Unit 4 Friends forever
(考查范围:Unit 4 时间:100分钟 分值:120分)
Ⅰ. 阅读理解(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
A
Four Popular Children's Books
Qué Cosas Dice Mi Abuela!
Spanish-speaking parents will love this fun book—which is translated into “The things my grandmother says”—in which a grandmother teaches manners (规矩) to her grandchildren and their friends using traditional Spanish-language sayings. Written in the voice of a little boy talking about his regular day, this book will draw the interest of both adults and kids.
I Like Myself!
Parents won't mind reading the story over and over to their kids because they pass along the message that their kids are perfect just the way they are—no matter their untidy hair, or whether they are fast or slow, their kids will learn about confidence.
Dragons Love Tacos
While books with a deep message are great, sometimes you and your child just want to read something silly to get the laughs rolling. Dragons Love Tacos is a great read for kids and parents as it talks about how much dragons really love tacos, but when they eat something spicy (辛辣的) you had better watch out! The book has more words than some of the other picks on our list, so this might be fit for preschoolers and up.
Ten Little Fingers and Ten Little Toes
As everyone knows, nothing is sweeter than small baby fingers and cute baby toes. And here, from two of the most gifted picture books' creators, readers could enjoy a different joyful world and also bring the happy feelings to everyone, everywhere, all over the world!
1. Who will choose the first book
A.Parents who want to make their children laugh.
B.Parents who want their children to become polite.
C.Parents who want their children to become more confident.
D.Parents who want their children to read special stories.
2. Why will parents like to read I Like Myself! to kids many times
A.It has more words than other books.
B.It encourages kids to be confident.
C.There are some beautiful pictures in it.
D.It contains many funny games for kids.
3. Which of the books will Tom choose if he's interested in animals
A.Qué Cosas Dice Mi Abuela!
B.I Like Myself!
C.Dragons Love Tacos
D.Ten Little Fingers and Ten Little Toes
B
As I was walking home, a boy seemed to be singing a song in a very low voice, walking in front of me and carrying some of the same high school books I had as me. I caught up with him, and said “Hello”. I could tell he was startled, and dropped one of his books. I picked it up and as I handed it to him, he said “Thank you” in a strange way, like with a strong accent.
We soon began walking together and talking. It turned out he was in my science class, and I didn't even know it!
His name is Ahmad, and his family had just moved here this school year. He invited me into his house, and his family treated me like a special guest, which made me feel very welcome. He said hospitality (好客) is very basic to his culture, and strangers were always treated very kindly. His mum brought out some great food, and offered me some tea. Ahmad's father and two sisters wanted to hear all about me and my family, and my schooling.
Ahmad's whole family had to leave their lifelong home because war had broken out, and it wasn't safe there anymore. They left with only what they could carry. His family was happy to feel safe, and they got used to American culture quickly. They seemed pleased that Ahmad had brought a friend home to meet them.
And as my friendship with Ahmad has continued, I now realise that the world is so much bigger than I thought! I also realise that your friends don't have to be just like you. Differences make the world go round.
4. What does the underlined word “startled” in Paragraph 1 mean
A.Excited. B.Moved.
C.Surprised. D.Interested.
5. Why was the writer treated like a special guest by Ahmad's family
A.They liked strangers who came to their home for help.
B.They wanted to know more information about the writer.
C.Strangers were always treated very kindly in their culture.
D.The writer was an American and knew much about their culture.
6. Where does the writer probably come from
A.Canada. B.America.
C.China. D.Australia.
7. What can we learn from the passage
A.People from different countries can be good friends.
B.Friends need different cultures and different accents.
C.Your friends should have a lot of things the same as you.
D.You can't make friends with people from other countries.
C
When you are a kid, gaining a best friend can happen in a single play date. But when you grow up to be an adult, forming and maintaining friendships gets harder. So how much quality time do you need before a stranger becomes your friend A new study recently found that, on average, it takes about 50 hours with someone before you consider them a casual (感情不深的) friend, about 90 hours before you become real friends, and about 200 hours to become close friends.
The study's author Jeffrey Hall invited adults who were eager to make friends to take part in two experiments—people who had just moved to a new city in the past six months and college freshmen. He asked them to rate and track the degree of closeness and time spent together with a new person. “Results suggest that the chance of changing from casual friends to real friends is greater than 50% after around 80—100 hours together,” said Hall.
The study found that the amount of time spent talking together, or the fact that you spend time at school or work with someone, is unrelated to friendship closeness. “It is really easy to spend a lot of time with people as they are routinely in the same place at the same time as you,” Hall said. “However, my study shows you can have workmates you spend hundreds and hundreds of hours with and still not develop a friendship.”
