【期末考点培优】专题22 阅读理解-选择-2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优陕旅版(三起)(含答案解析)

文档属性

名称 【期末考点培优】专题22 阅读理解-选择-2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优陕旅版(三起)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 152.8KB
资源类型 试卷
版本资源 陕旅版
科目 英语
更新时间 2025-12-15 13:24:37

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培陕旅版(三起)
专题22 阅读理解-选择
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,根据短文内容选出能完成所给句子或回答所提问题的一个最佳答案。
Do you know Mr. Smith He is my teacher. Mr. Smith is a young man. He is from Australia. He likes sports very much. Swimming is his favorite sport. And he can swim fast.
Mr. Smith likes fruits, too. On the weekend, he often buys some fruits in the supermarket. The supermarket is on Furong Street. It’s far from his home. He often goes there by car. Today he goes to the supermarket again. He buys some oranges and apples. They are twenty yuan. He buys a map of China, too. Because (因为) he wants to visit China. And the map is eight yuan.
1.Mr. Smith comes from _________. ( )
A. B. C.
2.Can Mr. Smith swim fast ( )
A.Yes, he can. B.No, he can’t. C.We don’t know.
3.The supermarket is on _________. ( )
A.Xinhua Street B.Furong Street C.Dongfang Street
4.Mr. Smith often goes to the supermarket _________. ( )
A.by bus B.on foot C.by car
5.Mr. Smith buys a map of China. It’s _________ yuan. ( )
A.8 B.18 C.20
阅读短文,选择正确的答案。
Today is Children’s Day. Kevin and his friends are at his home. It is eleven forty now. They are having lunch. Kevin likes Chinese food very much. But he can not use the chopsticks well. Chen Jie can teach(教) him. Alice wants to have some soup. Su Nan passes her the spoon. John would like to cut the beef. But where’s the knife Oh, it’s on the table. The meal is very delicious. Kevin and his friends are happy. After the meal, they are going to do the dishes together.
6.Kevin and his friends have lunch at ________ today. ( )
A.11:00 B.11:50 C.11:40
7.Does Kevin like Chinese food ( )
A.We don’t know. B.Yes, he does. C.No, he doesn’t.
8.Who can teach Kevin to use the chopsticks ( )
A.Alice. B.Su Nan. C.Chen Jie.
9.Su Nan gives Alice the ________.( )
A.chopsticks B.knife C.spoon
10.Kevin and his friends are going to ________ after lunch. ( )
A.do the dishes B.sweep the floor C.clean the wall
阅读短文,选择正确的答案。
Hello! My name is Peter. I come from the USA.There are four people in my family. My father is reading a book in the living room. My brother Tom is watching TV. What about my mother She is cooking in the kitchen. Oh, dinner’s ready. What a big dinner! My mother has some vegetables. My father has fish. He likes fish very much. Tom has some chicken. He likes chicken best. I have some beef. My favorite food is beef.
11.Peter comes from _________. ( )
A.China B.the UK C.the USA
12.There are _________ people in Peter’s family. ( )
A.five B.four C.three
13.Peter’s father is _________. ( )
A.watching TV B.reading a book C.cooking the meal
14.Peter’s mother is in the _________. ( )
A.kitchen B.living room C.bedroom
15.Peter’s brother Tom has some _________. ( )
A.chicken B.fish C.vegetables
16.Peter’s favorite food is _________. ( )
A.meat B.rice C.beef
阅读短文,选择正确的答案。
Hello, my name is David. I’m twelve years old. I am a tall boy. My nose is big. I’m from the USA.I like beef very much. I can water the flowers. Lin Tao is my good friend. He is a tall boy, too. He comes from China. His favorite food is noodles. He likes playing football. We often play football together on the weekend.
