【期末考点培优】专题21 阅读理解-任务型-2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优湘少版(三起)(含答案解析)

文档属性

名称 【期末考点培优】专题21 阅读理解-任务型-2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优湘少版(三起)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 670.6KB
资源类型 试卷
版本资源 湘少版
科目 英语
更新时间 2025-12-15 11:17:46

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培湘少版(三起)
专题21 阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读材料,完成下列各题。
Hello! My name is Simon. I’m short and fat. My favourite food is chicken. It’s delicious. My favourite drink is Coke. I like ice cream, too. But I don’t like vegetables or beef.
Hi! I’m Helen. I’m tall and thin. Salad (沙拉) is my favourite food. My favourite drink is milk. They are healthy. I like vegetables but not onions (洋葱). I don’t like chicken but beef is OK.
1.根据材料内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) Simon is short and Helen is tall. ( )
(2) Simon’s favourite food is salad. It’s healthy. ( )
(3) Helen’s favourite drink is Coke. ( )
(4) Simon doesn’t like vegetables, but he likes chicken. ( )
(5) Helen likes vegetables but not onions. ( )
2.请根据营养均衡的饮食搭配及他们的喜好,分别为 Simon和Helen选择适合他们的配餐。
A. B.
(1) Simon ( )
(2) Helen ( )
阅读短文,回答问题(用完整的句子作答)。
It’s rainy this morning. Tom is very worried. Because his family are going to the nature park and have a picnic this afternoon. “Don’t worry, Tom. The weather report says it will be sunny soon, ” says his dad. After lunch, Tom runs to the window and looks outside. It isn’t rainy. The sun comes out. Tom is so happy. They go to the nature park by car. He plays games with his parents on the grass. They eat a lot of delicious foods, like sandwiches, cupcakes, chocolate and so on. Look! Tom is flying a kite now. He has a good time today.
3.Is it sunny in the morning
4.How does Tom feel when it’s rainy
5.How do they go to the nature park
6.What is Tom doing now
阅读短文,补全句子。
The Spring Festival is our Lunar New Year.
Before the festival, we go shopping (去购物) and clean our houses. On the eve of the Spring Festival, we have a big family dinner. After dinner, we watch the Spring Festival Gala (春晚) on TV. On the first day of the year, we wear new clothes to visit our relatives. Children get red packets from their relatives.
7.We go shopping and before the festival.
8.On the eve of the Spring Festival, we have .
9.On the first day of the year, we to visit our relatives.
10.Children from their relatives.
阅读短文,完成下列各题。
Hi, I’m Alice. I’m eleven years old. I’m from the UK. But now I live in Changsha with my family. I like reading storybooks. Jack is my brother. His hobby is collecting stickers. My father is a doctor. He likes keeping pets. He has three dogs. My mother is an English teacher. Collecting Chinese paper cuttings is her hobby. We all like Changsha!
11.根据短文内容,判断下列句子正(T)误(F)。
(1) Alice comes from the UK. ( )
(2) Alice’s family is in Changsha now. ( )
(3) Alice’s father is an English teacher. ( )
12.根据短文内容,将人物与其对应的爱好连线。
(1) Dad a.
(2) Mum b.
(3) Alice c.
(4) Jack d.
琳琳发了一封邮件给她的英国朋友Amy,请阅读这封邮件完成下面的书写任务。
13.根据图片,在文章中找出对应的单词,将单词序号(①—⑤)填在图片旁的括号内,并将该单词抄写在四线格内。
Dear Amy, I’m glad to tell you something about the Spring Festival. The Spring Festival is the (1)______ (e, h, C, n, s, i, e) New Year. Before the Spring Festival, my family is very busy. My father cleans the windows①. I help him. My mother washes the dishes②, I help her. On the (2)______ (前夜) of the Spring Festival, there is a big family reunion (3)______. We have good (4)______ (食物) and drinks. I get red packets③ from my (5)______ (父母). After dinner, we light firecrackers④ and watch TV⑤.Yours, Linlin ( )
( )
( )
( )
( )
14.根据文中的提示和上下文,补充文章中所缺的单词(1—5)。请用手写体把单词按顺序写在四线格上。
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
The Spring Festival is an important festival in China. People go home to join their families. Mrs Zhang is very busy. She’s cooking for her family and relatives. All of her relatives meet at her house for dinner on the eve of the Spring Festival. They have a big and delicious meal together. This is the reunion dinner.
Children enjoy the Spring Festival most. They wear new clothes. They get red pockets from their parents and relatives. In the evening, they light firecrackers. During the day, they watch lion dances. They have great fun.