You do not need to become best friends with your workmates to develop meaningful relationships with them. But for those hoping to change “a girl who I eat lunch with at work” to “a friend I can depend on”,Hall suggests that you need to take the relationship out of the workplace for it to become a friendship. The participants who did activities outside of work with someone, such as being invited to have lunch in their home, were more likely to develop deeper relationships with them.
8. What is the new study mainly about
A.Ways of making friends in a new environment.
B.Different levels of friendship between adults.
C.Why people need to make different friends.
D.How long it takes to develop a friendship.
9. What do we know about the participants in the study
A.They had known each other before.
B.They were in great need of friends.
C.They had difficulty in making new friends.
D.They started their new life in the same city.
10. What does the underlined word “routinely” in Paragraph 3 probably mean
A.Regularly. B.Impressively.
C.Likely. D.Suddenly.
11. Which can help people form closer friendships with workmates according to Hall
A.Joining the same work team.
B.Having lunch at work with them.
C.Going hiking together on most weekends.
D.Updating each other on working practices.
D
Who needs friends According to most psychologists (心理学家), we all do, especially nowadays when so many other aspects of modern life are changing. It seems that having friends keeps us both healthy and happy.
The number of TV series about groups of friends shows just how important friendship is to us. Psychologist Dorothy Rowe says that many of us now turn to our friends, instead of our families, for advice, comfort and security (安全). One woman named Rebecca she interviewed even told her that if she had got to choose between her husband and her friend, she would choose her friend.
Since our friends mean so much to us, it is not surprising that the happiest marriages are also friendships. “Once the romantic stage of a relationship has passed, it is friendship that holds people together,” says Rowe. If the couple do not make some changes, they will either get tired of each other and break up or stay together and seek friendship with others.
But is friendship equally important to women and men According to author Rhonda Pritchard, women are more likely than men to have close friends. “You tell a friend things that you'd never tell a partner,” says one woman she interviewed. For men, friendship is usually based on doing things together rather than the private conversations that are typical of women friends. Men share time and activities like building a fence or a business, running, riding a bike, fishing or watching football matches, but they don't often share their feelings.
Although many women find their relationship with a husband or boyfriend is not enough, many men say that their partner is their best friend. Even women who are very happily married are likely to become very unhappy without a close friend and can even find the breakup of a close friend as painful as the end of a marriage.
12. What did Rebecca think about friendship
A.Families are reliable forever.
B.Her friend means more to her than her husband.
C.One needn't have too many friends.
D.Friends are as important as families.
13. Why do some couples look for friends outside their relationships
A.Because they are encouraged by their partners.
B.Because they are not fairly treated by their partners.
C.Because they don't get what they need from their partners.
D.Because they think their friends are more romantic.
14. What is the main difference between men's and women's friendships
A.Women often do things together.
B.Women often talk about business with friends.
C.Men seldom talk about their feelings.
D.Men often talk to their friends about work and family.
15. What may some women do when a friendship ends
A.They may feel as upset as when a marriage ends.
B.They may share feelings with their partners.
C.They may treat their partners as friends.
D.They may turn to their husband for comfort.
Ⅱ. 七选五(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
Meeting people is the first step to make friends. 16 Here are some useful tips.
Make small talk even if you don't feel like it.
Small talk can make people feel false and meaningless. 17 By making small talk, you show that you're friendly and open to communicating. In that way, small talk helps you to make the first connection with potential new friends. If someone doesn't make any small talk, we might think that they don't want to make friends with us, that they don't like us, or that they're in a bad mood.
18
When you talk to someone new and realise that you have similar interests, the conversation usually goes from stiff (生硬的) to fun and interesting. Therefore, make it a habit to find out if you have any mutual interests or something in common. You can do this by mentioning things that interest you and seeing how they answer.
Don't write people off until you know them.
Don't judge people too quickly. Try not to think that they are shallow (肤浅的), boring, or that you have nothing to talk about. If everyone seems uninterested, it might be because you have been in small talk. 19
Make people like being around you.
When you try to make people like you, it will become easier for you to make friends. 20 If we are with someone with a positive experience, we like that person more.
A.But it does have a purpose.
B.Help people get to know you.
C.Being used to talking to people is important.
D.Figure out what you might have in common.
E.If you only make small talk, everyone will sound shallow.
F.But how do you actually become friends with someone
G.When you make sure that people like being around you, they will like you.
Ⅲ. 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
It is a blue, cotton shirt. The shirt belonged to my 21 David. It was given by his mother. 22 I gave him free use of my bike, he let me wear the shirt, occasionally.
We shared the shirt, and as days 23 ,we shared more of our 24 . David was in school by scholarships and grants (助学金). He 25 to keep his scholarships, because without even one of them, he would have to 26 and back on the farm. And in David's home, there was always only enough money to cover the expense. His father died when he was twelve.
