/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优闽教版(三起)
专题22 阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,根据要求完成以下任务。
1.阅读短文,选择合适的选项将短文补充完整,将选项填在文中的横线上。
Summer vacation is coming. In July, I will fly to Hainan for a holiday with my parents. Swimming is my favorite sport and I can go swimming everyday.
And I will go to Inner Mongolia (内蒙古) by train in August. It won’t be too hot there. . It will be a wonderful summer for me!
A.I can go to the seaside and enjoy the beautiful scenes (风景) there.
B.I want to go traveling in summer.
C. I can ride horses and eat delicious Roast Whole Lamb (烤全羊).
2.阅读短文,选择正确的选项。
(1) Which following (下列的) day will I be in Hainan ( )
A.July 10. B.June 6. C. August 10.
(2) How will I go to Hainan with my parents ( )
A.By plane. B.By train. C. By car.
(3) Which sport do I like best ( )
A.Go fishing. B.Go swimming. C. Go shopping.
3.想一想你的暑假计划吧!
What will you do in summer
I will .
元旦快到了,明明向大家发出游玩邀请卡。请完成以下任务。
A Trip When: January 1st, 8:00 a.m WHY: A trip for New Year’s Day WHERE: Wuyishan HOW: By train WHAT: We will climb mountains, drink Oolong Tea, play chess and play games there. Please take a rubbish bag (垃圾袋) with you. We will put all the rubbish in the bag. HOW MUCH: A grown-up (成人) 80 A child 40 Will you come on the trip If (如果) you want to come, please send an email to Amy by December 22nd.
4.认真阅读邀请卡,判断句子正(T)误(F)。
(1) The children will put the rubbish in the rubbish bag. ( )
(2) Mike is 11 years old. He will go with his parents. They should pay (支付) 120 yuan. ( )
(3) Mike wants to go on the trip, so he can send an e-mail to Amy on January 1st. ( )
(4) The children will go to Wuyishan on New Year’s Day. ( )
5.John将要参加这个旅行。阅读邀请卡,回答问题。
(1) When will John go to Wuyishan
(2) Will he climb mountains and play chess
阅读短文,补全句子。
Hi, I’m Mike. I’m a pupil in Grade Five. On Sunday, I don’t go to school. So I often go to the Science Museum on Sunday. There are many robots there. I can play football with the robots. And I can also play chess with them. They can dance, too. They are my good friends (朋友). I hope I can play with them every day. Do you like robots Please say something about the robots.
6. is a pupil in Grade Five.
7.Mike often goes to the on Sunday.
8.Mike can and with the robots.
9.The are Mike’s good friends.
阅读理解。
______
Hello, I’m Amy. On weekends I don’t go to school. This Saturday morning, my mother will take me to the park. We will take the bus there. I like the beautiful park in Fuzhou. We will go boating on the lake. On Sunday afternoon, we will visit my grandparents. We will get there by car. This Sunday is my grandma’s birthday. We will have a big dinner and eat the cake. I will say “______” to her.
10.阅读短文,选择正确答案。
(1) What can be the best title for the text (给文章起个最佳标题) ( )
A.Weekend Activities B.Planning a Trip C. Meeting New Friends
(2) The underlined word “lake” probably means ______. (划线部分lake的中文意思是) ( )
A.雨伞 B.雨 C.湖
(3) I will say “______” to her.横线部分可以填的内容是:______ ( )
A.Happy Teachers’ Day! B.Happy Birthday! C. Happy Children’s Day!
11.阅读短文,依照发生的时间将下列图片进行分类,将图的序号填在横线上。
A. B. C. D. E.
任务型阅读。
Hello, I’m Mary. There is a big library in our school. There are lots of books in the library. You can find all kinds of books here. These are books about Chinese. They are on Shelf A.These are books about art. They are on Shelf B.The books about computers are on Shelf C. Oh, where are the books about music Here they are, on Shelf D.You can read the books in the library. You can take the books home, too.
