【期末考点培优】专题21 阅读理解-判断-2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优陕旅版(三起)(含答案解析)

文档属性

名称 【期末考点培优】专题21 阅读理解-判断-2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优陕旅版(三起)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 53.5KB
资源类型 试卷
版本资源 陕旅版
科目 英语
更新时间 2025-12-15 13:23:57

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培陕旅版(三起)
专题21 阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,判断对(T)错(F)。
Hello, my friends! This is a picture of my living room. Look! What can you see in the picture I can see a desk and a sofa(沙发). There are some books, flowers and a light on the desk. And I can see a map of China and a TV on the wall. And also I can see a box under the desk. My shoes are in it. You can’t see them.
1.This is a picture of a classroom. ( )
2.I can see a map of China on the wall. ( )
3.The light is in the desk. ( )
4.You can see the shoes in the box. ( )
5.There isn’t a light on the desk. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Chen Jie is my friend. She is eleven years old. She is tall and quiet. We often play pingpong together. We have P. E, art and English on Tuesday (星期二). It’s my favourite day. I like English. Look, that is my math teacher. He’s very kind. His name is Li Teng. He is strict.
6.Chen Jie is eleven years old. ( )
7.Chen Jie is short and quiet. ( )
8.We often play football together. ( )
9.We have P. E, art and English on Monday. ( )
10.My math teacher is very kind and strict. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
Lily is my friend. She is from Shanghai. She likes music and she is good at Math. She likes fish and vegetables. She often helps her mom cook the meal and wash the clothes. She’s helpful at school, too. She can clean the windows and sweep the floor.
11.Lily is good at Math. ( )
12.Lily lives in Beijing. ( )
13.Lily can cook the meal. ( )
14.Lily can’t wash the clothes. ( )
15.Lily is helpful at home. ( )
阅读理解,判断句子正(T)误(F)。
Kevin is an English boy. He comes to China with his father and mother. They work here. Kevin studies here. He gets up early every day. He can speak English well. He often helps us with English, and we often help him with Chinese. After class he likes playing football, running, jumping and riding. He makes many friends here. He likes Chinese food very much. He likes living here.
16.He gets up late every day. ( )
17.He often helps us with English. ( )
18.After class, he likes singing and playing basketball. ( )
19.He can speak English well. ( )
20.He doesn’t like Chinese food. ( )
Hello! I’m Sam. I’m a boy. I’m strong and tall. I come from the UK. I have short yellow hair and blue eyes. My favorite sport is football. I have a good friend. His name is John. He likes football, too. He is a boy with brown hair. He has big eyes. They look beautiful. He is from Australia. We’re in the same class. We often play football together.
21.Sam is strong and tall. ( )
22.Sam has short brown hair. ( )
23.Basketball is Sam’s favorite sport. ( )
24.John comes from Australia. ( )
25.Sam and John often play football together. ( )
快乐阅读,判断句子的正(T)误(F)。
My family live in Beijing. We come from London. It’s in the UK. My name is Peter. I have short hair and blue eyes. I like visiting interesting places. In China, I visit the Great Wall. It’s very long and great. My favorite food is dumplings. I’m going to visit Sanya in the summer holiday with my parents. It’s not far from here. We will go there by plane.
26.Peter is an American boy. ( )
27.Peter has long hair and black eyes. ( )
28.Peter likes dumplings best. ( )
29.Sanya is far from Beijing. ( )
30.They will go to Sanya in winter. ( )
Li Na is a Chinese girl. She has two friends-Nancy and James. James is an English boy. He is tall and strong. James has a big nose and a big mouth. He likes to do sports. Where does Nancy come from She comes from the USA.
31.Li Na is from China. ( )
32.Nancy and James are Li Na’s friends. ( )
33.James comes from America. ( )
34.James likes to read books. ( )
35.Nancy is an American. ( )
There is a supermarket near my school. People come here to buy food, drinks and clothes. Look, that is Mr. Li. He is from China. He is my English teacher. He has short hair. He is tall and thin. He has small eyes. He would like to buy a cake, because it is his aunt’s birthday(生日) today. And the cake is 120 yuan. He would like to buy a dress for her, too. And he buys a red one. Red is her favorite color. The dress is 65 yuan.
