【期末考点培优】专题20 阅读理解-判断-2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优闽教版(三起)(含答案解析)

文档属性

名称 【期末考点培优】专题20 阅读理解-判断-2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优闽教版(三起)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 170.0KB
资源类型 试卷
版本资源 闽教版(三年级起点)
科目 英语
更新时间 2025-12-17 12:12:23

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优闽教版(三起)
专题20 阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,判断句子是(T)否(F)正确。
This is Class One, Grade Five. Boys and girls are all very busy (忙碌的). Tomorrow is Teachers’ Day. They want to give presents to their teachers. Look, the boy with blue eyes is Peter. He is making a card. The two boys behind Peter are Yang Ming and Wang Tao. They are good at drawing. Look, they are drawing a bear for Miss Gao. The girl on the chair is Lily. She is writing “Happy Teachers’ Day” on the blackboard. Julia and Sally are near the window. They are good at music. They want to sing a song to Miss Gao.
1.Today is September 9. ( )
2.The boy with blue eyes is making a card. ( )
3.Peter and Yang Ming want to give a drawing to Miss Gao. ( )
4.Lily is writing “Happy Teachers’ Day” on the card. ( )
5.Julia and Sally want to sing a song to Mr. Gao. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
Look at the picture. It’s my new drawing. This woman with long hair is my English teacher. She is from Australia. She is very kind. The pupils are in the classroom. They are reading books. It’s Teachers’ Day tomorrow. I want to give this drawing to my English teacher.
6.The woman with short hair is my English teacher. ( )
7.My English teacher is from Australia. ( )
8.The pupils are reading books. ( )
9.It’s September 10th today. ( )
10.The students are in the library. ( )
阅读短文,判断句子的正(T)误(F)。
This is my family photo. The man with glasses is my father. He is a worker. My mother is tall and she has long hair. She is a doctor. The short girl with a toy is my little sister. She likes sweets(甜品). This is me. I’m on the sofa(沙发). I like reading story books.
11.My father is a doctor. ( )
12.My sister doesn’t like sweets. ( )
13.My grandmother is a doctor with long hair. ( )
14.I’m on the sofa. ( )
15.I like playing football. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Mike is a new pupil. He’s from Australia. He likes playing basketball. He is very good at sports. He doesn’t like playing chess. But he likes to watch it. The boy beside Mike is Wang Tao. They are good friends. They often go to the park on Sunday.
16.Mike is from America. ( )
17.He doesn’t like playing basketball. ( )
18.Mike is good at sports. ( )
19.Wang Tao is beside Mike. ( )
20.They often go to the cinema on Sunday. ( )
I’m a girl. My name is Yu Jing. I’m twelve. I like singing. I have many friends. I like them. My friend Li Wei can run fast and jump far. Zhang Ming can play football and basketball, but he can’t swim. Chen Dong can play the drum(鼓), but(但是) he can’t play the violin. My friends, Guo Chen and Jiang Hao, like drawing. They’re drawing animals. How happy we are.
21.Yu Jing likes singing. ( )
22.Yu Jing doesn’t have many friends. ( )
23.Li Wei can play football and basketball. ( )
24.Chen Dong can play the drum and the violin. ( )
25.Guo Chen and Jiang Hao like drawing. ( )
阅读短文,根据内容判断句子是否正确,正确的写T,错误的写F。
It is Sunday morning. It is sunny. Pupils don’t go to school. They are in the park. The tall boy with yellow hair is Mike. He is good at sports. He is playing basketball. The girl on the bike is Linda. She is from the USA.She can play the violin. The boy in blue is Sam. He is sitting under the tree. He likes reading. But now, he is writing an email to his friend. They have a happy weekend!
26.They are in the park. ( )
27.Mike has black hair. ( )
28.Linda is playing the violin. ( )
29.Linda is from the USA.( )
30.Sam is reading an email. ( )
Peter is a new pupil, but he has many friends at school. He likes playing basketball with Wang Tao. He likes talking with Sally on the phone. He often gets emails from his classmates. They email him photos, too. He often reads in the library. Books are his good friends, too.
31.Peter is new at school. ( )
32.Peter likes playing football. ( )
33.Peter often calls Sally. ( )
34.Peter likes writing emails to his classmates. ( )
35.Books are Peter’s good friends. ( )
Peter is from Australia. He is new at his school. His classmates are very nice to him. They’re all his good friends. He likes to play basketball in the playground with Wang Tao. Sally is from the USA, she’s in Peter’s class. Peter likes talking with her on the phone. On Saturday and Sunday, Peter and his friends don’t go to school. They often play football, go boating or fly kites in the park.
