/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优闽教版(三起)
专题21 阅读理解-选择
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读以下材料,选择正确的选项
We surveyed (调查) 60 pupils about what they often do at weekends. The chart (表格) shows their answers.
1.61. In this chart, pupils often run for ______ at weekends. ( )
A.fun B.body C.brain
2.What can the pupils do for family at weekends ( )
A.Cooking. B.Cleaning. C.A and B.
3.How old are the pupils in this chart ( )
A.Ages 7-9. B.Ages 7-12. C.Ages 12-15.
4.There are ______ pupils often do homework at weekends in this chart. ( )
A.40 B.50 C.60
5.Pupils often do weekend activities from ______ aspects (方面) in this chart. ( )
A.seven B.four C.twelve
阅读俱乐部公告栏,选择正确的答案。
Mr. Sun’s Reading Club Do you like reading Come and bring your favorite books. Time: 9:00-11:00, Saturday morning Place: Zhongshan Park Call Mr. Sun: (0597) 236xxxx Miss Li’s Cooking Club Can you cook Here is a cooking club. You can cook and eat Chinese food here. Time: 3:00-5:00, Sunday afternoon Place: school dining room (食堂) Email Miss Li: cooking@
Li Na: Books are good for me. I like reading very much. Li Ming: Great! I like Chinese food.
6.Li Na likes ____ very much. ( )
A.singing B.reading C.dancing
7.Li Ming can go to ____. ( )
A.the school dining room B.Zhongshan Park C.Classroom 1
8.On Saturday morning, we can go to Mr. Sun’s Reading Club at ____. ( )
A.8:00 a.m. B.10:00 a.m. C.11:30 a.m.
9.Li Ming can ____ at Miss Li’s Cooking Club. ( )
A.play basketball B.read C.eat Chinese food
10.Li Ming likes ____. ( )
A.Chinese food B.American food C.fast food
根据短文内容,选择最佳答案。
Yang Ming and his friends are at the Sports Club after playing basketball. They are talking about (谈论) their weekend. Yang Ming is from Nanning. He often plays football on the weekend. He goes shopping with his father every Sunday. Ben is from the USA.But he lives in Nanning with his mother and father now. He often plays chess on the weekend. He rides a bike every Saturday. Peter is from the UK. He often watches TV on Saturday. On Sunday, he goes to the library and reads some books. He often goes there with his friends. They all say their weekends are busy (忙的) but fun!
11.What are Yang Ming and his friends mainly (主要地) talking about ( )
A.Their family. B.Their weekend activities. C.Their favourite sports.
12.Where does Ben live now ( )
A.In the USA. B.In Nanning. C.In the UK.
13.What does Peter do on Sunday ( )
A.He watches TV. B.He rides a bike. C.He reads books in the library.
根据语篇内容,选择最佳选项。
Hello! I am Wang Mei. I have three good friends. We are in the classroom now. Look at the girl with long hair. She is Liu Jing. She likes dancing. Zhang Bin sits behind Liu Jing. He is a tall boy. He is drawing a train now. Chen Jie is the boy with a basketball. He likes sports.
14.Where are Wang Mei and her friends ( )
A.In the classroom. B.In the library. C.In the playground.
15.What is Zhang Bin doing ( )
A.Playing basketball. B.Dancing. C.Drawing.
16.What is the passage(文章) about ( )
A.Wang Mei’s classroom. B.Wang Mei’s friends. C.Wang Mei.
根据语篇内容,选择最佳选项。
National Day is coming! Li Zhen will go for a holiday in Yulin. She will go with her family. They will go by car. They will visit the Science and Technology (科技) Museum. They can see many cool things there. They can play with robots, and take many photos with them. They can watch a 3D film there, too. It will be interesting.
17.When will Li Zhen go to Yulin ( )
A.In August. B.In September. C.In October.
18.How will they go to Yulin ( )
A.By train. B.By car. C.By bus.
