【期末考点培优】专题20 阅读理解-选择-2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优科普版(含答案解析)

文档属性

名称 【期末考点培优】专题20 阅读理解-选择-2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优科普版(含答案解析)
格式 docx
文件大小 60.3KB
资源类型 试卷
版本资源 科普版
科目 英语
更新时间 2025-12-16 12:05:01

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优科普版
专题20 阅读理解-选择
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
根据短文内容选择正确的选项。
Dear Mike,
I am going to tell you about my life in China. I study in Zhuhai. I live near the school. So I can go on foot. But I often go by bike. Because that’s fun. My mother is an English teacher. My father works in a science museum. We often play football at 5:30 pm. But sometimes we go shopping. I have a new friend, Tom. He is in Harbin now. I am going to visit him this winter holiday. I am going to fly there. What are you going to do this winter holiday
Yours,
Lily
1.The letter is from ______. ( )
A.Mike B.Tom C.Lily
2.Lily lives in ______. ( )
A.Zhuhai B.Chongqing C.Harbin
3.Lily’s mother is an ______ teacher. ( )
A.art B.English C.Chinese
4.How will Lily go to Harbin ( )
A.By bus. B.By plane. C.By bus.
5.Where does Lily live ( )
A.She lives far from the school. B.She lives behind the school. C.She lives near the school.
根据材料内容选择最佳答案。
Here are many kinds of things people like to do on the Internet (互联网).
Get news 98%
Check the weather 90%
Send emails 60%
Buy things 85%
Play games 75%
Listen to music 30%
Talk to friends 80%
6.How many things can people do online ( )
A.6. B.7. C.8.
7.What can people do on the Internet ( )
A.Have a meal. B.Check the weather. C.Run a race.
8.What do people like to do best on the Internet ( )
A.Getting news. B.Listening to music. C.Sending emails.
9.Can people talk to friends on the Internet ( )
A.Yes, they can. B.No, they can’t. C.They can only talk in the room.
10.____ of the people buy things on the Internet. ( )
A.90% B.85% C.75%
根据材料内容选择最佳答案。
Dear parents,
There will be a school open day at our school next week. We’d like to invite you to come. Looking forward to having a nice time with you!
Time: November 2nd, 9:00 a.m.—12:30 p.m.
Place: The school hall (礼堂)
Activities: ① Look around the school,
② Watch pupils doing morning exercises.
③ Have two lessons (English and maths) .
④ Have a parents’ meeting.
PS: The map can help you find the school hall.
A map of our school building
F4 The School Hall
F3 Lab Reading room School library
F2 Class Three Class Four Teachers’ office
F1 Class Two Class One Computer room
11.What does “looking forward” mean in Chinese ( )
A.期待 B.开始 C.改变
12.When is the school open day ( )
A.This week. B.November 2nd. C.After the party.
13.Where is the school hall ( )
A.It’s on the first floor. B.It’s on the third floor. C.It’s on the fourth floor.
14.What lessons will be open to parents ( )
A.Chinese and English. B.English and maths. C.PE and science.
15.What won’t parents do on the school open day ( )
A.Have a parents’ meeting. B.Sweep the floor. C.Look around the school.
根据短文内容,选出正确选项。
When: March 12th
Where: Chongde Park
What: Plant some trees, have an environmental education class (环保教育课), draw some pictures.
How: Would you like to come Please send (发送) me an e-mail at Xichuan@ before March 10th.
Why: Animals can get food from trees. Trees can make the air clean, make people healthy, make our country more beautiful and so on.
16.When can we take an activity(活动) ( )
A.March 9th. B.March 12th. C.March 14th.
17.Where do we plant trees ( )
A.In the playground. B.Chongde Park. C.Zoo.
18.What can we do there ( )
A.Plant trees and draw some pictures.
B.Have an environmental education class.
C.A and B
19.How can we keep in touch with (联系) each other ( )
A.By e-mail. B.By telephone. C.By WeChat (微信).
20.This short article (短文) could be ______. ( )
A.an advertisement (广告). B.a poster (海报). C.a story
根据短文内容选择最佳答案。
Mr Black and Mr White worked in the same bookstore(书店). One day Mr Black said to Mr White, “We are going to have a small party at our house next Saturday evening. Will you and your wife come ”
Mr White said, “Thank you very much. That is very kind of you. We are free that evening, I think, but I will telephone my wife and ask her.” After he telephoned, he looked surprised.
