/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优科普版
专题22 阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
爸爸的生日快到了,Eve想给爸爸准备一份惊喜。请你读一读,完成下列任务。
My father’s birthday is coming. What can I do for him Dad likes music. So I can play the pipa and sing a song(歌曲) for him. Dad likes delicious(美味的) food(食物). So I can cook for him. And I can make a card for him, too. I wish(希望) him happy.
1.读一读,在Eve能为爸爸做的事情下面打“√”。
A. B.C. D. E.
( ) ( ) ( ) ( ) ( )
2.你的爸爸喜欢什么?你能为他做些什么呢?想一想,写一写吧。
(1) I can for my dad.
(2) .
(3) .
阅读理解,完成下面各题。
Hello! My name is Amy. I’m 1I years old. I have a brother, Bob. We are different. I like dancing. But he doesn’t like it. He likes singing. I don’t like sports. But he likes sports very much. His favorite sport is swimming. He also likes playing basketball. And he often plays basketball on Sundays. I often dance on Sundays. Sometimes I fly a kite with my friend in the park. Now he is watching TV with my father. I’m reading a book.
3.选择正确答案。
(1) ____ likes dancing. ( )
A.Amy B.Bob C. Amy’s father
(2) Bob is ____ with his father. ( )
A.running B.watching TV C. skating
(3) Amy often ____ on Sundays. ( )
A.flies a kite B.plays basketball C. dances
(4) The underlined word (画线单词) “different” means “____”. ( )
A.一样的 B.不同的 C. 多种多样的
4.回答问题。
What is Amy doing now
请读一读,完成下面的任务。
This is a village near the city. It’s not big but very nice. There are many trees and flowers there. The air is clean. There is a river in the village. There are lots of fish in it. There are no tall buildings in the village. Near the river, there are many houses. The houses are small. There are some children in front of the houses. They are playing games. It’s a good place for people to live.
5.下列哪幅画描绘的是Lulu一家出游的地点?请在正确的图片后面打“√”。
A. ( ) B. ( )
6.根据短文内容,判断下列句子的正(T)误(F)。
(1) The village is far from the city. ( )
(2) The village is very nice. ( )
(3) There are many tall buildings in the village. ( )
(4) There are many fish in the river. ( )
(5) Some children are playing games in front of the houses. ( )
(6) The village is a good place for people to live. ( )
7.请根据实际情况,回答问题。
Do you like the village Why
Binbin一家到快餐店点餐,请根据菜单信息,完成下列任务。
Food Drinks Desserts (甜点)
Hamburger 5.5 Hot dog 4.8 Bread 5.1 Beef noodles 8.5 Vegetables 7.1 Coke (small) 3.6 (big) 5.2Orange juice (small) 3.9 (big) 6.3 Milk 4.1 Tea 4 Ice cream 5.2 Chocolate (巧克力) 5.1 Egg tart (蛋挞) 6 Apple pie (苹果派) 6.1 Fresh (新鲜的) fruit 5.8
8.根据菜单信息,判断正(T)误(F)。
(1) This is a fast food restaurant (快餐店). ( )
(2) Binbin wants a hamburger, a small glass of orange juice and two apple pies. He will pay (支付) 15.5 yuan. ( )
(3) Binbin’s mother would like some vegetables, some milk and fresh fruit. She has a healthy diet (健康饮食). ( )
9.根据菜单信息,回答问题。
If Binbin has only five yuan, what food can he buy
10.根据实际情况,回答问题。
What drink do you like Is it good or bad for your body
同学们正在参观动物园,我们也加入吧。请读一读,完成下列任务。
Today is a fine day. The boys and girls are visiting(参观) the zoo(动物园). They are having fun there. Look! Some boys are watching the tigers. Two tigers are walking around (在周围) and three tigers are lying(躺) on the stone(石头). Some boys are watching the monkeys. The monkeys are lovely(可爱的) and naughty(淘气的). Some monkeys are sitting in the tree. The girls are watching the swans(天鹅) now. The swans are white. They are swimming on the river. They are quiet and beautiful. The boys and girls like animals very much, because animals are our good friends.
