/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优科普版
专题21 阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,完成下列任务。
Hi, I’m Huahua. Tomorrow is Sunday. It will be sunny and warm. I will go shopping with my family in the morning. My father is going to buy a book about music. He likes singing very much. My mother likes bananas and apples. She will buy some bananas and apples. My coat is small and old, so I’m going to buy a blue coat. What about my brother Tiantian He is going to buy a football. He likes playing football.
1.阅读短文内容,完成下面的购物清单。
The shopping list
Huahua’s father A book about
Huahua’s Some bananas and apples
Huahua A blue
Huahua’s brother A
2.根据短文内容,判断下列句子正(T)误(F)。
(1) Today is Saturday. ( )
(2) We will go shopping in the afternoon. ( )
(3) My brother likes singing very much. ( )
Lulu周末打算干什么呢?我们一起来看看吧!请读一读,完成下列任务。
I’m Lulu. Tomorrow is Sunday. I am going to visit my grandparents(祖父母). They have a big farm. There are many sheep, pigs and chickens on the farm. My grandparents have a black dog, too. It’s not big, but it can help them. I like the dog very much, I am going to help my grandparents on the farm all day. I am going to feed(喂养) the animals and clean the farm. I think I will have a happy and busy weekend(周末).
3.根据短文内容判断正(T)误(F)。
(1) Lulu is going to clean her room on weekend. ( )
(2) Lulu’s grandparents have a small black dog. ( )
(3) Lulu is going to help her grandparents on the farm on Monday. ( )
(4) Lulu will be busy but happy tomorrow. ( )
4.根据你的实际情况回答问题。
What are you going to do with your grandparents on weekend
阅读短文,完成下列任务。
5.请给以上几位同学的计划配上相应的表格,将序号填在横线上。
John: My parents and I are going to Nanjing by car this weekend. We are going to Confucius Temple (夫子庙). I’m so excited. Mike: I’m going to Beijing with my friends tonight. We’ re going there by plane. I’m sure we’ll enjoy our trip.
Sarah: I’m going to Dalian with my mum tomorrow. We’ re going there by train. We like the seafood there. I can’t wait! Amy: This Sunday, Chen Jie and I are going to Beijing by train. We like climbing. We’ re going to the Great Wall.
A. When tonight B. When tomorrow
Where Beijing Where Dalian
Who friends& me Who Mum& me
How by plane How by train
C. When weekend D. When Sunday
Where Nanjing Where Beijing
Who parents& me Who Chen Jie& me
How by car How by train
6.请为上面的材料选择一个合适的标题: ( )
A.Our school B.Our classroom C. Our plans
下面几位同学各自所在的城市今天或明天的天气状况会怎样呢?他们要做些什么呢?读一读,完成下列任务。
I’m Linda. I live in Sydney. It’ll be cloudy and windy tomorrow. I am going to plant trees with my family on the hill.
My name is Mary. I come from London. It’s warm today. I am cleaning my room.
I’m Mark. I’m in Zhengzhou.I will go to Henan Museum(博物馆) by subway(地铁). Tomorrow will be rainy.
I’m Lele. I’m in Shanghai. It’s one o’clock in the afternoon. It’s raining outside now. I am watching TV with my dog at home.
My name is Bob. I’m in Beijing. The weather will be snowy tomorrow. I will make a snowman. I like snowmen very much.
7.根据短文内容,将其序号写在下列各地今天或明天的天气(填在横线上)。
City London Beijing Sydney
Weather
A.cloudy B.warm C.windy D.snowy
8.根据短文内容,选择正确答案。
(1) Lele ________ now. ( )
A.is making a snowman B.is cleaning her room C. is watching TV
(2) Mark will go to _________ tomorrow. ( )
A. B. C.
阅读理解。
Hello! My name is Lin Yang. I have an interesting family. My grandpa’s birthday is on National Day. It’s on October 1st. My grandma’s birthday is on March 12th. It’s on Tree Planting Day. My father’s birthday is on Mid-Autumn Day. It’s on September 29th this year. He can eat a birthday cake and mooncakes. He is always very happy on his birthday. My mother’s birthday is on December 25th. It’s on Christmas Day! Sometimes it snows on that day. What about me Ha-ha! My birthday is on June 1st.