15.Is the Spring Festival very important in China
16.What does the word “reunion” mean in Chinese
17.Why do Children enjoy the Spring Festival most ( )
A.Because they can wear new clothes.
B.Because they can give red pockets to their parents and relatives.
C.Because they can dance with lion .
18.What do children do during the day
19.Do you like the Spring Festival
Peter's timetable
Time What to do Time What to do
7:00 a.m get up 9:20 a.m English lesson
8:00 a.m go to school 10:30 a.m computer lesson
8:30 a.m Chinese lesson 12:20 p.m have lunch
20.标有下划线的单词“timetable”意思是:( )
A.日常生活 B.时间表
21.—How many lessons are there in the morning ( )
—There are ________.
A.three B.five
22.—What time does Peter go to school
—Peter goes to school at .
23.—What does Peter do at 12:20 p.m
—Peter at 12:20 p.m.
24.Peter has at 9:20.
Today is Teachers’ Day. We don’t go to school. It’s sunny and cool. We are having a good time with Mrs Chen in the park. She teaches us Chinese. She is strict and smart. We all like her. Look! Lingling and Dongdong are singing and dancing. Wu Hua is picking flowers with Peter. Is the rabbit sleeping Oh, no, it’s eating carrots. Mrs Chen is cooking lunch for us. I am helping her. I’m washing vegetables and fruit. How happy we are!
25.根据短文内容,选择最佳答案。
(1) Today is ________. ( )
A.Mothers’ Day B.Children’s Day C. Teachers’ Day
(2) Mrs Chen is our ________ teacher. ( )
A.English B.Chinese C. math
(3) What is Mrs Chen doing ( )
A.Cooking. B.Picking flowers. C. Singing and dancing.
(4) Are we happy ( )
A.No, we aren’t. B.Yes, we are. C. We don’t know.
26.根据短文内容回答问题。
What’s the weather like today
It’s Mingming’s birthday today. She is eleven years old. Mum wants to make a birthday cake for her. Mingming likes chocolate and she wants Mum to make a chocolate cake for her. Mum makes a nice chocolate cake for Mingming. She puts some fresh strawberries and frosting (糖霜) on the cake. Mingming likes the cake and she shares (分享) the cake with her friends.
27.判断句子正误,对的写(T), 错的写(F)。
(1) Mingming is 12 years old. ( )
(2) Mingming wants Mum to make a strawberry cake for her. ( )
(3) Mingming shares the cake with her friends. ( )
28.回答下面的问题。
(1) What does Mum put on the cake
(2) Does Mingming like the cake
One day a small boy called Charles Chaplin was walking along the street in London. It was a cold winter day in 1900. He wanted to buy some bread, but he didn’t have any money. His father had died (死亡) when he was very young. He and his brother, Sid, had to work to help their sick (生病的) mother. Although Charles was small, his dream was very big. He wanted to be a great man in the world of films, so he worked very hard to become a good dancer and singer.
Thirty years later, this same boy was among (在……当中) the most famous people in the world. Modern Times was one of his films. Even if you do not understand English, you can enjoy his films, because no words (台词) are used in his films.
29.(1) Where was Charles Chaplin from ( )
A.The UK. B.The USA. C. Canada.
(2) When Charles was young, his family was very _________.( )
A.happy B.poor C. rich (富裕的)
(3) Which one was Chaplin’s film ( )
A.The Lion King B.Harry Potter C. Modern Times
30.(1) What can we learn from Chaplin’s story (通过此故事学到了什么?)
Dongdong has some new teachers this year. They are Miss Tang, Miss Zhang and Mr Yang. Miss Tang is the new English teacher. She has small eyes and short hair. But She is beautiful. Miss Zhang is the new music teacher. She is young. She can sing very well. Mr Yang is the new Chinese teacher. He is tall. Dongdong likes his new teachers very much.
31.Dongdong has three new teachers this year. ( )
32.Miss Tang is the new music teacher. ( )
33.Miss Zhang has small eyes and short hair. ( )
34.Mr Yang teaches and he’s tall.
35.Does Dongdong like his new teachers
It is a fine Sunday today. Peter and his mother are shopping for winter clothes. Mrs. Brown asks Peter if he wants a thick coat or a thin one. Peter wants a thick coat because it is so cold in winter.
Mrs. Brown asks him if he wants a long scarf or a short one. Peter says he wants a long scarf.
36.阅读短文,根据文章的意思,选择正确答案。
(1) What’s the weather like today ( )
A.It’s fine. B.It’s cold. C. It’s rainy.
