Watch lion dance. B.Light firecrackers. C.Play chess.
Dear Jane, I’m in Loudi. I’m a student in Hua Da School. I like my maths teacher. She’s tall and beautiful. She has long hair. She has big eyes and a round face. She’s very kind. Yours, Dongdong
Dear Dongdong, I’m in London. I study in Garden School. I like my Chinese teacher. She has a nice nose and small eyes. She has short hair. She’s not very tall. She likes reading. Yours, Jane
59.Dongdong lives in ______. ( )
A.Loudi B.London
60.Dongdong likes his ______ teacher. ( )
A.Chinese B.maths
61.Dongdong’s maths teacher has ______ eyes and a round face. ( )
A.big B.small
62.Jane studies in ______. ( )
A.Hua Da School B.Garden School
63.Jane’s Chinese teacher likes ______. ( )
A.reading B.swimming
I’m Tom. There are five people in my family. We are all very busy at weekends. On Saturday morning, my father clean the windows. My mother cooks the meal. My brother does his homework. On Saturday afternoon, my little sister Lily waters the plants, and I help my mother to iron the clothes.
On Sunday, my family go to visit my grandparents. They live in a small village. We have dinner in my grandparents’ home. We are happy.
64.There are _______ people in Tom’ s family. ( )
A.three B.four C.five
65.On Saturday morning, Tom’s brother _______. ( )
A.cleans the window. B.irons the clothes C.does his homework
66.What does Tom do on Saturday afternoon ( )
A.Cooks the meal. B.Irons the clothes. C.Visits grandparents.
67.On Sunday, they have dinner in _______. ( )
A.their home B.my grandparents’ home C.My uncle’s home
68.Tom’s grandparents live in a small _______. ( )
A.village B.city C.town
Happy Saturday
It’s Saturday today. Anne goes shopping(购物)with her Mum. Mum wants to buy new clothes for Anne. They see some nice dresses. Anne wants the long one. But her Mum wants the short one. Then they go to have lunch. Anne eats a sandwich. Mum has some fish and some rice. After eating lunch ,they go home on foot. They have a good time.
69.It’s ________ today. ( )
A.Sunday. B.Saturday. C.Friday.
70.Mum wants to buy ________ for Anne. ( )
A.new shoes. B.books. C.new clothes.
71.Anne wants the ________. ( )
A.long dress. B.short dress. C.big dress.
72.Mum has some ________ for lunch. ( )
A.fish. B.rice. C.fish and rice.
73.Does Anne have a good time today ( )
A.Yes, she is. B.Yes, she does. C.No, she doesn’t.
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A 2.B 3.C 4.A 5.B
【导语】短文介绍了春节期间人们的活动。
1.句意:人们在除夕吃一顿丰盛的晚餐吗?根据“And they have a big family reunion dinner on the eve of the Spring Festival.”,可知人们在除夕会吃丰盛的晚餐,作肯定回答,故选A。