9.根据短文内容,选择下列人物与他们生日所在的节日。
A. B. C. D. E.
(1) Lin Yang ( )
(2) Mother ( )
(3) Grandpa ( )
(4) Father ( )
(5) Grandma ( )
10.根据短文内容,判断下列句子的正(T)误(F)。
(1) Lin Yang’s grandpa’s birthday is in spring. ( )
(2) Mid-Autumn Day is on September 29th every year. ( )
(3) Sometimes it snows on Lin Yang’s mother’s birthday. ( )
(4) Lin Yang’s father always eats zongzi on his birthday. ( )
(5) Lin Yang’s birthday is on Children’s Day. ( )
Tom和John怎么啦?请认真读一读,完成下列任务吧。
Tom and John were brothers. They lived in the same room and were in the same class. One day they had a fight(打架), so they didn’t speak to each other(彼此) for a week. On Monday evening, Tom was very tired (疲倦的) when he came back(回来) from school. He went to bed after dinner. He didn’t say anything to John. John helped his mother do the cleaning. Then he did his homework. When he went to bed, he found(发现) a piece of(一张) paper on the small table near his bed. On it were the words, “John, wake me up(唤醒) at 7 o’clock am. Tom.” When Tom was awake(醒来) the next morning, it was nearly(几乎,将近) 8 o’clock. And on the small table near his bed he saw(see的过去式) another piece of paper. He took(take的过去式) it and read these words, “Tom, wake up(醒醒)! It is 7 o’clock am.”
11.读短文,选择正确答案。
(1) On Monday evening, Tom went to bed _______ than John. ( )
A.later B.earlier (early的比较级) C. together
(2) John helped his mother do the _______ after dinner. ( )
A.homework B.housework C. cleaning
(3) When Tom was awake the next morning, it was maybe (可能) _______. ( )
A.7:50 am B.7:00 am C. 9:00 am
12.读短文,回答下列问题。
(1) Why didn’t they speak to each other
(2) Did John wake Tom up at 7 o’clock am
我国幅员辽阔,各地天气情况不同。今天是6月9号,星期二,请根据表格,完成下列任务吧。
Harbin Beijing Sanya
June 9
June 10
June 11
13.根据表格,选择正确答案。
(1) —What’s the weather like in Harbin today ( )
—It’s ______.
A.sunny B.rainy C. cloudy
(2) —What will the weather be like in Beijing this Thursday ( )
—It will be ______.
A.cloudy B.sunny C. rainy
(3) Will it be sunny in Sanya this Wednesday ( )
A.No, it won’t. B.Yes, it will C. I don’t know.
14.根据表格,回答下列问题。
(1) Will it be rainy in Beijing tomorrow
(2) What will the weather be like in Harbin on June 10th
Dear Diary,
Tomorrow is Mid-Autumn Festival. My family are going to get together and have a big dinner. My aunt is going to make moon cakes. My grandma will tell us a story about Chang’e. I am going to read a poem. This is my poem. (小诗):
F is for family. We will all be together tonight.
A is for autumn. It is the autumn season.
M is for moon. We cat mooncakes and tell stories about the moon.
I is for “I”. I am so happy today.
L is for love. We love Mid-Autumn Festival.
Y is for you. You can be together with your family too!
15.这是东东写的英文日记,请根据短文内容,照样子将表格填写完整。注意人称哦!
Who Be going to / will
Dongdong’s family His family will get together.
Dongdong’s aunt
Dongdong’s grandma
Dongdong
16.根据自己的实际情况回答。
What are you going to do for Mid-Autumn Festival
阅读短文,完成任务。
Last Sunday morning, Mr. Smith and his family got up early. They had milk, bread and eggs for breakfast. After breakfast, they went shopping at 9: 30. They got to the big supermarket at ten o'clock. There were many things in the supermarket. Mr. Smith bought some vegetables and fruit for his family. And he bought a doll for his little daughter, Mary Smith. He bought some books for Mrs. Smith. He bought a toy car for his son, Jack Smith. They had lunch at a big restaurant.
After lunch, Mr. Smith drove along the street. He couldn’t find the way home. Then he saw a policeman.
“Excuse me, sir. Where am I ” asked Mr. Smith. The policeman looked at him and their car. “You’re in your car, sir, ” he said.
