【期末考点培优】专题22 阅读理解-任务型-2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优鲁科版(五四学制)(含答案解析)

文档属性

名称 【期末考点培优】专题22 阅读理解-任务型-2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优鲁科版(五四学制)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 945.5KB
资源类型 试卷
版本资源 鲁科版(五四制)
科目 英语
更新时间 2025-12-15 15:47:10

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优鲁科版
(五四学制)专题22 阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
Read and write. 阅读短文,用原文中的单词或学过的单词完善表格信息,每空限填1词,要求无拼写错误。
Text D
Duo Duo says, “The Spring Festival is coming.” “Oh, it’s Chinese New Year,” Natasha says. “But when is it ” “It’s usually in February. Sometimes it’s in January.” “What do you usually do at the Spring Festival ” “Before the Spring Festival, we clean our home. We buy flowers and new clothes. On the first day, the family get together. We visit our relatives and friends. We usually eat jiaozi. We set off fireworks.” “Sounds interesting!”
What festival is coming The 1 Festival.
2 is the festival Usually in February and sometimes in January.
What does Duo Duo do 3 the Spring Festival She cleans her house and buys flowers and new clothes.
What does Duo Duo do on the first day of the Spring Festival Her family get together. She 4 her relatives and friends and does funny things.
How is the festival It’s 5 .
Read and choose. 读短文,完成下列任务。
I had a birthday party at home yesterday. All my friends came to my party. There were lots of presents. I liked the cute cup. But I broke it. There was lots of food. I wanted to eat the noodles. But I spilled the sauce. There was a big cake. I wanted to cut it. But I dropped the knife.
I broke the cup, spilled the sauce and dropped the knife. But my parents love me. All my friends love me. I had a good time.
Notes broke弄坏 sauce酱汁 spill使泼出 drop使掉下
6.根据故事内容,用数字1-4给下列图片标出正确的序号。
( ) ( ) ( ) ( )
7.读短文,选择最佳答案。
(1) What does the underlined word “it” refer to (指的是) ( )
A.The sauce. B.The cake. C. The knife.
(2) Why were “I” happy at the party ( )
A.Because I got a cute cup.
B.Because I ate the noodles.
C. Because my parents and friends love me.
根据短文内容,回答问题。
I’m Peter. I’m in a new school now. It’s big and beautiful. There are many trees and flowers in our school. There is a new gym. We often play sports there. We have a library. I like reading there.
I have science, maths, English and art this morning. Science is my favourite subject. Sometimes we sit in a circle in the science class. There are twenty-two pupils in my class. We don’t have classes this afternoon. The pupils are playing basketball in the gym. We are happy.
8.—What’s Peter’s new school like ( )
—It’s _________.
A.big B.beautiful C.A and B
9.—What subjects does Peter have this morning ( )
—_________
A.He has science, English and art this morning.
B.He has science, maths, English and art this morning.
C.He has science, maths, English and music this morning.
10.Does Peter like reading in the library
11.How many pupils are there in Peter’s class
12.What are the pupils doing in the gym
阅读短文,按照要求完成下列题目。
I’m Mary. I live in London. I often visit Chinatown. I like Chinese New Year. When is Chinese New Year It’s usually in February. Sometimes it’s in January. At that time, people there wear Chinese clothes. On the eve of the Chinese New Year, they will eat jiaozi with the family. Chinese food is delicious. Then they will set off fireworks. Early next morning, they will wear their new clothes. And there in also Beijing Opera, lion dances and dragon dances in Chinatown. Everything is fun!
13.根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) People set off fireworks on the eve of the Chinese New Year. ( )
(2) There is Beijing opera, lion dances and tiger dances. ( )
(3) At that time, people there wear old clothes. ( )
14.根据短文内容,回答问题。
(1) When is Chinese New Year
(2) What will people do on the eve of the Chinese New Year
It was Wang Hong’s birthday yesterday. She had a birthday party. Her friends were all at the party. What did the children do at the party They sang the birthday song. Wang Hong made a wish. Then they ate the cake. It was a nice cake. They loved it very much. They danced and played games. Everyone was excited. They had a good time.