(2) __________ are going shopping for winter clothes. ( )
A.Peter & his father B.Peter & his mother C. Peter’s parents
(3) Mrs. Brown is Peter’s __________. ( )
A.sister B.mother C. aunt
(4) Peter wants a __________ scarf because it is so cold in winter. ( )
A.thick B.short C. long
37.把划线部分翻译成汉语。
38.根据短文内容,回答问题。
Does Peter want a thin coat
Lingling has dinner with her father and mother. Her dog sits under the table. “Do you want some noodles, Lingling ” her mother asks. “Yes, please, Mum.” Her mother gives her some noodles, and she gives some to her dog. The dog is happy.
“Do you want some pepper ” her father asks. “Yes, Dad. Thank you,” Lingling says. And her father gives her some pepper. She gives some to her dog. The dog is not happy.
39.根据短文内容选择合适的选项。
(1) _______ gives Lingling some pepper. ( )
A.Her mother B.Her father C. Her brother
(2) Lingling wants some _______ for dinner. ( )
A.rice B.fish C. noodles
(3) The dog doesn’t like _______. ( )
A.rice B.pepper C. noodles
(4) Lingling is a _______. ( )
A.girl B.boy C. teacher
40.根据短文内容回答问题。
(1) Does Lingling’s dog like the noodles
(2) Where is the dog
The Spring Festival is a big festival in China. Before the day of the festival, people are busy shopping and cleaning. On the Eve, there is a big and delicious family dinner. People have good food and drinks. After dinner, all the family stay up late to welcome the New Year. On the first day of the New Year, people wear new clothes to visit their relatives and say “Happy New Year” to each other. 4. Children can get red packets from their family and relatives. During the day, people watch dragon dance and many other celebrations. In the evening, children burn firecrackers. 5. 人们玩的很开心。
41.根据短文内容选择正确答案。
(1) What are people busy doing before the day of the Spring Festival ( )
A.Dancing. B.Reading. C. Shopping.
(2) When do people have a big and delicious family dinner ( )
A.On the Eve of the Spring Festival.
B.On the first day of the New Year.
C. After the Spring Festival.
(3) What do people say to each other on the Spring Festival ( )
A.Happy birthday. B.Happy New Year. C. Thank you.
42.请翻译划线句子。
(1) Children can get red packets from their family and relatives.
(2) 人们玩的很开心。
Li Fang is a Chinese pupil. She gets up at 6:50. She goes to school at 7:30. She likes computer lesson. In the evening, she does her homework. She goes to bed at ten o'clock.
On weekends, she often helps her parents at home. Her family often go to Su Yu Park for a walk together. 它是一个美丽的地方。And it is very clean. You can see some signs “Do not spit.”, “No picking flowers.” and “No bicycles.”.
43.选择正确答案。
(1) Li Fang likes ________ class. ( )
A.Chinese B.English C. computer
(2) What does she often do on weekends ( )
A.Does her homework. B.Helps her parents. C. Go to school.
(3) Which sign can you see in the park ( )
A. B. C.
44.请翻译划线句子。(英汉互译)
(1) 它是一个美丽的地方。
(2) No picking flowers.
Read and write. 读短文,完成题目。
It is Friday today. It is Teachers’ Day. The children help Miss Green do some work. They clean the classroom together. Jack cleans the windows. Alice sweeps the floor. Peter cleans the blackboard. Where is Mary Oh, she is making a pencil-box beside the teacher’s desk. Look at Mary’s pencil-box! It is beautiful! Mary and her classmates want to give the pencil-box to Miss Green.
45.It is today.
46.The children help do some work.
47.Where are the children
They are in the .
48.Does Peter clean the windows
49.What is Mary making
She is making .
读班级“New Year’s Day”主题记录,完成下列任务。
Travelling Day I went to Tianjin with my parents by bullet train this New Year’s Day. There are many interesting places and delicious food. We went to the Tianjin Eye. We saw many tall buildings and beautiful rivers. We ate the famous Goubuli Baozi. So going to different cities is a good choice for holidays. By Liu Ping
Learning Day My parents took me to the Peking Man Site (北京人遗址) in Zhoukoudian, Fangshan. My dad drove us there. We climbed the hills and came into the Peking Man Cave It’s about 40 meters high and 140 meters long. I was excited because I learned a lot about our history and culture. By Wu Hua
Helping Day I went to the nursing home (敬老院) by subway. There were many old people. Some nurses took their temperatures and blood tests for them. And I swept the floor and sang songs for them. They were very happy. It was my special day. By Wang Lu
50.根据记录内容选择恰当的选项。
(1) What did Liu Ping do this New Year’s Day ( )
A.She went to the Tianjin Eye.