17.根据短文内容判断正 (T) 误 (F)。
1. Mr. Smith and his family went shopping on Sunday evening. ( )
2. Mr. Smith bought some vegetables and fruit for his family. ( )
3. They had lunch at home. ( )
4. On their way home, Mr. Smith was lost. ( )
5. The policeman’s answer can help Mr. Smith find the way home. ( )
18.根据短文内容选择正确的一项。
1. They _____ at nine thirty. ( )
A.got up B.had breakfast C. went shopping
2. They went shopping _____. ( )
A.in the afternoon B.by car C. to buy clothes
3. Mary Smith is _____. ( )
A.a boy B.Mr. Smith’s daughter C. Mr. Smith’s son
4. Mr Smith bought _____ for Jack. ( )
A.a toy car B.fruit C. some books
5. The policeman felt _____. ( )
A.happy B.sad C. surprised
Read and complete. (阅读短文,完成下列任务。)
I’m Haohao. I’m twelve years old. I live in Sanya. It will be windy in Sanya tomorrow. I will fly a kite. Dongdong and Feifei are my friends. Dongdong is thirteen years old. He lives in Harbin. It will snow in Harbin tomorrow. He will play in the snow. Feifei is eleven years old. He lives in Kunming. It will rain in Kunming tomorrow. He will jump in the water.
19.根据短文内容,判断句子正“T”误“F”。
(1) Haohao is 11 years old. ( )
(2) Dongdong will play in the snow tomorrow. ( )
(3) Feifei lives in Sanya. ( )
20.根据短文内容,选出下列城市明天的天气情况。
A. B. C.
(1) Sanya ( )
(2) Harbin ( )
(3) Kunming ( )
读班级“New Year’s Day”主题记录,完成下列任务。
Travelling Day I went to Tianjin with my parents by bullet train this New Year’s Day. There are many interesting places and delicious food. We went to the Tianjin Eye. We saw many tall buildings and beautiful rivers. We ate the famous Goubuli Baozi. So going to different cities is a good choice for holidays. By Liu Ping
Learning Day My parents took me to the Peking Man Site (北京人遗址) in Zhoukoudian, Fangshan. My dad drove us there. We climbed the hills and came into the Peking Man Cave It’s about 40 meters high and 140 meters long. I was excited because I learned a lot about our history and culture. By Wu Hua
Helping Day I went to the nursing home (敬老院) by subway. There were many old people. Some nurses took their temperatures and blood tests for them. And I swept the floor and sang songs for them. They were very happy. It was my special day. By Wang Lu
21.根据记录内容选择恰当的选项。
(1) What did Liu Ping do this New Year’s Day ( )
A.She went to the Tianjin Eye.
B.She made Goubuli Baozi for her parents.
C. She went to Tianjin alone.
(2) How did Wu Hua go to the Peking Man Site ( )
A.By bus. B.By subway. C. By car.
(3) Why was Wang Lu’s day special ( )
A.Because she took the old people’s temperatures.
B.Because she helped the old people and made them happy.
C. Because she swept the floor and told a story to the old people.
22.请根据实际情况回答问题,至少写1句话。
What did you do this New Year’s Day
阅读短文按要求完成下列各题。
Yao Ming is a very famous basketball player. He was born (出生) in Shanghai in 1980. Yao Ming is very tall. He is 2.26 metres tall. That's really high! When he was a little boy, he loved basketball and played it every day.
In 2002, he went to the U.S. He played for the Houston Rockets (休斯顿火箭队) in the NBA.He was good at playing basketball. He could throw the ball very well. He also helped his team win many games. People all over the world watched him play basketball.
Yao Ming retired (退役) in 2011. But he still works for basketball in China. He wants more kids to play and love this sport.
He is a kind man. He helps poor children go to school. Do you like him
23.依据短文,判断正(T)误(F)。
(1)Yao Ming is a very famous football player. ( )
(2)Yao Ming helped his team win many games. ( )
(3)In 2025, Yao Ming is 41 years old. ( )
(4)After 2011, he still works for basketball in the U.S. ( )
(5)Yao Ming is a kind man. ( )
24.依据短文内容,选择正确答案。
(1) Where was Yao Ming born ( )
A.The U.S. B.Shanghai
(2) When did Yao Ming go to the U.S. ( )
A.In 2002 B.In 2011
(3) Is Yao Ming tall or short ( )
A.He’s tall. B.He’s short.
(4) What does Yao Ming do for poor children ( )
A.He gives them basketballs.