19.What can they do with the robots ( )
A.Watch a film. B.Play and take photos. C.Draw pictures.
20.Where can they watch the 3D film ( )
A.In the car. B.At home. C.In the museum.
阅读短文,选择正确的选项。
Peter is in Australia now. He will watch an opera (歌剧) in Sydney Opera House (悉尼歌剧院). He will go there with his parents. Here is his ticket.
21.Where is the Sydney Opera House ( )
A.The UK. B.China. C.Australia.
22.Who will go to the Sydney Opera House with Peter ( )
A.His father. B.His mother. C.His parents.
23.When can Peter watch the opera ( )
A.On October 25. B.On October 20. C.On September 20.
24.Will Peter go to Sydney Opera House on Saturday ( )
A.Yes, he will. B.No, he won’t. C.I don’t know.
根据短文,选择正确的选项。
National Day is coming. The weather is sunny. Li Hua will go to Taiwan. She will go by ship. She will go boating and visit the Sun Moon Lake. Peter will go to Beijing. He will go by car. He will visit the Great Wall and play basketball. Linda will go to Fuzhou. She will go by train. She will go to the zoo and do homework.
25.Where will Linda go ( )
A.Taiwan. B.Beijing. C.Fuzhou.
26.Will Li Hua go to Taiwan by train ( )
A.Yes, she will. B.Yes, she is. C.No, she won’t.
27.—What will Peter do in Beijing ( )
—He will ______.
A.go boating B.visit the Great Wall C.do homework
28.How is the weather on National Day ( )
A.Rain. B.Cold. C.Sunny.
阅读以下两则俱乐部的公告栏,了解Li Na和Yang Tao的周末活动安排。
Jack’s Reading Club Do you like reading Come and bring your favorite books. Time: 9:00-11:00, Saturday morning Place: Zhongshan Park Call Jack: (0597) 2365798 Amy’s Cooking Club Can you cook Here is a cooking club. You can cook and eat Chinese food here. Time: 3:0-5:00, Sunday afternoon Place: school dining room (校食堂) Email Amy: cooking@
Books are good for me. I like reading very much. Great! I like Chinese food.
29.Li Na likes ______. ( )
A.singing B.reading
30.Yang Tao will go to ______. ( )
A.school dining room B.Zhongshan Park
31.On Saturday morning, we can go to Jack’s Reading Club at ______. ( )
A.8:00 a.m. B.10:00 a.m.
32.Yang Tao can ______ at Amy’s Cooking Club. ( )
A.eat Chinese food B.read
33.We can ______ to join in (参加) the cooking club. ( )
A.call Jack B.email Amy
阅读理解。根据短文意思,选出合适的选项。
Hello, I am Lily. I live in Beijing with my parents. Tomorrow is Saturday. My sister Lisa and I won’t go to school. My parents won’t go to work. So we will go to the park. There are many trees and flowers in the park. I can play basketball and my sister can ride a bike there. Do you want to go with us
34.Lily live in Beijing with her _____. ( )
A.grandparents B.father and mother C.sister
35.Today is _____. ( )
A.Friday B.Saturday C.Sunday·
36.Lily’s parents won’t go to _____ tomorrow. ( )
A.the park B.school C.work
37.What can Lily see in the park ( )
A.Trees. B.Flowers. C.A and B.
38.What can Lisa do in the park ( )
A.She can play basketball. B.She can ride a bike. C.She can go swimming.
阅读短文,选择正确的答案。
Different people have different ways to go to work. Let’s have a look.
In Beijing, China, there are lots of people. Many people go to work by subway. It is fast and cheap. It helps to make fewer traffic jams(交通堵塞)on the road.
A red double-decker bus(双层公共汽车)carries people to work in London. It runs across the village and the city from bus stop to bus stop. People like to go to work by bus. Taking a bus is very interesting in London.
In the USA, people often go to work by car. Sometimes they go by bus. They like to go to work by taxi if they are in a hurry. Taking a taxi can save the time, but it can make traffic jams.
