/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培陕旅版(三起)
专题23 阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
快乐阅读吧。根据短文内容,补全句子(一空一词)。 (10分)
Hello, I’m Kitty. Kevin is my brother. He is very tall. He likes to play basketball. He often plays it with his friends after class. And he likes to play computer games on Sunday nights. His favorite subject is art. And he is good at drawing.
Kevin is very helpful at home. He likes to cook meals. He often helps my mother cook dinner. And he often helps my grandma water the flowers.
1.Kevin likes to with his friends after class.
2.Kevin likes to play computer games on .
3.Kevin is good at .
4.Kevin is very at home.
5.Kevin often helps his water the flowers.
阅读短文,完成下列任务。
My name is Tom. I’m in Class 3, Grade 5. I have a good friend. His name is Mike. We often play basketball together after school. Mike’s father is a bus driver. He is very busy. His mother is a writer. She writes many stories. Mike likes drawing. He wants to be an artist.
6.阅读短文,判断对(T)错(F)。
(1) Tom and Mike are in the same class. ( )
(2) Mike’s father is a doctor. ( )
(3) Mike’s mother writes stories. ( )
7.根据短文,选择正确答案。
(1) What does Mike like ( )
A.Reading. B.Drawing. C. Singing.
(2) What does Mike want to be ( )
A.A driver. B.A writer. C. An artist.
Bear Jimmy plays computer games very late on Sunday evening. It's not easy to get up now.
Mom: Jimmy, get up! Get up quickly.
Jimmy: Oh, Mom, what time is it
Mom: It's seven forty-five.
Jimmy: Oh, my god! I must go to school now.
Bear Jimmy runs to school fast.
Jimmy: Excuse me. May I come in
Mr. Goat: Come in, please. Oh, Jimmy. You're late. Look! It's eight ten.
Jimmy: I'm sorry, Mr. Goat.
Mr. Goat: That's all right. Don't sleep too late. Go back to your seat and sit down, please.
Jimmy: OK. Thank you, Mr. Goat.
8.Reorder the pictures.
( )( )( )( )
9.Write T or F.
(1) Jimmy gets up at 8:15. ( )
(2) Today is Sunday. Jimmy doesn't go to school. ( )
(3) The class begins at 8:10. ( )
(4) Jimmy's teacher tells him to go to bed early. ( )
Lily在学校论坛上发布了交友信息,并收到了很多留言。读一读,完成下列问题。
I’m Lily. I’m quiet. I like maths very much. My favourite food is ice cream. It’s sweet. My favourite day is Saturday. I often read books on Saturdays. I want a new friend. Do you want to be my friend
My name is Mary. On the weekend, I do my homework first. I’m hard-working. My favourite food is chicken. Saturday is my favourite day: I often read books in the library on that day. Let’s be friends.
My name is Peter. I often help my mother at home. I’m helpful. My favourite food is beef. I’m strong. My favourite day is Sunday. I often play basketball on Sundays. I want to be your friend.
My name is Lucy. I like sports. I often play basketball with my friends on the weekend. I like music very much. My favourite day is Friday because we have a music class on Fridays. Can we be friends
10.补全下列句子。
(1) Lily’s favourite subject is , and her favourite day is .
(2) Peter’s favourite day is , and he often plays on Sundays.
11.判断正(T)误(F)。
(1) Mary is hard-working. She likes chicken. ( )
(2) Lucy is quiet. She likes sports and art. ( )
12.选出最适合做Lily朋友的是______。( )
A.Mary B.Peter C. Lucy
Molly is talking about a picture about food.
This is a picture about food. It looks like a pyramid (金字塔). From the pyramid, we know all the food groups our bodies need. We also know how many servings (一份) of each group we need. Eating healthy food is important to us. Vegetables will do us good. Fruits are also good. We can get vitamins(维生素) from fruits. Meat can give us protein (蛋白质). But eating too much meat and sweet food is bad for health. Which food is good for us
13.Read and fill in the blanks.
(1)
(2)
(3)
(4)
14.Read and judge T or F.
(1) We can get energy from grain. ( )
(2) Vegetables and fruits are not good for us. ( )
(3) We should eat more meat and sweet food. ( )
根据短文,完成任务。
I’m Mike. I always go to bed late so I don’t have breakfast. When I get up, it’s time for school every day. I like sandwiches. I had two sandwiches and some juice for lunch.
