贵州省初中英语学业水平考试模拟试题(二)(含答案,含听力原文,无音频)

文档属性

名称 贵州省初中英语学业水平考试模拟试题(二)(含答案,含听力原文,无音频)
格式 zip
文件大小 1.3MB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2025-12-18 14:08:19

文档简介

贵州省初中学业水平考试模拟试题(二)
英 语
(考试时间:120分钟 满分:150分)
第一部分 听力(共五节,30小题;每小题1分,满分30分)
第一节 听下面6段对话,选择与每段对话内容相符的图片。每段对话读一遍。
                                              
1.A. B. C.
2.A. B. C.
3.A. B. C.
4.A. B. C.
5.A. B. C.
6.A. B. C.
第二节 听下面6个句子,选择与每个句子匹配的最佳应答。每个句子读一遍。
7.A.Sounds great. B.Yes, please. C.Sorry to hear that.
8.A.Sounds great. B.Yes, I'd love to. C.The National Day.
9.A.No problem. B.It's a piece of cake. C.Sure.
10.A.Me, too. B.Don't say so. C.Good idea.
11.A.It's interesting. B.It doesn't matter. C.By doing more practice.
12.A.Cutting things. B.Writing e mails. C.Washing clothes.
第三节 听下面6段对话,每段对话后有一个小题,根据对话内容及问题,选择最佳选项。每段对话读两遍。
13.Where is the post office
A.Behind a park. B.Next to a restaurant. C.Across from a hotel.
14.What does Nick like to do to show thanks now
A.Write letters. B.Send emails. C.Call people.
15.How long will the speech last
A.Half an hour. B.One hour and a half. C.Two hours.
16.Where does the conversation probably take place
A.On a bus. B.In a school. C.At a restaurant.
17.What food is mentioned in the conversation
A.Hot dog. B.Ice cream. C.Rice noodles.
18.How many ways does Bert use to relax when he feels nervous
A.Two. B.Three. C.Four.
第四节 听下面3段对话,每段对话后有两个小题,根据对话内容及问题,选择最佳选项。每段对话读两遍。
听下面一段对话, 回答第 19、20两个小题。
19.What did Ann use to enjoy doing
A.Making tea. B.Taking photos. C.Drawing pictures.
20.Who likes taking photos
A.Ann. B.Ann's brother. C.Ann's mother.
听下面一段对话, 回答第21、22两个小题。
21.What kind of music does the girl like
A.The soft music. B.The loud music. C.The peaceful music.
22.How often does the girl listen to music
A.Three times a week. B.Four times a week. C.Five times a week.
听下面一段对话, 回答第23、24两个小题。
23.How long did it take Fred to do his homework last night
A.Half an hour. B.One hour. C.One and a half hours.
24.What were Fred's parents doing at that time
A.Watching TV. B.Listening to music. C.Reading newspapers.
第五节 听下面一段独白,根据独白内容,完成表格所缺信息,每空仅填一词。读三遍。
A Musical Robot
The difference: Teo Tronico can play the piano with its 25.nineteen/19 fingers.
The inventor: Matteo Suzzi is from Italy and likes to create new 26.amazing things.
The result: The robot was invited to piano 27.concerts in many countries.
Why it is special: It plays the piano faster than a 28.human and sings when playing.
It is such a (n) 29.popular robot that lots of people love to see it. It can municate with humans through facial expressions.
第二部分 完形(共两节,满分20分)
第一节(共5小题;每小题1分,满分5分)
阅读下面短文,从框内6个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。
Human eyes may be different in color and eyesight.Except for that, they're nearly 31.B same size and work the same way.However, in the animal world, eyes can be quite different.
Some animals can look at two places at once.The four eyed fish is so named 32.C its eyes can see things in different ways.The top half looks above the water, while the bottom half checks 33.A danger below.
Chameleons(变色龙) can not only change their appearances, but also move each 34.D their eyes independently.This allows them to see nearly 360 degrees.They can keep an eye on their food without moving their heads.
The giant squid(巨型乌贼) has the largest eyes in the animal world and its eyes are about the size of a basketball.Isn't that amazing
Animals have special abilities 35.E can help them live in their environments.Studying these amazing eyes helps us understand the beauty of the natural world.
第二节(共10小题,每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。
In a green and thick forest, there lived a group of birds.Among them was a small sparrow(麻雀), smaller and clumsier(笨拙的) compared to its partners.
When the warm sun shone __36__ the leaves, the other birds would quickly fly out of their nests to catch the insects happily __37__ the little sparrow struggled.Its wings seemed weak, and every flight was unsteady(不平稳的), often ending with it landing on a branch.
One day, after __38__ failed flight, the little sparrow felt discouraged.“Why am I so bad at flying?” it cried sadly.An old owl(猫头鹰) heard its words.“Don't give up,” said the owl.“Remember, the early bird catches the worm.If you start __39__ and practice more, you'll surely improve.”
Encouraged by the owl's words, the little sparrow made a __40__.From that day on, while the other birds were still sound asleep, it would quietly leave the nest.In the soft morning light, it practiced waving its wings, taking __41__ flights from one branch to another.Each time it fell, it would quickly get up and try again.
As days passed, the little sparrow's __42__ began to pay off.Its flights became longer and steadier.It could now fly through the air with confidence, just like its friends.When the other birds finally woke up, they were __43__ to see the little sparrow's progress.
From then on, the little sparrow became a role __44__ in the forest.Its story taught everyone that no matter how slow or clumsy one may seem at __45__, with determination and early action, anything is possible.
