广东省深圳市福田区深圳市福田区红岭实验学校(上沙)2025-2026学年八年级上学期开学英语试题
(2025八上·福田开学考) When I was a little girl, I fell in love with music. While most kids played outside in the sun, I felt happy inside my house and played my violin for 1. . It took me to a different world and made me feel free from worries. It was never boring.
After months of practice, the Music Festival arrived. I felt really 2. and sat next to my mom. My hands were shaking as I 3. the fingerings (指法) of the notes in my head. My mom said some 4. words to me as my turn was coming.
When my name was finally called, I took a deep 5. and walked bravely onto the stage. I carefully put my violin in place and began to play. The people were listening 6. . Then, I played a wrong note. I thought to myself, "I 7. my chance." I kept playing, but I felt worried inside.
When I 8. , the people cheered (欢呼) loudly. My mom said I did well, but I was 9. with myself because of the mistake (失误). But guess what I still won the 10. ! The judge said, "Don't be so hard on yourself. We all make mistakes." Now I love music more and want to be a musician when I grow up.
1.A.weeks B.months C.hours D.years
2.A.cheerful B.angry C.strict D.nervous
3.A.forgot B.practised C.collected D.changed
4.A.basic B.encouraging C.smart D.honest
5.A.breath B.method C.attention D.voice
6.A.loudly B.quietly C.closely D.carelessly
7.A.received B.overlooked C.wasted D.created
8.A.started B.laughed C.arrived D.finished
9.A.unhappy B.surprised C.proud D.confident
10.A.research B.service C.award D.lecture
【答案】1.C;2.D;3.B;4.B;5.A;6.B;7.C;8.D;9.A;10.C
【知识点】记叙文;自我提升
【解析】【分析】文章大意:短文讲述了作者从小热爱音乐,参加音乐节小提琴表演时虽拉错一个音符,但仍赢得奖项,评委的鼓励让她更热爱音乐并立志成为音乐家的故事。
【点评】考查完形填空。解题时要结合 "小提琴表演的经历与成长" 主线,根据上下文语境、人物情感变化和固定搭配判断合适词汇,注重对 "坚持热爱、包容失误" 主题的理解。
1.句意:当大多数孩子在阳光下玩耍时,我却在屋里很开心,拉了好几个小时的小提琴。weeks,周,名词复数;months,月,名词复数;hours,小时,名词复数;years,年,名词复数。根据前文 "While most kids played outside in the sun"(当大多数孩子在阳光下玩耍时)及语境可知,此处指拉小提琴的时长,"hours" 符合 "一次练习" 的合理时间范围,故答案为 C。
2.句意:经过几个月的练习,音乐节到了。我感到非常紧张,坐在妈妈旁边。cheerful,高兴的,形容词;angry,生气的,形容词;strict,严格的,形容词;nervous,紧张的,形容词。根据后文 "My hands were shaking"(我的手在发抖)可知,"我" 因为要参加比赛而感到 "紧张",故答案为 D。
3.句意:我在脑海里练习音符的指法时,手在发抖。forgot,忘记,动词过去式;practised,练习,动词过去式;collected,收集,动词过去式;changed,改变,动词过去式。根据前文要参加音乐节表演及 "My hands were shaking"(手在发抖)可知,"我" 在登台前在脑海里 "练习" 指法,故答案为 B。
4.句意:轮到我上场时,妈妈对我说了一些鼓励的话。basic,基本的,形容词;encouraging,鼓励的,形容词;smart,聪明的,形容词;honest,诚实的,形容词。根据前文 "我" 紧张可知,妈妈说的是 "鼓励的" 话来安抚 "我",故答案为 B。
5.句意:当我的名字终于被叫到的时候,我深吸了一口气,勇敢地走上了舞台。breath,呼吸,名词;method,方法,名词;attention,注意力,名词;voice,声音,名词。根据前文紧张及 "walked bravely onto the stage"(勇敢地走上舞台)可知,"我" 深吸了一口气缓解紧张,"take a deep breath" 是固定搭配,意为 "深吸一口气",故答案为 A。
6.句意:人们在静静地听着。loudly,大声地,副词;quietly,安静地,副词;closely,紧密地,副词;carelessly,粗心地,副词。根据语境 "我" 在舞台上拉小提琴可知,观众会 "安静地" 聆听,故答案为 B。
7.句意:然后,我拉错了一个音符。我心里想:"我浪费了我的机会。"received,收到,动词过去式;overlooked,忽视,动词过去式;wasted,浪费,动词过去式;created,创造,动词过去式。根据前文 "played a wrong note"(拉错了一个音符)可知,"我" 认为自己 "浪费" 了获胜的机会,故答案为 C。
8.句意:当我演奏完时,人们大声欢呼。started,开始,动词过去式;laughed,笑,动词过去式;arrived,到达,动词过去式;finished,完成、结束,动词过去式。根据后文 "the people cheered loudly"(人们大声欢呼)可知,是 "我" 演奏 "完" 之后,故答案为 D。
9.句意:妈妈说我做得很好,但我因为那个失误对自己很不满意。unhappy,不高兴的,形容词;surprised,惊讶的,形容词;proud,骄傲的,形容词;confident,自信的,形容词。根据前文 "played a wrong note"(拉错了一个音符)及 "but" 表转折可知,"我" 对自己的表现很 "不满意",故答案为 A。
10.句意:但是你猜怎么着?我仍然赢得了奖项!research,研究,名词;service,服务,名词;award,奖项,名词;lecture,讲座,名词。根据前文参加音乐节比赛及后文评委的评价可知,"我" 赢得了 "奖项",故答案为 C。
(2025八上·福田开学考)The Shenzhen Book City Bay Area Store, called the "Eye of the Bay Area", has won a big award. It was awarded the MUSE Design Awards Platinum Winner. This award started in 2015. The International Awards Associate (IAA) made this award to praise the best designers in the world. It's veryrenowned in the design world. It shows great work in many areas like building design and interior design (室内设计).
This bookstore is in Phases 2 and 3 of Haibin Square in Bao'an. It was planned to be finished at the end of 2024. And it will open to everyone in 2025. When it's done, its floor area will reach about 131,000 square meters. It will have two floors above the ground and two floors under the ground.
The bookstore is not just for buying books. It's a place where people can learn and have fun with different cultures. Its design is special. It looks like two jade plates (玉盘). This design mixes Chinese and Lingnan styles well. There will be lots of green spaces. These green spaces will make a nice place where city life and nature are together. Also, the design uses low-carbon ideas. For example, it makes the building layout (布局) better, uses more natural light and air, and has more plants. All these make people feel good when they come to the bookstore.
11.What is the purpose (目的) of MUSE Design Awards
A.To increase the sales of books.
B.To support the development of green spaces.
C.To encourage more people to visit bookstores.
D.To honour the best designers around the world.
12.What does the underlined word "renowned" mean
A.New. B.Quiet. C.Famous. D.Expensive.
13.How many floors will the bookstore have
A.Two. B.Three. C.Four. D.Six.
14.What can we infer from the passage
A.The award is not important at all.
B.The bookstore will be very small.
C.The design of the bookstore is simple.
D.The bookstore's design is environmentally friendly.
15.Where is this passage probably from
A.A storybook. B.A newspaper.
C.A science report. D.A fashion magazine.
【答案】11.D
12.C
13.C
14.D
15.B
【知识点】其他题材;说明文;细节理解;推理判断;词义猜测
【解析】【分析】文章大意:主要讲了有"湾区之眼"之称的深圳书城湾区店获MUSE设计奖铂金奖,还说明了该奖项背景、书店的位置、预计建成开放时间、规模、兼具学习娱乐功能的定位及融合中国岭南风格、含绿色空间、采用低碳理念的特色设计。
【点评】考查阅读理解。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
11.细节理解题。根据"The International Awards Associate (IAA) made this award to praise the best designers in the world."可知,MUSE设计奖的设立目的是表彰世界上最优秀的设计师。故选D。
12.词义猜测题。根据"It was awarded the MUSE Design Awards Platinum Winner. This award started in 2015. The International Awards Associate (IAA) made this award to praise the best designers in the world."可知,该奖项由国际奖项协会设立,旨在表彰世界上最优秀的设计师,由此可推测它在设计界"有名","renowned"意为"著名的"。故选C。
13.细节理解题。根据"It will have two floors above the ground and two floors under the ground."可知,这家书店将有地上两层和地下两层,总共四层。故选C。
14.推理判断题。根据"Also, the design uses low-carbon ideas. For example, it makes the building layout (布局) better, uses more natural light and air, and has more plants."可知,书店的设计采用了低碳理念,比如优化建筑布局、利用更多自然光和空气以及种植更多植物,由此可推断书店的设计是环保的。故选D。
15.推理判断题。文章主要介绍了深圳书城湾区店获得MUSE设计奖铂金奖、书店的位置、预计建成和开放时间、规模以及设计特点等信息,这类关于具体场所的新闻性内容,最可能来自报纸。故选B。
(2025八上·福田开学考)A wounded (受伤的) great white pelican (鹈鹕) chose a good place to land. A storm made it leave its group. Visitors at the resort (度假胜地) thought the pelican was an adult because it was big. But the workers there soon found out that the pelican was only about three months old. They named it Big Bird and took good care of it to make it healthy again.