17.David is ________ years old. ( )
A.11 B.12 C.13
18.David has ________. ( )
A.a small nose B.big eyes C.a big nose
19.David can ________. ( )
A.water the flowers B.clean the windows C.make the bed
20.Lin Tao comes from ________. ( )
A.the UK B.the USA C.China
21.Lin Tao’s favorite food is ________. ( )
A.beef B.noodles C.dumplings
22.David and Lin Tao often ________ together on the weekend. ( )
A.play football B.fly kites C.play computer games
阅读理解。
Good morning, everyone. My name is Tina. I have two good friends. They are Kitty and Li Shan. Li Shan is a Chinese girl. She often eats noodles and rice. Her favourite food is dumplings. She can use the chopsticks well. Kitty comes from(来自) the USA.She can’t use the chopsticks. But she often eats with a fork and a knife. She uses the fork with her left hand and the knife with her right hand. She likes hamburgers best. And she likes Chinese food, too
23.Kitty is Tina’s ______. ( )
A.sister B.friend C.mother
24.Li Shan’s favourite food is ______. ( )
A.dumplings B.rice C.hamburgers
25.Li Shan often eats noodles with ______. ( )
A.a knife B.chopsticks C.a spoon
26.Kitty’s home is in the ______. ( )
A.the USA B.China C.Beijing
27.Kitty uses the ______ with her left hand. ( )
A.fork B.knife C.chopsticks
28.Kitty likes ______ best. ( )
A.rice B.noodles C.hamburgers
阅读短文,选择正确的答案。
Jeff goes home at 6:00 today. Then he has dinner with his parents. After dinner, his parents go out to take a walk (散步). Jeff does his homework at home. He finishes (完成) his homework at eight. Then he watches TV. At nine, he brushes his teeth, and then he goes to bed. He often goes to bed early.
29.Jeff goes home at ________ today. ( )
A.five B.six fifteen C.six
30.After dinner, ________ go out to take a walk. ( )
A.Jeff’s parents B.Jeff and his father C.Jeff and his mother
31.Jeff does his homework ________. ( )
A.in the school B.at home C.in the park
32.Jeff ________ after finishing his homework. ( )
A.watches TV B.has dinner C.plays computer games
33.Jeff brushes his teeth at ________. ( )
A.9:30 B.10:00 C.9:00
34.Does Jeff often go to bed early ( )
A.No, he doesn’t. B.Yes, he does. C.We don’t know.
Today is Sunday. Look at the clock on the table. It’s nine thirty. Where are Kevin’s family Kevin’s father is at home. He is going to clean the windows. Kevin’s aunt is at home, too. She is drinking coffee. She is from the UK. And she loves coffee. Kevin’s mother is in the supermarket. It’s far from their home. She goes there by car. She wants to buy two shirts for Kevin and some pears for her family. What about Kevin He is running in the park. He likes sports. And he can run fast.
35.Where is the clock ( )
A.On the wall. B.Behind the table. C.On the table.
36.What is Kevin’s dad going to do ( )
A.Run. B.Clean the windows. C.Drink coffee.
37.Kevin’s aunt comes from ________. ( )
A.Australia B.the USA C.the UK
38.Kevin’s mom wants to buy ________ in the supermarket. ( )
A.clothes and fruit B.clothes and drinks C.drinks and fruit
39.Can Kevin run fast ( )
A.No, he can’t. B.We don’t know. C.Yes, he can.
My name is Monica. I have a good friend. Her name is Amy. She is ten years old. She comes from the USA.She often helps her mother water flowers at home. He favorite food is dumplings, She often uses fork to eat them. Because she can't use chopsticks well. Her mother buys a new dress for her. She looks very beautiful in the new red dress. Her house is a little far from my home. There is a cinema beside her house.
40.Amy is ______. ( )
A.old B.thin C.young
41.Amy comes from ______. ( )
A.the USA B.the UK C.China
42.Amy's favorite food is ______. ( )
A.noodles B.dumplings C.bread
43.Amy's new dress is ______. ( )
A.red B.green C.blue
44.There is a ______ near Amy's house. ( )
A.bookstore B.hospital C.cinema
It's a Saturday afternoon. People come to the shopping mall (大型购物中心) to buy clothes, shoes, bags and other things they need. Mr. and Mrs. Jones come to the shopping mall together this afternoon. Mr. Jones would like to buy a black bag. He also wants to buy a pair of trousers for himself. The trousers are 298 yuan. What does Mrs. Jones want She is going to buy a green dress for herself. Her favorite color is green. She wants to buy a pair of blue shoes for their son Billy, too. Billy likes blue very much. It's his favorite color.