At times David also talked about his father. Usually it was late at night, in the dormitory just before bed, and the 27 always ended with tears that flowed from a river of memories and longings: memories of a father suffering from 28 when his son was just a teenager; however, disease does not understand about the 29 between father and son. Nor does it care.
Time passed and we had to say goodbye to each other. After lots of hugging, and words of thanks, we eventually departed (分开). It was on my 30 trip upstairs to our dorm that I saw a package on my bed. I 31 the wrapping paper. It was the blue cotton shirt in a box with a 32 on it, reading “Thomas, I can't thank you enough for your 33 . This has been tough years and you have been 34 a friend. Thank you for listening. Thanks for everything.—David.”
I put aside the note, with 35 tears dropping on the shirt. I still have the shirt today, though it has faded and wrinkled with age.
21.A.colleague B.brother
C.roommate D.professor
22.A.Because B.Unless
C.As though D.Even if
23.A.came across B.went by
C.ran out D.came up
24.A.victories B.belongings
C.scholarships D.stories
25.A.happened B.refused
C.struggled D.failed
26.A.turn out B.stand out
C.figure out D.drop out
27.A.interview B.discussion
C.conversation D.debate
28.A.failure B.depression
C.poverty D.illness
29.A.connection B.distance
C.difference D.conflict
30.A.first B.last
C.next D.second
31.A.touched B.pulled
C.removed D.folded
32.A.note B.book
C.gift D.notebook
33.A.guidance B.description
C.friendship D.impression
34.A.less than B.other than
C.more than D.rather than
35.A.nervous B.grateful
C.sad D.excited
Ⅳ. 语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
Acupuncture (针灸), an ancient Chinese medical practice, 36. (be) the treatment for countless 37. (patient) for thousands of years. Before modern medicine came to life, ancient Chinese used stone tools 38. (relieve) pain.
Acupuncture is a treatment 39. aims to promote the body's self-regulating (自动调节的) functions. Its therapeutic principles are in line with the philosophical concepts of traditional Chinese medicine, which emphasises holistic treatment, meridian adjustment, balance of bodily functions and overall physiological (生理的) well-being.
Practices can vary in forms, 40. (include) needle insertion (插针), cupping and scraping. Looking beyond China, acupuncture has become a global therapy. Over the years, acupuncture has seen many advancements in 41. (science) research and modern medicine. It is now a mainstream alternative and complementary treatment for a variety of ailments.
According 42. a 2019 WHO report, acupuncture is used in 113 of its 120 member countries, illustrating its widespread recognition and 43. (apply). As an ancient Chinese medical practice with a rich history 44. deep cultural significance, acupuncture is 45. a symbol of profound cultural heritage.
Ⅴ. 写作(共两节,满分40分)
第一节 应用文写作(满分15分)
请以“Friends and Friendship”为题,写一篇80词左右的英语短文,内容须包含下列要点:
1. 友谊在学习和生活中的作用;
2. 朋友之间应该怎么做。
注意:可适当发挥,以使文章通顺流畅。
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
第二节 读后续写(满分25分)
阅读材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
“Look, Tomiko!” Dandelion Pinkley said to her best friend. She held up a beautifully carved Viking (海盗) ship in the coolest toy store in town. “It's the perfect gift for Doodlebug!” But it wasn't just a ship. It was actually a cleverly designed display case (盒子) for an action figure. “He'd love that,” Tomiko agreed.
“He could totally show off his Sweyn Forkbeard Viking figures in this,” Dandelion said.
“Yeah,” Tomiko said.
“We're doing our family gift exchange tonight,” she said. “Too bad I've only got one dollar and eighty-seven cents left.” She sighed (叹息).
Dandelion looked out of the window. Suddenly she turned, her face brightening.
“Tomiko!” she said excitedly. “I know how I can get the money!”
When she explained her idea, Tomiko's eyes widened. “You'd really do that, Dandelion?” she asked. “Sure,” she replied. “But I have to hurry. See you tomorrow.”
“Good luck!” Tomiko waved as they said goodbye to each other.
Dandelion hesitated outside the shop. The sign above the window said “Mademoiselle” in fancy lettering. Underneath, it read,“Everything for the hair.” A long wig (假发) in the shop window was adorned (装饰) with beautiful feather hair clips (发夹) labelled “Mademoiselle's Finest”. Dandelion sighed. She'd wanted one of those clips for ages. Shrugging (耸肩), she pulled the door open and went inside.
The shopkeeper almost laughed when Dandelion took off her hat and made her request. But she finally said, “I'll take your hair. But I won't pay a cent more than nine dollars for it.”
“Done!” Dandelion replied, shaking Mademoiselle's hand.
Minutes later Mademoiselle lowered her scissors. “Now even Doodlebug had more hair than me,” Dandelion thought to herself.