“What is the matter ” said Mr Black. “Did you speak to your wife ”
“No,” answered Mr White. “She wasn’t there.” My small son answered the telephone. I said to him, “Is your mother there, Peter ” And he answered, “No, she is not at home.” “Where is she then ” I asked. “She is outside.” “What is she doing ” “She is looking for me.'”
21.Where did Mr Black and Mr White work ( )
A.In a school. B.In a bookstore. C.In a hotel.
22.Who is going to have a small party ( )
A.Mr Black. B.Mr White. C.Mr Black and Mr White.
23.Is Mr White free next Saturday evening ( )
A.He isn’t free. B.No, he isn’t. C.Yes, he is.
24.Where is Mr White’s wife ( )
A.She is at home. B.She is outside. C.She is at the party.
25.Who answered the telephone ( )
A.Mr Black’s son. B.Mr White’s wife. C.Mr White’s son.
根据短文内容,选择正确答案。
It’s my grandma’s birthday today. She lives with my uncle in a village. We want to see her.
It’s eight o’clock in the morning, my parents and I are shopping in the supermarket. We want to buy something for my grandma. My grandma likes eating apples and bananas. My father wants to buy some for her. My mother wants to buy a new coat for my grandma. I want to buy some candy for my grandma. And we all want to buy her a big birthday cake.
We hope my grandma will have a happy birthday.
26.Today is ________ birthday. ( )
A.grandpa’s B.my C.my grandma’s
27.My grandma lives with ________. ( )
A.my uncle B.my aunt C.us
28.Where are we shopping ( )
A.Nanyang. B.A Supermarket. C.A shop.
29.My father wants to buy ________. ( )
A.some apples B.some bananas C.A and B
30.We all want to buy ________ for my grandma. ( )
A.a coat B.a big birthday cake C.some candy
根据短文内容,选择正确答案。
My name is Liu Jun. I live in Shanghai.
Our new home is on the eighteenth floor. My bedroom is big and bright.
From the window, I can see many cars and people down in the streets. They look very small. The cars look like toys.
To the west, I can see the Huangpu River and many tall buildings along it.
At night we watch the lights go on over the city.
The lights look like stars in the sky. And the city is very beautiful. I like my new home.
31.Liu Jun lives in ______. ( )
A.London B.Beijing C.Shanghai
32.His new home is on the ______ floor. ( )
A.seventeenth B.eighteenth C.eighth
33.His new ______ is big and bright. ( )
A.classroom B.bedroom C.sitting room
34.From the window, he can see many ______ down in the streets. ( )
A.cars B.people C.A and B
35.At night the ______ look like stars in the sky. ( )
A.lights B.windows C.cities
阅读短文,根据短文内容选择最佳答案。
Hello, everyone! My name is Lucy. This is our beautiful school. There are three buildings, two playgrounds and a garden in our school. The playgrounds are big. We often play basketball on the playground on Fridays. The garden is small. There are many yellow sunflowers in it. Our school is a boarding school. I like my school
36.Who is the girl ( )
A.Lucy. B.Lily. C.Harry.
37.Lucy’s school is _____. ( )
A.big B.small C.beautiful
38.How many gardens are there in our school ( )
A.One. B.Two. C.Three.
39.When do they play basketball ( )
A.On Mondays. B.on Tuesdays. C.on Fridays.
40.What colour are the sunflowers ( )
A.Yellow B.Red. C.Blue.
根据短文内容,选择正确答案。
Every year there is a Spring Festival in China. Usually it is in January or February. It is the most important festival in China. So before it comes, everyone has to prepare things. They buy pork, beef, chicken, fruits and many other things. And they often make a special kind of food-“dumplings”. It means “come together”. On the day before the festival, parents buy new clothes for their children. Children also buy presents for their parents. On the Spring Festival Eve(除夕), all the family members come back to their hometown. This is a happy moment. Some sing and dance, some play cards and others get the dinner ready. When they enjoy the meal, they give each other the best wishes for the coming year. They all have a good time!
