强化训练
Ⅰ.阅读理解
A
(2025·广东省四校联考)
Wild turkeys are a familiar sight throughout New Hampshire, where flocks wander along the roadside and through backyards.
In 1975, Ted Walski, the biologist for New Hampshire Fish and Game Department, released 25 turkeys from the back of his truck in Walpole, a town in the western part of the state.It was part of a reintroduction effort to bring back a species that had been wiped out in New England before the Civil War, where it used to suffer heavy blows—forests vanished for unknown reasons and people got their own way to hunt.
“Originally, I never thought it would get beyond a few thousand turkeys,” said Walski, who spent nearly 50 years working with the birds before retiring in 2019.
Instead, New Hampshire's turkey population has exploded beyond all expectations, now around 45,000 animals—the highest since the reintroduction, and probably the most the state can approach.Reintroduction efforts in neighboring states and around the country have created a similar story—there are 70,000 wild turkeys in Maine, up to 50,000 in Vermont, and more than 30,000 in Massachusetts—all of which total up to about six million animals reproducing in all states but Alaska.
So, what made the wild turkey one of the most successful wildlife reintroduction programs in American history Most likely, it's due to the bird's surprising and unexpected ability to live among humans.In the suburbs, turkeys can take advantage of edge habitat, like woods and open spaces, and dine on a never ending buffet of food provided by people—particularly birdseed.Besides, they aren't hurt by native predators, such as wolves and cougars that have largely disappeared from most parts of the turkey's range.
But everyone is not thankful for the turkey boom.The infamously bold birds are troublesome, disturbing traffic and pecking at front doors, as well as potentially dangerous.In 2019, a 35 year old pregnant woman was attacked by turkeys on the streets of Cambridge, Massachusetts—twice.As conflicts between these 20 pound birds and people are on the rise, particularly during the spring breeding season, wildlife officials are trying to cope with the reality that the turkey is here to stay.
语篇导读:本文主要介绍了因森林消失和不受限制的狩猾,火鸡在新英格兰灭绝,后来经过努力美国各州再次引入火鸡,火鸡与人类生活在一起,数量激增。但同时与人类之间产生了许多冲突。
1.What had made turkeys extinct in New England before the Civil War
A.Disappearing forests and unrestricted hunting.
B.Ted Walski's reintroduction policy and its effects.
C.Turkeys' inability to reproduce and coexist with humans.
D.Native predators' occupation of most parts of turkeys' range.
解析:A 细节理解题。根据第二段中的“It was...suffer heavy blows—forests vanished for unknown reasons and people got their own way to hunt.”可知,火鸡在新英格兰灭绝的主要原因是森林的无故消失和不受限制的狩猎。故选A。
2.According to the text, which of the following statements is true about wild turkeys
A.Their explosive population is completely out of the control of New Hampshire.
B.The number of wild turkeys amounts to around six million in Alaska.
C.Their abilities to reproduce fall short of people's expectations.
D.They feed on adequate food from human beings.
解析:D 细节理解题。根据倒数第二段中的“In the suburbs, turkeys...dine on a never ending buffet of food provided by people—particularly birdseed.”可知,火鸡是以人类提供的充足的食物为食,此处固定短语dine on与D项中的feed on语义相近。故选D。
3.What can be inferred from the last paragraph
A.It is urgent to protect wild turkeys from being attacked.
B.Turkeys are posing a potential threat to natural environment.
C.Nobody appreciates the increase in turkeys due to their evil deeds.
D.Measures will be taken to tackle conflicts between turkeys and humans.
解析:D 推理判断题。根据最后一段中的“As conflicts between...wildlife officials are trying to cope with the reality that the turkey is here to stay.”可推知,人们将采取措施解决人类与火鸡之间的冲突。故选D。
4.What is the main idea of the text
A.America witnesses a turkey boom but not all appreciate it.
B.The wildlife reintroduction program of wild turkeys is quite successful.
C.Wild turkeys' sharp increase does harm to human beings and environment.
D.There is a contradictory relationship between wild turkeys and human beings.
解析:A 主旨大意题。通读全文,并根据最后一段中的“But everyone is not thankful for...potentially dangerous.”可知,内战前森林的消失和不受限制的狩猎使火鸡在新英格兰地区灭绝,经过努力,火鸡在美国很多州重新激增起来,但如今火鸡与人类一起生活也产生了许多冲突。由此可知,A项(美国见证了火鸡的激增,但并不是所有人都欢迎它。)符合本文主旨。故选A。
B
(2025·长沙市适应性考试)
Nothing earns attention like rarity.In the natural world, rarity is most clearly represented by the last members of a declining species.These scarce(稀少的) plants and animals are extremely valuable; they represent the final hope for preventing extinction.The efforts toward conserving rare species have made an enormous difference.In the past few decades, declines of many endangered plants and animals have been reversed (逆转).But the attention to rarity could come at the expense of overlooking the ordinary.
