【期末考点培优】专题21 阅读理解-选择-2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优鲁科版(五四学制)(含答案解析)

文档属性

名称 【期末考点培优】专题21 阅读理解-选择-2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优鲁科版(五四学制)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 59.2KB
资源类型 试卷
版本资源 鲁科版(五四制)
科目 英语
更新时间 2025-12-15 15:46:41

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优鲁科版
(五四学制)专题21 阅读理解-选择
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
Read and choose. 读对话,选择最佳答案。
“Sorry, Mum. I’m late,” Wang Hong says.
“I’m glad you’re back. I was worried,” Mum says.
“I was in the park with friends.”
“Were you happy ”
“Yes, I was. I played games with Jenny and Li Ming.”
“Was Danny with you ”
“Yes, he was.”
“Was he happy, too ”
“No, he wasn’t. He was sad. He lost his cap.”
“Poor boy!”
1.Why was mum worried ( )
A.Because Wang Hong played games.
B.Because Wang Hong lost her cap.
C.Because Wang Hong was late.
2.Who was sad ( )
A.Jenny. B.Wang Hong. C.Danny.
3.Who says “Poor boy!” ( )
A.Li Ming. B.Mum. C.Wang Hong.
4.What is the type (类型) of the passage ( )
A.A dialogue. B.A letter. C.A story.
5.How is mum ( )
A.She is kind. B.She is angry. C.She is sad.
【新语篇 名人故事】阅读短文,选择答案。
Anne Sullivan was a great teacher. She was born in 1866. When she was 20, she became Helen Keller’s teacher. Helen was blind and deaf. Anne taught her to read and write with her hands. Anne was kind and patient. With Anne’s help, Helen became a great writer. Anne said, “Teachers don’t just teach knowledge, but give hope.”
6.Anne Sullivan was _______. ( )
A.a writer B.a teacher C.a doctor
7.Helen Keller was _______. ( )
A.blind and deaf B.young and thin C.tall and strong
8.Anne taught Helen to _______. ( )
A.sing and dance B.read and write C.run and jump
9.【跨学科 道德与法治】From the story, we know teachers can _______. ( )
A.give hope B.sell books C.make cards
10.Anne was _______. ( )
A.strict and angry B.kind and patient C.naughty and active
阅读海报,选择合适的答案。
Welcome to Our Teachers’ Day Party!Date: September 10th Time: 14:00-16:00 Place: School Hall Activities: Sing songs for teachers. Give cards to teachers. Tell stories about teachers.
11.The party is on ______. ( )
A.September 9th B.September 10th C.October 1st
12.You can go to the party at ______. ( )
A.13:30 B.14:30 C.16:30
13.What can you do at the party ( )
A.Buy books. B.Sing songs. C.Play football.
14.The party is in the ______. ( )
A.school hall B.classroom C.park
15.The poster is about ______. ( )
A.a birthday party B.a Teachers’ Day party C.a New Year party
阅读短文,选择正确答案。
Li Ming, Danny, Wang Hong and Jenny went to the park yesterday. In the morning, it was sunny and they were very happy. But in the afternoon it was raining. Danny was very excited and he was dancing in the rain. The rain was heavier and heavier(越下越大). Danny was scared and he lost his cap. He was very sad, and his friends helped him find his cap. And they were all late for home.
16.Li Ming went to the ______ yesterday. ( )
A.zoo B.park C.school
17.In the morning, it was _______. ( )
A.cloudy B.raining C.sunny
18.It was raining. Danny was ______. ( )
A.excited B.sad C.angry
19.Danny lost his ______. ( )
A.coat B.sweater C.cap
20.They were all late for ______. ( )
A.school B.home C.dinner
阅读短文,选择最佳答案。
Different colors can make people feel different ways. Red is a bright color. It can make people feel excited. Blue is a cool color. It can make people feel calm. Green is the color of nature. It can make people feel happy.
When you are angry, looking at blue things may help you calm down. When you are sad, being in the park (with many green trees) can make you feel better. Black can make people feel bored or sad. So we should choose bright colors when we feel bad.
21.What color can make people feel excited ( )
A.Blue. B.Red. C.Green.
22.When you are angry, ____ can help you calm down. ( )
A.red things B.green things C.blue things
23.Green is the color of ____. ( )
A.nature B.schools C.books
24.How do people feel when they see black ( )
A.Excited. B.Bored. C.Happy.