41.Which is the most important festival in China ( )
A.The Mid Autumn Festival. B.The Lantern Festival. C.Children’s Day. D.The Spring Festival.
42.When is the Chinese Spring Festival usually celebrated ( )
A.In March or April. B.In May or June. C.In January or February. D.In December.
43._______ are the special food for the Spring Festival in China. ( )
A.Chicken B.Dumplings C.Fish D.Fried rice
44.What’s the meaning of the food “dumplings” for Chinese people in the Spring Festival ( )
A.Come together. B.Help yourself. C.Lookup. D.Congratulate.
45.The family _______ when they are having dinner together on the Spring Festival Eve. ( )
A.give each other the best wishes B.buy each other presents C.sing and dance D.play cards
Tom and Jim are talking about the future.
“What’s our world going to be like in the future ” asks Tom.
“Well, no one knows. but it’s interesting to guess.”
“In the future, everyone is going to carry a pocket computer(便携式计算机). The computers will help people do all kinds of things. We are going to have very small telephones in our pockets, too. People are going to live and work under the sea. People might build towns, factories and farms under the sea, too.”
“Machines and robots(机器人)are going to do most of the work, and so people are going to have more holidays(假日). They are going to fly to the moon and have their holidays there.”
46.______ are talking about their lives in the future. ( )
A.Two boys B.Some girls C.Tom and Kelly
47.______ may do most of the work instead of(代替)people. ( )
A.Telephones B.Pockets C.Machines and robots
48.In the future, the people are going to build towns, factories and farms ______. ( )
A.under the sea B.on the moon C.in the sky
49.They think people will have more _______ in the future. ( )
A.money B.children C.holidays
50.Which of the following sentences is NOT true ( )
A.People are going to fly to the moon in the future.
B.Everyone has a pocket computer now.
C.People are going to have their holidays on the moon.
John lives in a village. People often call him “Mr. Going-to-do”. Do you want to know why John always says, “I’m going to do…” But he never does it.
Every Saturday, John goes to Mr. Smith’s house and talks with him. “I’m going to clean my house tomorrow,” he says, or “I’m going to wash my car next week.”
Mr. Smith usually says. “Are you John ” John isn’t going to clean his house or wash his car. Mr. Smith knows that.
Then he says, “Excuse me, John. I’m going to do some work now.” And he goes into his house.
Mr. Smith often says to his son. “If you say you are going to do something. then do it. Don’t be another Mr. Going-to-do.”
51.John has got another name. That is _____. ( )
A.Mr. Smith B.Mr. Going-to-do
52.John says, “I am going to _____ next week.” ( )
A.clean my house B.wash my car
53.John _____ cleans his house on Saturday. ( )
A.never B.always
54.Mr. Smith _____ his son to be another “Mr. Going-to-do”. ( )
A.doesn’t want B.wants
55.John has a _____ habit. ( )
A.good B.bad
Christmas Day is on December 25. On Christmas Eve—the night before Christmas Day, children are very happy. They put their stockings(长筒袜)at the end of their beds before they go to bed. They want Father Christmas to give them presents.
Parents often tell their children that Father Christmas is a very kind man. He comes on Christmas Eve. He lands on the top of each house and comes down the chimney(烟囱)into the fireplace(壁炉)and brings them a lot of presents.
Christmas Day always begins before breakfast. The children wake up very early. They can’t wait to open the presents in their stockings. Then they wake up their parents and say, “Merry Christmas!”
56.Christmas Eve is ______. ( )
A.the night after December 25 B.the night of December 25 C.the night of December 24
57.Father Christmas often puts the presents ______. ( )
A.into children’s hats B.into children’s stockings C.under children’s beds
58.Father Christmas comes into the house through the ______. ( )
A.chimney B.front door C.back door
59.When does Father Christmas come ( )
A.On December 25th. B.On Christmas Eve. C.We don’t know.
60.On the morning of Christmas Day, children wake up their parents very early and say “______!” ( )
A.Happy New Year B.Best wishes for you C.Merry Christmas
My name is Ann. I'm an American girl. I'm a student in Class Three, Grade Five.
Helen and I are on duty today. We go to the classroom and open the windows at seven in the morning. We clean the classroom at seven fifteen. The class begins at eight. After school, we play games on the playground. I go home at five.