第三部分 阅读 (共三节,满分50分)
第一节(共12小题;每小题2.5分,满分30分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。
A
Reading Program Volunteers WantedIn order to develop kids' interest in reading books, we are going to hold a reading program this summer.Now we need volunteers for the program.Requirements:Middle school students aged 13—18.Be good with children.Be a book lover.Time:July 25—August 21PS:The reading activity will be held every Thursday.And each time it will last 3 hours.Place:The City LibraryWork:Do some preparations for the program.Help with children aged 3—10.Reward(回报):Be able to read lots of books.Get work experience.Have fun with others, especially kids.Register(报名):Visit the website citylibraryreadingprogram.org or go to the information desk at the library.Please call 719 9238 if you have any questions.
【主旨大意】本文是一则招募阅读项目志愿者的启事。
B
The Miao is one of China's minority groups(少数民族), and more than 4.3 million live in Guizhou.The Miao people are good at embroidery(刺绣).They use needles and threads(针线) to decorate clothes with beautiful designs which usually come from nature and their local history.Today, more and more Miao people are known for their embroidery artworks.
Yang Xueshu and Wang Rongbi are embroidery designers who come from Xiaogulong Village, Guizhou Province.Their embroidery artworks were shown at Milan Fashion Week.“I have never been abroad,” Wang Rongbi said, “but my embroidery has”.Wang is proud of Miao culture.
Wang's artworks have seals(印章) on the chest and back.It's her way to show her great respect for the Siyin Miao.“Siyin” in Chinese means four seals.It's a part of the Miao ethnic group.It's said that in ancient times the Siyin Miao people kept the seals for king.They were later separated by war.To know each other, they embroidered the seals on their clothes.This tradition has been passed down.
Now, traditional artworks are very popular.They show the Miao people's love for life and culture.And they are attracting people all over the world.
【主旨大意】本文介绍了苗绣越来越受欢迎的现状。
C
Fire can help people in many ways. But it can be very dangerous. Fire can heat water, warm houses, give light and cook. But fire can burn things, too. It can burn trees, houses, animals or people. Sometimes big fires can burn forests.
Nobody knows for sure how people began to use fire. But there are many interesting stories about the first time a man or a woman started a fire. One story from Australia tells about a man very, very long time ago. He went up to the sun by a rope (绳子) and brought fire down.
Today people know how to make a fire with matches (火柴). Children sometimes like to play with them. But matches can be very dangerous. One match can burn a piece of paper, and then it might burn a house. A small fire can become a big fire very fast. Fire kills many people every year. So you must be careful with matches. You should also learn to put out fires. Fires need oxygen (氧气). Without oxygen they will die. Cover a fire with water, sand or sometimes with your coat. This keeps the air away from a fire and kills it. Be careful with fire, and it will help you. Be careless with fire, or it will burn you.
【主旨大意】本文讲了火的好处和坏处。火可以在很多方面帮助人们,但它也可能非常危险,因此,我们应该学会如何灭火。
第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)
阅读下面短文,从短文后框内选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。
Do you have difficulty falling asleep at night If so, here is a piece of advice for you: Listen to some soft music.
Scientists have found that soft music can help to improve sleep quality and quantity. It works for people of all ages. 58.F Soft music can help us fall asleep faster, wake up less during the night and feel more rested in the morning. You may not notice the effects overnight, though. It could take as many as three weeks to see any improvements.
59.D The reasons aren't clear yet. It may have something to do with the relaxing effect of a good song. Music can have real physical effects, too. Soft music can lower our heart rate and slow down our breathing. 60.A
Scientists say that for most people, music that has 70 beats per minute (bpm) works best. Classical, jazz and folk music are usually more effective than other musical styles. 61.B You may need to experiment to make your own playlists. If you are not sure how many beats a song has in a minute, you can find out by entering its title into . And remember to get the volume right. Make sure that the final piece is the one that slowly fades out(渐弱). 62.E
It is very important to get enough high quality sleep. Before you go to bed tonight, play some soft music. Then, just prepare to be rocked off to dreamland!
A.This prepares us for sleep.
B.Familiar songs work well, too.
C.Scientists like different kinds of music.
D.Why can soft music help us sleep better
E.If not, you may be woken up by the sudden silence.
F.And it works much better for people with sleeping problems.
【主旨大意】本文主要介绍了轻音乐如何改善我们的睡眠。
第三节(共5小题;每小题2分,满分10分)
阅读下面短文,根据其内容填空和回答问题。63至66题每题答案不超过3个单词,67题须用完整句子回答。
Xiangsheng is one of the most popular performances in China, attracting people of all ages—old and young.
No one is sure when exactly xiangsheng was born.But most people believe that it became an independent art form in the middle and late Qing Dynasty.Performed mainly in Beijing dialect(方言) or putonghua, xiangsheng is known for its humorous and satirical(讽刺的) nature.It could be a comedic monologue(喜剧独白), dialogue or multi player sketch(多人小品).
As the earliest form of xiangsheng, dankou, or monologue, is performed by an actor who mainly makes jokes or simply tells humorous stories.It is known as qunkou when it is performed by three or more people.But most of the time, xiangsheng is performed by two actors and is called duikou.The lead actor is called dougen, while the one playing the supporting role is called penggen.
There are four key skills in xiangsheng, namely, shuo(talking), xue(imitating), dou(teasing) and chang(singing).The xiangsheng skills are usually passed on from masters to followers.
63.Xiangsheng is popular and loved by people of all_ages.
64.Xiangsheng is known for its humorous_and_satirical nature.