25.What should we do when we feel sad ( )
A.Look at black things. B.Stay in a room with no windows. C.Go to the park.
Hello, boys and girls! Welcome back to our school. Look! Our school is big and beautiful now. Classrooms and teachers’ offices are in the yellow building. The music room, art room, lab, computer room, dancing room and so on (等等) are in the orange building The blue building is the library. There are many books in it. We have a big playground now. Do you remember this photo You were my pupils then. You were short and active in class. Sometimes you were naughty. I was young then. But our school was old and small. It was twenty years ago.
Thank you for coming back to school on Teachers’ Day!
26.I am a _________. ( )
A.policeman B.doctor C.teacher
27.There are _________ buildings in our school now. ( )
A.two B.three C.four
28.We have a big _________. ( )
A.art room B.playground C.gym
29.The photo is _________. ( )
A.short B.new C.old
30.Today is _________. ( )
A.September 10 B.my birthday C.school’s birthday
阅读短文,选择最佳答案。
Hello, I’m Li Ming. Today is my mother’s birthday. It’s October 10. I wanted to give her a big surprise(惊喜). I did some housework. I cleaned the room. I made a present for her. It was a birthday card. My mother opened it and she was very happy. Then my father and I sang the birthday song. My mother made a wish. We ate a birthday cake. It was a nice cake. We sang, danced and played a game. We were very happy. When is your mother’s birthday What can you do for your mother
31.When is the birthday of Li Ming’s mother ( )
A.It’s in October. B.It’s in September.
32.Li Ming made a birthday _____ as the present. ( )
A.cake B.card
33.Li Ming’s mother opened the _____ and she was very happy. ( )
A.present B.box
34.Li Ming’s mother made a _____. ( )
A.present B.wish
35.They ate a _____.( )
A.a big dinner B.a cake
Peter went to the park with his friends yesterday. He played games with Jenny and Wang Hong. They were happy. It rained in the afternoon. Danny was excited. He danced in the rain. The sky was angry. Danny ran back, but he lost his cap. He was very sad.
36.Where did Peter go yesterday ( )
A.He went to the park. B.He went to school.
37.What did Danny do in the rain ( )
A.He ran in the rain. B.He danced in the rain.
38.When did it rain ( )
A.It rained in the afternoon. B.It rained in the morning.
39.Was the sky angry ( )
A.No, it wasn't. B.Yes, it was.
40.Who played games with Peter ( )
A.Danny and Wang Hong. B.Jenny and Wang Hong.
The Spring Festival is also called Chinese New Year. We have a big meal. We eat jiaozi. I set off fireworks with my friends. I can get the lucky money from my parents. My parents take me to visit our relatives. Everyone is busy on Chinese New Year, and everyone is happy, too.
41.The Spring Festival is called _______. ( )
A.Chinese New Year B.New Year C.Christmas
42.We eat _______ the Spring Festival ( )
A.breakfast B.jiaozi C.yuanxiao
43.I get lucky money from my _______. ( )
A.grandparents B.parents C.relatives
44.I _______ with my friends. ( )
A.have a big meal B.eat jiaozi C.set off fireworks
45.Everyone is _______ on Chinese New Year’s Day. ( )
A.happy B.busy C.busy and happy
The Spring Festival is the most important (最重要的) festival in China. There are many other traditional (传统的) festivals in China, too.
The Qingming Festival is in April. At the Qingming Festival, people hold a memorial ceremony for their ancestors (缅怀祖先).
The Dragon Boat Festival is usually in June. There are dragon boat races (龙舟比赛) in some places. People eat rice dumplings at this festival.
The Mid-Autumn Festival is in September or October. The family often get together at this festival. At night, they enjoy the moon and eat mooncakes.
The Double Ninth Festival (重阳节) is for old people. It is usually in October. People often visit their parents or grandparents on that day. They also like climbing mountains at this festival.
Do you remember these festivals
46.We visit our grandparents and climb mountains at ______. ( )
A.the Dragon Boat Festival B.the Double Ninth Festival
47.The Qingming Festival is in ______. ( )
A.spring B.winter
48.At ______, we enjoy the moon with our family and eat mooncakes. ( )
A.The Mid-Autumn Festival B.the Dragon Boat Festival
49.We often eat rice dumpling at ______. ( )
A.the Double Ninth Festival B.the Dragon Boat Festival
50.At the most important festival in China, we say ______. ( )
A.“Merry Christmas!” B.“Happy Spring Festival!”