With no time to spare, Dandelion rushed to the toy store and bought the Viking ship for ten dollars. Then, Dandelion skipped home happily. She couldn't wait to see the look on Doodlebug's face when he opened her gift.
That night, Doodlebug cried when Dandelion appeared. “Whoa! What did you do to your hair?!” Dandelion smiled sweetly but said nothing.
注意:续写词数应为150左右。
Doodlebug handed her the present he'd gotten her, and she eagerly opened it. ____________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
“Thanks, Dandelion,” Doodlebug said. “But I think we should use it to show off your hair clips instead—at least for now.” ___________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
Unit 4 Friends forever
(考查范围:Unit 4 时间:100分钟 分值:120分)
Ⅰ. 阅读理解(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
A
Four Popular Children's Books
Qué Cosas Dice Mi Abuela!
Spanish-speaking parents will love this fun book—which is translated into “The things my grandmother says”—in which a grandmother teaches manners (规矩) to her grandchildren and their friends using traditional Spanish-language sayings. Written in the voice of a little boy talking about his regular day, this book will draw the interest of both adults and kids.
I Like Myself!
Parents won't mind reading the story over and over to their kids because they pass along the message that their kids are perfect just the way they are—no matter their untidy hair, or whether they are fast or slow, their kids will learn about confidence.
Dragons Love Tacos
While books with a deep message are great, sometimes you and your child just want to read something silly to get the laughs rolling. Dragons Love Tacos is a great read for kids and parents as it talks about how much dragons really love tacos, but when they eat something spicy (辛辣的) you had better watch out! The book has more words than some of the other picks on our list, so this might be fit for preschoolers and up.
Ten Little Fingers and Ten Little Toes
As everyone knows, nothing is sweeter than small baby fingers and cute baby toes. And here, from two of the most gifted picture books' creators, readers could enjoy a different joyful world and also bring the happy feelings to everyone, everywhere, all over the world!
【语篇解读】本文是一篇应用文。文章主要介绍了四本受欢迎的儿童读物的相关信息。
1. Who will choose the first book
A.Parents who want to make their children laugh.
B.Parents who want their children to become polite.
C.Parents who want their children to become more confident.
D.Parents who want their children to read special stories.
B 细节理解题。根据Qué Cosas Dice Mi Abuela!部分中的“Spanish-speaking parents will love this fun book—which is translated into ‘The things my grandmother says’—in which a grandmother teaches manners (规矩) to her grandchildren and their friends using traditional Spanish-language sayings.”可知,希望孩子变得有礼貌的父母会选择第一本书。故选B。
2. Why will parents like to read I Like Myself! to kids many times
A.It has more words than other books.
B.It encourages kids to be confident.
C.There are some beautiful pictures in it.
D.It contains many funny games for kids.
B 推理判断题。根据I Like Myself!部分中的“because they pass along the message that their kids are perfect just the way they are—no matter their untidy hair, or whether they are fast or slow, their kids will learn about confidence.”可知,父母喜欢多次给孩子读I Like Myself!是因为它鼓励孩子们变得自信。故选B。
3. Which of the books will Tom choose if he's interested in animals
A.Qué Cosas Dice Mi Abuela!
B.I Like Myself!
C.Dragons Love Tacos
D.Ten Little Fingers and Ten Little Toes
C 推理判断题。根据Dragons Love Tacos部分中的“Dragons Love Tacos is a great read for kids and parents as it talks about how much dragons really love tacos, but when they eat something spicy (辛辣的) you had better watch out!”可知,Dragons Love Tacos这本书讲了关于龙的事情,因此如果Tom对动物感兴趣,他会选这本书。故选C。
B
As I was walking home, a boy seemed to be singing a song in a very low voice, walking in front of me and carrying some of the same high school books I had as me. I caught up with him, and said “Hello”. I could tell he was startled, and dropped one of his books. I picked it up and as I handed it to him, he said “Thank you” in a strange way, like with a strong accent.
We soon began walking together and talking. It turned out he was in my science class, and I didn't even know it!
His name is Ahmad, and his family had just moved here this school year. He invited me into his house, and his family treated me like a special guest, which made me feel very welcome. He said hospitality (好客) is very basic to his culture, and strangers were always treated very kindly. His mum brought out some great food, and offered me some tea. Ahmad's father and two sisters wanted to hear all about me and my family, and my schooling.
Ahmad's whole family had to leave their lifelong home because war had broken out, and it wasn't safe there anymore. They left with only what they could carry. His family was happy to feel safe, and they got used to American culture quickly. They seemed pleased that Ahmad had brought a friend home to meet them.
And as my friendship with Ahmad has continued, I now realise that the world is so much bigger than I thought! I also realise that your friends don't have to be just like you. Differences make the world go round.
【语篇解读】本文是一篇记叙文。作者偶遇了来自另外一个国家的男孩Ahmad,尽管他们之间有着很大的文化差异,他们还是成了很好的朋友。
4. What does the underlined word “startled” in Paragraph 1 mean
A.Excited. B.Moved.