15.阅读短文,给图片排序。
( ) ( ) ( ) ( )
16.阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
(1) Wang Hong had a birthday party. ( )
(2) Wang Hong and her friends were sad on her birthday party. ( )
(3) Wang Hong and her friends liked the birthday cake. ( )
(4) Wang Hong and her friends played the piano at the birthday party. ( )
任务型阅读(按要求完成相应的任务)。
Hi! I’m Mary. I’m 12 years old. I like keeping a diary(记日记). It was my birthday yesterday. I had a party at home. My mother made a birthday cake for me. It was very nice. My father cooked noodles for me. My good friends, Li Li gave me a kite. Tom gave me a story book. We played together. We had a big dinner. I thanked my parents and my friends. After the party, I did some housework.
17.根据短文提示,判断句子与短文内容是(T)否(F)相符。
(1) Mary is twenty years old now. ( )
(2) Two good friends came to Mary’s birthday party. ( )
(3) Mary’s father made a cake for her. ( )
(4) Mary got a story book on her birthday. ( )
(5) Mary did some homework after the party. ( )
18.参考短文,根据自己的实际情况写出答案。
(1) Do you like writing a diary
(2) What do you think of(认为) Mary
I think .
(3) When is your birthday
(4) What do you often on your birthday (至少写出一句话)
I often .
(5) When is your mother’s birthday
(6) Can you do housework at home What housework can you do (至少写出四句话)
We have different feelings at different time. Sometimes we’re happy. Sometimes we’re sad. Sometimes we’re excited and sometimes we’re mad (气愤的). We have different feelings and that is how life is. When (在……时候) we’re sad, we can think about happy time. When we’re worried, we can talk about it with parents or teachers. When we’re angry, we can listen to music or do some sports. When we’re bored (无聊的), we can play with friends or read books. We have different feelings and that is how life is. We can do different things to share (分享) and face the feelings.
19.给短文选择一个恰当的题目。( )
A.Let’s enjoy feelings. B.Sometimes we’re happy.
20.结合上下文理解文中划线部分“face”的意思。
21.请从短文中找出“mad”的近义词。
22.阅读短文,根据提示完成下面的鱼骨图。
① think about happy time



23.结合自己的实际情况写一写。
When I’m sad, I can .
Christmas (圣诞节) is a western (西方的) festival. It’s on December 25. Parents don’t work. Children don’t go to school. Before Christmas, they decorate (装饰) Christmas trees. They put the lights (灯) on the trees. On Christmas eve, the family get together. They have a big dinner. They sing Christmas songs and tell Christmas stories. Spring Festival is the lunar New Year (农历新年) in China. It’s in January or February. When Spring Festival is coming, people are very busy, clean the house, cook Chinese food. On the eve of the Spring Festival, the family has a big dinner. People also watch the Spring Festival Gala (春晚) that night. On the first day of the Spring Festival, people wear new clothes and say “Happy Spring Festival” to each other (彼此).
Spring Festival Christmas
When in January or February 24
Before it 25 26
On the eve 27 the family get together
On the first day 28
It is Animal Sports Day today. Monkey is very excited. The first event (运动项目) is running. Monkey thinks (认为) he will win. Monkey runs fast. Cheetah (猎豹) runs faster (更快). Cheetah is the winner. The next event is the long jump. Monkey thinks he will win. Monkey jumps far. Kangaroo (袋鼠) jumps farther (更远). Kangaroo is the winner. The last event is gymnastics (体操). Can Monkey win Cheetah and Kangaroo are not good at gymnastics. But Monkey does well. Now he is the winner.
29.The best title for the story is _________. ( )
A.Sports Day B.Monkey is the winner C.He is excited
30.—How many events did Monkey take part in(参加) ( )
—_________
A.One. B.Three. C.Five.
31.Cheetah runs faster than(比) Monkey. Kangaroo jumps farther than _________. ( )
A.Cheetah B.Elephant C.Monkey
32.Monkey is good at _________. ( )
A.running B.doing the long jump C.gymnastics
33.What do you want to say to Monkey (请用完整的句子回答。)
It is Animal Sports Day today.
Monkey is very excited. The first event (运动项目) is running. Monkey thinks he will win. Monkey runs fast. Cheetah (猎豹) runs faster. Cheetah is the winner.
The next event is the long jump. Monkey thinks he will win. Monkey jumps far. Kangaroo (袋鼠) jumps farther. Kangaroo is the winner.
The last event is gymnastics (体操). Can Monkey win He’s not sure. Cheetah and Kangaroo are not good at gymnastics. But Monkey does well. Now he is the winner.