I'm Linda. My birthday is in December. Yesterday is my birthday. I was very excited. Mum made a birthday cake for me. Dad gave me a book about the Spring Festival. All my friends came to my party. We sang the birthday song together. We danced in a circle. Then we went to Jinan Zoo. We saw many different animals. They are fun. We had a good time.
51.Linda's birthday is in ________. ( )
A.October B.November C.December
52.Mum made a ________ for her. ( )
A.birthday card B.birthday cake C.birthday song
53.Dad gave her a book about ________. ( )
A.the Spring Festival B.Teachers' Day C.Christmas
54.They danced in ________. ( )
A.pairs B.groups C.a circle
55.They were very ________ yesterday. ( )
A.worried B.angry C.happy
Hello, I am Linda. I have three teachers. They are Mr. Li, Miss Green and Miss Black. Mr. Li is a new teacher. He comes from the US. He teaches us maths. His class is very interesting. We all like him very much. Miss Green is our art teacher. She is strict, but sometimes she's kind. Miss Black is smart. They are all very nice. We all like them.
56.Linda has ______ teachers. ( )
A.two B.three C.four
57.Mr. Li is a ______ teacher. ( )
A.Chinese B.English C.maths
58.______ is an art teacher. ( )
A.Mr. Li B.Miss Green C.Miss Black
59.______ is smart. ( )
A.Mr. Li B.Miss Green C.Miss Black
60.They like ______. ( )
A.Mr. Li B.Miss Green C.Mr. Li, Miss Green and Miss Black
Hello. I am John. I have three teachers. They are Mr Li, Miss Green and Miss Black. Mr Li is a new teacher. He comes from the US. He teaches us maths. His class is very interesting. We all like him very much. Miss Green is our art teacher. She is strict, but sometimes she's kind. Miss Black is smart. They are all very nice. We all like them.
61.John has ________ teachers. ( )
A.two B.four C.three
62.Mr Li comes from ________. ( )
A.China B.Canada C.the US
63.Mr Li is a ________ teacher. ( )
A.Chinese B.English C.maths
64.________ is an art teacher. ( )
A.Mr Li B.Miss Green C.Miss Black
65.________ is smart. ( )
A.Mr Li B.Miss Green C.Miss Black
There are many festivals in China. The Spring Festival is the biggest one. It’s usually in February. Sometimes it’s in January. The Dragon Boat Festival (端午节) is usually in June. People eat rice dumplings (粽子) at this festival. The Mid-Autumn Festival (中秋节) is in September or October. The family often get together. At night, they enjoy the moon and eat moon cakes. The Double Ninth Festival (重阳节) is for old people. It is usually in October. People often visit their parents or grandparents on that day. They also climbing hills at this festival.
66.We visit our grandparents and climb hills at _________. ( )
A.the Dragon Boat Festival B.the Double Ninth Festival
67.The Dragon Boat Festival is in _________. ( )
A.spring B.summer
68.At _________, we enjoy the moon with our family and eat moon cakes. ( )
A.the Mid-Autumn Festival B.the Dragon Boat Festival
69.We often eat rice dumplings(粽子) at _______. ( )
A.the Double Ninth Festival B.the Dragon Boat Festival
70.The Spring Festival is usually in ______. ( )
A.February B.March
I am a Chinese girl. I’m 10 years old. My name is Liu Ting. My English name is Betty. My English teacher is Julia. She is from America. She is active and funny. She is pretty. She is very kind to us. Her class is so much fun. We all like her.
71.Where is Liu Ting from ( )
A.America. B.England. C.China.
72.How old is Liu Ting ( )
A.10. B.11. C.12.
73.Who is her English teacher ( )
A.Betty. B.Julia. C.Liu Ting.
74.Where is the English teacher from ( )
A.China. B.America. C.England.
75.What’s the English teacher like ( )
A.She’s old and short. B.She’s active and funny. C.She’s tall and strong.
阅读理解。
This is a desk. It isn’t a table. It’s the teacher’s desk. It isn’t a student’s desk. There is a bag, a pencil-case and a cup on it. There are some books in the bag. There are some pencils, a pen and an eraser in the pencil-case. And there is a ruler under it.