I’m Lily. I think breakfast is important. This morning I ate two eggs and drank some milk. I had a bowl of noodles with beef and potato for lunch. I don’t like hamburgers and cola.
I’m Jack. My mother made two hamburgers for me this morning. I like hamburgers very much. For lunch, I had some hot dogs and two ice creams. After lunch; I ate two cupcakes(纸杯蛋糕).
15.根据短文内容,完成表格。
A.hot dogs B.noodles C. sandwiches D.eggs E. ice creams F. milk G. hamburgers
Breakfast Lunch
Mike ×
Lily
Jack G
16.根据短文内容,选择正确答案。
(1) ______ didn’t get up early. ( )
A.Lily B.Mike C. Jack
(2) Lily always has a ______ eating habit. ( )
A.bad B.hard C. healthy
(3) Who likes English fast food ( )
A.Mike. B.Jack. C. Mike and Jack.
任务型阅读。
Mary is an American girl. She is in Beijing with her parents now. She is good at English and German, but she doesn’t know Chinese. She is trying to study and speak it. She often tries to talk to her Chinese classmates in Chinese. Sometimes they don’t understand her, because she can’t speak Chinese well.
It is Saturday morning. Mary goes out. She is on her way to the park. She is going there to see a flower show. But she doesn’t know how to get there. She asks a Chinese boy. The boy can’t understand her. Then she takes out a pen and some paper. She draws flowers on it and gives the picture to the boy and says something about it. The boy smiles and then shows Mary the way to the park.
17.阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
(1) Mary is a student. ( )
(2) Mary doesn’t know the way in the end (最后). ( )
18.阅读短文,选择正确的答案。
(1) Where is Mary now ( )
A.In America. B.In England. C. In China.
(2) Mary can’t speak ____________ well. ( )
A.English B.Chinese C. German
(3) Mary is going to ____________. ( )
A.the library to read books B.her friend’s home C. the park to see flowers
It’s sunny today. In the morning, Lingling and Peter go to the zoo. They see a lot of animals. Those animals are lovely. It’s lunch time. They’re hungry. They want to eat some sandwiches in a restaurant. But they can’t find the way to the restaurant.
Peter takes out his new mobile phone, “Look! It has GPS.”
“Good! It can help us.” Lingling says.
Then they follow the GPS. Go straight along Beijing Road and turn left at the post office. At the second crossing they turn right. The restaurant is just on the left. It’s not far.
19.根据短文内容,判断下列句子是(T)否(F)正确。
(1) Today is sunny. ( )
(2) They want to eat some sandwiches for dinner. ( )
(3) They go straight along Beijing Road and turn left at the post office. ( )
(4) The restaurant is very far. ( )
20.根据短文内容,画出路线图。
Oliver向大家介绍他的日程表,完成下列任务。
Hello! My name is Oliver. I’m from the UK. I am funny. I go to school from Monday to Friday. I like Thursdays very much, because we have a computer class on Thursdays. We have lunch at school. Beef and potatoes are my favourite food. They’re delicious and healthy. I’m very helpful at home. I often wash my clothes, clean the rooms and water the flowers. I often read books on the weekend. What about you
21.阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
(1) Oliver goes to school from Monday to Thursday. ( )
(2) Oliver likes Thursdays, because they have a science class on Thursdays. ( )
(3) Oliver’s favourite food is beef and potatoes. ( )
22.根据短文回答问题。
(1) Is Oliver funny
(2) Do you like Oliver’s schedule
阅读短文,完成下列任务。
Today is Saturday. This is Sandy’s house. Her father Mr Black is reading newspapers in the living room. Her mother is cooking in the kitchen. Her brother Sam and his friend Peter are playing games in the bedroom. Her grandpa and grandma are watching TV in the living room. Where is Sandy She is playing with her dog. She loves her dog.
23.根据短文内容,选择正确的答案。
(1) —How many people are there in Sandy’s family ( )
—______.
A.Five B.Six C. Seven
(2) ______ is reading newspapers in the living room. ( )
A.Mr Black B.Mrs Black C. Sandy’s brother
(3) Mrs Black is ______. ( )
A.cleaning the floor B.cooking the meal C. dancing and singing
24.根据短文内容,回答下列问题。
(1) What are the grandparents doing
(2) Is Sandy reading a book
阅读短文,并完成任务。
There is a new shop in our city. There are many things on sale (促销). Opening time: 10:00 a.m. — 19:00 p.m.
