【高考突破方案】强化训练 选择性必修第二册 Unit 1 Growing up 高考一轮总复习英语(外研版)(含答案)

文档属性

名称 【高考突破方案】强化训练 选择性必修第二册 Unit 1 Growing up 高考一轮总复习英语(外研版)(含答案)
格式 docx
文件大小 34.4KB
资源类型 试卷
版本资源 外研版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-12-16 11:28:34

图片预览

文档简介

强化训练
Ⅰ.阅读理解
A
(2025·郴州市一模)
Newly Designated Toplevel Scenic Attractions
Are you planning to escape your busy schedule Here are some nationallevel tourist resorts for you to choose from. Let's begin your new adventure.
Changshan Islands Tourist Resort
It encompasses 195 islands, with a coastline extending over 359 km, which is a hub of fisheries in China, boasting lush vegetation and pure, moist air that has earned it the fame of a “natural oxygen bar”.
Address:Changhai county, Dalian city, Liaoning
province
Ideal Sightseeing Season: June to August
Opening Hours: 8:00—17:00 (open all year around)
Xiling Snow Mountain Tourist Resort
The ski resort, featuring seven trails, is the best in the market in Southwest China and the largest and most wellequipped ski resort in the region.
Address:Dayi county, Chengdu city, Sichuan province
Ideal Sightseeing Season: December to February of the next following year
Opening Hours:8:30— 18:00(Monday to Friday)
8:00—18:00 (Saturday to Sunday)
Shapotou Desert Tourist Resort
Shapotou means “the end of a desert” in Chinese and it lies at the junction where the Yellow River meets the Tengger Desert, allowing visitors to enjoy both splendid desert scenery and beautiful riverside views.
Address:Zhongwei county, Ningxia Hui autonomous region
Ideal Sightseeing Season: May to early October
Opening Hours:8:00—18:00 during the peak season (Apr. 1 to Oct. 31)
9:00—17:00 during the low season (Nov. 1 to Mar. 31)
Changsha Tongguan Kilns Cultural Tourism Resort
It is set on the Xiangjiang River, surrounded by green mountains and clear waters. It integrates cultural experiences, leisure vacations, educational research, theme parks, and sightseeing tours into one cultural tourism resort.
Address:Wangcheng county, Changsha city, Hunan province
Ideal Sightseeing Season: September to November
Opening Hours: 9:00—20:30 (Tuesday to Sunday)
语篇导读:本文是一篇应用文。文章介绍了四个国家级的旅游胜地。
1.Where can we go to enjoy the sea view
A.Shapotou Desert Tourist Resort.
B.Changshan Islands Tourist Resort.
C.Xiling Snow Mountain Tourist Resort.
D.Changsha Tongguan Kilns Cultural Tourism Resort.
解析:B 细节理解题。根据Changshan Islands Tourist Resort部分中“It encompasses 195 islands, with a coastline extending over 359 km, which is a hub of fisheries in China, boasting lush vegetation and pure, moist air that has earned it the fame of a ‘natural oxygen bar’.(它由195个岛屿组成,海岸线长达359公里,是中国的渔业中心,拥有茂密的植被和纯净潮湿的空气,为它赢得了‘天然氧吧’的美誉。)”可知,我们可以去长山群岛旅游度假区欣赏海景。故选B。
2.What can we do in Xiling Snow Mountain Tourist Resort
A.We can ski.
B.We can fish.
C.We can ride camels.
D.We can experience culture.
解析:A 细节理解题。根据Xiling Snow Mountain Tourist Resort部分中“The ski resort, featuring seven trails, is the best in the market in Southwest China and the largest and most wellequipped ski resort in the region.(该滑雪场拥有七条滑雪道,是西南地区市场上最好的滑雪场,也是该地区最大、设备最齐全的滑雪场。)”可知,在西岭雪山旅游度假区我们可以滑雪。故选A。
3.What do these 4 tourist attractions have in common
A.They are all located in coastal areas.
B.They all have their best time for travel.
C.They all provide facilities for winter sports.
D.They all offer waterbased recreational activities.