76.Is this a desk or a table ( )
A.A desk. B.A table. C.A desk or a table.
77.Is it a student’s desk ( )
A.Yes, it is. B.No, it isn’t. C.Yes, it does.
78.What’s in the bag ( )
A.A pencil-case. B.Some pencils. C.Some books.
79.Where is the ruler ( )
A.It’s under the bag. B.It’s under the pencil-case.
C.It’s in the bag.
80.What’s on the desk ( )
A.A bag and a cup. B.A pencil-case. C.A&B
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C 2.C 3.B 4.A 5.A
【导语】本文是王红和妈妈的对话,妈妈虽然担心王红迟到,但很高兴王红回来了,并关心王红是否开心,还同情丹尼。
1.句意:妈妈为什么担心呢?Because Wang Hong played games.因为王红在玩游戏。Because Wang Hong lost her cap.因为王红弄丢了她的帽子。Because Wang Hong was late.因为王红迟到了。根据““Sorry, Mum. I’m late,” Wang Hong says.“I’m glad you’re back. I was worried,” Mum says.”可知因为王红迟到了,故选C。
2.句意:谁难过了?Jenny.珍妮。Wang Hong.王红。Danny.丹尼。根据““Was Danny with you ”“Yes, he was.”“Was he happy, too ”“No, he wasn’t. He was sad.”可知丹尼难过了,故选C。
3.句意:谁说“可怜的孩子!” Li Ming. 李明。Mum. 妈妈。Wang Hong. 王红。对话最后一句“Poor boy!”是妈妈说的。因为在这之前,妈妈在问丹尼的情况,王红回答后,妈妈表达了同情,故选B。
4.句意:这段文章属于哪种类型?A dialogue.对话。A letter.书信。A story.故事。整个文章是王红和妈妈之间的对话,故选A。
5.句意:妈妈怎么样?She is kind.她很善良。She is angry.她很生气。She is sad.她很伤心。通过文章内容可知妈妈虽然担心王红迟到,但她说“I’m glad you’re back”(我很高兴你回来了。),并关心王红是否开心,还同情丹尼说“Poor boy!”,这表现出妈妈是善良的,故选A。
6.B 7.A 8.B 9.A 10.B
【导语】本文主要介绍了安妮莎莉文的故事。
6.句意:安妮莎莉文是_______。A一名作家,B一名教师,C一名医生。根据文中“Anne Sullivan was a great teacher.” 可知安妮莎莉文是一名教师,故选B。
7.句意:海伦凯勒是_______。A盲和聋的,B年轻和瘦的,C高和强壮的。根据文中“Helen was blind and deaf.” 可知海伦凯勒是盲和聋的,故选A。
8.句意:安妮教海伦_______。A唱歌和跳舞,B阅读和写作,C跑和跳。根据文中“Anne taught her to read and write with her hands.” 可知安妮莎莉文教海伦凯勒阅读和写作,故选B。
9.句意:从这个故事中,我们知道教师能够_______。A给予希望,B卖书,C制作卡片。根据文中“Teachers don’t just teach knowledge, but give hope.” 可知教师不仅能传授知识,还能够给予希望,故选A。
10.句意:安妮是_______。A严厉和生气的,B和善和有耐心的,C顽皮和活跃。根据文中“Anne was kind and patient.” 可知安妮是和善和有耐心的,故选B。
11.B 12.B 13.B 14.A 15.B
【导语】本文主要介绍教师节聚会的海报内容。
11.句意:聚会在____。A九月九日,B九月十日,C十月一日。根据“Date: September 10th”可知是九月十日,故选B。
12.句意:你可以在___去聚会。根据“Time: 14:00-16:00”可知选项B符合,故选B。
13.句意:你在聚会上可以做什么?A买书。B唱歌。C踢足球。根据“Sing songs for teachers.Give cards to teachers.Tell stories about teachers.”可知可以唱歌,故选B。
14.句意:这个聚会在____里。A学校礼堂,B教室,C公园。根据“Place: School Hall”可知在学校礼堂,故选A。
15.句意:这张海报是关于___。A一个生日聚会,B一个教师节聚会,C一个新年聚会。根据“Welcome to Our Teachers’ Day Party!”可知是教师节聚会,故选B。
16.B 17.C 18.A 19.C 20.B
【导语】本文主要讲了李明,丹尼,王红和珍妮昨天去公园的心情。