40 yuan 50 yuan 18 yuan
55 yuan 40 yuan 35 yuan 30 yuan
25.根据以上内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) I have ninety yuan. I can buy a coat and a dress. ( )
(2) I can go to the shop and buy a cap at eleven o’clock in the morning. ( )
(3) The skirt is thirty-five yuan. ( )
26.根据以上内容,选择正确的选项。
(1) This is a ______ shop for children. ( )
A.clothes B.toy C. book
(2) ______ pairs of shoes are seventy yuan. ( )
A.Four B.Three C. Two
Read and fill.
Amy and Mum are at a clothing shop. All the things are on sale(促销). What will they buy
Amy: What nice clothes! I like this coat, Mum.
Mum: It’s really good. I think the shoes are cool. Do you like them
Amy: Yes, I do. Can I take them
Mum: Sure. I like the hat and the socks. I want to buy them. Your dad needs a new shirt. We can pick one for him.
Amy: OK!
27.在表格中写出 Amy一家人各自想买的物品和对应的花费。
Items (物品) Cost(花费)
Amy and
Mum and
Dad
28.选择正确的选项。
(1) Mum will buy the coat and the shirt for ________. ( )
A.Amy B.Amy’s dad C. Amy and Amy’s dad
(2) If Amy’s mum has only 200 yuan, is it enough(足够) to buy the clothes ( )
A.Yes, it is. B.No, it isn’t. C. We don’t know.
Read and finish. 读短文,完成文后练习。
Dear Jack,
My name is Zhang peng. I like English very much. My favourite food is beef, noodles and fish. I’m very helpful at home. I can clean my room, wash my clothes and feed (喂) my little dog. Today is Saturday. I often read books, do my homework and watch TV on Saturdays. My house is beside a hill. There is a river behind my house. There is a road in front of my house. You can see two bridges over the river. Welcome to my hometown (家乡). What about you Please tell me.
Your friend,
Tom
29.Read and tick. 读短文判断正 (T) 误 (F)。
(1) Zhang Peng likes beef, salad and fish. ( )
(2) Zhang Peng isn’t helpful at home. ( )
(3) Zhang Peng often reads books on Saturdays. ( )
(4) There is a river beside Zhang Peng’s house. ( )
(5) There is only (仅仅、只) one bridge over the river. ( )
30.Now you’re Jack, write a letter to Zhang Peng. (现在你是Jack,根据图片提示给Zhang Peng回信。选择正确的一项单词或词组规范填写在四线三格里,有一项多余)
Dear Zhang Peng. My name is Jack. I like China very much. My favourite food is beef, chicken and . My favourite day is . I can . My house is near a nature park. There is a near my house. My room is small. There is a and a photo in my room. It’s nice, I like it. Your friend, Jack A.hot dog B.plant C. tree D.Sunday E. play the computer F. hamburgers
阅读短文,完成任务。
My name is Lisa. I live(居住) in London. I’m nine years old. I’m a student in a primary school. I like Tuesdays very much, because I have PE class and music class on that day. Mr Liu is our PE teacher. He is tall and kind. We have beef and potatoes for lunch on Fridays. They are delicious. On the weekend, I often play football with my father. And I can help my mother do housework on Sunday afternoon. My room is small but nice. Look! There is a family photo on the wall. A new computer is on my table. Near the bed, there is a ball. I like it. Welcome to my home!
31.根据短文内容,选择正确的答案。
(1) Lisa is from ______. ( )
A.the USA B.the UK C. Canada
(2) Lisa’s room is ______. ( )
A.small B.nice C. small but nice
(3) What does Lisa have on Fridays ( )
A.She likes beef. B.PE and music. C. Beef and potatoes.
32.根据短文内容,完成下列各题,每空填一个单词。
(1) Lisa has music class and PE class on .
(2) Lisa often plays football with her father on the .
(3) Mr Liu is a PE teacher. He is and .
Read and choose. 阅读短文,根据短文内容选择正确答案。
Hi, I am Lily. I have a good friend. Her name is Sarah. She is polite. We are in the same (相同的) class. We go to school from Monday to Friday. We have four classes in the morning and two in the afternoon. I like Tuesdays, because we have art on Tuesdays. I can draw pictures in the art class. Sarah likes Fridays. We have music on Fridays. Our music teacher is Miss Yang. She sings. She is very kind. We have lunch at school. My favourite food is bread. Sarah likes hamburgers best. We both (都) like the weekend, because we can play ping-pong together on the weekend.