12.阅读短文,连线。
(1) books about Chinese a. on Shelf A
(2) books about music b. on Shelf C
(3) books about computers c. on Shelf D
13.阅读短文,回答问题。
(1) Where is the big library
(2) Where are the books about art
(3) Where can the students read the books
阅读理解。
Amy is from Australia. But now she is in Nanjing, China. She is a pupil. On Saturday, she doesn’t go to school. She has a violin lesson in the afternoon. She is good at violin. In the evening, she likes playing chess with Bob. Do you know (知道) Bob He is a robot. He is very clever. He can dance. He can clean. He can do many things. He is Amy’s good friend.
14.根据短文内容,判断正误。正确的写T,错误的写F。
(1) Amy is a Chinese girl. ( )
(2) Amy plays the violin on Saturday. ( )
(3) Bob is a boy. ( )
(4) Bob can play chess. ( )
(5) Amy goes to school on Saturday. ( )
15.根据短文内容,回答问题。
(1) Where is Amy from
.
(2) Can Amy play the violin well
.
(3) Who is Amy’s good friend
.
阅读对话,回答问题。
Mary: Hello. This is Mary. May I speak to Alice
Alice: This is Alice speaking.
Mary: Tomorrow is Sunday. What will you do, Alice
Alice: I have no idea. What about you
Mary: I will go to watch a new film. Do you want to come with me
Alice: That sounds great. When and where shall we meet
Mary: How about 3:00 p. m. at the gate of Hongxing Cinema The film will be on at 3:15 p. m. I can walk there. You can go there by bus.
Alice: No problem. See you then!
Mary: See you!
16.Who is talking on the phone
17.What day is it today
18.What will Mary do
19.Will Alice go to the cinema by taxi
20.When will they meet
任务型阅读。
Hello, I am Mary. I live in Ottawa. I love to go on a trip. I have four days for the trip to China. There are many interesting places in China. Here is my travel plan.
On Monday, I will go to Beijing by plane. On Tuesday, I will go to Tian’anmen Square. It is very famous. On Wednesday, I will go to visit the Palace Museum. On Thursday, I will go to the Great Wall. It is very long. In the afternoon, I will go shopping. I will buy some gifts for my parents. Then I will go home.
21.阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
(1) Mary lives in China. ( )
(2) Mary loves to go on a trip. ( )
(3) Mary will go to China by train. ( )
(4) Mary will go to the Palace Museum on Thursday. ( )
22.阅读短文,选择正确的答案。
(1) When will Mary go to Tian’anmen Square ( )
A.On Monday. B.On Tuesday. C. On Wednesday.
(2) What will Mary do on Thursday ( )
A.She will go to the Great Wall.
B.She will go shopping.
C. Both A and B.
(3) How does Mary like the Great Wall ( )
A.It is very long. B.It is old. C. It is small.
(4) What will Mary do before she goes home ( )
A.She will buy some gifts for her friends.
B.She will buy some gifts for her classmates.
C. She will buy some gifts for her parents.
任务型阅读。
Mike John Eric
Shop online × √ √
Play football × × ×
Draw pictures √ √ ×
Play the violin √ × √
23.阅读表格,判断句子正(T)误(F)。
(1) Mike is good at football. ( )
(2) John likes shopping online. ( )
(3) Eric can draw pictures and play the violin. ( )
24.阅读表格,回答问题。
(1) What can Mike do
(2) Can John draw pictures
任务型阅读。
Dear Jack,
How are you I’m writing to you now. I’m a primary school student. I’m in a big class. There are about sixty students in the class. My English teacher is Miss Lu. She is a good teacher. We go to school from Monday to Friday. There are four classes in the morning and three in the afternoon. We play games at four on Tuesday afternoon after school. I have some friends at school. One of my friends is from America. Her name is Lucy. She speaks English and a little Chinese. I like to play with them. I often play basketball with my friends. It is my favorite sport. Well, it’s nine o’clock at night. It’s time for me to go to bed. I must stop now. Please write to me soon and tell me all your news and your school life.
Yours,
Lin Hao
25.阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
(1) The letter is written by Lin Hao to Jack. ( )
(2) Lucy can speak English and a little Chinese. ( )
(3) Lin Hao is not a student. ( )
(4) Lin Hao often plays basketball with his friends. ( )
(5) There are three classes in the morning. ( )
26.阅读短文,回答问题。
(1) When does Lin Hao play games
(2) What does Lin Hao want to know about Jack
任务型阅读。
I’m Li Mei. Autumn is my favorite season. It’s windy and cool. I can fly a kite in the park. And my birthday is in October, a day after National Day. It’s easy to remember. I like winter, too. I can play in the snow and go skating. But I don’t like summer. It’s very hot in Xi’an in July. So I often go to Kunming with my parents.