16.句意:李明昨天去了______。A动物园,B公园,C学校,根据“Li Ming, Danny, Wang Hong and Jenny went to the park yesterday.”,可知李明昨天去了公园,故选B。
17.句意:在早上,天气是______。A多云的,B下雨,C晴朗的,根据“In the morning, it was sunny and they were very happy.”,可知早上天气是晴朗的,故选C。
18.句意:正在下雨。丹尼很______。A兴奋的,B伤心的,C生气的,根据“But in the afternoon it was raining. Danny was very excited and he was dancing in the rain.”,可知丹尼是兴奋的,故选A。
19.句意:丹尼丢了他的______。A外套,B毛衣,C帽子,根据“Danny was scared and he lost his cap.”,可知丹尼丢了他的帽子,故选C。
20.句意:他们都_____晚了。A学校,B家,C晚餐,根据“And they were all late for home.”,可知他们都回家晚了,故选B。
21.B 22.C 23.A 24.B 25.C
【导语】本文主要介绍颜色与情绪的关系。
21.句意:什么颜色能使人感觉兴奋?A蓝色。B红色。C绿色。根据“Red is a bright color. It can make people feel excited.”可知是红色,故选B。
22.句意:当你生气时,___能帮助你平静下来。A红色的东西,B绿色的东西,C蓝色的东西。根据“Blue is a cool color. It can make people feel calm.”可知是蓝色的东西,故选C。
23.句意:绿色是___的颜色。A自然,B学校,C书。根据“Green is the color of nature.”可知绿色是自然的颜色,故选A。
24.句意:当人们看见黑色时人们感觉如何?A激动的,B无聊的,C高兴的。根据“Black can make people feel bored or sad.”可知黑色会使人感觉无聊或伤心,故选B。
25.句意:当我们感觉伤心时我们应该做什么?A看黑色的东西。B待在一个没有窗户的房间里。C去公园。根据“When you are sad, being in the park (with many green trees) can make you feel better.”可知是去公园,故选C。
26.C 27.B 28.B 29.C 30.A
【导语】本文是教师节学生们返回曾经的校园,老师介绍现在校园的情况,并回忆往事的短文。
26.句意:我是一名____。A警察,B医生,C教师,根据文中“You were my pupils then.”可知你们当时还是我的学生,说明我是一名教师,故选C。
27.句意:现在我们学校有____座建筑。A二,B三,C四,根据文中“Classrooms and teachers’ offices are in the yellow building. The music room, art room, lab, computer room, dancing room and so on (等等) are in the orange building The blue building is the library.”可知现在我们学校有三座建筑,故选B。
28.句意:我们有一个大的____。A美术室,B操场,C体育馆,根据文中“We have a big playground now.”可知我们有一个大的操场,故选B。
29.句意:这张照片是____。A短的,B新的,C旧的,根据文中“Do you remember this photo You were my pupils then. It was twenty years ago.”可知这是一张二十年前的旧照片,故选C。
30.句意:今天是____。A九月十日,B我的生日,C学校的生日,根据文中“Thank you for coming back to school on Teachers’ Day!”可知今天是九月十日教师节,故选A。
31.A 32.B 33.A 34.B 35.B
【导语】本文主要讲了李明妈妈的生日活动。
31.句意:李明的妈妈的生日是什么时候?A它在十月。B它在九月。根据“I’m Li Ming. Today is my mother’s birthday. It’s October10.”我叫李明。今天是我妈妈的生日。它在10月10日。故选A。
32.句意:李明做了一个生日_____作为礼物。A蛋糕;B卡片。根据“I made a present for her. It was a birthday card.”我给她做了一份礼物。那是一张生日贺卡。故选B。
33.句意:李明的妈妈打开_____,然后她非常高兴。A礼物;B箱子。根据“I made a present for her. It was a birthday card. My mother opened it and she was very happy.”我给她做了一份礼物。那是一张生日贺卡。我妈妈打开它,然后她非常高兴。故选A。
34.句意:李明的母亲许了一个_____。A礼物;B愿望。根据“My mother made a wish.”我妈妈许了一个愿望。故选B。