33.根据短文,选出正确答案。
(1) What’s Sarah like ( )
A.She’s polite. B.He’s tall. C. She’s kind.
(2) How many classes do they have in a day ( )
A.Two. B.Four. C. Six.
34.根据短文,判断正(T)误(F)。
(1) Mr Yang is their music teacher. ( )
(2) Lily’s favourite food is hamburgers. ( )
(3) They can play ping-pong on the weekend. ( )
阅读关于John的信息,完成下列任务。
35.( ) My name is John. I have a good friend. His name is Wu Binbin. He is very polite. He is good at Chinese. We often read books and play football on the weekend.
( ) I go to school from Monday to Friday. I have many classes. My favourite day is Friday. I have Chinese, music, art and PE on Friday. Music is my favourite class. I like singing.
( ) I eat lunch at school. I like salad very much. It’s delicious. I don’t like beef but chicken is OK. Onions are my favourite vegetable.
根据短文内容,把对应的选项填在括号内。
A.Food B.Friend C. Class
36.根据短文内容,判断句子的正(T)误(F)。
(1) Wu Binbin is good at English. ( )
(2) John has Chinese, music, art and PE on Friday. ( )
(3) John doesn’t like beef or chicken. ( )
(4) Salad is John’s favourite vegetable. ( )
37.根据短文内容,回答下列问题。
(1) Is Wu Binbin polite
(2) What do John and Wu Binbin do on the weekend
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.play basketball 2.Sunday nights 3.drawing 4.helpful 5.grandma
【导语】本文介绍了Kitty的哥哥(弟弟)Kevin的爱好、特长以及他在家里乐于助人的表现。
1.句意:Kevin喜欢放学后和他的朋友们______。根据“He often plays it with his friends after class.”可知这里的“it”指代前文提到的“basketball”,此处表示打篮球play basketball,like to do sth喜欢做某事,此处需用动词原形,故答案为play;basketball。
2.句意:Kevin喜欢在______玩电脑游戏。根据“And he likes to play computer games on Sunday nights.”可知他在周日晚上玩电脑游戏,故答案为Sunday;nights。
3.句意:Kevin擅长______。根据“And he is good at drawing.”可知他擅长画画,故答案为drawing。
4.句意:Kevin在家里非常______。根据“Kevin is very helpful at home.”可知他在家里很乐于助人,故答案为helpful。
5.句意:Kevin经常帮助他的______浇花。根据“He often helps my grandma water the flowers.”可知他经常帮助奶奶浇花,故答案为grandma。
6.F F T 7.B C
【导语】本文介绍了汤姆的朋友迈克和迈克的父母。
6.(1)句意:汤姆和迈克在同一个班级。根据全文可知没提到汤姆和迈克在同一个班级,故答案为F。
(2)句意:迈克的爸爸是一名医生。根据“Mike’s father is a bus driver.”,可知迈克的爸爸是一名公交车司机,故答案为F。
(3)句意:迈克的妈妈写故事。根据“His mother is a writer. She writes many stories.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
7.(1)句意:迈克喜欢做什么?A阅读。B画画。C唱歌。根据“Mike likes drawing.”,可知迈克喜欢画画,故选B。
(2)句意:迈克想成为什么?A一名司机。B一名作家。C一名画家。根据“Mike likes drawing. He wants to be an artist.”,可知迈克想成为一名画家,故选C。
8.2 3 4 1 9.F F F T
【分析】对话大意:对话介绍了吉米不愿意起床,上课迟到的事情。
8.根据对话中的Bear Jimmy plays computer games very late on Sunday evening. 可知熊吉米星期天晚上玩电脑游戏很晚,第四幅图是1;根据对话中的Jimmy, get up! Get up quickly. 可知熊妈妈在叫熊吉米起床,第一幅图是2;根据对话中的Oh, my god! I must go to school now. Bear Jimmy runs to school fast. 可知熊吉米飞快跑向学校,第二幅图是3;根据对话中的Come in, please. Oh, Jimmy. You're late. Look! It's eight ten. 可知吉米迟到了,第三幅图是4,故答案为2;3;4;1。
9.(1)句意:吉米在8:15起床。根据对话中的It's seven forty-five.可知吉米7:45起床,该句与对话不相符,故答案为F。
(2)句意:今天是星期天。吉米不去上学。根据对话中的 Bear Jimmy plays computer games very late on Sunday evening. It's not easy to get up now.I must go to school now. 可知吉米今天上学,该句与对话不相符,故答案为F。