The workers knew Big Bird needed lots of food to reach its full adult size. In the wild, a group of pelicans work together to catch fish. But Big Bird didn't have a group, so the workers fed it fish. Eating fish, Big Bird got bigger.
Everyone at the resort hoped that Big Bird would fly away and go back to its group when it got healthy. But Big Bird needed to learn how to fly! The workers tried to teach it.
After more practice, Big Bird showed its growing number of fans a successful flight (飞行). Just as it was getting dark, Big Bird landed at the same place where it took off. "We're so proud of it. It can fly!" Big Bird's trainers said.
No one knows how long Big Bird will stay at the resort. Maybe one day it will fly away, find a group of pelicans to be with, and never come back to the place where it learned to fly. But before that happens, the workers and visitors are happy to be with it.
16.What caused Big Bird to leave its group
A.The terrible weather. B.Trying to find food.
C.Being hurt by people. D.Getting lost on long trips.
17.What was the main reason for the workers to take care of Big Bird
A.To make money from it.
B.To keep it as a show animal.
C.To study the growth of pelicans.
D.To help it get healthy and fly back to its group.
18.Why did the workers feed Big Bird fish instead of letting it catch fish
A.The resort had many fish.
B.It didn't have group helpers.
C.Big Bird was too afraid of water.
D.Big Bird didn't want to catch fish.
19.Which is the right order of the following events
①The pelican flew successfully.
②The pelican was named.
③The pelican was found at the resort.
④The pelican got bigger by eating fish.
A.③②④① B.②①③④ C.④②①③ D.③④②①
20.What is the best title for the passage
A.Feeding a Hungry Bird B.How Pelicans Catch Fish
C.Big Bird's Journey to Fly D.Big Bird's Favorite Food
【答案】16.A
17.D
18.B
19.A
20.C
【知识点】记叙文;环保意识与环保行为;细节理解;推理判断;标题选择
【解析】【分析】文章大意:主要讲了一只因暴风雨受伤、离开群体的三个月大鹈鹕在度假胜地工作人员的照料下恢复健康、学习飞行并成功起飞,目前工作人员和游客仍能与它相伴。
【点评】考查阅读理解。首先,对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意;其次,细读题材,各个击破;再次,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
16.细节理解题。根据"A storm made it leave its group."可知,一场暴风雨(恶劣天气)导致这只鹈鹕离开群体。故选A。
17.细节理解题。根据"They named it Big Bird and took good care of it to make it healthy again."以及"Everyone at the resort hoped that Big Bird would fly away and go back to its group when it got healthy."可知,工作人员照顾Big Bird的主要原因是帮助它恢复健康并飞回自己的群体。故选D。
18.细节理解题。根据"In the wild, a group of pelicans work together to catch fish. But Big Bird didn't have a group, so the workers fed it fish."可知,工作人员给Big Bird喂鱼而不让它自己捕鱼,是因为它没有群体伙伴帮忙。故选B。
19.推理判断题。通读全文内容可知,首先是"A wounded great white pelican chose a good place to land... Visitors at the resort thought the pelican was an adult because it was big."(③这只鹈鹕在度假胜地被发现);接着"They named it Big Bird"(②这只鹈鹕被命名);然后"Eating fish, Big Bird got bigger."(④这只鹈鹕通过吃鱼长大);最后"After more practice, Big Bird showed its growing number of fans a successful flight."(①这只鹈鹕成功飞行)。正确顺序为③②④①,故选A。
20.标题选择题。根据文章围绕受伤的鹈鹕Big Bird被救助、被照顾、学习飞行并最终成功飞行的过程,结合"Everyone at the resort hoped that Big Bird would fly away... But Big Bird needed to learn how to fly! The workers tried to teach it."以及"After more practice, Big Bird showed its growing number of fans a successful flight."可知,文章最佳标题是"Big Bird的飞行之旅"。故选C。
(2025八上·福田开学考)Saihanba is China's largest forest. It lies on the south of Inner Mongolia Autonomous Region (内蒙古自治区). Saihanba means "beautiful and high mountains".
Around the 10th century, the rulers of the Liao Dynasty (916—1125) made it a royal (皇家的) hunting place because it was home to beautiful forests, green grasslands, clear lakes and different kinds of wild animals. Emperor Kangxi of the Qing Dynasty (1644—1911) liked Saihanba so much that he made hunting there a royal festival. The royal festival finally stopped in 1860 because of no money and it had to be open to the public. After that, the cutting down of trees and wild fires changed green Saihanba into gray deserts. By the 1950s, the beauty of Saihanba had completely disappeared with only one tree left. The tree is now famous as "the Tree of Honor".
On seeing the tree, Chinese scientists made up their minds and dreamt of restoring Saihanba. In February, 1962, the plans were made and more than 120 foresters joined 242 local people in Saihanba to begin rebuilding it. Over the next 55 years, those first tree-planters fought against many difficulties to continue planting trees. After their death, their children and relatives followed their footsteps and went on with their hard work of planting trees.
Today, the scientists' dream has come true and beautiful grassland and flowers appear again around the tree of honor. Chinese people successfully changed Saihanba in the past half-century.
21.What's the right order of events (事件) given in Paragraph 2
①Saihanba became a royal hunting place.
②Saihanba was a desert and disappeared.
③Saihanba wasn't closed to the public any more.
④Saihanba turned into the place for royal hunting festivals.
A.①③②④ B.①③④② C.①④③② D.①④②③
22.What does the underlined word "restoring" in Paragraph 3 probably mean
A.Looking around. B.Bringing back.
C.Arriving at. D.Travelling to.
23.According to Paragraph 4, how does the writer feel about Chinese people
A.Proud. B.Worried. C.Cheerful. D.Nervous.
24.Which of the following best shows the structure of the passage (P1—Paragraph 1)
A. B.
C. D.
25.What is the best title of this passage
A.Saihanba: Past and Present B.The Largest Forest in China
C.The Disappearing Saihanba D.The Tree of Honor in Saihanba
【答案】21.C
22.B
23.A
24.C
25.A
【知识点】说明文;自然灾害的防范措施;推理判断;词义猜测;文章结构
【解析】【分析】文章大意:主要讲了中国最大森林塞罕坝从过去的皇家猎场、后来变沙漠,到1962年起经人重建,如今重现美丽的历程。
【点评】考查阅读理解。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
21.推理判断题。根据"Around the 10th century, the rulers of the Liao Dynasty (916—1125) made it a royal (皇家的) hunting place"和"Emperor Kangxi of the Qing Dynasty (1644—1911) liked Saihanba so much that he made hunting there a royal festival"和"The royal festival finally stopped in 1860 because of no money and it had to be open to the public"以及"By the 1950s, the beauty of Saihanba had completely disappeared with only one tree left"可知,正确顺序为①④③②,故选C。
22.词义猜测题。根据"On seeing the tree, Chinese scientists made up their minds and dreamt of restoring Saihanba"以及"Today, the scientists' dream has come true and beautiful grassland and flowers appear again around the tree of honor"可知,科学家看到"功勋树"后,梦想让塞罕坝恢复往日的样子,且最终梦想实现,美丽的草原和花朵再次出现。"restoring"应意为"恢复、使回归",与"Bringing back"含义相近。故选B。
23.推理判断题。根据"Today, the scientists' dream has come true and beautiful grassland and flowers appear again around the tree of honor. Chinese people successfully changed Saihanba in the past half-century"可知,作者描述了科学家的梦想成真,塞罕坝重现美丽景象,还强调中国人在过去半个世纪成功改变了塞罕坝。字里行间透露出对中国人这一成就的自豪之情。故选A。
24.文章结构题。通读全文可知,第一段总起,明确塞罕坝的核心身份与基础信息,为后文展开铺垫。第二、三段围绕塞罕坝的 "历史衰败" 与 "生态修复启动" 展开。第四段点明修复梦想的实现,总结塞罕坝生态逆转的成果,升华主题。所以文章是总分总结构。故选C。
25.标题选择题。通读全文可知,本文主要围绕塞罕坝的过去、重建以及现状进行展开。故选A。
(2025八上·福田开学考)阅读全文,并从下面的六个句子中选择五个还原到原文中,使原文的意思完整连贯。
China is a great place with a long history. 26. Here are 5 easy steps to plan your first trip to China.