35.句意:他们吃了_____。A一顿丰盛的晚餐;B一个蛋糕。根据“We ate a birthday cake.”我们吃了一个生日蛋糕。故选B。
36.A 37.B 38.A 39.B 40.B
【导语】本文讲了彼得昨天和朋友去公园的事情。
36.句意:彼得昨天去哪里了?A他去了公园。B他去了学校。根据“Peter went to the park with his friends yesterday.”,可知彼得昨天去了公园,故选A。
37.句意:丹尼在雨中做了什么?A他在雨中跑。B他在雨中跳舞。根据“Danny was excited. He danced in the rain.”,可知丹尼在雨中跳舞了,故选B。
38.句意:什么时候下雨的?A下午下雨了。B上午下雨了。根据“It rained in the afternoon.”,可知下午下雨了,故选A。
39.句意:天空生气了吗?根据“The sky was angry.”,可知天空生气了,答语为肯定回答,故选B。
40.句意:谁和彼得玩游戏了?A丹尼和王红。B珍妮和王红。根据“He played games with Jenny and Wang Hong.”,可知珍妮和王红玩游戏了,故选B。
41.A 42.B 43.B 44.C 45.C
【导语】本文主要介绍了春节的习俗和活动。
41.句意:春节也被叫做____。A中国新年,B新年,C圣诞节,根据原文“The Spring Festival is also called Chinese New Year.”可知春节也被叫做中国新年,故选A。
42.句意:我们在春节吃____。A早餐,B饺子,C元宵,根据原文“We eat jiaozi.”可知春节吃饺子,故选B。
43.句意:我从____那里收到压岁钱。A爷爷奶奶,B父母,C亲戚,根据原文“I can get the lucky money from my parents.”可知是从父母那里拿到压岁钱,故选B。
44.句意:我和我的朋友一起____。A吃大餐,B吃饺子,C放烟花,根据原文“I set off fireworks with my friends.”可知我和朋友一起放烟花,故选C。
45.句意:在春节每个人都____。A开心,B忙绿,C开心又忙绿,根据原文“Everyone is busy on Chinese New Year, and everyone is happy, too.”可知春节人们既开心又忙绿,故选C。
46.B 47.A 48.A 49.B 50.B
【导语】本文介绍了五个中国传统节日的习俗。
46.句意;我们在______看望(外)祖父母和爬山。A端午节,B重阳节。根据The Double Ninth Festival is for old people. People often visit their parents or grandparents on that day. 重阳节是老人的节日。人们经常在那一天看望父母或(外)祖父母。可知B选项符合题意,故选B。
47.句意;清明节在_______。A春天,B冬天。根据The Qingming Festival is in April. 清明节在四月。可知清明节在春天,A选项符合题意,故选A。
48.句意;在_____,我们和家人赏月,吃月饼。A中秋节,B端午节。根据The Mid-Autumn Festival is in September or October. The family often get together at this festival. At night, they enjoy the moon and eat mooncakes. 中秋节在九月或十月。家人们经常在这个节日聚会。晚上,他们赏月,吃月饼。可知A选项符合题意,故选A。
49.句意;我们经常在______吃粽子。A重阳节,B端午节。根据The Dragon Boat Festival is usually in June. People eat rice dumplings at this festival. 端午节通常在六月。人们在这个节日吃粽子。可知B选项符合题意,故选B。
50.句意;在中国最重要的节日,我们说______。A“圣诞快乐!”,B“春节快乐!”。根据The Spring Festival is the most important festival in China. 在中国,最重要的节日是春节。可知B选项符合题意,故选B。
51.C 52.B 53.A 54.C 55.C
【导语】本文介绍了琳达是怎样度过生日这一天的。
51.句意:琳达的生日在____。选项A十月,选项B十一月,选项C十二月。根据短文内容I'm Linda. My birthday is in December.我是琳达。我的生日在十二月。可知,选项C符合题意,故选C。
52.句意:妈妈为她做了一个____。选项A生日卡片,选项B生日蛋糕,选项C生日歌。根据短文内容Mum made a birthday cake for me.妈妈为我做了一个生日蛋糕。可知,选项B符合题意,故选B。
53.句意:爸爸给了她一本关于____的书。选项A春节,选项B教师节,选项C圣诞节。根据短文内容Dad gave me a book about the Spring Festival.爸爸给了我一本关于春节的书。可知,选项A符合题意,故选A。
54.句意:他们____跳舞。选项A成对,选项B分组,选项C围成一圈。根据短文内容We danced in a circle.我们围成一圈跳舞。可知,选项C符合题意,故选C。