B.He helps them go to school.
(5) Now Yao Ming is retired, and he wants ________. ( )
A.to go back to the U.S.
B.more kids to love basketball
Read and write. 阅读对话,完成下列任务。
Chen Jie: Hello, Sarah. This is Chen Jie. Where are you now
Sarah: Hi, Chen Jie. I am at the bookstore. I am going to buy a comic book. Then I am going to your home. How can I get to your home
Chen Jie: First, go straight. Next, turn right at the library. Then, go straight again and turn left at the hospital.
Sarah: OK. And then
Chen Jie: Walk straight for 2 minutes. Then, turn right at the cinema. You’ll see my home. Lucy and Kate are here now. They came to my home by taxi. We are cooking Chinese food e on, we’re waiting for you.
Sarah: OK. See you later.
25.阅读对话,按Sarah到Chen Jie家的路线,给下列图片排序。
( ) ( ) ( ) ( ) ( )
26.根据对话内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) Sarah is going to Chen Jie’s home. ( )
(2) Sarah wants to go to supermarket first. ( )
27.根据对话内容,选择正确的选项。
(1) Lucy and Kate go to Chen Jie’s home ______. ( )
A.by bus. B.by taxi. C. by subway.
(2) Chen Jie and her friends are ______ together. ( )
A.studying Chinese B.cooking Chinese food C. drinking milk
阅读理解。
October 1st is our National Day. We have a seven-day holiday. It’s from Oct. 1st to 7th. It’s also called “Golden Week”. During the Golden Week, lots of people go travelling. Some people go to the farm near the city to pick fruit, pick vegetables or go fishing. Some people go to different cities or countries to enjoy the holiday. You can see a lot of people in some interesting places. It’s difficult to get train tickets, flight tickets and hotel rooms. If you really want to travel during the National Day holiday, please avoid (避开) the first two days and the last day of the Golden Week, because the traffic is too busy on those days.
28.根据短文内容,判断正(T)误(F)。
(1) October 1st is our National Day. ( )
(2) The seven-day holiday is also called “Golden season”. ( )
(3) Some people go to different countries to enjoy the holiday. ( )
(4) It’s easy to get train tickets, flight tickets and hotel rooms during the National Day holiday. ( )
29.根据上下文,在下方横线上写出文中画线部分句子的中文意思。
阅读短文。根据内容及题目要求完成各小题。
Today is Lucas’ Dad’s birthday. Lucas and his sister leave messages for Mom, and give some suggestions (给一些建议) for the birthday food.
Dear Mom, Dad’s favorite food is beef (牛肉). You can cook some beef for Dad. I don’t like beef, but chicken burger is OK. I’d like some ice cream, too. You can make some juice for Lucy and tea for me. Lucas Dear Mom, Dad is too fat. He should eat some salad. But Dad doesn’t like carrots. Please don’t cook carrots. My favorite food is potatoes and fish. And fish is your favorite, too. I can cook with you. Lucy
30.选出正确的答案,把正确答案的字母代号写在括号内。
The underlined word “leave messages” means “______” in Chinese. ( )
A.留言 B.做家务 C.购物单
31.帮助妈妈为家人们选出合适的食物,把正确答案写在图中的横线上。
A.chicken burger B.fish C. beef
(1)
(2)
(3)
32.请结合自己实际情况回答问题。
Mom helps us a lot. What do you do for your Mom on special days
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.music mother coat football 2.T F F
【导语】本文讲了华华一家星期天要买的东西。
1.根据“My father is going to buy a book about music.”,可知要买一本关于音乐的书,故答案为music。
根据“My mother likes bananas and apples. She will buy some bananas and apples.”,可知华华的妈妈要买香蕉和苹果,故答案为mother。
根据“My coat is small and old, so I’m going to buy a blue coat.”,可知华华要买一件外套,故答案为coat。
根据“What about my brother Tiantian He is going to buy a football.”,可知华华的弟弟要买一个足球,故答案为football。
2.(1)句意:今天是星期六。根据“Tomorrow is Sunday.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(2)句意:我们下午要去购物。根据“I will go shopping with my family in the morning.”,可知上午要去购物,故答案为F。
(3)句意:我弟弟非常喜欢唱歌。根据“What about my brother Tiantian He is going to buy a football. He likes playing football.”,可知弟弟喜欢踢足球,故答案为F。
3.F T F T 4.I am going to watch TV with my grandparents on weekend.