27.阅读短文,选出正确的图片。
(1) What can Li Mei do in the park in autumn ( )
A. B.
(2) How is the weather in autumn ( )
A. B.
28.阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
(1) Li Mei likes autumn, summer and winter. ( )
(2) Li Mei lives in Xi’an except (除了) in summer. ( )
29.阅读短文,补全句子。
(1) Li Mei’s birthday is a day after .
(2) Li Mei often goes to with her parents in summer.
任务型阅读。
Mary is an American girl. She is in Beijing with her parents now. She is good at English and German, but she doesn’t know Chinese. She is trying to study and speak it. She often tries to talk to her Chinese classmates in Chinese. Sometimes they don’t understand her, because she can’t speak Chinese well.
It is Saturday morning. Mary goes out. She is on her way to the park. She is going there to see a flower show. But she doesn’t know how to get there. She asks a Chinese boy. The boy can’t understand her. Then she takes out a pen and some paper. She draws flowers on it and gives the picture to the boy and says something about it. The boy smiles and then shows Mary the way to the park.
30.阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
(1) Mary is a student. ( )
(2) Mary doesn’t know the way in the end (最后). ( )
31.阅读短文,选择正确的答案。
(1) Where is Mary now ( )
A.In America. B.In England. C. In China.
(2) Mary can’t speak ____________ well. ( )
A.English B.Chinese C. German
(3) Mary is going to ____________. ( )
A.the library to read books B.her friend’s home C. the park to see flowers
任务型阅读。
There are some students in the classroom. The girl with long hair is Kate. She’s very clever. She’s good at English. She’s reading English on her chair. Behind her, the girl in red is Jane. She can draw pictures well. The boy with a basketball is Jack. He’s from Australia. He can play basketball. And he likes to watch his teachers play basketball in the playground. The boy beside the window is Eric. He has short hair. He is good at music. He plays the violin every day. He wants to be a music teacher one day.
32.阅读短文,连线。
(1) Kate· a.
(2) Jane b.
(3) Jack c.
(4) Eric d.
33.阅读短文,补全句子。
(1) Kate has hair.
(2) Jane is Kate.
(3) Jack is from .
任务型阅读。
My name is Leo. I will have a busy weekend. My weekend activities are colorful. On Saturday morning, I can go to the Science Museum with my parents. We can see a robot there. We can play chess with the robot. It is very clever. On Saturday afternoon, I will have a violin lesson with my cousin. I’m good at it. In the evening, I will do my homework at home.
On Sunday morning, I will go to see my grandpa. He has a big farm. I can see many rabbits, pigs and cows. On Sunday afternoon, I will go to the zoo with my friend. We can see many pandas, tigers and monkeys. They are very lovely. And then we will fly kites in the park. What a happy weekend! What about you Can you tell me something about your weekend
34.文中画线单词 colorful 的汉语意思是“ ”。
A.激动的 B.有趣的 C. 丰富多彩的
35.阅读短文,用数字给下列图片排序。
( ) ( ) ( ) ( )
36.阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
(1) Leo will have a busy weekend. ( )
(2) Leo is good at playing the violin. ( )
(3) There are many dogs, pigs and ducks on Leo’s grandpa’s farm. ( )
(4) Leo will go to the zoo with his parents on Saturday afternoon. ( )
(5) Leo will fly kites in the park on Sunday afternoon. ( )
阅读短文,完成下列题目。
Today is May 31. Tomorrow is Children’s Day. Linda and Jack will go to the park. Now Linda is making a phone call. They are talking about their plan. Linda will go there on foot. Jack will go there by bus. They will meet at 9:30. They will fly a kite and play chess in the park. It will be a happy day.