65.The third paragraph talks about three_forms of xiangsheng—dankou, qunkou and duikou.
66.The fourth paragraph mainly talks about the key_skills in xiangsheng.
67.Do you like xiangsheng Why or why not
Yes,I_do.Because_it's_humorous.(开放性题目,言之有理即可)
第四部分 语言运用(共两节,满分25分)
第一节(共5小题; 每小题2分,满分10分)
根据中文提示,补全英语译文。每空限填一词,缩写算一词。
在英语课堂上,老师正在分享“The ancient markets of China”,请补全句子。
68.在中国古代,有许多不同的集市名称,如草市、市肆、亥市、墟市。
In ancient times, there were many different names of Chinese markets (ji shi), like cǎo shì, shì sì, hài shì and xū shì.
69.现在,在一些地方,这样的传统集市还像以前一样被叫做墟市。
Today, in some places, these traditional markets are called xū shì (open markets) as before.
70.墟日的设立使得人们可以定期去逛墟市。
And the established “xū rì”(fair days) allow people to visit open markets regularly.
71.中国的集市文化是多么地令人惊叹啊!
How amazing/wonderful the culture of Chinese markets is!
72.让我们将中国集市文化与更多人分享吧!
Let us share the culture of Chinese markets (ji shi) with more people!
第二节(共10小题; 每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入括号内单词的正确形式。
Artists from different countries came to Guiyang.They took part in a special event.They called the event Visual@China Guizhou 2024.It began on September 11.This event helped people to see how 73.wonderful (wonder) Guizhou is!
There were 31 artists and they went to three 74.cities (city) in Guizhou.They visited nice places, learned about how people lived 75.their (they) lives there, went to old villages, and tasted delicious dishes during their five day visit.
One of the artists, William Adlington, went to a very old village with a history of 600 years! He 76.truly (true) liked the old houses and buildings in the village.He was also 77.interested (interest) in the wood carvings(雕刻品) used in the houses.He said, “I always expect 78.to_see (see) more villages in China.This village 79.sets (set) a great example of what the countryside is like.”
Another artist was Richard Gavrich.He works as an art teacher in California.He was very excited about his 80.second (two) visit to China.He took quite a lot of photos during his trip and 81.paid (pay) special attention to the people he met in ancient villages.He said, “Everything in Guizhou is new to me.I did a little research on the Internet, but I find it's much 82.nicer (nice) to see it with my own eyes than on the computer screen.”
【主旨大意】本文介绍了国际艺术家参与“视觉中国·贵州2024”活动的经历,展现他们对贵州自然人文景观的探索与赞美。
第五部分 写作(满分25分)
初中三年是一场“决定塑造成长”的旅程。在这个过程中,我们学会了在面对抉择时如何冷静分析,以明智的决定为“舵”;学会了在不断试错中如何积累经验,让抉择成为不屈不挠的基石。请以“The Resolution Made Me________”为题,并根据要求,用英语写一篇80词左右的短文。
写作要求:
1.补全标题;
2.包含思维导图所有提示内容,可适当发挥,使短文连贯通顺;
3.文中不能出现考生真实的人名及校名。
The Resolution Made Me Better
I've made many resolutions in the past three years.There's no doubt that if I never give up, the resolutions can make me better.
One of my most unforgettable resolutions was in my Grade 8.In my final examination, I received a terrible score.I was so afraid of facing my parents.It reminded me that I used to play with my phone while doing my homework.It made me feel shame.When parents talked with me in the evening, I made a silent resolution.I decided to hand the phone over to mom.At the beginning, it was hard to control myself.Gradually, I got used to doing my homework without the phone.
Now, I fall in love with basketball instead.When I finish studying, I like to play it with my friends.I got to know, as long as I stick to my resolution, everything is possible.
听力原文
第一节 听下面6段对话,选择与每段对话内容相符的图片。每段对话读一遍。
1.W:What do you like to do in your free time
M:I always read books.
W:It's a good habit.
2.M:What can we do to protect the environment
W:I think we can plant a lot of trees.
3.M:How can we improve our oral English
W:By chatting with foreigners.
4.M:Good afternoon, Madam. What can I do for you
W:I would like to buy an umbrella.
5.W:Dave, what are you supposed to do when you meet someone for the first time
M:Well, we usually shake hands.
6.W:It's so noisy. What are they doing over there
M:They are doing some physical experiments.
第二节 听下面6个句子,选择与每个句子匹配的最佳应答。每个句子读一遍。
7.Someone broke into my house and stole my TV.
8.What is your favourite Chinese festival
9.Do you like reading English aloud
10.I like the movie that has beautiful songs.
11.How do you improve your writing skills
12.What are the scissors used for
第三节 听下面6段对话,每段对话后有一个小题,根据对话内容及问题,选择最佳选项。每段对话读两遍。
13.W:Excuse me, I am new here.Do you know where I can send a postcard
M:Of course, go down the street and you can see a post office next to a restaurant behind a hotel.
14.W:I often write letters to show my thanks when I get help from others.What about you, Nick
M:I used to send thank you emails instead of letters, but now I prefer to call people directly.
15.W:Steve, today you have a speech about how to protect animals at school, right
M:No, the speech is actually on Friday, from ten o'clock to eleven thirty in the morning.
16.W:Excuse me, sir.This is my seat and you can sit here.
M:It's very kind of you.But I will get off in a minute, you can keep sitting here.
17.M:Judy, have you tasted Jinsha Mutton Rice Noodles
W:Yes, I have.It's really delicious and I like eating it very much.