In the evening, my father, my mother and I watch TV at eight. I go to bed at nine ten.
61.Ann is from ________. ( )
A.the UK B.China C.the USA
62.Ann is in ________. ( )
A.Class Four B.Grade Five C.Class Two
63.We go to the classroom at ________. ( )
A.seven B.seven twenty C.seven fifteen
64.The class begins at ________. ( )
A.7:00 B.7:15 C.8:00
65.We ________ at eight in the evening. ( )
A.have dinner B.watch TV C.go to bed
It is Susan's birthday party. She is seven years old. She is in Grade Two. She has many friends in school. Nancy is her best friend. Susan invites all her friends to her party. After her friends come to the party. They have a cake, soda and juice. They play many different games. Everyone has a good time. No one wants to go home.
66.Susan is ________ years old. ( )
A.seven B.six C.five
67.Susan is in ________. ( )
A.Class Two B.Grade Two C.Class Three
68.Does Susan have many friends in school ( )
A.Yes, she is. B.Yes, she does. C.No, she doesn't.
69.What do her friends have at Susan's party ( )
A.They play many different games. B.They have bread and juice. C.They have a cake, soda and juice.
Mickey is a mouse. Milly is his brother. They are happy, but now they are hungry.
"I like cakes. Let's eat some cakes," says Mickey.
"It sounds good! But where's the cake " Milly asks.
Suddenly they find a cake. But a big cat is near the cake. Milly comes out of the hole (洞) and makes a face (扮鬼脸) at the cat. The cat is angry.
He runs after Milly. Meanwhile (同时), Mickey takes the cake. And Milly runs back to the hole in time. They eat the cake.
70.Mickey and Milly are ______. ( )
A.brothers B.friends C.sisters
71.______ like(s) cake. ( )
A.Mickey B.Milly C.A and B
72.There's a ______ near the cake. ( )
A.man B.boy C.cat
73.______ make(s) a face at the cat. ( )
A.Mickey B.Milly C.A and B
74.______ take(s) the cake into the hole. ( )
A.Milly B.The cat C.Mickey
New Year's Day
New Year's Day is on the first day of January.
On Monday, Mum cooked a lot of delicious food. My family had a big dinner together. We liked the food very much.
On Tuesday, my good friends and I played lots of games. We played football and cards together. It was fun!
In the evening, Mum and I went to see a film. It was very interesting and exciting. We both liked it very much.
Mum and I went to the supermarket by bike on Wednesday. We bought a lot of food and some fruit. I ate the food and watched TV when we went back on New Year's Day. I was very happy and excited.
75.When is New Year's Day ( )
A.On January 1st. B.On February 2nd. C.On December 31st.
76.We had a big dinner ______. ( )
A.on Monday B.on Tuesday C.on Wednesday
77.On Tuesday evening, I went to see a film with ______. ( )
A.my friends B.my mother C.my father
78.We went to the supermarket ______ on Wednesday. ( )
A.on foot B.by car C.by bike
79.What did they buy in the supermarket ( )
A.They bought some vegetables. B.They bought some chicken.
C.They bought some food and fruit.