解析:B 细节理解题。根据Changshan Islands Tourist Resort部分中“Ideal Sightseeing Season: June to August(理想的观光季节:6月至8月)”和Xiling Snow Mountain Tourist Resort部分中“Ideal Sightseeing Season: December to February of the next following year(理想的观光季节:12月至次年2月)”和Shapotou Desert Tourist Resort部分中“Ideal Sightseeing Season: May to early October(理想的观光季节:5月至10月初)”以及Changsha Tongguan Kilns Cultural Tourism Resort部分中“Ideal Sightseeing Season: September to November(理想的观光季节:9月至11月)”可知,这4个旅游景点的共同之处在于它们都有最佳的旅行时间。故选B。
B
(2025·湛江市调研)
In surveys over the past couple of years, Gallup researchers have found only about a third of U.S. workers feel engaged with their jobs. It's a concern for companies and the economy. Fortunately, researchers have identified a simple solution: Recognize your employees' achievements.
Across a number of industries, employees having highquality recognition on the job were 45% less likely to have left that job between 2022 and 2024. “Imagine how demoralizing it would be if you're doing things at work that nobody sees and you feel like nobody cares about,” says Martin, senior director at Workhuman, which tracked the career paths of more than 3, 400 workers over two years.
When it comes to recognition, people feel less lonely when their contributions are praised, which in turn keeps them from seeking work elsewhere. The survey asked respondents if they felt stressed the previous day. Those who said they felt recognized on the job reported lower levels of stress than those who said they were not.
Another finding emerging from the surveys is that highquality feedback can fuel professional development. That was Andy Hernandez's experience. He was working in car financing in Greenville, trying to figure out how to get ahead, when he decided to learn Excel to use it at work. He began pitching ideas using his newly acquired skills. Managers liked what he was doing and told him as much. “It motivates me to know that all this extra stuff I'm doing gets recognized; it's also helping me show that I'm ready for the next step,” he says. He rose through the ranks, eventually becoming a team leader. He says he looked for opportunities to show appreciation for his team.
There are generational differences when it comes to the desire for feedback, Gallup found in 2024. Younger workers, who feel less attached to their workplaces than their parents, have a higher expectation of appreciation. Fortunately for them, company leaders are also increasingly recognizing the importance of praise in the workplace. In 2024,Workhuman found 42% of senior leaders reporting their organizations value employee recognition, up from 28% in 2022.
语篇导读:本文是一篇说明文。新的研究表明,年轻一代的员工更希望得到公司对他们的工作成就的认可。
4.What did Gallup researchers reveal about U.S. workers
A.They give positive work feedback.
B.They desire high income for their work.
C.They feel less devoted to their work.
D.They're concerned about U.S. economy.
解析:C 推理判断题。由文章第一段“In surveys over the past couple of years, Gallup researchers have found only about a third of U.S. workers feel engaged with their jobs. It's a concern for companies and the economy.(在过去几年的调查中,盖洛普的研究人员发现,只有大约三分之一的美国员工对自己的工作感到投入。这是公司和经济的担忧。)”可知,大多数美国工人觉得自己对工作不够投入。故选C。
5.What does the underlined word “demoralizing” in paragraph 2 mean
A.Discouraging. B.Inspiring.
C.Misleading. D.Entertaining.
解析:A 词句猜测题。由第二段“Imagine how demoralizing it would be if you're doing things at work that nobody sees and you feel like nobody cares about,(想象一下,如果你在工作中做的事情没有人看到,你觉得没有人关心,那将是多么 ,)”可猜测,如果自己在工作中做的事情没有人看见,而且感觉其他人都不在意自己的工作成果,这样的感觉是让人很“气馁的”,所以猜测demoralizing表“气馁的;沮丧的”意思。故选A。
6.What benefit did learning Excel bring to Andy
A.It made him judge his team in a positive way.
B.He welcomed each suggestion objectively.
C.It enabled him to be put in charge of a firm.
D.He was recognized and motivated to go on.
解析:D 推理判断题。由第四段“It motivates me to know that all this extra stuff I'm doing gets recognized; it's also helping me show that I'm ready for the next step,(这激励我知道,我所做的所有这些额外的事情都得到了认可;这也帮助我表明,我已经为下一步做好了准备,)”以及上文可知,安迪自学办公软件Excel,并利用自己新学到的技能提出一些新想法,他因此得到老板的赏识,这些赏识让他充满前进的动力。故选D。
7.What did Gallup find about generational differences
A.Young leaders are less likely to praise their workers.
B.Young workers have high expectations to be recognized.
C.Senior leaders care little about workplace recognition.
D.Senior workers enjoy a rise in recognition of their work.