If we are to conserve nature, we must maintain our focus on the familiar.Increasingly, conservation is turning its sights in this direction—to safeguard what is common, not just what is rare.
There are good reasons to consider the common.A study of North American birds uncovered that we have lost three billion birds on this continent within the past two generations.
These declines include species once considered widespread and secure, like the common redpoll, whose numbers are down by 29 million and the common nighthawk, down by 26 million.The shocking losses are a reminder that the mark of a species in trouble is not rarity, but the rate of decline.
Notably, the shifts in abundance of common species can translate into sizeable shifts in ecosystem functioning.One caribou herd(北美驯鹿群), numbering hundreds of thousands, removes millions of kilograms of food for animals every year and returns nutrients to the soil in the form of millions of kilograms of animal waste.
The value of common species is not just ecological and economic, but psychological.Study after study demonstrates that encounters with the natural world improve our mental state.Losing familiar species— whether birds in our backyard or butterflies on our doorstep—is likely to shrink(收缩) such opportunities for engagement.
Rarity will always occupy a significant place in conservation.But in our pursuit of a sustainable and biodiverse future, we must avoid “the extinction of commonness”.
语篇导读:文章介绍了过去几十年来对稀有物种的保护取得了巨大成功,但是与此同时我们不能忽视对普通物种的保护,并强调了保护普通物种的重要性。
5.What is the purpose of the first paragraph
A.To make a survey.
B.To offer a suggestion.
C.To introduce the topic.
D.To provide an example.
解析:C 推理判断题。根据第一段中的“These scarce(稀少的) plants and animals are extremely valuable; they represent the final hope for preventing extinction.The efforts toward conserving rare species have made an enormous difference.”可知,文章开头首先肯定了我们对稀有物种的保护和取得的成就,但最后一句“But the attention to rarity could come at the expense of overlooking the ordinary.”将话题由对稀有物种的保护转向对普通物种的忽视;再结合第二段中的“Increasingly, conservation is turning its sights in this direction—to safeguard what is common, not just what is rare.”可知,关注并保护普通物种是本文的主题,所以第一段的目的是引入话题。故选C。
6.What does the example of the bird study suggest according to the text
A.Species loss balances the ecosystem.
B.Birds return many nutrients to the soil.
C.Species' rate of decline arouses people's concern.
D.Birds are described as widespread and secure animals.
解析:C 推理判断题。根据第三段中的“There are good reasons to consider the common.”和第四段“These declines include species once considered widespread and secure, like...The shocking losses are a reminder that the mark of a species in trouble is not rarity, but the rate of decline.”可推知,对普通鸟类研究的这些例子表明这些物种的减少速度令人震惊,引起了人们的担忧。故选C。
7.What can we conclude from the passage
A.Rarity matters most in conservation.
B.Familiar species shouldn't be ignored.
C.Biodiversity results in the extinction of commonness.
D.People's physical state shrinks for sustainable development.
解析:B 推理判断题。根据第五段中的“Notably, the shifts in abundance of common species can translate into sizeable shifts in ecosystem functioning.”和第六段中的“The value of common species is not just ecological and economic, but psychological.”以及最后一段中的“we must avoid ‘the extinction of commonness’”可推知,普通物种有生态、经济和心理上的价值,不应该被忽视。故选B。
8.Where is this text most probably taken from
A.A news report.
B.A health column.
C.A biology magazine.
D.A travel brochure.
解析:C 文章出处题。通读全文,尤其是第二段“If we are to conserve nature, we must maintain our focus on the familiar.Increasingly, conservation is turning its sights in this direction—to safeguard what is common, not just what is rare.”和最后一段“Rarity will always occupy a significant place in conservation.But in our pursuit of a sustainable and biodiverse future, we must avoid ‘the extinction of commonness’.”可推知,本文论述在物种保护中保护普通物种的重要性,与生物学相关,所以最可能出自生物学杂志。故选C。
Ⅱ.完形填空
(2025·石家庄模拟)
Anytime I travel on my bicycle across the country, I'm always amazed by how kind people can be to strangers.