36.The supermarket is far from the school. ( )
37.Mr. Li is from China. ( )
38.Mr. Li teaches Chinese. ( )
39.The cake is 65 yuan. ( )
40.Mr. Li’s aunt’s favorite color is red. ( )
Dave’s home is not far from his school. He often plays computer games in the evening. This morning, he gets up at seven fifty. He has no time to have breakfast at home. He wears his clothes and takes a bus to his school. He gets to school at eight five.
And he is late for school. He says sorry to his teacher. And the teacher lets him come in and sit down. The teacher also says “Don’t be late again.” to Dave. Dave feels ashamed (羞愧的) and thinks he'll never be late again.
41.Dave’s home is far from his school. ( )
42.Dave often plays computer games in the evening. ( )
43.Dave gets up at 7:30 today. ( )
44.Dave goes to school on foot. ( )
45.Dave feels ashamed, because he is late. ( )
It’s six thirty. People come to the supermarket to buy food, drinks and clothes after work. Mr. Zhao would like a cake. He also wants to buy a pair of shorts. The shorts are thirty-eight yuan. What does Miss White want She is going to buy some bread and cookies. They are her favorite food.
46.It’s seven thirty now. ( )
47.People can buy food, drinks and clothes in the supermarket. ( )
48.Mr. Zhao would like a cake. ( )
49.The cakes are thirty-eight yuan. ( )
50.Bread and cookies are Miss White’s favorite food. ( )
My name is Zhang Peng. I am eleven years old. I' m short and fat. Chicken is my favorite food. I like all kinds of meat. But I don't like vegetables and fruit. So I am very fat. I have mutton (羊肉) and pork (猪肉) today. I want to keep fit. What should I do
51.Zhang Peng is 12 years old. ( )
52.Zhang Peng is short and heavy. ( )
53.Zhang Peng's favorite food is chicken. ( )
54.Zhang Peng should eat more meat. ( )
55.Zhang Peng has mutton and pork today. ( )
On Sunday, Lucy and I go to a bookstore, then we want to go to the supermarket. But we don’t know the way how to get to the bookstore. We ask the policeman in the street for help. He tells (告诉) us to walk along Renmin Road, and turn right at the second crossing (十字路口). Then we walk and walk but we don’t see the bookstore. We are too tired, so we take a taxi. “Please take us to the bookstore.” We tell taxi driver. The taxi driver laughs (笑) and says, “The bookstore is over there, you may get off now. ”
56.Lucy and I go to the bookstore on Saturday. ( )
57.We also want to go to the supermarket. ( )
58.The policeman tells us the way to the supermarket. ( )
59.Lucy and I go to the bookstore by taxi. ( )
60.The driver doesn’t know the way to the bookstore. ( )
Dear Mary,
How are you I'm so happy. Because I have a new friend. Her name is Li Shan. She comes from China. She is tall and thin. Her eyes are big. And her hair is very long. She is beautiful in orange. We often play games after class. She can speak a little English. We are good friends. How about you Do you have any new friends Tell me something about them.
Yours,
Amy
61.Amy's new friend is Mary. ( )
62.Li Shan comes from the USA.( )
63.Li Shan is tall and thin. ( )
64.Li Shan can't speak English well. ( )
65.Amy and Li Shan often play games on weekends. ( )
Hello, my name is Lu Xuan. I'm good at English. Of course, English is my favorite subject. Green is my favorite color. I love green things very much. My favorite animal is dogs. I often play with my dog after school. An apple is my favorite fruit. I eat it every day. I love noodles and I can use the chopsticks well. I have a good friend. Her name is Amy. She can use the fork with her left hand and use the knife with her right hand. But she can't use the chopsticks well.