11.判断下列句子的正(T)误(F)。
(1) The boys and girls are playing in the park. ( )
(2) Some girls are watching the monkeys. ( )
(3) The boys and girls see tigers, monkeys and swans in the zoo. ( )
(4) The boys and girls don’t like animals. ( )
12.根据实际情况回答下列问题。
(1) Do you like animals
(2) What animals do you like Why
Read and complete.阅读理解。根据短文内容,将下列表格补充完整。
My family all like watching TV. My mother and father like TV plays. I don’t like TV plays. I like seeing films. Does Haohao like TV plays No, he doesn’t. He likes cartoons. What about my grandma She likes Animal World.
Haohao and I only watch TV on Sundays. My mother and father always see TV plays in the evening. My grandma watches Animal World in the morning. Everyone in our family enjoys watching TV.
Who What they like When
my father TV plays 13
14 TV plays 15
16 17 On Sundays
I 18 19
20 21 22
Qiqi今天要做饭了,Mike和爷爷分别写了自己的喜好,请认真读一读,完成之后的任务。
Dear Qiqi, My favorite food is ice cream. It is sweet. I don't like beef but chicken is OK. Onions are my favorite vegetable. I like salad very much. Thank you! Mike Dear Qiqi, My favorite food is chicken. It is delicious. I like vegetables but not carrots. Thanks. Grandpa
23.哪些是爷爷和Mike都能吃的食物呢?读一读,选出正确答案。
What can Mike and Grandpa both eat
A.chicken and onions B.beef and carrots C.ice cream and chicken
24.你喜欢吃什么呢?仿照上面的例子,给Qiqi写一写吧。
What would you like to eat Write to Qiqi, please.
My favorite food is . It is
Today is a fine day. Ted and his mother are in the park. They're very happy. Ted sees a butterfly. He wants to catch it. Now he is running on the grass. “Don't run on the grass, Ted! It's not good. ” “OK, Mum.”
Now Ted is eating a banana. He is littering. His mother says, “Don't litter, Ted! It's bad.”
Ted says, "Sorry, Mum." Ted is doing the right thing. His mother is happy.
25.Ted and his mother are .
26.He wants when (当……时候) he sees a butterfly.
27.When Ted is running on the grass, his mother says, " ."
28.When Ted is eating a banana, his mother says, " ."
29.His mother is happy because Ted is .
阅读短文,完成下列各题。
It's Sunday today. Bob and Jane are in the park. They like drawing very much. They come here to have a rest and draw pictures. They can see many people here. Some boys are playing cards. Some girls are singing and dancing. A young man and his little son are playing with a toy car. A boy is running on the grass. Jane says to the boy, "There is a sign(标志)saying ‘Keep off the grass’. Please don't run on the grass. It's not good." The boy says sorry to her.
30.阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
(1) Today is Saturday. ( )
(2) Bob and Jane go to the park to fly kites. ( )
(3) Some girls are drawing pictures. ( )
(4) A young woman and her little son are playing with a toy car. ( )
(5) The boy shouldn't(不应该)run on the grass. ( )
31.阅读短文,回答问题。
(1) Does Jane like drawing
(2) What are the boys doing
阅读短文,按要求做题。
It's Sunday afternoon. Jim and Mary are in a vegetable shop. They are going shopping for their mothers.
“Can I help you ”
“Yes, we'd like some vegetables.”
“OK. What would you like ”
“I'd like some Chinese cabbages and potatoes. And she wants some tomatoes.”
“Would you like some carrots, too ”
“No, thanks. What about you, Mary ”
“I'd like some carrots. How much are they ”
“The tomatoes and carrots are 12 yuan. And the Chinese cabbages and potatoes are 10 yuan.”
“Here is the money.”
32.将Jim和Mary要买的蔬菜与他们各自的篮子连线。
33.根据短文内容,选择正确答案。
(1) Would Jim like some carrots ( )
A.Yes. B.No.
(2) How much are Mary's vegetables ( )
A.Twelve yuan. B.Ten yuan.