Choose Where to Go
You should visit Beijing, Xi'an, and Shanghai. Beijing has the Forbidden City and the Great Wall. Xi'an has the Terracotta Warriors. Shanghai has the Oriental Pearl TV Tower. 27.
Decide How Many Days to Stay
Spend at least a week, 3-4 days in Beijing, 2 days in Xi'an, and 1 day or 2 days in Shanghai.
Think About When to Go
Spring and autumn are nice. 28. Summer is hot but busy. Winter is cold, but good for Harbin's ice sculptures (雕刻品).
Plan Your Trips in China
There are many costs. You need to think about how to get there and where to stay. There are also food costs and entrance fees for places you visit. 29. High-speed trains and flights are good ways for long travel. In cities, take subways, buses, or taxis.
Get Ready with Things You Need
Bring your passport and visa (护照和签证). 30. Take the right clothes, charger (充电器), a camera, and any medicine. Wear comfortable shoes if you go to the Great Wall.
A. China has good transport.
B. Also, take some cash and cards.
C. Many people come to visit it every year.
D. The weather is not too hot or too cold then.
E. These cities show China's past and present.
F. Guilin is famous for its beautiful landscapes.
【答案】26.C;27.E;28.D;29.A;30.B
【知识点】旅游观光类;说明文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】文章大意:介绍了中国是历史悠久的旅游胜地,并从目的地选择、停留天数、出行时间、行程规划、必备物品五个方面给出首次中国旅行的规划建议。
A. China has good transport. 中国有便捷的交通。
B. Also, take some cash and cards. 另外,带一些现金和银行卡。
C. Many people come to visit it every year. 每年都有很多人来参观它。
D. The weather is not too hot or too cold then. 那时的天气不太热也不太冷。
E. These cities show China's past and present. 这些城市展现了中国的过去和现在。
F. Guilin is famous for its beautiful landscapes. 桂林以其美丽的风景而闻名。(多余选项,文章核心推荐北京、西安、上海,未提及桂林)
【点评】考查阅读还原。需围绕 "首次中国旅行的规划步骤" 主线,根据前后文的特点承接、意义总结、原因解释、主题统领、物品补充逻辑匹配选项,确保内容连贯。
26.根据文中语句 "China is a great place with a long history." 可知,此处需说明中国因历史悠久吸引游客。选项 C 中的语句 "Many people come to visit it every year." 与此相符,该句承接前文 "中国历史悠久" 的特点,引出后文 "首次中国旅行的规划步骤",衔接自然,故答案为 C。
27.根据文中语句 "You should visit Beijing, Xi'an, and Shanghai. Beijing has the Forbidden City and the Great Wall. Xi'an has the Terracotta Warriors. Shanghai has the Oriental Pearl TV Tower." 可知,此处需总结这三个城市的意义。选项 E 中的语句 "These cities show China's past and present." 与此相符,该句承接前文对三座城市景点的介绍,点明其展现中国古今的价值,衔接合理,故答案为 E。
28.根据文中语句 "Spring and autumn are nice." 以及 "Summer is hot but busy. Winter is cold..." 可知,此处需说明春秋季适宜旅行的原因。选项 D 中的语句 "The weather is not too hot or too cold then." 与此相符,该句解释了春秋季 "宜人" 的核心 —— 天气适中,衔接前后文对四季的描述,故答案为 D。
29.根据文中语句 "High-speed trains and flights are good ways for long travel. In cities, take subways, buses, or taxis." 可知,此处需总述中国的交通状况。选项 A 中的语句 "China has good transport." 与此相符,该句作为段落主题句,统领后文对具体交通方式的介绍,衔接紧密,故答案为 A。
30.根据文中语句 "Bring your passport and visa." 以及 "Take the right clothes, charger, a camera, and any medicine." 可知,此处需补充旅行需携带的物品。选项 B 中的语句 "Also, take some cash and cards." 与此相符,该句以 "Also" 衔接前文 "护照签证",补充现金和银行卡这一必备物品,衔接自然,故答案为 B。
(2025八上·福田开学考)1-5是对五名学生的业余爱好的介绍,A-G是对七个周末俱乐部的介绍,请从Ⅱ栏中为Ⅰ栏的五名学生选择适合他们的俱乐部,其中有两项是多余的。
I Ⅱ
31. My name is Mike. In my free time, I don't want to stay home all the time. I like to go out to have fun. I usually do some outdoor sports in the park near my home. 32. I'm Julia. I am a quiet girl. In my free time, I usually read different kinds of books and magazines. I want to read more, but I don't have enough books at home. 33. My name is Eric. I usually listen to CDs after dinner on the weekend. I can sing some popular songs and play the guitar. I hope I can have a chance to play music for others. 34. I'm Nancy. After I finish my homework at the weekend, I like to go out to visit different places and see some new things. I want to have different experiences (经历). 35. My name is David. I have many hobbies such as dancing and swimming, but I like cooking best. I am happy to make some nice food and now I want to cook more healthy dishes.
A. Street Club You can join us and then we can sing songs and play musical instruments together. On the weekend, we often go to the street and play music for others because we want more people to know our beautiful music. B. Bookworm Club We have lots of reading materials like books, newspapers and magazines. Everyone can read here. We have three large and quiet reading rooms. You can also take the books home. C. Golden Feet Club Our coaches (教练) are good at playing football and they are strict. We have a big playground, and if you are interested in sports, you can play football here with other boys. It's free! D. Post Club Beautiful pictures always make people happy. If you have a camera, you can join us. We will teach you how to take very nice photos outside. E. Chef Club Our teachers worked in great restaurants before and they can teach you to cook many kinds of dishes. We have two large kitchens for you to practice cooking. F. Fine Time Club If you have some free time, you can join us. We can take trips to many villages and interesting places in other towns together. We can see new things and we can also learn more. G. Artists' House Here you can know more about Chinese paintings. We have good art teachers to teach you to draw well. When you are good at drawing, we can help you to have your own (自己的) art show.
【答案】31.C;32.B;33.A;34.F;35.E
【知识点】广告布告类;应用文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】文章大意:左栏介绍了 Mike、Julia、Eric、Nancy、David 五名学生的业余爱好,右栏提供了七个周末俱乐部的相关信息(活动内容、特色服务等),需要为每位学生匹配适合的俱乐部,其中有两项为多余选项。
A. Street Club:You can join us and then we can sing songs and play musical instruments together. On the weekend, we often go to the street and play music for others because we want more people to know our beautiful music.街头俱乐部:你可以加入我们,然后我们一起唱歌、演奏乐器。周末,我们经常去街头为他人演奏音乐,因为我们想让更多人听到我们美妙的音乐。
B. Bookworm Club:We have lots of reading materials like books, newspapers and magazines. Everyone can read here. We have three large and quiet reading rooms. You can also take the books home.书虫俱乐部:我们有大量阅读资料,包括书籍、报纸和杂志。每个人都可以在这里阅读。我们有三个宽敞安静的阅览室。你也可以把书带回家。
C. Golden Feet Club:Our coaches are good at playing football and they are strict. We have a big playground, and if you are interested in sports, you can play football here with other boys. It's free!金足俱乐部:我们的教练擅长踢足球,而且要求严格。我们有一个大操场,如果你对运动感兴趣,可以和其他男孩在这里踢足球。完全免费!