39.There are __________ countries in the passage. ( )
A.3 B.4 C.5
40.Many people in Beijing take the __________ to work. ( )
A.taxi B.bus C.subway
41.__________ is very interesting in London. ( )
A.Taking a taxi B.Taking a bus C.Driving a car
42.__________ can make traffic jams in the USA.( )
A.Taking a bus B.Riding a bike C.Taking a taxi
43.The underlined phrase “in a hurry” __________ means “__________” in Chinese. ( )
A.空闲的 B.匆忙的 C.按时的
阅读短文,选择正确的答案。
I’m John. I’m from Dalian. There are many tall buildings in our city. The roads are wide. There are many cars and buses on the roads. We can eat much good food in the restaurant and go shopping at the supermarket (超市).
But I don’t like city life. I often visit my uncle and aunt on the weekend. They live in a small village. There is a lake beside the hill. The water is very clean. We can see many ducks on the lake. I often swim in the lake in summer. Beside the lake, there are many small houses. There are many beautiful flowers beside my uncle’s house. Behind the house, there is a vegetable garden. There are carrots and potatoes in it. I like village life very much.
44.Where is John from ( )
A.He’s from Jinan. B.He’s from Dalian. C.He’s from Dali.
45.There are many cars and buses ________. ( )
A.in the city B.in the village C.beside the road
46.John’s uncle lives in a ________. ( )
A.big city B.small town C.small village
47.The lake is ________ the hill. ( )
A.behind B.on C.beside
48.Where’s the vegetable garden ( )
A.It’s beside the house. B.It’s behind the house. C.It’s in front of the house.
阅读短文,选择正确的答案。
My name is Lily. I have a happy family. There are six people in my family. My father’s birthday is in January. So we can make snowmen together. My mother’s birthday is in March. It’s in spring. We can plant trees and fly kites. My grandpa’s birthday is in May. We usually go on a picnic in the park on his birthday. My grandma’s birthday is in June. We can go swimming and go fishing in summer. My sister’s birthday is in August. My birthday is in August, too. We can have a great time. Because we love the summer vacation.
49.There are __________ people in Lily’s family. ( )
A.five B.six C.seven
50.Lily’s father’s birthday is in __________.( )
A.January B.February C.March
51.They usually __________ on Lily’s grandpa’s birthday. ( )
A.make snowmen B.plant trees C.go on a picnic
52.Lily’s grandma’s birthday is in __________. ( )
A.June B.July C.August
53.Lily’s and her __________ birthdays are in the same month. ( )
A.sister’s B.brother’s C.mother’s
阅读短文,选择正确的答案。
The Spring Festival is usually in January or February. It is one of the most important festivals in China. So before it comes, everyone has to prepare things. They buy pork, beef, chicken, fruits and many other things. And they often make a special kind of food—dumplings. The food means “coming together”.
On the day before the festival, parents buy new clothes for their children. Children also buy presents for their parents. On the Spring Festival Eve(除夕) , all the family members come back to their hometown(家乡) .
This is a happy moment(时刻) . Some sing and dance, some play cards and some get the dinner ready. When they enjoy the meal, they give each other the best wishes for the coming year. They all have a good time.
54.Which is one of the most important festivals in China according to the passage ( )
A.The Mid-Autumn Festival. B.The Lantern Festival. C.The Spring Festival.
55.When is the Spring Festival usually celebrated ( )
A.In March or April. B.In May or June. C.In January or February.
56._________ is/ are the special kind of food for the Spring Festival in China. ( )
A.Chicken B.Dumplings C.Fish
57.What is the meaning of dumplings for Chinese people at the Spring Festival ( )
A.Coming together. B.Helping yourself. C.Looking up.