18.W:I would listen to quiet music to relax when I feel nervous.What will you do, Bert
M:Quiet music makes me sleepy.I will go for a walk or do some deep breathing.
第四节 听下面3段对话,每段对话后有两个小题,根据对话内容及问题,选择最佳选项。每段对话读两遍。
听下面一段对话,回答第19、20两个小题。
M:Look at the photo, Ann. You were making tea.
W:Yes, I used to enjoy making tea for my family. My mom took the picture for me.
M:Your mother has good skills in taking photos.
W:Thank you. It's her hobby.
听下面一段对话,回答第21、22两个小题。
M:What do you like to do when you are free
W:I usually listen to music that sounds soft.
M:Good idea. How often do you listen
W:Four times a week. But my sister likes music that sounds loud.
听下面一段对话,回答第23、24两个小题。
W:Hi, Fred. What were you doing from seven to nine last night
M:I was doing my homework from 7:00 to 8:30.
W:What about your sister, Amy
M:She was listening to music.
W:And what were your parents doing
M:They were watching a talent show on TV.
第五节 听下面一段独白,根据独白内容,完成表格所缺信息,每空仅填一词。读三遍。
Have you ever heard of Teo Tronico It is a special robot. We humans can play the piano with our ten fingers. But it can play the piano with its 19 ones.
Matteo Suzzi is the inventor of Teo Tronico. He comes from Italy. He always likes to create new amazing things. It took him four years to make the musical robot. Then the robot was invited to piano concerts in many countries.
Teo Tronico is special. It not only plays the piano faster than a human but also sings when playing. It is such a popular robot that lots of people love to see it. Teo Tronico can even communicate with humans through facial expressions. Maybe it can do more amazing things for humans in the future.贵州省初中学业水平考试模拟试题(二)
英 语
(考试时间:120分钟 满分:150分)
第一部分 听力(共五节,30小题;每小题1分,满分30分)
第一节 听下面6段对话,选择与每段对话内容相符的图片。每段对话读一遍。
                                              
1.A. B. C.
2.A. B. C.
3.A. B. C.
4.A. B. C.
5.A. B. C.
6.A. B. C.
1.C 2.B 3.A 4.C 5.A 6.C
第二节 听下面6个句子,选择与每个句子匹配的最佳应答。每个句子读一遍。
7.A.Sounds great. B.Yes, please. C.Sorry to hear that.
8.A.Sounds great. B.Yes, I'd love to. C.The National Day.
9.A.No problem. B.It's a piece of cake. C.Sure.
10.A.Me, too. B.Don't say so. C.Good idea.
11.A.It's interesting. B.It doesn't matter. C.By doing more practice.
12.A.Cutting things. B.Writing e mails. C.Washing clothes.
7.C 8.C 9.C 10.A 11.C 12.A
第三节 听下面6段对话,每段对话后有一个小题,根据对话内容及问题,选择最佳选项。每段对话读两遍。
13.Where is the post office
A.Behind a park. B.Next to a restaurant. C.Across from a hotel.
14.What does Nick like to do to show thanks now
A.Write letters. B.Send emails. C.Call people.
15.How long will the speech last
A.Half an hour. B.One hour and a half. C.Two hours.
16.Where does the conversation probably take place
A.On a bus. B.In a school. C.At a restaurant.
17.What food is mentioned in the conversation
A.Hot dog. B.Ice cream. C.Rice noodles.
18.How many ways does Bert use to relax when he feels nervous
A.Two. B.Three. C.Four.
13.B 14.C 15.B 16.A 17.C 18.A
第四节 听下面3段对话,每段对话后有两个小题,根据对话内容及问题,选择最佳选项。每段对话读两遍。
听下面一段对话, 回答第 19、20两个小题。
19.What did Ann use to enjoy doing
A.Making tea. B.Taking photos. C.Drawing pictures.
20.Who likes taking photos
A.Ann. B.Ann's brother. C.Ann's mother.
19.A 20.C
听下面一段对话, 回答第21、22两个小题。
21.What kind of music does the girl like
A.The soft music. B.The loud music. C.The peaceful music.
22.How often does the girl listen to music
A.Three times a week. B.Four times a week. C.Five times a week.
21.A 22.B
听下面一段对话, 回答第23、24两个小题。
23.How long did it take Fred to do his homework last night
A.Half an hour. B.One hour. C.One and a half hours.
24.What were Fred's parents doing at that time
A.Watching TV. B.Listening to music. C.Reading newspapers.
23.C 24.A
第五节 听下面一段独白,根据独白内容,完成表格所缺信息,每空仅填一词。读三遍。
A Musical Robot
The difference: Teo Tronico can play the piano with its 25.nineteen/19 fingers.
The inventor: Matteo Suzzi is from Italy and likes to create new 26.amazing things.
The result: The robot was invited to piano 27.concerts in many countries.
Why it is special: It plays the piano faster than a 28.human and sings when playing.
It is such a (n) 29.popular robot that lots of people love to see it. It can municate with humans through facial expressions.
第二部分 完形(共两节,满分20分)
第一节(共5小题;每小题1分,满分5分)
阅读下面短文,从框内6个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。
Human eyes may be different in color and eyesight.Except for that, they're nearly 31.B same size and work the same way.However, in the animal world, eyes can be quite different.
Some animals can look at two places at once.The four eyed fish is so named 32.C its eyes can see things in different ways.The top half looks above the water, while the bottom half checks 33.A danger below.
Chameleons(变色龙) can not only change their appearances, but also move each 34.D their eyes independently.This allows them to see nearly 360 degrees.They can keep an eye on their food without moving their heads.