66.Lu Xuan is good at English. ( )
67.Lu Xuan loves blue things very much. ( )
68.A dog is Lu Xuan's favorite animal and a pear is her favorite fruit. ( )
69.Lu Xuan can't use the chopsticks well. ( )
70.Amy can use the fork with her left hand and use the knife with her right hand. ( )
While(当……时候) waiting for the bus, I put my white stick into my bag. A little girl came up and asked me, “Would you please help me cross the street I am afraid of cars.” “Sure,” I said, “Let’s walk to where the white line are painted across the street.” The little girl said “ OK”. At the crossing, I said, “now, look carefully. When you see no cars are coming, tell me.” In this way we crossed the street.
Safely on the other side, the little girl thanked me and ran away. I waited until the sound of her steps died away(消失) before taking out my stick to make the return crossing.
71.One day, the man wanted to cross the road. ( )
72.A little girl helped the man. ( )
73.The man helped the girl to cross two streets. ( )
74.The man was blind. ( )
75.They crossed the road safely finally. ( )
Alice, Su Nan, Colin and Liu Zhaoyang are at table. They are having dinner together this evening.
Liu Zhaoyang and Su Nan are from China. They want to cut some beef, but they don't know how to use the knife and fork. Later, Colin tells them to use the forks with their left hands and use the knives with their right hands. They try to learn and then they can use the knives and forks very well.
Alice is from the USA.She likes dumplings best, but she can't use the chopsticks well. So Liu Zhaoyang teaches her to use the chopsticks with her right hand. But it's sti11(仍然) difficult (困难) for her to use them.
76.The four children have dinner together this evening. ( )
77.Liu Zhaoyang can use the knife and fork very well at last. ( )
78.Su Nan can't use the knife and fork at last. ( )
79.Alice can use the chopsticks well at last. ( )
80.Alice likes dumplings best. ( )
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.F 2.T 3.F 4.T 5.F
【导语】本文介绍了作者的客厅。
1.句意:这是一张教室的照片。根据“This is a picture of my living room.”,可知这是一张客厅的照片,故答案为F。
2.句意:我可以在墙上看到一张中国地图。根据“And I can see a map of China and a TV on the wall.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
3.句意:灯在书桌里。根据“There are some books, flowers and a light on the desk.”,可知灯在书桌上,故答案为F。
4.句意:你可以看到盒子里的鞋子。根据“And also I can see a box under the desk. My shoes are in it.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