34.阅读短文,判断句子的正(T)误(F)。
(1) The first event is basketball. ( )
(2) Kangaroo jumps farther. ( )
35.阅读短文,选择正确的答案。
(1) How many events are there on the Sports Day ( )
A.1. B.2. C. 3.
(2) Who won the gymnastics match ( )
A.Monkey. B.Cheetah. C. Kangaroo.
36.翻译文中划线句子。
Hi! I'm Tom. I'm at Guangming school. Today is Tuesday. We have maths, Chinese and art classes. I love music. We have music class on Wednesdays. My music teacher is Ms Wang. She's short and thin. But she's very kind. I like kind teachers. Mr Young is our new PE teacher. He's tall and strong. He's a good football player. On Thursdays we have PE class. We have tomatoes and fish for lunch. I don't like tomatoes. Potatoes are my favorite food. After lunch, we have a reading class with a funny teacher, Mr Reed. My favourite day is Saturday. I often play football on Saturdays. I do my homework and have a cooking class on Sundays.
37.Tom has _______ on Tuesdays. ( )
A.PE class B.music class C.art class
38.Tom has _______ for lunch on Thursdays. ( )
A.potatoes and fish B.tomatoes and fish C.potatoes and tomatoes
39._______ is funny. ( )
A.Mr Reed B.Mr Young C.Ms Wang
40.Mr Young is _______ and strong, but Ms Wang is _______ and thin. ( )
A.tall; short B.short; tall C.fat; short
41._______ is Tom's favourite day. ( )
A.Saturday B.Sunday C.Tuesday
42.What does Tom often do at the weekend (周末)
Hello! I'm Li Ming. Last Spring Festival, my grandparents went to my home. We had a big dinner. But we didn't treat at home. We ate in a restaurant. Then we set off fireworks to welcome the new year.
This year we'll go to my grandparents' house in the country. Jenny will come with us. We'll get lucky money from my parents. On the eve of the Chinese New Year, we will eat jiaozi with the family. Then we will set off fireworks. Early the next morning, we will wear our new clothes. We will visit my relatives and We will say “Happy Spring Festival” to them. We will have a wonderful time.
43.Last Spring Festival Li Ming had a big dinner with ______. ( )
A.Jenny B.his grandparents C.Jenny and his grandparents
44.They had a big dinner ________ last Spring festival. ( )
A.at home B.in a restaurant C.at Li Ming's home
45.Where do Li Ming's grandparents live ( )
A.In the country. B.In the city. C.At Li Ming's home.
46.When will they visit their relatives and friends ( )
A.On Christmas Day B.Early the next morning. C.On the eve of the Chinese New Year.
47.写出文中划线句的译文。
Spring Festival is the lunar New Year (农历新年). It’s in January or February. The 2022 Spring Festival is on February 1. It’s the year of the Tiger.
When Spring Festival is coming, people are very busy, clean the house, cook Chinese traditional (传统的) food, make Spring Festival couplets (春联) and paper cuttings. On the eve of the Spring Festival, the family has a big dinner. There are lots of delicious (美味的) food. Jiaozi means reunion (团圆). People often put coins (硬币) and sugar (糖) in it. Fish, chicken, niangao and tangyuan are very nice. People also watch the Spring Festival Gala (春晚) that night. On the first day of the Spring Festival, people wear new clothes and say “Happy Spring Festival” to each other (彼此). Children often get hongbao from grandparents.
People in China all like the saying, “New year, new look.”
48.When is the 2022 Spring Festival
49.What do people do on the eve of the Spring Festival
50.What do people do on the first day of the Spring Festival
51.What does “New year, new look.” mean (“New year, new look.”汉语意思是什么?)
The Spring Festival was in February 12th this year. Because the Spring Festival is the most important festival in China, so my parents usually clean and decorate our house with me before the Spring Festival. We also buy lots of things in the supermarket. On the eve of the Spring Festival, we usually have a big dinner. After dinner, we watch TV together. During the spring Festival, I can get lucky money, so my favourite festival is the Spring Festival.
52.When is the Spring Festival this year ( )
A.January 12th. B.February 12th. C.December 25th.
53.What is the most important festival in China ( )
A.Christmas. B.The Spring Festival. C.Easter.
54.What do we usually do after dinner on the eve of the Spring Festival ( )
A.We watch TV together.