解析:B 细节理解题。由文章最后一段“Younger workers, who feel less attached to their workplaces than their parents, have a higher expectation of appreciation.(与父母相比,年轻员工对工作场所的依恋程度较低,他们对欣赏的期望更高。)”可知,年轻一代的员工不如父辈依恋当前的工作岗位,他们更期待得到公司的认可。故选B。
C
(2025·江苏百校高三联考)
Louisa May Alcott (1832—1888) was born in Pennsylvania, America. Her career as an author began when she wrote poetry and short stories for popular magazines. When she was 22, her first book was published, which was like a milestone for her career.
When she was 35, she was asked by a publisher to write a novel “for girls” and that is how Little Women came to people's eyes. The book became a sudden hit after its publication, and was adapted into films for many times, both silent movies and sound movies.
Little Women is the most beloved and enduring (经久不衰的) novel of Louisa May Alcott. It is about the life of four women (four sisters), especially the growth of four young women, Meg, Jo, Beth and Amy, from their childhood to womanhood. Four of them are of different personalities and stories. Meg is beautiful and gentle, typically good wife after being married. The authortobe Jo is devoted to writing and is like a tomboy. The tragically frail Beth is talented in art, especially music. However, she dies in an early age. Amy is a romantic while spoiled lady who finds her talent in art too, especially sculpture. These four March sisters share their joy and sorrow while growing up, while their father is far at war—the civil war. The family is poor in goods but rich in love.
The second half of the novel, focuses on the girls as they leave their childhood and begin their journey into adult life. Lessons of friendship, family and love are covered as we join the characters through the ups and downs of life, good times and bad.
语篇导读:本文是一篇说明文。主要介绍了《小妇人》这本书的故事情节及其作者。
8.What can we learn from the first two paragraphs
A.Little Women was Alcott's first book.
B.Alcott's mother once served as her tutor.
C.Alcott helped reduce the family burden when young.
D.Little Women was only adapted into sound movies after its publication.
解析:C 细节理解题。根据第一段最后一句“When she was 22, her first book was published, which was like a milestone for her career.(22岁时,她出版了第一本书,这对她的职业生涯来说是一个里程碑。)”和第二段“When she was 35, she was asked by a publisher to write a novel ‘for girls' and that is how Little Women came to people's eyes. (35岁时,一位出版商请她写一本‘写给女孩’的小说,《小妇人》就是这样进入人们的视野的。)” 22岁时,她已经出版了第一本书,可知,奥尔科特在年轻时帮助减轻了家庭负担。故选C。
9.What does the underlined word “frail” in paragraph 3 mean
A.Delicate.     B.Lonely.
C.Sensitive. D.Ambitious.
解析:A 词句猜测题。根据文章第三段“However, she dies in an early age. (然而,她英年早逝。)”以及画线词前的修饰词“tragically(悲惨地、不幸地)”可知,贝丝身体非常的脆弱。画线词与A项:Delicate(虚弱的,纤弱的;脆弱的)含义相近,故选A。
10.What is the second half of the novel mainly about
A.Their bittersweet childhood.
B.Their journey into adulthood.
C.Their life lessons in bad times.
D.Their father's service in the civil war.
解析:B 推理判断题。根据文章最后一段“The second half of the novel, focuses on the girls as they leave their childhood and begin their journey into adult life. (小说的后半部分,重点讲述了女孩们离开童年,开始进入成年生活的旅程。)”可知,小说的后半部分主要是几个女孩的他们的成年之旅。故选B。
11.What is the purpose of this text
A.To introduce a book.
B.To share life lessons.
C.To memorize a writer.
D. To explain a book's publication.
解析:A 推理判断题。根据文章第二段“When she was 35, she was asked by a publisher to write a novel ‘for girls' and that is how Little Women came to people's eyes. (35岁时,一位出版商请她写一本‘写给女孩’的小说,《小妇人》就是这样进入人们的视野的。)”以及第三段“Little Women is the most beloved and enduring (经久不衰的) novel of Louisa May Alcott. It is about the life of four women (four sisters), especially the growth of four young women, Meg, Jo, Beth and Amy, from their childhood to womanhood. (《小妇人》是路易莎·梅·奥尔科特最受欢迎、最经久不衰的小说。它讲述了四个女人(四姐妹)的生活,尤其是四个年轻女人梅格、乔、贝丝和艾米从童年到成年的成长过程。)”可知,文章主要讲述了《小妇人》这本书。故选A。
Ⅱ.七选五
(2025·晋豫名校联盟检测)
After brushing your teeth, you're ready to go to bed with your book. 1. The next thing you know, you wake up and it's morning. You fall asleep while reading.