58.The family _________ when they are having dinner together on the Spring Festival Eve. ( )
A.give each other the best wishes B.buy each other presents C.sing and dance
阅读短文,选择正确的答案。
How do you make a telephone call in English Do you know Let me tell you. If you want to ask someone to come to the telephone, you cannot say “Please ask…to answer the telephone.” You should say “May I speak to... ” If you want to ask who is answering the telephone, you should say “Who is that, please ” or “Is that… (speaking) ” You cannot say “Who are you ” If you want to tell the other one who you are, you should say “This is… (speaking).” You cannot say “I’m...”
59.If you want to know who is answering the call, you should say “________”. ( )
A.What’s your telephone number
B.Who is speaking over there
C.Who is that, please
60.When you want to tell others who you are on the telephone, you should say “________”. ( )
A.This is… B.I am… C.That’s…
61.If you want to ask Mr. Smith to come to the phone, you should say “________”. ( )
A.May I speak to Mr. Smith, please
B.Are you Mr. Smith, please
C.Is Mr. Smith answering the call
62.The passage is about how to ________. ( )
A.talk with an English person
B.tell something to somebody
C.make a telephone call
阅读短文,根据短文内容,选择正确的答案。
Look! There are many pictures of our teachers on the wall. This is our maths teacher, Ms Liu. She can play the violin. This is our Chinese teacher. He is tall. He wears glasses. He can play football. Our English teacher is a young man. He can sing songs. We all like him. Our music teacher is a woman (妇女). She likes dancing. Look at the man (男人). He is our art teacher. He can play basketball.
63.Ms Liu is our _____ teacher. ( )
A.Chinese B.maths C.English
64.Who can play basketball ( )
A.Our maths teacher. B.Our Chinese teacher. C.Our art teacher.
65.Our math teacher is a _____. ( )
A.woman B.young man C.man
66.We all like _____. ( )
A.our art teacher B.our music teacher C.our English teacher
67.How many teachers does the writer (作者) mention (提到) ( )
A.Four. B.Five. C.Six.
阅读绘本。将正确的答案序号填在括号里。
I like making friends. Making friends is fun. John is always(一直) happy. He is my good friend. We often eat together. ① I like making friends. Making friends is fun. Karen is always kind. She is my good friend. We often play together. ②
I like making friends. Making friends is fun. Richard is always helpful. He is my good friend. We often help each other(互相). ③ I like making friends. Making friends is fun. Anne is always friendly. She is my good friend. We often share(分享) ideas. They are all my good friends. We hope(希望) to be friend forever and ever(永远) ! ④