37.判断正(T)误(F)。
(1) Tomorrow is June 1. ( )
(2) Linda and Jack will go to the library. ( )
(3) Jack will take a bus to go there. ( )
(4) They will meet at eight thirty. ( )
(5) They will fly a kite and play football in the park. ( )
38.回答下列问题。
(1) What is Linda doing
(2) How will Linda go to the park
阅读短文,按照要求完成下列各题。
I have many friends. We often help each other (相互). Tom is a tall boy. He’s from the USA.He is good at English. He often helps me with my English. Li Mei is a Chinese girl. She likes drawing. We often draw pictures (图画) in the park. Bob is from Australia. His favorite sport is playing basketball. He often plays basketball with his classmates. They are all very nice to me.
39.根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) Tom is a tall girl. Tom often helps me. ( )
(2) Li Mei is from China. We often draw together. ( )
(3) Bob is from the USA.He is good at English. ( )
40.根据短文内容,回答问题。
(1) Can Li Mei draw pictures
(2) Where is Tom from
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B A C 2.A A B 3.visit my grandparents(本题答案不唯一)
【导语】本文主要介绍作者的暑假计划。
1.上句句意:暑假要来了。可知这句说想去做什么,选项B“我想在夏天去旅行。”符合语境,故选B。
下句句意:游泳是我最喜欢的运动我可以每天去游泳。可知这句说去海边,选项A“我可以去海边并欣赏那里美丽的风景。”符合语境,故选A。
根据本段第一句“And I will go to Inner Mongolia (内蒙古) by train in August.”可知可以在内蒙古骑马吃烤全羊等活动,选项C“我可以骑马和吃美味的烤全羊。”符合语境,故选C。
2.(1) 句意:下列哪一天我将在海南?A七月十日。B六月六日。C八月十日。根据“In July, I will fly to Hainan for a holiday with my parents.”可知是七月将在海南,故选A。
(2) 句意:我将怎样和我的父母一起去海南?A乘飞机。B坐火车。C开车。根据“In July, I will fly to Hainan for a holiday with my parents.”可知是乘飞机,故选A。
(3) 句意:我最喜欢哪种运动?A去钓鱼。B去游泳。C去购物。根据“Swimming is my favorite sport and I can go swimming every day.”可知是游泳,故选B。
3.句意:你夏天将要做什么?本题答案不唯一,可说我将要去看望我的祖父母。故答案为visit my grandparents。
4.T F F T 5.He will go to Wuyishan on January 1st, 8:00 a.m. Yes, he will.
【导语】本文讲了元旦的游玩邀请。
4.(1)句意:孩子们会把垃圾放在垃圾袋里。根据“We will put all the rubbish in the bag.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(2)句意:迈克11岁了。他将和父母一起去。他们应该支付120元。根据“HOW MUCH: A grown-up (成人) 80 A child 40”,可知应付200元,故答案为F。
(3)句意:迈克想去旅行,所以他可以在1月1日给艾米发一封电子邮件。根据“If (如果) you want to come, please send an email to Amy by December 22nd.”,可知应该在12月22日前发送电子邮件,故答案为F。
(4)句意:孩子们将在元旦去武夷山。根据“WHERE: Wuyishan”,可知题干与短文相符,故答案为T。
5.(1)句意:约翰什么时候去武夷山?根据“WHEN: January 1st, 8:00 a.m”,可知他会在1月1日早上8点去,故答案为He will go to Wuyishan on January 1st, 8:00 a.m.
(2)句意:他会爬山和下棋吗?根据“We will climb mountains, drink Oolong Tea, play chess and play games there.”,可知他会爬山和下棋,答语为肯定回答,故答案为Yes, he will.