One night, my friends and I were camping in a town in Missouri.There was a severe storm and we were getting 1. .A complete stranger came by to 2. us that there were tornadoes (龙卷风) heading our way.The stranger invited us to his home.We were surprised by his 3. for our safety.Later we learned that there had been a lightning strike near the place where we had camped and several cattle had been 4. .
Fortunately, we spent the night in a nice dry home.We were 5. given the opportunity to take a shower.The next morning we had breakfast with the family and 6. contact information.In a way, we felt like the family had become a part of our journey.This was one of the most heart warming 7. of my life because this family had nothing to 8. by being so kind to us.We were 9. not the type they would usually 10. but they treated us with respect and kindness.
The kindness of a stranger always 11. my faith in humanity.Whatever the person 12. always comes with no strings attached and that's the most 13. part.
That family 14. us so much that during the rest of the trip, we 15. others out every chance we got.We even bought food with our busking(街头卖艺) tips for the homeless.It's always heart warming when giving feels as good as receiving.
语篇导读:本文讲述了作者和朋友们在一次露营时遭遇暴风雨,并被善良无私的陌生人帮助的故事。
1.A.annoyed B.impatient
C.excited D.nervous
解析:D 根据上文的“a severe storm”和常识可知,作者一行人对暴风雨的出现应是感到紧张。nervous意为“紧张的”,符合语境。annoyed恼怒的;impatient不耐烦的;excited激动的。故选D。
2.A.warn B.show
C.convince D.guarantee
解析:A 根据下文“there were tornadoes(龙卷风) heading out way”可知,一个陌生人过来提醒作者一行人龙卷风要来了,这是对作者一行人危险处境的提醒。warn意为“提醒”,符合语境。show展示;convince使信服;guarantee保证。故选A。
3.A.demand B.concern
C.desire D.responsibility
解析:B 根据上文“The stranger invited us to his home.”可知,陌生人邀请作者一行人去他家,这是他对作者一行人安全的关心。concern意为“关心”,符合语境。demand需要;desire欲望;responsibility责任。故选B。
4.A.drowned B.deserted
C.killed D.trapped
解析:C 根据上文“there had been a lightning strike near the place where we had camped”可推知,雷击现象导致几头牛被闪电击中而死。kill意为“杀死”,符合语境。drown溺死;desert抛弃;trap困住。故选C。
5.A.even B.merely
C.often D.simply
解析:A 根据上文“we spent the night in a nice dry home”和下文的“the opportunity to take a shower”可知,此处是递进关系。even意为“甚至”,符合语境。merely仅仅;often经常;simply简单地。故选A。
6.A.submitted B.exchanged
C.checked D.updated
解析:B 根据下文“contact information”和“In a way, we felt like the family had become a part of our journey.”可知,作者一行人和陌生人一家交换了联系信息。exchange意为“交换”,符合语境。submit提交;check检查;update更新。故选B。
7.A.experiences B.messages
C.traditions D.comments
解析:A 根据上文陌生人对作者一行人慷慨无私的帮助可知,这是作者一生中最暖心的经历之一。experience意为“经历”,符合语境。message信息;tradition传统;comment评论。故选A。
8.A.fear B.order
C.gain D.offer
解析:C 根据上文的“had nothing”可知,陌生人一家做好事不计回报。gain意为“获得”,符合语境。fear恐惧;order命令;offer主动提供。故选C。
9.A.especially B.officially
C.occasionally D.definitely
解析:D 根据下文“but they treated us with respect and kindness”可知,陌生人一家友好地对待作者一行人,即使作者一行人与他们有很大不同,设空处应是对这种差异的强调。definitely意为“一定”,符合语境。especially尤其;officially正式地;occasionally偶尔。故选D。
10.A.ask about B.complain about
C.agree with D.associate with
解析:D 根据上下文和常识可知,作者一行人与陌生人的家庭风格迥异,通常不是他们会交往的那类人。 associate with意为“交往”,符合语境。ask about询问;complain about抱怨;agree with同意。故选D。
11.A.reveals B.shakes
C.strengthens D.shapes
解析:C 根据上文的“heart warming、so kind、respect and kindness”及常识可知,陌生人对作者一行人善良无私的帮助增强了作者对人性的信心。strengthen意为“加强”,符合语境。reveal揭露;shake摇晃;shape形成。故选C。
12.A.states B.wishes
C.saves D.gives
解析:D 根据上文陌生人帮助作者一行人并不计任何回报可知,此处作者想说明在帮助他人时应该没有附加条件。give意为“给予”,符合语境。state陈述;wish希望;save拯救。故选D。
13.A.impressive B.practical
C.satisfactory D.evident
解析:A 根据上文“Whatever the person 12 always comes with no strings attached”可知,善良总是没有任何附加条件的,这是最令人印象深刻的部分。impressive意为“令人印象深刻的”,符合语境。practical实际的;satisfactory满意的;evident明显的。故选A。
14.A.funded B.inspired
C.owed D.delighted
解析:B 根据下文“We even bought food with our busking(街头卖艺) tips for the homeless.”可知,作者一行人把善意传递了下去,这是受到陌生人无私帮助一事的激励。inspire意为“激励;鼓舞”,符合语境。fund资助;owe欠;delight使高兴。故选B。
15.A.drove B.sought
C.helped D.pointed
解析:C 根据下文“We even bought food with our busking(街头卖艺) tips for the homeless.”可知,作者一行人一有机会就帮助别人,help意为“帮助”,符合语境。drive驱赶;seek寻找;point指出。故选C。
Ⅲ.七选五
(2025·重庆南开中学高三调研)
Mosquitoes are drawn to all people, but some people seem to be the unlucky ones who are more tempting to mosquitoes. Experts have identified two main categories of factors that make one more attractive to mosquitoes: biological aspects and behaviors.