45.What day is it today ( )
A.It's Sunday B.It's Saturday C.We don't know
46.What can people buy in the shopping mall ( )
A.Clothes, shoes, bags and other things. B.Food, drinks and clothes. C.Clothes only.
47.Mr. Jones wants to buy _______. ( )
A.a pair of black trousers and a bag B.a black bag and a pair of trousers C.a black bag and a pair of blue shoes
48.How much are the trousers ( )
A.298 yuan. B.198 pounds. C.298 dollars.
49.What does Mrs. Jones want to buy ( )
A.A green dress for herself. B.A pair of blue shoes for her son. C.Both A and B.
Chen Ting: Do you know the boy
Linda: Oh, that tall boy Yes. His name is Leo. He comes from the USA.He speaks English and he can speak a little Chinese.
Chen Ting: He looks tall and strong. He has short black hair.
Linda: Yes. He is black and basketball is his favorite sport.
He likes watching TV and reading story books very much.
Chen Ting: How do you know that
Linda: Well. He is my little brother.
50.Who is playing basketball on the playground ( )
A.Chen Ting. B.Linda. C.Leo.
51.Where is Leo from ( )
A.He is from the USA. B.His favorite sport is basketball. C.He is from China.
52.Can Leo speak Chinese ( )
A.Yes. He can speak Chinese well.
B.Yes. But he can only speak a little Chinese.
C.No. He can't speak Chinese.
53.What sport does Leo like best ( )
A.He likes football best. B.He likes basketball best. C.He likes books best.
54.Linda is Leo's _______. ( )
A.elder sister B.friend C.little sister
One day Tom’s mother sees Tom’s shoes are too dirty. "Look at your shoes. You must clean them. " "But I cleaned them yesterday (昨天). " says the boy.
"They are dirty now. You must clean them again. "
"But they’ll be dirty again tomorrow. "
"All right. " Tom’s mother says.
In the evening, Tom is very hungry. He asks his mother to give him something to eat. "You have lunch at school, Tom. " His mother says.
"But I’m hungry again. " cries Tom.
"Oh, hungry again But if I give you something to eat today, you will be hungry again tomorrow. ”
55.Mother wants Tom to __________. ( )
A.have supper B.clean the house C.clean his shoes D.go to school
56.Tom wants to __________ in the evening. ( )
A.clean his shoes B.help his mother C.have dinner D.go and play games
57.Tom may __________ after dinner. ( )
A.go to bed B.ask his mother to clean the house C.help his mother clean the house D.clean his shoes
58.Tom __________. ( )
A.is a student B.is a good boy C.likes doing housework D.isn’t hungry after school
Lucy is a nice girl. She comes from the USA and she has a beautiful little cat. It comes from China. It is a Chinese cat. Lucy's friends are Wang Fang and Liu Lu. Where do they come from They come from China. They have cats, too. But they are American cats. What are the cats' names Their names are Yanyan and Huahua. All these three girls love their cats very much. They visit Xi'an together with their cats.
One day, the other two girls and their cats visit Wang Fang's home. Wang Fang's mother has fish every day, but she can't see the fish today. Where is the fish Can you guess
59.Lucy has ____________ cat. ( )
A.an English B.an American C.a Chinese
60.Lucy has ____________ friends. ( )
A.an American B.two Chinese C.two English
61.Are Liu Lu and Wang Fang American girls ( )
A.Yes, they are. B.No, they are. C.No, they aren't.
62.Who has fish every day ( )
A.Wang Fang's mother.
B.Wang Fang and Liu Lu.
C.Both A and B.
63.Where is the fish ( )
A.Wang Fang's mother has the fish.
B.Lucy's mother has the fish.
C.Maybe the three cats have the fish.
We’re sorry to hear that Uncle Li is ill. He is a very good uncle to everyone. We want to go to his house and do something for him.
On Sunday afternoon, Jack, Amy and I go to Uncle Li’s house. Jack can sweep the floor and water the flowers, but he can’t do the dishes. Amy can do the dishes and make the bed, but she can’t cook the meal. I can cook the meal and wash the clothes, but I can’t sweep the floor well. We try to do housework well. Uncle Li is very happy. He says we’re helpful. We’re happy, too.
64.Who is ill ( )
A.Jack. B.Amy. C.I. D.Uncle Li.