5.句意:桌子上没有灯。根据“There are some books, flowers and a light on the desk.”,可知桌子上有灯,故答案为F。
6.T 7.F 8.F 9.F 10.T
【导语】本文主要介绍我的朋友陈洁,我喜欢的一天,科目和我的数学老师。
6.句意:陈洁11岁。根据文中句子“She is eleven years old.”可知陈洁是11岁,故答案为T。
7.句意:陈洁是矮的和安静的。根据文中句子“She is tall and quiet. ”可知陈洁又高又安静,故答案为F。
8.句意:我们经常一起踢足球,根据文中句子“We often play ping-pong together. ”可知是经常一起打乒乓球,故答案为F。
9.句意:我们在星期一有体育课,美术课和英语课。根据文中句子“We have P.E, art and English on Tuesday (星期二). ”可知在星期二才有体育课,美术课和英语课,故答案为F。
10.句意:我的数学老师非常和蔼和严格。根据文中句子“He’s very kind. He is strict.”可知数学老师是和蔼又严格,故答案为T。
11.T 12.F 13.T 14.F 15.T
【导语】本文介绍了作者的朋友莉莉。
11.句意:莉莉擅长数学。根据“She likes music and she is good at Math.”,可知题干描述正确,故答案为T。
12.句意:莉莉住在北京。根据“Lily is my friend. She is from Shanghai.”,可知莉莉住在上海,故答案为F。
13.句意:莉莉会做饭。根据“he often helps her mom cook the meal and wash the clothes.”,可知题干描述正确,故答案为T。
14.句意:莉莉不会洗衣服。根据“She often helps her mom cook the meal and wash the clothes.”,可知莉莉会洗衣服,故答案为F。
15.句意:莉莉在家很有帮助。根据“She often helps her mom cook the meal and wash the clothes.”,可知题干描述正确,故答案为T。
16.F 17.T 18.F 19.T 20.F
【导语】本文介绍了凯文。
16.句意:他每天起得很晚。根据“He gets up early every day.”,可知他每天起得很早,故答案为F。
17.句意:他经常帮助我们学英语。根据“He often helps us with English, and we often help him with Chinese.”,可知题干描述正确,故答案为T。
18.句意:下课后,他喜欢唱歌和打篮球。根据“After class he likes playing football, running, jumping and riding.”,可知下课后,他喜欢踢足球、跑步、跳和骑,故答案为F。
19.句意:他讲英语讲得很好。根据“He can speak English well.”,可知题干描述正确,故答案为T。
20.句意:他不喜欢中国食物。根据“He likes Chinese food very much.”,可知他喜欢中国食物,故答案为F。
21.T 22.F 23.F 24.T 25.T
【导语】本文介绍了萨姆和萨姆的朋友。
21.句意:萨姆又强壮又高。根据“I’m strong and tall.”,可知题干描述正确,故答案为T。
22.句意:萨姆有棕色的短发。根据“I have short yellow hair and blue eyes.”,可知萨姆有黄色的短发,故答案为F。
23.句意:篮球是萨姆最喜欢的运动。根据“My favorite sport is football.”,可知足球是萨姆最喜欢的运动,故答案为F。
24.句意:约翰来自澳大利亚。根据“He is from Australia.”,可知题干描述正确,故答案为T。
25.句意:萨姆和约翰经常在一起踢足球。根据“We often play football together.”,可知题干描述正确,故答案为T。
26.F 27.F 28.T 29.F 30.F
【导语】本文主要介绍了彼得的个人信息及暑假计划。
26.句意:彼得是一个美国男孩。根据原文“We come from London.”可知彼得来自英国,句子不符合原文,故答案为F。
27.句意:彼得有一头长发和一双黑眼睛。根据原文“I have short hair and blue eyes.”可知彼得有短发和蓝色的眼睛,句子不符合原文,故答案为F。
28.句意:彼得最喜欢饺子。根据原文“My favorite food is dumplings.”可知句子符合原文,故答案为T。
29.句意:三亚离北京很远。根据原文“It’s not far from here.”可知三亚离北京不远,句子不符合原文,故答案为F。
30.句意:他们将在冬天去三亚。根据原文“I’m going to visit Sanya in the summer holiday with my parents.”可知他们暑假去三亚,句子不符合原文,故答案为F。
31.T 32.T 33.F 34.F 35.T
【导语】本题讲述了李娜和她两个朋友来自哪个国家,外貌特征及喜好。
31.句意:李娜来自中国。根据“Li Na is a Chinese girl. ”可知题干描述正确,故答案为T。
32.句意:南希和詹姆斯是李娜的朋友。根据“ She has two friends-Nancy and James.”可知题干描述正确,故答案为T。
33.句意:詹姆斯来自美国。根据“James is an English boy. ”可知他是一个英国男孩。故答案为F。