B.We clean our home.
C.We buy flowers.
55.翻译文中画线句子。
56.回答以下问题。
What’s your favourite festival
My school life
I am Jack. I'm from the U.S. I like my school very much. There is a cooking room in my school. We can make cakes there. There is a gym, too. We do sports in it. My favourite sport is basketball. I'm in the school Basketball Club. My favourite subject is art. often after I draw school pictures. Sometimes I sing and dance in the music room. Our music room is nice and clean.
My school life is great fun! What about your school life Can you tell me
57.任务一:判断句子与短文内容是(T)否(F)相符。
(1) Jack is from America. ( )
(2) Jack can make cakes in the cooking room. ( )
(3)There is no gym in Jack's school. ( )
(4) Jack is in the school Art Club. ( )
(5) Jack can sing and dance in the music room. ( )
58.任务二:根据短文内容完成下列题目。
(1)将短文中划线部分的单词连成句子并规范书写。
(2)读一读,从短文中找出适合下列图片的句子,并规范书写。
59.任务三:根据自己的实际情况,写一写你的school life.
This is my school. It's . There is . There are . My favourite sport is . My favourite subject is . After school I often . Sometimes I .
My school life is .
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.Spring 2.When 3.before 4.visits 5.interesting
【导语】本文主要描述了春节。
1.根据“The Spring Festival is coming.”可知描述的是春节,故答案为Spring。
2.根据“Usually in February and sometimes in January.”可知询问的是春节的时间,用When提问,故答案为When。
3.根据“Before the Spring Festival, we clean our home. We buy flowers and new clothes.”可知多多春节前会打扫房间,买花和新衣服,before在……之前,故答案为before。
4.根据“On the first day, the family get together. We visit our relatives and friends.”可知大年初一,多多和家人一起去拜访亲戚和朋友,故答案为visits。
5.根据“Sounds interesting!”可知春节是有趣的,故答案为interesting。
6.2 1 3 4 7.B C
【导语】本文主要描述了作者的生日派对。
6.根据“I liked the cute cup. But I broke it.”可知作者把杯子打碎了,图二是打碎杯子,排第一;
根据“I wanted to eat the noodles. But I spilled the sauce.”可知作者把酱汁弄洒了,图一是弄洒酱汁,排第二;
根据“There was a big cake. I wanted to cut it. But I dropped the knife.”可知作者的刀落了,图三是刀落了,排第三;
根据“But my parents love me. All my friends love me. I had a good time.”可知作者的生日过得很开心,图四是开心的,排第四。
故答案为2134。
7.(1)句意:划线单词“it”指的是什么?A酱汁。B蛋糕。C刀。根据“There was a big cake. I wanted to cut it.”可知“it”指的是蛋糕,故选B。
(2)句意:为什么“我”在聚会上很开心?A因为我有一个可爱的杯子。B因为我吃了面条。C因为我的父母和朋友都爱我。根据“But my parents love me. All my friends love me. I had a good time.”可知作者的朋友和父母都很爱她,故选C。
8.C 9.B 10.Yes, he does. 11.Twenty-two pupils. / There are twenty-two pupils in Peter’s class. 12.Playing basketball. / The pupils are playing basketball in the gym.
【导语】本文介绍了彼得的新学校和学校生活。
8.句意:—彼得的新学校什么样?—它是______。A大的,B漂亮的,根据“I’m Peter. I’m in a new school now. It’s big and beautiful.”,可知彼得的新学校又大又漂亮,故选C。
9.句意:彼得今天上午有什么科目?A今天上午他有科学,英语和美术。B今天上午他有科学,数学,英语和美术。B今天上午他有科学,数学,英语和音乐。根据“I have science, maths, English and art this morning.”,可知今天上午他有科学,数学,英语和美术,故选B。
10.句意:彼得喜欢在图书馆看书吗?根据“We have a library. I like reading there.”,可知彼得喜欢在图书馆看书,故答案为Yes, he does.
11.句意:彼得的班级有多少名学生?根据“There are twenty-two pupils in my class.”,可知彼得的班级有22名学生,故答案为Twenty-two pupils. / There are twenty-two pupils in Peter’s class.
12.句意:学生们正在体育馆做什么?根据“The pupils are playing basketball in the gym.”,可知学生们正在体育馆打篮球,故答案为Playing basketball. / The pupils are playing basketball in the gym.