B.She made Goubuli Baozi for her parents.
C. She went to Tianjin alone.
(2) How did Wu Hua go to the Peking Man Site ( )
A.By bus. B.By subway. C. By car.
(3) Why was Wang Lu’s day special ( )
A.Because she took the old people’s temperatures.
B.Because she helped the old people and made them happy.
C. Because she swept the floor and told a story to the old people.
51.请根据实际情况回答问题,至少写1句话。
What did you do this New Year’s Day
阅读短文,完成任务。
Hello, I’m Peter. I have a special teacher. He’s old and helpful. Who is he Haha, he is my grandpa.
Sometimes my grandpa is funny. He can dance well. I learn how to dance from him. It’s fun to dance with him. Sometimes my grandpa is hard-working. He is a farmer. He can teach me to grow watermelons. It’s very interesting. Sometimes he is clever. He can catch a lot of fish. He can teach me to catch fish. I like to go fishing with him. Sometimes he is strict. He teaches me to read books. He makes me finish my homework.
This is my special teacher. This is my dear grandpa. I learn a lot from him. I love him very much.
52.根据短文内容,给短文选择合适的标题。( )
A.My special teacher B.My special friend
53.根据短文内容,用ABCD给下列图片排序。
( ) ( ) ( ) ( )
54.根据短文内容,判断正(T)误(F)。
(1) Peter’s grandpa is young and helpful. ( )
(2) Peter’s grandpa is his special teacher. ( )
(3) Peter loves his special teacher. ( )
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.T F F T T 2.B A
【导语】这篇文章的主要内容是Simon和Helen两位人物分别进行自我介绍,重点介绍了各自的外形特点(高矮胖瘦)以及饮食偏好 —— 包括最喜欢的食物和饮品,同时也提及了不喜欢的食物,展现了两人在外形和饮食选择上的差异。
1.(1)句意:西蒙个子矮,海伦个子高。根据:材料中Simon的介绍“I’m short and fat.” 以及Helen的介绍“I’m tall and thin.”。可知:材料明确提到西蒙的外形特点是“矮”,海伦的外形特点是“高”,与句子描述完全一致。故答案为T。
(2)句意:西蒙最喜欢的食物是沙拉,它很健康。根据:材料中Simon的介绍“My favourite food is chicken.”以及Helen的介绍“Salad is my favourite food...They are healthy.”。可知:西蒙最喜欢的食物是鸡肉,而非沙拉;“沙拉健康”是海伦对自己喜欢的食物的描述,并非西蒙的相关信息,句子与材料内容不符。故答案为F。
(3)句意:海伦最喜欢的饮品是可乐。根据:材料中Simon的介绍“My favourite drink is Coke.”以及Helen的介绍“My favourite drink is milk.”。可知:最喜欢可乐的是西蒙,海伦最喜欢的饮品是牛奶,句子与材料内容不符。故答案为F。
(4)句意:西蒙不喜欢蔬菜,但他喜欢鸡肉。根据:材料中Simon的介绍“My favourite food is chicken.”以及“But I don’t like vegetables or beef.”。可知:材料明确提到西蒙最喜欢的食物是鸡肉(即喜欢鸡肉),且不喜欢蔬菜,与句子描述完全一致。故答案为T。
(5)句意:海伦喜欢蔬菜,但不喜欢洋葱。根据:材料中海伦的介绍“I like vegetables but not onions.”。可知:句子内容与海伦的自我描述完全一致。故答案为T。
2.(1)Simon喜欢鸡肉,B图中有鸡肉,相对更符合他的喜好,且从营养均衡角度看也有蔬菜等搭配。故选B。
(2)Helen喜欢沙拉(包含蔬菜)、牛奶等健康食物,A图中有类似沙拉的食物和饮品等,更符合她的饮食偏好和营养需求。故选A。
3.No, it isn’t. 4.He feels very worried. 5.They go to the nature park by car. 6.He is flying a kite now.
【导语】本文主要讲述了早上下雨,汤姆因下午要和家人去自然公园野餐而担忧,后来天气转晴,他们去了公园,汤姆玩得很开心的事。
3.句意:早上天气晴朗吗?根据“It's rainy this morning.”可知早上是下雨的,不是晴天,故答案为No, it isn't.