阅读短文,完成下列各题。
Hello! My name is Amy. I'm 11 years old. I have a brother, Bob. We are different. I like dancing. But he doesn't like it. He likes singing. I don't like sports. But he likes sports very much. His favourite sport is swimming. He also likes playing basketball. And he often plays basketball on Sundays. But I often go shopping on Sundays. Sometimes I fly a kite with my friend in the park. Now he is watching a basketball game on TV with my father. I'm helping Mum to cook lunch.
34.____________likes dancing. ( )
A.Amy B.Bob C.Amy's brother
35.Bob's favourite sport is____________. ( )
A.running B.swimming C.skating
36.Amy often____________ on Sundays. ( )
A.flies a kite B.plays basketball C.goes shopping
37.The underlined word(画线单词)“different” means “____________”. ( )
A.一样的 B.不同的 C.多种多样的
38.Does Amy like playing basketball
阅读材料,完成下列各题。
My favourite animal is a(n) __________. It is black and yellow. It has no hands. It likes flowers and it likes flying.
My favourite animal is a(n) __________. It doesn't have long ears but it has a long nose. And it has small eyes and a big body.
My favourite animal is a(n) __________. It likes eating bananas. It has long arms. It has a small head, too.
My favourite animal is a(n) __________. It is very fat. It has big ears and a big nose. Last year(去年)was(是)the year of it.
39.你猜到他们喜欢的动物分别是什么了吗 将小动物对应的序号填在相应对话框中的横线上。
A. B. C. D.
40.(1)Does Mike's favourite animal have big ears ( )
A.Yes, it does. B.No, he doesn't. C. No, it doesn't.
(2)Does John's favourite animal like eating bananas ( )
A.Yes, it does. B.No, it doesn't. C. I don't know.
(3)It was the year of the ________ in 2019. ( )
A.monkey B.pig C. dog
41.读一读,根据短文内容,把表格补充完整。
My name is Lulu. There are five people in my family. We all like watching TV. My grandma likes Animal World. My mother likes TV plays. My father likes TV plays, too. I don't like TV plays. I like seeing films. My little brother Haohao likes cartoons.
We all like watching TV. But we have only one TV. My grandma watches Animal World in the morning. My mother and father always see TV plays in the evening. Haohao and I only watch TV on Sundays. Everyone in my family enjoys watching TV. We are a happy family.
Programs(节目) Watching time(观看时间)
Grandma ____________ ____________
Father TV plays in the evening
Mother ____________ ____________
Haohao ____________ ____________
Me ____________ ____________
阅读短文,回答问题。
Let's see my new room. There is a bed, a desk and a chair in my room. Look! There is a computer on my desk. I have a teddy bear. It's on the bed. Where is my ball Oh! It's under the chair. There are some pictures on the wall(墙). There is a bottle of juice in the fridge. I want to share it with you.
42.Is there a chair in my room
43.Where is the computer
44.Is there a teddy bear on the desk
45.What's under the chair
46.Are there any pictures on the wall
阅读理解
Dongdong is six and he is in Grade One. His sister Jill is ten and she is in Grade Four. Now they are going to buy some vegetables.
On the road, Jill asks, "What's two times seven " "Sorry, I don't know." "Come with me and I'll show you." Jill says at the shop. They buy seven kilos of potatoes and the potatoes are two yuan a kilo. So they're 14 yuan in all. And then they go out of the shop. Dongdong says, "I know two times seven is fourteen." "Yes, you're so clever." Jill says.
根据短文内容,回答问题。
47.Are they going to buy any vegetables
48.What's two times seven
49.How old is Jill
50.What do they buy
51.What does Jill say at last (最后)
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A.( √ ) C.( √ ) D.( √ ) E.( √ ) 2.dance I can wash clothes for my dad. I can make a birthday cake for my dad.