2.句意:人们买____并把它们放在家里。根据“They buy some flowers and put them in their homes.”,可知人们买花放在家里,故选B。
3.句意:孩子们从他们的____和亲戚那里得到红包。根据“And children get red packets from their parents and relatives.”,可知孩子从父母和亲戚那里得到红包,故选C。
4.句意:当朋友们见面时,他们说“____”。根据“When friends meet, they say ‘Happy New Year’ to each other.”,可知朋友们见面说“Happy New Year”,故选A。
5.句意:在____,他们放鞭炮。根据“In the evening, they light firecrackers...”,可知在晚上,他们放鞭炮,故选B。
6.B 7.C 8.B 9.A
【导语】本文是迈克写给大卫的一封信,描述了迈克生日当天的活动和收到的礼物。
6.句意:今天是___的生日。A大卫的,B迈克的,C汤姆的。根据“Today is my birthday”以及结尾署名,可知今天是迈克的生日。故正确答案为B。
7.句意:汤姆送给我一个___。A飞机,B兔子,C玩具飞机。根据“Tom gives me a toy plane”,可知汤姆送的是玩具飞机。故正确答案为C。
8.句意:宠物兔是___。A酷的,B可爱的,C伤心的。根据“Sarah gives me a pet rabbit. It is lovely”,可知宠物兔是可爱的。故正确答案为B。
9.句意:我们今天非常___。A高兴的,B不高兴的,C抱歉的。根据“I am so excited.We have a good time today”,可知他们今天非常高兴。故正确答案为A。
10.B 11.C 12.C 13.B
【导语】孩子们在准备一场时装秀。
【详解】10.句意:孩子们将要有一场 。A派对,B时装秀,C生日派对。根据“Today the children are preparing a fashion show.”可知:孩子们在准备一场时装秀,故选B。
11.句意:王兵穿着一件 外套。A黄色,B白色,C蓝色。根据“Wang Bing has a blue coat.”可知:王兵穿着一件蓝色的外套,故选C。
12.句意:汤姆围着一条 围巾。A新的,B短的,C长的。根据“Tom has a long scarf.”可知:汤姆围着一条长围巾,故选C。
13.句意:芬芬戴着一顶黄色的 。A外套,B帽子,C围巾。根据“Fenfen has a yellow hat.”可知:芬芬戴着一顶黄色的帽子,故选B。
14.C 15.B 16.B
【导语】本文主要介绍到了一些标识的含义。
14.句意:为了预防病毒,哪一个是对的?A选项:洗手,B选项:戴口罩,C选项:待在拥挤的地方,根据SIGN 1中的“Wash your hands.Wear a mask.”,可知洗手和戴口罩是正确的预防措施,故选C。
15.句意:哪一个标识是关于野生动物的 A选项:标识1,B选项:标识2,C选项:标识3.根据“SIGN 2: PAY ATTENTION TO WILD ANIMALS”,可知标识2是关于野生动物的,故选B。
16.句意:从第三个标识,我们知道我们不能在那里做什么?A选项:钓鱼,B选项:游泳,C选项:吃。根据“No swimming.”,可知不能游泳,故选B。
17.A 18.C 19.A 20.B
【分析】短文介绍Peter一家的家庭成员、妈妈所在位置,以及家人饮食喜好和晚餐想吃的食物。
17.句意:Peter的妈妈在哪里?A在厨房。B在客厅。C在书房。根据“My mother is in the kitchen.”,可知Peter的妈妈在厨房。故选A。
18.句意:Peter的爸爸喜欢蔬菜吗?A是的,她喜欢。B不,他不喜欢。C是的,他喜欢。根据“My father likes vegetables.”,可知Peter的爸爸喜欢蔬菜。故选C。
19.句意:Peter喜欢汤吗?A是的,他喜欢。B是的,他是。C不,他不喜欢。根据“I like rice and soup.” ,可知Peter喜欢汤。故选A。
20.句意:他们晚餐想吃什么?A鸡肉和汤。B米饭、蔬菜和汤。C面条和蔬菜。根据“We would like some rice, vegetables and soup for dinner.”,可知他们晚餐想吃米饭、蔬菜和汤。故选B。
21.B 22.C 23.B 24.A
【导语】本文是Anne和Mingming关于制作风筝借工具的对话。
【详解】21.句意:明明在做什么?根据 “Mingming: I’m making a kite.”,可知明明在制作风筝,A是制作飞机,C是制作船,故选B。
22.句意:明明的剪刀在哪里?根据“Mingming: I’m making a kite. My scissors (剪刀) are at home.”,可知剪刀在家,A是在学校,B是在他的桌子上,故选C。
23.句意:安妮有胶水吗?根据“Mingming: Thank you. I don’t have any glue. Can I borrow your glue, please Anne: Yes. Here you are.”,可知安妮有胶水,Anne是女性,用she指代,A中he指代男性错误,C是否定回答错误,故选B。
24.句意:风筝好看吗?根据“Anne: Oh, it’s a nice kite.”,可知风筝好看,是肯定回答,B是否定回答,C项意为不知道,均不符合题意,故选A。
25.B 26.A 27.C 28.A 29.B
【导语】本文讲了春节。
25.句意:春节也被称为______。A圣诞节,B农历新年,C生日,根据“It is the Spring Festival. We also call it the Lunar New Year.”,可知春节也被称为农历新年,故选B。