2. Get into bed in a comfortable position, make sure the light is not too bright, choose a book that is either terribly difficult or terribly boring, and you will be asleep in a few minutes. Those who are experts in relaxing with a book do not have to wait for nightfall.3.
However, the rules for keeping awake do not consist in doing just the opposite. It is possible to keep awake while reading in a comfortable chair or even in bed. And there are inspiring examples of those who overcame hardship to read late in weak candlelight.4. One thing for certain is that it made a difference to them. Whether or not they read the book they had in hand made great sense.
Whether you manage to keep awake depends largely on your goal in reading. If your aim in reading is to profit from it to grow somehow in mind or spirit, you have to keep awake.5. In contrast, those who go asleep over books lack the willingness to make the effort or the eagerness to gain something from the book. Therefore, reading actively with a clear purpose and strong determination is the key.
A.You open it and begin to read.
B.What keeps candlelight readers awake
C.A comfortable chair in the library will do any time.
D.What types of things do you try when you stay awake
E.The rules for reading yourself to sleep are easy to follow.
F.But the rules for staying awake while reading are difficult.
G.It means you make efforts for what you expect to be repaid.
语篇导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了读书与入睡的关系以及读书时保持清醒的关键。
解析:
1.A 根据上文“After brushing your teeth, you're ready to go to bed with your book. (刷完牙后,你准备好上床看书了。)”和下文“The next thing you know, you wake up and it's morning. You fall asleep while reading. (接下来,你醒来时已经是早上了。你读书时睡着了。)”可知,上下文都在讲述一个人准备睡觉前开始读书,然后读书读着就睡着了的过程,选项A“你打开它并开始阅读。”与这个过程紧密相连,说明在睡觉前他打开了书并开始阅读,且选项A中的“it”指代上文中的“your book”。故选A。
2.E 根据下文“Get into bed in a comfortable position, make sure the light is not too bright, choose a book that is either terribly difficult or terribly boring, and you will be asleep in a few minutes. (以舒服的姿势上床,确保光线不太亮,选择一本要么极其困难要么极其无聊的书,几分钟后你就会睡着。)”可知,这句话在讲述让人通过阅读入睡的规则,选项E“让自己通过阅读入睡的规则很容易遵循。”是对后文内容的概括,符合语境。故选E。
3.C 根据上文“Those who are experts in relaxing with a book do not have to wait for nightfall. (那些擅长通过读书来放松的人不必等到夜幕降临。)”可知,选项C“图书馆里的一把舒适的椅子随时都可以。”承接上文,进一步说明了擅长通过读书来放松的人随时都可以读书,不需要等到特定的时间和地点,符合语境。故选C。
4.B 根据上文“And there are inspiring examples of those who overcame hardship to read late in weak candlelight. (还有一些鼓舞人心的例子,是关于那些克服困难在微弱的烛光下读书到深夜的人。)”和下文“One thing for certain is that it made a difference to them. Whether or not they read the book they had in hand made great sense. (有一点可以肯定的是,这对他们来说是有区别的。他们是否阅读了手中的书意义重大。)”可知,此处在讲述烛光下的读者,选项B“是什么让烛光下的读者保持清醒?”与这两句话的内容相关,且起到承上启下的作用,故选B。
5.G 根据上文“If your aim in reading is to profit from it to grow somehow in mind or spirit, you have to keep awake. (如果你的阅读目的是从中受益,从而在思想或精神上有所成长,你必须保持清醒。)”和下文“In contrast, those who go asleep over books lack the willingness to make the effort or the eagerness to gain something from the book. (相比之下,那些看书时睡着的人缺乏付出努力的意愿或从书中获得知识的渴望。)”可知,选项G“这意味着你为你期望得到回报的事情而努力。”与前一句中的“从中受益”相呼应,且解释了为什么阅读时需要保持清醒,符合语境。故选G。
Ⅲ.语法填空
The 21yearold Olympic champion Zheng Qinwen made history as the first Asian player to win an Olympic singles title by 1. (defeat)Croatia's Donna Vekic in the final match in Paris on Saturday. It was the first singles medal for China in tennis since the sport returned to the Olympics in 1988.