The giant squid(巨型乌贼) has the largest eyes in the animal world and its eyes are about the size of a basketball.Isn't that amazing
Animals have special abilities 35.E can help them live in their environments.Studying these amazing eyes helps us understand the beauty of the natural world.
第二节(共10小题,每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。
In a green and thick forest, there lived a group of birds.Among them was a small sparrow(麻雀), smaller and clumsier(笨拙的) compared to its partners.
When the warm sun shone __36__ the leaves, the other birds would quickly fly out of their nests to catch the insects happily __37__ the little sparrow struggled.Its wings seemed weak, and every flight was unsteady(不平稳的), often ending with it landing on a branch.
One day, after __38__ failed flight, the little sparrow felt discouraged.“Why am I so bad at flying?” it cried sadly.An old owl(猫头鹰) heard its words.“Don't give up,” said the owl.“Remember, the early bird catches the worm.If you start __39__ and practice more, you'll surely improve.”
Encouraged by the owl's words, the little sparrow made a __40__.From that day on, while the other birds were still sound asleep, it would quietly leave the nest.In the soft morning light, it practiced waving its wings, taking __41__ flights from one branch to another.Each time it fell, it would quickly get up and try again.
As days passed, the little sparrow's __42__ began to pay off.Its flights became longer and steadier.It could now fly through the air with confidence, just like its friends.When the other birds finally woke up, they were __43__ to see the little sparrow's progress.
From then on, the little sparrow became a role __44__ in the forest.Its story taught everyone that no matter how slow or clumsy one may seem at __45__, with determination and early action, anything is possible.
36.A.through B.across C.on
37.A.because B.but C.so
38.A.the other B.other C.another
39.A.earlier B.later C.faster
40.A.plan B.decision C.change
41.A.short B.long C.happy
42.A.work B.efforts C.flight
43.A.lucky B.glad C.amazed
44.A.model B.hero C.bird
45.A.last B.first C.once
【主旨大意】本文讲述了一只原本飞行笨拙的小麻雀,在老猫头鹰鼓励下早起刻苦练习飞行,最终进步显著、成为森林榜样,传达出只要有决心和提早行动,看似笨拙也能成功的道理。
36.A 解析 考查介词。根据“When the warm sun shone ...the leaves”可知,此处表示温暖的阳光透过树叶照射下来。
37.B 解析 考查连词。根据“the other birds would quickly fly out of their nests to catch the insects happily ...the little sparrow struggled”可知,前后句之间存在转折关系,用but连接。
38.C 解析 考查形容词。根据“after ...failed flight”可知,此处表示在又一次失败的飞行后,泛指三者或三者以上的另一个,用another。
39.A 解析 考查形容词。根据“the early bird catches the worm”可知,此处表示早点开始,用earlier。
40.B 解析 考查名词。根据“Encouraged by the owl's words”以及“From that day on, while the other birds were still sound asleep, it would quietly leave the nest.”可知,小麻雀受到鼓励后做了一个决定,make a decision“做决定”。
41.A 解析 考查形容词。根据“In the soft morning light, it practiced waving its wings, taking ...flights from one branch to another.”以及前文描述小麻雀一开始飞行笨拙可知,此处表示小麻雀进行短距离的飞行。
42.B 解析 考查名词。根据“Its flights became longer and steadier.”可知,小麻雀的努力得到了回报,efforts“努力”符合语境。
43.C 解析 考查形容词。根据“When the other birds finally woke up, they were ...to see the little sparrow's progress.”以及前文描述小麻雀一开始飞行笨拙可知,其他鸟儿看到小麻雀的进步会感到惊讶。
44.A 解析 考查名词。根据“From then on, the little sparrow became a role ...in the forest.”以及后文“Its story taught everyone that ...”可知,小麻雀成了森林里的榜样,a role model“榜样”。
45.B 解析 考查形容词。根据“Its story taught everyone that no matter how slow or clumsy one may seem at ..., with determination and early action, anything is possible.”可知,此处表示无论一开始看起来多么迟缓或笨拙,at first“一开始”,固定搭配。
第三部分 阅读 (共三节,满分50分)
第一节(共12小题;每小题2.5分,满分30分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。
A
Reading Program Volunteers WantedIn order to develop kids' interest in reading books, we are going to hold a reading program this summer.Now we need volunteers for the program.Requirements:Middle school students aged 13—18.Be good with children.Be a book lover.Time:July 25—August 21PS:The reading activity will be held every Thursday.And each time it will last 3 hours.Place:The City LibraryWork:Do some preparations for the program.Help with children aged 3—10.Reward(回报):Be able to read lots of books.Get work experience.Have fun with others, especially kids.Register(报名):Visit the website citylibraryreadingprogram.org or go to the information desk at the library.Please call 719 9238 if you have any questions.
【主旨大意】本文是一则招募阅读项目志愿者的启事。
46.Which age of the volunteers can get the job?A
A.15 years old. B.19 years old. C.22 years old.
解析 细节理解题。根据“Requirements:Middle school students aged 13—18.”可知,年龄在13-18岁的中学生可以申请这份志愿者工作,15岁符合要求。
47.How long will the summer reading program last?C
A.For 3 days. B.For 21 days. C.For 28 days.
解析 数字计算题。根据“Time:July 25—August 21”可知,一共28天。
48.What can the volunteers get from the Reading Program?B
A.Much money. B.Work experience. C.Some books for free.
解析 细节理解题。根据“Reward:Be able to read lots of books.Get work experience.Have fun with others, especially kids.”可知,志愿者能获得工作经验。
49.What can we know from the text?B
A.Volunteers should be strict with children.