65.When do they go to Uncle Li’s house ( )
A.After school. B.On Sunday afternoon.
C.Every afternoon. D.Yesterday morning.
66.Amy can __________ and __________, but she can’t __________. ( )
A.do the dishes; make the bed; cook the meal
B.sweep the floor; water the flowers; do the dishes
C.cook the meal; wash the clothes; sweep the floor well
D.do the dishes; wash the clothes; cook the meal
67.Is Uncle Li happy ( )
A.No. He is angry. B.No, he isn’t.
C.Yes. He isn’t happy. D.Yes, he is.
68.What does Uncle Li say at last ( )
A.Good boys! B.Good girls!
C.You’re helpful! D.Good students!
My Family
I have a happy family. There are five people in my family. My father is tall. And he is thin. My mother is short. She loves me very much. She likes going shopping. My grandfather and grandmother look young. My grandmother's eyes are big. My grandfather's hair is white. I'm very short. I'm only eight. I love my family.
69.There are _________ people (人) in the family. ( )
A.four B.five C.six
70.My _________ eyes are big. ( )
A.grandfather's B.mother's C.grandmother's
71.My _________ is thin. ( )
A.sister B.mother C.father
72.How old am I ( )
A.Seven. B.Eight. C.Nine.
73.I have a _________ family. ( )
A.happy B.bad C.sad
It's Sunday tomorrow. We are going to watch a football match. It's between a Japanese team and a Chinese team. The football match is going to be at four o'clock in the afternoon. Our teachers Mr. Li and Mr. Wang are going to watch the football match with us. We are going there by bike. We think we can come back at six in the evening.
74.What day is it today ( )
A.Friday. B.Sunday. C.Saturday.
75.We are going to watch a ________ match. ( )
A.football B.basketball C.volleyball
76.It's between a ________ team and a ________ team. ( )
A.Japanese; American B.Japanese; Chinese C.Chinese; English
77.Who will watch the football match with us ( )
A.Mr. Li. B.Mr. Wang. C.A and B.
78.How are you going there ( )
A.By bus. B.On foot. C.By bike.
Uncle Lee is coming to have dinner with us. Mum and I are shopping. We don’t have any meat. We need to buy some. It’s ten yuan a kilo before. But now two kilos are forty yuan. I say, “Mum, let’s buy some fish.” Mum answers, “OK.” Fish is Uncle Lee’s favorite food. We buy one kilo and a half. We also buy some vegetables and some chicken, but we don’t buy any hamburgers. Uncle Lee doesn’t like them at all. Mum also wants to buy me some apples because I like apples very much. But we can’t find any. We go home at five in the afternoon.
79.How much is meat now ( )
A.Ten yuan a kilo. B.Fifteen yuan a kilo. C.Twenty yuan a kilo.
80.Uncle Lee ’s favorite food is _______ ( )
A.fish B.chicken C.noodles
81.What doesn’t Mum buy ( )
A.Meat. B.Chicken. C.Hamburgers.
82.The writer likes _______ very much. ( )
A.apples B.bananas C.oranges
83.What time do they go home ( )
A.5:15. B.5:00. C.5:45.