Zheng expressed her thanks to her two coaches, Xia Xiyao and Yu Liqiao, both of 2. previously coached Li Na. 3. (Zheng)first coach was Xia Xiyao. After training under Xia for a year, she 4. (send)to Yu Liqiao. Known for her strict and tough coaching style, Yu was famously demanding. Zheng remarked that during her stay in Wuhan, Yu was the coach who contributed most significantly 5. her progress.
Zheng also revealed the lengths her supportive parents went to during her early 6. (year)to prepare for the victory. “My parents sacrificed a lot for me,” Zheng said. “When I was 12, my mum quit her job to support my tennis journey. When I was 14 7. 15, my father sold our house to help me to 8. (real)my tennis dream. My success is not just 9. (I); it's also my parents'. They taught me how to stay 10. (focus)on my dream. They always believed in me.”
语篇导读:本文是一篇新闻报道。巴黎奥运会夺冠后,郑钦文在接受采访时回顾了自己的冠军之路并对曾经为她付出的教练及父母表达了感激之情。
解析:
1.defeating 考查动名词。句意:21岁的奥运冠军郑钦文在周六巴黎举行的决赛中击败克罗地亚选手Donna Vekic,成为首位赢得奥运单打冠军的亚洲选手。介词by后应跟动名词形式,作宾语;defeat为动词,表示“击败”。故填defeating。
2.whom 考查定语从句。句意:郑感谢了她的两位教练,夏溪瑶和余丽桥,她们都曾是李娜的教练。该句是由“介词+关系代词”引导的非限制性定语从句,先行词为 Xia Xiyao和Yu Liqiao,故用关系代词 whom,作宾语。故填whom。
3.Zheng's 考查名词所有格。句意:郑的第一个教练是夏溪瑶。根据句意可知,coach与 Zheng之间存在所属关系,表示“郑的……”,故此处用所给名词的所有格形式。故填Zheng's。
4.was sent 考查动词时态、语态和主谓一致。句意:在夏手下训练一年后,她被送往余丽桥处。空处为谓语动词,根据时间状语 After training under Xia for a year可知,此处用一般过去时,又因为 send与 she之间为被动关系,表示“她被送往”,故用被动语态,且谓语为单数形式。故填was sent。
5.to 考查介词。句意:郑说,在武汉期间,余是对她的进步贡献最大的教练。动词短语contribute to 意为“为……作出贡献”,后可接名词短语“her progress”作宾语,符合句子和句意。故填to。
6.years 考查名词复数。句意:郑还透露了早年支持她的父母为她的胜利所做的努力。空处为名词,作宾语,表示她为夺冠做准备的那些年,应用year的复数形式。故填years。
7.or 考查并列连词。句意:当我十四五岁的时候,我父亲卖掉了我们的房子来帮助我实现我的网球梦。根据句意,句中的14岁和15岁为并列的两种可能的情况,表示“或者”,故填 or。
8.realize/realise 考查动词。句意同上题。根据动词短语help sb. to do sth.“帮助某人做某事”可知,空处为动词原形;realize/realise为动词,表示“实现”,符合句意。故填realize/realise。
9.mine 考查人称代词。句意:我的成功不只是我的;也是我父母的。空处表示“我的成功”,应用名词性的物主代词mine。故填mine。
10.focused 考查形容词。句意:他们教会我如何专注于我的梦想。空处作系动词stay的表语,故应用形容词形式;focused可作形容词,表示“专注的”,符合句意。故填focused。
Ⅳ.应用文写作
(2025·山西三晋名校联考)
假定你是你校英语报的一名编辑,校英语报要举行主题为“Cycling and Sustainable Development”的征文活动。请你就此用英语写一则通知,内容包括:
1.活动介绍;
2.活动要求。
注意:
1.写作词数应为80左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Notice
Dear students,
The English Newspaper
参考范文:
Notice
Dear students,
Our school English newspaper will hold an essay competition on the theme of “Cycling and Sustainable Development”. This activity is to encourage students to explore how cycling can contribute to a sustainable future.
The requirements are as follows. Essays should be around 150200 words. You need to express your unique views clearly. All entries must be submitted electronically to the English newspaper's official email by November 20th. And every student is eligible to take part.
The English Newspaper
同课章节目录