13.T F F 14.It’s usually in February. Sometimes it’s in January. They will eat jiaozi with the family and set off fireworks.
【导语】本文讲了春节。
13.(1)句意:人们在春节前夕燃放烟花。根据“On the eve of the Chinese New Year, they will eat jiaozi with the family. Chinese food is delicious. Then they will set off fireworks.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(2)句意:有京剧,舞狮和舞虎。根据“And there in also Beijing Opera, lion dances and dragon dances in Chinatown.”,可知有京剧,舞狮和舞龙,故答案为F。
(3)句意:那时,那里的人穿着旧衣服。根据“Early next morning, they will wear their new clothes.”,可知是穿新衣服,故答案为F。
14.(1)句意:春节是什么时候?根据“It’s usually in February. Sometimes it’s in January.”,可知中国新年通常在二月,有时在一月,故答案为It’s usually in February. Sometimes it’s in January.
(2)句意:春节前夕人们会做什么?根据“On the eve of the Chinese New Year, they will eat jiaozi with the family. Chinese food is delicious. Then they will set off fireworks.”,可知春节前夕人们会和家人吃饺子,燃放烟花,故答案为They will eat jiaozi with the family and set off fireworks.
15.2 3 4 1 16.T F T F
【导语】本文主语介绍了王红生日时的情景。
15.根据“They sang the birthday song.”可知他们唱生日歌。第四幅图是唱歌,故该图排第1。
根据“Wang Hong made a wish. ”可知王红许愿,第一幅图是许愿,故该图排第2。
根据“Then they ate the cake. ”可知他们吃蛋糕,第二幅图是吃蛋糕,故该图排第3。
根据“ They danced and played games.”可知他们跳舞做游戏,第三幅图是跳舞,故该图排第4。
故答案为2341。
16.(1)句意:王红举办了生日聚会。根据“She had a birthday party. ”可知王红举办了生日聚会,句子和短文内容相符,故答案为T。
(2)句意:在生日聚会上,王红和她的朋友们很伤心。根据“They had a good time.”可知她们玩得很开心,句子和短文内容不相符,故答案为F。
(3)句意:王红和她的朋友们喜欢生日蛋糕。根据“It was a nice cake. They loved it very much. ”可知她们喜欢蛋糕,句子和短文内容相符,故答案为T。
(4)句意:王红和她的朋友们在生日聚会上弹钢琴。通读全文可知,文章没有提到她们弹钢琴,句子和短文内容不相符,故答案为F。
17.F T F T F 18.(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
【导语】本文是玛丽的一篇的日记,日记中介绍了她的生日活动。
17.(1)句意:玛丽现在二十岁了。根据“Hi! I’m Mary. I’m 12 years old.”可知玛丽是12岁。故答案为F。
(2)句意:两个好朋友来参加玛丽的生日聚会。根据“My good friends, Li Li gave me a kite. Tom gave me a story book.”可知题干描述正确,故答案为T。     
(3)句意:玛丽的父亲为她做了一个蛋糕。根据“My mother made a birthday cake for me.”可知是玛丽的妈妈给她做了一个蛋糕。故答案为F。   
(4)句意:玛丽生日那天得到了一本故事书。根据“Tom gave me a story book.”可知题干描述正确,故答案为T。    
(5) 句意:晚会结束后,玛丽做了一些家庭作业。根据“After the party, I did some housework.”可知聚会后玛丽做了家务。故答案为F。
18.(1)句意:你喜欢写日记吗?根据实际情况回答,答案不唯一,如:不,我不喜欢。故答案为
(2)句意:你觉得玛丽怎么样?答案不唯一,如:我觉得她很有帮助。有帮助的helpful,故答案为
(3)句意:你的生日在什么时候?答案不唯一,如:它在10月12日。十月October,故答案为
(4)句意:你生日的时候经常做什么?答案不唯一,如:我经常举办生日聚会。举办生日聚会have a birthday party,故答案为
(5)句意:你妈妈的生日在什么时候?答案不唯一,如:它在4月10日。四月April,故答案为
(6)句意:你在家做家务吗?你能做什么家务?答案不唯一,如:是的,我做。我能打扫我的房间。我能洗衣服。我能浇花。我能做晚饭。故答案为
19.A 20.面对 21.angry 22.talk about it with parents or teachers listen to music or do some sports play with friends or read books 23.listen to music
【导语】本文主要讲了我们在不同的时间有不同的感受。我们可以做不同的事情来分享和面对自己的感受。
19.根据We have different feelings and that is how life is. We can do different things to share (分享) and face the feelings.我们有不同的感受,生活就是这样。我们可以做不同的事情来分享和面对自己的感受。可知是让我们享受不同的感情。A让我们享受感情吧。B有时候我们很开心。故选A。