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C 2.A 3.B 4.B 5.C
【导语】本文讲了莉莉一家人在中国的生活及莉莉寒假的计划。
1.句意:这封信来自______。根据结尾可知来自莉莉,故选C。
2.句意:莉莉住在______。A珠海,B重庆,C哈尔滨,根据“I study in Zhuhai.”,可知住在珠海,故选A。
3.句意:莉莉的妈妈是一名_______老师。A美术,B英语,C语文,根据“My mother is an English teacher.”,可知是一名英语老师,故选B。
4.句意:莉莉会怎么去哈尔滨?A坐公共汽车。B坐飞机。C坐公共汽车。根据“He is in Harbin now. I am going to visit him this winter holiday. I am going to fly there.”,可知坐飞机,故选B。
5.句意:莉莉住在哪?A她住得离学校很远。B她住在学校后面。C她住在学校附近。根据“I live near the school.”,可知住在学校附近,故选C。
6.B 7.B 8.A 9.A 10.B
【导语】本文主要介绍了人们在网上做得事情。
6.句意:人们在网上可以做多少事情?根据表格可知人们可以做7件事情,故选B。
7.句意:人们可以在网上做什么?Have a meal.吃饭。Check the weather.查天气。Run a race.参加比赛。根据表格可知人们可以得到消息,查看天气,发送邮件,买东西,玩游戏,听音乐,和朋友聊天,故选B。
8.句意:人们最喜欢在网上做什么?Getting news.得到消息。Listening to music.听音乐。Sending emails.发送电子邮件。根据表格可知“得到消息”的比例最高,最喜欢的事情应该是得到消息,故选A。
9.句意:人们可以在网上和朋友聊天吗?Yes, they can.是的,他们可以。No, they can’t.不,他们不可以。They can only talk in the room.他们只能在房间里聊天。根据表格可知人们可以在网上和朋友聊天,故选A。
10.句意:85%的人在网上买东西。根据表格可知买东西的人占85%,故选B。
11.A 12.B 13.C 14.B 15.B
【导语】本文是学校开放日的具体情况。
11.句意:looking forward在汉语的意思是期待。根据“We’d like to invite you to come.”可知学校邀请家长参加,应该是期待和家长度过美好的时候,looking forward意思是期待,故选A。
12.句意:学校开放日是什么时候?This week.这周,November 2nd.11月2日。After the party.聚会后。根据“Time: November 2nd, 9:00 a.m.—12:30 p.m.”可知学校开放日是11月2日。故选B。
13.句意:学校礼堂在哪里?It’s on the first floor.在一楼。It’s on the third floor.在三楼。It’s on the fourth floor.在四楼。根据表格可知学校礼堂在4楼,故选C。
14.句意:将对家长开放什么课?Chinese and English.语文和英语。English and maths.英语和数学。PE and science.体育和科学。根据“Have two lessons (English and maths) .”可知将开放英语和数学课,故选B。
15.句意:在学校开放日家长不能做什么?Have a parents meeting.参加家长会。Sweep the floor.打扫地板。Look around the school.参观学校。根据“Activities: ① Look around the school, ② Watch pupils doing morning exercises. ③ Have two lessons (English and maths) . ④ Have a parents’ meeting.”可知家长将参观学校,观看孩子们做早操,听课,参加家长会,没有打扫地板,故选B。
16.B 17.B 18.C 19.A 20.B
【导语】本文主要是植树环保海报。
16.句意:我们什么时候可以参加这项活动?A三月九日。B三月十二日。C三月十四日。根据“When: March 12th.时间:三月十二日。”可知是三月十二日,故选B。
17.句意:我们在哪植树?A在操场上。B崇德公园。C动物园。根据“Where: Chongde Park.地点:崇德公园。”可知在崇德公园。故选B。
18.句意:我们能在那儿做什么?A植树和画些画。B上环保教育课。根据“What: Plant some trees, have an environmental education class (环保教育课), draw some pictures.内容:种树,上环保教育课,画画。”可知可以植树、画画和上环保教育课。故选C。
19.句意:我们怎样才能保持联系?A通过邮件。B通过电话。C通过微信。根据“How: Would you like to come Please send (发送) me an e-mail at Xichuan@ before March 10th.怎样:你想来吗?请在3月10日之前发送电子邮件至Xichuan@。”可知是通过邮件。故选A。
20.句意:这篇短文可能是_____。A一则广告。B一张海报。C一个故事。根据上下文内容可知是一张海报,故选B。