【导语】本文主要写了露露周末打算和爷爷奶奶度过。
3.(1)句意:露露打算在周末打扫她的房间。根据文中句子“Tomorrow is Sunday. I am going to visit my grandparents.” 可知她打算看望她的爷爷奶奶。故答案为F。
(2)句意:露露的爷爷奶奶有一只小黑狗。根据文中句子“My grandparents have a black dog, too. It’s not big, but it can help them.” 可知她的爷爷奶奶有一只小黑狗,故答案为T。
(3)句意:露露打算星期一在农场帮助她的爷爷奶奶。根据文中句子“I like the dog very much, I am going to help my grandparents on the farm all day.” 可知露露打算星期天帮助她的爷爷奶奶,故答案为F。
(4)句意:露露明天会很忙但是很开心。根据文中句子“I think I will have a happy and busy weekend(周末).”可知露露明天会忙碌而开心,故答案为T。
4.句意:周末你打算和你的祖父母做什么?本题答案不唯一,如:我打算和祖父母看电视。故答案为I am going to watch TV with my grandparents on weekend.
5.C A B D 6.C
【导语】本文主要介绍几位同学的旅游计划。
5.根据“My parents and I are going to Nanjing by car this weekend.”可知约翰和父母这周末开车去南京,符合选项C,故选C。
根据“I’m going to Beijing with my friends tonight. We’ re going there by plane.”可知迈克今天晚上和朋友们一起坐飞机去北京,符合选项A,故选A。
根据“I’m going to Dalian with my mum tomorrow. We’ re going there by train.”可知萨拉明天和妈妈一起坐火车去大连,符合选项B,故选B。
根据“This Sunday, Chen Jie and I are going to Beijing by train.”可知艾米和陈洁这周日坐火车去北京,符合选项D,故选D。
6.A我们的学校,B我们的教室,C我们的计划。根据短文内容可知是几位同学的计划,故选C。
7.B D A,C 8.C C
【导语】本文主要讲述了琳达、玛丽、马可、乐乐和鲍勃所在城市的天气。
7.句意:伦敦的天气__________A多云的,B温暖的,C多风的,D多雪的。根据“I come from London. It’s warm today.”可知伦敦今天的天气很暖和,故选B。
句意:北京的天气__________A多云的,B温暖的,C多风的,D多雪的。根据“I’m in Beijing. The weather will be snowy tomorrow.”可知北京明天会下雪,故选D。
句意:悉尼的天气__________A多云的,B温暖的,C多风的,D多雪的。根据“I live in Sydney. It’ll be cloudy and windy tomorrow.”可知悉尼明天会多云和多风,故答案为A;C。
8.(1)句意:乐乐现在____________。A正在堆雪人,B正在打扫房间,C正在看电视。根据“I am watching TV with my dog at home.”可知乐乐正在看电视,故选C。
(2)句意:马可明天将去_________。A乡村,B伦敦,C河南博物馆。根据“I’m Mark. I’m in Zhengzhou.I will go to Henan Museum(博物馆) by subway(地铁).”可知马可明天去河南博物馆,故选C。
9.A D B E C 10.F F T F T
【导语】本文介绍了林阳以及他的家人。
9.(1)林阳的生日,根据“My birthday is on June 1st.”可知林阳的生日在六一儿童节,故选A。
(2)妈妈的生日,根据“My mother’s birthday is on December 25th.”可知妈妈的生日在12月25日圣诞节,故选D。
(3)爷爷的生日,根据“My grandpa’s birthday is on National Day.”可知爷爷的生日在国庆节,故选B。
(4)爸爸的生日,根据“My father’s birthday is on Mid-Autumn Day.”可知爸爸的生日在中秋节,故选E。
(5)奶奶的生日,根据“My grandma’s birthday is on March 12th. It’s on Tree Planting Day.”可知奶奶的生日在植树节,故选C。
10.(1)句意:林阳爷爷的生日在春天。根据“My grandpa’s birthday is on National Day.”可知爷爷的生日在国庆节,在秋天,故答案为F。
(2)句意:中秋节在每年的9月29日。根据“ It’s on September 29th this year.”可知是今年,而不是每年,故答案为F。
(3)句意:有时候在林阳妈妈生日的时候会下雪。根据“My mother’s birthday is on December 25th.”可知妈妈的生日在冬天,故答案为T。
(4)句意:林阳爸爸总是在生日时吃粽子。根据“My father’s birthday is on Mid-Autumn Day.”可知爸爸的生日在中秋节,吃月饼而不是粽子,故答案为F。
(5)句意:林阳的生日在儿童节。根据“My birthday is on June 1st.”可知林阳的生日在六一儿童节,故答案为T。
11.B C A 12.Because they had a fight. No, he didn’t.