D. Post Club:Beautiful pictures always make people happy. If you have a camera, you can join us. We will teach you how to take very nice photos outside.摄影俱乐部:美丽的照片总能让人开心。如果你有相机,可以加入我们。我们会教你如何在户外拍出精美的照片。
E. Chef Club:Our teachers worked in great restaurants before and they can teach you to cook many kinds of dishes. We have two large kitchens for you to practice cooking.厨师俱乐部:我们的老师之前在知名餐厅工作过,他们能教你做各种各样的菜肴。我们有两个大厨房供你练习烹饪。
F. Fine Time Club:If you have some free time, you can join us. We can take trips to many villages and interesting places in other towns together. We can see new things and we can also learn more.美好时光俱乐部:如果你有空闲时间,可以加入我们。我们可以一起去许多村庄和其他城镇的有趣地方旅行。我们能看到新事物,也能学到更多知识。
G. Artists' House:Here you can know more about Chinese paintings. We have good art teachers to teach you to draw well. When you are good at drawing, we can help you to have your own art show.艺术家之家:在这里你可以了解更多关于中国画的知识。我们有优秀的美术老师教你画得更好。当你擅长绘画时,我们可以帮助你举办自己的艺术展。
【点评】考查配对阅读对话题。解题关键是提炼学生爱好的核心关键词(如户外体育、阅读、音乐演奏、旅行、烹饪),再与各俱乐部的核心活动精准对应,排除无关选项即可。
31.根据文中语句 "My name is Mike. In my free time, I don't want to stay home all the time. I like to go out to have fun. I usually do some outdoor sports in the park near my home" 可知,Mike 喜欢户外活动,选项 C Golden Feet Club:Our coaches are good at playing football and they are strict. We have a big playground, and if you are interested in sports, you can play football here with other boys. It's free! (金足俱乐部:我们的教练擅长踢足球,而且要求严格。我们有一个大操场,如果你对运动感兴趣,可以和其他男孩在这里踢足球。完全免费!)符合其户外体育活动的需求,故答案为 C。
32.根据文中语句 "I'm Julia. I am a quiet girl. In my free time, I usually read different kinds of books and magazines. I want to read more, but I don't have enough books at home" 可知,Julia 热爱阅读但书籍不足,选项 B Bookworm Club:We have lots of reading materials like books, newspapers and magazines. Everyone can read here. We have three large and quiet reading rooms. You can also take the books home. (书虫俱乐部:我们有大量阅读资料,包括书籍、报纸和杂志。每个人都可以在这里阅读。我们有三个宽敞安静的阅览室。你也可以把书带回家。)满足其阅读需求,故答案为 B。
33.根据文中语句 "My name is Eric. I usually listen to CDs after dinner on the weekend. I can sing some popular songs and play the guitar. I hope I can have a chance to play music for others" 可知,Eric 擅长唱歌、弹吉他,希望为他人演奏音乐,选项 A Street Club:You can join us and then we can sing songs and play musical instruments together. On the weekend, we often go to the street and play music for others because we want more people to know our beautiful music. (街头俱乐部:你可以加入我们,然后我们一起唱歌、演奏乐器。周末,我们经常去街头为他人演奏音乐,因为我们想让更多人听到我们美妙的音乐。)与他的爱好和愿望契合,故答案为 A。
34.根据文中语句 "I'm Nancy. After I finish my homework at the weekend, I like to go out to visit different places and see some new things. I want to have different experiences" 可知,Nancy 喜欢周末外出游览、体验新鲜事物,选项 F Fine Time Club:If you have some free time, you can join us. We can take trips to many villages and interesting places in other towns together. We can see new things and we can also learn more. (美好时光俱乐部:如果你有空闲时间,可以加入我们。我们可以一起去许多村庄和其他城镇的有趣地方旅行。我们能看到新事物,也能学到更多知识。)符合其需求,故答案为 F。
35.根据文中语句 "My name is David. I have many hobbies such as dancing and swimming, but I like cooking best. I am happy to make some nice food and now I want to cook more healthy dishes" 可知,David 最喜欢烹饪,想学习制作更多健康菜肴,选项 E Chef Club:Our teachers worked in great restaurants before and they can teach you to cook many kinds of dishes. We have two large kitchens for you to practice cooking. (厨师俱乐部:我们的老师之前在知名餐厅工作过,他们能教你做各种各样的菜肴。我们有两个大厨房供你练习烹饪。)符合其需求,故答案为 E。
(2025八上·福田开学考)阅读下面短文,在空格处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空,并将答案填写在答题卷上对应题号的空格中。
China has many heroes in science. Nan Rendong is 36. famous scientist in China. He is well-known for his great 37. (achieve) in building the Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope (FAST). FAST is the largest radio telescope in the world.
Nan Rendong spent over twenty years 38. (work) on this project. At first, he had to go to many far-away places across the country. These places often didn't have good roads. He had to walk for hours to get to good spots. He often 39. (meet) bad weather, like heavy rain and strong winds. But he never said anything bad about it. He faced lots of problems, 40. he never stopped trying. His hard work and strong mind made it possible for China 41. (have) this great thing.
He was not only really smart but also very responsible (负责的). He always thought about the project first. When there was a problem, he was the first to come and find a way to fix it. He actually devoted 42. (he) to this career. Even after his death, people still remember him and are proud 43. him. His story tells us that if we keep trying, we 44. (solve) any problem. He is 45. (true) a role model of the times.
【答案】36.a;37.achievements;38.working;39.met;40.but;41.to have;42.himself;43.of;44.can solve;45.truly
【知识点】规则变化的可数名词复数;反身代词;表示数量“一”;记叙文;对社会有突出贡献的人物事迹
【解析】【分析】文章大意:文章介绍了中国著名科学家南仁东花费二十多年主持建造世界最大射电望远镜 FAST 的事迹,展现了他的辛勤付出、坚定意志和责任感,称他为时代楷模。
【点评】考查语法填空。解题需结合固定搭配、时态、词性转换、代词形式及连词用法,紧扣原文语境和语法规则综合判断答案。
36.句意:南仁东是中国一位著名的科学家。根据文中语句 "Nan Rendong is famous scientist in China" 可知,"famous scientist" 为可数名词单数,且 "famous" 以辅音音素开头,需用不定冠词修饰,故答案为 a。
37.句意:他因建造 500 米口径球面射电望远镜(FAST)的伟大成就而闻名。achieve,中文含义为 "实现",动词。根据文中语句 "his great in building the Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope (FAST)" 可知,形容词 "great" 后需接名词,且此处表泛指多项成就,用复数形式,故答案为 achievements。
38.句意:南仁东花了二十多年时间致力于这个项目。work,中文含义为 "工作",动词。根据文中语句 "Nan Rendong spent over twenty years on this project" 可知,此处符合固定搭配 "spend time doing sth.",用动名词形式,故答案为 working。
39.句意:他经常遇到恶劣天气,比如大雨和大风。meet,中文含义为 "遇到",动词。根据文中语句 "He often bad weather, like heavy rain and strong winds" 可知,全文讲述过去发生的事情,用一般过去时,故答案为 met。
40.句意:他面临很多问题,但从未停止尝试。根据文中语句 "He faced lots of problems, he never stopped trying" 可知,前后句为转折关系,需用连词连接,故答案为 but。
41.句意:他的辛勤工作和坚定意志使中国拥有这一伟大成就成为可能。have,中文含义为 "拥有",动词。根据文中语句 "His hard work and strong mind made it possible for China this great thing" 可知,此处符合固定句型 "make it possible for sb. to do sth.",用不定式形式,故答案为 to have。
42.句意:他确实全身心投入到这项事业中。he,中文含义为 "他",人称代词主格。根据文中语句 "He actually devoted to this career" 可知,此处符合固定搭配 "devote oneself to sth.",需用反身代词,故答案为 himself。
43.句意:即使在他去世后,人们仍然记得他,并为他感到骄傲。根据文中语句 "people still remember him and are proud him" 可知,此处符合固定搭配 "be proud of sb.",用介词 of,故答案为 of。
44.句意:他的故事告诉我们,只要坚持尝试,我们就能解决任何问题。solve,中文含义为 "解决",动词。根据文中语句 "if we keep trying, we any problem" 可知,此处为 if 引导的条件状语从句,从句用一般现在时,主句用情态动词表能力,故答案为 can solve。
45.句意:他确实是时代的榜样。true,中文含义为 "真实的",形容词。根据文中语句 "He is a role model of the times" 可知,此处需用副词修饰系动词 is,故答案为 truly。
46.(2025八上·福田开学考)上个学期美国中学生代表团到访深圳旅游参观。假如你是深圳接待团的成员李华,负责接待外国友人Mike。请你写一篇报道,向班级同学介绍这次经历。要点如下:
1.关于Mike ①友好,善于与人沟通;也喜欢养宠物狗
②喜欢亲近大自然
2.关于活动 ①参观了笔架山公园,欣赏花展,共植友谊树
②参观了西丽动物园,了解不同的动物
3.你的感受 ……(至少一点)
要求:
1.80词左右,开头已给出,不计入总词数内;
2.文中不得出现真实姓名和校名;
3.可适当增加细节,以使条理清楚、行文连贯;
4.标点正确,书面整洁。
参考词汇:Bijia Mountain Park笔架山公园 friendship tree友谊树
Hello! My dear classmates Last month, I was so honored to have the chance to receive Mike.
【答案】略
【知识点】提纲作文;新闻报道类;日常活动
【解析】【分析】这是一篇提纲作文。按照所给的提示内容写一篇报道,向班级同学介绍这次经历。写作中要包含所给的三方面的内容,关于Mike,关于活动以及你的感受。根据材料内容可知,本文要用一般过去时,人称主要是第一人称和第三人称单数,注意并列连词的使用及主谓一致问题,写作中注意上下文的过渡,要符合逻辑关系,符合英语的表达习惯。
【点评】这篇短文需要根据所给内容的提示将三个方面的内容逐一进行陈述。内容需切题,意思需连贯,表达需清楚、完整,时态运用需灵活准确。一些可能出现的固定短语,如was friendly and good at communicating;being close to nature等以及可能出现的句型结构,如We admired the beautiful flower show and planted a friendship tree together.This experience made me realize the importance of cultural exchange.等运用较为得体,表达比较准确,使文章更加流畅,自然。
1 / 1广东省深圳市福田区深圳市福田区红岭实验学校(上沙)2025-2026学年八年级上学期开学英语试题
(2025八上·福田开学考) When I was a little girl, I fell in love with music. While most kids played outside in the sun, I felt happy inside my house and played my violin for 1. . It took me to a different world and made me feel free from worries. It was never boring.