C.Surprised. D.Interested.
C 词义猜测题。根据画线词后的“... and dropped one of his books.”可知,男孩不认识作者,对作者的突然问候感到吃惊,以至于掉了一本手里的书,故画线词意为“吃惊的”。故选C。
5. Why was the writer treated like a special guest by Ahmad's family
A.They liked strangers who came to their home for help.
B.They wanted to know more information about the writer.
C.Strangers were always treated very kindly in their culture.
D.The writer was an American and knew much about their culture.
C 细节理解题。根据第三段中的“He said hospitality (好客) is very basic to his culture, and strangers were always treated very kindly.”可知,在Ahmad他们的文化中,好客是一种基本的礼节,他们总是善待陌生人。故选C。
6. Where does the writer probably come from
A.Canada. B.America.
C.China. D.Australia.
B 细节理解题。根据第四段中的“... and they got used to American culture quickly.”可知,这家人很快适应了美国文化,因此作者可能来自美国。故选B。
7. What can we learn from the passage
A.People from different countries can be good friends.
B.Friends need different cultures and different accents.
C.Your friends should have a lot of things the same as you.
D.You can't make friends with people from other countries.
A 推理判断题。本文讲述了作者偶遇了来自另外一个国家的男孩Ahmad,尽管他们之间有着很大的文化差异,他们还是成了很好的朋友。由此可推断出,来自不同国家的人可以成为好朋友。故选A。
C
When you are a kid, gaining a best friend can happen in a single play date. But when you grow up to be an adult, forming and maintaining friendships gets harder. So how much quality time do you need before a stranger becomes your friend A new study recently found that, on average, it takes about 50 hours with someone before you consider them a casual (感情不深的) friend, about 90 hours before you become real friends, and about 200 hours to become close friends.
The study's author Jeffrey Hall invited adults who were eager to make friends to take part in two experiments—people who had just moved to a new city in the past six months and college freshmen. He asked them to rate and track the degree of closeness and time spent together with a new person. “Results suggest that the chance of changing from casual friends to real friends is greater than 50% after around 80—100 hours together,” said Hall.
The study found that the amount of time spent talking together, or the fact that you spend time at school or work with someone, is unrelated to friendship closeness. “It is really easy to spend a lot of time with people as they are routinely in the same place at the same time as you,” Hall said. “However, my study shows you can have workmates you spend hundreds and hundreds of hours with and still not develop a friendship.”
You do not need to become best friends with your workmates to develop meaningful relationships with them. But for those hoping to change “a girl who I eat lunch with at work” to “a friend I can depend on”,Hall suggests that you need to take the relationship out of the workplace for it to become a friendship. The participants who did activities outside of work with someone, such as being invited to have lunch in their home, were more likely to develop deeper relationships with them.
【语篇解读】一项研究告诉我们一个成年人需要多长时间才能交到一个新朋友,并且指出在工作场所之外与同事一起参加活动有助于加深关系。
8. What is the new study mainly about
A.Ways of making friends in a new environment.
B.Different levels of friendship between adults.
C.Why people need to make different friends.
D.How long it takes to develop a friendship.
D 推理判断题。根据第一段中的“So how much quality time... A new study recently found that, on average, it takes about 50 hours... about 90 hours... about 200 hours to become close friends.”可推知,该研究主要是研究发展一段友谊需要多长时间。故选D。
9. What do we know about the participants in the study
A.They had known each other before.
B.They were in great need of friends.
C.They had difficulty in making new friends.
D.They started their new life in the same city.
B 细节理解题。 根据第二段中的“The study's author Jeffrey Hall invited adults who were eager to make friends to take part in two experiments... college freshmen.” 可知,该研究的作者邀请渴望交朋友的成年人参加了两个实验,一些是过去六个月内刚搬到一个新城市的人,另一些是大学新生。由此可知,这项研究的参与者都是需要朋友、希望交朋友的人。故选B。
10. What does the underlined word “routinely” in Paragraph 3 probably mean
A.Regularly. B.Impressively.
C.Likely. D.Suddenly.
A 词义猜测题。根据第三段中的“It is really easy to spend a lot of time with people as they are routinely in the same place at the same time as you...”可知,第一个as引导原因状语从句。结合常识可知,花很多时间和别人在一起很容易是因为他们通常和你同时出现在同一个场所。由此可知,画线词与regularly意义相近。故选A。
11. Which can help people form closer friendships with workmates according to Hall
A.Joining the same work team.
B.Having lunch at work with them.
C.Going hiking together on most weekends.
D.Updating each other on working practices.