68.John is always ________. ( )
A.happy B.kind C.helpful
69.________ is my good friend. We often play together. ( )
A.John B.Karen C.Richard
70.Richard and I often ________. ( )
A.help each other B.play together C.share ideas
71.What can friends do Friends can ________. ( )
A.play together B.help each other C.A and B
72.How many friends do I have ( )
A.Three. B.Four. C.Five.
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.C 3.B 4.A 5.B
【导语】本文是关于小学生周末活动的调查表。
1.句意:在这个表格中,小学生经常在周末跑步是为了身体。fun乐趣,body身体,brain大脑,根据表格中“Running (For body)”可知跑步是为了身体,选项B符合句意,故选B。
2.句意:小学生在周末能够为家人做什么?Cooking.烹饪,Cleaning.打扫,根据表格中“Cooking and cleaning (For family)”可知烹饪和打扫是为了家人,选项A和选项B均符合句意,故选C。
3.句意:表格中小学生们的年龄阶段是多少?Ages 7-9.7岁到9岁,Ages 7-12.7岁到12岁,Ages 12-15.12岁到15岁,根据表格中“Ages 7-12”可知小学生们的年龄阶段是7岁到12岁,选项B符合句意,故选B。
4.句意:在表格中有40名学生经常在周末做作业。根据表格中“number of pupils学生数”可知doing homework做作业的学生数量为40,选项A符合句意,故选A。
5.句意:在表格中小学生们经常从四种方面进行周末活动。seven七,four四,twelve十二,根据表格中“for brain, for body, for family, for fun”可知是四个方面,选项B符合句意,故选B。
6.B 7.A 8.B 9.C 10.A
【导语】本文讲了俱乐部。
6.句意:李娜非常喜欢______。singing唱歌,reading阅读,dancing跳舞,根据“Li Na: Books are good for me. I like reading very much.”,可知李娜非常喜欢阅读,故选B。
7.句意:李明可以去______。the school dining room学校餐厅,Zhongshan Park中山公园,Classroom 1room教室1,根据“Li Ming: Great! I like Chinese food.”,可知李明可以去烹饪俱乐部,烹饪俱乐部的地点是学校餐厅,故选A。
8.句意:在星期六早上,我们可以在______去孙老师的阅读俱乐部。根据“Time: 9:00-11:00, Saturday morning”,可知可以上午10点去,故选B。
9.句意:李明可以在李老师的烹饪俱乐部_______。play basketball打篮球,read阅读,eat Chinese food吃中国食物,根据“You can cook and eat Chinese food here.”,可知可以吃中国食物,故选C。
10.句意:李明喜欢_______。Chinese food中国食物,American food美国食物,fast food快餐,根据“Li Ming: Great! I like Chinese food.”,可知李明喜欢中国食物,故选A。
11.B 12.B 13.C
【导语】本文讲述了杨明和他的朋友们在运动俱乐部打篮球后,谈论各自周末活动的情况。
11.句意:杨明和他的朋友们主要在谈论什么?Their family.他们的家庭。Their weekend activities.他们的周末活动。Their favourite sports.他们最喜欢的运动。根据“They are talking about their weekend.”可知他们在谈论周末活动,故选B。
12.句意:Ben现在住在哪里?In the USA.在美国。In Nanning.在南宁。In the UK.在英国。根据“Ben is from the USA. But he lives in Nanning with his mother and father now.”可知他现在住在南宁,故选B。
13.句意:Peter在周日做什么?He watches TV.他看电视。He rides a bike.他骑自行车。He reads books in the library.他在图书馆看书。根据“On Sunday, he goes to the library and reads some books.”可知他周日去图书馆看书,故选C。
14.A 15.C 16.B
【导语】本文介绍了王梅的好朋友。
14.句意:王梅和她的朋友在哪?In the classroom.在教室里。In the library.在图书馆里。In the playground.在操场上。根据“We are in the classroom now.”,可知在教室里,故选A。