36.Peter is from America. ( )
37.Peter often plays basketball in the park. ( )
38.Sally is Peter’s classmate. ( )
39.Sally often gets emails from Peter. ( )
40.Peter and his friends often go boating on Sunday. ( )
My favorite season is spring. Because it’s not cold in spring. In spring, it’s warm and I can wear new dress and often go to the park with my friends. I like going hiking (远足) and fishing with my father. In spring, trees are green and there are many beautiful flowers. I like flowers. There are many new lives (生命) in spring. I like spring.
41.My favorite season is summer. ( )
42.It is warm in spring. ( )
43.My friends and I often play in the park in spring. ( )
44.I often go fishing with my mother. ( )
45.I like flowers and spring. ( )
Tomorrow is our National Day. It is in October. Our National Flag is red. There are five stars on it. The stars are yellow. At school we raise our flag on Monday morning. But we don’t go to school on National Day. I can go for a holiday.
46.Our National Day is in October. ( )
47.Our National Flag is yellow. ( )
48.There are five yellow stars on the flag. ( )
49.At school we raise our flag on Friday morning. ( )
50.We don’t go to school tomorrow. ( )
Tina is a lovely girl. She is my friend. She is twelve. She is my classmate. Look at this photo. This is Tina. The girl with a toy sheep. She has long hair and wears a white dress. Look! She is dancing. She likes dancing very much. She can dance very well. She dances at home every day. Tomorrow is Children’s Day. Our class will have a party. She will dance at the party. She will wear a red dress. Do you want to go with me
51.Tina can dance well. ( )
52.Tina will wear a white dress tomorrow. ( )
53.Tina will dance at a New Year’s party. ( )
54.Tina has a toy sheep. ( )
Peter is a new pupil, but he has many friends at school. He likes playing basketball with Wang Tao. He likes talking with Sally on the phone. He often gets emails from his classmates. They email him photos, too. He reads in the library. Books are his good friends, too.
55.Peter doesn’t have any friends at school. ( )
56.Peter likes playing football with Wang Tao. ( )
57.Peter often calls Sally. ( )
58.Peter often gets emails from his classmates. ( )
My Family Members(成员)
Member Birthday Favorite Season Hobby(爱好)
Father January spring go fishing
Mother April summer cooking
My brother January winter playing chess
My sister July autumn listening to music
I October winter reading
59.My father’s and brother’s birthday are in the same (相同的) month. ( )
60.My mother’s birthday is in summer. ( )
61.My sister likes listening to music. ( )
62.My brother and I both (都) like winter. ( )
63.There are four people in my family. ( )
My Weekend Activities
Saturday 8:00 a.m.----10:00 a.m. do my homework
2:00 p.m.----4:00 p.m. play basketball
7:00 p.m.----8:00 p.m. watch TV
Sunday 8:00 a.m.----10:00 a.m. go to the library
2:00 p.m.----3:00 p.m. ride my bike
8:00 p.m.----9:00 p.m. play chess
64.I play basketball on Saturday. ( )
65.I go to the library for one hour(小时) on Sunday. ( )
66.I ride my bike in the morning. ( )
67.On Sunday I play chess in the evening. ( )
68.I don’t watch TV on Saturday. ( )
阅读小短文,判断正误。
Mike is new at school, but he has many friends at school. He likes playing football with his classmates. He likes talking with Lily on the phone. He often gets emails from his friends. They email him photos, too. He often reads books in the library. Books are his friends, too.
69.Mike likes playing basketball. ( )
70.He often calls Mary. ( )
71.He often emails photos to his friends. ( )
72.He often gets emails from his classmates. ( )
73.Mike often reads books in the library. ( )
阅读短文判断正(T)误(T)。
Look! The girl with long hair is Jenny. The girl with big eyes is Amy. They are good friends. They are in the same (相同的) class. Amy is from the UK. She is new at school. Both Amy and Jenny can play the violin. They like reading. They often read books in school library.