C 推理判断题。根据最后一段中的“Hall suggests... who did activities outside of work with someone... were more likely to develop deeper relationships with them.”可知,在工作之外与他人一起参加活动的参与者更有可能与同事建立深厚的关系。由此可知,经常在周末与同事一起去远足有助于建立更亲密的友谊。故选C。
D
Who needs friends According to most psychologists (心理学家), we all do, especially nowadays when so many other aspects of modern life are changing. It seems that having friends keeps us both healthy and happy.
The number of TV series about groups of friends shows just how important friendship is to us. Psychologist Dorothy Rowe says that many of us now turn to our friends, instead of our families, for advice, comfort and security (安全). One woman named Rebecca she interviewed even told her that if she had got to choose between her husband and her friend, she would choose her friend.
Since our friends mean so much to us, it is not surprising that the happiest marriages are also friendships. “Once the romantic stage of a relationship has passed, it is friendship that holds people together,” says Rowe. If the couple do not make some changes, they will either get tired of each other and break up or stay together and seek friendship with others.
But is friendship equally important to women and men According to author Rhonda Pritchard, women are more likely than men to have close friends. “You tell a friend things that you'd never tell a partner,” says one woman she interviewed. For men, friendship is usually based on doing things together rather than the private conversations that are typical of women friends. Men share time and activities like building a fence or a business, running, riding a bike, fishing or watching football matches, but they don't often share their feelings.
Although many women find their relationship with a husband or boyfriend is not enough, many men say that their partner is their best friend. Even women who are very happily married are likely to become very unhappy without a close friend and can even find the breakup of a close friend as painful as the end of a marriage.
【语篇解读】本文是一篇说明文。文章介绍了朋友在我们生活中的重要性,以及男性和女性对待友谊的不同态度。
12. What did Rebecca think about friendship
A.Families are reliable forever.
B.Her friend means more to her than her husband.
C.One needn't have too many friends.
D.Friends are as important as families.
B 细节理解题。根据第二段中的“One woman named Rebecca she interviewed even told her that if she had got to choose between her husband and her friend, she would choose her friend.”可知,Rebecca认为朋友对于她来说比丈夫重要。故选B。
13. Why do some couples look for friends outside their relationships
A.Because they are encouraged by their partners.
B.Because they are not fairly treated by their partners.
C.Because they don't get what they need from their partners.
D.Because they think their friends are more romantic.
C 推理判断题。根据第三段中的“If the couple do not make some changes, they will either get tired of each other and break up or stay together and seek friendship with others.”可推知,一些夫妻在他们的关系之外寻找朋友,是因为他们没有从伴侣那里得到他们需要的东西。故选C。
14. What is the main difference between men's and women's friendships
A.Women often do things together.
B.Women often talk about business with friends.
C.Men seldom talk about their feelings.
D.Men often talk to their friends about work and family.
C 细节理解题。根据第四段中的“For men, friendship is usually based on doing things together rather than the private conversations that are typical of women friends. Men share time and activities like building a fence or a business, running, riding a bike, fishing or watching football matches, but they don't often share their feelings.”可知,男性与女性友情的区别在于男性不会像女性那样和朋友分享他们的情感。故选C。
15. What may some women do when a friendship ends
A.They may feel as upset as when a marriage ends.
B.They may share feelings with their partners.
C.They may treat their partners as friends.
D.They may turn to their husband for comfort.
A 细节理解题。根据最后一段中的“Even women who are very happily married are likely to become very unhappy without a close friend and can even find the breakup of a close friend as painful as the end of a marriage.”可知,当一段亲密的友谊结束时,有些女性会感觉就像婚姻结束一样难过。故选A。
Ⅱ. 七选五(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
Meeting people is the first step to make friends. 16 Here are some useful tips.
Make small talk even if you don't feel like it.
Small talk can make people feel false and meaningless. 17 By making small talk, you show that you're friendly and open to communicating. In that way, small talk helps you to make the first connection with potential new friends. If someone doesn't make any small talk, we might think that they don't want to make friends with us, that they don't like us, or that they're in a bad mood.
18
When you talk to someone new and realise that you have similar interests, the conversation usually goes from stiff (生硬的) to fun and interesting. Therefore, make it a habit to find out if you have any mutual interests or something in common. You can do this by mentioning things that interest you and seeing how they answer.
Don't write people off until you know them.
Don't judge people too quickly. Try not to think that they are shallow (肤浅的), boring, or that you have nothing to talk about. If everyone seems uninterested, it might be because you have been in small talk. 19
Make people like being around you.
When you try to make people like you, it will become easier for you to make friends. 20 If we are with someone with a positive experience, we like that person more.
A.But it does have a purpose.
B.Help people get to know you.
C.Being used to talking to people is important.
D.Figure out what you might have in common.
E.If you only make small talk, everyone will sound shallow.
F.But how do you actually become friends with someone
G.When you make sure that people like being around you, they will like you.