15.句意:张斌正在做什么?Playing basketball.打篮球。Dancing.跳舞。Drawing.画画。根据“Zhang Bin sits behind Liu Jing. He is a tall boy. He is drawing a train now.”,可知张斌正在画画,故选C。
16.句意:文章是关于什么的?Wang Mei’s classroom.王梅的教室。Wang Mei’s friends.王梅的朋友。Wang Mei.王梅。根据全文可知文章是关于王梅的朋友,故选B。
17.C 18.B 19.B 20.C
【导语】本文讲了李珍和家人国庆节的计划与安排。
17.句意:李珍什么时候去榆林?In August.在八月。In September.在九月。In October.在十月。根据“National Day is coming! Li Zhen will go for a holiday in Yulin.”,可知十月去,故选C。
18.句意:他们要怎样去榆林?By train.坐火车。By car.开车。By bus.坐公共汽车。根据“They will go by car.”,可知开车去,故选B。
19.句意:他们能和机器人做什么?Watch a film.看电影。Play and take photos.玩和拍照。Draw pictures.画画。根据“They can play with robots, and take many photos with them.”,可知他们能和机器人玩和拍照,故选B。
20.句意:他们在哪看3D电影?In the car.在汽车里。At home.在家。In the museum.在博物馆里。根据“They can watch a 3D film there, too.”,可知在博物馆里,故选C。
21.C 22.C 23.B 24.A
【导语】本文皮特将和父母去观看歌剧并展示了入场券。
21.句意:悉尼歌剧院在哪里?The UK英国,China中国,Australia澳大利亚,根据“Peter is in Australia now. He will watch an opera in Sydney Opera House.”可知悉尼歌剧院在澳大利亚,故选C。
22.句意:谁将和皮特去悉尼歌剧院?His father他的爸爸,His mother他的妈妈,His parents他的父母,根据“Peter is in Australia now. He will watch an opera in Sydney Opera House.”可知皮特和父母去,故选C。
23.句意:皮特什么时候可以看歌剧?On October 25.在10月25日,On October 20.在10月20日,On September 20.在9月20日,根据入场券信息可知,皮特在2025年10月20日星期六观看歌剧,故选B。
24.句意:皮特将在星期六去悉尼歌剧院吗?根据入场券信息可知,皮特在2025年10月20日星期六观看歌剧,题干正确,故选A。
25.C 26.C 27.B 28.C
【导语】本文主要讲述的是国庆节期间李华、彼得和琳达各自的旅行计划及活动安排。
25.句意:琳达要去哪里?A台湾。B北京。C福州。根据句子“Linda will go to Fuzhou.”,可知琳达要去福州,故选C。
26.句意:李华将要坐火车去台湾吗?A是的,她会的。B是的,她是。C不,她不会。根据句子“ Li Hua will go to Taiwan. She will go by ship.”,可知李华会乘船去台湾,故是否定回答,故选C。
27.句意:—彼得将在北京做什么?—他会______。A去划船,B参观长城,C做作业,根据句子“Peter will go to Beijing. He will go by car. He will visit the Great Wall and play basketball.”,可知彼得会在北京参观长城和打篮球,故选B。
28.句意:国庆节的天气怎么样?A下雨。B冷。C阳光明媚。根据句子“National Day is coming. The weather is sunny.”,可知国庆节的天气是晴朗的,故选C。
29.B 30.A 31.B 32.A 33.B
【导语】本文主要介绍李娜和杨涛的周末活动安排。
29.句意:李娜喜欢____。A唱歌,B读书。根据“I like reading very much.”可知喜欢读书,故选B。
30.句意:杨涛将去____。A学校食堂,B中山公园。根据“I like Chinese food.”和“Place: school dining room (校食堂)”可知是去学校食堂,故选A。
31.句意:在周六早上,我们可以在___去杰克的读书俱乐部。A上午八点,B上午十点。根据“Time: 9: 00-11: 00, Saturday morning”可知是上午十点可以,故选B。
32.句意:杨涛能在艾米的烹饪俱乐部里____。A吃中国食物,B读书。根据“You can cook and eat Chinese food here.”可知是可以吃中国食物,故选A。
33.句意:我们可以___参加烹饪俱乐部。A给杰克打电话,B给艾米发电子邮件。根据“Email Amy: cooking@”可知是给艾米发电子邮件,故选B。
34.B 35.A 36.C 37.C 38.B
【导语】本文介绍了Lily的自我介绍和周末计划,她将与父母和妹妹在周六一起去公园游玩,并描述了公园的环境和她们各自能进行的活动。