74.Jenny’s eyes are big. ( )
75.Amy is a new pupil. ( )
76.Amy can play the violin. ( )
77.Jenny and Amy are classmates. ( )
78.They often go to the school library. ( )
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.T 2.T 3.F 4.F 5.F
【导语】本文讲述了五年一班的孩子们正在给老师们准备教师节礼物的事。
1.句意:今天是9月9日。根据“Tomorrow is Teachers’ Day.明天是教师节。”可知明天是9月10日,今天是9月9日。题干与原文相符,故答案为T。
2.句意:那个蓝眼睛的男孩正在做卡片。 根据“He is making a card.他正在做卡片。”可知题干与原文相符,故答案为T。
3.句意:彼得和杨明想给高小姐画一幅画。根据“The two boys behind Peter are Yang Ming and Wang Tao. They are good at drawing. Look, they are drawing a bear for Miss Gao.彼得身后的两个男孩是杨明和王涛。他们擅长画画。看,他们正在为高小姐画一只熊。”可知是杨明和王涛想给高小姐画一幅画,题干与原文不相符,故答案为F。
4.句意:莉莉正在卡片上写“教师节快乐”。根据“She is writing “Happy Teachers’ Day” on the blackboard.她正在黑板上写“教师节快乐”。”可知题干与原文不相符,故答案为F。
5.句意:朱莉娅和萨莉想给高先生唱首歌。根据“They want to sing a song to Miss Gao.他们想给高小姐唱首歌。”可知题干与原文不相符,故答案为F。                   
6.F 7.T 8.T 9.F 10.F
【导语】本文主要描述了我新画的图片。
6.句意:那个短发的女人是我的英语老师。由“This woman with long hair is my English teacher.”可知英语老师是长头发,题干描述与原文不符,故答案为F。
7.句意:我的英语老师来自澳大利亚。由“She is from Australia.”可知英语老师来自澳大利亚,题干描述与原文相符,故答案为T。
8.句意:学生们在读书。由“They are reading books.”可知学生们在读书,题干描述与原文相符,故答案为T。
9.句意:今天是九月十号。由“It’s Teachers’ Day tomorrow.”可知明天是九月十号,题干描述与原文不符,故答案为F。
10.句意:学生们在图书馆。由“The pupils are in the classroom.”可知学生们在教室,题干描述与原文不符,故答案为F。
11.F 12.F 13.F 14.T 15.F
【导语】本文介绍了作者一家人。
11.句意:我爸爸是一名医生。根据“The man with glasses is my father. He is a worker.”,可知作者的爸爸是一名工人,故答案为F。
12.句意:我妹妹不喜欢甜品。根据“The short girl with a toy is my little sister. She likes sweets(甜品).”,可知妹妹喜欢甜品,故答案为F。
13.句意:我的祖母是一位留着长发的医生。根据“My mother is tall and she has long hair. She is a doctor.”,可知妈妈是一位留着长头发的医生,故答案为F。
14.句意:我在沙发上。根据“This is me. I’m on the sofa(沙发).”,可知题干与短文相符,故答案为T。
15.句意:我喜欢踢足球。根据“I like reading story books.”,可知作者喜欢读故事书,故答案为F。
16.F 17.F 18.T 19.T 20.F
【导语】本文主要介绍了迈克的基本信息。
16.句意:迈克来自美国。根据“Mike is a new pupil. He’s from Australia.”可知迈克来自澳大利亚,题干与原文不符,故答案为F。
17.句意:他不喜欢打篮球。根据“He likes playing basketball.”可知他喜欢打篮球,题干与原文不符,故答案为F。
18.句意:迈克擅长运动。根据“He is very good at sports.”可知他擅长运动,题干与原文相符,故答案为T。
19.句意:王涛在迈克旁边。根据“The boy beside Mike is Wang Tao.”可知王涛在迈克旁边,题干与原文相符,故答案为T。
20.句意:他们经常在星期天去电影院。根据“They often go to the park on Sunday.”可知他们经常在星期天去公园,题干与原文不符,故答案为F。
21.T
22.F
23.F 24.F 25.T
【导语】本文介绍了作者和她的几个朋友喜欢做的事情。
21.句意:于静喜欢唱歌。根据第一行“I like singing.”可知于静喜欢唱歌,题干与原文相符合,故答案为T。
22.句意:于静没有很多朋友。根据第一行“I have many friends.”可知于静有很多朋友。题干与原文不符合,故答案为F。
23.句意:李伟会踢足球和打篮球。根据“Zhang Ming can play football and basketball”可知张明会踢足球和打篮球,题干与原文不符合,故答案为F。