4.句意:下雨的时候汤姆感觉如何?根据“Tom is very worried. Because his family are going to the nature park and have a picnic this afternoon.”可知下雨时汤姆很担忧,故答案为He feels very worried.
5.句意:他们怎么去自然公园?根据“They go to the nature park by car.”可知他们开车去自然公园,故答案为They go to the nature park by car.
6.句意:汤姆现在正在做什么?根据“Look! Tom is flying a kite now.”可知汤姆现在正在放风筝,故答案为He is flying a kite now.
7.clean our houses 8.a big family dinner 9.wear new clothes 10.get red packets
【导语】短文介绍了过春节的习俗。
7.句意:节日前我们去购物并且打扫房子。根据“Before the festival, we go shopping (去购物) and clean our houses.(节日前我们去购物并且打扫房子。)”可知填写clean our houses打扫我们的房子,故答案为clean our houses。
8.句意:在春节前夕,我们有一顿盛大的家庭晚餐。根据“On the eve of the Spring Festival, we have a big family dinner.(在春节前夕,我们有一顿盛大的家庭晚餐。)”可知填写a big family dinner一顿盛大的家庭晚餐,故答案为a big family dinner。
9.句意:在新年的第一天,我们穿上新衣服去拜访亲戚。根据“On the first day of the year, we wear new clothes to visit our relatives.(在新年的第一天,我们穿上新衣服去拜访亲戚。)”可知填写wear new clothes穿新衣服,故答案为wear new clothes。
10.句意:孩子们从亲戚那里收到红包。根据“Children get red packets from their relatives.(孩子们从亲戚那里收到红包。)”可知填写get red packets收到红包,故答案为get red packets。
11.T T F 12.1-4 cdab
【导语】本文介绍了爱丽丝的家人以及爱好。
11.(1)句意:爱丽丝来自英国。根据“Hi, I’m Alice. I’m eleven years old. I’m from the UK.”可知爱丽丝来自英国,相匹配,故答案为T。
(2)句意:爱丽丝的家人现在在长沙。根据“But now I live in Changsha with my family.”可知爱丽丝的家人现在在长沙,相匹配,故答案为T。
(3)句意:爱丽丝的父亲是一名英语老师。根据“My father is a doctor.”可知爱丽丝的父亲是一名医生,不匹配,故答案为F。
12.(1)根据“My father is a doctor. He likes keeping pets.”可知爸爸喜欢养宠物。选项c是宠物狗,故连c。
(2)根据“My mother is an English teacher. Collecting Chinese paper cuttings is her hobby.”可知妈妈喜欢收集中国剪纸。选项d是中国的兔子剪纸,故连d。
(3)根据“Hi, I’m Alice. I’m eleven years old. I’m from the UK. But now I live in Changsha with my family. I like reading storybooks.”可知爱丽丝喜欢读故事书。选项a是故事书,故连a。
(4)根据“Jack is my brother. His hobby is collecting stickers.”可知杰克喜欢收集贴纸。选项b是鸭子贴纸,故连b。
13.③



⑤ 14.
(1)(2)
(3)
(4)
(5)
【导语】本文主要介绍了中国春节的习俗。
13.图片是红包,red packets名词词组,红包,词图匹配,故答案为③;。
图片是擦窗户,cleans the windows动词短语,词图匹配,故答案为①;。
图片是鞭炮,firecrackers名词,鞭炮,词图匹配,故答案为④;。
图片是洗盘子,washes the dishes动词短语,洗盘子,词图匹配,故答案为②;。
图片是看电视,watch TV动词短语,看电视,词图匹配,故答案为⑤;。
14.(1)句意:春节是中国的信念。根据字母提示和句意可知单词是Chinese,中国的,故答案为。
(2)句意:在春节的前夜,有丰盛的家庭团圆晚餐。前夜eve,the eve of the Spring Festival,春节的前夜,故答案为。
(3)句意:在春节的前夜,有大的家庭团圆聚餐。根据常识可知春节前夜,有丰盛的家庭晚餐,dinner名词,晚餐,故答案为。
(4)句意:我们吃好的食物并且喝好的饮料。食物food,不可数名词,故答案为。
(5)句意:我从父母那得到红包。父母parents,名词,故答案为。
15.Yes, it is. 16.团聚。 17.A 18.They watch lion dances. 19.Yes, I do./ No, I don’t.
【导语】本文介绍了春节。
15.句意:春节在中国很重要吗?根据“The Spring Festival is an important festival in China.”,可知春节在中国很重要,答语为肯定回答,故答案为Yes, it is.