Chief among the first group of factors is how you smell. Dozens of diverse molecules (分子) throughout our body come together to create our unique smell. It's a combination of a dozen smells. 1. It's also possible that some people produce more of the smell that mosquitoes like.
Blood type may also matter. Mosquitoes seem to be interested in people with Type O blood, for reasons researchers haven't confirmed. 2. Mosquitoes seek out carbon dioxide. The more we breathe, the more carbon dioxide we send into the air, inviting bugs our way.
Then there are the factors that are more dependent on how you act throughout the day. If you are to do a hard workout outside, you might breathe more heavily and produce more carbon dioxide, which might attract mosquitoes. 3. If it mixes with bacteria on your skin or contains alcohol from your beach side beers, you have a much higher chance to be bitten.
4. There are a few evidence based strategies to keep them at bay. Certain clothing colors like black and dark blue can act like a mosquito magnet. Mosquitoes are also drawn to bright oranges and reds. Therefore, try to stick to lighter colors and wear long sleeves and pants. Or, you can try a simple trick—grab a fan and point it under a table, since mosquitoes love to stay near the ground and bite our feet. 5.
A.After all, they're not good fliers.
B.How can we drive off the mosquitoes
C.Therefore, try to reduce exercise on a hot day.
D.Do colors matter in this hide and seek game
E.The pattern of how you breathe also plays a role.
F.Sweat sends a powerful signal to mosquitoes too.
G.This mix of chemicals is likely to draw mosquitoes.
语篇导读:本文是一篇说明文。文章介绍一个人对蚊子吸引力更大的两个主要因素和远离蚊子的策略。
解析:
1.G 根据上文“Dozens of diverse molecules (分子) throughout our body come together to create our unique smell. It's a combination of a dozen smells. (我们全身数十种不同的分子聚集在一起,形成了我们独特的气味。这是十几种气味的混合。)”可推断下文会说明这种气味对蚊子有吸引力,G选项“这种化学物质的混合物可能会吸引蚊子。” 并且G选项中的“this mix of chemicals”指代上文所说的“a combination”,上下文逻辑一致。同时,空后的句子“It is also possible that.. ”和G选项中的“likely”相呼应,并构成递进关系,故选G。
2.E 根据下文“Mosquitoes seek out carbon dioxide. The more we breathe, the more carbon dioxide we send into the air, inviting bugs our way. (蚊子寻找二氧化碳。我们呼吸得越多,向空气中排放的二氧化碳就越多,引来了虫子。)”可知我们的呼吸方式也会吸引蚊子,E选项“你的呼吸方式也有影响。”符合题意,并且E选项中提到的“The pattern of how you breathe”和下文提到的“The more you breathe”相照应,同时,E选项中的also和上文所说内容构成递进关系。故选E。
3.F 根据下文“If it mixes with bacteria on your skin or contains alcohol from your beach side beers, you have a much higher chance to be bitten. (如果它与你皮肤上的细菌混合,或者含有你在海边喝的啤酒中的酒精,你被咬的几率就会高得多。)”可推知汗液也会吸引蚊子,F选项“汗液也会向蚊子发出强烈信号。”并且空后句子中的it指代的是F选项中的“sweat”,上下文逻辑一致,故选F。
4.B 设空处为本段的主题句。根据空后句子提到了本段关键词“strategies”,之后具体介绍了两种让蚊子远离的方法,可知本段主要介绍让我们远离蚊子的方法,B选项“我们怎样才能赶走蚊子?”符合本段主旨,故选B。
5.A 根据上文“Or, you can try a simple trick—grab a fan and point it under a table, since mosquitoes love to stay near the ground and bite our feet. (或者,你可以尝试一个简单的技巧——抓起一把扇子,把它放在桌子下面,因为蚊子喜欢呆在靠近地面的地方,咬我们的脚。)”可知下文解释为什么要这样做,A选项“毕竟,他们不擅长飞行。”紧密承接上文,A选项中的“they”指代的即上文中的mosquitoes,逻辑一致,故选A。
Ⅳ.语法填空
(2025·重庆巴蜀中学月考)
There was a time, not long 1. , when peace between the Pokot and the Ilchamus seemed impossible.The two communities in Kenya had spent years fighting war over cattle, land, and water—turning one of the 2. (country) most biodiverse regions into a battlefield.