【导语】本文主要描述了作者给爸爸准备的生日礼物。
1.根据“So I can play the pipa and sing a song(歌曲) for him. Dad likes delicious(美味的) food(食物). So I can cook for him. And I can make a card for him, too.”可知作者为爸爸弹琵琶、唱歌、做饭、和制作卡片,图A是弹琵琶,图C是唱歌,图D是卡片,图E是做饭,故答案为A.( √ ) C.( √ ) D.( √ ) E.( √ )。
2.(1)句意:我能为我的爸爸________。本题答案不唯一,如:我能为我的爸爸跳舞,dance跳舞,故答案为dance。
(2)本题答案不唯一,如:我能为我的爸爸洗衣服,洗衣服wash clothes,故答案为I can wash clothes for my dad.
(3)本题答案不唯一,如:我能为我的爸爸做生日蛋糕,做生日蛋糕make a birthday cake,故答案为I can make a birthday cake for my dad.
3.A B C B 4.She is reading a book.
【导语】本文介绍了艾米和鲍勃的喜好以及周日的活动。
3.(1)句意:____喜欢跳舞。A艾米,B鲍勃,C艾米的爸爸。根据“My name is Amy. I like dancing.”可知艾米喜欢跳舞,故选A。
(2)句意:鲍勃在和他爸爸____。A跑步,B看电视,C滑冰。根据“Now he is watching TV with my father.”可知鲍勃在和他爸爸看电视,故选B。
(3)句意:艾米经常在周日____。A放风筝,B打篮球,C跳舞。根据“I often dance on Sundays.”可知艾米经常在周日跳舞,故选C。
(4)句意:划线单词“different” 的意思____。根据“I like dancing. But he doesn’t like it. He likes singing. I don’t like sports. But he likes sports very much.”可知他俩喜欢的东西不一样,这些说明他们“不同的”,故选B。
4.句意:艾米现在在做什么?根据“I’m reading a book.”可知她现在正在看书。她she,be用is,看书reading a book,故答案为She is reading a book.
5.A 6.F T F T T T 7.Yes, I do. Because it’s very beautiful.
【导语】本文介绍了城市附近的一个村庄。
5.联系全文,可知文章介绍的是一个村庄,里面有花草树木,有河有鱼,没有高的建筑物,河附近有许多小房子。图A符合题意,故选A。
6.(1)句意:这个村庄离城市很远。根据“This is a village near the city.”可知村庄在城市附近,与原文不符,故答案为F。
(2)句意:这个村庄很漂亮。根据“This is a village near the city. It’s not big but very nice.”和文章对村庄风景的描述,可知村庄虽然不大,但很漂亮,与原文相符,故答案为T。
(3)句意:村子里有许多高楼。根据“There are no tall buildings in the village.”可知村庄里没有高楼,与原文不符,故答案为F。
(4)句意:河里有许多鱼。根据“There is a river in the village. There are lots of fish in it.”可知河里有许多鱼,与原文相符,故答案为T。
(5)句意:一些孩子正在房子前面玩游戏。根据“There are some children in front of the houses. They are playing games.”可知一些孩子在房屋前玩游戏,与原文相符,故答案为T。
(6)句意:这个村庄是人们居住的好地方。根据“It’s a good place for people to live.”可知村庄是人们居住的好地方,与原文相符,故答案为T。
7.原句句意:你喜欢这个村庄吗?为什么?本题根据自己实际喜好作答,言之有理即可,无语法错误,例如喜欢,因为村庄很漂亮。故答案为Yes, I do. Because it’s very beautiful.
8.T F T 9.He can buy a hot dog/ A hot dog. 10.I like milk. It’s good.
【导语】本文讲了菜单。
8.(1)句意:这是一家快餐店。根据标题可知题干描述正确,故答案为T。
(2)句意:彬彬想要一个汉堡包、一小杯橙汁和两个苹果派。他将支付15.5元。根据表格可知他将支付21.6元,故答案为F。
(3)句意:彬彬的妈妈想要一些蔬菜、牛奶和新鲜水果。她饮食健康。根据句意可知题干描述正确,故答案为T。
9.句意:如果彬彬只有五元,他能买什么食物?根据表格可知他可以买一个热狗,故答案为He can buy a hot dog/ A hot dog.