21.B 22.A 23.C 24.B 25.C
【导语】本文讲了怀特先生的经历。
21.句意:布莱克先生和怀特先生在哪工作?A在一所学校。B在一家书店。C在一家酒店。根据“Mr Black and Mr White worked in the same bookstore(书店).”,可知布莱克先生和怀特先生在一家书店,故选B。
22.句意:谁要举办一个小聚会?A布莱克先生。B怀特先生。C布莱克先生和怀特先生。根据第一段可知布莱克先生要举办一个小聚会,故选A。
23.句意:怀特先生下周六晚上有空吗?根据“We are free that evening, I think, but I will telephone my wife and ask her.”,可知有空,故选C。
24.句意:怀特先生的妻子在哪?A她在家。B她在外面。C她在聚会。根据“She is outside.”,可知怀特先生的妻子在外面,故选B。
25.句意:谁接的电话?A布莱克先生的儿子。B怀特先生的妻子。C怀特先生的儿子。根据“My small son answered the telephone.”,可知怀特先生的儿子接的电话,故选C。
26.C 27.A 28.B 29.C 30.B
【导语】本文讲述了奶奶过生日,大家为奶奶买的不同的礼物。
26.句意:今天是________的生日。A爷爷,B我的,C我的奶奶,根据“It’s my grandma’s birthday today.”可知今天是我的奶奶生日,故选C。
27.句意:我的奶奶和________住在一起。A我的叔叔,B我的阿姨,C我们,根据“She lives with my uncle in a village.”可知她和我的叔叔在一起生活,故选A。
28.句意:我们在哪里购物?A南阳。B一个超市。C一个商店。根据“my parents and I are shopping in the supermarket.”可知我的父母和我在一个超市购物,故选B。
29.句意:我的爸爸想买________。A一些苹果,B一些香蕉,C A和B,根据“My grandma likes eating apples and bananas. My father wants to buy some for her.”可知两种水果都想买一些,故选C。
30.句意:我们都想给我奶奶买________。A一个外套,B一个大的生日蛋糕,C一些糖果,根据“And we all want to buy her a big birthday cake.”可知我们想给奶奶买一个生日蛋糕,故选B。
31.C 32.B 33.B 34.C 35.A
【导语】本文主要讲述的是刘军新家的情况。
31.句意:刘军住在______。A伦敦,B北京,C上海,根据句子“I live in Shanghai.”,可知刘军住在上海,故选C。
32.句意:他的新家在______楼。A第十七,B第十八,C第八,根据句子“Our new home is on the eighteenth floor.”,可知他的新家在第十八楼,故选B。
33.句意:他的新______又大又亮。A教室,B卧室,C客厅,根据句子“My bedroom is big and bright.”,可知他的新卧室又大又亮,故选B。
34.句意:从窗口,他可以看到街上许多______。A汽车,B人,C. A和B,根据句子“From the window, I can see many cars and people down in the streets.”,可知可以看见街上的车和人,故选C。
35.句意:晚上______看起来像天上的星星。A灯,B窗户,C城市,根据句子“The lights look like stars in the sky.”,可知灯看起来像星星,故选A。
36.A 37.C 38.A 39.C 40.A
【导语】本文主要介绍了露西的学校。
36.句意:这个女孩是谁?A露西,B莉莉,C哈利,根据原文“My name is Lucy.”可知女孩是露西,故选A。
37.句意:露西的学校是____。A大的,B小的,C美丽的,根据原文“This is our beautiful school.”可知学校是美丽的,故选C。
38.句意:我们的学校有多少个花园?A一个,B两个,C三个,根据原文“There are three buildings, two playgrounds and a garden in our school.”可知学校有一个花园,故选A。
39.句意:他们什么时候打篮球?A在每周一,B在每周二,C在每周五,根据原文“We often play basketball on the playground on Fridays.”可知他们每周五打篮球,故选C。
40.句意:太阳花是什么颜色的?A黄色,B红色,C蓝色,根据原文“There are many yellow sunflowers in it.”可知太阳花是黄色的,故选A。
41.D 42.C 43.B 44.A 45.A
【导语】本文介绍了在中国春节期间人们的活动安排。
41.句意:哪个是中国最重要的节日?A中秋节。B元宵节。C儿童节。D春节。根据“Every year there is a Spring Festival in China. It is the most important festival in China.”可知春节是中国最重要的节日,故选D。
42.句意:中国的春节通常在什么时候庆祝?A在三月或四月。B在五月或六月。C在一月或二月。D在十二月。根据“Usually it is in January or February.”可知通常在一月或二月,故选C。