26.句意:人们在春节期间买______。A花,B糖果,C衣服,根据“People buy flowers and put them in their houses.”,可知人们在春节期间买花,故选A。
27.句意:谁给孩子们红包?A他们的朋友。B他们的老师。C老年人。根据“And the older people give red packets to the children.”,可知老人给孩子们红包,故选C。
28.句意:孩子们会放鞭炮吗?根据“The children light firecrackers and have great fun.”,可知孩子们会放鞭炮,答语为肯定回答,故选A。
29.句意:人们见面时说“_______”。A生日快乐!B新年快乐!C我很高兴!根据“When friends meet, they say “Happy New Year!” to each other.”,可知人们见面说新年快乐,故选B。
30.A 31.C 32.B 33.A 34.C
【导语】本文讲了兴趣爱好。
30.句意:—张莉的爱好是什么?—她的爱好是______。A中国剪纸,B养宠物,C集邮,根据“Zhang Li is a Chinese girl. She has a special hobby. She likes Chinese paper cutting.”,可知张莉的爱好是中国剪纸,故选A。
31.句意:谁养了一只鹦鹉作为宠物?根据“Matt likes pets. He has a small white parrot.”,可知马特养了一只鹦鹉作为宠物,故选C。
32.句意:戴夫喜欢集邮吗?根据“Dave lives in England. His hobby is collecting stamps.”,可知戴夫喜欢集邮,答语为肯定回答,故选B。
33.句意:—戴安娜喜欢什么?—她喜欢______。A做衣服,B收集邮票,C阅读,根据“Diana is from Canada. She likes making clothes.”,可知戴安娜喜欢做衣服,故选A。
34.句意:单词“different”的意思是_______。根据短文语境可知different的意思是不同的,故选C。
35.B 36.A 37.A 38.B 39.C
【导语】本文介绍了春节。
35.句意:他们在街上或在电视上看______。A鞭炮,B舞狮,C老虎,根据“They watch lion dances on the street or on TV.”,可知他们在街上或在电视上看舞狮,故选B。
36.句意:他们穿新______和放鞭炮。A衣服,B衬衫,C夹克,根据“They wear new clothes and light firecrackers.”,可知他们穿新衣服,故选A。
37.句意:孩子们享受美食和收到_______。A红包,B新衣服,C礼物,根据“They enjoy good food and get red packets.”,可知孩子们可以收到红包,故选A。
38.句意:孩子们最喜欢哪个节日?A中秋节。B春节。C教师节。根据全文可知最喜欢春节,故选B。
39.句意:春节期间最重要的事情是什么?A舞狮。B穿新衣服。C全家团圆饭。根据“During the Spring Festival, the most important is the family reunion dinner.”,可知春节期间最重要的事情是全家团圆饭,故选C。
40.B 41.B 42.C 43.C 44.A
【导语】本文主要介绍了彼得的一天。
40.句意:彼得在_________起床。A6点,B7点,C8点。根据“He gets up at 7 o’clock in the morning.”可知彼得在早上七点起床,故选B。
41.句意:彼得在_________去上学。A7点,B8点,C9点。根据“After that, he has breakfast and goes to school at 8 o’clock.”可知彼得在八点上学,故选B。
42.句意:彼得喜欢__________课。A语文,B英语,C数学。根据“He likes the math class very much.”可知他非常喜欢数学课,故选C。
43.句意:彼得和_________玩游戏。A他的父母,B他的老师们,C他的朋友们。根据“Then he plays games with his friends.”可知他和他的朋友们玩游戏,故选C。
44.句意:彼得在_________上床睡觉。A9点,B8点,C10点。根据“Then he goes to bed at 9 o’clock.”可知他九点睡觉,故选A。
45.A 46.B 47.C 48.B
【导语】本文讲了蒂姆的日常生活。
45.句意:蒂姆在_______起床。A六点半,B七点,C七点四十五。根据“Tim often gets up at 6:30 every day.”可知蒂姆在六点半起床,故选A。
46.句意:他____去上学。A乘坐小汽车,B步行,C乘坐公共汽车。根据“After breakfast, he goes to school on foot.”可知他步行去上学,故选B。
47.句意:在上午,他有____节课。A五,B三,C四。根据“He has four classes in the morning.”可知他上午有四节课,故选C。
48.句意:放学后,蒂姆在下午四点半_________。A上体育课,B回家,C上床睡觉。根据“After school, he goes home at 4:30 p.m.”可知放学后,在四点半他回家,故选B。
49.C 50.A 51.A 52.A 53.B
【导语】本文主要介绍了汤姆和家人的爱好。
49.句意:汤姆的家里有几口人?A3,B4,C5,根据汤姆的介绍,家里有汤姆,爸爸妈妈,爷爷和小妹妹共五人,故选C。
50.句意:汤姆的妈妈喜欢什么?A她喜欢做饭。B她喜欢徒步旅行。C她喜欢阅读。根据“My mom enjoys cooking.”可知她喜欢做饭,故选A。