After months of practice, the Music Festival arrived. I felt really 2. and sat next to my mom. My hands were shaking as I 3. the fingerings (指法) of the notes in my head. My mom said some 4. words to me as my turn was coming.
When my name was finally called, I took a deep 5. and walked bravely onto the stage. I carefully put my violin in place and began to play. The people were listening 6. . Then, I played a wrong note. I thought to myself, "I 7. my chance." I kept playing, but I felt worried inside.
When I 8. , the people cheered (欢呼) loudly. My mom said I did well, but I was 9. with myself because of the mistake (失误). But guess what I still won the 10. ! The judge said, "Don't be so hard on yourself. We all make mistakes." Now I love music more and want to be a musician when I grow up.
1.A.weeks B.months C.hours D.years
2.A.cheerful B.angry C.strict D.nervous
3.A.forgot B.practised C.collected D.changed
4.A.basic B.encouraging C.smart D.honest
5.A.breath B.method C.attention D.voice
6.A.loudly B.quietly C.closely D.carelessly
7.A.received B.overlooked C.wasted D.created
8.A.started B.laughed C.arrived D.finished
9.A.unhappy B.surprised C.proud D.confident
10.A.research B.service C.award D.lecture
(2025八上·福田开学考)The Shenzhen Book City Bay Area Store, called the "Eye of the Bay Area", has won a big award. It was awarded the MUSE Design Awards Platinum Winner. This award started in 2015. The International Awards Associate (IAA) made this award to praise the best designers in the world. It's veryrenowned in the design world. It shows great work in many areas like building design and interior design (室内设计).
This bookstore is in Phases 2 and 3 of Haibin Square in Bao'an. It was planned to be finished at the end of 2024. And it will open to everyone in 2025. When it's done, its floor area will reach about 131,000 square meters. It will have two floors above the ground and two floors under the ground.
The bookstore is not just for buying books. It's a place where people can learn and have fun with different cultures. Its design is special. It looks like two jade plates (玉盘). This design mixes Chinese and Lingnan styles well. There will be lots of green spaces. These green spaces will make a nice place where city life and nature are together. Also, the design uses low-carbon ideas. For example, it makes the building layout (布局) better, uses more natural light and air, and has more plants. All these make people feel good when they come to the bookstore.
11.What is the purpose (目的) of MUSE Design Awards
A.To increase the sales of books.
B.To support the development of green spaces.
C.To encourage more people to visit bookstores.
D.To honour the best designers around the world.
12.What does the underlined word "renowned" mean
A.New. B.Quiet. C.Famous. D.Expensive.
13.How many floors will the bookstore have
A.Two. B.Three. C.Four. D.Six.
14.What can we infer from the passage
A.The award is not important at all.
B.The bookstore will be very small.
C.The design of the bookstore is simple.
D.The bookstore's design is environmentally friendly.
15.Where is this passage probably from
A.A storybook. B.A newspaper.
C.A science report. D.A fashion magazine.
(2025八上·福田开学考)A wounded (受伤的) great white pelican (鹈鹕) chose a good place to land. A storm made it leave its group. Visitors at the resort (度假胜地) thought the pelican was an adult because it was big. But the workers there soon found out that the pelican was only about three months old. They named it Big Bird and took good care of it to make it healthy again.
The workers knew Big Bird needed lots of food to reach its full adult size. In the wild, a group of pelicans work together to catch fish. But Big Bird didn't have a group, so the workers fed it fish. Eating fish, Big Bird got bigger.
Everyone at the resort hoped that Big Bird would fly away and go back to its group when it got healthy. But Big Bird needed to learn how to fly! The workers tried to teach it.
After more practice, Big Bird showed its growing number of fans a successful flight (飞行). Just as it was getting dark, Big Bird landed at the same place where it took off. "We're so proud of it. It can fly!" Big Bird's trainers said.
No one knows how long Big Bird will stay at the resort. Maybe one day it will fly away, find a group of pelicans to be with, and never come back to the place where it learned to fly. But before that happens, the workers and visitors are happy to be with it.
16.What caused Big Bird to leave its group
A.The terrible weather. B.Trying to find food.
C.Being hurt by people. D.Getting lost on long trips.
17.What was the main reason for the workers to take care of Big Bird
A.To make money from it.
B.To keep it as a show animal.
C.To study the growth of pelicans.
D.To help it get healthy and fly back to its group.
18.Why did the workers feed Big Bird fish instead of letting it catch fish
A.The resort had many fish.
B.It didn't have group helpers.
C.Big Bird was too afraid of water.
D.Big Bird didn't want to catch fish.
19.Which is the right order of the following events
①The pelican flew successfully.
②The pelican was named.
③The pelican was found at the resort.
④The pelican got bigger by eating fish.
A.③②④① B.②①③④ C.④②①③ D.③④②①
20.What is the best title for the passage
A.Feeding a Hungry Bird B.How Pelicans Catch Fish
C.Big Bird's Journey to Fly D.Big Bird's Favorite Food
(2025八上·福田开学考)Saihanba is China's largest forest. It lies on the south of Inner Mongolia Autonomous Region (内蒙古自治区). Saihanba means "beautiful and high mountains".
Around the 10th century, the rulers of the Liao Dynasty (916—1125) made it a royal (皇家的) hunting place because it was home to beautiful forests, green grasslands, clear lakes and different kinds of wild animals. Emperor Kangxi of the Qing Dynasty (1644—1911) liked Saihanba so much that he made hunting there a royal festival. The royal festival finally stopped in 1860 because of no money and it had to be open to the public. After that, the cutting down of trees and wild fires changed green Saihanba into gray deserts. By the 1950s, the beauty of Saihanba had completely disappeared with only one tree left. The tree is now famous as "the Tree of Honor".
On seeing the tree, Chinese scientists made up their minds and dreamt of restoring Saihanba. In February, 1962, the plans were made and more than 120 foresters joined 242 local people in Saihanba to begin rebuilding it. Over the next 55 years, those first tree-planters fought against many difficulties to continue planting trees. After their death, their children and relatives followed their footsteps and went on with their hard work of planting trees.
Today, the scientists' dream has come true and beautiful grassland and flowers appear again around the tree of honor. Chinese people successfully changed Saihanba in the past half-century.
21.What's the right order of events (事件) given in Paragraph 2
①Saihanba became a royal hunting place.
②Saihanba was a desert and disappeared.
③Saihanba wasn't closed to the public any more.
④Saihanba turned into the place for royal hunting festivals.
A.①③②④ B.①③④② C.①④③② D.①④②③
22.What does the underlined word "restoring" in Paragraph 3 probably mean
A.Looking around. B.Bringing back.
C.Arriving at. D.Travelling to.
23.According to Paragraph 4, how does the writer feel about Chinese people
A.Proud. B.Worried. C.Cheerful. D.Nervous.
24.Which of the following best shows the structure of the passage (P1—Paragraph 1)
A. B.
C. D.
25.What is the best title of this passage
A.Saihanba: Past and Present B.The Largest Forest in China
C.The Disappearing Saihanba D.The Tree of Honor in Saihanba
(2025八上·福田开学考)阅读全文,并从下面的六个句子中选择五个还原到原文中,使原文的意思完整连贯。
China is a great place with a long history. 26. Here are 5 easy steps to plan your first trip to China.
Choose Where to Go
You should visit Beijing, Xi'an, and Shanghai. Beijing has the Forbidden City and the Great Wall. Xi'an has the Terracotta Warriors. Shanghai has the Oriental Pearl TV Tower. 27.
Decide How Many Days to Stay
Spend at least a week, 3-4 days in Beijing, 2 days in Xi'an, and 1 day or 2 days in Shanghai.
Think About When to Go
Spring and autumn are nice. 28. Summer is hot but busy. Winter is cold, but good for Harbin's ice sculptures (雕刻品).
Plan Your Trips in China
There are many costs. You need to think about how to get there and where to stay. There are also food costs and entrance fees for places you visit. 29. High-speed trains and flights are good ways for long travel. In cities, take subways, buses, or taxis.
Get Ready with Things You Need
Bring your passport and visa (护照和签证). 30. Take the right clothes, charger (充电器), a camera, and any medicine. Wear comfortable shoes if you go to the Great Wall.