34.句意:詹姆斯喜欢读书。根据“He likes to do sports.”可知他喜欢运动。故答案为F。
35.句意:南希是美国人。根据“Where does Nancy come from She comes from the USA.”可知题干描述正确,故答案为T。
36.F 37.T 38.F 39.F 40.T
【导语】本文介绍了超市购物及英语老师李老师。
36.句意:超市离学校很远。根据“There is a supermarket near my school.”,可知超市离学校很近,故答案为F。
37.句意:李老师来自中国。根据“Look, that is Mr. Li. He is from China.”,可知题干描述正确,故答案为T。
38.句意:李老师教语文。根据“He is my English teacher.”,可知李老师教英语,故答案为F。
39.句意:蛋糕是65元。根据“And the cake is 120 yuan.”,可知蛋糕是120元,故答案为F。
40.句意:李老师的阿姨最喜欢的颜色是红色。根据“Red is her favorite color. ”,可知题干描述正确,故答案为T。
41.F 42.T 43.F 44.F 45.T
【导语】本文讲了戴夫上学迟到的事。
41.句意:戴夫家离学校很远。根据Dave’s home is not far from his school.,可知戴夫家离学校不远,故答案为F。
42.句意:戴夫晚上经常玩电脑游戏。根据He often plays computer games in the evening.,可知题干描述正确,故答案为T。
43.句意:戴夫今天7:30起床。根据This morning, he gets up at seven fifty.,可知戴夫今天7:50起床,故答案为F。
44.句意:戴夫步行上学。根据He wears his clothes and takes a bus to his school.,可知戴夫坐公交车上学,故答案为F。
45.句意:戴夫感到羞愧,因为他迟到了。根据Dave feels ashamed (羞愧的) and thinks he'll never be late again.,可知题干描述正确,故答案为T。
46.F 47.T 48.T 49.F 50.T
【导语】该短文讲述的是人们下班后去超市购物的过程。
46.句意:现在七点半了。根据句子“It’s six thirty.”六点半了。可知题干与短文不符,故答案为F。
47.句意:人们可以在超市里买到食物、饮料和衣服。根据句子“People come to the supermarket to buy food, drinks and clothes after work. ”人们下班后到超市买食物、饮料和衣服。可知题干与短文相符,故答案为T。
48.句意:赵先生想要一块蛋糕。根据句子“Mr. Zhao would like a cake.”赵先生想要一块蛋糕。可知题干与短文相符,故答案为T。
49.句意:这些蛋糕是三十八元。根据句子“The shorts are thirty-eight yuan.”短裤是三十八元。可知题干与短文不符,故答案为F。
50.句意:面包和饼干是怀特小姐最喜欢的食物。根据句子“She is going to buy some bread and cookies. They are her favorite food.”她打算买些面包和饼干。它们是她最喜欢的食物。可知题干与短文相符,故答案为T。
51.F 52.T 53.T 54.F 55.T
【分析】本文讲述张鹏的年龄,外貌及喜欢的食物。
51.题干句意:张鹏12岁。根据I am eleven years old. 可知他11岁。故题干错误,故答案为F。
52.题干句意:张鹏又矮又胖。根据I' m short and fat.可知题干正确,故答案为T。
53.题干句意:张鹏最喜欢的食物是鸡肉。根据Chicken is my favorite food. 可知题干正确,故答案为T。
54.题干句意:张鹏应该多吃肉。根据I like all kinds of meat. But I don't like vegetables and fruit. 可知他应该多吃蔬菜和水果。故题干错误,故答案为F。
55.题干句意:张鹏今天吃羊肉和猪肉。根据 I have mutton (羊肉) and pork (猪肉) today.可知题干正确,故答案为T。
56.F 57.T 58.F 59.F 60.F
【分析】本文主要讲了星期天露西和作者去书店不认识路,向警察寻求帮助。
56.句意:露西和我星期六去书店。根据On Sunday, Lucy and I go to a bookstore, then we want to go to the supermarket.,可知露西和作者星期天去书店,故答案为F。
57.句意:我们也去超市。根据On Sunday, Lucy and I go to a bookstore, then we want to go to the supermarket.,可知题干描述正确,故答案为T。
58.句意:警察告诉我们去超市的路。根据But we don’t know the way how to get to the bookstore. We ask the policeman in the street for help. ,可知题干警察告诉她们去书店的路,故答案为F。
59.句意:露西和我乘出租者去书店。根据Then we walk and walk but we don’t see the bookstore.,可知露西和作者步行去书店,故答案为F。