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.A 3.B 4.C 5.A
【导语】本文介绍了史密斯先生。
1.句意:史密斯先生来自_______。根据“Mr. Smith is a young man. He is from Australia.”,可知史密斯先生来自澳大利亚,故选B。
2.句意:史密斯先生能游得快吗?根据“And he can swim fast.”,可知史密斯先生能游得快,答语为肯定回答,故选A。
3.句意:超市在________。A新华街,B芙蓉街,C东方街,根据“The supermarket is on Furong Street.”,可知超市在芙蓉街,故选B。
4.句意:史密斯先生经常_______去超市。A坐公共汽车,B步行,C开车,根据“The supermarket is on Furong Street. It’s far from his home. He often goes there by car.”,可知史密斯先生经常开车去超市,故选C。
5.句意:史密斯先生买了一张中国地图。它______元。根据“He buys a map of China, too. Because (因为) he wants to visit China. And the map is eight yuan.”,可知地图8元,故选A。
6.C 7.B 8.C 9.C 10.A
【导语】本文主要讲述了凯文和他的朋友们一起吃午餐的场景。
6.句意:今天凯文和他的朋友们在________吃午餐。根据文中“It is eleven forty now. They are having lunch.”可知凯文和他的朋友们在11点40分吃午餐,故选C。
7.句意:凯文喜欢中国食物吗?A我们不知道。B是的,他喜欢。C不,他不喜欢。根据文中“Kevin likes Chinese food very much.”可知凯文非常喜欢中国食物,故选B。
8.句意:谁能教凯文使用筷子?A爱丽丝。B苏南。C陈洁。根据文中“But he can not use the chopsticks well. Chen Jie can teach(教) him.”可知陈洁能教凯文使用筷子,故选C。
9.句意:苏南把________给爱丽丝。A 筷子,B 刀子,C 勺子。根据文中“Alice wants to have some soup. Su Nan passes her the spoon.”可知苏南把勺子递给爱丽丝,故选C。
10.句意:凯文和他的朋友们打算午餐后去________。A洗餐具,B擦地板,C擦墙。根据文中“After the meal, they are going to do the dishes together.”可知凯文和他的朋友们打算午餐后去洗餐具,故选A。
11.C 12.B 13.B 14.A 15.A 16.C
【导语】本文介绍了彼得一家人的家庭生活。
11.句意:彼得来自______。A中国,B英国,C美国,根据“My name is Peter. I come from the USA.”,可知彼得来自美国,故选C。
12.句意:彼得家有______口人。A五,B四,C三,根据“There are four people in my family.”,可知彼得家有四口人,故选B。
13.句意:彼得的爸爸正在_______。A看电视,B看书,C做饭,根据“My father is reading a book in the living room.”,可知彼得的爸爸正在看书,故选B。
14.句意:彼得的妈妈在______里。A厨房,B客厅,C卧室,根据“What about my mother She is cooking in the kitchen.”,可知彼得妈妈在厨房里,故选A。
15.句意:彼得的弟弟汤姆吃一些______。A鸡肉,B鱼,C蔬菜,根据“Tom has some chicken.”,可知汤姆吃一些鸡肉,故选A。
16.句意:彼得最喜欢的食物是_______。A肉,B米饭,C牛肉,根据“My favorite food is beef.”,可知彼得最喜欢的食物是牛肉,故选C。
17.B 18.C 19.A 20.C 21.B 22.A
【导语】本文介绍了大卫和大卫的朋友林涛。
17.句意:大卫______岁。根据“Hello, my name is David. I’m twelve years old.”,可知大卫12岁,故选B。
18.句意:大卫有_______。A一个小鼻子,B大眼睛,C一个大鼻子,根据“My nose is big.”,可知大卫有一个大鼻子,故选C。
19.句意:大卫会_______。A浇花,B擦窗户,C整理床铺,根据“I can water the flowers.”,可知大卫会浇花,故选A。
20.句意:林涛来自______。A英国,B美国,C中国,根据“Lin Tao is my good friend. He is a tall boy, too. He comes from China.”,可知林涛来自中国,故选C。
21.句意:林涛的的最喜欢的食物是______。A牛肉,B面条,C饺子,根据“His favorite food is noodles.”,可知林涛最喜欢的食物是面条,故选B。