51.句意:汤姆的妹妹的爱好是什么?A她喜欢画画。B她喜欢徒步旅行。C她喜欢阅读。根据“My little sister is crazy about drawing and her cartons make us laugh(笑). ”可知她喜欢画画,故选A。
52.句意:汤姆的爷爷是做什么的?A他是一名作家。B他是一名医生。C他是一名消防员。根据“My grandpa is a writer. ”可知他是一名作家,故选A。
53.句意:请为这篇文章选择一个标题。A我的爱好,B我家人的爱好,C我妈妈的爱好,文章描述了汤姆和家人的爱好,故选B。
54.B 55.C 56.C 57.A 58.B
【导语】本文介绍了春节。
54.句意:______在中国是一个重要的节日。A中秋节,B春节,C父亲节,根据“The Spring Festival is an important festival in China.”,可知春节在中国是一个重要的节日,故选B。
55.句意:谁正在为家人做饭?A张先生,B李夫人,C张夫人,根据“Mrs. Zhang is very busy. She’s cooking for her family and relatives.”,可知张夫人正在为家人做饭,故选C。
56.句意:他们在_______一起吃一顿美味的大餐。A星期一,B圣诞节,C春节前夕,根据“All of her relatives meet at her house for dinner on the eve of the Spring Festival. They have a big and delicious meal together.”,可知他们在春节前夕一起吃一顿美味的大餐,故选C。
57.句意:孩子们从他们的父母那里收到______。A红包,B新书,C新鞋,根据“They get red packets from their parents and relatives.”,可知孩子们从他们的父母那里收到红包,故选A。
58.句意:他们晚上做什么?A看舞狮。B放鞭炮。C下棋。根据“In the evening, they light firecrackers.”,可知晚上他们放鞭炮,故选B。
59.A 60.B 61.A 62.B 63.A
【导语】本文主要是两封信件,分别来自东东和简,他们互相介绍了自己的基本情况和喜欢的老师。
59.句意:东东住在____。A娄底,B伦敦,根据原文“I’m in Loudi.”可知东东住在娄底,故选A。
60.句意:东东喜欢他的____老师。根据原文“I like my maths teacher. ”可知东东喜欢他的数学老师,故选B。
61.句意:东东的数学老师有____眼睛和圆脸。根据原文“She has big eyes and a round face.”可知他的数学老师有大大的眼睛和圆脸,故选A。
62.句意:简在____学校学习。根据原文“I study in Garden School.”可知简在花园学校学习,故选B。
63.句意:简的语文老师喜欢____。根据原文“She likes reading.”可知她的语文老师喜欢读书,故选A。
64.C 65.C 66.B 67.B 68.A
【导语】本文介绍了汤姆一家周末做的事情。
64.句意:汤姆家有______口人。A三,B四,C五,根据“There are five people in my family.”,可知汤姆家有五口人,故选C。
65.句意:在星期六上午,汤姆的弟弟______。A擦窗户,B熨衣服,C做作业,根据“My brother does his homework.”,可知在星期六上午,汤姆的弟弟做作业,故选C。
66.句意:汤姆星期六下午做什么?A做饭。B熨衣服。C看望祖父母。根据“On Saturday afternoon, my little sister Lily waters the plants, and I help my mother to iron the clothes.”,可知汤姆星期六下午熨衣服,故选B。
67.句意:在星期天,他们在_______吃晚饭。A他们家,B我祖父母家,C我叔叔家,根据“We have dinner in my grandparents’ home.”,可知在星期天,他们在汤姆的祖父母家吃晚饭,故选B。
68.句意:汤姆的祖父母住在一个小______。A村庄,B城市,C城镇,根据“On Sunday, my family go to visit my grandparents. They live in a small village.”,可知汤姆的祖父母住在一个小村庄,故选A。
69.B 70.C 71.A 72.C 73.B
【导语】本文是关于安的妈妈带她去买新衣服并度过愉快的一天的故事。
69.句意:今天____。A周日。B周六。C周五。根据“It’s Saturday today.今天周六。”可知今天是周六,故选B。
70.句意:妈妈想为安买____。A新鞋子。B书。C新衣服。根据“Mum wants to buy new clothes for Anne.妈妈想为安买新衣服。”可知妈妈想给安买新衣服,故选C。
71.句意:安想要____。A长裙。B短裙。C大裙子。根据“Anne wants the long one.安想要长的那一条。”可知安想要长裙,故选A。
72.句意:妈妈午饭吃了____。A鱼。B米饭。C鱼和米饭。根据“Mum has some fish and some rice.妈妈吃了一些米饭和鱼。”可知妈妈的午饭是米饭和鱼,故选C。
73..句意:安今天开心吗?根据“They have a good time.他们今天很开心。”可知安今天很开心,该句是does引导的一般疑问句,答语构成为yes,主语+does,故选B。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)