10.句意:你喜欢喝什么?这对你的身体是好是坏?题干要求根据实际情况回答问题,答语可为:我喜欢牛奶。它是好的。故答案为I like milk. It’s good.
11.F F T F 12.Yes, I do. I like monkeys. Because they are lovely and naughty. (答案不唯一,言之合理即可。)
【导语】本文主要讲述了同学们参观动物园的事。
11. (1)句意:男孩们和女孩们正在公园里玩。根据“The boys and girls are visiting the zoo.”,可知男孩们和女孩们正在参观动物园,故答案为F。
(2)句意:一些女孩正在看猴子。根据“Some boys are watching the monkeys.”,可知一些男孩正在看猴子,故答案为F。
(3)句意:男孩们和女孩们在动物园里看到了老虎、猴子和天鹅。根据“Some boys are watching the tigers. Some boys are watching the monkeys. The girls are watching the swans now.”,可知题干与短文内容相符,故答案为T。
(4)句意:男孩们和女孩们不喜欢动物。根据“The boys and girls like animals very much, because animals are our good friends.”,可知男孩们和女孩们喜欢动物,故答案为F。
12.(1)问句句意:你喜欢动物吗?根据实际情况回答,答案不唯一,如:是的,我喜欢。Yes, I do. 故答案为Yes, I do.
(2)问句句意:你喜欢什么动物?为什么?根据实际情况回答,答案不唯一,如:我喜欢猴子。因为它们可爱又淘气。故答案为I like monkeys. Because they are lovely and naughty.
13.in the evening 14.my mother 15.in the evening 16.Haohao 17.cartoons 18.films 19.On Sundays 20.my grandma 21.Animal world 22.in the morning
【导语】本文主要讲述了我和我的家人爱好看电视,并且喜欢在不同的时间段看不同的电视节目。
13.由文中“My mother and father always see TV plays in the evening.” 可知我爸爸总是在晚上看电视剧。“When” 问的是时间。故答案为in the evening。
14.由文中“My mother and father always see TV plays in the evening.” 可知我妈妈也总是在晚上看电视剧。“Who” 问的是人物。故答案为my mother。
15.由文中“My mother and father always see TV plays in the evening.” 可知我妈妈也总是在晚上看电视剧。“When” 问的是时间。故答案为in the evening。
16.由文中“Haohao and I only watch TV on Sundays.” 可知浩浩和我只有在星期天才看电视。“Who” 指的是人物,“Who” 问的是人物。故答案为Haohao。
17.由文中“Does Haohao like TV plays No, he doesn’t. He likes cartoons.” 可知浩浩喜欢的是卡通。“What they like” 问的是喜欢什么,故答案为cartoons。
18.由文中“I like seeing films.” 可知我喜欢看电影。“What they like” 问的是喜欢什么,故答案为films。
19.由文中“Haohao and I only watch TV on Sundays.” 可知浩浩和我只有在星期天才看电视。“When” 问的是时间。故答案为on Sundays。
20.由文中“What about my grandma She likes Animal World.” 可知我奶奶喜欢动物世界。“Who” 问的是人物。故答案为my grandma。
21.由文中“What about my grandma She likes Animal World.” 可知我奶奶喜欢动物世界。“What they like” 问的是喜欢什么,故答案为Animal World。
22.由文中“My grandma watches Animal World in the morning.” 可知我奶奶在早上看动物世界。“When” 问的是时间。故答案为in the morning。
23.A 24.fish fresh. I like fruits, but not apples.
【导语】本文是迈克和爷爷给齐齐的留言,介绍了各自对食物的喜好。
23.句意:迈克和爷爷都能吃什么?选项A鸡肉和洋葱,选项B牛肉和胡萝卜。选项C冰淇淋和鸡肉。根据留言内容迈克:I don't like beef but chicken is OK. Onions are my favorite vegetable.我不喜欢牛肉,但鸡肉可以。洋葱是我最喜欢的蔬菜。爷爷:My favorite food is chicken.It is delicious. I like vegetables but not carrots.我最喜欢的食物是鸡肉。它很好吃。我喜欢蔬菜,但不喜欢胡萝卜。可知,都可以吃的是鸡肉和洋葱,故选A。
24.本题答案不唯一,要求按自己情况作答,用上短文中的句型。可以写最喜欢的食物是鱼肉fish。它是新鲜的fresh。我喜欢水果,但不喜欢苹果。I like fruits, but not apples.故答案为fish;fresh. I like fruits, but not apples.