A. China has good transport.
B. Also, take some cash and cards.
C. Many people come to visit it every year.
D. The weather is not too hot or too cold then.
E. These cities show China's past and present.
F. Guilin is famous for its beautiful landscapes.
(2025八上·福田开学考)1-5是对五名学生的业余爱好的介绍,A-G是对七个周末俱乐部的介绍,请从Ⅱ栏中为Ⅰ栏的五名学生选择适合他们的俱乐部,其中有两项是多余的。
I Ⅱ
31. My name is Mike. In my free time, I don't want to stay home all the time. I like to go out to have fun. I usually do some outdoor sports in the park near my home. 32. I'm Julia. I am a quiet girl. In my free time, I usually read different kinds of books and magazines. I want to read more, but I don't have enough books at home. 33. My name is Eric. I usually listen to CDs after dinner on the weekend. I can sing some popular songs and play the guitar. I hope I can have a chance to play music for others. 34. I'm Nancy. After I finish my homework at the weekend, I like to go out to visit different places and see some new things. I want to have different experiences (经历). 35. My name is David. I have many hobbies such as dancing and swimming, but I like cooking best. I am happy to make some nice food and now I want to cook more healthy dishes.
A. Street Club You can join us and then we can sing songs and play musical instruments together. On the weekend, we often go to the street and play music for others because we want more people to know our beautiful music. B. Bookworm Club We have lots of reading materials like books, newspapers and magazines. Everyone can read here. We have three large and quiet reading rooms. You can also take the books home. C. Golden Feet Club Our coaches (教练) are good at playing football and they are strict. We have a big playground, and if you are interested in sports, you can play football here with other boys. It's free! D. Post Club Beautiful pictures always make people happy. If you have a camera, you can join us. We will teach you how to take very nice photos outside. E. Chef Club Our teachers worked in great restaurants before and they can teach you to cook many kinds of dishes. We have two large kitchens for you to practice cooking. F. Fine Time Club If you have some free time, you can join us. We can take trips to many villages and interesting places in other towns together. We can see new things and we can also learn more. G. Artists' House Here you can know more about Chinese paintings. We have good art teachers to teach you to draw well. When you are good at drawing, we can help you to have your own (自己的) art show.
(2025八上·福田开学考)阅读下面短文,在空格处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空,并将答案填写在答题卷上对应题号的空格中。
China has many heroes in science. Nan Rendong is 36. famous scientist in China. He is well-known for his great 37. (achieve) in building the Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope (FAST). FAST is the largest radio telescope in the world.
Nan Rendong spent over twenty years 38. (work) on this project. At first, he had to go to many far-away places across the country. These places often didn't have good roads. He had to walk for hours to get to good spots. He often 39. (meet) bad weather, like heavy rain and strong winds. But he never said anything bad about it. He faced lots of problems, 40. he never stopped trying. His hard work and strong mind made it possible for China 41. (have) this great thing.
He was not only really smart but also very responsible (负责的). He always thought about the project first. When there was a problem, he was the first to come and find a way to fix it. He actually devoted 42. (he) to this career. Even after his death, people still remember him and are proud 43. him. His story tells us that if we keep trying, we 44. (solve) any problem. He is 45. (true) a role model of the times.
46.(2025八上·福田开学考)上个学期美国中学生代表团到访深圳旅游参观。假如你是深圳接待团的成员李华,负责接待外国友人Mike。请你写一篇报道,向班级同学介绍这次经历。要点如下:
1.关于Mike ①友好,善于与人沟通;也喜欢养宠物狗
②喜欢亲近大自然
2.关于活动 ①参观了笔架山公园,欣赏花展,共植友谊树
②参观了西丽动物园,了解不同的动物
3.你的感受 ……(至少一点)
要求:
1.80词左右,开头已给出,不计入总词数内;
2.文中不得出现真实姓名和校名;
3.可适当增加细节,以使条理清楚、行文连贯;
4.标点正确,书面整洁。
参考词汇:Bijia Mountain Park笔架山公园 friendship tree友谊树
Hello! My dear classmates Last month, I was so honored to have the chance to receive Mike.
答案解析部分
【答案】1.C;2.D;3.B;4.B;5.A;6.B;7.C;8.D;9.A;10.C
【知识点】记叙文;自我提升
【解析】【分析】文章大意:短文讲述了作者从小热爱音乐,参加音乐节小提琴表演时虽拉错一个音符,但仍赢得奖项,评委的鼓励让她更热爱音乐并立志成为音乐家的故事。
【点评】考查完形填空。解题时要结合 "小提琴表演的经历与成长" 主线,根据上下文语境、人物情感变化和固定搭配判断合适词汇,注重对 "坚持热爱、包容失误" 主题的理解。
1.句意:当大多数孩子在阳光下玩耍时,我却在屋里很开心,拉了好几个小时的小提琴。weeks,周,名词复数;months,月,名词复数;hours,小时,名词复数;years,年,名词复数。根据前文 "While most kids played outside in the sun"(当大多数孩子在阳光下玩耍时)及语境可知,此处指拉小提琴的时长,"hours" 符合 "一次练习" 的合理时间范围,故答案为 C。
2.句意:经过几个月的练习,音乐节到了。我感到非常紧张,坐在妈妈旁边。cheerful,高兴的,形容词;angry,生气的,形容词;strict,严格的,形容词;nervous,紧张的,形容词。根据后文 "My hands were shaking"(我的手在发抖)可知,"我" 因为要参加比赛而感到 "紧张",故答案为 D。
3.句意:我在脑海里练习音符的指法时,手在发抖。forgot,忘记,动词过去式;practised,练习,动词过去式;collected,收集,动词过去式;changed,改变,动词过去式。根据前文要参加音乐节表演及 "My hands were shaking"(手在发抖)可知,"我" 在登台前在脑海里 "练习" 指法,故答案为 B。
4.句意:轮到我上场时,妈妈对我说了一些鼓励的话。basic,基本的,形容词;encouraging,鼓励的,形容词;smart,聪明的,形容词;honest,诚实的,形容词。根据前文 "我" 紧张可知,妈妈说的是 "鼓励的" 话来安抚 "我",故答案为 B。
5.句意:当我的名字终于被叫到的时候,我深吸了一口气,勇敢地走上了舞台。breath,呼吸,名词;method,方法,名词;attention,注意力,名词;voice,声音,名词。根据前文紧张及 "walked bravely onto the stage"(勇敢地走上舞台)可知,"我" 深吸了一口气缓解紧张,"take a deep breath" 是固定搭配,意为 "深吸一口气",故答案为 A。
6.句意:人们在静静地听着。loudly,大声地,副词;quietly,安静地,副词;closely,紧密地,副词;carelessly,粗心地,副词。根据语境 "我" 在舞台上拉小提琴可知,观众会 "安静地" 聆听,故答案为 B。
7.句意:然后,我拉错了一个音符。我心里想:"我浪费了我的机会。"received,收到,动词过去式;overlooked,忽视,动词过去式;wasted,浪费,动词过去式;created,创造,动词过去式。根据前文 "played a wrong note"(拉错了一个音符)可知,"我" 认为自己 "浪费" 了获胜的机会,故答案为 C。
8.句意:当我演奏完时,人们大声欢呼。started,开始,动词过去式;laughed,笑,动词过去式;arrived,到达,动词过去式;finished,完成、结束,动词过去式。根据后文 "the people cheered loudly"(人们大声欢呼)可知,是 "我" 演奏 "完" 之后,故答案为 D。
9.句意:妈妈说我做得很好,但我因为那个失误对自己很不满意。unhappy,不高兴的,形容词;surprised,惊讶的,形容词;proud,骄傲的,形容词;confident,自信的,形容词。根据前文 "played a wrong note"(拉错了一个音符)及 "but" 表转折可知,"我" 对自己的表现很 "不满意",故答案为 A。
10.句意:但是你猜怎么着?我仍然赢得了奖项!research,研究,名词;service,服务,名词;award,奖项,名词;lecture,讲座,名词。根据前文参加音乐节比赛及后文评委的评价可知,"我" 赢得了 "奖项",故答案为 C。
【答案】11.D
12.C
13.C
14.D
15.B
【知识点】其他题材;说明文;细节理解;推理判断;词义猜测
【解析】【分析】文章大意:主要讲了有"湾区之眼"之称的深圳书城湾区店获MUSE设计奖铂金奖,还说明了该奖项背景、书店的位置、预计建成开放时间、规模、兼具学习娱乐功能的定位及融合中国岭南风格、含绿色空间、采用低碳理念的特色设计。
【点评】考查阅读理解。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
11.细节理解题。根据"The International Awards Associate (IAA) made this award to praise the best designers in the world."可知,MUSE设计奖的设立目的是表彰世界上最优秀的设计师。故选D。