【导语】本文讲了汤姆和约翰之间发生的事情。
11.(1)句意:星期一晚上,汤姆比约翰_____睡觉。A更晚,B更早,C一起,根据“On Monday evening, Tom was very tired (疲倦的) when he came back(回来) from school. He went to bed after dinner.”,可知星期一晚上,汤姆比约翰早睡觉,故选B。
(2)句意:约翰晚饭后帮助他妈妈做_______。A家庭作业,B家务活,C打扫,根据“John helped his mother do the cleaning.”,可知约翰晚饭后帮助他妈妈打扫卫生,故选C。
(3)句意:第二天早上汤姆醒来时,也许_______。A早上7:50,B早上7点,C上午9点,根据“Tom was awake(醒来) the next morning, it was nearly(几乎,将近) 8 o’clock.”,可知也许是早上7:50,故选A。
12.(1)句意:他们为什么不说话?根据“ One day they had a fight(打架), so they didn’t speak to each other(彼此) for a week.”,可知因为他们打架了,故答案为Because they had a fight.
(2)句意:约翰早上7点叫醒汤姆了吗?根据短文可知约翰7点没有叫醒汤姆,答语为否定回答,故答案为No, he didn’t.
13.C B A 14.Yes, it will. It will be windy.
【导语】本文主要介绍了哈尔滨、北京、三亚三天的天气情况。
13.(1)句意:—哈尔滨今天的天气怎样?—________。A晴朗的,B多雨的,C多云的。根据“今天是6月9号 Harbin ”可知今天多云,故选C。
(2)句意:—这周四北京的天气将会怎样?—它将会是_________。A多云的,B晴朗的,C多雨的。根据“June 11 Beijing ”可知周四北京晴朗,故选B。
(3)句意:本周三三亚会不会阳光明媚?A不,它不会。B会,它会。C我不知道。根据“June 10 Sanya ”可知周三三亚会是大风天,故选A。
14.(1)句意:明天北京会有雨吗?根据“June 10 Beijing ”可知明天会下雨,故答案为Yes, it will.
(2)句意:6月10日哈尔滨的天气会是怎样?根据“June 10 Harbin ”可知6月10日哈尔滨是大风天,故答案为It will be windy.
15.His aunt is going to make moon cakes. His grandma will tell us a story about Chang’e. He is going to read a poem. 16.I am going to eat moon cakes.
【分析】【导语】本文讲了中秋节东东及东东的家人将要做什么。
15.根据My aunt is going to make moon cakes.,可知东东的姑姑要做月饼;根据My grandma will tell us a story about Chang’e.,可知东东的奶奶要给他们讲嫦娥的故事;根据I am going to read a poem.,可知东东要读一首诗。故答案为His aunt is going to make moon cakes./His grandma will tell us a story about Chang’e./He is going to read a poem.
16.句意:中秋节你打算做什么?答语不唯一,可回答:我打算吃月饼。故答案为I am going to eat moon cakes.