(3)句意:8:10开始上课。根据对话中的Come in, please. Oh, Jimmy. You're late. Look! It's eight ten. 可知不是8:10开始上课,该句与对话不相符,故答案为F。
(4)句意:吉米的老师告诉他早点睡觉。根据对话中的Don't sleep too late. 可知吉米的老师告诉他早点睡觉,该句与对话相符,故答案为T。
10.maths Saturday Sunday basketball 11.T F 12.A
【导语】本文主要介绍几个同学的个人信息及喜好等。
10.(1) 句意:莉莉最喜欢的科目是____她最爱的一天是____。根据“I like maths very much.”可知最喜欢数学;根据“My favourite day is Saturday.”可知最喜欢的一天是周六,故答案为maths,Saturday。
(2) 句意:皮特最喜欢的一天是____,他经常在周日____。根据“My favourite day is Sunday. I often play basketball on Sundays.”可知皮特最喜欢的一天是周日,他经常在周日打篮球,故答案为Sunday,basketball。
11.(1) 句意:玛丽很努力。她喜欢鸡肉。根据“I’m hard-working. My favourite food is chicken.”可知玛丽很努力,她最喜欢鸡肉,故答案为T。
(2) 句意:露西是安静的。她喜欢运动和美术。根据“I like-sports.”和“I like music very much.”可知露西喜欢运动和音乐,没有提到喜欢美术和安静的,故答案为F。
12.根据“My favourite day is Saturday. I often read books on Saturdays.”和“Saturday is my favourite day: I often read books in the library on that day.”可知莉莉和玛丽在周六的活动相同,最适合做朋友,故选A。
13.sweet meat vegetables fruits 14.T F F
【导语】本文主要写了食物金字塔。
13.(1)根据文中句子“But eating too much meat and sweet food is bad for health.”以及图片上是甜食,所以这里是sweet food,故答案为sweet。
(2)根据文中句子“But eating too much meat and sweet food is bad for health.”以及图片上是肉类,肉类是meat,故答案为meat。
(3)图片上是蔬菜,蔬菜是vegetables,故答案为vegetables。
(4)图片上是水果,水果是fruits,故答案为fruits。
14.(1)句意:我们可以从谷物中获取能量。根据图片中的金字塔最后一层,可知我们可以从谷物中获得能量,故答案为T。
(2)句意:蔬菜和水果对我们没有好处。根据文中句子“Vegetables will do us good. Fruits are also good.”可知蔬菜和水果对我们有好处,故答案为F。
(3)句意:我们应该吃更多的肉和甜食。根据文中句子“But eating too much meat and sweet food is bad for health.”可知但是吃太多的肉和甜食对健康有害。故答案为F。
15.C D;F B A;E 16.B C C
【导语】本文是Mike、Lily和Jack三人介绍自己的早餐和午餐饮食习惯。
15.(1)根据“I had two sandwiches and some juice for lunch.”可知迈克午餐吃三明治,sandwiches三明治,符合题意,故选C。
(2)根据“This morning I ate two eggs and drank some milk.”可知莉莉早餐吃了鸡蛋和牛奶,eggs鸡蛋,milk牛奶,符合题意,故选D;F。
(3)根据“I had a bowl of noodles with beef and potato for lunch.”可知莉莉午餐吃了面条,noodles面条,符合题意,故选B。
(4)根据“For lunch, I had some hot dogs and two ice creams. ”可知杰克午餐吃了热狗和冰淇淋,hot dogs热狗,ice creams冰淇淋,符合题意,故选A;E。
16.(1)句意:______没有早起。A莉莉,B迈克,C杰克,根据“I’m Mike.I always go to bed late so I don’t have breakfast.”可知杰克起床晚,故选B。
(2)句意:莉莉总是有______饮食习惯。A不健康的,B困难的,C健康的,根据“This morning I ate two eggs and drank some milk. I had a bowl of noodles with beef and potato for lunch. I don’t like hamburgers and cola.”可知Lily有健康的饮食习惯,故选C。
(3)句意:谁喜欢西式快餐?A迈克。B杰克。C迈克和杰克。根据“I like sandwiches. ”以及“I like hamburgers very much.”可知迈克喜欢三明治,杰克喜欢汉堡,故选C。
17.T F 18.C B C
【导语】本文主要描述了玛丽的个人信息以及向路人问路的过程。
17.(1)句意:玛丽是一名学生。根据原文“She often tries to talk to her Chinese classmates in Chinese.”可知句子符合原文,故答案为T。
(2)句意:玛丽最终不知道路。根据“The boy smiles and then shows Mary the way to the park.”可知男孩给玛丽指路了,她知道了去公园的路线,句子不符合原文,故答案为F。
18.(1)句意:玛丽现在在哪里?A在美国。B在英国。C在中国。根据“She is in Beijing with her parents now.”可知玛丽现在在中国,故选C。
(2)句意:玛丽不会说_______。A英语,B中文,C德语。根据“She is good at English and German, but she doesn’t know Chinese.”可知玛丽不会说中文,故选B。
(3)句意:玛丽将要去_______。A图书馆读书,B她朋友家,C公园看花。根据“She is on her way to the park. She is going there to see a flower show.”可知玛丽要去公园看花,故选C。
19.T F T F 20.