12.词义猜测题。根据"It was awarded the MUSE Design Awards Platinum Winner. This award started in 2015. The International Awards Associate (IAA) made this award to praise the best designers in the world."可知,该奖项由国际奖项协会设立,旨在表彰世界上最优秀的设计师,由此可推测它在设计界"有名","renowned"意为"著名的"。故选C。
13.细节理解题。根据"It will have two floors above the ground and two floors under the ground."可知,这家书店将有地上两层和地下两层,总共四层。故选C。
14.推理判断题。根据"Also, the design uses low-carbon ideas. For example, it makes the building layout (布局) better, uses more natural light and air, and has more plants."可知,书店的设计采用了低碳理念,比如优化建筑布局、利用更多自然光和空气以及种植更多植物,由此可推断书店的设计是环保的。故选D。
15.推理判断题。文章主要介绍了深圳书城湾区店获得MUSE设计奖铂金奖、书店的位置、预计建成和开放时间、规模以及设计特点等信息,这类关于具体场所的新闻性内容,最可能来自报纸。故选B。
【答案】16.A
17.D
18.B
19.A
20.C
【知识点】记叙文;环保意识与环保行为;细节理解;推理判断;标题选择
【解析】【分析】文章大意:主要讲了一只因暴风雨受伤、离开群体的三个月大鹈鹕在度假胜地工作人员的照料下恢复健康、学习飞行并成功起飞,目前工作人员和游客仍能与它相伴。
【点评】考查阅读理解。首先,对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意;其次,细读题材,各个击破;再次,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
16.细节理解题。根据"A storm made it leave its group."可知,一场暴风雨(恶劣天气)导致这只鹈鹕离开群体。故选A。
17.细节理解题。根据"They named it Big Bird and took good care of it to make it healthy again."以及"Everyone at the resort hoped that Big Bird would fly away and go back to its group when it got healthy."可知,工作人员照顾Big Bird的主要原因是帮助它恢复健康并飞回自己的群体。故选D。
18.细节理解题。根据"In the wild, a group of pelicans work together to catch fish. But Big Bird didn't have a group, so the workers fed it fish."可知,工作人员给Big Bird喂鱼而不让它自己捕鱼,是因为它没有群体伙伴帮忙。故选B。
19.推理判断题。通读全文内容可知,首先是"A wounded great white pelican chose a good place to land... Visitors at the resort thought the pelican was an adult because it was big."(③这只鹈鹕在度假胜地被发现);接着"They named it Big Bird"(②这只鹈鹕被命名);然后"Eating fish, Big Bird got bigger."(④这只鹈鹕通过吃鱼长大);最后"After more practice, Big Bird showed its growing number of fans a successful flight."(①这只鹈鹕成功飞行)。正确顺序为③②④①,故选A。
20.标题选择题。根据文章围绕受伤的鹈鹕Big Bird被救助、被照顾、学习飞行并最终成功飞行的过程,结合"Everyone at the resort hoped that Big Bird would fly away... But Big Bird needed to learn how to fly! The workers tried to teach it."以及"After more practice, Big Bird showed its growing number of fans a successful flight."可知,文章最佳标题是"Big Bird的飞行之旅"。故选C。
【答案】21.C
22.B
23.A
24.C
25.A
【知识点】说明文;自然灾害的防范措施;推理判断;词义猜测;文章结构
【解析】【分析】文章大意:主要讲了中国最大森林塞罕坝从过去的皇家猎场、后来变沙漠,到1962年起经人重建,如今重现美丽的历程。
【点评】考查阅读理解。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
21.推理判断题。根据"Around the 10th century, the rulers of the Liao Dynasty (916—1125) made it a royal (皇家的) hunting place"和"Emperor Kangxi of the Qing Dynasty (1644—1911) liked Saihanba so much that he made hunting there a royal festival"和"The royal festival finally stopped in 1860 because of no money and it had to be open to the public"以及"By the 1950s, the beauty of Saihanba had completely disappeared with only one tree left"可知,正确顺序为①④③②,故选C。
22.词义猜测题。根据"On seeing the tree, Chinese scientists made up their minds and dreamt of restoring Saihanba"以及"Today, the scientists' dream has come true and beautiful grassland and flowers appear again around the tree of honor"可知,科学家看到"功勋树"后,梦想让塞罕坝恢复往日的样子,且最终梦想实现,美丽的草原和花朵再次出现。"restoring"应意为"恢复、使回归",与"Bringing back"含义相近。故选B。
23.推理判断题。根据"Today, the scientists' dream has come true and beautiful grassland and flowers appear again around the tree of honor. Chinese people successfully changed Saihanba in the past half-century"可知,作者描述了科学家的梦想成真,塞罕坝重现美丽景象,还强调中国人在过去半个世纪成功改变了塞罕坝。字里行间透露出对中国人这一成就的自豪之情。故选A。
24.文章结构题。通读全文可知,第一段总起,明确塞罕坝的核心身份与基础信息,为后文展开铺垫。第二、三段围绕塞罕坝的 "历史衰败" 与 "生态修复启动" 展开。第四段点明修复梦想的实现,总结塞罕坝生态逆转的成果,升华主题。所以文章是总分总结构。故选C。
25.标题选择题。通读全文可知,本文主要围绕塞罕坝的过去、重建以及现状进行展开。故选A。
【答案】26.C;27.E;28.D;29.A;30.B
【知识点】旅游观光类;说明文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】文章大意:介绍了中国是历史悠久的旅游胜地,并从目的地选择、停留天数、出行时间、行程规划、必备物品五个方面给出首次中国旅行的规划建议。
A. China has good transport. 中国有便捷的交通。
B. Also, take some cash and cards. 另外,带一些现金和银行卡。
C. Many people come to visit it every year. 每年都有很多人来参观它。
D. The weather is not too hot or too cold then. 那时的天气不太热也不太冷。
E. These cities show China's past and present. 这些城市展现了中国的过去和现在。
F. Guilin is famous for its beautiful landscapes. 桂林以其美丽的风景而闻名。(多余选项,文章核心推荐北京、西安、上海,未提及桂林)
【点评】考查阅读还原。需围绕 "首次中国旅行的规划步骤" 主线,根据前后文的特点承接、意义总结、原因解释、主题统领、物品补充逻辑匹配选项,确保内容连贯。
26.根据文中语句 "China is a great place with a long history." 可知,此处需说明中国因历史悠久吸引游客。选项 C 中的语句 "Many people come to visit it every year." 与此相符,该句承接前文 "中国历史悠久" 的特点,引出后文 "首次中国旅行的规划步骤",衔接自然,故答案为 C。
27.根据文中语句 "You should visit Beijing, Xi'an, and Shanghai. Beijing has the Forbidden City and the Great Wall. Xi'an has the Terracotta Warriors. Shanghai has the Oriental Pearl TV Tower." 可知,此处需总结这三个城市的意义。选项 E 中的语句 "These cities show China's past and present." 与此相符,该句承接前文对三座城市景点的介绍,点明其展现中国古今的价值,衔接合理,故答案为 E。
28.根据文中语句 "Spring and autumn are nice." 以及 "Summer is hot but busy. Winter is cold..." 可知,此处需说明春秋季适宜旅行的原因。选项 D 中的语句 "The weather is not too hot or too cold then." 与此相符,该句解释了春秋季 "宜人" 的核心 —— 天气适中,衔接前后文对四季的描述,故答案为 D。
29.根据文中语句 "High-speed trains and flights are good ways for long travel. In cities, take subways, buses, or taxis." 可知,此处需总述中国的交通状况。选项 A 中的语句 "China has good transport." 与此相符,该句作为段落主题句,统领后文对具体交通方式的介绍,衔接紧密,故答案为 A。
30.根据文中语句 "Bring your passport and visa." 以及 "Take the right clothes, charger, a camera, and any medicine." 可知,此处需补充旅行需携带的物品。选项 B 中的语句 "Also, take some cash and cards." 与此相符,该句以 "Also" 衔接前文 "护照签证",补充现金和银行卡这一必备物品,衔接自然,故答案为 B。
【答案】31.C;32.B;33.A;34.F;35.E
【知识点】广告布告类;应用文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】文章大意:左栏介绍了 Mike、Julia、Eric、Nancy、David 五名学生的业余爱好,右栏提供了七个周末俱乐部的相关信息(活动内容、特色服务等),需要为每位学生匹配适合的俱乐部,其中有两项为多余选项。
A. Street Club:You can join us and then we can sing songs and play musical instruments together. On the weekend, we often go to the street and play music for others because we want more people to know our beautiful music.街头俱乐部:你可以加入我们,然后我们一起唱歌、演奏乐器。周末,我们经常去街头为他人演奏音乐,因为我们想让更多人听到我们美妙的音乐。
B. Bookworm Club:We have lots of reading materials like books, newspapers and magazines. Everyone can read here. We have three large and quiet reading rooms. You can also take the books home.书虫俱乐部:我们有大量阅读资料,包括书籍、报纸和杂志。每个人都可以在这里阅读。我们有三个宽敞安静的阅览室。你也可以把书带回家。
C. Golden Feet Club:Our coaches are good at playing football and they are strict. We have a big playground, and if you are interested in sports, you can play football here with other boys. It's free!金足俱乐部:我们的教练擅长踢足球,而且要求严格。我们有一个大操场,如果你对运动感兴趣,可以和其他男孩在这里踢足球。完全免费!