43.句意:_______是中国春节的特色食物。A鸡肉,B饺子,C鱼,D炒饭,根据“And they often make a special kind of food-‘dumplings’.”可知饺子是中国春节特色食物,故选B。
44.句意:对中国人来说,春节的“饺子”意味着什么?A相聚在一起。B请随意。C查找。D祝贺。根据“It means ‘come together’.”可知饺子意思是相聚在一起,故选A。
45.句意:当他们在一起吃年夜饭时,家人_______。A互相致以最美好的祝愿,B给对方买礼物,C唱歌和跳舞,D玩纸牌,根据“When they enjoy the meal, they give each other the best wishes for the coming year. ”可知人们会相互致以美好祝愿,故选A。
46.A 47.C 48.A 49.C 50.A
【导语】本文讲述了汤姆和吉姆在谈论未来的生活。
46.句意:_____正在谈论他们未来的生活。A两个男孩,B一些女孩,C汤姆和凯莉,根据“Tom and Jim are talking about the future.”可知是汤姆和吉姆。故选A。
47.句意:_____可能会代替人做大多数工作。A电话,B口袋,C机器人,根据““Machines and robots(机器人)are going to do most of the work, and so people are going to have more holidays(假日). ”可知是机器人。故选C。
48.句意:人们也可以______建造城镇、工厂和农场。A在海底,B在月球,C在空中,根据“People might build towns, factories and farms under the sea, too.”可知是在海底。故选A。
49.句意:他们认为在未来人们将有更多______。A钱,B孩子,C假期,根据““Machines and robots(机器人)are going to do most of the work, and so people are going to have more holidays(假日). ”可知是假日。故选C。
50.句意:以下哪个句子是错误的?A人们将来会飞往月球。B现在每个人都有一台袖珍电脑。C人们将在月球上度假。根据“In the future, everyone is going to carry a pocket computer(便携式计算机). They are going to fly to the moon and have their holidays there.”可知A选项是错误的。故选A。
51.B 52.B 53.A 54.A 55.B
【导语】本文讲了约翰只说不做。
51.句意:约翰有另一个名字。那是______。根据John lives in a village. People often call him “Mr. Going-to-do”.,可知约翰的另一个名字是Mr. Going-to-do,故选B。
52.句意:约翰说,“下周我要_______。” A打扫房子,B洗车,根据I’m going to wash my car next week.,可知约翰说下周要洗车,故选B。
53.句意:约翰星期六_____打扫他的房子。A从不,B总是,根据第二三段可知约翰星期六从不打扫他的房子,故选A。
54.句意:史密斯先生______他的儿子成为另一个“Mr. Going-to-do”。A不想,B想,根据Don’t be another Mr. Going-to-do.”,可知史密斯先生不想让他的儿子成为另一个“Mr. Going-to-do”,故选A。
55.句意:约翰有一个_____习惯。A好的,B坏的,根据全文可知约翰有一个坏习惯,故选B。
56.C 57.B 58.A 59.B 60.C
【导语】本文主要写了怎样庆祝圣诞节。
56.句意:平安夜是________。A12月26日晚,B12月25日晚上,C12月24日晚。根据文中句子“On Christmas Eve—the night before Christmas Day, children are very happy.”可知平安夜是12月25日前一夜,也就是12月24日晚上,故选C。
57.句意:圣诞老人经常把礼物放在_________。A孩子的帽子里,B孩子的袜子里,C孩子的床下面。根据文中句子“They put their stockings(长筒袜)at the end of their beds before they go to bed. They want Father Christmas to give them presents.”可知圣诞老人经常把礼物房子孩子们的袜子里,故选B。
58.句意:圣诞老人通过_______进入房子。A烟囱,B前门,C后门。根据文中句子“He lands on the top of each house and comes down the chimney(烟囱)into the fireplace(壁炉)and brings them a lot of presents.”可知圣诞老人通过烟囱进入房子里,故选A。
59.句意:圣诞老人什么时候来?A12月25日。B平安夜。C我们不知道。根据文中句子“He comes on Christmas Eve.”可知他平安夜来,故选B。