B.The reading activity will be held once a week.
C.Volunteers can only go to the library to register.
解析 细节理解题。根据“The reading activity will be held every Thursday.”可知,阅读活动每周举行一次。
B
The Miao is one of China's minority groups(少数民族), and more than 4.3 million live in Guizhou.The Miao people are good at embroidery(刺绣).They use needles and threads(针线) to decorate clothes with beautiful designs which usually come from nature and their local history.Today, more and more Miao people are known for their embroidery artworks.
Yang Xueshu and Wang Rongbi are embroidery designers who come from Xiaogulong Village, Guizhou Province.Their embroidery artworks were shown at Milan Fashion Week.“I have never been abroad,” Wang Rongbi said, “but my embroidery has”.Wang is proud of Miao culture.
Wang's artworks have seals(印章) on the chest and back.It's her way to show her great respect for the Siyin Miao.“Siyin” in Chinese means four seals.It's a part of the Miao ethnic group.It's said that in ancient times the Siyin Miao people kept the seals for king.They were later separated by war.To know each other, they embroidered the seals on their clothes.This tradition has been passed down.
Now, traditional artworks are very popular.They show the Miao people's love for life and culture.And they are attracting people all over the world.
【主旨大意】本文介绍了苗绣越来越受欢迎的现状。
50.What does the underlined word “They” in Paragraph 1 refer to?C
A.The Miao artworks. B.The Miao cultures. C.The Miao people.
解析 代词指代题。根据上文“The Miao people are good at embroidery.”可知,此处代词“They”指代上文的苗族人。
51.What does Wang Rongbi think of the show at Milan Fashion Week?A
A.It makes her feel proud. B.It gives her nothing useful. C.It decreases her confidence.
解析 细节理解题。根据原文“Their embroidery artworks were shown at Milan Fashion Week ... Wang is proud of Miao culture”可知,王荣毕对其苗绣作品在米兰时装周展出感到骄傲。
52.How does the writer describe “Siyin”?C
A.By comparing the facts. B.By listing an example. C.By telling a story.
解析 写作手法题。根据原文“It's said that in ancient times the Siyin Miao people...”可知,作者是通过讲故事的方法来介绍“四印苗”。
53.Which is the correct structure of this text (P1= Paragraph 1)A
A. B. C.
解析 篇章结构题。通读全文可知,文章第一、四段总写了苗绣日益受欢迎的现状,二、三段介绍了苗族刺绣人的作品受欢迎的具体例子。文章为总分总结构。
C
Fire can help people in many ways. But it can be very dangerous. Fire can heat water, warm houses, give light and cook. But fire can burn things, too. It can burn trees, houses, animals or people. Sometimes big fires can burn forests.
Nobody knows for sure how people began to use fire. But there are many interesting stories about the first time a man or a woman started a fire. One story from Australia tells about a man very, very long time ago. He went up to the sun by a rope (绳子) and brought fire down.
Today people know how to make a fire with matches (火柴). Children sometimes like to play with them. But matches can be very dangerous. One match can burn a piece of paper, and then it might burn a house. A small fire can become a big fire very fast. Fire kills many people every year. So you must be careful with matches. You should also learn to put out fires. Fires need oxygen (氧气). Without oxygen they will die. Cover a fire with water, sand or sometimes with your coat. This keeps the air away from a fire and kills it. Be careful with fire, and it will help you. Be careless with fire, or it will burn you.
【主旨大意】本文讲了火的好处和坏处。火可以在很多方面帮助人们,但它也可能非常危险,因此,我们应该学会如何灭火。
54.How did people begin to use fire?C
A.Not everybody knows how people began to use fire.
B.Nobody knows how to make a fire.
C.We are not sure how people began to use fire.
解析 细节理解题。根据第二段中“Nobody knows for sure how people began to use fire. ”可知,我们不确定人们是怎么开始用火的。
55.Children mustn't play with matches because C.
A.matches burn paper
B.it isn't interesting
C.they can be dangerous
解析 细节理解题。根据第三段中“Children sometimes like to play with them. But matches can be very dangerous.”可知,孩子们不可以玩火柴,是因为火柴可能很危险。
56.We must be careful with fire, or it C.
A.will die B.will warm our houses C.might burn us
解析 细节理解题。根据文章最后一句“Be careful with fire, or it will burn you. ”可知,我们必须十分小心火,否则会被烧伤。
57.Which of the following is the main idea of this passage?B
A.Fire can help people in many ways.
B.Fire can be both helpful and dangerous.
C.Fire can burn things and people.
解析 主旨大意题。根据文章中“Fire can help people in many ways. But it can be very dangerous. ”可知,火既可以帮助人们,但也非常危险,故这篇文章主要告诉我们火既有用又有害。
第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)
阅读下面短文,从短文后框内选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。
Do you have difficulty falling asleep at night If so, here is a piece of advice for you: Listen to some soft music.
Scientists have found that soft music can help to improve sleep quality and quantity. It works for people of all ages. 58.F Soft music can help us fall asleep faster, wake up less during the night and feel more rested in the morning. You may not notice the effects overnight, though. It could take as many as three weeks to see any improvements.