20.根据When (在……时候) we’re sad, we can think about happy time. When we’re worried, we can talk about it with parents or teachers. When we’re angry, we can listen to music or do some sports. When we’re bored (无聊的), we can play with friends or read books. 当我们难过的时候,我们可以想想快乐的时光。当我们担心的时候,我们可以和家长或老师谈谈。当我们生气的时候,我们可以听音乐或做一些运动。当我们无聊的时候,我们可以和朋友一起玩或者读书。可知face的意思是面对,故答案为面对。
21.根据汉语提示可知mad意思是“气愤的”。文中句子When we’re angry, we can listen to music or do some sports. 当我们生气的时候,我们可以听音乐或做一些运动。可知angry的意思是生气的。因此mad的近义词是angry,故答案为angry。
22.②根据When we’re worried, we can talk about it with parents or teachers. 可知当我们担心的时候,我们可以和家长或老师谈谈。故答案为talk about it with parents or teachers。
③根据When we’re angry, we can listen to music or do some sports. 可知当我们生气的时候,我们可以听音乐或做一些运动。故答案为listen to music or do some sports。
④根据When we’re bored (无聊的), we can play with friends or read books. 可知我们无聊的时候,我们可以和朋友一起玩或者读书。故答案为play with friends or read books。
23.句意:当我难过的时候,我可以________。此题答案不唯一,可以写当我难过的时候,我可以听音乐。听音乐listen to music,动词短语。can后接动词原形,故答案为listen to music。
24.on December 25 25.clean the house, cook Chinese food 26.decorate Christmas trees, put the lights on the trees 27.have a big dinner, watch the Spring Festival Gala 28.wear new clothes and say “Happy Spring Festival” to each other
【导语】本文主要介绍圣诞节和春节。
24.根据It’s on December 25.可知圣诞节是12月25日。故答案为on December 25。
25.根据When Spring Festival is coming, people are very busy, clean the house, cook Chinese food.可知春节快到的时候,人们都很忙,打扫房子,做中国菜。故答案为 clean the house, cook Chinese food。
26.根据Before Christmas, they decorate (装饰) Christmas trees. They put the lights (灯) on the trees.可知圣诞节前,他们装饰圣诞树。他们放了灯在树上。故答案为decorate Christmas trees, put the lights on the trees。
27.根据On the eve of the Spring Festival, the family has a big dinner. People also watch the Spring Festival Gala (春晚) that night.可知在春节前夕,一家人吃了一顿大餐。人们在那天晚上也观看春节联欢晚会。故答案为have a big dinner, watch the Spring Festival Gala。
28.根据On the first day of the Spring Festival, people wear new clothes and say “Happy Spring Festival” to each other (彼此).可知在春节的第一天,人们穿上新衣服,互相说“春节快乐”。故答案为wear new clothes and say “Happy Spring Festival” to each other。
29.A 30.B 31.C 32.C 33.You are good at gymnastics.
【导语】本文主要讲了动物们开运动会,猴子参加了三次项目,最后在体操项目中获胜。
29.句意:这个故事最好的标题是______。根据It is Animal Sports Day today. 可知今天是动物运动日。A运动日,B猴子是冠军,C他很兴奋,故选A。
30.句意:—猴子参加了多少运动项目?—______根据The first event (运动项目) is running. Monkey runs fast. 和The next event is the long jump. Monkey jumps far. 以及The last event is gymnastics (体操). But Monkey does well. Now he is the winner.可知猴子参加了跑步、跳远、体操,一共三个项目。A一。B三。C五。故选B。
31.句意:猎豹跑得比猴子快。袋鼠跳得比______远。根据Monkey jumps far. Kangaroo (袋鼠) jumps farther (更远). 可知袋鼠跳得比猴子更远。A猎豹,B大象,C猴子,故选C。
32.句意:猴子擅长______。根据But Monkey does well. Now he is the winner.猴子做得很好。现在它是冠军。可知猴子擅长体操。A跑步,B跳远,C体操,故选C。
33.句意:你想对猴子说什么?根据短文可知猴子擅长体操,赢了体操比赛。所以可以对猴子说你很擅长体操。be good at 擅长,主语是你you,be动词用are,故答案为You are good at gymnastics.