17.F T F T F 18.C B B A C
【解析】17.1. 该句意为史密斯先生和他的家人在周日晚上去购物。短文中句子After breakfast, they went shopping at 9: 30. 早饭之后他们在9:30去购物。题干与原文不相符,故答案为F。
2. 该句意为史密斯先生为家人买了一些蔬菜和水果。短文中句子Mr. Smith bought some vegetables and fruit for his family. 史密斯先生为家人买了一些蔬菜和水果。题干与原文相符,故答案为T。
3. 该句意为他们在家吃午饭。短文中句子They had lunch at a big restaurant. 他们在一个大餐馆吃午餐。题干与原文不相符,故答案为F。
4. 该句意为在他们回家的路上,史密斯先生迷路了。短文中句子He couldn’t find the way home. 他不能找到回家的路。题干与原文相符,故答案为T。
5. 该句意为警察的回答能帮助史密斯先生找到回家的路。短文中句子You’re in your car, sir先生,你在你的车里。这样的回答并不能帮助史密斯先生找到回家的路。题干与原文不相符,故答案为F。
18.1. 题干句意为他们在9:30_____。根据短文After breakfast, they went shopping at 9: 30. 早饭之后他们在9:30去购物。故选C。
2. 题干句意为他们在_____去购物。根据短文After lunch, Mr. Smith drove along the street. 午饭之后,史密斯先生沿着街道开车。可见他们是开车去的,故选B。
3. 题干句意为根据短文史密斯玛丽是_____。根据短文And he bought a doll for his little daughter, Mary Smith. 并且他们为他的小女儿史密斯玛丽买了一个玩具娃娃。故选B。
4. 题干句意为史密斯先生为杰克买了_____。根据短文He bought a toy car for his son, Jack Smith. 他为他的儿子史密斯杰克买了一个玩具汽车。故选A。
5. 题干句意为警察感到很_____。根据短文The policeman looked at him and their car. 警察看着他和车。由此可见警察感到很惊奇。故选C。
19.F T F 20.C A B
【导语】本文主要介绍几个同学的个人信息及其明天的活动以及明天几个城市的天气。
19.(1)句意:浩浩11岁。根据“I’m Haohao. I’m twelve years old.”可知是12岁,故答案为F。
(2)句意:东东明天将玩雪。根据“He will play in the snow.”可知东东明天将玩雪,故答案为T。
(3)句意:飞飞住在三亚。根据“Feifei is eleven years old. He lives in Kunming.”可知飞飞住在昆明,故答案为F。
20.(1)词义:三亚。根据“It will be windy in Sanya tomorrow.”可知三亚明天将是刮风的,故选C。
(2)词义:哈尔滨。根据“It will snow in Harbin tomorrow.”可知哈尔滨明天将是下雪的,故选A。
(3)词义:昆明。根据“It will rain in Kunming tomorrow.”可知昆明明天将是下雨的,故选B。
21.A C B 22.参考答案:I visited my grandparents.
【导语】本文主要是介绍了三位人物在元旦节所做的事情。
21.(1)问句句意:这个元旦刘萍做了什么?选项A“她去了天津眼”,选项B“她为她的父母做了狗不理包子”,选项C“她独自去了天津”,根据原文“We went to the Tianjin Eye.”可知他们去了天津眼。故选A。
(2)问句句意:吴华是怎么去北京人遗址的?by bus乘公交车,by subway乘地铁,by car乘车,根据原文“My dad drove us there.”可知是他的爸爸开车去的。故选C。
(3)问句句意:为什么王璐的这天很特别?选项A“因为他给老人们测了体温”,选项B“因为他帮助了老人们并为他们带来了快乐”,选项C“因为他扫了地并给老人们讲了故事”,根据原文“And I swept the floor and sang songs for them. They were very happy. It was my special day.”可知她帮助了老人并为他们带来了快乐。故选B。
22.问句句意:你在元旦这天做了什么?问句为what引导的特殊疑问句,答句应回答做的事情,注意时态用一般过去时,visited my grandparents看望了我的爷爷奶奶,故答案为I visited my grandparents.