34.句意:Lily和她的_____住在北京。A祖父母,B父亲和母亲,C姐姐/妹妹。根据“I live in Beijing with my parents.”可知她和父母同住,故选B。
35.句意:今天是_____。A星期五,B星期六,C星期日。根据“Tomorrow is Saturday.”可知明天是星期六,因此今天是星期五,故选A。
36.句意:Lily的父母明天不去_____。A公园,B学校,C工作。根据“My parents won’t go to work.”可知她的父母明天不去工作,故选C。
37.句意:Lily在公园里能看到什么?A树。B花。C A和B。根据“There are many trees and flowers in the park.”可知公园里既有树也有花,故选C。
38.句意:Lisa在公园里能做什么?A她能打篮球。B她能骑自行车。C她能去游泳。根据“I can play basketball and my sister can ride a bike there”可知Lisa能在那里骑自行车,故选B。
39.A 40.C 41.B 42.C 43.B
【导语】本文主要介绍了不同国家的人们不同的上班的交通方式。
39.句意:在文章中,有三个国家。A3,B4,C5,根据“In Beijing, China, there are lots of people. Many people go to work by subway. A red double-decker bus(双层公共汽车)carries people to work in London. In the USA, people often go to work by car.”可知提到的国家有中国,英国和美国,一共是三个,故选A。
40.句意:在北京许多人们乘坐地铁上班。A出租车,B公共汽车,C地铁,根据“In Beijing, China, there are lots of people. Many people go to work by subway.”可知在北京许多人们乘坐地铁上班。故选C。
41.句意:在伦敦乘坐公共汽车是有趣的。A乘坐出租车,B乘坐公共汽车,C开车,根据“Taking a bus is very interesting in London.”可知在伦敦乘坐公共汽车是有趣的。故选B。
42.句意:在美国,乘坐出租车会引起交通阻塞。A乘坐公共汽车,B骑自行车,C乘坐出租车,根据“Taking a taxi can save the time, but it can make traffic jams.”可知在美国,乘坐出租车会引起交通阻塞,故选C。
43.句意:画线部分的短语“in a hurry”在汉语的意思是“匆忙的”。根据“Taking a taxi can save the time”可知乘坐出租车可以节省时间,人们聪明的时候喜欢乘坐出租车,in a hurry意思是匆忙的,故选B。
44.B 45.A 46.C 47.C 48.B
【导语】本文主要讲述了城市生活和乡村生活的不同。
44.句意:约翰来自哪里?A他来自济南。B他来自大连。C他来自大理。根据“I’m John. I’m from Dalian.”可知约翰来自大连,故选B。
45.句意:____有许多小汽车和公共汽车。A在城市,B在乡村,C在公路旁边。根据“There are many tall buildings in our city. The roads are wide. There are many cars and buses on the roads.”可知城市有许多小汽车和公共汽车,故选A。
46.句意:约翰的叔叔(伯父)住在____。A大城市,B小镇,C小乡村。根据“They live in a small village.”可知约翰的叔叔(伯父)住在小乡村,故选C。
47.句意:这个湖是在山的____。A在……后面,B在……上面,C在……旁边。根据“There is a lake beside the hill.”可知这个湖在山的旁边,故选C。
48.句意:菜园在哪里?A它在房子的旁边。B它在房子的后面。C它在房子的前面。根据“Behind the house, there is a vegetable garden.”可知菜园在房子的后面,故选B。
49.B 50.A 51.C 52.A 53.A
【导语】本文介绍了莉莉一家人的生日日期和在生日时做的事情。
49.句意:莉莉家有_______口人。A五,B六,C七,根据“There are six people in my family.”,可知莉莉家有六口人,故选B。
50.句意:莉莉爸爸的生日在_______。A一月,B二月,C三月,根据“My father’s birthday is in January.”,可知莉莉爸爸的生日在一月,故选A。
51.句意:他们通常在莉莉爷爷生日那天________。A堆雪人,B种树,C去野餐,根据“My grandpa’s birthday is in May. We usually go on a picnic in the park on his birthday.”,可知他们通常在莉莉爷爷生日那天去野餐,故选C。
52.句意:莉莉奶奶的生日在________。A六月,B七月,C八月,根据“My grandma’s birthday is in June.”,可知莉莉奶奶的生日在六月,故选A。
53.句意:莉莉和她_______生日在同一个月。A姐姐的,B哥哥的,C妈妈的,根据“My sister’s birthday is in August. My birthday is in August, too.”,可知莉莉和她姐姐的生日在同一个月,故选A。
54.C 55.C 56.B 57.A 58.A
【导语】本文主要介绍了春节。