6.Mike 7.Science Museum 8.play football play chess 9.robots
【导语】本文主要介绍迈克的个人信息和周日活动。
6.句意:____是一个五年级的学生。根据“Hi, I’m Mike. I’m a pupil in Grade Five.”可知迈克是,故答案为Mike。
7.句意:迈克在周日经常去____。根据“So I often go to the Science Museum on Sunday.”可知是经常去科学博物馆,故答案为Science Museum。
8.句意:迈克可以和机器人____和____。根据“I can play football with the robots. And I can also play chess with them.”可知是踢足球和下棋,故答案为play football,play chess。
9.句意:____是迈克的好朋友。根据“There are many robots there.”和“They are my good friends(朋友).”可知是机器人,故答案为robots。
10.A C B 11.B C E A D
【导语】本文主要介绍了艾米的周末活动计划。
10.(1) 句意:文章最佳的标题是什么?A周末活动,B计划一次旅行,C见新朋友。通过阅读全文可知,本文主要介绍了艾米的周末活动计划,选项A符合题意,故选A。
(2) 句意:划线单词“lake”的中文意思是什么?根据文中“We will go boating on the lake.”可知在湖面上可以划船,“lake”的中文意思是“湖”,故选C。
(3) 句意:我将会对她说“______”。A教师节快乐!B生日快乐!C儿童节快乐!根据文中“This Sunday is my grandma’s birthday.”可知周日是奶奶的生日,应该对她说“生日快乐!”,故选B。
11.(1) 根据文中“This Saturday morning, my mother will take me to the park.”可知首先妈妈计划周六上午带着艾米去公园,图B中是一个公园的标志,符合题意,故选B。
(2) 根据文中“We will go boating on the lake.”可知到达公园后,他们打算在湖面上划船,图C中两人在划船,符合题意,故选C。
(3) 根据文中“On Sunday afternoon, we will visit my grandparents.”可知周日下午他们打算去探望艾米的祖父母,图E中祖父和祖母,符合题意,故选E。
(4) 根据文中“We will get there by car.”可知周日下午他们打算乘小汽车去祖父母家,图A中是一辆小汽车,符合题意,故选A。
(5) 根据文中“We will have a big dinner and eat the cake.”可知周日他们将要吃一顿大餐和蛋糕,图D中是一个蛋糕,符合题意,故选D。
12.(1)-(3) acb 13.It’s in Mary’s school. They are on Shelf B. In the library or at home.
【导语】本文讲了图书馆的书的位置。
12.(1)根据“These are books about Chinese. They are on Shelf A.”,可知关于语文的书在A书架上,故连a。
(2)根据“Oh, where are the books about music Here they are, on Shelf D.”,可知关于音乐的书在D书架上,故连c。
(3)根据“The books about computers are on Shelf C.”,可知关于电脑的书在C书架上,故连b。
13.(1)句意:大图书馆在哪?根据“There is a big library in our school.”,可知大图书馆在玛丽的学校里,故答案为It’s in Mary’s school.
(2)句意:关于美术的书在哪?根据“These are books about art. They are on Shelf B.”,可知关于美术的书在B书架上,故答案为They are on Shelf B.
(3)句意:学生们可以在哪看书?根据“You can read the books in the library. You can take the books home, too.”,可知学生们可以在图书馆或在家看书,故答案为In the library or at home.
14.F T F T F 15.She is from Australia. Yes, she can. Bob.
【导语】本文介绍了艾米的个人信息,周六的活动及机器人鲍勃。
14.(1)句意:艾米是一个中国女孩。根据“Amy is from Australia.”,可知是一个澳大利亚女孩,故答案为F。
(2)句意:艾米星期六拉小提琴。根据“On Saturday, she doesn’t go to school. She has a violin lesson in the afternoon.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(3)句意:鲍勃是一个男孩。根据“Do you know (知道) Bob He is a robot.”,可知是个机器人,故答案为F。
(4)句意:鲍勃会下棋。根据“In the evening, she likes playing chess with Bob.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(5)句意:艾米星期六去上学。根据“On Saturday, she doesn’t go to school.”,可知艾米星期六不去上学,故答案为F。
15.(1)句意:艾米来自哪里?根据“Amy is from Australia.”,可知艾米来自澳大利亚,故答案为She is from Australia.
(2)句意:艾米小提琴拉得好吗?根据“She is good at violin.”,可知艾米小提琴拉得很好,答语为肯定回答,故答案为Yes, she can.
(3)句意:谁是艾米的好朋友?根据“He is Amy’s good friend.”,可知鲍勃是艾米的好朋友,故答案为Bob.
16.Mary and Alice. 17.It’s Saturday. 18.She will go to watch a new film. 19.No, she won’t. 20.They will meet at 3:00 p. m.