60.句意:司机不知道去书店的路。根据“Please take us to the bookstore.” We tell taxi driver. The taxi driver laughs (笑) and says, “The bookstore is over there, you may get off now. ”,可知司机知道去书店的路,故答案为F。
61.F 62.F 63.T 64.T 65.F
【分析】短文大意:短文介绍了艾米的新朋友李珊。
61.句意:艾米的新朋友是玛丽。根据短文中的 Because I have a new friend. Her name is Li Shan. 可知艾米的新朋友是李珊,该句与短文不相符,故答案为F。
62.句意:李珊来自美国。根据短文中的She comes from China.可知李珊来自中国,该句与短文不相符,故答案为F。
63.句意:李珊又高又瘦。根据短文中的She is tall and thin.可知李珊又高又瘦,该句与短文相符,故答案为T。
64.句意:李珊英语说得不好。根据短文中的She can speak a little English. 可知李珊英语说得不好,该句与短文相符,故答案为T。
65.句意:艾米和李珊经常在周末做游戏。根据短文中的We often play games after class. 可知艾米和李珊经常课下做游戏,该句与短文不相符,故答案为F。
66.T 67.F 68.F 69.F 70.T
【分析】本文介绍了陆璇的喜好及艾米使用餐具的能力。
66.句意:陆璇擅长英语。根据Hello, my name is Lu Xuan. I'm good at English.,可知陆璇擅长英语,故答案为T。
67.句意:陆璇非常喜欢蓝色的事物。根据I love green things very much.,可知陆璇非常喜欢绿色的事物,故答案为F。
68.句意:狗是陆璇最喜欢的动物,梨是她最喜欢的水果。根据My favorite animal is dogs. An apple is my favorite fruit.,可知狗是陆璇最喜欢的动物,苹果是她最喜欢的水果,故答案为F。
69.句意:陆璇不会使用筷子。根据I love noodles and I can use the chopsticks well.,可知陆璇会使用筷子,故答案为F。
70.句意:艾米可以左手用叉子,右手用刀。根据She can use the fork with her left hand and use the knife with her right hand.,可知艾米可以左手用叉子,右手用刀,故答案为T。
71.F 72.F 73.T 74.T 75.T
【分析】71.句意:一天,这个男人想过马路。根据While(当…时候) waiting for the bus, I put my white stick into my bag.可知这个男人在等公交车。故选F。
72.句意:小女孩帮助了这个男人。根据A little girl came up and asked me, “Would you please help me cross the street I am afraid of cars.”可知小女孩向这个男人寻求帮助。故选F。
73.句意:这个男人帮助小女孩过马路。根据“Sure,” I said, “Let’s walk to where the white line are painted across the street.” 可知男人帮助小女孩过马路,故选T。
74.句意:这个男人是个盲人。根据I waited until the sound of her steps died away(消失) before taking out my stick to make the return crossing.可知这个男人看不见。故选T。
75.句意:最后他们安全地过了马路。根据Safely on the other side, the little girl thanked me and ran away.可知小女孩和这个男人安全地过了马路。故选T。
76.T 77.T 78.F 79.F 80.T
【分析】短文大意:介绍四个孩子一起吃饭他们学习使用刀叉和筷子的情况。
76.题干句意:今天晚上 这四个孩子一起吃晚饭。根据Alice, Su Nan, Colin and Liu Zhaoyang are at table. They are having dinner together this evening.可知题干正确,故答案为T。
77.题干句意:刘昭阳最后刀叉使用得很好。根据They try to learn and then they can use the knives and forks very well.可知题干正确,故答案为T。
78.题干句意:苏南最后不会使用刀叉。根据They try to learn and then they can use the knives and forks very well.可知最后他们都会使用刀叉了。故题干错误,故答案为F。
79.题干句意:最后爱丽丝筷子使用得很好。根据But it's sti11(仍然) difficult (困难) for her to use them.可知使用筷子对于她来说仍然很难。故题干错误,故答案为F。
80.题干句意:爱丽丝最喜欢饺子。根据She likes dumplings best, but she can't use the chopsticks well.可知题干正确,故答案为T。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录