16.句意:“reunion”这个词在中文里是什么意思?根据短文语境可知reunion的中文意思是团聚,故答案为团聚。
17.句意:为什么孩子们最喜欢春节?A因为他们可以穿新衣服。B因为他们可以给父母和亲戚红包。C因为他们可以和狮子跳舞。根据“Children enjoy the Spring Festival most. They wear new clothes.”,可知孩子们最喜欢春节因为他们可以穿新衣服,故选A。
18.句意:孩子们白天做什么?根据“During the day, they watch lion dances. ”,可知孩子们白天观看舞狮,故答案为They watch lion dances.
19.句意:你喜欢春节吗?答语可为喜欢也可为不喜欢,故答案为Yes, I do./ No, I don’t.
20.B 21.A 22.8:00 23.has lunch 24.English
【分析】本文介绍了彼得的时间表。
20.标有下划线的单词“timetable”意思是_____。根据表格内容可知是时间表,故选B。
21.句意:—上午有几节课?—有_____。A三节,B五节,根据表格内容可知上午有语文课,英语课和微机课。共三节,故选A。
22.句意:—彼得什么时间去上学?—彼得在_____去上学。根据表格可知他上午八点去上学。故答案为8:00.
23.句意:—彼得在下午12:20做什么?—彼得在下午12:20做____。根据表格可知他在下午12:20吃午饭。故答案为has lunch。
24.彼得在 9:20有______。根据表格内容可知有英语课。故答案为English。
25.C B A B 26.It’s sunny and cool.
【导语】本文介绍了教师节,在公园里师生快乐过节的情景。
25.(1) 句意:今天是____。根据短文内容Today is Teachers’ Day.今天是教师节。可知,Teachers’ Day教师节,符合题意,故选C。
(2)句意:陈太太是我们的____老师。根据短文内容We are having a good time with Mrs Chen in the park. She teaches us Chinese.我们和陈太太在公园里玩得很开心。她教我们中文。可知,Chinese中文,符合题意,故选B。
(3)句意:陈太太在做什么?根据短文内容Mrs Chen is cooking lunch for us.陈太太正在为我们做午饭。可知,Cooking.做饭。符合题意,故选A。
(4)句意:我们快乐吗?根据短文内容How happy we are!我们多么快乐!可知句子应为肯定答语。Yes, we are.是的,我们快乐。符合题意,故选B。
26.句意:今天天气如何?根据短文内容It’s sunny and cool.今天天气晴朗,凉爽。可知,It’s sunny and cool.今天天气晴朗,凉爽。符合题意,故答案为It’s sunny and cool.
27.F F T 28.She puts some fresh strawberries and frosting on the cake. Yes, she does.
【分析】本文讲了今天是铭铭的生日,妈妈给她做了一个巧克力蛋糕。
27.(1)句意:铭铭12岁。根据She is eleven years old.,可知铭铭11岁,故答案为F。
(2)句意:铭铭想要妈妈给她做个草莓蛋糕。根据Mingming likes chocolate and she wants Mum to make a chocolate cake for her.,可知铭铭想要妈妈给她做个巧克力蛋糕,故答案为F。
(3)句意:铭铭和她的朋友分享蛋糕。根据Mingming likes the cake and she shares (分享) the cake with her friends.,可知题干描述正确,故答案为T。
28.(1)句意:妈妈在蛋糕上放了什么?根据She puts some fresh strawberries and frosting (糖霜) on the cake.,可知妈妈在蛋糕上放了草莓和糖霜,故答案为She puts some fresh strawberries and frosting on the cake.
(2)句意:铭铭喜欢这个蛋糕吗?根据Mingming likes the cake and she shares (分享) the cake with her friends.,可知铭铭喜欢这个蛋糕,答语为肯定回答,故答案为Yes, she does.
29.A B C 30.Everyone should strive to realize his dream.
【分析】本文介绍了查尔斯卓别林。
29.(1)句意:查尔斯卓别林来自哪里?A英国。B美国。C加拿大。根据短文中的One day a small boy called Charles Chaplin was walking along the street in London.可知查尔斯卓别林来自英国,故选A。
(2)句意:当查尔斯年轻时,他的家庭很_____。A高兴的,B贫穷的,C富裕的,根据短文中的 His father had died (死亡) when he was very young. He and his brother, Sid, had to work to help their sick (生病的) mother. 可知他的家庭很贫穷,故选B。
(3)句意:哪一部是卓别林的电影?A狮子王,B哈利波特,C摩登时代,根据短文中的 Modern Times was one of his films. 可知摩登时代是卓别林的电影,故选C。
30.句意:从卓别林的故事我们可以学到什么?根据短文中的Although Charles was small, his dream was very big. He wanted to be a great man in the world of films, so he worked very hard to become a good dancer and singer.可知通过此故事我们学到了每个人都应该努力实现自己的梦想,该句答语为Everyone should strive to realize his dream.故答案为Everyone should strive to realize his dream.