【导语】本文主要讲述的是玛丽和爱丽丝打电话相约去看电影的对话。
16.句意:谁在打电话?根据句子“Mary: Hello. This is Mary. May I speak to Alice Alice: This is Alice speaking.”,可知是Mary和Alice在打电话,故答案为Mary and Alice.
17.句意:今天星期几?根据句子“Tomorrow is Sunday.”,可知明天是星期天,故今天是星期六,故答案为It’s Saturday.
18.句意:玛丽会做什么?根据句子“I will go to watch a new film.”;可知Mary将去看电影,故答案为She will go to watch a new film.
19.句意:爱丽丝乘出租车去电影院吗?根据句子 “You can go there by bus.” ;可知Alice将乘坐公共汽车去电影院,故是否定回答,故答案为No, she won’t.
20.句意:他们什么时候见面?根据句子“How about 3:00 p. m. at the gate of Hongxing Cinema ”和句子“No problem.”,可知她们将在下午三点见面,故答案为They will meet at 3:00 p. m.
21.F T F F 22.B C A C
【导语】本文介绍了玛丽去中国的旅行计划。
21.(1) 句意:玛丽住在中国。根据文中句子 “Hello, I am Mary. I live in Ottawa.”可知,玛丽住在渥太华。故答案为F。
(2) 句意:玛丽喜欢去旅行。根据文中句子“I love to go on a trip.”可知,玛丽喜欢旅行。故答案为T。
(3) 句意:玛丽将乘火车去中国。根据文中“I will go to Beijing by plane.”可知,玛丽将乘坐飞机去北京。故答案为F。
(4) 句意:玛丽将在星期四去故宫博物馆。根据文中句子“On Wednesday, I will go to visit the Palace Museum.”可知,玛丽将在周三去故宫。故答案为F。
22.(1) 句意:玛丽什么时候去天安门广场?A在星期一。B在星期二。C在星期三。根据文中句子“On Tuesday, I will go to Tian’anmen Square.”可知,玛丽将在周二去天安门。故选B。
(2) 句意:玛丽星期四将做什么? A她将去长城。B她将去购物。C选项A和B,根据文中句子“ On Thursday, I will go to the Great Wall. It is very long. In the afternoon, I will go shopping.”可知,玛丽将在周四去长城和购物。故选C。
(3) 句意:玛丽认为长城怎么样?A它很长。B它是旧的。C它很小。根据文中句子“It is very long.”可知,玛丽认为长城很长。故选A。
(4) 句意:玛丽回家前会做什么? A她将为她的朋友买一些礼物。 B她将为她的同学买一些礼物。C她将为她的父母买一些礼物。根据文中句子“I will buy some gifts for my parents. Then I will go home.”可知,玛丽将在回家前给父母买些礼物。故选C。
23.F T F 24.He can draw pictures and play the violin. Yes, he can.
【导语】本文讲了几个人的个人能力。
23.(1)句意:迈克擅长足球。根据表格可知迈克不擅长足球,故答案为F。
(2)句意:约翰喜欢网上购物。根据表格可知约翰喜欢网上购物,故答案为T。
(3)句意:埃里克会画画和拉小提琴。根据表格可知埃里克会网上购物和拉小提琴,故答案为F。
24.(1)句意:迈克会做什么?根据表格可知迈克会画画和拉小提琴,故答案为He can draw pictures and play the violin.
(2)句意:约翰会画画吗?根据表格可知约翰会画画,答语为肯定回答,故答案为Yes, he can.
25.T T F T F 26.At 4:00 p. m. on Tuesday. He wants to know about Jack’s news and Jack’s school life.
【分析】本文介绍了林浩写信给杰克并介绍了自己的情况的事情。
25.(1)句意:这封信是由林浩写给杰克的。根据“Dear Jack, How are you I’m writing to you now. I’m a primary school student.”可知这封信确实是林浩写给杰克的,故答案为T。
(2)句意:露丝会说英语和一点中文。根据“One of my friends is from America. Her name is Lucy. She speaks English and a little Chinese.”可知露丝确实会说英语和一点中文,故答案为T。
(3)句意:林浩不是学生。根据“I’m a primary school student.”可知林浩是学生,故答案为F。
(4)句意:林浩经常和他的朋友们一起打篮球。根据“I often play basketball with my friends.”可知林浩确实经常和他的朋友们一起打篮球,故答案为T。
(5)句意:早上有三节课。根据“There are four classes in the morning and three in the afternoon.”可知早上有四节课,而不是三节,故答案为F。
26.(1)句意:林浩什么时候玩游戏? 根据“We play games at four on Tuesday afternoon after school.”可知林浩在周二下午四点放学后玩游戏。故答案为At 4:00 p. m. on Tuesday.