D. Post Club:Beautiful pictures always make people happy. If you have a camera, you can join us. We will teach you how to take very nice photos outside.摄影俱乐部:美丽的照片总能让人开心。如果你有相机,可以加入我们。我们会教你如何在户外拍出精美的照片。
E. Chef Club:Our teachers worked in great restaurants before and they can teach you to cook many kinds of dishes. We have two large kitchens for you to practice cooking.厨师俱乐部:我们的老师之前在知名餐厅工作过,他们能教你做各种各样的菜肴。我们有两个大厨房供你练习烹饪。
F. Fine Time Club:If you have some free time, you can join us. We can take trips to many villages and interesting places in other towns together. We can see new things and we can also learn more.美好时光俱乐部:如果你有空闲时间,可以加入我们。我们可以一起去许多村庄和其他城镇的有趣地方旅行。我们能看到新事物,也能学到更多知识。
G. Artists' House:Here you can know more about Chinese paintings. We have good art teachers to teach you to draw well. When you are good at drawing, we can help you to have your own art show.艺术家之家:在这里你可以了解更多关于中国画的知识。我们有优秀的美术老师教你画得更好。当你擅长绘画时,我们可以帮助你举办自己的艺术展。
【点评】考查配对阅读对话题。解题关键是提炼学生爱好的核心关键词(如户外体育、阅读、音乐演奏、旅行、烹饪),再与各俱乐部的核心活动精准对应,排除无关选项即可。
31.根据文中语句 "My name is Mike. In my free time, I don't want to stay home all the time. I like to go out to have fun. I usually do some outdoor sports in the park near my home" 可知,Mike 喜欢户外活动,选项 C Golden Feet Club:Our coaches are good at playing football and they are strict. We have a big playground, and if you are interested in sports, you can play football here with other boys. It's free! (金足俱乐部:我们的教练擅长踢足球,而且要求严格。我们有一个大操场,如果你对运动感兴趣,可以和其他男孩在这里踢足球。完全免费!)符合其户外体育活动的需求,故答案为 C。
32.根据文中语句 "I'm Julia. I am a quiet girl. In my free time, I usually read different kinds of books and magazines. I want to read more, but I don't have enough books at home" 可知,Julia 热爱阅读但书籍不足,选项 B Bookworm Club:We have lots of reading materials like books, newspapers and magazines. Everyone can read here. We have three large and quiet reading rooms. You can also take the books home. (书虫俱乐部:我们有大量阅读资料,包括书籍、报纸和杂志。每个人都可以在这里阅读。我们有三个宽敞安静的阅览室。你也可以把书带回家。)满足其阅读需求,故答案为 B。
33.根据文中语句 "My name is Eric. I usually listen to CDs after dinner on the weekend. I can sing some popular songs and play the guitar. I hope I can have a chance to play music for others" 可知,Eric 擅长唱歌、弹吉他,希望为他人演奏音乐,选项 A Street Club:You can join us and then we can sing songs and play musical instruments together. On the weekend, we often go to the street and play music for others because we want more people to know our beautiful music. (街头俱乐部:你可以加入我们,然后我们一起唱歌、演奏乐器。周末,我们经常去街头为他人演奏音乐,因为我们想让更多人听到我们美妙的音乐。)与他的爱好和愿望契合,故答案为 A。
34.根据文中语句 "I'm Nancy. After I finish my homework at the weekend, I like to go out to visit different places and see some new things. I want to have different experiences" 可知,Nancy 喜欢周末外出游览、体验新鲜事物,选项 F Fine Time Club:If you have some free time, you can join us. We can take trips to many villages and interesting places in other towns together. We can see new things and we can also learn more. (美好时光俱乐部:如果你有空闲时间,可以加入我们。我们可以一起去许多村庄和其他城镇的有趣地方旅行。我们能看到新事物,也能学到更多知识。)符合其需求,故答案为 F。
35.根据文中语句 "My name is David. I have many hobbies such as dancing and swimming, but I like cooking best. I am happy to make some nice food and now I want to cook more healthy dishes" 可知,David 最喜欢烹饪,想学习制作更多健康菜肴,选项 E Chef Club:Our teachers worked in great restaurants before and they can teach you to cook many kinds of dishes. We have two large kitchens for you to practice cooking. (厨师俱乐部:我们的老师之前在知名餐厅工作过,他们能教你做各种各样的菜肴。我们有两个大厨房供你练习烹饪。)符合其需求,故答案为 E。
【答案】36.a;37.achievements;38.working;39.met;40.but;41.to have;42.himself;43.of;44.can solve;45.truly
【知识点】规则变化的可数名词复数;反身代词;表示数量“一”;记叙文;对社会有突出贡献的人物事迹
【解析】【分析】文章大意:文章介绍了中国著名科学家南仁东花费二十多年主持建造世界最大射电望远镜 FAST 的事迹,展现了他的辛勤付出、坚定意志和责任感,称他为时代楷模。
【点评】考查语法填空。解题需结合固定搭配、时态、词性转换、代词形式及连词用法,紧扣原文语境和语法规则综合判断答案。
36.句意:南仁东是中国一位著名的科学家。根据文中语句 "Nan Rendong is famous scientist in China" 可知,"famous scientist" 为可数名词单数,且 "famous" 以辅音音素开头,需用不定冠词修饰,故答案为 a。
37.句意:他因建造 500 米口径球面射电望远镜(FAST)的伟大成就而闻名。achieve,中文含义为 "实现",动词。根据文中语句 "his great in building the Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope (FAST)" 可知,形容词 "great" 后需接名词,且此处表泛指多项成就,用复数形式,故答案为 achievements。
38.句意:南仁东花了二十多年时间致力于这个项目。work,中文含义为 "工作",动词。根据文中语句 "Nan Rendong spent over twenty years on this project" 可知,此处符合固定搭配 "spend time doing sth.",用动名词形式,故答案为 working。
39.句意:他经常遇到恶劣天气,比如大雨和大风。meet,中文含义为 "遇到",动词。根据文中语句 "He often bad weather, like heavy rain and strong winds" 可知,全文讲述过去发生的事情,用一般过去时,故答案为 met。
40.句意:他面临很多问题,但从未停止尝试。根据文中语句 "He faced lots of problems, he never stopped trying" 可知,前后句为转折关系,需用连词连接,故答案为 but。
41.句意:他的辛勤工作和坚定意志使中国拥有这一伟大成就成为可能。have,中文含义为 "拥有",动词。根据文中语句 "His hard work and strong mind made it possible for China this great thing" 可知,此处符合固定句型 "make it possible for sb. to do sth.",用不定式形式,故答案为 to have。
42.句意:他确实全身心投入到这项事业中。he,中文含义为 "他",人称代词主格。根据文中语句 "He actually devoted to this career" 可知,此处符合固定搭配 "devote oneself to sth.",需用反身代词,故答案为 himself。
43.句意:即使在他去世后,人们仍然记得他,并为他感到骄傲。根据文中语句 "people still remember him and are proud him" 可知,此处符合固定搭配 "be proud of sb.",用介词 of,故答案为 of。
44.句意:他的故事告诉我们,只要坚持尝试,我们就能解决任何问题。solve,中文含义为 "解决",动词。根据文中语句 "if we keep trying, we any problem" 可知,此处为 if 引导的条件状语从句,从句用一般现在时,主句用情态动词表能力,故答案为 can solve。
45.句意:他确实是时代的榜样。true,中文含义为 "真实的",形容词。根据文中语句 "He is a role model of the times" 可知,此处需用副词修饰系动词 is,故答案为 truly。
46.【答案】略
【知识点】提纲作文;新闻报道类;日常活动
【解析】【分析】这是一篇提纲作文。按照所给的提示内容写一篇报道,向班级同学介绍这次经历。写作中要包含所给的三方面的内容,关于Mike,关于活动以及你的感受。根据材料内容可知,本文要用一般过去时,人称主要是第一人称和第三人称单数,注意并列连词的使用及主谓一致问题,写作中注意上下文的过渡,要符合逻辑关系,符合英语的表达习惯。
【点评】这篇短文需要根据所给内容的提示将三个方面的内容逐一进行陈述。内容需切题,意思需连贯,表达需清楚、完整,时态运用需灵活准确。一些可能出现的固定短语,如was friendly and good at communicating;being close to nature等以及可能出现的句型结构,如We admired the beautiful flower show and planted a friendship tree together.This experience made me realize the importance of cultural exchange.等运用较为得体,表达比较准确,使文章更加流畅,自然。
1 / 1