25.in the park 26.to catch it 27.Don't run on the grass 28.Don't litter 29.doing the right thing
【分析】25.句意:泰德和他的妈妈在_____。根据Ted and his mother are in the park.可知泰德和他的妈妈在公园。故答案为in the park。
26.句意:当他看见一只蝴蝶的时候他想_____。根据Ted sees a butterfly. He wants to catch it.可知泰德看见一只蝴蝶。他想抓住它。故答案为to catch it。
27.句意:当泰德在草地上跑的时候,他的妈妈说,“_____。” 根据Now he is running on the grass. “Don't run on the grass, Ted! It's not good. ” “OK, Mum.”可知他的妈妈说:“不要在草地上跑。”故答案为Don't run on the grass。
28.句意:当泰德在吃香蕉的时候,他的妈妈说,“_____。”根据Now Ted is eating a banana. He is littering. His mother says, “Don't litter, Ted! It's bad.”可知他的妈妈说:“不要乱丢垃圾。”故答案为Don't litter。
29.句意:他的妈妈很高兴因为泰德_____。根据Ted is doing the right thing. His mother is happy.可知他的妈妈高兴是因为泰德在做对的事。故答案为doing the right thing。
30.F F F F T 31.Yes, she does. They are playing cards.
【分析】本文主要讲了星期天公园里的人都在做什么。
30.(1) 题干句意:今天是星期六。根据It's Sunday today.,可知今天是星期天,题干与原文不符,故答案为F。
(2) 题干句意:鲍勃和简去公园放风筝。根据 Bob and Jane are in the park. They come here to have a rest and draw pictures.,可知鲍勃和简去公园休息,画画,题干与原文不符,故答案为F。
(3) 题干句意:一些女孩正在画画。根据Some girls are singing and dancing.,可知一些女孩正在唱歌跳舞,题干与原文不符,故答案为F。
(4) 题干句意:一个年轻的女人和她的小儿子正在玩玩具车。根据A young man and his little son are playing with a toy car.,可知一个年轻的男人和他的小儿子正在玩玩具车,题干与原文不符,故答案为F。
(5) 题干句意:这个男孩不应该在草地上跑。根据Jane says to the boy, "There is a sign(标志)saying ‘Keep off the grass’. Please don't run on the grass. It's not good.",可知题干与原文相符,故答案为T。
31.(1) 问句句意:简喜欢画画吗?.根据Bob and Jane are in the park. They like drawing very much.,可知简喜欢画画,答语为肯定回答,故答案为Yes, she does.
(2) 问句句意:男孩们正在做什么?根据Some boys are playing cards.,可知男孩们正在打牌,故答案为They are playing cards.
32. 33.B A
【分析】32.由短文可知Jim要买的蔬菜是土豆和白菜,Mary要买的蔬菜是西红柿和胡萝卜。
33.(1)句意:Jim想要一些胡萝卜吗?由句子Would you like some carrots, too No, thanks. 可知他不想要胡萝卜。故选B。
(2)句意:Mary的蔬菜是多少钱?由句子The tomatoes and carrots are 12 yuan.可知是12元。故选A。
34.A 35.B 36.C 37.B 38.No, she doesn't.
【分析】34.句意:____喜欢跳舞。根据Hello! My name is Amy. I like dancing. 可知是艾米喜欢跳舞。故选A。
35.句意:鲍勃最喜欢的运动是____。根据His favourite sport is swimming. 可知他最喜欢游泳,故选B。
36.句意:在周日,艾米经常______。根据But I often go shopping on Sundays. 可知经常购物,故选C。
37.句意:划线的单词different意思是____。根据下文的描述可以看出兄弟两是不同的,单词different表示不同的。词汇题也可以靠平时积累单词进行答题。故选B。
38.句意:艾米喜欢打篮球吗?一般疑问句,用yes/no回答,根据 I don't like sports. 可知不喜欢。故答案为No, she doesn't.