60.句意:圣诞节那天早上,孩子们很早就把父母叫醒,说“__________!”A新年快乐。B给你最好的祝愿。C圣诞快乐。根据文中句子“Then they wake up their parents and say, ‘Merry Christmas!’”可知他们说圣诞快乐,故选C。
61.C 62.B 63.A 64.C 65.B
【分析】文章讲的是安的学校情况。
61.句意:安来自________。A.英国,B.中国,C.美国,根据文中句子My name is Ann. I'm an American girl. 得知安是一个美国女孩。故选C。
62.句意:安在________。A.四班,B.五年级,C.二班,根据文中句子I'm a student in Class Three, Grade Five.得知安是五年级三班的学生。故选B。
63.句意:我们在________去教室。A.七点,B.七点二十,C.七点十五,根据文中句子We go to the classroom and open the windows at seven in the morning. 得知我们早上七点去教室打开窗户。故选A。
64.句意:这节课在________开始。A.七点,B.七点十五,C.八点,根据文中句子The class begins at eight. 得知我们早上八点上课。故选C。
65.句意:我们在晚上八点在_______。A.吃晚餐,B.看电视,C.去睡觉,根据文中句子In the evening, my father, my mother and I watch TV at eight. 得知晚上,我爸爸、妈妈和我八点看电视。故选B。
66.A 67.B 68.B 69.C
【分析】短文大意:短文介绍了苏珊的朋友来参加她的生日聚会。
66.句意:苏珊____岁了。A七;B六;C五;根据短文中的It is Susan's birthday party. She is seven years old. 可知苏珊七岁了,故选A。
67.句意:苏珊在____。A二班;B二年级;C三班;根据短文中的She is in Grade Two.可知苏珊在二年级,故选B。
68.句意:苏珊在学校有很多朋友吗?A是的,她是。B是的,她有。C不,她没有。根据短文中的She has many friends in school.可知她在学校有很多朋友,句子是does引导的一般疑问句,答语为肯定回答Yes, she does.,故选B。
69.句意:在苏珊的聚会上她的朋友们吃什么?A她们做不同的游戏。B她们吃面包和果汁。C她们吃蛋糕,喝苏打水和果汁。根据短文中的They have a cake, soda and juice.可知他们吃蛋糕,喝苏打水和果汁,故选C。
70.A 71.A 72.C 73.B 74.C
【分析】短文大意:短文介绍了米奇和米利想吃蛋糕,共同合作把蛋糕带进洞里的事情。
70.句意:米奇和米利是____。A兄弟;B朋友;C姐妹;根据短文中的Mickey is a mouse. Milly is his brother. 可知米奇和米利是兄弟,故选A。
71.句意:____喜欢蛋糕。A米奇;B米利;CA和B;根据短文中的"I like cakes. Let's eat some cakes," says Mickey.可知米奇喜欢蛋糕,故选A。
72.句意:蛋糕附近有一只____。A男人;B男孩;C猫;根据短文中的But a big cat is near the cake.可知蛋糕附近有一只猫,故选C。
73.句意:____对着猫做鬼脸。A米奇;B米利;CA和B;根据短文中的Milly comes out of the hole (洞) and makes a face (扮鬼脸) at the cat. 可知米利对着猫做鬼脸,故选B。
74.句意:___把蛋糕带进洞里。A米利;B猫;C米奇;根据短文中的Meanwhile (同时), Mickey takes the cake.可知米奇把蛋糕带进洞里,故选C。
75.A 76.A 77.B 78.C 79.C
【分析】短文大意:短文介绍了我们星期一、星期二和星期三做的事情。
75.句意:元旦是什么时候?A在一月一号。B在二月二号。C在十二月三十一号。根据短文中的New Year's Day is on the first day of January.可知元旦在一月一号,故选A。
76.句意:我们___吃了一顿丰盛的晚餐。A在星期一;B在星期二;C在星期三;根据短文中的On Monday, Mum cooked a lot of delicious food. My family had a big dinner together. 我们在星期一吃了一顿丰盛的晚餐,故选A。
77.句意:在星期二晚上,我和____去看电影了。A我的朋友;B我的妈妈;C我的爸爸;根据短文中的In the evening, Mum and I went to see a film.可知我和我妈妈去看电影了,故选B。
78.句意:我们星期三_____去超市。A步行;B乘汽车;C骑自行车;根据短文中的Mum and I went to the supermarket by bike on Wednesday.可知我们星期三骑自行车去超市,故选C。
79.句意:她们在超市买了什么?A她们买了一些蔬菜。B她们买了一些鸡肉。C她们买了一些食物和水果。根据短文中的We bought a lot of food and some fruit.可知她们买了一些食物和水果,故选C。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录