【导语】本文是关于两个小伙伴去公园后准备去吃午饭,跟着GPS找到饭馆的故事。
19.1. 句意:今天是晴朗的。根据“It’s sunny today.”可知今天天气晴朗。题干与原文相符,故答案为T。
2. 句意:他们晚餐想吃一些三明治。根据“It’s lunch time. They’re hungry. They want to eat some sandwiches in a restaurant. ”可知到午餐时间了,他们饿了,他们想在一家饭馆吃一些三明治。题干与原文不相符,故答案为F。
3. 句意:他们沿着别径路直走然后在邮局左转。根据“Go straight along Beijing Road and turn left at the post office.”可知沿着北京路直走然后在邮局左转。题干与原文相符。故答案为T。
4. 句意:饭店非常远。根据“The restaurant is just on the left. It’s not far.”可知饭店就在左边。它不远。题干与原文相符,故答案为F。
20.根据“Go straight along Beijing Road and turn left at the post office”沿着北京路直走并在邮局左转,在图上找到邮局画出路线并在这里左转。根据“At the second crossing they turn right. The restaurant is just on the left.”可知在第二是十字路口他们向右转。饭店就在左边。在图上数两个路口后并右转。故答案为
21.F F T 22.Yes, he is. No, I don’t.(答案不唯一)
【导语】本文奥利弗向大家介绍他的日程表。
21.(1)句意:奥利弗周一到周四上学。根据“I go to school from Monday to Friday.我周一到周五上学。” 可知题干与原文不相符,故答案为F。
(2)句意:奥利弗喜欢星期四,因为他们星期四有科学课。根据“I like Thursdays very much, because we have a computer class on Thursdays.我非常喜欢星期四,因为我们星期四有计算机课。” 可知题干与原文不相符,故答案为F。
(3)句意:奥利弗最喜欢的食物是牛肉和土豆。根据“Beef and potatoes are my favourite food.牛肉和土豆是我最喜欢的食物。”可知题干与原文相符,故答案为T。
22.(1)句意:奥利弗有趣吗?根据“I am funny.我很有趣。”可知应作肯定回答。Yes, she is.是的,她有趣。故答案为Yes, she is.
(2)句意:你喜欢奥利弗的日程安排吗?答语可以根据自己的喜好来说。如否定回答:No, I don’t.不,我不喜欢。答案不唯一,故答案为No, I don’t.
23.B A B 24.They are watching TV in the living room. No, she isn’t.
【导语】本文讲了桑迪一家人正在做的事情。
23.(1)句意:桑迪家有几口人?A五口,B六口,C七口,根据全文可知桑迪家有六口人,故选B。
(2)句意:______正在客厅里看报纸。A布莱克先生,B布莱克夫人,C桑迪的弟弟,根据“Her father Mr Black is reading newspapers in the living room.”,可知布莱克先生正在客厅里看报纸,故选A。
(3)句意:布莱克夫人正在______。A扫地,B做饭,C跳舞和唱歌,根据“Her mother is cooking in the kitchen.”,可知正在做饭,故选B。
24.(1)句意:祖父母正在做什么?根据“Her grandpa and grandma are watching TV in the living room.”,可知正在客厅里看电视,故答案为They are watching TV in the living room.