31.T 32.F 33.F 34.Chinese 35.Yes, he does.
【分析】短文主要介绍了东东的三个新老师。
31.句意:东东今年有三个新老师。根据文中句子They are Miss Tang, Miss Zhang and Mr Yang. 可知东东今年有三个新老师,故答案为T。
32.句意:唐老师是新音乐老师。根据文中句子Miss Tang is the new English teacher.可知唐老师是新英语老师,故答案为F。
33.句意:张老师有小眼睛和短头发。根据文中句子 Miss Tang is the new English teacher. She has small eyes and short hair. 可知唐老师有小眼睛和短头发,不是张老师,故答案为F。
34.句意:杨老师教__________,他是高的。根据文中句子Mr Yang is the new Chinese teacher. 可知杨老师是新语文老师,他教语文,故答案为Chinese。
35.句意:东东喜欢他的新老师吗?根据文中句子Dongdong likes his new teachers very much.可知东东喜欢他的新老师们,所以做肯定回答,故答案为Yes, he does.
36.A B B C 37.皮特想买(要)一件厚的外套因为冬天很冷。 38.No, he doesn’t.
【分析】本文主要讲了彼得和妈妈去买冬衣。
36.(1)句意:今天天气怎么样?A天气很好。B天气很冷。C天气有雨。根据It is a fine Sunday today.,可知今天天气很好,故选A。
(2)句意:______要去买冬衣。A彼得和他爸爸,B彼得和他妈妈,C彼得的父母,根据Peter and his mother are shopping for winter clothes.,可知彼得和他妈妈要去买冬衣,故选B。
(3)句意:布朗太太是彼得的______。A姐姐/妹妹,B妈妈,C姑姑,根据短文可知布朗太太是彼得的妈妈,故选B。
(4)句意:彼得想要_____围巾,因为冬天很冷。A厚的,B短的,C长的,根据Peter says he wants a long scarf.,可知彼得想要长围巾,故选C。
37.Peter彼得,wants想要,a一件,think厚的,coat外套,because因为,it它,is是,so很,cold冷的,in在,winter冬天,故答案为皮特想买(要)一件厚的外套因为冬天很冷。
38. 句意:彼得想要一件薄外套吗?根据Peter wants a thick coat because it is so cold in winter.,可知彼得想要一件厚外套,答语为否定回答,故答案为No, he doesn’t.
39.B C B A 40.Yes, it does. It is under the table.
【分析】短文大意:短文介绍了玲玲和她的爸爸妈妈在家吃晚餐的事情。
39.(1)句意:____给玲玲一些胡椒粉。A她的妈妈;B她的爸爸;C她的哥哥/弟弟;根据短文中的And her father gives her some pepper.可知她的爸爸给玲玲一些胡椒粉,故选B。
(2)句意:玲玲晚饭想要一些____。A米饭;B鱼;C面条;根据短文中的“Do you want some noodles, Lingling ” her mother asks. “Yes, please, Mum.”可知玲玲晚饭想要一些面条,故选C。
(3)句意:狗不喜欢____。A米饭;B胡椒粉;C面条;根据短文中的And her father gives her some pepper. She gives some to her dog. The dog is not happy.可知狗不喜欢胡椒粉,故选B。
(4)句意:玲玲是一个_____。A女孩;B男孩;C老师;根据短文大意和名字,可知玲玲是一个女孩,故选A。
40.(1)句意:玲玲的狗喜欢面条吗?句子为does引导的一般疑问句,肯定答语Yes, it does.否定答语No, it doesn't.根据短文中的Her mother gives her some noodles, and she gives some to her dog. The dog is happy.可知玲玲的狗喜欢面条,答语为肯定答语,故答案为Yes, it does.
(2)句意:狗在哪里?根据短文中的Her dog sits under the table. 可知狗在桌子下面,答语为It is under the table.故答案为It is under the table.
41.C A B 42.孩子们可以从他们的家人和亲戚那里得到红包。 People have great fun.