55.句意:他们昨天非常____。选项A担心的,选项B生气的,选项C开心的。根据短文内容We had a good time.我们玩得很开心。可知,选项C符合题意,故选C。
56.B 57.C 58.B 59.C 60.C
【导语】本文琳达介绍了她的三位老师。
56.句意:琳达有______老师。A两位,B三位,C四位。根据I have three teachers. 我有三位老师。可知B选项符合题意,故选B。
57.句意:李先生是______老师。A语文,B英语,C数学。根据He teaches us maths. 他教数学。可知C选项符合题意,故选C。
58.句意:_____是一位美术老师。A李先生,B格林小姐,C布莱克小姐。根据Miss Green is our art teacher. 格林小姐是我们的美术老师。可知B选项符合题意,故选B。
59.句意:______很聪明。A李先生,B格林小姐,C布莱克小姐。根据Miss Black is smart. 布莱克小姐很聪明。可知C选项符合题意,故选C。
60.句意:他们喜欢_____。A李先生,B格林小姐,C李先生,格林小姐和布莱克小姐。根据 They are all very nice. We all like them. 他们都非常好。我们都喜欢他们。可知C选项符合题意,故选C。
61.C 62.C 63.C 64.B 65.C
【分析】文章大意:约翰介绍三位老师的情况。
61.题干句意:约翰有____老师。A.二,B.四,C.三,根据I have three teachers. 可知三个,故选C。
62.题干句意:李老师来自_____。A.中国,B.加拿大,C.美国,根据He comes from the US. 可知是美国,故选C。
63.题干句意:李老师是一个____老师。A.语文,B.英语,C.数学,根据He teaches us maths. 可知是数学老师,故选C。
64.题干句意:_____是一位美术老师。A.李先生,B.格林小姐,C.布莱克小姐,根据Miss Green is our art teacher.可知是格林小姐,故选B。
65.题干句意:_____是聪明的。A.李先生,B.格林小姐,C.布莱克小姐,根据Miss Black is smart. 可知是布莱克小姐,故选C。
66.B 67.B 68.A 69.B 70.A
【导语】本文讲述了中国的传统节日,以及在该节日人们吃的食物和做的事情。
66.句意:我们看望我们的祖父母,在______爬山。A端午节,B重阳节,根据The Double Ninth Festival (重阳节) is for old people. It is usually in October. People often visit their parents or grandparents on that day. They also climbing hills at this festival.可知是在重阳节。故选B。
67.句意:端午节在_____。A春天,B夏天,根据Dragon Boat Festival (端午节) is usually in June.可知在六月,是夏天。故选B。
68.句意:在______,我们和家人一起赏月,吃月饼。A中秋节,B端午节,根据The Mid-Autumn Festival (中秋节) is in September or October. The family often get together. At night, they enjoy the moon and eat moon cakes.可知是中秋节。故选A。
69.句意:我们经常在______吃粽子。A重阳节,B端午节,根据The Dragon Boat Festival (端午节) is usually in June. People eat rice dumplings (粽子) at this festival. 可知是在端午节。故选B。
70.句意:春节通常在_______。A二月,B三月,根据The Spring Festival is the biggest one. It’s usually in February. 可知是二月。故选A。
71.C 72.A 73.B 74.B 75.B
【分析】本文主要介绍了刘婷及刘婷的英语老师。
71.句意:刘婷来自哪里?A美国。B英国。C中国。根据I am a Chinese girl.,可知刘婷来自中国,故选C。
72.句意:刘婷多大?根据I am a Chinese girl. I’m 10 years old.,可知刘婷10岁,故选A。
73.句意:她的英语老师是谁?A贝蒂。B朱莉娅。C刘婷。根据My English teacher is Julia.,可知她的英语老师是朱莉娅,故选B。
74.句意:英语老师来自哪里?A中国。B美国。C英国。根据My English teacher is Julia. She is from America.,可知英语老师来自美国,故选B。
75.句意:英语老师什么样?A她又老又矮。B她又活泼又有趣。C她又高又壮。根据She is active and funny.,可知英语老师又活泼又有趣,故选B。
76.A 77.B 78.C 79.B 80.C
【解析】略
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录