54.句意:根据文章,中国最重要的节日之一是什么?A中秋节。B元宵节。C春节。根据“The Spring Festival is usually in January or February. It is one of the most important festivals in China.”可知春节是中国最重要的节日之一,故选C。
55.句意:春节通常在什么时候庆祝?A在三月或四月。B在五月或六月。C在一月或二月。根据“The Spring Festival is usually in January or February.”可知春节通常在一月或二月,故选C。
56.句意:________是中国春节的特色食品。A鸡肉,B饺子,C鱼。根据“And they often make a special kind of food —dumplings.”可知饺子是春节特殊的食物,故选B。
57.句意:在春节,饺子对中国人来说意味着什么?A团聚。B帮助自己。C查阅。根据“The food means “coming together”.”可知饺子意味着团聚,故选A。
58.句意:除夕夜,当一家人在一起吃晚饭的时候,家人__________。A互相给予祝福,B互相买礼物,C唱歌和跳舞。根据“When they enjoy the meal, they give each other the best wishes for the coming year.”可知大家吃年夜饭的时候互相给予对方祝福,故选A。
59.C 60.A 61.A 62.C
【导语】本文讲了如何用英语打电话。
59.句意:如果你想知道谁在接电话,你应该说“________”。A你的电话号码是多少?B谁在那边讲话?C请问是谁?根据“If you want to ask who is answering the telephone, you should say “Who is that, please ” or “Is that… (speaking) ””,故选C。
60.句意:当你想在电话里告诉别人你是谁时,你应该说“_______”。A这是…… B我是…… C那是…… 根据“If you want to tell the other one who you are, you should say “This is… (speaking).” You cannot say “I’m...””,故选A。
61.句意:如果你想请史密斯先生来接电话,你应该说“_______”。A我可以和史密斯先生通话吗?B请问您是史密斯先生吗?C史密斯先生在接电话吗?根据“If you want to ask someone to come to the telephone, you cannot say “Please ask…to answer the telephone.” You should say “May I speak to... ””,控故选A。
62.句意:文章是关于怎样_______。A与英国人交谈,B告诉某人某事,C打电话,根据全文可知文章是关于怎样打电话,故选C。
63.B 64.C 65.A 66.C 67.B
【导语】本文介绍了老师。
63.句意:刘女士是我们的_______老师。A语文,B数学,C英语,根据“This is our maths teacher, Ms Liu.”,可知刘女士是数学老师,故选B。
64.句意:谁会打篮球?A我们的数学老师。B我们的语文老师。C我们的美术老师。根据“Look at the man (男人). He is our art teacher. He can play basketball.”,可知美术老师会打篮球,故选C。
65.句意:我们的数学老师是一个_______。A女人,B年轻的男人,C男人,根据“This is our maths teacher, Ms Liu.”,可知数学老师是一个女人,故选A。
66.句意:我们都喜欢_______。A我们的美术老师,B我们的音乐老师,C我们的英语老师,根据“Our English teacher is a young man. He can sing songs. We all like him.”,可知都喜欢英语老师,故选C。
67.句意:作者提到了多少个老师?A四个。B五个。C六个。根据全文可知提到了五个老师,故选B。
68.A 69.B 70.A 71.C 72.B
【导语】本文讲了朋友。
68.句意:约翰总是很_______。A高兴的,B友善的,C有帮助的,根据“John is always(一直) happy.”,可知约翰总是很高兴,故选A。
69.句意:______是我的好朋友。我们经常一起玩。A约翰,B凯伦,C理查德,根据“Karen is always kind. She is my good friend. We often play together.”,可知凯伦是作者的好朋友,她们经常一起玩,故选B。
70.句意:理查德和我经常______。A互相帮助,B一起玩,C分享主意,根据“Richard is always helpful. He is my good friend. We often help each other(互相).”,可知理查德和作者经常互相帮助,故选A。
71.句意:朋友能做什么?朋友能_______。A一起玩,B互相帮助,根据“We often play together. We often help each other(互相).”,可知朋友能一起玩,能互相帮助,故选C。
72.句意:我有多少个朋友?A三个。B四个。C五个。根据全文可知有四个朋友,故选B。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)