答案:16~20 FADEG
Ⅲ. 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
It is a blue, cotton shirt. The shirt belonged to my 21 David. It was given by his mother. 22 I gave him free use of my bike, he let me wear the shirt, occasionally.
We shared the shirt, and as days 23 ,we shared more of our 24 . David was in school by scholarships and grants (助学金). He 25 to keep his scholarships, because without even one of them, he would have to 26 and back on the farm. And in David's home, there was always only enough money to cover the expense. His father died when he was twelve.
At times David also talked about his father. Usually it was late at night, in the dormitory just before bed, and the 27 always ended with tears that flowed from a river of memories and longings: memories of a father suffering from 28 when his son was just a teenager; however, disease does not understand about the 29 between father and son. Nor does it care.
Time passed and we had to say goodbye to each other. After lots of hugging, and words of thanks, we eventually departed (分开). It was on my 30 trip upstairs to our dorm that I saw a package on my bed. I 31 the wrapping paper. It was the blue cotton shirt in a box with a 32 on it, reading “Thomas, I can't thank you enough for your 33 . This has been tough years and you have been 34 a friend. Thank you for listening. Thanks for everything.—David.”
I put aside the note, with 35 tears dropping on the shirt. I still have the shirt today, though it has faded and wrinkled with age.
【语篇解读】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者和大学室友David的友谊,他们俩经常一起分享东西,毕业分别前,David送给作者一件衬衫并写了一些感激的话,作者很感动。
21.A.colleague B.brother
C.roommate D.professor
C 根据下文的“At times David also talked about his father. Usually it was late at night, in the dormitory just before bed...”可知,David是作者的室友(roommate)。
22.A.Because B.Unless
C.As though D.Even if
A 因为(Because)“我”让他免费使用“我”的自行车,所以他偶尔让“我”穿这件衬衫。
23.A.came across B.went by
C.ran out D.came up
B 根据上文的“We shared the shirt...”及下文的“... we shared more of our 24 .”可知,“我”和David分享了这件衬衫,随着时间的推移(went by),“我们”分享了更多的东西。
24.A.victories B.belongings
C.scholarships D.stories
D 根据下文内容可知,“我”了解了更多关于David的事情,因此“我们”分享了更多的故事(stories)。
25.A.happened B.refused
C.struggled D.failed
C 根据下文的“... because without even one of them, he would have to 26 and back on the farm.”可知,没有奖学金,David就要退学,回到农场。因此David要努力保住奖学金。struggle to do sth.意为“努力做某事”。
26.A.turn out B.stand out
C.figure out D.drop out
D 根据下文的“back on the farm”可知,没有奖学金,David就要辍学(drop out),回到农场。
27.A.interview B.discussion
C.conversation D.debate
C 根据上文的“At times David also talked about his father.”可知,在寝室里,David有时和作者谈到他的父亲,对话(conversation)通常在深夜。
28.A.failure B.depression
C.poverty D.illness
D 根据下文的“disease does not understand about”可知,David的父亲生病了(illness)。
29.A.connection B.distance
C.difference D.conflict
A 但是疾病不理解父子之间的亲情关系(connection),也不关心这种关系。
30.A.first B.last
C.next D.second
B 根据上文的“Time passed and we had to say goodbye to each other.”和“... we eventually departed.(分开)”可知,作者和David毕业要分别了,因此这是作者最后一次(last)去宿舍。
31.A.touched B.pulled
C.removed D.folded
C 根据下文语境可知,作者看到了包裹里的东西(蓝色棉布衬衫和纸条),这说明作者去除了(removed)包装纸。
32.A.note B.book
C.gift D.notebook
A 根据下文的“I put aside the note...”可知,上面有一张纸条(note)。
33.A.guidance B.description
C.friendship D.impression
C 根据上文内容和下文的“a friend”可知,David对“我们”之间的友谊(friendship)感激不尽。
34.A.less than B.other than
C.more than D.rather than
C 根据下文的“Thank you for listening. Thanks for everything.”可知,对David而言,作者不仅仅是(more than)朋友。
35.A.nervous B.grateful
C.sad D.excited
B 根据下文的“... tears dropping on the shirt.”可知,看到David的留言,“我”感到很激动,所以流下了感激的(grateful)泪水。
Ⅳ. 语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
Acupuncture (针灸), an ancient Chinese medical practice, 36. has been (be) the treatment for countless 37. patients (patient) for thousands of years. Before modern medicine came to life, ancient Chinese used stone tools 38. to relieve (relieve) pain.
Acupuncture is a treatment 39. that/which aims to promote the body's self-regulating (自动调节的) functions. Its therapeutic principles are in line with the philosophical concepts of traditional Chinese medicine, which emphasises holistic treatment, meridian adjustment, balance of bodily functions and overall physiological (生理的) well-being.