59.D The reasons aren't clear yet. It may have something to do with the relaxing effect of a good song. Music can have real physical effects, too. Soft music can lower our heart rate and slow down our breathing. 60.A
Scientists say that for most people, music that has 70 beats per minute (bpm) works best. Classical, jazz and folk music are usually more effective than other musical styles. 61.B You may need to experiment to make your own playlists. If you are not sure how many beats a song has in a minute, you can find out by entering its title into . And remember to get the volume right. Make sure that the final piece is the one that slowly fades out(渐弱). 62.E
It is very important to get enough high quality sleep. Before you go to bed tonight, play some soft music. Then, just prepare to be rocked off to dreamland!
A.This prepares us for sleep.
B.Familiar songs work well, too.
C.Scientists like different kinds of music.
D.Why can soft music help us sleep better
E.If not, you may be woken up by the sudden silence.
F.And it works much better for people with sleeping problems.
【主旨大意】本文主要介绍了轻音乐如何改善我们的睡眠。
58.解析 根据“Scientists have found that soft music can help to improve sleep quality and quantity. It works for people of all ages.”可知,科学家发现,轻柔的音乐有助于提高睡眠质量,它适用于所有年龄的人。
59.解析 根据“The reasons aren't clear yet.”可知,此处与轻音乐改善睡眠的原因相关,选项D“为什么轻柔的音乐能帮助我们睡得更好?”符合语境。
60.解析 根据“Soft music can lower our heart rate and slow down our breathing.”可知,轻柔的音乐可以降低我们的心率,减缓我们的呼吸,这让我们为睡眠做好准备。
61.解析 根据“Classical, jazz and folk music are usually more effective than other musical styles.”可知,古典、爵士和民间音乐通常比其他音乐风格更有效。此处介绍哪种音乐有效,选项B“熟悉的歌曲也很管用。”符合语境。
62.解析 根据“Make sure that the final piece is the one that slowly fades out.”可知,确保最后的部分是渐弱的,此处介绍为什么要减弱,选项E“如果不是的话,你可能会因为突然的寂静而醒过来。”符合语境。
第三节(共5小题;每小题2分,满分10分)
阅读下面短文,根据其内容填空和回答问题。63至66题每题答案不超过3个单词,67题须用完整句子回答。
Xiangsheng is one of the most popular performances in China, attracting people of all ages—old and young.
No one is sure when exactly xiangsheng was born.But most people believe that it became an independent art form in the middle and late Qing Dynasty.Performed mainly in Beijing dialect(方言) or putonghua, xiangsheng is known for its humorous and satirical(讽刺的) nature.It could be a comedic monologue(喜剧独白), dialogue or multi player sketch(多人小品).
As the earliest form of xiangsheng, dankou, or monologue, is performed by an actor who mainly makes jokes or simply tells humorous stories.It is known as qunkou when it is performed by three or more people.But most of the time, xiangsheng is performed by two actors and is called duikou.The lead actor is called dougen, while the one playing the supporting role is called penggen.
There are four key skills in xiangsheng, namely, shuo(talking), xue(imitating), dou(teasing) and chang(singing).The xiangsheng skills are usually passed on from masters to followers.
63.Xiangsheng is popular and loved by people of all_ages.
64.Xiangsheng is known for its humorous_and_satirical nature.
65.The third paragraph talks about three_forms of xiangsheng—dankou, qunkou and duikou.
66.The fourth paragraph mainly talks about the key_skills in xiangsheng.
67.Do you like xiangsheng Why or why not
Yes,I_do.Because_it's_humorous.(开放性题目,言之有理即可)
第四部分 语言运用(共两节,满分25分)
第一节(共5小题; 每小题2分,满分10分)
根据中文提示,补全英语译文。每空限填一词,缩写算一词。
在英语课堂上,老师正在分享“The ancient markets of China”,请补全句子。
68.在中国古代,有许多不同的集市名称,如草市、市肆、亥市、墟市。
In ancient times, there were many different names of Chinese markets (ji shi), like cǎo shì, shì sì, hài shì and xū shì.
69.现在,在一些地方,这样的传统集市还像以前一样被叫做墟市。
Today, in some places, these traditional markets are called xū shì (open markets) as before.
70.墟日的设立使得人们可以定期去逛墟市。
And the established “xū rì”(fair days) allow people to visit open markets regularly.
71.中国的集市文化是多么地令人惊叹啊!
How amazing/wonderful the culture of Chinese markets is!
72.让我们将中国集市文化与更多人分享吧!
Let us share the culture of Chinese markets (ji shi) with more people!
第二节(共10小题; 每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入括号内单词的正确形式。
Artists from different countries came to Guiyang.They took part in a special event.They called the event Visual@China Guizhou 2024.It began on September 11.This event helped people to see how 73.wonderful (wonder) Guizhou is!
There were 31 artists and they went to three 74.cities (city) in Guizhou.They visited nice places, learned about how people lived 75.their (they) lives there, went to old villages, and tasted delicious dishes during their five day visit.
One of the artists, William Adlington, went to a very old village with a history of 600 years! He 76.truly (true) liked the old houses and buildings in the village.He was also 77.interested (interest) in the wood carvings(雕刻品) used in the houses.He said, “I always expect 78.to_see (see) more villages in China.This village 79.sets (set) a great example of what the countryside is like.”
Another artist was Richard Gavrich.He works as an art teacher in California.He was very excited about his 80.second (two) visit to China.He took quite a lot of photos during his trip and 81.paid (pay) special attention to the people he met in ancient villages.He said, “Everything in Guizhou is new to me.I did a little research on the Internet, but I find it's much 82.nicer (nice) to see it with my own eyes than on the computer screen.”