【分析】41.(1) 句意:春节前人们忙着干什么?A跳舞。B阅读。C购物。根据Before the day of the festival, people are busy shopping and cleaning.,可知春节前人们忙着购物和打扫,故选C。
(2) 句意:人们什么时候吃一顿丰盛可口的家庭晚餐?A在春节前夕。B在新年第一天。C在春节。根据On the Eve, there is a big and delicious family dinner.,可知人们在春节前夕吃一顿丰盛可口的家庭晚餐,故选A。
(3) 句意:春节期间人们互相说些什么?A生日快乐。B新年快乐。C谢谢。根据On the first day of the New Year, people wear new clothes to visit their relatives and say “Happy New Year” to each other.,可知新年期间人们互相说新年快乐,故选B。
42.(1) Children孩子们,can可以,get得到,red packets红包,from从,their他们的,family家人,and和,relatives亲戚,句子是陈述句,故答案为孩子们可以从他们的家人和亲戚那里得到红包。
(2) 根据汉语意思可知句子是陈述句,时态是一般现在时,人们people,玩得开心have great fun,故答案为People have great fun.
43.C B A 44.It’s a beautiful place. 禁止摘花。/ 不要摘花。
【分析】本文介绍了李芳的个人情况及平时周末做的事情。
43.(1) 李芳喜欢______课。A语文,B英语,C计算机,根据She likes computer lesson.,可知李芳喜欢计算机课,故选C。
(2) 句意:周末她经常做什么?A做作业。B帮助她的父母。C去上学。根据On weekends, she often helps her parents at home.,可知周末她经常帮助父母,故选B。
(3) 句意:在公园里你能看到哪个标志?根据You can see some signs “Do not spit.”, “No picking flowers.” and “No bicycles.”.,可知在公园里能看到不要随地吐痰的,禁止摘花,禁止骑自行车的标志,故选A。
44.(1)根据汉语意思可知句子是陈述句,它it,是is,it is可缩写为it's,一个美丽的地方a beautiful place,故答案为It’s a beautiful place.
(2) No+动名词,表示禁止做某事,picking flowers摘花,故答案为禁止摘花。/ 不要摘花。
45.Teachers’ Day 46.Miss Green 47.classroom 48.No. Peter cleans the blackboard. 49.a pencil-box beside the teacher’s desk
50.A C B 51.参考答案:I visited my grandparents.
【导语】本文主要是介绍了三位人物在元旦节所做的事情。
50.(1)问句句意:这个元旦刘萍做了什么?选项A“她去了天津眼”,选项B“她为她的父母做了狗不理包子”,选项C“她独自去了天津”,根据原文“We went to the Tianjin Eye.”可知他们去了天津眼。故选A。
(2)问句句意:吴华是怎么去北京人遗址的?by bus乘公交车,by subway乘地铁,by car乘车,根据原文“My dad drove us there.”可知是他的爸爸开车去的。故选C。
(3)问句句意:为什么王璐的这天很特别?选项A“因为他给老人们测了体温”,选项B“因为他帮助了老人们并为他们带来了快乐”,选项C“因为他扫了地并给老人们讲了故事”,根据原文“And I swept the floor and sang songs for them. They were very happy. It was my special day.”可知她帮助了老人并为他们带来了快乐。故选B。
51.问句句意:你在元旦这天做了什么?问句为what引导的特殊疑问句,答句应回答做的事情,注意时态用一般过去时,visited my grandparents看望了我的爷爷奶奶,故答案为I visited my grandparents.
52.A 53.C A D B 54.F T T
【导语】本文主要介绍爷爷这位特殊的老师教给“我”的事情。
52.A我的特殊的老师,B我的特殊的朋友。根据“I have a special teacher.”可知是介绍特殊的老师,故选A。
53.根据“I learn how to dance from him.”可知是学习跳舞,第二幅图是学习跳舞,排A。
根据“He can teach me to grow watermelons.”可知是教给皮特种西瓜,第四幅图是种西瓜,排B。
根据“I like to go fishing with him.”可知是喜欢钓鱼,第一幅图是钓鱼,排C。
根据“He teaches me to read books.”可知是教给皮特读书,第三幅图是读书,排D。
故答案为CADB。
54.(1) 句意:皮特的爷爷是年轻的和有帮助的。根据“He’s old and helpful.”可知是年老的,故答案为F。
(2) 句意:皮特的爷爷是的特殊的老师。根据“I have a special teacher. He’s old and helpful. Who is he Haha, he is my grandpa.”可知皮特的爷爷是特殊的老师,故答案为T。
(3) 句意:皮特喜欢他的特殊的老师。根据“I love him very much.”可知皮特喜欢他的特殊的老师,故答案为T。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录