22.句意:大卫和林涛经常在周末一起______。A踢足球,B放风筝,C玩电脑游戏,根据“We often play football together on the weekend.”,可知大卫和林涛经常在周末一起踢足球,故选A。
23.B 24.A 25.B 26.A 27.A 28.C
【导语】本文主要讲述的是李珊和凯蒂的饮食爱好和吃饭使用的工具。
23.句意:凯蒂是蒂娜的______。A姐姐,B朋友,C妈妈,根据句子“I have two good friends. They are Kitty and Li Shan.”,可知凯蒂是蒂娜的朋友,故选B。
24.句意:李珊最喜欢的食物是______。A饺子,B米饭,C汉堡包,根据句子“Her favourite food is dumplings.”,可知李珊最喜欢的食物是饺子,故选A。
25.句意:李珊经常用______吃面条。A刀,B筷子,C勺子,根据句子“She can use the chopsticks well.”,可知李珊用筷子吃面条,故选B。
26.句意:凯蒂的家在______。A美国,B中国,C北京,根据句子“Kitty comes from the USA.”,可知凯蒂的家在美国,故选A。
27.句意:凯蒂用左手使用______。A叉,B刀,C筷子,根据句子“She uses the fork with her left hand and the knife with her right hand.”,可知凯蒂用左手使用叉子,故选A。
28.句意:凯蒂最喜欢______。A米饭,B面条,C汉堡包,根据句子“She likes hamburgers best.”,可知凯蒂最喜欢汉堡包,故选C。
29.C 30.A 31.B 32.A 33.C 34.B
【导语】本文主要描述了杰夫回家的日常。
29.句意:今天杰夫_____回家。A五,B六点十五,C六,根据“Jeff goes home at 6:00 today.”可知杰夫六点回家,故选C。
30.句意:晚饭后,_______外出散步。A杰夫的父母,B杰夫和爸爸,C杰夫和妈妈。根据“After dinner, his parents go out to take a walk (散步).”可知杰夫的父母出去散步,故选A。
31.句意:杰夫______做作业。A在学校,B在家,C在公园。根据“Jeff does his homework at home.”可知杰夫在家做作业,故选B。
32.句意:杰夫完成作业后______。A看电视,B吃晚餐,C打游戏。根据“Then he watches TV.”可知杰夫完成作业后看电视,故选A。
33.句意:杰夫______刷牙。根据“At nine, he brushes his teeth, and then he goes to bed.”可知杰夫九点刷牙,故选C。
34.句意:杰夫经常早睡吗?A不,他没有。C是的。D我们不知道。根据“He often goes to bed early.”可知杰夫经常早睡,作肯定回答,故选B。
35.C 36.B 37.C 38.A 39.C
【导语】本文讲了星期天凯文一家人做的事情。
35.句意:钟在哪?A在墙上。B在桌子后面。C在桌子上。根据Look at the clock on the table.,可知钟在桌子上,故选C。
36.句意:凯文的爸爸要做什么?A跑步。B擦窗户。C喝咖啡。根据Kevin’s father is at home. He is going to clean the windows.,可知凯文的爸爸要擦窗户,故选B。
37.句意:凯文的姑姑来自______。A澳大利亚,B美国,C英国,根据Kevin’s aunt is at home, too. She is drinking coffee. She is from the UK.,可知凯文的姑姑来自英国,故选C。
38.句意:凯文的妈妈想在超市里买_______。A衣服和水果,B衣服和饮料,C饮料和水果,根据She wants to buy two shirts for Kevin and some pears for her family.,可知凯文的妈妈想在超市里买衣服和水果,故选A。
39.句意:凯文跑得快吗?根据And he can run fast.,可知凯文跑得快,答语为肯定回答,故选C。
40.C 41.A 42.B 43.A 44.C
【导语】本文介绍了莫妮卡的朋友艾米。
40.句意:艾米是_____。A老的,B瘦的,C年轻的,根据Her name is Amy. She is ten years old.,可知艾米很年轻,故选C。
41.句意:艾米来自______。A美国,B英国,C中国,根据 She comes from the USA.,可知艾米来自美国,故选A。
42.句意:艾米最喜欢的食物是_______。A面条,B饺子,C面包,根据He favorite food is dumplings, She often uses fork to eat them.,可知艾米最喜欢的食物是饺子,故选B。
43.句意:艾米的新连衣裙是______。A红色的,B绿色的,C蓝色的,根据She looks very beautiful in the new red dress.,可知艾米的新连衣裙是红色的,故选A。