【主旨大意】本文介绍了国际艺术家参与“视觉中国·贵州2024”活动的经历,展现他们对贵州自然人文景观的探索与赞美。
73.解析 此处感叹句结构为“how + 形容词 +主语 + be动词”,此处需形容词。
74.解析 根据数词“three”可知,其后接复数名词。
75.解析 此处需用形容词性物主代词修饰名词“lives”。
76.解析 此处需用副词修饰动词“liked”。
77.解析 固定搭配be interested in...表示“对……感兴趣”。
78.解析 expect to do sth.表示“期望做某事”,是固定搭配。
79.解析 根据“...what the countryside is like”可知,此处时态为一般现在时,谓语动词用动词原形,且主语“This village”是第三人称单数,所以谓语动词set需用三单形式。
80.解析 此处需用序数词修饰名词“visit”来表达顺序。
81.解析 根据并列动词“took”可知,此处为一般过去时,谓语动词需用动词的过去式。
82.解析 根据“...than on the computer screen”可知,此处是两种情况进行比较,需用nice的比较级。
第五部分 写作(满分25分)
初中三年是一场“决定塑造成长”的旅程。在这个过程中,我们学会了在面对抉择时如何冷静分析,以明智的决定为“舵”;学会了在不断试错中如何积累经验,让抉择成为不屈不挠的基石。请以“The Resolution Made Me________”为题,并根据要求,用英语写一篇80词左右的短文。
写作要求:
1.补全标题;
2.包含思维导图所有提示内容,可适当发挥,使短文连贯通顺;
3.文中不能出现考生真实的人名及校名。
The Resolution Made Me Better
I've made many resolutions in the past three years.There's no doubt that if I never give up, the resolutions can make me better.
One of my most unforgettable resolutions was in my Grade 8.In my final examination, I received a terrible score.I was so afraid of facing my parents.It reminded me that I used to play with my phone while doing my homework.It made me feel shame.When parents talked with me in the evening, I made a silent resolution.I decided to hand the phone over to mom.At the beginning, it was hard to control myself.Gradually, I got used to doing my homework without the phone.
Now, I fall in love with basketball instead.When I finish studying, I like to play it with my friends.I got to know, as long as I stick to my resolution, everything is possible.
听力原文
第一节 听下面6段对话,选择与每段对话内容相符的图片。每段对话读一遍。
1.W:What do you like to do in your free time
M:I always read books.
W:It's a good habit.
2.M:What can we do to protect the environment
W:I think we can plant a lot of trees.
3.M:How can we improve our oral English
W:By chatting with foreigners.
4.M:Good afternoon, Madam. What can I do for you
W:I would like to buy an umbrella.
5.W:Dave, what are you supposed to do when you meet someone for the first time
M:Well, we usually shake hands.
6.W:It's so noisy. What are they doing over there
M:They are doing some physical experiments.
第二节 听下面6个句子,选择与每个句子匹配的最佳应答。每个句子读一遍。
7.Someone broke into my house and stole my TV.
8.What is your favourite Chinese festival
9.Do you like reading English aloud
10.I like the movie that has beautiful songs.
11.How do you improve your writing skills
12.What are the scissors used for
第三节 听下面6段对话,每段对话后有一个小题,根据对话内容及问题,选择最佳选项。每段对话读两遍。
13.W:Excuse me, I am new here.Do you know where I can send a postcard
M:Of course, go down the street and you can see a post office next to a restaurant behind a hotel.
14.W:I often write letters to show my thanks when I get help from others.What about you, Nick
M:I used to send thank you emails instead of letters, but now I prefer to call people directly.
15.W:Steve, today you have a speech about how to protect animals at school, right
M:No, the speech is actually on Friday, from ten o'clock to eleven thirty in the morning.
16.W:Excuse me, sir.This is my seat and you can sit here.
M:It's very kind of you.But I will get off in a minute, you can keep sitting here.
17.M:Judy, have you tasted Jinsha Mutton Rice Noodles
W:Yes, I have.It's really delicious and I like eating it very much.
18.W:I would listen to quiet music to relax when I feel nervous.What will you do, Bert
M:Quiet music makes me sleepy.I will go for a walk or do some deep breathing.
第四节 听下面3段对话,每段对话后有两个小题,根据对话内容及问题,选择最佳选项。每段对话读两遍。
听下面一段对话,回答第19、20两个小题。
M:Look at the photo, Ann. You were making tea.
W:Yes, I used to enjoy making tea for my family. My mom took the picture for me.
M:Your mother has good skills in taking photos.
W:Thank you. It's her hobby.
听下面一段对话,回答第21、22两个小题。
M:What do you like to do when you are free
W:I usually listen to music that sounds soft.
M:Good idea. How often do you listen
W:Four times a week. But my sister likes music that sounds loud.
听下面一段对话,回答第23、24两个小题。
W:Hi, Fred. What were you doing from seven to nine last night
M:I was doing my homework from 7:00 to 8:30.
W:What about your sister, Amy
M:She was listening to music.
W:And what were your parents doing
M:They were watching a talent show on TV.
第五节 听下面一段独白,根据独白内容,完成表格所缺信息,每空仅填一词。读三遍。
Have you ever heard of Teo Tronico It is a special robot. We humans can play the piano with our ten fingers. But it can play the piano with its 19 ones.
Matteo Suzzi is the inventor of Teo Tronico. He comes from Italy. He always likes to create new amazing things. It took him four years to make the musical robot. Then the robot was invited to piano concerts in many countries.
Teo Tronico is special. It not only plays the piano faster than a human but also sings when playing. It is such a popular robot that lots of people love to see it. Teo Tronico can even communicate with humans through facial expressions. Maybe it can do more amazing things for humans in the future.
同课章节目录