(2)句意:林浩想知道杰克的什么? 根据“Please write to me soon and tell me all your news and your school life.”可知林浩想知道杰克的所有新闻和他的学校生活。故答案为He wants to know about Jack’s news and Jack’s school life.
27.B A 28.F T 29.National Day Kunming
【导语】本文讲了季节。
27.(1)句意:李梅秋天在公园里能做什么?根据“Autumn is my favorite season. It’s windy and cool. I can fly a kite in the park.”,可知李梅秋天在公园里能放风筝,故选B。
(2)句意:秋天的天气怎么样?根据“Autumn is my favorite season. It’s windy and cool.”,可知秋天刮风且凉爽,故选A。
28.(1)句意:李梅喜欢秋天,夏天和冬天。根据“But I don’t like summer.”,可知李梅不喜欢夏天,故答案为F。
(2)句意:除了夏天,李梅住在西安。根据“It’s very hot in Xi’an in July. So I often go to Kunming with my parents.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
29.(1)句意:李梅的生日在______后的一天。根据“And my birthday is in October, a day after National Day.”,可知李梅的生日在国庆节后一天,故答案为National,Day。
(2)句意:李梅夏天经常和父母去_______。根据“It’s very hot in Xi’an in July. So I often go to Kunming with my parents.”,可知李梅和父母经常在夏天去昆明,故答案为Kunming。
30.T F 31.C B C
【导语】本文主要描述了玛丽的个人信息以及向路人问路的过程。
30.(1)句意:玛丽是一名学生。根据原文“She often tries to talk to her Chinese classmates in Chinese.”可知句子符合原文,故答案为T。
(2)句意:玛丽最终不知道路。根据“The boy smiles and then shows Mary the way to the park.”可知男孩给玛丽指路了,她知道了去公园的路线,句子不符合原文,故答案为F。
31.(1)句意:玛丽现在在哪里?A在美国。B在英国。C在中国。根据“She is in Beijing with her parents now.”可知玛丽现在在中国,故选C。
(2)句意:玛丽不会说_______。A英语,B中文,C德语。根据“She is good at English and German, but she doesn’t know Chinese.”可知玛丽不会说中文,故选B。
(3)句意:玛丽将要去_______。A图书馆读书,B她朋友家,C公园看花。根据“She is on her way to the park. She is going there to see a flower show.”可知玛丽要去公园看花,故选C。
32.(1)-(4) bdca 33.long behind Australia
【导语】本文介绍了几个学生。
32.(1)根据“The girl with long hair is Kate. She’s very clever. She’s good at English. She’s reading English on her chair.”,可知凯特正在读英语,故连b。
(2)根据“ Behind her, the girl in red is Jane. She can draw pictures well.”,可知简会画画,故连d。
(3)根据“The boy with a basketball is Jack. He’s from Australia. He can play basketball.”,可知杰克会打篮球,故连c。
(4)根据“The boy beside the window is Eric. He has short hair. He is good at music. He plays the violin every day.”,可知埃里克会拉小提琴,故连a。
33.(1)句意:凯特有______头发。根据“The girl with long hair is Kate.”,可知凯特有长头发,故答案为long。
(2)句意:简在凯特________。根据“Behind her, the girl in red is Jane.”,可知简在凯特后面,故答案为behind。
(3)句意:杰克来自_______。根据“The boy with a basketball is Jack. He’s from Australia.”,可知杰克来自澳大利亚,故答案为Australia。
34.C 35.2 4 1 3 36.T T F F T
【导语】本文主要介绍了里奥丰富多彩的周末生活。
34.colorful意为丰富多彩的,故选C。