Practices can vary in forms, 40. including (include) needle insertion (插针), cupping and scraping. Looking beyond China, acupuncture has become a global therapy. Over the years, acupuncture has seen many advancements in 41. scientific (science) research and modern medicine. It is now a mainstream alternative and complementary treatment for a variety of ailments.
According 42. to a 2019 WHO report, acupuncture is used in 113 of its 120 member countries, illustrating its widespread recognition and 43. application (apply). As an ancient Chinese medical practice with a rich history 44. and deep cultural significance, acupuncture is 45. a symbol of profound cultural heritage.
Ⅴ. 写作(共两节,满分40分)
第一节 应用文写作(满分15分)
请以“Friends and Friendship”为题,写一篇80词左右的英语短文,内容须包含下列要点:
1. 友谊在学习和生活中的作用;
2. 朋友之间应该怎么做。
注意:可适当发挥,以使文章通顺流畅。
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
第二节 读后续写(满分25分)
阅读材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
“Look, Tomiko!” Dandelion Pinkley said to her best friend. She held up a beautifully carved Viking (海盗) ship in the coolest toy store in town. “It's the perfect gift for Doodlebug!” But it wasn't just a ship. It was actually a cleverly designed display case (盒子) for an action figure. “He'd love that,” Tomiko agreed.
“He could totally show off his Sweyn Forkbeard Viking figures in this,” Dandelion said.
“Yeah,” Tomiko said.
“We're doing our family gift exchange tonight,” she said. “Too bad I've only got one dollar and eighty-seven cents left.” She sighed (叹息).
Dandelion looked out of the window. Suddenly she turned, her face brightening.
“Tomiko!” she said excitedly. “I know how I can get the money!”
When she explained her idea, Tomiko's eyes widened. “You'd really do that, Dandelion?” she asked. “Sure,” she replied. “But I have to hurry. See you tomorrow.”
“Good luck!” Tomiko waved as they said goodbye to each other.
Dandelion hesitated outside the shop. The sign above the window said “Mademoiselle” in fancy lettering. Underneath, it read,“Everything for the hair.” A long wig (假发) in the shop window was adorned (装饰) with beautiful feather hair clips (发夹) labelled “Mademoiselle's Finest”. Dandelion sighed. She'd wanted one of those clips for ages. Shrugging (耸肩), she pulled the door open and went inside.
The shopkeeper almost laughed when Dandelion took off her hat and made her request. But she finally said, “I'll take your hair. But I won't pay a cent more than nine dollars for it.”
“Done!” Dandelion replied, shaking Mademoiselle's hand.
Minutes later Mademoiselle lowered her scissors. “Now even Doodlebug had more hair than me,” Dandelion thought to herself.
With no time to spare, Dandelion rushed to the toy store and bought the Viking ship for ten dollars. Then, Dandelion skipped home happily. She couldn't wait to see the look on Doodlebug's face when he opened her gift.
That night, Doodlebug cried when Dandelion appeared. “Whoa! What did you do to your hair?!” Dandelion smiled sweetly but said nothing.
注意:续写词数应为150左右。
Doodlebug handed her the present he'd gotten her, and she eagerly opened it. ____________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
“Thanks, Dandelion,” Doodlebug said. “But I think we should use it to show off your hair clips instead—at least for now.” ___________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
【参考范文】
第一节 应用文写作
Friends and Friendship
As we all know, everybody needs friends. Friendship plays an important part in our studies, work and everyday life.
As friends we should trust each other and share joys and sorrows together. Once our friends are in trouble, we should try our best to help them out. Just as the famous saying goes, “A friend in need is a friend indeed.”
Friendship also needs to be taken good care of. Once we become friends, we should care about and help each other. Only in this way can our friendship last long.
第二节 读后续写
Doodlebug handed her the present he'd gotten her, and she eagerly opened it.A little cry of joy burst from her lips, followed immediately by a huge sigh. Inside the gift box was “Mademoiselle's Finest”,the most awesome set of feather hair clips she'd ever seen. But now her hair was too short to wear any of them. “Oh well, it'll grow back,” she said, trying to be light-hearted. “Now you open mine, Doodlebug!” Doodlebug unwrapped the display case excitedly. Then he shook his head and laughed crazily. “It's for Forkbeard!” Dandelion explained.
“Thanks, Dandelion,” Doodlebug said. “But I think we should use it to show off your hair clips instead—at least for now.”“That's crazy!” Dandelion replied. “What about Forkbeard?” “I sold him,” he said. “So I could buy you those feathery hair things.” “What?!” Dandelion cried. Then she started laughing, too. The next morning the Viking ship display case sat in full, feathered glory in the living room window. And there it would stay, deeply puzzling every passer-by, until Forkbeard the Viking returned to the Pinkley house and Dandelion's hair grew back.