(2)句意:桑迪正在看书吗?根据“Where is Sandy She is playing with her dog.”,可知桑迪正在和狗一起玩,答语为否定回答,故答案为No, she isn’t.
25.T T F 26.A C
【导语】本文主要介绍了商店里促销商品的价格。
25.(1)句意:我有九十元。我可以买一件外套和一条连衣裙。根据表格可知外套40元,连衣裙50元,所以可以买一件外套和一条连衣裙。题干与原文相符,故答案为T。
(2)句意:我可以在上午11点去商店买一顶帽子。根据文中“Opening time: 10:00 a.m. — 19:00 p.m.”可知上午11点商店正在营业。题干与原文相符,故答案为T。
(3)句意:这条裙子35元。根据表格可知裙子55元。题干与原文不符,故答案为F。
26.(1)句意:这是一家面向儿童的____商店。A服装,B玩具,C书。根据表格可知这是一家服装店。故选A。
(2)句意:___双鞋是70元。A四,B三,C二。根据表格可知一双鞋是35元,所以两双鞋是70元。故选C。
27.coat shoes 188 hat socks 48 shirt 59 28.C B
【导语】本文介绍艾米和她妈妈在衣服店。
27.根据“Amy: What nice clothes! I like this coat, Mum. Mum: It’s really good. I think the shoes are cool. Do you like them Amy: Yes, I do. Can I take them Mum: Sure. I like the hat and the socks. I want to buy them. Your dad needs a new shirt. We can pick one for him.艾米:多漂亮的衣服啊!妈妈,我喜欢这件外套。妈妈:真的很好吃。我觉得这双鞋很酷。你喜欢它们吗?艾米:是的,我可以。我可以拿走吗?妈妈:当然。我喜欢这顶帽子和袜子。我想买它们。你爸爸需要一件新衬衫。我们可以为他挑一个。”可知艾米买了外套和鞋子。根据图片可知外套109元,鞋子79元,一起188元。妈妈买了帽子和袜子,帽子39元,袜子9元,一起48元。妈妈给爸爸买了一件衬衫,衬衫59元。故答案为①coat,②shoes,③188,④hat,⑤socks,⑥48,⑦shirt,⑧59。
28.(1)句意:妈妈将买外套和衬衫给______。A艾米,B艾米的爸爸,C艾米和艾米的爸爸。根据“Amy: Yes, I do. Can I take them Mum: Sure. I like the hat and the socks. I want to buy them. Your dad needs a new shirt. We can pick one for him.艾米:是的,我可以。我可以拿走吗?妈妈:当然。我喜欢这顶帽子和袜子。我想买它们。你爸爸需要一件新衬衫。我们可以为他挑一个。”可知艾米买了外套和鞋子。可知买给艾米和艾米爸爸的,故选C。
(2)句意:如果艾米的妈妈只有200元,买这些衣服够吗?A是的,够。B不,不够。C我们不知道。根据第一小题表格内容的价钱加起来,188+48+59=295,可知不够,故选B。
29.F F T F F 30.;;;;
【导语】本文是汤姆写给杰克的信,介绍了自己的日常生活,周末活动和居住环境。
29.(1)句意:张鹏喜欢牛肉,沙拉和鱼。根据“My favourite food is beef, noodles and fish.”可知张鹏喜欢牛肉,面条和鱼,句子和短文不符,故答案为F。
(2)句意:张鹏在家里没有帮助。根据“I’m very helpful at home.”可知张鹏在家是有帮助的,句子和短文不符,故答案为F。
(3)句意:张鹏在周六经常读书。根据“I often read books, do my homework and watch TV on Saturdays.”可知张鹏在周六经常读书,句子和短文相符,故答案为T。
(4)句意:在张鹏的房子旁边有一条河。根据“There is a river behind my house.”可知在张鹏的房子后面有一条河,句子和短文不符,故答案为F。
(5)句意:在河上只有一座桥。根据“You can see two bridges over the river.”可知河上有两座桥,句子和短文不符,故答案为F。
30.句意:我最喜欢的食物是牛肉,鸡肉和汉堡。图片是汉堡,hamburgers名词,汉堡,故答案为。
句意:我最喜欢的一天是周日。图片是周日,Sunday名词,周日,故答案为。
句意:我会玩电脑。图片是电脑,play the computer动词短语,玩电脑,故答案为。
句意:在我的房子附近有一棵树。tree名词,树,符合题意,故答案为。
句意:在房间里有一棵植物和一张照片。图片是植物,plant名词,植物,故答案为。
31.B C C 32.Tuesdays weekend tall kind
【导语】本文是丽莎介绍了自己的学校生活,老师,周末生活以及自己的房间。