39.CABD 40.C A B
【分析】39.由句子It is black and yellow. It has no hands. It likes flowers and it likes flying.可知是蜜蜂。故选C。
由句子It doesn't have long ears but it has a long nose. And it has small eyes and a big body.可知是大象,故选A。
由句子 It likes eating bananas. It has long arms. It has a small head, too. 可知是猴子,故选B。
由句子It is very fat. It has big ears and a big nose. Last year(去年)was(是)the year of it.是猪,故选D。
40.1.麦克最喜欢的动物有大耳朵吗?麦克最喜欢的动物是蜜蜂,所以没有大耳朵,故选C。
2.句意:John最喜欢的动词喜欢吃香蕉吗?John最喜欢的动物是猴子,喜欢吃香蕉,故选A。
3.2019年是___年。2019年是猪年,故选B。
41.
Programs(节目) Watching time(观看时间)
Grandma Animal World in the morning
Father TV plays in the evening
Mother TV plays in the evening
Haohao cartoons on Sundays
Me films on Sundays
【详解】根据My grandma likes Animal World. My grandma watches Animal World in the morning.可知奶奶在早上看动物世界;根据 My mother likes TV plays. My mother and father always see TV plays in the evening.可知妈妈在晚上看电视剧;My little brother Haohao likes cartoons. Haohao and I only watch TV on Sundays.可知浩浩在周末看动画片;根据I like seeing films. Haohao and I only watch TV on Sundays.可知我在周末看电影。故答案为
Programs(节目) Watching time(观看时间)
Grandma Animal World in the morning
Father TV plays in the evening
Mother TV plays in the evening
Haohao cartoons on Sundays
Me films on Sundays
42.Yes, there is. 43.It's on the desk. 44.No, there isn't. 45.A ball. 46.Yes, there are.
【解析】42.句意:我的房间里有把椅子吗?根据There is a bed, a desk and a chair in my room.可知房间里有一张床,一张桌子和一把椅子,因此作肯定回答,故答案为Yes, there is.
43.句意:电脑在哪儿?根据 There is a computer on my desk.可知电脑在桌子上,故答案为It's on the desk.
44.句意:桌子上有个泰迪熊吗?根据I have a teddy bear. It's on the bed.可知泰迪熊在床上,因此作否定回答,故答案为No, there isn't.
45.句意:椅子下面是什么?根据Where is my ball Oh! It's under the chair.可知球在椅子下面,故答案为A ball.
46.句意:墙上有图画吗?根据There are some pictures on the wall(墙). 可知墙上有些图画,因此作肯定回答,故答案为Yes, there are.
【点睛】此类题目在阅读理解中相对较复杂,要求我们在理解的基础上作出分析,要注意用词和句子结构,避免语法错误。
47.Yes, they are. 48.Fourteen. 49.Ten. 50.Potatoes. 51.Yes, you're so clever.
【解析】47.句意:他们将去买蔬菜吗?根据Now they are going to buy some vegetables.可知们将去买蔬菜,因此作肯定回答,故答案为Yes, they are.
48.句意:2乘以7是多少?根据I know two times seven is fourteen.可知2乘以7是14,故答案为Fourteen.
49.句意:Jill多大了?根据His sister Jill is ten.可知Jill10岁了,故答案为Ten.
50.句意:他们买的什么?根据They buy seven kilos of potatoes.可知他们买了7公斤土豆。故答案为Potatoes.
51.句意:Jill最后说什么?根据"Yes, you're so clever." Jill says.可知“是的,你真聪明”,她说,故答案为Yes, you're so clever.
【点睛】此类题目在阅读理解中相对较复杂,要求我们在理解的基础上作出分析,要注意用词和句子结构,避免语法错误。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)