24.句意:陈东会敲鼓和拉小提琴。根据“Chen Dong can play the drum(鼓), but(但是) he can’t play the violin.”可知陈东会敲鼓,但是他不会拉小提琴,题干与原文不符合,故答案为F。
25.句意:郭晨和姜浩喜欢画画。根据“Guo Chen and Jiang Hao, like drawing. ”可知郭晨和姜浩喜欢画画,题干与原文相符合,故答案为T。
26.T 27.F 28.F 29.T 30.F
【导语】本文讲了学生们星期天上午在公园做的事情。
26.句意:他们在公园里。根据“Pupils don’t go to school. They are in the park.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
27.句意:迈克有一头黑头发。根据“The tall boy with yellow hair is Mike.”,可知迈克有一头黄头发,故答案为F。
28.句意:琳达正在拉小提琴。根据“The girl on the bike is Linda.”,可知琳达在骑自行车,故答案为F。
29.句意:琳达来自美国。根据“The girl on the bike is Linda. She is from the USA.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
30.句意:山姆正在读一封电子邮件。根据“The boy in blue is Sam. He is sitting under the tree. He likes reading. But now, he is writing an email to his friend.”,可知山姆正在写一封电子邮件,故答案为F。
31.T 32.F 33.T 34.F 35.T
【导语】本文介绍了彼得的个人信息。
31.句意:彼得是新来的。根据“Peter is a new pupil, but he has many friends at school.”,可知题干描述正确,故答案为T。
32.句意:彼得喜欢踢足球。根据“He likes playing basketball with Wang Tao.”,可知彼得喜欢打篮球,故答案为F。
33.句意:彼得经常给莎莉打电话。根据“He likes talking with Sally on the phone.”,可知题干描述正确,故答案为T。
34.句意:彼得喜欢给他的同学写电子邮件。根据“He often gets emails from his classmates. ”,可知彼得经常收到来自同学的电子邮件,故答案为F。
35.句意:书是彼得的好朋友。根据“Books are his good friends, too.”,可知题干描述正确,故答案为T。
36.F 37.F 38.T 39.F 40.T
【导语】本文主要介绍了彼得和莎莉。
36.句意:彼得来自美国。根据文中句子“Peter is from Australia.”可知彼得来自澳大利亚,故答案为F。
37.句意:彼得经常在公园打篮球。根据文中句子“He likes to play basketball in the playground with Wang Tao.”可知彼得经常在操场上打篮球,故答案为F。
38.句意:莎莉是彼得的同学。根据文中句子“Sally is from the USA, she’s in Peter’s class.”可知莎莉是彼得的同学,故答案为T。
39.句意:莎莉经常收到彼得的电子邮件。根据文中句子“Peter likes talking with her on the phone.”可知莎莉和彼得经常打电话,故答案为F。
40.句意:彼得和他的朋友经常在星期天去划船。根据文中句子“On Saturday and Sunday, Peter and his friends don’t go to school. They often play football, go boating or fly kites in the park.”可知彼得和朋友经常在周末去踢足球,划船,放风筝,故答案为T。
41.F 42.T 43.T 44.F 45.T
【导语】本文作者介绍了最喜欢的季节是春天以及原因和喜欢做的事情。
41.句意:我最喜欢的季节是夏天。根据“My favorite season is spring.”可知我最喜欢的季节是春天。所以题干表述错误,故答案为F。
42.句意:春天很暖和。根据“ In spring, it’s warm and I can wear new dress and often go to the park with my friends. ”可知春天很暖和。所以题干表述正确,故答案为T。
43.句意:春天我和朋友们经常在公园里玩。根据 “In spring, it’s warm and I can wear new dress and often go to the park with my friends. ”春天,天气很暖和,我可以穿上新衣服,经常和朋友去公园。可知春天我和朋友们经常在公园里玩。所以题干表述正确,故答案为T。
44.句意:我经常和妈妈一起去钓鱼。根据“I like going hiking (远足) and fishing with my father. ”我喜欢和爸爸一起去远足和钓鱼。可知我经常和爸爸一起去钓鱼。所以题干表述错误,故答案为F。
45.句意:我喜欢花和春天。根据“I like flowers.”和 “I like spring.”可知我喜欢花和春天。所以题干表述正确,故答案为T。
46.T 47.F 48.T 49.F 50.T
【导语】本文讲了我们的国庆节及国旗。