23.F T F F T 24.B A A B B
【导语】本文介绍了篮球运动员姚明的生平,包括出生地、身高、NBA生涯、退役后推广篮球以及慈善事业。
23.(1)句意:姚明是一位著名的足球运动员。根据“Yao Ming is a very famous basketball player.”可知是篮球运动员,故答案为F。
(2)句意:姚明帮助他的球队赢得许多比赛。根据“He also helped his team win many games.”可知姚明帮助他的球队赢得许多比赛,故答案为T。
(3)句意:在2025年,姚明41岁。根据“He was born in 1980.”和当前年份2025年计算为45岁,故答案为F。
(4)句意:2011年后,他仍在美国为篮球工作。根据“But he still works for basketball in China.”可知在中国,故答案为F。
(5)句意:姚明是个善良的人。根据“He is a kind man. He helps poor children go to school.”可知姚明是个善良的人,故答案为T。
24.(1)句意:姚明在哪里出生?A美国。B上海。根据“He was born in Shanghai.”可知在上海,故选B。
(2)句意:姚明何时去美国?A2002年。B2011年。根据“In 2002, he went to the U.S.”可知是2002年,故选A。
(3)句意:姚明高还是矮?A他很高。B 他很矮。根据“Yao Ming is very tall. He is 2.26 metres tall.”可知他是高的,故选A。
(4)句意:姚明为贫困儿童做什么?A他给他们篮球。B他帮助他们上学。根据“He helps poor children go to school.”可知是帮助上学,故选B。
(5)句意:姚明现在退役了,他想________。A回到美国。B更多孩子爱上篮球。根据“He wants more kids to play and love this sport.”可知是让更多孩子爱上篮球,故选B。
25.2 1 3 5 4 26.T F 27.B B
【导语】本文是陈杰和萨拉的对话,陈杰告诉萨拉怎么去自己的家。
25.根据“I am at the bookstore.”可知萨拉现在在书店,第二幅图是书店,排序1。
根据“Next, turn right at the library.”可知在图书馆右转,第一幅图是图书馆,排序2。
根据“Then, go straight again and turn left at the hospital.”可知在医院左转,第三幅图是医院,排序3。
根据“Then, turn right at the cinema.”可知在电影院右转,第五幅图是电影院,排序4。
根据“You’ll see my home.”可知将看到陈杰的家,第四幅图是陈杰家,排序5。
故答案为21354。
26.(1)句意:萨拉将去陈杰的家。根据“Sarah: Hi, Chen Jie. I am at the bookstore. I am going to buy a comic book. Then I am going to your home. How can I get to your home ”可知萨拉将去陈杰家,句子和短文相符,故答案为T。
(2)句意:萨拉想要先去超市。根据“Hi, Chen Jie. I am at the bookstore. I am going to buy a comic book. Then I am going to your home.”可知萨拉先去书店,句子和短文不符,故答案为F。
27.(1)句意:露西和凯特乘坐出租车去陈杰的家。by bus坐公交,by taxi乘坐出租车,by subway乘坐地铁,根据“Lucy and Kate are here now. They came to my home by taxi.”可知露西和凯特乘坐出租车去陈杰的家。故选B。
(2)句意:陈杰和她的朋友们在一起做中国食物。studying Chinese学习汉语,cooking Chinese food做中国食物,drinking milk喝牛奶,根据“We are cooking Chinese food together.”可知陈杰和她的朋友们在一起做中国食物。故选B。
28.T F T F 29.你可以在一些有趣的地方看到很多人。
【导语】本文讲了国庆节。
28.(1)句意:10月1日是我们的国庆节。根据“October 1st is our National Day.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(2)句意:七天的假期也被称为“黄金季节”。根据“We have a seven-day holiday. It’s from Oct. 1st to 7th. It’s also called “Golden Week”.”,可知也被称为“黄金周”,故答案为F。
(3)句意:有些人去不同的国家度假。根据“Some people go to different cities or countries to enjoy the holiday.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(4)句意:国庆假期很容易买到火车票,机票和酒店房间。根据“It’s difficult to get train tickets, flight tickets and hotel rooms.”,可知国庆假期很难买到火车票,机票和酒店房间,故答案为F。
29.You你,can能,see看到,a lot of people很多人,in some interesting places在一些有趣的地方,句子是陈述句,故答案为你可以在一些有趣的地方看到很多人。
30.A 31.C A B 32.I give her a big hug. (本题答案不唯一)
【导语】本文主要描述了卢卡斯和他的妹妹为生日聚会的食物提出了一些建议。
30.句意:划线单词的中文意思是_______。根据“Lucas and his sister leave massages for Mom, and give some suggestions (给一些建议) for the birthday food.”可知是卢卡斯和他的妹妹的留言,故选A。
31.(1)根据“Dad’s favorite food is beef (牛肉).”可知爸爸最喜欢牛肉,beef牛肉,故选C。
(2)根据“I don’t like beef, but chicken burger is OK.”可知卢卡斯喜欢鸡肉汉堡,chicken burger鸡肉汉堡,故选A。
(3)根据“My favorite food is potatoes and fish.”可知露西最喜欢鱼,fish鱼,故选B。
32.句意:妈妈帮了我们很多。在特殊的日子里,你会为妈妈做什么?本题答案不唯一,如:我给妈妈一个大拥抱。hug拥抱,故答案为I give her a big hug.
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)