44.句意:艾米家附近有一家______。A书店,B医院,C电影院,根据There is a cinema beside her house.,可知艾米家附近有一家电影院,故选C。
45.B 46.A 47.B 48.A 49.C
【分析】短文大意:讲述在一个星期六的下午琼斯夫妇去大型购物中心购物的事。
45.句意:今天是星期几?A今天是星期日。B今天是星期六。C我们不知道。根据It's a Saturday afternoon.可知是星期六。故选B。
46.句意:在这个商场里人们能买到什么?A衣服,鞋,书包和其他东西。B食物,饮料和衣服。C只有衣服。根据People come to the shopping mall (大型购物中心) to buy clothes, shoes, bags and other things they need. 可知有衣服,鞋,书包和其他东西。故选A。
47.句意:琼斯先生想买_______。A一条黑色的裤子和一个书包。B一个黑色的包和一条裤子。C一个黑色的包和一双蓝色的鞋。根据Mr. Jones would like to buy a black bag. He also wants to buy a pair of trousers for himself.可知他想买一个黑色的包,他也想买一条裤子。故选B。
48.句意:裤子多少钱?A298元。B198英镑。C298美元。根据The trousers are 298 yuan.可知是298元。故选A。
49.句意:琼斯夫人想买什么?A给她自己的一条绿色的连衣裙。B给她的儿子的一双蓝色的鞋。CA和B都对。根据She is going to buy a green dress for herself. She wants to buy a pair of blue shoes for their son Billy, too.可知她想给她自己买一件绿色的连衣裙。给他们的儿子买一双蓝色的鞋。 故选C。
50.C 51.A 52.B 53.B 54.A
【分析】对话大意:对话介绍了琳达的弟弟利奥。
50.句意:谁正在操场上打篮球?A陈婷。B琳达。C利奥。根据对话中的Do you know the boy Oh, that tall boy Yes. His name is Leo.可知利奥正在操场上打篮球,故选C。
51.句意:利奥来自哪里?A他来自美国。B他最喜欢的运动是篮球。C他来自中国。根据对话中的His name is Leo. He comes from the USA.可知利奥来自美国,故选A。
52.句意:利奥会说汉语吗?A是的。他汉语说的很好。B是的。但是他只会说一点汉语。C不。他不会说汉语。根据对话中的He speaks English and he can speak a little Chinese.可知利奥会说一点英语,故选B。
53.句意:利奥最喜欢什么运动?A他最喜欢足球。B他最喜欢篮球。C他最喜欢书。根据对话中的He is black and basketball is his favorite sport.可知他最喜欢篮球,故选B。
54.句意:琳达是利奥的_____。A姐姐;B朋友;C小妹妹;根据对话中的 He is my little brother.可知琳达是利奥的姐姐,故选A。
55.C 56.C 57.D 58.A
【分析】短文大意:一天,汤姆的鞋脏了,妈妈让他擦鞋,他不愿意擦,然后妈妈教育他的故事。
55.句意:妈妈想让汤姆_______。A吃晚饭,B打扫房子,C擦他的鞋,D去上学,根据 "Look at your shoes. You must clean them. "可知是想让他擦他的鞋。故选C。
56.句意:汤姆想在晚上______。A擦他的鞋,B帮助他妈妈,C吃晚饭,D去玩游戏,根据In the evening, Tom is very hungry. He asks his mother to give him something to eat. 可知他想吃晚饭。故选C。
57.句意:汤姆可以在晚饭后______。A睡觉,B让他的妈妈打扫房子,C帮他妈妈打扫房子,D擦鞋,根据短文内容可知他可以在晚饭后擦鞋,故选D。
58.句意:汤姆______。A是一名学生,B是一个好孩子,C喜欢做家务,D放学后不饿,根据 "You have lunch at school, Tom. " His mother says. 可知他是学生。故选A。
59.C 60.B 61.C 62.A 63.C
【分析】短文大意:介绍露西和她的两个朋友带着她们的猫去王芳家做客的故事。
59.句意:露西有_____猫。A一只英国的,B一只美国的,C一只中国的,根据It comes from China.可知猫来自中国。故选C。
60.句意:露西有_____朋友。A一个美国的,B两个中国的,C两个英国的,根据Lucy's friends are Wang Fang and Liu Lu. Where do they come from They come from China. 可知她有两个朋友,她们来自中国。故选B。
61.句意:刘璐和王芳是美国的女孩吗?根据Lucy's friends are Wang Fang and Liu Lu. Where do they come from They come from China. 可知她们来自中国。故做否定回答,故选C。