46.句意:我们的国庆节在十月。根据“Tomorrow is our National Day. It is in October.”,可知我们的国庆节在十月,故答案为T。
47.句意:我们的国旗是黄色的。根据“Our National Flag is red.”,可知我们的国旗是红色的,故答案为F。
48.句意:国旗上有五颗黄色的星星。根据“There are five stars on it. The stars are yellow.”,可知国旗上有五颗黄色的星星,故答案为T。
49.句意:在学校,我们星期五早上升旗。根据“At school we raise our flag on Monday morning.”,可知在学校,我们星期一早上升旗,故答案为F。
50.句意:我们明天不上学。根据“Tomorrow is our National Day. But we don’t go to school on National Day.”,可知明天不上学,故答案为T。
51.T 52.F 53.F 54.T
【分析】本文主要介绍了蒂娜。
51.句意:蒂娜跳舞跳得很好。根据She can dance very well.,可知蒂娜跳舞跳得很好,故答案为T。
52.句意:蒂娜明天要穿一条白色的连衣裙。根据She will wear a red dress.,可知蒂娜明天要穿一条红色的连衣裙,故答案为F。
53.句意:蒂娜将在新年晚会上跳舞。根据Tomorrow is Children’s Day. Our class will have a party. She will dance at the party.,可知蒂娜将在儿童节的派对上跳舞,故答案为F。
54.句意:蒂娜有一只玩具绵羊。根据This is Tina. The girl with a toy sheep.,可知蒂娜有一只玩具绵羊,故答案为T。
55.F 56.F 57.T 58.T
【分析】本文介绍了彼得。
55.句意:彼得在学校没有朋友。根据Peter is a new pupil, but he has many friends at school.,可知彼得在学校有很多朋友,故答案为F。
56.句意:彼得喜欢和刘涛踢足球。根据He likes playing basketball with Wang Tao.,可知彼得喜欢和刘涛打篮球,故答案为F。
57.句意:彼得经常给莎莉打电话。根据He likes talking with Sally on the phone.,可知题干描述正确,故答案为T。
58.句意:彼得经常从他同学那里收到电子邮件。根据He often gets emails from his classmates.,可知题干描述正确,故答案为T。
59.T 60.F 61.T 62.T 63.F
【分析】本篇文章介绍了家人的生日,最喜爱的季节和爱好。
59.句意:我的爸爸和弟弟的生日都在同一个月份。根据表格内容可知爸爸和弟弟的生日都在一月份。句意与表格内容相符合,故答案为T。
60.句意:我妈妈的生日在夏季。根据表格可知妈妈的生日在四月份,属于春季,句意与表格内容不相符合,故答案为F。
61.句意:我妹妹喜欢听音乐。根据表格内容可知,妹妹喜欢听音乐。句意与表格内容相符合,故答案为T。
62.句意:我弟弟和我都喜欢冬季。根据表格内容可指弟弟和我都喜欢冬季,句意与表格内容相符合,故答案为T。
63.句意:我们家游四口人。根据表格可知我们家游五口人。句意与表格内容不相符合,故答案为F。
64.T 65.F 66.F 67.T 68.F
【分析】表格大意:介绍作者周末的活动安排。
64.题干句意:我在星期六打篮球。根据表格可知在星期六的下午2:00到4:00打篮球。故题干正确,故答案为T。
65.题干句意:在星期日我去图书馆一个小时。根据表格可知在星期日的上午8:00到10:00在图书馆,是两小时。故题干错误,故答案为F。
66.题干句意:我在上午骑自行车。根据表格可知是在星期日的下午2:00到3:00骑自行车。故题干错误,故答案为F。
67.题干句意:在星期日我在晚上下象棋。根据表格可知是在星期日的晚上8:00到9:00下象棋。故题干正确,故答案为T。
68.题干句意:在星期六我不看电视。根据表格可知在星期六晚上7:00到8:00看电视。故题干错误,故答案为F。
69.F
70.F 71.F 72.F 73.T
【分析】短文大意:介绍迈克的喜好以及他和朋友们的交往。
69.题干句意:迈克喜欢打篮球。根据He likes playing football with his classmates.可知他喜欢踢足球,故题干错误,故答案为F。
70.题干句意:他经常给玛丽打电话。根据He likes talking with Lily on the phone.可知他经常给莉莉打电话。故题干错误,故答案为F。
71.题干句意:他经常把照片发电子邮件给他的朋友们。根据He often gets emails from his friends. They email him photos, too. 可知是朋友们把照片发电子邮件给他。故题干错误,故答案为F。
72.题干句意:他经常收到来自他同学们的电子邮件。根据He often gets emails from his friends.可知是来自朋友们的电子邮件。故题干错误,故答案为F。
73.题干句意:迈克经常在图书馆读书。根据He often reads books in the library.可知题干正确,故答案为T。
74.F 75.T 76.T 77.T 78.T
【解析】74.略
75.略
76.略
77.略
78.略
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录