35.图中里奥在拉小提琴。由文中“On Saturday afternoon, I will have a violin lesson with my cousin. 星期六下午,我将和我的表弟一起上小提琴课。”可知此图应排在第二位,故序号为2。
图中是在放风筝。由文中“And then we will fly kites in the park. 然后我们将在公园里放风筝。”可知此图应排在第四位,故序号为4。
图中是科学博物馆。由文中“On Saturday morning, I can go to the Science Museum with my parents. 星期六早上,我可以和父母一起去科学博物馆。”可知此图应排在第一位,故序号为1。
图中是在写作业。由文中“In the evening, I will do my homework at home. 晚上,我会在家做作业。”可知此图应排在第三位,故序号为3。
故答案为2413。
36.(1) 句意:里奥将会有一个忙碌的周末。由文中“I will have a busy weekend. 我将有一个忙碌的周末。”可知句子与原文相符,故答案为T。
(2) 句意:里奥擅长拉小提琴。由文中“On Saturday afternoon, I will have a violin lesson with my cousin. 星期六下午,我将和我的表弟一起上小提琴课。”可知句子与原文相符,故答案为T。
(3) 句意:里奥爷爷的农场里有很多狗、猪和鸭子。由文中“I can see many rabbits, pigs and cows. 我能看到许多兔子、猪和牛。”可知句子与原文不符,故答案为F。
(4) 句意:里奥将在星期六下午和他的父母去动物园。由文中“On Sunday afternoon, I will go to the zoo with my friend. 星期天下午,我将和我的朋友去动物园。”可知句子与原文不符,故答案为F。
(5) 句意:里奥星期天下午将在公园里放风筝。由文中“And then we will fly kites in the park. 然后我们将在公园里放风筝。”可知句子与原文相符,故答案为T。
37.T F T F F 38.She is making a phone call. She will go there on foot.
【导语】本文介绍了琳达和杰克关于儿童节那天的计划。
37.(1)句意: 明天是六月一日。根据“Today is May 31. Tomorrow is Children’s Day.”可知 明天是六月一日。故答案为T。
(2)句意:琳达和杰克将去图书馆。根据“Linda and Jack will go to the park.”可知琳达和杰克将去公园,而不是图书馆。故答案为F。
(3)句意:杰克将乘公共汽车去那里。根据“Jack will go there by bus.”可知杰克将乘公共汽车去那里。故答案为T。
(4)句意:他们将在八点半见面。根据“They will meet at 9:30.”可知他们将在九点半见面,而不是八点半。故答案为F。
(5)句意:他们将在公园放风筝和踢足球。根据“They will fly a kite and play chess in the park. ”可知他们将在公园放风筝和下棋,而不是放风筝和踢足球。故答案为F。
38.(1)句意:琳达在做什么?根据“Now Linda is making a phone call.”可知现在琳达正在打电话。故答案为Linda is making a phone call.
(2)句意:琳达将如何去公园?根据“Linda will to go there on foot.”可知琳达想步行去那里。故答案为Linda will go there on foot.
39.F T F 40.Yes, she can. He’s from the USA.
【导语】本文主要介绍了我的朋友们。
39.(1)句意:汤姆是个高个子女孩。汤姆经常帮助我。根据“Tom is a tall boy. He’s from the USA. He is good at English. He often helps me with my English.”可知汤姆是个高个子男孩,他经常帮我,题干与原文不符,故答案为F。
(2)句意:李梅来自中国。我们经常一起画画。根据“Li Mei is a Chinese girl. She likes drawing. We often draw pictures (图画) in the park.”可知李梅来自中国,我们经常一起在公园画画,题干与原文相符,故答案为T。
(3)句意:鲍勃来自美国。他擅长英语。根据“Bob is from Australia. His favorite sport is playing basketball. ”可知鲍勃来自澳大利亚,题干与原文不符,故答案为F。
40.(1)句意:李梅会画画吗?题干是can引导的一般疑问句,用yes或no回答,can问can回答,根据“Li Mei is a Chinese girl. She likes drawing. We often draw pictures (图画) in the park.”可知李梅会画画,故答案为Yes, she can.
(2)句意:汤姆来自哪里?根据“Tom is a tall boy. He’s from the USA.”可知汤姆来自美国,故答案为He’s from the USA.
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)