31.(1)句意:丽莎来自______。the USA美国;the UK英国;Canada加拿大。根据“ I live in London. ”可知,丽莎来自英国,故选B。
(2)句意:丽莎的房间是 ______。small 小;nice 很好的;small but nice小但是很好的。根据“ My room is small but nice. ”可知丽莎的房间小但是很好。故选C。
(3)句意:丽莎星期五吃什么? She likes beef. 她喜欢牛肉;PE and music. 体育和音乐;Beef and potatoes.牛肉和土豆。根据“ We have beef and potatoes for lunch on Fridays. ”可知丽莎星期五吃牛肉和土豆,故选C。
32.(1)句意:丽莎在_____有音乐课和体育课。根据“ I like Tuesdays very much, because I have PE class and music class on that day. ”可知丽莎周二有音乐课和体育课,故答案为Tuesdays。
(2)句意:丽莎经常和她父亲在_____一起踢足球。根据“ On the weekend, I often play football with my father. ”可知丽莎经常和她父亲在周末一起踢足球,故答案为weekend。
(3)句意:刘老师是体育老师。他很_____和_____。根据“Mr Liu is our PE teacher. He is tall and kind. ”可知,刘老师又高又善良,故答案为tall; kind。
33.A C 34.F F T
【导语】本文主要说了莉莉和好友萨拉的学习生活、课程喜好、最爱的食物以及周末活动。
33.(1)句意:萨拉是什么样的人?She's polite.她很有礼貌。He's tall.他很高。She's kind.她很友善。根据“Her name is Sarah. She is polite.”可知萨拉很有礼貌,故选A。
(2)句意:她们一天有多少节课?Two.两节。Four.四节。Six.六节。根据“We have four classes in the morning and two in the afternoon.”可知她们一天有六节课,故选C。
34.(1)句意:杨先生是她们的音乐老师。 根据“Our music teacher is Miss Yang.”可知,可知杨老师是女士,句子与文章内容不符,故答案为F。
(2)句意:莉莉最喜欢的食物是汉堡包。根据“My favourite food is bread.”可知莉莉最喜欢的食物是面包, 句子与文章内容不符,故答案为F。
(3)句意:她们可以在周末打乒乓球。根据“we can play ping-pong together on the weekend.”可知她们可以在周末打乒乓球, 句子与文章内容相符,故答案为T。
35.B C A 36.F T F F 37.Yes, he is. They often read books and play football.
【导语】本文主要介绍了约翰的个人信息,学习的科目,午餐的喜好和朋友吴彬彬。
35.根据“My name is John. I have a good friend. His name is Wu Binbin.”可知本段介绍的是朋友吴彬彬,B符合题意,故选B。
根据“I go to school from Monday to Friday. I have many classes.”可知本段介绍的是约翰的课,C符合题意,故选C。
根据“I eat lunch at school. I like salad very much.”可知本题介绍的是约翰对于午餐食物的喜好,A符合题意,故选A。
36.(1)句意:吴彬彬擅长英语。根据“He is good at Chinese.”可知吴彬彬擅长语文,句子和短文不符,故答案为F。
(2)句意:约翰在周五有语文,音乐,美术和体育。根据“I have Chinese, music, art and PE on Friday.”可知约翰在周五有语文,音乐,美术和体育。句子和短文相符合,故答案为T。
(3)句意:约翰不喜欢牛肉和鸡肉。根据“I don’t like beef but chicken is OK.”可知约翰不喜欢牛肉,鸡肉还可以,句子和短文不符,故答案为F。
(4)句意:沙拉是约翰最喜欢的蔬菜。根据“Onions are my favourite vegetable.”可知洋葱是约翰最喜欢的蔬菜,句子和短文不相符,故答案为F。
37.(1)句意:吴彬彬是有礼貌的吗?根据“He is very polite.”可知吴彬彬非常有礼貌,故答案为Yes, he is.
(2)句意:约翰和吴彬彬在周末做什么?根据“We often read books and play football on the weekend.”可知他们周末读书踢足球。故答案为They often read books and play football.
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)