34.F T 35.C A 36.猎豹是获胜者。
【导语】本文讲了今天是动物运动会。
34.(1)句意:第一个项目是篮球。根据“The first event (运动项目) is running.”,可知第一个项目是跑步,故答案为F。
(2)句意:袋鼠跳得更远。根据“ Kangaroo (袋鼠) jumps farther.”,可知袋鼠跳得更远,故答案为T。
35.(1)句意:运动会有多少个项目?根据全文可知运动会上有3个项目,故选C。
(2)句意:谁赢得了体操比赛?A猴子。B猎豹。C袋鼠。根据最后一段可知猴子赢得了体操比赛,故选A。
36.Cheetah猎豹,is是,the winner获胜者,句子是陈述句,故答案为猎豹是获胜者。
37.C 38.B 39.A 40.A 41.A 42.He often plays football, does his homework and has a cooking class at the weekend.
【导语】本文主要Tom的学校生活及她的三位老师。
37.句意:汤姆在星期二有_________。A体育课,B音乐课,C美术课。根据文中句子Today is Tuesday. We have maths, Chinese and art classes.可知他在星期二有数学,语文和美术课,故选C。
38.句意:汤姆在星期四午餐吃_________。A土豆和鱼肉,B西红柿和鱼肉,C土豆和西红柿。根据文中句子We have tomatoes and fish for lunch.可知星期四午餐他们吃西红柿和鱼肉,故选B。
39.句意:__________是有趣的。A瑞德先生。B杨先生,C王女士。根据文中句子After lunch, we have a reading class with a funny teacher, Mr Reed. 可知瑞德先生是有趣的,故选A。
40.句意:杨先生是__________又强壮的,但是王女士是_________和瘦的。A高的;矮的。B矮的;高的。C胖的;矮的。根据文中句子Mr Young is our new PE teacher. He's tall and strong. My music teacher is Ms Wang. She's short and thin.可知杨先生是又高又强壮的,但是王女士是又矮又和瘦的。故选A。
41.句意:__________是汤姆最喜欢的一天。A星期六,B星期日,C星期二。根据文中句子My favourite day is Saturday. 可知汤姆最喜欢的一天是星期六,故选A。
42.句意:汤姆在周末经常做什么?根据文中句子 I often play football on Saturdays. I do my homework and have a cooking class on Sundays.所以在周末汤姆经常踢足球,做家庭作业和上烹饪课。故答案为He often plays football, does his homework and has a cooking class at the weekend.
43.B 44.B 45.A 46.B 47.第二天一大早,我们将穿上新衣服。
【分析】短文主要讲了李明去年春节做的事情及李明今天春节打算做的事情。
43.句意:去年春节,李明和______吃了一顿丰盛的晚餐。A珍妮,B他的祖父母,C珍妮和他的祖父母,根据Last Spring Festival, my grandparents went to my home. We had a big dinner.,可知去年春节,李明和祖父母吃了一顿丰盛的晚餐,故选B。
44.句意:去年春节,他们_____吃了一顿丰盛的晚餐。A在家,B在餐馆里,C在李明家,根据We ate in a restaurant.,可知去年春节,他们在餐馆里吃了一顿丰盛的晚餐,故选B。
45.句意:李明的祖父母住在哪?A在乡下。B在城市里。C在李明家。根据This year we'll go to my grandparents' house in the country.,可知李明的祖父母住在乡下,故选A。
46.句意:他们什么时候去拜访亲戚和朋友。A在圣诞节。B第二天一早。C在农历新年前夕。根据Early the next morning, we will wear our new clothes. We will visit my relatives and We will say “Happy Spring Festival” to them.,可知第二天一早,他们去拜访亲戚和朋友,故选B。
47.Early the next morning第二天一早,we我们,will将要,wear穿,new新的,clothes衣服,句子是陈述句,故答案为第二天一早,我们将穿上新衣服。
48.The 2022 Spring Festival is on February 1. 49.The family has a big dinner. 50.People wear new clothes and say “Happy Spring Festival” to each other. 51.新年新面貌
【导语】本文介绍了春节的时间及传统习俗。
48.句意:2022年春节是什么时候?根据The 2022 Spring Festival is on February 1. 2022年春节在二月一日。可知答语应说2022年春节在二月一日。故答案为The 2022 Spring Festival is on February 1.