In 2006 Pokot and Ilchamus elders reached an agreement.They agreed that 3. (build) unity and trust, the former enemies would work together to bring back the wildlife that their conflict helped drive out, starting 4. the Rothschild's giraffes.
The Rothschild's giraffes went extinct after decades of conflict and poaching.Eager to see these giraffes return to their homeland, the community members got to work 5. (active).Within a year, they had established a 44,000 acre community reserve 6. both the Pokot and Ilchamus work.“It wasn't easy,” says Rebby Sebei, manager of the reserve.“But both sides were keen for change.”
In 2011 the reserve received its very 7. (one) group of Rothschild's giraffes: eight animals relocated from other areas in hopes that they'd multiply and repopulate the area.The giraffes 8. (place) on a peninsula in Lake Baringo.The species' return to Lake Baringo attracted tourists, giving the local economy 9. much needed boost.The relocated animals, and their babies 10. (bear) on the peninsula, became“a symbol of peace, unity, and a source of community wealth”.
语篇导读:本文讲述了肯尼亚的两个部落共同保护长颈鹿,这一举动促进了这两个部落的和平。
解析:
1.ago 考查副词。句意:就在不久之前的某段时间,波科特和伊尔查姆斯之间似乎是不可能和平的。根据“There was a time”可知是过去发生的事件, not long ago意为“不久之前”,是表示过去的时间状语。故填ago。
2.country's 考查名词所有格。句意:肯尼亚的这两个部落为了争夺牛、土地和水资源而进行了多年的战争,把这个国家生物多样性最丰富的地区之一变成了战场。后接名词,作定语,需要使用所有格。故填country's。
3.to build 考查非谓语动词。句意:他们一致同意,为了建立团结和信任,这对昔日的敌人将共同努力,把因冲突而被驱逐的野生动物带回来,从罗氏长颈鹿开始。根据语境可知此处表目的,用动词不定式形式。故填to build。
4.with 考查介词。句意见上一题解析。start with意为“以……开始”,固定短语。故填with。
5.actively 考查副词。句意:由于渴望看到这些长颈鹿回到它们的家园,部落成员开始积极工作。修饰动词短语got to work,用副词作状语。故填actively。
6.where 考查定语从句。句意:一年之内,他们建立了一个4.4万英亩(约178平方千米)的部落保护区,波科特人和伊尔查姆斯人都在这里工作。此处定语从句修饰reserve,先行词在从句中作地点状语,故用关系副词where引导定语从句。故填where。
7.first 考查序数词。句意:在2011年保护区接收了第一批罗氏长颈鹿……此处修饰名词group用序数词。故填first。
8.were placed 考查动词的时态、语态和主谓一致。句意:这些长颈鹿被安置在了巴林戈湖的一个半岛上。分析句子结构可知,设空处作谓语,与主语The giraffes是被动关系,用被动语态,且主语是复数;根据上文In 2011可知,描述过去发生的事情,用一般过去时。故填were placed。
9.a 考查冠词。句意:该物种回归巴林戈湖,这件事吸引了游客,给当地经济带来迫切需要的推动力。 boost 此处为可数名词,前有形容词much needed 修饰,通常用单数形式,与不定冠词a连用。故填a。
10.born 考查非谓语动词。句意:这些被重新安置的动物和它们在半岛上出生的孩子成为“和平、团结和部落财富的象征”。分析句子结构可知,bear作定语,修饰babies,二者之间是逻辑上的被动关系,用过去分词作定语。故填born。