62.句意:谁每天吃鱼?A王芳的妈妈。B王芳和刘璐。CA和B都对。根据Wang Fang's mother has fish every day, but she can't see the fish today. 可知王芳的妈妈每天吃鱼。故选A。
63.句意:鱼哪里去了?A王芳的妈妈吃了鱼。B露西的妈妈吃了鱼。C也许那三只猫吃了鱼。根据短文内容可知王芳的妈妈没吃鱼,露西的妈妈不在王芳家,故可推测是那三只猫偷吃了。故选C。
64.D 65.B 66.A 67.D 68.C
【分析】本文主要讲了星期天下午杰克,艾米和作者去李叔叔家帮忙做家务的事情。
64.句意:谁生病了?A杰克。B艾米。C我。D李叔叔。根据We’re sorry to hear that Uncle Li is ill.,可知李叔叔生病了,故选D。
65.句意:他们什么时候去李叔叔家?A放学后。B星期天下午。C每天下午。D昨天早上。根据On Sunday afternoon, Jack, Amy and I go to Uncle Li’s house.,可知星期天下午,他们去李叔叔家,故选B。
66.句意:艾米会______和______,但是她不会_______。A洗碗;整理床铺;做饭,B扫地;浇花;洗碗,C做饭;洗衣服;把地板扫干净,D洗碗;洗衣服;做饭。根据Amy can do the dishes and make the bed, but she can’t cook the meal.,可知艾米会洗碗,整理床铺,不会做饭,故选A。
67.句意:李叔叔开心吗?根据Uncle Li is very happy.,可知李叔叔很开心,答语为肯定回答,故选D。
68.句意:李叔叔最后说什么?A好孩子!B好女孩!C你们很有帮助!D好学生!根据He says we’re helpful.,可知李叔叔最后说他们很有帮助,故选C。
69.B 70.C 71.C 72.B 73.A
【分析】本文主要介绍了作者一家人。
69.句意:家里有______口人。A四,B五,C六,根据There are five people in my family.,可知家里有五口人,故选B。
70.句意:我______的眼睛很大。A爷爷的,B妈妈的,C奶奶的,根据My grandmother's eyes are big.,可知我奶奶的眼睛很大,故选C。
71.句意:我_____很瘦。A姐姐/妹妹,B妈妈,C爸爸,根据My father is tall. And he is thin.,可知爸爸很瘦,故选C。
72.句意:我多大了?A七。B八。C九。根据I'm only eight.,可知我八岁,故选B。
73.句意:我有一个_____家庭。A幸福的,B坏的,C伤心的,根据I have a happy family.,可知我有一个幸福的家庭,故选A。
74.C 75.A 76.B 77.C 78.C
【分析】本文讲了星期天“我们”要看一场足球比赛。
74.句意:今天星期几?A星期五。B星期天。C星期六。根据It's Sunday tomorrow.,可知明天是星期天,今天应该是星期六,故选C。
75.句意:我们要去看一场______比赛。A足球,B篮球,C棒球,根据We are going to watch a football match.,可知要去看一场足球比赛,故选A。
76.句意:是日本队和中国队之间的比赛。A日本的;美国的,B日本的;中国的,C中国的;英国的,根据It's between a Japanese team and a Chinese team.,可知是日本队和中国队之间的比赛,故选B。
77.句意:谁要和我们一起看足球赛?A李老师。B王老师。根据Our teachers Mr. Li and Mr. Wang are going to watch the football match with us.,可知李老师和王老师要一起看足球赛,故选C。
78.句意:你们怎么去那?A坐公共汽车。B步行。C骑自行车。根据We are going there by bike.,可知要骑自行车去那,故选C。
79.C 80.A 81.C 82.A 83.B
【分析】短文大意:李叔叔要来和作者家一起吃晚饭。作者和妈妈去超市购物的情况。
79.句意:现在肉多少钱?A表达错误。B一千克十五元。C一千克二十元。根据But now two kilos are forty yuan. 可知两千克四十元,故一千克二十元。故选C。
80.句意:李叔叔最喜欢的食物是_____。A鱼,B鸡肉,C面条,根据Fish is Uncle Lee’s favorite food.可知他最喜欢吃鱼。故选A。
81.句意:妈妈没有买什么?A肉。B鸡肉。C汉堡包。根据We also buy some vegetables and some chicken, but we don’t buy any hamburgers.可知没有买汉堡包。故选C。
82.句意:作者非常喜欢______。A苹果,B香蕉,C橘子,根据Mum also wants to buy me some apples because I like apples very much.可知他最喜欢苹果。故选A。
83.句意:他们什么时候回家?根据We go home at five in the afternoon.可知是五点。故选B。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录