49.句意:人们在春节前夕做什么?根据On the eve of the Spring Festival, the family has a big dinner. 在春节前夕,家人有一顿丰盛的晚餐。可知答语应说家人有一顿丰盛的晚餐。故答案为The family has a big dinner.
50.句意:人们在春节的第一天做什么?根据On the first day of the Spring Festival, people wear new clothes and say “Happy Spring Festival” to each other. 在春节的第一天,人们穿上新衣服,互相说“春节快乐”。可知答语应说人们穿上新衣服,互相说“春节快乐”。故答案为People wear new clothes and say “Happy Spring Festival” to each other.
51.句意:“New year, new look.” 汉语意思是什么?New year新年,new新的,look面貌。根据词义,可知句子含义为新年新面貌。故答案为新年新面貌。
52.B 53.B 54.A 55.在春节前夕,我们通常吃一顿丰盛的晚餐。 56.如:The Mid-Autumn Festival.
【导语】本文介绍了春节。
52.句意:今年的春节是什么时候?A1月12日。B2月12日。C12月25日。根据“The Spring Festival was in February 12th this year.”,可知今年的春节是2月12日,故选B。
53.句意:中国最重要的节日是什么?A圣诞节。B春节。C复活节。根据“Because the Spring Festival is the most important festival in China...”,可知中国最重要的节日是春节,故选B。
54.句意:春节前夕我们晚饭后通常做什么?A我们一起看电视。B我们打扫我们的家。C我们买花。根据“After dinner, we watch TV together.”,可知春节前夕晚饭后看电视,故选A。
55.On the eve of the Spring Festival春节前夕,we我们,usually通常,have a big dinner吃一顿丰盛的晚餐,句子是陈述句,故答案为在春节前夕,我们通常吃一顿丰盛的晚餐。
56.句意:你最喜欢的节日是什么?本题答案不唯一,可回答:中秋节。故答案为The Mid-Autumn Festival.
57.T T F F T 58.I often draw pictures after school. We can make cakes there. 59.big and beautiful a library in my school many classrooms in my school football English play football read books in the library great fun
【导语】本文介绍了杰克的学校和学校生活。
57.(1)题干句意:杰克来自美国。根据短文内容I am Jack. I'm from the U.S.我是杰克。我来自美国。可知题干与短文内容相符,故答案为T。
(2)题干句意:杰克可以在烹饪室做蛋糕。根据短文内容There is a cooking room in my school. We can make cakes there.我的学校有一间烹饪室。我们可以在那里做蛋糕。可知题干与短文内容相符,故答案为T。
(3)题干句意:杰克的学校里没有体育馆。根据短文内容There is a gym, too.还有一个体育馆。可知题干与短文内容不符,故答案为F。
(4)题干句意:杰克在学校艺术俱乐部。根据短文内容My favourite sport is basketball. I'm in the school Basketball Club.我最喜欢的运动是篮球。我在学校篮球俱乐部。可知题干与短文内容不符,故答案为F。
(5)题干句意:杰克可以在音乐室唱歌跳舞。根据短文内容Sometimes I sing and dance in the music room.有时我在音乐室唱歌跳舞。可知题干与短文内容相符,故答案为T。
58.(1)often经常,after school放学后,I我,draw pictures画画。根据所给的句号可知句子是陈述句。根据各词词义可知连成句子:我经常放学后画画。I often draw pictures after school.书写句子时注意占格,注意字母大小写,注意标点符号,注意书写美观,故答案为I often draw pictures after school.
(2)图片上在做蛋糕。根据短文内容We can make cakes there.我们可以在那里做蛋糕。符合题意,故答案为We can make cakes there.
59.本题答案不唯一,要仿照例文结构按照实际情况叙述。各空格可以补充为:big and beautiful又大又漂亮;a library in my school在我的学校里有一个图书馆;many classrooms in my school在我的学校里有很多教室;football足球;English英语;play football踢足球;read books in the library在图书馆里读书;great fun非常有趣。故答案为big and beautiful;a library in my school;many classrooms in my school;football;English;play football;read books in the library;great fun。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录